Енергията на лумпена

Енергията на лумпена

© Анелия НиколоваПрепубликуваме текста на Милена Якимова* от портала "Култура". Вътрешните заглавия са на "Дневник":


Навлязохме в разгара на управление и законодателство на социалния разпад. Протестите, които се опитват да съхранят интегритета на обществото, показват, че властта и обществото са се поляризирали. Това е отвратително, защото по принцип властта е просто функционален момент на обществото; общество без власт е същата трагедия, какъвто фарс е власт без общество. Участниците в този фарс обаче сега ни казват, че ние не сме обществото, защото сме хиляди, а за тях са гласували над един милион. (Друг от участниците пък казва, че е изолиран, макар че за него са гласували един милион.)


"Алфа рисърч" обаче, за разлика от останалите демоскопи, прави изследвания, а не говори от "чист разум" за дълбинните социални нагласи. И показва какво огромно мнозинство подкрепя протеста на хилядите. Има и такива, разбира се, които не го подкрепят. Току що говорих с една от тях и, предполагам, тя ме заподозря, че съм бойковистка, а пък аз съм сигурна, че тя не прави разлика между данък и сметка в бакалията. Със сигурност има различни несъгласия с протестите, но тъй или инак несъгласните са малцинство.
Какви са аргументите на малцинството, което поддържа статуквото?


И така, основният аргумент на споменатата жена беше, че е против негативизма. Такива тревоги – дали не оставаме при негативизма – вече се появяват и сред мнозинството: викаме "Вън", "Оставка", стига вече; и още: омръзна ни от арогантност и продажност, всички сте маскари, възмутени сме, омерзени сме. Това действително са все разновидности на "НЕ". Има ли в тях позитивен момент?


Това, което правим, е да наложим вето. Но има ли във ветото позитивен момент? Не винаги, но тук и сега – да! Това е ветото, което президентът пропусна да наложи. Но и много повече – това е ветото на демокрацията, която, както казва Пиер Розанвалон, предполага директно упражняване на контравласт. Защото, може би за жалост, това е почти природен закон – упражняването на власт е неизбежно, самото структуриране на социалните отношения е власт. Демокрацията обаче предполага различни типове разделение на властите (включително разграничението между "властта" и "гражданите"), т.е. ограничаване на властта чрез контравласт.


Но има ли контравластта позитивен капацитет или е чиста деструкция?


Това, че обединяващата сила на негативното е много по-бърза, голяма и ефикасна от обединението около нещо позитивно, е стара истина. Затова, когато нещо трябва да бъде спряно незабавно, се налага вето. Да речем, че нещото е създаване на структура от типа на Държавна сигурност; нещо, което обединява разузнаване, контраразузнаване, от една страна, с разследващи и полицейски функции, от друга; и на това нещо, създадено с трескава бързина на принципа "ако мине", отгоре се слага директно фигура от непрозрачния корпоративен сектор, който явно вече иска директно да управлява без да ползва посредническите услуги на подставени политически лица.


Със или без катарзис, на това се налага вето. Веднага. Грозното подозрение, че тази структура ще запуши устите не само на противниците от други групировки, но и на цялото общество, докато овладялата я групировка присвоява безнаказано публични ресурси, може и да са неоснователни, но това може да докаже само едно бъдеще, което не бива да се допуска да стане настояще. Така че първата позитивност на властта на ветото е да очертае картина на бъдещето и да даде посока на социалното време. Като изключва нежеланото бъдеще, ветото посочва бъдещето, което трябва да бъде.


Тази позитивност е слаба обаче. От все сърце се надявам, че има институция, която подготвя сезиране на Конституционния съд не за депутатските радости на клетия Делян Пеевски, а за начина, по който в нарушение на други закони беше внесен за обсъждане и приет Законът за ДАНС. А Делян Пеевски е просто едно политическо означаващо, една метонимия, на процеси, които обществото се бори да преустанови – засега без подкрепата на институциите, защото те са заети със своето разпадане.


Обществото се бори с тотализацията на корпоративно-политическата власт


предвидена с промените в статута на ДАНС.


Другото позитивно, което прави протестът, е да припомни, че, както казва Хенри Дейвид Торо, правителствата са само средства на обществото, а обществото си е конфликтна структура, структура на предвидимия конфликт. Когато средството се намеси в конфликта, вместо да го прави предвидим, то неизбежно се сменя. Тоест ветото в случая практически прави демокрация, каквото и да пише Фигаро за демокрацията тук. Впрочем кризата тук е само частен случай, наистина много колоритен, но все пак само случай на по-големи процеси, засягащи представителните демокрации практически навсякъде по света. Обществото се бори с откъсването на политическата и икономическата власт от обществото, на което тя трябва да е момент.


Оттук насетне започват въпросите за съдържателността на ветото. Съдържателност и позитивност обаче са две различни неща. Съдържателните въпроси са много и със сигурност желанията по тях на протестиращото множество са различни. Едно обаче е несъмнено общо – функционираща демокрация, и то е силно позитивно: то не е просто апел към някого, то е практическо действие всеки ден, то се прави практически от онези, които го искат.


Давещите се, с една дума, се спасяват, поели са делото си в собствените си ръце и правят демокрацията да бъде не просто еврореторика, а форма на живот, правят модел на действие. Затова протестите са образцови, те са "урок по демокрация". Тоест проблемът ни не е негативизмът, нека не допускаме тази лъжа. Нека не допускаме и лъжата, че февруарските и юнските протести са съвършено различни, лъжа, която напълно безоснователно разделя хората на хладилници и телевизори, докато третира всички като лумпени. Тази втора лъжа в някакъв смисъл е като купените провокатори, внедрявани в протестите. Тъкмо


февруарските протести ни научиха как да се справяме с тях през юни


Проблемът ни не е, че се делим на хладилници и телевизори, а че искаме демокрацията тук да може да функционира, да е и потенциална, а не само кинетична енергия. Проблемът ни е, че докато сме вярвали, че то си е така и без друго и даже сме мърморили, че нищо не струва, институциите на демокрацията са били превзети.


Институциите на демокрацията са тази рамка, която гарантира, че не е нужно постоянно да се изразходва кинетичната енергия на обществото на улицата, че тази енергия може да стои и потенциална, защото трафикът й е достатъчно добре канализиран. Когато обаче институциите спрат да улесняват трафика на социална енергия и го превърнат в контрабанден трафик на корпоративни интереси, тогава улицата трябва да се активизира. Сега ще трябва да изразходим повечко кинетична енергия. Нищо от това, имаме я – в крайна сметка лумпенът си е чист енергетичен квант.


Съдържателните въпроси как точно да стане това, как да се реанимира представителната демокрация не само тук, а навсякъде другаде, са много: как да се възстанови представителността, какво означава граждански контрол и какво – гражданско участие, как гражданските квоти да не станат партийни хранилки; какъв вид пряка демокрация искаме – швейцарско-кантонска или съветско-съюзна; как да въведем мажоритарност в изборите – чрез директно изоставяне на пропорционалния принцип, чрез преференциална система или чрез въвеждане на първични избори в партиите.


Аз лично съм от онези (по-скоро малцинство), които искат незабавна оставка на правителството и насрочване на нови избори, защото този парламент даде ясно да се разбере, че за него обществото няма никакво значение, не може нито чрез комисиите, нито чрез правилника си да даде гаранции, че


ще прави друго, освен да облагодетелства някакви кръгове да печелят не при посредничеството на държавата, а директно от нея


Парламентът даде този знак толкова ясно и категорично не само с онова, за което сега се вайка, че било политическа грешка, но и със самото му назоваване "политическа грешка" (инак морално безукорно). С тази втора стъпка парламентът ни каза, че няма да разговаря с гражданите, защото те от морал не разбират, и сега няма защо да се оплаква, че гражданите разбраха казаното, приеха поканата и не разговарят повече с парламента.


С една дума варианти за функционираща демокрация има, те се обсъждат всеки ден и в мрежите, и в шествието, въпросите стават все по-фокусирани, отговорите все по-конкретни и за щастие никой от тях не включва политическа полиция с мутра начело.


* Милена Якимова е доктор по социология, доцент в катедра "Социология" в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на книгата: "София на простолюдието (20-те години на ХХ в.)", София, Изток-Запад, 2010 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 854 Неутрално
 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 894 Весело

  Гъзарчетата по жълтите павета на София ако се мислят "мнозинството" на българския народ, много лошо се лъжат.... пак ще докарат нещата до разибото корито както стана преди години....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1493 Весело
 4. 4 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 948 Любопитно

  Аз лично съм от онези (по-скоро малцинство), които искат незабавна оставка на правителството и насрочване на нови избори, защото този парламент даде ясно да се разбере, че за него обществото няма никакво значение

  Не бих казал, че сме по-скоро малцивство! Напротив! Огромна часто от хората искат нови избори, дори и онези които твърдят че най-добре е това този парламент да промени изборния закон, си дават сметка, че ТОЧНО ТЕЗИ ХОРА НИ БИХА МОГЛИ И НЕ ИСКАТ ДА ГО НАПРАВЯТ!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#2] от "boby1945":

  Хапчетата! Бегом за хапчетата! Бързай, за да не стане фатално!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#2] от "boby1945": по-разбито от сега няма накъде

 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#5] от "Къти":

  За него отдавна е късно...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 616 Весело

  ,,Със сигурност има различни несъгласия с протестите, но тъй или инак несъгласните са малцинство.,,

  Ама вЕрно???
  И това доживЕх.
  И са...кфо?Несъгласните станаа малцинство.Като сиганите.
  Остава само едно десетилетие на приобщаването към протестите да ми спретнете.


 9. 9 Профил на _franprix_
  _franprix_
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Айде бе, взе да ми омръзва, дайте нещо по-хард, иначе- "днес да рисуваме с темперни боички, утре да си носим нотни тетрадки, в сряда да се надяждаме с крем карамел, в петък да се маскираме"...това повече прилича на карнавал, отколкото на протест

 10. 10 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До 2 :
  Според последните социологически проучвания - 85% от населението поддържа протестите . Не си в реалния свят, съжалявам.

 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1359 Разстроено

  До коментар [#6] от "Стан":

  Има, има.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Напълно съгласен с авторката.

  Сори протестиращи...но Вие напълно покривате определението за тълпа....Ето го.

  Тълпата представлява голяма група от хора, повечето от които не се познават, струпани на дадено място. Тя е лесно манипулируема маса и политиците често се възползват от този факт. Ярък пример за това е Френската революция. Когато човек е част от тълпа, той е анонимен, престава да мисли за последствията и затова действията му стават радикални, задръжките падат, страхът изчезва.

  Сори, ако не бяхте тълпа...и аз цях да бъда всеки ден заедно с Вас на площада.... обаче ако сте както ние бяхме на 14-12-1989 година.

  сократ1
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  Поредна много добра статия. Според изследването на "Алфа", 85% от гражданите подкрепят протестите. Това означава само едно: на хората им е писнало от този пинг-понг през последните 12 години, при който двугравата хидра БСП/ДПС се редува на власт с разни месии, мошеници и аферисти, създадени от нея като спаринг-партньори.

  Тези протести ще доведат до промяна - не слушайте лукавите гласчета, които твърдят обратното.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Протестите" в София били масови. Колко да са масови? 10000 от 1291591?
  ( 10000 х 100 ) / 1291591 = 0,8 % толкова са масови.
  Тези, които им гледат Лумпениадата са 99,2 % .
  Синоним на "лумпен" са: гамен, уличник, негодяй, безделник, вагабонтин, скитник, нехранимайко, негодник, декласиран, дрипльо. Der Lump ! "

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 16. 16 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 507 Неутрално

  лоша перспектива-лумпените така и не се увеличават.а според мен с повече лумпенизация ще има повече демокрация.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  [quote#4:"madagaskar"] Огромна част от хората искат нови избори[/quote]То огромна част от хората искат и по-слаба гравитация, за да им тежат задниците по-малко от главите ... Ако искате = ХАЙДЕ НА ИЗБОРИ ВЕДНАГА !!! - резултата ще се ПОВТОРИ !!!
  [quote#2:"boby1945"]Гъзарчетата по жълтите павета на София ако се мислят "мнозинството" на българския народ, много лошо се лъжат....[/quote]

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#12:"сократ1"]затова действията му стават радикални,[/quote]
  Разбирам, че правиш копи-пейст на един и същи текст под много статии....
  Пак те питам - Какво радикално намираш в действията ни?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 19. 19 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#9] от "_franprix_":

  Така е... засега. Ама като дойде ноември с първите зимни сметки за ток и парно, народа отново ще усети суровостта на ситуацията.
  И отново ще разбере, че е в безизходица.
  Докога ще се въртим така в кръг?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 20. 20 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Нека протестират хората , но да има смисъл ,да намерят начин да изрият боклука в управлението , когато протестите са за това ще има смисъл , сега наистина приличана карнавал .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 21. 21 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#5] от "Къти":

  Бе и да скочи от някъде мисля , че няма да има много трогнати Само ще ни направи услуга

 22. 22 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Малко остана. Номенклатурната мафия от БСП/ДПС изчерпва бавно всичките си средновековни методи за противодействие и агонизира. Истерията си личи в коментарите на жалките им форумни некадърници по амбразурите. Малко остана и ще ги съборим; Феодалите водят война с цялата образована почтенна и демократична прослойка от населението.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 23. 23 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До 15:

  Откъде ги извади тези синоними ?
  Лумпен означава - човек без никаква собственост. Е, това ли са протестиращите .

 24. 24 Профил на neudoben
  neudoben
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "_franprix_":

  То си е карнавал, но да се маскираш и да ядеш крем карамел без пари не става. А бякои нямат хляб да ядат и всички те които са стотици хиляди и милиони псуват тоя протест.

 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  ЛУМПЕНИТЕ ... с тоя термин много яко се злоупотребява. Не ви ли идва на акъла, че тези 450 000 които останаха без работа и загубиха статус на работници са лумпени. Тези 110 000 зорлен фалирани малки фирми загубиха статус на "дребен бизнес" и те вече са лумпени. Правителството на калинките лумпенизира България много и набързо. Преди него седесарите лумпенизираха инженерите и техниците като им нарязаха заводите и ги лишиха от социален статус. Ами лумпени сме - до там ни докарахте = ха сега радвайте се !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на neudoben
  neudoben
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#10] от "ivo_ignatov.":

  Няма кого да излъжеш

 27. 27 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#22] от "virtual_brain":
  Не разбрах как ще изриете ДПС ?

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#10] от "ivo_ignatov.":

  Не къркай раки сутрин рано, щото бъркаш нещо %-тите....
  Ако нямаш против на 12 май имаше парламентарни избори.... там стана ясно кой кого подържа....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дали пък този Монов не искаше да каже ГАМЕНИ, а не ЛУМПЕНИ! Все пак протестиращите са определяни като средната класа, а лумпен означава "бедняци".
  Не че е съществено, но с тази професия Монов би трябвало да работи с точните думи. Ако е професионалист

  novina
 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#27] от "zmii4e":

  Точно както го "изтриват" в последните 24 години... глупотевините на гъзарчето под № 22 едно към едно ги слушахме и в далечната вече 1990 и 1992, и много пъти след това...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  [quote#25:"t' Ankus"]Преди него седесарите лумпенизираха инженерите и техниците като им нарязаха заводите и ги лишиха от социален статус.[/quote]

  Анус, би ли ми припомнил какво произвеждаха тези заводи и кой искаше да го купува? Аз помня, че само замърсяваха атмосферата, почвата и водата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#30] от "boby1945":
  Това че има желание е страхотно , но искам и решение да има , не празни приказки .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 33. 33 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#23:"ivo_ignatov."]Лумпен означава - човек без никаква собственост.[/quote]
  В това число и собствен мозък, поради което липсва обединяваща идея в действията им. Идеите им са натрапени именно защото са лумпени ( прочети пак синонимите Der Lump ) .

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  [quote#23:"ivo_ignatov."]Лумпен означава - човек без никаква собственост. [/quote]Проверих - така пише в Уикито = "дрипльо "... АМА НЕ Е ВЯРНО !!! Клошарите, бедните и бездомниците не са лумпени, защото са си били там и преди ... , а земевладелци и колбасари са СТАНАЛИ ЛУМПЕНИ защото са си ЗАГУБИЛИ СТАТУСА !!! Въобще не са дрипльовци, ама вече НЕ са ТОВА КОЕТО СА БИЛИ = така ни учиха едно време. Значи "калинка" уволнена при декалинкизация става "лумпен", защото губи статус ! Сега протестиращите "красиви" са "лумпенизирани калинки" Така излиза ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  * Милена Якимова е доктор по социология, доцент в катедра "Социология" в СУ "Св. Климент Охридски"
  Госпожо това, което сте написали е правилно, но разберете, мен ме гложди един въпрос, и ако ми отговорите, или някой друг във форума ми отговори, веднага ще отида на протест! Та защо не написахте това и не протестирахте, когато СУ беше заплашен от затваряне, когато ви бе подхвърлена сумата за плащането му, когато учените от БАН, стояха месеци без заплати, а щедро се раздаваха субсидии на тютюнопроизводителите, най-накрая когато за Министър беше избран професор с една публикация, къде бяхте вие тогава!

 37. 37 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#29] от "novina":

  Монов или който и да е там определено не прав да нарича гъзарчетата на София лумпени... много са далече от това определение
  Definition of LUMPEN of or relating to dispossessed and uprooted individuals cut off from the economic and social class with which they might normally be identified <lumpen proletariat> <lumpen intellectuals> определено не са в класата на dispossessed and uprooted ... напротив изглеждат заможни, добре гледани и добре хранени....
  по близо са до определението gam·inр noun \ˈga-mən\ : a boy who hangs around on the streets ако повечето определено да не са в "момчешка" възраст....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 38. 38 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#25:"t' Ankus"]тези 450 000 които останаха без работа и загубиха статус на работници са лумпени. [/quote]
  За всеки лумпен бюлетинка! Колко интересно съвпадат цифрите.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 39. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#22:"virtual_brain"]Феодалите водят война с цялата образована почтенна и демократична прослойка от населението.[/quote]

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  [quote#33:"КУМЧО ВЪЛЧО"]В това число и собствен мозък, поради което липсва обединяваща идея в действията им. [/quote]Протестиращите са разнородни - за това исканията им са взаимноизключващи се. За това има ПАРТИИ - според интереса да канализират исканията и според процента подкрепа да балансират обществото. Ако няма баланс има баркади и сеири по мегдана.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#28] от "boby1945":

  Алфаресъч: 85% поддържат протеста, 10% против, 5% без мнение. Потърси в нета. За изборите : 26.61% за БСП от 50 % участвали на изборите = 13% от избирателите

 43. 43 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Енергия, че има - има. Дали е потенциална или кинетична, е спорно, ама не чак толкова важно.

  Работата, която се извършва с тази енергия (от втория ден на протестите нататък) е по затворен контур!

 44. 44 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#32] от "zmii4e":

  Няма как 8% от населението на страната, което се чувства някакси свързани с турския етнос, много работно и дисциплинирано при това, да няма представителство в управлението на страната.... особено днес, когато сме в ЕС.....
  А и не ДПС е виновно за кризата в която се натресохме в последните 4 години....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 45. 45 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Протестиращите са 1 %. Останалите 99 % не протестират.
  Ето един смислен ( според мен ) коментар на това:
  ЕнтароТасадар
  извън, България
  11
  Така е!
  И като дойдат избори, половината от тези 99% ще отидат и ще си пуснат гласчето за ГЕРБ и за БСП. И протестиращите пак ще си протестират и така до безкрай или докато не схванат, че не те са България.
  Незнам кога ще излязат от тази фейсбук психоза и ще се върнат в реалния живот, където повечето хора нямат време за фейсбъг

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 46. 46 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  "С една дума варианти за функционираща демокрация има"

  И какво като има?Без ръководство за употреба,дето казваше бай Йордан Радичков,може само бели да си докараме.

  А държавата?Държавата нали беше два типа:първият тип държава е тази,която гражданите учредяват за свои нужди-да гарантира вътрешната и външна национална сигурност,правовият ред,образование,социални грижи и здравеопазване.Вторият тип държави се учредяват за нуждите на управление на окупирани територии.
  Дано протестите,които няма как да не подкрепям,рано или късно доведат до преучредяването на държавата ни от Втори в Първи тип.
  Аз си оставам на позицията че най-късият път към тази коренна промяна е провъзгласяването от Обикновено Народно събрание на действието на Търновската Конституция.

 47. 47 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#44] от "boby1945":
  Не съм съгласен , закон за лустрация на ДС е твърде вероятно да изкара от играта мозъците на ДПС .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 48. 48 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  До коментар [#30] от "boby1945":
  Изплъзва ви се властта, а другарю? Неприятно чувство. Внимавайте по-добре да не загубите и някой друг зъб покрай кокала. Отпуснете захапката и се снижете, че греховете ви са толкова тежки, че може да ви изиграят доста лош номер.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 49. 49 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#42] от "ivo_ignatov.":

  ... извадка от 1019 пълнолетни граждани

 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3284 Любопитно

  Обществото се бори с тотализацията на корпоративно-политическат власт
  предвидена с промените в статута на ДАНС....

  Тотализацията?
  Милена заради тотаджийския генезис на Делянчовата мама ли го е цръцнала това? Или ...

  След като не сме наясно с думичките ... к'ъф "анализ", к'ви пет лева, Милена?
  Само едно "протестантите" наместо "протестиращите", каквото чух от неколцина джурналя по талавизуръ, липсва

 51. 51 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Насаждането на идеята, че февруари протестирали бедни и прости , а сега богати и интелигентни е пълна глупост, всъщност февруарските събития не научиха никого на нищо.Нито управляващите са вдянали нещо , нито протестиращите имат идея как да постигнат граждански контрол.

 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  [quote#42:"ivo_ignatov."]Алфаресч: 85% поддържат протеста, 10% против, 5% без мнение. Потърси в нета. За изборите : 26.61% за БСП от 50 % участвали на изборите = 13% от избирателите [/quote]Една мъдрост от Строителни войски - НЕ Е ВАЖНО КОЛКО ГОЛЯМ ГО ВАДИШ, А КЪДЕ ГО СЛАГАШ ! Кел файда от подкрепа в Интернет, кога на избори бюлетините ги няма. При демокрация се броят ГЛАСУВАЛИТЕ ГРАЖДАНИ ! Негласуващите овце не се броят ! Мога и да ви обясня защо е така: При сблъсък на барикада все едно си се записал на коя страна си и демокрацията приема, че повечето ще победят. Тези които НЕ са се записали за барикадата - не участват в сражението !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на dimitarkotzev
  dimitarkotzev
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Чудесен анализ! Съгласен съм с повечето от съжденията и също смятам, че този парламент дотолкова очевидно и крайно се е компрометирал, че няма как да изпълнява своята функция. Волен Сидеров шеф на комисията по етика и корупция??? И това е само върхът на айсберга - ако се разровим в кадровия потенциал на парламента ще видим само недоразумения - личности без гръбнак като Мартин Захариев, червена опозиция, която "се въздържа" когато е против като Кадиев, за ДПС, ГЕРБ и Атака дори няма смисъл да започваме преглед на личностния потенциал...

 54. 54 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#35] от "t' Ankus":
  Аз протестирам защото ме е срам от липсата на елементарен морал от управляващите и се чувствам унизен от наглоста им !
  Смятам че моята държава има потенциал ! Искам да се гордея, че съм българин. С тези управници, това не може да стане.

 55. 55 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Когато говорим за броя на протестиращите не трябва да забравяме, че не всеки ден излизат едни и същи хора, така че броят им много по- голям от преброените за един ден. Също много хора по- различни причини не присъстват, но подкрепят. А що се отнася до названията "гъзарчета", "лумпени" и т.н. , предпочитам да бъда с такъв манталитет отколкото с този на boby1945, др. Иванов, КУМЧО ВЪЛЧО и други подобни.
  Статията ми хареса.

 56. 56 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Кой болен мозък сложи минус на това което казах (54). Или може би смята, че е върха на морала, поставянето на Сидеров за шеф на комисията по етика. Да не давам повече примери - и този е достатъчен.

 57. 57 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#2] от "boby1945":

  Я ми кажи през комунизма колко човека прати в Белене,за да им вземеш имотите

  писнало ми е от левичари
 58. 58 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#5] от "Къти":

  Много е стоял на слънце

  писнало ми е от левичари
 59. 59 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Изтъпяха протестите.

  Те бяха силни, някак си спонтанно концентрирани и дефинирани в първите си два-три дни. Тогава, стотиците хиляди, които бяха от дъното на душата си възмутени от силвото налагане на една от най-гадните мутри на прехода ни, излъчиха 30-тина хиляди, които настоявахе ясно и отчетливо за едно: разкарайте го този Пеевски. Което и стана.

  Защо стана? Ами, много просто: защото хората го искаха и защото съумяха съвсем ясно да кажат какво искат.

  А после... После нещата погрозняха. За всеобщо учудване, протестиращите изпаднаха в някакъв нарцисизъм, което си беше жива завоалирана комплексарщина. Колко сме умни, колко сме красиви, колко сме готини... Нима? Вие на протеста ли го осъзнахте? Ако да - а какво, да ме прощавате за обидната директност, сте си мислили за себе си допреди протестите? Ако пък не - би трябвало да сте свикнали отдавна с мисълтта за собствената си готиност, тя отдавна да е станала част от битието ви, да я приемате така, като приемате ходенето си по нужда и да не я превръщате в тема за разговор. Комплексарско.

  Сегашните протестиращи са действително по-приятни за гледане и са видимо по-нормални от зимните си аналози. Това са разликите. А приликите? И тогава, и сега, участниците в протестите са тотално неспособни да кажат какво желаят и нямат дори трошица идея как да го постигнат.

  И протестите се разводниха, загубиха актуалност и острота и заприличаха на вечеринки с политическа насоченост. Просто е обидно, като си дадем сметка какъв огромен потенциал за промени имаше и колко малко, колко нищожно беше постигнато. Че Пеевски беше абсолютно критичния минимум от успехи! Към миналия понеделник - вторник енергията на протестите беше такава, че можеше да постигне буквално всичко. Ама всичко! От оствака на кабинета, до нови избори, до изключване на участието на ДПС във властта... буквално всичко.

  Вместо това протестиращите се задоволиха с абсолютния минимум и се заеха да гледат в пъповете си и да описват по фейсбук гледката...

  Явно толкова си можем. Язък за барута!

 60. 60 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#4] от "madagaskar":

  Е и какво като хората в България искат или не искат нови избори след като многократно са доказали, че избират само корумпирани некадърници и винаги ще го правят защото повеèто и те са такива. Полза от избори няма след като избирателите не стават.

 61. 61 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#15] от "КУМЧО ВЪЛЧО":

  Защо обиждаш ,защото си комунист ли А

  писнало ми е от левичари
 62. 62 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#59:"Вишински"]Язък за барута![/quote]
  Чудесен пост +++++

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 63. 63 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#57] от "koiot":

  Стига с тоя комунизъм!
  [quote#57:"koiot"]през комунизма[/quote]
  Я ти кажи, къде по света имало комунизъм, че нещо май не съм наясно с термина?

 64. 64 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#20] от "zmii4e":

  Начина е ясен БСП да върви на майната си първо те ,а след това и ДПС,АТАКА иГЕРБ

  писнало ми е от левичари
 65. 65 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Разстроено

  До коментар [#64] от "koiot":
  Колко си наивен - срам !

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 66. 66 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Черепарски, разпускай седянката! Веднага и без разтакаване, кодекси модекси!

 67. 67 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#36] от "ban":

  така ли и понеже е било така да тарпим а може би на вас ви е по изгодно да ви оставим да си правите далаверите

  писнало ми е от левичари
 68. 68 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#54] от "ivo_ignatov.":
  Иво . 100% си прав и си формулирал съвсем точно проблема и основанието на Гражданите които участват и / или подкрепят Протеста.
  Тази част от протеста, която мисли няма как и аз да не подкрепя. Пътя не е покрит с рози, които да тъпчем. За какво са ни стъпкани рози.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 69. 69 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#63] от "zippie":

  В България внесен от любимото ти СССР

  писнало ми е от левичари
 70. 70 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#61:"koiot"]Защо обиждаш ,защото си комунист ли[/quote]
  Знам само, че не съм койот-мършояд. Аз съм просто Кумчо Вълчо.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 71. 71 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#65] от "zmii4e":

  Защо кой от изброените ти харесва

  писнало ми е от левичари
 72. 72 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1096 Весело

  [quote#67:"koiot"]правите далаверите[/quote]
  Успокой се, ние в БАН не правим далавери! Просто е, няма пари във фонд "Научни изследвания"! Познай от три пъти, защо е така! и кой е виновен, и ми кажи, миналата година като протестираха от БАН, ти къде беше, и тогава си търпял, така ли?! Или просто си си бил някъде на топло и уютно, а сега нещо спокойствието ти е нарушено!

 73. 73 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#70] от "КУМЧО ВЪЛЧО":

  Въпроса беше защо обиждаш

  писнало ми е от левичари
 74. 74 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#72] от "ban":

  Е не всички приэнавам ама ти не ми отговори защо да продължавам да търпя

  писнало ми е от левичари
 75. 75 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1096 Весело

  [quote#74:"koiot"]защо да продължавам да търпя[/quote]
  а, ти първо ми отговори на въпроса, защо си търпял ДОСЕГА!

 76. 76 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Въпросът е : Какво да се прави ?
  И тук пак опираме до работа, която не е силната ни черта.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 77. 77 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#69] от "koiot":

  Така са ти разправяли ли? Вземи да се поограмотиш малко, кои думички, какво значат, па после коментирай!

 78. 78 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#75] от "ban":

  Аз не съм търпял ,ама ти защо търпиш сега

  писнало ми е от левичари
 79. 79 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#77] от "zippie":

  И какво е било ,а не комунизъм

  писнало ми е от левичари
 80. 80 Профил на block
  block
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#2] от "boby1945":
  [quote#2:"boby1945"]Гъзарчетата по жълтите павета на София ако се мислят "мнозинството" на българския народ, много лошо се лъжат.... пак ще докарат нещата до разибото корито както стана преди години.... [/quote]
  Жегите от последните дни явно си казват думата. Или пък простата ти алармира и не можеш да се наспиш. Защото на тия протести понякога отивах заедно със съседа си който по семейна линия упорито гласува за БСП от години насам. Той също ли е предател? Хм? Срам го беше човека. Ма то това е разликата между нормален човек (дори и социалист)и кърлежоподобните телца на такива като тебе.

 81. 81 Профил на block
  block
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#72] от "ban":
  [quote#72:"ban"]Успокой се, ние в БАН не правим далавери! [/quote]
  Всъщност в БАН почти нищо не се прави. Изкарах една година и хората си идват на работа в 10, пият кафе до 12, обядват до 3 и после се чудят как да се изнижат. То не, че имаше кой знае кво да се прави де. Така че... трайкай си по добре.

 82. 82 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  [quote#81:"blockblock"]Изкарах една година и хората си идват на работа в 10[/quote]
  най-вероятно са те изгонили, защото си идвал в 10! А разбира се ако не разбираш от нищо, може и да си останал с това впечатление, но все пак за да ти повярвам института и позицията ти моля!

 83. 83 Профил на block
  block
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#82] от "ban":

  най вероятно напуснах за пари. така е то. а тези дето останаха има 10% дето наистина ги бива и не биха се чувствали добре ако правят нещо друго и 90% дето не им се занимава да търсят друга работа. Айде в нашия институт беше доста по добре всъщност но като съм ходил във ифрг например там беше все едно 1986-та. а ако толко се интересуваш бях ИПОИ, паралелни алгоритми. аре баце със здраве

 84. 84 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  [quote#83:"blockblock"]напуснах за пари[/quote]

  [quote#83:"blockblock"]едно 1986-та[/quote]
  86-та сигурно си и виждал само на картинка, но индиректно признаваш, че науката не се финансира от управляващите!

 85. 85 Профил на block
  block
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#84] от "ban":

  айде айде не сме толкова малки. знаем. а ти на кой клон на науката си седнал в кой институт хм

 86. 86 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  [quote#85:"blockblock"]клон на науката[/quote]
  химик съм, това е доста скъпа наука!

 87. 87 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#42] от "ivo_ignatov.":

  какво да търся Алфа ресърч?
  85% от българите прави 6.12 млн. души, това първо, второ като гледам ТВ-то това си е една прослойка, по наше време му викахме газария, винаги готова да се шуми и да прави нещо екстраординерно ....
  Трето и самия повод е смешен, с какво Делянчо е по-голяма мутра от Бат Бам? С нищо!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 88. 88 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#80] от "blockblock":

  Не трескай глупости без нужда.... подобни протести гледаме от ноември 1989 година и повечето хора имаме достатъчно политически опит от тогава за да оценимт, кой ги движи протестите, за какво ги движи и най-важното докъде ще я докара ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 89. 89 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#57] от "koiot":

  Белене е свързано основно с политиката (политически нефелни според властта в 40-те) и бродягите, гъзарията и гаменорията от средата на 50-те (имоти не са движени)
  Имотите на фашетата и незаконно забогателите от войната ги прибраха 1945 и по закона за национализацията на едрата градска собственост... Белене пак не емешано....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 90. 90 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#47] от "zmii4e":
  Не си прав, първо Закон за Лустрацията е късно да се приема (трябваше още в 1989), мина му времето и е недемократичен по същество. Щото в ДС освен отдел 6 имаше и още ред отдели които ги има във сяка държава, например разузнаване, контраразузнаване, научно разузнаване....
  И второто, което е по важно, лустрацията най-добре я прави ВРЕМЕТО, оти всички под Бога ходим....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 91. 91 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#48] от "virtual_brain":
  Изплъзва се изпълнителната влъст на герберастите, дето в 2009 обещаваха от пиле мляко, това е вярно отвсякъде, затова и се правят на интересни и подскачат ....
  Хората с паретата, обаче, знаят кое как да се направи за да тръгне икономиката ще заложат на правилните играчи, не се бой ....
  Тълпата никога не е управлявала страната за дълго, при това всяко скачане и подскачане води до влошаване на икономическото състояние на маса българи....
  Справка- подскоците от ноември 1989 досега и състоянието на повечето българи....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 92. 92 Профил на block
  block
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#91] от "boby1945":
  [quote#91:"boby1945"]Справка- подскоците от ноември 1989 досега и състоянието на повечето българи.... [/quote]
  Справка - червените курволяци опоскаха три пъти България и караха на системи с глюкоза от ссср. Справка - румънците за това въпреки всичките си кусури са една идея по добре от нас щото в бързината пообесиха тоя оня, поизвхърляха разни хора от прозорците на милиционерските блокове (имам рода в Букурещ и ми разправяха как са пищели милиционерчетата от 7-я ет. надолу) та както и да е. Въпреки, че Секуритате беха една идея по корави от нашите шкембаци пак румънците ще издърпат леко леко с бавни стъпки. Щото местните червени си имат едно на ум.

 93. 93 Профил на kef
  kef
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Станишко и неговият батко в УАСГ са новите Батко и Братко

 94. 94 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 676 Гневно

  Оставка немедленно!!!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 95. 95 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#10:"ivo_ignatov."]- 85% от населението поддържа [/quote]

  Още един манипулатор. 85% бяха против назначаването на Пеевски. Протестите замръзнаха на етапа когато Пеевски се оттегли. Сега се въртят на празни обороти и са готови да сдъвчат всеки подаден компромат - примерно за свалянето на Ботев от учебната програма, което се оказа по проект от времето на ГЕРБ.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 96. 96 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Пробивът на българската демократична система е в полето на Конституцията ! Той я умъртвява...
  Изключителна нелепост е, Обществото ни да бъде поставяно в зависимост, от Основен договор без защитни механизми за него по линия на Президента, от своеволията на парламентарна камарила, а още повече от познатото ни от Учителската стачка, "мъжество" на седянкуващия Орешарски...
  Политическата олигархия у нас се подиграва със Суверена и неговия Протест срещу наглата подмяна на вота !
  Той настоява за нови избори и никой няма право да се съмнява в представителността на неговата изява Воля !...

 97. 97 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  "Парламентът даде този знак толкова ясно и категорично не само с онова, за което сега се вайка, че било политическа грешка, но и със самото му назоваване "политическа грешка" (инак морално безукорно). С тази втора стъпка парламентът ни каза, че няма да разговаря с гражданите, защото те от морал не разбират, и сега няма защо да се оплаква, че гражданите разбраха казаното, приеха поканата и не разговарят повече с парламента."

  По-добре не бих могъл да го кажа.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 98. 98 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  [quote#25:"t' Ankus"]Не ви ли идва на акъла, че тези 450 000 които останаха без работа и загубиха статус на работници са лумпени. Тези 110 000 зорлен фалирани малки фирми загубиха статус на "дребен бизнес" и те вече са лумпени. [/quote]Вие навярно мислите, ако ГЕРБ не бяха дошли на власт, кризата щеше да ни подмине и никой нямаше да загуби работи и никоя фирма нямаше да фалира?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 99. 99 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  [quote#25:"t' Ankus"]Правителството на калинките лумпенизира България много и набързо. Преди него седесарите лумпенизираха инженерите и техниците като им нарязаха заводите и ги лишиха от социален статус. [/quote]Сега ми станахте ясен - Вие сте от онези дето оплакват социалистическата индустрия, която "зорлем" била фалирала.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 100. 100 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  [quote#36:"ban"]Та защо не написахте това и не протестирахте, когато учените от БАН, стояха месеци без заплати, а за Министър беше избран професор с една публикация, къде бяхте вие тогава! [/quote]Министърът е политическо лице и аз лично не бих очаквал дори да има публикации. По-лошото е, че поне 90% от научните публикации в България са ментета. Сегашния министър на книга има десетки публикации, но всичките са в български или руски журнали. Други хора знаят английски дотолкова, че да изцвъкат публикация в журнал в който самите те (или техни авери) са редактори или издатели. На такава пасмина не само финансирането да и спреш, но и да я натириш.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK