От блоговете: Бясна съм! Защо отново отпада идеята "Парите следват детето"?

От блоговете: Бясна съм! Защо отново отпада идеята "Парите следват детето"?

© Цветелина Белутова, КапиталИзбори 2023

"Дневник" препeчатва коментара със съгласието на автора.


Чета и беснея - "Финансирането на частните детски градини и училища с държавна субсидия няма да се случи и този мандат". То не е точно финансиране, а е равноправие за всички деца и реализиране на идеята "Парите следват детето", при която и учениците от частните училища трябваше да получават средства. Да но с това ни залъгват вече 6-7 години.


Идеята се появи, когато големият ми син беше 1 клас. Сега завършва 6. Последно се говореше, че принципът за равноправие при финансирането на децата ще се въведе през 2016 година. Тогава големият ми син щеше да бъде на 16 години. Е, казвах си: "Карай, поне за малкия може да имаме късмет". Да, ама пак - не.
Според информация от в. "Сега" новият просветен министър проф. Анелия Клисарова е категорична, че частните училища няма да получават държавно финансиране. И знаете ли защо? "Има опасност държавната субсидия да доведе до увеличаване броя на частните училища с ниско качество."


Е, не! Обидно е! Заради нечии страхове, криви прогнози и контрол, трябва отново да страдат всички! Детето ми се труди от години всеки ден. Няма събота, няма неделя. От 1 клас участва в състезания. Има редица постижения. Един от силните математиците на випуска си е. Четири години е сред "Успелите деца на България". Владее 3 езика - английски, френски и руски. Английският му е на ниво В2.


Училището му се слави като едно от най-силните, където се влиза при страхотен подбор още на 5-6-годишна възраст. Учи се много. Дисциплината е точно това, което всички искаме да бъде навсякъде. Да погледнем малко и статистика. Миналата година ЧОУ "Света София" беше в топ 5 училища на България, според статистиките от матурите за 7 клас.


В София беше на второ място, а след него следваха още две частни училища - ПЧМГ и Евростар. В топ 10 имаше 5 частни училища. Американският колеж пък застана начело на класацията от матурите за 12 клас.Това ли означава ниско ниво?


Всъщност - защо в класацията от матурите за 4 клас бяха изключени училищата под 20 ученика? Нали, разбирате, това са точно випуските в частните училища? Малко са с по две паралелки и над 20 деца.За какво говорим? Какви са тези вечни страхове от качеството в частните училища? Не знам още колко години ще трябва да се доказват. Или всяко правителство всеки път ще започва от А, Б по въпроса?


Знаете ли какви случки имах в 1-2 клас? Отказваха на грамотите за 1 място от математически състезания да му изписват името на училището, защото било скрита реклама. Хахаа! Скоро си мислех, че поне това е отживелица и че вече всички са признали качественото обучение в частните училища. Но, не! Пак се връщаме в изходна позиция и боравим със същите страхове, обвинения и клишета.


Големият ми син порасна, докато управниците се чудят дали да дадат на тези деца от частните училища заделените вече от държавата средства. Всъщност КЪДЕ отиват тези пари? От 6-7 години питаме този въпрос.


Уморих се! Позитивен човек съм, но това е адски обидно отношение към децата ни!


Оня ден синът ми ме пита дали, ако вземе първо място на еди какво математическо състезание, ще получи стипендия. Е, няма да получи! Защото държавата е решила предварително, че деца в частни училища не могат да бъдат талантливи и за тях няма стипендии за талант и успехи.


А ето предишната позиция на новия министър: "В края на миналата седмица проф. Клисарова обясни, че финансирането на частните училища е въпрос на политическо решение. Тогава обаче се съгласи, че щом родителите, избрали частното образование, плащат данъци, би било редно държавата да дава средства и за техните деца. Сега позицията на министъра е сверена с официалното становище на БСП по въпроса - от левицата са категорични, че държавни пари за частни училища не бива да има.", пише в. Сега. И още:


"Проф. Клисарова продължава да държи на становището си, че трябва да се затегне контролът при разкриването на частни училища, както и на качеството на обучението, което се предлага във всички учебни заведения - и частни, и държавни."За затягане на контрола  молят от години от Българската асоциация на частните училища. Още около 2000 година те се обявяваха за контрол на нелицензираните частни детски градини.


Тогава големият ми син беше бебе. Сега е над 1.70 м и този проблем си виси. Държавата нищо не прави или по-скоро не й се занимава. А само наказва наистина успешни частни училища и успели деца с това заиграване.


Писна ми! Винаги съм подкрепяла много образованието, но в момента наистина се чувствам засегната от това отношение.Не търсете политически нюанси в позицията ми. Тя е гражданска и най-вече на родител, който смята, че образованието на децата му са най-важното нещо.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK