Къде са "добрите" във Втората световна война

Къде са "добрите" във Втората световна война

© ReutersГодишнината от края на Втората световна война в Европа, отбелязвана на 8 май на запад и на 9 май в Русия, е повод да се почетат десетките милиони, загинали в този ужасен 6-годишен конфликт и да се припомни, че това е време, в което човечеството е вършило невъобразими за модерните времена жестокости.


Изследването на най-глобалния въоръжен сблъсък в историята ще продължи още дълго заедно със споровете за това кога всъщност започва войната. Ще се променят и гледните точки към него, включително за това, че като че ли е ясно кои са "лошите" в него, но не е лесно да бъдат открити "добрите".


Британския историк Антъни Бийвър започва публикуваният през миналата година солидния си труд "Втората световна война" с показателна история. През юни 1944г. униформен мъж с азиатски черти се предава на американските десантни части в Нормандия. Те мислели, че той е японец, но всъщност мъжът бил кореец и се казвал Янг Куюнгжонг.
През 1938г. едва 18-годишен той бил насилствено включен от японците в редиците на Квантунгската армия в Манджурия. На следващата година руснаците го пленяват в битката при Ханхин Гол в Монголия. Куюнгжонг бил пратен в съветски трудов лагер в Сибир, но през 1942г. в месеците на недостиг на човешки сили кореецът заедно с хиляди други затворници е включен в Червената армия и пратен на фронта срещу нацистите. Там в битката за Харков в Украйна той е пленен от германците през пролетта на 1943г. Те пък го включили в Ostbatallion и го пратили да подсили защитата на Атлантическата стена във Франция.


При всичките перипетии и страдания, през които е минал, кореецът е имал късмет. Други над 60 милиона души губят живота си през тези години.


Среща на германски и съветски офицери в Брест-Литовск, 23 септември 1939г.

© Associated Press

Среща на германски и съветски офицери в Брест-Литовск, 23 септември 1939г.


Кои, всъщност са "тези години"?


Различните исторически и идеологически школи спорят не само кога светът, но дори кога Европа влиза във Втората световна война.


Едни историци говорят за 30-годишна война (1914-1945), други я наричат "дългата война" и поставят началото й в болшевишкия преврат от 1917г., трети използват термина "Европейска гражданска война", продължила чак до 1989г. и падането на комунизма. Историци от левицата твърдят, че началото е през 1937г. с испанската гражданска война. Тези от десницата отвръщат, че в Испания всъщност е започнал сблъсъкт на "западната цивилизация" с комунизма, продължил до разпадането на СССР през 1991г. Дори военните действия на Хитлер са поставяни в различни рамки - окупирането на Франция и Западна Европа е възприемано като довършване на Първата световна война, докато атаката на изток е част от кампанията за осигуряване на германско жизнено пространство Lebensraum до бреговете на Волга.


Традиционно, западните историци не обръщат достатъчно внимание на китайско-японския конфликт от 1937-1945г. Познавачите на азиатската част от глобалния конфликт твърдят, че Втората световна война може би е започнала през 1931г. с нахлуването на японците в Манджурия.


Бъркотията става още по-голяма поради факта, че на много места тази война е предшествана и доминирана от вътрешен граждански конфликт - от Китай през Русия и Германия, Финландия, Балтика и Унгария до Балканите и Испания.


Авиационни бомби, подготвени за атаките срещу Германия от британската авиация.

© Associated Press

Авиационни бомби, подготвени за атаките срещу Германия от британската авиация.


Антъни Бийвър смята, че завиването в тази посока ще предизвика пълна каша и избира решителното съветско-японско сражение при Ханхин Гол от 1939г. за начало на войната. Причината не е само в това, че за 11 дни загиват 60 000 души (само Червената армия губи близо 8000) като сигнал за задаващите се титанични сблъсъци на многомилионни армии или че това е първата победа на героя от войната маршал Жуков. След августовското изненадващо поражение Япония обръща стратегическите си планове на юг към Югоизточна Азия и започва подготовката за удара по Пърл Харбър, а китайската съпротива получава кураж за нови операции срещу японците. Затова през 1941г. Токио отказва на Хитлер да атакува от изток, което пък позволява по-късно на съветската армия да изтегли дивизии на запад срещу германците.


В същите тези дни в Европа вече мирише на война и се вършат големи грешки и предателства, включително прословутият пакт "Молотов-Рибентроп". Заради тях днес е по-лесно да се каже, кои са били в лагера на "лошите", но е доста трудно да се прецени колко да били добри победителите от лагера на "добрите". Същите "добри" ръководители на Франция и Великобритания от края на 30-те години толкова дълбоко са сбъркали в преценките си за Хитлер и сметките си за Сталин, че до последните часове преди нацисткото нахлуване в Полша на 1 септември съветват властите във Варшава да не обявяват мобилизация и работят за международна конференция за мир.


Лондон, 1940г.

© Associated Press

Лондон, 1940г.


Цената, платена от цивилните


Когато избухва войната, тя започва да се движи по собствена логика. В тази обаче нещата са малко по-различни, защото цивилното население плаща огромна цена.


Има нещо символично във факта, че първите жертви на войната са затворници от концлагер, убити в името на една лъжа. Става дума за специалната операция за създаване на повод за нападение срещу Полша чрез инсценирането от СС на полско нападение над митницата и пощата в граничния град Глевиц. Няколко упоени концлагеристи от Заксенхаузен са докарани, облечени в полски униформи и разстреляни в Глевиц на 31 август.


След няколко седмици става ясно, че този път мащабите на клането ще са големи - нацистката авиация ще постави Варшава на колене с бомбени килими, избили 25 000 цивилни и 6000 военни.


Десетилетия наред няма яснота колко точно са загиналите в цялата Втора световна война, вероятно броят им никога няма да стане известен. Но на базата на известните данни се вижда, че 62% от жертвите са цивилни. При това 58% са жергви от гражданското население на Съюзниците и едва 4% - на оста Рим-Берлин-Токио. Всеки четвърти загинал е бил войник на "добрите", докато от Германия и съюзниците й военните жертви са 13% от всички, дадени във войната по света.


Безспорно най-много жертви дава СССР - почти 24 милиона души или 13% от населението. Близо 20 милиона са загиналите китайци, повечето от които цивилни. Следват Германия, Полша, Индонезия и Япония. Има редица страни, където в абсолютни измерения жертвите не са толкова много, но са травмиращо голям дял от населението - Полша (19%), Литва (13.8%), Латвия (11.5%) или Унгария и Югославия (по над 6%).


Американски военнопленници в японски лагер.

© Associated Press

Американски военнопленници в японски лагер.


Канибали...


Още по-големи травми оставя стореното и от двете страни във войната. Ето два цитата от книгата на Антъни Бийвър:


"Много затворници на японците са имали особено ужасна съдба. Ген. Маккартър нарежда на австралийските части да прочистят японската съпротива в Нова Гвинея и Борнео. От събраните по-късно доклади американците и австралийският отдел за военни престъпления разбира, че масовото практикуване на канибализъм от японските войници не е било резултат на инциденти, извършени от отделни хора или малки групи при екстремни условия. Свидетелствата сочат, че канибализмът е бил системна и организирана военна стратегия.


Практиката да се третират пленниците като "човешки добитък" не идва от разпада на дисциплината. Тя обикновено се ръководи от офицери. Освен местните хора, жертви на канибализъм са военнопленници от Папуа, австралийци, американци и индийци. В края на войната японците са държали индийците живи, за да ги убиват и изяждат един по един. Дори нечовешкия план на нацистите на изток никога не е слизал до такова падение.


Понеже въпросът е шокиращ за семействата на загиналите във войната в Тихия океан, съюзниците не разгласяват цялата информация и канибализмът така и не попада на Трибунала за военни престъпления в Токио през 1946г."


Канибализъм, основаващ се на расово превъзходство и милитаристично имперско господство е пример за тотално зло. Същото са и случаите с нацистите, превръщали човешки части в потребителски стоки.


Хамбург, май 1945г.

© Associated Press

Хамбург, май 1945г.


...и бомбени килими


Но "добро" ли е това, което британците правят за 8 дни през лятото на 1943г. с Хамбург - най-тежките до тогава въздушни бомбардировки в историята на бойната авиация, която после наричат Германската Хирошима:


"Тоновете запалителни бомби, валящи плътно в по-тясна от обичайното ивица в източната част на града над жилищата на работниците, свързаха отделните пожари в гигантска клада. Това създаде ефект на комина или вулкан от пламъци (над 800 градуса), извисяващ се като торнадо шеметно в небесата (над 400 метра), придружен от ураганни (до 240 км/ч) всмукващи ветрове на земята. Така пожарите се раздухват още повече. На 5 километра височина екипажите на бомбардировачите усещат миризмата на горяща плът.


На земята горящият ураган разкъсва дрехите и подпалва косите на хората. Както става във Вупертал, и тук асфалтът се разтопява и хората залепват за него като насекоми за мухоловка. Къщите експлодират в пламъци, пожарните нищо не могат да направят, цивилните, скрили се в мазетата, се задушават от отровен въглероден окис. Според данните на властите именно така загиват 70-80 процента от над 42 000 души, станали жертва в тази лятна седмица. Много други тела са толкова овъглени, че никога не са разпознати..."


Сър Артър Харис не успява с такъв терор за прекърши волята на германците и прави същото с други градове и особено впечатляващо безсмислено с Дрезден през февруари 1945г. Американският му колега ген. Къртис Лемей го надминава в Токио - на 9-10 март 1945г. фосфорните бомби убиват 100 000 души и той се отличава с най-смъртоносната бомбардировка в историята.


Токио след мартенската бомбардировка - почти всичко е изравнено със земята.

© Associated Press

Токио след мартенската бомбардировка - почти всичко е изравнено със земята.


Изкушенията на злото


Затова годишнини като 9 май са повод да се помисли върху това колко хлъзгава територия е "моралното превъзходство" и колко големи са изкушенията да се прибегне до инструментите на злото. И до днес е лесно са се вписват държави и народи в "Ос на злото", и спорно да се сглобява безспорен списък на "Съюз на доброто".


Няма "добри войни", но има "войни по необходимост" - такива, които трябва да се водят, за да не стане по-кошмарно положението. Победата на Съюзниците създаде един по-добър свят, от този, който обещаваше Хитлер. Срещу това няма разумни доводи.


А какво е станало с онзи кореец, пленен от американците? След като прекарва известно време в затвор във Великобритания, той се мести в САЩ и умира през 1992г. в щата Илинойс.  


Без да каже на никого за миналото си.

Коментари (232)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 581 Весело

  И кой е бил по-добрия вариант за БГ, Хитлерова империя или вече горчивия опит от присъединяването ни към съветската, за първото няма и никога не ще да разберем.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  "Къде са "добрите" във Втората световна война?"

  На великденските острови - наблюдават.

 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 868 Неутрално

  За ядрените бомби над Япония - нито дума. Западни историци, какво да ги правиш.

 4. 4 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Победата на Съюзниците създаде един по-добър свят, от този, който обещаваше Хитлер. Срещу това няма разумни доводи...
  -----------------------
  Дневник,отново се опитвате да налагате мнение в една редакционна статия?!Аз лично съм на обратното мнение... и Моля,авторите да се подписват под материалите които пишат!!!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 5. 5 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  "...През юни 1944г. униформен мъж с азиатски черти се предава на американските десантни части в Нормандия. Те мислели, че той е японец, но всъщност мъжът бил кореец и се казвал Янг Куюнгжонг..."

  Имаше игрален филм за него.

  Поклон на загиналите.
  Вечна им памет. Трябва да се помни.
  Но това не можеш да го обясниш на някой, имаше един "triton123".....

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 6. 6 Профил на Земляк
  Земляк
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Дрезден?!

  „Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato“
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5463 Неутрално

  По-любопитното е,че "победителят" от войната - СССР се срина и разпадна шумно и запомнящо се под тежестта на собствената си непотребност и историческа неадекватност.

  А "победените" Германия и Япония процъфтяха.
  По единствената причина,че скъсаха с фашисткото си минало.
  Нещо,което в СССР не направиха.

 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#4:"Tod"]Аз лично съм на обратното мнение... [/quote]
  Демек ти си за безкомпромисна расова хигиена и тотална расова война. Много прогресивно.

 9. 9 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  При все, че България беше съдружник на Германия...за мен, ВСВ е пълна идиотщина...освен Стената и Излаел, не направи нищо повече...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 10. 10 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#9:"Γαλλα"]При все, че България беше съдружник на Германия..[/quote]
  Съюзник е точната дума.

 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Леле леле....пленен кореец....японци-канибали.....тонове запалителни бомби валящи от небето....и пр. и пр. и пр.....
  Радвам се, че съм роден 41 години след тази война.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Много добра статия!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 13. 13 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#10:"Каишков - Гласът на Америка"]Съюзник е точната дума.[/quote]

  Все тая...ние отнесохме репарациите...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 14. 14 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Победата на Съюзниците създаде един по-добър свят, от този, който обещаваше Хитлер

  пак опити да си пробутаме глупоститие може би ? Сегашния свят на разлагане , деспотизъм и олигархия какво му е по-доброто ? пак сме мизерни , ръфаме корички хляб все едно сме в концлагер, докато някои дебили си карат черните файтони .

 15. 15 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 524 Весело

  http://www.youtube.com/watch?v=sq_EVW416jE

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 16. 16 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Радвам се че съм родена 40 години преди тази война

 17. 17 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#7:"Hawaii"]По единствената причина,че скъсаха с фашисткото си минало.
  Нещо,което в СССР не направиха.[/quote]
  Изключително правилно твърдение!!!
  +++++++++++++

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#10:"Каишков - Гласът на Америка"]Съюзник[/quote]

  Съюзник, с най голям суверенитет в сравнение с всички останали немски съюзници...

 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  Велик сблъсък на велики идеи и велики армии
  «Смуглянка»
  http://www.youtube.com/watch?v=f9ALS9mF-RU
  Bridge on the River Kwai
  http://www.youtube.com/watch?v=83bmsluWHZc
  ...
  Erika - famous german marching
  http://www.youtube.com/watch?v=u1sEt3NjHNA
  Велик е нашият войник
  http://www.youtube.com/watch?v=ATejtk87iGM

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 21. 21 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  "отбелязвана на 8 май на запад и на 9 май в Русия" - скоро няма да се разбере, т.е. "добрите" няма да си признаят... На ЗАГИНАЛИТЕ им е все тая, а за БЛИЗКИТЕ им е без значение...

  Коментиране на анализираното, вече...
 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4322 Неутрално

  Втората Световна Война е най-голямото човешко безумие и резултат от наличието на полудели диктатори/с болни амбиции/!Дано повече никога на нашата планета да не се повтаря такава трагедия!

 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  [quote#7:"Hawaii"]По-любопитнто е,че "победителят" от войната - СССР се срина и разпадна шумно и запомнящо се под тежестта на собствената си непотребност и историческа неадекватност. [/quote]Едното няма връзка с другото ... СССР се срути, защото не смени навреме военния комунизъм с либерален социализъм вариант на НЕП = Китай и Виетнам успяха, а социализма в други варианти превзема нови пространства казто се започне от Евадор и се стигне до Турция и САЩ, които правят свой вариант на държавен социализъм с протекционизъм на бизнеса

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на drago_senior
  drago_senior
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Случайно ли в този текст не се споменава мюнхенското предателство, което предхожда Молотов - Рибентроп?

 25. 25 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Весело

  Аз от статията разбрах кои са добрите (не че не знам де) Не споменаха те да са правили масови унищожителни бомбардировки или да проявяват расово превъзходство. Същите днес празнуват 9-ти май
  Може да не ви се иска никак обаче е точно така.

  А че не са цвете за мирисане в чисто политически аспект...ами с всички е така...

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  [quote#20:"Be_google и рече БУДА: ПЕЧЕЛИМЕ, СЯДАМЕ, ДЕЛИМЕ"]Напротив- преживял си към днешна дата ужасен геноцид в БГ, икономичедска гражданска война, която отнесе от 1990-2003 над 2,5 милиона, а в изгнание-е(и)миграция бяха прогонени още над 1,8 млн. българи и то не най-тъпите, а духовни, светли и образовани хора![/quote]И това е само началото на погрома над БГ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  За втори път чета, че войната всъщност започва в 1914.
  Само че първият път участничката crowdfunder ми го обясни.
  Битката за преразпределението на политическо влияние е взела милиони жертви. Агресорите са Германия, Япония, Италия и Великобритания.
  Жертвите - целият останал свят.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 28. 28 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Цитат от пропагандното материалче: `Среща на германски и съветски офицери в Брест-Литовск, 23 септември 1939г.`
  ---
  Очевидно авторчето на пасквилчето има ДОСТА пробиви в образованието, защото 1938 година е ПРЕДИ 1939 година...

  Примерно:
  http://www.britannica.com/EBchecked/topic/397522/Munich-Agreement

  Разтурям колоквиума!
 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  [quote#24:"drago_senior"]Случайн ли в този текст не се споменава мюнхенското предателство, което предхожда Молотов - Рибентроп?[/quote] ... а легендарните сражения между англичани и французи пред смаяните погледи на немците ... Завладяването на Магадаскар под предлог за Японска заплаха = Съюзниците не са били особено лоялни помежду си ...
  Като говорите за Втората Световна не забравяйте и китайците на Чан Кайши и партизаните - от Мао до Италия ... Всеки е дал нещо. България също има значително участие и на двете страни-не го подценявайте. Поклон!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#1] от "Consumer":

  Ако питаш за това, ето- http://kartibg.files.wordpress.com/2013/01/bulgaria-map-1941.jpg

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 31. 31 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Единственото добро след края на тази война е, че Западната цивилизация не биде унищожена от варварския тоталитаризъм. Противно на елементарната логика, че варварите са по-жизнени и по-агресивни, част от цивилизацията остана извън варварския домейн. И видя срива на варварската империя половин век по-късно.

  Благодарение на това, че от другата страна на Атлантика имаше достатъчно мощна, макар и ленива и с неизяснени приоритети, Западна държава.

  Жалко за България, един от най-големите губещи - будна и жизнена, макар и бедна, европейска държава, за която половинвековното азиатско иго се оказа фатално.

 32. 32 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  [quote#16:"xalikarans"]Радвам се че съм родена 40 години преди тази война[/quote]

  Много си преживяла...
  Как бе през 1913-та?

  Ecrasez l’infâme
 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  Хубаво е че описвате садистичната бомбардировка над Хамбург за да се направят някои сравнения със Сребреница например и да се види кое е геноцид и кое не. А глупостта и наивността на Запада по отношение на Хитлер днес се повтарят спрямо ислямската инвазиа.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4425 Неутрално

  Войната я предизвикват двамата луди братя по идеология: нацистът Хитлер и комунистът Сталин.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  [quote#25:"bluescreen"]Не споменаха те да са правили масови унищожителни бомбардировки[/quote]
  Берлин е бил гола поляна........

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 36. 36 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ей недейте разсъждава!!!
  Оста на доброно и оста на злото, толкова са размити, че не ги слатгайте никаде!!!
  Върнете се и кажете на руския народ, че напразно се е бил за народ и родина, че Сталин е бил изверг, и че е предизвикал войната!
  Ще получите.........
  Всички сега ще почнете да давате примери за приноса на амриканци, англичани, французи, ей ние сме българи и ако смятате, че това са те са народите изнесли на плещите си войната пишете +++,, но ще ви кажа едно, паметта на народите няма да промените!!!
  "Вставай страна огромная....."

  ура и да живей!!!
 37. 37 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#35] от "№27- Синята шапчица":

  Друг път.

 38. 38 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#24:"drago_senior"]Случайн ли в този текст не се споменава мюнхенското предателство, което предхожда Молотов - Рибентроп?[/quote]

  [quote#28:"Ганий Гласувайте с № 69!"]защото 1938 година е ПРЕДИ 1939 година... [/quote]

  Извинявай, че възпроизведох недоумението ти, но не бях прочел твоето съобщение.

  Разтурям колоквиума!
 39. 39 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ганий Гласувайте с № 69!":

  Оу, моля ти се, не цитирай точно британика.
  http://www.bolgari.net/mersiia_makdermot_izpravila_stefan_pypeshkov_pred_senata_na_sasht_da_zashtitava_bylgariia-o2-245.html

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 40. 40 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Да обобщим: пренаписването на Историята продължава, колеги...

  Разтурям колоквиума!
 41. 41 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  [quote#7:"Hawaii"]А "победените" Германия и Япония процъфтяха. [/quote]
  С помощта на САЩ да признаем

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 42. 42 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#39:"пиленце"]Оу, моля ти се, не цитирай точно британика. [/quote]

  Ми те на друго не вярват
  Те Библията пренаписват, Чичо Том вече не е негър, че една ВСВ ли ще им се опре!?

  Разтурям колоквиума!
 43. 43 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Весело

  До коментар [#40] от "Ганий Гласувайте с № 69!":

  В това съм абсолютно съгласен

  След десетина години щатите ще се окажат може би най-старата цивилизация на света (така, както са си с това си население) както е тръгнало да се дращи и пише напосоки...

  Чакаме да открият пирамидата на Първия Фараон-Президент на щатите

 44. 44 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ганий Гласувайте с № 69!":

  Правилно! Точно това се случва.
  Съгласявам се абсолютно с мнението ти.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 45. 45 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  [quote#37:"bluescreen"]Друг път. [/quote]

  Добре де, не съвсем, нека всеки прецени-
  http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?60166-Battle-of-Berlin-1945

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 46. 46 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Кореецът е мега късметлия, както и повечето оцеляли войници започнали 1939 г...

 47. 47 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#40:"Ганий Гласувайте с № 69!"]Да обобщим: пренаписването на Историята продължава, колеги... [/quote]
  [quote#43:"bluescreen"]В това съм абсолютно съгласен [/quote]
  [quote#44:"пиленце"]Правило! Точно това се случва.
  Съгласявам се абсолютно с мнението ти.[/quote]

  И цензура до дупка!

  The following content has been identified by the YouTube community as being potentially offensive or inappropriate. Viewer discretion is advised.

  http://www.youtube.com/watch?v=bWwE56y-THM&bpctr=1368122017

  Разтурям колоквиума!
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  "След августовското изненадващо поражение Япония обръща стратегическите си планове на юг към Югоизточна Азия и започва подготовката за удара по Пърл Харбър, а китайската съпротива получава кураж за нови операции срещу японците. Затова през 1941г. Токио отказва на Хитлер да атакува от изток, което пък позволява по-късно на съветската армия да изтегли дивизии на запад срещу германците."

  Напълно логично след разгрома на японците при Ханхин Гол (днешна Монголия) те да променят плановете си и да започнат своята инвазия на изток и югоизток, където поне в началото печелят впечатляващи победи срещу САЩ (Филипините и Хавай), срещу британците (в Малая и Сингапур), срещу холандците в Индонезия и срещу французите в Индокитай.... и след като става ясно, че СССР ще насочи своите главни военни части срещу нацистка Германия, а не срещу Япония е било логично и японците да фокусират усилията си на азиатско- тихоокеанския фронт вместо да водят война на два фронта срещу САЩ и Великобритания в Азия и срещу СССР в Сибир и Монголия....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на ALFA1
  ALFA1
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#22] от "bat_plamen":

  Много ми е интересно кой ти е сложил " - " и какво е искал да каже с това ?

 50. 50 Профил на padnal_ot_gorata
  padnal_ot_gorata
  Рейтинг: 409 Весело

  Ъъъ, тъкмо се гласих да напиша нещо и #40 "Ганий Гласувайте с № 69!" ме изпреварил. Добре, че попрехвърлих и коментарите, да не се повтаряме.


 51. 51 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  [quote#36:"пуц муц"]приноса на амриканци[/quote]
  Америкнците балансират политическата си подкрепа, за да станат хегемония. Ако това се отчита като принос към победата над Хитлер - да, имат. Иначе единственият народ, който е победил Хитлер и Германия, въпреки армия от всички европейски народи (слава богу без наше участие!), е Руският.

  Затова на днешния ден руснаците казват: Нищо не е забравено и никога няма да простим!

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 52. 52 Профил на supebo
  supebo
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#20:"Be_google и рече БУДА: ПЕЧЕЛИМЕ, СЯДАМЕ, ДЕЛИМЕ"] а в изгнание-е(и)миграция бяха прогонени още над 1,8 млн[/quote]

  Леко си смалил цифрата, но имаш право. Лошото е, че и сегашните продължават в тази посока!

  Една любов, една страна, една България
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  "Същите "добри" ръководители на Франция и Великобритания от края на 30-те години толкова дълбоко са сбъркали в преценките си за Хитлер и сметките си за Сталин, че до последните часове преди нацисткото нахлуване в Полша на 1 септември съветват властите във Варшава да не обявяват мобилизация и работят за международна конференция за мир."

  И същите тези "добри и мъдри" френски и британски ръководители изоставиха Чехословакия в ръцете на нацистките изроди... а преди това сключват споразумение с Германия в Мюнхен!

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%8E%D0%BD%D1%85%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Винаги съм се учудвал на ония, които виждат в японската култура някаква възвишена ценност. Това е култура на свирепостта и особената жестокост.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 55. 55 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 581 Весело

  Добрите ги няма, тук са само лошите

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 56. 56 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 741 Неутрално

  [quote#9:"Γαλλα"]При все, че България беше съдружник на Германия...[/quote]
  Също и съюзник на СССР, по споменатата в статията спогодба Молотов-Рибентроп. Тази спогодба е между социализма и националсоциализма /Хитлер и Сталин/. Схващаш ли общия корен? Колкото до България - около 40000 души жертви - първо съюзническата авиация /т.е. СССР никога не са ни пазили/ и след това на фронта - нашата армия като част от III Украински фронт. За нашите жертви паметниците са изтрити и заменени с паметници на Окупаторската Съв. Армия, за което и до днес в столицата, в Пловдив и Варна, а и на други места продължаваме да благодарим - 70г. безгръбначие и безпаметност! Струва си да се учи историята...

 57. 57 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1830 Весело

  До коментар [#24] от "drago_senior":

  Не е случайно
  History comes from his story
  Оттук можеш да си извадиш заключение. Защото монетата има две страни и за да бъдем обективни немците имат много основания за започване на война включително и срещу Полша.
  Само че грешката на Хитлер е била че не е искал да обяви война на "братския" английски народ което и му изигра лоша шега.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 58. 58 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 682 Весело

  май няма добри в Втората Световна Война или тези ,който са останали живи са добрите

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 59. 59 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#30] от "№27- Синята шапчица":

  Това би било възможно ако САЩ бяха хвърлили бомбите над Москва и Ленинград

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  [quote#4:"Tod"]Аз лично съм на обратното мнение...[/quote]

  Като си на обратното мнение би ли се аргументирал? Би ли ми обяснил накратко с какво светът щеше да бъде по-добър и справедлив, ако нацистките изроди и японските милитаристи бяха спечелили ВСВ???

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Неутрално

  До коментар [#22] от "bat_plamen":

  Амин!

  П.П.
  Съгласен съм с твоя коментар... +++ от мен!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#56:"m_style"]Тази спогодба е между социализма и националсоциализма [/quote]

  Иначе всички говорят за пари и финансиране (чуждестраннни инвестиции)... И тогава е било така...
  Горе-долу безспорният факт е, че от ~160 млрд германски райхсмарки, които са се въртели в Германия СЛЕД 1933 г. (хиляда деветстотин тридесет и трета година), 80 млрд са били американски* `инвестиции`, 40 млрд английски и 40 млрд местни...
  Остава да се разбере КОЙ Е ФИНАНСИРАЛ Германия, за да се изправи на нацистки крака (кх-кх!), та след това да извърши сума поразии...
  ---
  заб. да не забравяме, че тогава уж САЩ са били в суперстрашна криза и всички са крещяли `Пари нема!!!` - пък те парите били в Германия...

  Разтурям колоквиума!
 63. 63 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#56:"m_style"]Тази спогодба е между социализма и националсоциализма /Хитлер и Сталин/. [/quote]
  Мюнхенските спогодби на които на Хитлер Запада дава цяла Чехия и после Словакия, какво са тогава? Схващаш ли общия корен на национал - социализма и т.нар. "демокрации"?

 64. 64 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Битката е при ХаЛхин Гол, това име е известно отдавна. А кои са добрите и кои - лошите, ме попита невръстната ми дъщеричка, след като безхаберно я заведох да гледа "Ъндърграунд" в пълния му вариант. Всички са и добри, и лоши, според гледната точка и много други фактори. Дай Боже само да няма войни.

  fff
 65. 65 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Добрите са тези , които са се борили срещу нацизма от самото начало и тези , които не започват войната. Тоест това са - Финландия ,Франция , Англия , Полша , Китай , Чехия и т.н.

  Лошите са тези , които са искали да поробят огромни части от света и започват войната - СССР/Русия , Германия , Италия Япония и т.н.

  Малко добри - такива , които се включват когато виждат далаверата/победата - САЩ , Турция и т.н.

  Малко лоши - не активни съюзници на първите , но все пак влезли във войната на сили , които са искали да сеят смърт , тоталитаризъм и всякакъв авторитаризъм - България , Приблатика , Унгария , Швейцария , Испания и др.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4729 Неутрално

  [quote#18:"dobrich"]Съюзник, с най голям суверенитет в сравнение с всички останали немски съюзници...[/quote]
  Бе ние винаги сме били най-близки!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Неутрално

  До коментар [#51] от "пиленце":

  Аз лично не съм фен на САЩ, но те имат главния принос за победата над Япония, докато Русия имат главния принос за победата над Германия... просто така се е получило, разбира се, не трябва да се забравя и британския и американския принос за победата над Хитлер - бомбардировките над Германия, войната за Атлантика, а след това и операциите в Италия и Франция насочени срещу Германия....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на horemag
  horemag
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Много е тъжно. Но за да си добър войник ,трябва да си безмилостен убиец...

  Да си върнем държавата и бъдещето
 69. 69 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  [quote#63:"Каишков - Гласът на Америка"]Мюнхенските спогодби на които на Хитлер Запада дава цяла Чехия и после Словакия, какво са тогава?[/quote]

  Ако беше завършил средно или поне ако беше учил там щеше да знаеш. Мюнхенските спогодби завършват с договор "Мир на нашето време" , чиято основна цел е да предотврати войната.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 70. 70 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Тоя историк направо си прави майтап с вас, пропуска много важни факти и вие изпадате във възторг.

  "В същите тези дни в Европа вече мирише на война и се вършат големи грешки и предателства, включително прословутият пакт "Молотов-Рибентроп"";

  За жалост "историка" е забравил да ви каже, че буквално дни преди този пакт, англичани и французи дружно отказват на СССР да подпишат военен със СССР предназначен за реакция в случай, че на Хитлер му хрумне да развърже война. Това нежелание на Англия и Франция да задушат Германия в ранните етапи на нейната експанзия е показателно за това кой какви цели и планове има. В крайна сметка на Сталин не му остава кой-знае какъв друг избор, освен да подпише договор, с който да засили германските войски да воюват на запад, вместо на изток към него.

 71. 71 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#69:"Karelson"]Мюнхенские спогодби завършват с договор "Мир на нашето време" , чиято основна цел е да предотврати войната.[/quote]

  Ако не бяха я предотвратили представяш ли си къф ужас щеше да е сега...

  Разтурям колоквиума!
 72. 72 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 907 Неутрално

  [quote#69:"Karelson"]Ако беше завършил средно или поне ако беше учил там щеше да знаеш. Мюнхенските спогодби завършват с договор "Мир на нашето време" , чиято основна цел е да предотврати войната.[/quote]

  Или май да даде зелена светлина на Хитлер да прави каквото си иска, а? Я помисли пак? Това, че са сложили такъв лозунг за заглавие не значи, че това е резултата, който са търсили.

 73. 73 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Любопитно

  [quote#72:"Отнесен"]Или май да даде зелена светлина на Хитлер да прави каквото си иска, а?[/quote]

  Значи за да предотвратят война е било по-добре да започнат война със струпаните на чешката граница немски войски , отколкото да се опитат да избегнат войната ? Нали съзнаваш ,че не е логически издържана тезата ти ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 74. 74 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Стискам ръката на човека написал тази статия и на този, с чиито позволение е публикувана.

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 75. 75 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Весело

  [quote#71:"Ганий Гласувайте с № 69!"]ко не бяха я предотвратили представяш ли си къф ужас щеше да е сега... [/quote]

  Пост 73 те зове!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 76. 76 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#70:"Отнесен"]че буквално дни преди този пакт, англичани и французи дружно отказват на СССР да подпишат военен със СССР предназначен за реакция в случай, че на Хитлер му хрумне да развърже война.[/quote]
  И САЩ, и САЩ...
  Турнали са един ултиматум - ако СССР нападне Германия, то САЩ веднага ще подкрепи Германия... Та руснаците са се чудили, чудили и накрая `проспали` нападението...
  ---
  заб. и НИКОГА да не се забравя - най-страшните конкуренти и врагове в онова време не са били Германия и СССР, а САЩ и Великобритания... В резултат на ВСВ Великобритания отстъпва мястото си на световен хегемон на САЩ (за кратко - в комбинация със СССР)... И никога да не се забравя онова, което е записал Чърчил (цитирам по памет!): `Чувствах се неуютно, притиснат между Американското Гризли и Руската Мечка и усещах залецза на Империята` (Рузвелт, Сталин)
  Въобще - един от резултатите на ВСВ е заместването на Великобритания от САЩ...

  Разтурям колоквиума!
 77. 77 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1172 Разстроено

  Да запазим МИГ тишина.... Просто така.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 78. 78 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1449 Любопитно

  До коментар [#65] от "Karelson":

  [quote#65:"Karelson"] Тоест това са - Финландия ,Франция , Англия , Полша , Китай , Чехия и т.н[/quote]

  Финландия не беше ли съюзник на Германия?

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 79. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  [quote#57:"zuk_trombon"]Защото монетата има две страни и за да бъдем обективни немците имат много основания за започване на война включително и срещу Полша. [/quote]

  Германците имат основания за реваншизъм след края на ПСВ и особено след абсолютно несправедливия за Германия Версайски договор... и според мен това е така! В началото Хитлер има за цел да обедини отново населените с германци съседни територии (като например Судетската област, както и с Рейнската област)... да изгради отново германската армия, която е разбита от Антантата след края на ПСВ (което и прави преди началото на ВСВ), но след като Хитлер прави това той иска и още и още... всъщност Хитлер никога не е криел амбицията си да превземе СССР поне до Урал (нацистите наричат това Жизнено пространство за Германия на изток)! Той е бил свръх амбициозен диктатор гладен за власт и величие... неговата цел е не само германско обединение, но и превземане на Европа и подчинение на останалите европейски народи и територии (от Урал до Атлантика) под нацисткия ботуш!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Lebensraum

  http://en.wikipedia.org/wiki/Generalplan_Ost

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hunger_Plan

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 80. 80 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Весело

  До коментар [#63] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Усещам, че под тази статия ще бъдем на едно мнение....

  Между другото и в тази статия няма почти нищо за отстъпките на Франция и Великобритания спрямо Хитлер.... за сметка на това пакта Молотов-Рибентроп е отразен подобаващо както винаги!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 81 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1376 Любопитно

  Колкото повече години минават от 45 година,толкова повече историята започва да се пише от гледна точка на днешната идеология.Всичко друго се донатъмънява според него................

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 82. 82 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  [quote#67:"Иво"]САЩ, но те имат главния принос за победата над Япония[/quote]
  Битката за Атлантика явно не я знаеш, интересно е прочети.
  Германците имат метеорологична станция в Канада. Скоро е намерена в такова добро състояние, че се пошегуваха, че ако и сложат нови батерии, ще заработи

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 83. 83 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#67] от "Иво":

  Зависи какъв прочит на историята си правил.
  И кои факти са ти известни и кои - не.
  Аз лично съм фен на американскта култура, но не съм фен на американскта политика.
  Ако се съберат всички факти за двете световни войни, излиза, че главният виновник и подплавач за тях, е Великобритания.
  Но сме свидетели на все по-нагли и нагли лъжи от Сми, че агресорът трябва да се търси другаде.
  Победетилят пише историята. Цинично!
  Затова чисти и откровени лъжи се тиражират като истина.
  Бомбардировките над Германия са закъсняла активност. Напълно ненужни. Особено над Дрезден!
  Американци и Англичани, защо бомбардират Дрезден? Никой няма отговор! Извършителите също нямат отговор.
  Цялата война е безмислена, ако не се знаят целите, които са преследвани от Великобритания. Целите не ги постигат. И в яда си, че не постигат нито една от поставените задачи - лъжат нагло от година на година.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 84. 84 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#80:"Иво"]Между другото и в тази статия няма почти нищо за отстъпките на Франция и Великобритания спрямо Хитлер.... за сметка на това пакта Молотов-Рибентроп е отразен подобаващо както винаги![/quote]

  В пропагандното материалче няма нито буква, че преди пакта Рибентроп-Молотов Германия и Полша, съвсем приятелски и едновременно, разкъсват Чехословакия...

  Разтурям колоквиума!
 85. 85 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  [quote#78:"Кирето"]Финландя не беше ли съюзник на Германия? [/quote]

  Не. Въпреки ,че е във война с СССР , дори когато Германия предава коалицията си с СССР Финландия не се включва на тяхна страна. Имали са общ враг , но никога Финландия не признава Германия. Рядко срещано политическо достойнство , а ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  До коментар [#70] от "Отнесен":

  Хубаво е, че обръщаш внимание на този толкова интересен и важен факт от историята....! Винаги трябва да се знае и помни, че преди Сталин да сключи пакт за ненападение с Германия, той ПРЕДЛАГА сключването на пакт и сътрудничество с Великобритания и Франция СРЕЩУ Хитлер и нацистка Германия! Французи и британци отказват.... може тогава те са се надявали, че Хитлер и нацистите ще нападнат СССР, а не Западна Европа.... е сбъркаха жестоко в преценките си!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#85] от "Karelson":

  Пропуснал си един факт, наличието на немски войски на финландска територия!

 88. 88 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#70] от "Отнесен":

  +++++...все още се срещат и познаващи историята...
  До коментар [#81] от "sto67nes":

  +++++... и разбиращи мотивите на "новите " историци...

 89. 89 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#85] от "Karelson":

  "...Преговорите между СССР и Финландия за Петсамо продължават повече от 6 месеца, когато през януари 1941 г. съветското Министерство на външните работи заявява, че решението трябва да се постигне по оперативен път. В този ден СССР прекратява доставките на зърно за Финландия. На 18 януари посолството на СССР във Финландия бива отзовано, а в съветските радиопредавания започват нападки срещу Финландия. През това време Хитлер издава заповед немските войски в Норвегия, в случай на нападение на СССР над Финландия, незабавно да окупират Петсамо.

  Пролетта на 1941 г. Финландия съвместно с Германия провежда редица срещи, свързани с воденето на съвместни бойни действия срещу СССР. Финландия изказва готовност да се присъедини към Германия с нейната война против СССР при спазване на няколко условия:

  гарантиране независимостта на Финландия;
  връщане на границите със СССР до довоенното (или по-добро) състояние;
  продължение на доставките с продоволствия;
  Финландия да не се проявява като агресор, тя ще се включи във войната едва след нападение от страна на СССР.

  През юни в Петсамо започва пристигането на немски войски участващи в операция Барбароса. На 18 юни във Финландия започва тайна мобилизация. На 20 юни приключва предвижването на финландските войски към съветски-финландската граница, а правителството на Финландия издава заповед за евакуацията на 45000 човека, които живеят в пограничните територии. На 21 юни началникът на финландския генерален щаб Ерик Хейнрикс, получава официално съобщение от немските си колеги за започващата атака срещу СССР..."

  Това намерих. Според мен са си съюзници и участници на страната на Германия.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  [quote#73:"Karelson"]Значи за да предотвратят война е било по-добре да започнат война със струпаните на чешката граница немски войски , отколкото да се опитат да избегнат войната ? [/quote]

  Това си било предателство спрямо Чехословакия, особено от страна на Франция, която е имала подписан договор (или споразумение) със Чехословакия за взаимна защита и помощ в случай на нападение от трета страна....! В случая германците първо взимат Судетската област (както е било уговорено в Мюнхен), а малко след това превземат и цяла Чехословакия (както НЕ е било уговорено в Мюнхен).... когато Чехословакия бива смазана от нацистите Франция не прави нищо за да помогне или защити своите чешки "съюзници"... по-страхливо и долно поведение от страна на французите няма!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Любопитно

  До коментар [#86] от "Иво":

  Нека преговорим важен урок. Западаът на никого не е длъжен с нищо. Не е длъжен да защитава , храни , пои и грижи за коя да е прогресивна страна. Ти как си представяш Западът да сключи договор за защита със страна , която иска да го заличи е има няколко неуспешно проведени червени революции на негова територия ? Просто културата на Запад е такава ,че договорите се спазват , струват (много) повече от хартията на която са написани

  15.02.1989 - 07.02.2018
 92. 92 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 907 Неутрално

  [quote#73:"Karelson"]Значи за да предотвратят война е било по-добре да започнат война със струпаните на чешката граница немски войски , отколкото да се опитат да избегнат войната ?[/quote]
  Пак ще напомня, че това не е предотвратило войната. И в случаите, когато Германия е още малка и няма достатъчно ресурси, за предотвратяването на война е било единствено нужно Германия да бъде заплашена, че ще бъде тежко ударена и бързо победена, ако прави каквото не трябва. Обикновено само заплахата е достатъчна, за да се предотврати войната, а ако не е достатъчна, войната би свършила стотина пъти по-бързо и със стотина пъти по-малко жертви. Но не това е било нужно на Англия и Франция изглежда.

  [quote#73:"Karelson"]Нали съзнаваш ,че не е логически издържана тезата ти ?[/quote]
  Та, мисля, че тезата ми е блестящо издържана в логически план.

 93. 93 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  До коментар [#82] от "№27- Синята шапчица":

  Повярвай ми, чел съм достатъчно и съм гледал достатъчно документални филми за битката за Атлантика..... в нея Германия води морска (и по точно подводна война) срещу Великобритания, а по-късно и срещу САЩ и Канада!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 94. 94 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 907 Неутрално

  [quote#91:"Karelson"]Просто културата на Запад е такава ,че договорите се спазват , струват (много) повече от хартията на която са написани[/quote]
  Нали разбираш, че договорите, подписани от Запада веднага след това са били скъсани. Да им таковам и културата.

 95. 95 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#83] от "пиленце":

  Според Виктор Суворов Хитлер е извършил изпреварващ удар срещу Червената армия,която се е готвела за агресия срещу Германия...Демек защитавал е суверенитета си..., не е търсил "жизнено " пространство за германската раса. Нещо като юнската война в Близкия изток през 1967 г. ,когато Израел атакува арабите...

 96. 96 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#91] от "Karelson":

  Ама големи глупости си надращил отново! За какво поене плямпаш? Тук става очевидно желанието на западните сили да насочат Хитлер на изток!

 97. 97 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#79] от "Иво":

  Да, несправедливия край на ПСВ дава възможност личност като Хитлер да застане начело на Германия и да доведе Света до ВСВ. Поне той е една от причините, защото те са много и едва ли конфликта щеше да бъде прескочен, ако Хитлер не беше повел германците към лелеяния Трети Райх.
  Не случайно за западните историци ПСв е Великата война и някои смятат ВСВ за нейно продължение. Следвайки тази логика периода между двете е време на примирие, прегрупиране, подготовка за неизбежното. Самото място на подписването на капитулацията на Франция го доказва крещящо.

 98. 98 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#95:"gorid"]Според Виктор Суворов Хитлер е извършил изпреварващ удар срещу Червената армия,която се е готвела за агресия срещу Германия...[/quote]

  [quote#76:"Ганий Гласувайте с № 69!"]И САЩ, и САЩ...
  Турнали са един ултиматум - ако СССР нападне Германия, то САЩ веднага ще подкрепи Германия... Та руснаците са се чудили, чудили и накрая `проспали` нападението... [/quote]

  Разтурям колоквиума!
 99. 99 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#93] от "Иво":

  ОК, не се ядосвай, щото спомена, че главно в Япония....

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 100. 100 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  [quote#83:"пиленце"]Ако се съберат всички факти за двете световни войни, излиза, че главният виновник и подплавач за тях, е Великобритания. [/quote]

  За ПСВ война главния виновник и според мен е Великобритания, която се е страхувала от амбициите и възхода на Германия преди 1914 г..... било е лесно да примамят Франция, французите са искали да си върнат на Германия за унизителната им загуба от германците от войната 1870-1871 г. и да си върнат областта Елзас и Лотарингия, след това в антигерманския си заговор привличат и царска Русия, което е достатъчно за победа над Германия през ПСВ! Но за ВСВ според мен подпалвача си е Хитлер.... аншлуса на Австрия, превземането на Чехословакия, нападението и унищожението на Полша.... това са все дела на Хитлер, е след Полша на французи и британци им е станало ясно, че ще трябва да водят война срещу Хитлер.... след 1 септември 1939г. Франция и Великобритания обявяват война срещу Германия...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK