За протеста от грозните

На протеста срещу кабинета "Орешарски"

© Георги Кожухаров

На протеста срещу кабинета "Орешарски"Това е опит за реакция срещу формиращия се публичен образ на протестиращите. Реагираме, тъй като смятаме, че затварянето на протеста до определения като "интелигентни", "красиви", "можещи да си платят сметката", "средна класа" е грешен ход за "нас".


Демокрацията не е лукс на дадена класа, а кауза, надскачаща тези определения и засяга както гражданите на България, така и на Европейския съюз. Убедени сме, че в същината си този протест не е по-различен от онези през февруари, макар и протестиращите тогава да бяха определяни като "бедни", "глупави" и незнаещи какво е демокрация, а експертите и медиите да се преживяваха като израждащи същата тази демокрация, формулирайки привидно умело исканията на протестиращите.


За съжаление протестиращите от февруари – същото това "ние" – загубиха/ загубихме тогава публичната битка. А всъщност битката и на двете е именно за функционираща демокрация в България и в Европейския съюз. Преди 1989 г. несгодите се обясняваха като "буржоазни", а сега всичко като че ли е продукт на "балкански манталитети" и "тоталитарни наследства". Затова вместо консервативните оплаквания от ниската политическа култура на протеста както беше през февруари, важно е да критикуваме публично поведението на политическите представители – липсата на идеологическо функциониране на институциите и в това число липсата на последователна политика в сферата на образованието за сметка на засилващ се популизъм, липса на публичност – на стойностни медийни дебати, анализи и т.н.
Всъщност глупостта бива легитимирана не от гражданите и тяхната изначална природа, а от т.нар. публични фигури – политически представители, медии, експерти. Гражданин не се раждаш, гражданин ставаш. И в този смисъл победа би било, ако в настоящия протест се включат и турци и роми, на чийто гръб ДПС и "Атака" реализират политическа и бизнес кариера, разпалвайки недопустим за една демокрация етнически национализъм без да работят за премахването му.


Но тогава едва ли протестиращите щяха да бъдат "интелигентни" и "красиви" хора. Националист не се раждаш, националист ставаш. И ако общественото желание е да бъдем европейци, то тогава трябва да мислим като такива, поставяйки се в по-широк контекст. Сливането на публичното с частни интереси не е само български патент. Широко разпространените протестни действия в цяла Европа показват и дълбока политическа криза извън границите на националната държава. Затова нека бъдем и европейски граждани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK