Засмукващият бал

Засмукващият бал

© Юлия Лазарова"Дневник" препубликува текста на Теодора Димова от портала "Култура". Вътрешните заглавия са на редакцията. 


"….после трябваше да я придружавам на абитуриентския й бал, въпреки че тя знаеше, че мразя абитуриентските балове, че мразя самите абитуриенти, безвкусието им, невъобразимата им натруфеност, глупавото им самочувствие, още по-глупавото им бибипкане по улиците, кортежите им, крясъците им ме изкарват от нерви, както и грозните им рокли, ужасните им прически, буклите им, блещукащите им обици, тупираните им вежди, лачените им обувки, токчетата им, в които се преплитат краката им, с които изобщо не могат да вървят също ме изкарват от нерви, цялата тази нелепа приповдигнатост, цялата тази чалга, този кич, който всяка година в края на май започва да се завихря из страната, из всички родители и всички дванайсетокласници, из всички гимназии на България ме изкарват от нерви, тази вдървена пауновщина, тази папагалска цветност и кресливост ме съсипват и то в края на май, в края на май, времето, когато цъфтят люляците (преди това са магнолиите!), защото разцъфтяването им е внезапно и може да бъде пропуснато и именно затова трябва внимателно да се наблюдава, да не се измества вниманието, а не да се отвлича от тези шлейфове от лимузини по улиците на държавата, тези шлейфове от лъщящи коли и джипове като откраднати мъниста на свраки по улиците на държавата, с някакви накачулени по тях същества, които се кикотят и пилеят парите на своите родители, парите, които самите родители години наред ще трябва да спестяват и да изплащат на банките, самите родители в течение на години наред щяха да се лишават от много неща, за да спестяват парите и да ги изплащат на банките, и снимките, сълзите, цветята, прегръдките, уискито на родителите, тази латиносантименталонст, латиногордост и на родители, и на абитуриенти – отвратително, наистина отвратително…"


Това е откъс от романа ми "Адриана", чието първо издание беше през 2007 г. Шест години по-късно тази мимолетна снимка на завихрилото се абитуриентство ми се струва добронамерена и снизходителна. След шест години безумието около завършващите ученици би трябвало да бъде описано в много по-тежки, в много по-заклеймяващи думи. Защото вакханалията ескалира.
Няма нищо лошо в това едно 19 годишно същество да се облече елегантно и красиво, да отиде на заведение със своите съученици и приятели, да отпразнува завършването на гимназията. Естествено е дори да се попрекали. Естествено е дори да се понапият.


И виждаме как нещо толкова просто и естествено се превръща в една крайна, отблъскваща, типично българска уродливост.


Абитуриентският бал днес е синоним на кич и пошлост


– от клаксоните и колите до роклите и побоищата, до безвкусицата, до безметежното и тъпоумно пилеене на спестявани с лишения пари.


Защо не са красиви роклите им? баловете им? радостта им?


Иисус казва: – добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро. Достоевски казва: красотата ще спаси света. Той има предвид вселенската, цялостната, духовната и физическата красота, красотата в нейната пълнота, красотата на любовта и на доброто. Сега в 21 век в България ние можем да преобърнем фразата на великия пророк и да кажем:


пошлостта ще погуби света


Защото тя е заразителна, заразата е мигновена, няма противоотрова сега, тук, в 21 век, в България. Няма противоотрова, колкото и да не ми се иска да говоря в песимистичен план.


Това поколение деца, които израстнаха не пред погледа на своите родители, а пред компютрите и


в прегръдката на биг брадърите, къртиците, певиците, кечистите


Това поколение деца, които не са научени, че хлябът е свят, че е грях да се изхвърлят дори и трошиците му. Това поколение деца, чиито мечти се свеждат до забавления и пари, много пари, изкарани с максимално малко труд, по възможност изобщо без труд.


Защото трудът е за баламите, за глупавите, за неуспелите. Трудът гарантира единствено неуспех, мърморене, недоволство. Колкото повече труд, толкова по-малко пари, а следователно и толкова повече безсмислие. Колкото повече пари – толкова повече смисъл. Парите и смисълът са в пряка зависимост. Тази пряка зависимост важи с особено голяма сила за политиците ни. С особено голяма сила сега, с тези партии, с това правителство. Политиците, от които се отвращаваме, срещу които протестираме, и които отново избираме. Политиците, които са като нас, защото са част от нас.


Но тази пряка зависимост между пари и смисъл е абсолютно измамна


Абсолютно лъжовна. Абсолютно куха. Смисълът може да дойде единствено през Божията мяра, а не през човешката. От сърцето си можем да изкараме доброта само когато в него има доброта; и красота – само когато в него има красота.


Затова в абитуриентските балове се изливат толкова безсмислено много пари, а роклите са грозни, а радостта е измамна, е веселието помрачено, а пошлостта на тези балове е безмерна.

Засмукващият бал

© Юлия Лазарова


Тази пошлост може би се откроява толкова безмилостно, защото се случва в дните на най-светлите, най-дълбоките, най-духовните празници – 24 май, Първи юни и Втори юни. Духовността на Светите солунски братя е фонът, на който бездуховността контрастира още по-отблъскващо. Денят на детето с неговата чистота откроява още по-ярко как обществото ни я погубва, омърсява и опошлява. Защото нали днешните кичозни абитуриенти само до вчера са били лъчезарни деца.


Ботев загина на 28 години. "Момци ми са тез", каза на капитана. На чела им бяха левски знаци. В очите им – плам. В сърцата им – плам. "Ний летиме за свобода"! Те летяха! Водите на Дунава бяха тихи и бели. "Радецки" се носеше по златни вълни. Когато в сърцето има плам, светът е приказен. Само красотата ще спаси света! Само от доброто съкровище на сърцето си добрият човек може да изнася добро.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Такива текстове трябва да се появяват всяка година, но седмици и дни преди баловете, а не след тях?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти": Както и онази хубава снимка на абитуриентите от Босилеград (дано не греша града), които дали заделените за тоалети и прически пари за благотворителност и отиваха на "бала" по дънки и тениски. Толкова бяха красиви!

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Само че кой ще го разбере това!

 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Суета на суетите, всичко е суета!
  /лат. поговорка/

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  За съжаление не е останала красота, която да спаси света. А пошлостта е повсеместна. Бих добавила и лекото поведение на голяма част от младите хора.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 6. 6 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Текстът ми се струва доста преекспониран... Вероятно, авторката е огорчена от живота и в търсене на своето упование, се опитва да внуши на останалите, колко грозен е светът краи нас.
  Бих я посъветвала да вдигне поглед по-високо, за да види светлината на обикновеното слънце и да усети топлината, с която то ни дарява..

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 7. 7 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Всъщност критикуваме субпродукта, каквато е пошлостта на нравите и отношението към парите и труда. От 23 години това се рекламира в медиите, това се демонстрира в политиката, работата. Тези деца къде могат да видят друг модел на поведение, кой ни е авторитета, който показва нещо различно.

  malart.blog.bg
 8. 8 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 920 Неутрално

  ПИСАНИЕ - революционно!!!!! Но безнадеждно късно . СОРРИ!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2016 Весело

  Очаквам годината, в която няма да четем нищо за абитуриентските балове. Ама абсолюто нищо. Нито кахърни есета, нито жълти репортажи, нито криминална хроника. Почти същото е с темата "парно" наесен. Когато приключим с тези феномени ще се е случило едно от двете: или преходът ще е свършил, или ще сме закрили държавата. А то, агония без край.

 10. 10 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 574 Неутрално

  и аз си мислех как може да се преодолее този ужасен кич тези дни. това, че трудът е за баламите е наследство от комунизма, а не само от последните 23 г. - 'учи мама, за да не работиш'.
  все още не знам откъде идва мита за трудолюбието на българина, и дали сме били по-трудолюбиви преди това, но така или иначе, комунизма, развращавайки всичко, е насадил едно презрение към полагането на усилия, което ще се преодолее много трудно, ако изобщо. колкото до парите и Божията мяра, и да съм съгласна с това, за да възпитаме желание за труд може би е по-добре да се обясни, че има връзка с парите все пак - както е в англосаксонските общества - трудиш се - имаш пари.

 11. 11 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Направило ми е впечатление при такива случай че колко по ниско е интелектуалното ниво толкова децибелите са в повече.

 12. 12 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Веднъж присъствах на тържество на завършили гимназисти в Швеция. Нямаше как да не правя сравнение през цялото време с нашите балове. В училището, на завършилите бяха наредени шведски маси, чистички, добре облечени тинейджъри се веселяха в двора. Нямаше го кича, просташкото излъчване, скъпите луксозни коли, пародията кой е по-по-най. Нима тези хора са по бедни от нас, че не разпускат по нашия начин или точно обратното. Не е ли простащината израз на ниско самочувствие и избиване на комплекси, предали се на нашите деца по толкова изроден начин.

 13. 13 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Родителите са виновни.

  Първо от малки ги учат на това, че трябва да притежават всичко каквото си пожелаят за "да не живеят като тях" тоест били нямали нищо. После са виновни, понеже се стремят да им задоволят всякакви капризи понеже "другите имат". След това са виновни понеже "ония са им взели и ние ще вземем за да не сме по-долу". И така нататък. Учат ги на вещомания и показност от бебета и после ги оплакват по медиите и се възмущават. Ама само за чуждите деца де. За собствените ни думичка.

 14. 14 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  да сравняваш абитуриентите с Ботев е все едно да сравняваш писателските умения на задръстения автор с Вазов. ходи повръщай.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Назидателни писания като тези се наричат мракобесни- авторката прилича на рак, дърпаща себе си назад и опитвайки се да убеди всички че да вървиш със з..ка напред е много възвишено. Изводът - пълзи назад, но не върви напред. Нищо учудващо, че Дневник дават поле за такива уродливи писания.

 16. 16 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#4:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Суета на суетите, всичко е суета!
  /лат. поговорка/[/quote]
  Еврейска - Еклесиаст, кн.1.2. И още - видимото е временно, а невидимото - вечно (2 Коринтяни, 4.18). Теодора Димова явно живее още в 1 век.

 17. 17 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  балът винаги ще си остане бунт и прераждане. след като 12 години са те потискали в даскало, след като си целувал задници за едната 3, 12 години между чука и наковалнята, 12 години опрамдаване нечии свръх очаквания - компенсация за собствения пропилян живот и ненапоследно място 12 години си бил пренебрегван заради зубъри, които никога няма да разберат за какво са баловете. след всичко това заслужаваш в една вечер да можеш да кажеш "благодаря, беше трудно, но си заслужаваше", или "майната ви, вече съм свободен. дано горите в ада". Ботев би си изкарал чудесно на един такъв бал.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на shuffle
  shuffle
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  Учениците са от Пирот: http://globalvoicesonline.org/2013/06/02/serbian-high-school-students-trade-prom-for-charity/

  Иначе такива текстове са наистина излишни, и се въдят всяка година. Симплистични, снизходителни и назидателни - и като стигнеш до частта как компютрите и телевизията са виновни, и ти става ясно, че смислеността на "анализа" изхвърча през прозореца. И аз не мога да обобщя причините за това да се получават разни ексцесии (които съвсем не са толкова много, колкото ги изкарват - и за това виня медиите), но състоянието на масова и прехвърляна безотговорност между образователна система и родители не може да помага в случая.
  И за накрая, както казваше баба ми, "Каквото е*ало, такова изляло" - децата ви приличат и се учат от вас, и ако им обясните, че не могат да приличат на маймуни с каски, ще ви послушат. Ако не можете...

 19. 19 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#17] от "hue":

  Покъртително !

 20. 20 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  До коментар [#15] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Нищо учудващо, че Дневник дават поле за такива уродливи писания."

  -Писанието е твърде уместно.
  Уродливо писание е твоят коментар.

 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Баловете и абитуриентите отразяват атмосферата в цялото ни общество. Децата просот са наше огледало.
  Към това да припомним, че баловете не са типична забава за България, били са привнесени от Европа в края на XIX век и отначало са били доста смешни, дори всред богатите - кичозни, копиращои примери, без осъзнаването им. Постепенно се оформя общество, за което са нормална забава, но то е малобройно и е буквално избито, прогонено или подтиснато след комунистическия преврат през 1944.
  Последва отново пошло копиране, но тъй като тон от 1945 насам дава утайката на обществото, то не може да еволюира естествено, както се е е случило преди това.

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#18] от "shuffle": Благодаря за уточнението, точно така, Пирот.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 727 Любопитно

  До коментар [#15] от "Каишков - Гласът на Америка":
  [quote#15:"Каишков - Гласът на Америка"]Назидателни писания като тези се наричат мракобесни - авторката прилича на рак, дърпаща себе си назад и опитвайки се да убеди всички че да вървиш със з..ка напред е много възвишено. [/quote] Вероятно за вас възвишено е да се качиш в каросерията на взетия назаем пикап, "облечена" в пембен сатенен корсет, чиято цел е да изкара колкото може по на показ "прелестите ти" и да ревеш до прегракване числителните от 1 до 12 с бутилка уиски в ръка, за което "гордите" ти родители са опъвали каиша цяла седмица?

  Една българка
 24. 24 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Много точно написано, всичко е до болка познато на всички ни. Нещата с всяка година излизат все повече и повече от релси. Горещо се надявам този ужас в скоро време да спре, че не се търпи тази селящина и безумщина.

 25. 25 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#23:"Палица"]Вероятн за вас възвишено [/quote]
  А за вас какво е възвишено - от името на Бога да пръскате огън и жупел, да издигате клади и аутодафета (засега само на думи) и да призовавате за света инквизиция, всеобща забрана и световна ненавист към всеки, който си е позволил да се усмихне.

 26. 26 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 613 Гневно

  [quote#10:"owen"]че трудът е за баламите е наследство от комунизма, а не само от последните 23 г. - 'учи мама, за да не работиш'. [/quote]
  Не ви ли писна да слушате тази реплика, с която се внушава, че тези, които учат, са мързеливи. Всъщност репликата се повтаря неизменно от хора, които ги е домързяло да учат. Истината е, че днес тази приказка трябва да звучи така: "Учи мама, за да работиш!" Защото работа за неграмотни вече няма и ако не учиш ще лежиш цял живот на социалната ни система, т.е., на гърба на тези, които са учили. Така че е наглост в същото време да ги изкарваш мързеливи.
  Що се отнася до статията, мисля че авторът е изключително депресиран, негативен, да не кажа озлобен човек. Човек, който търси лошото във всичко наоколо. Вярно е, че на баловете се прекалява понякога, но във всяко стадо си има мърша. Не е редно да слагаш всички под един знаменател. Това е все едно да кажа, че всички писатели са некадърни, защото не съм харесала книгата "Адриана". Една част празнуват нормално, с основание, защото са положили много труд и са постигнали някакъв резултат. Що се отнася до това дали са красиви тоалетите или не, руснаците имат една много вярна приказка: "На вкус и на цвет товарищи нет!" (простете ако не е съвсем вярно граматически).
  Госпожо Димова, преди да съдите някого, спомнете си за една друга реплика на Христос: "Преди да извадиш сламката от окото на другия, извади гредата от собственото си око!" Помислете дали Вие с този негативизъм допринасяте за "вселенската красота" и за добротата на човечеството и тогава съдете останалите за пошлостта!

  Аз
 27. 27 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Много точно казано, всяка една дума...

 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Статията е прекалено тегава за четене.

  Можеше да го каже много по-простичко и синтезирано - тия балове са абсолютен парад на кича и простотията.

  Т.е. права е авторката, ама с такъв изказ като нейния, просто не става....

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 609 Гневно

  Страхотна статия! Както и Иво Сиромах писа в ФБ - От абитуриентите по-прости са единствено техните родители! Това е безумие!!! Точно когато предстоят разходи за кандидатстване, университети и т.н. се натрисат разли рокли по 1000-2000 лв. обувки, прически майко мила!!!! Простотията и чалгата напълно ни заля...

  П.С. Браво на автора никога до сега не бях чел изречение от 200-300 думи

 31. 31 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#17:"hue"]целувал задници за едната 3[/quote]
  Житейска истина е, че тройката се изкарва най-трудно.

  Winora forever
 32. 32 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  На бал - само с униформи. И да пускат валсове.

 33. 33 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#29] от "Angeloff":

  Споменаването на Ботев на финала също е доста пошло. Много обичаме да се крием зад портрета на Ботев, сякаш той, подобно на един Исус, ни пречиства от пошлото.

  Нека писателите, артистите, поетите, художниците и прочее "интелектуалците" погледнат себе си. Нека се погледнат, преди да критикуват младите, преди да критикуват другите. Нека се погледнат те къде са, какъв пример дават. Как се обличат. Какви идеи представят на света.

  Къде бяхте, поети и певци, когато хората протестираха? Къде бяхте, когато Вежди Рашидов бе назначен за министър на културата? Колко от вас застанаха пред сградата на МС, за да протестират тази карикатура?

  Какъв пример сте дали, та критикувате?

 34. 34 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Такива текстове трябва да идват с предупреждението, че прекаленото гледане в палантира вреди на менталното и физическо здраве и унищожава надеждата.

  Не обичам автори, които поне не загатват малката стъпка, която да обърне тенденцията. Играли ли сте Го? Там от един бял пул с мъдрост и способности цялата дъска става с бели пулове. И обратното де, важна е всяка крачка.

  Децата и младите имат нужда от лесна структура, която да спазват. Лесни ежедневни правила, които не ги подтискат, а спазването им дава приятно усещане.

  Днес обучението е прекалено абстрактно, прекалено безтелесно. За младите е най-приятно да правят нещо физическо, но не про формата трудово обучение. Едни от най-щастливите ученици са от музикалните училища, защото с дух и интелект се борят във физическа среда- да овладеят инструмент. А останалите с витаещо съзнание незнайно защо зубрят партии и водачи в хаоса след Освобождението, което обаче не им дава сили и знания да се оправят в съвременния вариант на този хаос.

  Днешните гимназисти са подрязвани, скрити от всяко истинско усилие, а така нямат усещане за граници. Те живеят в свят от токсични абстракции, с които не е ясно дали ще могат да се справят с реалността, колкото и работните позиции да са свързани именно с интелект и способност за работа с абстракции.

  Няколко подхода са- без да се дърпаме, че било остаряло- курсове по поведение сред природата, ама по-дългички, две седмици, да видят малко физически зор. Всякакви подготовки, ама не про форма, занаяти- ама сериозно. Една идейка по-малко учене.

  Иначе финото и абстрактно мислене разболява, докарва до усещане за безтегловност или просто до отказ да се мисли.

  Просто защото обществото вече произвежда не хора, а естетизирани подобия на човеци, с други мотивации и желания, които уж са фини и модни, а са всъщност чудовищни. Виж темата за зомби апокалипсиса.

 35. 35 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#15] от "Каишков - Гласът на Америка":

  А ти какво смислено си написал в защита на чалгата, пошлотията и уродливото показване на мерцедеси и аудита? А? Или да си затваряме очите пред цялата тая мътилка и тъпа безпросветност ?
  Каква радост може да има в тоя кич дето ни свирка и дюдюка от лъскавите возила?
  Само ще ти кажа, че за 50 години комунистите изтриха основните морални кодове на тази нещастна нация. Никакви милиарди откраднати долари не са от значение, от значение е масовото зомбиране и затъпяване на нацията. Чалгализирането и опростачването е защото комунистите дойдоха от най-тъпата прослойка на населението и си въобразиха, че са "нещо", но си останаха едно "нищо" и пренесоха цялата си морална уродливост върху народа. Заразиха го и сега такива като теб злобеят над умни текстове като този.

 36. 36 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1437 Любопитно

  Статията е ужасна, откъса от романа - също!

  [quote#0:"романа"]откраднати мъниста НА свраки[/quote]

  ... дори и аз ще го напиша по-добре - на-от

  Има обаче нещо съвсем закономерно при нас хората - колкото повече се нижат годините, толкова повече се възмущаваме, а и от сериозно повече неща.

  Всички сме ходили на бал и всички сме били абитуриенти.
  Уважавайте децата - те все още са деца.
  Ние сме вече прекалено обременени за да ни се крещи и за да ни се обличат кичозни дрехи... но ще дойде пак деня в който ще се вдетиним отново, но вече не по желание или незрялост.

  Жената е покана за щастие
 37. 37 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#4] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  не е латинска, а е Еклесиаст

  Иисус не е пророк, а е Господ - Поне според християните. Според мюсюлманите е малък пророк.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 38. 38 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Много нескопосано написана статия. Смесването на Исус, Кирил и Методий с останалият булумач е нелепо.
  Написана е с гняв, от човек със сериозни проблеми.

 39. 39 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  АБИТУРЕНТИТЕ СА ТОВА, КОЕТО НИЕ СМЕ СЪЗДАЛИ КАТО СОЦИАЛНА ФИКЦИЯ.

  Обществото ни ги прави такива и ако не ги харесваме то вината е у нас, а не в тяхното поведение и изяви.

  ПОЛИТИЗИРАНЕТО и разслоението, както и ценостната система като носител на каквото и да е поведение се формират в ежедневието на поколенията от нас недоволните.

  АБИТУРЕНТИТЕ СА НАШЕТО СОЦИУМНО ОГЛЕДАЛО и ако не се харесваме трябва да се променяме до тогава докато образа който виждаме всяка година в края на май ни хареса.

 40. 40 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 613 Весело

  [quote#32:"dosetliv"]На бал - само с униформи. И да пускат валсове.
  [/quote]
  Рок е нямало, няма и няма и да има!

  Аз
 41. 41 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#36] от "bgpainter":

  Ако смятаме, че абитурентите са деца, то ние носим отговорноста за поведението им, а не те!

  Защото децата незнаят, кое какво е и трябва да им се покаже какъв е критерият и мярката. ТЕ очакват това от нас. Но дали го получават?...

 42. 42 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1437 Любопитно

  До коментар [#34] от "lil_alex":

  В последните 50-60 години белия свят масово забогатя.
  Обърнете се назад във времето и вижте преди 50 години 1 човек какво е притежавал, имал ли е къща, кола, или само 2-3 чифта панталони и място за спане.
  Не е пошло желанието им да имат, да са Някой, "личност" и т.н... друг е въпроса, че 1% от тях ще успеят да станат човеци.

  Всичко е въпрос на избор и труд.

  Жената е покана за щастие
 43. 43 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1437 Любопитно

  До коментар [#41] от "convince":

  Именно... не са виновни те, а източника на информация.
  Ние им я даваме - те я учат, къде с акъл, къде папагалската.

  Тоест общо казано - ТЕ са наша еманация

  Жената е покана за щастие
 44. 44 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ваня":

  Така е, защото ние сме по хората и ръчениците и гледаме да не сме по зурните, кючеците и тюмбелеците. Но поведенчески за съжаление неможем да им устоим, поради неразбирането, що е то валс или рок енд рол.

 45. 45 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Много добре знам от какво материално положение идват хората преди мен. Но дори имането може да се модифицира от култура, от някакъв свян. Резултатът от не-имането не е задължително изпусната и дива консумация, още повече, че над определен брой предмети става уморитело. Резултатът би трябвало да е просветлено имане.

  Семейството ми поколения назад никога не е било пребогато, но съм виждала по-заможни хора, за които важи определението "невидял". Не че реално няма, но запълва някакъв душевен глад. В моя род поне душевен глад не се е случвало да има, макар моето поколение да е насочвано натам от маркетинг, реклама и идеята, че с консумация се пълнят екзистенциални празнини.

 46. 46 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Не, че аз съм голям привърженик на патетиката по баловете, но не мога да приема и злостта, която струи от този пасквил.

 47. 47 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Стига рИвали срещу децата Веее! Оставете ги да си живеят живота.

  Хората са сбабичкосани и сдедкосани, щом младите станат лоши... та затова авторката да се замисли. Има време и за чалга и за валс, има време и за комиците и за Достоевски, има време и за игри и за Дескриптивна Геометрия...

  В очите ми авторката е една пухла, сбабичкосана и имаща домашен Любимец, напълно отговаря ментално на ОНАЯ, която върна детето преди няколко дни.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 48. 48 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1437 Любопитно

  До коментар [#45] от "lil_alex":

  Говорех общо, за всички. Един имал малко, друг повече е без особено значение.

  Ние сме най-недоволната нация и статията затвърждава това.
  Авторката е написала И нещо безумно известно на всички - липса на традиции в стила на обличане, маниерите и т.н.
  Аз бих я попитала дали има маниерите в това направление на Италианците?!? Г-жо Димова, вие умеете ли го държанието и обличането със стил, че да давате пример на околните с него?

  Нека хората да избират сами как да живеят и какво да бъдат.

  Жената е покана за щастие
 49. 49 Профил на ladinn
  ladinn
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Дразнят ме подобни назидателни текстове. Балове има в цяла Европа и навсякъде другаде, където живеят европейци - примерно Северна Америка. Ако някой си направи труда да изгледа достатъчно снимки от подобни събития, ще види, че по много малко неща се различават от нашите.

  Разликата е, че тук се намират хора, които копират пошли тенденции около себе си и буквално се правят на клоуни и папагали на бала си, за да направят впечатление. Правят го с пълната подкрепа на родителите си. Така че ако ще пишем назидателни статии, нека първо се огледаме и видим с какво растат децата и какви модели на поведение копират.

  Ако абитуриентите ви дразнят, причините не са в тях. Тези млади хора са изцяло ваш продукт. Защото у нас всеки гледа да се спаси единично и мълчаливо склонява главица и се съгласява с публичното нарушаване на всякакви правила, дори и тези в ущърб на собствения ни интерес и добруване. В такава среда посредствеността и кичът имат почва за виреене.

 50. 50 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 395 Неутрално

  добра статия, но изтъква само една гледна точка. Лично ме обижда когато авторът слага всички млади като поклонници на чалгата, бързото забогатяване и пошлостта. Може би това надделява за съжаление, но няма как да е иначе когато това поколение е възпитавано от такива медии като българските. И още нещо - освен с Биг Брадър, ТВ Планета и Мишо Шамара това поколение израстна и с интернет, а интернет дава свобода на мисленето - една от главните причини например да се случват тези протести в Турция в момента.
  Не всичко е загубено и не всичко е толкова черно, дори напротив - ако си отворите очите и желаете да ги видите - ще видите десетки млади с ценности и идеали, които искат да променят тази страна. А относно баловете - те са еднакви навсякъде по света, като изключим чалгата, скъпите автомобили и показноста, които са наша запазена марка за съжаление

 51. 51 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Отделно от пошлостта и безсмислието на "мероприятието", за пореден път се питам защо в България не се харесва алтернативата, възприета в Западна Европа - няколкодневно пътуване до интересно място. Няма да струва по-скъпо на родителите, младежите също могат да се погрижат за разходите, удоволствието пак ще е гарантирано.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 52. 52 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#17] от "hue":

  "след като си целувал задници за едната 3"
  А пък някои деца завършват с пълен отличен най-реномираните в България училища без подобни ритуали, просто знаят и могат много. Въпрос на избор и ценностна система.

 53. 53 Профил на ladinn
  ladinn
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#51] от "Мария":

  Мария, има места в България, където учениците правят същото. Моят бал протече точно така. С пътуване, посещение на няколко интересни места и никой не беше облечен прескъпо и кичозно. Нямаше лимузини, нямаше тъпани и зурни.

 54. 54 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Откъсът от романа ме заля с огромна доза жлъчност и омраза. И аз не ги харесвам описаните обстоятелства около баловете, но не защото ми пречат на собственото спокойствие и ме откъсват от унеса по цъфналите люляци. Жал ми е за всички тези младежи, които са засмукани във водовъртежа на безумните разбирания за красота и успеваемост, подхранвани от цялото ни общество. Да не би 18 годишните сега да са измислили чалгата, да не би това да са техните собствени разбирания за забавление? Те друго не са видели около себе си, защо върху тях изсипвате толкова омраза? Парадоксално, в последствие авторът говори за доброта и любов... И някои предлагат подобни есета да се публикуват преди баловете. Наистина ли смятате, че с подобен тон нещо ще се промени? Напротив, този назидателен език предизвиква точно обратната реакция, особено при младите хора, защото тогава те се изживяват като бунтари. Така подхранвате чалга мисленето, като начин да покажеш, че не ти пука и си правиш каквото си искаш, пък старомодните да си мърморят. Когато аз завършвах, вече чалгата се ширеше, но все още в представите на повечето млади хора това си беше простотия и кръчмарщина и визия, на която се присмивахме. Докато не изплуват на повърхността ценности, които да запратят чалгата в долнопробните кръчми, откъдето изпълзя, покрай всеки бал ще четем едни и същи гневни излияния, които не променят нищо. Когато чалгата във всички свои измерения се разглежда като отживелица и отражение на абсурдната подмяна на ценности през прехода, а не нещо скандално, на което непрекъснато се обръща внимание, младите ще са първите, които ще забравят за нея.

 55. 55 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 506 Весело

  Мен абитуриентите ме кефят и ще продължават да ме кефят всички следващи абитуриенти.

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 56. 56 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Докато чакаме политиците да бъдат критерийна мярка за обществено поведение и доверие то няма как обществото ни да има друга нагласа, защото сме се оставили в техните ръце, морал, насоки и перспективни посоки.

  Целият народ, българската нация не желае да поеме отговорноста за себеси, а чака като едно недоразвито общество рамките на поведение да му бъдат сервирани и предписани както преди години.

  КОМУНОЗАРАЗАТА като поведенческа нагласа тлее в душите и сърцата на родителите на абитурентското поведение. Първенющината и неудоволетворението от съществуване изпразнено от съдържание и чакането на живот на готово, довеждат до тази нежелана уродлива кичозност, която избухва и нистряска всяка пролет.

  Но да не забравяме, че ние родителите езнаем как и какво да кажем, защото махваме с ръка пред очартаващата се безперспективност след завършването на един формален цикъл на една недообразованост и пъплеща вторична неграмотност, която СОЦИАЛНИЯТ КОМУНИЗЪМ толерираше и осигуряаше нарочно в замяна на едно пословично българско унизително търпение на очевадна управленска безперспективна житейска простащина.

 57. 57 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 681 Неутрално

  В тоя един ден да правят каквото си искат....
  Кича не от вчера, суетата също, а депресията си е вътрешно състояние.

  като дете си спомням оживлението по баловете в провинциалния град, нищо ново под слънцето

 58. 58 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Мисля,че абитуриентските балове са пълен кич. Ежегодно повтарящо се безумие,чиято жертва са и родителите, и децата. Смятам че една семпла танцова забава в училищния двор е напълно достатъчна. При днешата мизерия,да теглиш заем, или де жертваш средсва спестени с лишения за да бъде и твоето дете,"като другите" е парад на глупостта.

 59. 59 Профил на Фуджисава
  Фуджисава
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Много обобщения и двоен стандарт. Авторката, нали ви е ясно, че нас ни ядосват неща, които не искаме да видим у себе си?

  Има и кич, има и разум. Има препили тинейджъри, има и балове, на които нито един не се е напил. Но за тях никой не говори.

  Като чета, 90% от хората заклеймяват чалгата. Интересно, как 90% от абитуриентите се обличат и държат чалгарски?

 60. 60 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  До коментар [#18] от "shuffle":

  Само не знам защо са ви наслагали минуси на едно споделяне на позиция на млади хора, която наистина може да предотврати много от крясъка на "завършването". Вярно, в Сърбия, но защо да не станем свидетели на местно "подражание".
  Още малко от жеста на пиротските деца: https://www.facebook.com/pet.minuta.zivot/photos_stream

  Ecrasez l’infâme
 61. 61 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Неприятен за четене текст и доста досаден.

 62. 62 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#53] от "ladin":

  Страхотно! Дано стане и масова практика, защото я няма безумната надпревара за скъпи тоалети, лимузини, нови ц*ци и пр. А удоволствието от това да си допринесъл за пътуването си е безценно - младежите са доста изобретателни, когато трябва да заработят удоволствията си.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 63. 63 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  От красотата до пошлостта и кича има една малка крачка. Изкуството е да не я направиш.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 64. 64 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#8] от "Чърчил":

  "Писанието" е просто една тъжна констатация, никой не може да очаква от него да последва революция в ученическото мислене и поведение, но виж - в родителското такова, не само, че би трябвало, но и е просто наложително! Ако всеки родител преосмисли и анализира своето поведение и отношение към детето си превантивно или ако просто домашната среда и култура на взаимоотношенията НЕ предразполага абитуриентът към безмерната пошлост и кич на неговите изяви по време на предстоящият му бал, то тогава и тази грозна картина в българските градове има шанс да се промени! Иначе, ако нещата са наистина толкова безнадеждни, както казвате, то не ни остава нищо друго, освен да посочим на децата си Терминал-2!

 65. 65 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Г-жо Димова, стига хленчене.

 66. 66 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Как може да се публикува такова скодоумие?
  Че да се замесва и Ботев! Срино, Ботев да не загина като завърши училище и отиде да празнува? Или загина на местния събор докато се виеха хора и разливаше курбана?

  Младите може да не знаят, но аз чета тази гнус от 1974 г., когато за пръв път си купих "Култура"!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 67. 67 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1187 Весело

  [quote#17:"hue"]след като си целувал задници за едната 3,[/quote]
  Ужас, горките деца. Умилих се. В днешното време на пълна слободия, която се е настанила в училищата, на делегирани бюджети и безмълвието на учителите в името на същите, на пожелателното присъствие на отрочетата в час това да се налага целуване на задник за една тройка е покъртително за мозъка, на който му се налага да го прави.
  Затова правилно, заради такова неистово " усилие " децата имат право да потрошат няколко хилядарки от парите на мама и тате. Нека приключат този период от живота си на небивала тегоба с подобаваща свинщина, както си му е реда бой, е@ане и сръбска музика, в реда, в който си изберат.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 68. 68 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":
  Със сигурност, абитуриентите, за които говориш, са от Пирот...

 69. 69 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#51] от "Мария":

  +++++++++++++++++++

  I Want To Believe
 70. 70 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Понеже човек винаги трябва да казва и по нещо позитивно, аз пък обичам екстравагантното. Ексцентризмът, прекаленото понякога говорят за морален кураж. Понякога енергията и младостта изискват известна доза екстравагантност, която след това животът ще смачка. Вярно, невинаги се получава креативна ексцентричност, в повечето случаи е кич, но отговорът не е да се гони семплото, за да изглежда морално отвън.

  Човек има изначален стремеж към грандиозното, екстравагантното. Ако го овладее, минава в сферата "величествено". Проблемът е, че не сме го овладели. Не че не може да се реши чрез семплост, но мен повече ще ме кефи да овладеем с дух разкоша.

  Екстравагантността невинаги е скъпа. Правилно приложена, минава в категорията Салвадор Дали и Либераче.

  Но антидотът не е възмущение и скромност. Просто духът трябва да пасва на роклята. А екстравагантните рокли са донякъде изродено желание, донякъде полузабравен спомен, че човек е роден да е голям и екстравагантен. Образователната система трудно признава това, така че накрая на такъв подтискащ период трябва да има начин да поразпериш крилца, макар реално да те чака още подтискане.

  Да пием за ексцентриците!

 71. 71 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#10:"owen"]комунизма, развращавайки всичко, е насадил едно презрение към полагането на усилия, [/quote]
  хм, а капитализма на какво ни учи, че никой няма да те пита, откъде ти е първия милион!

 72. 72 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#46] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  В стил, аз съм се извисил в небесата, вие сте в калта.

  Навсякъде по света този обичай съществува. Дори и в най-престижните училища. Навсякъде е по различен начин. Дали е добре или зле е въпрос на вкус.

 73. 73 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Аве оставете ги да се "веселят". Това, че са завършили гимназия е най-големия им успех.

 74. 74 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#49:"ladin"]Разликата е, че тук се намират хора, които копират пошли тенденции около себе си и буквално се правят на клоуни и папагали на бала си, за да направят впечатление.[/quote]
  Бедна ти е фантазията какви глуписти измислят в други, много богати и напреднали страни. Всичко е за да е весело.

 75. 75 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 616 Весело

  айде поредната тирада на воинстващ интелектуалец, който не предлага никакви алтернативи и се държи все едно плебеите са прокажени.

 76. 76 Профил на Dragomir Dragomirov
  Dragomir Dragomirov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#42:"bgpainter"]Всичко е въпрос на избор и труд.[/quote]

  +++++++++
  Едно изречение, което носи много повече смисъл от цялата статия.

  "Show me a sane man and I will cure him."
 77. 77 Профил на Гергана
  Гергана
  Рейтинг: 855 Любопитно

  До коментар [#4] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  Няма латински поговорки, има латински сентенции. Иначе конкретно тази сентенция е част от Соломоновия Еклесиаст +++++ за този поглед върху ширещата се в България пошлост и показност...

 78. 78 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 650 Неутрално

  [quote#4:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]
  Суета на суетите, всичко е суета!
  /лат. поговорка/[/quote]

  Това не е латинска поговорка, а е от Книга на еклесиаста от Стария завет.

 79. 79 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#14] от "hue":

  Всеки може да бъде сравняван с всекиго, няма свещени творби и мнения.

 80. 80 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 511 Неутрално

  [quote#7:"malart"]Тези деца къде могат да видят друг модел на поведение, кой ни е авторитета, който показва нещо различно.[/quote]

  В семейството. В България вече само то може донякъде да опази децата от всичко, описано в статията. И не е вярно, че родителите са безсилни. Просто трябва да отделят нужното време и внимание на децата си.

 81. 81 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 450 Неутрално

  При все, че споделям основната идея на статията, не мога да приема идиотския начин, по който е написана!
  Относно баловете. Цялото това безумие съвсем не е от днес или от вчера. Моето абитуриентстване беше в края на 80-те, и разликите със сега са само във възможностите - за покупки, за финансиране, за луксозни коли... А иначе цялата простотия, кич и безсмислие са си същите.
  Може би през 60-те е имало някакъв смисъл: учениците са били през цялото време с униформи (ама наистина!), на никого не му е минавало през ума да ходи на заведение... И, в момента, в който те стават "зрелостници", вече могат да сложат костюм, рокля, да отидат на ресторант и... да танцуват танго! По този начин отбелязват факта, че стават възрастни. А сега?

  Who Is John Galt?
 82. 82 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  [quote#59:"Фуджисава"]Като чета, 90% от хората заклеймяват чалгата. Интересно, как 90% от абитуриентите се обличат и държат чалгарски?
  [/quote]
  съвсем просто е тия с чалгата не пишат , по прости причини

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 83. 83 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#4] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  Еклесиаст 1:2

 84. 84 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1437 Любопитно

  До коментар [#75] от "melchett":

  И който със сигурност едва ли се облича по-добре от тези за които говори.

  Жената е покана за щастие
 85. 85 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#50] от "zico2":


  [quote#50:"zico2"]А относно баловете - те са еднакви навсякъде по света, [/quote]

  Не, не са едни и същи. В Австрия балът на дъщеря ми протече по съвсем друг начин:
  1. Роклите и изобщо тоалетите младежите си ги купиха сами. Моята дъщеря си уши сама роклята. Някои от младежите си бяха купили само папийонка.
  2. За самия бал учениците сами си наеха зала, диджей, направиха си меню за шведска маса.
  3. Всеки може да присъства на бала, стига да си купи билет, предимно приятели на абитуриентите, целта е да се съберат пари за някаква обществена кауза, учениците си избират каква да бъде каузата.
  4. Всеки от завършващите класове подготвя някакво изпълнение танц, сценка, друго... Класът на дъщеря ми реши да покаже публично филма, който бяха снимали.
  5. След като си покажат уменията, естествено започват танците до зори.

 86. 86 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 906 Любопитно

  Нереалистично е да се очаква от баловете да са израз на някаква дълбок смисъл или висока култура след като всичко останало в днешната ни държавата е безсмислие и кич

 87. 87 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Един черноглед, песимистичен и напълно тенденциозен текст. Първо, най-много мразя някой да генерализира, да слага под общ знаменател цял група хора. Абитуриентите били пошли, били чалгизирани, били не знам какво си. Какво е това "абитуриентите"? Това са отделни хора, различни. Моето мнение е следното - това, което се показва по телевизиите и се пише по вестниците е пренебрежимо малък процент от всички завършващи. Ако вземем за пример един клас, то е ясно, че ще има идиоти, малоумници и т.н. типове. Но какъв процент са тези хора - 2-3-10. Значи вторачени в тези 10 процента "пошли, пропаднали, висящи от прозорците чалголюбители", забравяме останалите. Въпросът или по-скоро изводът от статията, който се правя, е че е по-лесно да се сочи нещо, някого, с пръст, назидателно, осъдително, и да се тюхкаме и вайкаме как всички гимназисти са пропаднали пияници и побойници и бъдещи мутри и леки жени. Кой направи нормален репортаж за нормалните хора, които завършват, които се готвят за изпити, които заминават в чужбина, които са просто нормални младежи? Е да ама те не са интересни, нали? Щом няма лъскава кола и разголена плът, няма и камери, микрофони и писалки, нали?

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 88. 88 Профил на sardaukar
  sardaukar
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Аз пък обичам пошлоста и всичко свързно с нея...

 89. 89 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#85] от "luda_krava":
  А защо дъщеря е завършила в Австрия? Ти там ли живееш? Какво правиш в този форум? Явно ти си от ония червените, дето са направили кочината тук, и си избягала!
  Защо тук е кочина, турски клозет, и сегашните, нови управляващи се.ат яко, прибират си комисионните, и техните деца също ще завършат в Австрия или другаде, но не тук, не и в Масква
  А че всичко тук е кич, 2 мнения няма. Не може в най-бедната страна на Европа, дето се оплакват че нямали пари за парно и ток да пропиляват доходите си от една цяла година само за 1 вечер!

 90. 90 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Тоя Теодора Димова има някакви психически проблеми. Срещал съм и други като нея. Седят и злобеят срещу някакви хора и се чудиш и маеш от къде толкова злост и жлъчка в тези хора. Просто спрях да общувам с такива.
  Колкото до въпроса "Какво значение имат парите ?". Отговора е прост: днес ако имаш пари си свободен, ако нямаш пари си роб. Хората го осъзнават подсъзнателно и се стремят натам.
  (изгледайте клипчето в подписа ми)

 91. 91 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  "В майсторски обрисуваната от Д. Димов къса драма с погледи е стаен цял вулкан от страсти. Последвалият скок на Адрианиният брат Черненко във водата също е описан с дълбок психологизъм - той не само физически пада от височина, но и сякаш потъва в дълбините на едно съкровено чувство."

  Това е бащата на литературното копеле "Адриана". А анализът му е по-кичозен и претенциозен от три абитуриентски рокли с джувки.

  Дълбок психологизъм, майна...

 92. 92 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 734 Неутрално

  няма такъв бълво4....
  не знам какво е тва хейтване то4но по завършващите, ки4ът запо4ва да ги завладява на 10-11 години, тогава трябва да се пресе4е, не го разбирям това хранене на хора, които са решили да си изкарат добре една ве4ер - ми техен си е празникът, ще правят каквото си искат.
  Някой критикъва ли я тази Г-ца каква рокля носи на рождения си ден? Примерно?

  Ботев, Левски, Достоевски се намесват, направо ще повърна

 93. 93 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аз като съм друго (вашето) поколение, г-жо Димова, и съм тъпкан с идеали, как трябва да се трудя, как да бъда скромен, че парите не са всичко, че..., че ... и други подобни глупави илюзии, та какво? Питам какво? Да не би да съм прокопсал?
  "Пошлостта" на тези деца е просто пряка функция от прекалената идеализация на предишните (нашите) поколения!

 94. 94 Профил на Минуса
  Минуса
  Рейтинг: 579 Весело
 95. 95 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Двадесет и седем "мразя" в първите три изречения.
  Вторият абзац казва, че това било малко.

  Мисля, че тази авторка е един изключително озлобен човек. Мисля също, че нищичко от това, което е написано не е друго освен безкрайно, злобливо и най-вече безпомощно мрънкане.

  Изключително неприятно четиво, което ми е трудно да разбера защо си наложих да изчета.

  Препоръчвам на авторката да излезе за малко сред природата или поне в някой парк, да отиде на театър и после на добър ресторант. Може малко да се сети, че ако нещо не и харесва, може не да излива безсмислена злоба върху него, а да остави хората да правят каквото искат - защото това е тяхно право.

  Радвам се че не съм прочел този, явно доста злобно-назидателен, роман...

 96. 96 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 996 Весело

  Изхвърлянето с дрехи и кичозната демонстрация е обратно пропорционално на доходите- в държавата ,семейството или личните.
  Та просто това е една хубава достоверна снимка на обществото ни по-вече ни по-малко.
  Зле сме!!!!-личи по всичко

 97. 97 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#9:"Lemmy"]Очаквам годината, в която няма да четем нищо за абитуриентските балове. Ама абсолюто нищо. Нито кахърни есета, нито жълти репортажи, нито криминална хроника. Почти същото е с темата "парно" наесен. Когато приключим с тези феномени ще се е случило едно от двете: или преходът ще е свършил, или ще сме закрили държавата. А то, агония без край. [/quote]

  Съгласен съм. И още една тема има за добавяне: снегът, който все ни изненадва...

 98. 98 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#89] от "shumkar":

  [quote#89:"shumkar"]А защо дъщеря е завършила в Австрия? [/quote]

  Не, не живея там. А тя може да живее там и по други причини, не само по тези, които се въртят в ограничения ти елементарен мозък.

 99. 99 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Врявата на баловете доста ме нерви, но отровната злост на Теодора Димова към всички абитуриенти ме потриса.
  Надявам се животът да не ме среща с такива като нея.
  ...
  Беше 1979-та На нашия бал свириха "Импулс".

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 100. 100 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#99] от "metalogy":
  А, мен ме взе мой съученик с баща си с жигула. Такива бяха времената.
  Абитуриентският бал оставя хубави спомени и без изхвърляне, което е напълно излишно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK