Дилемата на протестиращия, или как да махнем БСП и ДПС, без да връщаме ГЕРБ

Дилемата на протестиращия, или как да махнем БСП и ДПС, без да връщаме ГЕРБ

© Георги КожухаровСъдейки по решението на лидерите на БСП и ДПС да се опитат да назначат за председател на ДАНС Делян Пеевски, виждаме, че българските политически лидери за пореден път са се озовали в свят, съвършено различен от този, в който се намират големи, прогресивни и цивилизовани групи от обществото. В конкретния случай най-важна не е нито политическата грешка, нито цивилизационното разминаване, въпреки че и двете са налице.


Политическата грешка се състои в объркването, че БСП и ДПС са спечелили изборите и като победители имат правото на няколко месеца безопасно разместване на властовите постове поради обществения кредит на доверие. Истината е, че такава възможност не стои пред управляващата коалиция.


Цивилизационното разминаване също е ясно откроимо – по всичко личи, че личните кариерни цели на Сергей Станишев (и може би за щастие) не са локализирани в България. Личните му цели са за развитие на терена на европейската политика. И само преди седмица г-н Станишев имаше всички шансове да се изкачва стремглаво по пътеката на европейската си кариера. След решението за назначаване на Пеевски ясно се видя и силно се изказа от евроатлантически партньори, че лидерът на БСП и ПЕС се намира в съвсем различно, неевропейско цивилизационно пространство. Въпреки че може и да не го осъзнава все още, за негово огромно лично съжаление, бъдещата му европейска политическа кариера се изпари за точно 15 минути парламентарни обсъждания.
Най-голямото разминаване


обаче е другаде. Най-голямото разминаване е във времето, в което политическите лидери живеят. Явно невслушвайки се в патетичната и почти предсмъртна политическа реч на Ахмед Доган, лидерите на парламентарно представените партии не разбраха, че се намират в един свят, в който информацията се движи по правилата на постмодерното общество – общество, в което централните структури губят своето влияние и стават изцяло зависими от мрежовите конструкции. В такъв свят обществото може да организира протести, достигащи практически пълния максимум на гражданска енергия за точно 6 часа.


Абсолютно същата грешка направиха преди време политическите върхушки в арабските общества, които и до днес не разбират, че не бяха премахнати нито от западния заговор, нито от мюсюлманските братя, а от най-обикновените и нормални млади граждани, които имаха нужда само от


силата на социалните мрежи


на блоговете и директната онлайн комуникация, за да свалят иначе несваляемите си диктаторски режими. Същата грешка направи само седмица преди Станишев, Местан и Орешарски и значително по-ловкият и по-едър, световен политически играч Реджеп Ердоган. Самият той все още не разбира, че "Туитър" не е клетка на терористична организация, а съвременният еквивалент на атинянската агора.


Същата грешка направи и Борисов преди месеци – не разбра, че тези, които "идват да му протестират", не са докарани с автобуси от БСП, не са организирани от профсъюзите или събрани от камарите и съсловните организации. Не разбра, че те са най-обикновени активни граждани, които не са доволни от начина, по който обществото им се развива. Тогава обаче имаше сериозни разлики. Тогава само ако Борисов беше разбрал какво се случва, можеше дори да се измъкне от ситуацията – да обяви, че е сгрешил, и отново да подмени публичния си образ, този път от "Строителя" към "Защитника на обикновените хора".


Управляващото мнозинство днес обаче не е в такава ситуация. Орешарски не може да щракне с пръсти и да реши, че трябва да замени образа си на "Олигархски" с този на "Организаторски". Затова и


първата голяма грешка вероятно ще остане и последната


на Станишев, Местан и премиера. Ако по силата на чудото и летните месеци правителството оцелее през следващите няколко седмици, то всеки следващ грешен ход със сигурност ще го събори за минимално време – или по-точно за толкова време, колкото е нужно на хората да се самоорганизират в социалните мрежи.


Поглеждайки към неизбежността на бъдещето, достигаме и до дилемата на протестиращия. Наблюдавайки посланията, които интелигентните протестиращи отправят на улиците на централна София, виждам, че до нея са достигнали и те – как да свалим БСП и ДПС, без да връщаме ГЕРБ.


Това е въпросът


на седмицата, след като въпросът на миналата седмица беше "как да не позволяваме на Пеевски да стане шеф на ДАНС". А отговорът се крие точно там, където се криеше и новооткритата сила на гражданите – първо на гражданите на арабските страни, после на Турция и накрая на България.


Отговорът е модернизацията на партийните субекти в дясното пространство чрез използването на гражданските енергии в социалните мрежи.


Голямото израстване на новата десница ще мине точно през способността й по съвършено модерен и съвременен начин да агрегира обществените настроения и да ги канализира на политическата арена. Това е и единственият път Станишев и Местан да бъдат свалени, без на тяхно място да се върнат Борисов и Цветанов. Това е и


голямата кауза на новото и модерното дясно


– да живее в света, в който живеят неговите бъдещи избиратели, да обединява, а да не разделя, и в крайна сметка по един естествен начин да дефинира новата дясна мечта на България.


Това, по всичко личи, биха искали и гражданите, протестиращи през последните дни в София и другите големи градове в страната. Това намекват чрез своите плакати от типа на "ГЕРБ=БСП=ДПС=Атака=Мафия".


Стои въпросът ще имат ли политиците на новото дясно пространство визията и възможностите, за да постигнат този синхрон между себе си и гражданите, които ще представляват, или отново масови, прогресивни и цивилизовани граждански групи ще останат в съвършено различен свят от хората, които ще избират за свои политически представители.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (293)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 572 Весело

  В краткосрочен план не може да се направи нищо - българската конституция е проблем, тя дава цялата власт на парламента.

  Единственият работещ подход е докато мине тоя период гражданското общество да държи по интернет правителството и парламента в шах.

  Затова - без умора и днес на протест.

  Да не говорим, че реално няма и алтернатива, колкото и да си подхвърляме едно-две имена. Трябва организация и то от нови хора, при това на няколко нива, която да може да поеме и национално, и местно управление и то на базата на някакви принципи.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 2. 2 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#1:"Darth Чебуратор"] по интернет [/quote]

  А и по площада, ако се наложи -- боковците, съселите и другите дребни гризачи от мафията са още на СМС-ки и не го разбират интернета много добре.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 3. 3 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Когато обществото е с ясна визия за бъдещето си, когато със силата която вече осъзнава контролира настоящето ще може да възпита политическа класа, която да му служи. Това не може да стане днес, но може да започне от днес и веднага. Затова всички на площада и никакви отстъпки. Натиск до дупка.

 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Политическите партии у нас сериозно се разминават с проблемите на обществото. Те си въобразиха, че властта е за собствена употреба, а обществото е длъжно да ги аплодира. Колкото по-рано се отърват от тези илюзии, толкова по-вероятно е оставането им на политическата сцена. От създалата се в момента дитуация най-много загубиха БСП и Атака. ДПС имат твърд електорат, така че при тях загубата не е електорална, а морална. В очите на обикновените българи те стават все по-неприемливи и дори вредни. ГЕРБ също загуби, но лидерите им смятат, че им се отваря шанс да се върнат на бял кон в управлението на държавата. ОТ ТОВА СЕ БОЯ НАЙ-МНОГО!!!!
  От ситуацията в перспектива могат да извлекат изгода обновеното ДСБ, Кунева и Яни Янев. СДС се нуждае от смяна на лидера си и възраждане за да ги припознае обществото като дясна партия. На всички партийни лидери обаче, трябва да е ясно, че който не се вслушва в гласа на хората, ще бъде аут от политиката!!!!

 5. 5 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#1:"Darth Чебуратор"]реално няма и алтернатива[/quote]

  Всяко време има своите герои. Не виждам причина ние да не открием нашите.

  [quote#1:"Darth Чебуратор"]Трябва организация и то от нови хора, при това на няколко нива[/quote]

  В крайна сметка - да, разбира се. Като начало обаче са достатъчни само няколко човека с размах и топки, които да поемат властта. Другото - после.

  Нашата работа е сега да ги познаем, а после да ги контролираме. Хубавото е, че подходящите хора се познават в изпитания, а днес арени за (предварителна) демонстрация на качества - дал Господ.

  Аз моят избор вече съм го направил (човекът доказва всеки ден, че си заслужава). Вие сте на ход.

 6. 6 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Хи, хи, още един радетел на дяснато или на дупката в дясно. Няма такава. Протестиращите не са фенове на ДСБ. Някои от тях може и да споделят дилемата на автора, но ако има избори, сигурен съм, този път няма да правят грешни решения. В момента няма алтернатива освен ГЕРБ и не виждам как това ще се промени в следващите няколко години. След като Кунева, която беше един от най-успешните еврокомисари и европеец на годината, не успя, не виждам личност, около която да се обединят недоволните от ГЕРБ. Всеки има право на мнение, но аман от анализатори с пристрастия.

 7. 7 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  "Нови " лица искат властта! Протестиращите са средството!

  нели ангелова
 8. 8 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Проблемът е в ДПС. Защото електоратът е етно-религиозен. Иска турски и ислям, друго не го интересува в държавата. Доказва го БЕЗКРИТИЧНОТО му отношение към Доган и ръководството на ДПС. Това дава възможност Доган да продава интересите на българския народ на чужди държави, на българската посткомунистическа мафия на ДС и на държавните олигарси. Ето затова не искаме кадрите на ДПС в управлението, с български или турски имена е без значение. За да се справим с проблема трябва да се промени конституцията, като се дефинира ясно що е това етническа партия.

 9. 9 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#6:"the_european"]В момента няма алтернатива освен ГЕРБ и не виждам как това ще се промени в следващите няколко години[/quote]

  Не знам дали знаеш, но гробището е пълно с незаменими хора.

  Добре е освен това да не забравяш, че дори само заради инерцията, този път ще гласуват много повече хора.

  А алтернативата ще се появи, ти не се коси.

 10. 10 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Недейте кълнете политическите партии, те са неизменна част от демокрацията. В тях освен интересчии и кариеристи, работят (много често напълно безкористно) съвсем свестни хора. Същото е в институциите - полиция, съд, прокуратура. Няма нужда от революция, а от еволюция на системата. И това в момента става. Тази година е годината на протестиращия човек. Той промени България.

 11. 11 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Човек да се смее ли или да плаче ? Някои съвсем сериозно си мислят, че нещо съществено ще се промени)). Една от най-големите илюзии на демокрацията е, че нещо зависи от един народ. Прави впечатление, че в протестите участват най-вече млади. Това са хора, които не знаят или само са чували за 1990 и 1997 г. Годините на измамените надежди. По ония години много повече имаше по площадите, но това не попречи на червената номенклатура и отрочетата й да станат баровците в България и да си живеят живота. А за протестиращите останаха трохите. Сега ще стане същото. И неслучайно малко от тези, които участваха в събитията през 1990 и 1997 г. участват сега в протестите. Колко помнят Илия Минев ? Френски възпитаник, който 23 години бе политически затворник ? Желев и Ко. не го допуснаха в СДС. А познайте защо ? Другите политически също бяха изритани като напр. Янко Янков. Бяха допуснати само някои възрастни, които както се казва не хапеха. Иначе опозицията тогава и сега е все "наши" хора).
  Онези, които държат всичко в България никога няма да допуснат хора от улицата да управляват. Който и да е начело в България той ще е човек на силните на деня. Това е положението.
  Впрочем това не е така само у нас. Защо Обама стана президент ? Защото спечели изборите през 2008 г. Но пътя му дотам бе трасиран от големите пари и интереси. Както и този на неговия съперник тогава. Просто на американския народ се даде възможност да реши кой да президент измежду двамата вече одобрени от големите пари и интереси.

 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Не ми се иска аз да съм лошия вестоносец, но протестиращите са по-малко от гласуващите (ако въобще гласуват), а гласуващите само преди 5 седмици си казаха мнението...

 13. 13 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дедо Либен":
  Дедо Либене,никога не съм крил пристрастията си към Костов, но я ми кажи,ти сериозно ли вярваш ,че ДСБ,Кунева,Яни Янев и СДС могат да съберат достатъчно гласове на избиратели.
  И ако случайно съберат сериозно ли мислеш,че те заедно могат да направят нещо.ГЕРБ не ми е любима партия,но той е реален субект в пространството.Няма да мине без него.
  Събитията от февруари показаха,че ГЕРБ е в състояние да чува хората.Тези от тази седмица показаха,че БСП не и пука от хората.Не съм на вълната който е срещу ГЕРБ е за БСП,но конфронтирането на партиите извън кръга БСП,ДПС и Атака е нещо което им помага.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 14. 14 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#5:"shristov"]Като начало обаче са достатъчни само няколко човека с размах и топки, които да поемат властта. Другото - после. [/quote]

  Не е така. Досега карахме така и се нахакахме на всякакви предатели и мошеници. Ако продължим така, резултатът ще е същият.

  Гражданското общество трябва да изработи механизъм да може да има влияние върху властта и политиците и без да виси на площада.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 15. 15 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#12] от "ju.li":
  Бъди сигурен,че зад всеки протестиращ на площада пред МС стоят още по 100-150 човека.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 16. 16 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#8:"ck"]Проблемът е в ДПС. [/quote]

  Проблемът изобщо не е в ДПС, те са 10%. Проблемът е в това, че повечето хора няма за кой да гласуват реално.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 17. 17 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#9] от "shristov":

  Аз въобще не се "кося", мой човек. Когато се появи алтернативата, може да я припозная като моя, въпреки, че съм много внимателен и дори консервативен в преценките си. Дотогава, за разлика от псевдо-интелигентите и псевдо-социолозите, като този написал статията, стоя здраво на краката си и съм съвсем с ъкъла си. Вие докарахте БСП-ДПС-Атака и Делян Пеевски на власт. Аз не.

 18. 18 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Звучи утопично и романтично, но наистина трябва нова дясна платформа, която да замени всичките играчи от статуквото за последните 10-на години. Без старите муцуни, само с нови лица и идеи.
  А пък отляво, ако успеят да се отърсят от конците на Кремъл и начело застанат нови леви (без Станишев, Първанов, Р.Овч. Р.Петк.)...Де да знам, може пък да се заформи една нова политическа структура в държавата. Малко по-честна и с повече принципи.

 19. 19 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Това е дилемата на Дневник. Хората на площадите са едно цяло. Тяхното искане е оставка на правителството на БСП/ДПС/Атака и избори. Партиите не трябва да водят а да следват протестите. Всеки, който иска да ги използва за собствени цели, включително и Дневник върши грях. Партиите в опозиция трябва да намерят форма за общи действия защото ще докарат България доникъде.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 20. 20 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Поредната силна статия през последните дни.

  Единственото, което се питам, е кои аджеба ще са тия десни политици?! Откъде ще дойдат?

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Петре, ти и Дайнов много помогнахте на едни партии да отидат в тинята. По-добре не се появявайте повече. Достатъчно злини сторихте!

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 22. 22 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#18] от "Милош":

  отляво много трудно ще се появят хора с нов манталитет, защото младите последователи са предимно обучавани от старото поколение в същите ценности - далавери, по-равни от равните и подобни. всеки път, когато се добират до властта, започват да търсят синекурни длъжности за членове на младежкото бсп, които по 4 години четат вестници и пият кафе в някое министерство или агенция.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 23. 23 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Няма как.

  Второ, никой няма да повери бизнеса си на непълно непознат - нека има нова лица в политиката, но те първо трябва да се докажат извън властта и после да я получат, както всеки би направил с новопостъпил във фирмата си. Готови ли сме да дадем непознати да управляват държавата ни? Не, нали?

  Така че едва ли пред протестиращите стои такава дилема, ако се направи социологическо проучване сигурно поне половината са гласували за ГЕРБ. Дори половината да са, по-притеснителна за управляващите е другата половина ...


  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 24. 24 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#2:"Darth Чебуратор"]боковците, съселите и другите дребни гризачи от мафията[/quote]

  радвам се да видя, че между читателите на дневник има много интелигентни хора, които са фенове на боко или съсела и се правят, че не виждат, че това е едно лице.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 25. 25 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#20:"doneva_a"]Поредната силна статия през последните дни.

  Единственото, което се питам, е кои аджеба ще са тия десни политици?! Откъде ще дойдат?[/quote]

  Вероятно ще дойдат извънземни десни политици, говорещи български. Ще са малко зелени и грозни, но поне мин. предс. ни като застане до Барозу ще прикове световното не, галактическото внимание

  Хора, осъзнайте се, това имаме, тези пред очите ни ще ни управляват. Въпросът е кой, дори кой е по-малкото зло, ако щеш. Гласувайте за който искате, само не за хора, които повтарят, че всички са маскари. Тези доказано са, техният единствен шанс е да полеят с помията и другите и вече нищо да не различаваме.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 26. 26 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 665 Неутрално

  "Стои въпросът ще имат ли политиците на новото дясно пространство".Нека не звучи еретично но в ГЕРБ има стойностни лица дясномислещи непокварени от властта ,които могат какво още да дадат на обществото.Нека не възприемаме тази партия като тази на Бойко и Цецо .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 27. 27 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дедо Либен":

  Умно. Въпреки че ако в ГЕРБ има умни хора Бойко трябва да се оттегли на пост почетен председател или нещо такова а Цветанов просто да не се появява повече.
  СДС или каквито са сега там би трябвало да са вече на площадите и да работят с хората ако искат да възкръстнат. Ако не ще си останат в историята.
  Има ли някъкви други сериозни играчи? Тази Кунева каква е?

  California Über Alles
 28. 28 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#2] от "Darth Чебуратор":

  интернета 'апе, те затова комунягите се страхуват от новите и непознатите технологии.

  иначе протести до дупка, поне още няколко дни, докато Олигарски подаде оставка и се насрочат много скоро избори за септември 2013.

  колкото до закони, кодекси, конституции... то това ще се усъвършенства постепенно и с времето. ако няма морал у нашите избраници, то никакви закони и правила няма да ги накарат да спазват приличие и да се погрижат за интересите на избраниците си.

  РЕФОРМИ !
 29. 29 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Аз се извинявам че линка е от сайта на ГЕРБ но това е единственото място където изказването на Бойко за напускането на ГЕРБ е поместено изцяло. Чуйте му мнението му за това каква е ролята на хората и къде е мястото на партиите.

  http://www.gerb.bg/bg/gerbtv/media/from/home/video/708

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 30. 30 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Аз искам да дойде Бойко Борисов на власт с правителство съставено от него !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 31. 31 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 425 Любопитно

  Да това е моята лична дилема.
  Но, мисля че, още по-важно от това е как да си изживеем живота като нормални хора без да ни заробват банки, партии и институции!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 32. 32 Профил на pppat
  pppat
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не забравяйте - коментарните рубрики - поле за изява на службите!

 33. 33 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#22] от "fpyyh":

  Де да нам...Мечтая си. Иска ми се нашите да приличат на християндемократите и социалдемократите в Европа.

 34. 34 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Петър Щурм: "Това намекват чрез своите плакати от типа на "ГЕРБ=БСП=ДПС=Атака=Мафия"

  ==========================

  Видях и плакати с Пеевски, Станишев, Местан, Волен и....ЦАЦАРОВ. Петре, кои са тия протестиращи които слагат Цацаров с останалите и каква им дилемата на тях?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 35. 35 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#26] от "Чърчил":

  Тя си е на Бойко и Цецо!!! А ако има наистина достойни и непокварени хора в Герб да се оттеглят от тази мутренска организация и да си създадат нова структура. Само така ще бъдат различими. Иначе, от Бойко и Цецо не ще могат да взет думата!!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 36. 36 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 425 Разстроено

  До коментар [#30] от "Радко":

  Ужасссс!!! Само това не!!! Ако тия главочи се върнат на власт ще , ни довършат като народ и държава!?!?Пепел ти на мислите!!!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 37. 37 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Мафията! Всеки един българин я усеща изключително осезаемо по различен начин: един, защото децата му са умрели от злоупотреба с наркотици или са тотално видиотени от наркотиците; втори, защото близките му са изпаднали в пагубна зависимост от хазарта и безбройните игрални домове и казина на България; трети, защото е пострадал от абсолютно безотговорно раздаваните "лесни" кредити на хора с лична карта, но без никакви доходи и абсолютно неплатежоспособни; четвърти, защото не могат да намерят за себе си и децата си каквато и да било работа, поради невъзможността да пробият желязната завеса на мафията при всеки опит за кандидатстване; пети, тормозени по един или друг начин от новоизлюпените заслужили милионери след фалитите на банките през 1996- 1997; шести, пострадали от повсеместната корупция на контролираните също от мафията държавни учреждения, полиция, съд и прокуратура; седми, пострадали от изнудваческите похвати на дехуманизираната ни медицина.... и т.н.

 38. 38 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#23:"bibian"]ако се направи социологическо проучване сигурно поне половината са гласували за ГЕРБ.[/quote]

  В грешка си. Протеста в множеството си е и срещу ГЕРБ. Виж някои от плакатите и ще ти светне.

 39. 39 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Аз не искам БСП и ДПС да управляват страната.След като няма ни дясно , ни ляво,гласувам за ГЕРБ.Това ще направят повечето хора,на които им писна от тия застрашаващи мира в България партии.

 40. 40 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Каква неадекватна статия.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 41. 41 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#37] от "bobhunter":

  Казваш, това вече не е онази "мафия" която сме имали на времето. Тази е толкова вампирясала и кръвожадна че, ни изяжда живота на големи залъци. Може да се оприличи на "Канибалски Мафиотизъм"

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 42. 42 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дилемата е по-ясна, дали обществото да се ръководи от гражданите, чрез избори, или от олигархията чрез протести.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 43. 43 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#38:"Милош"]. Виж някои от плакатите и ще ти светне.[/quote]
  Виж повечето от плакатите.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 44. 44 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#40] от "Яна":

  Напротив, напротив!!! Много си е адекватна даже!!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 45. 45 Профил на kaleva
  kaleva
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#30] от "Радко":

  "Аз искам да дойде Бойко Борисов на власт с правителство съставено от него !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

  Поне е честно. Останалите го увъртат.

 46. 46 Профил на nikolayo
  nikolayo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Съжалявам, Дневник. Това не е моята дилема. Моята е как да изхвърля по-бързо от властта тези, които се изхрачиха в лицето на нацията.

 47. 47 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 425 Любопитно

  До коментар [#4] от "Дедо Либен":

  Добър коментар!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 48. 48 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Голям анализ на другаря Щурм! Впечатлена съм! Особено от абзаца, заради който е написана цялата словесна бозица, а именно:

  [quote#0:"Другарят Щурм"]достигаме и до дилемата на протестиращия. Наблюдавайки посланията, които интелигентните протестиращи отправят на улиците на централна София, виждам, че до нея са достигнали и те – как да свалим БСП и ДПС, без да връщаме ГЕРБ.[/quote]

  Няма такава дилема, другарю! ГЕРБ спечелиха изборите, 80% от протестиращите са поддръжници именно на ГЕРБ и това, че сте успели да видите няколко плаката "анти-ГЕРБ", то те далеч не отразяват цялостното настроение на хората. Мисълта ми е, че напразно сте се хабили да създавате анти-ГЕРБ настроения с наивната надеждица да вкарате в полезрението ни изчерпаната и лишена от всякаква обществена подкрепа ДСБ! НО! Ако все пак допуснем, че по силата на някакво чудо успеете да направите др. Костов Премиер, колко дни давате на улицата, преди да го пребие с камъни? Аз лично не бих била оптимистка, че ще постигне дори рекорда на Орешарски. Няма друга алтернатива, освен ГЕРБ!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 49. 49 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#17] от "the_european":

  Викаш при герб пеевски е бил наврян в миша дупка ли? Или империята ме се разрастваше? Да, определено герб е по-добре от бсп, но и при тях се управляваше по методите на олигархията и затова протеста е и срещу тях.

  Със смяната на поколенията ще се смени и лицето на десните партии и ще видим нов тип политика. Тези в парламента сега са от старото поколение и са пътници , новото набира сила. Границата е някъде родените след края на 70-те , те все още са по-малката част от населението , но само след 5 години ще са по-голямата самият боко разбира накъде духа вятъра и след като 4 години се правеше, че няма други десни, сега изведнъж ги подгони за разговори

 50. 50 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много добра статия. И аз се чудя ще имаме ли в България най-накрая силно дясно.

  До коментар [#29] от "emil":

  Какво общо има Вашия коментар със статията е неясно.

 51. 51 Профил на d_reaper
  d_reaper
  Рейтинг: 470 Весело

  Истинатеа е една.
  Икономическа криза има.
  Безработица има.

  Първите закони които гласуваха от това правителство, бяха за създаване на допълнителни разходи - и на хората и на индустрията, реваншизъм, и промени с които да си наместят пак своите - Поправката Пеевски, бившите от ДС, и Чл. 87 (вчера).

  Това правителство ли искате ?
  Вие сигурно сте луди - единиците които го подкрепяте.

 52. 52 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Нямам в момента време да изчета всичко, но въпросът ми към заглавието е защо някои считат, че единствената алтернатива е ГЕРБ?

 53. 53 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#48] от "Кокетна - за касиране на вота!":

  Да беше дошла на протестите и да видиш колко са гербаджиите как мислиш, ако Борисов се появи на протеста довечера ще му се радват ли? Защото от ДСБ, ДБГ и Зелените са там всеки ден. Именно на тези три партии са привърженици 95% от хората в тези протести.

  Впрочем, ако още не си разбрала Костов подаде оставка и няма желание да става премиер.

 54. 54 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#48:"Кокетна - за касиране на вота!"]80% от протестиращите са поддръжници именно на ГЕРБ [/quote]
  да разбирам ли, че протеста е организиран?

  [quote#48:"Кокетна - за касиране на вота!"]Няма друга алтернатива, освен ГЕРБ[/quote]
  Всъщност по- лошо от ГЕРБ едва ли има.

 55. 55 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#49:"Батков-вън"]самият боко разбира накъде духа вятъра и след като 4 години се правеше, че няма други десни[/quote]
  Наистина ли, господине? Защото аз пазя някакви спомени за подадени ръце за сътрудничество и дори предложение от ГЕРБ към Синята коалиция да излъчи своя кандидатура за конституционен съдия, с безусловен ангажимент тя да бъде подкрепена от ГЕРБ! Само че пребоядисаните болшевики на Костов бламираха собствения си Президент Петър Стоянов! Изневерява ви паметта, очевидно.

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 56. 56 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#48] от "Кокетна - за касиране на вота!":
  Кокетке,по важно е,че хората на площада са против БСП,ДПС и Атака.
  Още по важно е,че те не са равнозначни в пристрастията си някои дори са изобщо против партиите.
  Айде да махнем това правителство,да има предсрочни избори и после да водим спорове кой е по по най.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 57. 57 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#53:"Батков-вън"]Да беше дошла на протестите и да видиш колко са гербаджиите[/quote]
  Вие как точно ги изброихте, с надписи на челото ли бяха? Бях на протестите в петък, събота и понеделник. Довечера може пак да съм там, зависи дали свекърва ми ще има възможност да стои с децата или не. Та ако е възможно, не се изказвайте като последна инстанция. Аз съм ЗА ГЕРБ, но не ходя с табела!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 58. 58 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#55:"Кокетна - за касиране на вота!"] Само че пребоядисаните болшевики на Костов бламираха собствения си Президент Петър Стоянов! Изневерява ви паметта, очевидно.[/quote]

  Не върви да доказваш тезите си като дъвчеш краката на Костов.
  Не са ли ти достатъчни тези на Станишев и Пеевски.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 59. 59 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#1:"Darth Чебуратор"]българската конституция е проблем, тя дава цялата власт на парламента. [/quote]
  Този проблем е за такива ,дето не познават Конституцията. Проблемят е пропорционалната система на избор на народни представители, която дава възможност на един тесен явен и задкулисен елит да реди листите и след това да ни дава "демократичното право" да избираме протежетата на този "елит". Затова властта не е в Парламента, а в Министерския съвет, Парламентът е само мокър печат на решенията на "избрания" министър Председател. Затова основната цел трябва да е промяна на подбора на народни представители- от пропорционална система в избор на народни представители по мажоритарната система в 240 едномандатни избирателни района. Шанс за избор в ннародното събрание получават и кандидати на малки партии и кандидати,издигнати от инициативни комитети. Важното е да бъдат свестни хора. И ако "големите" партии спуснат сульовци, както сега , това ,че в национален мащаб имат поддръжка от 20-30% въобще няма да им помогне тяхната лоша кандидатура да бъде избрана.
  А за този,който не знае, Конституцията не е наръчник за действие в конкретен момент, а общи правила, насоки на развитие. За конкретизирането на Конституцията има закони,правилници и т.н.

 60. 60 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  ПЩК пак с поредната простотия...един от малкото хора, с които никога не съм съгласен...тъпотия е да казваш, че протестиращите искали да възродят десните идеи. кого си питал? хората гласуваха ЗА левите идеи и се стигна до протести,, щото БСП го играят фалшива деветка. изобщо, ПЩК имам чувството, че не е по-различен от Пеевски - някой му публикува "анализите" само защото трябва, а не че струват.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 61. 61 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 316 Неутрално

  БСП, ГЕРБ и АТАКА да нямат правото да влизат в парламента, а ДПС - вън от България !

  Да живее България и българският народ.
 62. 62 Профил на baterosko
  baterosko
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Нито една партия или нейния водач, не са ми симпатични, но винаги съм гласувал и по този начин съм изразявал гражданската си позиция. И всеки път очаквам - нещо да се случи, държавата да тръгне нагоре икономически, да се вдигнат заплатите, да дойде някой месия...но уви!
  И се замислям, какво би станало, ако има само две партии: леви или десни, виги или тори, републиканци или демократи, севера или юга, белите или черните (ако бях написал сини и червени - сигурно и запалянковците щяха да се намесят)
  Или да си изберат имена! Или никакви партии, никакви субсидии, никакви кражби...Какво е това депутат - професия, състояние, определеност...? Плащаш - ставаш депутат?! После бързаш да си върнеш паричките с лихвите и се самозабравяш!
  На кого са необходими хиляди знайни и незнайни политици, членове, фракции, депутати и т.н. ?
  Трябва правителство и опозиция!
  Как се оправят великите държави толкова години, а ние ту наляво, ту надясно. ту нагоре, ту надолу, ту полу-наляво, ту полу-надясно.... е то няма свършване!
  Всеки иска КОКАЛ и ВЛАСТ, ама за него и роднините, а останалите - да се оправят както могат!

 63. 63 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Статията си е много добра! ... форумните тролчета и тия с празните кратуни си мелят клишетата и това е - това е и положението в България!
  Има стойностни хора в стойностни политически формации, които не се допускат до ефир, до диспути, камо ли до влизането им в Парламента ... разчита се на късогледството и "пердето" на очите на плямпалата ... в допълнение на платените и принудени гласове, които ни въртят в мутро-олигархическия свят на всички мутри, които показват по телевизиите и ВИЕ ВИЖДАТЕ САМО ТЯХ! ЖАЛКИ СТЕ!
  Излезте на протестите и там ще видите истински, искрени и морални хора (повечето са такива), всички останали "отговорни" политици са се скатали в мълчанието си, под градинските маси, зад стените на НС или зад коментаторската маса в студиата на платените ТВ ...
  Колкото повече ползвате главите си и съвременните достижения на информационно / информирано общество, толкова се увеличава шанса да се поправят нещата!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 64. 64 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#60:"hue"]хората гласуваха ЗА левите идеи и се стигна до протести[/quote]
  Е по- голямо двусмислие не бях чел скоро. Я анализирай това изречение. От една страна гласували хората за леви идеи, от друга протестирали срещу тях.

  Иначе статията е добра, аз съм с десни убеждения- веднага бих гласувал за дясна партия, но в дясно като видя само стари муцуни и ....

 65. 65 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#11:"kapablanka"]Човек да се смее ли или да плаче ? Някои съвсем сериозно си мислят, че нещо съществено ще се промени. Една от най-големите илюзии на демокрацията е, че нещо зависи от един народ.[/quote]
  Вижте не знам как да Ви го обясняя, Написали сте емоционален коментар и се опитвате да обясните това в което сте погрешно убеден(не Ви виня всички имаме печалния опит на "извратения' ни преход)на младите. Аз съм инженер по автоматика, с други думи специалист по управление на процеси (от гледна точка на науката всякакви, тоест и политически). Затова искам да Ви кажа, че не е вярно и води само до ненужен песимизъм, че всичко е предварително решено от някакви кръгове или сили в които е съсредоточена властта. Не че няма такива и че не се опитват да го правят, но това реално не е по силите на никого (освен Господ, който приемаме, като някаква идеална хипотетична суперсила). Освен това управлението не може да става без партии и институции, които са структурите на държавата, тоест договора между гражданите в който нте са делегирали правата за управление на тези институции и при съответните избори на избраните съответни лица представляващи тези институциои. Ще ви дам образен пример така: Да вземем пътниците в трамвая, Всеки е тръгнал за някъде иу всеки има различен интерес накъде да върви трамвая и къде да спре или къде да не спира. Но на ръчките стои само един ватман и в края на краищата от него зависи къде да върви и къде да спира. Не може всвеки да върти своите ръчки защото трамвая има само един сет за управление. И така какво излиза, че пътниците са се договорили да поверят управлението на ватмана и да се подчиняват (волно или неволно) на неговото управление. Така ли е в същност? Не не е така. Защото трамваят се движи по релси и спира на определени спирки не от ватмана а от архитектите и инженерите проектирали и построили линията. Те пък от своя страна са изпълнявали поръчка на кметството, а то пък (би трябвало) да е взело и усреднило мненията на гражданите (тоест бъдещите пътници в трамвая). Като виждате доста е сложно. Същото е и в политиката. За краткост трамвайната линия е еквивалент на Конституцията на страната. И изведнъж се появяват едни "ватмани", които на практика завиха трамвая в посока съвсем на страни от линията! Нали линията е начертана: "Демокрация член на ЕС, копято отстоява принципите на демократичните Европейски ценности"? Сега има умели и неумели ватмани. Едни карат бавно и без сътресениа, други друсат и лащкат така, че да ти се обърнат червата, ако си им пътник, но всички следват линията и спирките нали? Борисов беше от най-друсащите и лашкащи ватмани, но да не забраваяме, че и повереният му "трамвай" беше доста не у ред (повреден). Тия обаче сега са направо луди, които завиха ръчките в посока на улица по която няма линия и ако не ги пернем бързо по ръцете трамвайат ще дерайлира. ОИ тук всички скрити "кръгове" и "кръгчета" за които спменавате, че се опитват да манипулират управлението в техен интерес, могат само ужасено да си траят и мълчат, защото и те са качени в края на краищатат на същия трамвай. Поздрави!

 66. 66 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#64] от "zlobar":

  Никакво противоречие няма. Българина е прост левичар по душа и убеждения, който обаче има самочуствие на десен свободолюбив човек. Ама дясното и лявото му е малко сбъркано. Иска всичко да му е безплатно, ама другите да плащат. Да има железни закони и наказания ... ама да важат за другите. Някой друг да му урежда работа... ама под работа всъщност разбира далавера. И т.н.

  Е такъв човек като го оставиш и да избира и да протестира... те ти реалността.

 67. 67 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#62] от "baterosko":

  Статията е глупава, защото залага на "верния избор". Т.е. презумпцията на автора, а и на мнозинството българи е, че номера е да направиш верния избор. Нещо като еврофутбол - пускаш докато уцелиш печалбата.

  А изборите са само една мъъъъъъъничка част от процеса. И то най-несъществената. Ако се вгледате внимателно в развитите държави се сменят различни партии, но нещата си вървят. Докато в БГ се спукахте да пускате бюлетини, все едно играете тото и после псувате, че не уцелихте пак числата.

  Демокрацията е инструмент. Ама в ръцете на прости хора освен да си навредят с нея, друго не се случва.

 68. 68 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Весело

  [quote#23:"bibian"]Така че едва ли пред протестиращите стои такава дилема, ако се направи социологическо проучване сигурно поне половината са гласували за ГЕРБ[/quote]
  а ако ги питаш пък къде работят, ще се окаже, че 100% са назначени от ГЕРБ калинки!

 69. 69 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Аз бях на протестите (без вчерашния), защото искам ГЕРБ да си получат властта, която по право е тяхна. След тези гнусно манипулирани избори, след тази отвратителна кампания отвсякъде, след продажната агитпропаганда от страна на почти всички медии ( Уви, Дневниче мило, вие също сте в кюпа на "омазаните" разпространители на лъжи, внушения, недоказани слухове... ), след ненормалното участие на Прокуратурата, след тоновете екскременти и гадост, след съглашението между БСП/ДПС/АТАКА (срещу България)..., аз НЕ искам нещо си, а конкретно - ГЕРБ да си получат властта. 1 100 000 българи мислят като мен. Това е. Какъв е смисъла на тази статия? Пак да се извъртат нещата, да се търси под вола теле, да се лаладжийства. Авторе, щурмувайте си логиката.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 70. 70 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 425 Весело

  До коментар [#67] от "niakoi_si":

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 71. 71 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "kapablanka":

  Сега не е нито 1990, нито 1997. Очевидно си от старото поколение, но си забравил наученото по история. Първо, протестиращите са средната класа или буржоазията, т.е., те имат възможността и силите да променят управлението, така както се е случило в Европа в средата на 19-и век.

  Нещо повече, "реформаторите" през 90-а, и през 97-а, бяха или идеалисти, или стари муцуни от преди 9-и септември, които не бяха разбрали, че е края на 20-и век, а не средата. Те така и не можаха да достигнат до средната класа и интелигенцията, а и през 90-те основно бяха заинтересувани от реституцията.

  Е, сега, ние сме в позицията, чрез технологии и икономическа сила, да искаме нещата да вървят в посоката, която ние искаме. Въпрос на време.

 72. 72 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#69] от "moriarti":

  Какво означава власт, която по право е тяхна? Мутрата Бойко вече стана миропомазан монарх ли?

  ГЕРБ обратно във властта означава революция, с обесване на Цветанов с главата надолу, като Мусолини.

 73. 73 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Въпреки че може и да не го осъзнава все още, за негово огромно лично съжаление, бъдещата му европейска политическа кариера се изпари за точно 15 минути парламентарни обсъждания.
  Ето това е силен аргумент в горната статия, браво! За първи път браво на Петър Щурм Константинов. Дилемата как да махнем БСП-ДПС и придружени ташаци, без да върнем ГЕРБ е утопична защото в този момент няма с какво да заменим нито едните нито другите. Важна е дилемата как да върнем България на релсите на Европейския демократичен път. Това е важното, което трябва да ни ръководи в момента. И няма ли някой, който да обясни на това "градинско цвете" Станишев, че две дини под една мишница не могат да се носят? Как това самоуверено дебилноп идиотче си въоберазяваше, че толкова супер "градинар" дето може под лявата си мишница да грабне и динярта "ПЕС" и "динята" България! И двете ще пльоснат на земята и ще се разпукат! За ПЕС не ми пука, ама за България ми пука и то много! Да го махнем веднага този идиот!

 74. 74 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#66] от "niakoi_si":

  И идея си нямам кого описвате, но не може от една съставна част да правите изводи за цялото множество. Първо- хората живели през комунизма (преди 1989 г.) са с твърдо леви убеждения, второ- младото поколение са твърдо свободолюбиви. Никъде няма уклон наляво- надясно. И наистина ми писна да слушам колко мързелив е Българина- е не е. Толкова работни хора не съм виждал. Българите страдат от управниците си.

 75. 75 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#17] от "the_european":

  А ти какъв си, бе злато? Псевдо-какво по-точно? И какво направи ТИ нещата в България да се променят? Щото ако мислиш че ГЕРБ е алтернативата на сегашното положние, нещо си объркАл рейса.
  Това е все едно да гасиш пожара с авиационно гориво.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 76. 76 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1094 Весело

  [quote#20:"doneva_a"]Единственто, което се питам, е кои аджеба ще са тия десни политици?[/quote]

  Вашият въпрос показва колко е слаба статията,която определяте като силна.Слаба е защото Ви кара да се озъртате за десни политици,а не за десни политики.

 77. 77 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  ВСИЧКИ СЕ ОПЛЕСКАХА.
  Разформироване на партиите ... преформатиране и РЕСТАРТ на политиката!!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 78. 78 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#72] от "peaspiring":

  Демокрация, драги. Ако сте свикнал на друг вид управление (както си личи по логиката ви), идете да живеете в Русия, Иран, Северна Корея... Там ще сте щастлив.

  Българите гласуваха на 12.06.2013 и най-много гласове получи ГЕРБ. Толкоз. Ако щете разпорете се през гърба от ярост и недоволство, но това са фактите. Лъгахте, коалирахте се и с дявола, само и само да сте пак във властта, но народа ви не ще.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 79. 79 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Пряка демокрация и нищо друго не може да спаси България. Във всяка друга политическа конфигурация ще е същото. Мажоритарната система е голяма клопка. Кой ще ги посочва тези "чисти и прекрасни" личности? А знаехме ли истината за тях, когато имаше такъв момент и се оказаха същите боклуци като съпартийците си, кукли на конци. Не личността, а желанието и волята за съгласие на личностите е важното. Съгласие в името на нещо повече от личността. Този урок България трябва да научи, иначе сме не само територия, но просто сбирщуляк на тази неясна територия.

 80. 80 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#71] от "peaspiring":

  Не съм от старото, а от средното поколение. И да оставим какво е било в средата на 19 век.
  Сега е по-зле от 1990 и 1997 г. Защото червените и техните роднини и подставени лица държат всичко. По ония години поне имаше голяма държавна икономика. Друг е въпроса, че и тя бе тяхна, но косвено. Сега пряко си е тяхна.
  Нищо не може да направиш срещу тях. Дали са ти свобода да викаш по площадите и да пишеш по форумите. Но дотук. Те държат икономика, финанси и т.н. Да не мислиш, че те ще станат за да седнеш ти ?! Или ще направят нещо добро за теб, защото имаш хубави очи ? Разбира се, че по принцип една държава, в която няма войни материално върви напред. Но картите са раздадени и тия, които държат всичко никога няма да го пуснат. Ще го предават на техните деца. И децата на тия дето протестират ще им слугуват. Е, може би слугуването ще е по-добре платено и в по-изтъчени форми, но си е слугуване. Бас държа, че ако Бил Гейтс се бе родил в България никога нямаше да пробие. Или щяха да му вземат бизнеса или щяха да го принудят да работи за тях или щяха силно да го ограничат.. Не си ли от тяхната каста - надежди всякакви остави.
  Скоро ще разбереш, че съм прав.

 81. 81 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Ако протестиращите имат такава дилема,нека бързо да я преодоляват.Тя е вредна и контрапродуктивна.Снощи един от участниците в Референдум остана с впечатлението че имаме национална идея-ликвидиране на олигархическият модел на управление.Да потърсим алгоритъма!

 82. 82 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#78] от "moriarti":

  Да, но нямат 50%+1 в парламента, за да могат сами да формират правителство. Припомни си конституцията.

 83. 83 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#80] от "kapablanka":

  Аз също съм от средното поколение. И мога да направя разликата. Тези, които протестират сега, са тези, които плащат данъци, които издържат социалната система, които освен това, са НЕЗАВИСИМИ, защото са квалифицирани и получават доходи.

 84. 84 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Мисля, че в това четиво каруцата се поставя пред коня. Както е казал дзен-учителят, нещата се правят "едно-по-едно". Гражданите са вече изключително чувствителни за начина, по който се извършва политическото представителство. Какъв "ляв" е Станишев и какъв "десен" е Борисов, примерно? Защо да ни вълнува фразеологията и слагането на етикети, след като всяко поредно управление е изпълнител на интереси (антиобществени) на тесен кръг хора (едни и същи - олигархия) и борбата е всъщност между техните слуги (кой да е изпълнителен управител на волята не тези хора - това носи облаги)? В този контекст, създаването на читаво силно дясно е толкова важно, колкото и създаването на читаво силно ляво. Но те трябва да са автентични представители на обществени интереси (които са различни, но представят големи обществени групи с различни убеждения). След като стане възможно това (за сега не е), ще подхванем споровете ляво-дясно. Сега те са безпредметни. Системата не позволява излъчване на истински представители (десни или леви). Въпросът как да се промени това е много сложен и подозирам, че няма готов лесен отговор. За сега (според мен) протестът е против това статукво, което ни лишава от право на истински избор.

 85. 85 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Правителството и подкрепящото го мнозинство де се държат под граждански контрол,вече е направено,като се възпира категорично от нежелаи действия и се подтиква към желани и подкрепя при предприемането им.В никакъв случай да не се предизвикват избори сега.БСП ще отблъснат част от потенциалните избиратели на БСП,неадекватното поведение на ГЕРБ в опозиция ще отблъсне от тях и техни поддръжници.Към избори да се тръгн тогава,когато се формират партии,алтернатива на сегашните.
  Ако искаме истинска промяна и реформи,а не ревалюция с неясен резултат друг път няма.
  Въдможностите са общо взето нещо аналогично на рволюциите през 1917г в Русия или ВСВ. В първия случай безпорно демократичната Февруарска революция довежда на власт с прврат през октомври партия ,която дори не е участвала в нея,и после тази партия 74 години управлява еднолично и уби десетки милиони.
  През ВСВ съмнителни от морална гледна точка на пръв поглед действия на западните държави имаха за обективен резултат унищожаване на едното зло,силно отслабване и изолация на другото и най-важното създаване на световен ред,който напрактика изключи значителни военни конфликти и масови репресии.
  Та десните и въобще разумните трябва да се държим като западнит държави през ВСВ и след това,а не като "полезни(за Ленин и бандата му) идиоти" идиоти"

 86. 86 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darth Чебуратор":
  Гражданското общество трябва да изработи механизъм да може да има влияние върху властта и политиците и без да виси на площада. -

  Съгласен! И този механизъм трябва да се изработи в политическите партии. Ще спечели в дългосрочен план тази партия, която се самоконтролира отвътре- която анализира настроенията на избирателите си, допитва се до тях и тогава действа, в интерес на избирателите си. Ще спечелят тези, които са една крачка пред гражданите, тоест - има интернет, социални мрежи, разговори, непр. организации - следиш и се бориш затова, което искат хората. И не примерно - да заставаш на страната на Цеко Миневци, когато избирателите ти протестират срещу тях.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 87. 87 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Има огромни дупки в политическото пространство ... и в ляво и в дясно ! Огромни части от обществото нямат представителство и за това гражданите са на улиците и протестират. Хайде от ляво на дясно :
  - комунисти няма в НС
  - социалисти няма в НС (БСП либерастее)
  - социал-демократи няма в НС
  - демократи няма в НС(по-скоро реваншисти)
  - ###либерали = там са наблъскани всички
  - консерватори няма в НС
  - радикали няма в НС
  - националисти няма (има смешници в НС)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 88. 88 Профил на a.tanas
  a.tanas
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ... Колко депутати имат активен туитър акаунт? Колко политически лидери имат... я да потърся.

 89. 89 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Начи и аз се чудя вече. Президентът, издигнат от ГЕРБ, е на сто процента срещу КТБ и мафията около нея. Апък самите ГЕРБ не разследваха КТБ за времето което бяха управляващи. В крайна сметка не се разбира ГЕРБ дали слушат КТБ или не.

 90. 90 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#78:"moriarti"]Българите гласуваха на 12.06.2013 и най-много гласове получи ГЕРБ. [/quote]Все едно колко е получил някой си ... държава се управлява с МИНИМУМ 121 гласа Нямаш ли ги - УПРАВЛЯВА този който ги има! Толкоз!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 91. 91 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#83] от "peaspiring":

  Колко от протестиращите са независими ??? Колко от тях имат собствен бизнес ? Да, има и такива. Но колко ? Нима не виждаш, че едрия бизнес и почти целия среден се държи от неслучайни ? Допускат те да правиш някакъв малък бизнес и си дотук. Споменах ти за Бил Гейтс в български условия. В България има фирми в айти сектора, които дават по 4-5 х. лева заплата (ясно е, че такава вземат микроскопичен процент от всички, които са на заплата). Но щом си на заплата не си свободен. Това не е твой бизнес. Ти работиш за друг. Кои напр. са собствениците на тези фирми ?

 92. 92 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#51:"d_reaper"]Истинатеа е една.
  Икономическа криза има.
  Безработица има. [/quote]
  Така ама сте пропуснали още една криза у нас да добавите - политическата. Само и тя ни липсваше за "пълното щастие"! Тия да си ходят веднага, защото нищо няма да направят нито по въпроса за икономическата криза и като резултат и срещу безработрицата. Но за капак добавиха и политическа криза. Знаем си я "Партията", как да не я знаем, нали е столетница! Освен лично заинтересованите пртийци има ли някой друг идиот още да очаква нещо положително от нея?

 93. 93 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 418 Неутрално

  и как точно ще го направят това, като ги субсидират от ГЕРБ?

 94. 94 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#78:"moriarti"]Демокраци, драги. [/quote]Радвай се на демокрация = Управлява мнозинството Ако не ти харесва ... знаеш къде да отидеш - изброил си страните.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 95. 95 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#26:"Чърчил"]Нека не звучи еретично но в ГЕРБ има стойностни лица [/quote]
  Това важи и за другите партии, стига да може избирателите да ги изкарат на преден план, за сметка на компрометираните им ръководни кадри. (под съмнение е обаче това да се случи с ДПС, електората им е доста облъчен). Под натиска на протестите до някъде може да се случи прочистване на партиите от собствените им избиратели, ако се промени изборния кодекс.

 96. 96 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#91] от "kapablanka":

  Чувал ли си за Телериг? Или Уолтопиа?

  Очевидно не си от средното, а от мнооого старото поколение. представите ти са формирани от соца - голяма държавна икономика. Независимостта е въпрос на търсене и предлагане. Когато има търсене за уменията ти, си независим. Когато няма, си зависим. Не е необходимо да имаш собствен бизнес - когато имаш, си доста по-несвободен, всъщност

 97. 97 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 908 Неутрално

  [quote#89:"blaf"] Апък самите ГЕРБ не разследваха КТБ за времето което бяха управляващи. В крайна сметка не се разбира ГЕРБ дали слушат КТБ или не.[/quote]
  Така са ги разследвали,че там държаха голяма част от парите на държавата,медийната част от групировката славеше ГЕРБ и Борисов.Част от ршението са ,не от проблема.

 98. 98 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Айде де, от кога го чакаме дясното да се събуди. Нещо много бавно реагират. Дайте сигнал, че сте живи бе хора. Дайте някаква алтернатива на статуквото от последните 12 години. Чакаме, много сме, десни сме.

  Защо ако не да?!
 99. 99 Профил на Gledna_Tochka
  Gledna_Tochka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  без ДПС ,Атака , без БСП и без ГЕРБ ..............

  ами кого ще изберат тези 10 000 протестиращи .... няма други

 100. 100 Профил на block
  block
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#8] от "ck":
  [quote#8:"ck"]Проблемът е в ДПС. Защото електоратът е етно-религиозен. Иска турски и ислям, друго не го интересува в държавата.[/quote]
  абе не е точно така, познавам доста помаци и на доста от тях име писнало от дпс-то но там така са си опекли баницата - администрация, кметове ала бала. че местните не могат да шавнат и ги е шубе. това за исляма, колкото аз съм православен толкова и те са мохамедани - имам предвид както ние си бичим тука коледа великден ала бала и те така си бичат празници. е, има олигофрени разни ама то къде без тях. така, че тайничко и помаците чакат да се разрита дпс-то. още повече, че Болният Ездач вече не може да е плашило щото разполага със 200-300 души и то дотогава докато му стигнат парите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK