Бисерите ни

Бисерите ни

© Юлия ЛазароваТекстът на Теодора Димова е публикуван в портала "Култура". Вътрешните заглавия са на "Дневник".


Всяка година по това време ни разсмиват кандидатстудентските литературни бисери. Разсмиват ни само за миг. После ни става тъжно. Защото: "Ако се задълбочим по-дълбоко в определени творби, може да открием дълбок и тежък аспект." Ето по тази причина предпочитаме да не се задълбочаваме. И бисерите се множат. Какъв патриотизъм лъха от някои от тях: "Лирическият говорител и неговата дружина обичат всеки стрък и всеки клон от родината.", "Всичко, що синее и зеленее – това е България!". А в някои от тях патриотизмът се трансформира в мрачни констатации – "България някога е била силна държава, а сега е като плюнка на картата на света.". Как да не се съгласим с това спонтанно откровение.


Смеем се на тези изречения, но само в първия миг, после преставаме да се смеем, защото отдавна знаем:
образователната ни система е в колапс


Тя не може да се възстанови нито през безкрайната верига на частните уроци, нито през усърдието на всички онези добросъвестни учители, които са призвани да бъдат учители и които не са никак малко сред колегите си. Ако изразим тревога за образователната ни система, неминуемо ще бъдем упрекнати в черногледство. Ако замълчим – ще бъдем упрекнати в мълчание. Ако започнем да търсим отговор на въпроса – какво да направим, ще бъдем упрекнати, че не знаем какво да направим. Ето защо предпочитаме да не се задълбочаваме, да си признаем тихо, че нищо не можем да направим, че сме безсилни.


А междувременно попадаме на тестове, съчинени от министерски чиновници. "Защо вълкът поискал да изяде катерицата?", "Защо катериците са весели според вълка? Посочете две причини". Една не е достатъчна. И министърът стига до извода: чрез въвеждането на т. нар. въпроси със зададен отговор се установило, че учениците имат проблеми с "откриването на нравствените послания в творбата".


Обаче дали смисълът на литературата се свежда до


"въпроси със зададен отговор"


Дали целта й не е да разкрива човешкото битие в неговата трагична дълбочина, да разказва за копнежа на едно човешко създание към другите и към Бог, да внушава състрадание и към най-грешното, и към най-окаяното същество? Или смисълът на една творба е да бъде измерена като пазарен продукт – с данни, със схеми, с маркетингови изчисления за успех или неуспех. Смисълът на литературата не е да отговаря на въпроси със зададен отговор. Свеждането й до това я обезсмисля. А когато се обезсмисли литературата, се отприщва чалгата. Как се запазва вродената във всеки човек, сигурна съм в това, вродената във всеки човек любов към литературата? Или по-точно как се унищожава?


Чрез чиновничество. Чрез формализъм. Чрез липса на трепет към литературата у онези, които измислят "въпросите със зададен отговор".


Но колапсът не е само в образователната система, защото бисерите не са само при кандидатстудентите. Те са сред министрите също. Например: служебният министър на транспорта бил включен в делегацията за аудиенция при папата по случай 24 май, а служебният министър на културата бил изключен от същата тази делегация. При папата не успели да влязат също известни български творци, затова пък влезли десет чиновници от министерството. Сега даваме сто дни шанс на тези, които с комплот отстраниха от властта онези, които спечелиха изборите. Сега ще върнем тютюнопушенето в заведенията, за да подпомогнем икономиката. Сега ще построим атомната централа в Белене и ще бъдем облени в електрическа светлина. Ето това е същинският бисер. Не кандидатстудентски, а олигарски.


Като че ли в България, за да станеш министър, непременно трябва да си съчинил преди това някакъв кандидатстудентски бисер. Двата вида бисери са в ирационална и тайнствена зависимост. Защото – пак ще повторя – "ако се задълбочим по-дълбоко в определени творби, може да открием дълбок и тежък аспект."


Ако се опитваме да бъдем оптимисти на всяка цена, накрая си оказваме утописти. Един писател онзи ден нарече площад Таксим в Истанбул площад Утопия. Преди двайсетина години и у нас площадът с мавзолея беше наречен площад Демокрация. След тазгодишните февруарски шествия той също трябва да бъде наречен площад Утопия.


И какво остава тогава? Къде да търсим сламката, за която да се уловим, за да не се удавим?


Следващото преименуване може да стане тогава, когато бъдат извършени такива реформи в образованието, че вече да не се смеем на кандидат-студентски бисери. Тогава ще изчезнат и


бисерите в енергетиката, и в здравеопазването, и в икономиката…


А дотогава? Какво да правим ние? Да четем истинска литература. Да слушаме истинска музика. Така ще възпитаме и децата си. Да не се обезкуражаваме. Да не се предаваме. Само това ни е останало. Да дадем не сто, не осемстотин, не зная колко дни шанс на себе си, на духа си, на истината, на честността, на доброто. Това, струва ми се, е сламката. А може би дори не е и сламка, а единственият и истински спасителен кораб.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Бисерите обаче днес са издигнати на пиедестал и вместо да укоряваме учениците за тях ние се прекланяме над "целомъдрието" им и докато това е така ще създаваме, отглеждаме и възпитаваме неграмотни поколения , които за радост на властващите ще са лесно манипулирани и наивно вярващи във властта, каквато и да е тя.

 2. 2 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Как в един текст за образованието е набутано всичко - и Таксим и министъра на транспорта и мавзолея и демокрацията и смисъла на литературата и "честността на доброто". Кое или чие добро? Който няма какво да каже може да каже всичко. Характерно за "портала Култура".

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Така е, и аз обичам да чета бисерите от кандидатстудентските изпити, но за съжаление примерите, които ни заливат ежедневно са : човек, който може да отговори на въпроса, колко книги е прочел с отговор - Винету - стига до най-високия управленски пост в държавата.
  човек с бакалавърска степен - става министър на енергетиката, без да има хал хабер от енергетика, и т.н. за съжаление на най-високите постове на държавата се назначават хора не доучили.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Весело

  До коментар [#2] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Ха-ха-хаа!
  И аз си помислих същото!

  Много ми е чудно ... поради что така усилено Дневник продължава да ни набутва този прословут "портал "Култура", който с текстовете си заслужава по-скоро името "порта Халтура".

 5. 5 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Кой нарича изреченията, пълни с тъповизъм и глупотевщина, писани в кандидатстудентските изпити, бисери??? Тези изречения са показател за духовността на младия кандидатстудент, бъдещ учстник в развитието на държавата.
  А относно цитатите на политическите фигури - те не са бисери, а преднамерни и нарочни глупости с цел популизъм...

 6. 6 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Предвид бисерите, които бликат ежечасно от златоустите ни политици, кандидатстудентските са просто лека проява на чувство за хумор по невнимание.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  Липсата на морал и ценности са в основата на цялото опростачаване.Деца,които не четат и слушат чалга пишат“ бисери“.Някой заслушвал ли се е в текстовете на чалга поетесата Н.Захариева,която май ще е зам.министър

 8. 8 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Не са толкова за жалене децата - колкото повече бисери и посредственост, толкова по-добри и желани служители-журналисти ще станат в имерията на свинята-майка....

 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#2] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Сложих ти плюс,но не съм сигурна дали всъщност не укоряваш авторката на това почти брилянтно есе...
  Ако е така ,моля да се уточниш защо.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3099 Весело

  [quote#6:"ПАВЛА - సటోరి"]Предвид бисерите, които бликат ежечасно от златоустите ни политици, кандидатстудентските са просто лека проява на чувство за хумор по невнимание.[/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++++++

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Написаното не дава отговори. То по-скоро е вопъл по.....невъзможното и недостижимото.
  Все повече се убеждавам, че българският език и литература би бил много по-интересен ако в него се разглеждат не толкова много произведения от преди век, век и половина, а съвременни такива. Сигурно всеки един ученик би възкликнал:
  - Какво ме интересуват проблемите на тогавашното общество! Къде е наща драма, нашите проблеми?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тук се смесват две теми, които действително се преплитат, но пък щеше да е добре да останем при образованието и да потърсим възможни ефективни мерки. Например- да се промени форматът на матурите, така че да изисква по- задълбочена работа с текст, например интерпретация, връзка с епохата, изразни средства. После- матурите да дават право на следване, но да не могат да заменят приемния изпит. Това е само едно малко нещо, име много други полезни неща, които могат да се направят. Но затова се иска работещо министерство и работещи инспекторати, както и мислещи хора в тях.

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  До коментар [#2] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Не си схванал, това което искат да ти кажат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  До коментар [#11] от "Храбър":

  Проблемите са едни и същи.Прочети есетата на Ботев,или Вазов и А.Константинов, и Славейков...Толкова актуално звучат.Но който не чете-той нищо не чете

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  [quote#12:"HAGBARD"]Тук се смесват две теми, които действително се преплитат, но пък щеше да е добре да останем при образованието и да потърсим възможни ефективни мерки.[/quote]
  Тези две теми не само се преплитат. Те са взаимносвързани и неразделими една от друга. Ако искаме образованието да има ефект, май трябва първо да вземем предвид точно тази им взаимозависимост и наразелност.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#8] от "dutch":
  На тези деца принадлежи бъдещето:цитат от статията:

  "А дотогава? Какво да правим ние? Да четем истинска литература. Да слушаме истинска музика. Така ще възпитаме и децата си. Да не се обезкуражаваме. Да не се предаваме. Само това ни е останало. Да дадем не сто, не осемстотин, не зная колко дни шанс на себе си, на духа си, на истината, на честността, на доброто. Това, струва ми се, е сламката. А може би дори не е и сламка, а единственият и истински спасителен кораб."
  Да се молим да успеят,да надмогнат вредите от тенденциозно създадения "троянски кон" наречен чалга...защото ние се провалихме,като просто "заяспахме" и оставихме кораба на автопилот,за да си правят пиратите каквото си искат!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  [quote#5:"shilliew"]Кой нарича изреченията, пълни с тъповизъм и глупотевщина, писани в кандидатстудентските изпити, бисери??[/quote]
  Знаем ли ... Това е обвито в мрака на историята
  Аз лично си спомням, че се хилехме на "бисери" още в гимназията. В друг исторически период ...
  И тогава си бяха бисери, защото се тиражираха и възприемаха като вицове, породени от глупост. Майтап, който не беше представителен за мнозинството. Пък и имаше и някои бисери, които като шутовска глупост осмиваха и разкриваха истини и действителност. Например онзи бисер, в който цитира кандидатстудентът Ленин, че ... днес капитализмът ни гледал от всеки прозорец на социализма ...
  Сега се чудим на името, историческото, с право. Защото ми се струва, че зад старото име вече се крие ново съдържание. Мисля си, че това вече не е просто глупост, а глупост, която лази начело, защото е стимулирана. От подмененият смисъл, защото е лесно и удобно, на оригиналното мислене и заменянето му с оригиналниченето. Резултатът е закономерен.

 18. 18 Профил на kakkaramanty
  kakkaramanty
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#11:"Храбър"]Написанто не дава отговори. То по-скоро е вопъл по.....невъзможното и недостижимото. [/quote]

  Съгласна съм. Но и какви отговори могат да се дадат? За мен всичко се свежда до нуждата от повече средства за образование. Докато учителската професия е толкова нежелана, няма как да очакваме положителни резултати.
  Иначе в анализа всичко е включено, аз бих добавила и правата на жените в Индия, корупцията в Испания (и навсякъде) и още доста световни проблеми. Обаче не всички проблеми идват от "образованите" ни политици и май е време всеки да се замисли как възпитава собствените си деца. И себе си.

 19. 19 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Присмял се Щърбел на Хърбел. Самите журналисти са номер 1 в творенето на бисери, на безумни статии а също и в неадекватато ползване на чуждици (джаджа, билдинг...) и безумна културоведска терминология с латински прозход (която даже не мога да цитирам).

  Статията също е пример за една журналистическа "чалга" (не, че не съм съгласен с изводите в нея). Особено лирическото отклонение за смисъла на литературата, в което даже е споменат и Бог!

  А между другото, защо трябва да плащам разни наши културтрегери да се виждат с папата? Да не би да са католици или много вярващи, при положение, че допреди 20-ина години се кълняха в "единний светлы социализъм" (сори фор май френч)? Имало е дипломатическо посещение при папата и толкова. Премиерът решава кой да отиде. Или трябваше да му пратим Анжел Вагенщайн, който да му обясни, че "на писателя евтина кръчмичка му трябва" (цитат от негово оплакване до Бойко)?

 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3413 Весело

  Нека се посмеем с едно бисерче отази година:"Заточеници"- Яворов."Лирическият герой ОПЯВА своя роден край, понеже заминава за чужбина".Хем е смешно,хем е верно.

 21. 21 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Бисерите възникват в среда, задръстена от интелигентни клишета. Не знам защо, но хора доста напред с материала говорят все едно само с помощта на изрезки от Работническо дело.

  А причината е, че в България никой не го учат истински да пише. На запад почват с есетата на тъповати теми. Почва се от "разкажи за хамстера си" в писмен вид. Докато стигнеш до университета, вече няма да пишеш, че Ахав го забил на Моби-Дик, примерно.

  Тук още отрано писането е по-скоро пресъздаване и резониране на фрази от урока. После става копиране на теми. Чувам хора с докторски степени, които говорят ужасно стагнирано.

  Не се учим какво значи да си прехвърлиш мислите на листа по свой начин. А това става с много практика, не с преписване.

 22. 22 Профил на roooster
  roooster
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Портал Култура е та*ак на Природата. Не спирам да се дивя на постните матрялчета, баналните теми и възторга, който поражда у средния Икономедически форумец!? Колко е свежо да се чудим, що пишат глупости младежи, чиито предци поколения наред са ги писали същите. Ми не става, дори с диплома от Бургаския свободен (от знание) университет.

 23. 23 Профил на fallon_fallon
  fallon_fallon
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Добре де, а на вас прави ли ви впечатление, че тези 10-20 бисера се завъртяха по всякакви възможни сайтове? Други нямаше. И на основата на това ли съдим, че днешните кандидат-студенти са прости, липсва им морал и ценностна система? Доколкото помня, когато аз кандидатствах през 2005 г., имаше доста повече, заемащи цели страници в някои ежедневници.

  "All good things are difficult to achieve; and bad things are very easy to get."
 24. 24 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Аз се чудя може ли горният автор да разкаже за хамстера си.

 25. 25 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1105 Разстроено

  "Сега ще върнем тютюнопушенето в заведенията, за да подпомогнем икономиката. Сега ще построим атомната централа в Белене и ще бъдем облени в електрическа светлина. Ето това е същинският бисер. Не кандидатстудентски, а олигарски."

  Мисля, че тук е казано всичко.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 26. 26 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#2] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Който не разбира важното в малкото, да спре да се прави на интересен.Типично за ченгетата!

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 27. 27 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Няма и как да е друго след като не се окуражава мисленето и критикуването. ВСИЧКИТЕ академични и ученически учебници, и помагала са писани преди има-няма 50-60 години. И от време на време се дописват. Но от същите некадърници или от внуците им.

  България е древна и заслужава много повече!
 28. 28 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  И аз всекидневно във форума чета страшни бисери! Виждам някои от форумците които ме развеселяват често, да поучават защо и как може да направим така, че хората да поумнеят и по този начин да ги излекуваме от глупостта им.

  Добре че ги има бисерите и бисеропроизводителите, защото ако ги няма тук щеше да е една скукааа...

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 29. 29 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Както каза и колегата от номер #2 - Телешка задушена манджа с грозде, праз и пюре от кестени.

  Предвид обаче, че съм гладен - става за ядене.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 30. 30 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#11] от "Храбър":

  Целта не е да се дават отговори, а да се подтикне към размисъл.На самата литертура не е това целта- да дава отговори.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 31. 31 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Нихилизмът, глупостта, невежеството и мракобесието раждат плодове. А плодовете се виждат всеки ден в чалготеките.
  Да са ви честити, другари и прочие небългарски елементи.
  Като започнем от пасквилите на Стратиев и стигнем до тъпотиите на Иво Беров.

  България е древна и заслужава много повече!
 32. 32 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#30:"salvador"]На самата литертура не е това целта- да дава отговори.[/quote]
  Зависи. Често срещан похват е да се задават въпроси, а след това да последват отговори.

  България е древна и заслужава много повече!
 33. 33 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#21] от "lil_alex":

  За да се научиш да пишеш, първо трябва да се научиш да четеш.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  [quote#14:"hodounski"]Проблемите са едни и същи.Прочети есетата на Ботев,или Вазов и А.Константинов, и Славейков...Толкова актуално звучат.Но който не чете-той нищо не чете[/quote]
  Проблемите може и да са същите, но условията, времето са други. Ето защо и проблемите трябва да бъдат поднесени по друг начин. Съобразно сегашното време и разбирания. Не случайно цитирах там....."Къде е нащо време?"
  Да! Вапцаров също е търсел своето време в поднасяното му! А драмите, проблемите са същите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Nixonanim
  Nixonanim
  Рейтинг: 598 Весело

  Докато на дневен ред в медиите са политика, корупция и икономика, това ще бъде така. Аз не съм чул/чел даже да имате рубрика, в която да казвате колко е готино да си даскал, да учиш или да се трудиш.

  За сметка на това ЕЖЕДНЕВНО се говори за това колко много пари могат да се правят с делавери (и колко безнаказано).

  В България в последните години се случват стотици прекрасни неща, но НИКОЙ не говори за тях, защото няма интрига, скандал и "не може да се консумира от аудиторията".

  Когато медиите започнат да говорят повече за образование, култура и изкуство, тогава ще има и някакъв шанс да се променят масите.

  cineart.me
 36. 36 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#2] от "Каишков - Гласът на Америка":

  ТЪПЕР, нали разбираш поне докъде доведе страната ни отношение като твоето, смятам, че се наслаждаваш тайно вечер насаме със себеси и след това почваш да тракаш по клавишите - вдъхновен от реалноста на действията на себеподобните си.

 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  До коментар [#30] от "salvador":
  Нямах пред вид литературата, а написаното горе. Колкото до литературата, важно е и как задаваш въпросите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#36:"convince"]ТЪПЕР,[/quote]
  Майка ти ли така ти казваше? Явно те е познавала добре.

 39. 39 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#36] от "convince":

  Вчера видяхме как другаря Иванов не знае кой е Г.С. Раковски. Какво да очакваме друго от комунисти?

  България е древна и заслужава много повече!
 40. 40 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#37] от "Храбър":

  Според мен и статията тук не е за да дава отговори.Не е работа на писатели и изобщо - на т.нар. интелектуалци, да дават отговори.Политиците са за това, но те си уреждат собствените си сделчици, без да се интерсуват от тези, които са, или не са, ги избирали.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 41. 41 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#35] от "Nixonanim":

  Трудно е да усетиш вкусът на няколко капки какъвто и да било елексир, добавен в бидон пълен с червени ПОСТКОМУНОИДНИ миязми и извержения.

  Не стига дори и най-голямата фантазия за това, защото концентрацията е несъизмеримав полза на отровната рецепта разработвана седемдесета година в БКП/БСП/ДС лабораториите под контрола на институцията КГБ.

 42. 42 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#40:"salvador"]Не е работа на писатели и изобщо - на т.нар. интелектуалци, да дават отговори.[/quote]
  Така е, те са само за да държат реч на банкета, в който да потвърдят правилността на "генералната линия".

 43. 43 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#41:"convince"]отровната рецепта разработвана седемдесета година в БКП/БСП/ДС лабораториите под контрола на институцията КГБ.[/quote]
  Ти на ЛСД ли си или си си сбъркан по рождение?

 44. 44 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#41:"convince"]несъизмермав полза на отровната рецепта разработвана седемдесета година в БКП/БСП/ДС лабораториите под контрола на институцията КГБ.[/quote]
  Ти на ЛСД ли си или си си увреден по рождение?

 45. 45 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1508 Разстроено

  Не знам защо виждате проблем в кандидат-студентите? Няма нищо лошо в това човек да иска да учи. Университетът е този който трябва да наложи правилата, как да изглежда човекът с негова диплома. Отделно по-голяма част от елитните ученици заминават в чужбина, така че проблема е по дефиниция и ще се задълбочава. Вземете примерно първите 10% от училищата с най-висок бал от матурите и вижте какъв % от техните ученици заминават в чужбина и си направете изводите. По-голям проблем е, че на изпитите в 4 и 7 клас нещата вървят стремително надолу , което е показателно за цялата система. Както вървят нещата в Европа и по света, колкото е по-проста/в смисъл необразована/ нацията, толкова ще е по-бедна, защото войни на хоризонта не се задават.

 46. 46 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Много слаба статия , жалък напън за самоизтъкване на авторката и абсолютно никакъв извод или идея за решение, да не говорим за смисъл.
  Много типично за т.нар. родни културтрегери - скубем си косите колко са прости другите и до тук.

  п.п. Надявам се поне да не са ù платили за този мозъчен съсирек.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 47. 47 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#38] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Майката на ТЪПЕРИТЕ се намира на североизток, в една близка до мисловноста им територия на обитаване, но у нас е разкрит филиал за подпомагане на незаконородените и чада, адресът е на ул. "Позитано" 20.

 48. 48 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Госпожо Димова, няма как да искате от образованието да бъде на ниво, след като обществото като цяло не се интересува, не го цени и се стреми към нещо повърхностно, по-лесно смилаемо, полу-готово... Това е стойностното в нашето общество, това си избират българите. Агресивни простаци и нагли хитреци се ценят, толкоз. Vox populi, vox Dei.

  Вие госпожо, се тръшкате, че не носим изискани тоалети, а предимно китайски евтинджоси и нискокачествени боклуци от Капалъ Чарши. Ми това се търси, бе госпожа!

  По телевизиите дават сапунки и пошли реалити, защото така отговарят на зрителското търсене. Кой ще ти гледа Хамлет, ще ти слуша опера, ще ти чете Милан Кундера... - ми това е скууучно и досадно.

  С образоването е същото, културен се става с бачкане, а на кого му се полагат усилия, като може да си купи дипломата?

 49. 49 Профил на 2easy
  2easy
  Рейтинг: 442 Неутрално

  80% от коментарите тук са "бисери"

  Парадоксалните възвишения на човешката мисъл доведоха до леснопредвидими вдлъбнатини в окръжността на ирационалното оригиналничене.
 50. 50 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#44] от "Каишков - Гласът на Америка":

  КАИШКОВ не ми се прави на интересен. Познаваме се отдавна...

 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Весело

  До коментар [#24] от "lil_alex":
  Защо не съм и аз поет,
  поет като Пишурката?
  Ех, че ода бих направил
  на баба си на хурката!

  Защо не съм и аз поет,
  като Сапунова трети!
  Че запял бих, че възпял бих
  на владиката конете!

  Но защо не съм Владикин,
  да напиша чудна драма -
  за жабите, за мишките,
  и боят им с цар Радана?

  Защо не съм и Войников,
  плодовит, прочут списател,
  да съставя и молитви
  на нашия цар създател?

  Защо не съм и Пърличев,
  да преведа Илиада;
  но с такъв превод, за който
  и лобут да ми се пада?

  Но защо не съм Славейков,
  да заплача, да запея:
  "Не пей ми се, не смей ми се,
  от днес вече ще да блея"?

  Но защо не съм и Вазов,
  "вярата" си да възпея:
  че ще стане вълк овцата,
  а певците като нея?!

 52. 52 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  ДОКАТО УЧИТЕЛСКОТО СЪСЛОВИЕ В БЪЛГАРИЯ Е ПРИНУДЕНО ДА СИ ПЛАЩА ЗА ДА УПРАЖНЯВА ПРОФЕСИЯ, КОЯТО Е ПРИЗВАНИЕ, А НЕ УНИЗИТЕЛНО ЗАНИМАНИЕ, КАКВОТО Е В МОМЕНТА, НЕЩАТА НЕ САМО ЩЕ СА ТАКИВА, НО И ЩЕ СЕ ВЛОШАВАТ ПРОГРЕСИВНО.

 53. 53 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Браво на Теодора Димова!

 54. 54 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Весело

  Ха-хааа!
  И кой радетел на интелектуалния абсолют лепна за нула време два минуса на ... Ботйова?

 55. 55 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#6] от "ПАВЛА - సటోరి":
  Предвид бисерите, които бликат ежечасно от златоустите ни политици, кандидатстудентските са просто лека проява на чувство за хумор по невнимание."

  -Еее, и сто плюса да сложа,ще бледнеят пред блестящата ти мисла,но все пак ги имаш:
  +++++++++++++++++

 56. 56 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#55] от "dedo pepo":
  То не е за плюсове, направо е трагично. Как да се научат на правоизказ децата, като езикът на улицата ни е превзел отвсякъде?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 57. 57 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#54] от "xm...":

  Ботйов е комунист-утопист, който е готов да прати всички на бунището в името на терористичните си стремежи.

  Също като другата комуно поетична звезда родила се в други времена но подхождаща със същите поетични изяви, позната под името Н. Й. Вапцаров...

 58. 58 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "kakkaramanty"
  Учителската професия не е нежелана. Нищо , че не е добре платена. Имам познати, които не могат да се вредят от връзкари, а учител, който не може да намери свободно място, какво друго да работи? Да продава сладолед на морето - за един сезон- ок, но за цял живот?


 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Ако искаш 1 година благоденствие, засей зърно; ако искаш 10 години благоденствие, посади дърво; ако искаш 100 години благоденствие, възпитавай хора.

  китайска поговорка

 60. 60 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Весело

  До коментар [#57] от "convince":
  Пиленце любаво, явно лаврите на бисеротворците мира не ти дават, ама що баш тук? И така плоско, неоригинално ...
  Нямаш ли си ... таковата ... да си играеш ?

 61. 61 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  За мое голямо съжаление с подобни "бисери" се сблъсквам всеки ден в българските медии и не само.Не Ви ли дразни просташкия израз в търсене и предлагане на новини(сензации)?...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 62. 62 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#57] от "convince":

  Мисля, че Стефан Цанев вече го е казал.
  Видиш ли свестен човек на тази земя-
  убий го,
  за да не се мъчи.

  България е древна и заслужава много повече!
 63. 63 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#56] от "ПАВЛА - సటోరి":

  Тайландски ли си сложила под подписа си?

  България е древна и заслужава много повече!
 64. 64 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  под името де *

  България е древна и заслужава много повече!
 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  До коментар [#56] от "ПАВЛА - సటోరి":
  Улицата е твърде широко понятие.
  Коя улица по-точно? Тази, на масата хора? Или на лумпените? Или на бандюгите и мошениците и арго'-то им?

  Ами Керуак? Къде го слагаме?
  Или ... нещо, което винаги ще помня за Юго. Когато го попитали кога се е почуствал наистина велик, той почти без да се замисля отговорил със следната история....
  Веднъж се връщал от бистрото късно. Бил си забравил ключа, а икономката му си била легнала и не му отворила веднага. А му се пишкало, та пишкало. И от зор - облекчил се до оградата. В това време минал покрай него работник, връщайки се от нощна смяна, бачкер, и му рекъл :
  -Абе, дърто магаре, не те ли е срам дас е облекчаваш до вратата на Виктор Юго!
  Те ти пак ... практически улицата.
  И ... опираме до филтъра. Личният, а оттам и общественият ...
  Ама само с пози и прихълцвания от висините, все едно нивгаш не си ходил по нужда, не става ....

 66. 66 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#57] от "convince":

  [quote#57:"convince"]Ботйов е комунист-утопист, който е готов да прати всички на бунището в името на терористичните си стремежи. [/quote]

  Много е вроятно политическите им възгледи от днешна гледна точка да са точно такива, ама това не пречи и двамата да са били гениални поети. 67. 67 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 497 Неутрално

  който НИ чите ни пичели

  за чиста и свята република-но не с този народ
 68. 68 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#61:"Tod"]За мое голямо съжаление с подобни "бисери" се сблъсквам всеки ден в българските медии и не само...
  -------------------------
  Някой може ли да обясни какво означава "ретензионен обем"?...
  Част от заглавие в...
  http://focus-news.bg/?id=n1793112

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 69. 69 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  [quote#3:"442"]човек с бакалавърска степен - става министър на енергетиката, без да има хал хабер от енергетика, и т.н. за съжаление на най-високите постове на държавата се назначават хора не доучили. [/quote]Бъркате образованост с знания и интелект с образование.

  Ние като имахме премиер, който беше учил както в Москва, така и в Лондон, че и доктор се водеше (вярно специалността му беше цветът на копчетата в червената армия) да не би да прокопсахме?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 70. 70 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  [quote#11:"Храбър"]българсият език и литература би бил много по-интересен ако в него се разглеждат не толкова много произведения от преди век, век и половина, а съвременни такива. Сигурно всеки един ученик би възкликнал:
  - Какво ме интересуват проблемите на тогавашното общество! Къде е наща драма, нашите проблеми?[/quote]И ще е прав. Българското образование стимулира наизустяване на литературни теми пълни с високопарни и кухи фрази на "мастити" литературоведи. Резултатът е повсеместно затъпяване.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 71. 71 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Много е просто - щом едно издание, което се кичи с многозначителното и претенциозно име 'Култура', продължава да ни поднася такива постни и недообмислени статийки, в които не са особено ясни тезата, аргументът и изобщо защо са написани - какво можем да очакваме от невръстните дечица, заливани всекидневно с всякаква вербална и визуална помия!
  А в 'Култура' има и една Геновева, която от години причинява многострадания на бедните читатели, подлъгани от името на изданието. Тя не бисери ниже, а направо изтезава родния ни език с всевъзможни измислени от нея думи; нескопосно преведени от чуждите езици, които тя (не) владее - пълна трагедия, но си я тачат и дори защитници се намират, които възхваляват нейния 'тънък' и 'изтънчен' изказ.
  От кого и откъде да се учат децата на правилен и красив език? От родителите ли, от улицата ли, от училището ли, от телевизията и другите медии ли - та нали навсякъде господстват посредствеността и пошлостта!

 72. 72 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  [quote#14:"hodounski"]Проблемите са едни и същи.Прочети есетата на Ботев,или Вазов и А.Константинов, и Славейков.[/quote]Проблемите са, че сме издигнали на литературен пиедестал ред "творци" с умерен талант и литературни достойнства. Спомням си как за цялото образование поне два или три пъти минахме шедьовъра "Извора на белоногата" и нищо от Шекспир, Сервантес или Гогол.

  Нашата образователна система продължава да се държи като килийно училище от времето на Възраждането - от Витоша по-високо и от Искъра по-дълбока нЕма.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 73. 73 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#72] от "Nikolay UK":

  До коментар [#72] от "Nikolay UK":

  Съгласна съм с тебе. Когато бях в гимназията, уроците по литература бяха едни от най-кошмарните за мен. Особено, когато изучавахме върховните достижения на придворните комунистически поети. Но дори и Шекспир беше превърнат в непоносимо изтезание с редуцирането му до 'отговор на литературен въпрос'! Най-приятните ми спомени от часовете по литература бяха от пети клас, когато една удивителна жена успя да запали въображението ни и всички горяха от нетърпение да вземат участие в разискванията. Тя дори ни накара да заобичаме граматиката и да изпитваме удоволствие даже от досадния фонетичен разбор на думите!

 74. 74 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  До коментар [#72] от "Nikolay UK":
  Спомням си как за цялото образование поне два или три пъти минахме шедьовъра "Извора на белоногата" и нищо от Шекспир, Сервантес или Гогол...

  Моля?
  Да не си бягал от часовете?

 75. 75 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Страната на бисерите- от Парламента, през медиите до министерства,"културтреери"....и университетите

 76. 76 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  [quote#74:"xm..."]Да не си бягал от часовете?[/quote]Не повече от нормалното Но цялата световна литература по мое време (началото на 90-те) се ограничи с Омир. Е, тъй-като бях в немска езикова гимназия учехме и други автори, но ако не бяха уроците по немска литература човек можеше да остане с впечатлението, че Пенчо Славейков и Любен Каравелов са титани на световната литература.

  По-голям провинциализъм щеше да има само ако бяха разделили българската литература на региони и се учеше задължително, примерно, най-големият белетрист от, да речем, Дупнишкия край.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 77. 77 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#66] от "luda_krava":

  Никой не отрича това! Екстремизма поражда поетични пориви, стига да можеш да ги изразиш.

 78. 78 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Статията ми хареса, въпреки че бих я написал по друг начин .

 79. 79 Профил на majormajor
  majormajor
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Вижте този титан на мисълта:
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=05BzPUUMnwM

  Дипломиране на бакалаври "Маркетинг" и "Прогнозиране и планиране" - УНСС 08.11.2012 г.

 80. 80 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#74] от "xm...":

  ХЪМЧО, цялата повествователна "култура"на социялният комунизъм бе поставена в угода на партийните повели на една престъпна банда манияци, наречена "чавдарци".

  Те бяха способни, чрез подръжниците на една фалшивост и приповдигнат патологичен комунопатос да създадат уникални фалшификати и да подберат и пренапишат какво ли не, както и да задраскат унищожат и изтрият завинаги не само литературни, но и исторически неопровержими факти и събития в името на една аморална престъпна дейност, която си бе наумила, че е конкурентна религия на християнската.

  Това доведе до изказванията на които сме свидетели тук и днес, както и от болезненото и несъстоятелно разбиране на истината, като есенция на човешкото мислене.

  НЕ Е СЛУЧАЙНО НАЛИЧИЕТО НА ТАКАВА ОБЪРКАНОСТ И КАША В ГЛАВИТЕ НА ПОДРАСТВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ, А И НА ПО-ЗРЕЛИТЕ ВЕЧЕ...

 81. 81 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  http://youtu.be/vplxRXZHup8

  ЕТО ТОВА Е НИВОТО, СЪЗДАВАЩО БИСЕРИТЕ, НА КОИТО ВСЯКА ГОДИНА ХИХИКАМЕ...

 82. 82 Профил на ИНВЕСТИТОР
  ИНВЕСТИТОР
  Рейтинг: 761 Весело

  Хихихихихиииии тъпа па тъпа ентелегенция Ма ши стани ошти по тъпа хихихиххихихи Требе съ забрани стъпваниту у унивирситетъ уродити на вмирисънити бачкатури Там ни е месту за тех Технуту мясту е бачканиту зъ бизнесъ Па унивирситетити саму зъ избранити дету съ богати па имогат си позволат вишу Кой е богят ша ходи у унивирситет останалете у шкартуту Требе си ред Па на кой му не изнася у арестъ зъ безделничене и пу етапен ред задължителну дъ отработи пуне година на нас у бизнесъ

 83. 83 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#82] от "ИНВЕСТИТОР":

  Инбеститора, ами ти си от тях, недоносените. Няма що да хихикаш!

 84. 84 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#8] от "dutch":
  ++++++++++++++++++++++++++++++

  Ръй! Ръй!
 85. 85 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1998 Весело

  Едно време пускаха отпуска за да се явиш на изпити...
  Ето идва Аспарух, прави немците на пух!!!

 86. 86 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#69] от "Nikolay UK":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Ръй! Ръй!
 87. 87 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 441 Разстроено

  Който се учи, той ще си го получи...

 88. 88 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 564 Неутрално

  малко объркан материал. от проблемите в образованието - за които никой не мълчи, но и никой не предлага решения, вкл. и автора. до личния пример на родителите за музиката и книгите, с които всички сме съгласни, но не това ще реши проблема с образованието.

 89. 89 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 435 Любопитно

  До коментар [#82] от "ИНВЕСТИТОР":

  Абе, ти да не си от Русе?? Какъв е този диалект?

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
 90. 90 Профил на zzzoron
  zzzoron
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#11] от "Храбър":

  Мисля, че има фундаментална грешка в подхода към текстовете. Основната цел на хуманитарните дисциплини би трябвало да бъде запознаване на децата с някои базисни знания и произведения, но най-вече да ги научи да четат, да намират информация, да изграждат теза и да я защитят с рационални аргументи. За тази цел не е нужно да разсъждават върху текстове от миналия век. Но трябва да ги познават.

  Кофти хора има навсякъде, но фанатиците са вредни
 91. 91 Профил на zzzoron
  zzzoron
  Рейтинг: 444 Весело

  [quote#30:"salvador"]Целта не е да се дават отговори[/quote]
  Напълно съм съгласен. Целта е да се намерят въпросите, но както се вижда това е много трудно за много хора. Освен въпроса за това, какво е искал да каже лирическия герой

  Кофти хора има навсякъде, но фанатиците са вредни
 92. 92 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Браво на авторката! Моите поздравления

  Гласувайте!
 93. 93 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Теодора , добра статия ..
  Но кой казва , че ВСИЧКИ деца трябва да са РАВНИ , по ум , качества и т.н..:)) И всички трябва да са с 'вишо" ???
  За много е достатъчно да имат ПРОФЕСИЯ - немската система - средни техници и т.н..)
  А и какво е качеството на УЧИТЕЛИТЕ ни ??? :)
  Май никой не поставя и този проблем :)
  Една система зависи и от тяхното НИВО :))

  BIG AL
 94. 94 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#93] от "BIG AL":

  Съгласен съм...вярно е, че на даскалите им се плаща малко, но масата даскалици са прости и закостенели, свикнали си да си пеят урока, а децата да ги слушат, сякаш още градим 'комунизъма', а учениците са длъжни да ги слушат, сякаш, видиш ли, ако не - ей сега ще им намалят поведението...

  И вместо даскалите да се правят на възмутени, нека променят подхода си да говорят на децата за реалният живот и за ползата от ученето! Как практически могат да се осъществят чрез учене!

  Нека също така да не остъпват от функцията си на възпитатели, формиращи до голяма степен ценностната система на децата!

  Нека намерят общ език с децата, и правят компромиси в името на техният просперитет.

  И накрая, нека да не позволяват на разхайтени сополанковци да им се качват на главата, а да ги "омесят" друго яче...докато могат!

  Гласувайте!
 95. 95 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2197 Разстроено

  Смях през сълзи.
  Не мога да се въздържа и ще цитирам един бисер от средата на 80-те, който е доказателство, че и тогава образователната система не е била толкова блестяща, каквато я помнят с носталгия нашите родители и учители. Авторът е Димчо Дебелянов, а кандидат-студентът пише следното:
  "Едни го наричаха Пенчо, други Петко, но въпреки мълвата, Славейков е велик български поет." Този изключително неграмотен кандидат е бил приет през следващата година в специалност "Педагогика" в СУ, дипломирал се е в началото на 90-те и доколкото знам не упражнява професията си (за радост!). Но други, за които не сме чували, я упражняват.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 96. 96 Профил на elita_stz
  elita_stz
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Парадокс или не, бисерът се нарича още "каменна сълза" и ако проявленията на невежество продължаваме на наричаме бисери, горко ни...

  "Който остава неутрален бива намразен от онзи, който губи и презиран от онзи, който печели." Макиавели
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK