От блоговете: Политическият стандарт

Кабинетът "Орешарски"

© Красимир Юскеселиев

Кабинетът "Орешарски""Дневник" препубликува текста на Магдалина Генова от "Блогът на нервната акула".


По темата за сегашното политическо статукво и изказваните съжаления, че с ГЕРБ щеше да е по-добре ми се ще да направя едно уточнение:


ГЕРБ дойдоха на власт през 2009та година с обещанията да ревизират всичко, извършено от Тройната коалиция, както и да има най-сетне наистина осъдени за корупция, кражби, непотизъм, връзки с организираната престъпност, чадър над знакови фигури, предателство на националните интереси и така нататък.
В крайна сметка няма нито един осъден. Нито един. И ако ГЕРБ бяха свършили наистина това, което обещаха, вместо да използват съдебната система и полицията за репресивни цели и облагодетелстване, нямаше в момента статуквото да е такова. Казано простичко – нямаше да сме на този хал.


А ситуацията в момента е следната – имаме парламент, в който и 4те представени партии са пълни с хора, които би следвало минимум да бъдат разследвани за упоменатите по-горе престъпления. И 4те са влезли сега или преди в парламента с лозунги за ревизия и справедливост (като конфигурацията кой кого ще ревизира варира според интересите всеки път). Мога да се обзаложа обаче, че и този път осъдени няма да има, а същите герои, ако не се самоизядат, ще ни обещават ревизия от екрана и преди следващите парламентарни избори. А след това всички дружно ще направят поредната коалиция на националната безотговорност.


Осъдени нямаше нито през последните 4 години, нито ще има през следващите, защото сегашната политическа върхушка се крепи върху сложна система на услуги, взаимовръзки и отношения с едрия "бизнес". И най-добрия пример за това е сегашното правителство – който олигарх и партия не пожела, той не беше представен вътре, като се наложи дори да създават абсурдния пост на министър на "инвестиционното проектиране". Целта – оцеляване на всяка цена, докато се облагодетелстват частни и чужди интереси. Просперитетът и икономическия растеж ще ги оправяме, ама някой друг път.


Внушенията, че е по-добре да изберем едното зло за сметка на другото, защото… (многоточието може да се попълни по избор) освен пораженчески, манипулативни и грозни, са също така и основната причина настоящата политическа реалност да е в това състояние. Прагът на толерантност към лошото, неработещото, несанкционираното, арогантното, фалшивото се повишава малко по малко всяка година, защото винаги ни се представя една алтернатива, която изглежда по-зле. Никога такава, която изглежда по-добре (говоря за медии, шамани и бивши политици, които заглушават всеки опит за разум).


Когато стандартът е лош, и качеството е лошо. И не "някой винаги решава вместо нас", просто стандартите ни са ниски.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 646 Весело

  Киселата акула

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  Уважаема Магдалена, напразно сте се трудили.....Сега ще скочат герберските пропагандисти да уверяват участниците във форума, че Герб е и ще бъде №1!?

 3. 3 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Евала за статия...нещо, което ми е трудно да обясня е написано по кратък и разбираем начин. Евала!

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Весело

  Много хубава статия! Обаче непълна!
  На първо четене забелязвам едната ми любима думичка "олигарси", но много ми липсва другата любима думичка "гражданско общество".
  И нима акулата не е забелязала, че олигарсите пречат на гражданското общество? Или мисли, че не пречат, а един вид работят заедно?

 5. 5 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Поне един път приказките да действат като според реалността. Когато има само зло, на потиснатите им писва накрая, хващат вили и факли и разчистват пейзажа за няколко десетилетия, докато злото пак се размножи до нетърпими нива. Нашето зло работи усърдно да накара хората да хванат подръчните средства.

 6. 6 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Нервна Костовистка пее любимия рефрен, - и тези са като онези, остава да чуем и припева- жив е той жив е там..... окъпан в ... седи и чака народа да прозре и да си вдигне стандартите.

 7. 7 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 776 Весело

  "...защото винаги ни се представя една алтернатива, която изглежда по-зле. Никога такава, която изглежда по-добре (говоря за медии, шамани и бивши политици, които заглушават всеки опит за разум)."

  Ами тя, алтернативата, сама ако не може да се представи по-добре, нека чака Михаля да я представи!
  Иначе казано - поредното из серията сто кахърни разсъждения "И защо тоз' прост народ не вкара умниците от ДСБ в парламента".
  Добре е Дневник да уточнят в името на коректността, че авторката е активист на посочената партия, член на незнамкакъвси консултативен орган или подобно.
  Това е хубаво, разбира се - активна позиция в името на собствените убеждения, но не прави чест на редакцията, че спестява информацията.

 8. 8 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 497 Неутрално

  не схващам кому е нужен този текст. герб не си изпълнили - обещанията - ами не са, ама ни управляват комунистите с дпс и руски кукли, това не е ли по - важната тема !?!

 9. 9 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 924 Разстроено

  Какво да направи което и да е правителство, когато както сами виждате и прокуратура и съд се държи от старите, познати до болка пионки вече 20+ години ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 10. 10 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1209 Весело

  Магдалина, пак общите приказки, дето ги мелиха разни субекти на "спонтанните" протести преди два месеца. Резултатът - нелегитимно правителство на сенчестите интереси. Хайде малко по-реалисти да бъдем, а?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1272 Весело

  До коментар [#6] от "olly":
  Нервна Костовистка пее любимия рефрен"

  -Много бедна фантазия имаш,та не измисли нищо ново за толкова време.
  Сигурно няма да можеш и да се ожениш,че и за това фантазия трябва.

 12. 12 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Още една неразбрала, че не ГЕРБ съди престъпниците а съда. И докато имаме червени мафиотски прокуратура и съд и червени къртици навсякъде плю повсеместна некадърност и корупция, който и да е навласт все тая. А тъпченето на демокрацията сега е фрапиращо, лобизма от първия ден също. А за Белене може да има избесени. Това ако за нервозната акула не са разлики между ГЕРБ и БСП , по-добре да се навре в някой риф и да стане храна на раците (може и орела и щуката по желание)

  Няма шики-мики.
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Каква алтернатива?Децата на комунистите срещу шофьорите и охранителите им!

 14. 14 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  От блоговете на екстремистката ДСБ-общност, същата, която до 12 май говореше абсурдни крайности за опасност от живковизъм, тоталитаризъм и дори фашизъм. Да уточним. Важно е. Поради пълната морална и интелектуална дискредитация на тези политически маргинализирани блогъри.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 15. 15 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#11] от "dedo pepo":

  Вие от файтона с "богатата" фантазия, освен да пригласяте на БСП, друго не правихте. От много богата фантазия сте на сегашния си хал.

  Няма шики-мики.
 16. 16 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Разбирам и споделям наблюденията на авторката, но не и нейния "магически реализъм". Спомнете си, мила девойко, колко претръсквания на биографии и фортиции на президента бяха необходими за да се намери ЕДИН-ЕДНИЧЪК ЧИСТ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ. Кой да разследва и осъди олигархията, като тя е и в съдебната система? Как който и да било да осъди предишното на своето управление, като трябва да го направи с наличната прокуратура, следствие и съд? На основата на наличните закони, написани де факто от червените? И не мислите ли, че това е изключено да се случи за 4 години? Обвиняват Борисов че извъртал за Белене, защото се страхувал, че ще го свалят. Факт е обаче, че извъртайки даде на България отрицателен отговор чрез референдум. И какво стана? Свалиха го. Че отгоре на всичкото и референдума не признават, започвайки рестарт. Аз продължавам да твърдя, че ГЕРБ се опитаха да лавират между националната олигархия и геополитическия натиск от Русия. И твърдя, че това беше единственото възможно поведение - да лавираш. Като гледаме какво прави кабинетът Олигарски още в първите дни на своето управление, всъщност виждаме колко много неща са направили ГЕРБ. Било малко. Никой досега не се опита да накърни толкова много съществени интереси на червената олигархия. И съвсем логично тя спретна класически преврат. И още по-логично толкова е озверяла, че даже вече не прави опити да поприкрие своите марионетки в правителството - най-лобисткото и скандално правителство на целия преход. Толкова скандално, че даже традиционалистите в БСП са в шок и ужас, защото това управление като нищо ще доведе до обявяване на БСП извън закона.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 17. 17 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#12] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":
  [quote#12:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]И докато имаме червени мафиотски прокуратура и съд и червени къртици навсякъде[/quote]
  Много лоша работа. Как ГЕРБ не успяха четири години да ги преборят, просто не мога да си обясня?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 18. 18 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  [quote#7:"forza"]... но не прави чест на редакцията, че спестява информацията.[/quote]

  А нима беззадръжната предизборна пропаганда на "Икономедиа" в интерес на ДСБ имаше повече връзка с честта?

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 19. 19 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1045 Весело

  До коментар [#17] от "ПАВЛА - Sorrylol":

  Ще си го обясниш презследващите 4 години. Абе, къде е Ваньо? То бива нелегалност ама чак пък толкова.

  Няма шики-мики.
 20. 20 Профил на Sion
  Sion
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#15:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]От много богата фантазия сте на сегашния си хал[/quote]
  Поне пропускаме унижението , на което подлагат вас.Искахте да сте неповторими , а? Те ви единственост сега.Лошото е , че заради шайка отрепки като твърдата герберастия , на нормалното дясно му излезе лошо име.Как успяха толкова хора да се вържат на неуки мутри и милиционери , фенове на тоталитаризма и самият Тато , не знам.Явно народонаселението оглупява вярно.Във всеки случай , сега е удоволствие да се гледат гърчовете на "неповторимите".Дай Боже да вкарат Туй и Онуй зад решетките и това недоразумение , тоя сбиротак от профани и калинки , да се разпадне.

  В Дневник може да наричате Боцко -Тиква,Станишев-Гей ,Костов-Мавър,но ако отворите дума за Плевнелиев,сте бан на секундата,
 21. 21 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Нервната Магдалина иска да ни каже това, което всички отдавна знаем: Костов е най-великия! Костов е непогрешим! Браво!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 22. 22 Профил на Sion
  Sion
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#19:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]Абе, къде е Ваньо? То бива нелегалност ама чак пък толкова. [/quote]
  Ти питай къде е Тиквата..За Ваньо грижи немай..

  В Дневник може да наричате Боцко -Тиква,Станишев-Гей ,Костов-Мавър,но ако отворите дума за Плевнелиев,сте бан на секундата,
 23. 23 Профил на Sion
  Sion
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#15] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  Протестираш ли , фуражка? Протестирай..Друго не ти остана..Там по 200 човека вийте на умрело , белким некой ви съжали..

  В Дневник може да наричате Боцко -Тиква,Станишев-Гей ,Костов-Мавър,но ако отворите дума за Плевнелиев,сте бан на секундата,
 24. 24 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#19] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":
  Обяснила съм си го отдавна - два варианта.
  1. Тотална некадърност от страна на ГЕРБ при управлението.
  2. Близост с БСП и разпределение на институциите. За да няма обидени.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  [quote#14:"Югозомби (цензуриран от "Икономедиа""]Да уточним. Важно е. Поради пълната морална и интелектуална дискредитация на тези политически маргинализирани блогъри.[/quote]
  Хайде наистина да уточним, защото е много важно. Герберите дори не могат да деградират, защото никога не са съградили нещо.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Тодоров
  Тодоров
  Рейтинг: 442 Разстроено

  До коментар [#12] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":
  В този ред на мисли, всички обвиняват Цветанов, че укорява съда. А дали му е било приятно целят му труд и на подчинените му да отива така леко на халос само с едно чукване на съдийското чукче?

  托多羅夫
 27. 27 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1900 Весело

  [quote#19:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]Ще си го обясниш презследващите 4 години. Абе, къде е Ваньо? То бива нелегалност ама чак пък толкова.[/quote] До коментар [#19] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  Ако питаш за Танов - все още е шев на митниците.
  "Алоо, Ваньо. Виж Мишо Бирата ....."

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 28. 28 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3035 Весело

  До коментар [#23] от "Sion":

  А бе Ицхак я да те питам нещо - Еми Барух да не ти е леля ?
  А и да те питам още нещо - ти кои очакваш да протестират?
  Кура ми Янковците, Дончо Путевците и другите лица приближени на младежкото БСП ли очакваш на протестите ?


 29. 29 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Любопитно

  Леле, какво го направихте детето? А аз се притесних, че ми е много остра критиката....

 30. 30 Профил на Sion
  Sion
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#28] от "SS":

  Не бе.Очаквах Боцко Тиквата , Цецо Пъпеша , Фидошооу, шефа на боклуците , пардон Титаните..Те такава измет се събра на протеста в защита на Тиквите.Опс , забравих и свинете.Ма те май и сега са си там..

  В Дневник може да наричате Боцко -Тиква,Станишев-Гей ,Костов-Мавър,но ако отворите дума за Плевнелиев,сте бан на секундата,
 31. 31 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Разликата между "избиране на по-малкото зло" и "извличане на максималното от наличното" е съществена. Споделям омерзението на авторката, но не виждам да предлага реалистична алтернатива към настоящия (тоест вече миналия) момент. Надявам се да е доволна от това, което получи - недостатъците на ГЕРБ плюс феноменалната икономическа неадекватност на БСП.

 32. 32 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  До коментар [#25] от "Храбър":

  99 несъществуващи километра и 2,93% на изборите. С лъжи и омраза - толкова.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 33. 33 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3035 Весело

  До коментар [#30] от "Sion":

  А не ! Свинете бяха онагледени на един плакат http://www.dnevnik.bg/photos/2013/06/02/2073119_fotogaleriia_protest_sreshtu_pravitelstvoto_na/?pic=3#picture

  Ама социалислямизма от Оруел не разбира !!!

 34. 34 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 497 Весело

  "Внушенията, че е по-добре да изберем едното зло за сметка на другото, защото… (многоточието може да се попълни по избор) освен пораженчески, манипулативни и грозни, са също така и основната причина настоящата политическа реалност да е в това състояние."

  Точно така! По-добре избори до дупка, от колкото да гледам(и слушам) тези противни сурати още 4 години!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 35. 35 Профил на Sion
  Sion
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#33] от "SS":

  Спомням си.Освен на живо , имаше и "Тиквата - кръстни на прасетата".Викаш , кръщелниците протестират още?!

  В Дневник може да наричате Боцко -Тиква,Станишев-Гей ,Костов-Мавър,но ако отворите дума за Плевнелиев,сте бан на секундата,
 36. 36 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Едно предложение към костоваците. Вместо да разтърсвате въздуха, пърдейки по форумите, дарете парите си за интернет на Ваньо Драгалевски. Нямате си нищо. Нито парламент, субсидия, структури в страната, нито избиратели. Останала ви е само една самоизяждаща се злоба, насочена към ГЕРБ разбира се. Хайде поне веднъж направете нещо полезно за себе си. Другите не ги мислете, никой не се интересува от вас.

 37. 37 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1272 Разстроено

  До коментар [#15] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":
  От много богата фантазия сте на сегашния си хал"

  -А,не!
  Поради липса на прогресивни идеи у вас.

 38. 38 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#19] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":
  [quote#19:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]Абе, къде е Ваньо? [/quote]
  Май само ти не си разбрал, че Ваньо се пенсионира. Вече не се обръщайте към нас с костоваци, а с по-общото - десебари.

 39. 39 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Защо не ръкопляскате? Прекрасно е да се прочете как дори

  една акула напуска безкрайния океан от конспирации,

  слухове, доноси, флашки, димки и т.н. и т.н. и достига все пак брега. Елате и вие на брега.


  http://www.youtube.com/watch?v=vZYbEL06lEU

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 40. 40 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#20] от "Sion":
  [quote#20:"Sion"]...Дай Боже да вкарат Туй и Онуй зад решетките и това недоразумение , тоя сбиротак от профани и калинки , да се разпадне.[/quote]
  Ще ги вкарат за назидание, че бая бизнес им краднаха.

 41. 41 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 776 Любопитно

  До коментар [#29] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Кое дете?

 42. 42 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 442 Весело

  Още една повярвала в себе си "блогърка", стига сте писали глупости, когато реалностите са съвсем други, направо сте много смешна...Писанията Ви могат да предизвикат само смях и съжаление за развинтената Ви фантазия и нещо друго може би...

 43. 43 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ivan Donchev":

  и йкакви са реалностите г-н неповярвал в себе си дончев....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 44. 44 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Весело

  До коментар [#41] от "forza":

  Акулата )))))) Първо си помислих, че ще ме минусират защото се заяждам агресивно, ама колегите като я подлостиха....

 45. 45 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 776 Весело

  До коментар [#44] от "Федор Венедиктович Езерский":

  То това ясно, но чак пък - "дете"?!
  Зряла проходнохрила си е отвсякъде.

  А ти ще я изкараш едва ли не на годините на Щурм Петър Метър, комай трябва да те почерпи!

 46. 46 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 924 Разстроено

  Виждам, че пак носочвате вниманието към предишното правителство, но не виждам как си представяте сегашното да оправи страната....
  Не искате и да си помислите даже, инерцията от предизборните заяждания ви държи още може би...
  Кое ще ви дойде изтрезвяващо ?
  Може би сметките за ток, рестарт на АЕЦ, някой тихомълком взет заем от правителството, пореден шамар от ЕС като спиране на фондове и подобни леки плъзвания у лево ...
  Ще минат още 4 години, циганите ще станат двойно повече,
  От януари ще се махнат още половин-един милион българи...
  Все хубави неща, за вас явно ...
  Живейте си в помията, която ви подава ДПСАТАКАБСП, те на ВАС разчитат, иначе отдавна да ги няма ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 47. 47 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тодоров":Е, има и по-лоши варианти. Например , ако с чукчето го чукнат по яйцата.

 48. 48 Профил на klq54309297
  klq54309297
  Рейтинг: 388 Неутрално

  То статията прекрасна и другарят Костоф в услуга на комунистите е голям вожд, но нито в статията, нито в политиката на т.н. тъмно сини видяхме някакъв план за действие, много приказки.Намериха си и враг сред врагът и той се нарича ГЕРБ. По тъпи, деструктивни и неадекватни политикани няма. Вместо да се бяха опитали да търсят диалог с ГЕРБ в името на общите ни интереси, те решиха да им обявят война и да ги оставят сами да се борят с вонята на ДС и комунизма, кой спечели от това, не знам, но знам кой загуби, НИЕ. И нека ме обеждават костовистите, че им пукало за БГ. Пука им единсвено за собсвеното им его.

 49. 49 Профил на klq54309297
  klq54309297
  Рейтинг: 388 Неутрално
 50. 50 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Весело

  [quote#45:"forza"]То това ясно, но чак пък - "дете"?!
  Зряла проходнохрила си е отвсякъде. [/quote]

  Ми ти ме караш да се замисля ))) То иначе всяко по-малко от мен с 10 години е агънце-багънце
  А за почерпка, няма проблеми, само дали ще изтърпи такава червена бабичка кат мен? )))

 51. 51 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Любопитно

  [quote#46:"Non stop"]Виждам, че пак носочвате вниманието към предишното правителство, но не виждам как си представяте сегашното да оправи страната.... [/quote]

  Бате, ти още ли чакаш някой да те оправи? И от коя страна да те оправи? Баси, за 25 години демокрация не се ли научи, че тези работи се правят поединично? Останалото - солидарността, както му викат моите хора, тя е много хубаво нещо, колкото да ти даде един шут в задника към правилната посока. А ако чакаш някой да те извлачи до светлото бъдеще и комунизъма, ще има да чакаш.... Дали тези щели да го оправят, щото предишните не можли.... ай сектир!

 52. 52 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#4:"Федор Венедиктович Езерский"]много ми липсва другата любима думичка "гражданско общество". [/quote]
  Ех Федя, Федя, статията е добра и точно казва нещата каквито са. Може и да ти се искат думички, като гражданско общество, но статията е реалистична. Не е нито поезия, нито епос, нито научна фантастика. Няма такова общество у нас и затова тракава е реалността. Има само олигархическо общшество.

 53. 53 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2218 Весело

  С чакане на Годо нема да стане. Вместо избори, вадете сопи, павета и почвайте андрешковската пролет. Нема само разни арабели да обират славата! Но-ооо, ако после стане още по-лошо, вече не знам какво ще обясняваме на матряла.

 54. 54 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#4] от "Федор Венедиктович Езерский": И нима акулата не е забелязала, че олигарсите пречат на гражданското общество? Или мисли, че не пречат, а един вид работят заедно?

  Не, не работят заедно. Олигарсите и свръхбогатите бизнесмени и корпорации пораждат гражданското общество - но такова гражданско общество, каквото на тях им е необходимо. Та нима сега у нас са малко НПО-тата, които са баш анджак основен признак на така нареченото "гражданско общество"? И каква е ползата от тях? Да ни кажат, че Вазов и Ботев са расисти и не трябва да се изучават в училище, и че Левски е терорист?

  Благодарим. За сега би било по-добре да минем без такова гражданско общество и без такива граждански организации и структури.

 55. 55 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Анолизът е в правилна посока, но е сравнително плитък. Дълбоките основни причини са няколко, от различни области, но обикновено не се виждат. Или се забравят. Ще припомня няколко, но ясно е, че тук обстоен що годе пълен анализ е невъзможен.

  Преди всичко нещата започват от дворцовия преврат от10.11.1989 година, който е извършен от номенклятурата на БКП с цел да се прдотврати нормалното преминаване от комунизъм към капитализъм. Превратът е извършен за да може тя, номенклатурата, да запази и кадрите си, и властта, за да направи този преход по начин, който е изгоден на нея, а не на народа и на държавата. И тя, макар и не напълно, успя.

  Второ, веднага беше направена Конституцията, в която БСП имаше възможност да впише всичко, което на нея ѝ е изгодно. Там са заложени абсолютизирани няколко основни и иначе общоприети нравствени принципа, който при незадълбочен анализ ѝ придават много примамлив вид. Но които дават възможност да се създават такива закони, които на практика са почти абсолютно неефективни, именно защото се опират на абсолютитизирани принципи, а се отнасят за конкретни, неабсолютни неща и процеси.

  Трето, въз основа на тези абсолютизирани принципи бяха създадени закони, които даваха възможност на нувиращата се все още по възловите места в държавата номенклатура почти безнаказано абсолютно безвъзмездно да обере и държавата, и народа. И ограбването започна. При което на всяка от тези крачки нашите политици и законотворци бяха поощрително потупвани по рамото от западноевропейските си колеги.

  При управлението на СДС и респективно на Иван Костов започна да се слага някакъв ред, който позволи държавата да бъде стабилизирана. Но точно тогава започна създаването на сегашната неефективна законова система, която трябваше да бъде аналог на законовте системи на големите и логати запдноевропейски държави, без да се отчета разликата между тях и България - както във финансово-икономическо, така и в политическо и в социално отношение. Освен това там господства политико-икономическата система на глобализирания капитализъм, която по това време вече е пред прага на общата си криза и коята е много изгодна за богатите хора, социални групи и държави. При това колкото по-богати са те, толкова тя е по-изгодна за тях. А колкото са по-бедни, толкова е по-неизгодна. И точно тази е причината за продължилата толкова време криза на Евросъюза, която няма намерение да си отива.

  Освен това Сергей Станишев, който в началото се опита да възстанови комунистическите ценности в България, под нечие влияние подобно на Жан Виденов зави и сега е напът, който минава някъде между Русия и Китай. А там, особено в Китай, за народа нещата се по-зле и от нашите.

  Така че да се решат натрупаните през последните 23 - 24 години проблеми така, както на вас ви се иска, няма как да стане. Просто за сега да се съдят и осъждат виновните политици и държавни чиновници от висок ранг е невъзможно, защото законите не дават възможтност това да бъде направено. А за да стане възможно, цялата законова систева трябва да бъде същостно корегирана. Което изисква вного време.

  Некщо повече: за сега в България (а това до голямма степен важи и за целия Евросъюз) няма достатъчно изявен политик, който да е осъзнал това и да има реална възможност да направи нещо сериозно в тази насока.

 56. 56 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Весело

  До коментар [#54] от "glog":

  Ето виж, тук съм съгласен с теб единодушно ))))) Но пък виж как културно звучи "гражданското общество" дава "грантове" и финансира независимите медии и печат
  Иначе, като се посочи ако се погледне примера на Русия, как там кръщават "гражданското общество" като "агенти", тук се чува рев "демокрацията е в опасност"

 57. 57 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Любопитно

  [quote#55:"glog"]Второ, веднага беше направена Конституцията, в която БСП имаше възможност да впише всичко, което на нея ѝ е изгодно.[/quote]

  Ще може ли да извадиш конкретен текст в сега действащата конституция, който да е изгоден за БСП, а а демократичните партии като ДСБ, СДС и прочее десница да не е изгоден?

 58. 58 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  За голямо съжаление по-голямата част от блгарите така и не можаха да разберат,че гласувайки за ГЕРБ,БСП,ДСБ,СДС,ДПС,НДСВ,дефакто възпроизвеждат статуквото. Българина няма хоризонт,няма ценности,няма чувство за национална принадлежност. Той е самотен играч,ограничен само до обработката на собсвената си нивичка образно казано,до далаверката и до удоволствието да прекара някого. И какъвто е българина,такива са и политиците ,които избира,защото той харесва подобни нему. Българина мрази по-умните,по- интелигентните,по-можещите. С такава народопсихология толкоз,повече не може.Разбира се има и стойностни хора,но за съжаление те са малцинство. Една част,зачеркна род и Родина и отиде да търси щастието другаде,а останалите тук просто предпочетоха вътрешната емиграция

 59. 59 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Чудесна статия! Може да се допълни, че в основата на положението е ЛИПСАТА на антикомунисти, като личности и организации. В парламента се намърдаха 4 комуноидни партии, други 4-5 пак комуноидни останаха пред вратата, но с апетит да влязат.... и така си я караме.... БЪДЕЩЕТО? И то е същото...

 60. 60 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#15:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]От много богата фантазия сте на сегашния си хал. [/quote]Каза един от победилите, след което се запъти към почетната стълбичка под бурните аплодисменти на публиката.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK