Читателски Дневник: Без сваляне на ДДС селското стопанство няма да се възроди

Читателски Дневник: Без сваляне на ДДС селското стопанство няма да се възроди

© Надежда ЧипеваКато човек, който има малък бизнес в областта на търговията с хранителни стоки, две изказвания привлякоха вниманието ми през изминалата седмица. Първо земеделският министър проф. Димитър Греков правилно забеляза, че без възстановяване на напоителните системи и драстично ограничаване на вноса на зеленчуци и плодове на многократно занижени цени през митниците родните производители нямат шанс. Миналата събота пък пред "Дарик радио" премиерът Пламен Орешарски каза, че той е принципно против различните ставки за ДДС.


Никак обаче не ми се вярва, че селското стопанство в България, което има и традиции, и


потенциал за създаване на десетки и стотици хиляди работни места
и съответно би могло да е един от двигателите за преодоляване на кризата, действително ще направи скок в развитието си без сваляне на ДДС, който в момента е 20%, и ще се опитам и да се обоснова.


В цяла Европа, към чиито правила и стандарт все се стремим, с изключение на няколко държави, ДДС върху храните е по-нисък - варира между 5 и 15%. Някак не ми се вярва управляващите и в Германия, и в Полша, и във Франция и Белгия примерно да не им се иска този данък да е по-висок, нали така в бюджета теоретично биха влезли повече пари. Сигурен съм обаче, че във времето те са проверили, че едно е да искаш, а друго е да стане на практика, и затова ставката е различна.


Това е и една от причините вносът на охладено месо у нас (в България около 70-80% от месото е вносно) да идва предимно от тези държави - през по-ниския данък те отдавна са в бялата част на икономиката, разполагат с евтино финансиране, да не говорим за субсидиите им за производство, които са в пъти по-големи от нашите. В резултат родните производители на месо покриват едва 20% от нуждите на скромния ни пазар, мъчейки се да оцелеят и


лутайки се постоянно между бялата и сивата част на икономиката


Малко по-различно стоят нещата при зеленчуците - вероятно там родното производство покрива поне 50% от консумацията в България, това обаче си става на черно. Щом новият земеделски министър знае, че плодовете и зеленчуците влизат в страната ни на 10 пъти по-ниски цени, да не би митниците и финансовото министерство да не знаят, а защо нищо не са направили за 24 години да спрат този процес, е съвсем друг въпрос. Тоест и тук още от входа се спестява ДДС в порядъка на поне 1-2 милиарда годишно и родните производители стават неконкурентни, а за субсидиите, които са в пъти по-високи от българските, си е ясно.


Единственият начин за оцеляване на българските производители на плодове и зеленчуци е да останат в сивата част - щом при вноса реалният ДДС не е 20%, а примерно 2-3-4%, тогава те въобще не регистрират продажби и остават живи, а бюджетът - празен. Аз от сергия касова бележка не съм получавал, а малките магазини за плодове и зеленчуци масово не са регистрирани по ДДС. За борсите за земеделска продукция издаването на фактури продължава да е екзотика. Веднъж на тримесечие данъчните правят по някоя показна акция за пред телевизиите, а след това нещата си продължават постарому - 10-20% официален оборот, по някой лев за проверяващите инспектори и всички са доволни.


Освен че свалянето на ДДС би завишило многократно приходите в хазната от този конкретен данък и би намалило измамите (не е никаква тайна, че от търговията с храни се правят едни от най-успешните схеми), би осветлило и поне 50-100-150 000 човека за пред здравната и пенсионната система, които страдат от липса на приходи и дупката се увеличава.


Струва ми се разумно новите управляващи, вместо да си чешат езиците за пред твърдия електорат и да смятат как хипотетично строежът на "Белене" би създал нови 50 000 работни места примерно,


да пресметнат какви биха били позитивите за фиска и обществото от осветляването на скрити обороти


от няколко милиарда годишно в производството и търговията с земеделска и животновъдна продукция. По скромното ми мнение второто би било многократно по-смислено решение от всякаква гледна точка, особено ако се претендира, че селското стопанство е приоритет, да не говорим, че НАП и митниците имат технологичен и човешки ресурс да осъществят подобна промяна, стига управляващите да поискат, разбира се. Защото дългосрочно строгият контрол на митниците при вноса е толкова реалистичен, колкото строгият контрол на Здравната каса при 400 действащи болници в страната - добре звучи, но на практика не работи.


Ако нещата останат както в момента, поне лично за мен всичките пожелания за възраждане на селскостопанското производството ще останат в сферата на пожеланията. Министър-председателят Орешарски има практически опит от позитивните промени при сваляне на осигуровките, данък общ доход и корпоративния данък през годините и точно на него едва ли трябва дълго да се обяснява, въпросът е дали ще има желание да излезе от матрицата.


Бисер Боев е собственик на "Месо, деликатеси и вино". Той е бивш изпълнителен директор на "Икономедиа". 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK