Какво си представяхме ние - поколението брокери от 1993 г.?

Какво си представяхме ние - поколението брокери от 1993 г.?

© Юлия ЛазароваНа 23 г. знаех какво точно искам - да търгувам с ценни книги на фондовата борса и след борсовата сесия да продължа на OTC пазара в съседната кръчма. Повечето от нас искаха същото и го правехме  доста успешно. Искахме да имаме и модерна борса, клирингова къща и да търгуваме синтетични инструменти - фючърси, опции и т.н., така както това правеха нашите колеги в целия свят. Българските брокери са точно толкова умни, колкото и в другите страни, и можем да го правим. 


Но така или иначе след 20 години ние нямаме модерна инфраструктура на капиталовия и стоковия организиран пазар. Липсва истинска клирингова къща на БФБ АД, ССБ АД и поради това не можем да търгуваме както в другите страни. Липсва и енергийна борса, както и регламентация за търговия със зелени сертификати и парникови газове. 


Земеделските производители се оплакват от това, че нямат финансиране и имат проблеми с управление на паричните потоци поради сезонния характер на продукцията. Неработещата банкова система изобщо не им помага. Как би могъл организираният борсов пазар да помогне? Много просто - чрез фючърсни операции върху борсови земеделски стоки - пшеница, царевица, слънчоглед. 
Как става това? Само с клирингова къща, защото според MIFID финансовите инструменти се търгуват само при наличие на клирингова къща. 


Какъв е обемът, който би могъл да се търгува? Данните за 2012 г. са, че България е произвела около 4.32 млн. тона пшеница при средна изкупна цена (2011/12 г.) на хлебна пшеница 328 лв. за тон и 313 лв. за тон фуражна пшеница.  Общото производство според МЗХ за 2012 г. на зърнени култури в страната е 8.39 млн. тона (пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед, рапица) - има какво да се търгува нали?


Изчислението е в милиарди левове! Кой ни лишава от възможността да помогнем на зърнопроизводителите  с хеджиране на бъдещите им покупки и продажби, кой ги лишава от правилно управление на паричните потоци, кой лишава пазара от ликвидност и нас от това да вършим любимата си дейност и да получаваме комисионни?


На БФБ АД какво става? Нищо - както обикновено, всички спят, а истинска клирингова система няма. След XETRA не се случва нищо. Продажбата на борсата е спряна за пореден път и работим предмодерно. Защото сме глупави ли - не, защото ни е страх да поискаме това, което ни се дължи - правото да вършим модерно любимата си работа. Хайде да си го поискаме. Кой ще ме подкрепи, колеги?


Да си припомним и историята с ДЦК-та? Все още не ги търгуваме на борсата. Защо ли? Защото не сме си го поискали така, както трябва. Те също са с номинал милиарди, т.е. има какво да търгуваме, но не сме го поискали...  


Пазарът на електрическа енергия - шлагер за всички - там всеки говори какво трябва да се направи, скоро очаквам и някоя попфолк певица да изпее песен... Преди години (6) работих по създаване на енергийна борса, или ринг на БФБ АД (както е в Чехия) или ринг към съществуваща стокова борса за търговия на електрическа енергия. Работната група обиколи най-големите енергийни борси в ЕС и излезе със становище за създаване на такава търговия. 


Както разбирате, ме спряха. Защо ли? От неразбиране и мръсни интереси, които не искат либерализация и прозрачност. А следващото правителство какво направи? Нищо, че е по-лесно. Брутното производство на електрическа енергия в България за 2011 г. е 50.7 тВтч., т.е. отново говорим за милиарди, които можем да търгуваме открито и честно на борса и пред очите на всички. 


За зелените сертификати и парникови газове ситуацията е същата. Няма прозрачна търговия. Защото никой не иска да има. Аз искам. Мисля, че и всички брокери искат. Който желае да ме подкрепи - иначе ще се пенсионираме, без да сме направили една опция в България. Би било жалко, нали?


Боян Иванчев е бизнес консултант и преподавател с двадесетгодишен опит в сферата на финансите. Има  докторска степен от полския Warsaw School of Economics, специализирал е в Harvard Kennedy School of Government, Academy for Macroeconomic Research-Beijing, ENA-Paris и др. През 1993 г. започва работа като брокер на фондовата борса, след това става дилър и главен дилър. От 2005 до 2009 г. е икономически съветник на вицепремиера Ивайло Калфин. В момента преподава поведенчески финанси и световна икономика във Висшето училище по застраховане и финанси, член е на International Association of Political Consultants. Преди няколко дни от печат излезе книгата му "Всеки може да инвестира успешно", в която разглежда поведението, помагащо за печеливши резултати при инвестиции на финансовите пазари. Книгата е издадена от "Изток-Запад".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Много добра статия

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 2. 2 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Както разбирате ме спряха"

  Ама за да си поискаш както подобява, първо трябва тук и сега да кажеш кой те спря, кога.

 3. 3 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Да фондова та борса в бг издиа и никаква я няма но това подържа монополите читави...за това и няма средна класа има само пролетарий и олигарси.

 4. 4 Профил на Sdoto...to
  Sdoto...to
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#2:"permanent"]"Както разбирате ме спряха"

  Ама за да си поискаш както подобява, първо

  трябва тук и сега да кажеш кой те спря, кога.[/quote]

  винаги има "недооценени" по достойнство

  спечелете 6+1 от сдото...то
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Хубава статия !
  Спомням си по онова време дружество LEX имаха цяла зала подготвена за борсова търговия с часовници показващи времето в Ню Йорк, Лондон и Токио !

  Но криминалната приватизация не позволи да имаме нормални дружества които да се листват на борсата а законодателството закъсня също !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#2] от "permanent":

  Спря ме правителството на костов бях на път да спечеля около 1% от голяма фирма по време на масовата приватизация платих акциите с бонове и пари и в крайна сметка анулираха търга добре поне че си прибрах парите.

 7. 7 Профил на MC Hammer
  MC Hammer
  Рейтинг: 409 Неутрално

  То в България пазарна икономика няма, а какво остава за нормално работеща борса. Проблемите са много и комплексни, прекрасна тема за предизборна спекулация.

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 8. 8 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Още една сфера в България, в която се процежда мрачната българска реалност.

 9. 9 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 466 Разстроено
 10. 10 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 409 Неутрално

  не само : законово необезпечена ,лесно манипулируема ,ниско ликвидна и пълна липса на доверие в нашите бизнесмени

 11. 11 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#6] от "l1":

  доколкото си спомням масовата прийбатизация стана при Жан

 12. 12 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 978 Любопитно

  Бфб-това пък за какво е ?
  Кое е живо та да се продава и кой ще остави производителите в България да имат достъп първа ръка до финанси.
  Айде да не се лъжем.Борса може да има само че в рамките на Балканите или нещо по-голямо."Иначе пари -от къде-Стой!!! Европа дава пари. "Само с такива реклами ще се финансираме

 13. 13 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#11] от "nikolov1905":

  Първата вълна бе при виденов, втората бе при костов и от двете закупих доста акции но, най фрапантната бе тая сделка която правителството на костов анулира в полза на транспортния холдинг.

 14. 14 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дай му на доктора да търгува. Печалбар долен! Земи копай малко и изкарай един домат, а недей търси алъш-вериш. Брокер ще ми става.

  "...отново говорим за милиарди, които можем да търгуваме открито и честно..." - Ха-ха. Не бях чувал за милиарди, който се търгуват честно, но ти си брокера.

 15. 15 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 532 Неутрално

  истината е, че борсата е пазар, а когато даден пазар не работи ефективно, печелят само убитаците, които не искат да работят честно и на пазарен принцип. всички останали губят.

 16. 16 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 532 Неутрално

  много важно в случая е, че борсата е пазар за капитал. като не работи, забравете за някаква прозрачност, правила и прочие.

 17. 17 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#14] от "peshkobg":

  едва ли осъзнаваш, че всъщност с изказването си подкрепяш тезата в статията. за да се търгуват открито и честно, трябва организиран пазар, а точно това е, което иска авторът на статията... организирания пазар, означава ясни правила, налична информация за сделките - цени и обеми, ясни участници

 18. 18 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Не мога да разбера защо подобна статия излиза в масова медия, 99% от читателите на която нямат и понятие (не е и нужно да имат) от термините, използвани в нея? Какво се цели с това? Въпросите може и да са логични, но са строго професионални и трябва да бъдат поставени пред хора, които се занимават с управление на подобни процеси, а не пред масова аудитория. Освен това авторът си противоречи: първо казва: "....искам да търгувам със синтетични инструменти...", а после: ".......Как би могъл организираният борсов пазар да помогне на земеделските производители? Много просто - чрез фючърсни операции върху борсови земеделски стоки - пшеница, царевица, слънчоглед...."
  Кое е противоречието ли? Ами че въпросните синтетични инструменти, наречени още деривати, се използват преди всичко за спекулативни сделки с цел максимална печалба, което едва ли се вписва във внушението "помощ за земеделските производители", нали? Справка, цената на петрола, която по признание на всички участници на пазара няма нищо общо с разходи, търсене и предлагане, и т.н., ами просто зависи от нивата на фючърсите, сключени от борсовите спекуланти....
  Да, теоретично дериватите могат да се използват и според първоначалната си, хеджираща (хеджирането е операция, намаляваща даден риск) функция, но едва ли има наивници, които да вярват, че спекулативната им такава няма да задуши първата в най-кратък срок.
  Освен това, за да се качи една стока на борсата трябва целият процес на производството и търговията й да бъде напълно прозрачен, в противен случай се изкривява самата борсова търговия. Авторът защо не каже каква част от въпросните млн. тона пшеница се продават с фактура и върху каква част е платено ДДС?

 19. 19 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Мъката и страданията на лирическия герой са породени от това, че у нас в спекулата с книжлета (акции) нема далавера - въртят се по едни 100 бона на ден. Затуй той пледира да му се направи тъй, щото да имаме и спекула с цомодитис, както е по белия свет, та белким захлеби. От тока не става спекула, щото не може се складира - там само комисиони. Далаверата със "зелени сертификати" пък си умре покрай края на затоплизъма.
  Само не е ясно що напира непременно да бачка на биржа - данеби там да му е фърлен пъпа? Прочее едно време в Германия като приели антиюдейски закони имало определени професии, в които им се забранявало да бачкат. Като тръгнали да изпълняват закона се наложило да закрият биржата, щото се оказало че 85% от брокерчетата били юдейчета.

 20. 20 Профил на nsu16354744
  nsu16354744
  Рейтинг: 459 Весело

  [quote#18:"Владимиров"]Не мога да разбера защо подобна статия излиза в масова медия, 99% от читателите на която нямат и понятие (не е и нужно да имат) от термините, използвани в нея? Какво се цели с това? [/quote]

  Много сложно си го написал.......
  много въпроси си задаваш..

  кому е нужно ....естествено кому -


  -колкото по-сложна материя-в по-масова медия
  толкова повече претендиращи да са "разбирач/компетентници"

  а те са много.........което работи

  "Gemius" "Tuho " и "WebCounter" са бизмилостни

 21. 21 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#14] от "peshkobg":

  какво лошо има да търгуваш? Малко повече мозък се иска, май това.

 22. 22 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#19] от "dosetliv":

  това не е вярно, има спот пазари за ток, на които дневно се търгуват милиони. Няма никакво значение, че не може да се складира, компаниите пак решават колко ток ще им трябва в някакъв момент днес, утре или след 10 години, и търгуват.

 23. 23 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#18] от "Владимиров":

  може би има предвид земеделците да могат да си хеджират на въпросната нова борса собствената продукция?

  Разбирам, че му е мъчно на автора, но до няколко години ЕС и това ще създаде, има си правила, които не може вече да отбягваме. От една страна това би трябвало да е добре, ще изсветли и стимулира доста от продукцията, от друга, струва ми се, че тези борси може и да вдигнат цените.

 24. 24 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#23] от "ungeheuer":

  Няма как сами да го правят. За да правиш сделки на фондова борса трябва да имаш лиценз за инвестиционен посредник и да отговаряш на адски много условия, които са абсолютно несъвместими със земеделския бизнес. С други думи производителите трябва да сключат договор с инвестиционен посредник или банка, които да търгуват вместо тях. За целта обаче трябва цялата им продукция да е "на светло", което към момента си е чиста проба сарказъм...

 25. 25 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  IRS, CDS, Forex не изискват все още нито клирингова къща, нито суап депозитар според MIFID, това ще се промени скоро, разбира се, но от 2004г ако тези ОТС брокери и банките се бяха възползвали от IRS и да преложат на заемо-получателите фиксиран лихфен процент, то биха имали възможност да помогнат на бизнеса и куповачите на жилища в българия, защо сте спали?
  Защо ви трябва държавата за създаване на клирингова къща, има 20 банки, защо да не е между банкова корпорация като The New York Clearing House и LCH Clearnet Group или дори притежавана от брокер като CME, ICE. Защо не се хванете и само организирате, щом всички брокери искат? Да не забравяме че причината за задължителният клеаринг на енергия което се въведе през 2005г е Enron, и след кризата от 2008 скоро IRS, CDS, Forex ще бъдат задължени на клеаринг.

 26. 26 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#24] от "Владимиров":

  да де, могат да ползват лицензиран брокер, не лично да скачат от трактора и да залагат. Но да, толкова е далече от прозрачност, че никой не би предпочел това. Ще видим. Следващият коментар също е важен.

 27. 27 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Да имаш 20 години стаж в областта на финансовите пазари и да твърдиш, че "според MIFID финансовите инструменти се търгуват само при наличие на клирингова къща" е трагикомедия.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 28. 28 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Нямах нерви да чета стаията - в известен смисъл и аз принадлежа на това поколение макар че излязох от занята през 2000-та - проблема на местния пазар на книжа е очевиден:

  - Слугинска, корумпирана, некомпетентна и непредвидима съдебна система в едно с всичките й подразделения - съд, прокуратура и т.н.

  Само един пример: погледнете какво спретна с Холдинг Пътища др. Васил Божков без някой да може "копче" да му каже - кой инвеститор с поне малко чувство за самосъхранение ще му хрумне да рискува пари в България? Каквито и облекчения и регулации да се рекламират...трагикомично е господа....

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 29. 29 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  Тоя човечец за каква борса се е размечтал. Ами нали ако на някой компания акциите почнат да се вдигат яко, то тя ще бъде открадната от Търговския регистър за нула време с две подписа и едно рамо от някоя леля там, която най-ммного да я уволнят.
  ТИя хора пак са влезли във филма и напълно изключили от релаността.

 30. 30 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  +1

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 31. 31 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 459 Неутрално

  "От 2005 до 2009 г. е икономически съветник на вицепремиера Ивайло Калфин. "
  [quote#2:"permanent"]"Както разбирате ме спряха" [/quote]

  .....?

 32. 32 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#31] от "fribble":

  Така е, Калфин не взима боклуци, мутри и калинки, а хора с доказани способности.

 33. 33 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#32] от "kableshkov":

  Въпроса е, че и в тази си позиция пак не е направил така че да не му пречат, кой му пречи тогава?

 34. 34 Профил на block
  block
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#19] от "dosetliv":
  [quote#19:"dosetliv"] Затуй той пледира да му се направи тъй, щото да имаме и спекула с цомодитис, както е по белия свет, та белким захлеби. От тока не става спекула, щото не може се складира - там само комисиони. [/quote]
  Дали си досетлив не знам ама фючърсите точно са изобретени покрай земеделските продукции. И то преди дооста време. Спекула само в твоя речник звучи зле а иначе си е обикновено търгуване рисково за кратки срокове. Ама ей на...
  [quote#19:"dosetliv"] Прочее едно време в Германия като приели антиюдейски закони имало определени професии, в които им се забранявало да бачкат. Като тръгнали да изпълняват закона се наложило да закрият биржата, щото се оказало че 85% от брокерчетата били юдейчета. [/quote]
  Прочее авторите на тия закони или са си отседели после у кауша след Нюрнбергския процес или са се полюшвали с бяла риза и перчем юнашки на въжето. Така, че тази ти забележка за религиозната принадлежност на брокерите е най малкото глупава а не досетлива.
  Всъщност човека мрънка точно по тези въпроси по които мрънкаме и ние - законови неуредици, монополи и административен тъпизъм. ма явно теб положението те урежда...

 35. 35 Профил на block
  block
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#28] от "mastikata":

  Именно. Точно за Черепа с пътищата се сетих. То тука все едно да отвориш бизнес в Огледалния свят - ще ти отсечем главата, няма да ти я отсечем. от сега нататък небето е зелено, не - черно е. Е кой нормален човек с нормални нерви ще се хвърли тука?

 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Брокер нещастен модел 1993, ти зезеделие, хранителна промишленост и индустрия нямаш, мечтаеш за клирингова къща а за Бионсе, токущо къпана, не мечтаеш ли????
  90% от храните са вносни, индустрият, а я няма след Лостов и Деди, земеделието след брадатия козел..... каква борса ви гони бе залупеняци?
  какво ще му хеджираш на зърното, като единственият дерт е да го натовариш на корабите.....???

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 37. 37 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#28] от "mastikata":

  Васил Божков не ти е виновен, никой не инвестира в България, просто щото няма в какво да се инвестира..... каквото можеше се построи, открадна, разтури, приватизира, бе "инвестирано" .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 38. 38 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Лев Инс отказа да ми застрахова работниците, обикновени железари, защото осигуровките им били много високи. Застрахователният им капацитет щял да се изчерпа !?!
  Това е цялата ни държава - сбирщина от имитатори, закърмени с червеното мляко на плановата икономика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK