Читателски Дневник: Без сваляне на ДДС селското стопанство няма да се възроди

Читателски Дневник: Без сваляне на ДДС селското стопанство няма да се възроди

© Надежда ЧипеваКато човек, който има малък бизнес в областта на търговията с хранителни стоки, две изказвания привлякоха вниманието ми през изминалата седмица. Първо земеделският министър проф. Димитър Греков правилно забеляза, че без възстановяване на напоителните системи и драстично ограничаване на вноса на зеленчуци и плодове на многократно занижени цени през митниците родните производители нямат шанс. Миналата събота пък пред "Дарик радио" премиерът Пламен Орешарски каза, че той е принципно против различните ставки за ДДС.


Никак обаче не ми се вярва, че селското стопанство в България, което има и традиции, и


потенциал за създаване на десетки и стотици хиляди работни места
и съответно би могло да е един от двигателите за преодоляване на кризата, действително ще направи скок в развитието си без сваляне на ДДС, който в момента е 20%, и ще се опитам и да се обоснова.


В цяла Европа, към чиито правила и стандарт все се стремим, с изключение на няколко държави, ДДС върху храните е по-нисък - варира между 5 и 15%. Някак не ми се вярва управляващите и в Германия, и в Полша, и във Франция и Белгия примерно да не им се иска този данък да е по-висок, нали така в бюджета теоретично биха влезли повече пари. Сигурен съм обаче, че във времето те са проверили, че едно е да искаш, а друго е да стане на практика, и затова ставката е различна.


Това е и една от причините вносът на охладено месо у нас (в България около 70-80% от месото е вносно) да идва предимно от тези държави - през по-ниския данък те отдавна са в бялата част на икономиката, разполагат с евтино финансиране, да не говорим за субсидиите им за производство, които са в пъти по-големи от нашите. В резултат родните производители на месо покриват едва 20% от нуждите на скромния ни пазар, мъчейки се да оцелеят и


лутайки се постоянно между бялата и сивата част на икономиката


Малко по-различно стоят нещата при зеленчуците - вероятно там родното производство покрива поне 50% от консумацията в България, това обаче си става на черно. Щом новият земеделски министър знае, че плодовете и зеленчуците влизат в страната ни на 10 пъти по-ниски цени, да не би митниците и финансовото министерство да не знаят, а защо нищо не са направили за 24 години да спрат този процес, е съвсем друг въпрос. Тоест и тук още от входа се спестява ДДС в порядъка на поне 1-2 милиарда годишно и родните производители стават неконкурентни, а за субсидиите, които са в пъти по-високи от българските, си е ясно.


Единственият начин за оцеляване на българските производители на плодове и зеленчуци е да останат в сивата част - щом при вноса реалният ДДС не е 20%, а примерно 2-3-4%, тогава те въобще не регистрират продажби и остават живи, а бюджетът - празен. Аз от сергия касова бележка не съм получавал, а малките магазини за плодове и зеленчуци масово не са регистрирани по ДДС. За борсите за земеделска продукция издаването на фактури продължава да е екзотика. Веднъж на тримесечие данъчните правят по някоя показна акция за пред телевизиите, а след това нещата си продължават постарому - 10-20% официален оборот, по някой лев за проверяващите инспектори и всички са доволни.


Освен че свалянето на ДДС би завишило многократно приходите в хазната от този конкретен данък и би намалило измамите (не е никаква тайна, че от търговията с храни се правят едни от най-успешните схеми), би осветлило и поне 50-100-150 000 човека за пред здравната и пенсионната система, които страдат от липса на приходи и дупката се увеличава.


Струва ми се разумно новите управляващи, вместо да си чешат езиците за пред твърдия електорат и да смятат как хипотетично строежът на "Белене" би създал нови 50 000 работни места примерно,


да пресметнат какви биха били позитивите за фиска и обществото от осветляването на скрити обороти


от няколко милиарда годишно в производството и търговията с земеделска и животновъдна продукция. По скромното ми мнение второто би било многократно по-смислено решение от всякаква гледна точка, особено ако се претендира, че селското стопанство е приоритет, да не говорим, че НАП и митниците имат технологичен и човешки ресурс да осъществят подобна промяна, стига управляващите да поискат, разбира се. Защото дългосрочно строгият контрол на митниците при вноса е толкова реалистичен, колкото строгият контрол на Здравната каса при 400 действащи болници в страната - добре звучи, но на практика не работи.


Ако нещата останат както в момента, поне лично за мен всичките пожелания за възраждане на селскостопанското производството ще останат в сферата на пожеланията. Министър-председателят Орешарски има практически опит от позитивните промени при сваляне на осигуровките, данък общ доход и корпоративния данък през годините и точно на него едва ли трябва дълго да се обяснява, въпросът е дали ще има желание да излезе от матрицата.


Бисер Боев е собственик на "Месо, деликатеси и вино". Той е бивш изпълнителен директор на "Икономедиа". 

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Глупости на квадрат.Срамно е,че човек като Бисер Боев,който беше на крачка да стане министър на икономиката в правителството на ГЕРБ може да защитава такива социалистически тези.Нашите земеделци,хем имат големи възможности и потенциал,хем все нещо им пречи.Пречи им конкуренцията,пречи им ДДС-то,пречат им прекупвачите,,пречат им климатичните условия.Излагате се и е смешен този рев.Когато не произвеждаш достатъчно качествена и конкурентна продукция нищо не може да ти помогне,даже и да няма ДДС и да се забрани вноса.

 2. 2 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 594 Неутрално

  глупости на търкалета и мераци на крадливата олигархия, откраднала земята на България.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 3. 3 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Веднага казвам за ДДС-то и месото, че премахването на данъка няма да реши въпроса. Това производство е нерентабилно, ангажиращо, трудоемко и мръсно. Не просто липсващо ДДС, а зверска субсидия е нужна на животновъдния сектор, което поставя въпроса за нуждата от подобно нещо - би било едно фрагментирано "Кремиковци". Нали се сещате как беше - произвежда загуби, за да се намираме у работа.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 4. 4 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Изначално различните ДДС ставки за различните стоки са лошо решение в Европа са правени единствено с популистка цел и никъде не са довели до трайно намаляване на цените,а по-скоро до по-големи печалби на производители и търговци.За България това обаче ще е бедствие,защото ние имаме ниски преки данъци и бюджета се пълно основно от ДДС и акцизи.

 5. 5 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Производството на зеленчуци си иска работа, а продукцията е бързо оборотна и съответно с голям риск от кражба.

  Едно време в Старо Оряхово се гледаха 1000 дка домати, даже и сокове се произвеждаха от дребната или некачествената продукция. А сега и 5 дка не смеят да произведат - орките ги обират до шушка и с оръжие не можеш ги спря, оградите не са им никакво препятствие

 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Глупости. Диференцирано ДДС означава злоупотреби и намаляване на данъка събран в хазната.

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Присъединявам се към мнението, че ми е адски неловко да чета подобни неща от Бисер Боев. Толкова неточни неща има, че ме обезкуражават да започна да ги изреждам.

  Много по-ефективно е налагането на изисквания за продажба на пресни зеленчуци, само ако са произведени в определен радиус от мястото на продажба.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 8. 8 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "marquis":
  Няма вече останали дребни и средни земеделци, които да възродят земеделието. Големите земеделци са олигархия, която трябва да бъде озаптявана със законови мерки, не подпомагана. Нека говорим или добро или нищо за селското стопанство, мир на праха му. Моментът за възраждане е отдавна изтърван.

  “Judge Tries to Unring Bell Hanging Around Neck of Horse Already Out of Barn Being Carried on Ship That Has Sailed.” - William G. Childs

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 9. 9 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "ще осветли 50-100-150 000 човека".. а вие се чудете от къде ще дойдат 250 000 работни места - едно намаляване на ДДС и 60% от тях са готови...
  сериозно погледнато, тезите на автора са несериозни... същите аргументи могат да се извадят за всички или почти всички сектори/отрасли на икономиката... ама нали г-н Боев е в бизнеса с храни, та просто тук му е интереса, защото по-ниско ДДС няма да свали цените, просто ще увеличи печалбата на посредниците-търговци като г-н Боев

 10. 10 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#3:"Митко Василев"]Това производство е нерентабилно, ангажиращо, трудоемко и мръсно[/quote]
  а ти ми кажи, за някое производство което не е такова! Второ, все пак не е ли редно поне да се замислим, как в един отворен свят да бъдем конкурентноспособни, иначе скоро пак ще дойде времето, в което с една заплата, ще си купуваме един хляб, и то ако го има!

 11. 11 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 434 Гневно

  С ДДС-то проблемът е че масово се присвоява от търговците с най-различни машинации и следователно не постъпва в държавната хазна. Идете например на пазара и се опитайте да пазарувате и ще ви стне ясна картинката. Поне 50% от ДДС-то се присвоява, което на прав текст означава, че ни крадат при всяка покупка. Ние даваме ДДС-то на търговеца да го внесе в бюджета, ама той си ги присвоява.

 12. 12 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  1. Ако ДДС пречи, би трябвало да имаме страхотен износ...
  2. Примерът с внос не е показателен, щото на границата се начислява ДДС и съпоставките явно нещо са сгрешени
  3. Явно е, че авторът грам не разбира. Ако ще да е най-големия с.с.производител. Това показва как точно е станал такъв.

  Ядрото на проблема е в БГ характер на населението, което ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ МОЖЕ ДА ИЗГРАДИ КООПЕРАТИВНА ФОРМА НА ПРОИЗВОДСТВО. Точно кооперациите са в основата на успешното земеделско производство по света: Западна Европа, Израел...

  По света поливат житото, а тук не поливаме нищо...
  Къде е тук проблеа с ДДС - то

  Дневник, слаб 2 за тази статия...

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  Не зная защо продължават да си смучат от пръстите тези глупости за "традиции" в селското стопанство. В него имаше традиции най-късно до 1960 година, когато де що имаше читави млади хора по селата се изнесоха в панелките и станаха зорлем пролетариат. Сега на село са почти само онези, които никога не са го напускали (вече гонят 80-така) и техните пенсионирани "деца", които обаче не щат да земеделстват, а да гледат 10 корена домати и да си живеят на тихо и прохладно (а и да освободят "апартамента" за децата). Вероятно не важи за цялата страна, но там, където имам реални наблюдения, нещата стоят точно така: традиции няма, коренът е прекъснат или виси на една тъничка жилка!

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Проблемът на дребните бг селски стопани са прекупвачите, повечето от които с мръсни трикове изкупуват продукцията на дребните производители за жълти стотинки. Попитайте който и да е, който се е опитвал да се захване с производство, преди да пишете.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  ще стане същото като с туристическите услуги - падна ДДСто на 9% и хотелиерите пренастроиха програмите си за фактуриране, за да остане същата крайна цена, с новата по-ниска ставка.

  ДДС-то е косвен данък и искания за намаляването му би следвало да се допускат за разглеждане (лично аз съм против диференцираните ставки) САМО когато идват от клиенти и потребители на стоката/услугата.

 16. 16 Профил на Phik
  Phik
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Господи, каква непросветеност.

  ДДС се плаща в страната, където стоката се потребява - ако българската земеделска продукция е за износ - ще плати 5/10/15% ДДС в страната от ЕС, където се внася. Респективно - чуждата държава износител ще плати в БГ високото ДДС 20%

  - Между държавите в ЕС не може да има мита, а налагането на мита на държавите извън ЕС е в изключителна компетентност на ЕС, а не на държавите членки - НЕ МОЖЕМ да сложим протекционистични мита срещу Македония и Турция

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  До коментар [#14] от "haralampi": А защо не се КООПЕРИРАТ? Това не е мръсна дума, не става дума за извращения като при ТКЗС-то! Ако десетима дребни стопани сами (един от тях, тоест, и се редуват, да речем) си извозват продукцията до големи борси или си имат обекти на дребно, които да снабдяват, няма да са толкова уязвими на изнудване.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 480 Неутрално

  По-тъпа статия скоро не бях чел.!!!
  Очевидно Бисер Боев няма и понятие за механизма на ДДС и че абсолютно нереално е един и същ продукт да
  има различна ставка в зависимост от произхода му.

 19. 19 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 809 Разстроено

  Основният проблем на България(общество и икономика) са КРАЖБИТЕ - КОРПОРАТИВНИ и битови!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Ако искаме ударно развитие то премахването на ДДС,примерно за 5 години е добра мярка обаче съчетана с други.Безлихвени заеми,облекчаване на лицензионните режими,намаляване наполовина на всички такси и облекчен режим на въвод.Безплатна юридическа и административна помощ,държавна охрана на земите от набезите на ирокезите.Своевремено изплащане от застрахователите на дължимите суми,гарантирана нетна печалба от10%.Като се направи всичко това,трябва сериозно да се помисли откъде ще се намерят толкова млади хора желаещи да възродят селското стопанство,модерно и работещо в конкурентна среда.Така,че само ДДС е една стъпка.Това което го пиша е само за 5 години и после си на"пангара".Мама меси,тати дава трябва да го забравим завинаги.

 21. 21 Профил на email
  email
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да попитам основната част от поплювковците тука като почна от първия... кой от вас е прекопал поне една леха и е боцнал поне няколко коренчета собствена продукция? Като ви чета писанията имам чувството, че вие градинка никога не сте виждали и нямате понятие какво е земеделие... но можете да се изказвате като капацитети! А противно на вас статията е много, много точна! Казвам го като човек който живее с проблемите на българското земеделие и животновъдство... Ако няма протекционистка политика за родното земеделие никога и по никакъв начин няма да се изправи на крака земеделието (и животновъдството) колкото и пари да се наливат!

 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  До коментар [#21] от "email": Аз. Занимавам се (единствено) като хоби с органично земеделие, за собствена употреба, на много малка площ и мога да се "глезя", като пръскам с чеснова вода/сода бикарбонат/ (съотв. единствените ми "пестициди" и "фунгициди", въдя калинки, садя невен и босилек между доматите, събирам ръчно колорадски бръмбари и пр. Осъзнавам, че ако си изкарвах хляба по този начин, щях да търся много различен подход.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  [quote#21:"email"]Ако няма протекционистка политика за родното земеделие[/quote] Напълно подкрепям!

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#21] от "email":

  Направо ми скъсахте сърцето. А по каква причина другите да не искат същото?
  За какво ужким икономически вестник публикува явни глупости? На автора далаверата му е ясна. ДДС-то остава за търговците. Защото никой не вярва, че ще намалят цените.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 25. 25 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#21] от "email":малка протекция ли е "мутризирането " на с.с.
  Малка протекция ли са ниските аренди...
  Земеделието няма да се изправи на крака, тук съм съгласен, но не поради причините показани от Вас.
  Протекцията не води до добри резултати: ето Ви един пример:Сега за да се стимулира бизнеса, можеш да регистрираш фирма с 2 лв. капитал.
  МОЖЕШ ЛИ ДА ВЯРВАШ НА ЧОВЕК БЕЗ ПАРИ....

 26. 26 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#20] от "chicago514":

  гарантирана нетна печалба от10% - КАТО НА ВЕИ-тата
  И после олеле мале

 27. 27 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1113 Весело

  [quote#21:"email"]Ако няма протекционистка политика[/quote]
  това е форума на либерастите бе човек!
  тези хора, са убедени, че ако от някъде може да се купи нещо евтино, а да се продаде скъпо, е по-добре, отколкото ако се произведе тук, и се продаде с по-малко печалба, да речем! Повечето от тези хора, са реститути, които си живеят спокойно от наеми или ренти, и на тях производството на каквото и да е, просто не им необходимо!

 28. 28 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Цените на голяма част от селскостопанската продукция у нас се надуват допълнително от веригата прекупвачи, която стои между производителя и потребителя. В много страни дребните и средните производители имат свои сдружения, които съдействат за реализирането на продукцията директно на пазара, тъкмо с цел да се избегнат прекупвачите, които печелят на техния гръб и на гърба на потребителите.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 29. 29 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#17] от "dogwoman":
  Ами точно там бедата, българите не могат да се сдружават. Що бизнес начинания се разтуриха заради крамолите на ортаците, не е истина просто... При толкова сбъркан манталитет нищо не може да помогне.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  До коментар [#29] от "Константин": Не знам, да ти кажа. Все гледам да съм оптимист. Според мен ако всичко е ясно, разписано и подписано от самото начало, не трябва да е невъзможно... Когато не е само на "мъжка дума" и на "стисната ръка" и пр. Страшни индивидуалисти и егоисти сме, обаче пък разумът точно това диктува: че заедно хората могат много повече, отколкото поотделно.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  Напълно утопични вярвания на дребния собственик в България, че като падне ДДС-то, някой ще вземе да се тъпче с повече повече хляб, банички, дини или салам българско производство. Или пък ще вземе по-често да си вади ключ за входната врата и да си ремонтира колата. По-вероятното е, при поевтиняване на храните като цяло, потребителят по-скоро да се разнообрази с по-претенциозни и екзотични хранителни стоки, с каквито местните производители са слабо представени по рафтовете.

  Освен това, дребните фермери изобщо не са регистрирани по ДДС, както и дребните гаражни магазини. Могат да си издават бележки колкото искат, защото ДДС върху тях няма по веригата. От понижаване на ДДС ще спечелят само големите вериги, които са данъчно изрядни и с една ниска ставка ще притиснат още повече дребните собственици, които разчитат точно на липсата на ДДС върху стоката си.

  Изобщо не споменаваме, че подобни изключения се израждат до невъобразими по размери практики на източване, а мераклийте да получат същото облекчение чакат на опашка оттук до луната и само дебнат кое ще е първото изключение, за да скокнат на ушите на законодателя със същото искане и за тяхната стока.


  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 32. 32 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#1:"purple_rain"]Когато не произвеждаш достатъчно качествена и конкурентна продукция нищо не може да ти помогне,[/quote]

  Това не може така директно да се каже за земеделския сектор но по принцип е вярно. Но земеделието трябва да се субсидира зверски, това е истината и всичко друго е прах в очите. У нас нищо не се гледа защото не може да се издържи на ценовия натиск от субсидираната продукция от други държави. Това е истината, а не, че българите сме мързеливи, не подлежим на коопериране и т.н. В земеделския сектор в момента приходите са много по-малко от разходите и като си на минус 2-3-4 г. и до там и се отказваш. Не всичко е така но това е тенденцията. Селското стопанство не може да се самоиздържа, това е гарантирано.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 33. 33 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Боза...
  1. Няма пряка връзка между ДДС и конкурентния внос. Нелегалният внос е проблем на митниците, така както невнасянето на ДДС (както от вносна, така и от местна продукция) е проблем на НАП. Затова имаме тези две институции.
  2. Проблемът с конкурентния внос, който е легален е в значителна степен проблем на по-високи субсидии, но не само. Дължи се още на по-висока производителност, а в някои случаи и на по-благоприятни климатични условия.
  Няма как да се конкурираме с Гърция, Турция, Израел, Йордания по слънчево греене, например. Няма как да се конкурираме и ако не извадим зеленчука на нивата, при това на поливни площи и не възстановим/развием парниковото производство.
  А даже и да го направим всичко това, ще трябва да се примирим с това, че съседите от юг ще ни бият сезонно, т.е. зимата и пролетта. Ние пък, можем и трябва да компенсираме през лятото.
  На времето зимата не ядяхме домати Сега, щом искаме да ядем, ще са най-вероятно внос. Като череши за Коледа от Чили

 34. 34 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#33:"Дамян"]конкурирме с Гърция[/quote]
  това е така, но все пак тогава има разходи за транспорт, така че дини по 20стотинки, и ябълки от Полша, по-евтини от нашите ми се вижда странно!

 35. 35 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#33] от "Дамян":
  Да направят парници при изворите на топла вода...
  Колко минерални извори имаме и колко парници са на тази вода?
  Българинът думата технология не я познава....

 36. 36 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1240 Весело

  Ха, туй не беше ли господина, къде пророкуваше вечно поскъпване на свинското и напираше за масирани държавни субсидии за инвестиране в свинки? Как са свинките - удариха ли вече 10 евро за кило живо тегло?
  По принцип намаляне на дедесето за храни е полезно, щото ще поевтини кльопачката за матряла. Другите писаници са глупости:

  - в селското стопанство не са заети малко, а прекалено много хора. 19% от трудоспособното население. И както сметнаха вчера, са заети през 10% от годината.
  - вносният зарзават извън ЕС повечето е с адвалорни митнически стойности. Па и далавера има само ако го продаваш на сергия без бележка - в супера трябва да доначислят дедесето в пълен размер
  - месо от ЕС пристига тука изобщо без дедесе, а не с различни ставки

  За "да не говорим за субсидиите им за производство, които са в пъти по-големи от нашите" - ми що да не говорим? Да извади некой "цифри" как е у нас и "как там у них"

 37. 37 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  М-дааа! И този човек написал статията минава за авторитет!
  Аз предлагам обратният подход. Всички фирми да бъдат регистрирани по ДДС! Без изключения, както е в много европейски държави. Дали няма да промени нещата съществено?
  Второто, споменато от колеги по-горе. Закон за защита на личната собственост и нейната неприкосновеност. Без значение дом, жилище, нива, или МПС е тази собственост, както и на самия индивид. Иначе едни ще сеят, а други ще прибират! Няма как да се получи! Хванеш ли го на нивата, просто го гръмваш, щото не си го канил там, а полЮцията идва само да го прибере и не само, че не те съдят, а напротив- Награждават те, че си ликвидирал един крадец. Ще има няколко убити, но след това ще се нормализират нещата и хората ще почнат да се занимават с земеделие и животновъдство!
  Третото и не по-малко важно, за което съм сигурен, че ще бъда оплют. Отделяне на малко внимание и на търговията, но на българските търговци, а не на привилегированите вериги!
  За 23 години преход се наляха милиарди в селско стопанство и промишленост, а не се даде и лев за търговия, а тя само се унищожава системно! Не по-малко важно е и Закон за отношенията между "Големи Производители" и "Големи Търговски Вериги", за който се говори от години. Спазване на такъв закон, както и на закона за нелоялната конкуренция, протекционизма, господстващото положение на пазара и т. н..
  Трябва да се разбере нещо простичко. Хубаво е производството, приветствам го, но нали това което си произвел някой трябва да ти го купи и продаде, иначе пълни складове и до там! А "Големите вериги" те рекетират, работят с огромни печалби, от порядъка на 40-50%, като изнудват производителите, а и за да ги заредиш трябва да си доста сериозен производител, което няма как да се случи с прохождащи производители, което на практика ги обрича на фалит!. Обикновеният търговец работи с много по-малки надценки, а и е много по лесно да се договориш с него, отколкото с "Великите търговци"!
  Тези виждания са спорни, но аз съм отворен за такъв спор!

 38. 38 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#34] от "ban":
  1. По-големи субсидии и 2. По-висока производителност.
  А производителноста е свързана най-напред с окупняването в сектора. Окрупняване, което позволява по-големи инвестиции.
  Ние окрупнихме в определена степен само зърнопроизводството и донякъде производството на пилешко. В зеленчукопроизводството и в животновъдството в момента сме на нивото в началото на 20 век... сто години назад по окрупяване на земята и окрупняване на производството.

 39. 39 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#35] от "ivanasenov":
  Точно! В тази връзка винаги се сещам за Сапарева баня... Зор да правят ски зона и да лежат на наеми и/или обсужващ туристите персонал. А мястото е идеално за развитие на СПА туризъм придружен с мощно парниково производство. И ските са наблизо, няма да избягат, ама ... изглежда наистина имаме психически отклонения... не ще народа да се занимава със земеделие и това е...
  Просто се чудя до къде трябва да стигне "маржа" за да се променят нещата, от една страна огромна структурна безработица от относително ниско квалифицирани хора и от друга - възможност за добри пари, ако се заемеш с земеделие.
  Доста от тия хора, дето стоят безработни в София имат къщи и ниви по страната... Но не.. седят в кръчмите и гледат лошо...

 40. 40 Профил на karakolq
  karakolq
  Рейтинг: 434 Неутрално

  тоя, че не става се знае - герберски кадър.....
  на мене ме се чени, че кучето е заровено в митницата.ТЯ разсипа икономиката, търговията и всичко на майка България /справка митническите селца и градчета из България/ и никой, ама никой от досегашните парламенти не хвана бика за рогата, а го доят над 20 години.
  На митницата всичко е ясно, ако не е ясно да стане.Както се внасят метали - така да се внасят и селскостопонски стоки - те тогава ще разберем кон боб яде ли

 41. 41 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  При присъединяването си към ЕС загубихме две важни битки - едната за размера на субсидиите в аграрния сектро, а другата за търговските марки. Това второто си е чисто наша вина, просте не ценим търговската марка, специфичното производство, особено био производството.
  Цял свят яде и пие френски продукти с деклариран произход и плаща луди пари, а ние се учим от французите, че имали много ядрени реактори. Имат... ама не са си батисали фундамента на всяка икономика - производството на храни.
  Идва нов пробрамен период в ЕС. За нас е жиснено важно да договорим ЕДНАКВИ събсидии с останалите, особено с тези в Гърция. И е добре новият европейски регламнет да позволява по-голма гъвкавост в събсидирането, да позволява на бенефициента да субсидире (примерно) с по-големи суми земите с по-ниска категория. Само това да постигнем, вече ще имаме повече средства за животновъдство и зеленчукопроизводство. А сага събсидираме главно зърнопроизводството, което продава на борсови цени.
  Ако с нещо трябва да се подпомага зърнопроизводството , това е поливното земеделие. Всичката субсидия там, защото ще се върне чрез стабилизиране и повишаване на добивите.

 42. 42 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Пълни тъпотии. Бисер Боев да си скъса трудовата книжка, ако му плащат за подобни приказки. Абсолютно не е наясно със земеделието, търговията и данъчната политика в този сектор. Няма понятие от тези неща. Също няма понятие какво се случва със земеделието в Западна Европа и САЩ, а блещи нещо за ДДС и тн. Явно в България сме обречени на неграмотници. Ако Тодор Живков управляваше България сега, в тези свободни условия и огромни пазарни възможности щяхме да сме една от най-богатите нации. Докато ни управляват разни пишман-перестройчици и прочие некадърници и мързеливци България и българите ще копаем дъното, а оттам отиваме в ЗАБВЕНИЕ!

 43. 43 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много верни неща има в статията и е хубаво много политици да я прочетат, тук повечето разбирачи коментатори не са отгледали и един домат или животно, за да видят накрая какво ще остане за тях.Естествено, че с такива мерки могат да се създадат хиляди допълнителни работни сезонни места, а после ще се възроди и консервната промишленост. Аз имам 50 дка царевица и 300 кози, а накрая на годината едва свързвам финансите, за каква политика в селското стопанство говорим. 2 пъти кандидатствам по 121 мярка за доилни агрегати и 2 пъти проектите ми не се класират, а сега ще връщаме неусвоени пари на Брюксел, е като нямам лоби в ДФ Земеделие, така ще да е.

 44. 44 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#41:"Дамян"]Ако с нещо трябва да се подпомага зърнопроизводството , това е поливното земеделие. Всичката субсидия там, защото ще се върне чрез стабилизиране и повишаване на добивите. [/quote]

  Да и като повишим добивите(след като последоватлно и неотлъчно унищожаваме горите, мерите и имаме хищническа агротехнология) ще унищожим и земното плодородие. Тогава ще се чудим пак АМА КЪДЕ СБЪРКАХМЕ........Поливното земеделие се прави само в сектор зеленчуци и отчасти овощараство, защото там нямаа риск от почвена ерозия заради много причини, както при зърнопроизводството. Ама това докато нашите арендатори го разберат България ще стане пустиня!

 45. 45 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#33:"Дамян"]Няма как да се конкурираме с Гърция, Турция, Израел, Йордания по слънчево греене, например. [/quote]

  ЕМА затова пък във фотоволтаиците на плодородни земи им скъсахме шортите

 46. 46 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#21:"email"] Като ви чета писанията имам чувството, че вие градинка никога не сте виждали и нямате понятие какво е земеделие... но можете да се изказвате като капацитети![/quote]

  ами то 99% от световните търговци със земеделски стоки имат общо с най-добрите бизнес училища, а не с боцкането и разсаждането.............

 47. 47 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#44] от "nando":
  Ами не е точно така. Има много стара и проста технология за опазване на почвата - нарича се сеидбооборот. Това значи, че ако на една нива две три години си сял пшеница, на третата, четвъртата прябва да засееш нещо друго - например рапица. Сега отглеждаме много рапица, а тя е от сем. бобови и обогатява почвата с азот. Добре е и всяка нива поне веднъж на 5-6 г. да се оставя незасята... А що се отнася до зърнопроизводството, абсолютно задължително е пролетниците да са на поливни площи, защото царевицата и слънчогледа зреят късно и ако юли август са сухи, както беше миналата година, добивите падат двойно. При такива добиви ще си по на далавера да не си засял.

 48. 48 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 892 Любопитно

  Много хубава статия ))) Поздравявам г-н Бисер Боев за мнението. Пък и данъчната конкуренция си е данъчна конкуренция.
  Само един въпрос ме гложди - готов ли е намаляването на ДДС ставката за храни, лекарства, електроенергия, ВиК, книги, вестници и т.н., както е в Гърция например, да се компенсира с по-висок корпоративен и подоходен данък? Например от сегашните 10% да станат 20%, за да бъдем почти като "...в Германия, и в Полша, и във Франция и Белгия примерно..."
  Бих се радвал на един честен отговор, но едва ли ще го получа
  Иначе за едно е прав, като насочва питанката си към Орешарски - всичкото това е въпрос на политическо решение.
  Или изборът е много прост - или плоско ДДС с плосък подоходен данък, или диференцирани ДДС ставки с прогресивен данък.

 49. 49 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  [quote#3:"Митко Василев"]Веднага казвам за ДДС-то и месото, че премахването на данъка няма да реши въпроса. [/quote]
  Съгласен. И сто 100 лв./литър да стане цената на бензина - българинът ще си кара колата, и 0,10 лв./литър да стане цената на бензина, българинът пак ще крадне бензин. Нещо такова и с намаляване на ДДС-то.

 50. 50 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#45] от "nando":
  е да тук си прав. Но това е друг проблем, проблем на прекаляване със стимулите. Ако стимулирахме с такива цени краставиците и доматите, бъди сигурен, че щяхме да имаме изобилие от тях... и ако стимулите са като при фотоволтаиците - за сметка на купувача, тоя зеленчук щеше да е непродаваем

 51. 51 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#24] от "Цецо":

  защото автора е бивш кадър на Икономедия и периодично ни осветлява с мнението си по различни въпроси

 52. 52 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#43:"Ivan Donchev"]могат да се създадат хиляди допълнителни работни сезонни места, а после ще се възроди и консервната промишленост. [/quote]

  ша се сетите за Тодор Живков ама късно е либе........впорчем от Дневник защо не се обадят на един двама министри и заместник министри на земеделието от времето на Живков и да ги питат тях как да се оправи този сектор. Първо ще се учудите някои от тях къде живеят и какво работят(ако са живи) и колко обикновени достъпни и ЗНАЕЩИ хора са. Имам чувството, че в България сме като в приказката за Египет, житото и старите хора..........

 53. 53 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#48] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Ако ще говорим за данъчна политика, точно тук е заровено кучето. Всички страни, които имат по-ниски ставки на ДДС (диференцирани или не) имат по-високи ставки за преките данъци, при това ПРОГРЕСИВНИ ставки! И като правило, това са икономики с положително външнотърговско салдо. Особено в условията в ЕС загубата на ДДС при износ няма как да се компенсира с мита... Така че, ако България успее да достигне чрез увеличаване на износа до положително външнотърговско салдо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да преразгледа данъчната си система и да увеличи дела на преките данъци.

 54. 54 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#47:"Дамян"] Това значи, че ако на една нива две три години си сял пшеница, на третата, четвъртата прябва да засееш нещо друго - например рапица.[/quote]

  далече си от истината приятелю. Точно такива повърхностни знания и разбирания(а те са в 95% от земеделците) унищожават българското земеделие.

 55. 55 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#47] от "Дамян":
  Сеитбооборот... За мно'о набЕдени земеделци, т'ва агронома е излишен...К'во сложно мо'е да има у орането и копането... докат не сА видЕ, че рабУтите одидо'а на злЯ...Ся латифундистите си научи'а урока и имат възможността да изкупуват земя и да диктуват разнообразието от култури...Протекции трЕбе, както пише Емил...и мно'о по-големи субсидии за плодове и зеленчуци...там ръчичка трЕбе да пипне, а т'ва е скъпо.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 56. 56 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#53] от "Дамян":

  То че е така, така е, но е хмммм как да го кажа - "прекалено оптимистично" да се очаква точно това правителство да направи някакво преразглеждане. Просто вътъка в парламента е много малък, да не кажа никакъв.
  Ако беше положението като предишната тройна коалиция, тогава бих гледал с интерес

 57. 57 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#47:"Дамян"] абсолютно задължително е пролетниците да са на поливни площи, защото царевицата и слънчогледа зреят късно и ако юли август са сухи, както беше миналата година, добивите падат двойно. [/quote]

  Пробвайте бе. Поливайте и царевицата и слънчогледа. Ако искате и пшеницата и ечемика поливайте(при сухи зими)) Тя България толкова експерименти е претърпяла, че сигурно и това ще преживее. Пробвайте ама ако не вдигнете добива двойно на пролетниците тогава КО ПРАИМ?!!!!

 58. 58 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#55:"dzwer"]Сеитбооборот... [/quote]
  Всяка гОдин трЕбе да сА сменя'ат културите... ама нЯ безразборно... има си ред.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 59. 59 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#54] от "nando": А бе не знам колко са повърхностни, но имат наколко столетия история Изстадана история. Знам го от дядо си, който го е научил от неговия дядо Е, тогава не са ползвали изкуствени торове, а само оборски и то само на зеленчука
  Да не говорим, че съвременните системи за напояване щадят повърхностния слой.

 60. 60 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#55] от "dzwer": извинявам се за сеиДбооборота правлиното е с Т. Имаче съм съгласен с казаното, доколкото схванах диалекта

 61. 61
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 62. 62 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#57] от "nando":
  Селото на баща ми е в "яката на Родобите" и има изобилие от вода от планината (река Или дере). Напоява се гравитачно от турско време. И от ония времена вадят по две реколти на част от парцелите. Царевицата им стига 2.5 - 3 м. и дава близо 1000 кг./дка зърно. Отделно силажа.. Замята е малко, но страхотна и чиста и до днес. Дядо ми е бил "кулак" с около 40-50 дка. т.е. с най-много земя. Така че, не съм професионалист, но съм си селянин едно поколение назад

 63. 63 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#59:"Дамян"]Да не говорим, че съвременните системи за напояване щадят повърхностния слой. [/quote]

  не думай. Поливането имало и вредна страна така ли?! А аз мислех, че само повишава добивите! А иначе дядо ти правилно ти е казал за торенето с оборски тор. Само не знам ти какво ще кажеш на твоите деца за торенето с изкуствени торове? За пестицидите, хербицидите......абе въобще ЧУДА ИМ СЕ на европейците колко са прости- да се хващат с биоземеделие....вместо да си изсекат горите, да си пресушат блатата и реките да разорат поляните да торят, да пръскат...ей колко ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ в туй земеделие бе!

 64. 64 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#60] от "Дамян":
  Т'ва с "д"-то и "т"-то 'ич да не ти пука...За мно'о народ не е ясно, че земеделието е наука...Идиоти, лакоми за пари такова'а мамата на бази, опитни станции, сортове, породи...Парадокс... тричленката ликвидаторЕ бе'а върли партийци, кой секретар на АПК-то, кой на нЯщо друго...И цитат от тЕх-"КолкУ повеке продадем, повеке и по-дълго заплати ще взимаме"...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 65. 65 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#63] от "nando":
  Ще им кажа, че е лошо, но неизбежно иначе ще трябва да редуцираме населението на земята до численоста от средните векове... Мда... да не говорим, че почти цяла Европа преди 2000 г. е била една огромна широколистна гора... ама на, трябва да се яде

 66. 66 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#63] от "nando":
  Знаеш ли как отглеждат дини в пустинята? Примерно в Узбекистан?

 67. 67 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#62:"Дамян"]Царевицаа им стига 2.5 - 3 м. и дава близо 1000 кг./дка зърно.[/quote]

  е аз пък съм от лудогорието и там подобен добив на НЕПОЛИВНИ ПЛОЩИ се приема за среден. Добрите арендатори имат и по 1200 и повеме кг от дка. Някои казват, че добива зависи от годината(дъждове и тн), но аз си мисля, че ЗЕМЯТА си знае кога колко да пусне. Ако искаш скъсай я от поливане и торене за един среден период от 5 години добива ще бъде приблизително еднакъв. По-важно от всичко е да се пази ПОЧВЕНОТО БЛАГОРОДИЕ. Ако земята се експлоатира прекалено хищинически и такива като тоя БОЕВ дават акъл как България да се оправи от земеделие тя(земята) просто в един момент ще се срине като добиви. Тогава и 100 години няма да стигнат, за да се възстанови почвата(но това включва и гората и поляната и животните и тн). Богатството на сегашните земеделци е до голяма степен на основата на правилното и екологосъобразно експлоатиране на земята до 89 година. Ако сега прекалено се натисне земеделието(а алчните арендатори само това искат) и се иска още и още от него то просто ще се срине!

 68. 68
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 69. 69 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#63:"nando"]А иначе дядо ти правилно ти е казал за торенето с оборски тор.[/quote]
  Да-а... ама колкУ по-лесно е да Фърлиш 15-50 кила тор на декар, и то с "песъкара" използван зимата...друго е да ти трЕбе специално ремарке , товарач и време да Фърлиш по тон-два гюбре на декар... То и гюбре нЕма... от 10 млн през 1990, овцете нЕмат милЬОн...кравите и те са десет пАти по-малко...откадЯ гюбре...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 70. 70 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#37:"razlichen123"] Хванеш ли го на нивата, просто го гръмваш, щото не си го канил там, а полЮцията идва само да го прибере и не само, че не те съдят, а напротив- Награждават те, че си ликвидирал един крадец. [/quote]

  напълно съм съгласен. Така обаче от самосебе си би се решил и друг проблем, което ще остави без работа търтеите от БХК.

  седеньето го зголемува задникот
 71. 71 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#68:"Кентавър"]Я пробвай да изкараш дори 100 кг от декар царевица без поливане и ела пак да си говорим.[/quote]
  ...... леко... В Добружда, един дъжд от 10-15 л/м2, стига да е навреме е достатъчен за голем добив...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 72. 72 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#61] от "Кентавър":

  Тцъ. Въобще не е само това. Ей го сутринта четох, черешовите масиви, май в Благоевградско, се пазели с полиция.
  Добре бе, и да се науча да копам и да отида да копам, после кво, с пушката да си пазя продукцията?
  Ай сиктир.
  Спокойствие трябва да има, да видиш как копането ще дойде самО.

 73. 73 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#72] от "deltalink":
  ...т'ва за спокойствитето е прЪва точка...То не стига, че "завода" е на открито, нЕма делник, нЕма празник, нЕма от осем до пет у офиса...ами нощЯ и деня трЕбе да си гавазин...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 74. 74 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#66] от "Дамян":
  До коментар [#67] от "nando":

  коментарите ви са по-интересни от самата "статия". Самият Бисер Боев е схемаджия, който просто вижда възможност за врътка, ако "падне" нещо си. Не е произвел и един стрък или отгледал едно гуде.

  седеньето го зголемува задникот
 75. 75 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#67] от "nando":Еее, в лудогорието е чернозем, у наше село не е
  По принцип си прав за алчноста, но има още нещо - безмизъчието. Двете в комбинация наистина могат да разсипят земята. Но ВСЕ ПАК за поливането не си прав. Правилното поливане просто компенсира липсата на дъжд, когато е най-необходим. Миналата година минах там, през Лудогорието и видях очайващо изсъхнал слънчоглед, а предполагам, че и с царевицата е било така.
  А можеше да не е чак така, с малко поливане. И сега като гледам износа на слънчоглед за 2012 г. виждам, че е двойно по-малък. А това няма нищо общо с алчноста, това са си чисти загуби за фермерите.

 76. 76 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Държавата трябва да се ангажира със селското стопанство, като организира изкупуването на земеделската продукция и намира пазари за пласирането и на едро в чужбина. За земеделеца не е най- трудното да произведе стоката, а да я реализира на пазара. А пазари за земеделската продукция има по целия свят. Дребният производител няма как да си осигурява пазарите, особено зад граница. Историите за Бай Ганьо с дисагите само отчасти представят проблема. Всъщност Ганьо Балкански е представял мостри, а търговията и изкупуването са се организирали от едрите търговци. Без "морковче" пред очите никой не ще да тича. Няма ФАЙДА!

 77. 77 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#76] от "bobhunter": Ами държавата още от времето на ОДС организира няколко борси за селскостопанска продукция при това с европейски пари. И си останаха празни и до днес... Държавата може и трябва да създаде по-добри условия за реализирането на селскостопанска продукция - освен борса и тържища за по-дребните стопани, които да провават директно на потребители. Това дето сега му викаме зеленчукови борси, не е борса Няма пряка среща между производител и търговец. Има среща на търговец на едро с търговец на дребно.
  Държавата не трябва да се занимава с търговия на каквото и да е пък мисля аз, но трябва да се заеме с тези дето нарушават закона - прекупвачи със силови методи или цигани, опустошяващи реколтата като скакалци... Има какво да се направи...


 78. 78 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#76] от "bobhunter": Там където има крупно земеделие - в Добруджа има и крупни търговци, които реализират износа. Това са Каргил, Гленкор грийн, Севан, Октопод ... правят по над 200 млн. годишно от търговия на едро със зърно. А в обратната посока - с търговия на едро с торове, препарати за разстителна защита и т.н.

 79. 79 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#77] от "Дамян":

  ...Те ти една идеА... "прясна земеделска продукция" в Париж е тази, произведена в радиус до 150 км от града... някой, хванат че лАже...забравя да си продаде стоката там и губи субсидиите за години напред...т.е. от фермер, става аргатин...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 80. 80 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#79] от "dzwer": E па то, ако праснем едим пергел с рамо 150 км. около Пловдив, ще обхванем половин България в т.ч. и София Но е така, както казаш де. Трябва си смислен ред, и този ред трябва да се спазва

 81. 81 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#37:"razlichen123"]Тези виждания са спорни, но аз съм отворен за такъв спор![/quote]

  Какъв спор? Ударил си десятката с тези разсъждения.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 82. 82 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#80] от "Дамян":
  Е, нЯ толкУ буквално де... кат' са отделят производителите от търговците, има чалъм за контрол.Я виж по сергиите сЯ как уж производител продава банани, лимони и портокали...за другите екзотики, нЕма да редим...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 83. 83 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#82] от "dzwer":Най съм впечатлен от череши и сливи посред зима внос от Южна Америка... с цени 5-6 лв. за... 10 грама Е, с пушка не могат да ме накарат да си купя... За дядо ми вече споменах, но баба ми ме е учила да се яде това дето го добиваш наоколо и да го ядеш когато му е сезона. Не уточни какво разбира под "наоколо", ама то ясно. Затова зимъска рупаме с жената зеле, ряпа, моркови, цвекло, целина сурови и туршии И не че нямам пари да си купя домати и краставици, ама на вкус го докарват на ...донапрен

 84. 84 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#83:"Дамян"]с цени 5-6 лв. за... 10 грама[/quote]
  е... за 100 гр.

 85. 85 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1678 Весело

  До коментар [#57] от "nando":

  Ако не поливаш царевицата добива ще ти спадне 4-но. Ако изобщо го имаш.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 86. 86 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#77] от "Дамян":

  Да ама на дядовците ни не държавата е организирала бизнеса. Сами са се сдружавали в кооперации. А сегашните "производители" само знаят да риват. Някой им пречи, държавата да им помага, купувачите тъпи и не разбирали и т.н. Могат да се организират да блокират пътища, но и през акъла не им минава де се организират за пласиране на продукцията. Или за доставка на консумативи.
  За консултации от агроном, ветеринар или не дай боже агрихимическа лаборатория и дума не може да става.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 87. 87 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 602 Весело

  [quote#83:"Дамян"]. Затова зимъска рупаме с жената зеле, ряпа, моркови, цвекло, целина сурови и туршии И не че нямам пари да си купя домати и краставици, ама на вкус го докарват на ...донапрен[/quote]
  Т'ва е истината...да произведеш туй що шА туриш на трапезата...по- 'убаво от него нЕма...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 88. 88 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 633 Весело

  На "левунгерите", които нещо ме зазъбват да им давам обяснения, ще кажа само едно - това ми е политическия профил, така че сами си вадете изводите http://4.bp.blogspot.com/-Eb2LwApWdRQ/UaNhTEYYpBI/AAAAAAAAAVU/9bjfuyc62Bc/s1600/moeto.jpg
  Нема кво да ви обяснявам.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 89. 89 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#86] от "Цецо": Абсолютно!!! Българинът излежда е загубил способноста си да работи в съдружие, което е голяма беля... приятели, БРАТЯ, направят фирма и се изпокарат на първата година...
  Ако не щат производствени кооперации, поне да направят търговски - да излязат по-големи, по-силени на пазара. И банка ще ги подкрепи и евросубсидии ще вземат повече, ама не...
  Държавата, та държавата...
  Първите кооперации в България са били с търговска цел... щото и тогава и сега не е лесно да излезеш на пазара и да си вземеш цената.

 90. 90 Профил на longin
  longin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Глупости, глупости - всяко диференциране на ДДС е противопоказно в държавата на тарикатите и измамниците, измислила поговорката "законът е врата у полето"..и показваща нагледно чрез съдебната си и МВР система как наличието на ВСЕ ПОВЕЧЕ закони и норми те се заобикалят и прескачат; за България може да сработи обществена най вече обществена система с по-малко закони и изключения, съответно и по малко администрация, а един ден, като се подменят поколенията и традициите от тарикатлъци - и (ако) се появи обществена нетърпимост към измамниците - тогава в едно такова бъдещо, по зряло общество може да се въвеждат диференциации, изключения, преференции; не случайно в неразвитата източна европа има плоски данъци навсякъде, а в развитата и узряла западна няма...

  . И в туризма не трябва да има преференции!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 91. 91 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1088 Любопитно

  "Никак обаче не ми се вярва, че селското стопанство в България, което има и традиции, и..."

  Ако под традиции, разбирате унищожилите традициите текезесета, трябва да четете повече книжки г-н Боев

 92. 92 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#16] от "philipk":

  Абсолютно си прав, но имаме едно малко "но". Че тук липсва ефективният контрол за произхода на стоката. Масово тирове минават през границите пълни с каква ли не продукция, която се фактурира като нещо друго, за което или митото е по-ниско или няма и съответно стъпва на нашия пазар на нереално ниска цена. Това е много голям проблем. Вторият проблем са прекупвачите-мутри, които рекетират хората и им изкупуват нещата на безценица. Третият проблем са циганите - както някой спомена по-горе - хората по селата си гледат 10 корена домати и това е. Е, така е, ама ако идете в някое село в Северна България и видито що цигани са и как, ако насадиш нещо различно от жито просто няма да прибереш нищо накрая, освен ако заедно с доматите не вземеш и да минираш полето.

 93. 93 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#37:"razlichen123"]А "Големите вериги" те рекетират, работят с огромни печалби, от порядъка на 40-50%, като изнудват производителите, а и за да ги заредиш трябва да си доста сериозен производител, [/quote]
  Понеше си отворен за спор та да споделя. Не е вярно че имат такава норма на печалба. И те са на зор. В началото не извиваха толково ръце на нашите производители, но от 2009 г. пазарът се свива яко и те не могат да си възвръщат инвестициите, които са сериозни... и озверяха напоследък... Но не виждам смислен начин да бъдат ограничаване. Мисля, че ще е достатъчно да се стимулира по-дребната търговия. Под по-дребна не разбирам гаражна търговия, а по-малки, "квартални" магазини (вериги) и най-вече местни специализирани пазари.
  Аз лично не влизам в големите хипермаркети, забравям къде съм паркирал и после по 10-15 мин. си търся колата , но бих се дигнал до примерно Пазарджик или Костинброд или Петърч да си напазаря нещо вкусно, качествено... Дали ще пазариш от хипермаркет или от специализиран пазар , фризера си е необходимост.

 94. 94 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#48] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Адски е глупаво да се надяваш да компенсираш намалено ДДС с увеличен подоходен данък

  1. Погледни приходите от едното и от другото в бюджета.
  2. Като увеличиш подоходния, хората просто няма да го плащат. Докато от ДДС се бяга много по-трудно.

  Абе бюджета лежи върху ДДС и акцизи, та е наивно да се очаква намаление, при положение, че и без това дефицита е на кантар.

 95. 95 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#69] от "dzwer":
  По въпроса с торенето има развитие... по света, че даже и у нас Агрополихим вече произвежда комбинирани торове в капсули, които се полагат заедно със сеитбата на сменената. Хаби се в пъти по-малко тор, а ефекта е дори по-голям. Ама всичкото това се изнася, щото няма пазар в България - скъпичко им се вижда на хората В Израел по време на сеитба влагат и капсули с ВОДА!!! Ама и самата капсула е последна дума на технологията... разгражда се като му дойде времето. Сметнато е кога ще се разпадне

 96. 96 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#93] от "Дамян":

  -----------------------------"Понеше си отворен за спор та да споделя. Не е вярно че имат такава норма на печалба. И те са на зор. В началото не извиваха толково ръце на нашите производители, но от 2009 г. пазарът се свива яко и те не могат да си възвръщат инвестициите, които са сериозни... и озверяха напоследък... Но не виждам смислен начин да бъдат ограничаване. Мисля, че ще е достатъчно да се стимулира по-дребната търговия."---------------------

  Ти май обичаш спора, заради самия спор!
  Та по темата. Имаш ли на представа, колко са дефакто работещите в "Големите вериги". Само касиерките и охраната плюс управителите. Няма и 20% от реално присъстващите там! Всички останали получават заплати, а и се осигуряват от фирмите дали стока да им се продава там! Каква по-нелоялна конкуренция от тази? И на мен да ми плащат заплатите и осигуровките на персонала от другаде, тогава и аз мога да се правя на велик!
  Имаш ли на представа, че за да дадеш стока за продан там, на всеки бар код трябва да платиш такса, независимо от това колко ще продадеш от дадения артикул, като тази такса е различна и е от 60 до над 600 лева, за един бар код. В твоя квартален магазин номенклатурата е поне 5-10 хиляди заглавия. Ако собственика вземе по 60 лева, сметни дали стоката дето е вътре не може ли да я подарява направо!
  Плаща се също за място за излагане, ако искаш на повече лица плащаш за всяко. Ако искаш и стока на пале плащащ, както и за втора точка на излагане и т.н... Плаща се за синя, червена и сарънбозова точка за промоция, за всеки новоотворен търговски обект на веригата, за рожден ден на обект, за брошура, за национална кампания, за поставен рекламен плакат или билборд и така над 91 точки по които си изнудван.
  Освен това, "големият търговец" получава и най-високият процент отстъпка в цялата страна, като често цените се определят от чужбина, а местният представител се компенсира със стока! Този процент обикновено почва от 40% нагоре! А кварталният магазин получава най-много 5-10%, ако има промоция!
  Та за каква конкуренция може изобщо да се говори, за добри търговски практики и квот се сетиш още?
  Това бе причината да ни приемат У ЕВРОПАТА! Да ни превземат икономически, което и стана и да си продават нискокачествените стоки тук и да източват икономиката ни, за да живеят ТЕ добре! Във Франция, ако делът на местата стока падне под 90% в техните вериги, става национален проблем, а статистиката показва, че чуждестранната стока продавана в България е над 78% СЕДЕМДЕСЕТ И ОСЕМ процента. Е за това няма производство и имаме такава безработица! Защото ни управляват МАЛОУМНИЦИ и ЗЛОУМИШЛЕНИЦИ!

 97. 97 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 467 Неутрално

  глупости на търкалета дрънка гн боев. иска се работа (особено за зеленчукопроизводството тя е мъка, не е като с трактора по нивите за житото) и подходящ маркетинг. не са занижени цените в турция и македония - не знам колко хора са ходили в анадола (не в анталия) и са видели поливното земеделие на комшиите.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 98. 98 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#96] от "razlichen123":
  Споко бе човек! Знам ги тези неща и казвам, че са лоши. Проблемът обаче не е там. Проблемът е, че стана модерно да се ходи да се пазари от там. Цените не са толкова ниски, че да привличат. Ходят разни да пълнят колички за по 200 лв. и се оглеждат дали са ги забелязали... и бабите до тях, са се ловнали на промоцийка...
  Иначе който производител не му е изгодно, да си продава стоката другаде, а не в хипермаркетите. И въпросът е да има такова "другаде".
  И пак казвам. Нормата на печалбата не им е голяма. В момента всички големи вериги са на ЗАГУБА! И 2011-та бяха на загуба. Пикадили, например са с 22 млн. лв. загуба за 2012-та. Оборота на Метро е спаднал от близо 1 млрд. лв. преди наколко години, на 700 млн. лв.
  Всички са тук и са в бясна конкуренция помежду си - и Билла с Карфур и Метро с Лидл и Кауфланд.
  И се опитват да избият от местните производители. Не оспорам това. Просто местният производител трябва демонстративно да се махне от там, заради недобросъвестно и неравноправно отношение, но трябва да има къде да отиде. Това казвам

 99. 99 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 892 Неутрално

  [quote#94:"niakoi_si"]Адски е глупаво да се надяваш да компенсираш намалено ДДС с увеличен подоходен данък[/quote]

  ))) Не е глупаво, повярвай ми ))))
  А иначе - от корпоративен подоходен данък ще се скатаеш лесно, горе долу колкото лесно се скатава ДДС, но от личният подоходен данък (ДОД) почти няма възможност за бягане. Само си помисли - по какъв начин можеш да скатаеш данък от работна заплата легално? Изключвам плащането "в пликче"

 100. 100 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#96] от "razlichen123":
  Имаше среща между местни производители на храни и евродепутати. Петиция писаха, протестираха в ЕП. Сезирана е и КЗК по въпроса, но се съмнявам, че нещо може да се промени по тази линия...
  Големите ни производители като Бони холдинг и Белла България нямат особени проблеми с големите вериги. От друга страна си имаме наша доста голяма верига - Фантастико... имаме по-малки и по-човешки вериги като Т-маркет (Максима) и Про маркет (Европа). Там пласират предимно български храни... По-голямата драма е тази дето я нищим по темата - че вносните храни вече идват по-евтини още по цени на едро... германските сирена (кашкавал) и колбаси вече са по-евтини от съответните български от същия клас при аналогично качество.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK