Мелинда Гейтс към студентите: Използвайте технологиите, за да направите това, което е в сърцата ви

Мелинда Гейтс към студентите: Използвайте технологиите, за да направите това, което е в сърцата ви

© duke.eduМелинда - съпругата на милиардера Бил Гейтс и един от най-щедрите филантропи в света, произнесе поздравителното слово пред Випуск 2013 на авторитетния университет "Дюк" в Дърам, щата Северна Каролина. В речта си пред дипломантите тя ги призова да използват това, което правят всеки ден с модерните технологии в каузи, които да променят света към по-добро.


Мелинда Гейтс завършва в "Дюк" бакалавърската си степен по компютърни науки през 1986г. и става магистър по бизнес администрация през 1987г. От 1996г. до 2003г. е членувала в управата на университета, като междувременно през 1998г. фондация "Гейтс" дари 20 милиона долара.
Тя получи на 12 май титлата "почетен доктор на университета" заедно с няколко други известни общественици и учени. Предлагаме ви с известни съкращения словото й, произнесено на стадион, на който близо 5000 възпитаници получиха дипломите си
:


"През август 1982г. напуснах дома си в Далас, щата Тексас, за да дойда тук, в Дърам. По повод този важен в живота на човек момент родителите ми направиха страхотен подарък - модерна портативна пишеща машина Olympus B12 в куфарче. Едно от големите й предимства беше, че е лека - впечатляващите за това парче метал - едва 6 килограма!
Точно в годините ми в Дърам персоналните компютри изместиха пишещите машини като предпочитана технология в кампуса. Всъщност, в департамента за компютърни науки мразехме тази промяна. Имаше толкова малко компютри, а изведнъж студентите от горните курсове на хуманитарните специалности ни превзеха машините, за да си пишат дипломните работи.


Налагаше се да програмираме посред нощ, обикновено в скапаното мазе на бившата сграда на биолозите. Организирахме си състезания за това кой ще програмира най-бързо и с най-малко грешки - нещо като праисторическа олимпиада за хакери. Наказанието за губещите бе да изтичат до лабораторията по биология в дъното на коридора и да пипнат най-зловещите жаби мутанти, които можете да си представите.


Мелинда Гейтс към студентите: Използвайте технологиите, за да направите това, което е в сърцата ви

© duke.edu


Връзките, връзките


Персоналният компютър - а по-късно и интернет, след като вече се бях дипломирала и започнах работа в "Майкрософт" - даде началото на комуникационна революция. Децата ми са няколко години по-малки от вас, но отглеждането им ми доказа, че начинът, по който комуникирате, е най-голямата разлика между вас и мен преди едно поколение.


Популярен начин да описват този аспект от живота ви е да казват, че сте "свързани". Някои коментатори започнаха да ви наричат "Поколение С". Неотдавна един доклад дори подсили краските с твърдение, че сте "свързани, комуникиращи, интересуващи се само от съдържание, ориентирани към общности, непрекъснато щракащи с мишките" (това е игра на думи - понеже на английски изразът е Generation C, изречението съдържа много думи с буквата "с" - "connected, communicating, content-centric, community-oriented, always clicking"  - бел.ред.). В текста се казваше, че само поради тази причина вие "ще промените нашия свят".


Разбира се, цялата тази шумотевица колко сте свързани предизвиква и обратни твърдения - че всъщност вашето поколение е все повече откъснато от нещата, които имат значение в живота. Твърди се, че вместо да прекарвате време с приятели, вие си седите у дома сами и събирате молби за приятелство в социалните мрежи. Вместо да се наслаждаване на храната, вие я снимате и качвате снимките във "Фейсбук".


Искам да ви окуража да отхвърлите циниците, които казват, че технологиите ограничават познанията ви и преживяванията ви в околния свят. Моля ви, не позволявайте никому да ви накара да повярвате, че сте елементарни хора, само защото редовно обновявате статуса си в интернет.


Хората, които казват, че технологиите са ви откъснали от останалите, грешат. Бъркат и онези, които твърдят, че технологиите автоматично ви свързват с останалите.


Технологиите са само инструмент. Те са мощен инструмент, но си остават само инструмент. Дълбоките човешки отношения са нещо различно. Те не са инструмент. Те не са средство за постигане на нещо. Те са нещото - предназначението и резултатът на един изпълнен със смисъл живот - и те ще ви вдъхновят за вълнуващи жестове на любов, щедрост и човечност.


Мелинда Гейтс към студентите: Използвайте технологиите, за да направите това, което е в сърцата ви

© duke.edu


Светът като квартал


В своя реч Мартин Лутър Кинг казва: "Благодарение на нашата научна и технологична гениалност превърнахме този свят в един общ квартал, но все още нямаме моралната ангажираност да живеем като братя в него".


Половин век по-късно е честно да кажем, че доктор Кинг е прибързал в определянето на света като "квартал". По негово време американците възприемаха цели континенти като Трети свят, сякаш хората от другата страна на планетата бяха някаква неразличима маса, която определяме като "онези, които не са като нас".


Но в резултат на продължаващата комуникационна революция, вашият свят днес наистина може да бъде като квартал. Така че моралния ангажимент, за който доктор Кинг говори, се пада на вас.


Какво означава да превърнем този свят в място, където хората живеят като братя и сестри? Вероятно това е твърде голям въпрос, за да го задавам на всеки един от вас или на целия випуск. Сигурна съм, че никой от вас не би отговорил на въпроса "Какво ще правиш след дипломирането?" с "Планирам да поема морален ангажимент да превърна този свят в едно братство".


Мелинда Гейтс към студентите: Използвайте технологиите, за да направите това, което е в сърцата ви

© duke.edu


Вижте човека в хората


Но можете да промените начина, по който мислите за другите хора. Можете да изберете първо да видите човека в тях - онова голямо нещо, което ги прави същите като вас, вместо да търсите много други неща, които ги правят различни от вас.


Не става дума само да се вълнувате за хората. Предполагам че вече ви е грижа. Много по-трудно е да възприемете всички хора, включително онези с много по-различен начин на живот, като триизмерни човешки същества, които искат и се нуждаят от същите неща като вас. Но ако можете наистина да повярвате, че всичките 7 милиарда души на планетата са като вас, равни по дух, тогава ще направите нещо, за да превърнете света в място, където всички са малко по-равни. (...)


Не всеки ще отдаде живота си да изгражда връзки с най-бедните хора в света, но само защото не ставате за светец, не означава, че не можете да създавате дълбоки човешки отношения или че вашите връзки няма да променят света.


Мелинда Гейтс към студентите: Използвайте технологиите, за да направите това, което е в сърцата ви

© duke.edu


Мястото на технологиите


Тук е мястото на технологиите. Ако направите моралния избор да се обвържете силно с другите, тогава вашият компютър, телефон, таблет ще ви помогнат да го направите много по-лесно.


Днес в Африка има 700 милиона абонати на мобилни телефони.(...) Вие и те можете да споделяте историите си директно, да го правите буквално с милиарди хора, защото използвате една и съща технология.


В интернет можете да се потопите в живота на другите - да четете това, което те четат, да слушате любимата им музика и да гледате това, което те гледат. Можете да научите езика им и те вашия. Можете да разберете как да готвите любимите си рецепти. Както и да снимате крайния продукт и да го качите във "Фейсбук".


Никой не очаква да се събудите утре и случайно да наберете някого по Skype в Найроби. Пък и тези дни понякога е мъдро да не отговаряте на съобщение в пощата от непознат в Нигерия, който ви предлага да си разделите огромно богатство!


Но в живота ви, обещавам ви, ще имате много възможности да използвате технологиите, за да разширите вашия свят, да срещнете много различни хора и да поддържате връзки с нови и нови хора, които сте срещнали.


Мелинда Гейтс към студентите: Използвайте технологиите, за да направите това, което е в сърцата ви

© duke.edu


Човечността не е абстракция


Тези връзки сами по себе си са важни, но истината е, че не бих искала да поддържате връзки заради самите връзки. Искам да се свързвате, защото вярвам, че те ще ви вдъхновят да сторите нещо, да промените света. Човечността като абстрактна категория никога няма да ви вдъхнови толкова, колкото човешките същества, които срещате. Бедността няма да ви мотивира. Но хората ще ви мотивират. (...)


Някои смятат, че Бил и аз сме прекалено богати, за да поддържаме връзки с някой беден, дори намеренията ни са да добри. Но прилагателни като "беден" и "богат" не определят какви сме всички ние като човешки същества. И те не правят никого по-малко човечен от другия. Вселената е като компютърен код. Бинарна. Има живот и всичко останало. Нули и единици. Аз съм единица. Ти си единица. Приятелката ми в Хималаите е единица.


Мартин Лутър Кинг не е бил компютърен програмист, и затова е говорел за братство между хората. Надявал се е студентите да реализират това братство. Той е смятал, че светът се е свил максимално и затова фактът, че хората все още не се отнасят помежду си като братя и сестри е представлявал морален провал.Какво ще направите?


Аз гледам на нещата малко по-различно. Вярвам, че най-накрая създаваме научните и технологични средства да превърне света в общност. И това ви предоставя изключителни морални възможности, каквито никой преди не е имал.


Можете да активирате мрежа от 7 милиарда души с дълготрайни и силно мотивиращи човешки връзки.


Прекарали сте четири години в един от най-добрите университети и сте се сдобили със знания и умения да успеете във всичко.


Какво ще направите?


Надявам се да използвате технологиите, за да направите това, което вече е в сърцата ви.... Да се свързвате... Да направите този свят едно братство.


Нямам търпение да видя как го правите."Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Да хубава история и насоки , почти невъзможни в България

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  ".....това ви предоставя изключителни морални възможности, каквито никой преди не е имал"-абсолютно вярно

 3. 3 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Има нещо романтично-двоично-кодово в прехода от пишещи машини към компютри... Малко напомня за прехода от квадриги към реактивни двигатели

  [quote#0:"тайтъла"]Използвайте технологиите, за да направите това, което е в сърцата ви[/quote]
  Това тук ще се криворазбере цивилизовано като "правете си колкото може по-добри пищови за изпити"
  [quote#0:"статията"]Наказанието за губещите бе да изтичат до лабораторията по биология в дъното на коридора и да пипнат най-зловещите жаби мутанти, които можете да си представите[/quote]
  Хм... че кво наказание е това с пипането? Направо целуваш земноводното, докато стане на принци или принцеса Което, естествено, подсеща за класиката:
  Програмист намерил жаба и тя му казала, че ако я целуне, ще се превърне в принцеса; взел я той и си я сложил в джоба... На въпроса й кога ще я целуне отговорил, че принцеса не му трябва, но говореща жаба - виж, това кефи

 4. 4 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Много добре казано,аплодисменти от мен.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 5. 5 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  Словото на Мелинда Гейтс е вълнуващо, особено ме впечатли частта му "Човечността не е абстракция".
  "Човечността като абстрактна категория никога няма да ви вдъхнови толкова, колкото човешките същества, които срещате."
  "Вселената е като компютърен код. Бинарна. Има живот и всичко останало. Нули и единици."
  И все пак - речта на Кърт Вонегът пред випуск 1997 на МІТ е недостижима като послания и въздействие. Оказва се, че не великият писател е негов автор, а близка приятелка на Вонегът, но той одобрил написаното и се смял от сърце.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 6. 6 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#1] от "Count Grishnackh": Въпрос на гледна точка - според мен е възможно, даже е задължително http://innovationation.tumblr.com/post/50273692563/destination1

 7. 7 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Това не са просто думи! Мелинда и Бил Гейтс наистина обичат хората и споделят с нас не само парите си.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 8. 8 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#5:"domakinq"]И все пак - речта на Кърт Вонегът пред випуск 1997 на МІТ е недостижима като послания и въздействие.[/quote]

  Такава реч няма това е мит. Кърт Вонегът не имал реч пред МИТ випуск 19997...

  http://urbanlegends.about.com/od/dubiousquotes/a/vonnegut.htm

 9. 9 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#5] от "domakinq":

  http://en.wikipedia.org/wiki/Wear_Sunscreen


  The column soon became the subject of an urban legend, in which it was alleged to be an MIT commencement speech given by author Kurt Vonnegut in that same year (in truth, MIT's commencement speaker that year was Kofi Annan). Despite a follow-up article by Schmich on August 3, 1997, in which she referred to the "lawless swamp of cyberspace" that had made her and Kurt Vonnegut "one", by 1999 the falsely attributed story was widespread.

  Schmich's column, in time, was well received by Vonnegut. He told the New York Times, "What she wrote was funny, wise and charming, so I would have been proud had the words been mine."[2]

  Schmich, winner of the 2011 Pulitzer Prize for commentary, published a short

 10. 10 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Хуманизмът сам по себе си винаги се изражда. Злото не се премахва с добронамерени призиви и упование в човешките разум, сила и доброта.

  Но все пак окуражаваща реч, че технологиите могат да се използват и за добро.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 11. 11 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 524 Весело

  ...И накрая се омъжете за милиардер!

 12. 12 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#1:"Count Grishnackh"]Да хубава история и насоки , почти невъзможни в България [/quote]

  Невъзможна друг път, до 1989-та беше точно така, само дето не даваха западните заплати, после всичко се превърна в разграден двор, а преподавателите се разбягаха за повече пари.

  Сигурно си малък и не си спомняш компютърните клубове към ДКМС, курсовете за ученици въс ВМЕИ "Ленин", класовете по програмиране в математическите (а в София и в езиковите) гимназии.

  През 1989-та България се бореше за второ място по брой и качесво на написаните компютърни вируси в световен мащаб, и ги пишеха основно ученици и студенти.

  През 1994-та ДЗУ "Стара Загора" произвеждаше твърди дискове по поръчка на Western Digital.

  Целият този потенциал беше затрит и унищожен.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 13. 13 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#7:"etty1"]Това не са просто думи! Мелинда и Бил Гейтс наистина обичат хората и споделят с нас не само парите си. [/quote]

  Що не споделят и кода на Winwdows?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 14. 14 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#12] от "epoc":

  Трудно ще обясниш на някой раждан след 1980. Напънът е безсмислен. Те вярват в силата на Америка и на нищо друго.
  А ни май нещо щяхме да ставаме база за соцлагера по производство на компютри и програмисти. Стигнахме до 16 разредни Правец. И си работеха машинките. Не ми се е налагало да разглабям Правец за каквото и да е. За разлика от сега.
  Но дойде Костоф така да се каже...

 15. 15 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#14] от "bluescreen":

  В рамките на СИВ (който го интересува - да отвори интернет и да чете) се бяхме разпределили така:

  СССР - интелските продукти (8080, 8086, 8088)
  ГДР - Зилог - Z80
  България - Моторола (6800), както и Мостек (6502).

  В рамките на минимашините ЕС 1020 се произвеждаше навсякъде (IBM 360), но съм виждал екзотики като 1012, произведена от Videoton (Унгария).

  Освен Правец-16 у нас в ГДР предприятието Robotron правеше клонинги на 286-ци.

  Така че имаше индустрия и то сериозна, нищо, че беше с няколко години назад след западната. За сметка на това се произвеждаха специалисти, които имаха знания и умения, което в момента няма кой да създаде.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 16. 16 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Много добра статия и хубава реч на Мелинда Гейтс, Моите поздравления !

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 17. 17 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  [quote#13:"epoc"]Що не споделят и кода на Winwdows? [/quote]
  и що да го правят

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 18. 18 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  [quote#12:"epoc"]През 1994-та ДЗУ "Стара Загора" произвеждаше твърди дискове по поръчка на Western Digital. [/quote]
  тук лееекинко се поизсили

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 19. 19 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  [quote#15:"epoc"]Така че имаше индустрия и то сериозна, нищо, че беше с няколко години назад след западната. За сметка на това се произвеждаха специалисти, които имаха знания и умения, което в момента няма кой да създаде.

  НЕ КУПУВАМ НИЩО, РЕКЛАМИРАНО В bTV! БОЙКОТ НА bTV!
  [/quote]
  специалисти имаше но след 1986 вече изпуснахме въздуха, правец 286 и правец 386 вече си бяха Унитек премаркиран със сменен щепсел, а преди това как па не можахме толкова години едно импулсно захранване да направим, та така и без 1989 ИТ индустрията ни отиваше в кереча, да не ти казвам как в Мехатрионика габрово гледахме тъпо един плотер разглобен на части и се чудехме що нашия не ще да тръгне

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 20. 20 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  До коментар [#9] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Благодаря за информацията. Да, проверих, че дамата се казва Мери Шмих, трябва да е голяма сладурана. Интелигентните и умни хора имат фино чувство за хумор.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 21. 21 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#19] от "stg":

  Въпросът е как са били съставяни "колективите". Въпрос висящ със страшна сила и сега. "Наши" ... "наши" ... "наши" ... а не можещи. Та в киреча отидохме не поради политически строй или незнание ами поради вековните шуробаджанашко-айдушки традиции... Може и да си факир, обаче и преди и сега ако не си от нашите...дръж си факирството и си го зАври ... знаеш къде... Особено ако не си "шпакловчик". Е сега може да млъднеш нанякъде където плащат за факири обаче от 100 примерно един успява да съчетае време и място.

 22. 22 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#14] от "bluescreen":

  Моля те, спри, че ще ме разплачеш от умиление.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 23. 23 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#22] от "simval":

  Както казвах на колегата по-долу : на зомбирани не може да обясниш абсолютно нищо
  Цялата поледица коментари доказва това твърдение.
  Незомбираните допускат съмнения, двоумят се, претеглят минало и настояще, преценяват грешки и постижения. Зомбираните знаят едно : преди е било комунизъм и абсолютно всичко е било черно и лошо, а сега е демокрация и всичко е бяло и красиво, всички са добри и има само няколко недоумрели комуниста (тоест родени преди 1980) им се петлеят в краката и им пречат с приказките си всичко да е розово.

 24. 24 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#23] от "bluescreen":

  Отново и съвсем простичко - моля те, спри.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 25. 25 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#24] от "simval":

  Има бутонь "отбегванье". Кат не ти харесвам го натискай. Друг вариант не съществува.

 26. 26 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#23] от "bluescreen": Вземи да прочетеш статията и коментариите още веднъж че белким разбереш колко неадекватно се хилиш.

 27. 27 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#23] от "bluescreen": Еййй........гнидо не се крий зад ъгъла и да стреляш плахо минусчета с мазната си мишка , ако имаш и малко акъл напиши и нещо смислено за прекрасната реч която за съжаление не може да бъде произнесена в съвременна България заради такива паразити като теб.

 28. 28 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#15] от "epoc":
  Боже, човече, чуваш ли се какво говориш! Добре. че съм работила точно в тоя сектор. Произвеждахме БРАК! Това е истината.

 29. 29 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#27] от "do":

  Хлъц !!!
  И като прочете речта започна ли да използваш технологиите за да правиш света едно братство ?

  Това е поредния випуск пред който както винаги се произнася поредната реч, която не е предназначена точно за випуска.
  Звучи малко като покана за глобализация и никому ненужно и неосъществимо братство. Звучи ми като реклама на Фейсбук.
  А иначе истории като тая - много. Всеки един истински студент ще ти я разкаже.
  Голямо си зомби.

 30. 30 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За надуваеми кукли и вибратори ли говори тази женица!??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK