Гласуване наесен при по-ниска изборна бариера

Гласуване наесен при по-ниска изборна бариера

© Юлия ЛазароваБел. "Дневник": Най-често задаваните въпроси тези дни са: Какво ще стане? Какво следва? Как? Те се обсъждат в редиците на шествията всяка вечер, преминават в късните вечерни разговори след като протестът свърши и продължават и на другия ден с колеги, партньори, приятели, в семейството, докато дойде време за поредната демонстрация. Сред големите въпроси са и какви да са следващите цели на протестиращите (ако приемем, че в момента исканията са фокусирани върху оставка на кабинета "Орешарски" и има силна подкрепа за задължителни промени в Избирателния кодекс).

В специалната тема "Идеи за изход", "Дневник" ще публикува коментари, анализи, интервюта, дебати, предложения от социалните мрежи и форума, читателски писма, които смятаме, че предлагат интересни, смислени решения или поне важни позиции, които да предизвикат нови дискусии, които са необходими в търсене и намиране на посоките и възможностите какво да се случи след протестите. Сред големите въпроси са и какви да са следващите цели на протестиращите (ако приемем, че в момента исканията са фокусирани върху оставка на кабинета "Орешарски" и има и силна подкрепа за задължителни промени в Избирателния кодекс, но какви точно и с какъв натиск се обсъжда).


Хората, които участват в протестите или ги подкрепят, обсъждат какъв би бил най-добрият вариант, за да е възможно в следващ парламент избирателите да са наистина представени и то достойно. След анализа на Евгений Дайнов за това какво се случи и какво предстои и на Петър Щурм Константинов "Дилемата на протестиращия, или как да махнем БСП и ДПС, без да връщаме ГЕРБ" предлагаме и мнението на Цветозар Вълков. Той е за скорошни предсрочни избори и няколко важни промени в законите, които да гарантират по-добро представителство на избирателите в парламента:


За да не прекараме следващите 23 години отново в преход, докато чакаме да се сменят поколенията, трябва бързо да се насрочат нови избори. Иначе с този кабинет и с този парламент ще живеем в постоянна криза. Това управление само за дни се изчерпа морално, политически и всякак. Не ни трябва ново безвремие.
Затова приказките за нов изборен кодекс са поредната димка. Изцяло нов закон, който да се прави с месеци и години, е просто алиби управляващите от БСП-ДПС-"Атака" да останат на власт по-дълго. Другата заблуда (разпространявана от чисти подбуди или внушавана пак за удобство на новия троен съюз) е, че ако има избори сега, ще се получи същото. Това не е вярно, защото избирателната активност ще е драстично по-висока и в следващ парламент ще влязат малки партии, които могат да са изразители на повече граждански идеи и групи, непредставени сега.


Така че


необходими са само няколко законови промени


които могат да бъдат приети бързо и след това - избори през септември или най-късно през октомври. Това е и едно от исканията на протестиращите.


Измененията в изборните правила трябва да оздравят партийната система, а от там и обществото, което е ключът към разрешаване на тази политическа криза. Сега това означава да бъдат насърчени малките партии. Също - да се сложи край на целенасочената демотивация за създаване на предизборни коалиции, които могат да агрегират идеи, вот и консолидация. Сегашните правила пораждат сегрегация, те са политически дъмпинг.


Спешните законови поправки са:


- Облекчаване на регистрацията за избори - по-малка парична гаранция и по-малко подписи. Не е нормално за участие в избори да се изискват повече подписи, отколкото за регистрация на партия според Закона за политическите партии. Не отговаря на принципите за плурализъм и демокрация. Също не е нормално да се изисква парична гаранция от вече регистрирани партии. Гаранцията може да се изисква от друг вид организации, ако се прецени, че ще им се даде шанс за регистрация и участие в изборите. Паричната гаранция служи за запазване на статуквото, но доверието към сега представените в парламента партии се изчерпва лавинообразно.


Държавна субсидия да получават партии, които участват на изборите сами или са формирали предизборна коалиция. Партии, които правят следизборни коалиции, без да са обявили предварително възможни партньори за управление, да губят субсидията си. Ако отпаднат необявените следизборни съюзи, това ще вкара прозрачност в политиката и гражданите ще знаят за какво и кой гласуват. А не - гласуваш за ДПС, получаваш БСП, както и обратното. Това е все едно през зимата да си поръчаш супа, за да се стоплиш, а да ти донесат сладолед.

Седми ден на протест срещу кабинета ''Орешарски''

© Юлия Лазарова

Седми ден на протест срещу кабинета ''Орешарски''


Партии, влизащи в безпринципни следизборни съглашения като сегашното, не е редно да получават субсидия, защото никой не е гласувал за тях.


А за предизборните коалиции избирателите дават гласа си съзнателно. А и субсидията е за подаден и спечелен глас. Дискриминация е за гласовете на някои граждани да се плаща, а за други - не.


Държавно подпомагане по предлагания принцип ще даде шанс на малките партии и ще спре разпръскването на гласове. Разпиляването на вота води до нелегитимност на парламента, поради наличието на множество извънпарламентарни партии и непредставени избиратели.


Субсидията трябва да насърчава конкуренцията на политически идеи, а не да пази статуквото. Не е случайно, че сега Волен Сидеров е най-големият враг на държавното финансиране за извънпарламентарните партии. Така той отмъщава на конкурента на "Атака" - Националния фронт за спасение на България, партията около телевизия СКАТ, на която малко не достигна да влезе в този парламент.


Когато имат средства за развитие, именно малките партии и коалиции могат да събират разнородни граждански интереси, тъй като не са поставени в ситуация да се справят с противоречивите интереси на множеството лобита, характерни за големите партии.


- Облекчаване на процедурата за издигане на независими кандидати. На независимите кандидати трябва да се даде шанс да се явят мажоритарно. По колко мандата в избирателен район е въпрос на дебати. Важното е да се гарантира, че квотата няма да се ползва само от партийно услужливи кандидати.


- По-ниска изборна бариера. Ясно е, че българското общество е плуралистично и за да се спре недоволството, трябва да се увеличи представителството. Затова прагът трябва да падне под 4 на сто. Двуполюсната система вече е минало.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (234)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 449 Неутрално

  По-ниската избирателна бариера би дала шанс на Атака да влезе отново.

 2. 2 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Искаме оставки и нови избори!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 3. 3 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 449 Неутрално
 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Според мене изборната бариера трябва да си дигне или поне да остане 4%,но само ако една партия постигне този процент във всеки избирателен район на страната ! Така малцинствата няма да могат лесно да изнудват !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Поредната доза "свяжи и пйекяне идяйке", с които някой се надява да компенсира покъртителната интелектуално-мозъчна нищета на огромни прослойки от населението, начело с т.нар. "гъбари".

  Няма да стане, човек! 10 партии с по 1% (може и и твоята е в тази бройка) ще бъдат напазарувани като топъл хляб. Не ти ли е достатъчен Болен, че да искаш още Слави Бинев, Светльо Витков и Алексей Петров на депутатските банки?

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  ПРАГА ТРЯБВА ДА Е 2-2,5% ! И забрана, както е в рекламите-нямаш право да хулиш противника, имаш право да си рекламираш политиката, която предлагаш! Ако някой е извършил нарушение, си има органи, които ще проверяват!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Аз не мога да преценя, от една страна е добре, от друга - хора като Волен Сидеров и Светльо Витков ще имат не малки шансове да влязат в парламента и да ръсят глупости, нови циркове.

 8. 8 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1110 Любопитно

  По-ниска изборна бариера има и положителни ефекти. Например така става по-лесно осъществима представеността на новопрохождащите и по-малките партии, които като съвкупност в отделни ситуации може да представляват голям дял от населението, а освен това да привличат влиятелни елитарни групи със значителен експертен потенциал. За съжаление обаче то има и негативни ефекти като раздробяване на състава на парламента и необходимост от многопартийни, пъстри и противоречиви коалиции.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Весело

  Трябва наистина да има по-нисък праг. Не се ли намали прага, за съжаление #НоваДесница пак ще гледа парламентарният контрол в петък по телевизията

 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  И да се намали субсидията за партии.

 11. 11 Профил на neudoben
  neudoben
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Няма по-ниска. Без никаква.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#6] от "lz2":

  Да, а кати си тъп, да та фалиме, така ле Посочи ми един умен гербер, който е с ума си поне и да знае какво прави. Нема такъв.

 13. 13 Профил на ice_man
  ice_man
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Моето предложение за субсидиране на партиите е следното:

  Субсидия получават всички преминали 1% на изборите и размера на субсидията е 1% от минималната работна заплата, но НЕ ПОВЕЧЕ от 3 000 000 лева за година.

 14. 14 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 753 Неутрално

  То и сега има правила ,ама кой ги спазва ! От хиляди нарушения... само няколко наказани....за парлама !

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  [quote#1:"4ove4encence"]По-нискаа избирателна бариера би дала шанс на Атака да влезе отново. [/quote]Атака няма проблем да влезе Все едно какви са.
  Има проблем да влезе Велкия Икономист (?) с най-интелигентаната партия (?) и нносителя на либералната пазарна стратегия (?), най-успешния премиер (?) и живия Бог (?) ... дето няма кой да гласува за него освен сектата и народа изпада в ярост само от Името МУ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Честито заговори се за избори , идват нашите на власт , доброто отново победи .
  гЕРБ 53%
  аТАКА 7%
  бСП 11 %
  дПС 14 %
  15 % ПЪЛНЕЖ .
  И сезона по време на изборите ще е подходящ за гъби .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 17. 17 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  [quote#13:"icemax"]1% от минималната работна заплата, но НЕ ПОВЕЧЕ от 3 000 000 лева за година. [/quote]
  1% - да,но от гласувалите,не от всички.
  Изобщо няма да достигнат 3 000 000

 18. 18 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 621 Неутрално

  "Партии, влизащи в безпринципни следизборни съглашения като сегашното, не е редно да получават субсидия, защото никой не е гласувал за тях."
  Каква е тук идеята?
  Партии, получили гласовете на част от избирателите, могат да влизат в т.н. "следизборни" съглашения. Наричат се "коалиции". И как така никой не е гласувал за тях? Бъркате някъде! Друг е въпросът, че тук няма програма, няма общи идеи за управление, няма единство. Циркът е велик ... и тъжен! Болка, избиваща в смях и смях до болка.
  Обединени, но само с една единствена цел - отмъщение, реванш, мачкане на политическия опонент! Намерение с мръсната вода да се изхвърли и бебето.
  Чудовището в настоящия парламент не е нещо, съвместимо с демокрацията. То трябва да се махне, ако може завинаги и, ако може незабавно!

  Knocking on heaven's door
 19. 19 Профил на Cvetan Rusev
  Cvetan Rusev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  колкото по нисък праг за влизане в парламента толкова повече партии в него, повече партии-повече различни интереси, повече различни интереси означава повече компромиси , повече манипулации, повече корупция, повече договорки, и ПО-МАЛКО ИЛИ НИКАКВО внимание и грижи за обикновенните хора , избирателите

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  [quote#9:"Федор Венедиктович Езерский"]Не се ли намали прага, за съжаление #НоваДесница пак ще гледа парламентарният контрол в петък по телевизията [/quote]

  Ако десницата ще бори вечно за 4-те %, по-добре изобщо да я няма. Казвам ти го като неин дърт гласоподавател.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 21. 21 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Разстроено

  [quote#18:"peterman"]Болка, избиваща в смях и смях до болка. [/quote]
  Много добро .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  [quote#12:"Култура ми Бойко"]Посочи ми един умен гербер, който е с ума си поне и да знае какво прави. Нема такъв. [/quote]... и аз не се сещам ... ама ще проверя в Гугъл
  = имали са един = Гугъл намери !!! = "Трябва да признаем, че във властта има (ше) и един умен представител.
  Новата шефка на ДКЕВР. Жената усети на къде духа вятърът, и просто
  избяга."

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#0:"статията"]Партии, влизащи в безпринципни следизборни съглашения като сегашното, не е редно да получават субсидия, защото никой не е гласувал за тях. [/quote]
  Волен в момента твърди, че правителството работело едва ли не по плана "Сидеров", та ... не знам.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 24. 24 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#5:"cinik"]Няма да стане, човек! 10 партии с по 1% (може и и твоята е в тази бройка) ще бъдат напазарувани като топъл хляб. Не ти ли е достатъчен Болен, че да искаш още Слави Бинев, Светльо Витков и Алексей Петров на депутатските банки? [/quote]

  +++++++++++++++++
  Категорично подкрепям! Да не говорим, че сега основното мрънкане е от идиотите - сини и от оная Пръмовата. По-ниска бариера ще им дойде добре. Че иначе не могат да се намърдат в Парламента.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 25. 25 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#4:"EREBUS"]да остане 4%,но само ако една партия постигне този процент във всеки избирателен район на страната ![/quote]
  Това е много умно предложение! Така ще се докаже, че партията не е само група приятели и поддръжници от един и същи град!

  Knocking on heaven's door
 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  [quote#16:"zmii4e"]гЕРБ 53%
  аТАКА 7%
  бСП 11 %
  дПС 14 %
  15 % ПЪЛНЕЖ . [/quote]
  ... и един мормот завива бюлетини в станиол

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ако ГЕРБ има трески за деляне, най-големата е, че не внесе свестни поправки в изборния кодекс и тогава да подава оставка. Ако поправките беха нормални и правилни резултата от изборите немаше да бъде тоя.

  Но от ГЕРБ толкова много акъл не може да се иска. Еле пък от Цачева и Фидосова...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 28. 28 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#22:"t' Ankus"]Жената усети на къде духа вятърът, и просто
  избяга." [/quote]
  ++++++++++)))))))))

 29. 29 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  избирателната
  активност ще е драстично по-
  висока и в следващ парламент
  ще влязат малки партии,


  Залагаш ли живота си? Имали сме малки партии в парламента и има причина те да не са в този. Трябва ни добрата стара двупартийна система и работеща съдебна система. Мислех че след поредното словоблудство на ПЩК няма да прочета нещо по-тъпо.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#22:"t' Ankus"]... и аз не се сещам ...[/quote]
  Аз пък се сещам за повече от един - Горанов, Дончев, Павлова.
  Снощи гледах в Панорама Горанов и Гечев. Сравнението е излишно!

  Knocking on heaven's door
 31. 31 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ако нещо зависеше от изборите щяха да ги забранят,кви активности,прагове и подобни глупости

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 32. 32 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#27:".dru"]не внесе свестни поправки в изборния кодекс [/quote]
  Не знам кой можеше да ги внесе в онзи момент, когато политическите сили в парламента бяха "орел, рак и щука". Сегашният Изборен кодекс е компромис, който няма алтернатива. Никой няма да ги чака да се туткат и да го приемат.

  Knocking on heaven's door
 33. 33 Профил на rpetrov
  rpetrov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не стана ли ясно, че нещата не се оправят с промяна на правилата според обстоятелствата? Уж ще мислим повече, а пак гледаме за следващите избори, изхождайки от резултатите от Юни и надявайки се чрез правилата да изменим резултата. Ако протестът е на нормалните хора и те са много трябва и при сегашните правила да получат своето достойно представителство в следващия парламент. А всякакви намаления на изборния праг и мажоритарни схеми за този и онзи само могат да докарат Галевци или патриоти и русофили, които могат да платят или бият повече.

 34. 34 Профил на ice_man
  ice_man
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#17] от "xmm":

  Явно не сте ме разбрали:

  Субсидия получават всички преминали 1% от броя на гласувалите - то и сега е така!

  Размера на субсидията е 1% от минималната работна заплата на получен глас - 3,10 лв., в момента на глас е 12.00 лв., но не повече от 3 000 000 лв. за година.

 35. 35 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  истината е, че протестиращите сме също толкова неморални и непризнаващи закони и правила. и ако отричате за себе си, то може да се сетите за поне трима познати, за които е вярно. ако ги спазваме, то е под угрозата, че няма да ни се размине и въпреки това пак се пробваме.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1653 Весело

  Въобще не ни бърка изборния закон. Така или иначе няма закон в България, който да се спазва еднакво за всички. Докато не се намери начин да се оправи това не ни трябват нови закони.

 37. 37 Профил на crouchet
  crouchet
  Рейтинг: 466 Неутрално

  на първо място трябва да подобрим Избирателния кодекс, най-малкото, за да има по-висока степен увереност, че следващите парламентарни избори, когато и да бъдат, ще са значително по-честни отколкото тези, провеждани в последните години

 38. 38 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Трябва да се започне с пълна, незабавна и безусловна ЛУСТРАЦИЯ, със списъци в Интернет. За да няма такива като агентите Сава, Гоце, Павел, Буда и стотиците още неизвестни на ключови позиции.

 39. 39 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#26] от "t' Ankus":
  Цирк ! Да влезне убития .  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 40. 40 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Станишев се плете на пресконференция на ПЕС (канал 3). Говори пак за "незаконно печатане на бюлетини). Тъпак! Изчакай поне след Цацаров да го заяви съдът!
  Като толкова искате "законно печатане", разпечатайте ги в БНБ!
  Само бързо! Търпението се изчерпи!

  Knocking on heaven's door
 41. 41 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Нека се учим от развитите демокрации!

  Знаете ли как работи мажоритарния вот и отзоваването на депутат?

  Конкретни принципи за нов изборен кодекс вижте тук : https://www.facebook.com/pages/%D0%9C%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D0%BE%D1%82/305411792924519

  Малки партии на месно ниво, но на държавно ниво си трябва национална партия, а не ОКУПАТОРИ.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 42. 42 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#38] от "heineken":
  Точно така , това трябва да искат хората , говори за това човек , повтаряй го и има шанс .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 43. 43 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Щом не можеш да събереш един по-голям областен град симпатизанти, за къде си тръгнал. Бариерата трябва да си остане 4%.

 44. 44 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В момента имаме 4 партии в парламента и не могат да се разберат.
  Според авторът ако партиите са 14 ще е много по-лесно. И то при положение, че не одобрява следизборните коалиции!
  Дневник, какво му е интересното на това мнение, че ни занимавате с него. Във всяка квартална кръчма има по един-двама такива всезнайковци и "експерти" по всичко.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 45. 45 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#20] от "cinik":

  Мхм, мхм. То не се отнася само за десницата. Отнася се за всяка партия, без значение каква е.

 46. 46 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  [quote#16:"zmii4e"]
  гЕРБ 53%
  аТАКА 7%
  бСП 11 %
  дПС 14 % [/quote]

  Такива можеш да ги пишеш на някой наивник. Що-годе интелигентните имат собствен прочит, и той е:

  гЕРБ 53%
  ДПС 21%
  бСП 11 %

  Сравни го с твоите данни, за да вникнеш в истинския смисъл.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 47. 47 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Някой вярва ли, че този парламент ще гласува такива промени?

  goblenka
 48. 48 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 693 Неутрално

  [quote#6:"lz2"]И забрана, както е в рекламите-нямаш право да хулиш противника[/quote]

  Това ще е много добър ход. По едно врме много се двоумях дали да не гласувам за сините, обаче в кампанията си Костов постоянно плюеше ГЕРБ и ме отврати, изобщо на всички партии предизборната им кампания беше 50% плюене срещу ГЕРБ. Което е много грозно.

 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  [quote#1:"4ove4encence"]По-нискаа избирателна бариера би дала шанс на Атака да влезе отново.[/quote]
  Освен това би облекчила и вкарването на други партии-марионетки. Видяхме колко лесно БСП/ДС създаваха лъжедесни или лъженационални партийки, които разяждаха вота за истинските партии с идеи и действителни цели и намерения.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#46] от "cinik":
  Какви данни бе човек , просто сляпо предположение !!???!!!??!!

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  [quote#28:"Култура ми Бойко"]++++++++++[/quote] излезе от Гугъл с търсене на "умен гербер"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  До коментар [#50] от "zmii4e":

  Важен е начинът на записване. Правя остра забележка против представянето на ДПС и Атака в отделни редове.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  [quote#6:"lz2"]И забрана, както е в рекламите-нямаш право да хулиш противника, [/quote]
  Глупости! Нали трябва да докажеш защо твойте идеи са по-приложими и по-качествени от тези на противника. Тая работа става със сравняване.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#52] от "cinik":
  Аааа не го схванах , но е резонно .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 55. 55 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  ,,Те за това протестират "ентелегентите" .„За да може всеки идиот с 5-6000 лумпеноизбиртели да седне в парламента..Гледам днес поредната партийка се пръкна.Като свалят прага на 1%ще могат всички гимнастички да гласуват и да вкарат Раева в парламента.Утре Наско да си направи партия и той ,че да върви семейния бизнес..После всеки регионален главорез,циганин и друга отрепка ще може да се намърда в парламента посредством 10 000 купени гласа..Много интелигентно решение от интелигентните говорещи на миьеко протестиращи...

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#20] от "cinik":
  Ако БСП продължава да разчита на оплюване, манипулации и удари зад гърба по-добре изобщо да не участва.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на neudoben
  neudoben
  Рейтинг: 0 Неутрално

  120 дупетата и без бариера.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  [quote#49:"Храбър"]Освен това би облекчила и вкарването на други партии-марионетки. [/quote]Граничната стойност е 0,4166 % = 1 депутат !!!
  ... някъде към 14 000 гласа и си вътре !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Другата заблуда (разпространявана от чисти подбуди или внушавана пак за удобство на новия троен съюз) е, че ако има избори сега, ще се получи същото. Това не е вярно, защото избирателната активност ще е драстично по-висока и в следващ парламент ще влязат малки партии, които могат да са изразители на повече граждански идеи и групи, непредставени сега."

  Към тези доводи бих прибавил и още:
  1.тройната управляваща коалиция не иска избори сега, защото в момента рейтингът на трите партии е катастрофален. Те се надяват ако им се даде половин или една година да поправят това.
  2. Нови избори веднага ще се проведат при автентична предизборна ситуация. Твърде много маски, да не кажа всичките, паднаха. Предишната предизборна ситуация, да не забравяме!, беше предизвикана и контролирана психологически от активни мероприятия. Целта на февруарските протести бе ореолът на диктатура (ако може и окървавена) да се лепне на кабинета Борисов. ББ схвана това и подаде оставка. Това сгъсти сроковете до избори и оголи тайните договорки между БСП, ДПС и Атака.
  Ако няма психологически натиск и медийни манипулации, дори при същия избирателен кодекс резултатите ще са решително различни.
  колкото повече време им се дава, толкова по-добре ще се подговят сегашните орешарки за манипулации в следващите избори.
  Затова аз съм привърженик на моментални оставки и на МС, и на НС. Защото НС продължава с космическа скорост и при пълно затъмнение за обществеността да променя закони и закончета. Ние си викаме, пеем и танцуваме пред парламента, а вътре те усилено работят, предлагат, единодушно приемат и си опичат работата отсега.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 60. 60 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#57] от "neudoben":

  При сегашните 240 депутати виждате, че решенията се взимат от двама, трима и закони се гласуват с до 50 човека.

  Какво целите с намаляването броя на депутатите ? Още по-голямо концентриране на властта?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 61. 61 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Всички грешат , подценявайки ДСБ и Сините . Определено ще влязат в следващия парламент . В момента те са най-чистите , защото са далеч от властта над 10 години .

 62. 62 Профил на ObServer
  ObServer
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Истински важната промяна е - да има възможност да отзоваваме (уволняваме ) депутати - т.е. да има контрол от избирателите върху техните избранници. Иначе който и както и да влезе винаги може да се продаде / да ни предаде...

 63. 63 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  [quote#56:"Храбър"]Ако БСП продължава да разчита на оплюване, манипулации и удари зад гърба по-добре изобщо да не участва.[/quote]

  Има една новела от Стефан Цвайг за една изнудвачка, която преследва един мъж, че ще разкаже на жена му за една негова изневяра. Мъжът почва да линее, става нервен, параноичен...Няма да ти казвам края, за да изживееш сам удоволствието от прочита, но симптомите от присъствието на изнудвача Доган са видими.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 64. 64 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#61:"magnas"]В момента те са най-чистите , защото са далеч от властта над 10 години . [/quote]
  Моля? Властта е в парламента, не в правителството.

  Knocking on heaven's door
 65. 65 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#62] от "ObServer":

  Ето на тази страница има разписан такъв механизъм за отзоваване на депутат :

  http://tnyurl.us/tJQPR

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 66. 66 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В Англия и САЩ имат само по 2 партии, а са най богатите и правови държави в света, привличащи с възможностите си милиони хора всяка година, не е въпросът за процентни бариери, а за това, че няма никаква отчетност за свършени действия на депутатите към избирателите си, те се отчитат на партийните централи, а те на няколко семейства в сянка. Избирателите се манипулират веднъж на 4г. с подходящи техники и после 4г. се стрижат, просто най-накрая се стигна до критична маса от хора, които са работили вън или работят в чужди компании и тази управленска конструкция вече не е за тях, факт е.

 67. 67 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  [quote#61:"magnas"]Всички грешат , подценявайки ДСБ и Сините . [/quote]

  Не подценявай способността на Иван Костов да разцепи партия около 4-те % на 5 партии с по 0,8%

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 68. 68 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Как ще формулираш реалните формални критерии за необявена следизборна коалиция.Няма начин.А точно примера на БСП и ДПС не е подходящ.Всички знаеха,че ще управляват заедно,ако могат.
  Целта на субсидиите не е и не трябва да бъде да насърчават каквото и да било и в никакъв случай когото и да било.Целта на субсидиите за партиите е парите да идват от гражданите ,а не от други субекти,защото който плаща поръчва музиката.Та така като гласувам за някой,му предоставями някакви средства да ме представлява.В крайна сметка пред съдебната власт адвокатите не представляват страните безплатно,дори служебните.,защо депутати да го правят.Виж таван за субсидиите е необходим,според мен трябва да е не повече от милион годишно,штото партийните субсидии са споставими,дори надминават рекламните бюджети и на най-големите рекламодатели,и са от етство сериозно да мотивират дори най-големите медии да се съобразяват с дадна партия,дори само заради частта от субсидията,която ще получат за реклама.Подобно е и положението с разни НПО,
  Пропорционален избор с мажоритарни независими кандидати не се съчетава по никакъв начин,и на тези участваха двама и получиха по около 700-800 гласа,сигурно във фейсбук имат по повече приятели.

 69. 69 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#22] от "t' Ankus":

  За това си има причина!
  Не може да си "по-най" от шефа!
  Не може в Атака да има по-луд от Волен!
  Не може в ГЕРБ да има по-умен от основния двигател - ЦЦ.
  Както знаем обаче, той е завършил помощно училище!

 70. 70 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Оставка веднага! Действително това че уж ще променят кодекса е забаламосване с цел печелене на време. Ако наистина имаха намерението да го правят щяха да кажат че подават оставка веднага след промените в изборния кодекс които да са факт до две седмици, а не сле три месеца които после ще станат още трии така по комунистически... сто на с то избирателната активност ще е по висока.

 71. 71 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 503 Неутрално

  И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ, не трябва да допускаме никога повече, която и да е партия или коалиция да ЗАГРАБВА властта с гласовете само на 1/4 от имащите право на глас. Който не гласува 100 лв. глоба, който иска да се въздържи пуска празна бюлетина. Съгласете се, че когато има избирателна активност над 70% никой няма да може да обяви парламента за не легитимен и никой няма да има основание да твърди, че е непредставен!

 72. 72 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Как може само глупости да се предлагат!
  Правителството ще "падне" когато подкрепящите го партии са сигурни, че ще спечелят изборите, а това може да стане винаги. затова и започнаха да правят нов изборен кодекс, който да им спечели време да разчистят администрацията и полицията от калинки, както и да изпълнят ред социални мерки.

  Няма как с магии да се организира "дясното". Ако бариерата падне на 2% това няма да промени нещата, просто ще дръпне гласове от ГЕРБ към по-малките партии, без страх, че са загубени. Заедно с патерици на ГЕРБ ще влезнат и други партии, които ще са против герб, т.е. от пусто в празно.

  За да изпреварят БСП/ДПС/Атака ГЕРБ и присъюзни трябва да спечелят нови 20%, над тези 30% на ГЕРБ. Това означава да влезнат 5 партии с по 4% или 7-8 с 2-3% и да не се изколят помежду си, което е невъзможно. Няма как в една коалиция да са Костов, Кунева, СДС, Скат, Бинев, БКП и който се сетиш.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 73. 73 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Както гледам , народът или по-скоро форумците си искат вожда да им определя всичко и най-вече листите. 69 коментара и няма един за мажоритарни избори. Някои искат и пряка демокрация, ама не искат мажоритарни избори. Искат като старите демокрации, ама не искат мажоритарни избори. Искат като в Англия, ама не искат мажоритарни избори. Не сме били дорасли до Англия та да имало можоритарни избори. Ами че то там от 200 години има само мажоритарни избори. Или нямаме самочувствието на английските избиратели от преди 200 години. Компсексари и маргинали или комплексари маргинали. И се пишат десни и интелектуалци? Какви интелектуалци и десни искат някой друг да им определя съдбата? Това е присъщо на левите, които си искат общостта да решава.
  И като снижат изборния праг и т.н и оставят пропорционалната ситема кой ще управлява България? Пак същиото задкулисие, защото те пак ще имат мнозинството от гласовете. Простият мат,риал, както и да се определя си иска Бойко,Цецо, Сергей и Доган. Това е. Вари го, печи го, той си иска бащицата да се грижи за него.

 74. 74 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Остава и Мая Манолова да прочете дискусиите и предложенията; нали тя ще прави нов Изборен кодекс. Тук има много читави идеи, но не знам колко от тях ще оживеят като правни норми в изборните закони? Дано да са повече -дано, дано, ама надали?

 75. 75 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Искам комунетата да сторат ено-единствено нещо и да го облекат у
  ЗАКОН - МАШИННО ГЛАСУВАНЬИЕ!
  На другия ден да са земе решение за моменталически изборе! Иначе ще си тънеме у мрака на неизвестното..страдание.

 76. 76 Профил на neudoben
  neudoben
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#60] от "mi6kro":

  Повечето са пълнеж, които дори не ходят на работа. Освен това да се намери качествен матрял е трудно.

 77. 77 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  "...по-ниска изборна бариера..."
  Не е това. Много грешно. Просто през месомелачката ще минат повече видове месо - резултатът един, кюфтета. Днешната парламентарна говорилня ще бъде жалко шушнене пред вавилонското говорене, което ще удави всичко и всички в държавата. Ето ви друго предложение - само три - четири партии: ляво, дясно, център. Е, сега да се борят за народната любов. ДПС да се признае официално за етническа, каквато си е и противоконституционна и членовете и участват във националните партии без етническия си уклон. Приема се харта за национално помирение. Приема се закон за публичното говорене.

 78. 78 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#73] от "cobanmaala":

  Не е така, пропуснал си моя пост.

  Погледни и тук с конкретни предложения по модел на френската система, където се оплакват от "супер-президента", а не от мажоритарния вот : http://tnyurl.us/tJQPR

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 79. 79 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  [quote#66:"Ivan Donchev"]В Англия и САЩ имат само по 2 партии, а са най богатите и правови държави в света,[/quote]

  В британския парламент има дванаесе партии - http://www.politicsresources.net/area/uk/bpp.htm

  Най - богатите държави са Катар, Люксембург и Сингапур - http://www.forbes.com/pictures/egim45egde/1-qatar/

 80. 80 Профил на hariman
  hariman
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#71] от "poluivanov":

  Не мисля, че задължителното гласуване ще промени коренно нещата. Първо за да се въведе трябва да се промени самата Конституция, все пак съгласно нея гласуването е ПРАВО, а не задължение. Освен това ако не искам да гласувам, а е задължително - то просто ще пусна недействителна бюлетина, което с нищо няма да се промени ситуациатя, защото накрая се отичитат действителните гласове.

 81. 81 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#71] от "poluivanov":

  Задължителното гласуване е направено с цел да се накарат ниско-образованите (по принцип бедни) да гласуват. Те не могат да си платят глобата, която им се наложи (ако въобще им се наложи тъй като се налага със съд, а те са пренатоварени и делата остават в забвение).

  До коментар [#75] от "Култура ми Бойко":
  След закупените принтери, сега още колко милиона за машини ? В предишните ми постове съм посочил една страница. Там има и едно интересно видео, ако не потърси Video Shows Voting Machine Changing Obama Vote to Romney

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 82. 82 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Капитал да напише статия за няколко държави в ЕС как стои въпроса с изборната бариера, мажоритарния вот и съставянето на правителство. ако ест вече няма такава де, но не намирам.

 83. 83 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#78] от "mi6kro":
  Браво,от 72 - един. Ако не знаеш, в България има закон ,който веднага може да се вземе за основа на закона за мажоритарните избори. Това е законът за избор за ВНС в частта му за мажоритарните депутати. Сегашните депутати,тъй като са назначени от политическите представители на задкулисието,какъвто и чужд закон да вземат за основа ,ще го променят така, че и майка му няма да го познае.

 84. 84 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Единственият праг трябва да бъде броят на гласувалите разделен на 240 мандата в национален мащаб.
  При последните избори това прави около 14 000 гласа за избиране на депутат.
  Всякакви допълнителни бариери са просто начин за ПОДМЯНА , несправедливи и обслужващи сегашните партийни шайки.
  Няма никаква демократична логика в това партии, които са получили над 14 000 гласа да нямат депутат?! Да не говориме, че има множество партии, които получиха м/у 50 и 300 хил. гласа и техните избиратели бяха 'ignore'
  На това аз НЕ му викам представителство, нито демокрация!
  Сега ни пробутват отново кьорфишек под етикета 'мажоритарни избори'! И никой не казва, аджеба, за какво КОНКРЕТНО иде реч!

 85. 85 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#19:"cecoce11"]повече партии-повече различни интереси[/quote]
  Тук е разковничето.Така единомислие ще се постига по наистина важни за всички ни въпроси а за тяснопартийните интереси ще трябва да се търси подкрепа.Лошото е,че ДПС ни научи,че цената на подкрепата излиза прекалено солена!

 86. 86 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  Чудни хора сме ние българите. Така лошо сме запецнали, искаме нещата да се отпецнат, но в същото време от повечето предложения прозират лични мераци или партийни пристрастия. Все така ще стоим запецнати ако не спрем да мислим за партиите, а се замислим за това какво е полезно за държавата.

  Свалянето на границата ще задълбочи проблемите защото проблемите не се коренят в това че "не всички българи са представени" или пък че "парламентът няма разнообразие на идеи". Проблемът ни е че сме уникални в своята несговорчивост и нежелание да вървим напред заедно. Свалянвто на прага ще продължи да раздробява дясното и да подсилва личностните апетити за сметка на националните интереси.

  Повече от ясно е че за държавата най-добри са мажоритарните избори защото ще изгони от парламента БСП и защото ще обефини останалите. Къде ще ходят та няма да се обединяват след като с 3% мажоритарни избори не се печелят, но ако се разбереш с другите и вземеш 3% от мажоритарните райони това значи че ги печелиш. В същото време как БСП ще вкара и 1 депутат ако 80% от хората ги ненавиждат.

  Така направиха поляците през 80-те години. "Солидарност" спечели изборите срещу ПОРП със 100%.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 87. 87 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#84] от "ali_ibn_isa": Освен ,че такива като мен настояват за мажоритарни избори, къде го видя другаде това "пробутване". Това ,което ти предлагаш, ако си си направил труда да попрочетеш ,се нарича цетрални листи. Тогава това ,което предлагаш ще стане. Обаче дали ще бъде с централни листи или малка разновидност,като в България е все тая- едни "лидери" и хората зад и над тях ще определят кой да влезе в лестите и от теб и мен няма нищо да зависи. Мажоритарните избори в 240 едномандатни избирателни района дават възможност за равнопоставеност на избирателите. Всеки един от тези 240 едномандатни избирателни района излъчва по един депутат. Правата и на партиите и на гражданите ,искащи да издигнат депутат са равни. Това е най близо до пряката демокрация. Този "кьорфишек" го използва най -старата демокрация- английската ваче 200 години и не иска такава "демокрация" като в България. Миналата година отхвърлиха всякакви промени в избирателния закон. В Англия прилагат и мажоритарната система в най-чист вив- първият в един тур става депутат. Тук поне искаме мажоритарни избори в 240 еднмандатни избирателни района в два тура,което смегчава някои отрицателни страни на мажоритарния избор. Което е най-важното - ограничава до минимум задкулисието, чрез партийните си представители да ни наложи своите "калинки".

 88. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Трябва да се въведе най-после образователен ценз при гласуване,както напр.в Белгия.

 89. 89 Профил на abhorration
  abhorration
  Рейтинг: 0 Весело

  "Гласуване наесен при по-ниска изборна бариера"
  Колко по-ниска? Нека да позная: толкова ниска че Костов да влезе в парламента. Тоест около 0.1%

  VenRus2008 : "Eврeйските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 90. 90 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 524 Неутрално

  89 поста -сетих се за един шофьор който имах през1968-кольо от требич.той казваше- АБЕ НЕ ЗНАМ КАК Е АМА НЕ Е ТЪЙ

  за чиста и свята република-но не с този народ
 91. 91 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 901 Весело

  Статията е на ниво юридическа самодейност, но лошо няма. Да видим предложенията:

  - Облекчаване на регистрацията за избори: вместо 40, да имаме 140 партии в листите. И две трети да имат имена, близки до оригиналите, за по-лесно ориентиране. Мерси, все пак няма нужда.

  - Партии, които правят следизборни коалиции, без да са обявили предварително възможни партньори за управление, да губят субсидията си. Веднага виждам как партиите включват фразата: "Възможно е да се коалираме с всички национално отговорни парламентарни сили". Нататък е лесно - с когото се коалираш, е национално отговорен. Отделно, че не се знае кои сили ще са в парламента. С една дума: безсмислица.

  - На независимите кандидати трябва да се даде шанс да се явят мажоритарно. След което получаваме тридесетина калинки от ГЕРБ и десетина от ДПС. Пак мерси, но няма нужда.

  - По-ниска избирателна бариера: за да влезат в парламента всички тези, дето нямат мозък една нормална коалиция да направят. И на това преложение благодаря, нека да отложим за друг път.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 92. 92 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ove4encence":

  Да, ако бариерата падне на 0.05%, тогава има шанс останалите олигофрени-поддръжници на Атака пак да я изберат. Всички нормални, които гласуваха за Атака като форма на протест вече са напуснали този кораб.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 93. 93 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Спорове и предложения за нов изборен закон са напълно излишни. Не очаквам от този парламент да направи каквото и да било - той стигна горната граница на възможностите си (скандала). Изборите на 12 май бяха генерална репетиция на българския политически театър. Актьорите се оказаха бездарни, а когато ги освиркахме, започнаха с плесниците (ритниците) по ... публиката, докато пребъркаха джобовете ни. Откраднатите (извадените от бюджета ни пари), раздадоха на най-бедните (техни основни избиратели), за да ги привлекат отново към касата на театъра наесен. От тези актьори ли ще чакаме и режисурата тепърва? Тях ли ще оставим да ни мамят докато се правят, че променят най-важния за нас закон в момента?! НЕ!!!
  Да си отиват! Всички добри идеи, почерпени от тези протести ще бъдат подложени на обсъждане в следващия парламент и по това, кой ще ги подкрепи, ще разберем дали имаме способността да преценяваме добре партиите, които вкарваме в НС. Никакви промени! Оставка на правителството незабавно! Избори СЕГА!

  Knocking on heaven's door
 94. 94 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Намаляване на преградата за участие в народното събрание е празна работа. Именно заради ниската преграда доста хора си въобразяваха, че като разцепят партията си, пак ще успеят да прескочат прага. Само заплахата, че няма да успеят да прескочат 5%-я праг спира разцепването на партиите в Германия. Т.е. или трябва да се вдигне прага или да се мине към мажоритарни избори както в Англия. Там победителят в един избирателен район бива избран. Ето ви улесняване на независимите кандидати. Англия избира по тази система стотици години и определено тогава е била недоразвита демокрация каквато е нашата сега.

 95. 95 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  [quote#80:"Тома Харизанов"]Не мисля, че задължителното гласуване ще промени коренно нещата[/quote]
  Съгласен. Налагането на каквато и да е форма на принуда, почти винаги има обратен ефект. Освен това, резултатът от такова гласуване в държава, в която грамотните и образованите са малцинство, и по всичко личи, че са на изчезване ще бъде трагикомичен - да задължа този, който изобщо не разсъждава да излъчи разсъждаващи народни избраници. То и сега е зле, представям си в какъв катун ще се превърне НС.

 96. 96 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ПРОМЯНА В ПРАВИЛАТА ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА ВЛАСТТА.ЕЖЕДНЕВНО ДЕЖУРЯЩ СУВЕРЕН ПРЕД ПАРЛАМЕНТА И МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ С ГЬОСТЕРИЦА В РЪЦЕТЕ,ЗА ДА НАПОМНЯ НА ГОСПОДОТА ДЕПУТАТИ И МИНИСТРИ,ЧЕ ОПИТИТЕ ЗА КРЪШКАНЕ ЩЕ СЕ НАКАЗВАТ ЖЕСТОКО. Може да ви се вижда смешно това което съм написала,,но според мен нищо друго няма да даде резултат.

 97. 97 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Една от оправийте е задължителния вот, гъбарите. При над 80% активност НС ще има доста различен облик.

 98. 98 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  [quote#10:"xmm"]И да се намали субсидията за партии. [/quote]Това не е много смислено. Алтернативата е партиите да прибягнат до черни каси от всякакви тъмни спонсори. Някои от тях и сега го правят, но без субсидия това ще трябва да го правят всички партии. По-скоро следва да се вдигне прага за субсидиите - примерно да бъде поне 2%.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 99. 99 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Вместо задължително гласуване предлагам държавата да заплаща всеки глас чрез данъчен кредит (примерно 50 лева). Така интерес да гласува ще имат точно прослойката, която е най-неактивна - тази на данъкоплатците. За пенсионери и цигани данъчния кредит не би бил кой знае колко привлекателен защото те данъци не плащат.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 100. 100 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  [quote#61:"magnas"]Всички грешат , подценявайки ДСБ и Сините . Определено ще влязат в следващия парламент . В момента те са най-чистите , защото са далеч от властта над 10 години .[/quote]Мислиш ли че забравих кой затвори завода или децата ми забравиха как гладуваха? Преди това и аз бях "син" ... Докато не се очистят от тия СТАРИ муцуни = НЯМА ДА СТАНЕ !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK