Колко демократична е Турция?

Колко демократична е Турция?

© Stoyan Nenov, ReutersНа практика Турция се превърна в еднопартийна държава. На управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР) помогна и немощната опозиция, която е затънала в спомени за изгубеното изключително положение на Турция и оплаква отминалите времена на твърдолинейния кемалистки елит, който не бе особен привърженик на демокрацията. 


Успешните демокрации предлагат на гражданите си средства да изразяват волята и несъгласието си не само по време на избори, а в това Турция се провали зрелищно."


Това коментират Стивън Кук и Майкъл Коплоу в списание "Форин полиси" в статия, критикуваща и подхода на администрацията във Вашингтон да си затваря очите за събитията и процесите, довели до сегашните бунтове в страната.
Според авторите може да изглежда странно, че всичко е започнало заради едно паркче в Истанбул, но това е кулминацията на растящото недоволство от посоката, в която се движи турската политика от 10 години насам.


"Основният въпрос е начинът, по който АКР бавно задуши всякаква опозиция, като внимаваше формално да не напуска демократичните граници. Но при управлението на АКР Турция се превърна в


учебникарски пример за куха демокрация


пишат още Кук и Коплоу.


Западът е донякъде изненадан от събитията, след като през това време твърдеше, че Турция е идеален модел за мюсюлманския свят, че е чудесен партньор и че е по-демократична, отколкото преди 10 години, допълват авторите.


"Има нещо вярно в това, макар че, повтаряни до втръсване, те прикриват сложната и често противоречива природа на процесите, протичащи в Турция. При АКР и харизматичния Реджеп Тайип Ердоган безпрецедентен брой турци бяха ангажирани политически и просперираха - турската икономика се утрои като размер между 2002 г. и 2011 г. На последните парламентарни избори до урните отидоха 87% от имащите право на глас (при 79% от изборите, с които партията дойде на власт преди 11 години). Но тази мобилизация не е съпроводена с възможността да оспорваш водената политика. В действителност се случи точно обратното, АКР бетонира властта си и превърна Турция в еднопартийна страна."


Колко демократична е Турция?

© Stringer/turkey, Reuters


Иронията е, че всичко това стана, докато партията изграждаше либерална система


се посочва в статията във "Форин полиси". При първите притеснения в чужбина, че под ръководството на ислямистка партия "Турция напуска Запада", АКР започна реформи, доказващи, че това изобщо не е вярно. Потвърдено бе членството в НАТО, започнаха дълбоки политически реформи за демонтиране на авторитарното наследство от миналото, военните бяха поставени под граждански контрол, реформирано бе правораздаването, да не говорим за условията за правене на бизнес.


"Тази нова политическа, културна и икономическа отвореност помогна на Ердоган да оглави една коалиция от правоверни мюсюлмани, кюрди, космополитни елити, едър бизнес и средностатистически турци, благодарение на която през 2007 г. бе преизбран с 47% - първият път, когато партия получава над 45% от 1983 г. насам (първите избори след преврата от 1980 г. - бел. ред.). Това бе без прецедент в турската политика и то не беше всичко. През 2011 г. премиерът събра 49.95% от всички гласове.


Колко демократична е Турция?

© Umit Bektas, Reuters


Изглеждаше, че е ударил часът на Турция. Към 2012 г. Ердоган бе начело на 17-ата по големина икономика в света, която се превърна във влиятелен фактор в Близкия изток, и бе спечелил доверието на президента на САЩ. 


Сред аплодисменти от чужбина в Турция бяха в ход авторитарни процеси.


През 2007 г. АКР се възползва от разкрит заговор на военни, хора от разузнаването и от престъпния свят, за да започне да задушава критиците си. Оттогава Турция се превърна в страна, в която редовно затварят журналисти по спорни обвинения, машината на държавата се използва срещу частни бизнесмени, които не одобряват правителствата политика, а свободата на словото във всичките й форми е под натиск.


Партията и нейните защитници отговарят на това с "такъв е законът", "изваждате го от контекста" и "изцяло изфабрикувани обвинения". Всъщност тези оправдания показват опростенческото разбиране на АКР за това що е демокрация. Те напомнят и на основанията, на които свалените арабски диктатори разчистваха политическото поле и институционализираха властта в полза на своите партии и семейства.


Колко демократична е Турция?

© Stoyan Nenov, Reuters


Докато на "Таксим" полицията засипваше протестиращите със залпове сълзотворен газ, съветник на премиера реагира: "Как може правителство, получило почти 50% от гласовете на избирателите, да е авторитарно?" Точно това идеално илюстрира как правителството използва все по-убедителните си изборни победи като оправдание за всякакъв натиск над опозицията, включително тази, която идва вътре от самата управляваща партия.


Както постъпва агресивно с идеите си за ремонт на конституцията или за ограниченията за продажби и употреба на алкохол, така АКР действа и в строителството. Проекти като този на площад "Таксим", строителството на ново летище в Истанбул или на трети мост на Босфора са оспорвани и критикувани от хора с най-различни интереси. На това партията отговаря по същия начин - на когото не му харесва, да си спомни колко популярна е била АКР на последните избори. Същият маниер на мислене стои зад предупреждението на Ердоган срещу основната опозиционна партия от тези дни:


"Ако вие събере 100 000 души, аз ще изкарам 1 милион!"


Колко демократична е Турция?

© Murad Sezer, Reuters


Антидемократичният завой в Турция не бе забелязан от чужбина. Докато се говореше за "турско чудо", се подминаваха арести, разследвания, данъчни глоби и вкарване в затвора на такива, които не одобряват властта. Пропуснато бе, че през последните 10 години АКР си изгради неформална и мощна коалиция от свързани с партията бизнесмени и медии, чието съществуване зависи от политическия ред, който Ердоган изгражда. Който се съпротивлява, си е за негова сметка.


Ето защо сегашните безредици са за нещо много по-голяма от "модернизирането" на парка "Гези".


Това е


бунт срещу връзкарския капитализъм, арогантността на властта и мрачната машина на АКР


В медиите Ердоган стимулираше промяна на собствеността или натискаше останалите да пишат и разказват позитивни истории за управлението. Случаи като парка "Гези" направо не се отразяват.


В сцена, която изглеждаща абсурдно за външните незапознати наблюдатели, в петък американският телевизионен канал CNN International предаваше на живо от "Таксим", докато турският му вариант CNN Turk излъчваше кулинарно шоу.


Колко демократична е Турция?

© Umit Bektas, Reuters


Цензурата и изнудването в турските медии доведоха до уволнение на талантливи журналисти, критикували властта или отхвърлили опитите й да им диктува как да си вършат работата. Подобни действия на властта едва ли се връзват с твърденията, че това е демократично или демократизиращо се общество.


В този смисъл турската политика не е повече отворена, отколкото преди 10 години, когато АКР прилагаше реформи в опит да ЕС да се съгласи да започне преговори за членство.


Комбинацията от "твърдата ръка" на АКР и безпомощна опозиция най-после избухна.


Този епизод няма да свали правителството, но ще пренасочи турската политика


Въпросът е дали партията на Ердоган ще си извади поуки от случващото се по улиците, или ще продължи да настоява на теорията си, че изборната победа дава право на правителството да прави каквото си иска", казват авторите.


Време е Западът да осъзнае, че думите на Ердоган за демокрация са далеч от реалността и че Турция може да предложи на арабския свят много по-малко, отколкото си мисли Вашингтон, се казва още в статията във "Форин полиси". Вероятно е време САЩ да настояват Анкара да направи същото, което се изисква от арабските държави - да се вслуша в исканията на гражданите.


Ердоган може да е избиран от все повече хора, но действията му показват, че, изглежда, турската демокрация не се простира много по-далеч от изборните урни, казва Стивън Кук и Майкъл Коплоу.


Колко демократична е Турция?

© Murad Sezer, Reuters


Сходен е и коментарът във "Форин полиси" на Фират Демир от Истанбул, който първо изрежда безспорните икономически успехи на Турция, прокарването на политически реформи, обезсилили традиционната тясна група на военно-бюрократичния елит, и решителния напредък по кюрдския въпрос.


След това обаче Демир разказва как правителството и лично Ердоган налагат различни закони и проекти - включително за нова ядрена централа - въпреки масовата съпротива и дори след неодобрението на правни консултанти на самата власт.


"Опасявам се, че правителството на Ердоган, подобно на толкова много преди него в тази страна, накрая се поддде на изкушението на сирените, пеещи за диктатура. Социалното инженерство и авторитарният начин за взимане на решения днес са се превърнали в основно средство за провеждане на политика. Ислямистите, изглежда, замениха кемалистките мечти за авторитарна модернизация със собствените си мечти за авторитарна ислямизация. Но вероятно има светлина в дъното на този тунел - подозирам, че разпростиращите се протести ще бележат началото на края на амбициите на Ердоган да управлява против волята на собствените си граждани."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  И у нас диктатурата на ДС/КГБ креатурите, разбирай "партиите", се толерират от западните ни "демократични" партньори.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Страна с национален манталитет от 16 век, не изповядваща никоя от ценностите на развития свят, страна, в която религията е всичко, а търговията е над религията, лицемерие, кич и безумие. Колко да е демократична?
  Жал ми е за хората там.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Доходите на турците са били повишени близо три пъти за 10 години...и пак протестират.

  Дали и тук червените кхмери не са решили да си пробват късмета...

  Щото и тук протестите бяха за реформи, ама стана само така, че Бойко си тръгна, и друго - нищо.

  Гласувайте!
 4. 4 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На път е да получи шанс да стане с една-две идеи по-демократична. Благодарение на гражданите си. Явно те нямат намерение да отстъпват пред насилието. Ердоган е тръгнал да се плъзга по опасна спирала, воден от късогледия си инат. Ако продължава така, нищо чудно да разцепи и собствената си партия.

  Свобода за Надежда Савченко!
 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  "Успешните демокрации предлагат да гражданите си средства да изразяват волята и несъгласието си не само по време на избори, а в това Турция се провали зрелищно."
  Факт,но често забравян на Балканите.
  "Основният въпрос е начинът, по който АКР бавно задуши всякаква опозиция, като внимаваше формално да не напуска демократичните граници. Но при управлението на АКР Турция се превърна в учебникарска пример за куха демокрация"
  Само сменяме името на партията и държавата и сме си у нас.
  "Ако вие събере 100 000 души, аз ще изкарам 1 милион!" - познато,а...

 6. 6 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Какво означава да си демократичен. Спомням си едно интервю с Кадафи, който седеше на стол и обясняваше нашироко какво е демокрация (който го е гледал ще се сети Какво значение има дали държавата ти е демократична ако харесваш живота си?
  Как може точно да се измери степента на демократичност? За мен лично правилният въпрос би трябвало да бъде дали един държавни си върши работата или не?

 7. 7 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тони!":

  И съм съгласен, и не съм съгласен с Вас. Има поне две Турции, от гледна точка обществените нагласи, бита, идеите и политическите тенденции. Едната наистина гледа към 16-и век. Другата не издържа и се надигна. Или ще се стигне до положение "кой кого", или ще се търси (временен) компромис.

  Свобода за Надежда Савченко!
 8. 8 Профил на bezpeka
  bezpeka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И друг път съм казвал: Ислям и демокрация са противоположни понятия!

 9. 9 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Колко демократична е Турция?
  ======================
  Колко демократична не знам ,но явно им стига,за да са една от на-първите икономики и да се развива нагоре във време на икономичееска криза ,рецесия,стагнация и фалитизация на цели държави с ''признат'' демократизъм.

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#7] от "GogoPG":

  Желая успех на тази другата, но имам сериозни резерви...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дива селянка":

  Леко поостарели данни. Световната криза в последно време започна все по-осезателно да се усеща и там. Другояче не можеше и да бъде, разбира се. Управляващите - без съмнение - могат да се похвалят с определени икономически и финансови успехи. Това, оказва се, съвсем не е достатъчно за значителни сегменти от обществото.

  В Турция днес наблюдаваме цивилизационен сблъсък между две тенденции и гледни точки за бъдещето на страната. Ако не бе преиграл в реакцията си срещу протестите, Ердоган можеше и да отложи това, но не и да го премахне като перспектива.

  Свобода за Надежда Савченко!
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  Началто на тази статия не во ли напомня положението в България? Върнете се и прочетете първото изречение.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тони!":
  От друга страна Турция е запазила своята идентичност. Нещо което за жалост трудно може да се каже за България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#0:"статията"]учебникарски пример за куха демокрация [/quote]
  Звучи болезнено познато.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 15. 15 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 994 Разстроено

  Турците ще се оправят - нямат демографски проблеми, икономиката им се развива, имат и мислещи политици. Ние да му мислим - изоставаме по всички показатели.

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#13] от "Храбър":

  Цъ. С това няма да се съглася. Турците като манталитет са готови да продадат всичко, включително самите себе си. А индентичност е силно казано, че имат каквато и да е.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на ihaveu
  ihaveu
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Ердоган е изключително прагматичен политик, който ще си извади поука от протестите в момента! Разбираема е позицията на голяма част от турците, чийто права се ограничават въпреки икономическия бум на страната през последните 10 години. Противно на повечето очаквания, аз мисля че обстановката в Турция ще се нормализира много скоро!

 18. 18 Профил на komunista
  komunista
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колко демократична е западна европа при положение че те вкарват в затвора ако изразиш съмнение в Холокоста? Май Турция е по-демократична.

 19. 19 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дива селянка":


  [quote#9:"Дива селянка"]Колко демократична не знам ,но явно им стига,за да са една от на-първите икономики [/quote]
  Госпожичке,състояние на икономическо развитие и демокрация са две различни неща.СССР на моменти също стоеше икономически добре!Робовладелските държави тоже.Но хора с асоциативно мислене, че за тях парите са най важни често бъркат двете понятия.

 20. 20 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#18] от "komunista":

  За Холокоста сте прав. Лично аз нямам никакви съмнения относно неговото целенасочено провеждане, но не проумявам законовите санкции срещу хората, които решат гласно да се усъмнят.

  Не сте прав в сравнението. Какво ли го чака, според Вас, турчина, изразил позиция, че е бил проведен геноцид срещу арменците?

  Свобода за Надежда Савченко!
 21. 21 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 784 Любопитно

  В много отношения Турция има, явно,по-силно изградено гражданско общество/масовите протести и многобройния независим интелектуален елит го доказват/,макар степента й на демократизация не надхвърля българския аналог. Едно, обаче,е сигурно : икономически и като переспективи за развитие те са на светлинни години пред Абсурдистан.....

 22. 22 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Някой съмнявал ли се е ?!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 23. 23 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дива селянка":

  Идея си нямаш каква ще е кризата в държави като Турция, Китай, Русия, които са доста далеч от признатия демократизъм !
  Просто такива са неумолимите правила на пазарната икономика !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 24. 24 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2160 Разстроено

  До коментар [#19] от "derelict":

  "Дива селянка" и разсъждава като такава

  Хубав анализ. Има и прилики, и разлики с нашата ситуация. Разликите, опасявам се, са в полза на Турция. Не само поради икономическия потенциал, но и поради простия факт, че изглежда там има нещо като гражданско общество, което е готово да протестира за демократични идеали, докато тук се протестира срещу цената на тока, а демократичните идеали - кучета ги яли.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this
 25. 25 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4671 Любопитно

  [quote#9:"Дива селянка"]първите икономики и да се развива нагоре във време на икономичееска криза ,рецесия,стагнация [/quote]
  Ходжата ли ти го каза това?

  Gunter glieben glauchen globen
 26. 26 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Колко е демократична Турция ли? Зависи кого питаш

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 27. 27 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 945 Неутрално

  На Балканите нищо ново!

 28. 28 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1250 Любопитно

  До коментар [#4] от "GogoPG":
  Ердоган е тръгнал да се плъзга по опасна спирала, воден от късогледия си инат. Ако продължава така, нищо чудно да разцепи и собствената си партия."

  -И коленичещият му Бойко беше арогантно-авторитарен и на инат се плъзна,но и яко изпързаля държавата.

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  [quote#20:"GogoPG"]Какво ли го чака, според Вас, турчина, изразил позиция, че е бил проведен геноцид срещу арменците?[/quote]
  Цялостното възприемане на демократичните ценности в Турция наистина предстои. Всъщност в тази насока положението в България е същото.
  Събитие от такъв характер май се случва за първи път в Турция и поради тази причина то трябва да бъде поздравено, защото то показва не желанието на управляващите да водят страната в дадена посока, а желанието на общността, на обикновените хора да се възприемат ценностите на демокрацията. За страна, в която се изповядва исляма това хич не е малко.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Хората в Турция сериозно се подлъгаха от икономическия просперитет.

  Гражданите на една такава голяма нация не може да са само охранени овце. Който го забравя, неминуемо пада.

 31. 31 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Подкрепям протестите, но има и нещо гнило във всичко това. Без съмнение Ердоган си прави каквото си поиска и не е кой знае колко демократичен, но по време на неговото управление Турция дръпна доста напред и няма какво да се лъжем. Нещата трябва да се видят от двете страни.

 32. 32 Профил на beg08570935
  beg08570935
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Леле-мале като чета статията все повече се убеждавам,че и американосите са жестоко промити мозъци дето се мислят за господари на света.

 33. 33 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 784 Любопитно

  До коментар [#23] от "БЕЗПАРТИЕН":
  Аз съм за демокрация и човешки права,цивилизованост и т.н., но ти къде видя взаимозависимост между пазар и демокрация? ???

 34. 34 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Никоя държава не може да се превърне в класическа демокрация за 10-20 години.
  Още по-малко ако не го иска.

  подпис
 35. 35 Профил на If
  If
  Рейтинг: 442 Весело

  Някой знае ли за крайният ислямист Фейтуллах Гюлен, който живее в САЩ и е близък с ЦРУ, даже има съмнения, че е и агент. Питае топли чувства към Израел. Позаинтересувайте се и си направете извод, като добавите и това, кой дойде на власт след арабската пролет.
  Същият има доста последователи в Турция. Хомейни - 2?
  Както някои тук искат протеста да победи, да се замислят какво искат ....

 36. 36 Профил на If
  If
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#31] от "groznik90":

  Виж коментар #35

 37. 37 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#36] от "If":

  факт. Ислямистите пробутаха арабската пролет и сега си правят каквото си поискат. Уви, нещо подобно се готви в Турция. Надявам се, че няма да стане.

 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  [quote#33:"thepirineagle"]Аз съм за демокрация и човешки права,цивилизованост и т.н., но ти къде видя взаимозависимост между пазар и демокрация? [/quote]
  Има я! Подобряването и развитието на пазарните отношения просто изисква по-демократична политическа организация.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Анализаторите тепърва ще отчитат погрешните виждания на Запада за процесите, които протичат в страните с подчертано ислямистки правителства. Турция през последните години върви напред по инерция, получена от светското управление на предходящите управления. Но това я прави много опасна, икономически силна , водеща във военно отношение, ако Мюсюлманският брат Ердоган успее да се укрепи на власт, може да предизвика сериозни катаклизми в региона.Радикалният ислям, чийто представител е той, търпи своето развитие на световно ниво. Макар и незабележими на пръв поглед, Ердоган дава знаци, които ако се прочетат правилно, няма как да не се забележи колко нагло и упорито той налага ислямистките си виждания за бъдещето развитие на Турция. А кои са мюсюлманските братя, те са създадени за да унищожат западната цивилизация и тяхната цел е джихад, с който да възстановят господството на исляма. Много погрешно някои дървени философи ги нарича умерени ислямисти, при положение че те са създателите на радикалния ислям

 40. 40 Профил на If
  If
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#37] от "groznik90":

  Ето го - вероятно бъдещият водач на Турция, ако протеста победи. Май Израел отвръща на извинението и компенсациите към Турция.

  http://www.youtube.com/user/GulenMovement

  http://www.youtube.com/user/theguleninstitute

  http://en.wikipedia.org/wiki/Fethullah_G%C3%BClen

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  [quote#37:"groznik90"]Ислямистите пробутаха арабската пролет и сега си правят каквото си поискат. Уви, нещо подобно се готви в Турция.[/quote]
  От гледна точка развитието на гражданските отношения Турция стои доста по-високо от споменатите арабски страни. Така че подобна замяна на целите на протестите би била доста по-трудна.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4671 Неутрално

  Това, което става в Турция е интересно, защото там премиерът е ислямист, макар и умерен. Така че няма как другарите да лансират теорията, че протестиращите са ислямисти. Затова и коментарите им са объркани.

  Gunter glieben glauchen globen
 43. 43 Профил на If
  If
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#39] от "baxter":


  [quote#39:"baxter"]Турция през последните години върви напред по инерция, получена от светското управление на предходящите управления.[/quote]

  В голяма грешка си! Получи една колабирала Турция, която трудно намираше заеми за да плати заплатите на държавните си служители. Даже да намереше, то лихвите бяха убийствени - около 65%. Когато манипулираш бъди малко по скромна, защото всеки може да се запознае с икономиката на Турция през 2001 година!

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  [quote#39:"baxter"]ако Мюсюлманският брат Ердоган успее да се укрепи на власт, може да предизвика сериозни катаклизми в региона.[/quote]
  Това е главната причина да приветстваме този протест.

  [quote#39:"baxter"]Радикалния ислям, чийто представител е той, търпи своето развитие на световно ниво. [/quote]
  Това, че радикалният ислям се е разпространил малко повече, съвсем не значи че се е развил. Освен това действията на редица радикални ислямисти обрънаха много хора срещу тях, а това тепърва ще дава своите резултати.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#40] от "If":

  Не мисля, че в Турция ще се случи това, което стана в Египет или Алжир. Военните в Турция са доста силни и няма да го допуснат. Но ще видим.

 46. 46 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#33] от "thepirineagle":

  Има взаимозависимост между демокрация и икономически просперитет. Демокрация може да има само в добре развита икономически страна. Обратното не винаги е валидно - има държави с висок жизнен стандарт на населението, но са далеч от демократичните порядки. Рано или късно обаче това статукво става нетърпимо и започват вълненията ! Турция е пряко доказателство за това - увеличени доходи, но непрекъснато ограничаване на правата на хората, стигащо до авторитарно управление ! Проблемът не беше че в Стамбул искат да изсекат няколко дървета, проблемът възникна, че полицията най-брутално се отнесе към протестиращите !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 47. 47 Профил на If
  If
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "На управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР) помогна и немощната опозиция, която е затънала в спомени за изгубеното изключително положение на Турция и оплаква отминалите времена на твърдолинейния кемалистки елит, който не бе особен привърженик на демокрацията. "

  Някои, които "плачат" за кемализма да прочетат няколко пъти последното изречение! Май не са наясно с положението на човешките, малцинствените права и демокрацията докато кемалистките генерали бяха на власт. Ако не знает, може да питате кюрдите .... за убийствата и изтезанията, включващи ел.ток по срамните места, фалака до принуждаването на яденето на фекалии в арестите!

 48. 48 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#43:"If"]В голяма грешка си! Получи една колабирала Турция, която трудно намираше заеми за да плати заплатите на държавните си служители. Даже да намереше, то лихвите бяха убийствени - около 65%. Когато манипулираш бъди малко по скромна, защото всеки може да се запознае с икономиката на Турция през 2001 година!
  [/quote]

  Говоря за политическата инерция, турската икономика не беше засегната от световната криза защото близостта и до арабските пазари я спасиха от срив. Арабите бяха тези, които купуваха автобусите,суровините, дрехите и цялото производство на Турция, за разлика от Европа която купува единствено плодове и зеленчуци. Ердоган затвори вратите си на югоизток, а запада не го допуска на своите пазари. Така че нищо чудно до няколко години Турция да се срине като гигант на глинени крака.

 49. 49 Профил на If
  If
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#48] от "baxter":


  [quote#48:"baxter"] Арабите бяха тези, които купуваха автобусите,суровините, дрехите и цялото производство на Турция, за разлика от Европа която купува единствено плодове и зеленчуци. Ердоган затвори вратите си на югоизток, а запада не го допуска на своите пазари. Така че нищо чудно до няколко години Турция да се срине като гигант на глинени крака. [/quote]

  Я пак!
  Какво ли търси Ердоган в Магреба? Я провери икономическите отношения със северна Африка, Средният Изток, Русия, Южна Америка .... Още преди 6 години Турция си диверсифицира пазарите, понеже усети кризата в ЕС!

 50. 50 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#15] от "koko65bg":

  + 1. Точно и изчерпателно !

  1914 / 88
 51. 51 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 462 Неутрално

  "изборната победа дава право на правителството да прави каквото си иска", а у нас и изборната загуба дава право на същото. А иначе доста сме далеч от страстта на турците с която протестират (естествено такава страст има сред природозащитниците на Орлов мост) и за пример една млада образована туркиня си купи билет, за да се присъедини към протестиращите вместо да стои и наблюдава събитията от демократична Скандинавия, ние пък гледаме да се изсулим от държавата си.

 52. 52 Профил на If
  If
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#48] от "baxter":


  [quote#48:"baxter"]Говоря за политическата инерция, турската икономика не беше засегната от световната криза защото близостта и до арабските пазари я спасиха от срив. [/quote]
  И каква е тази "политическа" инерция" Че даде права на малцинствата? Че разреши да се ГОВОРИ кюрдски?! Че пусна 24-часов държавен тв канал на кюрдски? Че кюрдският стана академичен език?! Че разреши майчиния език да се изучава, като за същото нещо в "европейска" България има ожесточени дебати, че има протести за 10 минутните новини на турски?!!!!

 53. 53 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#44:"Храбър"]Това, че радикалният ислям се е разпространил малко повече, съвсем не значи че се е развил. Освен това действията на редица радикални ислямисти обрънаха много хора срещу тях, а това тепърва ще дава своите резултати.
  [/quote]

  За развитие на радикалния ислям в прекия смисъл на думата не може да се говори, той си стои в средновековието. Но не бива да се подценява силата му и бързото му разпространение сред мюсюлманите. Той вече има структури в цял свят, което говори, че е добре организиран и най вече сериозно спонсориран, защото целия този процес изисква много пари.
  И най интересното от всичко това е че основният враг на радикалния ислям са точно мюсюлманите. Те като че ли най добре преценяват опасността от него, но още по интересен е факта че точно тези срещу които е създаден радикалния ислям в момента го подкрепят и му дават самочувствие. Това е или недостатъчно разбиране на проблема или дявол знае какво.

 54. 54 Профил на If
  If
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#53] от "baxter":


  [quote#53:"baxter"]И най интересното от всичко това е че основният враг на радикалния ислям са точно мюсюлманите. Те като че ли най добре преценяват опасността от него, [/quote]
  Когато си права - права си! +++++

 55. 55 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Браво на младите, светски настроени турци!

  Успех! Ердоган чалмата да си ходи!

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 56. 56 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#52:"If"]И каква е тази "политическа" инерция" Че даде права на малцинствата? Че разреши да се ГОВОРИ кюрдски?! Че пусна 24-часов държавен тв канал на кюрдски? Че кюрдският стана академичен език?! Че разреши майчиния език да се изучава, като за същото нещо в "европейска" България има ожесточени дебати, че има протести за 10 минутните новини на турски?!!!!
  [/quote]

  Ти сериозно ли говориш. Той е притиснат към стената от кюрдите и за това направи някои малки крачки, които са повече от смешни. Ако почнем да изреждаме всичко което отнема правата на гражданите няма да ни стигнат часове. Като започнем от това колко журналисти са в затвора, колко интелектуалци са извън страната, колко генерали са в затвора, още от времето на иракската криза и пр. Ердоган е подкрепян от консервативните мюсюлмани в Анадола,които Ердоган продължава да радикализира и за което той работи упорито. Всеки по образован и интелигентен турчин не желае управлението му.

 57. 57 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#6] от "nakazatelyat":

  Харесваш живота си, докато един ден за най-малкото противоречие не отидеш в затвора или изправителен лагер. Никога няма да забравя как, когато бях в Париж и хиляди конгоанци затвориха Шан-з-Елизе с протест, че Саркози се среща с диктатора на ДР Конго. Една жена беше вдигнала плакат - "По-добре свободен и беден, отколкото богат и роб".
  Тогава разбрах, защо африканците бягат от Африка - защото не са свободни. Разбрах, че и свободата е обвързана с това да получиш шанс да подобриш начина си на живот. А диктатурата ти диктува един живот, който лидерите ти решат - в Либия Кадафи е бил по-снизходителен, Ким-Чен-Ир не е бил, но право на избор нямаш.

 58. 58 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#2] от "Тони!":

  Коментара ти е като на човек,който е зациклил някъде в миналото ...
  Интересно,понеже е видно,че ползваш Интернет!
  Може би,обяснението е в костовизма,който е характерен с това,че емоциите заемат цялата същност на костовистта,блокирайки способността му да анализира информация ...

  Liberate Your Mind!
 59. 59 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#55] от "Capricornicus":

  Мустафа Кемал не е жив, но духът му е по-силен отвсякога. Между другото съвсем като игра на думи - движението на хората, реформирали Османската империя, на които и Христо Ботев е бил привърженик, а пък Кемал Ататюрк произлиза от тях се наричат "младотурците".

 60. 60 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#52] от "If":

  Кюрдите са толерирани и при Башар Ал Асад. Това прави ли го демократичен? Демокрацията е по-комплексна от 10 минутни новини на майчин език.

 61. 61 Профил на If
  If
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#60] от "peron":


  [quote#60:"peron"]Кюрдите са толерирани и при Башар Ал Асад. [/quote]
  Ха-ха-ха .... нямаха дори лични карти, паспорти ... не бяха считани за хора, не съществуваха в списъците!

 62. 62 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#57] от "peron":
  Благодаря за отговора!

 63. 63 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Свобода и демокрация са много относителни понятия. Първата демокрация в света е формулирана в древна Атина, която се е облягала на робство.
  За Турция, сегашният режим е най-подходящ. Доминират привържениците на Ататюрк и държат под контрол религиозните фанатици. Ако имаха българската демокрация и свобода, щяха да имат дори още по-големи проблеми от българските.

 64. 64 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 891 Любопитно

  Я колко си приличаме с комшиите.
  Тук "НАРОДА"- суверена също тайно се надява и избира авторитарни управленци.
  Защо ли????

 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4651 Любопитно

  "Колко демократична е Турция?"

  Със сигурност Турция е най-демократичната мюсюлманска държава в света! В Турция се провеждат честни, открити и демократични избори за власт, а това е основата на която се гради всяка една демократична държава...!

  П.П.
  А и до колкото знам има и свобода на вероизповеданията, което също е много положително!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на If
  If
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иво":


  [quote#65:"Иво"]А и до колкото знам има и свобода на вероизповеданията, което също е много положително![/quote]
  Има. Спомнете си само сумата заделена от общинският бюджет на Истанбул за ремонта и реконструкцията на българската църква. Мисля беше над милион тл. Истанбулската община е спечелена от партията на Ердоган.

 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4651 Любопитно

  [quote#6:"nakazatelyat"]Какво значение има дали държавата ти е демократична ако харесваш живота си?
  Как може точно да се измери степента на демократичност? За мен лично правилният въпрос би трябвало да бъде дали един държавни си върши работата или не? [/quote]

  Има и такива държави... с висок стандарт и качество на живот, които обаче са абсолютно недемократични.... Катар и Кувейт например са такива! Може би е хубаво да си зададете въпроса, как предпочитате да живеете.... охолно и богато, но без да имате елементарни демократични права, или бедно и трудно, но в демократично общество, където имате право да изповядвате която си искате религия, да критикувате властта без да се страхувате, че после ще бъдете вкарани в затвора и да гласувате свободно на избори.... вие какво бихте избрали???

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Ню Йорк Таймс" ПИШЕ: Авторитарният завой на Турция:"Опитът на Ердоган да установи мюсюлмански морал проличава и от позицията на неговото правителство относно абортите, които до неотдавна не предизвикваха никакви теологични или политически противоречия. Ислямът, както и юдаизмът, дава приоритет на живота и здравето на майката пред тези на плода, но Ердоган, заемайки страница от американското Християнско право, въведе закони за ограничаване на възможностите за аборт чрез турската национална система за здравна застраховка. И създаде такива мерки, които биха навредили повече на бедните, отколкото на богатите жени, воден от националистическите призиви за увеличаване на населението на великата турска нация чрез препоръката всички жени да имат поне три деца.
  Това морално микроуправление на личния живот на хората се случва на фона на все по-остри атаки от страна на правителството срещу политическите и гражданските свободи. Историята на Турция във връзка с журналистическите и творческите свободи е незавидна, правата на сдружаване и протест също все повече се ограничават."
  http://yphalachev1.blogspot.com/2013/06/blog-post_4.html

 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4651 Любопитно

  До коментар [#66] от "If":

  Да, така е... спомням си за този факт, ето още две интересни статии свързани с религията и Турция:

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/12/24/1733863_erdogan_pozdravi_hristiianite_v_turciia_za_koleda/

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/04/07/1803701_vissh_turski_duhovnik_zashtiti_curkvite_na_arabskiia/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#67] от "Иво":

  Иво, имало четири начина на живот:

  Охолно и свободно; охолно без свобода; бедно и свободно и бедно и без свобода...

  Аз лично смятам, че първите 2 са за предпочитане отколкото вторите два...

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 71. 71 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Няма да чета дописката, защото, предполагам, според Ройтерс и тукашната редакция, Турция изостава мноооооооого в демократично отношение от Саудитска Арабия, която има вековни устойчиви демократични корени, спираща дъха на всеки тукашен десен капацитет.

  Разтурям колоквиума!
 72. 72 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Цитат: Към 2012 г. Ердоган ... бе спечелил доверието на президента на САЩ.
  ----

  Одъртявам колеги, одъртявам...
  Вероятно е имало, но не си спомням в `Работническо дело` да е имало съобщение (анализ; извод), че др. Тодор Живков е спечелил доверието на др. Леонид Брежнев...
  Даже ми се струва, че капиталистическите култове задминават социалистическите...

  Разтурям колоквиума!
 73. 73 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тони!":

  Не знам дали всички имат манталитет от 16 век. Защото близначките на мой бивш колега-турчин-от България, завършиха компютърни науки със златни медали и по 10000 долара награда. после станаха доктори на Корнелския университет в САЩ и работят в лаборатория на ИНТЕЛ.

 74. 74 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Сравнете горната подчертано критична статия с беззъбия и завършващ със славословия за турския възход и перспективи текст на обтекаемия Димитър Бечев, за чиято свързаност с турски проекти и средства едва ли някога ще узнаем подробности:


  03 юни 2013, 11:22

  Какво стои зад вълната от народно недоволство в Турция

  От Димитър Бечев

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/06/03/2073874_kakvo_stoi_zad_vulnata_ot_narodno_nedovolstvo_v_turciia/

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 75. 75 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#71] от "Ганий":

  В Саудитска арабия най-демократично режат публично глави. Е, "куче, ама наше куче". Американците хич не ги интересува демократична или не е една държава. Важното да е "наше куче".

 76. 76 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Икономиката и свободата са във взаимна зависимост, но със сигурност са дефазирани (високите им и ниските им стойности се разминават във времето).

  Възможно е една диктатура в началото да даде много силно развитие на икономиката, на базата на съществуващите към началото и технологии. Обаче след време, свободния свят побеждава, защото в него се появяват и развиват новостите.

  Изглежда ще се редуват периоди на централизация и де-централизация.

 77. 77 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  "В сцена, която изглеждаща абсурдно за външните незапознати наблюдатели, в петък американският телевизионен канал CNN International предаваше на живо от "Таксим", докато турският му вариант CNN Turk излъчваше кулинарно шоу."

  Добре познато от тотлитарното минало. С уговорката, че докато вървяха протестите преди 10/11 БНТ излъчваше "песни и танци на народите". Кулинарно шоу само щеше допълнително да нажежи страстите, предвид липсата на продукти от първа необходимост.

  I Want To Believe
 78. 78 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Турция и демокрация? Това е оксиморон.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 79. 79 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#49:"If"]Какво ли търси Ердоган в Магреба? Я провери икономическите отношения със северна Африка, Средният Изток, Русия, Южна Америка .... Още преди 6 години Турция си диверсифицира пазарите, понеже усети кризата в ЕС!
  [/quote]

  Какво търси в Магреба ли? Търси политическа подкрепа и договаря северноафриканските араби да подкрепят политиката му и политиката на уахабититя от Голфа да застанат с тях против Сирия. Алжир като че ли не е много съгласен с Катар и САрабия, Тунис боледува от собствената си пролетна треска, а Мароко е под сериозен натиск от по свободно мислещите мароканци. В Турция също е много голяма опозицията срещу политикана на Ердоган спрямо Сирия. А и подозирам че от там идват и най много джихадисти, нищо чудно и да превърне събирането им в държавна политика. Но да, енергийната политика на Турция е добра, както и развитието на производството. Ще бъде жалко да бъде съсипана тази хубава държава, заради болните амбиции на един луд ислямист.

 80. 80 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Много точна статия дава вярна представа за днешна Турция и същноста на ислямския режим който представлява държавно контролиран капитализъм от тоталитарен тип по-близък до националсоциализма на Хитлер. А този цитат описва много точно историческото развитие на Турция и е добре да го разберет всички които ми надрусаха минуси в статията за днешните протести:

  "Ислямистите, изглежда, замениха кемалистките мечти за авторитарна модернизация със собствените си мечти за авторитарна ислямизация."

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 81. 81 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да спре бирата в ранните часове...тц. тц. тц..... ефенди, ефенди, ама никой не е прокопсал така с раята бе...не може току така да спираш бирата ... Ми то жажда, махмурлук, жега, мачове...ти ще ги цакаш с топла бира...срамота.

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 82. 82 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 442 Неутрално

  трябва само един човек да се самозапали на турския червен площад и турция ще стане като в сирия

  Welthauptstadt Germania
 83. 83 Профил на darktranquillity
  darktranquillity
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Турция Е демократична държава - ръководството и е избрано на избори. Не е дошло на власт с военен преврат, нито е наложено отвън от някоя западна неоколониална сила. Турция не само е демократична държава, но е и изключително просперираща държава във всяко отношение. Освен това е и самостоятелна. И има смелостта да се опълчи на ционисткия окупационен режим в Палестина. Това не могат да понесат ислямофобите.
  Затова и опитите на малка група лумпени, платени провокатори и инспирирани от западните ислямофоби объркани младежи да променят ДЕМОКРАТИЧНО избраното управление на Турция няма да успеят. Да, полицията действа може би по-твърдо отколкоото се налага, но по-добре сега да се действа твърдо, отколкото по-късно да се действа още по-твърдо...

  VenRus2008 : 'Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна.'
 84. 84 Профил на darktranquillity
  darktranquillity
  Рейтинг: 388 Весело

  ... И за разлика от Сирия, Египет, Либия и Тунис, в Турция има демократично избрана власт, която се ползва с подкрепата на повече от половината граждани на страната, затова не, никакви аналогии не могат да се правят и ниакакви революции в Турция няма да има. Колкото и на някои да им се иска..

  VenRus2008 : 'Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна.'
 85. 85 Профил на Konstantin Bochkov
  Konstantin Bochkov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "След това обаче Демир разказва как правителството и лично Ердоган налагат различни закони и проекти - включително за нова ядрена централа - въпреки масовата съпротива и дори след неодобрението на правни консултанти на самата власт."

  За всички тези,които се аргументираха с това,че в Чехия,Америка,Турция,Китай и Бразилия се строят атомни централи....Все пак може би и тази в Турция не е чак толкова необходима,ами е просто...бездънна яма за пари

 86. 86 Профил на darktranquillity
  darktranquillity
  Рейтинг: 388 Весело

  И въобще е изключително .. нагло и смешно, да се обвинява Турция в недемократичност и незачитане правата на малцинствата от хора, които непрекъснато говорят срещу малцинствата, исляма и мултикултурализма и не само говорят, ами и приемат дискриминационни закони, които забраняват на хората да се обличат както искат, да говорят езика си и да изповядват религията си в Европа. Те тръгнали да дават акъл на Турция..

  VenRus2008 : 'Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна.'
 87. 87 Профил на darktranquillity
  darktranquillity
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Иначе да, по принцип демокрацията не означава мнозинството да унищожи малцинството, напротив, означава зачитане правата на малцинствата, въпреки че са такива. И Турция го прави. Помирява се с кюрдите (колкото и да подскачат от яд ционистите), разрешава всички религии да бъдат практикувани, не налага на хората как да се обличат и как не (вече). Всичко това ЗА РАЗЛИКА от тези, които критикуват Турция.

  VenRus2008 : 'Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна.'
 88. 88 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Турция никога не е била демократична държава. Реално, Османската империя дори, при създаването си е била по-модерна, особено за времето си. Затова и е завладяла с лекота разпадащите се държави в източната част на Европа.

  В последствие, империята загнива и изостава, Република Турция продължава този упадък, най-вече в сферата на развиване на демократично общество.

  Сегашна Турция е тоталитарна държава, управлявана от два частни холдинга - Коч и Сабанджъ. Икономиката върви и се развива, но десетките милиони хора са просто част от машината.

 89. 89 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Гневно

  Малко не по темата, но "Фотограф: Stoyan Nenov"?!?!
  Дневник, вече официално ли пишете и българските имена на латиница (шльокавица)?!?!

  Една българка
 90. 90 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А колко демократични са САЩ? "Успешните демокрации предлагат на гражданите си средства да изразяват волята и несъгласието си не само по време на избори, а в "Occupy Walstreat" САЩ се провали зрелищно." Така или как?

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 91. 91 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Познавам Турция, може би не чак толкова добре, но това, от което знам, мога да заключа, че дори спрямо България, Румъния и Гърция е доста по-недемократична, незряла, камо ли пък в сравнение с т.нар. стари демокрации. Безспорни са успехите на Турция в икономическата сфера и донякъде логични предвид големината на пазара и относително либералните регулации - рано или късно щеше да има такъв ренесанс там, особено сега, когато върви голямото преселение от селото в града (при нас е станало през 60те и 70те). Но демокрацията им е бутафорна, на хартия, отстъплението от свободата на словото - сериозно. Управляващата партия владее чрез държавния апарат и държавните фирми почти всички сфери на живота – на практика всеки в по-малка или голяма степен зависи от АКР. Така например държавата строи около 70-80% от жилищата в страната (подобни на нашите панелни комплекси от 70те години) и ги раздава на непазарни принципи на който трябва. За обществените поръчки да не говорим въобще – те също са инструмент на властта и партията. Шуробаджанащината в Турция – национална черта - е около 10-20 пъти по-силна, отколкото при нас. АКР е както нашата БКП едно време. Най-добре е да си неин член, иначе намаляваш шансовете си за кариера и просперитет. Иначе навсякъде в Турция имам или поне преди имах усещането за ред и дисциплина, уважение към авторитетите и закона. Армията, жандармерията и полицията са силни и надничат от всеки ъгъл. Турция е прекрасна държава с отлични перспективи за развитие, която много харесвам. Стискам палци на турците да намерят верния път за излизане от тази криза, от този сблъсък на двете визии за страната.

 92. 92 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "sandoy": Щото и тук протестите бяха за реформи, ама стана само така, че Бойко си тръгна, ...

  Извинете, но протестите в началото бяха само срещу високите цени на тока. И за разлика от турските, още от началото бяха целенасочено провокирани и през цялото веме манипулирани. И още от началото тяхната цел (целта на тези, които ги провокираха и манипулираха) беше свалянето на ГЕРБ от власт. Само че те искаха първо да противопоставят Бойко на протестиращите, след това да го залеят с компроматите, с които го заляха по време на редизборната борба, и така да елиминират ГЕРБ от политическата сцена. Провокацията беше толкова добре обмислена, че на нея се поддадоха и малките десни партии, които почти станаха съюзници на БСП. И затова никоя от тях не можа дя влезе после в парламента.

  ГЕРБ обаче вероятно усети примката на уловката и бързо избяга от нея като моментално даде оставка. Спомнете си очудването и негодуването на протестиращите, които поискаха оставката на ГЕРБ, а след като ГЕРБ я подаде, те почнаха да негодуватт, че той е изпълнил тяхното искане. И точно това е фактът, който показва, че протестите са манипулирани и управлявани от разстояние.

  Тази своевременна реакция на ГЕРБ, пък и прекаления натиск от страна на някои медии, на целия политически елит без този на ГЕРБ и на компроматните специалисти предизвикаха негативизъм към тях и така сам срещу всички, ГЕРБ спечели изборна победа. Но не и властта.

  Властта е спечелена от Атака, ДПС и БСП. Но спечелена по този начин, тази тяхна победа може да се окаже пирова победа. Поне за сега нещата до голяма степен изглеждат така. Но нищо -- ще поживеем и ще видим!

  Апропо, пирова победа е тази, последствоята от която са по-лоши, отколкото ако е била регистрирана една нормална загуба.

 93. 93 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#49] от "If":
  Турция винаги ще бъде извън пределите на Европа
  избирането на ислямистите в управлението го доказа
  а и цивилизования свят вече разбра, че няма нищо по-опасно от исляма и че не е необходимо да губи човешки и материални ресурси във вътрешните им конфликти - справка Сирия...
  не съм кемалистка, но един по-трезв поглед върху събитията в началото на 20 век поставя въпроса: по какво толкова се различават Ататюрк, Борис Трети, Франко, Хитлер, Сталин или Дучето... май?

 94. 94 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Демократична ли е една демократично избрана власт, при която управляващата партия, парламентът и правителството вземат конституционносъобразни и законосъобразни решения, които обаче засягат интересите на техните политически противници, и ги налагат без да се съобразяват интереситена малцинството?

  Верният отговор е, че да, тя формално е демократична. В такъв случай тази демокразия не е нито свободна, нито справедлива, нито умна -- това е диктаторска демокрация, която с нищо не е по-добра, а може би не е и по-лоша, от някакво друго, например от управлението на една абсолютна монархия.

  Колкото до Турция на Ердоган, тя плавно и под аплодисментите доскоро на цяла Западна Европа е в дрейф към радикалния ислям. И то с помощта на Евросъюза и на САЩ, чийто лидери не искат да се събудят и да видят, накъде пува тяхната любима уж неислямистка Туция. И тези протести едва ли ще бъдат достатъчни за промяна на посоката на дрейфа.

 95. 95 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  връзкарски капитализам колко истина има

 96. 96 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тони!":

  Личи си, че си доста ограничен и вероятно не си ходил в Турция, вярно е, че има някои азиатски части, които са точно такива, но да кажеш, че цяла Турция е с манталитет на 16век е просто смешно, особено след случващото се в момента! Тези протестиращи показват на цял свят как хората трябва да се борят за демокрация и равноправие! Изобщо не си наясно за съжаление...

 97. 97 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#89] от "Палица":
  След като снимките са на Ройтерс, Дневник нямат право да нарушават целостта на снимката, тоест името е написано така, за да може да се разбере във всяка държава, където е използвана снимката за различните статии! Ако се вкара малко мисъл,преди да се пише,можеше и да си отговориш сам на въпроса

 98. 98 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#97] от "s1lv3r":
  Името е ИЗВЪН снимката, тоест не нарушава нейната цялост. Живеем в България и "Дневник" е българска медия (поне официално), поради което би трябвало да има стремежа да се списва на книжовен български език. За този език важат правилата, зададени в Нов правописен речник на българския език на БАН, където на стр. 64 четем: "Обект на транскрипция са: собствените (лични и географски имена), имена на улици и площади, на театри и музеи, на периодични издания, на футболни отбори и др." Тоест, правилното е "Ройтерс", Стоян Ненов. Дори Reuters е неправилно за българска медия, но Stoyan Nenov е вече абсурдно.
  Прав сте, добре е да [quote#97:"s1lv3r"]се вкара малко мисъл, преди да се пише.[/quote]

  Една българка
 99. 99 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#98] от "Палица":

  Логото и името на фотографа са част от авторското право върху снимката и не подлежат на промяна! Има си закон за авторското право, който е добре да прочетеш преди да ми цитираш речници и страници За разлика от теб аз не мога да цитирам алинеи от закона,защото не съм книжен плъх, но пък съм сигурен в това, което казвам Медията Дневник е българска, снимките са на Ройтерс, която не е българска агенция и следователно изписването е напълно нормално! Като толкова ти тежи, ходи се оплаквай на Ройтерс и цитирай малко страници и редове!

 100. 100 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1212 Весело

  "Как може правителство, получило почти 50% от гласовете на избирателите, да е авторитарно?"

  Аааа... 50% са мижава работа, лоша организация, бае ти Тошо получваше 99%

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK