Защо Пеевски не може да бъде отменен

Делян Пеевски подписва клетвения лист при избора му за шеф на ДАНС

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски подписва клетвения лист при избора му за шеф на ДАНСПрез последните дни "Дневник" търси различни юридически тълкувания и коментари за казуса с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, обявената от него впоследствие готовност парламентът да отмени решението си, както и дали може да остане депутат. Днес Народното събрание гласува "решение за отмяна на решението за избиране на председател на Държавна агенция "Национална сигурност", прието от Народното събрание на 14 юни 2013 г.", което беше внесено от лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. Те обявиха и че ще питат Конституционния съд може ли Пеевски да бъде народен представител, а дотогава той няма да ходи в парламента и да получава заплата.
Ето мнението на Йонко Грозев, адвокат с богата правозащитна практика и заместник-председател на "Движение България на гражданите". Заглавието е на редакцията.


Парламентът гласува отмяна на решението си за назначаване на г-н Пеевски за председател. На пръв поглед мнозинството в парламента сякаш наистина е разбрало грешката, която е направило, и се е поправило. На пръв поглед.


По-внимателното вглеждане показва, че решението на парламента съвсем очевидно се опитва да потуши общественото напрежение по логиката "и вълкът сит, и агнето цяло". Важният детайл е формулирането на решението като "отмяна" на назначаването.
Отмяна означава все едно такова решение никога не се е случвало


и от първоначалното решение за назначаване няма никакви правни последици. С тази "малка хитринка" се опитват да оставят г-н Пеевски като народен представител. Проблемът е, че такова нещо като отмяна на решението за назначаване на председател на агенция от самия парламент няма. Представете си да се отмени решението за назначаване на шеф на агенция, който е изпълнявал длъжността с години, или на шефа на БНБ например и всички решения, взети през годините, да отпаднат.


По закон парламентът може да гласува само решение за освобождаване на г-н Пеевски, но не и да отмени решението си да го назначи. Отмяна на решение се прави, когато то е в нарушение на закона, и се прави от съд. Назначаването на г-н Пеевски не беше в нарушение на закона, защото законът предвидливо беше изменен преди това. Назначаването на г-н Пеевски беше в нарушение на много други неща като професионализъм, почтеност, здрав разум и отговорност за бъдещето на децата ни. Но в нарушение на закона не беше.


И затова парламентът може да вземе само едно-единствено решение. Така както това е разписано в закона за ДАНС, да "прекрати предсрочно мандата" му или по негово искане, или поради действия, накърняващи престижа на агенцията. Друга възможност парламентът няма.


Защо тогава ни разиграват театъра с отмяната?


Толкова ли няма някой грамотен юрист в Народното събрание? Има, но ни разиграват театър, за да може г-н Пеевски да остане народен представител. Коването на закони не е неговото любимо занимание, но очевидно имунитетът срещу наказателно преследване е важен. Предвидената по закон възможност за предсрочното му освобождаване има напълно ясни и безспорни последици. Основната последица е, че той вече не е народен представител.


Конституцията изрично забранява съчетаването на положението на народен представител и това на държавен служител, а Конституционният съд изрично е казал в свое решение, че това включва не само различните държавни агенции, но дори и ръководни позиции в търговски предприятия, които са държавна собственост.


Моментът на несъвместимост настъпва с решението за назначаване и неговото приемане. И двете неща са налице в случая. Г-н Пеевски е назначен и е приел това назначаване. От този момент той е престанал да бъде народен представител. Възстановяването на мандат на народен представител е предвидено по конституция, само за министри. За всякакви други позиции прекратяването на мандата е окончателно.


Възстановяване на позицията на народен представител за г-н Пеевски не е възможно


За да се избегне този явно неприемлив за г-н Пеевски резултат, в момента ни разиграват театър с отмени на решения на Народното събрание, питания на Конституционен съд и оттегляне на заявления за напускане на Народното събрание.


С надеждата, че докато театърът приключи, улицата ще се е успокоила.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK