Медальонът на Отстъпника, или защо няма пазар на антики

Васил Божков показа частната си колекция в Националния исторически музей и в Брюксел

© Георги Кожухаров

Васил Божков показа частната си колекция в Националния исторически музей и в БрюкселСелянин возил с три камили от Дедеагач за Ямбол и Тополовград - сол, пирони и газ, а връщал мед, восък и кожи. Фалирала "транспортната фирма" (камилите умрели) през ‘’Голямата депресия", тръгнал и той да мре. Извикал дъщерите си , на двете големи дал златни турски пендари, а на третата казал: "Малка си, няма друго тате, ето това малкото е за теб."


След десетина години, тя отишла при майстор в Тополовград: "Бай Юсуфе, да ми направиш едно пръстенче и едни обички от това". Като се върнала другата неделя…: "Виж, не знам какво е, не ми дава сърце да го развалям". Монетата останала у Еленка Меракова до 1985 година. В Тополовград организират нумизматична изложба. Занася баба Еленка монетата. Виждайки я, професор Йорданка Юрукова, директор на Археологическия музей и голямо световно светило по нумизматика, едва не припада - това бил златен юбилеен медальон на римския император Юлиан Апостат (Отстъпник). Той управлявал Рим от 360 до 363 година след Христа и бил племенник на Константин Велики. Наричали го Отстъпник, защото се опитал да върне Рим към езичеството. Юлиан отсякъл само една емисия от златни ауреуси - с тежест 6,2 грама, докато медалионът бил 12 грама и е единствен в света. Цената на такъв уникат варира между половин и пет милиона долара - това е една от най-редките римски монети.


Прибира си баба Еленка жълтицата и след час пристига младо, бузесто момче. Оказва се Митко Станков - Бузата, един от най-големите
играчи на черния пазар на антики


"Я да видя парата," и вади десет хиляди лева. По това време една нова "Лада" струва 7 500 лв, а една гарсониера - 15 000. Бабата не дава парата. Сутринта пристига друг - бай Желязко Демирев - Императора. Жената иска трийсет хиляди, той дава двайсет и пет. Сделката става. Намесват се от отделът за борба с иманярството на ДС и медальонът отива в Националния исторически музей. Бай Желязко се бие храбро като парашутист във Втората световна война, награждава го дори маршал Жуков. Но иманярството и сделките с антики са в кръвта му. Притежава най-голямата колекция от златни ауреуси – на 49 от 50–те най-известни римски императори. Няколко пъти попада в затвора. Убит е от съучастник, а колекцията и до днес не е намерена.


Не й отстъпва и сбирката на Бузата. След обиск през 1896г. в жилището му на улица "Доспат" в София, оперативните работници попадат сякаш в пещерата на Али Баба. В блиндирано подземие са намерени 5,5 кг златни византийски монети от династията на Палеолозите, 8 кг златни римски монети, печатите на всички български царе, 150 кг сребърни накити, три хиляди монети на цар Иван Александър. Съдбата обаче е по-милостива към него. След проблеми в следствието и съда той емигрира във Виена, където и досега е дилър на монети.


Интересът в България към античността е обясним – и при археолозите, и при колекционерите, и при търсачите или иманярите. Под земята има няколко исторически пласта - те обхващат периода от VI век преди, до VI век след Христа, когато тук са обитавали траки, дерони, римляни, келти, гърци. По- късно легенди нашепват за заровени съкровища на Индже и Вълчан Войвода, Кара Кольо и Осман Паша.


Когато пада Берлинската стена, хиляди загубили поминъка си селяни, стават иманяри.


Раждат се нови колекции


- на Васил Божков (златни ритони и бюстове на римски императори), на шефа на Шесто управление на бившата ДС Димитър Иванов (средновековни икони и антични статуетки), на Боян Радев (картини), на братя Бобокови (монети на българските царе).


Като изключим големите колекционери, при които свенливо се пропускат въпросите за произхода на артефактите и на парите, с които са придобити, реалният вътрешен пазар на антикварни стоки е тотално разбит от


десетки административни разпоредби и забрани


В него не участват нито дребните риби-колекционери, нито музеите, нито държавата. Вероятно това е една от причините част от артефактите да пътуват нелегално за големите европейски държави. В Мюнхен, Берлин, Виена, Верона, Марсилия, Маастрихт се търгуват свободно всякакви монети, предмети, ордени, медали, значки, марки, банкноти, картички. За по-редки и скъпи антики се организират търгове от големи нумизматични къщи като "Кюнкер", "Ланц", "Горни и Мош", "Раух", "Стамбулиу", "Сотби" и "Кристи".


Там често се появяват изключително интересни вещи, свързани и с историята на България. На аукциона на "Кюнкер" ,например, за смешни пари се предлагаше плащеницата, използвана при католическия годеж на цар Борис и Йоана Савойска в Асизи (Италия), а Симеон Сакскобурготски продаде на безценица в "Сотбис" колекцията от ордени на Фердинанд, която и де юре и де факто би трябвало да принадлежи на България. Подобни търгове се организират вече и в Чехия, Унгария, Полша, Русия, Словения, Хърватия и др.


Тази дейност е доста печеливша и дава мощен тласък на културния туризъм. Обаче тя е строго регламентирана. Общото европейско пространство е зона за свободно движение на хора, идеи, стоки и капитали, но всяка държава по различен начин решава въпроса с културното си наследство. Най-либерално е англо-саксонското законодателството. Там може да се търси всичко (ако е съгласен собственикът на земята), но намереното се предлага за изкупуване първо на държавата. Ако няма интерес, собственикът е свободен да прави с него каквото иска. В държави като Германия, Австрия, страните от Бенелюкс, Чехия и Полша се правят сделки с културни ценности при доказан произход. В южната дъга - Италия, Испания, Гърция и Турция, има частична или пълна забрана за търговия с антики.


През вековете България е изгубила безценни реликви. Иван-Александровото четириевангелие (най-богатият на миниатюри старобългарски паметник), създадено в Търново през 1356г., е задигнато от английския колекционер лорд Робърт Кързън и е в Британския музей. Българският превод на Манасиевата хроника, направен през ХII век, също е извън България. Това вероятно е една от причините новият Закон за опазване на културното наследство да забранява всякакви сделки с артефакти, датирани преди 1800 г.


Според много авторитети


законът обслужва интересите единствено на големите играчи


защото на практика им помогна да легализират колекциите си. Изпълнен е с неясни формулировки и вътрешни противоречия.


С антипазарния си дух и репресивна същност законът почти окончателно срути културния и антикварния пазар в България и в тази област окончателно ни отдели от Европа. А що се отнася до основната му задача – борбата с контрабандата с културни ценности, искам да припомня българската поговорка, че " забраненият плод е най-сладък". Да припомним - най-много алкохол се произвеждаше и консумираше в Съединените щати именно по времето на "сухия режим".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 648 Неутрално

  То па голямата тайна. Паралиите са истинските крадци на националните и археологически богатства. Обаче за милиони няма закони,за кокошка няма прошка.

  п.с. Ако имаше закони и Сотби трябваше да са в панделата.

 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 800 Неутрално

  [quote#1:"Дива селянка"]п.с. Ако имаше закони и Сотби трябваше да са в панделата. [/quote]
  Що бе? На искат ли сертификат за произход на скъпите вещи.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Чувал съм от дребни риби в бранша, че иманярския бизнес се изчислява на милиарди левове годишно! И всички се контролира от няколко души, които имат изключително силно влияние на най-високо ниво в управлението на страната.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 4. 4 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#2:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]На искат ли сертификат за произход на скъпите вещи[/quote]
  Сертификати се печатат на кило. Супер бизнес си е това.

 5. 5 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 408 Весело

  Май римската икономика още движи света

 6. 6 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 786 Весело

  Баба Елена Меракова така си и остана без паричките - държавата и тях и взе а иначе баща и не е бил камилар а активен борец и цял живот си живурка сладко с партизанската пенсийка.
  А медалиона на Юлиан Отстъпник е бил намерен от баща и при разкопаване на семейното лозе /поне това е версията на баба Лена/

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 7. 7 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Това си е такава мафия ! До колкото знам в европа нещата ги движат двама.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 8. 8 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Симеон Сакскобурготски продаде на безценица в "Сотбис" колекцията от ордени на Фердинанд, която и де юре и де факто би трябвало да принадлежи на България"

  Крадлив дедо българомразец!!! Да можеше да насече и изнесе и всичките гори на България, щеше да го направи. Опоскаха страната като скакалци той и сбирщината на Кирил от юпита - Качакова, Каролев, Милен Хотелчев. Ама Господ го наказа...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 9. 9 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1951 Весело

  """ Не й отстъпва и сбирката на Бузата. След обиск през 1896г. в жилището му на улица "Доспат" в София, оперативните работници попадат сякаш в пещерата на Али Баба. ""
  ==========================

  "" . . . След обиск през 1896г. . . . ""
  ==========================

  До колкото знам ,
  Бузата е раждан около
  40 години СЛЕД като му е ""правен""
  обиска през 1896 година

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1951 Любопитно

  "" Симеон Сакскобурготски продаде на безценица в "Сотбис" колекцията от ордени на Фердинанд, която и де юре и де факто би трябвало да принадлежи на България. ""
  ==============================

  Всички нагрЪдни отличия са лични .
  Тази колекция на всичкото отгоре и не беше в България , а се намираше в град Кобург .

  А Тодор Живков още приживе и то преди 10 .11.89-та си подари всички отличия и награди на НИМ

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1951 Разстроено

  Най-голямото ограбване бе в първите години след 10 ноември .
  Вестниците бяха пълни с обяви , че еди кой си изкупува ордени , медали и монети !
  Особено по време на Виденов -=- БСП , когато народа масово гладуваше ,хората си ги продаваха за жълти стотинки на мошеници прекупвачи !
  Обаждам се на една обява , че имам орден Г.Димитров и звезда на "герой на труда" и го питам на каква цена ще ми ги купи и той ми казва :
  - И двата за 45 лева !
  - Чакай бе , орден Г.Димитров е 36 гр 14 карата , а звездата е 14 грама 14 карата ! ! !
  - Ама ти знаеш ли / - и ми затвори телефона
  Кой знаеше , че някои ордени и медали са от злато или сребро , а не позлатен месинг ? !
  Мошениците ги изкупуваха от хората на цени над 100 пъти по-малко от колкото им е стойността като злато !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 12. 12 Профил на Защотака?
  Защотака?
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ко да праим някои с късмет други не. И аз имах една ценна платинена руска монета, която я взех срещу румънски бани и други джунджурии пък после я размених за дъги. Сега можеше да струва и десетки хиляди ама откъдето дошло там отишло.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Честита ви новата "1984"-та
 13. 13 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#11] от "Чардо":

  Много интересна история. Някои днес ще кажат "комунистически ордени - кой ги иска", но някои от хората които са ги получили имат да разказват неща, дето много други не са и сънували.

 14. 14 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 762 Неутрално

  В България за антиките,както и всяка друга сфера,има права и привилегии само за определена каста на върха,за останалите...нали знаете лафа на Любо Пенев

  И една забележка: едва ли дероните са оставили по-значително културно наследство из българските земи от античните македонци,за едните да бъдат споменати а другите не...или просто не е политически коректно

 15. 15 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Кой носи повече пари: трафика на наркотици или исторически ценности?
  Борисов - мин. председател.
  Димитров - мин. и Музей.
  И двамата креатури на ДС.

 16. 16 Профил на Evgeni Paunov
  Evgeni Paunov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Медальонът на Юлиан II Отстъпник като Цезар е ОТКРАДНАТ, подменен с менте от органите на ДС-НСБОП, под предводителството на Киро Христосков-"Прасето" и на Димитър Иванов-Шестака. Говори се най-сериозно, че те са го продали на частен колекционер в Норвегия. Затова и собственикът на оригинала - бай Желязко Димитров бе убит в дома си през март 2000 г. от специално нает криминален престъпник - защото трябваше да му го върнат, а той непременно щеше да разпознае че му връщат фалшификат. МЕНТЕТО (отливка от оригинала) на оригиналния медальон е най-нагло изложено от 2001 г. насам в залата на НИМ-Бояна.

 17. 17 Профил на Evgeni Paunov
  Evgeni Paunov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Очевидно авторът на статията в "Дневник" е твърде БОС и невеж по темата - началните пасажи са преписани и преразказани части от разни стари статии и спомените на Димитър Иванов-Шестака.
  И колекцията на братя Бобокови в Русе е само от АНТИЧНИ МОНЕТИ, а не от "монети на българските царе"!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK