Как е парцелирана България

Собственикът на КТБ Цветан Василев на лекция в УНСС

© Юлия Лазарова

Собственикът на КТБ Цветан Василев на лекция в УНССПрепубликуваме текста на Иван Бедров от "Дойче веле"


Тези дни министерствата публикуваха справки за концентрацията на средства на техните фирми в определени банки. Бяха задължени да го направят заради приетите от служебното правителство нови правила за парите на държавните фирми, които забраняват концентрацията да надхвърля 25 процента.


Когато обединих данните от всички министерства и ги групирах по банки, таблицата, която се получи, ми заприлича на салфетка, върху която великите сили са прекроявали света по време на преговори. Парцелирането на България може и да не е новина за някои, но широката публика чак сега получи официални данни за това.
За мен, за теб...


И така: енергетиката е за Корпоративна търговска банка (КТБ), транспортната инфраструктура е за ТИМ, дърводобивът е за хората на Доган, малко има и за Цеко Минев, а парите на АЕЦ "Козлодуй" съжителстват с пари, които участват в изненадващи медийни сделки.


КТБ държи почти всички пари на държавните енергийни дружества: 96% от средствата на "Булгартрансгаз", 90,85% от парите на "Булгаргаз", 94,76% от сумите на Електроенергийния системен оператор и 88,20% от наличното в сметките на Българския енергиен холдинг. Това е кръвоносната система на България - инфраструктурата за пренос на електроенергия и газ, както и фирмите, които осъществяват производството и доставката на тези ресурси.


Проблемите, произтичащи от подобна концентрация, са най-малко два:


- Проблем номер 1: Огромен финансов ресурс е в ръцете на един икономически играч, който става несъразмерно по-голям от останалите, навлиза мощно в други сектори, изкривява средата и става изключително агресивен, когато някой посегне към властта му. Да си припомним как Цветан Василев атакува президента Плевнелиев в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт" точно в момента, когато служебното правителство обяви плановете си за нови правила за държавните пари. Атаката на Василев си имаше и продължение - тя бе подхваната и от медийната империя около КТБ.
Интервюто, в което Василев напада Плевнелиев


- Проблем номер 2: Държавата е тотално зависима от един човек. Случайно забяване на няколко превода може да застраши цялата българска икономика и да остави без ток или газ хиляди потребители. И цялата тази власт е на едно място. Лицемерно е политиците да говорят за диверсификация на енергийните доставки, а да не говорят за диверсификация на риска от управлението на парите на държавните фирми.


Другите риби


На фона на енергетиката, концентрацията на парите от другите сектори изглежда направо като детска игра. Всичко по крайбрежието се е ориентирало към Централна кооперативна банка (ЦКБ) - от групата на "Химимпорт", популярна вече не само във Варна като ТИМ. 100 процента от парите на "Индустриална зона Варна Запад" и "Индустриален и логистичен парк Бургас" са във въпросната банка. На същото място са и повечето пари на ВиК-дружествата в двата града. Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" е поверило на ЦКБ 91,95% от средствата си, а "Летище София" държи там "само" 58,50% от парите си.


Всички държавни горски предприятия, които управляват дърводобива, имат предпочитания към турската Д-банк - и то още от времето, когато секторът беше в ръцете на ДПС. Смолянското предприятие държи 61,05% от парите си в тази банка, приносът на Шуменското и Сливенското е по-скромен - едва 28,75% и 25,99% от парите им са на това място. Има и едно изключение - Благоевградското предприятие е предпочело да повери 54,18% от парите си на Първа инвестиционна банка на Цеко Минев. Вероятно това няма нищо общо с факта, че на тази територия е концесионираната ски-зона над Банско.


Процентите не показват абсолютните стойности, но пък е повече от ясно, че 42,54% от парите на АЕЦ "Козлодуй" са повече от абсолютно всички пари на ВиК-дружествата. Управляваната от депутат от ГЕРБ ядрена централа е поверила този процент от парите си на Инвестбанк. Втората новина около тази банка е, че тя пое от друга банка кредита на двата най-големи вестника - "Труд" и "24 часа". Те вече се радват на нов собственик, който е неизвестен на публиката.


И какво от това?


В чии ръце е България?

Колкото и да вярваме в силата на демокрацията, тези данни натрапват извода, че зад фасадата от политически партии, които се явяват периодично на избори, България се управлява от група олигарси. Демократичната опаковка им позволява да преобразуват икономическата си мощ в политическо влияние. И обратното: политическото влияние - в икономическа мощ.


Служебното правителство направи крачка напред към нормализиране поне в една сфера. Правилата вече са приети, информацията вече е публична. Работа на следващото правителство е да прилага тези правила. И най-вече - да устои на натиска на олигарсите. Ако иска, разбира се.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ...зад фасадата от политически партии, които се явяват периодично на избори, България се управлява от група олигарси. Демократичната опаковка им позволява да преобразуват икономическата си мощ в политическо влияние... Печално, но логически издържано!

  Като казахме ЦКБ - само от началото на тая година до момента са спечелили процедури за обслужваща банка на поне 4 районни съдилища, което, разбира се, може и да не означава нищо, а може и да индикира нещо!

 2. 2 Профил на mARRIo
  mARRIo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  _______В чии ръце е България?_________


  В ръцете на шепа назначени капиталисти.....Управляват България чрез марионетки(политици)......Която и партия да вземе власта, за тях е все тая....нали те му дърпат конците.......А ние ходим през 4г. на избори, за да имитираме демокрация.....И ей така демократично ни клатят вече 24години.......!!!!

  Ако изборите можеха да променят нещо, отдавна да са забранени!
 3. 3 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Тука Сидеров няма ли да каже нещо за колонизацията ? защото срещу кръговете на Василев и ТИМ нещо не съм го чувал да каже...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 4. 4 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  "...Правилата вече са приети, информацията вече е публична. Работа на следващото правителство е да прилага тези правила. И най-вече - да устои на натиска на олигарсите. Ако иска, разбира се..."

  За мен това е по-важно, но както се казва надали...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 5. 5 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#0:"статията"]В чии ръце е България? [/quote]
  В ръцете на мутри и милиционери.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 6. 6 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1081 Весело

  Как е парцелирана България?

  Ми както си е заслужила - на губернии...

 7. 7 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  Силна и точна статия!
  " Работа на следващото правителство е да прилага тези правила. И най-вече - да устои на натиска на олигарсите."
  Аз не съм оптимист, че правителството на Орешарски има въобще намерение да устоява на такъв натиск... номинираните за министри личности са доказателство за това.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 8. 8 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Викай да ни оправи подтиснатия олигархичен клан.
  Юнакът все още помръдва, Иван Бедров...

 9. 9 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 679 Весело

  Това много добре показва къде стоим - разкрачени между североизтока и югоизтока, задоволени и в двете дупки, а за компенсация чакаме да "свирнем" с третата дупка на запад. Много финансов разврат...

 10. 10 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Весело

  Раздадохме едни пари на едни хора или комунизмът в условията на пазарна икономика.

  Измислих го. Това ще е заглавието на новата ми книга.

 11. 11 Профил на cuore
  cuore
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Основната цел на конференцията е да бъде дискутиран въпросът за възстановяването и преустройството на държавите в пометената от войната Европа. В рамките на няколко години, с последвалото разделяне на континента вследствие от Студената война, Ялта се разглежда като събитие със спорни резултати.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%BB%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F
  Следва Малтенската с Горбачев ...
  НАТО, ЕС, Западни ценности с право на стачки, протести, прайдове, Биг брадъри, Азис, осиновяване от страня на странни семейства със странни наклонности, КИЧ, чалга, закриване на училища, подкопаване на семейни традиции ...
  И най-важното - да се приеме в обществото законът на джунглата - човек за човека е вълк!
  Е, някои са още кучета или чакали ... все още
  Има и калинки - пълен животински ареал, "уважаваните" хора са повечето с животински прякори.
  Демокрация и за мравките и за щурците!
  http://www.youtube.com/watch?v=_cb8qYqo7j0

 12. 12 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Дневник да вземе интервю от господин Бедров за причините поради които е пожелал да започне работа в България он ер, моля!

 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#7] от "domakinq":

  Домакинята може ли да ми отговори на въпроса защо Иван Бедров искаше да започне работа в България он Ер.
  Мисля, че това е много важно да се изясни тук.

 14. 14 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 388 Любопитно

  До коментар [#3] от "Велислав":

  Аз пък разбрах, че много пъти звънял на работа да го вземат, през човек пътеки направил, ама нъц.... какво стана после, някой знае ли защо не е започнал? Или е започнал и крие от нас?

 15. 15 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Защо си мислите , че навсякъде по света не е така?

  Все по-хубаво става :)
 16. 16 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1673 Любопитно

  До коментар [#3] от "Велислав":

  "" Тука Сидеров няма ли да каже нещо за колонизацията ? защото срещу кръговете на Василев и ТИМ нещо не съм го чувал да каже...
  ""
  =============================

  Смее ли ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 17. 17 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Тези от разни велета, войсове и фри юръпи са ми любимци. Като последни мохикани на Студената война продължават да изобличават, разкриват, посочват, клеймят своите (бивши) сънародници. Обаче зависи откъде идват парите кой да бъде посочен от честната ръка на "свободните журналисти" като "враг на свободния свят". Нашите продажни журналисти и те много им помагат в тази работа.

 18. 18 Профил на sapka6
  sapka6
  Рейтинг: 605 Гневно

  ,,В чии ръце е България?''

  Е как в чии ръце.....в ръцете на тия управници които ние саморъчно сме избрали....не ми казвайте, че не сте съгласни , не сте гласували...... ами да сте гласували , що седяхте по домовете си ,да не сте си пасували ....сега се вайкате.

 19. 19 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1673 Любопитно

  До коментар [#7] от "domakinq":


  [quote#7:"domakinq"] номинираните за министри личности[/quote]
  ========================

  Личности ?
  Партийни ли ?
  Експертни ли ?
  Или други ? . . .
  Бъркотията е пълен ШАШ !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 20. 20 Профил на istrebitel
  istrebitel
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#13:"СДС"]Домакинята може ли да ми отговори на въпроса защо Иван Бедров искаше да започне работа в България он Ер.
  Мисля, че това е много важно да се изясни тук.[/quote]

  Защототакава е била идеята в началото, доколкото съм запознат. Да започне да работи за тях. Но те като по-прагматични и разумни, са решили, че е много краен и ще ги набърка в негови лични войни. То не че сега не ги набърква постоянно, ама да беше почнал поне. То не е късно.
  На мен ми е много двулично това - от една страна отива да моли за работа при тях, а от друга пише срещу тях.
  Я, му вземете едно интервю на човека, да видим какво ще е оправданието.

  Това че Ви има, не означава че ще Ви бъде.'
 21. 21 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Аман, бе, ми вземете ги дайте на някоя германска банка тези пари и да престанете да ревете. Нали "дипломатът" от РУМНО ви написа правилник, какво искате още, ама не - ревете, като да сте по-хубави от тоя - напротив, по-лоши сте дори и на външен вид - подчертано селски, да не говорим, че само плъховете бягат по арабските страни, като да не кадрувахте с Цвети Секса.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 22. 22 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 651 Любопитно

  Иван Бедров не беше ли от лакеите на Костов? Защо не напише нещо по този въпрос, ами все недоволства?

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 23. 23 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  [quote#3:"Велислав"]Тука Сидеров няма ли да каже нещо за колонизацията ? защото срещу кръговете на Василев и ТИМ нещо не съм го чувал да каже... [/quote]

  Воленчо са го "инструктирали" отдавна. Той и срещу Лукойл и Цеко нищо не е казвал. Не е глупав Белия вожд, избира си противници от категорията - репортери от "Скат", примерно

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 24. 24 Профил на istrebitel
  istrebitel
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#21] от "marquis":

  Ама какви пари, бре.... я гледай кви коментари са изредени тука www.facebook.com/dw.bulgarian/posts/582668028420542
  главния поръчал на бедров, оня написал, пък се и похвалил... с тея модерни комуникации, нищо скрито не остава вече
  Бедров да го намерят и за всичко да го питат - кой какво му поръчва, срещу какви услуги и т.н.
  За смях стана, ама нас що ни прави на маймуни?

  Това че Ви има, не означава че ще Ви бъде.'
 25. 25 Профил на lady_flower
  lady_flower
  Рейтинг: 605 Весело

  Предлагам Бедров да направи план за спасение на България, като той ни посочи в коя банка кой да си държи парите. Ако ви прилича на комунизъм, то е защото нищо не разбирате, щом Дойче Веле и Икономедия ви го казват

 26. 26 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#23] от "vasco":

  Сидеров си има проблеми с туркинята на спорта, утре герб нямало да се регистрират, а той трябва да докаже колко родолюбец е и дали ще приеме една министърка, призоваваща да си носим учебници на турски в чантата.
  Ако приеме, не знам.... гражданска война ни чака,
  я виж тук кво става http://www.bulgariautre.bg/2013/05/28/169596-sportnata_ministurka_shte_se_bori_za_uchebnitsi_po_turski_video

 27. 27
  СДС
  Рейтинг: 388 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 28. 28 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2742 Разстроено

  "крачка напред към нормализиране поне в една сфера" - и още знайни и незнайни пречки пред желанието за поход към ПРОМЯНА, поне. КОНТРОЛ на всичко, но системата бързо приобщава "контролиращите". Значи трябват не ръце за спасяването на България, а и предмети в тях...

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 29. 29 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 388 Любопитно

  До коментар [#25] от "viaraap":

  Ама и жена си да вземе, тя май работеше също за България он Ер

  Сигурно са му казали, че е некадърен и той си връща сега....хахаха

 30. 30 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#13] от "СДС":

  Най-вероятно за това, за което работя и аз, и огромното мнозинство от работещите - за пари. В конкретния случай, сигурно е намерил някакъв морален компромис в себе си, за да получава възнаграждение от ТИМ, не се е получило.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 31. 31 Профил на zztop11
  zztop11
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#22] от "Максим Александров":

  Не е от на Костов само... Дълго е, но си заслужава четивото само ще дам ключовата дума "Сорос". Обяснението защо има все някакви и все едни и същи все недоволни все "граждани" с позиция си го направи сам:
  http://afera.bg/pozitsia/43831.html

 32. 32 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Нищо ново под слънцето.

 33. 33
  istrebitel
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 34. 34 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#23] от "vasco":

  Така си е. И атака искали сега срещу забраната за пушене да внасят законопроект...Чрез това обслужва интересите на Булгартабак, а тя е собственост на кого ? На руската ВТБ. От далече си личи Сидеров за кого работи... Смях

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 35. 35 Профил на istrebitel
  istrebitel
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#31:"zztop11"]Не е от на Костов само... Дълго е, но си заслужава четивото само ще дам ключовата дума "Сорос". Обяснението защо има все някакви и все едни и същи все недоволни все "граждани" с позиция си го направи сам:
  http://afera.bg/pozitsia/43831.html[/quote]

  Коментарите прочети как ги правят на диви калинки, а те се изпокриха в миши дупки, щото нямат отговори.
  Соросоидчета прости.

  Това че Ви има, не означава че ще Ви бъде.'
 36. 36 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Олигархична демокрация...

 37. 37 Профил на istrebitel
  istrebitel
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#30] от "domakinq":

  Ама вие да не сте съпругата му, госпожа? Я му нарушете рахатлъка и го викнете той да дава отговори. Не ща говорител.
  Поне като сме тук, да се позабавляваме заедно

  Това че Ви има, не означава че ще Ви бъде.'
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  До коментар [#33] от "istrebitel":

  "...не ръце за спасяването на България, а и предмети в тях..." - не въженце, а достатъчно твърди...

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 40. 40
  vilmonn
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 41. 41 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#38] от "Белият Негър":

  Кво например?

 42. 42 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#40] от "vilmonn":

  Метни линк.

 43. 43 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#42:"СДС"]Метни линк.[/quote]

  Тц. Ще го пусна, като дойде Бедров да отговори на въпроса на СДС. Защо е искал да започне работа в България он Ер, с каква цел, поръчал ли му е някой или му е писнало от сегашните работодатели? Виж колко простички въпроси. Няма да го измъчваме.
  После ще ни каже и на какъв принцип е парцелирал тая България. Кой му я поръча такава?

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 44. 44 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3816 Весело

  До коментар [#37] от "istrebitel":

  Със сигурност не съм съпругата на Бедров; дори не го познавам. Защитавам мнението си, че статията ми хареса - изведнъж се оказах виновна за това.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Весело

  До коментар [#44] от "domakinq":

  Виж ми подписа

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 47. 47 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Както е казал народа "И ножа и леба е у тех" . И във форума има глашатай, много ярки които ни убеждават, направо да кажа грубо да гласуваме за партии които са доказали с мандата си че не стават за управление!

 48. 48 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#46] от "vasco":

  Аз съм им собственика. Имаш да ми кажеш нещо ли?
  Бедров искам. Извикай го да си поговорим

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 49. 49 Профил на parasailor
  parasailor
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Момчета и момичета, всички които коментирате. Няма , няма нищо обективно, няма обективна -купена- виж всичките преобръщания -Бареков - Nova- BTV. Виж Труд - ако искте да сте поне малко обективни в своите коментари, помислетете.

 50. 50 Профил на istrebitel
  istrebitel
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#44:"domakinq"]Със сигурност не съм съпругата на Бедров; дори не го познавам. Защитавам мнението си, че статията ми хареса - изведнъж се оказах виновна за това.[/quote]

  Кое точно ти хареса?
  Я като съм трол да препиша нещо от коментарите на Дойче Веле, те не са отговорили, може пък тук някой да отговори:

  Не виждам никави аналитични изводи, освен лумпенски заключения и промиване на общественото мнение от политико-икономически кръгове със засегнати интереси, защото: 1.Не е упоменато къде са парите на другите държавни структури - къде са парите на НАП, НОИ, митници, болници, министрства, училица и т.н., а се акцентира уж на държавани предприятия. Т.е зададен е въпрос, в който са заложени ограничения (къде са парите на държавните предприятия, АМА НЕ на всички), пък после правиш обобщено заключение - как е парцелирана България?! Това как става? Я, да ги попитаме заедно Тук ясно личи, според мен, че въпросът е задеден така, че да всеки да си получи желаният от поръчителя отговор!
  2.Никъде няма анализ за това как се управляват парите, а само къде са. Тогава възниква въпроса какво от това? Все някъде трябва да се съхраняват парите на държавните предприятия. Нали? Или не съм прав?
  Правилният въпрос не трябва ли да е не къде са, а как се управляват? Всъщност, авторите по принцип не ги интересува това. Интересуват ги махленските заключения и промиване на мозъци, които прилягат за хора седнали на чашка или на продавачи на сергия на Женския пазар, но не и на аналитични журналисти, за каквито имат претенции да са.
  3. Не е упоменато какви услуги ползват предприятията и техните служители от тези банки. Всяка фирма държавана или частна ползва отпрделени услуги - кредити, банкови гранции и други. Аз ли да им правя анализа? Служителите на тези предприятия също ползват определени услуги от банките, които обслужват предприятията и то по префернциални условия. Това е ефекта от комплексно обслужване на дадена икономическа структура от дадена банка.
  Ама какво да ги уча като са некадърници. Една поръчка не могат да свършат като хората, пък после са недоволни, че ги спамя и отговори задавам!
  И 4., но не последно - Не е показан чуждия опит.
  Пак ли аз да им го показвам?!
  Да идва главният редактор и да обясни кой какво взел, кой какво дал, кой какво парцелирал, но с факти и аргументи!
  Това от икономическа гледна точка. Другите са си за моя консумация.

  Това че Ви има, не означава че ще Ви бъде.'
 51. 51 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#49] от "Popeye":

  Те не искат да мислят. Зомбирани са, а когато зададем въпроси, ни обвиняват, че сме тролове. Неудобни тролове.

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 52. 52 Профил на istrebitel
  istrebitel
  Рейтинг: 442 Любопитно

  А защо Чобанов пръв е разпространил статията в нета? Някой отговор има ли?
  http://www.facebook.com/atchobanov/posts/10152847734600510

  Това че Ви има, не означава че ще Ви бъде.'
 53. 53 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Добра идея на Бедров, но за кой ли път трябва да повтарям, че КТБ НЕ Е на Цв. Василев. Той се явява предтавител на офшорки, зад които може да стои всеки. Макари и участията им да са на границата от позволеното от закона, това е лесно заобиколимо.
  Имайко предвид, че руската ВТБ има същестен дял, най-вероятно руски.
  Не е чак такъв проблем коцентацията, отколкото че стратегически ресурси са под контрол на неясни лица.
  Утре Василев може да изчезне и кво парим тогава, ако някой реши да отнесе кеша?

 54. 54 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#53] от "k_":

  Бедров, Чобанов и сие ще го отнесат .... хахаха
  Толкова ли са зле, че не го осъзнават?

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 55. 55 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 823 Неутрално

  който владее парата той определя играта от край време е било така без значение от системата .

 56. 56 Профил на istrebitel
  istrebitel
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#52:"istrebitel"]А защо Чобанов пръв е разпространил статията в нета? Някой отговор има ли?
  http://www.facebook.com/atchobanov/posts/10152847734600510[/quote]

  И още един хубав коментар има
  "Направих си труда да групирам по банки справките за парите на държавните фирми." Интересно какво се очаква в замяна на този труд. Той току-така не е направен.

  Зарежете ги, не си заслужава да си губим времето с тъпи, по-тъпи, най-тъпи драскачи.
  Коментаторите, ако са интелигентни - ще ги разпознаето по мълчанието. Осталите са кашици - даже не съм им дали роля да мислят, след като само плюсове и минуси цъкат.
  айде, гадна ви вечер и сънувайте кошмари ))))

  Това че Ви има, не означава че ще Ви бъде.'
 57. 57 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#51:"vilmonn"]Те не искат да мислят. Зомбирани са, а когато зададем въпроси, ни обвиняват, че сме тролове. Неудобни тролове.[/quote]

  Хубаво. Само че не видях никъде тук да си се аргументирал защо Бедров не е прав. Освен "аргументи" ad hominem.

 58. 58 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Парцел на милиционер, парцел на комуне, парцел на роба на галерата - няма !?

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 59. 59 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#57] от "Митридат":

  Прочети коментар [#50] и следващият път вдигай ръка само, ако си подготвен.

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Олигарсите са като вълците - множат се и се охранват от тъпите овци. Южноамериканският модел сработи в България идеално, защото приматите са добър материал.

 62. 62 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#44] от "domakinq":

  "Защитавам мнението си, че статията ми хареса - изведнъж се оказах виновна за това."

  Изобщо не трябва да се трогваш от троловете на Цветан Василев. Когато в някоя статия се напипа болно за групировката им място, изведнъж се активизират и не признават нито мнения, нито факти...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 63. 63 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#53] от "k_":

  ++
  Мустака е поредния сламен човек на кремълските кукловоди. Не бих казал, че има опасност да изчезне.Най-много да последва Лийката Павлов и Кюлев, ако нещо се обърка. Рашките уволняват само по един начин

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 64. 64 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Весело

  [quote#62:"Велислав"]и не признават нито мнения, нито факти... [/quote]

  И си говорят помежду си
  Също както медиите на Василев/Пеевски - цитират се взаимно като достоверни източници

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 65. 65 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#59:"vilmonn"]Прочети коментар [#50] и следващият път вдигай ръка само, ако си подготвен[/quote]

  Аз съм задал въпрос към теб, не към № 50.

 66. 66 Профил на Buridan's Ass
  Buridan's Ass
  Рейтинг: 660 Любопитно

  [quote#52:"istrebitel"] А защо Чобанов пръв е разпространил статията в нета? [/quote]

  Заговор за свалянето на ГЕРБ/ТИМ?

 67. 67 Профил на simonvs
  simonvs
  Рейтинг: 442 Гневно

  Само революция може да ни оправи

 68. 68 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#65] от "Митридат":

  То пък все едно има нещо смислено в 50-ти коментар.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 69. 69 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#65] от "Митридат":

  Поредния платен драскач, който вчера се е регистрирал и иска да ни убеди, колко е хубаво всички държавни пари да са в КТБ и колко велик банкер е ЦВ.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 70. 70 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1893 Весело

  До коментар [#48] от "vilmonn":

  За vasco не знам, аз имам да казвам много неща на такива като тебе, ама ще ме изтрият.
  Като искаш Бедров, Иди си го нАмери, па си го питай к'вото щеш.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Весело


  [quote#68:"biss Mark"]То пък все едно има нещо смислено в 50-ти коментар. [/quote]
  Дааа...
  Всеки вече се прави аналитичен специалист.
  Демокрация, свобода на словото...Нема лошо...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 74. 74 Профил на riodio
  riodio
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Браво Бедров! Все някой трябва да започне.

 75. 75 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  Аплодисменти за Иван Бедров от "Дойче веле" !!!

  Всичко щеше да е супер ако си признае някой неща:
  1. Какви са немските апети в енергетиката, транспрорта и застраховането в България ?
  2. Какъв оборот прави НЕМСКИЯ ТЪРГОВСКИ КАРТЕЛ и какви данъци плаща!?
  3. По чия поръчка се цитира сега тази статия е не преди 5 месеца примерно?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 76. 76 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  Германските олигархични дружества с коя банка работят у нас ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  [quote#76:"comandante"]Германскте олигархични дружества с коя банка работят у нас ? [/quote]

  Те са ЧАСТНИ. Да му мислят акционерите им

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 80. 80 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  [quote#75:"comandante"]Аплодисмнти за Иван Бедров от "Дойче веле" !!!

  Всичко щеше да е супер ако си признае някой неща:
  1. Какви са немските апети в енергетиката, транспрорта и застраховането в България ?
  2. Какъв оборот прави НЕМСКИЯ ТЪРГОВСКИ КАРТЕЛ и какви данъци плаща!?
  3. По чия поръчка се цитира сега тази статия е не преди 5 месеца примерно?

  [/quote]
  Аплодисменти и от мене!!!!
  Признавам:
  1. ГоУеми!!! Като на Пеевски апетита
  2, Ний да не сме от НАП бе, момче!
  3. Ми сигурно щото не е писана преди 5 месеца. Примерно..

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 81. 81 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#76:"comandante"]Германскте олигархични дружества с коя банка работят у нас ? [/quote]
  И със моята...Търси у Търговския регистър...

  Иван Бедров е посочил факти, данни, цифри, имена и фирми.
  Когато си отговориш на въпроса зададен от теб, по този начин, тогава ела да дискутираме.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 82. 82 Профил на Buridan's Ass
  Buridan's Ass
  Рейтинг: 660 Разстроено

  [quote#78:"vasco"] И как сам се сеща, че е трол, а [/quote]

  а, какви тролове имаше навремето...

 83. 83 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1126 Разстроено

  Направо е страшно!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 84. 84 Профил на redeemer
  redeemer
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#83] от "grand funk railroad":
  За радост "е" ще стане на "беше" с новите мерки. Доста смислен ход според мен.

 85. 85 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#27:"СДС"]Значи никой не го интересува защо Бедров иска да работи за България он Ер? Или си пишете коментарите ей така, с оная си работа[/quote]
  Ти нещо по изнесеното в статията няма ли...? Или дет се вика си от село и за малко!

 86. 86 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#75:"comandante"]Всичко щеше да е супер ако си признае някой неща: [/quote]
  Ако следеше темата щеше да ги знаеш всички тези сложнотии.

 87. 87 Профил на Buridan's Ass
  Buridan's Ass
  Рейтинг: 660 Весело

  [quote#27:"СДС"] Значи никой не го интересува защо Бедров иска да работи за България он Ер? [/quote]

  е то сено да питаж що сицкото герберунгел го играе седесар? не забелязях да виеш га разиграфахте цирковете с аповете, алматур и кумпаня.

  а, паз Нефтокхима?

 88. 88 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  [quote#81:"drakar65"]Иван Бедров е посочил факти, данни, цифри, имена и фирми. [/quote]
  Освен поръчкова статия за Цветан Василев какво друго е посочил !?
  Тое е ясно ,че без Бойко повечето олигарси изпадат в безтегловност ...ама защо сте толкова чувствителни към всеки който споменава за немските за "инвеститори" ?  [quote#86:"Варненчик"]Ако следеше темата щеше да ги знаеш всички тези сложнотии. [/quote]

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 89. 89 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Това за парите на съдилищата е едно от трънчетата в петата.Не знам как става става избора на обслужваща банка ,но явно е по нареждане "от горе"в Пловдив сметките на трите съда- РС ОС и АС са в познайте-банката на Цветелина.Ако искаш само да ти снимат едно листче на ксерокс и трябва да платиш 10 стотинки отиваш в банката и правиш превод на десет стотинки и за превода ти взимат 3лева и 50,а ако правиш превод в друга банка ти взимат 6,50лв.Това ако не е обирджийство здраве му кажи.Умножава се всеки ден по 1000-2000 човека колкото внасят всеки ден своята лепта-с малко но редовно.Говорила съм 2-3 пъти с Цацаров когато беше председател на ОС Пловдив,а той увърташе и казва"знаеш как става".Не, не знам как става и искам да ми обяснят.Това са преводи към държавата и трябва да са абсолютно безплатни.

 90. 90 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ТАТЯНА ВИКСБЕРГ иска да има само красиви премиери , пък и да са терористи.
  Да си ги избира в нейната държава.
  Ние празни глави не искаме !

 91. 91 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 334 Неутрално

  не мога да разбера защо дъвчите едно и също нещо, още повече, че се взе решението парите да бъдат преразпределени или просто няма какво да пишете. В момента се съставя правителство, но вие едно си знаете, едно си баете. Трето, когато Иво Прокопиев яде кифтеата при Костов, Тройната и преди нея Царя, само лакействахте на правителствата и дума не обелихте,м а тези пари са си били и тогава там. Четвърто, Иван Бедров е строго поръчков журналист, който една дума не казва за германските интереси, т.е. той обслужва другата страна на барикадата, матросовец, от класа. А жена му не работеше ли за тимаджийскуите медии? А той не пише ли и за медиите на Любо Пъпката и ОПгнян Доне,в преди това собственост на ннемската ВАЦ? Твърде пошло, тенденциозно и прозрачно, Бедров, добре служиш на господарите си. Статията е точна, между другото, няма и нищо незаконно досега нито някакви индикации, че би станало нещо опасно. Това в първата й част. изводите - негелни, строго тенденциозни, съшити с бели коци, без никакви доказателства, всичко на база предположения. С една дума - обща оценка Слаб 2

 92. 92 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 478 Любопитно

  Безработният Иванчо Бедров отново се проявява с неадекватно и политическо мнение. Кой ли му е платил и колко?

 93. 93 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#92] от "soldierism":

  всички знаем чии са му господарите, следи за кое пише и против кой, така че не е нужно да задаваш реторични въпроси. Втората част, така наречените от него изводи, е пълна мистерия. Интересно обаче защо "ДОйче веле" биха му се вързали, а други чуждестранни медии биха цитирали що се касае за България някои неверни неща, взети наготово, т.е. кой има интерес да излага цяла държава, за да преследва собствените си цели с купени журналисти като Бедров. апропо, жена му още ли е на работа там, където работи?

 94. 94 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Като се има предвид факта, че Бедров пишеше за медии като Труд и 24 часа, които знаете на кого бяха собсвеност, да ви стане ясно кой му дава заплатата на това момче. А тук едни и същи никове продължават да плюят по една институция и това остава ненаказано от модераторите на сайта. Защо ли?

 95. 95 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#93] от "Фатално Привличане":

  Втората част касае защита на определени чуждестранни интереси, които целят разваляне имиджа на България докато определени хора, явни в кръга на Бедров ще имат полза. За жена му нямам никаква представа. А някой има ли информация тя къде работи?

 96. 96 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тези дни министерствата публикуваха справки за концентрацията на средства на техните фирми в определени банки. Бяха задължени да го направят заради приетите от служебното правителство нови правила за парите на държавните фирми"..
  Доверието към новото правителство ще зависи много от решителността на действията срещу средата, която толерира тарикати и мошеници и (въз)произвежда малокултурие, агресивно катерещо се към върховете на държавата и обществото. Има наличие на огромни паразитиращи слоеве, несъразмерни с мащабите на държавата и на броя на производителното население.

 97. 97 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  [quote#3:"Велислав"]Тука Сидеров няма ли да каже нещо за колонизацията ? защото срещу кръговете на Василев и ТИМ нещо не съм го чувал да каже...
  [/quote]
  Сидеров и сред веригите магазини удобно пропусна някои български,като "Европа" на ковашки например.

 98. 98 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  Много смешна статия, смешен плач, същото парцелиране на икономиката и стопанството го има и в Германия..... Там където е Сиеменс, няма място за други ортаци.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 99. 99 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Даже много се забавихте. Още като го видях в Дойче Веле и веднага проверих дали сте го преписали. тцтцтцтц, ще се глобяваме, много забавяне имаше.

 100. 100 Профил на kel
  kel
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Полезна статия, но само тези ли са примерите за струпвания, няма ли много други? Очаквах по-дълъг списък и още банки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK