Повече помощи за по-добър живот ...или пък не

Повече помощи за по-добър живот ...или пък не

© Иван Григоров"Дневник" публикува анализа на Зорница Славова от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


На първото си заседание новото правителство одобри социален пакет, който директно ще подкрепи най-нуждаещите се. Пакетът включва разширяване на групата от хората, които получават помощи за отопление, повече пари за първолаците и увеличаване на обезщетенията за майчинство за втората година. Според плановете на кабинета по-големите помощи ще струват допълнително 27 млн. лв. до края на годината.


Възможно е разходите за този пакет да набъбнат още като се има предвид, че помощите за отопление нарастват всяка година и вероятно ще се наложи ново увеличение, ако цената на енергията през следващия отоплителен сезон се повиши. Увеличаването на хората, които получават тези помощи, ще умножи средствата, необходими за подпомагане на социално слабите.
Най-много средства от бюджета ще трябва да бъдат отделени за увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. От 1 юли парите ще се повишат със 70 лв. - от 240 до 310 лв., а това ще струва на бюджета около 17 млн. лв. само до края на годината. Няма икономическо обяснение защо правителството насърчава майките да стоят вкъщи по-дълго, така че увеличението на парите изглежда изцяло популистка мярка. Трябва да се спомене, че платеното майчинство в България е пет пъти по-дълго от средното в другите страни от Европейския съюз.


Проблемът в България е друг. В по-малките градове и в селата като цяло безработицата е висока, а обезщетението за майчинство в доста случаи се доближава до заплатата, която майката би получавала, ако си намери работа. В по-големите градове пък, особено в София, местата в общинските детски ясли и градини не достигат, а таксата в частните е сравнително висока.


Добро решение за липсата на места в детските заведение е субсидията да се отпуска под формата на ваучери за самото дете, а не за държавната ясла. По този начин държавата ще се възползва от вече съществуващите частни ясли, защото част от децата ще могат да се запишат там, и в същото време ще помогне на родителите, които искат да се върнат на работа. 


Тоест, правителството трябва да се замисли как да осигури условия, които да позволят на хората да работят и да получават доходи, а не как да ги насърчава чрез помощи да стоят в същата социална група, в която са. В крайна сметка управляващите приеха още на първото си заседание, че държавните помощи ще се увеличат (предстои да се гласува на второ четене), а мерките за подобряване на бизнес средата останаха само намерения и обезщание.


При положение, че правенето на бизнес е единственият начин за икономически растеж и преодоляване на негативите за икономиката от финансовата криза, приоритетната задача на правителството трябва да е насочена към бизнеса, откриването на нови работни места, по-голяма заетост и по-високи доходи.


Увеличаването и разширяването на социалните помощи в дългосрочен план не осигуряват по-добър живот на гражданите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Със сигурност имат нужда от повече помощи...но. Хората просто имат нужда от работа, има населени места в които безработицата е 90%. Там хората са в капан без изход, гледат нещо в домашната градинка и мизеруват. Тук е работата на държавата да помага на бизнеса и да насочва чуждите инвестиции в бедни райони. Вместо това само гледат как да пречат на бизнеса и за да си извадиш някакъв документ трябва да си вземеш отпуск и да буташ пари на чиновници за работа за която им плащат.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 2. 2 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Увеличаването и разширяването на социалните помощи в дългосрочен план не осигуряват по-добър живот на гражданите- ама все пак е някаква помощ от страна на държавата

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1108 Весело

  Социалистите ако наистина искаха да подобрят икономическото състояние на избирателите си трябваше да започнат със стимулиране на бизнеса и разкриване на дълготрайни работни места. Вместо това типично в техен стил започнаха да раздават чужди пари като увеличават разходната част на бюджет 2013 над планираното.

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  ...Тоест, правителството трябва да се замисли как да осигури условия, които да позволят на хората да работят и да получават доходи, а не как да ги насърчава чрез помощи да стоят в същата социална група, в която са...

  Тука е заровено кучето !!!
  Най доволни пак ще са от БеСеПевророма !

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  Никога и никъде социалните помощи не са довели до благоденствие. Напротив - водят до все по-голямо икономическо затъване на онези, които ги получават. Те са като наркозависимост - лесно се свиква, трудно се прекъсва.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3080 Любопитно

  Правилния въпрос....социална държава или не ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  _________ Увеличаването и разширяването на социалните помощи в дългосрочен план не осигуряват по-добър живот на гражданите.____________

  Абсолютно точно. Висенето на соц помощи не е решението, а всеки требе да си изкарва сам прехраната. ОООоообаче у България всичко е обърнато с краката на горе......работа НЯМА.....малкия и среден бизнес е фитка форевър....Е, къде и какво да работят хората? А пък да не говорим и за простотията да се вдигне възрастта за пенсиониране, която автоматично увеличи безработицата при младежите.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Това са политически проблеми.Лицемерно е да се представят като хуманитарни.

 9. 9 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Неутрално

  """Тоест, правителството трябва да се замисли как да осигури условия, които да позволят на хората да работят и да получават доходи, а не как да ги насърчава чрез помощи да стоят в същата социална група, в която са."""

  Идеята за ваучъри също е добра, това създава възможност на майките и все по-често и на татковците да работят за бъдещето на децата си.

  Строителството на детски градини по времето на ГЕРБ също беше в този дух.

  Помощите от суха пара на ръка са вредни и насърчават безработицата.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 10. 10 Профил на Стоил Стоилов
  Стоил Стоилов
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Време е държавата да покаже, че ги е грижа за народа!

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  Престанете с този популизъм! Трябва да стане ясно, че тези подаяния на държавата няма да оправят положението на бедните, но и безработни хора. Стига с този лъжлив соц-комунизъм.
  Главната задача е да се подобрят условията за създаване на повече работни места.
  В Библията е писано: "Добре е да дадеш хляб на човек, но още по-добре е да го научиш (да му помогнеш) да си го изкарва..."
  Подхвърлената коричка няма да ви направи по-свободни. Точно обратното. Тя ще пристегне още по-здраво веригата около шията ви.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  По-добре е хората да бъдат научени да ловят риба, отколкото да им се даде риба.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1108 Весело

  [quote#2:"Count Grishnackh"]Увеличаването и разширяването на социалните помощи в дългосрочен план не осигуряват по-добър живот на гражданите- ама все пак е някаква помощ от страна на държавата [/quote]Вие лично какво бихте избрали, да получавате помощи или да започнете работа която да ви осигури стабилни доходи?

 14. 14 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 466 Неутрално
 15. 15 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 581 Весело

  Социални държави са богатите и индустриално развитите. Как на практика да осъществим няколко благородни идеи, които веднага ще бъдат опорочени поради наличието на мързеливо и неграмотно ромско население?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  [quote#1:"dragozow"]Вместо това само гледат как да пречат на бизнеса и за да си извадиш някакъв документ трябва да си вземеш отпуск и да буташ пари на чиновници за работа за която им плащат.[/quote]
  Именно! Мизерията става причинител и катализатор на корупцията. Това трябва да се прекрати.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#6:"EREBUS"]Правилния въпрос....социална държава или не ?[/quote]


  Соц държава ЕДИНСТВЕНО за болните и инвалидите !!! Който е здрав и прав требе да работи и сам да се грижи за себе си......Така е у Швейцария....ама тук има работа....даже и АЗ работя на 2 места....Ама у България е друга манджа......там работя няма и за това всеки гледа да се пришие на държавната хранилка....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 18. 18 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Популистките мерки не водят до нищо добро, никъде по света. Помощи за самотни майки или инвалиди - О.К., но не и за работоспособни хора.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 19. 19 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#3:"BlueWater"]а започнат със стимулиране на бизнеса и разкриване на дълготрайни работни места[/quote]
  И този бизнес ще си счупи краката да наема неграмотни цигани на работа ,които са огромната маса от ползвателите на помощите. Особено бг бизнеса ,който ти иска 5 висши,3 курса,8 специализации и мерки за холивудска метреса за една заплата.

 20. 20 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1108 Весело

  [quote#7:"ARRI"] А пък да не говорим и за простотията да се вдигне възрастта за пенсиониране, която автоматично увеличи безработицата при младежите.[/quote]Нима искате да пенсионираме всички над 40 години, тогава младежката безработица АВТОМАТИЧНО ще стане НУЛА!

  Вие мислите ли изобщо преди да пишете?!

 21. 21 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#13:"BlueWater"]Вие лично какво бихте избрали[/quote]


  Ако влезем в кожата на трайно безработните - получаване на социална помощ и детски заради чааветата, ставане в 9 часа сутринта, събиране на дЖилязу и артия, кражби от тук от там...За тях това е идеалния живот!.......

 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Весело

  [quote#12:"Lady Zeppelin"]По-добре е хората да бъдат научени да ловят риба, отколкото да им се даде риба.[/quote]

  Те май ще ни отучат,като ни прибират рибата.

 23. 23 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  ИПИ отново драскат по повърхността. От някакъв "институт" очаквам по задълбочени аргументи. Примерно: ако днес един техен сътрудник, започне да открива фирма (за производство на някакъв артикул, а не за дрънкане в нета), колко време и средства ще трябва да предвиди, преди да произведе каквото и да е?

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#19:"Дива селянка"] бг бизнеса ,който ти иска 5 висши,3 курса,8 специализации и мерки за холивудска метреса за една заплата[/quote]

  +немски, френски, английски за 500 лв. възнаграждение.

 25. 25 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1108 Весело

  [quote#16:"Храбър"]Именно! Мизерията става причинител и катализатор на корупцията. [/quote]Гениално!

  Всички фирми и частни лица които печелят поръчки чрез корупция в размер на милиони левове са изпаднали в крайна мизерия!

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  [quote#20:"BlueWater"]Нима искате да пенсионираме всички над 40 [/quote]
  Казваш го така, сякаш това е табу. Аз защо не!
  Е не чак 40, но какво пречи това да стане? Застаряването на населението може би?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Изводът, който се налага е, че т.нар. социална държава създава все повече зависими от държавата хора без собствен избор и перспектива - матрял за правилно гласуване. А откриването на нови работни места, по-голяма заетост и растежа са истинско проклятие за камуняките. Те не обичат свободни хора. Обичат bg-mamite.

 28. 28 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#20] от "BlueWater":

  Мисля като Меркел.....Тя директно заяви, че трябва да се върне предишната възраст за пенсиониране, понеже с увеличението и се е вдигнала и младежката безработица.....Ама тя е проста кака, нали? Според теб де, не според мислещите хора.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 29. 29 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 995 Неутрално

  ако имаше учебник по популизъм, в първия му урок щеше да е написано следното:


  "дърдорете празни приказки за социална държава, метнете 27млн подаяния, като увеличите разходната част на бюджета. а всъщност дайте 20млрд за неизгоден политически енергиен проект."

  това горното спокойно може да бъде и извадка от инструкциите на мАсква.

 30. 30 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 695 Весело

  [quote#24:"dobrich"]+немски, френски, английски за 500 лв. възнаграждение. [/quote]
  допуска се и руски,и китайски като алтренатива...

 31. 31 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#9:"bibian"]Строителството на детски градини по времето на ГЕРБ също беше в този дух[/quote]
  Нека да видим по-напред първия бюджет на Орешарски и тогава да говорим!При управлението на ГЕРБ средно с по 6 млр. ежегодно минаваха повече през държавата отколкото при Тройната коалиция.Ако тенденцията се запази,пиши ни умрели.

 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#15:"Consumer"]наличието на мързеливо и неграмотно ромско население[/quote]

  При това население трябва да се започне от зад-напред. Първо мерки за ограничаване на възпроизводството му и тогава да се мисли за образованието и трудоустрояването им! Всичко друго е самоубийствено за държавата и народа ни....

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  [quote#25:"BlueWater"]Всички фирми и частни лица които печелят поръчки чрез корупция в размер на милиони левове са изпаднали в крайна мизерия![/quote]
  Ако един служител е добре платен и законите се прилагат безпристрастно, ефективно и навременно (неприлагането на които е пак корупцията) то какво би го накарало да вземе подкуп?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тези от ИПИ, финансирани от "Отворено общество" са спътници и адепти на 24-те години демократична разруха на България.
  Платени от чужди интереси манипулатори. Добре, че са зле подбирани, та бързо им се разбира неадекватността.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 35. 35 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Вместо да подхвърля трохи, тая - нашата държава да помисли, как да не бъдат съкратени нови 80 000 човека до края на годината!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 36. 36 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Весело

  Циганче пита баща си:
  - Татко, какво е демокрация?
  Бащата:
  - Демокрация е тогава, когато всички бели работят, а ние получаваме помощи просто ей така.
  - А това не ги ли дразни?
  - Дразни ги, ама това вече е расизъм.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#20:"BlueWater"]Нима искате да пенсионираме всички над 40 години[/quote]

  До 50 се пенсионират само от силовите министерства. В ЕС на 55....

 38. 38 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#33:"Храбър"]Ако един служител е добре платен и законите се прилагат безпристрастно, ефективно и навременно (неприлагането на които е пак корупцията) то какво би го накарало да вземе подкуп?[/quote]

  Човек или е честен или не е, съжалявам. Тези, които крадат крадат за ферарито, не за хляба си. Които крадат за хляба са осъдени, другите са проблем.

  Продължавай да си теоретизираш, но нищо от това, което пишеш не е вярно в БГ. Има ли смисъл да фантазираш?

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 39. 39 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 918 Неутрално

  "Няма икономическо обяснение защо правителството насърчава майките да стоят вкъщи по-дълго, така че увеличението на парите изглежда изцяло популистка мярка. Трябва да се спомене, че платеното майчинство в България е пет пъти по-дълго от средното в другите страни от Европейския съюз."

  При безработица от 12-13% всеки работодател гори от желание да работи с майка на дете под 2 години. Това ако не го е писал някой социопат от ИПИ...
  Майчинските са за да има с какво да преживеят хората, а не за насърчаване ГЛУПАКО!!! А икономическата логика я сложи дето слънце не огрява, тикво зелена! И ако кажеш на някой от другите страни, че майчинство на стойност 120 евро е "платено" ще ти играят някоя светкавица. Хората имат други системи за подпомагане, с които получават многократно по-високи суми от жалките 120 евро, които не стигат дори за отопление.

 40. 40 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#28:"ARRI"].Ама тя е проста кака, нали?[/quote]

  Не е никак проста.Говори ги тези простотии защото й предстоят избори.

 41. 41 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Тези които искат да си отглеждат децата трябва да се подпомогнат(не става дума за баби с няколко пенсии)а за майките в трудоспособна възраст, евентуално и амбициозни татковци

 42. 42 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Сега видях, че наистина е боклук от ИПИ, тая същата дето беше писала, че не и трябало майчинство - умри по кофите, боклук!

 43. 43 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#19:"Дива селянка"]Особено бг бизнеса ,който ти иска 5 висши,3 курса,8 специализации и мерки за холивудска метреса за една заплата. [/quote]
  Изисквания от обява за общ работник в склад: професионална шофьорска книжка, компютърна грамотност и владеене на английски. Ми то такъв става и за депутатин бе! Само дето ония в НС нямат професионални книжки.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 44. 44 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  [quote#31:"vjacho"]При управлението на ГЕРБ средно с по 6 млр. ежегодно минаваха повече през държавата[/quote]

  Без почти никакъв ефект за държавната ни сфера!?

 45. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  [quote#35:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]нашата държава да помисли, как да не бъдат съкратени нови 80 000 човека до края на годината[/quote]

  Не съм сигурен, дали по отношение на държавната администрация това е правилната политика?!

 46. 46 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#43:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Ми то такъв става и за депутатин бе! [/quote]
  А пък наша Софка само с един цигански влезе в Европарламента да им пее ,а те да друсат маанета.Даже отказа да стане бг депутатка в нашия парламент щото било под нивото и.... на фолк звезда...хехехе

 47. 47 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#40:"vjacho"]Говори ги тези простотии защото й предстоят избори. [/quote]

  Не са простотии, а са разумни доводи.....Не е логично да държиш пенсионерите на работа по-дълго време, а да оставиш младите на улицата. Казано е - неработещите ръце са религията на дявола. Когато човек не работи, а бездейства, му се раждат у главата само черни мисли....мислят как да откраднат, убиват....започват да търсят вариянти за доходи по незаконен път....дрога, проституция....измами...грабжи и пр. До като един 60 годишен и улегнал човек няма да го направи това.....Ето защо пенсионерите да си стоят в къщи, а младите требе да работят та да не мислят за щуротии....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 48. 48 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#47:"ARRI"]Ето защо пенсионерите да си стоят в къщи, а младите требе да работят та да не мислят за щуротии[/quote]

  Е какви щуротии може да има в главата си млада майка,освен да се полюлеее на люлката с детето си

 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  [quote#27:"Lemmy"]т.нар. социална държава създава все повече зависими от държавата хора без собствен избор и перспектива - матрял за правилно гласуване. А откриването на нови работни места, по-голяма заетост и растежа са истинско проклятие за камуняките. Те не обичат свободни хора.[/quote]

  Да! Точно това казвам в пост #11.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#3] от "BlueWater": Това което беше затворено след три и половина години компетентно герберско управление,не може да бъде възстановено за десетина дни. А че помощите не са дълготрайно решение е ясно на всички. Това са палиативни мерки. Не само работни места,но и прилично заплащане трябва да има. От работещи бедни ползата е никаква.

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  [quote#48:"xalikarans"]Е какви щуротии може да има в главата си млада майка,освен да се полюлеее на люлката с детето си[/quote]
  Онзи ден гледах една..."майка", която беше налапала цигарата в уста и в същото време беше прегърнала и дете си. По този начин димът от цигарата и, а също и самата цигара непрекъснато се мандахерцаха под носа на детето.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#47:"ARRI"].Не е логично да държиш пенсионерите на работа по-дълго време, а да оставиш младите на улицата[/quote]

  Това съм го писал поне 100 пъти, но като че ли беше държавна политика. А един гербер на форума ми каза директно, че по добре да работели пенсионерите, щото след 1.01.2014 г. щяло да има много работа за безработните в ЕС!?

 53. 53 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#48:"xalikarans"]Е какви щуротии може да има в главата си млада майка,освен да се полюлеее на люлката с детето си[/quote]

  За да има дете младата майка, трябва да има пари. За да осигури бъдеще на детето си....Не правим както миллета и лумпените!.....

 54. 54 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В Германия майките пазели децата си и германката ражда по 1,4 деца.

  Във Франция помощта е равна на 25 работни часа за едно дете и 17 такива при две и се поема част от разхода за проф. детегледачка или норматирана/стандардизираа ясла до 75%, и французойката ражда по 2,8 деца.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 55. 55 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1108 Весело

  [quote#26:"Храбър"]Е не чак 40, но какво пречи това да стане? Застаряването на населението може би?[/quote]Работещите в България и сега са по-малко от пенсионерите!

  Според Националният Статистически институт в България има 2 230 612 работещи, от които 115 687 са държавни служители.

  http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=26&a1=705&a2=706&a3=707&a4=905#cont

  Тези работещи трябва да издържат 2 205 864 пенсионери!

  http://www.noi.bg/newsbg/2166-otchetbudjetmart2013

  До кога може да продължава това безумие?!

 56. 56 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#11:"Храбър"]"Добр е да дадеш хляб на човек, но още по-добре е да го научиш (да му помогнеш) да си го изкарва..." [/quote]
  [quote#12:"Lady Zeppelin"]По-добре е хората да бъдат научени да ловят риба, отколкото да им се даде риба. [/quote]

  Много правилно казано!
  Но това са библейски истории...
  Сега сме 21в. Технологии, образование, пътуване, свят, срещи с други хора...

  Не може! Никой свестен работодател няма да наеме циганин, изкарал 20г. на социални, а вчера минал курс по компютърна грамотност по някоя програма и придобил трудови умения!
  Е не става! Уменията и качествата за дадена работа се изграждат с години!
  Това е проблема- образованието, ценностна система, етика и морал! От тук да почнем!

  П.П. И аз мога да си зема диплом за астронавт от НАСА, ама освен да я блъсна у Земята, совалката май друго няма да мога...
  Спокойно....Те са ги спрели от употреба....
  Апокалипсиса се отлага за неограничено време....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  [quote#38:"bibian"]Тези, които крадат крадат за ферарито, не за хляба си. Които крадат за хляба са осъдени, другите са проблем. [/quote]
  Тези които крадат за ферари, го правят защото могат. Защото са поставени от татковците си на позицията да могат. В България номенклатурата се разви до тайна масонска организация, в която властващите се поддържат един друг и по този начин се реинсталират на същата позиция.
  Необходимо ли е да показвам от къде тръгна и кой поддържа тази порочна практика?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1108 Весело

  [quote#28:"ARRI"]Мисля като Меркел.....Тя директно заяви, че трябва да се върне предишната възраст за пенсиониране, понеже с увеличението и се е вдигнала и младежката безработица.[/quote]Меркел много добре знае но не го казва, а нядавам се вие разбирате, че не увеличението на пенсионната възраст е повишило младежката безработица, а кризата в целия ЕС която доведе до спад в производството и загуба на работни места.

 59. 59 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#47:"ARRI"]Ето защо пенсионерите да си стоят в къщи, а младите требе да работят та да не мислят за щуротии...[/quote]

  Виждам че се водите от добри чувства.Но съгласете се че на ранно пенсионирания работник някой незабавно трябва да започне да му плаща пенсията.Назначеният на неговото място младеж дали ще може да изкара толкова пари?Сигурно знаете че дефицитът в пенсионната система се покрива от бюджета с данъците,които работещите плащат.В България е така.Нека и така да ги погледнем нещата.Ако не възразявате.

 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  До коментар [#56] от "drakar65":
  Говорех не за отделния работодател, а за функциите и задълженията на държавата. За механизма, който прилагат ком-социалистите за да принизят и обвържат още повече хората към себе си. Говорех за това колко днешното правителство се е "загрижило" за просперитета на българина и България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  До коментар [#55] от "BlueWater":
  Абе знам го това. Защо ми показваш само данни. Дай решение. Път към промяна на положението. Не случайно подхвърлих последното изречение.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Хайде стига мрънкане, работа нямало, заплатите малки. Докато някой чака пазарът на труда да се нагоди спрямо него, друг се е нагодил към пазара и си има и работа, и диван, и крава. Без значение стар или млад.
  Майка ми на 50 години се преквалифицира, сега е пенсионерка и все още работи с новата квалификация.
  В днешно време най-важно е да си гъвкав. Ако в твоя град няма работа - премести се, напасни се. Или си стой без работа, ама по-тихичко, щото никой не ти е виновен.

 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  [quote#58:"BlueWater"]кризата в целия ЕС която доведе до спад в производството и загуба на работни места.[/quote]
  А според мен тази криза дойде от неугасимата жажда на всеки човек. Всеки иска да има всичко и то веднага. Всеки иска да получава максималното и то веднага. Изчезна скромността, изчезна респекта към опита и многогодишния стаж.
  Знаете ли колко години е трябвало един чирак да работи за да стане калфа? А за да може калфата да стане майстор?

  п.п. Един от основните фактори, който прави китайските стоки толкова евтини и по-конкурентни, е евтиния труд. Ниската заплата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#56] от "drakar65":

  "Не може! Никой свестен работодател няма да наеме циганин, изкарал 20г. на социални, а вчера минал курс по компютърна грамотност по някоя програма и придобил трудови умения!
  Е не става! Уменията и качествата за дадена работа се изграждат с години!
  Това е проблема- образованието, ценностна система, етика и морал! От тук да почнем!"
  +++++++++++++++++++++
  Точно това е което ни трябва. Социалните помощи могат да помогнат до някакъв момент, но не бива да се превръщат в самоцел и основен източник на доходи. 65. 65 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1108 Весело

  [quote#61:"Храбър"]Дай решение. Път към промяна на положението.[/quote]Истинска промяна на положението ще стане когато се направи:

  1. Лустрация на всички държавни институци от служители на ДС.
  2. Реформиране на съдебната система чрез:
  а) Изваждане на прокуратурата от нея защото в нормалните държави тя е част от изпълнителната власт и трябва да подлежи на парламентарен контрол
  б) Нови закони които да премахнат политическите квоти в избора на висш съдебен съвет, да регулират назначаването и оценяването работата на съдиите и да премахнат шуробаджанашките взаимиотношения в тази корумпирана система
  в) граждански контрол над работата на съдиите

  Така съдебната система ще заработи и ще има истинска държава!

  Когато се направи всичко това, ще намалее рязко междуфирмената задлъжнялост, чуждестранните и българските инвеститори вече ще имат доверие на съдебната система, ще започнат инвестиции в производство, ще се увеличат работните места, ще се увеличат приходите в бюджета и ще има пари за провеждане на политики за развитие на гражданите и държавата.

 66. 66 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Социопатите от ИПИ пак се изказали по темата.
  Под тях се наредили герберските социопатчета.
  Пакетът с помощи като размер е смешен на фона на разходите на чиновничеството. И е в рамките на КФП на бюджет 2013 г. Този бюджет пък прогнозира преразпределение от 35% от БВП.
  За какво пищят социопатите?


  Ecrasez l’infâme
 67. 67 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Помощите са си помощи, от тях винаги ще има нужда. По важно е да се създадат условия за читавите и предприемчиви българи за да работят. Всичко останало е празни приказки. Социалната държава се прави с много работа, а ако няма работа, няма да има пари и за социално слабите.

 68. 68 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1108 Весело

  [quote#63:"Храбър"]А според мен тази криза дойде от неугасимата жажда на всеки човек. Всеки иска да има всичко и то веднага. Всеки иска да получава максималното и то веднага.[/quote]Моля не слагайте всички хора под един знаменател! Това е характерно само за социализъма и комунизъма, където всички трябваше да са равни!

  Обикновенните хора са жертва на рафинираната в детайли рекламна стратегия на интернационалните корпорации чиято единствена цел е печалба!

  Всеки член на едно от над 20 племена в поречието на амазонка, които нямат връзка с цивилизацията, е много по-щастлив.

  Той няма огромна нужда от:
  1. Последен модел "умен" телефон.
  2. Спортна кола.
  3. Вила на френската ривиера.
  4. Собствена "прогимназия" в "престижен" квартал.
  5. Огромно количество "модни" парцалки и т. н.

 69. 69 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#59:"vjacho"]Виждам че се водите от добри чувства.Но съгласете се че на ранно пенсионирания работник някой незабавно трябва да започне да му плаща пенсията.[/quote]


  Ако на 62г. е ранно пенсиониране, тури му пепел.....Ето за това говоря, да се върне стария режим за пенсиониране.....а не да стане на 60г.....Абе четете, пък тогава пишете.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 70. 70 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#58:"BlueWater"]Меркел много добре знае но не го казва, а нядавам се вие разбирате, че не увеличението на пенсионната възраст е повишило младежката безработица, а кризата в целия ЕС която доведе до спад в производството и загуба на работни места. [/quote]


  Така е....ама при положение, че безработицата расте драстично, да се вдига пенсионната възраст е безумие....То за младите няма работа, а требе да мислим и къде да търсим работа и за пенсионерите......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 71. 71 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Дотам води безразборното раздаване на социални помощи. Отглеждат се млади хора, които не могат и не искат да работят, а същевременно са гневни на обществото, защото не им давало достатъчно.
  У нас отдавна се използва от Червеноруската агентура Методът на Контролираната бедност - големи маси от хора се държат на прага на бедността със социални помощи и подаяния, като по този начин се превръщат в лумпени и същевременно предани гласоподаватели (в новия Парламент ДПС прокарва подобна теза - социални енергийни помощи, явно се визира купения циганския електорат). Поколението създадено от тези хора е декласирано и гневно - то смята, че обществото му задължено и е революционно настроено, иска всичко и веднага, няма никакво отношение към предмета на труда...Това го видяхме Февруари 2013: една немалка част от "протестиращите" бяха именно такива млади хора...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 72. 72 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 516 Разстроено

  А колко получават помощи и в същото време ходят на работа?Т.е. КРАДАТ?Парите за детски градини и ясли,а не за помощи.В САЩ 6месеца.Ние 2 години.Каква е логиката помощите да гонят МРЗ.Нали трябва да се поощряват да търсят работа,а не да лежат на гърба на другите.Запалила цигарата в кафето и:"А ше му работим за 650 лв.8часа?Ако ми дава над хиляда тогава".

 73. 73 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1108 Весело

  [quote#70:"ARRI"]То за младите няма работа, а требе да мислим и къде да търсим работа и за пенсионерите.[/quote]Напрегнее поне малко сивото си вещество и помислете над следните въпроси.

  Какви работни места заемат сега хората които предлагате да се пенсионират?
  Какви заплати получават тези хора и ако бъдат заместени от младежи, какви ще са техните заплати?
  Не е ли по-добре младежите да се назначават в нови производства, където те ще могат да използват предимството си за по-бързо усвояване на нови умения?

 74. 74 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#73:"BlueWater"]Не е ли по-добре младежите да се назначават в нови производства, където те ще могат да използват предимството си за по-бързо усвояване на нови умения? [/quote]

  Мдааа, то производство няма, ти нови технологии....Не схващаш ли, че Европа се деиндустриализира отдавна....

  Спирам да споря с късогледи профани...

  И под нови умения на младите какво разбираш......да се научат да летят без самолет ли....ей така да махат с ръце и да отхвъркат до Марс....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 75. 75 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1108 Весело

  [quote#74:"ARRI"]Мдааа, то производство няма, ти нови технологии....Не схващаш ли, че Европа се деиндустриализира отдавна.[/quote]Пишете глупости и си вярвате.

  Очевидно не сте чувал за бума и развитието на производството във ВЕИ сектора през последните години. Дори вече се води търговска война между ЕС и Китай в този сектор.

  Поради липса на икономически аргументи вкарахте в употреба епитети и квалификации, които показват колко ви са възможностите да спорите.

 76. 76 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Е тогава тъпите майки що протестираха?Като не искат няма да им даваме бахти лумпените тъпи.

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 77. 77 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#70] от "ARRI":

  Много е лесно. Брат ми повече от 3 години е без работа, по професия е инженер-химик и вместо да се пенсионира, има да чака още една година като безработен, за да вземе пенсия. Дано баща ни да е жив и здрав поне дотогава!

 78. 78 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В БЪЛГАРИЯ Е ЛОШО ТОВА , ЧЕ КАТО ИМАМЕ АПАРТАМЕНТ В ЕДИ ГРАД , СЕ СМЯТА ,ЧЕ ДЪРЖАВАТА ТИ Е ДЛЪЖНА ДА ТИ НАМЕРИ РАБОТА В ГРАДА.

  АПАРТАМЕНТА ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОРАБОТАТА.

  ДА СТОЯТ БЕДНИ ТОГАВА.

  ЦИГАНИТЕ ДА СА ВИ ЗА ПРИМЕР.КЪДЕТО ИМА КЯР-ТЕ СА ТАМ.
  ИМАТ СИ КЪЩИ НЯКЪДЕ В СТРАНАТА , НО СА С ТАБУНА ТУК В СОФИЯ.ПИШАТ СЕ НА БЕДНИ И ИЗОСТАВЕНИ.КРАДЪТ НА ПОРАЗИЯ,ОТНЕМАТ ПОМОЩИТЕ НА НЯКОЙ ЗАСЛУЖАВАЩ ГИ.

  КАКВОТО ОТКРАДНАТ КАТО ТЕХНИКА , ГО НОСЯТ ПО ИСТИНСКИТЕ СИ ДОМОВЕ.
  ТУК САМО РЕВЪТ И ВИСЯТ ПРЕД СОЦИАЛНИ ГРИЖИ.

  ДО ГРОБ ЩЕ КЛЬОПАТ ПОМОЩИ И ЩЕ КРАДАТ.
  ТЕ ЩЕ ЯДАТ ЦЕЛИ АГНЕТА , А НИЕ БЪЛГАРИТЕ И 1 КИЛО НЕ СИ КУПУВАМЕ.

  ТОВА Е !

 79. 79 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 524 Неутрално

  СЕ СЪЩОТО .

  ПРЕДНИЯТ ПЪТ ДПС СИ ГЛАСУВА , БАБИТЕ ДА ГЛЕДАТ ДЕЦАТА И ИМ ПЛАТИ ДОБРЕ . НА ЧУЖДЕНЦИТЕ ДЕ .
  АМА ДАДОХА САМО НА СВОИТЕ И ПАРИТЕ СВЪРШИХА.
  МАСЛАРОВА ОБЯСНИ , ЧЕ НЕ БИЛО ЗА ВСИЧКИТЕ .???

  БЪЛГАРКИТЕ РАБОТЯТ ВТОРАТА ГОДИНА .
  КОЙ ЩЕ ПОЛУЧИ ПОДАРЪКА .?????

  ДАЙТЕ ПО 600 САМО ЗА ПЪРВАТА ГОДИНА .
  ХАЙДЕ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 80. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  [quote#76:"Lavinata"]Е тогава тъпите майки що протестираха?Като не искат няма да им даваме бахти лумпените тъпи.[/quote]
  Ти ли се раздаващия?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 81 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Има една японска поговорка: "Ако искаш да нахраниш човек за 1 ден, дай му да яде риба. Ако искаш цял живот да не остане гладен, научи го да лови риба"

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 82. 82 Профил на mils56
  mils56
  Рейтинг: 466 Неутрално

  СТИГА С ТЕЗИ ПОМОЩИ. ПОМОЩИ СЕ ДАВАТ В СТРАНИ КЪДЕТО ПОЛОЖЕНИЕТО Е ОТЧАЙВАЩО ЗЛЕ И НЯМА НИКАКВА НАДЕЖДА ДА СЕ ПОДОБРИ. ВАЖНО Е ДА СЕ СЪЗДАВАТ РАБОТНИ МЕСТА, ДА СЕ ПОВИШАВА КВАЛИФИКАЦИЯТА И ОБРАЗОВАНИЕТО НА БЕЗРАБОТНИТЕ. А ЗА МАНГАЛИТЕ ДА СЕ СПРЕ РАЗМНОЖАВАНЕТО НА ПОРАЗИЯ И ДЪРАВАТА ДА ГО РЕГУЛИРА ЗА ДА СЕ РАЖДАТ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-МАЛКО БЪДЕЩИ БЕЗРАБОТНИ ЧОВЕКОПОДОБНИ КОИТО САМО РУШАТ ДЪРЖАВАТА И ДОЯТ ДЪРЖАВНИТЕ ФОНДОВЕ, А НЕ ДОПРИНАСЯТ НИКАКВА ПОЛЗА ЗА ТАЗИ ДЪРЖАВА. БЪЛГАРИТЕ МИСЛИМ КОГА ДА СЕ ОЖЕНИМ , КАКВО ОБРАЗОВАНИЕ И РАБОТА ДА СИ НАМЕРИМ ЧАК СЛЕД ТОВА РЕШАВАМЕ ДА НАПРАВИМ 1 ИЛИ 2 ДЕЦА , СПОРЕД ПРЕЦЕНКАТА КОЛКО МОЖЕМ ДА ИЗХРАНИМ, ОБЛЕЧЕМ, ИЗУЧИМ, ОБРАЗОВАМЕ, ВЪЗПИТАМЕ И ИМАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА НАПРАВИМ ОТ ТЯХ ХОРА. ПРИ МАНГАЛИТЕ НЯМА ТАКАВА МИСЪЛ, ПРАВЯТ КОЛКОТО МОГАТ ДЕЦА И ГИ ОСТАВЯТ ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ТЯХ, ОСТАВЯТ ГИ НА ПРОИЗВОЛА НА СЪДБАТА. ЗАЩО ТОГАВА ДА ИМ СЕ РАЗРЕШАВА ДА СЕ РАЗМНОЖАВАТ НА ВОЛЯ? ЕДНО ДЕТЕ И ТО ПРИ УСЛОВИЯ ЧЕ ИМА ОБРАЗОВАНИЕ, ИМА РАБОТА, ИМА ДОСТАТЪЧНО ДОХОДИ ПРИЛИЧНО ЖИЛИЩЕ ТОГАВА ДА ПРАВИ ЧАВЕТО И ТО САМО ЕДНО. ОСТАНАЛИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕСЛЕДВАТ ОТ ЗАКОНА! ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ НЕЗАБАВНО НО КОЙ ЩЕ ГО НАПРАВИ КАТО ВСЕ МИЖИТУРКИ НИ УПРАВЛЯВАТ! ЗА ТЯХ МАНГАЛСКАТА ПЛОДОВИТОСТ НЕ САМО,ЧЕ НЕ Е ПРОБЛЕМ, АМИ ДАЖЕ СА ДОБРЕ ДОШЛИ МАЛОГРАМОТНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ! ПОГЛЕДНЕТЕ КАКВИ ХОРА ГЛАСУВАХА ЗА БСП И ДПС - МОЛОГРАМОТНИ И БЕЗРАБОТНИ ПЛЮС ЧАСТ ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ.

 83. 83 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "ARRI": А пък да не говорим и за простотията да се вдигне възрастта за пенсиониране, която автоматично увеличи безработицата при младежите.....

  Ари, та те точно затова я вдигат! Връзката между безработицата и заплатите е тази, че колкото по-висока е безработицата, толкова по-малки, при равни други условия, стават заплатите. А колкоко са по малки заплатите, толкова по-големи, при равни други условия, са печалбите на капиталистите.

  Е, затова при висока съществуваща безработиза те увеличават възрастта за пенсионирани. По-просто и от боб!

 84. 84 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#11:"Храбър"]Трябва да стане ясно, че тези подаяния на държавата няма да оправят положението на бедните, но и безработни хора.[/quote]

  Ъхъ, положението на хората ще се оправи чрез ранното им пенсиониране, а пенсиите, които се изплащат на пенсионерите / особено на тези около 40-те/, нямат нищо общо с държавния бюджет!
  Гениален си

  Не съм магаре;-)
 85. 85 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#83:"glog"]А колкоко са по малки заплатите, толкова по-големи, при равни други условия, са печалбите на капиталистите.
  [/quote]

  Капиталистите, особено гадните от тях, трябва незабавно да бъдат избити, след което да се пристъпи към доизграждане на развитото социалистическо общество!

  Не съм магаре;-)
 86. 86 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Нащите политикани постоянно се тупат с юмрук в гърдите и гордо се хвалят, че освен правова (пази, Боже, от подобно право!), сме и социална държава. Защото държавата раздавала много помощи. И не се сещат, че подобни помощи са чист управленчески кретенизъм. Защото социалните помощи, раздавани както ги раздават у нас, освен че дават възможност за злоупотреби, са и един от най-ефективните генератори за производство на лумпени.

  Защото даването на пари на хора, които могат да работят, но не искат или не могат да работят по социални причини, във вид на социални помощи, първо, прави реципиента на социалната помощ зависим от тези, които я дават. Второ, колкото по-дълго получава безвъзмездни помощи, толкова повече неговата психика се променя и го превръща в лумпен. А помощите за деца отиват основно в многодетни лумпенизирани семейства, и се превръщат в основен доход за тези семейства. Така системата на социалните помощи у нас води до многодетство в семейства, които нямат собствени доходи и са на издръжка на държавата, което противоречи на всяка логика. Защото води до бързо увеличаване на относителния брой на лумпените в обществото

  За да може поне донякъде процеса да бъде поставен под контрол, помощи не трабва да се дават. Хората, които не по своя воля не могат да работят (различни степени на инвалидност) да получават заплата или пенсия, която да им дава възможност да живеят без допълнителни социални помощи. Които нямат работа, но могат да работят, да бъдат организирани от държавата и тя да им намери работа, дори ако тази работа е метене на улици, залесяване, почиснаве на пущинаците около ЖП-линиите, разчистване на обраслите с храсталак междуселски и полски пътиша и така нататък, и да получават заплата за своята работа. Детски да се дават за не повече от две деца, и то само ако доходът на семейството е под някаква определена граница.Това може би няма да намали сумата на плащанията, но поне ще стимулира хората до не се отпускат до нивото на пълни лумпени.

  И стига сме се хвалили, че сме социална държава. На практика социална е тази държава, в която от социални помощи няма нужда. А колкото повече социални помощи се раздават, толкова по-антисоциално е управлението на тази държава.

 87. 87 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Повече помощи за по-добър живот ...или пък не...

  Със " помощи ",..към светлото бъдеще ...

  urkobozambo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK