Стената на срама

В края на 2011г. лично тогавашният вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов (вдясно) връчи наградата "Мистър Икономика", присъждана от списание от групата на "Стандарт", на мажоритарния собственик на КТБ - Цветан Василев. По това време правителството на ГЕРБ вече беше спряло да предоставя данни за депозитите на държавните фирми. <br />

© Надежда Чипева, Капитал

В края на 2011г. лично тогавашният вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов (вдясно) връчи наградата "Мистър Икономика", присъждана от списание от групата на "Стандарт", на мажоритарния собственик на КТБ - Цветан Василев. По това време правителството на ГЕРБ вече беше спряло да предоставя данни за депозитите на държавните фирми. Данните за депозитите на държавните фирми в българските банки са стената на срама за българската банкова система и държавното финансово управление. Пълната липса на управление на риска в държавните дружества води до чудовищни концентрации на паричен ресурс, косвено принадлежащ на данъкоплатците, в три трибуквени банки (КТБ, ЦКБ, ПИБ), като основното предпочитание е към КТБ. А присъствието в тази група на "Инвестбанк" и "Търговска банка Д" е направо сюрреалистично. И трите най-предпочитани банки са собственост основно на български физически лица - на 1, 2, или 3 лица например.


Публикуваните данни, макар и непълни, потвърдиха официално т.нар. публична тайна. Удивително е как


държавните дружества единодушно избират едни и същи банки
за своите депозити, като сред техния избор почти липсват водещи европейски институции, които оперират в България, макар че кредиторите на много от тези фирми, особено от енергетиката, са предимно банки със собственици от Европейския съюз.


Нормалният бизнес се стреми обикновено да намали риска и да работи с много контрагенти и банки за да не изпада в зависимост. Затова е логично данъкоплатците да се питат - какви ли причини налагат такава рискова концентрация и единомислие. Да предположим някои от тях:


- мениджърите на държавните фирми са изключително талантливи и информирани и само те знаят сигурността и удобството на трите банки и превъзходството на техните собственици над европейските финансови институции;


- от 2001 г. насам всички министри издават еднакви директиви за депозиране в тези банки за леснота и прегледност, а служебните министри обобщиха резултатите;


- БНБ е обяснила за някакъв риск от депозиране на пари в банки с чужда собственост на ръководителите на държавните фирми;


- отдавна всички ръководства на държавните фирми са прикрити почитатели на "Атака" и се борят срещу чуждите "колонизатори" и в банковия сектор;


- съществува скрита зависимост или корупция между държавните дружества, техните министри принципали, и тези банки, която носи скрита наслада;


- в България отдавна има само три банки и няма избор за други депозити;


Каквато и да е причината за такова рисково поведение с държавните пари, явно съществува


паралелна социална мрежа обхващаща няколко медии и харесвана от политици, бюрократи и банкери


В тази мрежа "харесванията" за финансови продукти основно получават три банки с далечна преднина на една от тях, като" кликовете" идват от държавните фирми. Тази мрежа няма свободен достъп, случайните посетители се забраняват от регулатора и политиците. Понякога обаче възникват пробиви и на стената на срама на тази мрежа се разписва финансов министър или служебно правителство с недопустими за мрежата данни, които са достъпни и за случайни наблюдатели.


Проблемът е обаче че спонсори на тази паралелна социална мрежа са всички данъкоплатци и работещи хора, чиито пари в държавните дружества отлежават в тези депозити на ниски лихви и при висока концентрация на риска и финансират безумен и затворен медиен проект и други бизнес начинания, а регулаторите и политиците са в конфликт на интереси. Тези три банки, получатели от дълго време на държавните депозити, в същото време дават и най-високите лихви по депозитите на физическите лица, а тези депозити са гарантирани от държавата и следователно стават задължение отново за данъкоплатците и работещите хора. Излиза, че плащаме двойно за този социално-политически проект, който в момента се опитва да затвори ново правителство и министри в своята мрежа.


Срамно е да няма пари за енергийни и социални помощи, срамно е богатата на депозити държавна енергетика да търси заем от чужбина, срамно е политици и регулатори да си затварят очите за риска и държавните пари, когато държавни милиарди отлежават основно в три банки, а паралелната медийна мрежа се опитва да запази своите почитатели и спонсори при новата власт.


Данните за парите на държавните фирми показват още нещо, че държавното управление е по-лош стопанин от "чуждите колонизатори", а откритата приватизация ще е по-вярното решение за данъкоплатците и работещите хора.


* Елена Траянова ни е изпратила коментара, като "читател, който следи темата, защото се занимава с финанси, макар и не в България".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Държавните пари трябва да са в БНБ а БНБ не трябва да е сбор от юпита.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  I'm addicted to the truth.
 2. 2 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 468 Неутрално

  мммм, даааа.
  дори и само за това си дело Райков заслужава адмирации...

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 3. 3 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 458 Неутрално

  След падането си Бай Тошо е оставил държавата с 18 милиарда резерв, което е 30 милиарда днес.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  I'm addicted to the truth.
 4. 4 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Обърнете внимание и на факта, че страшно много пари има в ТИМ-аджийската банка ЦКБ!!!

  Цензуриран от "Икономедиа"
 5. 5 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 916 Разстроено

  Авторката пропуска още една възможност - държавните пари се депонират в три банки собственост на много вътрешни за държавната мафия хора и цялата управляваща върхушка радостно плюска.

 6. 6 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тук се бият две тези.
  от една страна е добре, че парите на българският данъкоплатец, са "дадени" за управление на български предприемачи, един вид скрит банков протекционизъм, в рамките и въпреки тях, на ЕС.
  От друга страна, и заради същият този ЕС, който ни прие по политически причини, сме длъжни да създаваме конкурентна среда на всички субекти с произход ЕС, защото това е и един от смислите, от ценостите , от основите върху, които се изградил и гради структората и тялото на ЕС, а именно свободното движение на капитали, разбирайте, включая и равнопоставено такова.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 7. 7 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ще се радвам да прочета подобен коментар и за енергетиката като цяло, в частност за ТЕЦ-овете, ВЕИ-тата, защото те също бъркат доста в джоба на данъкоплатците.

 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  [quote#2:"Pima"]дори и само за това си дело Райков заслужава адмирации...[/quote]
  Само това да беше направил си заслужи премиерстването. Сега да видим как Орешарски ще върти задника за да се измъкне от това разпореждане на МС. Защото гарантирано политическите му спонсори ще го натиснат да го направи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 512 Неутрално

  [quote#3:"Един"]След падането си Бай Тошо е оставил държавата с 18 милиарда резерв, което е 30 милиарда днес. [/quote]

  Които отдаааааааааааааааааааааааааааааааааааааавна ги няма.

  И особено след '96 няма и как да ги има.

  Но тях ги няма мнооооооооооооооооооооооооооооооооооого преди '96 още.

  Лол.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 10. 10 Профил на Dimitar Karadjov
  Dimitar Karadjov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "Един":
  Парите на държавните фирми не могат да бъдат в БНБ защото тя няма право да плща лихви. Съвсем нормално е да са на депозит в търговски банки или под формата на ниско рискови инвестиционни инструменти. Не е нормално само как ги избират тия търговски банки...

 11. 11 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Може и да не съм прав- но в случая се радвам- че депозитите на държавните предприятия и учреждения се държат в банки- собственност на българи= Аз лично съм възмутен от отношението към клиентите от страна на една френска банка еС Жи Експресбанк и бих посъветвал да се избягва - като гарант по кредит бях осъден без да бъда уведомен и разбрах за това от съдия изпълнител

 12. 12 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1650 Разстроено

  Каква стена на срама, какви 5 лева??
  За да има стена на... следва да има СРАМ?!
  А мутантите които "управляват" след 2001 определено НЯМАТ СРАМ!
  Явно това харесва на "пословично трудол*бивия, гостоприемен и...." БГ матрЯл понеже си ги преизбраха.
  Така закономерно има 1-2-3... "необяснимо богати" мутанта и 3-4-5 милиона хорица които тънат в мизерия.
  Елементарно Уотсън!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Депозитите на държавните фирми в институции, собственост на "знакови бизнесмени", е едно от обясненията защо Дойче Тройхандс агентур приватизириа цялото ГДР (икономика 8 пъти колкото българската), заедно с горския и земеделски фонд, армейските имоти и собствеността на ГЕСП, а тук след 23 години още има държавни фирми, всичките са губещи и около всяка от тях се навъртат някакви съмнителни субекти на входа и изхода...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  'Клиентите са ни скъпи' ... защото са ни роднини и съпартийци ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 15. 15 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#0:"статията"]държавните дружества единодушно избират едни и същи банки [/quote]
  Това изобщо не е удивително. Нарежда им се какво да правят и слушкат. Ако искат да оцелеят.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 16. 16 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "vse_o6te_jiv":

  Мен пък не ме кефи като отида да си вадя лични документи и да плащам по 4 лева такса в банката на една известна българска банкерка, която беше гадже на един бивш премиер Нормално ли е 4 лева такса да се плаща?

 17. 17 Профил на palaviq
  palaviq
  Рейтинг: 346 Неутрално

  не ви ли е срам? Говорихте глупости години подред? за което ви и осъдиха. Оказа се, че парите на държавата са в 7 банки. Не в една. В 7. официално го пуснахте даже,каква наглост само

 18. 18 Профил на palaviq
  palaviq
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fred":

  е, той нали затова стана премиертой друго не е и правил - за справка изборите

 19. 19 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1969 Весело

  [quote#3:"Един"]

  След падането си Бай Тошо е оставил държавата с 18 милиарда резерв, което е 30 милиарда днес[/quote]
  На вас от Атака трябва да ви дадат две агенции, за да млъкнете. Една за национализация и една за златодобив.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на palaviq
  palaviq
  Рейтинг: 346 Неутрално

  аз пък не искам чужди банки, да си изнасят печалбата , за да си покриват загубите навън,. предпочитам български банки, които инвестират и в държавата и държат работни места. По-смешни доводи скоро не бях чувал истината е, че Иво прокопиев мрази и в червата си Цветан Василев, защото му завижда

 22. 22 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роси Кирилова":

  Господи, колко си права! Само затова блещи господин Сидеров, само това му е в главата - златодобив и национализация.

 23. 23 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 853 Любопитно

  Защо тези "нашенски" банки нямат клонове в чужбина както чуждите имат клонове у нас?

  Защо собствениците и акционерите им не разширяват бизнеса си извън пределите на страната?

  Защо не се знае нищо за бизнеса в чужбина на гордите собственици на мултиплексите, на юлен, на химимпорт?  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 24. 24 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#3] от "Един":

  Кви 18 милрд. бе смехурко....Като падна бай Тошо и Луканов обяви мораториум върху плащанията по външния дълг щото нямаше пари.
  Кой ви ги разправя тия глупости....
  Аман от червени, милиционери и атакисти....

 25. 25 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  И още едно вероятно нбяснение:

  Офисите на КТБ се намират на най-удобните места в града, имат паркинг и удължено работно време. Предлагат и нова услуга - не "електронно банкиране", а "банкиране вместо вас".

  Това ще да е.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 26. 26 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Абе те и парите за "Стената на срама" ще откраднат.

 27. 27 Профил на palaviq
  palaviq
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Иво Прокопиев, Росен Плевнелиев и Цветелина Бориславова - това са хората, които прокараха този лобистки закон, най-вероятно защото искат парите от държавните предприятия да минават през близки до тях банки - всичко е толкова просто и логично

 28. 28 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#27] от "palaviq":

  Оная Цветелина, дето ми взема по 4 лева такса когато си вадя документи за самоличност ли?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на palaviq
  palaviq
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#28] от "nochkopenev":

  същата - помни ми думата как част от парите ще се озоват моментално в нейната банка. Другата със сигурност е Уникредит

 31. 31 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#21] от "palaviq":

  Прокопиев искаше да си направи банка, ала БНБ не му дадоха лиценз заради неизяснен произход на парите. От този момент нататък Прокопиев намрази КТБ и Василев.

 32. 32 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "nochkopenev":

  Вижте това интервю:
  http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=2024648

  "Winter is Coming"
 33. 33 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#21] от "palaviq":

  Има наредби на БНБ, които не позволяват изнасяне на капитал към банки "майки" и чрез, които наредби банковата система в България остана стабилна през миналите 4г.

  До коментар [#17] от "palaviq":

  В 7 банки -да, но виж процентното съотношение. Защо след като изглежда нямаш икономически ценз се изказваш? Не мислиш ли, че може да изглеждаш смешно в очите на другите?

 34. 34 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#31] от "Знам и Мога":

  Прокопиев се отказа, а не БНБ му отказа. Щеше да участва в създаването на инвестиционна банка заедно с австрийците, но кризата се разгоря, Бойко подкара политиката през полето и австрийците решиха да поизчакат... проверявай си инфото

 35. 35 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#27] от "palaviq":
  Или си тъп,или глупав.
  Ами, прочети данните-над 50% от влоговете на държавните фирми са в КТБ,останалите до 90% са в ЦКБ и ПИБ. Едва под 10% са във всички останали банки.


 36. 36 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#24] от "SSS":

  Може бай Тошо и повече да е оставил, но в чужди банки, на сметките на проверени другари. В хазната нямаше нищо тогава, казаха го и Луканов и Петър Младенов. Имаше 10 млрд. $ външен дълг, който още изплащаме.

 37. 37 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#33] от "hinhril":
  [quote#33:"hinhril"]но виж процентното съотношение. Защо след като изглежда нямаш икономически ценз се изказваш? Не мислиш ли, че може да изглеждаш смешно в очите на другите? [/quote]
  На него лично Боко и Цвъки са му дали пермишън да се изказва по икономически въпроси. Щото като гледам как по матросовски се хвърля на амбразурата...

 38. 38 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  Голямото боричкане започна.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 39. 39 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#4] от "1951": Има и други интересни факти, на които засега никой не обръща достатъчно внимание. Например коя е банката, обслужваща МВР! Наскоро ми се наложи да представя официална справка за пътуванията ми в чужбина и за целта отидох в сградата на МВР на бул. "Мария Луиза" в София. Таксата за издаване на справката беше 7.00 лева, но на гишето, където трябваше да платя (всъщност "офис" на ЦКБ!), най-учтиво ми поискаха и получиха 11.00 лева, защото комисионната за "услугата" е 4.00 лева... Почти 60% от цената на услугата, за която бях отишъл до МВР. Максималната комисионна по тарифата на банката стигаше май до 35 лева за плащане на каса, а в тези офиси, освен справки, се издават паспорти и лични карти. Изводите всеки сам може да си ги направи! Та за една банка не е необходимо да е надеждна, да работи добре и да привлича клиенти - достатъчно е да се настани на държавната хранилка, друго не й трябва!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#12] от "B52":


  Каква стена на срама, какви 5 лева??
  За да има стена на... следва да има СРАМ?! "

  -Вероятно заради снимката на срамните фигури на фона на стената.

 42. 42 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#10] от "karadjovd06":

  Не е нормално да бъдат в частни банки. Това е абсурдният оглозгващ неолиберализъм, който направи хората бедни. А шепа много богати.
  Като не може в БНБ, ще може всичко може с указ на МС, и нова банка и прочее.
  Айде стига неможене от немислещи.

  I'm addicted to the truth.
 43. 43 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#3] от "Един":

  Много са ми гнусни разни такива лъжци, които бръщолевят врели-некипели и разчитат да им се вържат тези, които не помнят. Тодор Живков завеща на България 12 млрд.$ ВЪНШЕН ДЪЛГ (сметни си го сега по твоята формула) и половин година по-късно България обяви ФАЛИТ. Андрей Луканов обяви мораториум върху плащанията на външния дълг и България затъна зловещо.
  Аман вече от лъжци бе.

 44. 44 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#43] от "alex_ks":

  Даааа, ама и резерв по голям от външният дълг. Ясно ли ти е? Не!

  I'm addicted to the truth.
 45. 45 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#9] от "puhpuhan4o":

  Да, ами да защото ги окрадоха пребоядисаните от БКП, и хвърлиха вината на Живков.
  После пък ЦРУ и Ваньо Костов спретнаха сценария Виденова Зима и е така .

  I'm addicted to the truth.
 46. 46 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Дневник, цензурната ви система е като на Бареков - избирателна !

 47. 47 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#44] от "Един":

  Пак лъжеш. Никакъв такъв резерв не е имало. Ако имаше резерв, нямаше да се натрупа този дълг. Социалистическата икономика през 80-те гълташе по над 2 млрд.$ годишно само за да може да функционира, а при максимален осъществен износ можеше да получи не повече от 1,5 млрд.$.

 48. 48 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Браво на Райков!
  Всъщност идеята му бе дадена по дипломатически път, но нейсе!

  А точно това ГЕРБ показаха и нагледно доказаха че са най-наглото и корумпирано правителство на България от последните двадесет и няколко години.

  Хитростта пречи на мисълта!
 49. 49 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#44] от "Един":
  Смайвам се колко инфантилни хора има в този форум. Моля ви инфантили - мълчете си или си намерете форум на Атака. Вие сте като фас в тоалетна. Няма мира от вас.

  подпис
 50. 50 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#8:"Fred"]Сега да видим как Орешарски ще върти задника за да се измъкне от това разпореждане на МС. Защото гарантирано политическите му спонсори ще го натиснат да го направи. [/quote]
  Няма проблем. Днешното решение се отнася за НЕТНИТЕ депозити. Ако някой настоява да си държи парите в КТБ, винаги може да сключи договор за банкова гаранция. Нетната експозиция моментално се променя.
  През цялото време не става дума за изгодата на държавата или данъкоплатците.
  Орешарски ги разбира тия работи и ще се справи. Неслучайно миналия път отмени ДДС-сметката, защото това беше от полза на спонсорите му.

 51. 51 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 571 Разстроено

  [quote#3:"Един"]След падането си Бай Тошо е оставил държавата с 18 милиарда резерв, което е 30 милиарда днес.
  [/quote]
  Това кой ти го каза?
  Защо, според тебе, Луканов обяви мораториум по външния дълг?
  Аман от комунисти!

 52. 52 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#21:"palaviq"]аз пък не искам чужди банки, да си изнасят печалбата , за да си покриват загубите навън,. предпочитам български банки, които инвестират и в държавата и държат работни места. По-смешни доводи скоро не бях чувал истината е, че Иво прокопиев мрази и в червата си Цветан Василев, защото му завижда [/quote]
  Е, Иво Прокопиев да не е кореец?

 53. 53 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#47] от "alex_ks":

  Ама защо сте толкова кухи, външният дълг е едно, резерва е друго. Резерва е бил по-голям от външният дълг. А къде са отишли парите, може би по комисионни и са ви излъгали, че е връщан външен дълг. Въшния дълг може да виси с години.
  Както например много страни имаха дългове към нас, например Ирак - 3 милиарда, които ние услужливо опростихме.
  Казват, че преди 89-та се раздавали пари на други държави. Не те не са раздавани но са давани безлихвени заеми.
  Абсолютно съм убеден, че не само резерва но и дълговете на други държави към нас са надвишавали нашият външен дълг. По-късно пребоядисаните продадоха и подариха ресурса на държавата.

  I'm addicted to the truth.
 54. 54 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#49] от "Иван К":

  Вие сте с телевизори вместо глави.

  I'm addicted to the truth.
 55. 55 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#39:"Станислав"]Та за една банка не е необходимо да е надеждна, да работи добре и да привлича клиенти - достатъчно е да се настани на държавната хранилка, друго не й трябва!
  [/quote]
  +++++++++++++++

 56. 56 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 571 Гневно

  [quote#42:"Един"]Не е нормално да бъдат в частни банки[/quote]
  Кой му бие на тоя плюсове?

 57. 57 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 567 Весело

  Абре къде се покри оня...финанцувия ни гений ? Дянков ли беше ?

 58. 58 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 620 Неутрално

  до 39
  аз така им се излъгах веднъж и от тогава през банкирането директно по сметката им БНБ - да го таковат подводно - няма да им плащам комисионни.

  Тук въпроса е в наглостта - как си позволяват!

 59. 59 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1346 Любопитно

  [quote#3:"Един"]След падането си Бай Тошо е оставил държавата с 18 милиарда резерв, което е 30 милиарда днес. [/quote]

  Само дето още го търсят тоя резерв къде е бил изнесен. Всъщност резерв, но за кого? Той отдавна е пран и препран и някои наши сънародници си живеят като Симеончовци с тези лесни парички. Че не им се връща тук в България, а рахатуват в разни европейски страни...

 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  [quote#45:"Един"]После пък ЦРУ и Ваньо Костов спретнаха сценария Виденова Зима и е така . [/quote]

  Ти нормален ли си бе, келеме комунистическо?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  [quote#54:"Един"]Вие сте с телевизори вместо глави. [/quote]
  Затова пък ти въобще нямаш глава....

 62. 62 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Добра статия...Опции няма - има дългогодишна злоупотреба със служебно положение, лично обогатяване на лица и групировки,правене на услуги за влияние,целенасочена злоупотреба с парите на данъкоплатците от няколко поредни правителства. Накратко: свидетели сме на крупно омафиотяване на държавата. Много бивши министри,премиери и т.н. ,включително някои доста близки до служебното правителство трябва да посетят Централния Софийски за различни периоди...ако бяхме правова държава. Но, за съжаление, не сме и такава в която " политици" и " бизнесмени" да се притесняват дори от " стена на срама".....

 63. 63 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#3] от "Един":

  Опппааааааааа!
  Ново двайсе!
  Съвсееееееем лееееекичко сте се объркали.
  То не било резерв ами задължения.
  И не 18 млрд инфлационни левчета, а 13 млрд американски левове. С падеж '90, '91 ......

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 64. 64 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#1] от "Един":

  А вземете прочетете закона за БНБ, та да не се излагате.......

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 65. 65 Профил на rhiad
  rhiad
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Дневник" - започвате все повече да приличате на Дудука и печатните издания на Мустакатия. Ставате почти досадни с това непрестанно виене на умряло.

  Модераторът е ПЕДЕРАСТ!
 66. 66 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#13] от "cinik":

  Следствие на "плавния преход" и "ниската социална цена", които ни излизат през носа.
  Трагедията е, че няма скоро да спрат да ни излизат ........

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 67. 67 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#17] от "palaviq":

  Е да де. Не в една, в 7. Само че в една от тях май са повечко....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 68. 68 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#21] от "palaviq":

  Много интересно мнение имате за инвестициите.
  Барон Мюнхаузен...........

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 69. 69 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роси Кирилова":

  !!!!!!!!!!!!!
  Ама другаря Сидеров не знае какво е това разходи
  При него всичкото приход е печалба
  А най-обича да му плащат за да не врещи. И тогава само слушка и папка.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 70. 70 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#42] от "Един":

  Е, вие съвсем ме застреляхте с метлата.
  Указ на МС.
  Ми нещо таковата... закон... народно събрание.
  Или да я мятаме с декрети а?
  Кой ще е първия декрет?
  За национализацията ли?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 71. 71 Профил на Г-н D
  Г-н D
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#21] от "palaviq":

  Най-същностните критерии за една банка не са дали мажоритарният й собственик има или няма мустаци. И дали те са български...
  Най-същностният критерии за една банка е нейната капиталова адекватност. Евентуалното изтегляне на депозитите на държавните компании от КТБ ще я постави в доста тежко положение. Разбира се, никой няма интерес да я фалира, но и от римейк на Мултигруп нямаме необходимост.
  КТБ не е банката, в която бих си държал парите.

 72. 72 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#45] от "Един":

  Леле!
  Отдавна не съм се смял така!
  То бива наглост, ама вашето е съвсем през просото.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 73. 73 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Това е нещо ненормално.Ако фалира банката ще фалира и цялата държава...

 74. 74 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#43] от "alex_ks":

  А да кажеш ся къф ни е външния дълг ? Цветя и рози. Би трябвало след като сме капиталисти и всичко е приватизирано и вече сме цивилизовани тоя дълг от 12 милиарда поне да не нараства... Въпреки, че Щатите имат дълг трилиони пък въобще не им се сринала икономиката ама тва е друга тема... От Световната банка до 2006-та случайно и по неведоми пътища е станал над 21 милиарда... До 2013 сигурно е над 40...
  Та...може би тва е нормално за една демократична цивилизована антикомунистическа държава, а е ненормално и страшнъ раота за една дива социалистическа такава ?

  Все финансисти са се сбрале и антикомунистини...ама кат знам и Вдянкуф...та затуй сме на дъното...

 75. 75 Профил на topado
  topado
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#12] от "B52":+++++++++++++++++++
  Те комунистите и техните мутанти (подобрени в далаверите) затова положиха и "невъзможните" похвати да омаскарят и отстранят от властта тези, които разбираха от финанси и икономика, а "пословично трудолюбивия, гостоприемен и..." да добавя - доста глуповато наивен " БГ матрЯл", ще има да си ги избира незнайно до кога?!? Радвайте се или търсепе другаде спасение.
  До коментар [#33] от "hinhril":+++++++++++++++
  До коментар [#62] от "thepirineagle":+++++++++++
  До коментар [#48] от "Stream":+++++++++++++

 76. 76 Профил на topado
  topado
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#63] от "serafin":+++++++++++++++ за всичките коментари!!!
  И аз много се забавлявам с абсурдните писания на някои "форумци-корифеи" по всички въпроси, но щеше да е само забавно, ако не беше трагично, че до голяма степен такива "умници" определят доста отдавна кой да ни управлява?!?

 77. 77 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 628 Разстроено

  "- съществува скрита зависимост или корупция между държавните дружества, техните министри принципали, и тези банки, която носи скрита наслада;"

  Туй ми се види най за вярване. "Държавна сигурност" (ДС) в ДейСтвие. Пък и не е нужно да си от ДС за да си корумпиран. Т.е. зло на квадрат!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 78. 78 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#5] от "koko65bg":Ами то свестна банка няма . Или е чужда или е на мафията. Няма банка с ясен собственик , произход на капитала и открито управление.

 79. 79 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#39] от "Станислав":Банковата ни система ,както и целият ни капитализъм , са правени инвитро , родени със секцио и гледани в инкубатор. Когато подадох документи в фоайето на 5-то районно имаше банково гише на ДСК , по това време държавна. Когато отидох да си получа картата и паспорта, същото гише , само че вече на СИ банк. Държавата благородно отстъпва правото да събира комисионни на частна банка! Пък после държавата била лош стопанин . Лошата държава !

 80. 80 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#42] от "Един":Фатката не е дали е частна или не. Парите на държавните дружества се държат на разплащателни сметки които почти не носят лихва. После този ресурс частната банка ги раздава като кредити с лихви над 10 %.

 81. 81 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Добре де, аз нещо не разбирам. Не може ли да си направят една вътрешна проверка... ами ако трибуквените банки реално дават по-добри условия? Тогава въпреки условията, задължително трябва да се дадат парите на някоя друга, примерно гръцка банка? Интересно дали райфайзен има подобни проблеми в Австрия?

 82. 82 Профил на lars
  lars
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#81] от "ceci_":

  Напълно съм съгласен, що за глупости е разрпеделението на риска между повече банки, това е някаква отживелица от времето на дебилната българска криза. Моите немски контрагенти работят вече 20 години само с една малка немска банка и като чуха, че работя с две български малко се учудиха ..

 83. 83 Профил на corelli
  corelli
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#3] от "Един":

  Драги ми Смехурко,вие имате впредвид сметките на малък Тошко ли?!

 84. 84 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Пълната липса на управление на риска в държавните дружества води до чудовищни концентрации на паричен ресурс, косвено принадлежащ на данъкоплатците, ..."-ей така нашите червени "списвачи" обичат да кичат с разни епитети, в случая трохите на "мощната" БГ икономика, внесени в банки. Но никога истински чудовищните неща няма да ги смутят. Те дори няма и да ги забележат, защото са нормални за тях.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 85. 85 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2076 Любопитно

  [quote#3:"Един"]След падането си Бай Тошо е оставил държавата с 18 милиарда резерв, което е 30 милиарда днес.[/quote]

  От така споделеното от вас не оставам с усещането да сте съвременник на посочените събития.
  Ако допуснем, че можете да разсъждавате, как бихте обяснили, че с такъв резерв Тато е паднал?

  I Want To Believe
 86. 86 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2567 Весело

  Изчетох внимателно мненията и намирам, че поне 50-60% от тях са плод на безумие. В този смисъл, да благодарим на Бога, че немаме пряка демокрация по сидеровски, защото в рамките на 2 години матряла няма да остави и камък върху камък.

 87. 87 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 515 Гневно

  Като и аз прочетох внимателно всички коментари, да допълня от личния ми опит още два факта, а пък всеки сам може да си направи изводите:
  1. Банкова такса за вноска на каса на съдебна такса в полза на СРС, чиято сметка е в ЦКБ АД - 8 лв.
  2. Банкова такса също на каса в ЦКБ АД на такса за издаване на международен паспорт - 15 лв.
  Ако на някой все пак не му е станало ясно, то и в двата случая става дума за директна вноска по двете сметки, които са точно в ЦКБ АД!

 88. 88 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 515 Гневно

  А те и тези "български" банки всъщност са руски.
  Но руските монополисти и колониалисти са добри. Защото са ни "освободили" и сега им се полага да яхат българите както намерят за добре.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 89. 89 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#3] от "Един":

  24 г . по късно се вижда резултата ......прост човек говори за неща които не разбира ...... Питай бе глупако , питай . Старите хора са казали - с питане и до Цариград се стига ...

  "държавните пари в БНБ, Т.Ж. оставил 18 милиарда ( круши вероятно ) резерв .... "

  само че ЕДИН глупак няма как да знае ,че тогава когато ги остави в магазина имаше само оцет на рафта и то по една бутилка през един метър сложени за да изглеждат рафтовете пълни ... за парите в БНБ не ми се коментира защото е под достойнството ми ......

  После да не се чудим защо ще ни управляват бсп+дпс ОТНОВО .......заради ЕДНИ умни хора

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 90. 90 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#79] от "ahasver":

  В никоя нормална цивилизована държава гражданите не са задължени да плащат за каквито и да е било държавни процедури по един единствен начин и то точно през определена банка. Държавните институции имат каси, които работят с пари в брой, дебитни и кредитни карти и чекове. В България се извършва незаконен рекет върху населението. Но чудно защо никой не протестира. Ако това се опита някой да го направи в Америка или някоя западноевропейска държава ще предизвика революция.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 91. 91 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Аре бегайте ве дневник ... толкова бездарно есе може да бъде написано само от някакво студентче ... няма начин това да е писано от "финансист работещ в чужбина" ...... това е като парола , да се впечатлим от написаното ли е ?

  дойдоха комунетата на власт и започна бездарната журналистика.....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 92. 92 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#24] от "SSS":

  как кой .дядо му , който е бил 29 г. тогава .....сещай се от кой етнос е ....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 93. 93 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Защо собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев,започна една обречена война?
  Едва ли здрав мозък може да се надява,престоя на голяма част от държавните пари в неговата банка да продължава вечно.Той изглежда го е вярвал, или е искал да го вярва.
  http://1223bg.blogspot.com/2013/03/blog-post_9924.html

 94. 94 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  Тъповатичко автора, тъповатичко! Естествено е парите на БЪЛГАРСКИТЕ търговски дружества да са в банки ВЛАДЕНИ от българи, а не в ЧУЖДИ банки.... Най малкото в случай на криза чуждите банки да не идточат ресурса към банките в чужбина....

  Българските пари трябва да въртят българската икономика първо!!!

  Чужди банки, ако искат български пари в техните клонове, трябва първо да инвестират в българските държавни дружества....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 95. 95 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#93] от "grund":

  Ако предлага най-добри условия, защо да не са в неговата банка!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 96. 96 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#1] от "Един":

  БНБ не е търговска банка, май май!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 97. 97 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#36] от "aralambi":
  " Имаше 10 млрд. $ външен дълг, който още изплащаме. "


  От тогава до сега , изплатихме няколко пъти по толкова .
  Остават ни някакви си $43 млрд. /CIA FACTBOOK /

 98. 98 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 458 Неутрално

  " И трите най-предпочитани банки са собственост основно на български физически лица - на 1, 2, или 3 лица например. "


  Това е грях .

 99. 99 Профил на zarco
  zarco
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "Един":

  Нито има как тези пари да са в БНБ, нито БНБ е сбор от юпита.

 100. 100 Профил на zarco
  zarco
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#3] от "Един":

  Затова ли 1 година по-късно държавата фалира?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK