От блоговете: Бясна съм! Защо отново отпада идеята "Парите следват детето"?

От блоговете: Бясна съм! Защо отново отпада идеята "Парите следват детето"?

© Цветелина Белутова, Капитал"Дневник" препeчатва коментара със съгласието на автора.


Чета и беснея - "Финансирането на частните детски градини и училища с държавна субсидия няма да се случи и този мандат". То не е точно финансиране, а е равноправие за всички деца и реализиране на идеята "Парите следват детето", при която и учениците от частните училища трябваше да получават средства. Да но с това ни залъгват вече 6-7 години.


Идеята се появи, когато големият ми син беше 1 клас. Сега завършва 6. Последно се говореше, че принципът за равноправие при финансирането на децата ще се въведе през 2016 година. Тогава големият ми син щеше да бъде на 16 години. Е, казвах си: "Карай, поне за малкия може да имаме късмет". Да, ама пак - не.
Според информация от в. "Сега" новият просветен министър проф. Анелия Клисарова е категорична, че частните училища няма да получават държавно финансиране. И знаете ли защо? "Има опасност държавната субсидия да доведе до увеличаване броя на частните училища с ниско качество."


Е, не! Обидно е! Заради нечии страхове, криви прогнози и контрол, трябва отново да страдат всички! Детето ми се труди от години всеки ден. Няма събота, няма неделя. От 1 клас участва в състезания. Има редица постижения. Един от силните математиците на випуска си е. Четири години е сред "Успелите деца на България". Владее 3 езика - английски, френски и руски. Английският му е на ниво В2.


Училището му се слави като едно от най-силните, където се влиза при страхотен подбор още на 5-6-годишна възраст. Учи се много. Дисциплината е точно това, което всички искаме да бъде навсякъде. Да погледнем малко и статистика. Миналата година ЧОУ "Света София" беше в топ 5 училища на България, според статистиките от матурите за 7 клас.


В София беше на второ място, а след него следваха още две частни училища - ПЧМГ и Евростар. В топ 10 имаше 5 частни училища. Американският колеж пък застана начело на класацията от матурите за 12 клас.Това ли означава ниско ниво?


Всъщност - защо в класацията от матурите за 4 клас бяха изключени училищата под 20 ученика? Нали, разбирате, това са точно випуските в частните училища? Малко са с по две паралелки и над 20 деца.За какво говорим? Какви са тези вечни страхове от качеството в частните училища? Не знам още колко години ще трябва да се доказват. Или всяко правителство всеки път ще започва от А, Б по въпроса?


Знаете ли какви случки имах в 1-2 клас? Отказваха на грамотите за 1 място от математически състезания да му изписват името на училището, защото било скрита реклама. Хахаа! Скоро си мислех, че поне това е отживелица и че вече всички са признали качественото обучение в частните училища. Но, не! Пак се връщаме в изходна позиция и боравим със същите страхове, обвинения и клишета.


Големият ми син порасна, докато управниците се чудят дали да дадат на тези деца от частните училища заделените вече от държавата средства. Всъщност КЪДЕ отиват тези пари? От 6-7 години питаме този въпрос.


Уморих се! Позитивен човек съм, но това е адски обидно отношение към децата ни!


Оня ден синът ми ме пита дали, ако вземе първо място на еди какво математическо състезание, ще получи стипендия. Е, няма да получи! Защото държавата е решила предварително, че деца в частни училища не могат да бъдат талантливи и за тях няма стипендии за талант и успехи.


А ето предишната позиция на новия министър: "В края на миналата седмица проф. Клисарова обясни, че финансирането на частните училища е въпрос на политическо решение. Тогава обаче се съгласи, че щом родителите, избрали частното образование, плащат данъци, би било редно държавата да дава средства и за техните деца. Сега позицията на министъра е сверена с официалното становище на БСП по въпроса - от левицата са категорични, че държавни пари за частни училища не бива да има.", пише в. Сега. И още:


"Проф. Клисарова продължава да държи на становището си, че трябва да се затегне контролът при разкриването на частни училища, както и на качеството на обучението, което се предлага във всички учебни заведения - и частни, и държавни."За затягане на контрола  молят от години от Българската асоциация на частните училища. Още около 2000 година те се обявяваха за контрол на нелицензираните частни детски градини.


Тогава големият ми син беше бебе. Сега е над 1.70 м и този проблем си виси. Държавата нищо не прави или по-скоро не й се занимава. А само наказва наистина успешни частни училища и успели деца с това заиграване.


Писна ми! Винаги съм подкрепяла много образованието, но в момента наистина се чувствам засегната от това отношение.Не търсете политически нюанси в позицията ми. Тя е гражданска и най-вече на родител, който смята, че образованието на децата му са най-важното нещо.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (525)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 479 Любопитно

  У нас не парите следват ученика важи, а парите следват депутата.

 2. 2 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Бесней защо не си от малцинствата.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 3. 3 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Заплата от минимум 1000 лева.
  Социално слаба майка първоласничка.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 4. 4 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Преди няколко месеца имаше материал в "Дневник" по темата за държавно финансиране на частните училища и детски градини - тогава министър още беше Игнатов. В коментарите преобладаваше неодобрението на тази идея. От всички коментирали, да имаше 4-5 души, които да бяха "за", не повече - НМарев, аз и още един-двама.
  Истината е, че повечето хора са против и досега.

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  И аз съм бесен, но очевидно някой иска да продължава цялата простотия с неадекватно образование, безумни харчове и недостъпни добри училища.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Подкрепям всяка написана дума.
  Всички деца са български граждани и трябва да имат равни права независимо къде се обучават. Щом може за едни, трябва да може и за други. И доводи от типа, че видиш ли щом родителите им са ги пратили в частни училища значи са богати и затова няма нужда да взимат от държавата, са ми безкрайно тъпи и говорещи за нашенския си манталитет. Говорят ми и за това, че казващия ги въобще не е помислил за това до какво може да доведе нещо подобно, а то може да е положително и за децата в държавните училища, защото така ще има конкуренция и ще започнат да се случват и хубави неща в българското образование.

  Плащаш ли си данъците имаш същите права и за теб и за децата ти, щом те изрично са упомената и в закона. Сега положението е такова, че има деца, които са в положение на дискриминирани, нищо че родителите им са съвестни данъкоплатци и нищо, че закона им казва, че са равнопоставени с тези, които учат в държавните училища.

  В България властва беззаконието!
 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Колко ми е хубаво детето. Че и другото. Може ли всички да не им се възхищават?" - Бонева - Благоева

 8. 8 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  КЛИСАРОВА, това е за вас. Четете, мислете, но не политически, а прастически и държавно и смисъл и за вашите деца и внуци. Или вие вашете вече сте или ще ги уредите , от позицията на власта, а!?

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 9. 9 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Важно е партиите да получават субсидия....
  Напълно я разбирам майката, децата в частните училища също имат право на субсидия, и техните родители плащат данъци.Ама пуста комунистическа простотия.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 10. 10 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Завършилите държавно образование живеят в страх, че миличките им образователни институции ще бъдат надминати по качество от частните. Имайки опит и с двата типа образование - тия опасения са напълно основателни.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2389 Гневно

  До коментар [#4] от "cup_of_tea":

  Точно така, масовия гласоподавател е против всякакво отдалечаване от социализма - мрази успелите, мрази частниците и си иска държавното - детска градина, училище, университет, държавна работа и държавна пенсия.
  Но за това са си виновни и "десните гласоподаватели" - като се правят на интересни и не гласуват на изборите няма защо да се сърдят че живота им ще се управлява от цигани, социално слаби и пенсионери.

 12. 12 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  В мненията под този материал могат да бъдат видени нагласите на потребителите на Дневник, които общо взето са десни - http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2013/02/07/1998611_parlamentut_reshi_da_ima_durjavna_subsidiia_i_za/

  Сами виждате, че мнозинството няма желание за промяна в посока "парите следват детето" и при частните училища и градини.

 13. 13 Профил на stefan_
  stefan_
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Не мога да разбера, ЗАЩО въобще държавата трябва да финансира какъвто и да е частник?
  Не бяха тютюнопрозиводотели, всякакви други земеделци, туристическа индустрия, производители на зелена енергия, въобще всичко живо гледа да се закачи на държавната хранилка и да цица от моите данъци.
  Това - отгоре на финансирането пак от тези данъци на цигани и особено на търтеи по държавните учреждения, които узаконяват цялата тази кражба.
  Кажете ми, откъде се вземат тези пари, които "финансират" тези училища- от джоба на все по-малкот работещи. Не, благодаря-предпочитам да ги дам директно на частника, а не чиновник да разпределя взетото от мен.
  И да, качеството на частните училища Ще се влоши, ако им се дават пари от държавната хранилка- много хора с безсмислено хуманитарно образование които иначе няма кой да ги наеме защото не могат да правят НИЩО, ще се хванат да правят бизнес с измислени частни училища защото държавата ще ги храни.

 14. 14 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Образованието ни е по-скоро едно злокачествено образувание. Но идеята държавните пари да се делят между общинските и частните училища с нищо не помага, дори напротив.

  Освен това не знам защо наричат спонсорирането на частните училища с държавни пари -- "Парите следват ученика" след като парите ще отидат в джоба на собствениците на училището а не при ученика.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 15. 15 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 635 Неутрално

  защото няма да има залавера... Когато се строи /детски заведения например/-има!

 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#5:"Тони!"]... и недостъпни добри училища. [/quote]

  Какво имаш предвид под недостъпни добри училища?!
  Най-добрите училища в София са СМГ, Немската, НПМГ ...
  Кое точно им е недостъпното!

  Не съм чувал учениците на някое частно училище да са пречелили състезание по математика.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  "Има опасност държавната субсидия да доведе до увеличаване броя на частните училища с ниско качество."

  >>> Ако тук говорим за хипотези, то обратният случай вече е налице с детските градини в София и може да се пипне с ръка. Може и да се поговори с 50-тината хиляди потърпевши без място за детето, ако случайно има някакви съмнения, дали това е така или не. От тях 20 хиляди чакат тиражите на някакъв измислен от психопати тотализатор, а другите не дочкаха - отдавна са си намерили друго решение - 500-1000 лева за частна градина, бабите у дома или цялата рода с по 1-2 болнични листа от НОИ за по 6 месеца, докато детето стигне училищна възраст.

  Но вина носят и предните управляващи, защото не довършиха реформата и я оставиха в ръцете на хора, на които идеологията предопределя да правят само пакости във всички секотори. Да не говорим за герб-ската община София - от 8 години "решават проблема с детските градини" и с всяка измината година положението става по-драматично. Включително за общинските градини, където групите са раздути до максимум. Тоест тяхното "решение" всъщност е задълбочение, или е изпълнен критерият за невменяемост, формулиран от Айнщайн; "Правиш едно и също, чакаш различни резултати". Капакът беше преди 1 седмица, когато предложиха на общината като няма детски градини, поне тази субсидия, която дават на държавните, да я дават направо на "лузърите" от тотото, за да си подпомогнат плащането на таксата в частните. И общината какво отговори? Ами за таков анещо ние нямаме пари! Ама ако бяхте построили градините, пак щяхте да давате същата субсидия. Дайте я направо, без да строите нищо! Не, не може! Тоест поне в София е налице глобален замисъл, за децата да не се харчи нищо. Ще се кътат едни градини за 20% от наборите, където ще се парадира, че таксата е 30 лева и общината провежда социална политика, като не я увеличава...

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#16] от "tribiri":

  Аз като завършил може би най-доброто от изброените три, твърдя, че далеч няма нищо добро в тях от години.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Някой контролира ли провеждането на матурите в частните училища ? Като гледам резултатите след 7ми клас 2012 в повечето са в топ 10. Малко е съмнително.

 20. 20 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не съм изяснил за себе си, дали е редно да се финансират от държавата частните училища. Звучи правилно, но от друга страна, няма да доведе до намаляване на таксите в частните училища.
  По-добре да се промени закона и да може разходите за образование да се приспадат от данъчната основа.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  [quote#16:"tribiri"]Не съм чувал учениците на някое частно училище да са пречелили състезание по математика. [/quote]

  От Американския колеж има призьори по всички олимпиади. Френският лицей си печели редовно награди на олимпиадите по френски. Това, че в по 2 читави държавни училища на областен град (математическата и езиковата) се е събрала най-надарената част от децата, не говори за никакви предимства на държавното образование.

 22. 22 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#19] от "shogun":

  Хич не е съмнително направо си е сигурно.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 23. 23 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Пак държавно разпределение на пари.
  Нещо за семейно подоходно облагане?

 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мoni56":

  Ти май не разбра, че тая история със строителството на детски заведения приключи, защото за 3 години раждаемостта падна с 15%. Т.е. ако миналата година е имало недостиг на места за 10% от децата след 1 година ще има излишък.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тони!":

  Ми незнам. Как е по света? Нещо изпитвам сериозни съмнения, че елитните училища в САЩ и Англия се субсидират от държавата

  Няма лошо държавата да субсидира частните училища, но само ако те декларират, че те ще отменят таксите. Защото иначе пък те ще са двойно субсидирани. Така де, хем държавна сусбсидия, хем и тати и мама да внасят един куфар пари... нещо нередно ми се вижда.

  А съм сигурен, че ако питате частното училище дали иска да е на мизерните държавни сусбидии или да си прибира тлъсти таксички от родителите... абе ясно е какво ще предпочетат.


 26. 26 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За съжаление проблемът с детските градини и училищата е сериозен. В днешно време и без това все по-малко млади хора се решават на тази стъпка, а и с тази система няма да стигнем далеч. От всичко, което се случва най ми е болно за демографския проблем. Тук не става въпрос за политическа принадлежност и тн. Като нация сами се затриваме и това е най-лошото. На следващите избори ще гласувам за някой, който акцентира върху това в програмата си. Да не забравяме, че и има много млади двойки с репродуктивни проблеми - около 300 хил и дори да минат през това изпитание идва то, което по-горе е описала дамата! Благодаря за статията!

 27. 27 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Някой би ли ми казал какви са таксите в частните училища и какви са заплатите на учителите.

 28. 28 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#20] от "Yotce":

  Или например стипендии. Това вече го разбирам като парите следват ученика.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 29. 29 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#24] от "tribiri":

  Бе не е баш така, защото не взимаш предвид урбанизацията. В София, раждаемостта едва ли е паднала с 15%. А и ако се посъвземем от кризата и почне пак притока от провинцията...

  Пък и какво да си говорим, половината от наличните детски градини са за събаряне. Не отговрят на никакви съвременни изисквания за площ и база. Така, че има какво да се строи тепърва, ама желание дали ще има...

 30. 30 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#24] от "tribiri":
  Още дълго време ще има недостиг, имайки предвид, че частните детски градини са пълни! Инак за тенденцията си прав, но при него са повече приказки от колкото действия та скоро едва ли ще има недостиг!

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#25] от "niakoi_si":

  Какво значение има как е по света, като не сме на положението на страните по света?
  Не може да се избира субсидията или таксите - трябва да има комбинация от двете в частните училища. В перфектния случай - таксата за частно училище да намалее с размера на субсидията. Така ще станат по-достъпни, а и по-интересни за бизнеса, съответно цените им ще паднат повече. Което пък ще даде конкуренция и ще раздвижи държавните училища.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#24] от "tribiri":

  Отделно, че ако проблема с градините е тъжък, то с яслите е направо крещящ. Да намериш читава ясла за бебе е невъзможно в БГ, а в нормалните държави, майките тръгват на работа след 6 месеца!

 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  [quote#19:"shogun"]Някой контролира ли провеждането на матурите в частните училища ? [/quote]

  Правилата са еднакви за всички и поне за матурите след 12. изглеждат достатъчно строги. Учителите ходят като квестори в съвсем други училища. А отделно ако видя, че в частното училище не учат детето на нищо и разчитат на някакви жестове (а при външно оценяване това значи буквално измами), ще си го прибера оттам и ще го запиша в най-близкото държавно. Някое от тези, заради които родителите ходят през 4 квартала и спят по 3 дена пред някое друго училище, само и само да отърват детето от близкото до тях.

 34. 34 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 622 Гневно

  Аз пък съм бесен, че закрепваме едни пари към детето и в училище никой не смее да пипне и най-големия келеш, защото "едни пари" вървят с него. ... И този същият келеш (най-често с липса на домашно възпитание) знае много добре своята цена - в буквалния смисъл. ... Това не е демокрация, а тотална комерсиализация и умишлено сваляне на всякакви морални летви и задръжки.

 35. 35 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#31] от "Тони!":

  Ами има значение как е по света, щото типично българските решения.... не ща и да ги знам

 36. 36 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 972 Неутрално

  [quote#13:"stefan_"]

  Не мога да разбера, ЗАЩО въобще държавата трябва да финансира какъвто и да е частник? [/quote]
  Нещо не си разбрал, държавата не финансира частника. Държавата дава пари на всяко дете. След като плащам данъци, от които се издържат детски градини, в които няма място за моите деца, но има място за деца на родители, които в голямата си част не плащат данъци, та същата тази Държава трябва да ме компенсира затова, че не е сколасала да създаде места за моите деца. Ако има нещо неясно - питай.

 37. 37 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  [quote#25:"niakoi_si"]Защото иначе пък те ще са двойно субсидирани. Така де, хем държавна сусбсидия, хем и тати и мама да внасят един куфар пари... нещо нередно ми се вижда. [/quote]

  Някаква принципна грешка в това разсъждение да си намираш?

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#35] от "niakoi_si":

  При различни проблеми ще въвеждаш еднакви решения? Хитро...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#11:"m17"]Точно така, масовия гласоподавател е против всякакво отдалечаване от социализма - мрази успелите, мрази частниците и си иска държавното - детска градина, училище, университет, държавна работа и държавна пенсия.
  Но за това са си виновни и "десните гласоподаватели" - като се правят на интересни и не гласуват на изборите няма защо да се сърдят че живота им ще се управлява от цигани, социално слаби и пенсионери. [/quote]
  +++

 40. 40 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#38] от "Тони!":

  Решение на проблем е много относително понятие... когато решението го твори ганьо в ролята на политик.... абе страх ме е от такива решения.

 41. 41 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#24] от "tribiri":

  чети повече и си оправи тона...

  Ти не си разбрал ,че само Фандъкова в София тази година е започнала над 15 такива!

 42. 42 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  [quote#13:"stefan_"]Не мога да разбера, ЗАЩО въобще държавата трябва да финансира какъвто и да е частник? [/quote]

  Много неправилно съждение. Държавата е длъжна да подсигурява ОБРАЗОВАНИЕТО, а не училището за детето. Тоест, ако частникът свърши същата работа, която тя си е спестила, би следвало да му се издължи за услугата.

  А идеята, по-надарените (или пък по-заможните) да ги мешаме зорлем с по-изоставащите (или по-бедните), за да се усредняло нивото, се нарича МРАКОБЕСИЕ и в българската историческа традиция, Възраждането и т.н. това е било изключително ненавиждано престъпление. Такова си остава и сега.

 43. 43 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  [quote#24:"tribiri"]за 3 години раждаемостта падна с 15%. Т.е. ако миналата година е имало недостиг на места за 10% от децата след 1 година ще има излишък.[/quote]

  Нещо не си разбрал. В общинските детски градини има общо 28 000 места, а на опашката в тотализатора чакат 20 000 и още поне 2-3 пъти по толкова отдавна са се отчаяли да участват, след като са изпадали няколко поредни години. За раждаемостта също бъркаш. В София няма спад, има задържане. А вътрешната миграция на млади хора с деца от провинцията към София никой не я знае.

 44. 44 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  По конкретната тема не мога да се изкажа, но опитът ми показва, че където се "съчетаят" държавните и частните пари, нещата излизат от контрол.
  Първият признак е, че бюрокрацията в сектора избуява в неподозирани размери. След това започват по-дребни далаверки и накрая отново всички са "бесни" и недоволни.

 45. 45 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Нео комуноидите съсипаха образователната система през 90 - те години, наблягайки на СОУ -то , а сега я досъсипват като бламират вече цяла година приемането на закона за средното образование.

 46. 46 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Ми така като питаш- защото няма пари.

  Иначе да са ти живи и здрави децата и гледай да не ги убиеш от амбиция.

 47. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тони!":

  Две от децата ми учат в момента в най-доброто от трите. А третото кара докторантура доста на запад от тук след като завъши едно от трите.

  Имам и наблюдения еърху това как се ухажват учениците от СМГ от чуждите университети. Така че мене не можеш да ме заразиш с 12 годишен хроничен песимизъм и махмурлук.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2117 Любопитно

  [quote#13:"stefan_"]Не мога да разбера, ЗАЩО въобще държавата трябва да финансира какъвто и да е частник? [/quote]
  Държавата финансира образованието на детето, а не частника. Идеята е да се плаща за резултати, а не на бройка-двойка. Иначе въпроса е правилен, и може да се развие в много посоки: защо държавата трябва да гарантира изкупуване на ел.енергия по нерентабилни проекти, защо държавата трябва да плаща на частни болници, вместо да развие частно здравно застраховане+ частни здравни фондове, защо трябва да се плаща на големи партии с огромна членска маса, вместо да се ограничи до субсидирането на нови партийки с под 6% вот...
  А отговора е един: Мнозинството от българите знаят, че са "калпав материал" в момента, и няма да получат нищо за посредствените си резултати. Именно заради това искат плащане на калпак, на бройка.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#47] от "tribiri":

  При положение, че знанията ми по специалноста ми към 11ти клас бяха няколко пъти над нивото на сегашните в същото училище, трудно ще убедиш някого към позитивизъм в тая тема.
  Това, че някой кара доктурантура е плод на собствените му усилия в случая, и връзката с училището е почти нулева.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  И защо държавата да финансира ходенето в частни детски градини и училища (в интерес на истината, това не е правено и досега, така че няма някаква промяна). Крайно време е да разберем, че парите на държавата са нашите пари, както наша е и отговорността за образованието на децата ни. Държавата трябва да подпомага с нашите пари само уязвимите групи, които по една или друга причина не успяват сами да осигурят образование на децата си, а не всички на калпак!

 51. 51 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#43] от "cinik":

  Значи от 15 309 живородени деца през 2009 година в София на 13 597 през 2012-та вие му казвате "задържане".

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 52. 52 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#13:"stefan_"]всичко живо гледа да се закачи на държавната хранилка и да цица от моите данъци. [/quote]

  Ъхъ, ясно!
  Ти обаче май нямаш нищо против детето ти да "цица" от данъците ти на родителите на онези деца, които са в частни училища?
  А?

  Не съм магаре;-)
 53. 53 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  [quote#42:"cinik"] ако частникът свърши същата работа, която тя си е спестила, би следвало да му се издължи за услугата. [/quote]
  Интересно би било - да се откажем от държавни училища и детски заведения,а "парите да следват детето",родителите да доплащат.

 54. 54 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 418 Гневно

  С извинение, че препубликувам старото си мнение ето го, по-долу. Първо едно допълнение - тези, които словослагателстват, че субсидията била за "за децата" в частните учебни заведение са се объркали много жестоко. Няма такова нещо - субсидията е за частните компании, занимаващи се с образователна дейност и се дават "на калпак" без асболютно никакви гаранции за какво ще се изразходват държавните пари, взето от джоба на всички ни. Така че аре да не пробутвате повече тия трогателни простотии за клетите дечица в частните училища, дето и техните родители били данъкоплатци, милите клетници. Очевидната истина (видима в самите текстове на проектозакона, ако сте си направили труда да ги прочетете!) е че става дума за поредната национална схема за преточване на обществени средства в частни ръце. В приготвените от ГЕРБ промени, така страстно защитавани от "Дневник" и цялата неолиберална тинктанкария няма никавка гараанции, че собствениците на частни училища няма просто да прехвърлят държавните (т.е. нашите) пари в своя офшорна сметчица. Което означава, че точно това ще направят. Така че престанете с тия болшевишки глупости в стил "който не е съгласен е комунист", защото ставате нелепи вече! Още нещо - искането за държавно финансиране на частното образование е абсолютно равносилно на държавно финансиране за пациентите, ИЗБРАЛИ да ползват скъпи медицински процедури извън пакета, осигуряван от НЗОК. След като не си доволен от напълно безплатната обществена услуга, предоставяна от държавата и след като имаш възможност - плащай си и се радвай, че можеш да си го позволиш, но не мрънкай и не искай другите "солидарно" да ти плащат за екстрите. Останалите причини мярката да е абсолютно несправедлива и АНТИПАЗАРНА съм ги написал по-долу:
  "Аз просто не мога да повярвам, че хора, които се определят за "десни" са ЗА субсидирането на частните училища! Няма нищо дясно в това чиновници да преразпределят парите на данъкоплатците към, нека да повторим - ЧАСТНИ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, които по дефиниция са създадени с цел печалба. Напротив, това е крайно антипазарна и изкривяваща мярка, която създава страхотни условия за злоупотреба, особено в нашите условия! Да финансираш частен бизнес с държавни пари по принцип е крайно съмнително начинание, за каквото и да става дума. И ако ще въвеждаме равнопоставеност - единствения начин държавната субсидия за частните училища да е справедлива е едновременно с това да се разреши платен прием в държавните училища. Защото само в този случай двата вида учебни заведения ще могат да получават и субсидия и такси. И всичко това е маскирано с декларирането на някакви мъгляви принципи, които очевидно са много далеч от това, което се въвежда в момента!. И за да е пълен цирка "модерно мислещи десни хора" се хвърлят в защита на тази очевидно лобистка поправка все едно им е бащиния. Че и наричат инакомислещите "комунисти". Брей! Нека да припомня, че собствениците на частни училища няма да получат в банковите си сметки принципи, а пари, кинти, кеш - събрани от всички нас. Къде точно е справедливостта във всичко това? И по какъв начин това е "дясна" (в смисъл на про-пазарна) мярка? И, не на последно място, по какъв начин хората, които са против това техните данъци ей така, за идеята, да отиват в частни ръце (по неуточнени критерии и при очевидни възможности за злоупотреба) са "комунисти"

 55. 55 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Всъщност това ще е един начин родителите, които инвестират средства (тук не става въпрос само за пари) да си възвърнат една част от тях. Видно е, че държавата не само не иска да оправи "бакиите" в образованието, но тя и пречи на развитието му. И вместо образованието да е достъпно за всички граждани, то ние целеустремено вървим към двоен стандарт - частни училища с високо ниво и държавни за всички останали. А това ще е следствие от липсата на реформи, изключително ниските и обидни заплати на учителите, както и на недоверието на обществото в държавните институции (в това число и училищата).

  Fortuna favet fortibus.
 56. 56 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  [quote#51:"tribiri"]Значи от 15 309 живородени деца през 2009 година в София на 13 597 през 2012-та вие му казвате "задържане". [/quote]

  Данните за 2010, 2011, 2012 как са?

 57. 57 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#49:"Тони!"]При положение, че знанията ми по специалноста ми към 11ти клас бяха няколко пъти над нивото на сегашните [/quote]

  По чия оценка - по твоя ли!

  И аз на моменти си мисля, че знам много повече от тези, които сега излизат от университетите, особено когато става въпрос за класически проблеми. Има обаче и много неща които те знаят и за които даже не съм чувал.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 58. 58 Профил на Райт (цензуриран)
  Райт (цензуриран)
  Рейтинг: 374 Весело

  Стилът "бг-мама" покори и Дневник...

 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#56] от "cinik":

  2010 - 14 886
  2011 - 13 742
  2012 - 13 597

  Сега подготвяш коварно събиране на числа и сравняване с броя на местата в градини и ясли. Само че преди това ще трябва да се подготвиш и с динамичен ред от данни какъв процент от децата са посещавали детски заведения през годините.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#4] от "cup_of_tea":

  И аз бях за и все още съм твърдо за! Тогава доста спорове имаше в темата и не ми се започва отново.

  https://swansphotography.com/
 61. 61 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 740 Гневно

  И само едно ще кажа - всичко хубаво, което направи ГЕРБ по време на управлението си, тези мърши с първите си стъпки го премахват - Белене, забраната за пушене, посланиците с картончета, парите следват ученика и подобни.

  https://swansphotography.com/
 62. 62 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#54] от "droidus":

  +++
  Малко дългичко, но доста смислено ... стига да има мислещи индивиди,
  които да го прочетат, а не коне с капаци.

 63. 63 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2117 Весело

  [quote#54:"droidus"]В приготвените от ГЕРБ промени, така страстно защитавани от "Дневник" и цялата неолиберална тинктанкария няма никавка гараанции, че собствениците на частни училища няма просто да прехвърлят държавните (т.е. нашите) пари в своя офшорна сметчица.[/quote]
  Ти направо изби рибата — при конкуренция ще има повече разхищения, отколкото при дъжавната баница.
  Всъщност контрола ще е железен — най-заинтересованият, родителя дето плаща таксите, ще може да отпише детето си на мига от частното училище (и да го прехвърли в държавно), ако прецени, че частника го лъже.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 64. 64 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#54] от "droidus":

  ++++++++++++++++
  По-добре няма как да се каже!

 65. 65 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "щом родителите, избрали частното образование, плащат данъци, би било редно държавата да дава средства и за техните деца". Първо как ще се контролира плащането на данъци от родителите? Нали в момента в който не вземат касова бележка в магазина спомагат за неплащането на данъци(не е задължително, но е предпоставка). А хората, които плащат данъци и нямат деца? А хората които плащат данъци и си плащат допълнително за охрана, за частен лекар, за частен самолет ... и не използват обществените полиция, медицина, пътища(магистрали)?

 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#57] от "tribiri":

  В университетите е малко по-различно. Там, ако искаш да учиш, можеш да научиш - разликата с преди е, че ако искаш да не учиш, пак ще минеш, а тогава не можеше.
  Но със средните не е така. Оценката е, че по мое време, от НПМГ се влизаше директно с квота в СУ, преподаваха университетски преподаватели, минималната оценка, която моежш да получиш е 4.5, или изхвърчаш, както и средния успех също задължително трябваше да е толкова. Като резултат, около 5 човека от паралелка се класираха в университетите директно от трети кръг на олимпиада например. Сега нищо от това не е останало.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 658 Неутрално

  [quote#17:"cinik"]Капакът беше преди 1 седмица, когато предложиха на общината като няма детски градини, поне тази субсидия, която дават на държавните, да я дават направо на "лузърите" от тотото, за да си подпомогнат плащането на таксата в частните.[/quote]

  Не е ли по-добре, ако субсидията се дава на частната детска градина, а не на ръка? Ако се дава на ръка много родители ще решат да я изпушат и изпият (особено в ромските махали).

 68. 68 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  [quote#59:"tribiri"]Сега подготвяш коварно събиране на числа и сравняване с броя на местата в градини и ясли. Само че преди това ще трябва да се подготвиш и с динамичен ред от данни какъв процент от децата са посещавали детски заведения през годините.[/quote]

  Би било полезно за ориентир, но и други хора са се изказали, има миграционни процеси към столицата, които влошават и без това лошата картина. За чакащите имаме цифра в тотализатора - 20 000, без да броим отчаяните. Защото нали се сещаш, аз ако съм го дали да ходи 2 години на немскоезична частна градина, няма да го върна в държавната, само защото съм ударил тото на 35-тия опит, при 34 безуспешни преди това...

 69. 69 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#51:"tribiri"]Значи от 15 309 живородени деца през 2009 година в София на 13 597 през 2012-та вие му казвате "задържане".[/quote]

  Включи и миграцията от малките населени места.
  Имам познати с две деца, които са родени в Перник, но кандидатстват за градини в София.

 70. 70 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#21] от "cinik":

  Класиране на състезанието ЕВРОПЕЙСКО Кенгуру за миналата година. (повдигнах ЕВРОПЕЙСКО за да подскажа на Тони!, че е по определен стандарт)

  Ивайло Валериев Хартарски СМГ 135
  Мария Костадинова Иванова СМГ 125
  Никола Христов Константинов СМГ 125
  Мила Методиева Стоилова ЧСОУ"Евростар" 125
  Христиан Николаев Недялков АК 120
  Иво Ивайлов Кортезов СМГ 115
  Георги Георгиев Гешев ЧСОУ"Евростар" 110
  Ивайло Георгиев Вълков АК 105
  Радослав Славчев Дишев ЧПГ"Банкер" 105
  Вероника Иванова Делчева ЧСОУ"Евростар"; 105
  Лора Руменова Хинова 164 ГПИЕ 100
  Кирил Атанасов Михайлов СМГ 100
  Петър Цветелинов Црънчев НПМГ 95
  Цанимир Ангелов Ангелов НПМГ 95
  Георги Николаев Георгиев СМГ 95
  Емил Андреев Будев СМГ 95
  Радостина Венциславова Парушева СМГ 95
  Валентина Маринова Попова СМГ 90
  Матей Боянов Константинов СМГ 90
  Цветелин Кирилов Цветанов СМГ 90
  Кристиян Тодоров Янакиев ЧСОУ"Евростар"; 90

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 71. 71 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#69] от "cup_of_tea":

  Аз пък имам познати, които живеят в София ама си пращат децата на село при бабите им и дядовците им.

  Ясно е, че 100% покритие на деца с места в детски заведения няма да има. Въпросът е какви са трендовете в това покритие.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 72. 72 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Опитвам се да бъда прагматик. Изгледал съм децата си.
  На темата. Много частни болници - качеството на здравеопазването продължава да пада и българинът предпочита да се лекува в чужбина. Много частни университети - качеството на висшето образование не пада, то се сгромолясва. Пълно с професори, напечатани дипломи, лъжа и измама, българите предпочитат да учат в чужбина. Много хотели, с много звезди - българинът предпочитал да почива в чужбина. Сега частни училища. Общото при всичките тези случаи е смукането на пари от всички източници. Частник, частник, ама не се отказва от държавните мангизи. Но всяка майка на "частно" дете, с удоволствие ще зареже частно училище в страната и ще придружи талантливото си отроче в чужбина - малко пари от тато, малко от държавата, които да следват таланта и готово, ние сме първолаци в странство. Бясната дама да даде примери за държавно финансиране на частни училища във Великобритания, САЩ, Швейцария и други желани дестинации.

 73. 73 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#71:"tribiri"]Ясно е, че 100% покритие на деца с места в детски заведения няма да има. Въпросът е какви са трендовете в това покритие[/quote]

  Трендът е млади семейства да се насочват все повече към софия и проблемът с местата в градините да се усложнява. Да избуява корупцията, защото не всеки може да си позволи частна градина или да спре член на семейството от работа.

 74. 74 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Има опасност държавната субсидия да доведе до увеличаване броя на частните училища с ниско качество."

  Точно, кратко и ясно. Не мога да разбера аргументите на майката. От къде на къде държавата трябва да се намесва в частния сектор?

 75. 75 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  До коментар [#70] от "tribiri":

  Аз чета резултатите по съвсем друг начин. При предполагам 1% дял на гимназистите в частни, същите са взели 1/3 от призовите места. Но има и нещо друго. Задачата на доброто училище е да вземе суровия материал и да му разкрие потенциала, а не да кандидатстват 10 души за едно място и като подбереш най-умното, да парадираш с резултати. Защото за гимназии не мога да кажа, но за факултети има доста, където преподаването по-скоро дърпа назад, но благодарение на строгия подбор, амбициозната среда и взаимопомощта между колеги водят до истинския резултат

 76. 76 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#66] от "Тони!":

  Нямаше нужда да го обясняваш толкова подробно на възпитаник на ФММ.

  Не знам как е в НПМГ-то вече, но в СМГ държат нивото, не случайно на кенгурото миналата година при десетокласниците между първите 10 има 9 от СМГ и 1 от НПМГ.

  Даже Бойко като награждаваше учници и учители с награди от международни състезания се наложи да иска допълнително възнаграждение за СМГ, когато видя каква навалица са.  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 77. 77 Профил на Yordanka Boneva-Blagoeva
  Yordanka Boneva-Blagoeva
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Благодаря на "Дневник" за подкрепата и за публикуване на статия ми!
  Вчера пуснах отворено писмо до министъра на образованието. Надявам се на реакция или поне на малко уважение в бъдеще към децата от частните училища, учителите и родителите им!

  http://danybon.com/index.php/private-education/chastni-uchilista/991-otvoreno-pismo-mon

  Danybon
 78. 78 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#76] от "tribiri":

  Това дали е защото СМГ е повишило нивото, или защото навсякъде другаде то е паднало драстично?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 79. 79 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 512 Неутрално

  [quote#50:"svoboden"]Държавата трябва да подпомага с нашите пари само уязвимите групи, които по една или друга причина не успяват сами да осигурят образование на децата си, а не всички на калпак[/quote]
  ...циганите демек....

 80. 80 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#63] от "gost22":

  Железен контрол? Сириъсли!? Сипването на обществени средства в частни търговски дружества без никакви насрещни ангажименти ще доведе до "железен контрол"? И любовта е вечна, доброто винаги побеждава, а принцесите са винаги красиви, нали? Става дума за повече от "разхищения" - става дума за приватизация на обществени активи, без никакъв ангажимент от страна на бенефициентите. Субсидирането на частните учебни заведения ще увеличи качеството на образованието точно толкова, колкото приватизирането на електроразпределителните дружества подобри качеството и достъпността на техните услуги За държавната регулация и контрол иде реч, ако не е ясно. И в двата случая те обслужват единствено и само усвоителите на обществени средства и активи. Хайде сега ме наречете комунист, ама ви моля първо да си направите труда и да се аргументирате защо преточването на пари от всички данъкоплатци към конкретни частни интереси според вас е "дясна" и "пазарна" мярка

 81. 81 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  [quote#47:"tribiri"]Две от децата ми учат в момента в най-доброто от трите. А третото кара докторантура доста на запад от тук след като завъши едно от трите. Имам и наблюдения еърху това как се ухажват учениците от СМГ от чуждите университети.[/quote]Завърших подобно училище (не в София) и също направих докторантура доста на запад. Нямам впечатление учениците на което и да е училище да бъдат ухажвани заради самото училище. Просто повечето кадърни ученици учат в по-селективни училища. Това не значи непременно, че качеството на образование е толкова високо - колкото, че влиза по-качествен стартов материал.

  И, апропо, Американския Колеж в София има по всяка вероятност повече възпитанници в елитни Западни университети от което и да е друго българско училище - говоря конкретно за Кеймбридж понеже имам лични впечатления.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 82. 82 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#78] от "Тони!":

  Това е резултат, на политиката, кото води училището и, с която политиците се опитаха да се "преборят" и да я унищожат.

  СМГ приемат основната част от бъдещите си гимназисти още като деца след 4-ти клас и отчасти след 5-ти. Тези деца свикват по-лесно с ред, дисциплина и трудолюбие отколкото след това, когато ги удари хормона.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 83. 83 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Солидарна съм! И аз беснея!
  Ако държавата не демонстрира, че признава и детето в частното училище за "нейно", то и детето се отучва да я признава за негова...
  Емиграция.

  novina
 84. 84 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#81] от "Nikolay UK":

  Не знам какво сте учили в Кеймбридж, но със сигурност не е било математика или някаква друга точна наука, която има нещо общо със статистиката.
  Ако Американския колеж има повече ученици продължили образованието си в Кеймбридж, това не е защото те са били по-добре обучени и по-умни, а е защото родителите им, които са имали достатъчно пари да плащат за Американския колеж, са имали и достатъчно пари да плаща за Кеймбридж.

  Колко деца от АК са печелили международни състезания и колко от СМГ се видя когато Борисов и Игнатов ги награждаваха.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 85. 85 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  [quote#72:"Мърмор"]На темата. Много частни болници - качеството на здравеопазването продължава да пада и българинът предпочита да се лекува в чужбина. Много частни университети - качеството на висшето образование не пада, то се сгромолясва. [/quote]

  Сгромолясването почва от основното образование, което е предимно държавно. Не може къщата да няма основи и стени, ти да нагласяш тапетите и мебелите. Другото е, че вече над 50% от гимназистите записват висше. Такова масово висше образование нямаше да е възможно без нови факултети и частни училища. Преди години хората казваха "2 родители висшисти, пък гледай детето каква е хаймана", сиреч висшист - голяма работа е това. Сега ако го изречеш същото, ще те помислят за луд.

 86. 86 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#80] от "droidus":
  За разлика от енергетиката (където няма две мрежи частна и държавна), в образованието ще има два избора частно или държавно. Отделно, че единият избор ще е доста по-скъп за самия потребител и той ще иска повече образование насреща.
  Иначе за опита да се нагушат едни хора, то си е задължително за нашия манталитет.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 87. 87 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#83] от "novina":

  Чудесно, въпросът и гневът ви са напълно праведни, но само ако първо обясните защо вие не сте припознали за "ваше" предоставяното от държавата за вашите деца ( и платено солидарно от всички) НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО образование до 12 клас, т.е. вие по своя воля и личен избор сте се отказали от него? Държавата и другите данъкоплатци ли са направили този ваш избор вместо вас, та искате те да плащат за частното училище на детето ви? Просто питам. Радвайте се, че можете да го осигурите на децата си и ако искате - чувствайте превъзходство спрямо мнозинството хора, които не могат да си го позволят - ваше свещено право Но моля да поемете отговорност за собствените си ИЗБОРИ и да плащате за екстрите, които искате. Просто така е честно

 88. 88 Профил на lubani
  lubani
  Рейтинг: 217 Неутрално

  В Швеция, парите следват детето, не зависимо дали е частно или държавно училище или детска градина. Има ги и двете форми и контрола за качеството е от държавата. Таксите, ако ги има са еднакви за всички форми на образование. Тъй че всяко дете може да отиде във всяко училище, стига да има места. За мен това е справедливата система и тя работи, равноправно и за всички, от ученици до часни предприемачи.

 89. 89 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#86] от "gost22":

  Благодаря ви за отговора, но не разбирам как казаното от вас се отнася към казаното от мен. Смятате ли, че приватизирането на обществени активи "по принцип" и с големия черпак е дясна и справедлива мярка и къде е равноправието след като държавните училища ще имат 1 източник на приходи (държавна издръжка), а частните ще имат 2 (такси за обучение + държава субсидия на калпак).

 90. 90 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#87:"droidus"]та искате те да плащат за частното училище на детето ви? [/quote]
  Тя не иска те да плащат, тя иска детето и да получава субсидията,която му се полага,ако беше в държавно училище.
  И тя ПЛАЩА данъци,затова негодува.
  Съществува и логика, че от нейните данъци се плащат субсидии за деца, чиито родители не плащат данъци.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 91. 91 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#77] от "Yordanka Boneva-Blagoeva":

  Добре е, че имате собствена позиция ... разбирам, че се чувствате лично засегната и обидена ...
  ... Само не правете глобални изводи и предложения (които засягат почти всички) само въз основа на собствените си проблеми и емоции. ... Още повече, ако единствената ви допирна точка с образованието са Ващите деца. Прочетете мнението #54 - пълно е със смислени аргументи. Опитайте се да ги оборите един по един .. и без емоции и предубеждения.

 92. 92 Профил на klq54309297
  klq54309297
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "Съни":

  или депутатът следва парите, и това мисля, че е вярно, всичко останало няма значение за депутата. Ако се намери един депутат, в един български парламент от 1945 година насам с някакви морални качества и друга цел на присъствие в парламента, освен лично обогатяване на него и членовете на семейството му, нека се обади, аз лично ще събирам помощи да му направим паметник,където ни предоставят място за това.

 93. 93 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#87] от "droidus":

  Защото голяма част от учителите не знаят какво е компютър. Защото се купува техника само за учителската и директорската стая. Защото мебелите са от 70-те години на миналия век и децата свикват с тази разрушена среда. Защото на родителските срещи май освен за събиране на пари, за друго не се говори. Защото се обръща внимание само на изоставащите, които трябва да стигнат средата, а другите ... сами могат...
  Още да изброявам ли?

  novina
 94. 94 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#11:"m17"]Но за това са си виновни и "десните гласоподаватели" - като се правят на интересни и не гласуват на изборите няма защо да се сърдят че живота им ще се управлява от цигани, социално слаби и пенсионери. [/quote]

  Друсаш ли се бе, пич? Десните гласувате до един. Тва, че не ви харесват резултатите е друга баница!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 95. 95 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#90] от "Paprika":

  Да, тя е данъкоплатец, субсидията й се полага и детето й би могло да я използва, за да приключи средното си образование без да плаща, включително в т.нар. елитни гимназии. Тя обаче доброволно се е отказала от тази услуга, защото може да си позволи да плаща такса за обучение на пазарен принцип, за да получи екстрите предлагани в частните училища. Въпросът, на който все още нямам отговор е защо другите данъкоплатци трябва да носят отговорност за този личен избор? Те вече са платили за солидарно финансираната обществена услуга, от която "бесните" дами доброволно са се отказали. По същата логика аз мога да поискам другите здравноосигурени солидарно да ми заплатят разходите за скъпа козметична операция, която иначе не влиза в пакета на НЗОК.

 96. 96 Профил на g.p.p.
  g.p.p.
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#81] от "Nikolay UK":

  Би било нелепо в днешно време гимназист да разчита на името и реномето на училището си. Да, вярно е, споделиш ли, че си възпитаник на Немската, например, те поглеждат с друго око, гимназията вече има изградено име на едно от най-добрите училища, но това не е случайно или съвпадение. Някога някой от випуските е бил много силен и "мълвата" е тръгнала, от тогава насам балът на 91НЕГ е най- висок и до днес, ние, сегашните ученици го защитаваме със всяко наше постижение. Не се опитвам да се хваля или да увековечавам славата му, а да ви докажа, че този имидж се гради с усилието на всеки един ученик И учител там! Това не е просто училище, а общност! Не казвам, че всичко е перфектно, но едно е 100% така - не е лесно! Там се научаваш да учиш, да мислиш, да съобразяваш, да реагираш адекватно под стрес, да си максимално близо до реалната обстановка, а не като в някой инкубатор, в който само те хвалят, а накрая резултатите показват друго. Така че не разбирам защо вече завършилите или просто хора от малко по-възрастно поколение винаги мислят, че по тяхно време образованието е било класи над сегашното? Елате, вижте сбирките на випуските на елитните училища, колко от тях са успели, дори и зад граница, колко от тях ще успяват повече от Вас само защото не мислят консервативно, а са отворени за света и какво могат да получат като знание. Уверявам ви, че ако не нашето поколение, или поне тази часй, формирана в тези училища, то със сигурност следващото, възпитано от нас самите, ще изгради многократно по-добро общество и успешно бъдеще от това, което досегашните поколения ни дадоха!!!


  До коментар [#78] от "Тони!":

  Мога ли да попитам коя година сте завършили и кое точно от тези изброени училища? Защото изглежда имате специфично мнение за всяко едно от тях, доколко се е развило на фона на останалите и на какво се дължи успеха му. Интересува ме дали професията ви изисква тези задълбочени знания или те са плод на вашето любопитство?

 97. 97 Профил на karik
  karik
  Рейтинг: 217 Неутрално

  От една страна тези училища са напълно дисфункционални и изграждат индивиди, които са тотално сбъркани, от друга страна тази майка не е много в час и има огромни комплекси, които избива чрез детето си, то трета които има пари да си позволи частно училище/университет и т.н. си е негово право и не смятам, че друг трябва да му плаща "масрафа". Когато аз избирах частен университет не съм искал никой да ми плаща. Частното образование (и качественото такова) са скъпи. Не всеки може да си ги позволи и това е правилното решение.

  хмммм....
 98. 98 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 491 Неутрално

  В почти всички европейски държави парите следват ученика, а чисто държавни образователни институции няма - има общински. Няма нищо странно, че вече почти няма талантлив студент да избере български университет - отиват в холандия, германия и тн места, където държавата субсидира учениците и имя евтино, но качествено образование. В Холандия на практика университетите са частни до един. Очаквам скоро да почнат масово децата да заминават още за гимназия в чужбина.

  В момента в София най-доброто от ясла до 12 клас е все частно. Могат да си го позволят само семейства с високи до доходи. Ако се приеме правилото "парите следват ученика" ще могат и по-бедните деца да получат качествено образование. Пиша всичко това като човек пратил детето си в частно, който е видял разликата в качеството спрямо държавното с очите си. Аз нямам нужда от това финансиране защото за щастие можем да си позволим таксите, но искренно се надявам все повече деца да могат да получават такова качество на образованието,

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 99. 99 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#93] от "novina":

  Абсолютно съм съгласен с вас! Всичко казано от вас е великолепна поредица от железни аргументи за по-добро финансиране и контрол върху финансираното от всички нас държавно образование. Съвсем очевидно е, че сипването на обществени средства в частни компании няма да подобри с нищо положението на държавните училища (което така драматично описвате) - дори напротив - ще отклони и без това оскъдните средства за образование към личните сметки на собствениците на училищата. Това ще влоши драматично описаната от вас картина, а образованието в България няма да стане и с милиметър по-качествено или по-достъпно. Точно обратното.

 100. 100 Профил на анализирам данни
  анализирам данни
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Моето дете също учи в частно училище и съм много щастлива, че мога да си го позволя. Вече владее свободно английски, ползва немски, ходи на съзтезания по математика и се класира на челните места... Средата в която расте е перфектна, общува само с други интелигентни деца, чийто родители също много държат на образованието на децата си.

  Дано повече родители да могат да си позволят частно училище за детето им и субсидията за учениците напълно я подкрепям. Но тук не само доходите на родителите са определящи, а интелигентността им.

  Познавам и ботати хора, които буквално съсипват децата си като ги пращат в държавно училище. Сега като им пораснаха малко децата осъзнаха грешката си - ама вече е късно щото в никое частно училище вече не ги искат. Нито могат да минат входния тест - нито имат дисциплина и навици на ученици.

  МАФИЯ ОСТАВКА НЕ ПОДАВА, но опитите в България продължават
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK