Българският олимпийски комитет, какъвто (не) трябва да бъде

Тримата претенденти за председател на БОК - досегашният Стефка Костадинова, Васил Иванов-Лучано и Весела Лечева (от ляво на дясно)

© Дневник

Тримата претенденти за председател на БОК - досегашният Стефка Костадинова, Васил Иванов-Лучано и Весела Лечева (от ляво на дясно)Коя е първата дума, която асоциирате с Българския олимпийски комитет (БОК)?
Престиж?
Независимост?
Чест?
Професионализъм?
Корупция?
 


Ако поне малко сте се интересували от БОК няма начин мнението ви да не гравитира около някоя от петте думи, а може би дори около повече от една.


Част от тях, като престиж и корупция, са крайно противоречиви. Но ако ги съберем в едно изречение, ще намерим изходната позиция при управлението на Стефка Костадинова, когато през 2005 г. пое поста от отстранения от олимпийското движение Иван Славков. Тя трябваше да възстанови престижа на организацията след корупционното петно, да отстоява нейната независимост и да въведе по-професионално отношение към спорта. В пакет тези прости задачи щяха да върнат достойнството на БОК, който вече 90 години е призван да отстоява олимпийските ценности и да задава тона в развитието на спорта.
След два управленски мандата почти нищо от тези неща не се е реализирало. Защо и как е въпросът, на който членовете на БОК би трябвало да си отговорят, когато на общото събрание на 9 май избират нов председател между Костадинова и нейните конкуренти Весела Лечева и Васил Иванов-Лучано.


Неслучването произлиза от


тази самодостатъчност на олимпийския комитет, поради която ръководството му не прави нищо повече от крайно необходимото


Дейността е ограничена до контакти с Международния олимпийски комитет, избор на облекло за олимпийската делегация и обслужване на участието на българските олимпийци на поредните игри. Васил Иванов-Лучано нарича това "туроператорска дейност". По-елегантното определение би звучало като "администратор на олимпийските дейности". С бюджет около 1.5 милиона лева на година председателството на БОК се е превърнало в едно безкрайно удобно място за нищонеправене. 


Излизането от тази рамка е свързано с развитието, защитаването и работенето върху конкретни идеи. Но поне за последните осем години Стефка Костадинова не е показала, че има намерение да го прави. Олимпийският комитет не разви нито една идея, свързана с професионалната подготовка и реализация на елитните спортисти. Интересната концепция на досегашния заместник-председател Весела Лечева за организацията на олимпийската подготовка уж беше подкрепена от Костадинова. Но само след няколко дни бившата атлетка би отбой.


Да сте чули за някаква друга инициатива - практична, организационна или свързана с олимпийските ценности и идеали? Последната такава - за евентуалното кандидатстване за домакинство на зимни младежки олимпийски игри приключи на ниво "лансиране на идеята". В олимпийска година БОК е активен, защото от него зависи участието на спортистите в зимните или летните игри. В неолимпийска комитетът "работи" патронаж на футболния турнир за аматьори "Каменица ФЕНкупа", издаване на годишен алманах или организация на голф турнир за журналисти. 


Някой би казал, че това е целта – олимпийският комитет да бъде над нещата и да се държи на висотата на своя престиж. Но това щеше да е вярно, ако представянето на българския спорт не ставаше все по-трагично с всяка следваща олимпиада и ако престижът беше по-изразен. Когато проблемите са очевидни, а елитният спорт мимикрира, заемането на пасивна позиция изглежда най-малкото нелогична и неестествена.


Докъде стига визията и амбициите на Стефка Костадинова

© Анелия Николова

Докъде стига визията и амбициите на Стефка Костадинова


Би било


несправедливо за липсата на активност да бъде обвинявано само ръководството на БОК


Немалка част от членовете на общото събрание са бивши спортисти, шампиони, истински легенди. Те би трябвало да са най-силно загрижени за съдбата на днешните състезатели и да искат да има кой да последва успехите им. Но откакто темата за олимпийските пенсии намери своето разрешение, нищо ново и свежо не се е чуло от техния ъгъл.


Мисленето за развитие рядко фигурира и в дневния ред на президентите на федерации, въпреки че като количество те са мнозинство в общото събрание на олимпийския комитет. Защо? Защото от БОК нищо не зависи - нито финансирането, нито спонсорирането, нито професионалната експертност. Когато на последното събрание за пръв път от доста време един представител на федерация повдигна логични въпроси за състоянието на спорта, темата беше претупана. За да може сбирката да приключи в традиционните си 15 минути.


Защитаването на някакви конкретни позиции, освен че изисква воля и усилия, може да вкара в беля ръководството на БОК със силните на деня. А това изглежда като един от големите кошмари на Костадинова. Тя предпочита да тича с вятъра, а не срещу него, да се снима с премиера и президента (независимо кой), вместо да да отстоява позиции пред тях.

В последните осем години олимпийският комитет беше близо до всяка власт

© Юлия Лазарова

В последните осем години олимпийският комитет беше близо до всяка власт


При нейното управление "независимостта" се изтри като понятие. То беше заменено от сервилност към всички управляващи. В последните осем години членство получиха множество спорни фигури, които по едно или друго време са били актуални за момента - Младен Мутафчийски, Георги Гергов, Ветко Арабаджиев или Георги Марков. Дори Весела Лечева беше приета като индивидуален член, докато беше председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Олимпийският комитет стана толкова зависим от политическата обстановка, че


предстоящото събрание беше изтеглено с четири месеца, за да се проведе три дни преди парламентарните избори


Че след тях не се знае накъде ще задуха.


И не на последно място - Костадинова не направи нищо, за да върне българското членство в МОК, което безусловно щеше да вдигне престижа на цялата организация. При избора през 2005 г. се смяташе, че поради успешната си кариера световната рекордьорка би могла да запълни оставената от Славков празнина. Лансирането и реализирането на подобна кандидатура би трябвало да бъде и силен личен мотив за един спортен ръководител (бел. ред. - в този период дори Борислав Михайлов успя да се пребори за членство в изпълкома на УЕФА). Не се оказа така. Дори да е оценено, че Костадинова няма лични амбиции и качества, БОК трябваше да издигне друга подходяща кандидатура и да се работи за нейния успех. Но и подобно нещо не се случи.


И ето как въпросите пред членовете на олимпийския комитет и техния избор в урната станаха повече от един и два. Те би трябвало да се запитат:


Какъв олимпийски комитет искат да имат?
Пасивен и нищоневършещ или проактивен и лансиращ идеи?
Угоден на властта или независим от политическата ситуация?
Със собствена позиция за развитието на спорта или с никаква позиция?
С амбициозен председател, който да се опита да върне присъствието на БОК в международните структури или такъв, чийто простор стига до това да смени единия джип с друг?
За развитието на олимпийските идеи и ценности или за издръжката на една структура с административни функции?


Отговорът на тези въпроси трябва да дойде в рамките на наличния избор от издигнати кандидати. Ако се приеме, че за сегашното състояние на комитета вината се носи от досегашния председател, въпросът дали другите двама претенденти са решение на проблемите за съжаление по-скоро клони към отрицателен отговор. Тяхната обща слабост е, че идват от политиката и едва ли могат да гарантират тази така необходима отдалеченост на БОК от конюнктурата. И двамата са ръководили спорта от позиция, в която са имали и финансовия ресурс, и законодателната инициатива да променят ситуацията към по-добро. И е важно дали имат визията и смелостта да развиват БОК в различна посока.


Предизвикателствата изглеждат толкова много, почти като за световен рекорд. 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  БОК не правели нищо, а имали бюджет от 1.5 милиона?
  Закривай!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Коя е първата дума, която асоциирате с Българския олимпийски комитет (БОК)?

  Корупция разбира се. Помните ли онзи филм на ББС и делото, което Славков заведе срещу журналистите?

  Спортът е здраве, сила, гордост, упорство, воля за победа и успех. БОК си е просто срам и позор.

 3. 3 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Справедлива статия. Стефка Костадинова е голяма шампионка и българска спортна гордост, но управлението иска други достойнства. Не ги виждам и у г-н Иванов, може би от тримата най-дейна е Весела Лечева.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 4. 4 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 330 Неутрално

  БОК да си правят каквото искат, въпросът е защо се дават пари от държавния бюджет на такива дискредитирани организации.

 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Стефка, може да беше ненадмината скачачка, но за администратор и ръководител на институция, ай, мерси...да ходи си прави пластичните операции, по-добре...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "etty1":

  Ако трябва да бъдем честни, от тримата най-много за спорта(административно) е направил Лучано.
  Лечева не постигна нищо докато бе министър,а освен това си има и разстение,за което да се грижи вкъщи.

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Факт е, че на последната олимпиада в Лондон нито един златен медал.

 8. 8 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Е и в БОК същото като в цялата РъБъ, хеле бък по времето на Боко! Какво очаквате от слугинаж българи? Златни медали не се коват от такива "хора"!

 9. 9 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1397 Любопитно

  Други кандидатури освен тези тримата защо няма?

  Жената е покана за щастие
 10. 10 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Като чуя БОК се сещам за простотиите на Стефка Костадинова, как веднъж спря с джипа на патриарха, точно до полицаите, поговори си с тях, направи задръстване и излезе, а те вместо да я глобят й пазеха джипа.

  За успехи в спорта няма какво да говорим.....Чистене трябва в тая адмимистрация, чистене....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Какво искате от Стефка?
  БОК си е е дна представителна синекура отвсъкаде за пенсиноирани офицери и хора втора ръка от Бо монда:
  Вижте кои са били председатели до Стефка
  Председател Период
  Ефтим Китанчев 30 март 1923 – 6 октомври 1925
  Димитър Станчов 1927 – 1929
  Велизар Лазаров 16 ноември 1929 – 6 април 1941
  Рашко Атанасов 1941 – 1944
  Владимир Стойчев 24 ноември 1952 – 5 март 1982
  Иван Славков 5 март 1982 – 7 юли 2005

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#10:"epoc"]За успехи в спорта няма какво да говорим...[/quote]
  Има какво да се говори, ама трябват хора като Тато дето чуват и разбират...... Върховият спорт, който съсздаде тато 1954-1989, едва в 2012 успяха окончателно да разсипят рестипуто-седерастите.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#9] от "bgpainter - 27!":

  Щото няма достатъчно богати но слободни хора, с мерак да се "въртят" по фенси срещи по Света.....
  Предесдателството на БОК иска яки връзки, пари, влияние и свободно време.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#6] от "sashobal":

  Тук номинацията е за председател на БОК, не за спортен министър.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 15. 15 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Достойни наследници на Батето.
  Червена пас-ми-на.

 16. 16 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#14] от "etty1":

  Аз казвам кой какво е свършил административно за спорта като цяло.Ако трябва да бъдем още по-пендантични,колкото и да се плюеше по Батето,лека му пръст,той правеше най-много

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 17. 17 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#16] от "sashobal":

  Да, защото беше светски човек, приятен за общуване, с много контакти. Тук съм съгласна.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 18. 18 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Нужно е да се тръгне с промяна на закона за физическото възпитание и спорта. Да се определят десетина-петнадесет приоритетни олимпийски спорта, които получават финансиране за подготовка за олимпийските игри. Спортове, в които България има традиции, успехи и възможности на постигне нещо. БОК (българския олимпийски комитет), след промяната в закона, да се занимава с тези приоритетни олимпийски спортове и подготовката на български спортисти за олимпийски игри. Министерството на спорта да се занимава с цялостно управление на спорта - законодателни инициативи, наредби, правилници, инспекция и контрол, масов и училищен спорт, и останалите неприоритетни спортове. За всеки от десетината-птнадесет приоритетни летни и зимни спортове да се създадат отделни олимпийски секции, които да се ръководят от изпълнителни съвети от по 7-8 човека. Те да решават оперативните въпроси за олимпийските приоритетни спортове, вкл. назначаването на национални треньори по време на олимпийския цикъл. Ако този вариант се приеме, треньор на мъжкия национален оптбор ще избират не БФВ, а изпълнителния съвет на секцията по волейбол на БОК.

 19. 19 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#2:"хм"]Коя е първата дума, която асоциирате с Българския олимпийски комитет (БОК)?

  Корупция разбира се. [/quote]

  Думата "корупция" приляга много повече на МОК, а не на БОК, мисля.
  За нашенската версия на МОК думата "бате" е много по-подходяща, защото е всеописваща!

  Не съм магаре;-)
 20. 20 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 442 Неутрално

  По плодовете, ще ги познаете. Е плодовете са един медал на последната Олимпиада, така че фактите говорят.

  I'm addicted to the truth.
 21. 21 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "kirsner":

  То просто вече няма спортна култура, новото поколение така е възпитано. Сега мачовете се играят на Х-бокса Аз съм ритал по 10 часа мачове на стадиона. на лампа в 10 часа вечерта, зимата, кога ли не и къде ли не.
  Не може да има елитен спорт, без масов спорт.


  I'm addicted to the truth.
 22. 22 Профил на ognenznak
  ognenznak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Лучано е пияница, алкохолик не става. Весела Лечева е е партийно обварзана, БОК трябва да бъде без партийна структура и в устава и го пише. Стефка Костадинова и тя показа че и е трудно, но остава ното няма кой друг. Защо няма други кандидати?
  Личано - НДСВ или партия която го купи
  В. Лечева - БСП или формата АБВ но е партийно определена
  С. Костадинова Председател на БОК това си имаме.
  Няма да се сърдим това ни е капацитета.

 23. 23 Профил на ognenznak
  ognenznak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Спортна култура българина няма за това не бива даже и да се говори а да се срамуваме. Защото ни е по-лесно да пуснем компютъра на децата и да се забавляват от колкото да ги заведем на спорт. Засрами се Българино. Колко от вас се занимават със спорт в свободното си време

 24. 24 Профил на ognenznak
  ognenznak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Лучано е пияница, алкохолик не става. Весела Лечева е е партийно обварзана, БОК трябва да бъде без партийна структура и в устава и го пише. Стефка Костадинова и тя показа че и е трудно, но остава ното няма кой друг. Защо няма други кандидати?
  Личано - НДСВ или партия която го купи
  В. Лечева - БСП или формата АБВ но е партийно определена
  С. Костадинова Председател на БОК това си имаме.
  Няма да се сърдим това ни е капацитета.

 25. 25 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Стефке, понамали малко ботокса, че ще замязаш на финландците от Лорди...

 26. 26 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 550 Неутрално

  "Елитният " спорт е вреден за здравето на практикуващите го. Съвременните олимпийски игри са състезание на химически лаборатории.Не ни трябват медали, а здраве за децата и възрастните. БОК да управлява олимпийските спортисти е поредната глупост и наистина ще бъде източник на корупция.

 27. 27 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#24] от "ognenznak":

  [quote#24:"ognenznak"]Личано[/quote]

  Ето нещо, което искрено ме развесели!

  Да разлая троловете!!
 28. 28 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  #26, във всички нормални страни точно националните олимпийски комитети управляват "олимпийските спортисти", както ти се изразяваш. В повечето от тях няма и спортни министерства, а най-много агенции за младежките и спортните въпроси. Олимпийските комитетти се занимават с елитния спорт, агенциите се занимават с масовия спорт - така е на повечето места. Колкото до корупцията, ти наистина ли мислиш, че тя е по-малко, когато елитния спорт се управлява от спортно министерство?!

 29. 29 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  #26, и още нещо - спортните министерства се създават, за да могат определени хора сами да си създават определени закони и определени наредби, чрез които да се краде. Както е известно, всеки министър има право на законодателна инициатива. Шефовете на олимпийски комитети нямат законодателна инициатива и не издават министерски наредби. Когато се създаде спортно министерство в България при Цв. Барчовски в края на 90-те, тогава за пръв път в България почнаха да се сключват разни съмнителни сделки за износ на щангисти, след като същото министерство предложи и осъществи промени в законите и наредбите . Т.е. най-много се е крадяло когато елитния спорт се е управлявал от спортни министерства, а не от БОК.

 30. 30 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Вече е доказано,че спортисти не
  могат да бъдат ръководители на МОК освен ако като Стефка заемат мястото като заслужила синекурна длъжност.Още по малко и хора като Лучано бившият сладкар с точен мафиотски прякор и то тъкмо на место.Всичко в тази мафиотска държава е скапано държавност,икономика, армия ,морал та се стигне и до спорта.Само от време на време проблесне някой самобитен талант стигаш до висините благодарение на личен и упорит труд( имам предвид тениса в момента):мъка,

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  най- подходяща е Светла Оцетова олимпийска шампионка и архитект на гребните канали на всички последни олимпиади ! С много голям авторитет в МОК !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 620 Весело

  Е честно казано от тези тримата Стефка е единственият избор. Весела Лечева е мухлясъл комунистически мозък, а отгоре на всичко е бая злобарка. Бате Лучано го видяхме всички що за стока е. Като престана да е министър взеха, че му фалираха и сладкарниците. Кака Стефка може и да не е голям администратор, но поне като общо излъчване е най-симпатична. Съвсем отделен е въпросът, че за подобна организация си трябва мениджър тип CEO в голяма корпорация. Трябва и значително по-висок бюджет и право да организира и ръководи дейността по участието на български спортисти на олимпийски игри. Ама това не виждам как ще се случи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK