Защо са необходими избори през септември

Кадър от десетия ден на протестите в София

© Красимир Юскеселиев

Кадър от десетия ден на протестите в СофияВ специалната тема "Идеи за изход", "Дневник" публикува коментари, анализи, интервюта, дебати, предложения от социалните мрежи и форума, читателски писма, които смятаме, че предлагат възможни решения или поне важни позиции, които да предизвикат нови дискусии, които са необходими в търсене и намиране на посоките и възможностите какво да се случи след протестите. Днес - текстът на Даниел Смилов:


Настойчиви гласове ни убеждават в отлагането на изборите с шест, дванадесет, че и повече месеца. Най-добрият изход от сегашната ситуация обаче е оставка на кабинета и насрочване на избори през есента.


За да се реализира този вариант, си струва дори кабинетът "Орешарски" (може би с известни промени) да бъде назначен за служебен от президента - като жест към БСП. Ако Орешарски не е съгласен, което би било разбираемо, може да се сформира кабинет с участието на основните партии – БСП и ГЕРБ. Ако партиите не са съгласни и на това, президентът ще трябва да назначи експертно правителство, което, както видяхме, вече проработи веднъж. Преди разпускането на НС могат да се внесат някои най-неотложни корекции в изборното законодателство (което като цяло е приемливо така или иначе), както и ограничен пакет от стабилизационни мерки (някои от тях също вече приети). Този вариант ще е разумен компромис между политическите сили  и ще е сигнал, че в системата е останало някакво чувство за реалност.
Причините, които налагат едно такова "нестандартно решение", са следните:


- Сегашното парламентарно мнозинство е делегитимирано и неефективно: Дори и да остане като правителство на БСП, ДПС и "Атака", кабинетът "Орешарски" ще е изключително слаб и зависим от непредсказуеми играчи - и политически, и корпоративни. Това, че г-н Делян Пеевски няма да е шеф на ДАНС, не означава, че неговата групировка е отстранена от властта. Татяна Дончева преброи шест нейни "представители" само в правителството (дано това да означава, че поне останалите са без обвързаности).


Нещо повече, при стабилизиране на правителството планът "Пеевски" сигурно ще бъде изпълнен и ще видим как Цветанов, Борисов и други от техните кръгове са арестувани, разследвани и пр. Тази наслада за душата на широката публика може да бъде помрачена от един въпрос обаче: а нима основният проблем на ГЕРБ не беше точно сляпата му обвързаност с тази икономическа групировка, чиито пешки ще бъдат мобилизирани в едно вероятно разследване?


И няма ли да се превърнем съвсем в държава от третия свят, където групировки си разчистват сметки чрез публичните институции?


Мнозинството на БСП, ДПС и "Атака" не може да бъде гарант, че това няма да се случи. Назначаването на Волен Сидеров за шеф на антикорупционната комисия е ясен сигнал, че органите на държавата ще са инструмент за политиканстване и гонене на опозицията.


"И без Пеевски по пеевски"


– това ще е лозунгът най-вероятно. И заради това, и заради останалите проблеми, ясни още от съставянето на правителството, доверието в него е рекордно ниско. То е по-високо единствено от доверието в подкрепящото го мнозинство. Подобна агония няма смисъл да продължава. Наличието на правителство в такава ситуация е номинално и не дава възможност за ефективна политика.


- Изборите не са автоматично връщане на ГЕРБ на власт: Мнозина извеждат като основен аргумент срещу незабавно обявяване на избори опасността ГЕРБ да се върне на власт. По принцип, ако хората желаят това, не виждам особен проблем във връщането, но съм съгласен, че в нереформиран вид ГЕРБ е силно проблематична партия заради полицейщината, подслушването и същите връзки с корпоративни групи, които орезилиха кабинета "Орешарски".


В една такава патова ситуация, при която в парламента основните две партии не могат да достигнат до компромис, такъв компромис може да бъде изработен от единствената работеща в момента институция – президента. Оставането на Орешарски като служебен премиер или пък назначаването на служебно правителство с участие и на БСП и на ГЕРБ ще тушира опасенията от някаква реабилитация на предишното  управление. Служебното правителство на Райков също беше силно недолюбвано от ГЕРБ, което показва, че дори и до втори служебен кабинет да се стигне, ГЕРБ няма да се върне на бял кон във властта. Ако пък ГЕРБ все пак успее да спечели изборите наесен, гражданското общество вече знае как се действа, ако лъснат нелегитимни връзки с корпорации или пък ако продължи телевизионната милиционерщина.


- Има достатъчно време за възникване на "ново дясно": Мнозина анализатори предричат поява на новото дясно в резултат на протестите и настояват за изчакването на раждането му след шест-девет месеца. Тъй като обаче не е ясно кой точно е бременен (както и от кога), може би няма смисъл да се чака толкова дълго.


Нещо повече, притиснати от едни избори през ранната есен, десните ще имат достатъчно време за интелигентни действия. Например ДСБ – освежени покрай избора на Радан Кънев, ДБГ и СДС могат да сключат коалиционно споразумение на базата на резултатите от майските избори (доста точна картина на относителната тежест на всяка от партиите), да излязат с общи листи, да пооправят тези листи на базата на обратна информация от "Фейсбук" и неправителствени организации, да включат големия брой водещи експерти, които им симпатизират, в изработването на политики и т.н.


Ако десните могат да направят това, те ще го направят и за два-три месеца. Ако не могат, няма да го направят и за девет. Някои от опитите в момента да се акушира на новото дясно са наистина комични. Например идеята да се пише нов Изборен кодекс под патронажа на Мая Манолова, който да гарантира появата на обединеното дясно.


Обърнете внимание на една от популярните идеи: да се свали бариерата за влизане в НС на 2 или 3%. Най-вероятно по този гениален начин ще се сдобием с две или три националистически партии, раздробен парламент и ваймарски кризи на демокрацията за капак.


Но като оставим електоралното инженерство настрана, най-голямата опасност е евентуалното пожертване на настоящата гражданска енергия за спечелването на малко повече време за партиите вдясно да се справят с вътрешните си реформи и сложната междупартийна и междуличностна комуникация.


Така че министър Вигенин може да се окаже пророк и паметната дата 9 септември пак да стане съдбовна за страната – макар и с организацията на едни парламентарни избори около нея (8-и е неделя, както 15-и и 22-ри – макар че тогава изборите ще са по-скоро в чест на Септемврийското въстание). За да е оптимална ползата от едно такова решение обаче, необходимо е основните партии да се ангажират еднозначно със следните два принципа:


1) Да не се допуска сливане на държавни институции с корпоративната и медийна власт на групировки.

Формулата "една партия/коалиция, една медия, един водещ" трябва да остане в миналото. Осигуряването на медиен комфорт срещу правителствени услуги се превърна в основен дефект на демокрацията у нас и сериозните партии – най-вече БСП и ГЕРБ – трябва ясно да се разграничат от нея. Как това ще стане е въпрос на технология, но те трябва да знаят, че хората не могат да бъдат залъгвани с театрални представления и пак ще излязат на улицата, ако усетят фалш.


2) Да не се допускат радикално-националистически партии като "Атака" в управляващи мнозинства и правителства по какъвто и да билое начин, включително и чрез гарантиране на кворум.


БСП не можа да замаже очите на Европа за ролята на "Атака" в новото мнозинство и резилът от сътрудничеството със Сидеров ще им стои като петно, което само ще се разраства, ако настоящият политически формат се задържи.   


Ако тези два принципа станат основа на политическия живот в резултат на протестите, какъвто и да е резултатът от едни избори през септември, той ще е несравнимо по-добър от статуквото.

* Даниел Смилов е политолог и специалист по сравнително конституционно право. Той е програмен директор на Центъра за либерални стратегии, ежегоден гост-преподавател в Централноевропейския университет, Будапеща, и преподавател по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Кл. Охридски"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (261)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Като цяло съгласна. Остава да с открие технологията.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Организатор на протеста - Асен Генов стигна до сериозни висоти на умозаключенията:„Хайде да си го признаем! Януари-февруари протестираха хора, които искат безплатни или евтини привилегии и бяха против евроатлантическата ориентация на България".
  Но като създател на групата „Аз не искам Пеевски за шеф на ДАНС”, което събра над 50 хиляди участници,разказа за опити да се подмени името на групата с „Оставка на Орешарски”, който Генов определя като нечестни и призна, че протестите след третия ден бяха подменени с политическите.
  Които са 1:1 с тезите на ГЕРБ.
  Започва от друга страна да намирисва и на защита на интересите на енергийната мафия,които в момента правителството пипа.
  http://1223bg.blogspot.com/2013/06/blog-post_23.html

 3. 3 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Преди години изискваха психотест при кандидатстване за професионален шофьор , сега не знам как е . Но е добре да се въведе и като изискване за кандидат- депутатите , очевадно е че се промушват и такива с по-нестандартна психика.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 4. 4 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Добър анализ. Това е истината и няма да се откажем, докато не го разберат червените чугуни. Ще привлечем вниманието на цяла Европа, ще засилим и разширим натиска с всички възможни демократични средства.Ще изгоним превратаджийте!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 5. 5 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Всички обединени и на мажоритарни избори!

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 6. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Добър анализ.Хареса ми гледната точка.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 7 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Изобщо не съм съгласен. Единственото, което може да раздвижи парламента при нови избори, е нова дясна партия. Но тя едва ли ще бъде многобройно представена в Народното събрание. Влезе ли, поведението й ще е ясно - безпринципна коалиция с ГЕРБ. Ще има нови протести.

  Трябва да мине още време преди нови избори.

  Пилците се броят на избори.
 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 803 Весело

  Мокри сънища, мокри сънища! Мантрата "Избори до дупка!" е вредна за България, доказа се още на изборите 1991 година....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 803 Весело

  До коментар [#5] от "emil":

  Мажоритарни избори имахме 1990 и какво от това? Виж до къде стигна България, до кривата круша!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Аз не съм съгласна с намаляването на прага за влизане в Парламента и имам съмнения доколко ще е полезно да се въведе мажоритарен избор. Определено бих подкрепила въвеждане на образователен ценз за гласуване - не съм сигурна дали да е 8 клас или завършено средно образование. Който иска да гласува - да учи. На практика вече няма хора, които да са искали да учат, но да не са могли.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  За да се смени задкулисния събирач на новото правителство?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 12. 12 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#4:"virtual_brain"]Добър анализ[/quote]
  Какво му е доброто?

  „...може да се сформира кабинет с участието на основните партии – БСП и ГЕРБ...” – от статията.

  Всичко се прави за да не бъде съден Цветанов.
  Той и така няма да бъде съден, но ще трябва да се изръси доста.

 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Избори са необходими, но
  1. ако гъбарите не се разходят до урните, резултатите ще бъдат подобни
  2. ако десницата се чопли като "занимавка за зъбите", резултатите ще бъдат подобни.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Общо взето дрън, дрън!
  Верно е че т.н. експертен кабинет Орешарски, нито е експертен, нито пък е на Орешарски, но какво ще стане с избори след 2 месеца.
  Ами горе долу каквото стана с изборите предизвикани от февруарските събития.
  Първо, изборното законодателство ще бъде само напудрено!
  Второ, на сцената няма да се появят нови политически субекти, които да могат да внесат поне някакви нови идеи, морал ако щете в политиката.
  Трето,поради горните две причини най-вероятно Боко ще се върне на бял кон и какво ще стане - реваншизъм с обратен знак. Злоба, разправаа с опонентите, неглижиране проблемите на държавата и всички онези благинки, които ни обливаха 3,5 години.
  Е аз не искам това.
  Ако протестите са за това - бог да ни пази.

  ура и да живей!!!
 15. 15 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Изобщо нито гледам телевизия, нито пък ги слушам! Това са хора, които не са наясно изобщо защо са там! Искат оставка - и после? Хайде да ги ометем и Народното събрание, и правителството и? Питаш ги какво искат - те червените вън! Абе вие наред ли сте? Защо омаловажавате февруарските протести? Майките с децата по тези протести забравиха ли как висяха като мърсоли да им вдигнат майчинството до размера на МРЗ? Забравиха ли пенсионерите последните години как ги унижаваха? Тези протести са за анархия

 16. 16 Профил на k
  k
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#5] от "emil":

  Навсякъде резултата от мажоритарни избори е ... двупартийни парламенти. Справка - Великобритания и САЩ!

  При нас резултата ще е две глеми партии - ГЕРБ и БСП с допълнени ДПС - заради спецификата на техните избиратели. Не мисля, че това е добра идея!

 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Необходими са защото страната е ФАЛИРАЛА.
  Населението и е в социална криза.
  Икономиката е в практическа несъстоятелност.
  Политиката и е в състояние на кома.
  А на коматозните пациенти като близките им нямат пари да им плащат системите им дърпат шалтера.
  А българите да поддържат илюзията на комунистите че от тях стават държавници не е уместно никак.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 18. 18 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 865 Любопитно

  Небходими са защото хората "рокъводещи" държавата само за десетина дни доказаха, че нищо ново няма да се случи, само лъжи, кражби и измами за сметка на народа и родината!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  След като прочетох, че "...президентът ще трябва да назначи експертно правителство, което, както видяхме, вече проработи веднъж" спрях да чета. Лицето Смилов очевидно не знае, че президентът може да назначи само служебно правителство след изчерпване на процедурата с мандатите. А че служебното правителство било "проработило" може да се говори само на "интелигентните" по площадите, защото в реалния свят Райков се провали в основната си задача - изборите бяха организирани безобразно зле.

 20. 20 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  "Най-добрият изход от сегашната ситуация обаче е оставка на кабинета и насрочване на избори през есента."

  ЗАЩО НЕ СПОДЕЛЯМ ГОРНОТО???
  1. Ако изборите са наесен, то начинът им на провеждане ще бъде досегашния и резултатът може да се повтори, т.е. пак да изпаднем в цуг-цванг. Тези, които са гласували за ГЕРБ, това ги устройва.
  2. Служебно правителство, при суспендиран Парламент, не може да направи никакви законови промени на изборния закон - то може само да проведе избори по досега действащия закон, а болшинството протестиращи, включително и аз не искаме това!
  3. Трябва да се направи сериозна промяна в начина на провеждане на изборите, за да не се допуска купуване на гласове, подмяна вота на избирателите чрез депутати-номади, блуждаещи от една партия в друга за своя лична облага; намаляване на процентовата бариера за влизане в Парламента, за да се осигури по-широко представителство на народа.
  4. Всичко това може да се случи при наличие на ДЕЙСТВАЩ ПАРЛАМЕНТ!

  ЗАТОВА СМЯТАМ, че на този Парламент трябва да му се вмени задължевието да промени изборният закон ПОД ПРЕКИЯ И НЕПРЕКЪСНАТ КОНТОЛ НА ОБЩЕСТВЕНИ И СЪСЛОВНИ ОРГАНИЗАЦИИ и лятото догодина да проведем избори 2 в 1. Едва тогава можем да очакваме друго парламентарно мнозинство и други управленски лица!!!!!

 21. 21 Профил на Toshko Postalkov
  Toshko Postalkov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "altarf":

  Ако смяташ, че естественото поведение на една нова дясна партия в парламента ще бъде безпринципна коалиция с ГЕРБ, значи явно това не е "дясната" партия, която е нужна в този момент, а просто поредната креатура на службите. Мисля, че има и друго възможно и по-продуктивно поведение на евентуална дясна партия в един нов парламент. Истинска, мислеща опозиция, коректив на мнозинството и евентуален лидер на следващи протести, ако управлението продължи по-старому. Тогава тя ще си е извоювала своята легитимност. Защото проблемът на десните партии сега е в тяхното делегитимиране - никоя голяма група от протестиращите не се припознава в тях. Съответно никоя партия или политическа група на оглавява и канализира енергията на тези протести. В момента те вървят след събитията, ако въобще вървят, а не са просто сенилни наблюдатели.

 22. 22 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Не е въпросът в новите избори, а кого ще ни предложат да избираме. Необходимо е да се създаде специална комисия към службите за сигурност за изкарване на светло на цялата биографична история на кандидатите да ни управляват. Не да разчитаме на декларации от типа: " аз съм чист, ама много, много чист", както твърдеше за себе си Плевнелиев преди да го изберат за президент, а делата на кандидатие да се представят за разглеждане в ретроспекция . По тях ще ги познаем! Ако кандидатът е обвързан с мафиотски структури приемали законите за хазарта, за лесните кредити, за отпадане на отговорността на хората фалирали онези 15-16 банки чрез раздаване на необезпечени кредити (закон приет 2001г), то тези личности не бива да бъдат включвани в избирателните списъци на нито една от партиите.

 23. 23 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Избори ще има когато решат партиите подкрепящи правителството. Ако преценят, че за тях е най-добре есента, ще са есента, ако решат да са зимата или след 4 години ще са тогава.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 24. 24 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Изборни резултати 1990

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 25. 25 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#15] от "danakoplatec":


  [quote#15:"danakoplatec"]Абе вие наред ли сте? Защо омаловажавате февруарските протести?[/quote]
  Никой не ги забравя...точно обратното...февруарските бяха партийно инспирирани от БСП и ОЛИГАРХИЯТА за сваляне на легитимното правителство на ГЕРБ... а тия са спонтанни, породени от низкия морал и липсата му на комунетата и техните спонсори създали нелелигитимно правителство...Все едно на изборите за президент, втория и третия да кажат че имат повече гласове от първия и да президенстват в коалиция...Това е несъвършенство на изборните правила и точно те трябва да се променят.

 26. 26 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Изборното законодателство не касае изборите по същество, каквото и да е то може да даде 2-3% на една партия на едни избори, на следващите да ги вземе. Изборете се печелят от гласувалите, а гласувалите за Пеевски са два пъти повече от протестиращите в цяла Бъргария.
  Ако някой иска протестиращите да са представени и "дясното" извън герб да се върне да настоява за кодекс, където депутатите ще се избират с лотария.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 27. 27 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Орешарски целува на 100 места, няма как да има силен кабинет.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 28. 28 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Гневно

  ОСТАВКА на кабинетът на "Коалиция за ДПС"! ВЕДНАГА!

  И избори по най-бързия начин.

  Вън боклуците номинирали, избрали и продължаващи да защитават Пеевски за шеф на ДАНС!

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 29. 29 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Най-голямата опасност е евентуалното пожертване на настоящата гражданска енергия за спечелването на малко повече време за партиите вдясно да се справят с вътрешните си реформи и сложната междупартийна и междуличностна комуникация."

  КЪМ ВСИЧКИ ПРОТЕСТИРАЩИ. ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ГОРНИЯ ЦИТАТ ОТ СТАТИЯТА! ТОЙ Е КВИНТ ЕСЕНЦИЯТА НА СИТУАЦИЯТА НИ В МОМЕНТА. БЛАГОДАРЯ.

 30. 30 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Любопитно

  До коментар [#26] от "др. Иванов":


  [quote#26:"др. Иванов"]гласувалите за Пеевски са два пъти повече от протестиращите в цяла Бъргария.[/quote]

  Това силно ме съмнява. Едва ли гласувалите за Атака, ДПС и БСП са знаели, че "Коалиция за ДПС" и Атака ще сложат Пеевски за шеф на ДАНС. Никой не знаеше освен променялите закона за ДАНС.

  Вие знаехте ли ?

  Нека има нови избори и тогава, ако хората гласували за Атака, ДПС и БСП, са съгласни с Пеевски шеф на ДАНС ще потвърдят подкрепата си за тях, а защо не и да я увеличат.

  Какво ви страхува?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 31. 31 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Така, така. Нагласете ги баш на 9 Септември.
  ГАМОТО МАНИ, ГАМОТО!

  Нешка Робева, МАСТИЯТА, в момента твърди, че Ботев, "НЕ Е мразел турците, той е бил за съюз с турците и само срещу управата на турците".

  ОСТАВКА и ЧЕСТНИ ИЗБОРИ!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#27:"Нефертити"]Орешрски целува на 100 места, няма как да има силен кабинет.[/quote] +++ Честно, чудя се дали изобщо има време да прави каквото и да било! Вероятно постоянно е на телефона или както там комуникира.

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#31] от "Polusa": Ти пък защо мислиш, че е мразил всички турци???

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 719 Неутрално

  [quote#10:"dogwoman"]Аз не съм съгласна с намаляването на прага за влизане в Парламента и имам съмнения доколко ще е полезно да се въведе мажоритарен избор.[/quote]

  +++ Подкрепям!Глупаво е да се върви в тази посока.Особено след като гражданите на доста висок глас казаха на партиите какво им е позволено да вършат,и с какво никога не биха се примирили.

 35. 35 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дедо Либен":


  [quote#20:"Дедо Либен"]ЗАТОВА СМЯТАМ, че на този Парламент трябва да му се вмени задължевието да промени изборният закон ПОД ПРЕКИЯ И НЕПРЕКЪСНАТ КОНТОЛ НА ОБЩЕСТВЕНИ И СЪСЛОВНИ ОРГАНИЗАЦИИ и лятото догодина да проведем избори 2 в 1. Едва тогава можем да очакваме друго парламентарно мнозинство и други управленски лица!!!!![/quote]

  Това е много романтично, да.

  "Коалиция за ДПС" обаче казаха нов изборен закон нааааааааааай-рано есента, т.е. някъде следващото лято я има я няма, но нека бъдем оптимисти - може и да го приемат пролетта 2015та.

  И през това време Орешарски на власт, така ли?

  Стига глупости - този парламетн и това правителство са некадърни и нямат доверието нужно за подобен акт.

  Затова веднага оставка.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 36. 36 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 980 Неутрално

  така е.
  Сега остава дясното да се обедини най-накрая.

 37. 37 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1863 Любопитно

  Конституционния съд какво се ослушва?...какво чака, да се избием по улиците за да констатират факта, че изборите бяха манипулирани и фалшифицирани от комунетата...Касиране на изборите веднага!

 38. 38 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Избори са нужни, но само след приемане на нов изборен закон. Иначе ще има приблизително същия резултат. Мажоритарни избори по подобие на английските ще дадат властта на една партия, но ще и противопоставят останалите. Намаляване на прага на 2-3% ще вкара малки играчи и ще доведе до пазарлъци и "италиански" правителства с кратък живот. По висок праг ще намали броя на партиите в парламента, но отново ще остави много недоволни. Затова нека първо има консенсус какво искаме, след което да се прави нов закон и нови избори. Поздрави. http://www.istinski-pari.com

 39. 39 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Пеевски ръководи листа в два избирателни района и печели и в двата, като спечелените гласове са минимум два пъти повече от всички протестиращи в страната.

  Това е положението. На следващите избори БСП, ДПС и Атака ще имат конституционно мнозинство. В пика на протеста ново правителство на БСП искаха 11%, на ГЕРБ 14%, т.е. само БСП (в най-лошия си момент) парира герб, а дори да влезнат останалите ще имат по-малко от ДПС.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 40. 40 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 719 Неутрално

  [quote#21:"toshko_postalkov"]Съотвтно никоя партия или политическа група на оглавява и канализира енергията на тези протести. [/quote]

  Не й е работа.

 41. 41 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Тези които искат избори догодина, вие среиозно ли мислите че това правителство ще мине зимата? С новите сметки на тока, и завръщането и на февруарските протестиращи на улицата? Противно на това което си мислят някой, тези протести не бяха анти-герб. И вкарванети на бб и цц на топло няма да успокои тези които са останали на студено и са гладни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 42. 42 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 992 Весело

  "За да се реализира този вариант, си струва дори кабинетът "Орешарски" (може би с известни промени) да бъде назначен за служебен от президента - като жест към БСП. "

  Четох до тук и не продължих нататък.

  Това са абсолютни глупости!
  Какви жестове към едно НАГЛО ОЛИГАРХИЧНО правителство и парламент гласуващ по команда!
  Всеки ден продължаване на тази БЕЗПАРДОННОСТ е пагубно за България!

  #ДАНСwithme

 43. 43 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Любопитно

  [quote#39:"др. Иванов"]На следващите избори БСП, ДПС и Атака ще имат конституционно мнозинство. В пика на протеста ново правителство на БСП искаха 11%, на ГЕРБ 14%, т.е. само БСП (в най-лошия си момент) парира герб, а дори да влезнат останалите ще имат по-малко от ДПС.[/quote]

  Колегата е или много професионален трол, за което евала. Или е някакъв мазохист или не е на ред с главата.

  Какво друго може да е?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  Енергията, която има в социалната мрежа, е сериозна заявка за преподреждане на политическата реалност.
  ГЕРБ и БСП изобщо да не се надяват на дори и подобни на последните изборни резултати. За Атака да не говорим. Те са аут от парламента.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 992 Весело

  [quote#39:"др. Иванов"]Това е положението. На следващите избори БСП, ДПС и Атака ще имат конституционно мнозинство.[/quote]Гладна (за власт) кокошка (червен трол) просо сънува!

 46. 46 Профил на Цензурион
  *****
  Неутрално

  Даниел Смилов е политолог и специалист по сравнително конституционно право.
  _____________________________

  И анализът му е професионален!

  Избори през септември, но това означава Орешарски да хвърли кърпата този месец!

 47. 47 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тук: Широка коалиция+пропорционални избори,

  а тук: Широка коалиция+мажоритарни избори - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2068353

  Заслужава си да се замисли човек.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 48. 48 Профил на Цензурион
  *****
  Любопитно

  [quote#44:"Храбър"]ГЕРБ и БСП изобщо да не се надяват на дори и подобни на последните изборни резултати. За Атака да не говорим.[/quote]

  И кой ще спечели изборите?

  Радан Кънев, дето гледа като подплашен заек?

 49. 49 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#43:"Distributed"]Какво друго може да е? [/quote]

  Този дето позна какво ще стане на изборите и че БСП ще направи правителство, който каза, че Атака ще гласува до последно за правителството и много други работи.

  А вие какво познахте?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 50. 50 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Любопитно

  До коментар [#49] от "др. Иванов":

  Тогава защо ви е страх от нови избори?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 51. 51 Профил на slavper
  slavper
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако изборите са септември с "леко пипнат изборен кодекс", ще имаме подобни резултати на сегашния парламент. Затова - мажоритарни избори в 240 едномандатни избирателни райони, възможност за отзоваване една година след изборите на депутат с 50% от гласоподавателите в района и провеждане на частичен избор, избраните за депутати да не могат да бъдат избирани за министри или назначавани на висши административни длъжности. Премахване субсидиите за партиите - след като имат членове, да си плащат членски внос, като имат симпатизанти - да получават по прозрачен начин дарения.

 52. 52 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#37] от "BGman1":
  Вие лично, ще признаете ли решението на КС относно изборите - каквото и да е?
  Аз - безусловно.

 53. 53 Профил на Цензурион
  *****
  Разстроено

  [quote#51:"slavper"] като имат симпатизанти - да получават по прозрачен начин дарения.[/quote]

  И ще почне да си ги купува партиите олигархията с дарения ...

  Мислете ве ... по-добре държавна субсидия, отколкото да се отваря кутията на Пандора!

 54. 54 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Проблемът на българският народа е че е твърде късопаметен.Ако не беше така до сега да сме изчистили политиката от паметниците които се подвизават там с десетилетия.

 55. 55 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дедо Либен":

  И аз съм на мнение, че трябва да се изчака с изборите.
  Защо мислите, че трябва да се промени 4% бариера. Това е измишльотина на ГЕРБ и обслужва някакви техни сметки - примерно РЗС.
  и към всички - никой не говори за икономика.

  nikoia
 56. 56 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  [quote#39:"др. Иванов"]На следващите избори БСП, ДПС и Атака ще имат конституционно мнозинство.[/quote]

  Дай боже, защото това ще бъде техният край, както и на атавизма наречен мирен преход!

  I Want To Believe
 57. 57 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Само да вметна, че оставка на Орешарски не значи автоматично нови избори. Ще трябва първо да се извърви цикъла с връчване на мандати на ГЕРБ, БСП и т.н. Нищо не пречи на БСП и ДПС да си изберат ново правителство с друг примиер и състав. Доколкото трите партии крепещи управлението в момента нямат нинакъв интерес от нови избори (само ще загубят от тях), то аз не съм голям оптимист, че скоро ще има избори.

 58. 58 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Само кръгъл идиот може да мисли, че избирателите на Сидеров ще се дръпнат от него. Наистина той 8 години се държеше като благородна девица, а в енциклопедията при думата "етикеция" беше сложена неговата снимка, но не вярвам бившата аристокрация и висшето общество гласували за него да са толкова ужасени, че да не го направят пак. Да не говорим, че Скат си призна, че са патерица на Бойко и много от там ще гласуват за Волен.

  БСП ще вземе поне 3-4% повече, както винаги когато някой се опитва да я мачка, напр. през 1997 г. при анкети за 7-8% на изборите БСП спечели 22%.
  Никой от умниците тук не забеляза, че на тези избори ДПС не се напъна, защото не искаха да се вторачват много в тях. В създалата се ситуация вероятно те ще прибавят поне 100-120 хиляди нови гласа, защото улиците реват не искаме турци.

  Герб и новите партии делят едни и същи гласове, т.е. ако ГЕРБ спечели нещо отгоре то ще се изтегли от другите и обратно, ако влезнат 2-3 малки партии с по 4% резултатите на ГЕРБ ще паднат с 5-6%. Аз дълбоко се съмнявам, че всички "десни" ще съберат колкото БСП и ДПС, а Атака ще се яви горница.

  Това е положението!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#25:"BGman1"].февруарските бяха партийно инспирирани от БСП и ОЛИГАРХИЯТА за сваляне на легитимното правителство на ГЕРБ... [/quote]???... и един мормот завива бюлетинки в станиол ... Февруарските протести избухнаха от сметките за ТОК и прераснаха в бунт срещу хунтата на калинките и повсеместния им провал = умопомрачаваща безработица и умишлен фалит на дребния бизнес с правителствените идиотщини на Дянков.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Като гледам колко са разнопосочни мненията на коментиращите, то светкавичните избори няма да доведат до нищо смислено, тъй като няма да могат идеите за промени в изборния кодекс да се подложат на широко обсъждане и да се защитят. Просто в суматохата ще влязат идеите на тези, които викат най-силно или им се чува гласът, защото са познати на журналистите.

  Днес от един протестиращ чух една доста безумна идея. Да подаде правителството оставка веднага. Да се направят нови избори. Новото правителство, което ще дойде да е със срок на работа 3-6 месеца, колкото да промени изборния кодекс и после пак на избори. Не че нещо, ама едни избори са около 30 милиона лева. Да си ги харчим ей така без ясна цел е не по-малко глупаво от това да се източват пари от държавата. От друга страна, ако това правителство не може да промени изборния кодекс под натиска на гражданите, защо някой си мисли, че следващото ще може? А и защо се очаква, че някоя партия ще иска да участва активно в избори, при положение, ще животът на следващото правителство, ще е толкова кратък?
  А какво ще правим ако се направят избори и БСП се окажат първа политическа сила? Този сценарий го видяхме във Варна. Там уж 20 хил. души искаха оставката на ББ, а после ГЕРБ на изборите спечелиха най-много гласове от другите партии във Варна.

  www.economistbg.com/
 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#51:"slavper"] За това - мажоритарни избори в 240 едномандатни избирателни райони[/quote]Това ще вкара само МАФИЯТА и местните катили в Парламента. Спрете с глупостите. Сами виждате, че социална група оставена без представителство излиза на площада. Забравете мажоритарните избори. Който си има 4 % от ЦЯЛА България си влиза. Иначе всеки дерибей или мафиоз купил 8 000 гласа е вътре и с имунитет. Това ли искате?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тогава защо ви е страх от нови избори? [/quote]

  Ти кой от БСП, ДПС и Атака прецени като страхлив? Кажи едно име и "ей тоя плашлив ми се вижда". Вие наред ли сте. Кой го е страх от изборите?
  Първо, правителството разчиства администрацията и полицията за да не се стигне до нови фалшификации. затова ГЕРБ реве на умряло и за това трябват няколко месеца.
  И второ, държавата загива, тя е в състояние на разпад и този разпад трябва да се овладее. Това улицата не я интересува, защото утре "моралните" ще отидат в чужбина, но хората в политиката ги интересува, защото е тяхната държава.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 63. 63 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#58:"др. Иванов"]Само кръгъл идиот може да мисли, че избирателите на Сидеров ще се дръпнат от него.[/quote] Разсмя ме искрено с това. Ти май много не излизаш навън? Повече от половината от "избирателите" на Сидеров гласуваха за 1000 лева заплата и им харесваше идеята да изгоним "колонизаторите". Да не мислиш, че са му чели целия план или му се кефят колко е висок и умен?

  Доброто е заразно
 64. 64 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1295 Любопитно

  Избори през септември - добре, обаче каква е алтернативата? Има ли партия, която да замени проядените от некадърност и корупция сегашни кандидатки? Щото, ако няма, то какъв е смисълът от нови избори, след като пак старите к**** ще избираме?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 65. 65 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#56:"2.5"]
  На следващите избори БСП, ДПС и Атака ще имат конституционно мнозинство.- цитат на коментар #39 от “др. Иванов”

  Дай боже, защото това ще бъде техният край, както и на атавизма наречен мирен преход! [/quote]

  А това е третата причина!
  Провителството и утре да направи избори ще стане пак съкото и същите хора, които са ги искали ще ги обявят за нелигитимни, защото са ги изгубили с трясък.
  Затова е напълно безмислено да се водят каквито и да е разговори с тълта, тя нито знае какво иска, нито може да поеме ангажимент за спазване на законността.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 66. 65 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Любопитно

  [quote#37:"BGman1"]Конституцинния съд какво се ослушва?[/quote] И аз това питам, а сигурно и много други. "Дневник", едно телефонче? Може поне "да кажат кога ще кажат"?

  Доброто е заразно
 67. 67 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  [quote#58:"др. Иванов"]Само кръгъл идиот може да мисли, че избирателите на Сидеров ще се дръпнат от него.[/quote]

  Аз съм един от бившите избиратели на Сидеров. От доста време, обаче, съм се отдръпнала, отвратена от него. Има още много такива, като него. Само най-твърдите и доказани лумпени могат отново да гласуват за него, при всичките мизерии, които направи напоследък.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 68. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#61:"t' Ankus"]Това ще вкара само МАФИЯТА и местните катили в Парламента.[/quote]
  Мафията сега е в парламента! То май немафията е извън, а мафията е в парламента.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#52:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Вие лично, ще признаете ли решението на КС относно изборите - каквото и да е? [/quote]
  Ами че този КС бе направен от мафията!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#60:"Hristo Hristov"]Като гледам колко са разнопосочни мненията на коментиращите, то светкавичните избори няма да доведат до нищо смислено[/quote]+++ Всички социални групи са недоволни, но исканията им са взаимоизключващи се. Безработните искат работа за ВСЕКИ поне на МРЗ, а дребния бизнес иска премахване на МРЗ ... как ще се разберат? "Красивите" които сега протестират из София си искат ОНЯ, калинките си искат НЕГО. Зимата на площада пак ще са "грозните и бедните". Изборите и несигурност парализират бизнеса - способен да преживее единствено на партийна хранилка - в БГ е така.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#68:"Храбър"]Мафията сега е в парламента! То май немафията е извън, а мафията е в парламента.[/quote]Партийно обвързаната мафия е в парламента, ама иначе ще влязат и селските катили!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 72. 72 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#63] от "dogwoman":

  Виждаш ли как "улицата" не може да вържете елементарни неща? За кого ще гласуват тези хора отново? За протестиращите които ги плюят в лицата и им обясняват колко са тъпи, грозни и бедни докато те са умни, красиви и богати? За КРИБ, който не иска МРЗ да се вдигне с 30 лв.?

  Запомнете едно, изборите които "протестиращите" ще предизвикат ще са най-голямата катастрофа за пишман-дясното през последните 23 години.
  Ако обявилите се за "умни и интелигентни" бяха и малко начетени щяха да знаят как свършиха най-големите протести в света през 1968 -69 г. във Франция и откъде идва изразът "мълчаливото мнозинство".
  Което не се научава с четене се научава от горчив опит!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 73. 73 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#66:"dogwoman"]И аз това питам, а сигурно и много други. "Дневник", едно телефонче? Може поне "да кажат кога ще кажат"? [/quote]

  Капута г.марков, който е бил там, каза, че най-вероятно ще се моткат, докато бъде разпуснат парламента догодина, и след това ще закрият делото.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#64:"VеnRus 2008"]Избори през септември - добре, обаче каква е алтернативата? Има ли партия, която да замени проядените от некадърност и корупция сегашни кандидатки? Щото, ако няма, то какъв е смисълът от нови избори, след като пак старите к**** ще избираме?[/quote]+++ Има недоволни от изборния резултат ... защото вече не са на власт или защото въобще не са в парламента ... Не могат да си представят, че и 5 пъти да ходим на избори при тези условия = резултата ще се повтаря, обаче не им се излиза сред хората да поработят партийно и да се съобразят с обществото. Искат служебна победа изгодна за тях!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#73:"Milen.Ivanov"]каза, че най-вероятно ще се моткат, докато бъде разпуснат парламента догодина, [/quote] Еми какъв е смисълът да имаме КС тогава? Те може да решат и 2017 да се произнесат? Това наистина ли е възможно?

  Доброто е заразно
 76. 76 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#66] от "dogwoman":
  Вие лично, ще признаете ли решението на КС относно изборите - каквото и да е?
  Аз - безусловно.


 77. 77 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  [quote#39:"др. Иванов"]Пеевски ръководи листа в два избирателни района и печели и в двата, като спечелените гласове са минимум два пъти повече от всички протестиращи в страната. [/quote]
  Иванов, точно това твое изказване подкрепя идеята за мажоритарен вот. Ако Пеевски не беше водач на листа с 20 човека в силен район на ДПС, а мажоритарен кандидат, то нямаше да влезе, даже с гласове в изцяло турска махала, които 100% биха гласували за ДПС. Пропорционалният вот и листите му водят до това да избираме магарета и после да казваме, че явно народът ги харесва.

 78. 78 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1295 Любопитно

  До коментар [#74] от "t' Ankus":

  Аз подкрепям протестите и смятам, че България има спешна нужда от промяна. Обаче, ако не бъдат излъчени нови лица, не бъдат издигнати нови партии, то и всеки месец да се правят избоори - резултатът ще е същият.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 79. 79 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#23] от "др. Иванов":

  ,,Избори ще има когато решат партиите подкрепящи правителството. Ако преценят, че за тях е най-добре есента, ще са есента, ако решат да са зимата или след 4 години ще са тогава. ,,

  Напълно съм съгласен с теб защо? Защото и ,,умните,, от дясно, ДСБ и партията на Кунева. ,,Простите,, тези в ляво, ДПС, БСП и АГАКА, всички заедно, така оплюха партия ГЕРБ , че я изкараха по лоша и от БСП и ДПС взети заедно.
  Но Иванов дай да си признаем, че това което Станишев изнесе като информация си беше чиста проба компромат.

 80. 80 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#76] от "ПРОРОК ИЛИЯ": Да не го призная означава да не призная институцията. А аз не съм от този тип хора. Така че - да. Може да си имам различна позиция, но това няма общо с признаването.

  Доброто е заразно
 81. 81 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  [quote#0:"Смилов"]За да се реализира този вариант, си струва дори кабинетът "Орешарски" (може би с известни промени) да бъде назначен за служебен от президента - като жест към БСП. [/quote]
  Само от този цитат се разбира, че автора изобщо не е наясно чие е правителството, а именно на на БСП, а на ДПС и ако тази глупост която предлага се случи, ще бъде жест към ДПС. По надолу пак ни подвежда с тезата, че едва ли не Пеевски е кукловода и пак бърка защото няма как домашният любимец на Доган да бъде негов кукловод.
  Изобщо единственота вярна теза е в заглавието, защото най-важното искане трябва да бъде оставка на правителството.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 82. 82 Профил на bigbolkit
  bigbolkit
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Напълно подкрепям тезата на автора.
  Спешни предсрочни избор, та дори и по сегашния изборен кодекс, не може по никакъв начин да върне сегашното статукво в парламента, което е може би най-опасното в демократичната ни история. Първата парламентарно представена сила не е в Парламента, втората е яхната от третата, а всичко зависи от четвъртата, чиито лидер все по-често говори за „гражданска война” и се „моли за душите на заблудените”. Това не е нормално, това е перверзно и час по-скоро трябва да приключи. При нови избори е сигурно, че най-опасния (ако може да се нарече „политически”?!) субект на прехода – Атака, няма да е Парламента. Все пак най-малко половината от близо 260-те хилядите и избиратели, са вече напълно наясно, че „маските паднаха” и няма да гласуват за „този позор” за нацията. Също така истинския катарзис за БСП преминава през смяната на сегашната и неадекватна върхушка, а тя както показват събитията на Позитано 20, няма как да стане без да имат истинско „критично предизвикателство”, като нови избори. И най-важното, че ще има възмиожността да се отърве от позорния „слугинаж” в интерес на „коалиционния си партньор” ДПС. ДПС сигурно няма да се промени, но при едно много вероятно обединение на „десницата” и още по-вероятно увеличение на гласувалите, няма да бъде първостепенен фактор в политиката на България. И тук е най-големия въпрос: Доколко е способна десницата да се обедини около истинските цивилизационни ценности и национални идеали, за да си възвърне доверието на хората и своите избиратели (най-вече от тези на ГЕРБ), за да извади България от „блатото на регреса и дивия популизъм”?
  Всяко отлагане на такива избори просто „втвърдява бетона” на сегашното статукво, което с времето, няма да позволи вече безкръвен „национален катарзис” като този от 96-97-ма година.

 83. 83 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Нищо страшно няма да се случи при едни избори през септември: и без това дотогава е отпускарски сезон.

  При вероятна избирателна активност 65% (защото гъбарите са се засрамили) и АКО НЯМА ТАКИВА ЯВНИ НАРУшЕНИЯ като на дудуците, няма да има и протести, каквито и да са резултатите.

  Десните, които даже не са мнозинството от протестиращите, защото мнозинството са аполитични професионалисти, които навремето с кеф гласуваха за царедворците, най-вероятно пак ще останат без представителство, но това само по себе си не е проблем за тях. Само бсп пропагандата го представя за такъв. Ако изборите са очевидно справедливи, десните ще ги признаят просто от уважение към принципите на демокрацията. (Нещо, което червените боклуци НИКОГА няма да проумеят.)

  Така че избори наесен е може би най-доброто практично решение, обаче бсп-дпс са лакоми и няма да пуснат кокала с добро. Това е.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 84. 84 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#80] от "dogwoman":
  Моите поздравления. Честно!

 85. 85 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1295 Любопитно

  [quote#83:"Milen.Ivanov"]Така че избори наесен е може би най-доброто практично решение, обаче бсп-дпс са лакоми и няма да пуснат кокала с добро. Това е. [/quote]

  А каква е гаранцията, че след изборите наесен кокала отново няма да е в ръцете на БСП-ДПС?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 86. 86 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#46:"Цензурион"]И анализът му е професионален! [/quote]
  Как пък не! Особено като се започне с втория абзац! "Орешарски служебен премиер" ?! Съюз между БСП и ГЕРБ?!!! "Арестуването, разследването и ПР. (?!) на Цветанов" - наслада за широката публика?!!! Откъсчето за ДСБ и Кънев?!!!
  Това юрист не би могъл да го напише! Тази статия е провокация!!

  Knocking on heaven's door
 87. 87 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#75] от "dogwoman":

  Има някакви законови срокове обаче КС няма кой да го контролира, а и за съдебно дело 1 година си е нормален срок.

  Иначе не съм съгласен: добре че имаме КС и бачка, защото през годините много безумни закони върнаха! Общо вздето си държат на положението, колкото и да е съмнителен част от "персонала" им като въпросния г.марков например.

  В момента в държавата има две що-годе легитимни институции: КС и президента.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 88. 88 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#78:"VеnRus 2008"]Аз подкрепям протестите и смятам, че България има спешна нужда от промяна. Обаче, ако не бъдат излъчени нови лица, не бъдат издигнати нови партии, то и всеки месец да се правят избоори - резултатът ще е същият.[/quote]+++ А Б С О Л Ю Т Н О !!! Партиите ОЦАПАНИ в прехода трябва да си ходят и да се РЕСТАРТИРА политическата система - ама вече направена според дебелите книги, а не според отделите на ДС през 1990 година. Моделът на прехода се изчерпи. ВСИЧКИ партии са компрометирани и обвързаностите отвратителни, а НОВИ могат да искат доверие.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 89. 89 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#25:"BGman1"]До коментар [#15] от "danakoplatec":

  Абе вие наред ли сте? Защо омаловажавате февруарските протести?- цитат на коментар #15 от “danakoplatec”
  Никой не ги забравя...точно обратното...февруарските бяха партийно инспирирани от БСП и ОЛИГАРХИЯТА за сваляне на легитимното правителство на ГЕРБ...[/quote]

  Никой не омаловажава февруарските протести. Точно обратното - би трябвало да се анализират още по-сериозно. Хората, вбесени от рязкото скачане на тока, бяха използвани за масовка. Социалният им протест бе изманипулиран в политически. Технологията? Все по-ясно я виждаме в опитите да се инфилтрират провокатори в сегашните протести. Вчера 200 души бяфха изолирани от протестиращите. 200 души, разпределени по 10-15 отпред, отзад и в средата на едно множество, могат да го накарат да заскандира каквото си пожелаят.
  Второ, голяма част от хората, протестиращи през февруари разбраха, че са били използвани. Разбраха, че качулките са платени и пращани с определени задачи. И сега, на юнските протести си отварят очите на четири.
  Трето, още от самото начало на сегашните протести Станишев каза, че са организирани от ГЕРБ, че са платени, че целят дестабилизация и хаос. Още в самото начало - на обяд, когато се разбра за Пеевски, дежурните "лидери" Дончо Дудев и Янко Петров се опитаха да се турят организатори на тези протести. Познайте, ако бяха успели дали юни нямаше да повтори февруари като солови изпълнения на качулките. Това беше целта - да има агресия, която да даде повод за СИЛНАТА РЪКА, спомената именно от Станишев.
  После, защо днес хора като Ангел Славчев искат да дадем 2-3 месеца на сегашния парламент и правителство, за да напишели изборен кодекс? Хем били същите от предишното управление, хем изведнъж трябва да останат. Защо през февруари самият Ангел Славчев не поиска нов изборен кодекс от предишния парламент, вместо да инспирира заедно с Дудев, Петров и качулките оставка, разпускане и служебно правителство?
  Защото лъже. Лъжеше през февруари, лъже и сега.
  Докато сегашните протести тека, докато Орешарски се прави на глух, в парламента се приемат един след друг поправки в енергийните закони, да не говорим за промените, касаещи ГДБОП, ДАНС и МВР. Вече са назначени областните управители. Сменя се администрацията. Работи се ударно и без спиране. Всеки ден, всеки час се използва за окопаване във властта, за поставяне на необходимите хора, които ЗАБЕЛЕЖЕТЕ! ще бъдат на ключови места при следващите избори. Сериозно ли мислите, че какъвто и изборен кодекс да напишат - ако въйобще напишат такъв - следващите избори няма да бъдат манипулирани в максимална степен от администрацията, поставена от олигархията?

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 90. 90 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#12:"prodann"]Всичко се прави за да не бъде съден Цветанов. [/quote]
  Пълни глупости! Абе ти поне веднъж погледнал ли си лозунгите, които носят протестиращите?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 91. 91 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#87:"Milen.Ivanov"]Иначе не съм съгласен: добре че имаме КС [/quote] Не съм се изразила правилно, явно. Аз не смятам, че не трябва да има КС. Но цяла година... все се надявам да не е толкова.

  Доброто е заразно
 92. 92 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#69] от "Храбър":
  Т. е. КС е също мафия??
  А ако КС касира изборите - пак ли ще е мафия?
  Или ще мафия само ако решението му не съвпадне с Вашите мечти?

 93. 93 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не знам какво е изнесъл Станишев, но ако то е компромат какво е изнесенето от гербаджиите и записите?
  И спрете с тези глупости! Копромат е, че герб дръпна с 4% на изборите между 6 и 7.30 вечерта, когато гласуват купените гласове?
  Не ме интересува какви са ГЕРБ, интересува ме държавата, а при герб тя рухна и в момента е пред разпад. ГЕРБ я наследиха практически без външен дълг, с резерв и най-вече население, което беше поспестило нещо през годините, а при бума се беше и обзавело, та нямаше нужда от тези разходи. При еднакви цени на петрола ГЕРБ наследи газ на цена 380 лв., а в момента е над 600 лв. Същото с ток, храни и какво ли не при замразени доходи, а реално паднали два пъти.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 94. 94 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#89:"Антон56"]Никой не омаловажава февруарските протести. [/quote]
  Орешарски да се помотае още малко и не пожелае да "вдигне седянката" организирана от Станишев и Местан. Тогава ще видят как февруарския протест ще се присъедини към сегашния. Пък тогава ще стане страшно за дупедати и всякакъв вид министри и министерши!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 95. 95 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#85:"VеnRus 2008"]А каква е гаранцията, че след изборите наесен кокала отново няма да е в ръцете на БСП-ДПС? [/quote]

  Ами никаква. Обаче ако трябва да ги търпим 4 години, поне да е ясно, че наистина е по волята на мнозинството. В момента това изобщо, ама ИЗОБЩО!, не е ясно.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 96. 96 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  До коментар [#92] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Ако не бяха мафия, нямаше да се мотаят толкова много. Ако не са мафия нямаше да има нужда от протестите сега.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 97. 97 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  "Ако Орешарски не е съгласен, което би било разбираемо, може да се сформира кабинет с участието на основните партии – БСП и ГЕРБ."

  Точно това предложи бившия президент Желю Желев още с обявяване на изборните резултати... Не виждам как ще стане - пълна утопия! Предполага БСП да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ?! Ако досега комунистите се сринаха с гласуването "ЗА" Пеевски, какво унижение им предстои да понесат, подкрепяйки правителство с мандат на ГЕРБ? Или ДПС? Все едно да подкрепят Пеевски "ЗА" премиер...

  I Want To Believe
 98. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#79:"сидер"]"умнит,, от дясно, ДСБ и партията на Кунева[/quote] От много "УМ" не са в парламента "умните" ... Не им ли мина през акъла, че освен да имат най-добрите икономически идеи ... някой трябва и да гласува за тях?! Трябва да си докарат идеите до вид ПРИЕМЛИВ за обществото, не само за шепа сектанти и социални садисти

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 99 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  [quote#58:"др. Иванов"]Само кръгъл идиот може да мисли, че избирателите на Сидеров ще се дръпнат от него[/quote]
  Достатъчно е да се видят последните жалки опити на Атака да организира митинги, за да се разбере че вече не може да събере повече от 100 човека от които поне половината платени, а на времето имаше силна агитка дори от Габрово, която днес не се вижда никъде.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 100. 100 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#97:"2.5"]Предполага БСП да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ?![/quote]Това означава БСП да бетонира калинките в държавния апарат и "бизнеса на хранилка", а да остави гладни своите фирми и своите кадри .... Ами няма да стане - а и ГЕРБ са неадекватни...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK