Белене - троянският кон на Москва?

Кадър от АЕЦ "Белене" - януари, 2013

© Красимир Юскеселиев

Кадър от АЕЦ "Белене" - януари, 2013Проектът за атомна електроцентрала край Белене заплашва да унищожи финансовата стабилност на страната и да доведе до затварянето на АЕЦ "Козлодуй", твърдят икономистът Красен Станчев и политологът Огнян Минчев. Препубликуваме мненията им от "Дойче веле", материалът е подготвен от Николай Цеков


"Изграждането на "АЕЦ "Белене" може да стане единствено на гърба на българските данъкоплатци - по простата причина, че никой частен инвеститор няма да се набута в изграждането на електроенергийна мощност, за чието производство няма пазар нито в България, нито извън нея. Красноречиво доказателство за това е спирането на част от мощностите на АЕЦ"Козлодуй" заради главоломното падане на потреблението и липсата на външни пазари. Само те биха могли да поемат излишния ток на Козлодуй, защото той е около четири пъти по-евтин от най-ниската стойност на енергията, която е заложена в най-оптимистичния вариант на проекта АЕЦ "Белене", изтъква икономистът Красен Станчев от Института за пазарна икономика. Твърденията на премиера Пламен Орешарски, че България неминуемо щяла да загуби заведеното от "Росатом" арбитражно дело и затова щяло да е по-добре оспорваната ядрена мощност да се изгради, целят да замажат вината на БСП за подновяването на скъпия и излишен проект, смята експертът.


Фундаментално сбъркан проект
"Така БСП се застрахова от политическа и съдебна отговорност. Защото дори България да бъде осъдена да плати пълни компенсации на "Росатом", парите ще са десетократно по-малко от загубите за държавата в случай, че проектът бъде подновен", категоричен е Станчев. Според него, по-опасни дори от заравянето на 10 милиарда евро в прословутия "гьол", са дългосрочните последици за българската енергетика. Новите мощности няма как да се вместят на електроенергийния пазар, без да се наложи да бъдат шкартирани други електроцентрали. "АЕЦ "Белене" още на старта си ще произвежда по-скъп ток от възобновяемите електроенергийни мощности. "Зелената енергия" няма как да бъде отстранена като конкурент, защото такива са изискванията на Европейския съюз.


"Мариците" са застраховани с дългосрочни договори, така че ножът неизбежно ще опре в двата "хилядника" на Козлодуй. Експлоатацията им навярно ще бъде преустановена предсрочно, въпреки че енергията от "Белене" поне 20 години след пуска на централата няма да бъде по-евтина от 10.5 евроцента на киловатчас при 3.5 евроцента за тока от Козлодуй сега", вещае песимистични сценарии икономистът Красен Станчев. При най-оптимистичния вариант изплащането на "Белене" ще продължи минимум 40 години. "Но за да има откупуване, трябва да има някой, който да купува енергията на новия крайдунавски мастодонт.


Точно този момент поставя проекта в графата "фундаментално сбъркани". Дори скандалната ВЕЦ "Цанков камък" има някакъв, макар и безумно дълъг, твърд срок за изкупуване в продължение на 1200 години", изтъква Станчев. В сегашната ситуация правителството на Орешарски най-вероятно ще постигне споразумение за временно повторно отваряне на проекта "Белене" под предлог, че това ще накара руснаците да оттеглят претенциите си пред арбитража. "Но няма сила, която би се съгласила да финансира подобно начинание. В крайна сметка то ще бъде спряно, освен ако държавният "Росатом" не прехвърли бремето му върху руските данъкоплатци.


Отварянето на дебата за "Белене" от правителството на Орешарски с ненужни и непремерени изказвания в крайна сметка увеличава шанса на "Росатом" да спечели срещу България. За това заговори и самият Орешарски още в предизборната си кампания. Така той опроверга всякакви съмнения, че действията на сегашното българско правителство и натискът от Москва по казуса "Белене" са случайно съвпадение във времето", обобщава Станчев.


Корумпиращо безсмислие


Повече от десет години дълбоко корупционният проект за АЕЦ край Белене развращава българските институции и правителствата, които се ангажират с него. За този период няма дори сключен договор за финализирането му. Има договорки за различни неща около проекта, но истински договор за него между България и Русия няма", систематизира хронологията на Беленската одисея политологът Огнян Минчев от Асоциация "Прозрачност без граници".


Очевидната стопанска безсмисленост на начинанието прозира във факта, че средно на глава от населението в България вече са инсталирани 2.5 пъти повече генериращи електроенергия мощности в сравнение с която и да е страна от Югоизточна Европа. Заедно със спада на консумацията на ток на вътрешния пазар драстично намаляват и възможностите за износ заради значителните инвестиции в нови електроцентрали в съседните държави – някога традиционни пазари за износ на българска електроенергия. Всичко това прави непродаваема скъпата електроенергия на евентуална АЕЦ край Белене, а проектът – икономически несъстоятелен. Дълговете му обаче си остават за сметка на българските данъкоплатци и потребители на енергия", смята Минчев.


В особено тежка ситуация ще се окаже, според експерта, Националната електрическа компания, която и сега е в състояние на технически фалит заради вече взетите заеми за АЕЦ "Белене". "В случай че фаталният за съществуването на НЕК проект бъде осъществен, активите на компанията неминуемо ще бъдат предложени за изкупуване, а най-вероятният купувач са руските корпорации, които осъществяват проекта "Белене". Това е най-прекият начин българската енергетика и енергийната инфраструктура на българската икономика да попаднат в ръцете на руската енергийна олигархия. Така една страна-членка на Евросъюза и НАТО през следващите 50-60 години ще се окаже зависима от политическите и икономическите интереси на Русия", твърди Минчев.


Зависимост и натиск


Дори и да иска, правителството на Пламен Орешарски не би могло защити българския национален интерес. Защото новият кабинет е подкрепян от три партии, всяка една от които е пряк проводник на руското влияние в България. "Изказването на Орешарски, че България ще загуби делото с "Атомекспортстрой" за Белене, е абсолютно безотговорно и предателско спрямо националния интерес. Страната ни вече си бе осигурила адвокатска защита, която се гради на солидното обстоятелство, че окончателен договор за изграждане на АЕЦ "Белене" между НЕК и "Атомекспортстрой" няма и никога не е имало. Изказването на новия премиер обаче е доказателство, че Москва оказва върху кабинета му силен натиск за подновяване на строежа", сочи експертът.


Ако правителството реши да заложи на "Белене" и на нефтопровода Бургас-Александруполис, за което тръбят руските медии, то ще се сблъска с широко обществено недоволство, поляризация и рязка политическа и икономическа дестабилизация. "Ако кабинетът на Орешарски продължи да доказва, че е просто група от хора, поставени да подписват решения в угода на българо-руското олигархично задкулисие, той няма да има нито възможността, нито впоследствие и желанието да управлява нормално. Това не означава непременно, че новото правителство бързо ще си отиде", прогнозира Огнян Минчев. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (292)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Въпросителната в заглавието е излишна. Моля, поправете.

 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Разбира се, че е троянски кон. Не трябва да си гении, за да го разбереш.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на skruch
  skruch
  Рейтинг: 409 Неутрално

  нали имаше референдум и всички ние си казахме мнението по въпроса. Не мога да разбера защо се отваря наново дума по темата Беляне. Народът взе решение, но НИКОЙ НЕ ГО СПАЗВА.

 4. 4 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Белене ще е следващата национална катастрофа и то благодарение все на една съща фамилия царската:
  1. Дядото Фердинанд доведе България до униженията след Първата световна война..
  2. Бащата заложи отново на куция кон и докара руснаците в центъра на България
  3. Монката ни обрече на икономическо робство с подновяване на строежа на централата..

 5. 5 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Върхът на пирамидата се казва Сергей Станишев, човекът на Москва - националният предател на България!

 6. 6 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Няколко варианта има , единият е Русия и Росатом да направят инвестиция в ЕС. Те ще си я управляват и продават тока.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 7. 7 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Събуди се Българиооооо......

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 8. 8 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  добре де , няма ли вариант съда да отмени едно решение за старт на Белене въз основа на проведеният референдум, който показа , че народът не я иска? за какво беше този референдум?

 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Дори скандалната ВЕЦ "Цанков камък" има някакъв, макар и безумно дълъг, твърд срок за изкупуване в продължение на 1200 години", изтъква Станчев.
  ---------------------------------------------

  Господин Станчев, ако наистина сте казали това сте пълен профан в професионалната си област и самото съществуване на института в който работите е пример за корупция на държавническо ниво.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  До коментар [#4] от "elevation04":

  ++++++++++++++++++++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Любопитно

  С 20 млрд. лева могат да се построят поне 20 индустриални производствени комплекса със над 200 000 работни места. И чак след това да се мисли за необходимата ел. енергия която спокойно ще дойде от сега съществуващите енергийни мощности - 12 000 Мгвата .

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 12. 12 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Русия ни била освободила. ОК, но сега живеем в 21-и век и колкото по-далеч от Масква, толкова по-добре за България.
  И това не е отношение към Русия и руснаците въобще, а към престъпната олигархия и мафия която ги управлява. Нека имат читави управници и тогава може да говорим пак.
  За съжаление нашите собствени продажници, олигарси и мафиоти ни държат в колониална зависимост от Кремълските се господари.
  Това е истината - ние сме в колониална зависимост от Масква, не от ЕС, не от САЩ, а от Масква ! Това е истината, всичко друго е долнопробна лъжа на едни продажници.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 13. 13 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1536 Весело

  Да - Белене е троянския кон на Масква - други тъпи въпроси ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 14. 14 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Всъщност, някой има ли идея, въз основа на какво ни съдят руснаците? Договор? Между кого и кого и кой го е подписал?
  И само не ми казвайте за търговската тайна. Ситуацията "ей тука българите трябва да платите едни много пари, ама е тайна колко точно и защо" е меко казана абсурдна.
  Бе тея хора (политиците) кретени ли са и не искат да разберат, че дори безплатно да ния правят тая АЕЦ хората не я искат, щото е опасна бе? Като знаем как може да си оставят ръцете братушките или някои дюлгери, представяте ли си какво може да стане при едно голямо наводнение по Дунав, каквото се задава във момента?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 15. 15 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  [quote#6:"Count Grishnackh"]Няколко варианта има , единият е Русия и Росатом да направят инвестиция в ЕС. Те ще си я управляват и продават тока. [/quote]

  Да, а ние ще им събираме ядрените боклуци по дворовете си ! Как не ! Да си я правят в Сибир. Ако искат в двора на Кремъл да си я цопнат, а ядрените отпадъци да си ги събират в мавзолея. Отпадък при отпадъка тъй да се каже.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 16. 16 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ian Smith": за съжаление българските управници си ги избират българските гласоподаватели.
  А за последното ти изречение ми попадна един филм - Имало едно време на изток.
  Много истини са казани там ! Препоръчвам !!! ( по торентите е )

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 17. 17 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 822 Гневно

  никой частен инвеститор няма да се набута в изграждането на електроенергийна мощност, за чието производство няма пазар нито в България, нито извън нея.
  =======================================
  Това е! Точка! НЕ НА БЕЛЕНЕ!!!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 18. 18 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  прогнозира Огнян Минчев.
  --------------------------------

  Уваажаема редакция,
  Бихте ли пуснали отново прогнозите на Огнян Минчев около подписването на договора за Марица 1 и 3 от правителството на ОДС и филипиките му срещу националните предатели Румен Овчаров и Шиляшки, които дългата ръка на Москва използвала за да спрат този най-добър проект за България?

  Все пак сега знаем резултата от този договор и можем да видим кои прогнози са били добри за България и кои не!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 19. 19 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#14] от "bulldog": договора е между България и Росатом. Само , че никой не го интересува кое правителство е подписало , има подпис на представляващ българската страна.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 20. 20 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1104 Любопитно

  АЕЦ БеляНЕ! = 20 000 000 000 лв. еднократна помощ за Горна Волга + още 60 г. хранилка за внуците и внуците на внуците на нашите партизани и ятаци...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 21. 21 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много яка статия! На БСП (и на който е решил да управлява) трябва да им стане ясно: Който реши да прави "АЕЦ Белене", ще бъде прогонен с камъни!

  Нека да си платим неустойките! Така поне ще знаем към кого да насочим гнева си - пак към БСП, защото те подписаха договорите и придвижиха проекта, по време на тройната коалиция! Също така и те теглиха заем за НЕК от "БНП Париба". И те са тези, които ще направят всичко възможно, за да загубят делото, ако не успеят да придвижат проекта.

  Гласувайте!
 22. 22 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Явно единствено с масови протести ще успеем да спрем този безумен проект.
  Ако не го направим, значи не сме народ!

 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#19:"Count Grishnackh"]договора е между България и Росатом.[/quote]
  Дайте линк за договора да го видим кой е подписал.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 24. 24 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#3:"skruch"]Не мога да разбера защо се отваря наново дума по темата Беляне.[/quote]

  Референдумът си е референдум.Друго си е мнението на тези двамата всезнайковци.Не казват нищо ново,но пък го казват "експертно".Особено по-пълният от двамата.

 25. 25 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  "Така една страна-членка на Евросъюза и НАТО през следващите 50-60 години ще се окаже зависима от политическите и икономическите интереси на Русия"
  ==========

  нали точно затова, какти и разбира се, заради очакваните кражби поради проекта е целия шум ...

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  [quote#15:"Ian Smith"]Да, а ние ще им събираме ядрените боклуци по дворовете си ![/quote]

  До ядрени боклуци няма да се стигне. Белене никога няма да бъде построена. Не е това целта. Целта е да се строи, а не да се ПОстрои. Да се строи по възможност още 50 години, като цената й набъбне на сто милиарда, за да се изхранват покрай нея комунистическите династии още три поколения напред. Нали помниш задачите от прогимназията за тръбата, която пълни басейна, и тръбите, дето го източват? Представи си гьола като басейн - от едната страна го пълни една дебела тръба от държавния бюджет, от другата са се наредили стотина тънки тръбички, на които пише Р.Овч., Гоце, Петър Димитров, Андрей Райчев, Сергей Моников...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  "Троянския кон" на Русия е БСП...

 28. 28 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 592 Неутрално

  макар, че преди по-скоро бях за...сега и аз съм против. При положение, че изключваме момщности.... Какво излиза, че ще плащаме мариците, ще плащаме перките (защото тия рано или късно ще осъдят България) и накрая и 10 милиарда ще висим. И що? За да могат се нагушат банда олигарси.
  Според мен - рестартира ли се проекта - хората ще излязат на улицте, това е абсурд просто.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 29. 29 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Реализира ли се това, БГ завинаги ще остане васална република на Руската Федерация. И макар и да съм русофил, това е неприемливо. Не по този начин. Тъпото е, че хорицата от Перник, Хасково, Нови Пазар и Вълчи Дол се връзват, на тия приказки че "ние нищо няма да дадем, руснаците всичко ще платят от джоба си"... Кой дава 10 милиарда бе , вие нормални ли сте. Това е огромна сума дори и за мащаба на Русия...

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 30. 30 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  http://ostavkaoresharski.com/

  https://www.facebook.com/events/515265125212955/518358794903588/?notif_t=plan_mall_activity

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 31. 31 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 852 Любопитно

  До коментар [#4] от "elevation04":

  - - - - - - - - Освен История на БКП друго нещо четеш ли?

 32. 32 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#19] от "Count Grishnackh":

  Винаги има вариант да се прекрати даден договор. И да се платят неустойките. Каквото трябва - ще плащаме. Аз нямам нищо против, стига това да значи краят на БСП в България.

  Гласувайте!
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  [quote#0:"K. Станчев"]Твърденията на премиера Пламен Орешарски, че България неминуемо щяла да загуби заведеното от "Росатом" арбитражно дело и затова щяло да е по-добре оспорваната ядрена мощност да се изгради, целят да замажат вината на БСП за подновяването на скъпия и излишен проект[/quote]

  В тази връзка, би трябвало да попитаме какво стана с работата на комисията по измамите и кражбите в проекта АЕЦ "Белене" от предното народно събрание? Защо се покриха Румен Овчаров и Петър Димитров. Ами Г. Първанов? Той не трябва ли също да носи отговорност за похарчените на халост 1,8 милиарда?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  много, много точна статия - хайде всеки който подкрепя тоя "проект" да си я разпечата и да си я чете - ей така профилактично веднъж в седмицата

  как изобщо нещо може да се промени в тая държава при положение, че постоянно целия "управленски елит" връща и говори за неща, които отдавна са решени и забравени - пушенето, БелеНе, сътрудниците на ДС във МВнР .....

  така е - като имаме правителство от "експерти" на социалистическата партия

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Акцентът:

  "Дори България да бъде осъдена да плати ПЪЛНИ компенсации на "Росатом", парите ще са ДЕСЕТОКРАТНО по-малко от загубите за държавата в случай, че проектът бъде подновен"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 36. 36 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Гневно

  Ако тези 20 млрд лева се налеят в икономиката на България ще се изстреляме във висините.Ма дрОгарите това не ги вълнува, важно е те да плюскат и да си пълнят сметките, биейки челото у земята пред портите на Масква.

  Поведението на Орешарски е неадекватно.Той е интелигентен човек, наясно е какво седи зад АЕЦ БелЯне, явно някой му суфлира и му извива ръцете.Имах някакви очаквания към него, но след изказването му по адрес на арбитража и предателството на българските интереси, се разочаровах тотално.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 37. 37 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  И ако съдът и прокуратурата в БГ са независими - ще видим много червени кратуни да висят по електрическите стълбове...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 38. 38 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#33] от "Храбър":

  Умориха се да се излагат, да нападат, да отговарят на въпроса с въпрос, че накрая и срам ги хвана и избягаха, като дойде Булат Нигматулин - бивш зам.-министър на атомната енергетика на Русия - и им каза в прав текст, че са идиоти и безумци да строят "АЕЦ Белене", след като България се къпе в електроенергия и няма на кой да я продаде!

  Гласувайте!
 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  Като са толкова печеливши АЕЦовете,защо Русия не си построи 1000 такива на нейна територия.
  Да печели по ДВЕСТА МИЛИАРДА от всеки,както ни уверяват червени разбирачи като Станишев и Кур умбашев.

  И какво излиза.
  Със СЪД И С ТОЯГА, Русията иска да ни НАБУТА едни там МИЛИАРДИ.
  В ръцете,ха-хаааааа......

 40. 40 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#34:"Sinite"]така е - като имаме правителство от "експерти" на социалистическата партия[/quote]
  Това е правителство на ЕКСПОРТИ на българските национални интереси.
  Или правителство да ИЗПОРТИ българските национални интереси...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 41. 41 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  ПС. Страна по договора за БеляНе не е ли БЕХ? БЕХ е една куха шапка, която за 2 месеца може да бъде разтоварена от активи и засилена в стената, заедно със заемите и задълженията по за БеляНе

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 42. 42 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  РАЗСЕКРЕТЕТЕ ДОГОВОРИТЕ ЗА БЕЛЕНЕ !
  Да се види КАКВО И ОТ КОГО Е ПОДПИСВАНО !
  Публикувайте ИСКА на Росатом.
  На какво основание и въз основа на какви документи колко се иска.
  Някой да обясни защо досега ни лъгаха,че имало такъв иск.
  Оказва се че няма.
  Тепърва щяло било да има.

 43. 43 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Глупости на търкалета.
  Пичове и мацки. Дайте един честен отговор какво предпочитате -
  1. Да се построи АЕЦ Белене 51% БГ, 49% руска
  или
  2. Няма БеляНЕ!, осъждат ни в Париж ли, в Женева ли 1.2 милиарда евро неустойка по договор, които трябва да се плащат, и след като няма "кинти" щото финансовото ни положение е оставено цветущо от Дянков, Цецо и Баце, правим една демократична пазарна приватизация на принципа "дълг срещу собственост" в полза на руснаците с една от държавните фирми, по ваш избор - НЕК или Булгартрасгаз.
  Та, какъв е вашият избор?

 44. 44 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#36] от "Paprika":

  Къде са тези 20 млрд?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 45. 45 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  [quote#33:"Храбър"]В тази връзка, би трябвало да попитаме какво стана с работата на комисията по измамите и кражбите в проекта АЕЦ "Белене" от предното народно събрание? Защо се покриха Румен Овчаров и Петър Димитров. Ами Г. Първанов? Той не трябва ли също да носи отговорност за похарчените на халост 1,8 милиарда? [/quote]

  всичко се потулва - неможе другарите да са виновни - така както се забрави за ДС миналото на агент Гоце, за архара, за фалита на държавата при луканов и виденов, за правителството на беров, това на тройната коалиция - за това помагат разни празнодумци като сидеров и мая манолова и разбира се и "услужливата" памет на гласоподавателите

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 46. 46 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 1042 Разстроено

  До коментар [#5] от "xefgo":

  Забравяш кой се хвалеше с "големия член".ГОЦЭ.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 47. 47 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  [quote#22:"persifedron1"]Явно единствено с масови протести ще успеем да спрем този безумен проект.
  Ако не го направим, значи не сме народ! [/quote]

  Народ сме,но малко глупав...Имаше вой срещу Бойко,че нямало растеж.Ето им сега растеж...Като започне "Белене",та като се влеят едно 20 млрд. в икономиката и ще цъфнем и ще вържем.
  Децата ни ще плащат това,че сме върнали БСП/БКП на власт!
  Чакай да започне зимата,да преполови да се понатрупат гафове,като със забраната за пушене,"Белене",ДС "капацитетите"...

 48. 48 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Аха, само минусчета виждам, без отговорче )))
  Кажете де, кое горчиво лекарство предпочитате - оралгин или аналгин?

 49. 49 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  [quote#44:"др. Иванов"]Къде са тези 20 млрд? [/quote]


  Ами няма ги.Още не сме ги изработили.Ние и децата ни!

 50. 50 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#32] от "sandoy":
  Прав си , така е . Ама аз забелязах доста Серголюбци да четът и коментират , след събраните негативи по повод коментара ми на кой е подписа в договора.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 51. 51 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#6] от "Count Grishnackh":

  преди да си направят инвестицията в страна от ЕС ще трябва да се съобразят с всички изиксвания, екологични оценки, сеизмологични оценки и т.н. освен това трябва да си плащат и такси за управлението на тази централа в страна от ЕС.

  РЕФОРМИ !
 52. 52 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  [quote#40:"Депутат 241"]Това е правителство на ЕКСПОРТИ на българските национални интереси.
  Или правителство да ИЗПОРТИ българските национални интереси... [/quote]

  съгласен
  явно на това се набляга основно на вътрешно партийните им форуми - как да продадем БГ на матушка россия, как да продадем българските национални интереси ...

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 53. 53 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  [quote#42:"Hawaii"]РАЗСЕКРЕТЕЕ ДОГОВОРИТЕ ЗА БЕЛЕНЕ !
  Да се види КАКВО И ОТ КОГО Е ПОДПИСВАНО !
  Публикувайте ИСКА на Росатом.
  На какво основание и въз основа на какви документи колко се иска.
  Някой да обясни защо досега ни лъгаха,че имало такъв иск.
  Оказва се че няма.
  Тепърва щяло било да има.[/quote]

  1000+++++++++++++++++++++++

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#48] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Виж кво, ти ако искаш ходи се *** щом те кефи!

  Аз съм решил да направя това, което Дяков предложи - да ги напляскаме руснаците!

  Гласувайте!
 56. 56 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#23] от "Танас":
  Знаеш ли кога ще ти покажат договора - НИКОГА ! Само ще го мислим и обсъждаме - и както някой каза в един филм - This is Bulgaria !

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 57. 57 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  Само да попитам.

  РУСКИ ЛАМПОВ цветен ТЕЛЕВИЗОР през 1980г. е струвал 1000 лева.
  Ако ти го доставят през 2014 година ПАК 1000 ЛЕВА ли ще струва.
  Или повече.
  Както ни казват Съветските Другари ЦЕНАТА ЩЯЛА ЕДИНСТВЕНО И САМО ДА СЕ УВЕЛИЧАВА ха-хаааааа......

 58. 58 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Целта е 100-те олигархични фамилийки в България да продължават да смучат проценти и да ни дерат с цени, надценки, свръхтовар... Защото как иначе ще си купуват яхти, къщи, лукс? И понеже са ДС сган, Москва им е иконата.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 59. 59 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Разстроено

  [quote#55:"sandoy"]Аз съм решил да направя това, което Дяков предложи - да ги напляскаме руснаците![/quote]

  ....казала мравката на мечока.... тц тц тц тц тц тц

 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  [quote#14:"bulldog"]Всъщност, някой има ли идея, въз основа на какво ни съдят руснаците?[/quote]
  Абе нима не виждате тази очевадна координация и взаимовръзка между създаването на новия кабинет, подхвърленото от Орешарски и тези странни руски напъни да ни съдят (защо нас, а не БСП). Нима не е ясно, че с тази заплаха Россатом дават хляб в устата на подлогите на Русия в родината ни.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на beg08570935
  beg08570935
  Рейтинг: 409 Весело

  Егати платената статия

 62. 62 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#43] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Т.е. твоята дилема е дали да се набутаме с 6 млрд за строеж, или с 1,2 млрд за неустойка?
  .....и в условията на наличие на огромни излишъци на мощности и ангажимент към ЕС, че напред в годините ще увеличаваме дела на зелената енергия, ние ще се сдобием с още една огромна ядрена мощност.
  Изумявам се как един очевАдно безумен и компроментиран проект, който очебийно ще наруши нашия баланс, се защитава яростно, само и само, защото е функция на идеологията на Партията.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 63. 63 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Това не означава непременно, че новото правителство бързо ще си отиде", прогнозира Огнян Минчев.

  означава Огняне, означава.

  защото за една седмица това правителство доказа:
  - колко голяма е тъпанарщината на русофилите комунисти
  - доказа колко са отмъстителни и какви реваншисти са
  - колко са решителни да потъпчат всяка дясна или центристка партия, която те не управляват с агенти от ДС и която е прозападно ориентирана
  - колко бързо прокарва интересите на олигарсите си
  - колко бързо прие лобистките закони
  - колко бързо може да свърши всички останали злини против интереса на избирателите си

  така, че Огняне, това правителство може скоро да си хване пътя...

  РЕФОРМИ !
 64. 64 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  [quote#6:"Count Grishnackh"]Няколко варианта има , единият е Русия и Росатом да направят инвестиция в ЕС. Те ще си я управляват и продават тока.[/quote]Ти луд ли се бе .Те ще си я управляват и продават тока.То да беше някоя компания с нормално акционерно управление да ,ама това е държава и то феодална, командвана от един цар и шепа придворни назначени за капиталисти като е било в Русия още при Петър . А ако се примирим с това ще станем губерния , нещо което дори комунистите на Брежнев и Живков не си позволиха .

 65. 65 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Проектът за атомна електроцентрала край Белене заплашва да унищожи финансовата стабилност на страната и да доведе до затварянето на АЕЦ "Козлодуй", твърдят ни в клин, ни в ръкав, Красен Станчев и Огнян Минчев. Препубликуваме мненията им от "Дойче веле", материалът е подготвен с любезното съдействие срущу пари на Николай Цеков. Репортажа ще се излъчи тайно нощем на средни вълни по радио „Свободна Европа”, „Свобода”, „Дойче веле”, ББС и „Гласът на Америка”. Студената война за лъжливите пророци, мнимите патриоти Красен Станчев, Огнян Минчев и Николай Цеков още не е свършила.
  Така нареченият "институт" за пазарна икономика е едно от НПО-тата милионери, усвоили по неясен начин и още по-неясен резултат повече от 15 милиона през последните години. Това е една и съща група хора и интереси, които са се клонирали в няколко НПО-та за изпълняване на политически поръчки и усвояване на пари от държавния бюджет и донори. Свързани помежду си с разменено участие в управителни органи са Хелзинския комитет, ПДИ, Отворено общество, Институт за пазарна икономика, Институт за икономическа политика, Център за либерални стратегии, РискМонитор. Някои от тях са в роднинска връзка - примерно: Гергана Жулева, шеф на ПДИ е съпруга на Красен Стефанов Станчев, основател на Института за пазарна икономика. Димитър Тотев от ПДИ е син на Иванка Петкова, шеф на Института за икономическа политика. Поредното зависимо НПО от американското посолство, Сорос и съмнителните олигарси съдържа едни изключително нагли копеленца, които във всички новини и предавания дават акъл, единият от тях е с най-селският акцент, който може да чуе човек. Като ги гледаш с какъв житейски и професионален опит са, просто изумяваш кой и защо им тика микрофона и бързо осъзнаваш, че това става НЕСЛУЧАЙНО. Достатъчно е да се отвори регистъра и да се види, че това не са различни организации, а свързани лица. Оттам и кредибилността на техните становища се поставя под силно съмнение. Ако пък се направи проверка на имущественото състояние на хората от тези няколко НПО-та, ще се открият скандални неща. Тези "активни граждани" само от проекти и завличане на пари от тях станаха милионери за последните 15 години. Някои от тях имат огромни къщи на Халкидики и по нашето Черноморие, обикалят шикозни световни курорти, а иначе не можеш да им затвориш устите колко били корумпирани политиците. Време е да се види корупцията в тези зависими "неправителствени" организации. Гергана Жулева, съпругата Красен Станчев е изпълнителен директор на “Програма Достъп до информация”. Да, другарката Гергана Жулева, дъщерята на болшевишкия генерал-майор от академия на ГЩ в СССР Дело Жулев.
  http://diagnosa.net/diagnosite-mi/%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%BA-%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%E2%80%9E%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%E2%80%9C

 66. 66 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  [quote#54:"johnyossarian"]се убеждавам , че АЕЦ "Белене" трябва веднага да построи[/quote]
  Ами построй си го у двора !
  Тегли заем и го финансирай.
  Курумбашев ти го каза.
  Заемът ще ти се изплати за 15г.
  Печалбата ще ти е 200 милиарда,ха-хаааааа.....
  Ама само при условие че ни продаваш само евтин ток,ха-хаааа.....

 67. 67 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#54] от "johnyossarian":

  Явно сте вече жител на любимата ви Москва и хич не ви дреме какво ще се случва в България. Нали? Сметище за ядрените отпадъци на Русия (и братските й страни) искате ли да се построи... на Витоша, например? Моля, не се стискайте.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 68. 68 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#65:"latcho59"]патриоти Красен Станчев, Огнян Минчев и Николай Цеков [/quote]
  ПАТРИОТ
  Христо Ботев
  Патриот е - душа дава
  за наука, за свобода;
  но не свойта душа, братя,
  а душата на народа!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  продава си и душата.

  И е добър християнин:
  не пропуща литургия;
  но и в черква затуй ходи,
  че черквата й търговия!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  залага си и жената.

  И е човек с добро сърце:
  не оставя сиромаси;
  но не той вас, братя, храни,
  и вий него със трудът си!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  изяда си и месата.

 69. 69 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Доживях да се съглася безусловно с твой коментар . По жп линията Карнобат - Варна има един тунел ,3 км мисля че е дълъг , съкращава трасето с 15 км. Започнат е 1986 г и още не е довършен , даже мисля че спряха да го строят.По-големи кражби , некадърност и разсипия не съм виждал. Та така и с Белене , да се строи , ако може и 50 години.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 70. 70 Профил на koly
  koly
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Сергей Станишев е роден в Украйна. Какъв български интерес да защитава. Той си е интернационалист.

 71. 71 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Защо АЕЦ Козлудуй е добра, и всички искат ток от него защото е евтин, а АЕЦ Белене е лош?

  Квч от Козлудуй е 4 ст., а от америкаснските ТЕЦ в Мариците е нещо около 12-13 ст.
  Защо тока от Козлудуй е само 4 ст?

 72. 72 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  [quote#36:"Paprika"]Поведението на Орешарски е неадекватно.Той е интелигентен човек, наясно е какво седи зад АЕЦ БелЯне, явно някой му суфлира и му извива ръцете.[/quote]
  Ами, когато БСП се счупваше да се хвали че Орешарски бил специалист, много отговаряха че ще решава не Орешарски а тези които са го сложили там.
  Ето го първото доказателство за това!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 73 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  [quote#60:"Храбър"]Абе нима не виждате тази очевадна координация и взаимовръзка между създаването на новия кабинет, подхвърленото от Орешарски и тези странни руски напъни да ни съдят (защо нас, а не БСП). Нима не е ясно, че с тази заплаха Россатом дават хляб в устата на подлогите на Русия в родината ни. [/quote]

  мда - мисля, че следващата седмица ще идва руска делегация да преговарят отново за това БелеНЕ - в условия на криза "експерта" орешарски ще вземе заем за милиарди ей така за кеф

  аз предлагам целия МС, че и парламента да се преместят да си заседават в москва

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 74. 74 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "АЕЦ "Белене" още на старта си ще произвежда по-скъп ток от възобновяемите електроенергийни мощности.

  Опа. Грешка. Манчев, Станчев вижте цените бе.
  По принцип ВЕИ трябва да са "безплатна" енергия, но както се вижда безплатната енергия ни излиза скъпо платена.
  Манчев, Станчев вие като едни "ънълизатори" трябва да сте наясно, че ВЕИ са допълнителен източник на енергия, а не основен такъв.
  На мен повече явни лъжи не са ми необходими от една и спирам да чета "ънализа"

 75. 75 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Настъпват имолационни времвна .

 76. 76 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#59] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Ако Мечката е традиционен символ на Русия, то мравката трябва да е България? Мравка ли наричаш България, "българино"?

  Гласувайте!
 77. 77 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Мнението на двамата не е мнение на експерти, а на хора от конкуренцията на руската фирма , която ще строй Белене.
  Това е все едно някой от Пепси кола , да вземе за обяснява колко е лоша Кока Кола-та.

  Техните организации, на Минчев и Съанчев, тинк-танкове се финансират от конкуренциата, и е логично да са против Белене, затова си получават заплатите.
  Любопитно ми е колко паро изкарват фирмите им от анализи за които някой плаща?

 78. 78 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Съгласен съм да строят Белене ако Станишев, Овчаров и компания, заедно с цялото родословие бъде заточено там докато фунционира централата. Така те ще са първите жертви на потенциалната авария и ще ни спестят усилията да ги издирваме и избиваме по света, както направиха евреите с нацистите.

 79. 79 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Статията е добра , но махнете тази питанка от заглавието , дори и като риторичен въпрос не може да се приеме.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 80. 80 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  Само да попитам.
  Ако чистачката в една компания поръча РОЛС-РОЙС,тази поръчка АНГАЖИРА ЛИ КОМПАНИЯТА ?!?!?!

  И още.
  Компанията Ролс-Ройс ще започне ли веднага да изпълнява подобна поръчка.
  Без да се увери,този дето поръчва,като какъв го поръчва.

  Как ЧАСТНАТА ПОРЪЧКА на отделни другари,която поръчка НЕ Е УТВЪРДЕНА ПО СЪОТВЕТНИЯ РЕД ще ангажира БЪЛГАРИЯ ?!?!?!
  Щом НЕКОИ ДРУГАРИ са действали НА СВОЯ ГЛАВА,без съответните правомощия и потвръждения,Русия и Росатом да си ги съдят тях.

  И още.
  Някой вярва ли,че Росатом ей така е припнал да произвежда.
  Без да е сигурен,че този който поръчва има правомощията да поръчва.

  Между другото проектът за АЕЦ в КЬОНИГСБЕРГ /Калининград/ ПРОПАДА.
  Росатом се чуди къде да си завре оборудването приготвено за там,ха-хаааааа...

 81. 81 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  ...Страната ни вече си бе осигурила адвокатска защита, която се гради на солидното обстоятелство, че окончателен договор за изграждане на АЕЦ "Белене" между НЕК и "Атомекспортстрой" няма и никога не е имало...
  25 от 43-мата президенти на САЩ са адвокати
  Докато в България адвокатите са една от най-противоречивите професии, в най-мощната държава в света тя е една от най-авторитетните.
  Адвокатската фирма на Обама ни съди за Белене.
  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=28670&orderby=2

 82. 82 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#76] от "sandoy":

  Е, не е българин. Вижте му името, прочетете му коментарите и осъзнайте факта, че той и борещите се за АЕЦ "Белене", за това правителство, за тази власт..., са НЕБЪЛГАРИ, а руски подлоги.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 83. 83 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Лошото с Белене е, че Боко нашляка почти колкото е Белене соларки и перки - 1 800 Мвч. Белене е 2 000.

  Сега тези соларки и перки трябва да ги плащаме на цени около 40 стотинки средно за квч , и то следващите 15 години !!!

  Ако ги махнем, може да сложим Белене спокоино вместо тях.

 84. 84 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#62:"Paprika"]Т.е. твоята дилема е дали да се набутаме с 6 млрд за строеж, или с 1,2 млрд за неустойка? [/quote]

  Не ))) Моята дилема е съвсем простичка - нашите 51% са апортна вноска - досега построеното - руснаците да си довършват тяхната част

 85. 85 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#44] от "др. Иванов":
  Нема ги Иванов тия 20 млрд, това е проблема на целия ви проект. Че сте турили рибата у тигана,а още не сте я наловили.
  Че ще строите атомна, а икономиката не може да изхарачи тоя ток, дори и да влезем в устойчив, сравнително виоск растеж.Защото Иванов, тепърва ще ставаме енергийно ефективни и ще потребяваме по-малко ток.Сега потребяваме 4 пъти повече ток от европейците.След 10 години,ако се изравним с тях по ефективност..е,сам смятай.
  Коментара ми беше принципен.Ако някой се осмели да тегли милиарден заем, е в пъти по-добре парите да се налеят в икономиката за отваряне на нови работни места из цялата страна, не само в БелЯне.Даже ония 500 млн от Париба дето сега ги плащаме, си мисля, че можеше да бъдат инвестирани в Северозапада, вероятно сега щеше да се виждат ефекта от тях.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 86. 86 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#62] от "Paprika":

  А ако не я довършат - ще стои така - като строеж, докато си я довършат или изтече правото на строеж, колко беше то... 5 години? За това юристите ще си кажат какво е, що е

 87. 87 Профил на dobrev111
  dobrev111
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Вече Терминал 2 не е модерен, хората пътуват с рейс до Букурещ, че от там билетите са по-евтини.

 88. 88 Профил на rhiad
  rhiad
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#4] от "elevation04":

  От изказването ти прозира тоооолкова ниска историческа култура, че чак е страшно.

  Модераторът е ПЕДЕРАСТ!
 89. 89 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 696 Весело

  Време е протестите да бъдат подновени и да им се покаже на тези чукондури що е то любов народна!

 90. 90 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#81:"latcho59"]...Страната ни вече си бе осигурила адвокатска защита, която се гради на солидното обстоятелство, че окончателен договор за изграждане на АЕЦ "Белене" между НЕК и "Атомекспортстрой" няма и никога не е имало... [/quote]
  „Работим с най-добрата адвокатска кантора в света, каза Делян Добрев. Тази адвокатска кантора “Лайт енд кейс”, която има спечелени много дела, включително и срещу Русия”, добави баш корумпето, селския разбойник от Хасково, Делян Александров Добрев.

 91. 91 Профил на rhiad
  rhiad
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ian Smith":

  Обичам руската литература и класика, допада ми и руската култура и музика, но дълбоко ненавиждам комунистите и техните престъпни наследници.

  Модераторът е ПЕДЕРАСТ!
 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Ако бяхте отишли да гласувате всички на референдума и повече от 50% бяха казали "не",темата "Белене" щеше да бъде затворена.Сега ще бъде много по-трудно.
  Преди малко по БНТ Тр.Трайков каза,че цената на тока от Белене ще е 2 пъти по-висока от най-скъпия ток от ТЕЦ.

 93. 93 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#85] от "Paprika":

  Като ги няма как ще ги дадеш за друго, което да превърне българия в еди какво си?
  Колко пари ще дадем за Южен поток? След като за там сме намерили 3-4 млрд. ще намерим и за Белене.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 94. 94 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  http://ostavkaoresharski.com/

  https://www.facebook.com/events/515265125212955/518358794903588/?notif_t=plan_mall_activity

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 95. 95 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#27] от "popovski31":

  Всъщност най-троянският кон на Раша е "Атака"

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 96. 96 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#80] от "Hawaii":

  О, да! Бях забравил за това!

  Росатом първо да отговорят защо затварят "АЕЦ Калининград", след като това е РУСКИ АЕЦ! Тогава вече може да говорим за съд и за присъда!

  http://www.lithuaniatribune.com/40410/rosatom-orders-conservation-of-kaliningrad-nuclear-plant-201340410/

  Гласувайте!
 97. 97 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#60] от "Храбър":

  Аз се чудя кога хората ще свържат януарските протести с това, което се случва 6 месеца по-късно.

  Успех на референдум против Белене - Протести на около 50,000 в цялата страна - червени муцуни по телевизиите обясняват как това било нещо невиждано - Бойко пада - избори - скандал с псевдо-фалшификации - трите руски колони изолират ГЕРБ - ще строим Белене.

  Против Герб съм, разсипаха държавата, но това което ни готват тези е позор и национално предателство. Разстрел трябва за тези.

 98. 98 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 811 Неутрално


  А ВЕИ-тата чий троянски кон са ?

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 99. 99 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#43] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Никой няма да осъди България, защото договор реално НЯМА.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 100. 100 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#27] от "popovski31":
  ... и е дървен от върба расла не до расла на брега на река Днепър в Украйна и постоянно се огъва от вятъра в посоката от която духа.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK