Пушенето – първи тест за извънпарламентарната опозиция

Протест срещу отмяната на пълната забрана за пушенето на обществени места.

© Цветелина Белутова, Капитал

Протест срещу отмяната на пълната забрана за пушенето на обществени места.Броени часове след началото на парламента и избирането на ново правителство публиката беше стресната от парадоксалното желание на един здравен министър да разреши тютюнопушенето на обществени места. Въпросът да бъде ли изцяло забранено или не е предъвкван безброй пъти включително и на електронните страници на "Дневник", но в интерес на изчерпателността, да повторим отново:

 • Икономически аргументи за премахване на забраната не съществуват – както показва мета-изследването на Сколо и екип пълната забрана на тютюнопушенето в ресторанти, кафета и барове не води до обективни негативни икономически ефекти;
   
 • Твърдението за нарушаването на граждански права чрез забраната се сблъсква с ответния аргумент за нарушаването на права чрез вредата от пасивното пушене, а според либералната политическа мисъл, на която западните общества са базирани, най-важният законодателен принцип е принципът на невредата – обществените въпроси се уреждат в полза на този, който не вреди на другите чрез действията си;
   
 • Общественото мнение е категорично – според НЦИОМ 61% от пълнолетните граждани подкрепят пълната забраната. Допълнително 28% от пушачите казват, че забраната им е помогнала да намалят изпушените цигари;
   
 • Статистиката показва, че българското здравеопазване и здравен статут са в изключително тежко състояние;
   
 • Пълната забрана за тютюнопушене на обществени места е стандарт в Европа – Германия, Франция, Великобритания, Италия и значителна част от другите страни в Европейския съюз я прилагат към момента.
Големият политически въпрос


обаче не е "за или против пушенето". Големият въпрос е кой и как ще защити позицията на тези две трети от гражданите, които са против тютюнопушенето на обществени места. На тези две трети от гражданите, които не са представени чрез парламентарните групи на управляващите и на тези две трети от читателите на "Дневник", които въпреки че са гласували също нямат свой представител в нито една от парламентарните партии в 42-рото Народно събрание.


Това по принцип трябваше да бъде позицията на дясната и/или прогресивна опозиция в парламента, състояща се от партии като ДСБ, СДС, ДБГ и "Зелените" – партиите изповядващи същата базова либерална ценност, която и противниците на пушенето на обществени места изповядват – че обществото има власт над всяко действие на негов член, което вреди на друг негов член, и над нищо повече.
Положителното в тази ситуация, е че провалилите се изборно партии, получават редкия шанс да се реваншират на избирателите си и да се докажат пред по-широката общественост. ДСБ и ДБГ получават шанса да се докажат като немъртви политически проекти, а "Зелените" като заслужаващи да са в битката за четирипроцентовата бариера за влизане в парламента, а не за еднопроцентовата за получаване на субсидия.


А да наложиш теза в обществото без парламентарната трибуна е по-трудно, но по-искрено. В този смисъл сега е подходящ момент и за партиите, неучаствали на изборите, като например "Единство" да се покажат като сериозни и перспективни проекти – такива, които няма да прекарат целия си политически живот в партийно-политическата реторика, отговаряйки на въпроса с кого ще се явяват на избори или няма, а ще


защитават истински позиции по въпросите с обществена значимост


Същевременно и по-малки формации в дясно получават възможността да излязат на преден план със своите позиции, по начина, по който го направи ЕНП на Мария Капон по време на кампанията преди референдума за "Белене".


Ситуацията е шанс и за ГЕРБ да покаже на обществеността, че положителните законодателни промени, приети по време на нейното управление, са необратими – все пак избирателят няма интерес да гласува за партия, чийто решения траят няколко месеца и биват отменени още преди да е изтекъл пълният й мандат.


По-важното е, че въпросът за тютюнопушенето на закрити обществени места е


генерална репетиция


за момента, в който воденото от БСП ново парламентарно мнозинство реши да ревизира другото голямо решение на миналия парламент, значещо много за десния човек – спирането на АЕЦ "Белене".


Както и вчера каза премиерът Пламен Орешарски, по всяка вероятност по проекта ще бъде възобновена работа, а това значи, че и десните и "Зелените" ще трябва да се организират (и защо не заедно) и да приложат граждански натиск и да не позволят възобновяването на строежа на "Белене" преди електроцентралата да се е превърнала в загубената победа на десния човек.


В последна сметка е крайно време българските политически партии да разберат, че в момент на криза


обществото се нуждае от лидерство


А практикуването на лидерство изключва възможността цяла политическа кампания да бъде базирана на междупартийните отношения, кавги и компромати. Практикуването на лидерство означава да заемеш политическа позиция, да я защитиш пред обществото и да я наложиш в парламента, без значение дали самият ти си депутат или не. Това направиха природозащитниците и в частност "Зелените", непозволявайки на Калин Тихолов да стане министър в правителството. Това са длъжни да направят невлезлите в парламента десни партии днес – за да докажат на себе си, че не са безполезни и за да се извинят на избирателите си, че ги оставиха парламентарно непредставени.


Парламентарната ситуация предоставя на десните и прогресивни партии уникален шанс – да свършат полезните неща, за които десния човек се опита да ги постави в парламента, въпреки изборния неуспех. Дотук само "Зелените" успяват. Търси се и една синя партия, която да го направи.


А, която синя партия успее да канализира обществените настроения, да защити десните тези и да представи непредставените, тя ще спечели битката за дясното политическо пространство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Добро утро. Време е за кафе с цигарка.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1739 Весело

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Наблегни на цигарките, че кафето може да е вредно

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Вредата която нанася тютюнопушенето на човек, в комбинация от високите цени на цигарите направиха много хора непушачи. Като добавим и силния контрабанден внос и производство направо спряха дишането на руските фабрики за цигари в България. Сега за да им тръгне малко, новото правителство ще ограничи до известна степен контрабандата и като отменят забраната за пушене вече може да разчитат на растеж. Да ама не, сигурен съм, че ако го направят ще си вкарат автогол още в първите минути на престоя си във властта.

 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#2:"Нефертити"]Наблегни на цигарките, че кафето може да е вредно [/quote]
  Нес+сметана+какао+3 лъжички захар= на кеф.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  За или против тютюнопушенето - това ли е най-важният проблем в България днес? Защо изместваме центъра на тежестта на общественото недоволство? Ако българите тотално се откажат от цигарите, ще се решат ли проблемите им и проблемите на държавата? Ще се увеличат ли доходите им, ще нарастне ли товарооборота на Товарни превози на БДЖ, повече електроенергия ли ще изнасяме, по-малко зеленчуци и плодове ли ще внасяме от комшиите? Какво ще стане с решаването на този, треторазряден за мен въпрос, че още с встъпването си в мандат Парламентът го е задъвкал????

 6. 6 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Любопитно

  дано покрай двата вече протеста да са се усетили какво ги чака ако продължат в същия дух ...

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 7. 7 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако отменят закона без референдум, ще има протести!

 8. 8 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Аз не съм съгласен, едно религизно сборище да бъде наричано извънпарламентарна или каквато и да е опозиция.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 9. 9 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#5:"Дедо Либен"]това ли е най-важният проблем в България днес?
  -------------------------
  Отвличане на вниманието от сериозните проблеми.Няма да се учудя ако спретнат някой референдум.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  Значи 61% от пълнолетните граждани не излизат от ресторантите и баровете?
  Нещо не се връзва с обявените доходи.

 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  За мен е очевидно, че идеята на управляващите днес е, да насочат обществената активност и протестите в една треторазрядна посока, за да може с такива незначителни проблеми да се притъпи острието на общественото недоволство и когато дойде време за протести срещу безработицата, цените и здравеопазването хората да бъдат уморени и отвратени и всичко да протиче според сценария!!!!

 12. 12 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Пушенето не е избор, а заболяване. Никой пушач, навършил пълнолетие, не желае да пуши по обясними причини - здраве, пари, оценка в обществото. Пушачите са най-големите врагове на тютюна, но тютюнът е наркотик от който няма лесно отказване. Прилагането на крайни рестрикции срещу пушачите е все едно да биеш деца в първи клас, защото не могат да решават задачи от областта на висшата математика. За пушачите трябва да има държавна политика, а не забрани, които да ги поставят на ниво нехранимайковци, защото пушачите, когато са ставали пушачи е нямало забрани, а напротив насърчаване чрез толерирани от обществото модели на поведение. Всичко останало е дърпане на дявола за опашката, защото пушачите в бедните и държави в криза са мнозинство и готови на крайни мерки, когато им се ограничават човешките права. Пушачът е роб на отровата, която поема, а няма нищо по-страшно от бунта на роба.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 13. 13 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Ако разрешат пушенето ще бъде най-голямата грешка на управниците!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 14. 14 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Весело

  Ъф. Пак ше четем писания по метода Нагласенко-Надупенков.

  "Икономически аргументи за премахване на забраната не съществуват" - ха ха ха.
  Аз ще ви кажа, че съществуват - един отпуснал се клиент, който не е принуждаван да тича насам-натам харчи повече защото му е хубаво и иска да стои повече време. Да не би лятно време да са провеждани изследванията ?
  Втората подточка по принцип е правилна и е вързана стратегически с първата за да и се докаже абсолютната правота : "нарушаването на права чрез вредата от пасивното пушене". Точно така. Ако не се върже с първата, то се получава, че моменталически протестираме срещу вредата от изгорелите газове на автомобилите примерно. Ако се върже не моем, понеже спирането на автомобилите е икономически необосновано нали
  Стъкмист.

 15. 15 Профил на kalliope
  kalliope
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Партията на народа се грижи за народа
  Сериозно, сега ще изкопаят всички дребни теми, за да занимават обществото и да могат после чрез добре познати софистични техники да рекат, че протестите в полза на тютюнопушенето например са „за“ БСП.
  Замяна на темите, които вълнуват обществото, с ясна цел - делението му на групи, които да се противопоставят едни на други.

  БСП delenda est.
 16. 16 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#12:"marquis"]защото пушачите, когато са ставали пушачи е нямало забрани, а напротив насърчаване чрез толерирани от обществото модели на поведение.[/quote]

  Именно затова, главната цел на забраната е предотвратяване на подрастващите да започнат да пушат.

  Второстепенните цели са да предпазват непушачите от вторичния цигарен дим и да накарат пушачите да намалят или откажат пушенето.

 17. 17 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Споко. Тутун нема да има. Щото във великата братска съветска страна влиза в сила тотална забрана за пушене на обществени места. А както е известно от време оно, ако в Москва пръднат, в София се на*ират!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 18. 18 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":


  [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Добро утро. Време е за кафе с цигарка. [/quote]
  По точно време е за нескафе три в едно...кафе,цигара,тоалетна...

 19. 19 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дедо Либен":

  Браво ДЕДО!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 20. 20 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 897 Неутрално


  Цял свят забранява цигарите даже и рашките ,за мъка на фуражките,а нашите цоцилисти се държат като глисти.Само се гърчат и се чудят на кой господар на угодят-на рязаните болтове или на волния Болен.
  За колите -Меркел в едно интервю каза,че след като години сме говорили за отровните газове на автомобилите/на практика ги няма след въвеждането безоловния бензин/сега се е разбрало,че автомобилите пречат единствено с това,че вдигат прах от улиците който дишаме.Това значи,че ако улиците се мият редовно и този проблем ще се реши и то лесно.

 21. 21 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1792 Весело

  До коментар [#4] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  "Нес+сметана+какао+3 лъжички захар= на кеф."

  В някакъв филм Коста Цонев (лека му пръст!) го пиеше с четири лъжички захар, без да го бърка! 22. 22 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Весело

  Ся. Всички са лицемери. Щом като тутунупушенето е толкоз вредно за целия свят, то спират производството на тутун и толкоз. Айде ся глупости икономически неизгодно било да се пуши. Вредно било за околните. Ами милиардите цигари продавани по света и работните места и земеделци и т.н. На кой продавате глупости не мога да ви разбера ?
  Що не спрете производството и забраните сеитбата на тутун ?
  Чудно що никъде не протестира никой работник от тютюневата промишленост понеже явно му казват да спира да работи... А те хич не са малко.
  Я стига простотии а ?

 23. 23 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  До коментар [#4] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  [quote#4:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Нес+сметана+какао+3 лъжички захар= на кеф.[/quote]

  Ти май остана без сериозно занимание. Няма вече кого да плюеш и започна да ръсиш жизнерадостност и ведро настроение. Това ли ти е новата поръчка?

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 24. 24 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  [quote#5:"Дедо Либен"]За или против тютюнопушенето - това ли е най-важният проблем в България днес? Защо изместваме центъра на тежестта на общественото недоволство? [/quote]

  Защото е много хубава стръв, особено за непушачите-талибани. За които няма значение корупцията, мутрите, дупките и бездомните песове по улиците - важното е да не се пуши.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 25. 25 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#3:"442"]Да ама не, сигурен съм, че ако го направят ще си вкарат автогол още в първите минути на престоя си във властта. [/quote]
  Първия автогол не беше ли отмятането от премахването на плоския данък, и въвеждане на необлагаем доход до МРЗ? Или това не се брОи, защото се отметнаха още преди да съставят правителство?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 26. 26 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#5:"Дедо Либен"]За или против тютюнопушенето - това ли е най-важният проблем в България днес? Защо изместваме центъра на тежестта на общественото недоволство? [/quote]
  Не е, ама така се отвлича вниманието на раята

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 27. 27 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 515 Весело

  Моля, моля!
  През 90-те, когато никой дори не си е помислял да въвежда подобни малоумни забрани, сините печелиха изборите, управляваха, пък Зелената партия имаше представители в Парламента. Като взехте да въвеждате такива болшевишки закони, мисленето на народа лека-полека също се болшевизира, затова сега имаме само комунисти+комунисти+турци+ационалисти в Народното събрание!
  Всъщност, малко по сериозно, леко досадно вече взе да става, когото Сульо и Пульо започнаха да се упражняват по тази тема и да търсят връзки, където просто не може да има такива....ама лошо няма! Имаме си дъвка, имаме си тема, където да се дърляме! Ето на, и аз се отчитам...

 28. 28 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Добро утро. Време е за кафе с цигарка. [/quote]

  Иде време за следващото кафе без цигарка!

 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  Костов да вземе да свика в София един митинг пред народното събрание!!!!!! И да побърза!!

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  В България забраниха пушенето, а в Турция са на път да забранят пиенето по-заведенията... Кока Колата е вредна... всичко е вредно... да легнем и да чакаме да умрем здравословно?! Да ме прощава автора на статията, но тя е силно тенденциозна и необективна! Вместо да правят безумен референдум за АЕЦ, да бяха направили такъв за пушенето. Хем нямаше да е провал, хем народа щеше да реши, а не разни псевдо-загрижени, полусектанти да ме убеждават в една или друга теза! Заведенията са създадени да се "укрие" порока. В тях е нормално да се пие, пуши и флиртува... те за това са измислени...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 31. 31 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 814 Неутрално

  България без цигарен дим!
  Стоп на тиранията на пушачите!
  Ние всички дишаме един и същ въздух!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 32. 32 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#27] от "Бай Колю":

  Мда, парадоксът на деншното време -уж нещата са прекрасни - здрави, непушачи, фитнес маниаци, с по две висши градят икономическия растеж - пък кризата става все по-голяма и повсеместна.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 33. 33 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Толкова ли е трудно да се инициира референдум по тази тема плюс още няколко други важни обществени въпроси и да се свърши вече?

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 34. 34 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Преди време др.Станишев каза,че ако правителството не си отиде има и други начини да бъде свалено.Начините ги видяхме.Преди изборите заяви,че ако БСП дойдат на власт ще разрещат пушенето в заведенията.И това ще стане.АЕЦБелене шяла да се строи.Ще се строи,независимо дали е нужна или не.Каквото каже др.Станишев -това и става.Така,че дебатът по темата е излишен.

 35. 35 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#33] от "Gaetano Scirea":

  Не е трудно, невъзможно е!
  Това е една от вечните теми, наред с примелно, бездомните кучета, (и тя ни беше напомнена тук преди ден-два, за да не губим интерес), които създават трафика по сайтовете, продават вестниците и т.н... Да не говорим, че и на държавно ниво за тези неща се наливат маса пари за превенция, уж за търсене на решения, ама реално до намирането на решения никога не се достига, щото никой няма интерес да отреже клона, на който си седи удобно с години...

 36. 36 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#30:"Георги"]Да ме прощава автора на статията, но тя е силно тенденциозна и необективна![/quote]

  Е то си пише, че това е анализ/коментар, а не новинарска статия.
  Т.е. отразява личното мнение на автора и няма нужда да е обективна.

 37. 37 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 459 Неутрално

  БСП(мръсни комунисти) + ДПС са доказано антибългарски и антихуманни партии. Затова искат да върнат пушенето - за да се трови народа!

  Любов и светлина!
 38. 38 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#36:"alighieri"]отразява личното мнение на автора и няма нужда да е обективна. [/quote]
  Естествено! Всеки има право да напише каквато си иска лъжа! Ама пък и ние, не сме длъжни да се съгласяваме, с лъжите му, нали?! Особено като тръгне да прави идиотски връзки между либераното мислене и пушенето! Точно като в оня стар комунистически милиционерски виц - "Ти имаш ли аквариум", "Не", "Значи си педераст!"

 39. 39 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#35] от "Бай Колю":

  Аз пък имам едно по-радикално предложение - на следващите избори, които ще бъдат за Европарламента или предсрочни парламентарни, да се вкара тази и още няколко теми Но по-скоро резултатите да са валидни за самите общини...Например в Стара Загора могат да решат да си пушат, а в Русе не!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 40. 40 Профил на ncuxonam
  ncuxonam
  Рейтинг: 684 Неутрално

  от повече от година съм непушач.. и преди като пушач, най-омразното нещо ми беше да се прибера с миризмата на "два джоба пълни с фасове" след като съм бил на заведение или клуб.. а за местата където се яде да се пуши изобщо не искам коментирам..

  най-очевидния лобистки ход би бил да се въведе частична забрана - като съм сигурен че това няма да спаси затварящите заведения.. ще помогне само на държавния акциз и цигарените фирми..

  Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.
 41. 41 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Всички се раждат НЕПУШАЧИ. Слабите, комплексираните , за да изглеждат "по така" си бръснат главите,ходят небръснати, демонстрират "величие" с цигари, алкохол и ТРЕВА,слагат си обеци и около врата синжири - като тия на телета и крави - завързвани към яслите, правят си татуировки навсякъде по тялото....ДЕМОНСТРИРАТ - колко сме велики, свободни и...прости! За естетика и елементарна култура - остави!...Вглеждайте се в тях!...Колко са жалки!?...Като показваните по телевизиите....

 42. 42 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#41:"hinin37"]за да изглеждат "по така" си бръснат главите,ходят небръснати, демонстрират "величие" с цигари, алкохол и ТРЕВА,слагат си обеци и около врата синжири - като тия на телета и крави - завързвани към яслите, правят си татуировки навсякъде по тялото....ДЕМОНСТРИРАТ - колко сме велики, свободни и...[/quote]

  а си казАл и Г-е-й, и си отсвирен от секъде...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 43. 43 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#17] от "ТНТ":


  Споко. Тутун нема да има. Щото във великата братска съветска страна влиза в сила тотална забрана за пушене на обществени места"

  -Тютюнопушенето трябва да се ограничава до пълното му отпадане,защото е интелигентна и модерна западна позиция,а не е възприета от Русия,все пак ние го направихме преди тях.

 44. 44 Профил на bravo_vn
  bravo_vn
  Рейтинг: 402 Неутрално

  30 дена по 1 кутия на ден = приблизително 150лв/месец. Аз започвам месеца със 150лв повече от този, който пуши.

 45. 45 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#39] от "Gaetano Scirea":

  Не става, приятелю!
  Колкото и да защитавам правото на личен избор, и в частност пушенето като част от това, няма как да не призная, че пасивното пушене вреди на непушачите. Т.е. не съм чак толкова...правоверен, че да не се замислям за правата на другите! Та, ако в някоя община примерно, пушат 70% резултатът ще е ясен и може да разрешат да се пуши навсякъде без ограничения. Да ама, в тоя случай непушачите ще имат пълното право да търсят правата си на малцинство, точно щото решението на мнозинството е вредно за тях. Няма как мнозинството, колкото и да е голямо, да налага на малцинството риск за здравето! Това е абсолютно недопустимо! Затова, моето мнение е, че това е работа на държавата! След като веднъж е хвърлила камък в блатото, да се напъне и да намери такова решение, което да е общоприемливо и за двете страни! Пък двете страни трябва да имаме благоразумието и възпитанието да го спазваме! Не е трудно! Всички пушачи ще се съгласят, че ако има тук-таме няколко заведения в които се пуши, далеч не всичките, дори и по малко от половината да са, нещата се нареждат! Има избор, никой никому не вреди и въпросът е решен! Проблемът в случая е, че непушачите съвсем пък не са склонни на този вариант, и аз не знам защо?!

 46. 46 Профил на veskonic
  veskonic
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#30] от "Георги":

  Напълно подкрепям!Правото на избор е свещенно - както за хората които ходят по заведенията , така и за собствениците!Редно ли е да има забрана за едните и свобода за другите - би трябвало да се даде право на избор , да не отварям темата за частната собственост.Защо се получава така , че по агресивните коментари са на непушачи , какво е толкова трагично да има човек право на избор?Поредното /умишлено/ противопоставяне на горката нация.

 47. 47 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#40:"ncuxonam"]

  от повече от година съм непушач.. и преди като пушач, най-омразното нещо ми беше да се прибера с миризмата на "два джоба пълни с фасове" след като съм бил на заведение или клуб.. а за местата където се яде да се пуши изобщо не искам коментирам..

  най-очевидния лобистки ход би бил да се въведе частична забрана - като съм сигурен че това няма да спаси затварящите заведения.. ще помогне само на държавния акциз и цигарените фирми.. [/quote]

  Много вярно мнение!!!
  Заведенията не вървят не толкова заради непушенето - още повече, че заобикалят забраната с палатки и навеси и пак се пуши и пак смърди.

  Качество, цени и обслужване са причините да не вървят част от тях. Цените нарастват, но не виждам промяна в качеството, масово още олио има по масите вместо зехтин. Нищо особено, като кухня, неумели сервитьори...

  Любов и светлина!
 48. 48 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#45] от "Бай Колю":

  Разбирам те напълно, аз също пуша, но от доста години съм свикнал да не го правя в заведения. И не ми пречи, излизам навън, дръпвам и после пак си влизам Свиква се! Но от друга страна ми се струва приемлива идеята да има обособени залички за пушачи с вентилация и всичко останало.

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 49. 49 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1734 Весело

  Предлагам и хазарта да се изнесе на улицата! Вреден зарибяващ бизнес. Също така да се забранят секс магазините и да се задължат да са само на открити сергии, препоръчително в градинките.

 50. 50 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Къде е лекарският съюз с мнение по въпроса?Могат да искат непрекъснато повече пари и безконтролност в тяхната работа, а не могат да защищат хората от тютюневият дим.Угоднически мълчат!

 51. 51 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  От бивш пушач... Много заклет и противен:

  - Цитираното "мета-изследването на Сколо и екип" е пълен смях. Може би става за студентска курсова работа. Всъщност твърдението е по-скоро меко - авторите твърдят, че в така избраните научни пубикации няма доказано икономическо влияние. А как са избрани изследванията - друга тема.

  - Въпроса на НЦИОМ е некоректен. Все пак се пита за забраната за пушене на закрити места. Във всеки един момент аз бих бил против отмяната - някой луд може да реше, че освен ресторанти, барове, игрални зали, забраната е паднала и в библиотеки, болници, класната стая на детето ми, търговски центрове или в офиса ми. Винаги съм бил против пушенето на работното място - но забраните в ресторантите са ме дразнили.

  - Ако видите социологията на изследването на НЦИОМ става още по-интересно. 79% от жените над 70 години са срещу отмяната на ограниченията. Смях, със жените над 70 години пробема е друг - тяхните нечестно ниски пенсии а не дима в кафенето.

  - Ако ме питат какво е мнението ми за тютюнопушенето в игралните зали - съжалявам аз нямам мнение, просто не планирам да посетя такава в близките години. Моето мнение трябва да бъде игнорирано чрез използването на елементарна социология. Сходен подход трябва да се намери и за ресторанти и кафенета - да се намери настроението на реалните посетитеи на тези места.

  Последно - все ми е едно (затворих ресторанта си тази зима), но бих посъветвал автора да се вземе в ръце и да се готви по-добре при подготовката на манипулиращи, глупави текстове. По политическата част - малките партии бижат рани в задимени офиси

 52. 52 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 720 Любопитно

  Форумниците на Павлов пропускат, че статията на г-н Щурм не е "за" или "против" забраната, а за това кой ще осъществява политическо представителство на поддръжниците на забраната и могат ли извънпарламентарците нещо да намажат от тая работа.

  Само че гореописаните въпроси на статията са погрешно зададени, защото именно хората, които наложиха забраната (ГЕРБ) са в парламента, а извънпарламентарците никога не са афиширали категоричната си и безусловна подкрепа. ДСБ например винаги са проявявали една къде искрена, къде таргетирана колебливост в опитите си да демонстрират загриженост към дребния бизнес и към "свободолюбивостта" на градския хулиган - антикомунист.

  Та, излишно завишеният "наратив" на статията ("първи тест" и прочие) буди по-скоро умиление.

 53. 53 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#22] от "bluescreen":

  Много точно.
  Докато се произвеждат цигари,забрана в административно обществените сгради,а баровете -както си прецени собственика,съответно и клиента.

 54. 54 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 590 Неутрално

  В живота често има случаи, когато правото на личен избор не може да бъде приоритетно, спрямо мнението на мнозинството и на науката.

  Например коланите в автомобилите са задължителни, въпреки, че те предпазват само тези, които ги ползват.

  Например каските за мотоциклетистите са задължителни, въпреки, че личния избор може да е да се кара без каска.

  Здравната ни система е такава, че всички плащаме вноски, при това вноските се определят на база доходите, а не на база колко често се разболяваме и колко е скъпо лечението ни.

  Затова аз смятам, че ограничаването на възможностите за пушене е правилно и не бива да се променя.

  И още нещо (не ми се сърдете Скромните ми наблюдения като работодател показват, че производителността на труда на пушачите е по-малка от тази на не-пушачите.

 55. 55 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Анализа не си поставя за цел да разглежда въпроса за ползата и/или вредата от пушенето. Отговора на въпроса е наистина ясен за (почти0 всички – пушачи и непушачи.
  Автора предлага, тези, които се смятат, имат за десни и са извън, но и вътре в парламента, да използват конкретния случай, за да се заяват на политическата сцена. В никой случай не става дума за единствения възможен начин, но наистина това проекто-решение е толкова глупаво и толко много не се покрива със заявената „експертност“ ( не знам защо интелегентния Орешарски я нарича „експертиза“) на кабинета, че не трябва да остане незабелязана. А за големите теми като нова АЕЦ, като проблемите в здравеопазването, да не говорим за (безумно) смелите обещания за 250 000 работни места или понижаване!!!! Цената на тока, просто не трябва фа се оставят на мира. Виждате, че така са се разбързали, като че ли са наясно че не 100 дни, ами като че им пари под краката. А забъркат ли пак кашата, след някоя година ще казват, че „Вече са похарчени още няколко милиарда и затова по-добре да продължим да харачим“

 56. 56 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Обективни негативни ефекти не знам,но субективни има.Точно от лидери и най-вече разни с претенции за лидери няма нужда не само по време на криза,ами въобще.Тест е за защита срещу добре организирано, шумно и агресивно малцинтво.Възможността такова малцинство да налага решение е исключително опасно и вредно.За мен недопускането на социално инжинерство,особено с помоща на властта е изключително важно.
  Имаме нужда от политици,избиратели и система,които да осигурят максимална защита и оптимален баланс на най-широк кръг интереси и механизъм за недопускане засягане на нечий интерес при съмнителна полза.
  Тоталната забрана за пушене в закрити обществени места няма никакви предимства пред режима с разделение на помещенията.Нито една партия не е отишла на избори с позиция за такава крайна забрана,следователно и няма мандат да я налага.Обратно-три от четирите партии в парламента с 144 депутати отиоха на избори с обещание за връщане на режима с разделени помещения.Такава е волята на избирателите.
  От извънпарламентарните партии,голяма част също отидоха на избори с предложение за промяна на крайния режим.Аз гласувах за една от тях и бих се радвал,ако тази партия макар и извън парламента подпомогне провала на първия от 1990г социално инжинерен проект.

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":


  [quote#3:"442"] сигурен съм, че ако го направят ще си вкарат автогол още в първите минути на престоя си във властта. [/quote]БСП и ДПС имат такъв правоверен електорат,че никакви издънки на техните партии няма да ги откажат да гласуват за тях.Та те в тъмните стаички умираха на12-ти май...Пък циганите-е те не са критични към нищо ,освен колко им се плаща...

 58. 58 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Весело

  До коментар [#8] от "Митко Василев":


  [quote#8:"Митко Василев"]Аз не съм съгласен, едно религизно сборище да бъде наричано извънпарламентарна или каквато и да е опозиция. [/quote]Въпросня явтор,който е фен на Пръмова,нарича ДСБ и "Партия Пръмова" "немъртви политически субекти" .А "немъртви" означава зомби или вампири.та според въпросния автор ДСБ и Кунева трябва да докажат,че са зомобита и вампири.А те доказаха вече..

 59. 59 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#52:"forza"]Форумниците на Павлов пропускат, че статията на г-н Щурм не е "за" или "против" забраната, а за това кой ще осъществява политическо представителство на поддръжниците на забраната[/quote]
  За другите форумци не знам, Павлов не го познавам, не знам какво мисли по въпроса, ама допускането, че пушачи или непушачи въобще могат да бъдат политически представени, т.е. решението им за кого гласуват да се базира само върху нечие отношение към този въпрос, също не ми се струва проява на особено висша нервна дейност...

 60. 60 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Ситуацията е шанс и за ГЕРБ да покаже на обществеността, че положителните законодателни промени, приети по време на нейното управление, са необратими – все пак избирателят няма интерес да гласува за партия, чийто решения траят няколко месеца и биват отменени още преди да е изтекъл пълният й мандат." - не е коректно това внушение. Никак не е коректно. Вътре в парламента ГЕРБ няма възможност да блокира евентуална промяна на забраната, която прие. Какво иска да ми каже авторът с подмятането, че тази забрана траела само няколко месеца и можела да бъде отменена още преди да е изтекъл пълният мандат на правителството, което я е въвело? Според текста излиза, че ГЕРБ сами си свалят закона докато още управляват.
  Целенасочените усилия да се изолира ГЕРБ от гражданските каузи, които кабинетът Орешарски светкавично постави под заплаха - Белене, тютюнопушенето, агентите на ДС - са проява на същия синдром, който последователно разруши антикомунистическата опозиция в България. Роене, роене и противопоставяне, без да се отчитат общите каузи.
  Всички, които са против Белене, тютюнопушенето на обществени места и връщането на кадрите на държавна сигурност във властта де факто СА ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИ чрез ГЕРБ. Защото и де факто, и де юре, именно ГЕРБ спря Белене, забрани цигарения дим в заведенията и отзова дипломатите-ченгета на комунистическите служби. Криви-прави, прости, кьопави - може. Но ГЕРБ направиха тези три неща докато управляваха и трябва да бъдат подкрепени да ги защитават в парламента. Трябва да бъдат подкрепени от извънпарламентарните политически субекти. Защото личният "културен вкус" не трябва да измества обществения национален интерес.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 61. 61 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#14] от "bluescreen":


  [quote#14:"bluescreen"]Аз ще ви кажа, че съществуват - един отпуснал се клиент, който не е принуждаван да тича насам-натам харчи повече защото му е хубаво и иска да стои повече време. [/quote]Пушачите харчат по-малко пари,защото консумират по-малко.И това е отдавна доказано.И спрете да пишете как оборотът на заведенията спаднал заради забраната!Ако се разходите по централните части на градовете ,ще видите доста затворени магазинчета за дрехи и бакалии.И те ли са затворили заради забраната да се пуши?!Криза е-хората пестят и се лишават от това,без което могат.А посещението на заведения е едно от първите..

 62. 62 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Весело

  До коментар [#29] от "hope":


  [quote#29:"hope"]Костов да вземе да свика в София един митинг пред народното събрание!![/quote]И кой ще отиде?!Само няколко партии могат да съберат хора за митинг и ДСБ не е от тях,нито Споменатата от автора и негова любима-Пръмова.

 63. 63 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За мен голямият проблем е, че не желаем да спазваме никакви правила. И в този контекст смятам, че е абсолютно наложително пушенето на обществени места да остане забранено поне през следващите 10 години. Когато се научим да спазваме елементарни правила, нека се въведе контролирано разделение.
  За съжаление, имаме шанс да се оправим само чрез тоталитаризъм...

 64. 64 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#61] от "yanne":

  Разбира се, че са затворили поради забраната. Тъй като персонала на такива заведения има по-малко клиенти, то оборота е по-малък, взимат по-малки заплати и не могат да си позволят да си купуват често дрешки и други боклуци. Съответно съответните магазинчета съответно хлопват кепенците. А пък да не говорим за дребните заведенийца хлопнали кепенците поради забраната. Персонала безработен, няма пари и в кви магазини да ходи а ? И не само с пушенето е така между впрочем разбираш ли ме ти нали... Но това е конкретен пример. Съвсем малка част от това което става.

 65. 65 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Любопитно

  "Общественото мнение е категорично – според НЦИОМ 61% от пълнолетните граждани подкрепят пълната забраната."

  Някой да си спомня НЦИОМ какви прогнози даде за изборите.Ако не се лъжа, според тях ГЕРБ бяха 10 пункта над БСП.
  Дали , ако сменят директора и наредят изследване, няма да излезе че 61 % от пълнолетните граждани и селяни подкрепят отпадането на забраната.

 66. 66 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#50] от "dlagnikov":


  [quote#50:"dlagnikov"]Къде е лекарският съюз с мнение по въпроса[/quote]Лекарският съюз,също като новата министърка на здравословното тютюнопушене,си има лобистки интереси да защитава.Здравето после...

 67. 67 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#52] от "forza":


  [quote#52:"forza"]Та, излишно завишеният "наратив" на статията ("първи тест" и прочие) буди по-скоро умиление. [/quote]Авторът ума определени "симпатии" кум Пръмова,и това може да се проследи,ако се следя статиите му преди изборите.

 68. 68 Профил на petromaks_66
  petromaks_66
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ,,Всичко Мара втасала,,и се заела с тютюнопушенето.Толкова други проблеми има за решаване в държавата а се хаби енергия за този проблем,като се противопоставят пушачи на непущачи,От това ще се възползват политиците за решаване на своите проблеми а не на изнемогващите в беднотия хора.Ще победят тези които дадът повече пари на депутатите и подстатавени лица на митингите.А народа ще продължи да тъне в мизерия и простития.

 69. 69 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Пълна подмяна на спора.Допускането да съществуват заведения и помещения в които се пуши по абсолютно никакъв начин не вреди на хората,които не влизат в тях.Никой не е изследвал въпроса "пречи ли ви възможността да съществуват помещения ,в които се пуши",а не въпроса "желаете ли да се пуши в помещенията,които посещавате",защото това е предмета на спора.
  Възможността в някои заведения да се пуши пречи на някого точно толкова,колкото и това,че в някои се пуска музика,която не харесваш или направо те дразни,или разпостранението на филм или провеждането на концерт,който не ти е по вкуса.
  Рева на "активните борци с пушенето" прилича на рева на мутрополит Николай срещу концерта на Мадона и исканията за забраната му или простотиите на Бойко борисов по-отношение на парче на Биг БШа.

 70. 70 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#61:"yanne"]спрете да пишете как оборотът на заведенията спаднал заради забраната[/quote]
  Така де! Те защо протестират рестораньорите?! Ми щото толкова им е акъла! Искат да се пуши по кръчмите, щото им се боядисват всяка година стени и тавани, перат им се пердета всяка седмица, кеф им е покривките им да са прогорени на дупки от цигари, много обичат да мият най малко по един пепелник допълнително за всяка маса, да влагат допълнително вода, препарати и труд, много им харесва заведението им да мирише на дим! Затова излизат хората и протестират! Не щото им спадат оборотите! Нееее! Такова нещо няма!

 71. 71 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#60] от "Антон56":


  [quote#60:"Антон56"]Целенасчените усилия да се изолира ГЕРБ от гражданските каузи, които кабинетът Орешарски светкавично постави под заплаха - Белене, тютюнопушенето, агентите на ДС - са проява на същия синдром, който последователно разруши антикомунистическата опозиция в България. Роене, роене и противопоставяне, без да се отчитат общите каузи. [/quote]разбрал си за какво става дума.Просто пот на "автентичните" плюс Пръмова да се изкарат още живи.А във Варна Пръмова подкрепя кандидата на БСП за кмет.Но това за автора не е пречка да хвали въпросната дама...

 72. 72 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1734 Любопитно

  До коментар [#63] от "veragena":

  Вие май не се чувате какво говорите.
  Днес задължават кръчмарите да изпъдят клиентите си, половината седят отстрани и ръкопляскат...
  Утре ще задължат пенсионерите да "санират" панелките си и ако не успеят ще ги задължат да взимат заеми....
  Не разбирате ли за какво става въпрос наистина?

 73. 73 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#72] от "ju.li":

  Хората искат да са здрави. Само тютюнопушенето им пречи за това щастие.

 74. 74 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#64] от "bluescreen":


  [quote#64:"bluescreen"]Тъй като персонала на такива заведения има по-малко клиенти,[/quote]Как разбрахте,че оборотът е намалял заради забраната?!Аз това продължавам да питам!Познавам пушачи,които редовно посещават заведения.и сега си ходят,просто излизат навън.А доста от околните ми са намалили посещения по заведенията,защото са свили разходите.И това не зависи от това дали са пушачи или не-просто пестят повече от преди.По-рядко се купуват и нови дрехи и хората търсят по-евтиното.Затова и доста магазини са затворили.Причината за всички затваряния на магазини и бакалии и заведения е една и съща-хората пестят,търсят по-добро качество на по-ниска цена...

 75. 75 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#72:"ju.li"]Днес задължават кръчмарите да изпъдят клиентите си, половината седят отстрани и ръкопляскат... [/quote]

  Стига с тези "кръчмари". Не разбрахте ли, че отмяната на забраната за цигари не защитава кръчмарите, а тютюневата мафия и незаконния внос на цигари. Асоциацията на хотелиерите даде данни, че безработицата в сектора се е увеличила с 6000, но не може пряко да се свърже със забраната за пушене в заведенията. Освен това туроператорите рекламират България като дестинация без тютюнев дим и това е отчетено като фактор, качващ интереса и променящ профила на туристопотока към по-платежоспособни туристи. Никой не споменава това в публичмното пространство.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 76. 76 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#65] от "цаки":


  [quote#65:"цаки"]Някой да си спомня НЦИОМ какви прогнози даде за изборите.Ако не се лъжа, според тях ГЕРБ бяха 10 пункта над БСП. [/quote]Ако не бяха измислените скандали с подслушванията и бюлетините,и не беше циганския вот(който отиде главно за БСП) разликата щеше да е 10% ,а не 4-5%..

 77. 77 Профил на msk990
  msk990
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Добре де, не мога да разбера наистина. Какъв е проблемът да има за пушачи и за непушачи заведения? Тези за пушачи да плащат по-висок данък и в тях да е по-скъпо и да не се пускат хора под 18 години под заплаха от жестоки глоби. Така ще сме сигурни, че само възрастни пушачи ходят там.

 78. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#70] от "Бай Колю":


  [quote#70:"Бай Колю"]Те защо протестират рестораньорите?! [/quote]Кои ресторантьори?Оня ден чух Рагин да казва,че не били вече против забраната,а друга песен пееше декември.И извинявай,но Кремена Халваджиян и Слабаков не са ми някак пример за ресторантьори.

 79. 79 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#76] от "yanne":
  [quote#76:"yanne"]разликата щеше да е 10% ,а не 4-5%.[/quote]

  350 000 неизползвани бюлетини , казваш? Кофти. За ГЕРБ. И за Яне.

 80. 80 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#72] от "ju.li":

  Обяснете ми, моля!

 81. 81 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#75] от "Антон56":

  Първо по причина ЕС (уж) дигнаха цигарите.
  Това доведе от една страна до отказване на слабите пушачи, а от друга до пренасочване на "излишните" пари от купуване на различни боклуци до купуване само на цигари.
  Съвсем "случайно" се увеличи драстично контрабандата.
  Следствия - печалбата от цигари спадна за сметка на контрабандните. Магазинчетата, продаващи боклуци им падна оборота и някои затвориха. Съответно безработни на улицата.

  После по причина ЕС(уж) забраниха пушенето на обществени места.
  Спаднаха приходите в заведенията. Някои затвориха и ей ти още безработни.

  Уж с грижата за здравето на улицата се намериха няколко пъти повече болни от очакваните оздравели.

 82. 82 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#72] от "ju.li":

  Аз мисля, че сравнението със саниране на блокове е много неправилно и нечестно даже... Вижте, не за всички хора икономиката е над здравето, а дори политиците разбират че демографската криза е по-страшна от всяка икономическа. Извинте, но вие за децата не мислите ли, че искате навсякъде да им бъдат натрапвани вредни навици ?

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 83. 83 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#82] от "Велислав":

  То излъчването на достъпно порно навсякъде не бих казал, че е с мисъл за децата, но никой не е излязъл да протестира и чудно защо така.
  Абе тютюна е едно оръжие за масово поразяване, а тютюнджиите враг номер едно не целото човечество нал тъй бе чадо ? Само те са опасни за децата и никой друг.

 84. 84 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#80] от "veragena":


  До коментар [#82] от "Велислав":

  Ми добре. Щом наистина имате нужда от пояснения.
  Днес задължават собствениците на заведения да се "освободят" от собствеността си под благовидния предлог, че вредят на здравето ... Никой не зачита желанията и възможностите им.
  Утре ще задължат собствениците на панелки да задлъжнеят към банките (отлично знаете, че това е програмата на президента) и изведнъж ще забележите, че живеете сред бездомници... обаче какви здравословни панелки ще си имаме...

 85. 85 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 529 Весело

  [quote#14:"bluescreen"]Аз ще ви кажа, че съществуват - един отпуснал се клиент, който не е принуждаван да тича насам-натам харчи повече защото му е хубаво и иска да стои повече време. [/quote]

  Пич ти сцепИ мрака с този аргумент

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 86. 86 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#81] от "bluescreen":

  А дали приходите на заведенията не спаднаха поради кризата - както е в цяла Европа? И дали обяснението на този спад със забраната за тютюнопушене е вярно? Щото ето какво наблюдавам - на първа страница по вестниците обвинения, че ГЕРБ увеличили безработицата до незнам колко си. След две-три страници - заглавия от сорта "Безработицата в Европа скача двойно". Обаче, в България за това е виновен ГЕРБ, а в Европа за същото - кризата. В Европа фалира средният и малък бизнес (затова нашите гастарбайтери губят работата си) и за това е виновна кризата. В България - за същото е виновен ГЕРБ. Но ГЕРБ няма никакви заслуги за това, че бюджетният ни дефицит е сред най-малките в ЕС. Казват, да ама, това е за сметка на обикновените хора. Така е, донякъде. Аз обаче, когато става въпрос за моето семейство, предпочитам когато закъсаме да караме на мускули, отколкото да тегря веднага два-три кредита, да муаме на корем, а после да ми вземат къщата. По-добре малко да погладуваме, отколкото да си загубим и къщата (държавата) поради неизплатими заеми.
  Разбира се, това не омаловажава никак грешката на ГЕРБ, че прекалено фундаменталистки следваха това правило. Още повече, че на фона на шепата олигарси, които си женят децата като петролни шейхове, търпимостта на обикновения човек към лишенията драматично спада.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 87. 87 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1223 Весело

  Идиотска статия. Маса неверни твърдения и в добавка призив към политически партии да се ангажират с невероятно важния въпрос къде може да се пуши. Щото видите ли, иначе ще загинат

 88. 88 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Има още следствия и причини свързани с една забрана и едно увеличение. По причина, че директно пострадалите им се налага да се освободят от персонал, то персонала губи покупателна способност. В следствие на това хем безработни на улицата хем падат оборотите на другите, несвързани пряко. Те намаляват персонала, който също става безработен и губи покупателна способност. Всичко е навързано и само един бакалин имащ се за финансист може да кара така направо през просото. Същото се отнася и до така наречените "радетели за общественото здраве". Те всъщност произвеждат безработни по една дълга верига, която не се вижда с просто око. Особено от кьорав фанатичен противник на пушенето на обществени места.

 89. 89 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#84] от "ju.li":

  Лелеее , страстта към цигарките, как ви кара да интерпретирате нещата, просто не е истина...Държа си на позицията, че здравето и мисълта за децата, не са просто предлог,както смятате... но ще се радвам да има един референдум по въпроса, за да се "обнародва" вече едно от двете мнения ! Вие предполагам знаете, че от юни 2015-та в целия ЕС влиза забранеа за пушенето на ОБЩЕСТВЕНИ места, може и на общоевропейските институции да пращате мейли с вашето мнение.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 90. 90 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Да ме извинява автора ама аз като "десен" съвсем не ми е единствената цел АЕЦ-а! Да се изкарва спирането на Беляне като единствената "мисия" на денсите е меко казано смешно.

  Друг е въпроса има ли в БГ "десни" и до колко те са такива ама..

 91. 91 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#3:"442"]спряха дишането на руските фабрики за цигари [/quote]
  Вносен ръст

  За сметка на българските производители световните цигарени концерни отбелязват отчетлив ръст или поне запазват досегашните си позиции.

  Най-бързо се развива световният лидер Philip Morris, който е увеличил най-много и пазарното си присъствие. Следва го гръцката Karelia, чиято едноименна марка е най-продаваната в България и от март миналата година остави на второ място дотогавашния лидер - Victory. Причината за ръста е, че вносните цигари са близки по цени до българските, а някои дори по-евтини. През миналата година част от брандовете направиха маркетингови кампании и подобриха дистрибуцията си.

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 92. 92 Профил на kalliope
  kalliope
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#59:"Бай Колю"]допускането, че пушачи или непушачи въобще могат да бъдат политически представени, т.е. решението им за кого гласуват да се базира само върху нечие отношение към този въпрос, също не ми се струва проява на особено висша нервна дейност...[/quote]

  Именно. Всъщност авторът без да иска или нарочно се подхлъзва тъкмо в посоката, която подозирам, че БСП се опитват да заложат.
  БСП искат да наберат подкрепа чрез „популярни“ според тях мерки (пушене, АЕЦ, помощи). Да излезе, че който е „за“ пушенето, подкрепя по принцип мерките на правителството.
  И авторът тъкмо в тази посока тръгва, твърдейки, че останалите навън десни трябва сега да действат като опозиция по този един въпрос, който въобще не е свързан с дясно-ляво (освен навярно с представата за намесата на държавата в личния-частен живот на гражданите).
  Да беше поне въпрос като АЕЦ, повече би имало смисъл в логиката на статията.

  БСП delenda est.
 93. 93 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#86] от "Антон56":

  В България реалната безработица е кошмарно число и няма нищо общо със стъкмистическите данни.
  Има едно изкарано число от "незаети". Това всъщност е реалната безработица. А числото е 51.7 % или някъде там. Половината от това число трайно живеят на социални помощи. Знаете кои са. Другата половина от половината са нерегистрирани в бюрата по труда. И едва тогава идва долу горе стъкмистическия процент безработни. Не бил виновен ГЕРБ. Виновен е и още как. Я колко много захлопнаха кепенците под върховното управление на Вожда и Шамана и Главния Бакалин на Републиката.

 94. 94 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 777 Весело

  Шиле,
  заври си либералната политическа мисъл в десятката.
  Тупираи си я също.
  Забраната в период като този,си е грешка.
  Има по меки решения,и има изход от ситуацията.
  Капиш пейзано,с малко сложно именце?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 95. 95 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  До коментар [#62] от "yanne":

  Не е вярно това, ДСБ в София е трета политическа сила с 8,8% в два от трите района.

  Любовта ще спаси света!!!
 96. 96 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Тютюнопушенето - политически проблем №1 на България. Стига бе!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 97. 97 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#93:"bluescreen"]Не бил виновен ГЕРБ. Виновен е и още как. Я колко много захлопнаха кепенците под върховното управление на Вожда и Шамана и Главния Бакалин на Републиката.[/quote]

  Колега, въпросът е доколко ГЕРБ е успял да удържи процеси, обхванали цяла Европа. Този въпрос засяга управлението на всички европейски държави (щото нали сме наясно, че Европа най-лошо се справя с кризата). Затова казвам, че е грешка да се елеменвтаризират нещата до "ГЕРБ е виновен за кризата в България". Когато се елементаризира причината за един проблем, неговото решаване може да се окаже фатално погрешно. Аз не съм партийно пристрастен, не понасям да ме карат да постъпвам някак не защото аз вярвам в това, а някаква си партия, която и да било тя. Не следвам сляпо ни Костов, ни Борисов, ни Станишев. Това ми дава вътрешната свобода да признавам или отричам конкретни техни действия. При това - като политици. Не ме боли изобщо дали Борисов псува като каруцар, дали Костов е високомерен темерут, дали Станишев има проблем със сексуалната ориентация. Боли ме какви ги вършат за или против моето и на народа ми благо.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 98. 98 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#97] от "Антон56":

  Добре де ще се уточня. ГЕРБ продължиха линията на сриване на икономиката на държавата. Но много стръмно кривнаха към по-бърз срив. Сега новата тройка продължава продълженото от ГЕРБ. Не знаем само наклона на кривата какъв ще бъде.

 99. 99 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#96] от "ПАВЛА - Sorrylol":

  Всъщност като се замислиш е точно така - политико-икономически. И то насила създаден. Никой не може да ни направи това, което сами си правим е приказката...

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK