Защо Ердоган не схваща за какво става дума

Защо Ердоган не схваща за какво става дума

© Dado Ruvic, ReutersТурският премиер Реджеп Тайип Ердоган не схваща за какво става дума. Силният човек на Турция все още се бори с държавата в държавата.


Той не разбира, че хилядите, изпълнили парка "Гези" в центъра на Истанбул, са


най-ценното творение на икономическия бум на Турция - амбициозно и креативно ново поколение
Ердоган не вижда красотата на този калейдоскоп от минигрупи - турци и кюрди, марксисти и кемалисти, арменци и ислямисти - всичките настояващи той да се вслуша в хората, а не заради имиджа си да гази с булдозери Истанбул.


Вместо това той вижда в протестите за парка "Гези" действията на заговорници и на чуждестранни банкери, на опозиционната Републиканска народна партия и дори на мистериозно международно "лоби на определени интереси".


Защо Ердоган не схваща за какво става дума

© Dado Ruvic, Reuters


Ердоган падна в капана на турската история. Битката му срещу тайните мрежи от кемалистки генерали и техните цивилни съюзници продължи толкова дълго и беше толкова ожесточена, че го направи неспособен да види нещо друго.


Ердоган е ядосан. Спечелил е три последователни пъти парламентарните избори с все по-голямо мнозинство и вярва - доста основателно - че е подобрил живота на бедните турци и е накарал Турция да заприлича повече на тях - по-малко светска, повече консервативна.


Ердоган не схваща, защото все още води тази битка - тайната гражданска война в редиците на турския елит. Сред младежите по на 20-ина години в "Гези" той вижда сенчести сили, опитващи се да го отстранят, защото до неотдавна наистина имаше такива сили, които го преследваха. Опитваха се да свалят и неговата партия.


Защо Ердоган не схваща за какво става дума

© Dado Ruvic, Reuters


Наричат враговете на Ердоган "Дълбоката държава" - една държава в държавата, която поколения наред държеше турската демокрация под опекунството на военните. Това бе една меняща образа си мрежа от генерали, бюрократи и престъпници, действала някога като пазител на светското начало, но в действителност крепяща прозападните елити от турските крайбрежни градове и бюрокрацията. Това не бе толкова сенчесто управление, колкото разрастваща се политическа мафия. Тези сили не допускаха някой извън техния кръг да попадне на власт по демократичен път.


За да попречат на аутсайдери като Ердоган да овладеят държавната машина, те извършиха четири военни държавни преврата - през 1960, 1971, 1980 и 1997. Това на практика пречеше на бедните да получат своя глас в политиката - докато Ердоган не спечели изборите.


Окопалите се елити не се дадоха лесно.


Консолидирането на властта от партията на Ердоган се превърна в тотална война в елита, в която победителят получава всичко.


Кемалистите - сплотени елити от военни, магистрати и олигарси - пробваха всичко възможно, за да спрат Ердоган. През 1999 г. той бе вкаран за кратко в затвора заради ислямистките си възгледи. До 2008 г. те продължиха да се опитват да забранят неговата партия. Военните заговори изглежда следваха един след друг Генерали заплашваха да се намесят. Последваха скандални убийства (за които се предполагаше, че са оркестрирани от фракции в силите за сигурност) с цел да се посее хаос и да падне Ердоган. Имаше неуморна и всевъзможна пропаганда, финансирана от тези сенчести сили, целяща да го очерни, включително с обвинения че бил скрит евреин.


Тази тактическа война срещу Ердоган го разтърси и огорчи и той контраатакува, за да постигне целта си да постигне тотална победа. Докато през 2011 г. светът се бе вторачил в Арабската пролет, лидерите на партията на Ердоган тръгнаха срещу военния елит с разкрития за заговор срещу държавата. Последваха масови арести, а в момента процесите срещу 530 обвиняеми обхващат 8000 страници - повечето, но не всичко, изфабрикувани "доказателства".


Резултатът е, че над 15% от турските адмирали и генерали днес са на скамейката на обвиняемите.


Защо Ердоган не схваща за какво става дума

© Yannis Behrakis, Reuters


И тъкмо когато изглеждаше, че Ердоган най-после е победил "Дълбоката държава", из цяла Турция избухнаха тези протести, атакуващи ръководната му роля и настояващи за оставката му. Вероятно той не успя да види спонтанността на демонстрациите, защото през 2007 г. - последният път, когато имаше подобен масов протест в Турция, те бяха организирани от военните в съюз с Републиканската народна партия. Тези протести изкараха на улиците стотици хиляди в опит да попречат на Ердоган да спечели изборите. Гигантски митинги в Анкара и Измир събираха над 350 000 привърженици на светската държава, развяващи море от турски знамена.


На Ердоган му замириса на конспирация, защото до 2011 г. турската политика бе просто една конспирация.


Сегашните протести очевидно го изненадаха, защото плановете за ремонта на площада "Таксим", издигането на гигантски летища и огромен трети мост над Босфора бяха част от обещанията, с които партията му спечели изборите в Истанбул. Никога не е имало съмнение, твърдят хората на Ердоган, че гласуването на партията му на кметските избори през 2009 г. и на парламентарните през 2011 г. означаваше мащабно преустройство на Истанбул.


Това е една от ключовите причини Ердоган да гледа на протестиращите като на недемократични, елитарни губещи, сеещи хаос, за да подкопаят властта му.


Без съмнение Ердоган вярва, че е действал спрямо демонстрантите като идеален демократ.


Той не смята полицейските действия за брутални или недодялани 


той ги сравнява с това как са действали старите сили за сигурност във времената, когато военните контролираха всичко.


Никога преди турската държава не е изтървала контрола над "Таксим" до такава степен - да се допусне карнавал, продължаващ повече от седмица. Никога преди не се е случвало турската полиция да се извини. Ердоган си мисли за протестите на "Таксим" от 1977 г., когато на площада се събраха почти 500 000 души, а полицията ги прегази като стреляше директно в тълпата. Загинаха над 30 души.


Защо Ердоган не схваща за какво става дума

© Reuters


Ердоган не схваща, защото не слуша.


Подобно на руския президент Владимир Путин, репресивната му параноя задушава все повече медиите. Коментатори, които го критикуват, са уволнявани от вестниците. Турските телевизии са под натиск, осъществяван чрез държавни поръчки и други парични стимули, да показват общо взето това, което той иска да чуе.


Това стана особено видимо в дните на протеста - вместо предаване на живо от "Таксим", излъчваха научно-популярен филм за пингвините. Куп големи национални вестници излязоха с идентични заглавия за събитията.


Около Ердоган не останаха и хора, в които той да се вслушва. Съветници, които може да са критични или да предлагат алтернативни гледни точки, бяха изтласкани встрани. Оформи се дворцова свита от подмазвачи. Дори водещите членове на неговата партия вече се притесняват да не предизвикат гнева на Ердоган. В резултат на това той е откъснат от адекватна информация.


Защо Ердоган не схваща за какво става дума

© Dado Ruvic, Reuters


В една от разпространените от WikiLeaks американски дипломатически грами се казва: "Ердоган чете много малко - предимно симпатизираща на ислямистите преса - и вместо това разчита на своята харизма и инстинкт и на съветници, филтриращи информацията, свалящи конспиративни теории от интернет или такива, които са се изгубили в неосмански фантазии."


Нахвърляйки се срещу парка "Гези", той продължава да твърди ,че Турция е "точно там, където беше през 2007 г." - когато армията разпространи онлайн меморандум с намек, че може да извърши преврат.


Ердоган не може да приеме, че е приключено с "Дълбоката държава". За новото поколение на "Таксим" битките му срещу старите елити нямат значение, а опитите му да впише този протест в рамката на тези битки са заблуда и движение в погрешната посока.


За тях Ердоган вече не е жертвата - той е държавата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Това е някакъв вид болестно състояние. Може би докторите от форума ще му сложат диагноза. Това, че олигарсите са решили да го сложат начело на държавата, за да им вървят далаверите, го кара да се чувствува, като последна инстанция и незаменим, сляп и глух за всичко.

 2. 2 Профил на Катапулт
  Катапулт
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Определено си е заболяване.

  Impossible Is Nothing
 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Самозабравил се гьонсурат, като нашата Лешникотрошачка.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Аз не смятам,че Егдоган вижда заговор,той умилено така говори за да търси оправдание за бруталното отношение към протестиращите.Военните и елитите може и да се бяха окопали,но бяха гарант за светска Турция и никой не знае дали ако тях ги нямаше сега в Турция щеше да ги има тези млади хора които протестират на Таксим.

 5. 5 Профил на По инерция
  По инерция
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#0:"Дн"] Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган

  не схваща за какво става дума. [/quote]

  ще "схване" , трябва му време

  ако не му стигне времето - има "преводачи" ..
  Саддам Хюсеин,Кадафи,Мубарак,Баша Асад...
  ако не ги разбере при превода , ще ги последва

  колкото и да не му се иска на Ердоган , колкото и бавно да се демократизира.....накрая ще го демократизират и него

  демократурата е най-съвършената

  форма на управление , след диктатурата

  Всеки си заслужава Съдбата
 6. 6 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Защо Сергей Олигархистан също не схваща за какво става дума?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Явно човекът е от Перник- ни се води ни се кара

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Добър анализ. Като се има предвид, че в Турция всичко е х100 в сравнение с България. Само един Истанбул е 3 пъти по-голям по население...

 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Подобно на руския президент Владимир Путин, репресивната му параноя задушава все повече медиите.
  ========================================
  Политкоректността на автора е неоспорима. Това е "анализ" по американски - пишеш за Турция, плюеш Русия. Как така не е отбелязал, че Путин освен всичко е и прелюбодеец - грешник. Пиши по често, Бен.

 10. 10 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Да се сръвняват събитията в Турция с тъй наречената ''арабсака пролет'' е глупаво,поради факта,че Турция е парламентарна държава с опизиции и Ердоган е дошъл на власт за трети път и то с все повече гласове!
  За разлика от Бин Али,Муамер Кадафи и Хюсню Мюбарек...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 11. 11 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Защо Ердоган не схваща за какво става дума- схваща много добре и разбира за какво са протестите , но не иска да изтърве кокъла


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 12. 12 Профил на http://youtu.be/W_okjn_Vv2M
  http://youtu.be/W_okjn_Vv2M
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#11] от "Count Grishnackh":


  [quote#11:"Count Grishnackh"]

  Защо Ердоган не схваща за какво става дума- схваща много добре и разбира за какво са протестите , но не иска да изтърве кокъла [/quote]
  Сравняваш го с българските политици ли? На вас гладните и бедните освен кокал нищо друго не ви ли идва на акъла?

 13. 13 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  А "Дневник" защо не вижда, че протестите са организирани от 80 неправителствени организации, изповядващи идеологията на "перманентния протест"? Как никой не го интересува защо тези неправителствени организации организираха протестите точно в навечерието на голям регионален военен конфликт, в който Турция и Израел ще са врагове?

 14. 14 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 187 Неутрално

  Това стана особено видимо в дните на протеста - вместо предаване на живо от "Таксим", излъчваха научно-популярен филм за пингвините..................................
  Когато горяха предградията на Стокхолм и бяха подпалени стотици коли,полицейски участък и училища,западните *демократични* медии показваха гей-паради и еднополови бракове във Франция,Англия и останалите западни тоалетни...
  Ако бяха показали пингвини,иди-доди.Те са нежни животинчета

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 15. 15 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#14] от "VVP im b v G bru":
  Абе водят се едни от най-хомосексуалните животни на планетата .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 16. 16 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  И започвам да мисля ,че протестите не са черно бели а сиви , футболните агитки на три отбора наизлезеха на вторият ден , адвокати чакат в полицията , като някой да ги "яха" тези протести , не че смятам че са несправедливи .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 17. 17 Профил на smolian
  smolian
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ''Ердоган не схваща за какво става дума.''
  Проблемът е,че много добре СХВАЩА и няма да се поддаде на ''лихварското''лоби.Само по време на протестите в парка ''Гези''от стойността на акций в турската икономика и борса,бяха ''отписани''над 20 млрд. евро.Равнозначно на стойността на Новия канал до Босфора.
  Кой не иска силна Турция.Там е отговорът,а не във 800 дървета на прочулият се парк.

 18. 18 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 415 Любопитно
 19. 19 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nc_bdr": в много малко държави политиците наистина служат на обществото , на нашите ширини - и едните и другите са маскари както се казва в книгата.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 20. 20 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 187 Неутрално

  [quote#17:"smolian"]''Ердоган не схваща за какво става дума.''
  Проблемът е,че много добре СХВАЩА и няма да се поддаде на ''лихварското''лоби.Само по време на протестите в парка ''Гези''от стойността на акций в турската икономика и борса,бяха ''отписани''над 20 млрд. евро.Равнозначно на стойността на Новия канал до Босфора.
  Кой не иска силна Турция.Там е отговорът,а не във 800 дървета на прочулият се парк. [/quote]
  .........................................
  1000/1000

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 21. 21 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 683 Любопитно

  аз наистина не разбирам защо след толкова убити и ослепени протестите все още са мирни ...

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 22. 22 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#17] от "smolian":

  нещото, което пропускаш е, че той самият доведе до ескалация на протеста с нежеланието да отмени застрояването и с усилията да смачка протеста на всяка цена.

  има потрисащи кадри на насилие, които никакви лихварски лобита и конспирации не могат да обяснят - жандармите им са пълни имбецили просто.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 23. 23 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не сваща, защото си мисли, че живее в 16 век и му се иска да е Сюлейман Шах "Великолепни", та всеки поданик на империята, който не припознава властта му и не се подчинява на повелите му, следва да бъде удавен в Босфора, немедленно!
  Е за по-знатните копринено въже и душене!
  Просто иска да върне Осменската империя с целият и "бялсък на средновековно мракобесие и безропотно подчинение от раята!
  Да ама не живее в 16, а в 21 век и ще яде лобута май!

  ура и да живей!!!
 24. 24 Профил на block
  block
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#17] от "smolian":
  Напоследък забелязвам, че всъщност хората вече не се делят грубо казано на леви и десни а на автократични и демократични. Автократичните си падат по силна войска, силна икономика, силен лидер, силна полиция и ако може да не се занимават с такива глупости като права на разни малцинства, защото мнозинството е тяхно. От друга страна има хора които биха искали да се чуват гласовете на малцинствата, да не им спират интернетя, и не си падат много по твърдата ръка. Първата група определено си пада и по теории на конспирациите, което както вече докторите са разкрили - означава, че човек или група от хора като усети дискомфорт от сблъсъка на реалността с неговите или техните идеи и мироглед, започва да отебава реалността и подбира само факти и/или слухове които потвърждават хипотезата им. Демек... рептилиите от сатурн 6 контролират мислите на политиците на планетата за да преебат човечеството. Точно това обяснява широкото разпространение на конспиративните теории сред реднеците, анадолците, изследователите на принцеса Даяна и Путин. То просто било бе

 25. 25 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Весело

  От Бен ДЖУДА, Ройтерс
  ====================
  щом юда го казва ,така е...хехехе

 26. 26 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  урският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган заяви, че до масовите протести в Истанбул се е стигнало след международен еврейски заговор.
  Турските власти откриха виновни за организирането на масовите безредици на площад Таксим в Истанбул. Според министър-председателя на Турция Реджеп Тайип Ердоган, причината за неспиращите протестите е световен еврейски заговор. Държавният глава увери, че западните еврейски финансисти подкрепят опозицията да унищожи икономиката на страната.
  Към еврейската конспиративна теория турският премиер не се насочи веднага. Първоначално той обвини опозицията, футболните фенове, хулиганите, както и чужди правителства, пише YnetNews.
  Изданието отбелязва, че новата версия прекрасно подхожда на държавния глава да обясни стагнацията на икономиката на Турция, която започна много преди протестите. Премиерът спомена и името на един от виновните, един от заговорниците е американският еврейски финансист Джордж Сорос.

  хехехе

 27. 27 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Весело

  Схващат се мускули. Хората разбират или не разбират, възприемат или не възприемат, оценяват или недооценяват.

  Свобода за Надежда Савченко!
 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#14] от "VVP im b v G bru":


  [quote#14:"VVP im b v G bru"]Ако бяха показали пингвини,иди-доди.Те са нежни животинчета [/quote]

  Именно пък им се случва и да практикуват еднополов секс

 29. 29 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#10] от "Galata":

  Да де, но да тръгнеш на война с бъдещето на страната - младите, умните и интелигентни хора - си е направо самоубийство.Проблем е и това, че Истанбул е повече европейски град, със светско разбиране на жителите му, а Турция е държава в Азия.Сигурен съм, че никой не печели от подобни военни действия, но Ердоган ще го разбере твърде късно!

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 30. 30 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 901 Весело

  ердоган много добре схваща за какво става дума, бен джуда и той, ама и двамата се правят, че не разбират и приказват каквото им отърва;

  някой помни ли как бе раздигнат "палатковият лагер" на Окупирай Уолстрийт в Ню Йорк?! някой сеща ли се на кой ден сиенен и енбиси отразиха протеста и лагера, аз си спомням, само че окупиращите ню-йоркчани не са турци и си тръгнаха след малко кютек...

  някой сеща ли се как френската полиция разгони демонстранти срещу гей-браковете в париж със сълзотворен газ, аз си спимням, ама по медиите нищо... а и парижани като семейни с деца, се разотидоха, щото "каузата" не си заслужава боя...

  някой спомня ли си, "арабската пролет" в емирствата и как чужда страна (суадитска арабия) вкара танкове за да я потуши, щото полицията не можа да се справи, аз си спомням, ама по новините мина и замина, и кой пил-пил... (някакви живи предавания от площадите...)

  сега, има едни дето са се самоопределили дето да казват какво е "добро" и "правилно", и едни други, дето им е вменено за да са "цивилизовани" да слушат първите... проблемът е, че критерия за "цивилизованост" е употребяван много избирателно... и вече много малко вярват на самоназначилите се "директори на правилното обществено мнение"...

  истината е тъжна, турция изтече... и тя като иран, афганистан, египет ( вижете снимки от 50-те, 60-те години от там и няма да можете да ги познаете) ще се ислямизира, това е очевидно неизбежно, единственото което я държеше "демократична" и "светска" беше армията, а те я пречупиха в името на ... "демокрацията";

  да му мисли Запада, а и ние, щото вече сме на фронтовата линия...

  Je suis дани кирилов
 31. 31 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#22] от "galio":

  "пълни имбецили прости"

  и изнервени до истерия, както се вижда от следното видео http://www.youtube.com/watch?v=-8YbYbX4tPE

  https://goo.gl/8NG90J
 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 878 Весело

  Пак либарестки протестантски приказки..... Ценностната система на Турция не е като на протестантска Европа и заради това действията на Ердоган не се разбират....
  Тълпата млади хора дето се надигнаха да спрат, иначе полезния инфраструктурен проект под площад Таксим, са се нагледали на западни филми, ходили са тук и там, мечтаят си да направят в Турция САЩ от филмите.... Както си мечтаеха и нашите младежи в 1989 да махнат социализма на Тато и да сложат, "западни ценности"... ДА ама стана НЕ... у нас... днес беднотия, 450000 безработни, и тези които работят работят слугинска работа предимно.... кризата на прехода трае вече пета година и края й не се види....
  Това за което скачахме в 1989, не стана, не дойде америчка демокрация (не че тя е идеална), а рестипутски преход представен в лицето на днешната олигархия, срещу която сега пак скачат, ама малко хора и то интелигентно... късно е либе...

  Ердоган не е българин, не е балама и знае че пътя на Турция не е в "западните ценности", затови и бие по канчетата неподготвените.....

  Целта му не е 200000 в Истанбул за се "чувстват" европейци, а 70 000 000 в страната да живеят по добре.... има малко разлика....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 396 Любопитно

  Ердоган по отношение на демокрацията не е цвете за мирисане, но не мисля, че спонтанен протест изключва и задкулисна игра, които са организирани от 'други сили'. Щом 15% от турските генерали са на подсъдимата скамейка, едва ли зад кулисите е райско спокойствие. Което означава, че в момента ситуацията в Турция е един тюрлю-гювеч, от който всеки се опитва до докопа някаква мръвка. И понеже практически Ердоган си представя, че всичките мръвки са негови - ръмжи объркано.

 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  [quote#8:"herbaltea"]Добър анализ. Като се има предвид, че в Турция всичко е х100 в сравнение с България. Само един Истанбул е 3 пъти по-голям по население...[/quote]? ... и какво от това ... и проблемите са 100 пъти по-големи ... и демонстрантите са 100 пъти повече ...и Ердоган е 100 пъти по глух - сигурно и 100 пъти по... (говори се за диагноза)Ако не се разбере същността на проблема в Турция и катастрофата ще е 100 пъти по-голяма.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 683 Любопитно

  [quote#32:"boby1945"]в страната да живеят по добре.... [/quote]

  според както той прецени, че им е добре, нали

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 36. 36 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Чудесна статия.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 37. 37 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#28] от "luda_krava":


  До коментар [#15] от "zmii4e":

  Аз що си мисля, че не пингвините а делфините имат тази слава?

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 38. 38 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#37] от "torquemada":

  Не е по темата, но то не се само едно или две животни - виж тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Homosexual_behavior_in_animals

 39. 39 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#37] от "torquemada":
  И двамата сме в мишената , както показва колегата ikoden , беше интересно да се прехвърли .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 40. 40 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#37] от "torquemada":

  Не само делфините, както е казано в #38 ама не е това темата тук

 41. 41 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Въпреки някои от мненията във форума,смятам,че статията е добра.

 42. 42 Профил на gonzzo67
  gonzzo67
  Рейтинг: 405 Неутрално

  рано или късно този (не искам да произнасям името му) ще го обесят.неизбежно е.
  дано тези които четат сега си спомнят след време...

 43. 43 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Весело

  [quote#26:"Дива селянка"]Ердоган заяви, че до масовите протести в Истанбул се е стигнало след международен еврейски заговор[/quote]

  Мухахаа... тоя ептен е изперкал... сега остава и зелени човечета да почнат да му се привиждат...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 44. 44 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#38] от "ikoden":

  Вие убихте всичко детско в мен.
  Аз който се кълна в пингвините, вие да ги разобличите като пидирази.

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 45. 45 Профил на darktranquillity
  darktranquillity
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Интересна статия. Обяснява защо Ердоган действа по такъв начин, без да изпада в идеологически крайности и да го нарича "диктатор" и "ислямист".
  Но се пропуска един момент - това че НАИСТИНА има външни сили - ислямофобски и ционистки, които искат да видят Ердоган свален, а на негово място някой кървав, но про-западен военен диктатор или слабо про-западно правителство, което ще прави каквото му кажат. Младежите протестиращи по площадите са съзнателен или несъзнателен инструмент на тези сили. Побеадта на тези сили би била много по-страшна и вредна за нормалните хора от какъвто и да е ислямизъм. Затова Ердоган действа правилно.

  VenRus2008 : 'Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна.'
 46. 46 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  [quote#44:"torquemada"]Аз който се кълна в пингвините, вие да ги разобличите като пидирази. [/quote]

  Уви, така си е. Пингвините са предразположени към хомосексуализъм. В Мадридския зоопарк има една гей-двойка пингвини, дето вече от няколко години живеят заедно като семейство и миналата година служителите им дали едно пингвинско яйце, което те двата заедно мътиха и излюпиха и после заедно се грижеха за бебето. Много сладък репортаж беше, с голям интерес го изгледах.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 47. 47 Профил на dragovishtica
  dragovishtica
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Ердоган обаче е Доктор Хонорис Кауза към Бургаския Свободен Университет. Самозваният "професор" Петко Чобанов го направи още преди 7 - 8 години.

  Лъжата отначало е сладка, след това става горчива. Истината отначало горчи, след това става сладка!
 48. 48 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 803 Весело

  [quote#17:"smolian"]Кой не иска силна Турция.Там е отговорът,а не във 800 дървета на прочулият се парк. [/quote]
  Има да се отговаря първо на един друг въпрос. Кой НАПРАВИ Турция силна? Да не би да мислите наистина, че това е Ердоган и ислямската му партия? Той от доста време става все по-неудобен на тези, които го направиха силен и сега пред Турция има два пътя - слаба и разпокъсана от конфликти Турция с Ердоган начело или силна Турция с нови водачи.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 49. 49 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#1:"442"]Това е някакъв вид болестно състояние. Може би докторите от форума ще му сложат диагноза. [/quote]

  Encephalopatia anadolica cum dementio mentalis aethylica praecox .Casus pro autopsionem.
  Айде,колеги....

  Homo ludens sum
 50. 50 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 672 Неутрално
 51. 51 Профил на dragovishtica
  dragovishtica
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#45] от "darktranquillity":

  "кървав диктатор" искали да "сложат" ционистите и ислямофобите - и извънземните също! А колко би бил безопасен един ислямизъм можеш и сам да прочетеш из нета, например тук:

  http://www.apostatesofislam.com/index.htm

  Лъжата отначало е сладка, след това става горчива. Истината отначало горчи, след това става сладка!
 52. 52 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Съветвам Ердоган да прочете "Приказка за стълбата" на Смирненски. Тогава ще разбере колко се е отдалечил от обикновените хора.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 53. 53 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 722 Неутрално

  "Който ни освободи, той ще ни пороби" ... Историята показва, че тези, свалилите диктаторите стават още по-деспотични след като завземат властта. Не виждам защо и Ердоган да е изключение. Но най-логичното нещо което следва пак е многократно исторически доказано: дикаторите се свалят бързо и много много рязко. Няма да разбере откъде му е дошло.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 54. 54 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Защо Ердоган не схваща за какво става дума"
  ----------------------------------------------------------------------------------------  Ако не се поучи от българските си "колеги", скоро ще разбере за какво става въпрос, но по болезнения начин! Българи, или Турци, ние сме хора и си търсим правата!!! Не го забравяйте господа политици! Никой, който си е тръгнал срещу народа не е прокопсал!

  Ще ви изрием...
 55. 55 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 450 Неутрално

  " Ердоган не вижда красотата на този калейдоскоп от минигрупи - турци и кюрди, марксисти и кемалисти, арменци и ислямисти ... "
  Минигрупата на турците ? Странно .
  И в същото време , Бен Джуда е пропуснал минигрупите на каратистите и джудистите .

 56. 56 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ислямистът Ердоган готов да хвърли и армията срещу турския народ и да наложи изцяло исляма като държавна политика.
  Проучване на в. “Заман”, сочи, че 49 на сто от турците смятат, че Ердоган се движи към авторитаризъм, а 36% мислят, че работи за демократизация,а 54,4% твърдят, че правителството се намесва недопустимо в начина им на живот.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/06/blog-post_17.html

 57. 57 Профил на chugunitz
  chugunitz
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Напротив, лисугера прекрасно разбира. Аз давам поне 40% вероятност за това какво той разбира. САЩ го ръчкат, че да нападне Сирия. Но той не иска страната му да изпадне до ролята на пушечно месо и после да страда от създаването на криминална зона.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK