Да си спомним за България преди Борисов

Филип Димитров и Иван Костов на Национален съвет на СДС през 90-те години

© Цветелина Николаева, Капитал

Филип Димитров и Иван Костов на Национален съвет на СДС през 90-те години"Синята десница бе окончателно погълната от водовъртежа на историята. Преди да продължим нататък, длъжни сме да спрем и отдадем дължимото на нашите герои. Трябва да го направим не заради тях, а заради нас си. Иво Беров вече подхвана този разговор. Доколкото ми позволяват силите, ще се опитам да го продължа."


Това пише в текста си "Елегия за Иван Костов" Евгений Дайнов, който "Дневник" публикува вчера. Препубликуваме и коментара на Иво Беров от "Дойче веле" :


Можете ли да си представите, че България би могла да бъде управлявана от възпитан, умен, честен, почтен, добър, образован, изискан и уравновесен политик? Политик, който е пълна противоположност на Бойко Борисов? Политик, с който всяка напреднала страна би могла да се гордее? Най-вероятно - не.
А можете ли да си представите България като страна, в която профсъюзите всяка година искат 12 процента увеличение на заплатите и заплашват с бунтове и стачки, ако увеличението е не 12 , а само 9 процента?


И още: можете ли да си представите България като страна, в която за четири години пенсиите са се увеличили четири пъти? Или България с най-висок икономически ръст в цяла Европа? Или с най-голям прираст на раждаемостта?


Най-вероятно не можете да си го представите. С никакъв напън на въображението. Само че това не е въпрос на въображение, а на памет. Защото всичко това вече се е случвало.


"Будалата"


България е имала възпитан, умен, честен, почтен, добър, образован, начетен, изискан и уравновесен политик, пълна противоположност на Бойко Борисов. Политик, с който всяка напреднала страна би могла да се гордее. Неговото име е Филип Димитров.


А можете ли да се досетите какво е било отношението на същата тази страна, на мнозинството българи тоест, към въпросния умен, честен, почтен, добър, образован, начетен, изискан и уравновесен политик, с която всяка напреднала страна би могла да се гордее? Тези, които са твърде млади, за да си спомнят онези времена, биха могли да се досетят. Не е трудно. А останалите биха могли да си спомнят.


България, мнозинството българи тоест, възприе този добър, честен, почтен, умен и образован човек така, както Бойко Борисов възприема умните хора. Като "пидал". И като будала. "Пидал", защото умът, достойнството и почтеността по нашите краища са странност. Чудатост необяснима. Отклонение. Нещо враждебно и различно от общоприетото. Защото общоприета по нашите краища е простотията. А будала, защото поискал вот на доверие.


Филип Димитров не беше никакъв "пидал". Беше мъж. Мъж и политик, който не променя вижданията си през ден. Който ги отстоява и поема отговорност за тях. Мъж, който уважава и следва демократичните закони и правила докрай, независимо от последствията.


И точно затова беше възприет като будала - защото загуби властта, след като поиска вот на доверие, както правят достойните и почтени политици. Докато неговата противоположност - Бойко Борисов - се възприема от природонаселението като пич и хитряга. Защото умее да се измъква от отговорност, а след това, при първа възможност, отново да се примъква към властта. /Нали никой не вярва, че "мъжагата" Бойко си подаде оставката, защото бил разчувстван от това, че на един от протестиращите му потекла кръв/. Та значи: Борисов бива възприеман като умник и хитряга, защото си променя възгледите и настроенията като подрастващо девойче. Като ония женствени мъже, за които се предполага, че са "пидали". И ако се попита човек защо същото това мнозинство не е заподозряло Бойко Борисов в "пидалско" сбърканячество, веднага може да се сети за два отговора. Първият - защото Бойко гъгне басово, следователно не е "пидал". Вторият - защото си е като него. Като простолюдието. Демек - прост. А простият човек не може да бъде "пидал", нали? Те, "пидалите", са умни. Нали? Умни, начетени, възпитани, изискани. Като Филип Димитров. Който отгоре на всичко е и с очила.


"Сбърканякът"


За да бъдем точни обаче, трябва да признаем, че не простолюдието нарочи Филип Димитров за "обратен". Пръв беше един професор, преподавател в университет. И то не в кой да е университет, а в Софийския. Името на този професор е Драгомир Драганов. И разбира се, като всеки професор /извинете, не като всеки професор, а само като професор Драгомир Драганов/, този професор не нарече Филип Димитров "пидал". Нарече го "хормонален сбърканяк".


Докато истинският сбърканяк си беше тъкмо този така наречен професор, независимо какъв сбърканяк - хормонален или университетски. Сбърканяк, защото почти всичките му писания по вестниците, а и повечето му лекции в университета биваха онаглеждавани с едни дълбоко заклещени /по причини, за които можем само да се досещаме/ в съзнанието или по-скоро в подсъзнанието му образи. "Задник" и "свалени гащи" - ето университетско-професорските му образи и помагала.


Във всички среди, дори в най-университетските, може да се намери особняк или сбърканяк /ама истински, като Драганов, не като Филип Димитров/, който да цвъка по писанията си разни простотии, сякаш не е професор в СУ, а министър-председател на Република България от ГЕРБ. Особеното е това, че обществото прие с охота простотиите на Драганов. Глътна ги. Разпространи ги. Не им се противопостави. Превърна ги в обществено мнение.


В България клеветите и лъжите се възприемат като обикновени политически похвати, които при определени обстоятелства, ако не и при всички, могат дори да служат на справедливото дело. А пък както се знае, по нашите земи едно дело е справедливо, когато е наше /когато козата е ностра, както биха се изразили балканските последователи на Кръстниците/. Така че без притеснения можем да си наричаме Филип Димитров сбърканяк и "пидал" - така служим на делото, разобличаваме лошия, който съсипал българското земеделие, примерно... /Между другото: нека тези, които си мислят, че Филип Димитров наистина е съсипал земеделието, да видят доклада на комунистическия президент Петър Младенов за състоянието на българското земеделие, прочетен на партиен пленум през 1990 година./


С две думи: начин на мислене, който води пряко до сегашното "ще ги плещя каквито си ща - моето дело е право, щом им правя магистрали".


"Лошият"


В началото стана дума и за това дали можете да си представите България като страна, в която профсъюзите всяка година искат 12% увеличение на заплатите и заплашват с бунтове и стачки, ако това увеличение не е 12, а само 9 процента. И страна, в която за четири години пенсиите са се увеличили четири пъти. Отново няма нужда да си представяме, достатъчно е да си спомним. Профсъюзите искаха 12-процентно увеличение на заплатите всяка пролет и всяка есен при управлението на СДС, когато министър-председател на България беше Иван Костов. Е, не получаваха 12 процента, а само 9 - заради проклетията и злобата на лошия Костов, разбира се.


Нека сега всички, които си обясняват българското битие, българската съдба и българските превратности с проклетията и злобата на лошия Костов да си спомнят с колко процента увеличаваше той заплатите всяка година. И с колко увеличи пенсиите. За четири години те бяха увеличени четирикратно.


Към тези забравени явления можем да прибавим още три. Три български мечти. И трите - осъществени и сетне забравени. Едната е махленско-битова. Другите две - всеобхватно-вселенски.


Първата, махленско битовата - България да бъде страна, където хората не си крадат чистачките. Където не си ги прибират вкъщи, а си ги оставят по колите и после - о, чудо невиждано - те още са си там. Спомня ли си някой тази кристална мечта на прехода, възпята в незабравими евъргрийни?


Разбира се, никой не помни тази осъществена мечта. Но пък всички помнят как Костов продал Кремиковци за един долар. Помнят тази продажба дори онези възмутени и негодуващи срещу политическата класа граждани и водачи на граждански партии, които тогава са били на 6-7 години. Като осъзнати и високоотговорни хлапета те явно не са учили таблицата за умножение, а са бдели за това как ще бъде продаден Кремиковци и за колко. И са пропуснали да забележат, че според приватизационния договор за Кремиковци купувачът се задължава да изплати 300 милиона дългове на комбината и да направи там вложения за 400 милиона. От което излиза, че Кремиковци е продаден не за един, а за 700 милиона долара.


Пропуски, които сега дават възможност на Бойко да натяква за продажбата на предприятия като Балкан и Кремиковци и да подхвърля на обществото каквито числа и суми си поиска. Като примерно това, че без "Белене" токът щял да поскъпне 16 пъти.


Сигурно никой не помни и нещо друго: че да бъде на първо място в Европа по икономически растеж не е никаква мечта за България. Действителност е. Случило се е. След 2007 година, когато страната влезе в ЕС /6,2 % в реално изражение; източник www.econ.bg/.


И това сигурно никой не помни - че да бъде на първо място в Европа по раждаемост на глава от населението също не е мечта, а действителност. Бивало е. През 1999 година /източници: ЦИД и ИПИ/.


А това, че партиите се оплюваха и лъгаха в името на "правото си дело", това, че допуснаха преходът да бъде обявен за неуспешен и дори за криминален въпреки постиженията на България - влизане в НАТО и ЕС, постоянен икономически растеж в продължение на десет години, неколкократно увеличение на доходите, само дава предлог на Боко и боковците около него непрекъснато да прехвърлят вината за провалите си върху всички и върху всичко - върху партиите, върху прехода, върху демократичните служби и институции, че и върху Европа дори, повтаряйки до втръсване тъповатото "всички рушаха, само той мисли за народа и гради, защото прави магистрали и детски градини" /всъщност Боко е построил само 30 километра повече пътища от правителството на СДС, въпреки несъпоставимите с онова време възможности на бюджета/.


Последният юруш на плиткоумието


Поради всичко изброено дотук сегашните избори бяха избори на неосведомеността, лъжата и плиткоумието. Избор между големите и малките лъжи, без да се знае кои са големите и кои - малките. Избор, след който България несъмнено ще изгуби онова, което е постигнала, защото не го оцени, а го пренебрегна. Страната несъмнено ще се върне години назад и ако има нещо добро в цялата тази история, то е, че сегашният юруш на плиткоумието, безхаберието и невежеството ще бъде последен.


Голяма част от онези, които гласуваха за ГЕРБ, знаеха, че това е последният им юруш. И затова бяха сплотени и решителни. Затова техните гласове бяха най-много. А и защото останалата България беше като вцепенена. Разколебана, объркана, обезверена.


Да си припомним думите на един американски философ, който беше казал, че двайсет процента от което и да било природонаселение, племе, народ, общество или държава са глуповати. Разликата между България и развитите страни е, че този процент в ония страни не е на власт. В развитите страни той си знае мястото. Не сочи пътя, не води, не поучава, не казва кое е добро и кое лошо, не създава образци, не се дава за пример, не наглее, не вилнее, не тормози останалите, а си трае и си слуша чалгата. В България е обратното - властва, наглее, смята себе си за пример и образец, сочи пътя. Пътя за никъде, разбира се.


Затова в близките години основната задача на обществото ни е да се отърве от властта на тези хора. И от всичко онова, което създава, предопределя, обуславя и поставя на власт хора като Бойко Борисов. Чак тогава ще тръгнем напред. Както направихме през 1997 година.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (137)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  ДАНО СЕ ОТБЛЪСНЕМ НАЙ-ПОСЛЕ ОТ ДЪНОТО !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Кое да си спомним?

  Престрелките в центъра на София? Отвличанията? Магитралните грабежи?

  Или заменките, батко и братко и спрените евросредства?

  Или министър, който си прави срещи с братя Галеви и друг, който се вози на мафиотските яхти?

  Да, много неща може да си спомни човек за България преди Бойко.

 3. 3 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Силно се надявам, вече да не сме на последно място във всички класации , както последните 4 години и да тръгнем нагоре, след като тези мръсници бяха отсвирени елегантни!

 4. 4 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Гадна пропаганда. "Великото чудо" от 97ма всъщност беше разпродаване на държавната собственост на цени, далеч под пазарните. Вече няма какво да се продава, съответно и ново чудо няма да има. Естествено виновен е ББ, все пак трябва да вием в общия модерен хор.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 5. 5 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 616 Весело

  Не богохулствайте, преди Борисов не е имало светлина...

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2613 Весело

  Сините шамани ги е налегнало елегичното настроение. Май е по-уместно да почнат да пишат епитафии за Иван Костов и другите преходни политици на синята идея които реализираха прехода.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Българският народ, обича да се движи по най- малкото съпротивление, разберайте, най-мрази да мисли, очаквайки, редовно при това, някой друг да го пави вместо него(редовно при това). Та, и не случайно лесно анатемосва, пустосва, пръждосва, всеки, извисил се като мисъл над него(щото е различен), и не случайно предпочита, "хитрягата" Борисов, пред интелекта на Ф.Димитров, щото, за жал(май само негов, народен), се отъждествява, или по скоро иска да се отъждестви, като същият този хитряга Борисов.
  Българският народ, обича да критикува с лекота (и невежество при това) всеки и всичко, особено пред телевизора, обича и то с лекота, да мрази(особено пред телевизора), обича да хули(знете пред къде), но не обича ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СОБСТВИНИЯТ СИ ЖИВОТ. Очаква и предава, при това с наивна лекота, отговорността на друг, като си го избира Той, другият да му е себеподобен.
  Какво самоунищожение - и интелектуално и духовно и ....физически най-подир.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 8. 8 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Дневник, направете рубрика Хумор, в която ще можем да четем за сините комунисти. Благодарим на БКП и ДС, че ни ги докара, а след това ги разкара.

  In debt we trust
 9. 9 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Филип стана председател на СДС (и министър председател) съвсем случайно. Той беше издигнат и предпочетен пред другите кандидати защото беше по-калпав от тях и беше ясно че него ще изберат. Такава беше ситуацията в СДС тогава. Малките партии натежаваха с гласа си за избор на слаб и безличен председател. Иво Беров хабер си няма за тия работи.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 10. 10 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Затова в близките години основната задача на обществото ни е да се отърве от властта на тези хора.
  -----------------------------

  Дайнов, споко бе човек, аз ги изгоних!
  Само дето никой не отваря приказка за народна пенсия.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 11. 11 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Разстроено

  До #1 - КМЕТ В СЯНКА - СЪН В ЛЯТНА НОЩ....

  И кой ще те отблъсне от дъното??? Тези които до вчера те крадоха ли??? Тези , които крадат половината от акциза за цигарите и алкохола и тези които крадат 1/3 от акциза за горивата ли ще престанат да те крадат , или енергийната мафия сама ще си сложи доброволно прангите и ще влезе в затвора, връщайки ни награбеното???

 12. 12 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1108 Разстроено

  Народ като българския просто не заслужава водач като Филип. Историята го доказва.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  А защо не си спомним за България преди 09/09/1994? От тогава на сетне всичко е комунистически геноцид.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 16. 16 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 671 Неутрално

  "България, мнозинството българи тоест, възприе този добър, честен, почтен, умен и образован човек така, както Бойко Борисов възприема умните хора. Като "пидал". И като будала. "Пидал"

  поне 5 пъти писах горното твърдение във форума и 5 пъти то беше трито от модераторите, даже единия път имах забрана за 2 дни.
  двоен стандарт

 17. 17 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 664 Любопитно

  Дано да е сложен края на бойкоборисовщината във властта.
  Статията ми хареса.
  Видяхме бабаитлък, комунизъм и популизъм и един голям надут балон, който още хвърчи и не се пука, но му изтече срока на годност.

 18. 18 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "kaka_ginka":

  Боли нали? Така е като има кой да ви изгони!

  И за протокола, преди 2009 г. тези неща ги правеха Бойко и другарите му от СИК като обикновенни престъпници, след 2009 г. ги правеха Бойко и престъпниците от ГЕРБ като управляваща партия.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Осем години на политическа нестабилност, от 1989 до 1997г., се характеризираха с непрестанни конфликти, с политическа нестабилност и две кризи.
  България, макар и обявила фалит през 1990 г., за кратко в 1992 г. 8При Филип Димитров се нареди след Чехия, Унгария и Полша, които бяха водещи в реформите.

 21. 21 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dollar Akbar":

  В пъти, в хиляди интелектуални пъти, над Борисов.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Много силна статия!Авторът,може ли да напишете още една страница,посветена на сатанизирането на Негово Величество Цар Симеон Втори,Цар на българите.Мисля че както сте започнали,няма да е проблем да продължите.Пропагандната матрица,използвана срещу Царя,е същата.

 23. 23 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#2] от "kaka_ginka":

  [quote#2:"kaka_ginka"]Да, много неща може да си спомни човек за България преди Бойко. [/quote]

  Няма да имаме време за носталгични настроения, защото ни чакат нови "предизвикателства"

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 24. 24 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2613 Весело

  Надявам се и тази статия да има поне 500 препоръчвания от костоваците в напразна надежда да възкресят духът Му напуснал тялото преди 10 години, а днес окончателно изпарил се в небитието.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 25 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Разстроено

  До #3 - martinio - Ами явно са ти паднали дори акумулаторите, щом си я подкарал само на едната надежда... Ама що да ти развалям кефа??? Давай, надявай се!!! Тя надеждата умира последна...

 26. 26 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Филип Димитров беше всичко друго, но не и водач.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 672 Неутрално

  След това честите смени на правителства и парламенти, и безвремието причиниха тежки вреди, поставиха страната ни на опашката на страните кандидати за членство в ЕС.
  Накрая се изправихме пред нов държавен фалит при управлението на БСП с Жан Виденов.
  Вижда се, че самата политическа криза причинява бедност, безработица и беззаконие.

 29. 29 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Правителството на Костов намери пътя за трайно излизане от кризата едва след реформите през 1997-2001 г.
  Вследствие на тях три поредни кабинета изкараха пълните си мандати, докато от Освобождението до комунистическия режим са два.
  Постигнахме 10 годишен непрекъснат икономически растеж без външни заеми, което не се е случвало в историята ни. Освободените пазари, заедно с приватизацията, връщането на земята и имотите и събудената предприемаческа инициатива привлякоха големи инвестиции.

 30. 30 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#2] от "kaka_ginka":

  И много неща може да си спомни България за времето управлявано от тиквата....
  Отново престрелки... на стълбите на съдебната палата, отново отвличания, отново заменки....
  Всичко НАЙ-ЛОШО от ВСИЧКИ ПРЕДИШНИ обединено под ръководството на МУТРА, не срещащ се с мутри, а МУТРА, управлявал охранителна фирма под шапката на СИК...
  България за периода 2009-2013 успя да се наслади на изключително некомпетентно управление, подкрепяно от продажници и простаци и колкото и да ръсиш глупости за жълти стотинки това е факт!
  Борисов с каквото се е захванал, с това се е провалил... сигурно и като пожарникар не е успявал да загаси и един елементарен битов пожар! Като секретар на МВР - 150 неразкрити поръчкови убийства... мафията и битова престъпност бяха в разцвета си...
  Като кмет - ни завод за боклук, ни добре подържан град, само схеми и източване... Като премиер - още дълго време ще му сърбаме попарата и още не се знае в пълен размер какви поразии е нанесъл на българската държава!
  Въобще герберите са най-големите боклуци в новата история на България, а може би и в не чак толкова новата... ФАКТ!

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 31. 31 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#2:"kaka_ginka"]Кое да си спомним?

  Престрелките в центъра на София? Отвличанията? Магитралните грабежи?

  Или заменките, батко и братко и спрените евросредства?

  Или министър, който си прави срещи с братя Галеви и друг, който се вози на мафиотските яхти?

  Да, много неща може да си спомни човек за България преди Бойко.[/quote]
  Ами вярно е. Но това по времето на Борисов премина всякакви граници.

 32. 32 Профил на primoto
  primoto
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#9] от "emil":

  ако е така, това за "случайността" говори много лошо за нивото на партийните функционери... може Ф.Д. да е всякакъв но определено е достоен човек. И определено се изисква мъжество да поискаш вот на доверие в такъв момент, но явно доста бе изпреварил времето си тогава...
  При всяка сериозна издънка на министър колко подадени осавки има (може би ще стигнат пръстите на една ръка...) а издънки много... То не бяха медиците в Либия, преговорите при присъединяването ни в ЕС, приватизационни сделки... Герберите изобщо не ги споменавам че ще ми трябват няколко поста ...

  а това "плюнчене" по форумите което се наблюдава абсолютно навсякъде си е типично "балканско-пидалско" поведение ...

  Only two things are infinite, the universe and human stupidity...
 33. 33 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  [quote#15:"Къти"]

  А защо не си спомним за България преди 09/09/1994?[/quote]
  -Ето как е описано онова време и жизненото равнище на българите в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г.,от българския депутат Серафим Георгиев:
  „Това показва, че картината на българската мизерия е страшна…. Мога да ви прочета данни…,че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир."

 34. 34 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Комунисти и други такива издънки, чете внимателно.

 35. 35 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Един цитат от Тони Филипов, д-р. Този цитат каьва всичко:

  "Може народът ни верно да е прост. Но и умните ни са прости. И ако простият народ е поне „онтологично” извинен донякъде, умните прости нямат извинение. Говоря за това, че много преди обикновените прости хора да гласуват за Бойко, умните прости направиха инициативен комитет, който предложи на Софиянски да присъди на гл. секретар на МВР званието почетен гражданин на София – Тошо Тошев, Радосвет Радев, проф. Карасимеонов… Доста по-наситено с умни прости беше в инициативния комитет за издигането на Борисов за кмет на София: проф. Греди Асса, проф. Иван Черноземски, проф. Димитър Шойлев, Мирослав Боршош, Мартин Захариев, Иван Ласкин, проф. Васил Манов, диригентът Христо Недялков, спортният журналист Крум Савов, певицата Мария Илиева…

  И ако ми позволите да туря и журналистите сред умните прости, ще отбележа, че те цяло десетилетие крепяха Борисов като рохко яйце. Е, простите прости откъде да научат истината за Борисов?

  Ще видите, че сега, когато отпаднаха пречките да се пише истината за Борисов и управлението на ГЕРБ, всички вестници ще почнат да пишат и на следващите избори резултатите ще са различни. Това, между другото, е още едно доказателство, че народът е прост. Щото вярва на вестниците и мисли с телевизорите си…"

 36. 36 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До #5- alter_ego - Ами на истина след 1989-та година България се превърна в ж.п. тунел, единствената светлина в който бе от насрещно движещ се локомотив!!! Не случайно за 23 години , населението на България намаля на 6 милиона души!!! Това се нарича ГЕНОЦИД и се наказва с най-тежката форма на наказание във всички цивилизовани държави!!!

 37. 37 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Много мъка има на този свят. Много!

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 38. 38 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Намерихме пътя за трайно излизане от кризата едва след реформите през 1997-2001 г.
  Вследствие на тях три поредни кабинета изкараха пълните си мандати, докато от Освобождението до комунистическия режим са два. Постигнахме 10 годишен непрекъснат икономически растеж без външни заеми, което не се е случвало в историята ни. Освободените пазари, заедно с приватизацията, връщането на земята и имотите и събудената предприемаческа инициатива привлякоха големи инвестиции.

 39. 39 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  При цялото ми уважение към Фил Кенеди, той беше наивен и книжен човек, израснал и оформил се като личност по времето на социализма. Той нямаше характер за политик, особено в тези времена и затова го лансираха разни лукановци, за да могат да си го манипулират както си искат. Дори Жельо беше по селски хитър в сравнение с Фил. А Костов си е главатар на банда с дясна реторика, но всъщност - горбачовисти - перестройчици. Техният девиз - граби, кради и наричай това "демократизация".

 40. 40 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#2] от "kaka_ginka":

  Ех како, како! Хубаво е човек да чете статията преди да пише глупости. В нея не се разказва, за червената шапчица, а за храбрия шивач!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 41. 41 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Луканов, Виденов се провалиха пред тежките проблеми на трайна политическа нестабилност. Нямаха представа за причините й.
  С действията си усилиха кризата.
  Да припомним паническото фалиране на България през 1990-та и призива да не се връщат кредитите през 1996-та.

  За разлика от тях Борисовия провал стана след период на политическа и икономическа стабилност. Оттук не следва, че ако управлението не се проваля, ще излезем от кризата.

 42. 42 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#33] от "benkovski11":

  Да, ама после дойде Тодор Велики! И кой да предположи, че 19 години след него ще управла прислугата му?!?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 43. 43 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 620 Неутрално

  какво да сравнявам - "Интелигентния" , префинен , нерешителен педераст с Грубия, недодялан , но честен и почтен Бойко Борисов ли .... ами за какво сравнение може да става въпрос бе Берооооов ..... явно хората обичат зависимите хора пред независимите , защото усещайки се че са овце са склони към това.....

  Статиите ви бероооов и дайнооов са пълна манипулативна боза , която за съжаление се оказва много приятно четиво за овцете...

  за съжаление ми загубихте времето др. Овце ... вярвах , надявах се ,че най-после Овцете ще намалеят драстично с времето , но последните Избри , манипулации и шантаж доказа точно обратното ...

  Та КМЕТЕ В СЯНКА твоето "дано се отластнем от дъното" е показателно каква Овца си самия ТИ....а и всички които мислят като тебе....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 44. 44 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 672 Неутрално

  В периода 1997-2005 г. нашите избори повлияваха положително и едновременно както доверието на гражданите, така и това на бизнеса.
  В 2009-та доверието на избирателите и на бизнеса се разминаха напълно. И настъпи третата политическа криза.

 45. 45 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ето как се подменя историята ... Едни хора закалени с комунистическата пропаганда,използват наученото,за са възхваляват поредните си кумири.Явно,поклонението пред фалшиви идоли,е дълбоко заложено в обърканите им души ...

  Liberate Your Mind!
 46. 46 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Браво, много добра статия с много тъжни истини, уви! И много точно е казал Иво Беров, че "общоприета по нашите краища е простотията". И се е изразил учтиво... Не само простотията, но и простащината, бих добавил аз, превърнала се в норма на поведение, също като неутолимата страст на нашего брата да пренебрегва всякакви норми, морални и етични и да нарушава по всякакъв възможен начин правила и закони. Колко ли хора, които прочетат написаното по-горе ще се замислят над него?

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 47. 47 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Гневно

  До #7- nuzzo- След като с такъв кеф плюеш българският народ , че обичал да се движи по пътя на най-малкото съпротивление , би ли ни посочил народ , който с кеф се движи по най-голямото съпротивление, без да е принуден да го стори??? Може би ще ни посочиш гърците, италианците,французите, или испанците..., като народи движещи се с кеф , срещу течението???Няма народ , който да скача срещу собствения си интерес!!! Има групи от хора, които ликвидират цели държави и лишават народите им от бъдеще!!!

 48. 48 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 679 Неутрално

  [quote#22:"vjacho"]Симеон[/quote]

  Не бе, не е искал да дава на концесия магистрала Тракия, не е рестартирал Белене, не е...

  Като го хвалите толкоа много, къде дрема в Мадрид до 2001, а не дойде още 1989 да оглави "едно всенародно движение", което да нормализира страната?

  Или по скоро през 2001 беше реактивиран от КГБ?

  Път без препятствия не води до никъде.
 49. 49 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Много смешни статии, от 2-3 месеца има в Дневник. Няма как да не прави силно впечатление плюенето от страна на Дневник по адрес на ГЕРБ и Борисов. От Сингапур ли приехте нареждането за облъчване на електората, щото самият ББ в запис казва че ви е заковал или нещо подобно.... Не съм фен на Боко, ама тая канонада от довчерашни лизачи като "онзи капут" и Вас, хич не е случайно. Сега ли чак ви "просветна" какви са?!

 50. 50 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 616 Весело

  у нас всички страдат от някаква носталгия по нещо. има носталгия по Калоян, по Борис, по Аспарух, по Велика България, по Фанагория, по Иван Асен II. има носталгия по Сръбската война, по "Царско време", по Живково време, а сега вече и по Костово време. нашият народ не живее в сегашно време и това е най-големият му проблем. никога не гледа напред, винаги само назад. и все е прецакан. докато не се промени този мироглед, все така ще е. ще си четем разни "елегии" и "оди" и ще цъкаме с език.

 51. 51 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1443 Весело

  До коментар [#40] от "tribiri": Чукча писател, не читател...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 52. 52 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#43:"too_many"]но честен и почтен Бойко Борисов ли .... [/quote]

  Ало, в статията се говори за този Бойко Борисов, който беше мин. председател.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 53. 53 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Доста едностранчева статия, само че вече я няма тази десница от бивши комунисти, а ние все още помним управленията на левицата на почти бившите комунисти!

 54. 54 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 565 Любопитно

  До коментар [#12] от "simval":
  Хайде сега - народа виновен. Още ли пеете таз мантра лъжовна.
  Ами тогава намерете си друг народ. По ще ви е лесно.

 55. 55 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#42] от "др. Иванов":

  другарю стига с тези просташки изкази бе пич ...Кога Борисов е бил слуга на някого ... Типичния овчи популизъм .. Слугите на Живков ни управляваха още дълго време след 1989 г и това НЕ беше Борисов ... да ги изброявам ли бе шаматарок - като почнеш от Луканов минеш през Гоце та стигнеш до Съсела...това бяха истинските слуги , които като събориха Царя и ни яхнаха най-безпардонно ....

  така че жалкото ти квичене е безумно глупаво..

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 56. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мoni56":

  Олеле! Луканов нямал представа за причната за нестабилността! Същият този Луканов, на който прякорът в ООН беше "бялата лисица".
  А това за призиви да не се връщат кредити ... Не си спомням да се е случвало, пък и не разбирам за кои кредити изобщо приказвате. За тези на държавата към външния свят ли. Ако е така, то по виденово време се издължиха 1.5 милиарда долара и това закопа държавата. А може би пък да не се връщат кредити към банки ... Такова нещо изобщо не е имало.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 57 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#44] от "Мoni56":

  нормално е когато Крадците бяха заменени от едни сравнително отговорни хора + тежката икономическа криза да се случи това ..... и то защото такива будали като тебе ВЕДНАГА повярвахте на помията заляла хората още от началото на мандата на ГЕРБ.....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 58. 58 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До #13- simval- И що за водач бе Филип??? Вместо да изпълни обещанията дадени от СДС на народа , хвърли властта дадена му от него на улицата!!!

 59. 59 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#10] от "др. Иванов":

  а за това ли се бориш бе Червен ...за Народна Пенсия .... ти как си мислиш - плува ли корабче в окото ми .... Не свършихте Активните Борци ей....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 60. 60 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#58] от "kimba3":

  не е точно така пич ...Ф.Д. го бламираха точно неговите хора преди всичко ...така че недей си измисля толкова елементарно ... все има хора които помним тогава какво се случи....
  Принудиха го да поиска Вот на Доверие ( достойна постъпка сама по себе си ) и гнусно го предадоха....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 61. 61 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 465 Весело

  Я, българската редакция на Дойче веле написа и нещо, което не е про-комунистическо. Това се случва за първи път от много години.
  Вече си мислех, че са на хранилка при Медпутя.
  Впрочем, тая статийка може да има и друга цел. Както учеше Ленин - враговете трябва да се неутрализират поетапно и поотделно - явно, след десницата (ДСБ, СДС), вече основният враг е БББ и ГЕРБ.

 62. 62 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#32] от "primoto":

  [quote#32:"primoto"]ако е така, това за "случайността" говори много лошо за нивото на партийните функционери... може Ф.Д. да е всякакъв но определено е достоен човек.[/quote]

  Не оспорвам качествата на Филип като човек. Филип е един много свестен човек! Не оспорвам и безпринципността по която беше издигнат като кандидат-председател на СДС. Знаехме че ще бъде предпочетен пред значително по силните Дертлиев и Сашо Йорданов. Това беше безпринципно и егоистично и грях ни на душата за това.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 63. 63 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 572 Весело

  Голям рев, голям плач за Костов... мъко отидЕ тая държава без Костов

 64. 64 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Скромното ми мнение е, че е твърде рано да коментираме историята.

  Борисов сега ни е "черен", но по мое мнение се случиха и много хубави неща по време на неговият мандат.

  Все пак наистина е редно и да се огледаме какво става по света и у нас. По времето на Иван Костов и Филип Димитров всичко вреше и кипеше. Докато сега ЕС официално е в рецесия. Отново.

  Правителството е просто инструментът, чрез който народът налага волята си. А когато народът няма воля за промяна, и чака друг да дойде и да го оправи, тогава и светец да е на премиерският пост, пак не е сигурно, че ще има ефект.

  Бойко Борисов, колкото и корав да беше, когато народът излизаше на улицата, за да защитава позициите си и да изкаже вижданията си, той бе демократ и се вслушваше. Това поне не може да му се отрече.

  Когато народът излезна да протестира против АКТА, Бойко се вслуша и не подписа.

  Когато хората излезнаха на протести против шистовият газ и хидравличното разбиване миналата година (на които присъствах), Бойко се вслуша и замрази преговорите.

  АЕЦ Белене - направиха референдум (въпреки цялата полемика около него).

  В същото време беше твърд, що се отнасяше до бюджета - почти никакви заеми, "остерити межърс", ключови реформи - увеличение на пенсионната възраст и данък върху лихвите по депозитите.

  Разбира се, управлението му имаше и много недостатъци, но във всеки случай беше по-добре от това на тройната коалиция.

  Не съм вярвал, че ще стана защитник на Борисов, но в интерес на истината му го дължах.

  Според мен тази вълна от протести до голяма степен бе провокирана от червените, и от руските интереси.

  Спомнете си само какво беше казал Станишев още през есента - че ако правителството на ГЕРБ не си подаде оставката, ще бъде свалено по друг начин. Не знам дали Серго е гледал в кристалното кълбо, но на мен ми се струва, че неговите господари са му казали за плановете си...

  Така че това, че сме се "освободили" от Бойко нищо не променя...дори напротив, трябва да сме двойно по-бдителни, щото далаверите и предателствата на комунягите са двойно по-трудни за хващане.

  Гласувайте!
 65. 65 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#47] от "kimba3":

  В отговор ви цитирам вече написаното от Берон, по горе:

  "Да си припомним думите на един американски философ, който беше казал, че двайсет процента от което и да било природонаселение, племе, народ, общество или държава са глуповати. Разликата между България и развитите страни е, че този процент в ония страни не е на власт. В развитите страни той си знае мястото. Не сочи пътя, не води, не поучава, не казва кое е добро и кое лошо, не създава образци, не се дава за пример, не наглее, не вилнее, не тормози останалите, а си трае и си слуша чалгата. В България е обратното - властва, наглее, смята себе си за пример и образец, сочи пътя. Пътя за никъде, разбира се."

  п.п.А, инъче, и аз също съм от този народ и на мен ми влият ретроградните и самуразрушителните му залитяния.
  Едно от тях беше, че симпатизирах на Борисов. Жалко за мен.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 66. 66 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До #18- Др. Иванов - ...И пак за протокола . БКП се разцепи на БСП,СДС и ДПС, а по-късно създаде със свои кадри и НДСВ, за да разграби по-лесно България!!! За да улесни разсипването на България, БСП създаде и паравоените формирования СИК, ВИС, 777,ТИМ ... Така, че не се прави на света вода ненапита!!! СИК и ГЕРБ , не са се пръкнали от непорочното зачатие на Дева Мария, а от греховната любов на БКП/БСП , към парите!!!!!БКП/БСП, родиха, откърмиха и отгледаха Бойко Борисов и компания!!! Нека бъдат така добри , да си ги припознаят , а не да се отнасят с тях , като с чужди копелета!!!!

 67. 67 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#60] от "too_many":

  Не, не неговите хора, а преди всичко ДПС.
  Впрочем, в "неговите" хора имаше маса подставени лица.
  Но нито ФилД нито Костов се справиха с комунистическата мафия.
  Като гледам, и БББ, въпреки положените усилия и ползвания опит, беше задушен от червената мафия. Вероятно с решаващата помощ на братска Русия.

 68. 68 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Има още един - Жельо Желев. Но в крайна сметка, а и нашата действителност е такава, тези хора са обречени. Тогава какво?

  Един интелигентен и опитен политик трябва, много грубо казано, да намери подходящата стръв за шараните. И след това се проявява интелектът и моралът - какво да направи и как.

 69. 69 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#55] от "too_many":

  През целият си живот Борисов е бил слуга! Взе се насериозно за година-две и гушна букета. До тогава винаги му е диктувано какво да прави и винаги други са го ползвали. В нашата политика не сме имали толкова мекушав и нерешителен премиер от Освобождението досега.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 70. 70 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 450 Весело

  За статията ще кажа само ,че каквито са ни политиците такива са ни и журналистите .

 71. 71 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Защо сега? Защо сега, а не преди изборите и не през последните 12 години никой не написа нищо добро за десните политици като Костов и Филип Димитров? Защо никой не написа и не разказа за положителните неща от тяхното управление?

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 72. 72 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#64] от "sandoy":

  "Бойко се вслушваше" - толкова много се вслушваше, че май си въртеше ..... . Той министър-председател ли беше? Водач ли беше? Или вслушвач?

 73. 73 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Аз съм прост и вие сте прости... И затова се разбираме ..."
  Б. Борисов
  мин.председател 2009-2013 (21-и век)

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 74. 74 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1287 Любопитно

  Дали за Бългагия е валидна мисълта на Виктор Юго, която казва: „Грубите прояви на прогреса се наричат Революции. Когато те завършат може да се види, че човечеството е преживяло едно голямо сътресение, но затова пък обществото се е придвижило напред!” Имаше ли у нас Революция????

  Еврипид казва: «Тиранът трябва да помни три неща докато е на власт – че управлява хора, че е длъжен да управлява според законите и че няма да управлява вечно!» Нашите управленци съобразяваха ли се с това????

  Наполеон пък казва: «Сърцето на държавника трябва да бъде в главата!» Къде бяха сърцата на управляващите по време на Прехода???

  Чърчил: "Параходът може да не вжда по-далече от носа си, но затова пък си има капитан!" Някои наши капитани не виждаха по-далече от носа си, респективно от джобовете си!

  Руският сатирик Емил Кротки казва: " Когато полицейската палка стане пътеуказател, горко на насочваните!" Дано не ни споходи такава участ!!!!

  Мисля, че за политиците ще е от полза правенето на обективни анализи на действията и резултатите на предходните управляващи и да знаят, че както добрият овчар сваля от овцете вълната, а не кожата, то и добрият управленец не бива да реже главите, а да развързва ръцете и умовете на хората!!!!

 75. 75 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#67] от "NikB":

  ами Ники към него момент ДПС бяха "неговите" хора ... дпс стана това което е сега едва след като костов ги натика в ъгъла , след като вътрешните предатели като местан и подобни ДС агенти изгониха честните ДПС активисти и я превърнаха в бизнес структура работеща за тесен кръг активисти .....
  Иначе си прав , че чертвената мафия се оказа МНООООГО жилава ....

  Проблема на Борисов се оказа един единствен - ТОЙ Е МЪЖКАР И ВИНАГИ Е РАЗЧИТАЛ НА МЪЖКАТА ДУМА ... но за съжаление късно осъзна ,че в тази игра да си мъжкар е слабост ....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 76. 76 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това ваш'то е като да си говорим за бариера в пустинята, Преди нея и след нея - само пясък.

 77. 77 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 577 Неутрално

  [quote#14:"Dollar Akbar"]Ф.Димитров ли е умен?[/quote]
  Това изказване е направо неприлично. ФД е интелектуалец от висока класа. И да не сте чели "Ибо живяхме, Господи", трябва да си спомните блестящата му реч след гласуваното му недоверие. Дори политическите му противници му го признаха. Достойните де.
  http://liternet.bg/publish4/bgyrdev/podir/03_09.htm

 78. 78 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Разстроено

  До #65- nuzzo- Най - лесно се лъже този , който иска да бъде излъган, поради простата причина, че вече се е самоизлъгал...

 79. 79 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Можете ли да си представите, че България би могла да бъде управлявана от възпитан, умен, честен, почтен, добър, образован, изискан и уравновесен политик? Политик, който е пълна противоположност на Бойко Борисов? Политик, с който всяка напреднала страна би могла да се гордее? Сигурно и твърдо - НЕ.
  Факт е, че така наречените български политици са всъщност упадъчни типове, които действат като оръдия на българското разложение, като псевдобългари, като антибългари.
  „Хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци.” - Платон (427 г. пр.н.е. — 345 г. пр.н.е.)

 80. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Няма какво да се пени автора, Филип Димитров се държеше и управляваше като "пИдал", пример за това е разгромът който направи в земеделието и хранителната промишленост чрез мантрата "Земята в реални граници" и Ликвидационните съвети, разгрома на МВР като структура поддържаща реда в страната, което стана предпоставка за мутризацията на страната, която се влачи и до момента, признаването на Македония, само и само да сме първи, подариха й и някакви танкове и още ред изключителни политически глупости ...

  Предвид горното Филип Димитров по никой начин не е "възпитан, умен, честен, почтен, добър, образован, изискан и уравновесен политик", по скоро плаче за Държавен съд за престъпления срещу държавата....
  За къде по малки провинения министри от правителството на Тодор Иванчов, например, са съдени и осъдени от първия Държавен съд в 1903 година.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 81. 81 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#69] от "др. Иванов":

  я дай един пример , поне един пример на твърденита си...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 82. 82 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#81] от "too_many":

  Я... ново платено герберче във форума И отново с малоумните въпросчета и примери...
  Дай ти един пример за качествено ръководене на тиквата?
  Като секретар на МВР? Като кмет? Като премиер?
  Мутрата до каквото се е докоснал всичко е пропадало...
  А като не може да бъде водач, значи е слуга!
  Бил е слуга на Маргините, на Пашата, на царя и Доган и т.н. и т.н.

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 83. 83 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Интересен начин на представяне на събитията.Излиза, че и на Станишев трябва да благодарим, защото и той вдигна пенсии и заплати. Това си е факт, но не прави управлението на БСП добро.
  А иначе Костов си имаше своите силни моменти, а и е наистина на светлинни години пред интелектуалното равнище на ББ, поне беше политик, от който не се срамувах при всяко негово посещение зад граница. Но само това. И той като всеки един от упражнилите се върху нас до момента, беше изкушен да напълни преди всичко джоба си, и при него големите парчета от баницата се разпределяха за "наши" фирми. Та единствено бенифициентите се сменят.

 84. 84 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Тоя защо не се скрие.Аз помня как депутатки казаха,че ако съпрузите им не бъдат включени като съдружници в дадено предприятие"ще го видите през крив макарон".Е видяхме го.Бе извадено от касовта приватизация и включено в боновата.И въпросните господа бяха начело на вече"готовото"РМД.Косов лично бе запознат със случая.Помним оперативки на мутрите в МВР.Баща ми помни какво стана с размера на пенсията му заради последните 6м.от трудовия му стаж.Помним кои бяха дясната и лявата ръка.Сега са в ДПС.Иначе какъвто народа,такива му политиците, журналистите,социолозите и т.н.Трябва да отговарят на преобладаващия манталитет.Аз помня как Желев и Вагенщайн смачкаха и изхвърлиха от реалната политика Петър Дертлиев.Бил заплашвал,че ще избива комунистите.Точно той.Помня Костов как смачка движението и направи партия.Някои помним като слонове.Същите приоми и сега.Подслушващия и купуващия гласове вика "преврат","подмяна на вота"и т.н,

 85. 85 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Я... ново платено герберче във форума И отново с малоумните въпросчета и примери...
  Дай ти един пример за качествено ръководене на тиквата?
  Като секретар на МВР? Като кмет? Като премиер?
  Мутрата до каквото се е докоснал всичко е пропадало...
  А като не може да бъде водач, значи е слуга!
  Бил е слуга на Маргините, на Пашата, на царя и Доган и т.н. и т.н.

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 86. 86 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#81] от "too_many":

  Аз давам срещу заплащане, ти се пробвай да дадеш един пример на мъжествена постъпка на Борисов?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 87. 87 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#72] от "evtimvz":

  Не казвам, че е бил идеален, даже напротив, имаше много кусури и аз не съм гласувал за него.

  Но докато за него беше най-важното да се правят компромиси, че работата да върви (дали работата, дали далаверата - това всеки както иска може да си го тълкува), при комунистите няма такова нещо - те са гепили рублите и имат много, ама много да връщат...

  Гласувайте!
 88. 88 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Разстроено

  До #71-soave- ..."Защо сега, а не преди изборите,,,никой не написа нищо добро за Костов и Димитров?,,,"

  Ами защото, ако политиците в Парламента от ново се издънят, по паветата под напора на народният гняв,ще се затъркаля не само властта, но и главите им!!! Именно , за да спасят главите на питомците си, кукловодите притоплят старата манджа с Костов и Димитров!!! Да се сещате Костов, или Димитров, да са вкарали в пандиза, някой от събратята си докарали до просешка тояга български народ??? Не сте, нали??? Душата на многострадалния българин е петимна за възмездие!!! Той знае , че и Господ да слезе на земята , няма как да възстанови разсипаната му държава, чиято демографска картина изглежда трагично - 2,5 милиона пенсионери, около 1 милион Ромляни, около 1 милион турци и 1,5 милиона в болшинството си чалгализирани българи с разсипана ценностна система!!! Държава, в която от 28 области, само РОМлянизираната облас Сливен , дава през 2012 година над 17% от новородените, няма бъдеще!!! За това българите в конвулсиите на предсмъртната си агония искат само едно - ВЪЗМЕЗДИЕ!!! ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ДОКАРАЛИТЕ ГИ ДО ТОВА ДЕРЕДЖЕ БЪЛГАРСКИ ЕНИЧАРИ!!!!

 89. 89 Профил на block
  block
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#80] от "boby1945":

  В тоя ред на мисли не, че земеделието беше цъфнало и вързало преди Филип Димитров. И за разлика от вашето Луканче той е жив. А Луканката си изповръща червата като го гръмнаха както подобава на истински комунист.

  п.п
  добре направи Димитров, че върна земята.

 90. 90 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Благодаря Иво, че ни припомни за уви краткото време в което имахме честен и почтен човек за премиер. Естествено глутницата не можеше да търпи това и го разкъсаха веднага.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 91. 91 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1482 Любопитно

  [quote#43:"too_many"]какво да сравнявам - "Интелигентния" , префинен , нерешителен педераст с Грубия, недодялан , но честен и почтен Бойко Борисов ли [/quote]

  Хм...
  А из нета плуват разни такива неща: https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/182900_147137338802755_1749317011_n.jpg

  Ecrasez l’infâme
 92. 92 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#86] от "др. Иванов":

  ти даваш само срещу Народна Пенсия... т.е. не даваш , но не даваш защото НЯМА такъв пример ........ за пореден път се показа като едно червено мекере другарю...като всички твои любимци , които хвърляте само обидни клевети и манипулативни "факти" ...Лъжци и безпардони манипулатори от 100 години ..закопахте един цял народ СЛУГИ НА ЧЕРВЕНОТО ЗЛО..... слугата на съветска Русия да сочи друг за слуга е повече от перверзия...

  жив и здарв другарю в чакането си на Народната Пенсия...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 93. 93 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1287 Разстроено

  До коментар [#86] от "др. Иванов":

  Може ли да се нарече "мъжествено" покриването на Боко от народната любов на 19 февруари и 3 март, под претекста че е тежко сърдечно болен???? Правил ли е този номер друг политик?
  Може би само Елцин в Рейкявик, но то беше щото е бил мъртво пиян и не могъл да слезе от самальота!!!!

 94. 94
  too_many
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 95. 95 Профил на byclops
  byclops
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#75:"too_many"]Проблема на Борисов се оказа един единствен - ТОЙ Е МЪЖКАР И ВИНАГИ Е РАЗЧИТАЛ НА МЪЖКАТА ДУМА [/quote]

  Аз не знам случай Борисов да не се е отметнал от собствената си дума.
  Да се биеш в гърдите не означава да си мъжкар.

 96. 96 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 734 Неутрално

  [quote#33:"benkovski11"]Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души.[/quote]

  Картината е описана от човек,на когото му пука.Г-н Борисов не се интересува от такива работи,той не пропусна да каже какво имаме-бяла и черна техника,за плазмени телевизори говореше нещо,и т.н.Различни държавници,различни картинки рисуват-единият го притеснява какво нямат хората,другият се е притеснил че много имат.

 97. 97 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#67] от "NikB":

  И аз съм на това мнение

  Гласувайте!
 98. 98 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#95] от "byclops":

  дай пример когато не се е държал като Мъжкар ... и това че се е съобразявал с определени дадености и си е променял мнението не е пример за липса на Мъжкарство...но хора като тебе едва ли разбират какво имам впредвид....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 99. 99 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#4] от "mnmak":
  Не драги, не е пропаганда. Пропаганда щеше да бъде ако това не бяха факти, проверими и доказуеми, а просто само внушения. И герберисти и царисти,атакисти, комуняги , турци и да не изреждам, трябва един път завинаги да се спрат на факта, да го анализират не постфактум, след десет години, а на момента на случилото се и тогава да спорят. Да си зададат въпроса те като министър-председатели на цяла държава как биха управлявали опосканата ни държава. Нали всички това критикуваме как аз бих бил по-добрия Костов, Филип Димитров и т.н. Явно в България има капацитета да възпроизведе няколко милиона министър-председатели. Нищо че същите министър-председатели (т.е. аз и вие) понякога трудно управляваме и се давим от най-малките проблеми в собствените си (тричленни по статистика) семейства. Ама Балкан и другите щях да ги запазя. Ами нали още при Видинов същата фирма беше в списъка на още над 70 такива които световната банка за да ни отпусне живителния заем (тук трябва да си припомним какви съвети даваме на съседите ни гърци за тяхната си кочина) беше нарочила за затваряне. И веднага се сещам че последния читав съветски лайнер, този на Тато до оня ден не беше изтъргуван защото никой не го иска. Ами нали целия флот на Балкан беше такъв? От самолети които не можеха (поради екологични забрани) да летят по Европа, а до там докъдето можеха все пак да летят трябваше бая ми ти бензин (а от "евтиния", съветския беше ни свършил). За дължимите борчове към държавата и други кредитори да не говоря. И все такива бяха десетки, та досега, като "ултрамодерните" ни военни заводи (защо ли са в това положение че и подарък не ги искат). И тук ще свърша, защото усещам безсмислието на спора. Иначе и аз мога да кажа за допуснати пропуски (безгрешни няма). Ама също постфактум. Не мога да кажа какво би било в другия случай защото то така и не се е случило. А нещо което не се е случило то е само в сферата да предполагаемото, т.е. вероятностно, хипотетично. Машина за времето все още няма открита.

 100. 100 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  [quote#94:"too_many"]в нета плуват всякакви лайна графчо ... зареждаш афера.бг , пик.бг и всякакви други лайняни потоци ичетеш всичко .... [/quote]

  Ко да направим, като ги произвеждате изобилно?
  Та от вашия кенеф са се заинтригували всякакви служби и "анализатори".

  [quote#94:"too_many"]айде бегай пред ТВ-то да си зяпаш радостния ден....[/quote]

  Смрадльо, не ми давай наклон на клавиатурата и на екрана. Тук воят на такива като теб ми е по-забавен.

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK