Потъването на синята цивилизация

Потъването на синята цивилизация

© ДневникВ последните месеци в България се сгромолясва не друго, а политико-държавно-стопанската конструкция, която се оформи след края на прехода. Всички събития – и странните, и неочакваните, и дори нелепите, които се случват на публичната арена, са пушилка, вдигана от това сгромолясване. Наглед най-незабележимото, но всъщност


най-важното събитие


е потъването на последните отломки на "синята идея". Не става дума само за изчезването на партии, чието време е отминало. Става дума за потъването на цяла една вътрешнобългарска цивилизация – с вярванията, ценностите и митовете си, с хората, организациите и ритуалите си.
Пред очите ни, подобно на древната Атлантида, потъва "синята цивилизация" на България.


От публичния живот изчезват онези хора, които във всички бури от последните две десетилетия упорито държаха курс "на Запад" – и на които обществото беше свикнало да разчита в честите си моменти на объркване, малодушие или загуба на разум. Оставят след себе си вакуум, който бързо – пред очите ни – се запълва с идеи и хора, които биха били повече на място в Беларус, отколкото в Белгия.


Най-видимата част от потъването на синята цивилизация е неспособността на последните пръснати парчета от някогашното СДС да стигнат до парламента. Потъва обаче и друга част от синята цивилизация,


потъва синята интелигенция


която в последните две десетилетия буквално измисляше новия свят, към който да се стремим, и който да осмисля усилията за излизането от света на комунизма. Тази "обяснителна" интелигенция се преплиташе със СДС и може би затова нейното потъване бе предопределено от потъването на сините партии и партийки.


Онова, което не беше предопределено, бе начинът, по който тази интелигенция потъва. Прекалено умна, за да се удави поради глупост, както стори СДС-Кабаиванов, тя можеше да бъде погълната от вълните на историята с високо вдигната глава, както това направи Иван Костов например. Не стори това обаче. Избра да се оттегли в мрака дори не с хленч, а със злобно съскане. Пред лицето на изумената публика довчерашни приятели и съратници си разменят удари под кръста, замерят се с биографии и се сочат с пръст.


"Тези ли хора ми обясняваха света?"


пита се публиката – и с право.


Този грозен спектакъл е онова, с което синята интелигенция ще остане в историята. Нейният истински принос към нацията – че обясни нещата така, та българите все пак да решат да се опитат да станат "нормална западна страна" – ще бъде забравен. Ще остане картината на разкривени, искрено намразили се физиономии, илюстриращи песничката "седем милиона мишлета изкарват се взаимно ченгета".


Не се изпокараха за идеи, идеали, визии, концепции или идеологии. Изпокараха се заради Бойко Борисов и (за Бога!) Цветан Цветанов. Поети, философи, дисиденти, революционери, доценти и професори се хванаха за гушите заради един бивш гавазин и един бивш шофьор на милиционерски началници.


Как се стигна дотук? Откъде тръгна синята интелигенция и защо така грозно си отива?


Тръгна, отдавна, като даде приемлив отговор на въпроса: "Накъде отиват нещата? Какво да се прави?" Хората знаеха от какво искат да си тръгнат – от простащината на Тодор Живков и от неумолимото потъване в бедност и лишения, характерно за социализма. Не знаеха накъде искат да отидат. Синята интелигенция даде отговор: искате да станем западна страна, да се подредим до европейските нации.


Отговорът само изглеждаше политически. Всъщност той беше цивилизационен. Преходът бе описан като излизане от една "източна", примитивна цивилизация и влизане в "западна", напреднала такава. В края на века президентът Петър Стоянов потвърди тази визия, когато заговори за "евроатлантическия цивилизационен избор" на българите.


Когато разсъблечем западната цивилизация от всички определения, които са й давани през вековете, отдолу остава основата – онази идея, която не може да бъде съблечена, защото без нея не остава нищо. И тази идея, тази същност на западната цивилизация е това, че тя – единствена – създава условия за воденето на независим живот. Всички алтернативни устройства на общества предлагат зависим живот, къде повече, къде по-малко удобен.


В описанието си на западната цивилизация обаче синята интелигенция не успя да стигне до подобно описание на "Запада". Напротив, с напредването на годините тя бе все по-склонна да заменя сложното мислене – с неговата софистицираност, колебливост и детайлност – с


все по-прости, решителни и огрубени размишления


Накрая описанието на западната цивилизация бе сведено до "антикомунизъм", което дори в наивната 1990-а не беше достатъчно, за да зададе цялостна визия на желания модел общество.


В най-добрия случай "антокомунизмът" от този вид може да бъде началото на голямо мисловно усилие. В случая се оказа краят.


В края на историческия си път синята интелигенция се оказа фрапантно... зависима. Неспособна да опише цивилизацията в категориите на независимия живот и хлътнала в обяснения, намиращи се на нивото на кварталните кръчми, синята интелигенция загуби основите на своята независимост. И стана зависима по най-елементарния начин, за който са писали още френските енциклопедисти – зависима от своите страсти, емоции, предубеждения, прищевки и настроения.


Тази зависимост от опростени емоции обяснява


привързаността на синята интелигенция към Бойко Борисов и (за Бога!) Цветан Цветанов


След като всичко е сведено до емоцията "антокомунизъм", за сините интелигенти Борисов се нарежда сред "добрите" в момента, в който за пореден път съобщава на публиката за "моя дедо, дето го утепаха комунистите".


Половинчатите опити това странно състояние на духа да бъде облечено в разумни аргументи, като например "Борисов спря проектите на руснаците и комунистите" навяват единствено тъга по изгубената младост. Защото Борисов не спря нито "Бургас - Александруполис" (поне от 10 години бе видно, че тръбата е обречена), нито – АЕЦ "Белене". Напротив, за АЕЦ-а се бори до последната секунда и се отказа заради някакви международни договорки, които обаче съществуват само в неговата глава. А междувременно, хвалейки се, че прави това против волята на ЕС, подписа Южен поток и така ни натресе най-скъпия газ в Европа.


Проектът "България – нормална западна страна" бе сведен, от своите автори, сините интелигенти, до: "Бойко е антикомунист, а неговите противници са спящи клетки на ДС и/или рубладжии."


Никой, който е способен на такова падение, няма правото да твърди, че е някой. Не само защото легитимира онази мутро-олигархична конструкция, която ГЕРБ предложи на нацията като край и продукт на прехода. А и, да речем, поради чисто естетически причини. Грозно е.


Така става, когато многото акъл не върви в съчетание с достатъчно устойчив вътрешен компас. И когато усилието за сложно мислене е подменено с просто – и в крайна сметка  - просташко.


Може би някъде по трасето някакви пари са сменили собственика си. Но потъването на синята интелигенция не може да бъде обяснено с разхождащи се из София кесии. То е причинено от това, че синята интелигенция замени интелигентността със злонамереност, а синята идея – с Бойко Борисов и (за Бога!) Цветан Цветанов.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (216)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Синята идея...
  Де я?

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Пред очите ни, подобно на древната Атлантида, потъва "синята цивилизация" на България.
  =====================================
  Ние, българите я удавихме!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Чини ми се нещо, че Евгений се е нервирал.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 4. 4 Профил на nihao
  nihao
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Още в началото синята идея беше сътворена от ченгета, които на вълни я напускаха. Истинският гробокопач обаче беше Иван Костов! Човек, който заради собствени политически сметки ликвидира управлението на ОДС като най-напред разгроми политическите си съюзници и започна с двете отломки от старата българска цивилизация - Демократическата партия и БЗНС. Именно старото единно СДС бяха свинарите, които се настаниха в западналите, но все още живи дворци на цивилизацията.Светинята Ви, Иван Костов е едно посмешище в очите на обикновенния човек. Един лидер на партия спечелила изборите, за който се твърди, че е направил икономическо чудо и е извадил страната от най-тежката икономическа криза/ това аз не оспорвам/ и да не е в състояние да спечели следващите избори, говори , че този лидер не е политик! Този лидер може да е бил добър икономист, фалшификатор, лъжец, предател на идеята СДС, но не и добър политик!
  Каква е тази синя цивилизация? Какво е това сравнение?По-голяма дивотия не бях чел/а.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Синята идея беше проектирана да потъне. Синята идея беше създадена, като отдушник от тоталитаризма, да даде време безпрепятствено комунистите да се превърнат в капиталисти и поне на пръв поглед за това да са виновни други, и като добавим, че на чело на синята идея бяха нагласени хора на които нищо човешко не им е чуждо потъването беше осигурено на 1000 %. Но ще се създаде нова синя идея, която вече ще се е научила че на мутро-мЕлиционерите вяра не може да се има и трябва да бъде много внимателна.

 6. 6 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 384 Неутрално

  все пак направиха така че синята идея бе прегърната от станишев и сие ,е с помоща и на Жан който довърши бай тошовия фалит и показа че няма на къде

 7. 7 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Пред очите ни, подобно на древната Атлантида, потъва "синята цивилизация" на България. [/quote]
  Не съм съгласна. По-скоро и предстои много скорошно възраждане. Това ни е единственият полезен ход напред.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 8. 8 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 479 Неутрално
 9. 9 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 479 Весело

  Каква (за Бога!) цивилизация?
  Някой май се е почувствал излъган и предаден от голямата си любов ...
  Случват се такива работи,особено,когато обекта ти на желания и низки страсти,краси витрината на комунистическия дом ...

  Liberate Your Mind!
 10. 10 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Евгений Дайнов е един от идеолозите на политиката и модела на поведение, довели до провала на "автентично десните". Иначе речено, той е един от причинителите на въпросния провал. Този зле възпитан и крайно негативистичен политолог с възгруб език се отнася с дълбоко презрение към милионни маси хора, които по едни или други съображения не споделят собствените му лични и групови интереси. Казано направо, авторът на горния пасквил е по същество недемократ, който изпитва и внушава остра ненавист към инакомислещите. Логиката от вида "който не е с нас, е против нас" твърде силно се доближава до тоталитарната моноцентричност и е несъвместима с търпимостта към различието и способноста за приемане на съществуването на другия, а това са фундаментални ценности на съвременната политическа толерантност. Този войнстващ "син" патрициански манталитет, родеещ се най-вече с отвращението към плебса у тоталитарната номенклатура, в случая може би фамилно унаследен от самия Дайнов като дете на среден номенклатурчик, е една от причините за краха на лидерите на "автентично десните", за постепенното им потъване в подменяща действителността партийна митология, самоизолация и изпокарване с всички и всичко. Водачите на СДС бяха и все още са прекалено подобни в начина им на мислене на бившите комунисти от БСП, за да бъдат същинска тяхна алтернатива. По тази причина над милион български граждани предпочитат да търсят заместител и на "червените", и на "сините", първо чрез НДСВ през 2001 година, а после чрез ГЕРБ през 2009-та. В заключение ще кажа, че с отмирането на останките на СДС е време и пряко отговорните за неговия провал политолози със съмнителни комуникационни, алитични и прогностични способности да се оттеглят в периферията на публичния дебат. Което значи и "Икономедиа" да спре да снижава нивото си, публикувайки ежеседмично несръчните текстове на Евгений Дайнов и ученика му Петър Щурм Константинов, заради следването на чиито сбъркани политологически рецепти "сините" днес са извън парламента. Освен ако не цели да се превърне в медия-музей, който редакционен избор, ако и напълно непрагматичен, следва да се уважава.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 11. 11 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Силно пристрастен коментар, особено като имаме предвид политическите убеждения на Дайнов. А щом е пристрастен, трудно би могъл да бъде обективен. Все пак България нито започва с раждането на "синята идея", нито приключва съществуването си с умирането на "синята идея". Но пък вече от дистанцията на времето е ясно като бял ден, че "синята идея" се е пръкнала в нечии червени шесташки глави

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 12. 12 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Кой идиот се гъбарка с тези неща. Истинската "синя идея "си отиде още след МИТИНГА НА ОРЛОВ МОСТ. Просто истинската прогресивна част от народеца си отиде далече на Запад. Тук останаха шепа наивници

 13. 13 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  [quote#4:"nihao"]Именно старото единно СДС бяха свинарите, които се настаниха в западналите, но все още живи дворци на цивилизацията.[/quote]

  Добре казано!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 14. 14 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 889 Неутрално

  В началото много вярвах на др.Дайнов ,но малко по малко той се върна на мястото си.После му прочетох биографията и съвсем се отвратих-оказа се,че един от многото от Б отбора на ЦК на БКП.С партийното му поръчение и всичко както се требе.Сигурно и разкладката ме у както се полага.

 15. 15 Профил на lazar.vasilev
  lazar.vasilev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#7] от "ПАВЛА - Sorrylol":

  Абсолютно точно.

 16. 16 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Истинските жертви на комунистите,бяха недолюбвани от новите ,,.демократи",защото пречеха на задкулисните сделки за ограбването на българският народ,не бяха съгласни с кланянето на новия голям брат, не бяха съгласни с прехода към лъжлива демокрация и те така....

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "Проектът "България – нормална западна страна" бе сведен, от своите автори, сините интелигенти, до: "Бойко е антикомунист, а неговите противници са спящи клетки на ДС и / или рубладжии"." Тоест г-н Дайнов не е от "сините интелигенти", така излиза? Всички други са тъпи и криви, а той седи на върха на планината и тъжно наблюдава. Невероятен подход!

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 426 Неутрално
 19. 19 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#7] от "ПАВЛА - Sorrylol":

  Всяко политическо мислене, принципно допускащо съществуването на само един полезен избор, по съществото си е не друго, но тоталитарен рудимент. Трезвостта, плуралистичнто мислене и демократичната менталност изискват да се отчита реалността, а тя е, че винаги има повече от едно възможно решение.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 20. 20 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#19:"Югозомби (цензуриран от "Икономедиа""]че винаги има повече от едно възможно решение.[/quote]
  И тези решения са?
  Защото изборите ни доказаха, че малките десни партии нямат шанс да прогресират самостоятелно. Единствено широка дясна коалиция би довела до нужния процентен резултат за влизане в НС.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 21. 21 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Чак пък "синя цивилизация"!?! Ко ти става бе Дайнов?

  До коментар [#7] от "ПАВЛА - Sorrylol": Утекохме в канала и даже пепел не остана ... от която да се възродим!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 22. 22 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  "потъването на последните отломки на "синята идея"..една истина която не искаше да се признае-има победители и победени, но няма място за компромиси.

 23. 23 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#20] от "ПАВЛА - Sorrylol":

  Предварително условие за провеждането на такъв диалог е излизането извън митологията на партията, която Вие все още изживявате като религия, тоест като източник и средоточие на единствено възможната истина. Митологиите може и да са уютни убежища при бягствата от реалността, но те имат това голямо неудобство, че не са способни да обяснят случващото се в отречената от тях действителност.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 24. 24 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Напразно Дайнов се опитва с философия и метафори да замаже падението си да агитира за БСП и да подкрепя руския преврат.

 25. 25 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Този измислен "професор" от измисления НБУ отново на линия)). Вижте какво говореше за ГЕРБ преди години:

  http://www.glasove.com/evgeniy-daynov-ili-za-podrunkvaneto-na-dve-struni-25924

  Ами това) ?!

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=733973

  http://www.novazora.net/2010/issue43/story_10.html

 26. 26 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 458 Гневно

  Дори днес да имаме ново правителство, тоне ще се задържи на власт повече от година. Ето защо е нужно всички десни партийки да се съберат в един юмрук /без псевдо дисните от Групировката за Екстензивно Разграбване на България/ и да смачка червената хидра. Вярвам че ЩЕ БЪДЕ.

 27. 27 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Евгени Дайнов все повече затъва в собствената си костовистка несъстоятелност. Няма как да съдиш трезво за околния свят, когато си силно емоционално повлиян и свъзан с едни идеи и една партия. Сега, когато картонените му кули рухнаха, търси от 10 кладенеца вода да донесе, за да поднесе собственото си анализаторско малоумие и немощ в по-приемлив за публиката вид. Ако му съберем в един том писанията и ги прочетем отпред назад, има да се смеем... Наречи го интелигент, западен, ха, ха и повече не го обиждай...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 684 Весело

  Пак ли ти,дайнов?!?Разбирам донякъде,че:
  - може да се татуираш като индиански шаман - кожата си е твоя;
  - да си защитник на марихуаната и пушачите и - това е подсъдно,нали;
  - да си дете на *активни* - е,човек не може да си избира родителите все още;
  но да продължаваш да даваш упорито акъл - това вече е малко нахално.Запри се бре,човеко,до оня ден им лижеше продължението на гърба на всички споменати от тебе!

 30. 30 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#19:"Югозомби (цензуриран от "Икономедиа""]Трезвостта, плуралистичнто мислене и демократичната менталност изискват да се отчита реалността, а тя е, че винаги има повече от едно възможно решение. [/quote]
  И Тачър така вика: винаги има две решения - едно дясно и едно грешно.

 31. 31 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Много е удобно да се критикува личността на Дайнов. Червените цървули и вторично посинелите милиционери мълчат обаче за твърдения като последващото, в което са концентрирани много истини. Не ли?

  "Проектът "България – нормална западна страна" бе сведен, от своите автори, сините интелигенти, до: "Бойко е антикомунист, а неговите противници са спящи клетки на ДС и / или рубладжии".

  Никой, който е способен на такова падение, няма правото да твърди, че е някой. Не само, защото легитимира онази мутро-олигархична конструкция, която ГЕРБ предложи на нацията като край и продукт на прехода. А и, да речем, поради чисто естетически причини. Грозно е.

  Така става, когато многото акъл не върви в съчетание с достатъчно устойчив вътрешен компас. И когато усилието за сложно мислене е подменено с просто – и в крайна сметка - просташко."

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 32. 32 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дайнов(За ....!) хахахахахахахаахха
  Смешник.

  Любов и светлина!
 33. 33 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 418 Любопитно

  "Пред очите ни, подобно на древната Атлантида, потъва "синята цивилизация" на България."

  Не е ли малко помпозно ?
  А защо Атлантида, защо не древния Рим, Византийската империя?

  "Онова, което не беше предопределено бе начинът, по който тази интелигенция потъва. Прекалено умна, за да се удави поради глупост, както стори СДС-Кабаиванов, тя можеше да бъде погълната от вълните на историята с високо вдигната глава, както това направи Иван Костов, например."

  Квалификациите "прекалено умна" са смехотворни, да не говорим за "погълната от вълните на историята с високо вдигната глава", което ми прилича на текст за партизаните писан на изпит по история някъде между 1960-1980 година. По моето гимназиално време, т.е. след 1987, такива текстове бяха вече отживелица.

 34. 34 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Питам се откъде идва това вдъхновение у Дайнов да пише глупости на квадрат?
  Че и исторически щампи от рода на Атлантида с усещането за катастрофичност...
  Потъването на една фабрика за илюзии, другарю Дайнов, е закономерен процес. Такава е съдбата на всяка изкуствено режисирана опозиция - рано или късно избирателят осъзнава, че е фалшива. Къде е тук драмата? Разочарованието за малцината останали заблудени? Че те са толкова малко - около 2% от всички избиратели - че едва ли си струва да се драматизира.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 35. 35 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Първо прочетох статията и не се съгласих. Чак след това видях кой е автора и разбрах, че съм си губил времето. Обръщали ли сте внимание на тези имена: Дмитриевич, Евгений, Вигенин... странен политически живот. Ще се провикна и аз като Драган Цанков, не ви щем ни меда, ни жилото.

 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Дайнов да мълчи и да се срамува. Такива лекета като него които видяха ББ и ГЕРБ като ЕДИНСТВЕН и основен противник, които НАПЪЛНО забравиха за съществуването на БСП и ДПС ни доведоха дотук.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 37. До коментар [#31] от "Мария":

  Показателно е как верните последователи на Дайнов използват ругателен и изпълнен с ненавист език, пишейки за"червени цървули" и "вторично посинели милиционери" под статия, посветена на потъването на цивилизоваността!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 38. 38 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 460 Неутрално

  глупава статия. индивидите, ако са свободни, нямат нужда от овчари да направляват стадото. и хиляди бг-ри са такива - нямат нужда от овчари, а сами се оправят в живота, и тук и на изток и на запад. да, ама на овчарите им изсъхва службицата (не изпълнили заръката ... ?) и съответно много покрусени те са.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 39. 39 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 607 Весело

  Страхотно е написано! Бавно и сигурно, тази псевдо-синя интелигенция, мразеща смелите десни реформатори, наливаше капка по капка отровата на съмнението и недоверието, към тези които имаха визия за добро бъдеще на България.

  Е. Дайнов не е споменал имена на подобни "сини икони", но със сигурност е имал предвид обърканата персона на Едвин Сугарев, чиято лична омраза към Костов, беше двигател за милите халюцинации към враговете на десницата - Цветанов и Борисов.

 40. 40 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  СДС като икона на синьото движение си отиде, защото му дойде времето.

  Той успя да постигне това, за което се бореше - комунизмът си отиде; България днес е демократична държава, член на ЕС, на НАТО, а скоро ще бъде и в Шенген. Политическите заслуги на СДС са големи.

  В икономическо и социално отношение СДС беше катастрофа.

  Това обаче се дължеше повече на факта, че ръководителите му бяха наивни, както и всички интелектуалци от онова време израстнали в социализъм и в еднопартийна система в Източна Европа, нямайки никакъв опит и идея как се извършват демократично-социални реформи. Четяха дебели книги и западна литература, и знаеха само, че трябва да има някаква промяна. Приложиха 1:1 без да знаят за последиците западните десно-консервативни идеи от 80 години и в крайна сметка докараха Турбокапитализма в България. Именно този Турбокапитализъм, който, както виждаме всекидневно, в България никой не иска.

  Сигурен съм, че Жельо Желев, Филип Димитров, Едвин Сугарев, Иван Костов и Петър Стоянов не го искаха това така, както стана.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 41. 41 Профил на roooster
  roooster
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Добре, че остана един Женя да ни сътвори света и да ни го набие в тъпите сини кратуни.

 42. 42 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Браво! Сега ще излезна на мегдана ще гръмна с пушката и после с другарите ще отидем да се напием. От кога го чакам този момент, синевата да избледнее и да изчезне официално. Не защото съм антидемократ, а защото не съм антибългарин. Човек винаги трябва да избира от две или повече злини най малката...Сините не бяха моя избор....

 43. 43 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#26] от "валчан":
  Блааааажени са вярващите!... И тяхно е царството Божие...
  А групировката, за която говориш - ГЕРБ - днес за десния избирател е това, което се нарича десни политики. Не дясно говорене от Костовски тип, а десни политически ДЕЙСТВИЯ. ГЕРБ е дясното! Дайнов не просто подминава един факт, той се опитва да го омаловажи съзнателно: за ГЕРБ гласуваха вишистите, за ГЕРБ гласуваха най-образованите. Те не повярваха в мита, че Бойко Борисов е мутра, изкуствено насажден от пропагандните стратези на Позитано. Дайнов омаловажава този факт, понеже сам е част от тази стратегия: от една страна срещу ГЕРБ е БСП, а от друга срещу ГЕРБ са фалшиво-сините клонинги на БСП. Ненормалното - клонингите на БСП - се представят за нормално. Стига някой да повярва... Ето това е въпроса! Колко още вярват? Явно броят им вече е политически незначителен и БСП захвърля клонингите си като употребени носни кърпички.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 44. 44 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#37] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"":
  Само като поставя до понятието цивилизованост лицата Иван Костов, Надка, Класната и т.н. и ме напушва на смях... За мен носители на цивилизованост са Аристотел, Цезар, Галилей, Коперник, Стефенсън, Едисън, Айнщайн. В българската история такива са Паисий, Априлов, Буров и т.н. И изведнъж до тях - хоп и лицето на троянеца Иван Костов

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#40] от "socialen":
  Сигурен съм, че Жельо Желев, Филип Димитров, Едвин Сугарев, Иван Костов и Петър Стоянов не го искаха това така, както стана.
  =================
  Наивен ли си или на наивен се правиш???

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 47. 47 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Цитат: "Накрая описанието на западната цивилизация бе сведено до "антикомунизъм".

  Западната цивилизация всъщност, твърдо стои зад демократичните принципи, свободата на личноста и равенството пред закона. Това всъщност е твърд "антикомунизъм", антитоталитаризъм, антифашизъм..или кавото искате да го наречете. Така че, антикомунизма си е в главите на хората на запад, просто не се набива на очи.

 48. 48 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Синята идея потъна поради:
  1. Обещахани демокрация и свобода, но получихме свободия и не ни се хареса!
  2. Обещаха ни "инвеститори" и т.н., инвеститорите ни затвориха заводите, а тези които остнаха станаха монополисти и душмани на народа, и (за Бога!) все с руски капитали.
  3. Трябваше да ни доближат към Европейското семейство и НАТО като равни с другите членки, а ние се оказахме в ролята на бедняка, който само като му размаха пръст нечий западен посланник кляка в ъгъла.
  Мога да изброя още много причини (може би всеки дори си има и свои).
  Жалко за идеята, жалко за очакванията!

  П.С. След "онзи" митинг на Орлов и последвалите събития настъпи най-голямия крах, разочарованите напуснаха тази държава

 49. 49 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  [quote#20:"ПАВЛА - Sorrylol"]изборите ни доказаха, че малките десни партии нямат шанс да прогресират самостоятелно. Единствено широка дясна коалиция би довела до нужния процентен резултат за влизане в НС.[/quote]Безпринципните коалиции вдясно присъединяващи един файтон хора не са решение. Ако парафразирам Радан Кънев това е обединение на лидери, не на електорат. Костов направи точно това с БДФ и сбърка - не само не влезе в Парламента, но загуби и партийната субсидия. По-тъп ход трудно би могъл да бъде измислен.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 50. 50 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 996 Неутрално

  И друг път съм споделял - Дайнов прогледна на "стари" години. Направо си е Дайнов-ски Ренесанс. Статията ми хареса.

 51. 51 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  [quote#30:"Lelja Agatha"]И Тачър така вика: винаги има две решения - едно дясно и едно грешно.[/quote]Тачър никога не е казвала това.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 52. 52 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#43] от "Анализатор":

  По-скоро, образованите хора (в повечето случаи и хора със висше образование) са в онези негласували 49%. Човек не трябва да е Албърт Айнщайн, за да разбере, че това, което е на политическия пазар е изхабена стока.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 53. 53 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  .. „Всеки прави своя избор как да живее. Злото не съществува извън хората.Хората извършват злини защото така са избрали. За да направи избор, човек трябва да мисли. Най-елементарният избор е да остави мисленето на другите, те да му казват какво да прави, дори да му диктуват злодеяние. Мъдрият избор изисква повече, умният човек се стреми да взема мъдри решения.” .. Иска се мисловно усилие, което все по-малко хора правят.

 54. 54 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  [quote#39:"hanseatic"]Дайнов не е споменал имена на подобни "сини икони", но със сигурност е имал предвид обърканата персона на Едвин Сугарев, чиято лична омраза към Костов, беше двигател за милите халюцинации към враговете на десницата - Цветанов и Борисов.[/quote]Сугарев е ексцентрик, но, за разлика от Костов, той не се бори да оглави бащина дружина - просто казва каквото мисли.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 55. 55 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 822 Любопитно

  Сините /десните/в България са хората които искат и разчитат на разума н на рациото.В ляво /червените/винаги са се привързвали към нещо със страстта на влюбен т.е. те винаги са имали доводи но в същността си остават емоционално свързани/защо и как при всеки е индивидуално/.
  А синьото се отдели от общественото ежедневие защото доста пъти му показаха ,че сляпата привързаност към червеното е неоспорима и не променима чрез, рационални доводи.
  Тук СЪРЦЕТО е водещо.Лошото е че политическите червени кукловоди с мръсните си ръце и пари от Русия се възползват от тази сърцатост.Разумът неминуемо мълчи пред това .
  Затова и сините мълчим.
  Нито сме злобни,нито отчаяни просто с някой хора ,заблудени,просещи /само от общото/,неморални/продали се за "колата" ../,откровенни крадци ...разумния човек нама какво да спори с такива.Ако я няма и подкрепата на закона,съда...какво може да се направи -ГРАЖДАНСКА ВОЙНА-не БЛАГОДАРЯ!
  Г-н Дайнов-Не сме злобни,не сме изменили себе си.Вярваме и работим не само С ВЯРА!-а разума винаги знае кога да се оттегли.

 56. 56 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  [quote#43:"Анализатор"]Не дясно говорене от Костовски тип, а десни политически ДЕЙСТВИЯ. ГЕРБ е дясното! [/quote]Съгласен. Докато Костов се лигавеше с диференцирани ставки на ДДС за бебешки чорапки и необлагаем минимум за социално слабите, ГЕРБ повиши пенсионната възраст, запази плоския данък и гласува закон за ограничаване на бюджетния дефицит (за който настояваше Меркел и против който гласува Костов). Костов е минало. ГЕРБ е дясната партия в България.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 57. 57 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 622 Неутрално

  На няколко места - "синя интелигенция" та "синя интелигенция" ...
  ... Не знам - в София, Пловдив и Варна може и да е имало някакъв зачатък на такава прослойка, но много добре си спомням формирането на СДС в един 20 000 град ... Всичката плява от обществото на това малко градче се писаха върли седесари, вееха байраците и псуваха комунистите под път и над път.
  ... И естествената реакция на останалите нормални индивиди при изборите беше "Тия ли ще ни оправят ??? Хайде по-далече от властта ".
  ... Та така със синята идея в провинцията.

 58. 58 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#43] от "Анализатор":

  Да Ви кажа пропагандата -не Ви се получава.
  Трябва да измислите нещо .

 59. 59 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В България след падането на режима се заражда така наречената "синя идея". Но в главите на едни, "синята идея" е едно, а на други друго, но визията ясна, стига тоталитаризъм. Появи ли се обаче "червена идея" и "червена цивилизация" с нова визия за живота в България, защита на свободата на словото, правов ред и равенство пред закона, свободно пазарно стопанство на принципа на лоялната конкуренция, приобщаване към запада и НАТО? Това зад което всъщност стоят и западните "леви". А за българските "леви" си остава само на думи.

 60. 60 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Статията е много точна! Дайнов е много прав!!!
  Някой от големите разбирачи и повече плювачи да се замисли и погледне от ъгъла на:
  Идеята бе да станем цивилизовани / европейци / западняци .... но си останахме Ганьовци!!!
  Дайнов казва с други думи онова, което Алеко и други ГОЛЕМИ българи са казвали или по-скоро са се опитвали да казват на народа ... ама явно на тоя народ не му се ще да е различен ... от бай си Ганя - жалко, много жалко!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 61. 61 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1221 Любопитно

  До коментар [#7] от "ПАВЛА - Sorrylol":
  По-скоро и предстои много скорошно възраждане. Това ни е единственият полезен ход напред. "

  -Скорошно възраждане и мощен бърз възход.
  Държавата има нужда от дясно/без ГЕРБ/управление на държавата за бързо икономическо развитие и замогване на народа.

 62. 62 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Никога не е имало такова нещо. Автора живее в някакъв друг свят. Или му плащат за да пише подобни неща.

 63. 63 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 418 Неутрално  [quote#57:"Булаир"]формираето на СДС в един 20 000 град ... Всичката плява от обществото на това малко градче се писаха върли седесари[/quote]

  Мислене по комунистически - които не са с нас, са "плява от обществото".

 64. 64 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  [quote#57:"Булаир"]На няколко места - "синя интелигенция" та "синя интелигенция" .. много добре си спомням формирането на СДС в един 20 000 град ... Всичката плява от обществото на това малко градче се писаха върли седесари, вееха байраците и псуваха комунистите под път и над път. И естествената реакция на останалите нормални индивиди при изборите беше "Тия ли ще ни оправят ?[/quote]Добре казано. Старото СДС беше доста разнородна маса. Донякъде ми напомня на протестите тази зима - много от протестиращите имаха вид на лузъри. Трудно можеш да имаш доверие, че знаят как да оправят държавата при условие, че не знаят как да оправят собствения си живот.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 65. 65 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Синя цивилизация няма. Имаше Златен век на Тодор Велики, който беше приет за модел от сините, които искаха да го запазят, като се настанят на местата на висшата партийна номенклатура, а предприятията от държавни да станат на техни хора.
  Сините не схванаха, че това време беше отминало, както в Европа, така и ЮАмерика, а в Азия и Африка отминаваше. Имитирайки Златния век те направиха една пародия, която се провали, затова е правилно да се говори не за "синя цивилизация", а за "ерзац-комунистическа";.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 66. 66 Профил на Sonata Arctica
  Sonata Arctica
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Потъна, защото е толкова синя и толкова цивилизация. Ако тези имат претенциите да са интелигенция, при това - единствената възможна интелигенция в тази държава, значи са получили точно заслуженото - около 3-4% от българския вот. Защото и без друго интелигенцията като такава е не повече от 3% от едно население. За жизнесособна политическа сила обаче е нужно много повече.

 67. 67 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#49:"Nikolay UK"]Костов направи точно това с БДФ и сбърка - не само не влезе в Парламента, но загуби и партийната субсидия. По-тъп ход трудно би могъл да бъде измислен.[/quote]

  Костов нямаше друг ход. В ЦИК бяха внесени документи за коалиция с Н.Нейнски, която пропадна в последния момент и нямаше време за нова самостоятелна регистрация.

  Иначе съм съгласен, че безпринципните коалиции не са дори и краткосрочно решение. По същество Синята коалиция беше именно такава и резултатите са на лице.

 68. 68 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#52] от "socialen":
  Статистиката не борави с понятия от рода на по-скоро. Виж статистиката за образователната структура на гласувалите. ГЕРБ е от едната страна с най-много гласували вишисти, а от другата е БСП. За БСП са гласували купените роми! Това рязко сваля образователния статус на БСП - избирателя.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 69. 69 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1468 Разстроено

  Синята идея дерайлира в 2001 година когато матрЯлът припозна един "царчок" за Спасител (само поради това че им обе6та да си продължат хатъра и соц. безвремието, от което ги изтръгна Злодея И.К.); после изпадна в кома 2009 когато един "десен" гавазин пак омая матрЯла и измислената си визия на Крали Марко... Сега вече и в клинична смърт не знам дали е синята идея, след като матрЯлът му писна от "Запада" и определено завива към изток-миналото. Оказахме се калпаво племе, без критична маса ГРАЖДАНИ, без ДОСТАТЪЧНО автентични ЛИДЕРИ (с ценности и визия накъде да вървим). Закономерно страната ни е бедна и в безпътица, няма на кого да се сърдим, явно ТОЛКОЗ "МОЖЕМ".

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 70. 70 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#46] от "Анализатор":

  На първо място те са интелектуалци и ще си останат такива.

  Като политици изпълниха своята функция в някакъв интервал от времето, когато хората смятаха, че имат нужда от тях.

  Това е, което имах предвид.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 71. 71 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#69] от "B52":

  "Синята идея" е химера, а не конкретна управленска стратегия. Елементарен пример, колко "сини" са искали разграбването и деиндустриализацията на партийната РМД-приватизация, довели до най-високите нива на безработица за целия български Преход?! Провалът на Костов през 2001 г. в най-голяма степен се дължи на слабостите на собственото му управление. Историята му след това е просто агония.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 72. 72 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 635 Неутрално

  При 4 американски бази у нас не виждам причина да коментирам каква е БГ в момента.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#70] от "socialen":
  Интелектуалци??? Интересно какъв интелектуален продукт са създали? В периферията и в ранния период имаше и интелектуалци - философи, поети, артисти. Но нима забрави, че това бяха придворните на Негово Величество цар Тодор интелектуалци? А после дойде Костов и унищожи дори и тях. Да ти припомня ли как поруга проф. Елка Константинова? Да ти припомня ли как се обгради с олимпийски далавераджии с бармански манталитет? Единственият несломим интелектуалец - Едвин Сугарев - го запрати чак в Монголия...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 75. 75 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#40:"socialen"]В икономическо и социално отношение СДС беше катастрофа.
  [/quote]
  Сложих ти + ,но с това не мога да е съглася.В България турбокапитализъм не е имало.България стана функционираща пазарна икономика при управлението на СДС 1997-2001г.След това се оформиха два вида дейности,генериращи високи доходи.Едните са тези,в които държавата не се месеше.Най-добрия пример е ИТ сектора.В него има и европейски доходи на заетите,и добра възвръщаемост на инвестициторите и по-добро от типичното за ЕС качество на услугите на по-добра цена.Това стана възможно благодарение на СДС.
  Другият кръг такива дейности за съжеление са тези,при които се работи с публични средства,или се работи с ограничен и държавно разпределян ресурс, или сделките се сключват по силата на нормативан акт,т.е държавата е основен,да не кажа главен играч и агент.При тях високи доходи получават персонално лицата,осигуряващи удобни действия на властта,останалите заети работят за ниски заплати и по-слаба от обичайната за пазара на труда защита,доколкото близоста на ръководството с властта позволява злоупотреби и с правата на работещите и затруднява защитата им.
  Това,второто е резултат от действията на Царя,Тройната коалиция и най-вече на ГЕРБ.Последните,освен стандартните за предишните две правителства насочване на публични средства и ограничени държавно разпределяни ресурси в полза на свои,добавиха и доста нагли действия в полза на свои и вреда на чужди,дори когато оперират на пазар,в който държавата не участник.
  И най-лошото е ,че тези,които искаме възможност за независив живот напрактика не успяваме вече трети мандат да излъчим представителство,докато тези,които искат удобни за тях зависимости напрактика имат абсолютно квалифицирано мнозинство.

 76. 76 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#5:"442"] Но ще се създаде нова синя идея, която вече ще се е научила че на мутро-мЕлиционерите вяра не може да се има и трябва да бъде много внимателна. [/quote]

  нищо няма да се създаде! България и Европа потъват поради същите причини, както през 30-те години на 20 век.(впрочме отличен анализ на Дайнов). Засилването на германофилството в България и Европа винаги довежда до катастрофа. Силна Германия основана на суровините на Русия и работната ръка на Турция и гастарбайтърите винаги означава силна Германия, Русия и Турция и слаби, много дезориентирани Западна, Южна и Източна Европа. Общият резултат до 10 години ще е всеобща катастрофа на Европа, Германия и пак на Източна Европа(щото за САЩ е по-важна южна и западна европа). Ако българската десница не стъпи на стабилни атлантически и АНТИГЕРМАНСКИ основи ще я сполети същата съдба, както на демократичната опозиция в България през 30 и 40 те години(впрочем хората и анализаторите почти не правят разлика между прогерманска и проанглийска опозиция, а се говори за проруска и прозападна по време на ВСВ). Докато има знак за равенство на Германия с нашите прозападни партии те винаги ще се намират в СИВАТА зона на сложните немско-руско-турски интереси. Единствено атакуването на немските позиции и отстояване на идеята за СЛАБА ГЕРМАНИЯ, зависима от ЕС(а не обратното -слаб ЕС, зависим от Германия) ще осигури бъдеще за десницата и България!

 77. 77 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#75] от "slonsco":

  Този корупционен сегмент на икономиката съществуваше и при управлението на Костов и дори придоби особен размах в хаоса на приватизацията, осъществявана в интерес най-вече на партийните кадри:

  [quote#75:"slonsco"]Другият кръг такива дейности за съжеление са тези,при които се работи с публични средства,или се работи с ограничен и държавно разпределян ресурс, или сделките се сключват по силата на нормативан акт,т.е държавата е основен,да не кажа главен играч и агент.[/quote]

  И този грях на Костов и последователите му мнозинството сред активно гласуващите български граждани никога не забрави и не прости.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 78. 78 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#77:"Югозомби (цензуриран от "Икономедиа""]приватизацията, осъществявана в интерес най-вече на партийните кадри:[/quote]

  може би имаш предвид партийните кадри на БСП, щото според Пешо Коня, Костов е правил приватизацията като Луканов. Интересно защо не са му благодарни.......

 79. 79 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  """ В последните месеци в България се сгромолясва не друго, а политико-държавно-стопанската конструкция, която се оформи след края на прехода.""
  =================

  "". . . след края на прехода. """-=- нима имаше преход ?
  Та да има и край ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 80. 80 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  "....Пред очите ни, подобно на древната Атлантида, потъва "синята цивилизация" на България...."

  Ами факт е, че ТЕ победиха. Победи старата комунистическа номенклатура и техните отрочета и наследници. Това е положението. Всеки народ си заслужава съдбата. За мършите не знам...

 81. 81 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  [quote#71:"Югозомби (цензуриран от "Икономедиа""]Елементарен пример, колко "сини" са искали разграбването и деиндустриализацията на партийната РМД-приватизация, довели до най-високите нива на безработица за целия български Преход?! Провалът на Костов през 2001 г. в най-голяма степен се дължи на слабостите на собственото му управление. Историята му след това е просто агония.[/quote]+ + + + Т О Ч Н О + + + Костов уби синьото оставяйки "сините" безработни и прогонвайки ги в чужбина , чрез деиндустриализация на БГ.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 82. 82 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  [quote#80:"alexsilver"]"....Пре очите ни, подобно на древната Атлантида, потъва "синята цивилизация" на България...." [/quote]Атлантида след могъща цивилизация е агонозирала векове до кална локва, преди да потъне за един ден и една нощ ... Сините агонизираха само 12 години след предателството и вандализма над индустрията

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 83. 83 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#80:"alexsilver"]Всеки народ си заслужава съдбата. [/quote]

  това са пълни тъпотии! Всеки народ има нужда от лидери, които умеят да се ориентират в сложните вътрешни и особено външни процеси. Аз не мога да разбера защо никой не си задава въпроса ЗАЩО ВАЦ заедно с ТОШО атакуваха синя България по всички правила на Гьобелсово-сталиновата пропаганда?! Народа вижда всичко това и просто разбира, че е безсмислено и невъзможно да се бори срещу Германия и Москва+бг ДС. А не виждам вече 15 години СИНЯ България да може да артикулира нещо смислено срещу Немската политика, напротив адмирират и се радват на Берлин и неговата пагубна политика. Че даже поздарявавт Станишев(най-корумпирания премиер) за ПЕС. Просто десницата трябва да се събуди и от най-верен съюзник на Берлин, следва да се превърне в най-въвлия им опонент в рамките на ЕС!

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 707 Весело

  До коментар [#72] от "Дива селянка": Ти па от къде разбра, че са 4? или обхождаш редовно рейнджърите там?

 86. 86 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#82:"t' Ankus"] Сините агонизираха само 12 години след предателството и вандализма над индустрията [/quote]

  аве стига като развалена плома - нямаше никой против приватизацията! Аз не виждам особена разлика след това в методите на НДСВ и БСП за БТК, ЕРП-тата, Бтабак и прочие. Приватизацията си беше направена по европейски образец. НЕЙНАТА ЦЕЛ беше ДЕПОЛИТИЗИРАНЕ на икономиката(това бетонни глави като Пешо Коня трябва да го разберат), а не "справедливост" и тн тъпотии. А в резултат от 2001 насам икономиката не само не се деполитизира ами КОРУМПИРА държавата и накрая се ОДЪРЖАВИ и ЕВРОФИНАНСИРА като стана придатък на управляващите държавните институции(Данъчно, НОИ, Митници и тн).

 87. 87 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#77:"Югозомби (цензуриран от "Икономедиа""]И този грях на Костов и последователите му мнозинството сред активно гласуващите български граждани никога не забрави и не прости.[/quote]
  Този "грях на Костов" е пропагандно вменен,а не извършен.В началото на мандата на ОДС имаше-80% държавна собственост,една купчина нормативно установени държавни монополи и не-повече от 10% от доходите се получаваха от независима частна дейност.До 1997 г дори цената,на която кръчмарите и магазинерите купуваха алкохола зависеше от връзките им с някой от държавните винпроми,щото дори производството на алкохол бише държавен монопол и то по закон.Независим от властта бизнес беше само някое друго заведение,склад или магазин,агенции за недвижими имоти и доста условно,доколкото не мога да считам за независим от държавата бизнес например дискотека в държавен имот на топ място с наем съпоставим с тоя на гаражен магазин на свободния пазар.През 2001,края на мандата ,вече имаше и функционираща пазарна икономика,и независим от държавата бизнес със значителен брой хора заети в него,и единствения законно установени монополи бяха тези,върху фиксираната телефонна услуга пренос на глас със забавяне под 0,2 секунди и върху универсалната пощенска услуга и доставката на писма.

 88. 88 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  "Оставят след себе си вакуум, който бързо – пред очите ни – се запълва с идеи и хора, които биха били повече на място в Беларус, отколкото в Белгия."

  Самата истина. Не се нуждае от коментар!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 89. 89 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  [quote#86:"nando"]аве стига като развалена плома - нямаше никой против приватизацията![/quote]Аз също не бях срещу приватизацията, ама нямах предвид колегите ми инженери да бродят като призраци из руините на могъщи технологични гиганти и да събират желязо като неграмотни и бездарни за да оцелеят. Нямал съм предвид електроници да мият стъкла за единия хляб. Приватизация не означава багери да събарят заводи за да им вземат желязото от панелите. Друго означаваше ... не мафия и назначени крадци!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Синята идея в България става все по-невъзможна. Това е идея, която не може да вирее в общество от мрънкащи индивиди, които са бедни, главно защото мрънкат и чакат някой да им даде, някой да направи нещо за тях, някой да ги спаси, някой да ги нахрани. След 50 години може и да намери почва синята идея. Но не и сега. Особено в общество, където половината се извъдиха гъбари по време на избори.
  Сега разбрахте ли, че гъбите, които брахте са отровни?! Ако дотогава не сте измрели от гълтане на червени мухоморки, пак идете на следващите избори!!!!!

  Жизнь или Life - избор има.
 92. 92 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#89:"t' Ankus"]Приватизация не означава багери да събарят заводи за да им вземат желязото от панелите.[/quote]

  ами сърди се на Горбачов и Милошевич. Кой ги би по главата да разтурят СИВ, СССР и СФРЮ?!!! Тия заводи продаваха САМО ТАМ! Тогава Жан Виденов щеше да си управлява още, а бг икономиката щеше да процъфтява. АМА ЯДЕЦ! Затова не ти е виновна нито СДС, нито дори БСП, виновни за лидерите, че не могат да дафинират БГ ИНТЕРЕСИТЕ и да ги защитават!

 93. 93 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  [quote#88:"grand funk railroad"]"Оставят след себе си вакуум, който бързо – пред очите ни – се запълва с идеи и хора, които биха били повече на място в Беларус, отколкото в Белгия." [/quote]Защо ? България на Белгия ли заприлича, или достигна до Папуа-Нова Гвинея по промишленост = това докараха СИНИТЕ ВАНДАЛИ !!! За това Беларус е за предпочитане пред Папуа-Нова Гвинея !!! Вече и за Беларус си мечтаем, дори за Куба и Северна Корея си мечтаем ... Там поне безработни няма.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 94. 94 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#91:"Дразнител"]След 50 години може и да намери почва синята идея[/quote]

  да ЕВРИКА - те и комунистите така говореха за Комунизма и че народа още не узрял за него. Но след 50 години Комунизма неминуемо ще победи. Аре баста ......елитисти!

 95. 95 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  [quote#92:"nando"]ами сърди се на Горбачов[/quote]Сбърка човека Аз съм ПЕРЕСТРОЙЧИК Целта беше да станем као Китай ... Ние да сме ВЪРХЪТ на СВЕТА !!! Горбачов не успя поради липса на подкрепа от прогресивните и яростна съпротива на чугунарията, но китайските другари успяха ! Можехме да го направим!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 96. 96 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#92] от "nando":

  Тези заводи продаваха навсякъде!
  Аз съм работил (силно казано) във Васил Коларов и имахме постоянен износ на големи трансформатори, едни колкото локомотив, от Алжир до Източен Пакистан (Банградеш).
  Ние бяхме от най-успешните износители на метало и дървообработнащи машини от среден клас и какво ли още не. Говоря за третия свят и Запада. Директно на Запад ни беше 20% от износа. Ромика направи завод за маратонки, ние докарахме шивачки от Виетнам и само прибирахме парите, а сега в ролята на виетнамките са вашите жени и дъщери.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 97. 97 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#87] от "slonsco":

  Това твърдение, издържано в традицията на подменящата действителността ДСБ-митология, обезсмисля всичко друго, написано от Вас:

  [quote#87:"slonsco"]Този "грях на Костов" е пропагандно вменен,а не извършен.[/quote]

  Грехът е не просто извършен, но е и лична съдба на милиони български граждани. В негов резултат типичен за България пейзаж станаха заводите, сведени до източници на скрап и строителни материали. Страната се превърна в гигантски декор на постапокалиптичен фантастичен филм, живян наяве от огромна част от населението. Затова и мнозинството от гласувалите за СДС през 1997 г. повече никога не пожела да подкрепи наследниците на разпадналия се съюз.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 98. 98 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 479 Разстроено

  [quote#95:"t' Ankus"]Целта беше да станем као Китай ...[/quote]
  За това ти липсват около милиард и 300 милиона крепостни роби, които работят за 2 долара на месец.
  Аз предпочитам да станем като Австрия, Белгия, Холандия, Швейцария. Съпоставими по население, но далеч пред нас.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 99. 99 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#91:"Дразнител"]Синяа идея в България става все по-невъзможна[/quote]
  Не само не е невъзможна,ами вече е осъществена.
  България е нормална европейска държава .Това беше синята идея и тя е осъществена.
  Просто тези,които направихме и наложихме евроатлантическия цивилизационен,политическ и икономически избор излъчихме политици,които постигнаха тази ни цел и идеал.
  Сега е необходимо да излъчим представители и да създадем субект,който да представлява хората с дясна визия за управлението на държавата.
  И няма кой друг,освен нас.Десните не търсим лидери,а излъчваме представители.Стадата да си търсят пастири,индианците вождове.

 100. 100 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Вижте - синята идея не може да вирее в страна, в която кандидат-външен министър прави изявление, че през комунизма сме имали независим живот, и на никой не му прави впечатление. Какво искам да кажа - Дайнов е прав, но проблемът със синята интелигенция е вторичен. Не е интелигенцията виновна толкова, а това, че десните в България са много, много малко. А лявото, и то в глобален мащаб, е слабо на истински аргументи, но пък много силно на популистка пропаганда, манипулации и фалшификации.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK