Мирише на война

Мирише на война

© ReutersОт години гълтаме вода, опитвайки се да не потънем в приливната вълна на варварството. Докато този прилив беше предимно наш, български потоп, горе-долу можехме да си представим, че няма да се удавим. Оказа се, обаче, че докато махаме с ръце и крака, за да се задържим на повърхността, към нашия прилив се добави световното настъпление на варварството. Тъмните талази започват да се сключват над главите ни; и се сещаме за предупреждението на Юрген Хабермас отпреди две-три години, че за пръв път от две поколения в Европа мирише на война.


Цивилизацията може и без война. Варварството е война.


Корените на това положение са във
фундаментализацията на вярванията


В последните десетина години някак стана така, че все повече групи хора изразяват своите вярвания не като ги обясняват убедително на останалите – а като ги заклеймяват, че не са като тях. И бързо-бързо опаковат другите като смъртни врагове и дори – като не-хора, като измисленото от нацистите понятие "под-хора" (untermenschen).


Както попита, зачуден, оня "въстаник" в Сирия, който изяде сърцето и дроба на врага си: "Ама какво толкова съм направил? Тоя беше алевит!" Или, както преди година отговори старозагорски ученик, запитан от журналист, защо участва в антициганска демонстрация, при положение че и възмутилите го цигани като него са родени в Стара Загора: "Циганина може и той да е роден тука, като мене, ама е чер!"


Забележете, също така, какво се случва сред "интернет интелигенцията", възникнала преди две-три години в България като значима среда за формиране на общественото мнение. В началото това бяха група съмишленици, изразяващи център-десните прогресивни настроения, доминиращи в образованото малцинство в страната. В последната година обаче тази среда се нацепи на смъртно мразещи се, обиждащи се и искрено ненавиждащи се групи и групички: опоненти и поддръжници на ГЕРБ; опоненти и поддръжници на "зелените" каузи и протести; пушачи и непушачи.


Доскоро доминиращата общественото мнение среда се самоуби


разпадайки се на все по-малки – и все по яростно мразещи се помежду си – групички. Приятели и съратници, свързани с общи каузи и приятелски кръгове в продължение на десетилетия, се нахвърлят един върху друг, все едно наново водят сталинградската битка. Всяка памет за свързващи ги каузи и ценности е заличена; и всяка надежда за бъдещо единодействие по обществено важни въпроси – изтрита. Напълно невъзможно е, например, да си представим, че "синята" среда, жестоко сцепена по линията про- и анти-ГЕРБ, би могла да се събере отново, за да се бори за нещо, в които всички нейни членове вярват в еднаква степен – например, да противодействат на надигащата се опасност от подновяване на АЕЦ "Белене".


Стана така, че хората търсят не онова, което ги обединява – макар за малко, макар тук-таме по места – а онова, което ги разделя. Това, разбира се, е добре дошло за прословутото "задкулисие", което получи невиждани възможности да пробутва своя дневен ред по линиите на разкола. Всички ние


тепърва ще плащаме цената за разпадането на "интернет интелигенцията" на групички фундаменталисти


мразещи се помежду си повече, отколкото мразят дори мутрите.


Как се стигна дотук? Кое е онова нещо, което го имаше – и удържаше превръщането на вярванията в сляп фундаментализъм – а после престана да го има?


Очевидно е, че поне част от обяснението за надигането на фундаментализма от всички страни е загубата на доверие в основни принципи на демокрацията и на представителството. Както наскоро каза пред медиите протестираща антипушачка: "Непушачите сме мнозинство и трябва ние да упражняваме диктатура върху малцинството."


С това си изказване госпожата с един замах ликвидира почти триста години развитие на демократичното мислене – от трактата на Джон Лок "За толерантността", през разсъжденията на Кант относно "вечния мир", та до предупреждението на Дьо Токвил и Мил, че основната задача на демократичното устройство е да предпазва малцинствата от "тиранията на мнозинството".


Логиката "много сме – да смачкаме останалите" замества либералната логика "малко сме – имаме право на закрила от мнозинството". Оттук насетне всяко малцинство може да бъде – и ще бъде – схващано като нещо уродливо, деформирано, под-човешко и подлежащо на изтребление. Погледнете само, какво става в "толерантното" българско общество по повод гей парада в София всяка година...


Или питайте в елитна столична гимназия, както запита съучениците си дете на приятелско семейство, какво мислят за събитията в Турция. Ще чуете в ответ: "Да се изпоколят рязаните помежду си, мамка им." Щом са турци (цигани, педерасти, евреи, американци – изборът е голям) – да мрат. Не са хора "като нас". Нямат правото да бъдат изслушани, нито – представени, камо ли – защитавани.


Според Ердоган протестиращите в Турция са анархисти и маргинали. Според Асад опозицията в Сирия са само терористи. Според Путин неговите опоненти в Русия са предатели. Според мутрите, плячкосващи българската природа, "зелените" са чужди агенти.


И, разбира се, предателите, терористите, чуждите агенти и маргиналите нямат никакви права. С тях дори не се говори, защото са под-човеци.


Логиката на ордата


постепенно се налага над либералната логика, според която отделният човешки индивид, а не групата, е носител на всички права. И според която не групи хора, а само отделни хора могат да бъдат сакнционирани – и то не за това, че са онова, което са, а за конкретни нарушения на конкретни закони.


Вместо да мислят за себе си като за индивиди, които си поставят и постигат различни цели, спазвайки правилата на живеенето в разнообразна общност, все повече хора мислят за себе си като за орда – като за група еднакви помежду си мравки, които осмислят своето съществуване единствено като враждебност спрямо някакви други орди.


Това положение ни връща към времето, когато хората току-що са се отделили от маймуните. Бродят на групи из саваната (джунглата), наричат себе си хора, а другите групи – демони. И затова могат да отговорят на въпроса "кое е добро и кое е зло" така, както отговаря индианско племе на антрополога Клод Леви-Строс: "Зло е, когато съседното племе ни нападне, убие воините и отвлече жените; добро е, когато ние нападнем съседното племе, убием му воините и отвлечем жените."


Да разбереш, че доброто и злото са еднакви за всички човеци, независимо към коя орда принадлежат, е основата на либералната цивилизация – на отрицанието на варварството. Това разбиране днес едва мъждука, дори там, където е родено – в Англия и Германия. Съществува, разбира се, във всички международни документи, посветени на правата на човека – но пък за съвременните фундаменталисти тези документи са писани от "политици" или "еврократи" и затова, принадлежейки към тези (чужди нам) орди, не са задължително верни или важни.


Отказът от индивидуалността и преминаването към логиката на ордата се превръща в основа за самата идентичност на съвременните хора. Според ислямските фундаменталисти християните до един са грешници и заслужават да бъдат изтребени – не защото нещо лошо са направили, а защото вярват в това, в което вярват. Според английските националисти българите и румънците не бива да бъдат пускани в Албиона – не защото са направили нещо нередно, а защото са членове на чужди орди, които поради тази си принадлежност неминуемо ще започнат да правят нередни неща. Според българските националисти е много добре, когато българските малцинства в съседни страни изучават майчиния си език; но е много зле, когато турците в България правят същото.


Това е логиката на ордата – добро е, когато нашата орда е добре; зло е, когато на чуждата орда й е добре. Единственият начин да вярваш в такива абсурди е да си сигурен, че твоята орда е по-високостоящ човешки вид от другите орди. И затова правилата, които важат за теб, не важат за под-човеците.


Както при нацизма, така и днес подобни фундаментализми рано или късно започват да бъдат


подкрепяни от "науката"


Според представителка на Световната здравна организация, интервюирана наскоро по БНР, пушачите са убийци на деца, тъй като "дори няколко минути излагане на цигарен дим неизбежно води до рак и инфаркт". Така била казала науката на ООН. Утре обаче науката на някой друг ще каже точно обратното. И сблъскващите се орди ще си имат освен вярата в собственото превъзходство и "научни" доказателства за под-човешкостта на другите.


Заместването на философията "индивид, живеещ в общност от индивиди" с "член на орда, еднакъв с всички останали нейни членове" е и основата, върху която избуява онази извираща отвсякъде омраза, която толкова безпокоеше социолога Улрих Бек в "Панорама" наскоро.


След като нямаш самочувствието на индивид, живеещ в общност от други (и най-разнообразни) индивиди, ти не можеш да постигнеш нищо, за което с гордост да кажеш: "Аз направих това!" Единственият ти източник на гордост остава емоцията за принадлежност към по-висшата орда. Обратната страна на тази гордост е именно омразата към другите орди. Което е и изворът на фундаментализацията по света.


Омразата между сблъскващите се орди може да доведе само до едно – до онази голяма война, чийто мирис тревожи Юрген Хабермас. Но това няма да бъде някаква война, водена на бойни полета далеч от нас. Тя ще бъде сред нас, ще влезе в дворовете и домовете ни. Нашите деца ще я видят със собствените си очи.


Този кошмар трябва да бъде предотвратен на всяка цена


Ако днес никой не направи нищо, за да спре фундаментализацията на вярванията, войната е гарантирана.


Време е от тази гледна точка да преценяваме всичко – дори революцията в Турция, която е точно тази битка, на индивидите и общностите срещу ордите и омразата. Това е нашата битка и от това как ще я подкрепим (или не) ще проличи дали сме от страната на варварството или не.


Да си човек – индивид – изисква постоянно, всекидневно, упорито усилие. Най-малкото – да разпознаеш, че човекът, когото не харесваш, също е индивид и има твоите права и достойнство. Да си част от орда не изисква никакво усилие. Затова, ако не полагаме нарочни и целенасочени усилия, съществуването в орди – и войната помежду им – е нашето неизбежно бъдеще.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (379)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Полицията нямало да отстъпи , също и протестиращите. След толкова години промени , ислямското правителство не иска да приеме , че трябва да си тръгнат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 2. 2 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Дайнов, ако не беше намесил пушачите в статията си, щеше да я адмирирам.
  Но да си провираш адския задушлив пушек между редовете - no pasaran!

  Тъй де, аз съм от ордата на непушачите.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 968 Весело

  Да си човек – индивид – изисква постоянно, всекидневно, упорито усилие.

  Мда, включително къпане, бръснене, подстригване - поддържане на хигиена.
  Включително морална и политическа........

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Цивилизацията може и без война. Варварството е война.
  ----------------------------------

  Това просто не е вярно! Да не говорим, че няма определения на цивилизация и варварство и в един случай цивилизацията може да са САЩ, а в друг те да са варварството и обратното да е Камбоджа, но именно държавите и империите определяни като "цивилизаторски" са предизвикали 90% от войните по света.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Това не е от днес , нито от вчера. Досега само се правехме , че го няма ... докато стана нетърпимо.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Ердоган определено се самозабрави. Такова самовлюбено поведение на единствена инстанция ще му докара гражданска война, и вместо да изчисляват растеш на брутен вътрешен продукт ще броят трупове.

 7. 7 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#5:"Karla Hanneman"]Това не е от днес , нито от вчера[/quote]
  Да, това състояние на неустоичиво равновесие, съпътства човечеството от както то съществува...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 8. 8 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 726 Неутрално

  п.п. Дайнов допреди изборите се занимаваше със същото , което сега клейми в тази статия. Дали ще прекаля с оптимизма , ако го призова да се засрами?

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 9. 9 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Хм.доста неприятни изводи,но са факт...

 10. 10 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А кой разделя света? Цялата информация с която ни заливат не е ли целенасочена манипулация, която тласка човечеството към омраза. Неадекватната политика, тежката икономическа криза, безработицата това не са ли причините за това израждане на човешката личност. Войната, която започна в Близкия изток и на глупака му стана ясно, че е война между ислямизма, при това в най-радикалните му форми и светски настроените мюсюлмани. Процесите в Турция са само едно продължение. И познайте кои бяха подкрепени в този конфликт. Каквито и да са причините за възникването му, то той се изроди изцяло. Това още повече обърка общественото мнение и още повече поляризира обществото. Това е и причината националистите в цяла Европа да получат своята популярност. Деградацията на обществото при всички тези обстоятелства е неизбежна.

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Хубаво ще бъде авторът на "Варварите. Управлението на ГЕРБ (2009-2013)" да вземе да изясни пред себе си и пред читателите какво точно значи "варвари", дали разпадането на Интернет-интелигенцията не е активно подпомагано от него самия, защо е активно подпомагано от него самия, по какъв начин високомерно говорене и смешен плач за "потъването на синята идея" води към новото обединение на дясномислещите хора... и още няколко хиляди въпроса. Инак да си седи в Миндя и да реди черешки по тортата.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1406 Неутрално


  [quote#2:"Athanatos"]Тъй де, аз съм от ордата на непушачите.[/quote]

  Че непушачите се държите като орда е очевидно.
  Дайнов обаче засяга една друга тема. По точно, засегнал е разделението пушачи-непушачи, като техника на противопоставянето и превръщането на двете групи в орди. Тези пък групи биват разбивани по други линии на по-малки орди, а накрая имаме враждуващи ндивиди по някакви, но много направления, които нямат едно ценностно обединение.

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1406 Весело

  До коментар [#8] от "Karla Hanneman":

  Карла, засрами се.

  "Казàх ли ви аз? А? Аз казàх ли ви?".. какво ще гледате след изборите?

  Ecrasez l’infâme
 14. 14 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Винаги е понамирисвало на война - повече или по-малко. Да твърдиш (или да цитираш твърдение), че се случва за първи път от две поколения, това е по-скоро стремеж към ефектната фраза.

  Иначе Дайнов е прав. Нашата цивилизация трябва да се събуди и пораздвижи, ако ни е останал някакъв инстинткт за самосъхранение.

  Свобода за Надежда Савченко!
 15. 15 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#14] от "GogoPG":

  Като хронична нелечима болест е .В момента симптоматиката се е изострила

  Силата е в Истината
 16. 16 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Либерастията е неустойчиво състояние, винаги съм го казвал. Един от основните източници на напрежението (което Дайнов усеща, но не успява да си обясни) е драстичното разминаване между догмите на новата ляво-либерална религия и реалността.

  Циганите в реалния свят (примерно) и циганите от ляво-либералните бумаги имат малко общо. Доказателство за което е дори само фактът, че ляво-либералните шамани НЕ избират да живеят близо до циганската махала или арабското гето.

  Дали ще е чак война, не знам, но големи сблъсъци ще има, ако не си извадим главите от пясъка по отношение на еди-кои си малцинства и имигрантски групи. Колкото повече се отлага конфликтът, толкова по-катастрофален ще бъде. Либерастката идея, че думите създават реалност и че физическата реалност може да бъде подменена с вербиаж на кабинетни плъхове от хуманитарните факултети, няма да издържи до безкрай.

 17. 17 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#0:""]Според българските националисти е много добре, когато българските малцинства в съседни страни изучават майчиния си език; но е много зле, когато турците в България правят същото. [/quote]

  Липсата на стратегия в Българското образование е голямата трагедия. Омразата към малцинствата се насажда от най-ранна детска възраст чрез безкритичния прочит на възрожденските поети и писатели. Единственият начин ученикът да разбере, че България не е центърът на света, е да попътува малко. Но и това е неостатъчно, за да се изкорени синдромът на ордата. Нужни са истински лидери, които не се страхуват да заклеймяват омразата, расизма, разделението и да утвърждават демократичните фундаменти. За съжаление за последните четири години, под водачеството на алфа-маймуната популист, се движихме назад, вместо напред. За алфа-маймуната беше по-изгодно да слуша ордата и да й дава това, което тя поиска.

 18. 18 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Доста интересни и спорни идеи дава Дайнов. С едно съм съгласен. Човечеството трябва да СПАЗВА ПРАВИЛАТА НА МАЛЦИНСТВОТО. Иначе наистина ще настане варварство.
  Само една забележка - не мисля, че гейовете някои ги съди, бичува и прочие. Защо пушещите искат да димят и тровят тези коит не пушат.
  Иначе казано прави си нещата по твое разбиране - но не провокирай или вреди на тези които са различни.

 19. 19 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1823 Весело

  До коментар [#8] от "Karla Hanneman":
  "Дали ще прекаля с оптимизма , ако го призова да се засрами?"

  Няма да прекалиш с нищо, той просто не знае какво е чувство на срам! При него то е на дъното на чашата, а тя е бездънна!

 20. 20 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 877 Неутрално

  "Отказът от индивидуалността и преминаването към логиката на ордата "

  Тоя път май прословутия индивидуализъм и нескособност на българина да се обособи в общество (орда) ще е нещо добро, и ще ни спаси!

  Някак тихомълком се съобщава:
  "на надигащата се опасност от подновяване на АЕЦ "Белене". "

  Поне за това да успеем да се обединим и противопоставим на комуно-фашистите!

  Да разлая троловете!!
 21. 21 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Следващата война ще бъде на религиозна почва и не е трудно да се отгатне кой ще я започне и кой ще я довърши. Каквото и да става един път завинаги трябва да се сложи дебел кръст на педофилската чума налазила европейските държави и останалите цивилизовани места на Земята.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 22. 22 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Омразата между сблъскващите се орди може да доведе само до едно – до онази голяма война, чийто мирис тревожи Юрген Хабермас. Но това няма да бъде някаква война, водена на бойни полета далеч от нас. Тя ще бъде сред нас, ще влезе в дворовете и домовете ни. Нашите деца ще я видят със собствените си очи."

  Война, от която няма как да избягаме. Омразата беше посята и тя вече започна да дава своите плодове.

  "Да си човек – индивид – изисква постоянно, всекидневно, упорито усилие."

  Но какво ли значи тук някаква си личност, когато обстоятелствата ти отреждат място на самотник.

 23. 23 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Дайнов пак е объркал нещата . Наистина мирише на война , но причините са доста по други .Ама синият шаман си е такъв синшаман.Навсякъде вижда покушение срещу демокрацията .Закача ни спагети по ушите

  Силата е в Истината
 24. 24 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хубава статия. Само пропусна да оплюеш либертарианството.

 25. 25 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 164 Весело

  ." Щом са турци (цигани, педерасти, евреи, американци – изборът е голям) – да мрат. Не са хора "като нас".................................................................
  ??????????

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 26. 26 Профил на Йонас
  Йонас
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Харесва ми как във ВСЕКИ текст, независимо дали е за делфините, протестите в Турция или за свежата пролетна салата, трябва да бъдат споменати нацистите. И циганите.
  Това ако не пропаганда, не знам какво е.

 27. 27 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#26:"Йонас"]трябва да бъдат споменати нацистите. И циганите.[/quote]

  и гейовете

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 28. 28 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 616 Неутрално

  г-н Дайнов, цялата статия може да бъде казана в 3 изречения:
  1. Правото на силния тържествува повече от всякога. В политиката, в икономиката - навсякъде.
  2.Светът е обзет от чувство за огромна несправедливост. Съвременните средства за масова комуникация (интернет социалните мрежи) са като мощен усилвател на това чувство.
  3. Проява на чудовищно лицемерие от страна на т.н. цивилизована част на света, главно от страна на западните "демокрации".
  И тогава какво остава за отделния човек? - ами да възпроизведе модела - да се прави на "силен". А именно - да си избере някой по-слаб от него и да започне да го тормози.

 29. 29 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Хубава статията. Мисля си обаче, че описваното явление е резултат от налагащата се като обществена норма простотия. Оттам и почиващи на предразсъдъци цялостни квалификации на големи групи хора, нации и пр. Изобщо, основната характеристика на простотията са предразсъдъците. Друг въпрос е, че управляващите (не само в България) не само са заинтересувани от налагане на повсеместна посредственост, но и умело се възползват от възникващите на нейна почва противопоставяния на групи хора в обществото.

 30. 30 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  За съжаление написаното от Дайнов е доста реалистично / без вече да изпитвам особени симпатии към тази личност/. Като пример за терор на мнозинството над мацинството е и българския парламент особено предпослезния и последния. При Борисов опозицията почти нямаше думата, днешните се държат по такъв просташки начин с ГЕРБ, че ти иде да започнеш да съжаляваш герберите. А тази омраза, пренесена на улицата и отделните групи, не вещае нищо градивно.

 31. 31 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  професоре, професре...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Война да. Но вътрешна - в обществото. Не бих го нарекъл даже война, а по-скоро остър сблъсък.

  Но може да се стигне до война като се нароят повече такива като Ердоган, Асад, Ахмадинеджад, Лукашенко, Путин и прочие диктатори в района.

 33. 33 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1823 Весело

  До коментар [#23] от "Вонафетс":

  "Закача ни спагети по ушите"

  Не се стеснявай, напиши го на родния си език: "Вешает нам лапшу на уши".

 34. 34 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#17:"mar_x"]Нужни са истински лидери, които не се страхуват да заклеймяват омразата, расизма, разделението и да утвърждават демократичните фундаменти.[/quote]

  Фундаменталист. Демократичен. Изглежда обаче не си разбрал, че статията се отнася и за теб. Ордата на демократичните фундаменталисти. Всичко , което не се вписва в представите ви за света , трябва да бъде унищожено. Пък и фюрери /лидери/ ви трябват за целта.

 35. 35 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3108 Весело

  До коментар [#8] от "Karla Hanneman":


  [quote#8:"Karla Hanneman"]п.п. Дайнов допреди изборите се занимаваше със същото , което сега клейми в тази статия. Дали ще прекаля с оптимизма , ако го призова да се засрами? [/quote]Много ще прекалиш с оптимизма.До вчера Дайнов рекламираше Пръмова.Днес явно се опитва да си намери нов работодател.Ще видим дали елегантно няма да завие към бъдещата барекова партия...

 36. 36 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Какво като мирише на война, Дайнов ще е светлият генерал на силите на световното Добро и заедно с белите елфи от Горната отвъдокеанска земя, Спайдърмен, Батмен и Айрънмен ще победят всички орди, които не говорят американ инглиш и не разбират колко е гот да си индивид .

 37. 37 Профил на _franprix_
  _franprix_
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Откак съществува човечеството, има и войни, под всякаква форма.
  И не виждам нищо лошо да се преосмислят либералните ценности, така просто не може да продължим. В името на толерантността трябва да се откажем от нашите предимства, за да може онези, уж слаби, да не се чувстват зле. Само че, те, уж слабите, не се отказват от нищо и се качват на главите ни, и ние нямаме право да ги смачкаме, защото либерализмът ще се разплаче, ако го напровим.
  По естествен път всичко ще се намести, и ще се върнем към нормалните устои на човешкия род, изградени през вековете.

 38. 38 Профил на i12805
  i12805
  Рейтинг: 447 Неутрално
 39. 39 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Пак с много думи Дайнов се оправдава, че агитира за БСП и тройната коалиция.

 40. 40 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Има една теория - на Малтус. Професорът да вземе да си я припомни. Това, което го посочва е по-скоро са възможни поводи, а не причина за войната. Правото е на силния, то се налага чрез войни и нищо не може да отмени това.
  А поводи, колкото искаш: в Тунис - един самозапалил се, в Либия - разгонването на "мирен протест", в Косово - "бежанци", във Виетнам - "атака" на кораб, в Ирак "оръжие за масово поразяване",..... 41. 41 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#33] от "Дон Кихот":

  не бе ти на в на майками путката ли си бил , че знаеш кой ми е родният език ???

  Силата е в Истината
 42. 42 Профил на my_dnevnik
  my_dnevnik
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Прекрасен анализ на Дайнов, но той ще си остане като глас в пустиня, като много други подобни поради една единствена причина, че Демокрацията е цел, а не основа на Глобализацията. За да се обърнат нещата и подобни анализи да имат истинска стойност и ефект е необходима култура от ново поколение ... да някои хора я имат, някои хора искат всички да я имат, но животът е по силен от всеки от нас и той винаги ни побеждава просто защото в него наистина цари тази култура за която Дайнов говори. Глобализацията е факт, а дали ще изградим нужната и култура за да не се самоунищожим ще разберем в бъдещето си... с една дума, ако не се самоунищожим като цивилизация значи сме отрязали клона от правилната страна.

 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  [quote#2:"Athanatos"]Дайнов, ако не беше намесил пушачите в статията си, щеше да я адмирирам.
  Но да си провираш адския задушлив пушек между редовете - no pasaran! [/quote]
  Това с пушачите е следствие, по което може да се ориентираш колко демократично е обществото. Хитлер също е забрани пушенето... Щом има забрани вместо съвместно (без да си пречат) съществуване на два противоположни избора, което е напълно възможно за пушенето в БГ.(и то на обикновен, пазарен принцип, с месечни лицензи за пушене и вредни за персонала), значи не е точно демокрация. Демокрацията е да имаш избор, и да си носиш последствията, да плащаш и да живееш с него. Та тези дето сте за тоталните забрани не се отличавате много от религиозните кукумицини — и другите, дето искате да пушите навсякъде, без ограничения, сте в същия кюп.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 44. 44 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Всъщност така или иначе , за мен лично посланието на Дайнов в горенаписаното си остана неубедително. Да, той констатира видимото, но причините за деградацията на човешката личност ги няма, нещо, което за мен е липса на смелост. Като погледнем разделянето на политическото пространство на леви, десни, либерали, крайно десни, крайно леви, крайно леви и крайно десни националисти ми напомня на мафиотските структури които са разделени на зони на влияние. А нещата на днешно време са повече от ясни - политиката може да бъде само правилна и неправилна, взимане на леви, десни и центристки решения в зависимост от обстоятелствата. 21 век е век на осъзнаване на масите, за което помагат новите технологии. Правилната социална политика единствено може да задържи едно правителство на власт. Това, което всъщност тревожи властимащите е именно осъзнаването на индивида. Противопоставянето на отделните групи е политика, която се налага напоследък е удобен начин за налагане на корпоративни интереси. А масите за съжаление все още се манипулират лесно. Ето и един пример, същите срещу които Франция води война в Мали и ги нарича терористи, в Сирия ги нарича революционери, същите, които заклаха войника в Англия в Либия ги сложиха на власт, политиката на същия който е подкрепян в Турция, сега го наричат диктатор. И човек е достатъчно да свърже причинноследствените връзки, за да си даде отговор на много въпроси.

 45. 45 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Докато четях се сетих за "интервюто" на някакъв африкански вожд (цитирам приблизително, по памет):
  - Кога е зле?
  - Когато другите племена ни нападнат, избият мъжете, изнасилят жените и вземат децата ни за роби.
  - А кога е добре?
  - Като нападнем другите племена, избием мъжете, изнасилим жените и вземем децата им за роби.


  И само да напомня, че така или иначе пра-пра-пра дедото на всички човеци е тръгнал да се разселва по света от Африка.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 46. 46 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И мислиш, че всичко е отскоро ...Ех Дайнов Дайнов, за по- сериозна статия е необходимо да се поровим в историята.Хората трудно се приучават в добродетелност, но лесно стават маргинали.А ние какво сме правили през цялото време -лъжем се колко сме велики.Така, че всичко си е там, където трябва.

 47. 47 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Обикновено не харесвам статиите на Дайнов, но тази е изключение. Ако ние искаме права за нашите малцинства където и да било, ние трябва да дадем пример с такива права в нашето общество. И да не се заглеждаме прекалено в малки и несъществени различия с цел да се делим, като се чувстваме някак 'по-висши' - цвят на кожата, сексуалност, футболен отбор и според мен дори партийност не бива да са основата на нашата настройка към някой друг, по-добре да погледнем какво прави сътветния човек.

  Имам обаче една забележка и тя е за пушенето. Дайнов пише
  "дори няколко минути излагане на цигарен дим неизбежно води до рак и инфаркт". Така била казала науката на ООН. Утре обаче науката на някой друг ще каже точно обратното."
  Всъщност науката не е на ООН, а има една наука - тази която е в момента. Преди няколко години секвенираха генома на белодробния карцином и се оказа че тези клетки имат 20'000 мутации в повече отколкото нормалната белодробна клетка. Статистиката сочи че средно от момента на пропушване до откриване на рак на белия дроб минават 50 години, т.е. това са годините в които много хора казват 'аз от малък пуша - виж нищо ми няма'. Кой как ще реагира на тази информация си е негова работа, но аз например не обичам да съм в задимена стая и не разрешавам гостите ми да пушат в стаята - на балкона има пепелник.

 48. 48 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Както винаги : сред многото истини се промъкват няколко манипулативни редчета.
  Тия текстове сме ги чели и чели и чели ... и ни е ясен номера как се прави.

  А за "мирис на война"... тоя мирис го имат много хора през всичките "мирни" години : къде комунисти, заобиколени от класови врагове, къде капиталисти, борещи се срещу червената чума, къде фундаменталисти, къде чисти луди. По всяко едно време на часа, деня, месеца и годината.
  И все се очаква нещо да тресне да гръмне да се срине да се катурне и да се капичне. Едни чакат да изгние Америка, други чакат да се срине Русия - луди навсякъде и колкото си искаш.
  Е лудостта е подхранена от заливането ни с подобни "анализи", "откровения" и т.н. евангелия...

 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3679 Весело

  [quote#4:"др. Иванов"]Да не говорим, че няма определения на цивилизация и варварство[/quote]
  Горкото то! Нали е свикнало да разчита само на определения, насоки и наставления.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Все още не мога да се уверя че Ердоган иска спирането на протестите. В неделя в митинг в Анкара направи много провокативно исказване на религиозна основа пред посрещащите го в летище Анкара. Някои от неговите бисери:
  1. Протестиращите в Истанбул безпокоят забрадените момичета по улиците.
  2. Протестиращите влезли в дамията в Долмабахче с обувки и пили алкохол.
  3............
  Късо и кратко играе си с огъня. Боя се че имаме премиер-псих.

 51. 51 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#47] от "ikoden":

  Ами дай им права бре ! Когато цъфнат да те окрадат, понеже ти е дошъл реда, ги покани, нахрани, почерпи и накрая се надупи от толерантност, либерализъм, модернизъм ...

  Толерантен щото не си на топа на устата по цял ден на село да си вардиш жалката продукция или добитъка, отгледана с много труд
  Щото не са ти обирали къщата всяка година по десетина пъти
  Щото не са те нападали с ножове и брадви
  Я питай някой изпатил си и още патещ си колко е толерантен
  Като скакалци са навсякъде и където минат остават само разрушения. Че за едни гъби да идеш или билки - гората изорана и нищо не никне, понеже се стърже с корените. Дърветата изпосечени и т.н.
  Лесно е да си толерантен в града, в панелката където нямаш непосредствен досег с тая чума.

 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3679 Весело

  [quote#12:"Graf"]Че непушачите се държите като орда е очевидно.[/quote]
  Като гледам около спирките на градския транспорт все непушачи се въртят и събират фасовете по земята.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Напоследък чета опусите на Дайнов с интерес. Може и да не съм съгласен винаги с написаното, но той се "събуди" за важното - общочовешките проблеми.
  "...Но това няма да бъде някаква война, водена на бойни полета далеч от нас. Тя ще бъде сред нас, ще влезе в дворовете и домовете ни. Нашите деца ще я видят със собствените си очи..."

  Много вярно. Ще я видят със собствените си очи, защото те ще я водят. Дори вече я водят!

 54. 54 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Повърхностна и глупава статия. Отдавна сме във война.

  България е древна и заслужава много повече!
 55. 55 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  "... Цивилизацията може и без война. Варварството е война... "

  Това просто не е вярно!

  Месопотамия, Египет, Китай, Елада, Рим, Ацтеки, Инки, Маи, Западна Европа, Америка .... всички цивилизации са изградени чрез войни!

  Цивилизацията оцелява единствено чрез война - рано или късно тя влиза в контакт с заобикалщите я варвари!

  Дори нещо повече - оцеляването на една цивилизация зависи единствено от готовността и решителността да води войни.

  Цивилизацията загива ако не иска и/или не може да води войни!

 56. 56 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#49] от "Храбър":

  Не знам какво следва но е абсолютно прав.

  Ситуацията в Турция е перфектна за Русия.Дестабилизиране на вторият по-важност член на Нато е хапка която ако се до опече ще е много вкусна за руската уста.

  До Автора и до другите пишещи:Вие наистина ли си мислите че светът може да живее в мир.Вие с тъщата си не можете да се разберете очаквате милиарди хора да се разбират това е невъзможно.

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 57. 57 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Под варварин още разбираме всички не елини ( демек всички, които не споделят вашите ценности). А под дивак сигурно някой, който не използва модерна технология.
  А да не говорим, че тази прославена цивилизация успя да развали почти всичко. И каква изненада,че пак Хитлер е изваден на показ като плашило?!? Германия да не би да не е част от този модел? Да не би да не е част от християнския свят? Да не би да не е част от колониалните сили?

  България е древна и заслужава много повече!
 58. 58 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  До коментар [#2] от "Athanatos":
  Тъй де, аз съм от ордата на непушачите."

  -Аз също и сигурно още по-заклет защото съм бил 30 г. пушач и след като ги отказах,разбрах какво бедствие са и за самите пушачи,и още повече за непушачите.
  След репликата му за непушачите,загубих интерес към статията-оказа се неискрена.

 59. 59 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#55:"k"]варвари[/quote]
  Преди елините никой не се е осмелявал да пише подобни глупости. След тях освен тези попили тази наглост, само китайци и японци правят същото.

  България е древна и заслужава много повече!
 60. 60 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Г-н Дайнов, неправилно мотивирате поведението на изследваната група:

  "Очевидно е, че поне част от обяснението за надигането на фундаментализма от всички страни е загубата на доверие в основни принципи..."

  Фундаменталистите също вярват в нещо, в някакви принципи. Това че не вярват в исканите от нас принципи не обяснява нещата. Тук сте в грешка, при това сериозна теоретична грешка.

  Причините трябва да се търсят в битието на фундаменталистите, което е основа на тяхното поведение....

 61. 61 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#59] от "flagellumdei":

  Съгласен съм с Вас!

  Приемам, че тази критика е по-скоро към атора на статията!
  Все пак термина фигурира в най-новата му книга!

 62. 62 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#55] от "k":


  До коментар [#56] от "Lavinata":

  Ами да ви пожелаем да ви се сбъднат теориите и да сте в центъра на така обичаните от вас "развиващи" войни.

 63. 63 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#62] от "bluescreen":


  [quote#62:"bluescreen"]обичанит от вас "развиващи" войни.[/quote]

  Моля, не ми преписвайте думи, които не съм написал!
  Кое в написаното от мен, Ви кара да мислите, че "обичам" войните!

  Просто отбелязвам всеизвестни исторически факти!
  Дали са приятни или не, е съвсем отделен въпрос!

 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  [quote#55:"k"]Цивилизацията загива ако не иска и/или не може да води войни![/quote]За жалост е точно така ... и СССР докато мачкаше наред беше несъкрушим. В момента в който избра мирното съвместно съществуване - рухна. Империя която не коли по границите - започват да се изколват вътре в междуособици. Само 2 империи са открили рецептата да се обърнат навътре и да оцелеят без външен враг - Китай и скандинавците. Другите не го можем. Не сме дорасли до този етап на развитие. изискват се повече от половин хилядолетие мъдрост и приемственост да се достигне.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Ей това пушачите не разбрахте, че да тровиш околните, не е никакво "право"! Никой, никога не ви е забранил да пушите, забранява ви се да тровите останалите, вие си се тровете на воля. Макар че и това не е съвсем правилно, защото после ние ще ви плащаме лечението.
  По никакъв начин не може да е право да убиваш някого, мислете малко!

 66. 66 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Мадала както винаги има две страни.От една страна в интернет има доста крайни и екстремистки писания,но от друга там си и остават.60 000 подкрепили във Фейсбук,15 000 заявили участие,300 участвали реално.Не съм убеден кое е по малкото зло,някой да призовава към геноцид съмишлениците си виртуално и да събира + и лайкове или да направи някоя дребна мизерия реално.За много мои позиции виртуално ще ме трепят,но реално не съм срещнал почти никаква,дори вербална агресия .Интересното дори е,че с вербална агресия съм се сблъсквал основно от страна на възрастни хора ,които едва ли са особено активни в интернет.Интернет поколението БДС ,40+ дори сме по-агресивни реално,отколкото виртуално.За жестокостта към животни в интернет пиша умерено и се старая да предлагам решения,например да се отвори чадър срещу куче,за да се отпрати,вместо да се уврежда кучето.Или разяснявам механизма за заразяване с кучешка тения и посочвам къде е проблема и какво е решението,което няма нищо общо с избиване на кучета.Като един тръгна да хвърля камъни срещу куче го спрях агресивно,вербална агресия беше достатъчна и го предупредих,че ако куче пострада заради него ще се постарая търговския му обект да бъде санкциониран.Знаеше,че има за какво и че е във възможностите ми да прдизвикам това.

 67. 67 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Този път на Дайнов нещо не му се е получило.
  Твърде много букви...

  I Want To Believe
 68. 68 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ОТ КЪДЕ ДОЙДОХА ГЪРЦИТЕ ?


  Има една древна латинска сентенция: “Timeo Danaos et dona ferentes”. Значението е – Страхувам се от данайците (гърците), дори когато носят подаръци. Това не е казано случайно. Вергилий е знаел много добре какво говори. Когато данайците идват от Африка те търсят убежище при пелазгийския цар управляващ в Аргос…Не след дълго обаче бежанците грабват властта и започват да асимилират местното население. За това свидетелства Страбон цитирайки Еврипид - “ And Euripides too, in his Archelaus, says: "Danaus, the father of fifty daughters, on coming into Argos, took up his abode in the city of Inachus, and throughout Greece he laid down a law that all people hitherto named Pelasgians were to be called Danaans". http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/5B*.html

  За идване на гърците от Африка говори и Херодот. Стария автор споменава, че данайците донасят култове от Египет, че типичната гръцка женска дреха е като на обитаващите Африка либийки, а също и, че гърците имат погребални обреди като тези на африканските номади: “The daughters of Danaos were they who brought this rite out of Egypt and taught it to the women of the Pelasgians” http://www.sacred-texts.com/cla/hh/hh2170.htm “189. It would appear also that the Hellenes made the dress and the aigis of the images of Athene after the model of the Libyan women… 190. The nomads bury those who die just in the same manner as the Hellenes”
  http://www.sacred-texts.com/cla/hh/hh4190.htm

  Африканския произход на гърците е известен и на Плиний Стари: “…puteos Danaus ex Aegypto advectus in Graeciam qua vocabatur Argos Dipsion”.

  България е древна и заслужава много повече!
 69. 69 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Есхил описва гърците като тъмнокожи и идвайки от Африка предавайки думите на пеласгийския цар към данаидите – “Вие не приличате на хората от нашата земя, а по-скоро сте като либийките, или даже като хората живеещи край река Нил.” - “No likeness of our country do ye bear, But semblance as of Libyan womankind. Even such a stock by Nilus' banks might grow…” http://classics.mit.edu/Aeschylus/suppliant.html

  Нека приемем за момент, че свидетелствата на Херодот, Страбон, Eврипид, Плиний и Есхил не са съвсем точни. Днес обаче имаме методи, с които може да се определи произхода на даден народ. Генетично изследване на различни учени доказа, че гърците са роднини на африканците, по-точно на хората обитаващи Етиопия: ” Both Greeks and Ethiopians share quasi-specific DRB1 alleles, such as *0305, *0307, *0411, *0413, *0416, *0417, *0420, *1110, *1112, *1304 and *1310. Genetic distances are closer between Greeks and Ethiopian/sub-Saharan groups than to any other Mediterranean group and finally Greeks cluster with Ethiopians/sub-Saharans in both neighbour joining dendrograms and correspondence analyses. The time period when these relationships might have occurred was ancient but uncertain and might be related to the displacement of Egyptian-Ethiopian people living in pharaonic Egypt. “ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506

  Разликата между стари европейци и гърци е забелязана още в Античността. Траки, илири и македонци са характеризирани като силни и мъжествени, докато гърците биват определени като подли хора, годни само за роби. Това разбираме от Тит Ливий, който предава думите на римски пълководец: “[36.17]the hostile army was more numerous and made up of far better soldiery; there were in that army Macedonians, Thracians and Illyrians, all very warlike tribes; here there are Syrians and Asiatic Greeks, the meanest of mankind, and born only for slavery”. http://mcadams.posc.mu.edu/txt/ah/livy/livy36.html

  България е древна и заслужава много повече!
 70. 70 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Половин хилядолетие по-късно Юстиниан Велики споделя следното за траките: “ Tова е важно и всекимо известно, че ако някой спомене иметоTракия, веднага щом думите излетят от устните му, слушащия осъзнава благородните качества на този народ – невероятна мъжественост и страховита войнственост, изпитани по всякакав начин на бойните полета. Teзи качества са типични само за тях, те ги имат по рождени в кръвта си .’’( превод на цитирано от Веселин Бешевлиев изказване на Юстиниан – Проучвания върху личните имена у траките, БАН, София, 1965, стр.62).

  България е древна и заслужава много повече!
 71. 71 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Относно това, че гърците са тези, които разпространяват упадъка на морала и корупцията свидетелства и Страбон: “Но нашият начин на живот е повлиял за промяна към по-лошо у почти всички народи, въвеждайки сред тях лукса и чувствените удоволствия, както и измамите, нужни за задоволяването на тези пороци, водещи до безброй прояви на алчност. Тъй щото много от тази порочност е завладяла и варварите, и номадите, както и останалите. “ (превод – Валерий Любенов Русинов) http://antichniavtori.wordpress.com/2008/11/13/sgk7c3/

  България е древна и заслужава много повече!
 72. 72 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Цитат:"Според представителка на Световната здравна организация, интервюирана наскоро по БНР, пушачите са убийци на деца, тъй като "дори няколко минути излагане на цигарен дим неизбежно води до рак и инфаркт". Така била казала науката на ООН. Утре обаче науката на някой друг ще каже точно обратното."= Пряко доказателство, че анти-пушачите са малоумна талибанизирана орда екстремисти с промити мозъци вярващи в таласъми. Слабоумници подаващи се на елементарни манипулации

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 73 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Претенциите на старите гърци относно приноса им в наука и култура са възмутителни. По-сериозни са обаче претенциите към нашите земи. В началото на VII век гърците се домогват до престола в Константинопол. Не след дълго гръцкия език бива провъзгласен за официален в Източната Римска Империя. На Константинопол, а и на цяла Тракия се гледа като на гръцка собственост.

  Нека видим как стоят нещата в действителност. По начало Византион е тракийско селище. Названието идва от името на основателя Byzas (то е древен вариант на българското Бузан). Това, че гърците се инфилтрират в тракийския град, не означава, че той е създаден от гърци, или, че името му е гръцко.

  България е древна и заслужава много повече!
 74. 74 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Както винаги е голяма кашата в главата на Дайнов. Основната му теза е грешна, че само когато обществото е доминирано от индивиди, а не от социални групи, то живее в мир и не води война навън.

 75. 75 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#61] от "k":

  Не е само думата. Става въпрос за наглостта и безочието.
  Наглост, която дори и канибали не изповядват.

  България е древна и заслужава много повече!
 76. 76 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Дайнов го е хванала депресията.

  Дайнов, по добре ли чувстваш след като сега не ни управлява Тиквата, а тази животинска ферма по зловеща и от Оруеловата?
  Добре ли ти е като за две седмици на власт се говори за отмяна на забраната за пушене, узаконяване на незаконно строителство, назначаване на отявлени врагове на природата и поддръжници на АЕЦ Белене? По добре лие ?
  Това че старато дясно е нефелно и нестабилно и неможе да формулира ясно своите цели и да изпълни това което зависи от тях проблем на дясното ли е? Защо и те се оставиха да бъдат въвлечени в анти говоренето вместо да задаът дневния ред на дясното?
  Докато мрънкалниците не които целия свят им е крив водят дясното, то няма да стигне никъде!

 77. 77 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално


  Нова книга -

  ГРЪЦКИТЕ ЗВЕРСТВА НАД ПОРОБЕНИТЕ БЪЛГАРИ

  Цочо Билярски
  Гръцките жестокости и варваризми над българите (1912-1923)
  С., Анико, 2012, 846 с.

  Още от най-древни времена гърците високомерно и презрително са наричали другите племена диви варвари! Даже за прочутия Демостен древна Македония е била варварска държава, а нейният цар Филип II. Македонски - варварин и негодник, който произхождал от страна, от която не могло да се купи дори и един свестен роб!

  Дълги години търсих някакво обяснение на тази гръко-византийска наглост и надменност, докато варваризмът на гърците над мирните българи по време на Междусъюзническата врйна ми отвори очите и тогава окончателно се убедих, че гърците са наричали другите народи варвари, само и само за да прикрият собствения си варваризъм!

  България е древна и заслужава много повече!
 78. 78 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Категорични и многобройни доказателства за това ще намерите в настоящата книга! От книгата ще узнаете за ограбването, разрушаването и изгарянето на безброй български градове и села през Междусъюзническата война от редовни и нередовни гръцки военни формирования! И то само защото били български! Ще се запознаете със стотици оригинални документи, снимки и разкази, в които много подробно са описани гръцките жестокости и варваризъм спрямо българското население! Ще прочетете и писмените хвалби на гръцките войници как са избивали пленниците, как са им вадели очите, как с артилерията са взривявали бежанските кервани с жени, деца и старци! В книгата ще узнаете и за ужасната трагедия на българските пленници, а от разказа на Владимир Сис - и за ония български войници, заточени на остров Трикери, от които в резултат на гръцките жестокости и варваризъм е оцелял само един от всеки десет! Безкрайни мъки, потоци от българска кръв, реки от български сълзи, тътени от детски и женски плач се изливат документите и показват пределно ясно гръцкото дивачество и животински варваризъм спрямо българския род! Показваме тези ужасии, защото истината трябва да се знае и щото гръцката държава продължава и днес антибългарската си политика и дейност спрямо поробените българи там, за които днес е смъртна опасност да се нарекат българи! И защото, за голямо съжаление, днес българите в Гърция са тотално забравени и изоставени от българските управници на произвола нa съдбата, както са изоставени и забравени и поробените българи в Румъния, Сърбия и БЮР Македония!

  България е древна и заслужава много повече!
 79. 79 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  [quote#65:"massa"]Ей това пушачите не разбрахте, че да тровиш околните, не е никакво "право"! [/quote]Ей това НЕ пушачите не разбрахте - ИМАТЕ ПРАВО ДА СТЕ ДРУГАДЕ освен при пушачите. Оставете ни по ЕДНА квартална дупка да си се тровим на воля с цигарка и кафе и целият ОСТАНАЛ свят е ваш !!! Ходете си ДРУГАДЕ!
  НЕ пушачите обаче не искат целият свят - те искат да си избиват садистичните комплекси върху огромна група с масов тормоз

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 80. 80 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#72] от "t' Ankus":

  Тютюнопушенето е болест ама е лечима. Не се притеснявай.

  До 10 - 15 години, пушачите ще бъдат основно в 3-тия свят.

  А да се намесват в една статия проблеми като тютюнопушене, гейове, етнически малцинства и граждански свободи... е меко казано един типично Дайновски турлюгювеч. Кой му ходи на лекциите на тоя, не мога да си обясня. То бива посредствени анализи, ама....

 81. 81 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#79] от "t' Ankus":

  Е дупки си имате - собствените домове. Щом ви харесва да живеете в смрад, живейте. Макар, че аз и това бих ви забранил, заради децата ви. Е аз никога не съм твърдял, че съм болен от толератност

 82. 82 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#64] от "t' Ankus":

  Поредните тъпотии ....
  Ама тъпотии.

  България е древна и заслужава много повече!
 83. 83 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Вместо "плач Йеремиев", вече ще се казва "плач Дайнов". Единият оплака еврейския народ, Дайнов оплаква "малцинствения" народ по целия свят. Уж просветен човек, учен, ама не е май наясно, че човешката орда не е от вчера и именно заради това се е стигнало до законовата регулация на обществото. И тук дойде извращението - защита на някакво малцинство , вместо абсолютната равнопоставеност на правата за нормален живот, да, за природно предопределен живот, а не за извратения живот на порочните индивиди, които вече доминират навсякъде и нека за това да "плаче" Дойнов.

 84. 84 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Това трябваше да е тема за българския нихилизъм. За предателите. За чуждопоклонниците. Не за цигарите и гейовете.

  България е древна и заслужава много повече!
 85. 85 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#78] от "flagellumdei":

  Май не си прочел внимателно статията,а?
  По отношение на гръцките жестокости през войните спрямо българите не отричам, но очевидно не си се постарал да потърсиш и обратната гледна точка, иначе щеше да знаеш, че в Гърция ще ти покажат документи за подобни неща, направени от българи.....даааааааа, имат си даже музей "Българските зверства в Гърция".........коя страна е искрена? Най-вероятно и двете......и предлагаш да се мразим за нещо, извършено не от нас, днешните българи и гърци?
  Та да се върнем на "ордата".........

 86. 86 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  [quote#80:"niakoi_si"]Тютюнопушенето е болест ама е лечима. Не се притеснявай. [/quote]Тютюнопушенето е наркомания, не е болест... Това е голямата грешка която се прави. За сега това е материала = пушачи !!! ### Дайнов е направил прекрасни антропологични заключения където е прозрял взаимовръзки достъпни единствено за велики умове. Елементарните хора изискват елементарни отговори и тази статия не е за всяка глава. Пример: Формулите които се учат в 7 клас са верни , ама същите формули с допълнителни криви букви във висшето са далеч по верни и са за инженери, не за ученициНа друго ниво е!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 87. 87 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Наглостта на елините, че са най-великите, най-древните, най-умните и най-силните ражда само изродщини. Ако прочетете Аристотел по-внимателно ще видите, че само елини могат да достигнат високи морални ценности. Всички останали са не елини, варвари. Нещо подобно на еврейската концепция.
  А най-гнусното е, че този фалш е възприет от повечето римляните. А после и от останалия свят. Затова малко повече са напънете и вижте тази цивилизация дали не е стъпила на лъжи, измами, разврат, наглост, морален упадък? И тогава какво ви е цивилизованото? Начинът, по който се избивате цивилизовано? Или начинът, по който тровите цивилизовано?
  Или може би освободеният Ви мироглед? Който не допуска да се чуе различно мнение?

  България е древна и заслужава много повече!
 88. 88 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#67] от "2.5": Аз пък смятам, че се е получило! Ордите все повече се обособяват във всяко общество и в международните отношения - от Левски-ЦСКА до Асад-бунтовници, с което се поляризират и нациите и светът! Може би пък, съгласно законите на диалектиката, въпреки цялата си вулгарност, тези противопоставяния са двигателят на човешкото развитие?

 89. 89 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Любопитно

  До коментар [#85] от "Владимиров":

  Кога точно ние извършваме жестокости спрямо елини или гърци?
  Май отговорът е никога.
  А и фиромците имат музеи показващи колко са жестоки бугарите.

  България е древна и заслужава много повече!
 90. 90 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#56:"Lavinata"]Вие наистина ли си мислите че светът може да живее в мир[/quote]
  Не не мисля и никой не мисли така,освет някой радикален екземпляр.Но мисля,че конфликтите могат да се разрешават без война.Както броенето на глави в цивилизованата част от света е заменило трошенето им,съдебните и арбитражни производства -дуелите и боя,така всичко може да се реши с такива средства.Концепцията за колективна сигурност е преплетени интереси по-начин принуждаващ към договаряне за цивилизованите,възможност да се причинят недопустими щети за полуцивилизованите,в случай че извършат насилие и възможност да бъдат унищожени нецивилизованите,ако прибягнат към насилие.
  Във вътрешен план нещата са сходни.Не мога да тръгна радикално срещу държавата,защото съм зависим от публичните услуги,които предоставя-държавата от своя страна е зависима от мен,данъците ми,избора на юрисдикция за икономическата ми активност,политическата ми и гражданска активност и от много други действия и бездействия.И няма защо някой да убеждава друг,че неговите идеи са правилни.Действа и изразява воля според тях и където неговата изразена воля срещне друга,има договор.В днешната система всичко произтича от някакъв договор.Аз решавам за себе си,какво,кого,в каква степен и при какви условия ще подкрепя,респ. противопоставя.Какво се случва в общината,областта,държавта ,Европейския съюз и света е функция на поведението на хората

 91. 91 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ОТКЪДЕ ИДВАТ ГЪРЦИТЕ И КОИ СА ТЕ

  Същинските гърци са данайците, които идват от Африка, смесват с местното население на Балканите и асимилират част от предгръцките "племена" - като ахейци, йонийци и др.
  Гърците (данайците) са част от еврейското Даново коляно, прогонени от Египет.


  По начало гърците са отделен народ със собствени характеристики

  Примери за това са:

  - Яркото деление на "елини" и "варвари" - то не е типично за местните предгръцки народности, а при гърците е отличителен белег.

  - Свидетелствата на древногръцките автори - например:

  Херодот - І-58: Гръцкото племе отначало е едно и винаги е говорело един и същ език. Гърците се превръщат от незначително племе във влиятелен народ, защото са асимилирали много други хора. Преди гърците да се обединят с пеласгите, пеласгите са "варвари".

  Ранните гърци

  Първите сведения са от Омир. Той не нарича гърците "елини" - нарича ги данайци. Когато описва гръцкия лагер той говори за данайци, ахейци и аргосци.

  България е древна и заслужава много повече!
 92. 92 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  КОИ НЕ СА ГЪРЦИ

  Ахейците не са гърци

  Те са предгръцки народ. В гръцките легенди историята на племената и народите се предава с олицетворение в легендарни герои със символични племенни имена:

  Ахей и Пеласг са братя - Хеланик.

  Дионисий Халикарнаски: Пеласгите разделили Тесалия на три части по имената на своите вождове - Ахая на Ахей, Пеласгиотида на Пеласг...

  И така, според старогръцките автори, ахейците са пеласги по произход. А за пеласгите едва ли има нужда да се дават примери, че не са гърци, но все пак:

  Героят (героите) с име Пеласг:

  Хезиод - Пеласг е "автохтон", роден в Аркадия. Според преданията на аркадийците той е "първия човек, който живеел по тези земи, станал цар, измислил хитона" и т.н...

  Херодот - VIII-44 - По-рано пеласгите владеят това, което по-късно се нарича Елада.

  Йонийците не са гърци

  Херодот I-56 - Йонийците са пеласги по произход.

  Гърците се отличават от пред-гръцките народности на Балканите по произход и език:

  Херодот - I-57 - Пеласгийския език не е в никакъв случай гръцки. Той е "варварски". Атиняните са по произход пеласги, които са сменили езика си, когато са били асимилирани от гърците.

  С племенното име Пеласг е наречен и героя, който посреща данайците:
  "Пеласг посреща на морския бряг на Аргос Данай и Данаидите, които бягат от Египет и им дава убежище."

  Страбон дава пример и че гърците (данайците) асимилират предгръцко население:

  Данай... според Еврипид „над Елада наложил закон всички наричани дотук пеласги да се наричат данайци” - Страбон, География – кн. 8 – 6, стих 9

  България е древна и заслужава много повече!
 93. 93 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  [quote#81:"niakoi_si"]Е аз никога не съм твърдял, че съм болен от толератност [/quote]Щом не проявяваш толерантност ... ще бъдеш спрян с други средства. Няма кой да ви остави да си изливате садизма ненаказано над всички.
  Вероятно те очаква самота и неразбиране

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 94. 94 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ПРИЛИКАТА МЕЖДУ ГЪРЦИ И ЕВРЕИ

  Ярко свидетелство за произхода им е приликата в характера и поведението на гърци и евреи. Тя е очевидна за всички. Затова е и поговорката: "Кога плаче евреина? Когато се ражда грък." Толкова общо в характера, както между евреи и гърци, едва ли може да бъде случайно. То може да идва само от общ произход.

  СТРАННАТА "НАЦИОНАЛНА ИДЕОЛОГИЯ" НА ГЪРЦИТЕ

  Древните елини се отличават със своя ярка национална идеология, която няма аналог сред околните близки и далечни народи. Тя е познатото разделяне на "елини и варвари". И днес то ни се представя за нещо естествено. Не се обяснява обаче: Какво точно означава "варвари"? Какво стои зад това разделение и що за идеология е това? Обикновено не се коментира:

  - Причудливия й характер. По-долу има илюстрация, че тези възгледи са на дълбоко расово ниво. Според древногръцката идеология само елините са родени да бъдат свободни - варварите са родени да бъдат роби. Нещо повече - елинските общества по природа са призвани да живеят от труда на варварите. Накратко - да паразитират е природна даденост за тях.

  - Липсата на прилика с философията на други народи. Наистина наричането на чужденци с прозвища от рода на "варвари" е разпространено и при други. Обаче... Никъде другаде то не е свързано с такава дълбока и безпричинна враждебност към останалите народи.

  - Произходът й. Тя има един единствен аналог в световната история. Това е ционистката талмудистка идеология, която дели хората на две категории: евреи и "гои" (буквално - добитъци, животни). Според нея хора са само евреите. Всички останали народи по света са гои (добитък).

  Пример:

  СВЕТЛИТЕ ИДЕИ НА АРИСТОТЕЛ

  Прието е, че той е един от най-светлите умове на човечеството. Не е прието обаче да се казва, какво точно е неговото учение.

  България е древна и заслужава много повече!
 95. 95 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Аристотел проповядва че "робите по природа са лишени от възможността за добродетелен живот - нравствен живот могат да водят само свободните."

  По-интересно е - кои са свободни и кои са роби, защото Аристотел има точен отговор:

  http://iankov.blogspot.com/2007/08/blog-post_5226.html

  Той учи, че "полиса превъзхожда всичките други общности и е абсолютна цел на съществуването", но не всички могат да създадат полис и да бъдат граждани, а само елините. "За варварите това “велико благо” е недостъпно, тъй като те са роби. Те нямат в своята среда хора, властвуващи по природа, които да имат разум и да са способни да управляват. При тях има само общуване между роби и робини. Още поетите са казвали, че “за гърците е свойствено да властват над варварите”. По естествена природа “варварин” и “роб” е едно и също.

  Полисът не може да съществува без робството - то е негова материална основа.

  “Непосредствено след раждането си живите същества биват предназначени или за подчинение, или за властвуване.”

  Какво е робът според Аристотел: "одушевена собственост", “одушевено оръдие на труда”, средство, чрез което господаря “потребява жизнените блага”. Наистина робът е човек и за разлика от животните е надарен с реч, но само за да разбира заповедите и всъщност е само едно “домашно животно”.

  България е древна и заслужава много повече!
 96. 96 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Тази примитивна идеология на паразитизма е характерна за гръцкото племе. Диващината и наглосттта й могат да учудят и канибалските племена.

  Аристотел най-ярко излага философията на паразитизма, но и възгледите на останалите гръцки философи не са по-различни.

  Това е идеологията на елинските колонии-полиси и е в основата на тяхното устройство. Развитието им е нейна илюстрация в действие. Гърците идват като пирати, започват да основават колонии, които се занимават изключително с търговия, насаждане на интриги и предизвикване на междуособици сред местните жители, крадат материалната им култура и паразитират върху тях. Превъзнасят се и се кичат най-претенциозно с всички външни белези на "култура" и "цивилизованост". В мегаломанията си се обявяват за най-големите мислители и учени и за откриватели на всички човешки постижения - без мярка, без граница, без задръжки.

  С шумната си претенциозност гърците успяват да се набият в очите на Рим, който приема измамата за действителност и подражанието - за оригинал, а чрез Рим - и в очите на "Ренесансова" западна Европа.

  По света са известни само три народности, при които паразитизма е доведен до идеология и начин на съществуване - това са евреите, гърците и циганите.

  Без да се разбира това - че елинските полиси са паразити, които са издигнали паразитирането за знаме и идеология - не може да се разбере и характера им, нито характера на "гръцката цивилизация".

  България е древна и заслужава много повече!
 97. 97 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Зло е, когато съседното племе ни нападне, убие воините и отвлече жените; добро е, когато ние нападнем съседното племе, убием му воините и отвлечем жените."

  Това е чистата и неподправена истина, която се прилага и досега прикривана срамежливо под булото на международни консултанти, валутни фондове, финансирани НПО-та, газови тръби, Белене, Държавни и Азиатски департаменти, и т.н. и т.н. Силният г-н Дайнов изяжда слабия и горко му на слабия! Българския народ го изпитва на гърба си, горко ни Дайнов, горко... Всички сме виновни, едни с действието други с недостатъчното действие!

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 98. 98 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ВЛИЯНИЕТО ОТ ЕГИПЕТ ПРИ ГЪРЦИТЕ И ПРЕКЛОНЕНИЕТО ПРЕД ЕГИПЕТ У ЕВРЕИТЕ

  Египет в представите на древните евреи и гърци е това, което днес се представя за "американската мечта". Евреите - чергари и овчари - завинаги са запленени от огромните египетски мегаполиси, точно както някои днес - от небостъргачите на Ню Йорк. За това има примери в Библията от пророците, които им се подиграват, че при всяка трудност се размечтават да се върнат в Египет.  Същото прехласване продължава и у данайците - гърците:
  "Мъдростта на Египет е като приказка за гърците, които се чувстваха като деца в сравнение с тази древна раса." (Платон, Тимей, 22B)

  Древните гърци са имали един особен израз: "Прави се на египтянин" - преструва се пред хората, че знае или може. Среща се за пръв път в гръцкия език.

  България е древна и заслужава много повече!
 99. 99 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Egypt: origin of the Greek culture
  Philip Coppens

  От векове, учените определят гръцката култура за източник на западната цивилизация. Но какво, ако самата гръцка култура е едно наследство - една колония - на древните египтяни?
  Училищата все още учат, че западната цивилизация е дете на Гърция. Натрапва се, че египетската цивилизация е "примитивна" в сравнение с културните и философски постиженията на гърците.
  Ричард Едгар в "Black Spark, White Fire" твърди, че предположението, че древните египтяни не плават в Средиземно море е научен мит. И Тур Хейердал показа, че дори техните "примитивни плавателни съдове" са били в състояние да овладеят теченията на океаните - и са били много по-добре оборудвани за овладяване на много по-спокойните води на Средиземно море.
  Същото булото на невежеството се поддържа, когато става дума за философия. И Платон и Питагор, които са определени за икони на гръцката философия, заявяват, че като други големи гръцки философи са получили знания в Египет. След години в египетски училища, те се завръщат в Гърция като "първите философи". Питагор учи в Мемфис. Платон учи в Египет 13 години. Менторът му е свещеник в Хелиопол - днешния Кайро. Години след това Страбон пътува в Египет. Гърците в хвалбите си се опитват да представят философията си за много по-стара, отколкото е всъщност.

  ...

  България е древна и заслужава много повече!
 100. 100 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Stolen Legacy - Откраднатото наследство
  1954
  George G. M. James

  Египетското влияние над гръцката култура

  Терминът "гръцка философия" е погрешен, защото такава философия не съществува. Тя е копие на религиозната система на древен Египет, наречена Мистерии.
  От 6 в. пр. Хр. до смъртта на Аристотел през 332 г. пр. Хр. гърците правят всичко възможно, за да изучат египетската култура от египетските жреци. След нашествието на Александър Велики, царските храмове и библиотеки са ограбени и школата на Аристотел превръща библиотеката в Александрия в свой изследователски център. Тогава на Аристотел са приписани голям брой книги - толкова много, че е физически невъзможно да бъдат съчинени от един човек за времето на един човешки живот.
  Историята на гръцката философия е съчинена от школата на Аристотел.

  По-известните гръцки учени учат в Египет или изучават египетски знания, пренесени в Гърция.
  Гръцките философи копират египетската философия и всичките им първоучители са дългогодишни ученици в египетските храмове, а по-късно си приписват заслугите.

  Днес се повтарят имената на гръцките философи и се натрапва, че те са най-великите.
  Затова пък не се споменава нищо за учителите им - египетските философи:

  http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=9787&;view=findpost&p=119696

  България е древна и заслужава много повече!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK