Десните във Варна дояждат останките си

В началото на тази година повече от 30 хил. граждани на Варна излязоха по училите, за да кажат, че искат властта си обратно. Пет месеца по-късно оставиха съдбата си пак в ръцете на тези, срещу които протестираха.

© Спас Спасов

В началото на тази година повече от 30 хил. граждани на Варна излязоха по училите, за да кажат, че искат властта си обратно. Пет месеца по-късно оставиха съдбата си пак в ръцете на тези, срещу които протестираха.Пет от самоопределящите се като "дясно центристки" местни структури на политически партии във Варна официално обявиха подкрепата си за кандидатурата на Иван Портних (ГЕРБ) за кмет в петък. Към тях се присъединиха и двама от организаторите на протестите в града от февруари и март т.г. Елена Добрева и Красимир Жейнов.


Сред представителите на политическите партии, присъствали на събитието, бяха председателите на местните структури на СДС Цанко Цветанов, на Новото време Минко Христов, на Гергьовден Илия Кафалийски, Ради Радев на местната политическа формация Свободен избор, и на Радикалдемократическата партия Димитър Илков.


Тъй чужди, тъй близки...
Веднага след края на предизборния флашмоб в централата на СДС във Варна както Портних, така и останалите участници в него разпространиха до медиите текстове на декларации.


"Благодаря на хората с десни убеждения, че оценяват моята визия за развитието на Варна, че застават зад ясните и конкретни стъпки, които предлагам за превръщането й в един модерен и проспериращ град!", написа кандидатът за кмет на ГЕРБ.


"Тази подкрепа не е вследствие на решение на партийното ръководството във Варна, а вследствие на желанието на членовете и симпатизантите и дясномислещите хора в морската столица следващият кмет на града да се казва Иван Портних", обясни местният лидер на СДС Цанко Цветанов.


Както търсенето, така и декларирането на подкрепа в този формат не би трябвало да бъде изненада. По един или друг начин всички партии, присъствали на вчерашната сбирка, през последните 14 г. (трите пълни и един недовършен мандат на Кирил Йорданов) бяха част от установения политически монопол в града. Нещо повече – преди изборите през 2011 г. повечето от тях водиха яростна кампания против ГЕРБ, а само дни преди втория им тур във Варна направиха рязък и срамен завой, подкрепяйки категорично Кирил Йорданов. Сметката за тази политическа авантюра СДС и ДСБ платиха по време на парламентарните избори през май. Повтарянето на подобен сценарий сега би имал същия ефект, но работата ще е свършена – обърканите избиратели във Варна няма да стигнат до урните на 30 юни.


Предисторията на подкрепата


Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов подаде оставка на 6 март т.г. Това се случи след като ГЕРБ – политическата сила, която го бе издигнала за свой кандидат в изборите за местна власт преди две години, сама оттегли доверието си от него.


През есента на 2011 г. партиите "Новото време" и "Гергьовден" участваха в изборите като членове на коалицията "Варна утре". Но въпреки декларираната си непоносимост към ГЕРБ и Кирил Йорданов, само три дни преди втория тур на изборите техните лидери седнаха на една маса в централата на ГЕРБ във Варна, за да обявят подкрепата си за тях. Част от срамния спектакъл бяха и председателите на местните структури на СДС и ДСБ Цанко Цветанов и Димитър Камбуров.


Новото "дясно" обединение, родено по време на сбирката, получи името "Синя Варна утре" и се разпадна само няколко месеца по-късно, след като влезе в общинския съвет. Въпреки това членовете му продължиха да подкрепят местната тройна коалиция, включваща ГЕРБ, местна партия "Нашият град" и групата около бившия общински председател на ДПС Янко Станев. Изключение направиха само двама съветници от ДСБ – Ивайло Митковски и Николай Недков, както и Костадин Костадинов, тогава местен лидер на ВМРО.


Двете политически сили не участваха и в петъчната демонстрация на подкрепа за ГЕРБ. За предстоящите избори ДСБ застана зад внезапно появилия се на предизборната сцена бизнесмен Чавдар Трифонов. Междувременно Костадинов напусна ВМРО и като областен координатор на Националния  фронт за спасение на България засега мълчи.


През 2011 г. освен от всички в коалицията "Синя Варна утре" като кандидат на ГЕРБ за кмет на Варна Кирил Йорданов получи и подкрепата на още една от политическите партии, които вчера застанаха зад Портних - "Свободен избор".


"Като дясноцентристка партия ние подкрепяме Иван Портних, каза днес лидерът на формацията Ради Радев. Това не е лично мое решение, а на голяма част от хората, които са членове и симпатизанти на партията." Справка с резултатите от изборите през 2003, 2007 и 2011 г. обаче показва, че общинските съветници от групата на Радев винаги са гласували в полза на бившия варненски кмет Кирил Йорданов. Това се случваше независимо от факта, че за първите си три мандата той бе подкрепян от БСП.


Гражданското подчинение


"Като човек с активна гражданска позиция и човек, който категорично се противопоставя на управлението на нашия град, заставам зад мажоритарния кандидат Иван Портних." Това каза вчера по повод на подкрепата си за кандидата на ГЕРБ Елена Добрева Тя бе член на т.нар. Граждански инициативен комитет, сформиран в края на зимните протести във Варна.


Заедно с нея в централата на СДС за подкрепа на Портних бе дошъл и Красимир Жейнов. Неговата роля в събитията, последвали най-масовите протести в страната през февруари и март т.г., също е противоречива.


Въпреки настояването на голяма част от участниците в зимните шествия във Варна за оставка на общинския съвет в града, веднага след края им ГЕРБ категорично възрази срещу подобна идеята. Със същите мотиви срещу предсрочното разформироване на съвета застанаха и хората от групата около Янко Станев. "Против" се оказаха и представителите на още няколко маргинални политически формации. Силен глас "против" бе и този на Владимир Тонев, зам.-председател на общинския съвет във Варна, и лидер на партията "Нашият град".


По това време Красимир Жейнов бе сред членовете на радикално настроения "Отворен обществен съвет", настояващ за незабавното разпускане на общинския съвет. Дни след началото на преговорите с местната власт обаче Жейнов смени позицията си и се присъедини към друго сдружение на протестиращи, наречено "Варненци за Варна". С тях той поведе яростна битка за запазването на статуквото във Варна и против разпускането на общинския съвет в града. По-късно това не му попречи да "клонира" организацията на съмишлениците си и дори да свика зад гърба им пресконференция, за да защитава като техен двойник каузата за запазване на доминирания от ГЕРБ общински съвет.


Две седмици преди частичните избори за кме, Варна изглежда мрачна и потисната от подозрения. От преписаните като под индиго "програми" на кандидатите за кмет на града. Но и от заговорите, които заместват кампаниите им. В първите месеци на годината по улиците се събираха хиляди, за да поискат промяна. Сега хилядите ги няма и затова съдбата им ще решат пак онези, които трябваше да си тръгнат заедно със зимата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на http://youtu.be/W_okjn_Vv2M
  http://youtu.be/W_okjn_Vv2M
  Рейтинг: 458 Весело

  Варна - най - красивия морски град в Бг с чудесни хора!

 2. 2 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 765 Разстроено

  Тези са толкова десни, колкото аз съм индианец!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Айде ЯЖТЕ, като за последно, че да се свърши един път за винаги с тези комунистически огризки, и да се създаде ново истинско дясно.

 4. 4 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ПОРТНИХ, ОБИКНОВЕНО МАФИОТСКО КОПЕЛЕ...

 5. 5 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ситуацията с десните във Варна е както и в цялата страна - те просто липсват
  Пък и няма особена нужда от тях

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 6. 6 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  А Спас защо не анализира и неУспехите на Портних в Гранд хотел Варна , от както той е дитектор комплекса затваря зимата ?! Може ли така да се случи и с Варна ако той стане кмет ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 7. 7 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Призовавам всички да гласуват със зачеркната бюлетина защото отново искат да ни излъжат и да маниполират вота. Протест в деня на изборите за да изметем целия политически боклук от Варна

 8. 8 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Проблемът е,че се правят опити в това дояждане да се включи цялата страна,тласкайки ни в анархия и още по-дълбоко затъване в духовна и материална нищета!

  Liberate Your Mind!
 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  "За предстоящите избори ДСБ застана зад внезапно появилия се на предизборната сцена бизнесмен Чавдар Трифонов. " - "Зад кандидатурата му стои инициативен комитет, част от който са проф. Красимир Иванов - ректор на Медицинския университет, председателят на Клуба на спортния деятел Неделчо Йорданов, учителят по физика от МГ Силвия Захариева и др.
  http://www.moreto.net/novini.php?n=211274

 10. 10 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Нека не се заблуждаваме - днес десница просто няма! Това е и причината за големия брой негласували на 12 май. Има само хора и формации, които се представят за десни, но в посредствеността, в клиентилизма, в подмазвачеството и в надеждата да ти подхвърлят кокалче или да ти позволят да топнеш пръст в изпразнената каца с меда, заради която се продаваш, няма нищо дясно! Шушумиги...
  А това, което се случва с града, в който съм прекарал 32 години от живота си, е много, много тъжно!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 11. 11 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Силна статия, с такива задкулисни игри хората се отвращават от политици и избори исе стига до апатия

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 12. 12 Профил на japavlov11
  japavlov11
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Защо трябва да се гледа, кой къде е седнал и кой е подкрепил. Това е единствения кандидат, който говори ангажименти и има план за действие. Защо не направите такива публикации и за останалите кандидати или те си плащат за да няма срещу тях. Защо не кажете, че заместник кмета на Киро Бозов е подкрепен от БСП и ДПС, защо не кажете, че Чавдарчо е е работил за ТИМ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Хаха. Смях.
  Какво ни занимавате с партии сведени до един т.н. лидер и семейството му.

  I don't want to believe. I want to know.
 14. 14 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#2] от "Geoimg":

  Не само ти, опитват се всички да ни изкарат индианци прословутите "десни" във Варна.
  Аз мисля да се доверя на Трифонов, заради подкрепата на ДСБ и Радан Кънев. Ако имате информация, която да не оправдава това доверие, моля, споделете. Така или иначе не познавам нормален човек, който да гласува за Бозов или Потник, въпросът е Чавдар Трифонов ли е свестният кандидат или такъв просто няма.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 15. 15 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  [quote#12:"japavlov11"] Защо не кажете, че заместник кмета на Киро Бозов е подкрепен от БСП и ДПС, защо не кажете, че Чавдарчо е е работил за ТИМ. [/quote]Тази е причината ДСБ е склонна да подкрепи кандидат на ГЕРБ.
  Какво може да направи Радан Кънев, когато от другата страна стоят полувоенизираните организации, БСД и ДПС, с техните избиратели гласуващи под стой?

 16. 16 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не разбрах нищо от тая статия.
  Тоя подкрепил оня, па оня подкрепил тоя...
  За какво иде реч точно и какво общо има ДСБ със всичко това.
  Малко повече конкретика помежду плювките няма да навреди.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 17. 17 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  [quote#16:"Десен"]

  Не разбрах нищо от тая статия. [/quote]
  Това е Спас Спасов, нищо необичайно.
  Варна е особен град на странни хора. Все не могат да си изберат кмет и все Иван Костов им е виновен.
  Сега, когато Костов го няма, е задължително вината да се вмени на Радан Кънев.

 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1815 Любопитно

  Едва ли някой е очаквал нещо друго освен кашата да е пълна. Десни, леви, центристи НЯМА. Всичко се изпразни от съдържанието. Няма идеологии, визии, стратегии, доктрини, принципи, ценности...
  Има само МАНГИЗИ!
  Всъщност МАНГИЗИТЕ заместиха всичко друго.
  Като свършат и мангизите се стига до човекоядство.
  Олигархичен Бантустан!
  !

 19. 19 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#16] от "Десен":

  Верно, объркано плетение словес.

  Лично аз не мога да си представя читав варненец да изпита и грам симпатия по адрес на Портних. Подкрепилите го са "десни" само на думи, самият той е варненец точно толкова, колкото аз съм берлинчанин.

  Не виждам ярка и съблазнителна кандидатура за кмет на родния ми град в момента, но от онова, което ни е предложено на сергията - не без известно колебание - аз бих предпочел Чавдар Трифонов.

  Свобода за Надежда Савченко!
 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Съвсем нормални процеси...
  Посочените по-горе партии(СДС, ДСБ, РДП, ...) не успяха да се адаптират към политическите реалности.
  Затова са там, където е и мястото им.
  Все пак по-добрия вариант е да подкрепят някого(независимо дали подкрепата им има някаква стойност освен за тях самите) отколкото да пасуват или плюят.

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ще кажа на варненци - "Е оти ручахте жабетата"!
  Протести, самозапалвания, смърт, гняв, ярост и накрая .... безсилие, примирение, безучастие!
  Каквото си надробите, такова ще сърбате!
  Очевидно е обаче, че сте примирили да ви мачкат мутро-бароните, олигарси!
  Изборът си е ваш!

  ура и да живей!!!
 22. 22 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Или иначе казано - старите курбанджии са си приготвили лъжиците и делят порциите. Нищо няма да се промени

 23. 23 Профил на Denislav Georgiev
  Denislav Georgiev
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  ДСБ се споменава, защото бяха на същата онази маса, на която и тия набедени десни лидери се наредиха до Киро през 2011 г.

  Тогава все пак поводът бе, че алтернативата е Марешки.

  Иначè за мен Портних греши, че се докосва до тия Радев, Христов, Кафалийски и т.н. Както през 2011 сгреши Костадинов и си плати за това.

  http://denislavgeorgiev.eu
 24. 24 Профил на Иван Стаматов
  Иван Стаматов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Явно лявата клика се е впрегнала много сериозно в отбой срещу промяната на статуквото.
  Тук се прави явен опит за манипулация - Бозов е човека на Кирил Йорданов във Варна, а не Портних.

  Кайзен
 25. 25 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тези тъй-наречени "десни" да обявят членската си маса във Варна и след това да подписват споразумения.Да спрат да говорят от името на други.Портних само ще загуби като ги припознава за някакви фактори в тъй-нареченото дясно пространство.Да не говорим,че някой от тези "лидери" не са си възпитали децата,а ще ни учат на морал и ценности.

 26. 26 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 458 Неутрално

  г-н Спас Спасов редно е
  все пак да бъдете обективен
  ДСБ-Варна се разграничи от Кирил Йорданов

  http://www.mediapool.bg/-news185612.html

 27. 27 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 458 Неутрално
 28. 28 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Краставите магарета се надушват!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 29. 29 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1079 Любопитно

  До коментар [#26] от "rio":

  [quote#26:"rio"]г-н Спас Спасов редно е
  все пак да бъдете обективен[/quote]

  Редно е, но не е възможно. Би трябвало да го знаете, ако сте следили публикациите му.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 30. 30 Профил на katiya
  katiya
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Господин Спасов не е съвсем коректен. ДСБ подкрепя Чавдар Трифонов

 31. 31 Профил на bola
  bola
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Междувременно Костадинов напусна ВМРО и като областен координатор на Националния фронт за спасение на България засега мълчи."
  Вчера за трети пореден път се опита да яхне протеста сеейки етническа омраза! То не бяха мегафони, микрофони, скандали с обикновенни хора... Това, че не си подбира думите, че ходи с охрана и вандалства и никой не му търси сметка ме навежда ни др. мисли. Тоя е резервния Болен на ДС!

 32. [quote#29:"Югозомби (цензуриран от "Икономедиа""]Редно е, но не е възможно. Би трябвало да го знаете, ако сте следили публикациите му.[/quote]

  Защо получих току-що това съобщение:

  днес, 17:31
  Вашият коментар [#29] към Десните във Варна дояждат останките си в Дневник е изтрит поради Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица..

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1407 Весело

  До коментар [#32] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"":

  ...спокойно, не сте единствен.
  Явно тече безразборна сеч.

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1079 Любопитно

  До коментар [#33] от "2.5":

  Но защо? И защо сега? Ново предизборно отстраняване на неудобните?

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 35. 35 Профил на Lady V
  Lady V
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#18] от "AzDebil":

  И КАТО СЕ СТИГНЕ ДО ЧОВЕКОЯДСТВО ХОРАТА ИЗЧЕЗВАТ...ЧУДНИЧКО...

  Ангелите я наричат небесна радост, дяволите я наричат адска мъка, хората я наричат Любов
 36. 36 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 684 Разстроено

  И какво чудно има в това, че СДС-то на Прасето (лицето Я.П.Станев) и т.н."Свободен избор"- също креатури на същото прасе, подкрепило кандидата на ГЕРБ, за който същото прасе купува цигански гласове?

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 37. 37 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#12] от "japavlov11": ти работодателя ли си избираш ? По твоята логика всички които работят в ЦКБ, летище , дискотеките и баровете , хотелите и още колко други работят за фирмите около Химимпорт са тимаджии и не са годни граждани и общественици ?! Знаеш ли колко хора са само във Варна ?
  А и те излязоха и заявиха, че не подкрепят никоя партия и няма да имат канддидати

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 38. 38 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#32] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"": те не си измислиха други причини и само това пишат. 100% съм сигурен, че Спас те е докладвал.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 39. 39 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Поредното доказателство, че СДС и Герб са едни и същи.. Всичките ни партии са всъщност един екип актьори разпределени в отделни роли, но членове на един театрален клуб.
  Не ми се гледа повече тоя фарс...

  Fail with honour then succeed by fraud
 40. 40 Профил на angeldust
  angeldust
  Рейтинг: 233 Неутрално

  В политиката може да се издържи дълго, ако си безочлив и разчиташ на късата човешка памет.” – Иван Костов

  На кого бихте приписали тези думи: ”Аз не съм мутра и никога не бих погазил закона”? Едва ли някой би се сетил, че това са думи на Иван Костов изречени за самия него през 2007 година. С тази фантастично недостижима кауза за български политик да не погазва закона, бих помогнал за развенчаването на няколко мита относно Иван Костов.

  Първи мит: Иван Костов мрази комунистите и се бори срещу тях

  Защо това твърдение е абсурдно? Отговор намираме в биографията на Иван Костов. Иван Костов е бил на обучение в СССР и по-точно в град Кременчук, където се е учил за летец в селскостопанската авиация. Всъщност говори се, както от Андрей Луканов, че е бил обучаван от ГРУ (Главното разузнавателно управление на Съветската армия).

  Случайни хора не ставаха началници в планов отдел на даден завод, какъвто е бил Костов, който по това време е завършил и Висшия икономически институт „Карл Маркс”/1974г./ със специалност политикономия?! През 1981 г. Костов се дипломира в Софийския университет „Климент Охридски” по специалност-„ Математическо моделиране на икономическите процеси”. През 1983 г. защитава във ВИИ „Карл Маркс” дисертация на тема: „Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера” и става кандидат на икономическите науки. Да помислим малко! Антикомунист става специалист с научна степен по политикономия по времето на комунизма?! Вижда ли някой противоречието?! Костов е старши асистент в катедра „Политическа икономия” на Центъра по идеологическите дисциплини!!! Неговият шеф на катедра проф. Алексиев пише за Иван Костов: „ Той познава много добре произведенията на класиците на марксизма-ленинизма и е убеден марксист и защитник на нашата социалистическа система.”

  Венец в творенията на Иван Костов е статията му във вестник „Работническо дело” от 30 ноември 1989 г. със заглавие: „Никаква отсрочка” в нея Костов се обявява срещу чуждите фирми и монополи, които ще ни лишат от собствените ни ресурси. Той пише: ”Никой няма да дойде за да ни помогне. Ще дойдат, за да правят тук своя бизнес.” Това са „икономическите” виждания на специалистът Иван Костов, който по-късно само месеци участва в екипа на разработил национално съсипващ план –Проекта „Ран-Ът”, който поставя идейното начало на пладнешката приватизирания. Иван Костов не скача по площадите, пише статии за „Работническо дело”?! Нагажда се на Кръглата маса да бъде съветник на Андрей Луканов от страна на БКП. Когато докладват на Луканов тази кандидатура, той маха с ръка и казва: ”Абе не сме изпаднали до асистенти. Разполагаме с професори по политикономия!” Това пише в своята книга бившият президент Жельо Желев- „Въпреки всичко” издадена през 2005 год.! По свидетелски признания на съпруга на Нора Ананиева, проф. Ананиев научаваме пак от този източник нещо което помага да признаем първия мит за развенчан напълно: ” По време на Кръглата маса, Иван Костов лично е идвал при тях и е искал от Луканов да му даде повече свобода да работи. Може би е очаквал да бъде издигнат за изборите за ВНС именно от тях. Луканов му казал: „Засега такива асистенти не ни трябват.”

  За него бившият президент Желев пише, че се е появил с бизнес предложение да търгува държавна информация като амбулантен търговец около 14 декември 1989г. За Костов той твърди, че има негативно отношение към създадения през 1989г. СДС.

  Мит е, че Иван Костов се е борил срещу комунистите и не е облагодетелстван от тях.

  Дългогодишния член на СДС Николай Гацев пише в открито писмо до Градския съвет на СДС-София, че Иван Костов при среща с Андрей Луканов е уговорил падането на правителството на СДС начело с Филип Димитров през 1992г., а комунистите от БСП начело с Николай Добрев му връщат жеста през 1997 г. и той идва на власт. Далеч преди тази дата през 1991 г. Иван Костов е финансов министър в правителството на Димитър Попов. На този пост той е предложен от комуниста проф. Румен Георгиев, оглавявал „Минералбанк”, която е създадена през 1980 г. за да отпуска държавни заеми за големите предприятия и обединения на социалистическата индустрия. Това е касичката на червените пари, която към 1990 г. е със 700 милиона щатски долара дълг. Точно този комунист-икономист е предложил Костов за финансов министър?! Преценете сами мрази ли Костов комунистите и бори ли се срещу тях?!

  Втори мит: Иван Костов е реформатор и проведе значими реформи

  Иван Костов проведе „реформи” чрез които обогати своите съпартийци и не на последно място себе си . Увеличи данъците. Въведе около 150 лицензионни и разрешителни режима и затлачи дребния и среден бизнес, като по този начин създаде благоприятна среда за държавна корупция.

  Инвеститорите не искаха и да чуят за България, освен руските. Вместо приватизация от чужди инвеститори се състоя пладнешка приватизация от вътрешни съмнителни дружества и физически лица, приближени до бившите комунисти или до Костов и СДС. Властта беше силно централизирана, за да може комисионерството на държавната администрация да се развива. Създадоха се нови монополи като НЗОК.

  Докторът на икономическите науки Иван Костов участвал в изготвянето на програма „Ран-Ът”, която провежда на практика чрез приватизацията, като от материални активи на България в началото на 1990г. около 133 млрд. щатски долара, които са изтъргувани в хазната влизат САМО 1.7 млрд. долара! Да припомним няколко фрапиращи примера на приватизация. МДК „Пирдоп” подарен на Юниън Миниер срещу нищожната сума от 55 млн. щатски долара ! При производството на злато, сребро, платина, електролитна мед, почивни станции на планина и море, сграден фонд и др. сумата е смешна. НХК „Нефтохим” е продаден за 106 млн. щатски долара при оценка на активите на НХК за около 3 млрд. долара. Само от скраб можеше да се вземат повече пари в пъти над цената за приватизация. БГА „Балкан” беше приватизирана за цената на един апартамент-132 000 щатски долара, а Гад Зееви приватизатора на „Балкан” е спечелил от продажби на авиопарка над 300 милиона щатски долара и осъди в Париж, България да му плати 10 млн. долара неустойки за неизпълнени клаузи по приватизационния договор.

  ПЕЧАЛБА ОТ 2280 ПЪТИ ЗА ГАД ЗЕЕВИ И ЗАГУБИ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!?

  Не е истина, че валутния борд е замислен от Иван Костов, заслуга, която му се

  приписва. Още през 1991 година се обсъжда валутен борд в България. В началото на есента на 1996 г. Жан Виденов обяви, че „най-доброто лекарство за българската икономика е въвеждането на валутния борд (наричан тогава паричен съвет)!!! Тогава Иван Костов се обявява, че такова нещо в българската история не е имало и че това означава отказ от национален суверенитет?!
  Ако за реформа приемем аферата „Сапио”, това е нагъл пример за ограбване на държавата с 13.5 млн. щатски долара. Това е тежко длъжностно престъпление извършено с личния подпис на Иван Костов като финансов министър разрешил безмитен внос.

  Толкова за „реформите” на Костов, те са по-скоро с вкус на криминални престъпления.

  Трети мит: Иван Костов спасил България

  Много станаха спасителите на България?! Иван Костов даже не направи всичко да спаси реакторите на АЕЦ, а се съгласи послушно с еврочиновникът Ферхойген и сложи кръст на реакторите от малките блокове от І до ІV през ноември 1999г. Както разбрахме валутния борд не е патент на Костов и на практика започна да се прилага при служебния кабинет на Софиянски. Иван Костов даже не се опита да спаси българските медици в Либия, а си зададе въпроса: „ Ами ако са виновни?”. Костов е бил предупреден месец преди арестите от Националната разузнавателна служба ?! Дали пък не е спасил България, като е накарал съпругата си Елена Григорова-Костова да се откаже да бъде повече партиен секретар и през 1997 г. да се хвърли в бизнеса като управител на „Булс”-ООД, заедно със Зоран Ристич, който е издирван за фиктивен износ на горива?! Интересни неща са ставали по време на югоембаргото с националните спасители?!

  Сигурно Иван Костов е спасил туризма в България ?! Едно е ясно, че не е спасил а спазарил „Златни пясъци” за себе си чрез своя ресторантьор Славчо Христов, който е финансирал РМД-то, което купува за 80.8 млн. долара чрез БРИБанк, която контролира.

  „Спасителният” кръг за Костов- Олимп придобива: Стопанска банка, военните предприятия „Арсенал”, „Бета”, „Пима” и „Трема”, „Бороспорт”, СИ Банк, „Пампорово” АД. Костов осигурява приватизацията на фармацевтичните заводи в Дупница, Разград и Троян за зетя на Георги Атанасов- Петър Терзиев и за роднина на Петър Дюлгеров членове на ЦК на БКП и Политбюро на ЦК на БКП срещу комисионна от 5 млн. долара.

  По-късно тези заводи са продадени на външен инвеститор.

  Ето как Иван Костов и сие „спасяват” България?!

  Това са само три от митовете за Командира, но са показателни за неговото минало, морал и настояще и очакващите „успеха” на т.нар. “нова” Синя коалиция, както и обикновените избиратели трябва да знаят за кого си струва да се гласува.
  Във всеки случай не бих гласувал за Иван Костов!

 41. 41 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Нашите десни лидери ни причиняват точно това, което Станишев причинява на левите избиратели.
  Аз разчитам в протестите днес само едно - ПОЛИТИКА БЕЗ ЛИДЕРИ.

  подпис
 42. 42 Профил на Цензурион
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ ще спечели кметския пост във Варна!

  Ще има протестен вот, повече от ясно е!

 43. 43 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Жалко ,че Варна има достоен кандидат за кмет,а той не участва в изборите.Казва се Христо Кирчев и е бил вече два мандата.

 44. 44 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#5] от "mtmvb":

  А ОТ ТЕБЕ ДАЛИ ИМА НУЖДА

  писнало ми е от левичари
 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  До коментар [#40] от "angeldust":
  Стига си плещил глупости! Защо е необходимо да мразиш комунистите (прасета по презумпция)? Като те чета, човек е трябвало да живее като скот, да яде само боб, и туй то.
  Твоите говеда като обичат Русия и комунизма защо през ден ходят в Брюксел и в САЩ? Защо една от големите червени мутри, чийто приятел В. Нинов го осъдиха на доживотен затвор за 168 кг кокаин, Р. Петков полудя, след като му отказаха виза за САЩ?
  Айде да е.а червените ти прасета, тях ли щие ми даваш за пример?

 46. 46 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#17] от "Започваме фронтална война с мафията":

  АМИ ВИНОВЕН Е ИВАН КОСТОВ ЗАЩОТО ТОЙ ВКАРА КИРИЛ ЙОРДАНОВ В ПОЛИТИКАТА ПЪРВАТА МУ ДЛЪЖНОСТ БЕШЕ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ПОСОчЕН ОТ КОСТОВ.И ПОЖЕЛАВАМ НА РАДАН ДА НЕ ДОПУСКА ТАКИВА ГРЕШКИ.ОЛИГАРСКИ ОСТАВКА

  писнало ми е от левичари
 47. 47 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Варненци са нестандартно МИСЛЕЩИ (само за пари )хора .И ако има кой (а той е на лице във Варна-ТИМ)да им даде(финикийските знаци) вършат чудеса.Не се съмнявайте ,че и на тези избори ЧУДОТО ще стане.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 48. 48 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#18] от "AzDebil":

  Изключително точен коментар!
  +++++++++++++++++++++++++

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK