What just happened?

What just happened?

© Юлия ЛазароваС това заглавие преди три години излязоха, независимо едно от друго, две авторитетни англоезични списания. "Какво стана току-що?" бе въпрос, задаван тогава по повод на Арабската пролет. Разбира се, анализът стигаше и до въпроса – какво има да става оттук нататък? Макар у нас нещата изобщо да не са приключили, време е да си зададем и двата въпроса.


What just happened?


Срути се възможността да си политическа партия – т.е. публично животно, живеещо на светло – но едновременно с това да битуваш в тъмното (и невидимо за публиката) подземие, договаряйки едно-друго на лична основа. Това срутване е съществен момент в големия процес на цялостно преструктуриране на властовите и обществени отношения, който започна миналия юни с първата голяма окупация на Орлов мост.
Да си спомним, че буквално допреди седмица публиката гледаше на Орешарски с благосклонен неутралитет, не само защото човекът изглеждаше приличен и навит да свърши полезни дела. Но и защото издигналите го партии в предходните месеци бяха излъчвали послания, които на фона на общото тогавашно безумие изглеждаха съвсем прилични.


Предлаганото "правителство на националната отговорност" (по Станишев) или "правителство на националните приоритети" (по Местан) ни бе рекламирано като непартиен, експертен инструмент, с помощта на който да бъдат поправени безобразията на ГЕРБ. Най-важното обещание бе връщане на политиката към публичната сфера, възстановяване на институциите, офанзива срещу монополите и открито и подконтролно управление за общото благо, а не – за благото на шепа главатари на групировки.


Това обещание обяснява благодушното отношение към новия лидер на ДПС, както и онези 200 000 гласове, които БСП получи допълнително. Въпреки, че на практика най-активните българи останаха непредставени в новия парламент, в обществото имаше умерени очаквания за връщане към някаква нормалност, пък макар – в начален стадий, подлежащ на развитие в някакви следващи избори.


И внезапно, по думите на Илф и Петров, цялото това великолепие на витрината се разби в надписа "Гащи няма!". Гледаните от публиката с добродушен неутралитет партийни лидери, носители на мандата, извадиха твар от подземието, за да й дадат легитимна държавна власт, та тя да се разправи с други подобни твари – от наше име.


Къде, пита се, е разликата с положението отпреди две години, когато областният управител на Варна, назначен от ГЕРБ, издаде на ТИМ пълномощно да представляват държавата в отношенията й с... ТИМ? Каква е разликата с положението, пак отпреди две години, българският горивен монополист Валентин Златев да заема пост в една от администрациите на Русия и от нейно име да преговаря по енергийни теми с... България? Накрая, след като се изясни, че новият закон за ДАНС е писан специално за Пеевски – къде е разликата с опита на ГЕРБ от миналата година да наложи закон, писан специално за Витоша ски и Цеко Минев?


Тези и подобни паралели взривиха обществото само за часове. Доверието, дадено през стиснати зъби на мандатоносителите, за да прекратят точно този, скришен и кръвосмесен начин на функциониране на властта, се изпари. Най-вероятно – завинаги.


Популярният в последно време въпрос "Тия акъл имат ли?" всъщност се разделя на две части: "С какъв акъл издигнаха Пеевски за шеф на службите?" и "С какъв акъл очакваха, че след това земята няма да изригне под краката им?".


Колкото и да е уклончиво говоренето на замесените, имаме достатъчно податки, за да сглобим вероятната картина на случилото се в главите на онези, чийто разум днес всички поставят под въпрос.


Аргументите за назначаването на Пеевски се свеждат до един: "трябваше ни хищник, за да ликвидира едни други хищници". На пръв поглед, формална логика има – не напразно англичаните имат лафа "it takes a thief to catch a thief". В политиката обаче, която е – напомням – публично занимание пред лицето на суверена, това би трябвало да изглежда по следния начин. Правителството обявява на обществото, че има намерението да наеме хищник, за да смачка други такива. Провежда се дискусия и, при съгласие на обществото, че друг избор няма и след кастинг, се намира хищникът. Той представя плана си как да се справи с поставените му задачи и, след гласуване в парламента и дадени гаранции, че на свой ред той няма да се отвърже и прави зулуми, се назначава на съответната работа.


Абсурдността на тази картина произлиза от неприемливостта, тук и сега, на базисния постулат "търсим хищник от подземието, за да свърши работата на държавата". Инак политическата логика е безупречна. Но тя не беше спазена и, макар никой да не забеляза навреме, това неспазване е от първата секунда на живота на правителството. Защото, както неотдавна ни припомни Асен Григоров, ако ще се прави програмно правителство, подкрепящите го партии от самото начало трябваше да действат публично. Да се съберат и изработят документ, в който да кажат нещо като: "Ние, долуподписаните, с оглед решаване на острата криза и имайки предвид висшите интереси на Отечеството, подкрепяме еди-какво правителство, което да свърши еди-кои важни десет неща."


Не бяхме удостоени с такава публичност. От самото начало тя бе подменена с невидими за окото договорки. Властта очевидно не бе разбрала, че вече живее в свят, в който няма да бъде допуснато тя едновременно да обитава публичния свят и сумрачния такъв.


Без да уведоми нито един данъкоплатец за намеренията си, властта се договори лично и на тъмно, както се прави в подземието; и стигна до някакво, никому непредставено, съглашение с Пеевски. След което това подземно, никому дотогава неизвестно съглашение беше спуснато за изпълнение върху представителите на народа в парламента – върху най-публичната част от политиката.


Само преди 14-15 месеца такива неща минаваха без особен проблем. Никой не излезе на улицата, например, за да протестира срещу появата на Валентин Златев като консултант на Русия против България.


Преди да бъда обвинен в партийна пристрастност бързам да кажа, че не иде реч само за БСП, ДПС, Атака и ГЕРБ. Синята коалиция също участваше в договорката около закона Витоша ски. А от партия, събрала заклети опоненти на "статуквото" лично съм чувал позорното съждение, че политиката е 1 процент избори и 99 процента тайно договаряне.


От 12 месеца обаче гражданството активно търси начините такива безобразия да не се случват и, искайки нова конструкция на властта, вече не допуска рецидиви на властовата практика, омотала подземната власт с публичната в една зловеща мутренска олигархия.


Политиците очевидно не разбраха – и продължават да не разбират – в колко нова ситуация се намират. Правят онова, което са свикнали да правят. Това е отдавна известен в психологията механизъм за изтласкване на тревожната действителност: за да не изпаднеш в ужас от събития, които не разбираш, се криеш в онова, което познаваш. Познаваш света на тайните договорки – продължаваш да си живеееш в него.


Разбира се, това е най-щадящата интерпретация на поведението на властта. В експертните среди вече се въртят и доста по-брутални версии – като например, че властта действа според съветите на специално наети руски експерти, които са препоръчали: "Вие вземете в ръцете си КГБ и няма да имате грижи". Засега нямаме доказателства за тази теза и затова оставаме със щадящата интерпретация, че става дума за действие по навик в коренно променена ситуация.


И тук вече можем да започнем да търсим отговор на втората част от въпроса: "С какъв акъл очакваха, че след това решение земята няма да изригне под краката им?".


Краткият отговор е следният. След като от години всичко, което се прави в политиката, се прави като междуличностни договорки, политиците просто изгубиха от погледа си основния играч – суверена.


В най-добрия случай на суверена се гледа като на електорат, който да бъде мобилизиран при избори. Политическите вождове изобщо не си представят, че гражданите не са само електорат, а страна по договор, активен субект, който е способен не само да следва предложени му програми, но и да формулира собствени такива.


Очевидно е, че няма нито един партиен лидер, който да е разкодирал съобщението на протестите както от миналата година, така и от тази зима: "Ние сме държавата!". Това съобщение гласи следното: "Ние не сме клети молители, викащи към правителството, за да ни даде нещо. Ние сме държавата и не се молим, а издаваме разпореждания на правителството".


Политиците не разбраха това радикално преобръщане на властовите позиции. Не видяха – само те – че все по-големи парчета от реалната власт се оказват невъзвръщаемо в ръцете на гражданството. В най-добрия случай политиците не видяха непреодолима тенденция, а само отделни – и преодолими – епизоди.


Така миналогодишната окупация на Орлов мост остана, в главите на политиците, изолиран "зелен" епизод. Протестите от зимата пак бяха тълкувани като епизод и останаха напълно неразбрани. Онова, което политиците видяха, бе бунт на гладните. Изобщо не си дадоха сметка, първо, че през цялото време "зеленият" бунт продължаваше паралелно с другия; и, второ, не видяха онзи мотив, който обедини двата протеста – искането за смяна на системата, която работи в интерес на монополи, картели, олигарси и други твари от тъмното подземие.


Там, където имаше разгневени, издаващи разпореждания граждани, политиците видяха само молещи се, гладни поданици. Затова не очакваха кой-знае каква съпротива при обявяването на назначението на Пеевски. Защото молещият се гладен прави едно, а издаващият разпореждания гражданин – съвсем друго. От гладния се отърваваш, като го преметнеш и му дадеш нещо. Но ако приложиш същата тактика към издаващия разпореждания гражданин, той просто взема още едно парче от твоята власт.


Миналата седмица БСП и ДПС очевидно смятаха, че тези, които евентуално биха се ядосали на назначението на Пеевски, са онези, които "протестираха заради високите сметки за ток". И политиците нагласиха тактиката си по съответния начин. Прокараха набързо – поставиха хората пред свършен факт – Пеевското назначение в петъчния ден. Защото, според хипотезата, гладните в петък се отправят към своите места, за да отглеждат зимнината. А по-малко гладните потеглят към плажовете. Паралелно с този опит за премятане на публиката бе обещано и даването на нещо – по-високи майчиински, по-ниски сметки за ток.


Това е отговорът на въпроса, с какъв акъл мислиха, че земята няма да изригне под краката им. БСП и ДПС бяха объркали публиката, пред която гастролираха. И я взривиха, защото към гневни граждани приложиха тактиката "да дадем нещо на бедните, докато ги премятаме".


What next?


Какво, наистина, предстои? Най-общо казано, предстои да видим, как основното, което се случи – краят на възможността едновременно да си политик и обитател на подземния свят на тайните договорки – променя всичко като земен трус, чиято мощ минава по различните разломи и променя ландшафта завинаги.


Да разделим нещата, както се опитва да прави Орешарски, на краткосрочни и дългосрочни.


В краткосрочен план наблюдаваме, как се срутват къщичките от карти, които си бяха построили различните замесени субекти. Загина очакването, че под ръководството на Сергей Станишев – и след неутрализирането на проруската групировка на Георги Първанов – БСП бързо ще се превръща в обичайна социалистическа партия и ще може да печели избори. Няма. Онези 200 000 допълнителни гласа, които БСП дръпна на изборите поради това очакване, вече не могат да бъдат върнати.


Същевременно е поставено под въпрос лидерството на Станишев не само на БСП, но и на ПЕС – а значи, политическата му кариера изобщо. А за нас остава трепетното очакване за бъдеща коалиция Първанов–Борисов (или, по Фейсбук "коалиция Гоце-Буда").


При ДПС неминуемо са поставени под въпрос перспективите на лидерството на Лютви Местан. За часове се изпари и благосклонното отношение към него на публиката и наблюдателите. За пръв път от години се изостря и анти ДПС говоренето, поради неразумното настояване на движението да има квотно представителство, на равнище областни управители, в това инак програмно правителство.


Да не говорим за това, че в подобно правителство квотни назначения просто нямат място – нещо, което и БСП ще разбере съвсем скоро. Защото, след като се улегне пушилката покрай назначението на Пеевски ще се вдигне нова пушилка, заради назначението на непримирими врагове на природната среда на постове, свързани с нейното опазване. След това са наред назначенията на дипломати, свързани с ДС.


От растящи и модернизиращи се партии БСП и ДПС се превърнаха в рамките на часове в средни-до-малки политически сили, стигнали своя исторически таван.


Дългосрочният план е очевиден. Срутването на къщичките от карти, в които се криеха политиците, започва да разкрива големия политически пейзаж, дотогава оставал скрит зад тях. На този пейзаж има нова, цивилизационна разделителна линия, обезсмисляща привичните деления "леви-десни" и дори по-новата пукнатина между "популисти" и "традиционни партии". Огромно количество писане и говорене в последните дни започна да се фокусира върху новия разлом и това е добре. Защото винаги в началото – в случая, в началото на смяната на системата на мутро-олигархията – е било словото, говоренето, писането.


Който разбере, за какво става дума – има бъдеще. Който не – не.


Протестиращите са напълно наясно, за какво иде реч. Проблясъци на разбиране се появиха и сред политиците. Още в началото на кризата ДСБ излезе с декларация, че: "Днес е време да разберем, че не се делим на либерали и консерватори, на леви и десни, на управляващи и опозиция. Делим се само на граждани и мафия". 


След пет дни живот в "Алиса в огледалния свят", когато си мислеха, че протестите са организирани от ГЕРБ и ДСБ (така и не успяха по традиция да изкарат Костов виновен) дори управляващите започнаха да забелязват някои аспекти от реалността, която ги върти и блъска като торнадо. "Прави  са български граждани," отрони Местан, "да ни наложат нови стандарти за хигиена в процеса на номиниране и избиране на политици на отговорни държавни длъжности и служби." Ляворадикалният Кадиев, очевидно разполагащ с нужните сетива веднага да усеща преместванията на пластовете, бе най-отчетлив: "Този протест няма да отмине за три дни, този протест ще трае винаги, отсега нататък за всяко решение, което вземем".


Най-доброто дългосрочно решение на ситуацията е България да бъде управлявана от субекти, които да демонтират олигархичната система и я заменят с нова, отворена, отговорна и подотчетна властова конструкция, наситена на всеки свой етаж с ефективно гражданско представителство. И обратно, най-лошото решение е мутро-олигархичният модел да получи шанс за оцеляване чрез незабавни избори и връщане на власт на един нереформиран, триумфиращ и отмъстителен ГЕРБ, подпомаган от кръга мускали на Георги Първанов.


Прекалено ранните предсрочни избори са лоша новина и поради това, че отново няма да има време нито за конструирането на нови политически субекти, нито – за рестартирането на отсъстващата десница. Защото, ако утре се зададат избори, ДСБ, ДБГ и останалите ще си внушат, че без да се преродят и "преизмислят", ще могат да се намъкнат в парламента. Няма да могат, но в опита си да минат 4-те процента ще пропилеят времето, което би трябвало да посветят на изграждането на модерна, анти-олигархична, гражданска десница. Вляво също няма да има време за конституиране на автентични социалистически субекти, представляващи новото поколение анти-олигархични левичари.


В процеса на преизмисляне на българската политика могат, разбира се, да се включат и сега съществуващи партии. Ако не, рискуваме да възпроизведем 90-те, като в ролята на тогавашната БСП, посветила се (доста успешно) на саботирането на процеса на европеизиране на страната, застанат сегашните парламентарно представени сили.


Като теглим чертата виждаме следното. За пръв път от 1990 година, всеки има избора да започне наново. Това е и големият отговор на въпроса: What just happened?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 426 Неутрално
 2. 2 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1522 Гневно

  Сус бе, точно ти обясняваше как Станишев бил олицетворение на модерното и реформирано ляво. Сега пък не трябвало да има нови избори. Дневник, защо му давате трибуна на този?

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 3. 3 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Офффф, и тоя изпълзя.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 4. 4 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ами случи се началото на края! Следва нов Граждански договор, който да върне суверенитета на гражданите и да закрепости политиците под нормата на закона в услуга на обществото. Процесът е дълъг, но това е началото, което не се случи, когато "избухна" демокрацията под вещата режисура на БКП/ДС.
  Бог с нас и довечера пак на площада!

 5. 5 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  "На пръв поглед, формална логика има – не напразно англичаните имат лафа "it takes a thief to catch a thief""

  It takes no brain to write this article.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 6. 6 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#0:"статията"]всеки има избора да започне наново [/quote]
  Нали затова сме по улиците и площадите!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 7. 7 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#1:"koliokazandjqta"]Shit happened[/quote]

  Utopianism: This shit does not stink.
  Darwinism: This shit was once food.
  Capitalism: That's MY shit.
  Communism: It's everybody's shit.
  Feminism: Men are shit.

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 8. 8 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 890 Гневно

  Къде са турците да си подкрепят партията, която уж ги защитава ?
  Излезте и кажете , искаме/не искаме ... или ВИЕ само може да гласувате друго не можете...
  Имам усещането, че не сте същите турци, същите, които протестират в Турция ???
  ОБАДЕТЕ СЕ, не усещате ли, че заради вашето мълчание се случват събитията, и че заради същото това мълчание, ще пострадате пак ВИЕ....
  Кърджали, Шумен, Разград, Хасково, Димитровград .... мишите се много ....

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 9. 9 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Надявам се Радан Кънев да прочете внимателно статията.
  Има едно вярно нещо, искаме да променим статуквото, но кои хора ще влязата в парламента на едни нови избори?
  Ще гласуват ли 50% не гласували?

 10. 10 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Да, статията е добре написана, но трябва да се припомни на потъналия в дълбока амнезия българин, че в БГ нещата не се случиха нормално, защото комунистите останаха на власт почти през целия преходен период. И окупираха всичко - икономика, банки, вестници, ТВ и радио. Да не споменавам имената на ДС агентите . За това нямаше хнормална десница, а и нормална левица. Грохналата столетница агонизираше под 100 годишната си античовешка и комунистическа история, но се държеше на повърхността благодарение на хората, които гласуваха непрекъснато за нея.
  Нека да припомня, че след икономическата разруха, която докараха през96год. повече от 1млн.души гласуваха за БКП/БСП.?!?!!!
  Какво нормално да става сега след като се родиха чудовищни организации като НДСВ и ГЕРБ?
  Ами ще се гърчим докато не си отиде физически цяло поколение, за съжаление. За съжаление не бяха натирени комунистите, където им е мястото и затова непрекъснато се възпроизвеждат кризи, олигархични структури, престъпност, задкулисие и на практика - мрак в цялата политика.

 11. 11 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Евгений, ти си смрад! Не те чета. Ти си Сидеров на публицистиката.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  За политиците и партиите не ми се коментира.
  Прави ми впечатление, че от протестите не се излъчва идеята за солидарност и съпричастност, което е просто тъжно...
  Спомнете си това:
  http://www.youtube.com/watch?v=kbj3AYzHUH4

 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Весело

  Какво се случи ли?

  "Позицията" на Дайнов за пореден път така се извъртя, че за момент можеше да си цуне задника........

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Статията е хубава. И казва най-важното. Суверенът си взема обратно властта, която му принадлежи по право. Този път насъскванията и разделянията в обществото не минават. Колкото и да е бил ефективен до сега, този механизъм вече не работи.

 15. 15 Профил на greengoblin
  greengoblin
  Рейтинг: 438 Неутрално
 16. 16 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 804 Неутрално

  И вчера го написах: с подобни пасквилчета скоро на площада ще остане файтона на другаря Костов, шофьорчето му Кънев и редакцията на Капитал и Дневник
  Вчера ни обясняваха от трето лице множествено число, какво е искал 'интелегентния протестиращ', а днес че всички ние трябвало да чакаме Раданчо и Вожда да втасат. Няма и да го дочакаме.
  Отдавана е ясно, че ДСБ е лична партия, която служи на няколко лица да се пенсионират в Нар. събрания - нищо друго!
  По делата се познават хората и след това приказките им нямат значение.
  Това е талибанска статия.Авторът и е отдавна се е прочул с липсата обективност и това е най-малкото, което може да се каже..

 17. 17 Профил на Vladimir Todorakov
  Vladimir Todorakov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дайнов започва да ми харесва. Явно след като е приключил щатната работа при Костов може да си позволи да бъде "свободен" човек.
  Г-н Дайнов, за да може да подплатите думите си с действия, ще ви помоля да дадете един личен пример - отрежете опашката! Бяхте обещали това преди 12 години и мисля, че е време да спазите обещаното. Все пак всеки започва промяната първо от себе си!
  ... и освен морално, ще се освежите и чисто визуално (вижте Иво Инджев например)

 18. 18 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Минавам за малко ... и реших да припомня,че заглавието не е на официален,нито пък на майчин език ...
  Та,след като е писано за суверена и се правят опити да бъде анализиран,нека да е на "език",разбираем за всички,иначе се получава "говорилня",шумът от който прави диалога и чуваемостта,невъзможни ...

  Liberate Your Mind!
 19. 19 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 635 Неутрално

  "твар от подземието" - това ми хареса!

 20. 20 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Весело

  Я,Дайнов пак се е присламчил към ДСБ.Тъкмо вчера писах,кога ли ще се появи самия Дайнов да бабува на нова десница.И снимката ноа политика е средата е на Костов,ако не сте забелязали.

 21. 21 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Комунизма е идеология от индустриалната епоха. По подобен начин, както БЗНС е била функция на земеделското общество. С промяна на начина по който произвеждаме и потребяваме благата си, се променя и политическия дневен ред. Поради тази промяна, БКП загуби идеологическата си база. С убеденост можем да кажем че БКП е на 100% шайка дегенерати, от които нямаме нужда. Поради тази фундаментална причина, те са обречени на задкулисие и корупция и представляват единствено себе се. Същата ситуация като синдикатите и дребния бизнес. С ДПС е същото, защото те са вид турско БЗНС и единствения интерес, който могат да защитават е този на тютюнджийте. А Атака представлява малоумните и в този мисъл има голямо бъдеще С две думи - И трите посочени трябва да освободят пространството. Едва тогава ГЕРБ ще бъде реформирана или спешно заменена. Но първата стъпка е изгонването най-вече на БКП.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 22. 22 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Съгласен съм, че трябва време, за да се оформи нов политически субект от енергията по площадите (и тази пред телевизорите). Въпросът е кой ще управлява междувременно...
  Не мисля, че сегашното правителство може да го направи.

 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#2] от "nv":Станишев се постара да го опровергае с действия.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1876 Весело

  Страхотна статия. Нещата са казани "очи в очи".
  Който разбрал. Добре. Който не разбрал - ЧООО.
  Искам да постна нещо от статията:
  [quote#0:"Статията"]И внезапно, по думите на Илф и Петров, цялото това великолепие на витрината се разби в надписа "Гащи няма!". [/quote]

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 25. 25 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#0:"д-р Дайнов от село Миндя"]Предлаганото "правителство на националната отговорност" (по Станишев) или "правителство на националните приоритети" (по Местан) ни бе рекламирано като непартиен, експертен инструмент, с помощта на който да бъдат поправени безобразията на ГЕРБ. Най-важното обещание бе връщане на политиката към публичната сфера, възстановяване на институциите, офанзива срещу монополите и открито и подконтролно управление за общото благо, а не – за благото на шепа главатари на групировки.. [/quote]


  и ти професионалния политически оракул ИМ повярва , не повярва на думите ,че това е лицемерие..Рева с цяло гърло какъв измекяр е Борисов.... е верно в село Миндя въздуха може и да е червен и да си прихванал, НО нали си д-р Дайнов политолог с Главно П ....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 26. 26 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Станишев,върви си,не позори повече,партията си и България.
  Как сега Станишев ще обвинява,справедливо или не Борисов за връзки със СИК?
  http://yphalachev6.blogspot.com/2013/06/blog-post_20.html

 27. 27 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Четох и накрая се запитах: защо с.Минда не е станало още столица на България....

 28. 28 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  цялото това великолепие на витрината се разби в надписа "Гащи няма!"

  И новата Тройна коалиция, визирайки невъзможността на ГЕРБ да състави правителство, вдъхновено запя балканския вариант "Балдъзката гащи няма". И с нетърпение тръгна на Реванш. Помисли си, че сладките приказки за "експертен кабинет" са успали вече стадото и търкулна червения килим, пред Делян Пеевски. С което сама си събу гащите и заприлича на ГЕРБ. И докато се канеше "да вади зъби", не забеляза че на Народа му писна и същият този Народ, си е разкопчал вече панталона и предстои да ги подкара наред и по мъжки, всичките в Парламента. Свирукайки си "Балдъзката гащи няма."

  /не се чете/
 29. 29 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2328 Весело

  До коментар [#0] от Дайнов:

  "Днес е време да разберем, че не се делим на либерали и консерватори, на леви и десни, на управляващи и опозиция. Делим се само на граждани и мафия".

  Сега остава да определим коя е мафията. Нека всички хора да видят за да няма неясноти. Проследете внимателно първите пет минути:
  https://www.youtube.com/watch?v=gLW7uOucCtA

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 30. 30 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 640 Любопитно

  "Да си спомним, че буквално допреди седмица публиката гледаше на Орешарски с благосклонен неутралитет, не само защото човекът изглеждаше приличен и навит да свърши полезни дела. Но и защото издигналите го партии в предходните месеци бяха излъчвали послания, които на фона на общото тогавашно безумие изглеждаха съвсем прилични."

  Дайнов, ти що се правиш на 16 годишна заблудена? Не си ли виждал БСП преди това?

 31. 31 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 640 Неутрално

  "....най-лошото решение е мутро-олигархичният модел да получи шанс за оцеляване чрез незабавни избори и връщане на власт на един нереформиран, триумфиращ и отмъстителен ГЕРБ, подпомаган от кръга мускали на Георги Първанов."

  Значи Дайнов, викаш да ги оставим тия да вилнеят още една година, туку виж демонтирали ГЕРБ, а после да върнем Командира?
  Е точно заради такава безпринципност не гласувах за ДСБ на последните избори!
  Има приоритети и те не са променили от 23 г - най големият враг са комунистите и ДС, всички други са след тях!
  И не казвай, че Костов би ги преборил! 1997 можеше да ги избеси по стълбовете, не да им отвори досиетата, да ги избеси! И всички щяхме да му се радваме!

 32. 32 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "Аргументите за назначаването на Пеевски..." хм, дали не слагаме каруцата пред коня, а какви са аргументите на Пеевски /кръгът/ да смени ББ и ЦЦ със СС и ЛМ?

  Да, "делим се само на граждани и мафия" и затова бързи мажоритарни избори в два тура, за да забием клин в цепнатината граждани/ мафия. След това ще има много по-добра среда за израстване на нови ляво и дясно. С две думи, да не слагаме пак каруцата пред коня, партиите пред суверена.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 33. 33 Профил на Минчо Минчев
  Минчо Минчев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Стигнах нейде до средата, до хищниците, дето трябвало с обществен консенсус да се избират ... То вярно, че прасетата са всеядни, ама чак пък хищници? И въобще, що за глупости, какво доверие, каква благосклонност, какие пят рубля? На протестите хората викат силно "чер-ве-ни бо-клу-ци!". Явно не достатъчно силно, за да ги чуе Дайнов.

  Брех, явно съм робот!

 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Не мога да се съглася с автора. Освен че трябваше да изчетем съжаленията му, че не се сбъднаха неговите надежди и прогнози, както по отношение на Кунева, така и по очовечаването на БСП, трябваше и да пррочетем прозиращите заплахи за риска да си докараме русофилското дуо Първнов-Борисов. Има ли такова, няма ли, поне някакви доказателства да се изложат – не изпитва необходимост видния стратег и рабирвач на политиката да ни изложи.
  Другото е нежния вариант на „Трай коньо за зелена трева.“, в смисъл да оставим лудите да се налудуват, а ние да се организираме и подготвим за едни следващи избори - кога, при какви условия – това ще оставим на милостивата съдба. А какво ще се случи междувременно –това не вълнува стратега, важното за него е да спазиме предписаната процедура.
  Няма как това да стане или ако стане, горко ни, за това което ще ни сполети. Виждаме кои фигури прозират през вече извършените назначения и това че две от тях ще се променят, не означава че ще се промени политиката, целите и характера на това управление – открито готвещ се да посегне и на малкото достижения. Нека да не забравяме че има 34млрд спестявания. Представяте ли си как им текат слюнките за тях и вече са разработили няколко варианта за прибирането им- проваляне на борда, предизвикване на инфланция и кой знае още какви номера. Междувременно НЕК-а е във фалит, а Кръстьо Петков твърди че сме вече в технически фалит и трябва да се теглят заеми!!!!. Министър председателя твърди че наследеното положение е ужасно („По лошо не е било“), а финансовия министър казва че нещата с бюджета вървят добре. Е, това ако не е експертна и екипна работа – здраве му кажи. На фона на тоя турю-гювеч, се прилагат социални мерки - никой не е срещу тях, но с какъв ресурс – няма обяснение. Още нещо прозвуча, че само за няма и месец при това правитеслство, кредитния рейтинг на България се е влошил с 15 базисни пункта.Как при това положение да приема като разумни и искрени доводите на Дайнов...Да почакаме и да си плюем на ръцете, та като му дойде времето, да учудим света.
  Един е начина и се споделя от не малко участници във форума на „Дневник“ – ще ги наблюдаваме и ще ги учим - тези които съществуват и влезат в управлението, така както сме ги избрали. А за да са по-малко изненадите ще си позволя да цитирам съвета на проф. М. Константинов: „Крайно време е да се научим, да размишляваме в деня за размисъл, а не в деня след изборите“

 35. 35 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ей, ЛАЙНОВ... да си взимаш партакешите и да се махаш боклук такъв.
  Ти си една от к.рвите, които докараха БСП и ДПС на власт..

 36. 36 Профил на a.tanas
  a.tanas
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И все пак л-на да ям не искам: http://delian.blogspot.com/2013/06/blog-post.html
  А тези дето забъркаха л-ната, ще забъркат още толкова с изборен кодекс и прочее.
  Няма какво да чакаме!

 37. 37 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всичко това добре, само че има един проблем - кадрите, както казваше др. Сталин.
  Щото този рестарт на българската демокрация, който не лошо е описан в статията, и който безспорно е нужен, просто няма кой да го направи. Не останаха чисти неопетнени кадърни и умни хора. Те или отдавна са по чужбина, или са вътрешни емигранти - уредили са някаква своята социално и икономическа независимост от държавата и никоя сила не може да ги накара да се жертват за "общото благо". Впрочем, не е сигурно, че "суверенът" изобщо ще ги види и разпознае, дори и да ги има някъде и да му ги покажат. Просто вече няма да повярва, че такова животно - чист и можещ политик съществува. Никому. Последната горчива илюзия, която остава да изпие "суверенът", е това наивно вярване, че с промяна на изборната сиситема и мажоритарни кандидати, някак ще излязат на повърхността най-накрая тези митични честни и мислещи единствено за благото на нацията политици, които кой знае защо вече 23 години не можем да ги намерим в никоя партия.
  О, каква заблуда !
  А иначе , това, което можем да си кажем за "успокоение" е че, проблемите на България не са специфични. Просто тук ги усещаме по-силно и с повече болка заради "качеството" на националната политическа гарнитура (не смея да използвам "класа" или "елит" - прекалено благородни термини са) и общата бедност на страната. Уви, олигархично-медийната псевдо-демокрация, в каквато еволюира западната цивилизация след 80-те години на 20 век, навсякъде умело "обгрижва" суверена, така че да не му позволи да види по-далече от първия план.
  Началото на края на демокрацията всъщност настъпи с края на патриархално-индустриални капитализъм, заменен с олигархийно-борсовата глобализация като икономическа същност на съвременното западно общество. Но това е друга и дебела тема.

 38. 38 Профил на a.tanas
  a.tanas
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#8] от "орехотрошач":

  Турците от Таксим имат книги, нет, социални мрежи и обмен на идеи. Те са светкавично бързи в недоволството си срещу правителството.
  Не познавам много турци от Кърджали, Хасково, Разград, но мисля че не са така обзети от комуникациите и обмена на идеи. Дано да греша.
  Ако не греша - това бетонира позицията на ДПС: партията майка, закрилница, незаменима, безгрешна.

 39. 39 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#1] от "koliokazandjqta": "Shit happened..."

  shit doesn't happened, man do it

 40. 40 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Дайнов....При Болен смених една буквичка, тук също ме сърби ръката, но модерирането ми е сигурно! Затова оставям на въображението ви! Да, точно това имах предвид, благодаря!

 41. 41 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Аз си мисля, че за промяна в България е твърде късно. Краските са много тъмни и понякога наистина се радвам, че не съм в България вече. Но ме боли за българите, за това в какво можеше да се превърне нашата страна и за това какво стана. Отиде си романтиката от началото на т.нар. промени, отидоха си онези, които вярваха, отидоха си щастливите, пълни с надежда хора по улици и площади, на които им се струваше, че виждат онова, българското бъдеще. Колкото повече години отминават, толкова повече тъга се натрупва у мен.
  Дано да съм само аз така, дано децата на България намерят пътя, който родителите им не можаха.
  Т

  Пазете се от доносника vesolr
 42. 42 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 479 Неутрално

  DAINOV, GO EAST!
  SHUT THE F*CK UP!
  FOREVER!

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 43. 43 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2071 Весело

  Виждам, че английският език изразява по-добре чувствата на г-н Дайнов, затова моят принос по темата е:
  "Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me."

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 44. 44 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#25] от "too_many":
  too_many, yanne, Nikolay UK, bestbuy, Дон Кихот, Уорни и другите платени или заблудени гербаджийски писарушки, колкото и да злобеете и да съскате срещу автора, той е прав - времето на свързаните и зависимите от мутро-олигархията партии свърши. Идва времето на ДЕМОКРАТИЧНИТЕ партии, които ще работят на светло и в полза на обществото и ДСБ ще е основа и обединител на този процес в дясно.

 45. 45 Профил на argosan
  argosan
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#1] от "koliokazandjqta":

  Шит оуейс хепънс! За това Господ е създал отделитената ни система! Само някой трябва да пусне водата.


  До коментар [#43] от "etty1":

  Според Буш младши, си в грешка

  "Bolshevism is not a policy, it is a disease."
 46. 46 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2071 Весело

  До коментар [#45] от "argosan":

  Ще си позволя да пренебрегна Буш младши, въпреки приноса му в интелектуалната история на човечеството=

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 47. 47 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#2:"nv"]Дневник, защо му давате трибуна на този? [/quote]
  Щото фондация "Америка за България" плаща.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 48. 48 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 998 Любопитно

  KocІтов пак най-виновен. Сега, защото отсъства от политическата сцена...

 49. 49 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Тия акъл нямат, както и онези, които гласуваха за тях, както и ние, дето търпяхме изброените по-горе безобразия.
  Обаче стига с тези дълги словоизлияния без особена полза.
  Ясно е, че ни се иска времето на олигархията да свърши. Но дали ще стане и как ще стане? Авторът всъщност не дава отговор. Любопитно ми е също какво, според него, ще правим без избори сега? Ще чакаме олигарсите да се покаят или да назначат следващия Делян Пеевски?

  fff
 50. 50 Профил на d_reaper
  d_reaper
  Рейтинг: 479 Весело

  Срути се възможността да си политическа партия – т.е. публично животно, живеещо на светло – но едновременно с това да битуваш в тъмното
  ---------------------------

  Тъй ли ?
  Аз не виждам особена промяна.

  Трябваше да има оставки, самосезиране на прокуратурата, касиране на изборите може би ... а то какво ? Излизаме, викаме и се прибираме. До месец ще се уморим.
  И после ? Пак по старому.

  Много взехме да си вярваме.
  Дневник, дай малко по обективно.

 51. 51 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няколкото основни лъжи:
  1.Правитилството - То изобщо не е експертно, а на две партии, които уредиха свои хора и кръгове; Искат оставката му 85% от бълг. граждани (социологическите проучвания).
  2.Парламентът вече не е легитимен - 60% от гласувалите за Атака, вече не подкрепят лудия Волен; 30% от подържниците на БСП също се отказват от нея; За ДПС - тук електоратът е твърд, но турците хабер се нямат от политиката на своята олигархична ояла се върхушка, която не се интересува и не защитава избирателите си. Всичко това, заедно с 50% негласували паказва НС, представляващо около 15% от избирателите в БГ. Т.е, НС е самообявила се управляваща клика и да се чака от тези лицимери полезна политика е наивно.
  Нищо не оправдава ината им да са управляващи, освен личния и корпоративен интерес - ДА СЕ ИЗМИТАТ!

 52. 52 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Ако трябва да се направи резюме на статията, в общи линии би гласяло така - БСП не иска избори преди май 2014 и Дайнов е запретнал ръкави да им помогне да си осъществят тези планове.

 53. 53 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#44] от "choss":

  С интерес ще гледам как ще стане това.

  П.С. Защо трябва да пиша код, за да публикувам какъвто и да било коментар?

 54. 54 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Да бе, забелязвам, че щом си отворя устата и все някой ще ме обвини, че искам да ставам депутат. Тези хора като че ли се страхуват, нормален човек да ги управлява. А самата идея, че някой може да гласува в чужбина, вече води до масова психоза. Бай Ганьо жертва на себе си?

 55. 55 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#37] от "stephan":
  Ето точния цитат
  "Кадры решают всё."
  С кадри като Станишев, далеч няма да стигнем. Изложи се като кифладжия още на първото контролно. Местан, язък му за очилата : от самото начало почнаха да си режат клона с преговорите за областните началници. Случва се това, което един писател пише от години: нацията изпростява. Ето ви един тест: заплатите на научните сътрудници в БАН и на преподавателите в СУ. Като ги изравнят с тези в Северна Африка, може и да поченм да виждаме светлина някъде в далечината.

 56. 56 Профил на topado
  topado
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#10:"SSS"] Ами ще се гърчим докато не си отиде физически цяло поколение, за съжаление. За съжаление не бяха натирени комунистите, където им е мястото и затова непрекъснато се възпроизвеждат кризи, олигархични структури, престъпност, задкулисие и на практика - мрак в цялата политика. [/quote]
  Днес и на друго място писах, че тъй като у нас не можа да се случи една истинска лустрация и внедрените ДС комуняги и тежки болшевики окупираха и корумпираха всичката власт сега сме на това "прекрасно" дередже.
  Затова сега доста вода трябва да изтече докато тръгнем напред?!?

 57. 57 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Този човек от 25 години раздава ум и ето къде е страната сега. Мисля, че просто трябва да престанете да го четете.

 58. 58 Профил на Сергей Герджиков
  Сергей Герджиков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ПРОМЯНА НА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ. ИЗБОРИ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. НОВА КОНСТИТУЦИЯ. ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА. ПРОЗРАЧНОСТ И ПУБЛИЧНОСТ НА ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ И ТЕХНИТЕ ДЕЙСТВИЯ.
  Да, да се омитат, но чакайте малко! Искате да продължи да ни управлява ОЛИГАРХИЯТА без нови правила и без яснота искаме ли нова конституция? Така просто ще възпроизведем модела. И ГЕРБ се нуждае от промяна, а така само ще спечели едни избори при всички стари правила и задкулисие.

 59. 59 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#21] от "misho73":

  А кого представлява ГЕРБ в цялата схема
  Защо и как градските прослойки - включително висшисти- десни- млади -образовани- и пр - са прихванали политическата болест ГЕРБ
  И нима вярвате че ще се излекува сама - без да рухне всичко дотогава

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK