Голямото чудене

Голямото чудене

© Associated Press"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Напоследък, с наближаването на изборния ден, в душата ми се загнездва едно подозрение. Гледам телевизия, внимателно следя предизборните дебати, разговарям с гласоподаватели от целия спектър, но през цялото време имам натрапчивото усещане, че нещо не е така, че живеем в някаква бутафория. Сиреч, че само си играем на политика, а може би сме участници в гигантски арт експеримент на нашия сънародник Кристо (Явашев), решил да смае този път света не като опакова конкретно място (Райхстага, Пон Ньоф или Портите в Сентръл парк), а дадени избори в отделно взета страна (България).


Да опаковаш избори
– как ви изглежда подобна възможност? С риск да помислите, че съм слънчасал през великденските празници, ви моля обаче да се замислите над подобна хипотеза. Аргументите? Как иначе да си обясним пълното несъответствие в опаковката между случилото и случващото се преди и след 20 февруари – датата на която Бойко Борисов подаде оставката на правителството?Да започнем с въпросите: как стана така, че бяха поголовно надути сметките за ток, без държавният регулатор въобще да реагира (месеци преди изборите!). Как правителството на ГЕРБ изобщо не обърна внимание на вълната от протести, а Бойко Борисов, инак толкова чувствителен към ропота на народа, вместо да отиде по спешност във Варна, реши да рита топка в Банкя? И как ненадейно подаде оставка, след като беше заявил, че ще се държи на власт докрай? Защо протестите (фактически и медийно) набраха сила след, а не преди оставката на правителството? Как изведнъж на преден план излезе Волен Сидеров, защо тъкмо крясъците на "Атака", ВМРО или Слави Бинев бяха припознати като гласа на улицата (сиреч на гражданите)? Как след това да си обясним цялата паника около сформирането на служебното правителство, ненадейното стихване на протестите и внезапното покачване на рейтинга на ГЕРБ? И не на последно място дойде нашумялата сага с подслушванията, която може и да не яде от рейтинга на ГЕРБ, но на практика ги оставя без възможни коалиционни партньори в бъдещия парламент.


От всичко това, вкупом и поотделно, на българския гласоподавател няма как да не му се е завило свят. И той удивено продължава да наблюдава случващото се. А удивлението може и да е началото на философията (Платон, "Теетет", 155 d), но в никакъв случай не е връхна точка на политиката, която не трябва да поставя под съмнение, а да гради общото благо. Но да не затъваме в теория. Искам да кажа, че поне от 20 февруари насам събитията шестват сред нас с налудничав ритъм, който все пак трябва да има някакво разумно обяснение. Уви, такова обяснение липсва.


Затова продължаваме да се удивляваме. А някои политици като Бойко Борисов даже се вдивяват. Но не за това иде реч.


Голямото чудене

© Associated Press


Изборът наближава, а всички са някак стъписани


– както поради колебанията за кого да дадат гласа си, така и заради очакванията за хаос след изборите.


Като че ли никой не може да помогне на гражданите да се ориентират в суматохата. Истината за събитията е сякаш толкова грижливо опакована от неистини, че устоява всякакви опити да я проумеем.


Ето един пример, който потвърждава казаното. В гражданските чудения около изборите се появиха не един или два компютърни гласоводителя: отговаряш на 20-30 въпроса, налични в политическите програми на отделните партии, и програмата ти посочва коя е твоята партия. С група приятели решихме да попълним един от тези гласоводители, разработен от престижен политологически център, и трябва да кажа, че общият резултат беше повече от шокиращ. Оказа се, че всички ние би трябвало да гласуваме за… ДПС. Признавам, че никога не съм бил симпатизант на ДПС и определено не споделям концепцията за "права и свободи" по начина, по който я разбира въпросната партия. Консултирах се с авторите на проекта и загадката тутакси се разсея. За разлика от хората компютърните програми нямат въображение. В тях просто са въведени положения от програмите на отделните политически партии, които никой в България не чете, съответно не очаква да бъдат спазени. Защо тогава се чудим на едно или друго?


Българската политика е такава, каквато е, защото такива сме и ние, избирателите. Тук всички бързо се палят (уви, даже пряко, не само метафорично!), а сетне задълго изпадат в апатия. Лесно се доверяват на лековати политически харизми, което горчиво окайват в продължение на четири години. Рядко протестират преди и около извършването на определени безобразия, но силно се възмущават дълго след тях.


Основен принцип на българската политика
е принципът на несъвпадението


Между дадени обещания и реални ангажименти, между ентусиазма на гражданите да контролират политиките (както бе заявено на протестите) и пълната им апатия днес към всичко случващо се. Да не би да са заработили граждански съвети в сферата на енергетиката? Или да са попълнени гражданските квоти в различните социални съвети?


Нищо подобно. Къде са днес онези граждани, които дни наред мереха разстоянията между Министерския съвет, президентството и Народното събрание? Да не би гражданското съзнание да е продукт на лунната светлина или пък да се просветлява само пред фенерите на Орлов мост или под звуците на хорото "Бяла роза"?


Ето това са въпроси, които обясняват защо не бива толкова да се дивим и чудим.


Голямото чудене

© Associated Press


Именно затова съм склонен да възприема българската политика не като реалност, а по-скоро


като някаква бутафория или инсталация


Досущ като бутафорния контраст между празния в момента парламент и празния палатков лагер до него, на пейката пред който двама-трима души от време на време играят карти. И тъкмо в този образ на пустотата има нещо изключително тревожно. Той с изключителна остротата показва какво липсва в България: постоянно усилие, дългосрочност. Липсват групи за натиск вляво и вдясно, сиреч в целия политически спектър, няма го активното гражданско участие, което да задава рамката на политиките, независимо от това коя партия е на власт.


В опит да опиша дилемата на българската политика ще се послужа с още една инсталация. Преди години в центъра "Помпиду" в Париж гледах инсталацията на големия руски авангардист Иля Кабаков, озаглавена "Така си живеем ние". Огромното фоайе на центъра "Помпиду" беше се превърнало в площадка на един мащабен и никога несвършващ строеж. Посетителите имаха възможност да вървят из целия този лабиринт по грижливо маркирана в бяло пътечка сред строителните материали, ламарини и кофи с боя, чувайки на запис ругатните на невидимите кофражисти. И всъщност излаз от лабиринта нямаше. Освен ако посетителят, без да се чуди, не реши сам да прекрачи маркираната в бяло линия. Което в случая не беше равносилно на нарушаване на правилата, а на изход, на опит сам да въведеш правила. Иначе човешкият живот бива поразен от лоша безкрайност. От повторения на едно и също. На едни и същи грешки, на едни и същи илюзии, на едни и същи пагубни – лични или идеологически – пристрастия. В един момент човек сам трябва да проумее, че воден от инерцията, ще сгреши за пореден път. Че не може да излиза на улицата само когато получи голяма сметка за ток, а че самият той носи отговорност, ако преди това на референдума е казал "да" за строежа на АЕЦ "Белене", без много да мисли нуждае ли се страната му от още електрическа енергия, колко ще струва всичко това и кой ще плаща.


С което искам да кажа, че ако искаме политиката да престане да бъде бутафория, то и гражданските субекти в нея е редно да бъдат ангажирани гласоподаватели. С реални позиции по случващото се, защото политическите партии трябва да са само функция на гражданските нагласи в обществото. Другото е бутафория, преливане от пусто в празно и пълно опаковане на проблемите ни. Тогава никаква промяна не би била възможна. И политическата реалност, изцяло изплъзнала се изпод контрол, ще продължи да ни потапя във вълни на изумление. Един Господ знае докога.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Искам да кажа, че поне от 20 февруари насам събитията шестват сред нас с налудничав ритъм, който все пак трябва да има някакво разумно обяснение. Уви, такова обяснение липсва"

  Ако сложиш датата малко по-назад, при референдума за АЕЦ Белене, и разумното обяснение само ще се появи. Но не го търсиш.

 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  ...."ако искаме политиката да престане да бъде бутафория, то и гражданските субекти в нея е редно да бъдат ангажирани гласоподаватели. С реални позиции по случващото се, защото политическите партии трябва да са само функция на гражданските нагласи в обществото."
  Това е истината,всеки е длъжен да се информира,обмисли и вземе отговорно решение.Ако всички мислят,а не само псуват,то няма да ни трябва пак някой вълшебен оправач,защото ще имаме държава-партньор и ще възхождаме по отделно и вкупом.Мечти...

 3. 3 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Да няма никакво чудене! Елементарно е - 12 без 15!!! Не гласувайте за бандити! 12 без 15!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Текстът ми хареса, самата истина.
  Живея в чужбина и все по-сериозно се замислям да се завърна в България, напук на всичко. Въпреки сценарият срещу мен и всички в моето положение.
  Истина е, че сега всеки ден, всеки час, навсякъде в България има условия за демокрация. И това ме мотивира, да се завърна и да рина, рина...

 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1475 Любопитно

  Хубав чове6ки и граждански ангажиран поглед към бутафорията с която Задкулисието се опитва да циментира бутафорията която се опитва да пробута като "демокрация" на матрЯла...
  Всеки да му мисли - примерно дали иска да е поданик или гражданин, дали иска да го "управляват" мутри и ченгесари, или хора с нормално европейско мислене и ценности.
  Тъжното е че "основните" играчи на политическата сцена са или изхабени, или компрометирани, или безскрупулни или подставени лица. И на мен понеже ми писна да гласувам за "най-малкото зло" си намерих кауза да гласувам ЗА - Зелените, на които поне доказано им пука за Природата!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на namkoisi
  namkoisi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#1:"dimihas"]"Искам да кажа, че поне от 20 февруари насам събитията шестват сред нас с налудничав ритъм, който все пак трябва да има някакво разумно обяснение. Уви, такова обяснение липсва" [/quote]
  Ами, липсваДобре организирана анархия с цел да се злепостави ГЕРБ. И ПАК не им се получи на цоциалистите.

 7. 7 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#3] от "Save BG":

  Часовника ти изостава. 12 без 5!

 8. 8 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 882 Неутрално

  "От всичко това, вкупом и поотделно, на българския гласоподавател няма как да не му се е завило свят."

  И трябва да признаете, че "Дневник" също полага усилия в тази насока, сиреч (дума, употребена най-малко 2 пъти в текста) журналистите на "Иконмедиа" се стремят не на гражданите да им е ясно какво става, а да не им е ясно и да се изострят обществените противоречия.

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Докато се чудим - да споменем и 9-ти май = краят на войната в Европа , в която България участва и на двете стани и войната която предупредели съдбата ни както за първите 45 години на възход , така и за последващите 24 на погром ... Сега сме отново на кръстопът, отново не сме наясно със себе си и отново сме настръхнали един срещу друг - както винаги.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Авторът здраво си противоречи.
  Не знам защо. Дали от политкоректност, дали наистина не може да екстраполира и свърже това, което сам е изложил, с това, което е задал като образ с опакованията и инсталациите.

  Ами това си е - подмяна и сценарио на всички нива.
  Опаковано от медийния слугински монопол.
  Затова и го няма истинското "гражданско общество" на преден план. Едно, защото усеща, че му подпъхват да играе в уреден мач. Второ - защото се "дава думата" на подготвените и привлечени по сценариото ментета така, че в калабалъка хем да се запушат устите на реалните изразители на гражданската позиция - хем и да ги откажат, ако все пак имат мерак. Да ги откажат заради чисто хигиенни причини, че те надали искат да си мешат капите с промоутираните лекета ... опс! ... ментета, де ...
  И въобще ... хората си усещат, че цялата работа силно вони.
  И затова се отдръпват от пошлото театро.
  Но ако някой си мисли, че отдолу не клокочи ... мисля, че дълбоко се лъже. Икономическата бомба си цъка. И ако няма хора по площадите не значи, че не цъка, че не се усеща и че няма да гръмне, ако не се предприемат спешни и донякъде радикални мерки. При това не е задължително гърмежът да е по площадите, с камъни и гьостерици. Има и други начини на делегитимиране.

 11. 11 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 680 Любопитно

  Кои са най- важните качества, които е нужно да притежава един ползотворен за народа си държавник ? Воля за отстояване националния интерес, морал, професионални познания, управленски умения, способност „да чува” обществото, характер да довежда плановете си до успешен край, цивилизованост ! За съжаление, нито един от предлаганите ни на предизборния пазар политици не притежава целия набор от тия качества. Отсъствието на което и да е от тях (без първите две !) е минус, но ЛИПСАТА НА БОЛЯ ЗА ОТСТОЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС И МОРАЛ, ТИПИЧНИ ЗА БСП, ДПС И АТАКА, Е РАВНО НА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА ! Вече знаем, че програмните коалиционни правителства при такава разнолика политическа карта са правителства на колективната безотговорност и корупция ! Да не говорим, когато зад тях стои кликата на БСП ! Затова дано имаме късмет, ГЕРБ отново да успее да състави самостоятелно правителство !

 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Да си спомним 9-ти май - велики песни =
  «Смуглянка»
  http://www.youtube.com/watch?v=f9ALS9mF-RU
  Bridge on the River Kwai
  http://www.youtube.com/watch?v=83bmsluWHZc
  ...
  Erika - famous german marching
  http://www.youtube.com/watch?v=u1sEt3NjHNA
  Велик е нашият войник
  http://www.youtube.com/watch?v=ATejtk87iGM

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на val71
  val71
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Даааааааа, всичко е така, както е написано, защото и аз се чудя блъскайки се да разбера описаното множество от събития и имах надежда като изчета статията до край да започна да се чудя по-малко, но уви останах си в учудване.........

 14. 14 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#4:"alhio"]Живея в чужбина и все по-сериозно се замислям да се завърна в България, напук на всичко. Въпреки сценарият срещу мен и всички в моето положение.[/quote]
  Интересно ми е, какво ли толкова ти е положението, та чак да го споменаваш?

 15. 15 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1322 Весело

  [quote#11:"objective"]Затова дано имаме късмет, ГЕРБ отново да успее да състави самостоятелно правителство ![/quote]
  Най-обективно твърдението,че второ правителство на ГЕРБ би било късмет,е необективно.Верно,имат воля за власт,но нямат нито морал,нито акъл да я упражняват на ползу роду.

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#11:"objective"] Затова дано имаме късмет, ГЕРБ отново да успее да състави самостоятелно правителство ![/quote]Пази Боже България от хунтата на калинките!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  [quote#11:"objective"]Кои са най- важните качества, които е нужно да притежава един ползотворен за народа си държавник ? Воля за отстояване националния интерес, морал, професионални познания, управленски умения, способност „да чува” обществото, характер да довежда плановете си до успешен край, цивилизованост ! .....................
  .... Затова дано имаме късмет, ГЕРБ отново да успее да състави самостоятелно правителство ! [/quote]
  Ха-ха-хааа!
  От всичките изброени от теб критерии гербаджийската пасмина се класира единствено с "чуването"

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  ГЕРБ - 33.1% - - - дори по-малко
  БСП - 32.3 % + че и повече
  ДПС - 8,3 % +++ дори доста повече
  Атака - 6,3 % ~ горе -долу
  ДБГ - 3,8 % ~ може, ама не си струва
  СДС - 3.7 % ? ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС
  ДСБ - 2.8 % ? + че и повече ... има си ги
  ... при 60% гласували влизат в парламента

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#6:"nanobugs"]И ПАК не им се получи на цоциалистите.[/quote]Не са ти проблема "цоциалистите" = Дясна партия на олигархията и едрия капитал с лява риторика ... Не ти е проблем и ГЕРБ = социалисти с тъпи милиционерски идеи ... Проблемът е липсата както на леви, така и на десни ГРАДИВНИ (креативни) идеи за измъкване от катастрофата на икономиката!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Прочетох статията, мога да кажа горе-долу внимателно, и така и на разбрах какво се опитва да каже афтура...

  Чуди се уж на неща, в които няма нищо за чудене, задава въпроси там, където отговорите са отдавна дадени... и дотам.

  Толкова за статията. А за "изкуството" на нашия "сънародник" Кристо - то е точно толкова изкуство, колкото и въпросния ни е сънародник. Явно има си хора, на които подобни неща се харесват, аз съм на мнение, че като покриеш Райхстага с няколко декара мръсни чаршафи гледката е като при домашен ремонт, а платната пречат на сградата да покаже красотата си. Явно не съм достатъчно извратен, пардон изтънчен, за да оценя това творчество.

 21. 21 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 551 Неутрално

  цяла статия само защото на някой му се седи на тъмно

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  "Къде са днес онези граждани, които дни наред мереха разстоянията между Министерския съвет, президентството и Народното събрание?"

  Истинските граждани измериха разстоянието веднаж и всички разбраха за какво става дума. Платените "граждани" (и това стана мръсна дума) си го мериха ( докато тези, които им плащаха , разбраха, че напразно си ръсят парите), без никой да разбере какво искат. Сега на тях им плащат за друго. И пак със същия успех!

 23. 23 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#18] от "t' Ankus":

  Малките партии май ще са решаващи за съставяне на правителство... няма да е лесно... все пак Атака и ДПС не могат да влезат в една и съща коалиция...

 24. 24 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Значи автора не е от ДПС, диви се на Христо Явашев и Платон....но така и не разбрах 2 дена преди изборите ТОЙ ВЕЛИКИЯ АНАЛИЗАТОР за кого, счита че в сегашната ситуация трябва да гласува избирателя(който по неговите думи е виновен за собственото си положение). Ей сега мога да отворя СНН и да видя почти всеки американски журналист и анализатор за кого е призовавал и ПРЕЦЕНЯВАЛ, че е по-правилно да се гласува като партия или президент! Но това е строго пазена тайна на псевдожурналистите и общестевни анализатори в БГ. ПИТА СЕ В ЗАДАЧАТА - днес на 12 май ТИ, който пишеш по сайтовете и си даваш мнението(т.е. пишеш на публиката и формираш мнение) ЗА КОГО АДЖЕБА ще гласуваш. Не КАЗВАЙ народа за кого ще гласува А ТИ КАТО общестевена фигура за коя партия считаш, че българите трябва да гласуват на 12 май???? ДОКАТО това нещо не се възприеме като СТАНДАРТ в българската журналистика БЪЛГАРИТЕ ще сме на този хал.

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  [quote#20:"Вишински"]Чуди се уж на неща, в които няма нищо за чудене, задава въпроси там, където отговорите са отдавна дадени... и дотам.

  Толкова за статията. [/quote]
  Иха!
  Кратко и ясно си казал това, за което писах цял ферман.
  Респект!

  Колкото до изкуството ... мисля, че авторът е объркАл примерите. Трябваше да наблегне на инсталацията и перформанса. По вица:
  Инсталация е когато първо се изтропаш пред входа и после натиснеш звънците.
  А перформънс е когато първо натиснеш звънците, а после клекнеш да ... таковата ...
  И в този контекст ... понеже мат'рялът отнесе инсталацията покрай тока, протестите и оставката, та сега отказва, вече парен, да участва в перформънса ...
  Тъй де, като ще се изясняваме с образи ...

 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#18] от "t' Ankus":

  Значи според твоите числа излиза, че ДБГ ще е решаваща накъде ще наклонят везните... като ДСБ също може да има решаваща тежест...

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 497 Неутрално

  От тази купчина нахвърляни въпроси и душевни терзания, четейки само получавам главоболие.
  Да караме наред: Има ли голяма конспирация стояща зад протестите и дирижираща какво да се случи на изборите? - Не. Държавните контролни органи вършеха същото, каквото и преди година, разликата е че ножа опра до кокала. Поведението на Мутрата си беше резонно - в първия момент арогантно заради пълния медиен конфорт на който се радваше, впоследствие паникьосано поради невъзможността да овладее ситуацията с няколко ПиАр трика. Защо се засилиха протестите след дезертирането му? Защото се даде възможност на хората на улицата да определят посоката в която да тръгне страната - появиха се искания за промяна на конституцията и образуване на обществени съвети към държавни органи. Тези протести си имаха конкретен адресат- парламента. Логично след разпускането на парламента фокусът се измества по посока на изборите. Какъв е смисъла да протестираш пред празна сграда?

 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1251 Весело

  " пълното несъответствие в опаковката между случилото и случващото се преди и след 20 февруари .... как стана така, че бяха поголовно надути сметките за ток, без държавният регулатор въобще да реагира (месеци преди изборите!). Как правителството на ГЕРБ изобщо не обърна внимание на вълната от протести, а Бойко Борисов, инак толкова чувствителен към ропота на народа, вместо да отиде по спешност във Варна, реши да рита топка в Банкя? И как ненадейно подаде оставка, след като беше заявил, че ще се държи на власт докрай?" - При Герб несъответствията и гафовете идват от калинковия потенциал на тяхната върхушка. А при Боко - от зодията му?! Не искам да обобщавам, но познатите ми от зодия Близнак са изключително двулични, нагаждачи до безскрупулност, подли, накратко казано - мъжки ку.вички....

 30. 30 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 669 Любопитно

  Парадоксално, но факт - и аз като попълних въпросите в гласоводител - оказа се че най-близката ми партия е ДПС.

  Което всъщност е висока оценка за ДПС ))

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 31. 31 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#30] от "Rhapsody of Fire":

  Аз пък за Зелените. Не е лошо, ще взема да пробвам една марихуана, да разбера и аз какво е

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#30] от "Rhapsody of Fire":
  Ммм ...
  Вие сте малко като инженера Хайнрих Мария Заузе.
  На когото Остап се налага да обяснява "системата".
  Шрайбен, шриб, гешрибен. И - в кутията.
  И никой не ги чете ...
  Система, к'во да прайш!

 33. 33 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#31] от "№27- Синята шапчица":

  Хубав цвят е зеленото, но аз ще си заложа на синевата.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 34. 34 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  До коментар [#2] от "Лелка":

  Ако всички мислят,а не само псуват,то няма да ни трябва пак някой вълшебен оправач"

  -То,лелче,който има акъл-да мисли,ама ний,по-голямата част си падаме по псуването-на всички и на всичко.

 35. 35 Профил на Минчо Минчев
  Минчо Минчев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бутафории, инсталации, метафори (чак се учудих, че не е споменат турския кенеф)... За да стигнем до очевидния извод - какъвто "матрияла", такива и политиците.
  И още нещо. Въпреки изцяло фекализираната кампания, "матрияла" не ще комунистите и присъдружните им формирования. Има надежда.

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#23:"Ф.Нинов"]няма да е лесно.[/quote]+++

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1991 Весело

  До коментар [#12] от "t' Ankus":

  И какво точно хубаво стана за България на 9 май? Ако се върнем назад в историята ще видим че само злини за българина след 9 май. Преди 9 май е било по-хубаво. Защо тогава трябва да го празнуваме?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 38. 38 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1732 Любопитно

  Фактически няма място за никакво чудене.
  "Ангажирани гласоподаватели" има, но са минимално, много минимално малцинство./игра на думи, но е истина/ Какво да се чудим? Реалността дори не е очевидна, очеизваждаща е!
  Имаме МАЛКА И ЗДРАВО ОБВЪРЗАНА ГРУПА ОТ ПРИТЕЖТЕЛИ НА СОБСТВЕНОСТТА, КАПИТАЛА И ВЛАСТТА.
  КРЪГЪТ "БАНКЯ" или както и да се нарича сега, НО ГЕОГРАФСКИ СИТУИРАН В БАНКЯ! Те БУКВАЛНО ДИРИЖИРАТ бутафорията. БУКВАЛНО!
  До тук с приказките за гражданско общество, ангажирани граждани и прочие бла-бла за демокрация.
  МОНОПОЛ - ФИНАНСОВ И ВЛАСТОВИ!
  Всичко е ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗПРЕДЕЛЕНО И ЗАКУПЕНО.
  Включително и гласуването. Даже и фалшификациите.
  Стъписването беше цел. Постигната!
  От тук нататък само нищета, сълзи и кръв. МНОГО КРЪВ!
  ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ДОМИНАЦИЯТА!
  БЕЗОГЛЕДНО!
  !

 39. 39 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Разстроено

  Въпрос: "Къде са днес онези граждани, които дни наред мереха разстоянията между Министерския съвет, президентството и Народното събрание?"

  Отговор: Ами работят, хората. Без работа няма заплата, без заплата няма храна, нито платени сметки за ток и парно.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 40. 40 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Повечето въпроси и удивления на автора имат един доста елементарен отговор:

  Икономиката, приятелю. Държава, която 20-на години задаваше мизерно ниво на заплащане в страната - МРЗ. Колко е сега, има ли 270 лв. чисти на месец?! Това пари ли са?? Какво става с духовността на такъв народ за около 25 години?! Това е ужасно много време! Съзнанието определя битието, а битието влияе на съзнанието... порочен кръг! Тъжното е, че над 50-годишна възраст почти никой няма кураж и нерви да се устройва наново в чужда държава, да учи чужд език, да се доказва наново... Познавам семейство на тая възраст, които отидоха при дъщеря си в Германия (отчаяни добри бизнесмени).

  5% от МРЗ за всеки спечелен глас - срамна държавна субсидия за партиите. Политиката е чиста проба бизнес. Ето го отговора на останалите терзания на автора. Бизнес от балкански тип - мръснишки, мутренски, конспиративен. Без правила и морал. В крайна сметка става въпрос за много пари и голяма власт! Лъжата я нямат за нищо.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 41. 41 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Добър анализ.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 42. 42 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мисля че голяма част от искрено протестиращите се оттегли, защото усети, че протестите много бързо бяха яхнати от БСП и ГЕРБ (не се наемам с процентно разпределение кой колко е успял). Ролята на "полезен глупак" не е приятна на никого.

 43. 43 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  Това което се случи в тази предизборна борба ще си остане една от най-срамните страници в историята ни като народ. Когато преди 23 години се обединихме срещу една партия то беше защото искахме демокрация и ново начало. Днес всички партии се обединиха срещу една партия защото искат да си я карат по старому. И тези които вече са се облажили ,и тези които искат тепърва да блажат, и тези на които им стигат трохите. Като един се възправиха и бивши служители на ДС, и настоящи кримоногени, и селски дерибеи, и уж независима съдебна система, и платена паркетна журналистика, и потомствена партокрация. Най-лошото е че редом до тях застанаха и техни бивши жертви и сродни партии, кой заблуден, кой заради келепира. Уж всички те бяха против 23 годишния модел, а когато нещата опряха до ярмата взеха че се застъпиха за системата. Кой с каквото можа. Кой с компромати, кой с услужлива дворцова прокуратура, кой с откровени лъжи и манипулации, кой с продажното си перо, кой с плюене по форумите.

  Дано след 2 дни народът бъде мъдър и разпознае в тях лукавите си мъчители. Дано сложи част от тях в ъгъла, а други прати в забрава. Дано разпознае кой е за народен и кой за личен просперитет. Успех на ГЕРБ!

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  [quote#5:"B52"]ЗА - Зелените, на които поне доказано им пука за Природата![/quote]
  И на сините доказано им пукаше за демокрацията пък се оказа че са яхнати от ченгета.

  Вгледай се по-внимателно към тези които са начело на Зелените. Например можеш да попиташ Сандов какво го свързва с Ангел Че Славчев. И защо Зелените са само срещу западните фирми и никога срещу Лукойл и Южен поток.

  Интересни размисли особено като имаш предвид, че Ангел Че Славчев е председател на Дружеството на русофилите, на Младежката организация на Българската левица и виден защитник на паметника на Съветската армия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  [quote#35:"Минчо Минчев"]Въпреки изцяло фекализираната кампания, "матрияла" не ще комунистите и присъдружните им формирования. [/quote]
  И на мен това ми е надеждата. Въпреки огромната помия която се изля хората все пак не се подлъгаха да посегнат за спасение към БСП. Бавно, трудно, с много мъка но ако това се запази все пак има надежда.

  Но имам и голям страх. Расте ново поколение за което думата "комунизъм" нищо не значи. Доста консумативно по природата си а това е лява психология. Плашат ме нескритите левичарски призиви и лекотата с която те намираха подкрепа по времето на "протестите". Дано това поколение намери верният път и избор а той в никакъв случай не е левият популизъм.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#37:"zuk_trombon"]И какво точно хубаво стана за България на 9 май?[/quote]Свършва Втората Световна Война в Европа... по това време нашите войски (нашите дядовци) са били в Австрия и Унгария Дали преди това е било по-хубаво ? ... То и преди 10-ти ноември по време на социализма беше далеч по-хубаво от сега !!! Добрите времена идват и си отиват заедно със старите съюзници (Кайзера, Фюрера, СССР), живите остават да плащат грешките.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Гневно

  Тезата на автора е ясна и при това чисто идиотска: Каквото и да правят политиците и държавниците, които са получили власт и я използват както си искат, защото народът няма как да им попречи, независимо какви са били предизборните им програми и обещания, те на практика не носят никаква отговорност за калпавото си управление. Виновен винаги и за всичко е народът. Защото той е избрал тези, които го управляват.

  Но ако е така, защо авторът на статията не ни каже, кого да изберем сега, за да ни управлява както трябва? За да изпълни предизборните си обещания?
  Защо, другарю господине авторе многознойко? Кажете де, за кого да гласувам днес?

  Защото в България в момента няма такаваартия, за която си заслужава да се гласува. . Нито такава каолиция. Народът общо взето и вижда, и знае за това, и се мъчи, всеки според своите разбирания, да избере най-доброто от онова прекалено лошо, неграмотно, калпаво, подкупно, продажно, идиотско, крадливо, лъжливо и така нататък от това, което му се предлага. Но няма как да прецени, защото на политиците се препоръчва да не водят негативна пропаганда, тоест, за не показват един на друг кирливите си дрехи. А как бай Иван от село Долно нанагорнище да знае, какъв като човек е кандидатът Политикан Обирджиев Подкупников, който му обещава всичко, каквото на бай Иван му се иска, и даже нещо отгоре? Или забравихте царските обещания за 800-те дни и за това, че винаги ще бъде почтен?

  Да, изборът е нещо като договор. Но в този договор едната от страните, избраният депутат или някакъв друг управник, не носи реална (материална или наказателна) отговорност, ако не изпълни своите обещания, за които е бил избрал. А защо тогава да ги изпълнява, ако лично на него това не носи никаква или носи пищожна полза? Защо да не използва времето си да си открадне нещо или да продаде интересите на дъпжавата или на тези, които са го избрали, гласувайки за него?

  Няма да продължа, макар че доводите и доказателствата, че избирателят няма никаква вина за лошото управление на тези, които е избрал, са много и различни, при това необорими. Но няма по-голяма гнусотия и по-гаднярско поведение от това, някакъв политикан или нясакъв медиен лаладжия да обвинява избирателя за лошото управлениу на този, когото той е избрал. Защото избирателят избира не каквото иска, а измежду това, което му се прудлага и коео той няма как да познава. Избира по закони и правила, които други са му наложили.и няма никакви реални инструменти, чрез които би могъл ефективно да застави своя избраннико да изпълни своите собствени предизборни обещания. А на края неговият избранник по закон не отговаря за нищо, ако само е спазвал законите, които самият той е създал за самия себеси.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK