Нелепите разправии за историята

Кадър от Скопие

© Надежда Чипева, Капитал

Кадър от СкопиеПрепубликуваме материала на Александър Андреев от "Дойче веле":


Разбирам македонците, които имат усещането за несправедливост, след като години наред стартът на преговорите им за членство в ЕС се отлага. Тяхното огорчение е насочено главно към еврочленките България и Гърция, които (от гледна точка на Скопие) се опитват да решават двустранни въпроси, използвайки инструмента на европреговорите. Тук обаче няма да коментирам високополитическото измерение на напреженията между Скопие и София, нито пък ще давам мнение кой е крив и кой - прав. Искам да разкажа за няколко неща, които видях и преживях тези дни в Македония и които хвърлят различни светлосенки както върху Македония, така и върху България.


Онази държава, която се е казвала България
Охрид е забележително място. Градът излъчва история с всеки свой камък. И тъкмо за тази история българи и македонци открай време се карат като деца. Признавам, че като човек, учил история в българско училище, и аз бях доста смутен от тамошната туристическа интерпретация на фактите и събитията от времето на Охридската школа. От екскурзовода нито веднъж не "изтече" информацията в кое точно царство се случват тогавашните забележителни събития, а в туристическия справочник за средновековен Охрид се пише като за някакъв остров сред тогавашното още неизбистрено европейско море.


Защо днешните македонци крият между редовете онази държава, която се е казвала България? В Охрид започнах да ги разбирам, без да оправдавам историческата манипулация - правят го именно защото се е казвала България. Не знам дали всички, но със сигурност много македонци се боят, че фактите отпреди 10-11 века ги правят някакси зависими от днешна България, че тези факти са потенциално основание за някакви претенции към тяхната сегашна държава. Пък и - ако трябва да сме съвсем искрени - онези средновековни царства имат с едноименните си днешни национални държави точно толкова общо, колкото Византия със съвременна Гърция. Но националистите навсякъде по света обявяват собствената история за неприкосновена, а историята на съседите - за подлежаща на какви ли не интерпретации. И от този порочен кръг сякаш няма излизане.


Битките за историята в момента са намерили своето полесражение в Скопие. Проектът "Скопие 2014" има за цел да набави символи на закъснялата македонска държавност. Както съвсем откровено ни каза кметът на града Коце Траяновски: гърци, българи и сърби имали своя държавност от стотина и повече години, та Македония трябвало да наваксва. Но дали държавност се гради с паметници и монументални сгради за стотици милиони евро - или по-скоро с бавното и трудно строителство на правова държава и гражданско общество? Един от събеседниците ни в Скопие каза, че по-младите и по-високо образовани скопчани се срамуват от грандоманското "историзиране" на града, но мнозинството граждани се радват на паметниците и новите постройки.


Патос, който смущава


Едно е сигурно: десетките паметници от естетическа гледна точка с малки изключения са обида за добрия вкус. Патетичната им, на моменти откровено войнствена естетика е изостанала от времето поне с един век, а художествените им качества - какво да говорим... Стотиците национални знамена, с които са окичени както новите сгради (няколко от тях, впрочем, са красиви), така и де що има държавна институция, също будят недоумение. Та нима някой турист, нежели гражданите на Скопие, биха се усъмнили в коя точно държава се намират, ако ги нямаше знамената?


А иначе Македония за пореден път ми хареса. Нека да изброя някои от баналните, но видими неща: хората са дружелюбни, градовете (които видяхме) са чисти, селското стопанство работи и произвежда за износ (за разлика от българското), крехката политическа конструкция с албанското малцинство се крепи. Но страната има нужда от ясна европейска перспектива. И ще сбъркат всички онези, които ѝ я отказват. Защото без нея нелепите битки за историята ще продължат.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Абе то останаха ли македонци вече !!! Нали им дадохме български паспорти, ква македония, кви македонци !!!

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Тъкмо дългогодишното мълчаливо толериране на исторически лъжи, включително от управленци и интелектуалци, които са пределно наясно с истинската история, отвори онази голяма пробойна в имунната система на македонското общество, през която нахлуха теориите за антиката, неолита и палеолита. Когато определени политически кръгове се убедиха, че номерът с пренаписване на историята минава по мед и масло, набраха смелост да го надградят с всякави други щуротии, еквиваленти нашите Йоло Деневи поизведения. Върхът беше достигнат, когато Принц Газанфар Кан Хунзки беше докаран от Пакистан, посрещнат с военен парад и обявен за престолонаследник на възобновената македонска динасия

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Съобщение на книжарница в Скопие: ”Поради изчерпване, желаещите могат да получат Историята на Република Македония чрез СМС”

  Та толкова за македонската ''древна'' история.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Ами кой е виновен за това положение?1949 година ,когато др.Димитров подарява Македония на Сърбия, времето показа , че Югославия няма място на съвременната карта...........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 5. 5 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 722 Неутрално

  дОЙче веле. Май е подминал рампите.

  Winora forever
 6. 6 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Но страната има нужда от ясна европейска перспектива. И ще сбъркат всички онези, които ѝ я отказват. Защото без нея нелепите битки за историята ще продължат."

  Точно обратното Авторе, точно обратното.
  Нелепите битки ще се ожесточат, ако си запушим ушите и занворим очите и прием "Македония" в ЕС , с тази "история" и отношение към България и българите.
  Жалкото е Авторе, не че вие сте се самозаблодили по темата Македония, а че се опитвате да внушавата вашата "истина " за нея и нейното европеъско бъдеще, което според вас трябва да мине през трупа на България.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 7. 7 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#1] от "442":


  [quote#1:"442"]Абе то останаха ли македонци вече !!! Нали им дадохме български паспорти, ква македония, кви македонци !!![/quote]

  Тъпата България им раздаде български паспорти с тъпашката надежда, че те ще се назоват българия, а македонците със същите тези паспорти си намериха работа в Европа и дружно с дригите македоснки катили от Македония реват и плюят България...

  Много поздрави на Божидар Димитров и на цялата тъпашка политическа българска гилдия!

  Тъпаци!

  Та сега и Андреев...

  Смешен плач!

  Каквото сам си направиш - никой не може да ти го направи!

  Прости, български народе!

 8. 8 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Македонците ще имат място в която и да е общност, само след като признаят, че Световната истовия е легитимна, а не техния "булшит"...Искам под тази статия да цитирам едно изказване на Тодор Александров:
  “Кой ми каже, че не съм македонец, му режа езика! Кой ми каже, че не съм българин, му режа главата!”

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Има теми,по които България може да бъде сатанизирана в очите на македонците.Георги Коритаров е подхванал една такава и сън не го хваща да ни втълпи своето.Защо го прави,нямам идея!

 10. 10 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  До коментар [#4] от "sto67nes":

  Пак "българи" върнаха на Македония тленните останки на нашия национален герой Гоце Делчев...

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#7:"alex_bucephalus"]Тъпата България им раздаде български паспорти с тъпашката надежда[/quote]

  Не цяла България, а една гръмогласна шайка пишман-интелектуалци (може и без пишман, то се подразбира), още по-пишман националисти, предимно от ВМРО и Атака и няколко партии, които действат на принципа "да не се минем" с някой загубен глас, ако постъпим както трябва.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Гневно

  [quote#7:"alex_bucephalus"] македонците със същите тези паспорти си намериха работа в Европа и дружно с дригите македоснки катили от Македония реват и плюят България... [/quote]

  Така е. Най малкото конкурират нашите емигранти там за работни места!? Менторите по въпроса, Божо Димитров и агенция Фокус-Красимир, Узунов нанесоха големи вреди на нашата външна политика. Преди 7-8 години раздуваха, че при югоизточните съседи течал процес на......ребългаризация!? Поради това, трябвало да им помагаме безвъзмездно....Сега обърнаха мнението си, но загубихме доста време в поддръжка за антибългарите в Скопие!?

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#12:"dobrich"]при югоизточните съседи[/quote]

  Да се чете - при югозападните съседи.

 14. 14 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 466 Неутрално

  " Пък и - ако трябва да сме съвсем искрени - онези средновековни царства имат с едноименните си днешни национални държави точно толкова общо, колкото Византия със съвременна Гърция. "


  Така е , но балканските историци са и политици, по съвместителство .

 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#14:"smokingpipe"]Византия със съвременна Гърция. " [/quote]

  България никога не се е казвала по друг начин!......В интерес на истината, Византия след отвоюването на Константинопол от кръстоносците в 1261 г. е гръцка държава...

 16. 16 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#3] от "ARRI":

  Или друго - "Поради изчерпване на количествата "История на Македония", желаещите могат да закупят "История на България".

  Иначе дали са македонци, българи или албанци ми е все тая. Единственото, което ме интересува е да спрат с конфронтациите и да си признаят историята както вече са направили редица държави (ако ли не всички) в Европа. От там нататък ще им помагаме като добър съсед, но не и преди това.

 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Македонците имата право на български символи и български национални герои, зашото са българи. Не е лошо , че ги използват ... Лошото е да не си признават, че са българи и поради това нашите герои са и техни, а искат да са си само техни. Все едно да си мисля, че дядо ми е само мой дядо, без да е дядо и на брат ми (или на сестра ми)СМЯХ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на volana
  volana
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Имам роднина в Разлог.По време на събитията в Югославия ми каза:Започнат ли да избиват нашите българи в Македония,взимам пушката и отивам да се бия заедно с тях!Авторе,стой по-далече от парите!

 19. 19 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  В Дойче Веле само левичарски простотии публикуват.

  Няма шики-мики.
 20. 20 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Преди години като ходех в Македония винаги съм се чудил защо в никое населено място нямаше градска баня.Сега разбирам, че това е било държавна политика,страх ги беше, че като се окъпят и от банята щяха да излизат чисти българи.

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  ВИЦ: Учителката пита учениците:
  - Деца, как се ходи до Севлиево?
  - С автобус ... - отговарят децата хорово.
  - Деца, как се ходи до Сливен?
  - С влак ... - отговарят децата хорово.
  - Деца, как се ходи до Сингапур?
  - С кораб ... - отговарят децата хорово.
  - Деца, как се ходи до Сиатъл?
  - Със самолет ... отговарят децата хорово.
  - Деца, как се ходи до Скопие?
  - С Трета българска армия ...отговаря Иванчо

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Споровете за историята са нелепи. Истината е, че всяка балканска държава пише своя версия. Което не значи, че оправдавам Дисниленда край Скопие. Просто не съм сигурен, че блокирането на Македония води до какъвто и да е позитивен ефект. Също и раздаването на паспорти. Мисля си, че най-добрата политика спрямо Македония е игнорирането и. Дали сме десетки хиляди жертви, пропиляли сме Тракия, похарчили сме милиарди за тяхното освобождение - ние бяхме до тук. Да се оправят както искат.

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#22:"Nikolay UK"]всяка балканска държава пише своя версия[/quote]

  Не е точно. Имаме спорни исторически личности със съседите. Примерно със сърбите за средновековния владетел на Кюстендил деспот Константин. Но по другите факти от онова време сърбите са коректни...

 24. 24 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Весело

  Физиономията на лъва от горната снимка много ми прилича на Бай Ганьо!!!

 25. 25 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Весело

  Физиономията на лъва от горната снимка много ми прилича на Бай Ганьо!!!

 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#7] от "alex_bucephalus":
  Много поздрави на Божидар Димитров и на цялата тъпашка политическа българска гилдия! "

  -Толкова много се хвали,че много българи е направил,та е заслужил подобаващо да го"поздравим"и"уважим".

 27. 27 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Проблемът е, че тази бивша югославска република краде история не само от България, но и от Гърция.

  Проблемът е, че няма и намек за покайване, а положението само се усложнява от нови и нови крайности.

  Даже и България да го изиграе мека китка както много пъти досега, Гърция никога няма да приеме претенциите върху тяхната история и култура.

  Така че Македонците да гледат домати и да строят монументи на Александър, Самуил и комунистическите функционери създали това недоразумение.

 28. 28 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Македонските "историчари" се страхуват като дявол от тамян, когато стане дума за средновековна история и времето на цар Самуил/Самоил. По същото това време княжество Черна гора е било васално на българската държава. Нещо повече, цар Самуил дал дъщеря си Теодора Косара за жена на черногорския княз и по тази причина княжеството повече от 100 години се е наричало ЗЕТА. От този исторически факт черногорците не само, че не се срамуват, но казват, че това е бил един успешен период за черногорската държава и държавност.

 29. 29 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Днешните политици на македония са луди, луда е и "историчарската" им гилдия. Доказателство за това е книгата на Ристо Поповски "Митологиjата на македонците", която е достъпна в електронната мрежа. Всеки, който си направи труда да попрочете от нея, ще види, че съм прав!!!

 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Е какво толкова е станало като крадат история?
  Това е доста абстрактен асет.

  В България пък се разрушават исторически селища с фадрома, нзнасяйки артефакти в огромен стил и продавайки ги навън за валута. Е тва е проблем.

  Не е важно какъв е бил Колумб по народност, а кой е монетизирал откритието му. А той преди това е предлагал проекта си на всички царски особи в Европа.

 31. 31 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1147 Любопитно

  Пореден слаб текст на Андреев по темата с предварително известно внушение, което категорично ще отхвърля. Евроинтеграция на БЮРМ на всяка цена ще е не само легитимираща за антибългарския елит, но и ще доведе до трайното му врастване в европейските институции. И този антибългарски елит няма да е сам след влизането на държавите от бивша Югославия в съюза. Заради иторическите и съвременните връзки между въпросните страни България в определена ситуация може да се окаже изправена сама пред коалиция от поддръжници на БЮРМ.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 32. 32 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#8] от "Велислав":
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Весело

  Положението е много сериозно защото няколко поколения "макединци" вярват във всякакви небивалици и отричат всичко останало !
  Щом за 100 години са забравили своя род и произход...какво да говорим !???
  Няма да се учудя ако направят както румънците те замениха българския с някакъв древен език на планинарите от карпатите ...така и те ще изкарат някакви каракачани от Кораб Планина които са запазили древния македонски и да си подменят и езика!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "хората са дружелюбни, градовете (които видяхме) са чисти, селското стопанство работи и произвежда за износ (за разлика от българското), крехката политическа конструкция с албанското малцинство се крепи. Но страната има нужда от ясна европейска перспектива" - хората да са недружелюбни, градовете да се зациганят(поалбанчат), селското стопанство да спре да произвежда, албанците да врътнат една "македонска пролет" - с една дума европейска перспектива! Наистина Македония има въпиюща нужда от нея!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 35. 35 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Не съм съгласен изобщо с мнението на автора.
  Македония в сегашния й вид е вредна за българщината.

 36. 36 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Онези колеги на автора на статията, която коментираме, които продажно обявиха, че клането в Батак изобщо не го е имало, не се ли проявиха пак в Германия? Какво, там да няма някакъв инкубатор за люпене на продажни български българофоби?

  Нормално е, когато различните държави по различен начин оценяват историческите факти и събития, които се отнасят за тях или за техните врагове. Но тук става дума не само за оценка, а и за подмяна на реалните истоически факти и събития, които са насочени срещу България, при това от хора, които уж са българи! А да спреш да защитаваш държавата си от нападки, когато други неоснователно я оплюват, за да не им попречиш да получат още по-широка трибуна, е най-големия кретенизъм, който може да се измисли.

  Апропò, всъщност населението на Македония непосредствено педи освобождението е само малко над 50% българско, което би следвало да го имаме предвид. Вярно е също така, че след 1918 година и чак до 1949 година българските правителства водят политика на отказ от Македония. Така че за омакедончването на македонските българи вина има и България. Но сега спорът не е за това и България няма никакви териториални претенции към нея като държава. Проблемът е, че днешните македонци си присвояват нашата история. И ние нямаме право да отстъпваме нито крачка.

 37. 37 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Весело

  Луно, луно земльо македонска, па ли ке те делиме?!

  chavo64
 38. 38 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3111 Весело

  Скоро половината Македония става Албански вилает !
  Тогава главите от паметниците на Александър Македонски ще ги заменят с тези на Скендербег !!!

 39. 39 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#7] от "alex_bucephalus":

  Абсолютно си прав. Давам един пример от края на 2012. При нас в клиниката взеха един македонец ( с български паспорт, разбира се), който работеше като санитар. През 5-те месеца служба наду главите на всички, как всичко наоколо е измислено или поне направено в Македония и той е горд, че е македонец. Разбира се повечето ми колеги дори не обърнаха внимание на тези неща, защото той нали си е гастарбайтер. След 5 месеца се оказа, че е крал много консумативи (на стойност около 5,000 Евро). След като полицията дойде и го арестува, ме помолиха да превеждам.....единственото, което каза, че е българин !!! и това за българите е нормално!!! При което от 5 месеца при нас има забрана !!! за наемане на българи! Как ми се искаше да се намеся и да му изрежа гърлото. Какво обаче можеш да направиш- има български паспорт и само това е важно за полицията...После, след разговор с познат полицай, той ми каза, че не е единствен случай и имат масово такива изцепки с други "европейци" с български паспорт.

  Ние сме виновни, че даваме паспорти на цялата измет от Източна Европа и бившите руски републики, без дори минимални изисквания. По дяволите, този контингент дори не е електорат.

 40. 40 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#38] от "SS":

  До преди 1992, цяла бивша Югославия ги хранеше и им осигуряваше образование. Както дядо ми от Белград казваше тогава - вие имате цигани, ама поне работят в строителни войски, а ние тези освен, че ги храним и учим, от мръсотия и турбо-фолк, даже и в Охрид на почивка не можем да идем. Наричаше ги още "български цигани". Така че ако македонците имат Югофилия, то бившите земи от Югосфера имат доста солидна Македонофобия към населението там. Е, към територията не, ама подарена им е, няма да се дърпат, я.

 41. 41 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#39] от "totalblackout":


  [quote#39:"totalblackout"]След 5 месеца се оказа, че е крал много консумативи (на стойност около 5,000 Евро). След като полицията дойде и го арестува, ме помолиха да превеждам.....единственото, което каза, че е българин !!![/quote]

  Вината си е наша.

  Ние никога не сме умеели да се защитаваме сами, да се държим заедно и да не допускаме катили като македонци, турци, а сега напоследък и помаци, за които чух днес, че и те искали да се отделят като етнос в България...

  Ние оставихме всичко живо край нас да си разиграва кояня както си иска и да черни България така, че ни изкараха едва ли не световни расисти, а обикновеният български народ ще се стопи до 5 милиона, и иди се обяснявай после кой кой е.

  А когато добавиш и идиотската политическа класа на България, която от лакомия за власт се раздира от скандали и е заета смо и единствено с това как да оцелее на постовете си, за България се оказва, че няма кой да мисли, нацинална кауза няма, едиснтво няма, и така България ще си изтлява бавно...

  Аз не мога да разбера тия катили македонците какво искат? Първи им подписахме независимостта, и се почна лат срещу България...

  Но не виждаш ли? Нито един вънщен министър, нито един прайм/ министър, нито никой не си мръдна пръста да скчои, да сатане и да заяви директо в лицето на Македония, че на това трябва да се сложи край.

  Ама не смао на думи, с ТОТАЛНА изолация на тази измислена държава!

  Не да ми се плюнчат с вербални ноти, а направо да отрежат Македония. Нито внос, нито износ с тази мръснишка пасмина, никаква подкрепа за ЕС, както и скъсване на дипломатически отношения, колкото и крайно и да е това.

  Докато катилите в Скопие си вземат думите назад, вътнат историята, която крадат, спрат да ни обиждат и напада и се извинят публично.

  Ние сме народ, който се самоубива от глупост и търпение.

  Опитай се така да нападнеш Гърция или Турция, Сърбия или Кипър и да ги удряш шпо нацинално самочувтствие - ще те изметат, ще те изтрият...

  Ни ние никлоха не сме се държали заедно, затова всеки ни мачка, а политиците ни са едни лакоми свини и надути папуняци...

  Да не казвам, че направо сме си идиоти.
 42. 42 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#39] от "totalblackout":

  Много бъзро написах коментара и допусках доста грешки, неволн, не е от неграмотност.

  И няма да се извинявам а прямотата, писна ми от политкоректност и от това да търся приемливи слова, за да звуачло по-приемливо казаното...

  Защо да не може човек да каже "свиня", ако някой трябва да е описан като свиня, ад търсим приемливи изрази затова, та да не сме нарушавали благоприличието...

  То ние от политкоректност и измислено благоприличие я докарахме дотук - всеки парцал да се подиграва с нас и да ни плюе.

 43. 43 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#42] от "alex_bucephalus":

  Така е, ние нямаме външна политика от 1944 насам. Преди време имаше тема тук за Западните покрайнини. Всички тук крещяха и реваха как Сърбия трябва да ни ги върнела. А ако питаш "българите" там какво българските външни политици са направили за тях през последните 100 години- едно голямо нищо.
  Същото е с Македония- приемаме им гладните студенти, които живеят в СФ и се курчат със стипендии от България, докато нашите добри студенти отдавна избягаха. Даваме им паспорт, за да станат гастарбайтери, а единственото, което е в замяна е среден пръст.

  Българското гражданство не е пакет боб, за да се дава на всяка неграмотна отрепка от бившия източен блок. Ама на кого му пука, нашите политици трещят на сръбски фолк с нашите пари, а ние седим и философстваме по форумите.

 44. 44 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#43] от "totalblackout":


  [quote#43:"totalblackout"]а ние седим и философстваме по форумите.[/quote]

  Не бих се сомелил да кажа, че само философстваме. Поне от моя старан - където и да съм - обяснявам иказвам какво е България и какво - Македония.

  Даже наскоро един приятел румънец, без да сме говорили някога изобщо за Македония, ми каза в един разговор:

  "Абе тия измислени селяни какво искат от вас? Не съм виждал по-жалки хора от македонците. И ние не сме цъфнали като вас българите, но поне знаем, че сте стар култура и история и че имате качества. Откъде се взеха тия смешници, които не са чели история и не знаят какво е държават ви."

  Останах сащисан. Щом и румънците са го разбрали, значи ще дойде ден и в който Европа ще го разбере...


 45. 45 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 558 Неутрално

  [quote#22:"Nikolay UK"] Мисля си, че най-добрата политика спрямо Македония е игнорирането и.[/quote]

  Да ги оставим да се оправят, ама те не ни оставят.
  И има и нещо друго. Ние си мислим, че ВСИЧКИ македонци са с промити мозъци. Не бих бил толкова категоричен. Има наистина много, които се чувствуват българи и гледат с надежда към България.
  Но там при трима души на едно място, един е от УДБА - тяхната ДС. Доста свирепа служба, затрила не един и двама българи. Да не забравяме и "закона за защита на македонската национална чест" от времето на Югославия насочен не въобще срещу други етноси, но САМО и ЕДИНСТВЕНО срещу българите.
  Бил съм в техни форуми.
  Виждах как се караха с македонци/сърбомани и защитаваха България, представяха успехите и - политически, исторически, икономически...
  Виждам и как ги "затапват" сега по същите форуми "правите македонци": видяхте ли бе вашия Бойко Борисов що за стока е; видяхте ли каква изборна кампания ни демонстрира България; така ли ни учи европейска България; защо сте на последно място по доходи; защо се палят хората в България... Все въпроси на които не можеш да дадеш приветлив отговор.

 46. 46 Профил на lao
  lao
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Нелепите разправии за историята"?!?

  Е далеч не бих казал, че е ок да не ни пука ако някой (кгб и техните сръбско македонски приятели) например, реши да учи хората в някоя държава, че (например) нацистите са били много готини за света и хората!
  Така чееее... далеч не чак толкова "нелепи" разправиите за история.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK