Срещу бурята или винаги наведени

Срещу бурята или винаги наведени

© Георги КожухаровЕдно от любимите ми музикални парчета започва с думите: "Храстът казал на дървото / слез и ниско залегни". Казва се "Ден след ден". Улових се, че го тананикам, опитвайки да се сетя за поне един безспорен авторитет в днешната българска действителност. Някой, който не се скатава "от вятъра студен", за да оцелелява "ден след ден".


Бързо се сетих за доста имена от областта на културата и изкуствата, като например Валери Петров и Райна Кабаиванска. Сравнително скоро в ума ми изникнаха и няколко експертни авторитета – всеки в своята област, като Георги Фотев или Георг Краев. Но когато се замислих за политическия ни живот, картината помръкна. А за да не живеем винаги наведени, точно там са особено нужни авторитети. Дървета, които "срещу бурята стърчат". Личности, които убедително ни показват правилната посока и ни вдъхновяват, когато, уморени, сме готови да се примирим с идеологията на оцеляването.


Знаем как се оцелява – дори като нация знаем това прекалено добре.
Да се снишим, другари


призоваваше непрежалимият за мнозина Тодор Живков. И повечето хора в по-голяма част от случаите постъпваха и постъпват именно така. Въпреки че навява тъга, това е факт, който приемаме. Успокояваме се със знанието, че това невинаги е така. България успешно е преодолявала тежки изпитания въпреки инертността и слабата воля на мнозинството.


Доказали сме, че разбираме не само от оцеляване. Знаем и как се застава срещу бурята. Днес членството на България в НАТО и ЕС изглежда като даденост, но преди по-малко от две десетилетия то беше в сферата на фантазията. Постигнахме го благодарение на авторитети, които стърчаха срещу вятъра. Личности, доказали своите знания, умения и решителност. Заради тези качества те бяха последвани от мнозинството. И поеха отговорността да използват тази подкрепа в защита на


каузи, по-големи от личния интерес


Единствената причина други, които са точно като нас – Македония, Молдова, Грузия или Армения – да не са в "европейското семейство" е липсата на такива личности. Редно е да им отдадем заслуженото, независимо дали подкрепяме всяко тяхно решение.


Горчивината, която днес масово предизвиква т.нар. преход, произтича от това, че един от неговите продукти се оказа и олигархично структурираната власт. Не на последно място, тя е следствие от отстъплението на нашите авторитети от ценностите, които вложихме в техните фигури. Падението на най-добрите е най-непростимо, казва Аристотел. Затова съдим най-строго тези, от които очакваме най-много.


И въпреки склонността да прощаваме, да оправдаваме слабостите като страничен продукт на усилия, иначе насочени към общото благо, или да ги определяме за незначителни на фона на приносите, днес сме изправени пред предизвикателството да живеем


без авторитети в политиката


Малцина преминаха с необходимото достойнство през вятъра на историята. Авторитет се придобива бавно, трудно и с много упорство. Но се губи сравнително лесно. Също както доверието.


Не е новина, че доверието в парламента, държавните институции и политическите партии е драматично ниско. Една от причините е, че ръководителите им пропиляха (тези, които изобщо са го притежавали) своя личен авторитет, а така обезсмислиха и придадената с времето тежест на поверените им структури.


Първите дни на 42-то Народно събрание са особено ярък пример в това отношение. Липсата на елементарно възпитание и уважение между политическите субекти се оказа така драматична, че постави под въпрос смисъла от съществуването на този парламент. Отсъствието на авторитетни политически фигури е осезаемо даже през телевизионния екран. Политическият дебат стартира


като кръчмарска разправия


която накара дори известния с висок език и красноречие Лютви Местан да принизи говоренето си до разбираеми за тази пленарна зала думи.


С оправданието, че брани парламентаризма, Волен Сидеров осигури кворум, пряко волята на избирателите си, за правителство, което публично не подкрепя. А след това затвърди "авторитета" на институцията с безвкусна демонстрация в кулоарите, съпътствана от викове "горчиво", насочени към Бойко Борисов и Яне Янев.


"Гусин Цветанов, обърнете се, обърнете се, не се правете" - заканително прикани небезизвестният Делян Пеевски своя колега - депутат и бивш вътрешен министър. Новият министър на здравеопазването пък забрани на стария да я нарича "колега" и обясни, че е "престъпно да се бият лекари без причина". Сякаш, "колега" е обида, а ако се посяга на граждани без медицинско образование, това не е престъпление.


Истината е, че в продължение на години институциите на държавата, включително и системата на здравеопазване, единствено източваха кредита на доверие към себе си. А сега, когато напълно изчерпаха авторитета си, са изненадани от резултата –


неуважнение, недоверие и агресия


Днес загубеното доверие чака новите си носители – новите български авторитети. Новите млади лица на политиката, стъпили на своята почтеност, знания и умения да поемат отговорността. А с времето да добият мъдрост и да заслужат авторитет. Делегитимираното статукво не би трябвало да е пречка за тях. Може да ги спре само собствената им неувереност, личните им страхове или някаква неприсъща за възрастта им идеологическа обремененост.


Евентуалният им неуспех няма да срещне прошка въпреки българската милозливост. Всяко общество, особено това, което се намира на кръстопът и не вижда бъдещето си, има нужда от авторитети. Още в латинския корен на думата е кодирана причината: "създател", "творец", "основател". За да продължи животът "вечния си мъдър кръговрат", трябва да има хора, които "срещу бурята стърчат".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Разстроено

  1. - ГЕРБ
  2. - БСП
  3. - ДПС
  4. - Атака

  За съжаление, голям е процента на колите по пътищата 2,3,или 4-та ръка, та какво пречи да ни управляват 2,3 или 4-та ръка партии или политици?
  Такава ни е държавата, такъв ни е манталитета!

  Да разлая троловете!!
 2. 2 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Весело

  "Днес членството на България в НАТО и ЕС изглежда като даденост, но преди по-малко от две десетилетия то беше в сферата на фантазията. Постигнахме го благодарение на авторитети, които стърчаха срещу вятъра. Личности, доказали своите знания, умения и решителност. Заради тези качества те бяха последвани от мнозинството. И поеха отговорността да използват тази подкрепа в защита на каузи, по-големи от личния интерес..."


  Винаги е забавно, смешно и доста противно, понеделнишки да прочетеш поредната "публицистична" лъжа под формата на нахална медийна мантра....ха-ха-ха-ха-ха....Горният абзац е пълен с толкова агресивни неистини, че даже не можеш да се ядосаш на примитивната им платена слугинска пропагандност....Всъщност благодарение на тези "авторитети" и "личности", България се превърна в НАЙ-БЕДНОТО, НАЙ-МИЗЕРСТВАЩОТО, НАЙ-ЖАЛКОТО колониално гау в немския ЕСсср, а българските граждани живеят в страна, в която мафиотската криминализирана олигархия си е спретнала нещо като имитация на държава, с нещо като парламент, и нещо като подобие на правителство под благосклонния поглед на Берлин и Брюксел. Авторката пропуска и ноторния факт, че патетично възхваляваните от нея "авторитети" и "личности", прекрасно ОСРЕБРИХА в личен план, имитацията на "демократичност" и "политическа смелост" и сега за тяхната имитация" на стърчене срещу вятъра" се плаща с мизерията, бедността, униженията, безработицата, деиндустриализацията, социално-икономическия, моралния и интелектуалния колапс на България и българите, два милиона от които направо избягаха от чудовищния социално-икономически и политически Франкенщайн, създаден с активния анти-български слугинаж на чужди интереси, точно на тези "авторитети" и тези "личности".....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 3. 3 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Аз пък докато чета писанията се сещам за великия роман на Клифърт Саймък "Всичко живо е трева". Не върху самотните дървета, често правещи огромни сенки под себе си, с изсъхнали от болести и пороци клони, изтърбушени , с огромни хралупи, а върху тревата трябва да се концентрираме: да я торим, да я поливаме, да я косим щядящо и да я пазим от прогнилите, изядени от порока , некадърни самовлюбени дървета- старчоци, уж водачи. Не са водачи, а кръвопийци! Не самотните, уж горди дървета ще ни помогнат да устоим на бурите, а ТРЕВАТА!

 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Народ, който е преживял две вековни робства е жилав и издържлив и пак ще оцелее. Пример за това е и Виетнам, който на три пъти е попадал под робството на своя могъщ северен съсед - Китай. За да ги асимилират, китайците на три пъти са изгаряли книжнината и паметниците на виетнамците и те пак са оцелявали. В тази връзка един виетнамски монах е написал:

  "Горко на народ, който се облича с дреха, неизтъкана от него, яде хляб, непожънат от него, и пие вино, неизцедено от неговата собствена преса. Горко на народ, който приветства побойника като герои и смята блестящия завоевател за щедър. Горко на народ, който насън презира някоя страст, а наяве и робува. Горко на народ, който издига глас само когато крачи в погребална процесия, гордее се само с руините си и се съпротивява само когато вратът му е поставен между меча и дръвника. Горко на народ, чиито държавници са лисици, философите му са фокусници, а изкуството му е изкуство на кърпежа и подражанието. Горко на народ, който посреща своя нов водач с фанфари, а го изпраща с пищялки, само за да посрещне друг отново с фанфари. Горко на народ, чиито мъдреци са онемели с годините, а силните му мъже са потънали в забвение. Горко на народ, разделен на части/секти, касти или партии/, всяка от които си въобразява, че е народ.“

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  [quote#2:"appen 13"]немския ЕСсср[/quote]

  Ти какво предлагаш?

 6. 6 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Такава политкоректна глупост скоро не бях чел. То точно влизането в ЕС и НАТО е снишаване и проява на конформизъм.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 7. 7 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Аааа ама авторът била другарката Иванчева от (без)мозъчния тръст на "професор" Геню Дайнов! Е всичко е ясно тогава.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Доста измъчен "анализ". Авторката тъгува по Коста Иванов.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#6] от "kihano":

  Точно влизанетов ЕС и НАТО ни дава някакъв шанс за оцеляване, другари. Снишете се малко

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До тук си личи, че червената форумна рота вече е на огневи позиции. Аз харесах публикацията.

 11. 11 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 644 Любопитно

  [quote#4:"Дедо Либен"]Народ, който е преживял две вековни робства е жилав и издържлив и пак ще оцелее.[/quote]

  дали?

  и колко от населението на територията се има за народ според теб? в смисъл, колко от околните ти се определят И като "българи", имат идея за общност?

  според мен коренът ни е прекъснат категорично и в моемнта сме на доизживяване. не мога да си обясня по друг начин последните десетилетия.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 12. 12 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Днес, загубеното доверие чака новите си носители – новите български авторитети. Новите, млади лица на политиката, стъпили на своята почтеност, знания и умения да поемат отговорността. А с времето да добият мъдрост и да заслужат авторитет. Делигитимираното статукво не би трябвало да е пречка за тях. Може да ги спре само собствената им неувереност, личните им страхове или някаква неприсъща за възрастта им идеологическа обремененост."

  Верно си е, време ни е на на нас младите да поемем юздите на държавата! И да излезнат новите интелектуалци на яве!

  Гласувайте!
 13. 13 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Малцина преминаха с необходимото достойнство през вятъра на историята.
  ========================================
  Е след изречения като това, дори Арнолд Тойнби би си скъсал дипломите. Бяхме чували за колело на историята, обаче за вятър. А дъждът на историята или снегът на историята - през тях колцина са минали с необходимо достойнство.

 14. 14 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#12:"sandoy"]И да излезнат новите интелектуалци на яве! [/quote]
  Е те са излезли вече - Део, Геро, Петко, Комиците, Къртиците - все интелект до интелекта - езици знаят, начетени, бивши бармани, обаче естетски изрусени. Какво толкова.

 15. 15 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  """Но когато се замислих за политическия ни живот, картината помръкна. А за да не живеем винаги наведени, точно там са особено нужни авторитети. """

  Христос да слезе в българската политика, ще бъде окалян и залят с помия. Що за брътвежи има авторката?!

  Само смъртта пречиства историческите си личности: Левски е минал половин България с 2 заптиета охрана, някой да му е помогнал на тоя хаирсъзин? Ботев е мрял от глад като куче и пада убит може би от своите. Стамболийски е клан, Стамболов е посечен та кръвта е поизплакнала образите им.

  И в края на краищата искам да видя някой изправен в бурята, ама за истинска виелица говоря - 70 км. в час вятър и ти ходиш като глътнал бастун. Мнооого се извинявам, но очевидно Тато е бил прав -не е голяма философия, но явно за авторката и това е мнооого трудно. Ама разбира се, природата е унизителна за човешката природа - кара ни да вървим приведени в бурята!!

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 16. 16 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  МНОГО изчерпателен АНАЛИЗ на г-жа Иванчева. Доста МЪДРИ сравнения и поуки. Бих искал да допълня, ИДЕЯ и ИКОНОМИКА, ЕС е нещо ХУБАВО за малки държави като България, но има и ЕДНА ГРУБА и НЕПРОСТИМА ГРЕШКА, ОТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦИТЕ и не за свободен туризъм а за ИЗСЕЛВАНЕ и ТРУДОВА ДЕЙНОСТ извън пределите на България. Стигна се до, „ДЪРЖАВА КОЯТО НЕ ПРОИЗВЕЖДА НИЩО, КРАДЕ ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД”. Изборите ТРЯБВА да бъдат КАСИРАНИ, ако ще и да се върнем 9.000 години назад! Дай да не говорим за ОБРАЗОВАНИЕ, МОРАЛ и ТАЛАНТ в политиката, когато ИЗБОРИТЕ БАХА ФАЛШИВИ! Как НОРМАЛНИЯ Българин, може да слуша за закони, ГРИЖИ за БЪДЕЩОТО, когато ИЗБОРИТЕ БЯХА НЕЧЕСТНИ! Миналата година казахте, че населението на България е малко над 6.000.000, а бюлетините напечатани са БЛИЗО 9.000.000?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#11] от "galio":

  Проблемът е, че се намираме върху една много апетитна територия от геополитическа гледана точка. Това е трагедията на България. Другото е обяснено в подписа ми.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#16:"Polusa"]Изборите ТРЯБВА да бъдат КАСИРАНИ[/quote]

  И после кво?! Вероятността да се повтори патовата ситуация в парламента е огромна! Избори най рано след година, освен ако суверена не се произнесе иначе?

 19. 19 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#17] от "Bulgarische Motoren Werke":

  това не е проблем, това е възможност.

  доста племена са били затрити, въпреки че са живели на майната си, ние сме се задържали доста време тук ... и колко ли още ще изтраем?

  аз съм далеч от идеята, че българщината се изчерпва с България, но огромна част от населението се колонизира само, вероятно защото липсва точно осъзнаването какво означава и какво представлява да имаш собствена държава.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 20. 20 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 504 Весело

  "Днес членството на България в НАТО и ЕС изглежда като даденост, но преди по-малко от две десетилетия то беше в сферата на фантазията. Постигнахме го благодарение на авторитети, които стърчаха срещу вятъра."
  - Е па на Америка и требеха бази...голям зор от наша страна да сме съгласни.

  П.П. Тия що са стърчали на ветъра, кои са те и да не са нещо простинале ?

 21. 21 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Нормално е болшинството от преждекоментиращите да не се съгласяват с трагичните констатации от статията. Все пак, болшинството от хората в територията избраха този "едноцветнен" парламент.

 22. 22 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Мда ... и аз се опитах да си спомня за нещо смислено, което съм чел от авторката и ...
  Това е проблемът на БГ - че пишат такива като нея.

  Никола Йорданов
 23. 23 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#19] от "galio":

  Да, и тук стигаме до дефиницията на "държава". Или ПРЕдефиницията на "държава".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 24. 24 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 504 Неутрално

  КАКВА НАИВНОСТ .
  КАК ДА СТЪРЧИ ПЛАЗМОДИЙ , ЗНАЕЩ ЧЕ Е ТАКЪВ.
  С ЛАЗЕНЕ СТИГНАЛ ТАМ.
  ДРУГ ГО ПРЕДЛОЖИЛ И ИЗБРАЛ.
  КАК ДА СТЪРЧИ , КАТО Е СЛОЖЕН ДА СЕДИ.

  СВОБОДЕН
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#1] от "lone_wolf":
  Пропускаш само да кажеш ,че ГЕРБ е франкенщан от мутроолигархия и чуждестранни картели и монополи !
  Разбира се А и Б са от споменатите от теб те са ги закърмили те са им дали живот!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#18] от "dobrich":

  Вероятността да се повтори патовата ситуация в парламента е огромна! Избори най рано ...
  ===========
  Патова ситуация, е възможно да се получи, само когато ТОТОТО е само с две числа. С какво идеите на малките партийки са по-лоши от БСП или Герб?
  БСП имат най-ЧЕРНОТО ДОСИЕ в историята на България и при управлението на Герб не се ли заговори по света и за България, като циганска държава?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Ако човек си направи труда да прочете коментариите, какво би научил за участниците във форума:
  Преобладават евроскептиците, да не кажа директно ксенофобите ( давам си сметка, че част от тях са си на заплата в това амплоа, но част, като че ли са искрени) и то защо, защото не сме добре. Защото сме най-бедната страна в Европа и т.н.
  Само че могат ли да отговорят, като как бихме били, ако не бяхме в ЕС. По никакъв начин не го виждам да сме в по-добро положение. Не мога да рабера, защо хората разсъждават толкова елементарно – ЕС е възможност, която ако ние се хванем да поработваме и да я използваме може нещо да се случи, вместо да чакаме (очакваме) някой (Европа) да ни дава нещо..
  Но излъгах че не разбирам защо е така – причината е, че в изминалите соц- години навикнахме като малоумни, да чакаме някой да ни дава колкото и каквото той прецени, а ние да послъгваме и да крънкаме за нещо в повече. С такава нагласа наистина НАТО и ЕС си е ужасна компания.
  По-малката група коментиращи, се опитва някак да дефинира причините за изводите в статията, разбира се успява в някаква степен, но и аз като №12 ще потвърдя, че ние и най-вече младите, ще трябва да създадат и покажат новите авторитети, които да подкарат нещата в правилната посока. И така или иначе пак стигаме до библейските 40 години.

 28. 28 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Какво изправяне срещу бурята. На политиците и през ум не им е минавало такова нещо. Те влизат в политиката, за да се отпуснат блажено по течението на далаверата. Всекидневно може да се прочете нещо такова за някой български политик.

  http://www.cross.bg/dyankov-bivshiya-razdyalata-1363436.html#axzz2VarNbU5d

  или нещо такова

  http://www.cross.bg/portnih-vilislava-vik-varna-1363456.html#axzz2VarNbU5d

  И това е само от днешните новини. Ако се върна малко назад във времето има подобни истории за цял роман.

 29. 29 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 810 Неутрално

  За нашите политиците значение имат единствено парите, готови са и задниците си да продадат. Разликата между италианския и българския парламент била, че в Италия проститутки ставали депутати, а в България депутатите ставали проститутки.

 30. 30 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#4] от "Дедо Либен":
  Много добре,наборе.
  +++++++++++++ 31. 31 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#30] от "dedo pepo":

  Наборе, благодаря ти за подкрепата!!!
  Ние, старите, не сме по-умни от младите - само сме по-аналитични и по-предпазливи, щото някои хормони в тялото ни вече имат затихващи функции, пък и достатъчно сме грешили/съгрешавали в този живот!!!

 32. 32 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Мекотелите и безгръбначните не стърчат.

 33. 33 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 514 Любопитно

  [quote#2:"appen 13"]Винаги е забавно, смешно и доста противно, понеделнишки да прочетеш поредната "публицистична" лъжа под формата на нахална медийна мантра....ха-ха-ха-ха-ха....[/quote]

  Какво научаваме от този абзац?
  1. На аппенчо му е забавно и смешно.
  2. На аппенчо му е противно.
  3. Аппенчо избухва в щастлив смях.
  Какво може да се заключи от наученото?
  Лицето аппен13 страда от раздвоение на личността - едновременно му е забавно и противно. Лицето очевидно има сериозни проблеми с отразяването на действителността.
  Може би, ако аппенчо прочете същата статия във вторник, сряда или някой от следващите дни, реакциите му биха били тъкмо обратните - от аппенчо може да се очква всичко...

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 34. 34 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 514 Весело

  [quote#10:"stedim"]До тук си личи, че червената форумна рота вече е на огневи позиции. Аз харесах публикацията. [/quote]
  Начело с генерал Кихано.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 35. 35 Профил на nikolayo
  nikolayo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Факт: един от всеки 1000 души на света е българин.

  Извод: тежко му на света.

 36. 36 Профил на Mr. Mahony®
  Mr. Mahony®
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аз не съм много съгласен, че не е имало имало или всички са пропиляли този кредит. Спомнете си отказа да дадем небето си срещу Милошевич, отношението ни към Русия пък дори и към западните ни приятели. Да, говоря за преди 14-15 години, но все пак някои неща не бива да се забравят. Защото именно забравата им води до това ни състояние ерго до този парламент.

  Mr. Mahony®
 37. 37 Профил на mils56
  mils56
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Проблема на тази територия е, че не се позволява израстването на личности, които да поведат страната към светли бъднини. Много рано започват опитите да бъдат подрязани крилете на всеки български юнак, който не иска да върви по отъпканите пътеки на досегашните лъжливи, крадливи и корумпирани политици, още от детството започват да го облъчват със всевъзможни постулати и примери как се успява у нас и накрая опитите почти винаги успяват да го откажат да се бори за правда, фейърплей, джентълментски взаимоотношения, равнопоставеност на всички пред закона и закона да се прилага справедливо и без изключения. Пада нивото на образование у нас - пада и нивото на институциите, циганизира се държавата - циганизират се и институциите(по манталитет, не етнически)! Затова трябва тотално да се сменят правилата по които фукционира досега държавата защото не доведе до нищо добро, напротив, нещата стават все по-зле. Изритване на тази тройна ламя, и избори за ВНС за смяна на Конституцията и оттам да се започне на чисто. В противен случай вървим към гражданска война или по-лошото пълна апатия и обезлюдяване на държавата откъм интелектуален потенциал. Българина стига спа или гледа отстрани!!! Вземи се в ръце и се вдигни да изметеш тази напаст божия която се намърда през задния вход и вече коли и беси на поразия!!!! От всички управлявали бившите соцдържави, нашите са доказано най-крадливите и лъжливите комунета и техните агенти!!! Иначе щяхме ли да сме на последно място в Европа по доходи?

 38. 38 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Едно допълнение към горния текст:

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=11571&rid=20

  Христо Пеев

  На едно от южните стъпала на надменния паметник, „дал”името си на градината в центъра на столицата, нечия нервна ръка е изписала с трескав почерк:
  „Още не е късно да сменим посоката”.
  Намалих рязко ход – обикновено вървя бързо, а и закъснявах за неделния граждански протест пред парламента срещу т. нар.„експертно”правителсвото на Орешарски...
  „Още не е късно да сменим посоката” - фронтално на стъпалото, над което се издига смазващата монументална фигура на завоевателя с победоносно вдигнат шмайзер. Написано с червен спрей...
  Спрях като ударен с милиционерска палка – шокиран от актуалността на лозунга, който освен цвета на боята, издаваше несъмнен червено-реваншистки почерк. Изненада ме не откровено проруския, явно носталгично комунистически призив на графита, а неговия напълно актуален смисъл и за нас, които си давахме среща пред народното събрание точно със същата надежда:”Още не е късно..” И със същия мотив: „...да сменим посоката”.
  Продължих и пак усилих крачка, за да не закъснея за протеста...
  Няколко минути след това, вече сред карето от непознати хора, заобиколени от почти същия брой полицаи, не видях нито едно познато лице и ме жегна подозрението, че може би не съм съмишленик с тези млади хора тъкмо по въпроса за посоката. Почувствах се, с нарастваща тревога, не съвсем на място – като пътешественик във времето, без никаква (в този нов свят) опора.
  Тук е мястото да кажа, че тъкмо инстинктът ми първоначално ме отблъсна от патоса на т.нар. февруарска „революция”. В началото тъкмо той, а не съзнанието, направи разликата между естествения гняв от нарастващите сметки за тока и парното, и тъмните призиви за „тотална смяна на системата”. Смяна с какво?
  Инстинктът ми бе съхранил като своеобразна генна памет други протести – срещу мрака на комунистическия „соцлагер”, който ни беше лишил от свободата ни. Тъкмо към отнетия ни от Свободен свят, бяха насочени събудените ни надежди. Това бяха митинги на гняв, но и на всеопрощаваща наивност, на завърнала се искреност и песни: „Комунизмът си отива” , „Последен валс”, „Дано”...Да, песни, хиляди хора, стотици български и сини знамена и...нито една качулка върху нито една глава. Почти милион новопочувствали се граждани - на същия този, кой знае защо едва сега провъзгласен за „бунтовен” Орлов мост. Милион открити лица и - нито един хвърлен камък към нито една разтреперана от страх милиционерска шапка.
  Такива протести е съхранила паметта ми. Протести, които родиха песни на надеждата...
  Февруарската „революция” не роди нито една песен...
  ... Обедно време. Неделя. Минали са повече от 40 минути пред парламента. Има-няма сме 150-200 човека. Младежи, но има и набори на моята, над 60 годишна възраст. Около нас – кордон полицаи, които са ни оформили като каре.Зад кордона, пред бившия Студентски дом – като броеница насядали хора - като броеница.
  Сеирджии, мисля си, докато се усещам, че сред нас е влязал шкембест полицай и пита младия човек до мен: ”Имате ли документи”? Имам, отговаря му. „Елате с мен”. Не реагирам от изненада. Младежът е с одухотворено лице, добре облечен, спортен тип, който кротко си стоеше в „карето”. Но го изведоха като съмнителен субект.
  Полицаят го отведе до полицейска кола, подаде през прозореца й личната му карта, а друг –с комисарски пагони, властно му посочи да се отдръпне на три метра. Десетина минути имитираха „респектираща” полицейска дейност. После върнаха картата на младежа и той се прибра в протестното каре. Не се сдържах и му предложих услугите си на свидетел в случай на негативно за него развитие на „инцидента”. Отказа. Сподели обаче, че докато беше „арестуван” зад колата, е разбрал причината да има толкова „сеирджии”, насядали зад полицаите. Просто униформените не им разрешавали да се присъединят към нас. В резултат си оставахме все така 150 – 200 човека...
  ...”Оставка! Оставка!” и „Искаме касиране!” Нестройните скандирания прекъснаха мълчаливото стоене и то най-сетне се превърна в протест. Засвириха свирки, появиха се вувузели и след няколко минути множеството (дали станахме повече?) тръгна по жълтите павета към Министерския съвет. Маршрутът беше предварително уточнен в Интернет.
  Пред сградата на правителството вече всички бяха обединили възгласите си: „Не на Белене! Оставка! И преди, и сега БКП / БСП е мафия! Искаме касиране!” Пред централата на БСП на „Позитано” скандиранията, свирките и вувузелите се сляха в оглушително кресчендо и всички се почувствахме като един отбор, който не се е събрал само за един случаен мач. Този протест вече беше политически. Макар е без организатори, хората около мен знаеха срещу кого скандират и защо. Съвсем стихийно и спонтанно. Вечерта, в новинарските емисии на телевизиите, разбрах, че „организаторите” още в началото са се разграничили от лозунгите и са отеглили „подкрепата” си. Разбрах също така, че протестът е бил „рехав”...
  „Още не е късно да сменим посоката” тържествува вече старата многоглава хидра, която мечтае похотливо да ни откъсне от цивилизационния ни избор, от евроатлантизма и да ни запрати в руско-путинското-мафиотско блато. Откъдето да изплуваме само когато сме необходими като „европейски” Троянски кон. Тържествува, защото й се струва, че чрез новия си Отечествен фронт от уж „новоизникнали” глави окончателно и безвъзвратно е завъртяла обратно руля на историята. И като като тържествен акорд на многоходовото й „активно мероприятие” следва да чуем щракването на атомно-енергийния капан.
  Но само й се струва ли? Според мен ни върнаха поне десетилетие назад. Или дори две...
  При старите ни лозунги. При наивния протест срещу обиграното лукавство. Днес то е още по-обиграно, защото се е настанило в Европейския парламент, маскирало се е като чужестранен инвеститор, оглавило е банките. И ръмжи непрекрито за реванш...
  Камбаната бие наистина тревожно. Този път бие за нас. Бие за откраднатата ни посока.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 39. 39 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 726 Весело

  Като стана дума, че някой бил стърчало без да искам се сетих за Височеството Негово от Мадрида град. Толкова изправен човек до преди това не бях виждал. Макар и безимотен.
  Предполагам, че и днес продължава да е все така изправен. Някъде в гъстите гори, всъщност тези които му подарихме. Е как да не стърчиш при това положение?!?

  Ако трябва да съм сериозен частта за стърчането е наистина смехотворна. Такова просто няма, не и сред т.нар. лидери, политически, а и не само. За всичко лошо, което ни се случва много добре знаем кой е виновен или най-малкото си мислим че знаем, а за хубавото доколкото въобще го го има, единомислието е немислимо. Какво ли ше пише в българската история след 50-100 г. за днешните времена.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 40. 40 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Г-жа Иванчева иска да каже, че на България й липсват водачи-визионери. Отвреме-навреме в новата ни история се появява някой водач с визия, но или ние си го проваляме, или визията е провалена по начало. Единствената визия, обединявала нацията, е била обединяването на българите от българското землище в една държава. Красива и вдъхновяваща визия, но нереалистична. Никога никоя партия не е могла да създаде траен идеал за народа. И винаги някой друг ни е пречел...

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 41. 41 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#13] от "Каишков - Гласът на Америка":

  през вятъра на историята и без вазелин в з@дника)на сухо)
  нещо като априлски полъх,ама преквалифициран в демократичен вятър)
  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 42. 42 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#2] от "appen 13":

  Когато през 1990 година Мони Паси от трибуната на ВНС за първи път каза че България трябва да влезе в НАТО на първия ред вляво седяха Добри Джуров и Станко Тодоров. Камерите ги показаха как се смеят от сърце като че ли Мони е казал нещо абсолютно немислимо. Съветският съюз все още съществуваше по онова време. Тези неща е хубаво да не се забравят и сигурно това е имала предвид авторката като е писала за личностите.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 43. 43 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#42] от "emil":

  България не е влязла в НАТО. България беше вкарана в НАТО чрез подставени лица на министерски постове. Беше направено по начин, да изглежда, че това е желание на българската страна. Всъщност нашите желания нямаха нищо общо с влизането ни в НАТО. България е в НАТО, защото това устройва някой друг, а не българите. Влизането ни в НАТО практически разруши армията ни и я направи неспособна да защитава страната дори при незначителен военен конфликт. Оставиха това от армията, което е необходимо на други държави за участие в различни военни конфликти по света, които нямат нищо общо с интересите на страната ни. Участие, което е необходимо само, за да демонстрира, че става дума за някакъв вид международна коалиция, а не за агресия на една страна срещу друга.

 44. 44 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#43] от "teridan":

  При това състояние на държавата представям си какво би означавало да се издържа една напълно боеспособна армия. Самият факт че сме в НАТО ни дава много по-голяма сигурност отколкото ако бяхме опасали държавата с войска и техника. Тоя социалистически СССР-шовинизъм едва ли лесно ще го забравите.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 45. 45 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#44] от "emil":

  НАТО е един от начините за източване на българската държава. В момента, в който се появят някакви пари в държавата ни, ще ни принудят да ги похарчим, за да ни доставят бракувана си военна техника, за да отговорим на "стандартите на НАТО". Вече ни накараха да унищожим 20-годишни изстребители, за да ни обяснят по-късно, че трябва да купим 30-годишни. А за сигурността мантрата вече отдавна я слушам - макар Гърция да е член на НАТО и на Къпър да имаше западни военни бази, това не успя да опази Кипър от окупация, нито предотврати гръцко-турския военен конфликт.

 46. 46 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Тезата на автора е горед-долу ясна,но примерите и сравненията му са малко неподходящи. Преекспозирането на ролята на отделни личности за развитието на страната през последните 20 години ,не звучи много убедително....

 47. 47 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До Юлия Иванчева
  Има такива хора. Ето няколко имена:
  БОЖИДАР ДАНЕВ
  ВАЛЕРИ НАЙДЕНОВ
  ДИМИТЪР ЙОНЧЕВ
  НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ
  АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ
  ТОДОР (ТОШО) ПЕЙКОВ

  kikoni
 48. 48 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дедо Либен":


  [quote#4:"Дедо Либен"]Горко на народ, разделен на части/секти, касти или партии/, всяка от които си въобразява, че е народ.“ [/quote]

  Горко на народ, позволил това, на територията на неговата държава да е осеяна с паметници и монументи на армията, обявила война на неговата държава!

  Да разлая троловете!!
 49. 49 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дедо Либен":

  Тоест, Дедо Либене, ако човек прочте цялото ти послание, излиза че този виетнамски мотах говори срещу нас, съвремените българи?!?

 50. 50 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Любопитно

  "Вече ни накараха да унищожим 20-годишни изстребители, за да ни обяснят по-късно, че трябва да купим 30-годишни. "


  Драги, може да се послъгва, но не бива да се лъже "на ангро".
  Няма логика продавача да ни натрапва стока втора ръка, ако може да ни продаде нова стока.

 51. 51 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Предложената статия прилича на прехвалено уиски от световна марка, но с алкохолен градус, равен на този на бозата, мирис като на полиран гранит, и вкус на вносен домат от типа "направено от пластмаса". Въпросът е: След като знаят, че поне 80% от коментиращите могат лесно да се ориентират както в политиката, така и в журналистиката, защо модератоите им пробутват такива статии?

 52. 52 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#4:"Дедо Либен"]Народ, който е преживял две вековни робства е жилав и издържлив и пак ще оцелее. [/quote]

  Какво сме запазили от онези времена, освен генома си? Каква част от днешната ни култура е развитие на традициите на Първото и Второто българско царство?

  Иначе, и хлебарките оцеляват, даже по-добре от нас самите.

 53. 53 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#3:"bobhunter"]Не самотните, уж горди дървета ще ни помогнат да устоим на бурите, а ТРЕВАТА![/quote]

  Без основа няма градеж; в това си прав. Оставен без водачи, обаче, народът по правило се лута... в търсене на тези, които виждат по-далеч от него. В търсене на високи хора, с поглед отвъд ежедневния хоризонт.

  Разумният народ не отрязва главите на големите, а им дава мотивация да стоят при него. Дава им сигурност, че ще оцени заслугите им.

  Българският народ не прави това за гениите си. Българският народ иска всички да са равни. Затова и гениите го напускат, оставяйки го да бъде такъв - какъвто иска. Тор за останалите.

 54. 54 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#22:"Никола Йорданов"]Това е проблемът на БГ - че пишат такива като нея. [/quote]

  Така ще да е. Написал някой някъде нещо - и край. Държавата загива, народът измира.

  Не, проблемът на България е далеч по-страшен - хората не мислят с главите си, а чакат да прочетат готови изводи. Съответно, когато изводите са грешни, настава масова трагедия.

  С вие, уважаеми, предлагате просто цензура. С други думи, не хора като автора на този текст, а ваши хора да влияят на природо-населението.

 55. 55 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#36:"Mr. Mahony®"]Спомнете си отказа да дадем небето си срещу Милошевич, отношението ни към Русия пък дори и към западните ни приятели.[/quote]

  С други думи, спомнете си времената, когат бяхме достойни и търсехме собствения си интерес.

  Да бе, да, ей сега. Че тогава ни управляваще човекоядецът (или поне - детеядец) Костов. _Няма как_ по онова време да се е случвало нещо хубаво, да не говорим за правилно.

 56. 56 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Любопитно

  "НАЙ-БЕДНОТО, НАЙ-МИЗЕРСТВАЩОТО, НАЙ-ЖАЛКОТО колониално гау в немския ЕСсср, а българските граждани живеят в страна, в която мафиотската криминализирана олигархия си е спретнала нещо като имитация на държава, с нещо като парламент, и нещо като подобие на правителство под благосклонния поглед на Берлин и Брюксел. "
  №2 /с весело настроение/


  Само че, "грабежа" от Брюксел е това че ни карат да работим и да си подредим държавата, докато грабежа от Москва, е просто документиран, като се почне от:
  -силтото занижаване на изплатената ни част от сградата на СИВ в Москва,
  -клиринговите споразумения /т.нар.съветски дълг/ от комунизма, изплатен /?/ с огромно закъснение и с пробутване на боклуци, стари танкове и ненужно металургично оборудване, мине се през загубите от "ремонтирането" на миг-овете ни, мине се през едностранното, 3 г. преди края му, повишаване цените от Москва, при газовият ни договор от 2000г, мине се през загуби на България от руско-украинската газова война, загубите от неизкупуването на старото оборудване от Белене , загубите от контрабандата в частното пристанище на Лукойл...Само оценимата част на горното, възлиза на 10 милиарда долара...
  Що се отнася до олигархията ни, тя не започва нито от Бат Бойко ,нито от Костов, даже и от Виденов. Кагебейските й корени са през осемдесетте години, когато единствената тогава Партия , самообявила гордо още през 1919 г за поделение на руският Коминтерн, обеща да ни създаде "такъв капитализъм, че да плачем за комунизма", с весело настроение, както №2...

 57. 57 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Юлия Иванчева е трябвало да бъде малко по-смела! Тези, които .."стърчаха срещу вятъра"..., и защитиха каузата на България, имат имена! И поне едно от тях, това на Симеон Сакскобурготски, трябваше да прозвучи! Най-малко, поплювковците да позеленеят още повече! Защото, те не само постигнаха ленство на България в ЕС и НАТО! При тях, България осъществи най-бързия стопански растеж от поне 50 години насам: Покри критериите за влизане в ЕС; БВП – нарастна 4 пъти; Осигуриха приток в Бг. на чуждестранни инвестиции за над 23 млрд. евро; Стопиха външният дълг наполовина; Общият държавен дълг, съотнесен към размера на икономиката, спадна от 75% на 15%; 15 пъти бе повишаван кредитният ни рейтинг; Увеличиха фискалният резерв с 6 млрд.лв.; Спад на безработицата до 7%; Най нисък индекс на корупция; Мн. добър бизнес климат; Свобода на пресата .... ! Не се страхувайте от истината г-жо Иванчева! Тя трябва да звуч! Особено в България! Цялата!

 58. 58 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#57] от "laundromat":

  Не си добре...нагледен случай как дявола чете евангелието...

 59. 59 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Весело

  До 58 svet 23
  Че от кога "Евростат" стана "Евангелие'?!

 60. 60 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До всички пишман-демократи от ДСБ, СДС и т.н. "партии на напредъка в рамките на умерения прогрес". Вижте какво пише един смел човек:
  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/9726-izborite-stanishka-ili-koalitziya-geia-beya-i-zlodeya.html#jacommentid:3264

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 61. 61 Профил на Pаз печки, раз кюнци
  Pаз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "Polusa":
  😈😎

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 62. 62 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#6] от "kihano":НЕДОУМЯВАМ!Говориш за конформизъм.Може би имаш пред вид този на Гоце и неговите боили от БСП,които приеха наложените норми на един АВТОРИТЕТ в политиката . Най-големия от прехода.За тези авторитети иде реч в тази статия.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 63. 63 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "appen 13":

  Евала брато, на написаното от теб, но много малко ще го разберат и осъзнаят! Всичко е само матрИал, а различните от тях са просто изключения!

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7286 Неутрално

  Най-тъжно в България днес е,че липсва връзка между поколенията.Авторитет се гради дълго,с години,а не за ден-два.
  Напоследък се забелязват млади хора,които извели стотина човека на площада,често с неясни искания,смятат че са станали велики.Говорят назидателно от екрана на телевизията,правят партии и се сърдят,че не са избрани.те искат да са авторитети сега и веднага,без да са си мръднали пръстта за това.Но народът е казал:Ако искаш мечтите ти да проработят, трябва ти първо да поработиш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK