Белене - троянският кон на Москва?

Кадър от АЕЦ "Белене" - януари, 2013

© Красимир Юскеселиев

Кадър от АЕЦ "Белене" - януари, 2013Проектът за атомна електроцентрала край Белене заплашва да унищожи финансовата стабилност на страната и да доведе до затварянето на АЕЦ "Козлодуй", твърдят икономистът Красен Станчев и политологът Огнян Минчев. Препубликуваме мненията им от "Дойче веле", материалът е подготвен от Николай Цеков


"Изграждането на "АЕЦ "Белене" може да стане единствено на гърба на българските данъкоплатци - по простата причина, че никой частен инвеститор няма да се набута в изграждането на електроенергийна мощност, за чието производство няма пазар нито в България, нито извън нея. Красноречиво доказателство за това е спирането на част от мощностите на АЕЦ"Козлодуй" заради главоломното падане на потреблението и липсата на външни пазари. Само те биха могли да поемат излишния ток на Козлодуй, защото той е около четири пъти по-евтин от най-ниската стойност на енергията, която е заложена в най-оптимистичния вариант на проекта АЕЦ "Белене", изтъква икономистът Красен Станчев от Института за пазарна икономика. Твърденията на премиера Пламен Орешарски, че България неминуемо щяла да загуби заведеното от "Росатом" арбитражно дело и затова щяло да е по-добре оспорваната ядрена мощност да се изгради, целят да замажат вината на БСП за подновяването на скъпия и излишен проект, смята експертът.


Фундаментално сбъркан проект
"Така БСП се застрахова от политическа и съдебна отговорност. Защото дори България да бъде осъдена да плати пълни компенсации на "Росатом", парите ще са десетократно по-малко от загубите за държавата в случай, че проектът бъде подновен", категоричен е Станчев. Според него, по-опасни дори от заравянето на 10 милиарда евро в прословутия "гьол", са дългосрочните последици за българската енергетика. Новите мощности няма как да се вместят на електроенергийния пазар, без да се наложи да бъдат шкартирани други електроцентрали. "АЕЦ "Белене" още на старта си ще произвежда по-скъп ток от възобновяемите електроенергийни мощности. "Зелената енергия" няма как да бъде отстранена като конкурент, защото такива са изискванията на Европейския съюз.


"Мариците" са застраховани с дългосрочни договори, така че ножът неизбежно ще опре в двата "хилядника" на Козлодуй. Експлоатацията им навярно ще бъде преустановена предсрочно, въпреки че енергията от "Белене" поне 20 години след пуска на централата няма да бъде по-евтина от 10.5 евроцента на киловатчас при 3.5 евроцента за тока от Козлодуй сега", вещае песимистични сценарии икономистът Красен Станчев. При най-оптимистичния вариант изплащането на "Белене" ще продължи минимум 40 години. "Но за да има откупуване, трябва да има някой, който да купува енергията на новия крайдунавски мастодонт.


Точно този момент поставя проекта в графата "фундаментално сбъркани". Дори скандалната ВЕЦ "Цанков камък" има някакъв, макар и безумно дълъг, твърд срок за изкупуване в продължение на 1200 години", изтъква Станчев. В сегашната ситуация правителството на Орешарски най-вероятно ще постигне споразумение за временно повторно отваряне на проекта "Белене" под предлог, че това ще накара руснаците да оттеглят претенциите си пред арбитража. "Но няма сила, която би се съгласила да финансира подобно начинание. В крайна сметка то ще бъде спряно, освен ако държавният "Росатом" не прехвърли бремето му върху руските данъкоплатци.


Отварянето на дебата за "Белене" от правителството на Орешарски с ненужни и непремерени изказвания в крайна сметка увеличава шанса на "Росатом" да спечели срещу България. За това заговори и самият Орешарски още в предизборната си кампания. Така той опроверга всякакви съмнения, че действията на сегашното българско правителство и натискът от Москва по казуса "Белене" са случайно съвпадение във времето", обобщава Станчев.


Корумпиращо безсмислие


Повече от десет години дълбоко корупционният проект за АЕЦ край Белене развращава българските институции и правителствата, които се ангажират с него. За този период няма дори сключен договор за финализирането му. Има договорки за различни неща около проекта, но истински договор за него между България и Русия няма", систематизира хронологията на Беленската одисея политологът Огнян Минчев от Асоциация "Прозрачност без граници".


Очевидната стопанска безсмисленост на начинанието прозира във факта, че средно на глава от населението в България вече са инсталирани 2.5 пъти повече генериращи електроенергия мощности в сравнение с която и да е страна от Югоизточна Европа. Заедно със спада на консумацията на ток на вътрешния пазар драстично намаляват и възможностите за износ заради значителните инвестиции в нови електроцентрали в съседните държави – някога традиционни пазари за износ на българска електроенергия. Всичко това прави непродаваема скъпата електроенергия на евентуална АЕЦ край Белене, а проектът – икономически несъстоятелен. Дълговете му обаче си остават за сметка на българските данъкоплатци и потребители на енергия", смята Минчев.


В особено тежка ситуация ще се окаже, според експерта, Националната електрическа компания, която и сега е в състояние на технически фалит заради вече взетите заеми за АЕЦ "Белене". "В случай че фаталният за съществуването на НЕК проект бъде осъществен, активите на компанията неминуемо ще бъдат предложени за изкупуване, а най-вероятният купувач са руските корпорации, които осъществяват проекта "Белене". Това е най-прекият начин българската енергетика и енергийната инфраструктура на българската икономика да попаднат в ръцете на руската енергийна олигархия. Така една страна-членка на Евросъюза и НАТО през следващите 50-60 години ще се окаже зависима от политическите и икономическите интереси на Русия", твърди Минчев.


Зависимост и натиск


Дори и да иска, правителството на Пламен Орешарски не би могло защити българския национален интерес. Защото новият кабинет е подкрепян от три партии, всяка една от които е пряк проводник на руското влияние в България. "Изказването на Орешарски, че България ще загуби делото с "Атомекспортстрой" за Белене, е абсолютно безотговорно и предателско спрямо националния интерес. Страната ни вече си бе осигурила адвокатска защита, която се гради на солидното обстоятелство, че окончателен договор за изграждане на АЕЦ "Белене" между НЕК и "Атомекспортстрой" няма и никога не е имало. Изказването на новия премиер обаче е доказателство, че Москва оказва върху кабинета му силен натиск за подновяване на строежа", сочи експертът.


Ако правителството реши да заложи на "Белене" и на нефтопровода Бургас-Александруполис, за което тръбят руските медии, то ще се сблъска с широко обществено недоволство, поляризация и рязка политическа и икономическа дестабилизация. "Ако кабинетът на Орешарски продължи да доказва, че е просто група от хора, поставени да подписват решения в угода на българо-руското олигархично задкулисие, той няма да има нито възможността, нито впоследствие и желанието да управлява нормално. Това не означава непременно, че новото правителство бързо ще си отиде", прогнозира Огнян Минчев. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK