Удобно заобикаляне: И ГЕРБ не се е разграничила от Делян Пеевски

Бившият премиер Бойко Борисов (вдясно) удобно заобикаля темата защо изборът на Делян Пеевски е проблем.

© Дневник

Бившият премиер Бойко Борисов (вдясно) удобно заобикаля темата защо изборът на Делян Пеевски е проблем.Независимо от изригването на вулкана на недоволството на българските избиратели от безмерната политическа наглост и цинизъм при избирането на скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС до момента партия ГЕРБ не се е разграничила от него. Бившите управляващи, които са и най-голямата политическа партия в страната, все още не са формулирали ясна оценка


защо Делян Пеевски е неприемлив за такъв ключов за националната сигурност пост


Какво знаете за г-н Пеевски?
- Сега чета, че е бил уволняван от Сергей Станишев като заместник-министър. Бях го позабравил.
Наистина ли? Четири години не знаехте, че той е най-крупният собственик на  медии, че те се финансираха частично с държавни средства от КТБ и че само ви хвалеха?
- Както виждате, аз не се меся в медиите. Нито в техните, нито във вашите, нито в които и да било.


В нашите вие не можехте да се месите, но се ползвахте от благоволението на неговите много активно, и особено г-н Цветанов....
- Нито мога сега да Ви кажа "пишете хубаво", нито да Ви кажа "пишете лошо". Ако една медия е решила да пише хубаво днес, тя ще го напише. Ако е решила да пише лошо, пак ще го напише.


Ето как се измъква от темата Бойко Борисов в интервю за "Дневник", направено малко след избора на Пеевски в петък. И той, и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов (който имаше словесни сблъсъци в парламента с Пеевски, в единия от които депутатът от ДПС му каза, че се "познават много добре", също не аргументира ясно какъв е проблемът с избора) и други представители на ГЕРБ се изказват през последните три дни, като удобно заобикалят същността на проблема. Те използват скандалния избор за ДАНС само като атака към БСП и управляващите.


Банално, но защото ГЕРБ не са част от решението, а част от проблема. Те не са се противопоставили на срастването на всички възможни власти - съдебна, изпълнителна, законодателна и медии - в едни ръце. Не са порицали концентрацията на държавни средства в Корпоративна търговска банка (КТБ), чрез което този уродлив олигархичен модел се издържа финансово. Напротив, те ги подпомагаха.


Сега ГЕРБ не излъчва никакви послания, няма стратегия, а като че ли просто


изчаква отвращението от БСП и ДПС отново да върне избиратели при тях


За автори на концепцията за срастване на партия с финансова, медийна и индустриална група се смята Ахмед Доган и донякъде бившият президент Георги Първанов. Това са и двамата политици, срещу които никога не е имало негативна информация в медиите, контролирани от КТБ и Пеевски.


Може да се каже, че тя започна да се реализира в края на мандата на НДСВ с покупката на пресгрупа "Монитор". Институционализира се при тройната коалиция, когато придоби мащаб и стана ясно, че държавата с парите на държавните предприятия подкрепя една икономическа и медийна групировка срещу медиен комфорт и оплюване на политическите опоненти и конкуренти в бизнеса.


Политическият Франкенщайн груп обаче придоби колосални размери и доминираща роля при управлението на ГЕРБ. Държавните пари в КТБ се удвоиха, а


Делян Пеевски и Цветан Василев не получиха от Бойко Борисов само това, което не поискаха


Това естествено не им попречи да го предадат седмици преди изборите и с грубата си медийна атака срещу ГЕРБ да направят управлението на ДПС и БСП възможно. Това е доказателство, че в основата си този олигархичен модел има политически корен в ДПС. Всичко започва и свършва с идването на власт и консумирането на публични ресурси.


Отношението към Франкенщайн груп ще бъде и главният разграничител за политическите партии отсега нататък.


Онези партии като ГЕРБ, които се свенят или страхуват да се разграничат, нямат моралното право да бъдат отново на власт


Освен ГЕРБ прави впечатление пълното мълчание на Иван Костов по темата "КТБ и Делян Пеевски" не само в момента, но и през последните пет-шест години. Справедливо е да се каже, че неговият заместник в ДСБ Радан Кънев зае ясна и смела позиция.


През годините мълчаха и продължават да мълчат различните отломки от СДС, с което потвърждават, че може би символът на българската политическа промяна по-скоро е минало. Не сме чули нищо конкретно и от Надежда Нейнски, и от Мартин Димитров (въпреки позициятя на партията им, че изборът на Пеевски е унижение и толкова).


Недостатъчно ясна и категорична беше реакцията на Меглена Кунева, лидер на Движение "България на гражданите". Липсваше оценка защо Пеевски и моделът КТБ са проблем на българското общество.


От формации като "Атака" и РЗС нормалните и мислещи избиратели не трябва дори и да очакват оценка, защото те са в бизнеса "политически партии под наем".  Обезкуражаващо е, че отломъкът на "Атака" - Националния фронт за спасение на България, също не реагира ясно, а даваше вид на автентична протестна партия.


Затова сегашният протест няма партийно представителство. Факт, който често изтъкват и участниците в него, за да няма объркване.


Протестът е срещу БСП и ДПС, но едновременно с това


срещу всички бивши и бъдещи управляващи, които за зависими от олигархичната структура около КТБ и Пеевски


по някакъв начин. В момента енергията от справедливия гняв на избирателите няма накъде да се насочи. Протестиращите вече ескалираха исканията си към оставка на правителството и нови избори. Вероятността за успех не е малка, защото това правителство и без това дойде на власт с минимални гласове и без сериозна обществена подкрепа. 


При липса на политическа алтернатива и избор само между зависими от олигархичния обръч около КТБ партии обаче и при нови избори отново може да се достигне до подобен изборен резултат. Тогава ще последва и ново, пълно отчаяние от безизходността, а Делян Пеевски направо - да си стане премиер.


Дали ще се появи достатъчно бързо нов широк граждански и политически проект, от какъвто очевидно има нужда - отговорът предстои. Първото условие за него ще е да докаже, че не е свързан и не може да зависи от корупционното влияние на Франкенщайн груп, и чак след това може да претендира за доверието на избирателите да изведе страната от кризите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK