Отвратителните

На протест срещу кабинета Орешарски

© Красимир Юскеселиев

На протест срещу кабинета ОрешарскиТекстът е публикуван в портала "Култура". Вътрешните заглавия са на редакцията.


Още в първия ден на многохилядните протести, заливащи София, прочетох плакат, който събираше в една-единствена дума емоцията, извела тези хора на площадите. "Отвратителните" пишеше с големи букви над портретите на партийните лидери на новата тройна коалиция (Станишев, Местан и Сидеров), към които бе добавен техният злощастен избраник, Делян Пеевски. Да, хората бяха абсолютно отвратени и от тази компания, и от нейните първи, отвратителни актове – амбицираният почти до истерия реваншизъм, разпасаното заменяне на едни хора с мафиотска слава (тези от ГЕРБ) с други (наши) хора със същата слава, очевидното (макар и прикривано зад мазни усмивки) извиване на ръце от страна на ДПС спрямо БСП (партията на "пенсиониралия се" Доган се задъха от бързане да покаже на червените си "патрони", че си е останала съвсем същата лакома хищница отпреди четири години), накрая истинският разгул на l’enfant terrible на тази тройка – Волен Сидеров, който започна да се държи така, сякаш вече бе обявен за фюрер на българския Geist.


Всичко това действително бе отвратително. Към него трябва да бъде добавено, разбира се "театрото" с влизането и излизането на цели парламентарни групи (на "опозиционния" ГЕРБ и на "поддържащата" "Атака"), което обещаваше законодателната работа да се изроди трайно в игри с кворума. Като завършек на всичко това дойде абсурдното поведение на избрания за премиер Пламен Орешарски, който не си бе направил труда да научи дори имената на "експертните" си министри, които уж сам бе избрал. С което блесна и лъжата за неговата също "експертна" независимост.
Този парламент е отвратителен, тази конфигурация е непоносима, тези физиономии не могат да бъдат издържани дори за седмица – ето това заявиха хората, излезли по площадите. За всички, които през тези дни сме сред тях, това е повече от ясно. Би трябвало да е повече от ясно и на онези, против които този протест е насочен. "Макар да получихте толкова проценти, колкото получихте, вие се събрахте в толкова отвратителна комбинация и започнахте да се държите толкова отвратително, че няма да можем да ви понесем." Инсталирани пред очите на същите хора, които гласуваха за всяка група от тях поотделно, те в своята съвкупност внезапно се разкриха като изнасилващ общественото чувство монструм, като морален и дори естетически кошмар, който предизвиква единствено позив за повръщане. "Не, няма да можем да ви издържим в тази ви заедност не просто цял мандат, но дори една година, дори един месец, не можем да ви понесем дори един ден повече.


"Вървете си! Оставка!"


Това най-често скандират през тези дни протестиращите. Аз подчертавам, от тези хора протестиращите от площадите не искат разни неща – социални облекчения, финансови бонуси, не искат никакви "работни места", "мерки срещу тези или онези монополи", "минимални работни заплати" и пр. Те въобще не искат нищо от тях, защото не искат тях – не могат да ги понасят, те са им – "отвратителните". В този смисъл протестът (за разлика от онзи, с който непрекъснато го сравняват – от края на зимата) не е дори морален, както самият аз в първите дни бях склонен да го определям – той е екзистенциално-естетически, той е мощна реакция на дълбоко засегнатото базисно чувство за приличие, той е погнуса.


И ето тук започват моите безпокойства. Въпреки съвършено очевидния характер на този протест по отношение на него се проявява една двояка слепота, която не мога да не заподозра в откровена неискреност, направо казано в измамничество.


Едното измамничество идва от страна на самите "отвратителни"


и непоносими и само с още по-голяма сила затвърждава убеждението на хората, че те не бива да бъдат оставяни нито ден повече в парламента и в Министерския съвет. Там е работата, че те се преструват, че не чуват какво се иска от тях. Когато им се казва, че не искат тях, те се правят, че хората продължават да искат неща от тях. Те сякаш контактуват с един друг, умрял преди поне четири месеца протест.


След като бързо изоставиха очевидно не убеждаващата никого версия, че днешните протести били "организирани от ГЕРБ", управляващите от БСП и ДПС започнаха да влизат в Народното събрание и да обявяват гръмогласно някакви "мерки", които хората уж именно желаели: нов изборен кодекс (за кога, за след четири години?), намаляване на сметките за ток (или още по-точно – "намиране на възможности за намаляване на сметките на ток") с "до 5%" от края на юли, разширяване на кръга на хората, които ще получават "енергийни помощи" (от следващата зима), "евентуално" повишаване на минималната работна заплата (от догодина)… Това били отговорите на "справедливите искания на гражданите".


Простете, на кои граждани? На тези, които всеки ден са пред Министерския съвет? Но вие очевидно ги бъркате с някои други. Тези въобще не искат никакви 5% (равни на около 5 лв. по-малко за сметките им за ток), не искат минимални работни заплати. Нима не виждате лицата им? Те въобще нито са, нито ще бъдат "на енергийни помощи" (макар може би и да им трябват). Те въобще не ви ги искат. Те не са онова, което с известно основание наричаха през февруари със събирателното "улицата". Това не е "народът". Това изобщо не е колективен субект нито от урбанистично-пауперистичен, нито от национално-романтичен тип. Това е множество от субекти.


И най-вече: те не искат, повтарям за трети път, нещо от вас, защото те не искат вас. Те не излязоха, защото се забавихте с прословутите си "мерки" (за пет или десет лв.), а защото прозряха, че сте трагикомедия, на която не може да се позволи изобщо да взима "мерки".


Кой да ги взима – лумпен-националистът Волен Сидеров със своите импровизирани "шпицкоманди" или софистицираната политическа хиена Лютви Местан, който върви подир по-едрия хищник и го ръфа за краката, за да пусне от устата си плячката, която той да замъкне встрани от пътя и да я изяде цялата? Този протест е протест на гнева на оскърбеното чувство за обществено-естетическа поносимост, а не протест на исканията. Ето защо той въобще не слуша "дебатите" в парламента за петте процента, той не желае да слуша какво "обявява премиерът Орешарски". Той чисто и просто не желае да слуша и да гледа самия Орешарски.


Разбира се, трябва да кажа, че не си правя никакви илюзии, че управляващите не разбират това, че те просто по някакво трагически-трогателно недоразумение си мислят, че хората пред Министерския съвет са социално ощетени, че са гладен "народ". И видите ли се стараят, а "заслепените" отвън пропускат да се осведомят за старанията им. Това е лъжа – лъжене, от една страна, от безпомощност ("слушайте, спрете се, ще ви дадем пет лева повече, ще ви дадем двадесет лева повече, ще ви купим дърва за зимата"), а от друга, от безпомощна наглост ("ние въобще не ви чуваме, ние не говорим с вас, ние говорим с други, с онези от февруари, които ги няма").Това правят управляващите.


Второто измамничество, боя се, от няколко дни започва да се върши от задкулисните медийни мандарини и то има класическия вид на онова, което Херберт Маркузе навремето бе нарекъл


"репресивна толерантност"


Виждайки, че нито замълчаването, нито обругаването на един продължаващ толкова дни и толкова многохиляден протест (който няколко по-независими малки медии показват на цялата страна в реално време) върши някаква работа, в последните дни те сякаш налучкаха тактиката към него. Това е – започнаха да ни внушават – един истински граждански празник. Вижте само колко красиви хора излизат вечер по улиците. Вижте колко са интелигентни, колко са образовани. И най-вече, вижте – в противовес с отвратителните мутри на Волен Сидеров (горкият, отново влиза в ролята на партньора l’enfant terrible) – колко те са мирни и толерантни. Те не бият никого, не замерват никого, не мучат, а говорят, но… сякаш и (вече) не са гневни. За какво протестират? Все повече става неясно: срещу "задкулисните политически договорки", срещу "олигархията" (една чудесна, анонимна партийно-абсолютно неоцветена дума), срещу "липсата на морал в политиката".


Да, хората от площадите в София и страната са гневни и на всичко това. Но те не са на улицата заради някакви теоретико-политологични понятия. Те протестират толерантно, но гневно. Те не удрят, но искат незабавни оставки, на онези, които няма да заудрят физически. Те са срещу "олигархията", но й знаят триглавата физиономия и точните партийни цветове. Те са красиви – повечето от тях, да – но не са излезли да дефилират красотата си, а да заявят отвращението си.


В никакъв случай, ще кажа направо, гражданите от София и страната не бива да позволят техният протест да бъде стилизиран медийно до някакъв "трикольорен фестивал" на демокрацията. Това не е юнски фест "София извежда децата си да рисуват демокрацията". Това не е привечерна разходка на усмивките по топосите на властта. Това е гняв и то е безспорно очевидно. Ето защо никой не иска от Орешарски, Станишев, Местан и др. както техните "мерки", така и техните естетически похвали. Що за безобразие – хората ги наричат "отвратителните" и скандират за оставката им – веднага, а те слушат отстрани и ги хвалят колко били красиви и толерантни в това свое искане.


Не, уважаеми, хората в София и страната не ви правят ревю, за да ги хвалите. Те чисто и просто не ви искат. Защото сте "отвратителни".


Не мога да не завърша с нещо като призив. Хора, не позволявайте да ви подложат на репресивна толерантност. Не позволявайте да ви стилизират като чисто и просто "красиви".


Не позволявайте да изтрият звука от гласа на вашия гняв, за да могат лицемерно да се наслаждават на лицата ви – без звука, за да им е по-лесно!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (180)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Тези хора са бъдещето на България и ще намерят начин да ви изхвърлят от властта, защото имат повече интелект от средновековните мутирали чугуни, окупирали властта!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  24 от 40-те години минаха и това започва да си личи. Промяната няма да стане веднага , но и се вижда ,че тя вече е неизбежна. Аз съм готов да се вържа на всичко , че след 4 мандата от партиите в тоя парламент единствено ДПС пак ще бъде парламентарно представена. Евентуално.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 529 Неутрално

  "И най-вече: те не искат, повтарям за трети път, нещо от вас, защото те не искат вас." - ТОЧКА!!!

 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Всъщност истинските лумпани и екстремисти са ВЪТРЕ в парламента, а не отвън.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Този парламент, а респективно и кабинет е избран от народа. Последните 12 дни, обаче, народът усети, че това не е реалният му избор, а манипулиран такъв от "мозъците" на ГЕРБ и калният мозък на нещото Фидосова, независимо, че в момента управляват и виновници за недоволството са друга част от политическата олигархия.
  Ето защо е необходимо - Да се протестира за нов избирателен закон, т.е. нови правила за конституиране на законодателната власт.
  Най-добре е протестите да се фокусират само върху това и още две неща - Избори за Велико народно събрание и Закон за съдене на бандитите, причинили тази национална катастрофа.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Калин Янакиев както обикновено пише интелигентно и увлекателно.

  Иначе в класацията по отвратителност Станишко води с много обиколки и пред такива "звезди" като Местан и Сидеров.

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Точен и задълбочен Калин Янакиев, както винаги.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 913 Весело

  Авторе, да кажеш нещо за ГЕРБ? Или те не са от "отвратителните"? Нито ББ, нито ЦЦ-тата, нито ИФ. Вярно, може да са от "красивите", целите бяло, дето ще ни спасяват пак, само дето не им вярвам.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  добре написано !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 466 Весело

  "софистицираната политическа хиена Лютви Местан, който върви подир по-едрия хищник и го ръфа за краката, за да пусне от устата си плячката, която той да замъкне встрани от пътя и да я изяде цялата"

  По точно описание на Местан не бях виждал.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 11. 11 Профил на dobrev111
  dobrev111
  Рейтинг: 416 Разстроено

  Правителството ПАДА !
  Започва блокаж на пътища, на сгради и на населени места!
  Ореха го знае, и той самия не си вярва че ще остане.
  Бизнеса се обърна срещу политиците, без бизнес няма икономика няма заплати и пенсии.
  Ологарски спри тази агония! Предай се!

 12. 12 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 865 Весело

  До коментар [#6] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  Абе конкуренцията кой е по- по- най-отвратителен е огромна и може да се спори кой води по отвратителност. А претендентите са впечатляващо количество.
  Мда... Интересното е, че нашият политически живот все намира начин да ме изненада. Аз при всеки следващи избори си мисля, че няма начин да е по-зле от това, което е било. И всеки следващ път нашите политици успяват да направят така, че да е по-зле... поне по моите критерии. Това ще да е някакъв талант...

 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Силен материал-на 11-тия ден от протеста!Всичко с времето си.
  Поздравления за автора!

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  ВЕЛИКОЛЕПНА СТАТИЯ!!!

  Ние не искаме да заменим новите мошеници със старите! Частушки с чалга! Доган с Борисов! Втора Атомна с Българския Лувър.

  Искаме да започнем на чисто - и гражданското общество трябва да излъчи новите лица, които да почистят, за да градим всички заедно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Цитираните политици не са най- отвратителните. Те са куклите на конци. Кукловодите, онези които дърпат конците, разполагат с парите. Те са в състояние да купуват гласове, да влияят върху създаването и гласуването на закони, върху цялата съдебна система, върху банковата и цялата икономическа система. Отвратителни са онези, които ограбиха онези 15 банки през 1996- 1997 година, а през 2001 платиха да се гласува закон за "индулгенция", да не бъдат подвеждани под съдебна отговорност за предизвикване на фалит и раздаване на необезпечени кредити. Отвратителни са онези, които си извоюваха облекчени данъци за развитие на хазартния бизнес и днес цялата ни държава прилича на Лас Вегас- вертеп създаден от американската мафия. Отвратителни са онези, които раздават абсолютно необезпечени кредити на неплатежоспособни малоумници- "лесни кредити" при супер огромни лихви. Отвратителни са онези, които изсмукват парите от лесните кредити за търговия с наркотици, под покровителството на ДЪРЖАВНАТА ПОЛИЦИЯ на ДЪРЖАВНИТЕ СЪД И ПРОКУРАТУРА. МАФИЯТА Е ОТВРАТИТЕЛНА! А тя стои на сянка, привидно невидима. Тя е онова нещо, от което ти настръхват косите, което усещаш, но не виждаш.Докато не видим приемането на специални закони за борба с мафията, нещата няма да се оправят. НО ЗАЩО ЛИ НИКОЙ НА ПРОТЕСТИТЕ, В ПАРЛАМЕНТА ИЛИ В ПРЕСАТА НЕ РАЗКРИВА ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА ПРОБЛЕМА!

 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#8] от "stein":


  Авторе, да кажеш нещо за ГЕРБ? Или те не са от "отвратителните"? Нито ББ, нито ЦЦ-тата, нито ИФ."

  -Те са нашата обич,мечта,въжделение.
  Чисти,ентелигентни,красиви.
  Искаме си ги,беее!

 17. 17 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много хора подсъзнателно сравняват правителството Орешарски с изневерил съпруг, на който трябва да му се даде шанс докато попораснат децата.

  Реално това е комшията, когото сме викнали да ни поправи инсталацията, а той се оказва безочлив изверг, трафикант и сводник. Ситуацията е толкова ужасна , че чак е невероятно това да е истина, все пак е прилично облечен !?!

  Борисов предупреди че би било "рядка проява на глупост" ако се гласува за БСП. Това обаче се разбира само от хора с интелект над средния.

 18. 18 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Прекрасно съчинение и при комунизма имаше такива идеолози.

 19. 19 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 761 Разстроено

  До коментар [#12] от "ridiculous":

  Само дето това не бяха избори, а натамъняване на Народно събрание. Как пък точно 120 на 120 се "избраха".
  И не - не само политиците са виновни, а и онази част наречена "мърша", вегетираща и определяща и нашето битие.

 20. 20 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 466 Весело

  "Софистицирана политическа хиена..."
  Великолепно!

 21. 21 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Много силен текст!.... Мисля, че добро временно решение ще бъде оставка на всички партийно назначени министри и заменянето им с експерти, програма за работа на парламента и правителството до май 2014 г. когато да се проведат избори 2 в 1?!

 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#8:"stein"] да кажеш нещо за ГЕРБ?[/quote]

  Казал е. Ти чете ли целия текст?

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#19:"Nelumbo"]не само политиците са виновни[/quote]

  Най първо са виновни политиците, защото винаги има начини за неутрализиране и обезличаване на "мършата"!..........

 24. 24 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1594 Гневно

  Хубав анализ! Дано на хората наистина да им е писнало дотолкова от изцепките на върхушката, че този път продължат с натиска и доведат нещата до изриване на кочината, в която ДС и други пасета превърнаха държавата ни! Статуквото води към стагнация, към ситуация без изход, в която се чувстват комфортно единствено Отвратителните! СТИГА "мирен преход", стига безпринципно интересчийство! Време е за покаяние, за НАЛАГАНЕ на нови стандарти на обществено приемливо поведение което е на принципите на МОРАЛА! Време е за нов ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР, основан на принципите на НОРМАЛНОТО ГРАЖДАНСКО общество!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 25. 25 Профил на vesel_patilanec
  vesel_patilanec
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#2] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Ако се въведе задължително гласуване на всички БГ граждани и се вдигне бариерата за влизане в парламента на 6 % - ДПС ще е вън още на следващите избори.

 26. 26 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  До коментар [#16] от "dedo pоpo":

  Няма как за няколко месеца да се създаде нещо ново!

  Затова е логично ГЕРБ след новите избори пак да поеме държавното кормило!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 27. 27 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Много силен, много умен, много приятен - направо холивудска звезда! Партиите са отвратителни (е, не всички), Волен е отвратителен, Местан е отвратителен, Станишев - архиотвратителен. Кое не е отвратително в Бг? А-а, протестиращите. Които ще окупират, ще въшлясват в палаткови лагери, ще създават проблеми на всички отвратителни граждани и ще изградят едно...протестиращо общество. ЗАЩОТО ЗА ДРУГО НЕ ГИ БИВА! А сега е нужен настойчив диалог с политиците и "отхвърляне" на актуалните проблеми чрез решения! На това протестиращите най-малко са готови.

  effi
 28. 28 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#25:"vesel_patilanec"]Ако се въведе задължително гласуване на всички БГ граждани и се вдигне бариерата за влизане в парламента на 6 % - ДПС ще е вън още на следващите избори.[/quote]

  Това с БСП и ДПС няма как да стане! Те разчитат на малък брой твърд електорат, ако е задължително гласуването автоматически потъват в небитието!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#26:"Курт Деликуртев 453 Фото-Галерии"]Затова е логично ГЕРБ след новите избори пак да поеме държавното кормило![/quote]

  Щуцер, гледай си фотогалериите, до два месеца да станат хиляда.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Весело

  [quote#0:"Калин Янакиев"]или софистицираната политическа хиена Лютви Местан, който върви подир по-едрия хищник и го ръфа за краката, за да пусне от устата си плячката, която той да замъкне встрани от пътя и да я изяде цялата? [/quote]
  Само с тази метафора не съм съвсем съгласен. Едрият хищник в случая е Доган, а Местан е ученият-биолог който ни обяснява с научни термини колко полезен е едрият хищник за нас.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1953 Любопитно

  Авторът явно копнее за една монолитна и единна политическа класа (ако е по неговата кройка - най-добре). Аз пък мисля, че те трябва да са слаби и да се раздират на арената, за да нямат възможност да въртят игричките си.

 32. 32 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nelumbo":

  Вярно е това, което пишете. Моето собствено разочарование от това, което минава за политически живот в нашата страна е огромно. Аз лично не се виждам да участвам в него.

  Което е жалко, защото предполагам, че доста относително почтени хора, включително и такива, които по силата на компетентностите и уменията си (аз не съм от тези, които имат знания и умения, работя в съвсем различна област) и могат да бъдат полезни, навярно са отблъснати от възможността да участват. А това снижава шансовете ни да имаме относително читави хора в политическия живот. Той ще продължи да се пълни с такива, на които мястото им е повече в учебниците по психопатология, отколкото в Парламента.

 33. 33 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#14:"Norman Granz"] Доган с Борисов! Втора Атомна с Българския Лувър. [/quote]

  Кажи кой искаш или те е срам да го напишеш?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 34. 34 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  Протестиращите трябва да са убедени, че НИТО ЕДНА от парламентарно представените днес партии НЕ ЗАСЛУЖАВАТ тяхната подкрепа!! Страхувам се, че ГЕРБ ще се опитат на всяка цена да се възползват он народното недоволство и наесен да съставят САМИ правителство. ТОВА НЕ БИДА ДА СЕ ДОПУСНЕ!!!

  Може правителство, доминирано от ГЕРБ, но подкрепено от широка дясна и дясноцентристка коалиция, за да имат реален коректив и ограничи безумието на Самодържеца!!!!

 35. 35 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  " За какво протестират? Все повече става неясно: срещу "задкулисните политически договорки", срещу "олигархията" (една чудесна, анонимна партийно-абсолютно неоцветена дума), срещу "липсата на морал в политиката"."

  Мисля, че доброто в тази статия е потънало в излишното многословие и повторения. А с горното откровено не съм съгласен. Вече почти перманентно основният възглас на протестите е "Оставка", тоест енергията се концентрира върху главното и то е ясно на всички. . А що се касае до "липсващата" агресия на протестите, то за управляващите спокойната , но настойчива и все по- масова демонстрация на отхвърлянато им от хората е по-страшна от сблъсъци и конфликти. Те виждат спокойната увереност на хора, които са решили да постигнат целта си и са сигурни, че ще го направят.
  В тази ситуация те нямат полезни ходове и се мятат като риба на сухо. Е, ще помърдат още малко, ние имаме време, тяхното изтича!

 36. 36 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 638 Любопитно

  [quote#19:"Nelumbo"]Как пък точно 120 на 120 се "избраха". [/quote]
  Едните 120 (БКП(с)+ДПС) ги виждам, другите кои са?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 37. 37 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  И още нещо - този протест вече даде индулгенции на предишните ...

 38. 38 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  [quote#25:"vesel_patilanec"]Ако се въведе задължително гласуване на всички БГ граждани и се вдигне бариерата за влизане в парламента на 6 %[/quote]

  Аре не , а ? Бариерата и без това е висока

  15.02.1989 - 07.02.2018
 39. 39 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  [quote#25:"vesel_patilanec"]Ако се въведе задължително гласуване на всички БГ граждани и се вдигне бариерата за влизане в парламента на 6 %[/quote]

  Целта е да станем като Германия , където е 2.5 ,а не като Русия и Турция където е 8-10%

  15.02.1989 - 07.02.2018
 40. 40 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 567 Неутрално

  по какво се познава комунистът - когато протестираш срещу "Отвратителните", винаги ще намеси и ГЕРБ, за да отклони вниманието от себе си и да разделя, за да владее. Жалко, че костовистите още кълват на тая въдица. Не и Калин Янакиев - поздравления за най-доброто писание за протестите досега изобщо!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#34:"Дедо Либен"]Може правителство, доминирано от ГЕРБ, но подкрепено от широка дясна и дясноцентристка коалиция...[/quote]

  И това не може! Нещо такова вече имахме - в началото ДСБ подкрепяше ГЕРБ. Но оттегли подкрепата си, когато започнаха да гърмят скандал след скандал.

  НИКОЙ не бива да се нахлузва като смокинов лист върху *** на Тиквата. Той е вероломен опортьнист, който е готов да се направи на ляв, на десен, на среден, горен и долен, за да докопа обратно властта.

  Трябват нови лица, нови партии.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2109 Весело

  До коментар [#34] от "Дедо Либен":

  "Протестиращите трябва да са убедени, че НИТО ЕДНА от парламентарно представените днес партии НЕ ЗАСЛУЖАВАТ тяхната подкрепа!!"

  Щом смяташ, че трябва, убеди ги...ако можеш! Аз, например, нямам нищо против, но не се наемам. Имам си свое тълкуване на ставащото и твоята теза не се вписва в него!

 43. 43 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 761 Весело

  До коментар [#36] от "Мойше. Толкоз!":

  Останалите панаирджии.........

 44. 44 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Къде "хората в страната" бе, Калине? В Благоевград 50, в Пловдив - 100, във Варна - 200. Напъните в София да са "поне около 10 хил." са очевидно хилави. Но не е в бройката, а в качеството на протестиращите. До сега на въпросите около техните искания се чува " промяна", "нови лица", "долу турците" (които са български граждани), "падай, Олигархски!", сиреч НИЩО! Нужен едиалог и строг контрол върху неговите резултати. Но способни на това сред "многохилядните" митинги няма. И сега, за да станат пак актуални, протестите ще се "облекат в нови форми". Вече сме ги виждали, но сега, ако някой ме "блокира" ще трябва да отговаря морално и материално.

  effi
 45. 45 Профил на zzzoron
  zzzoron
  Рейтинг: 469 Неутрално

  К. Янакиев е забравил последния член на групичката - човекът герой Цаца. А оттам трябва да започне про(е)чистването. Докато съдебната система им пази гърбовете, могат да са открито отвратителни, колкото си искат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Кофти хора има навсякъде, но фанатиците са вредни
 46. 46 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 465 Весело

  Ами да, първо - веднага след изборите бяхме "мъдрият народ", после - "интернет лумпени", сега сме направо "красиви". Смешници!

 47. 47 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Комундерите са толкова тъпи, че само профъфлят: "Добре написана статия". И ако могат пак да отклонят вниманието си от тях:"А нещо за ГЕРБ да кажеш".ОТВРАТИТЕЛНИ СА.
  Оставка веднага, за да не стане по другия начин.

 48. 48 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Точен и брилянтен Калин Я., да удържим.

 49. 49 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 466 Весело

  От упорството на това правителство да се разкара и от шутовщината на Сидеров всъщност има огромна полза. Колкото по-дълго са в ролята на отвратителните, толкова по-безапелационно и за дълго ще си тръгнат от политиката. С всеки изминал ден шансовете из за тотален крах, окончателен разпад на партии и загуба на твърд електорат се увеличават.
  Така че - пия за упоритостта им !!

 50. 50 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  По различни поводи и теми пиша коментари, подобни на този от #34. Прави ми впечатление, че броят на плюсовете и минусите нараства с еднакъв темп (т. са равни) и се питам ЗАЩО?
  Обяснението ми е, че подобни текстове НЕ харесват на "Дневник" и модераторите, манипулират резултата, за да не излезе истината наяве и да изпълнят поставената им задача. ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ МЕДИЯТА РАБОТИ В ПОЛЗА НА ГЕРБ, а аз не мога да ги понасям!!!!!

 51. 51 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#25] от "vesel_patilanec":

  Хайде стига с това задължително гласуване, а? Първо - насила хубост не става. Второ - днес е удобно за едни, утре - за други. Трето - принципно е неправилно. Аз нарязан хляб не си купувам, понеже не ща филиите ми задължително да бъдат толкова и толкова дебели, камо ли да търпя някой да ме задължава да гласувам. Идеята хората да бъдат направени по-свободни чрез допълнителни регулации и задължения ми се струва някак си... порочна.

  Свобода за Надежда Савченко!
 52. 52 Профил на mils56
  mils56
  Рейтинг: 466 Неутрално

  БРАВО НА КАЛИН ЯНЯКИЕВ !!! Описал е много точно нещата !!! Тези мутри не можем да ги гледаме повече !!! Оставка ина правителството и на парламента !!! Тези БСП/ДПС/АТАКА сме им сърбали попарата и не ги щем повече в управлението !!! Доказани крадци, лъжци и корумпирани манипулатори !!! Да си тръгват с мир, да не се налага пак народа да ги изхвърля насила !!! Явно само народа е узрял за демокрация щом протестира мирно, но осреща няма адекватно демократично поведение- не подават оставка правителство и парламент, явно им се иска член първи да не е бил отменян !!! ОСТАВКА !!! ОРЕШАРСКИ ОСТАВКА !!! ОСТАВКА ИЛИ ИСКАТЕ ДА СТАНЕМ ВТОРА СИРИЯ !!! ОСТАВКА !!!

 53. 53 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Пак заклинания без никакъв смисъл!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 54. 54 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  До коментар [#41] от "Norman Granz":

  "И това не може! Нещо такова вече имахме - в началото ДСБ подкрепяше ГЕРБ. Но оттегли подкрепата си, когато започнаха да гърмят скандал след скандал."

  Да наречем нещата със собствените им имена. Костов подкрепяше ГЕРБ, докато имаше надежда, че ще размени подкрепата за синекурни местенца във властта. Когато разбра, че няма да го огрее, се обърна срещу ББ, с надеждата ,че без него ГЕРБ ще загуби мнозинство или, за да не разчита на политическите проститутки от РЗС и Атака, ще се ориентира за поддръжка от БСП, с което ще се дискредитира окончателно. А се получи това, което имахме: без поддръжката и въпреки яростната съпротива от страна ДСБ, ГЕРБ почти 4 години държа успешно БСП и ДПС далеч от властта. Това е тъжната равносметка на Костов и аз го разбирам- неговата патологично отмъстителна същност не може да възприеме това чудовищно посегателство върху егото му. Но...сель ави!

 55. 55 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#51:"GogoPG"] стига с това задължително гласуване[/quote]

  Задължителното гласуване ще намали прекомерната тежест на етническата партия и ще обезмисли купуването на циганите. Тези които са против, са за статуквото!!!!

 56. 56 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Поредният агитационен материал,целящ да издигне диктата на улицата и беззаконието в култ.
  Разбира се,отново не е пропуснато и разделението,онова,което провокира анархията и което по никакъв начин не е градивно и носещо просперитет след себе си ...

  Liberate Your Mind!
 57. 57 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  СЛЕД ФАЛШИВИТЕ ИЗБОРИ НАКЪДЕ?
  Българино; ОКОВАН си, ОБРАН си, ПЛЕНЕН си, ОКОПАН си. ИЗВОЗВАТ твоята КУЛТУРА, ЛИТЕРАТУРА, МОРАЛ, РОД! Вижте ги какви ЖАЛКИ ТАРАНКИ СА? „Ще ЗАГУБИМ парите”, „Брюксел СПРЯ парите”, „Брюксел НИ ДАВА 100.000.000 сто МИЛИОНА за”. Кой е Брюксел? Някой си МИЛИАРДЕР, осиновил България и ЗАДЪЛЖЕН да ДАВА или е лисица, която ни ДЕЛИ СИРЕНЦЕТО? Липсата на ПРОЗРАЧНОСТ, ражда ПАЛЯЧОВЦИ, готови дори ДА УБИЯТ БРАТ СИ, само и само ДА СЕ ХАРЕСАТ НА ОНЯ ДЕТО ДУХА.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#54:"Дон Кихот"]Костов ... синекурни местенца във властта.[/quote]

  Костов и "синекурни местенца" някак си не се връзват в едно изречение, не мислиш ли? Костов е бивш министър-председател, изправил страната на крака след Виденовата катастрофа, какво "синекурно местенце" си е търсил според теб?! Парламентарен секретар на Вежди?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#5:"marquis"]Последните 12 дни, обаче, народът усети, че това не е реалният му избор, а манипулиран такъв от "мозъците" на ГЕРБ и калният мозък на нещото Фидосова, [/quote]

  посланието на статията е към такива малоумници като тебе да се осъзнаете ..Уви първосигналната ти реакция показва ,че нямаш такова намерение ... Аз съм убеден ,че не си направил нужното да провериш твърденията на бсп , дпс и атака относно промените на Изборния Кодекс , което е много жалко и противно ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 60. 60 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Весело

  [quote#54:"Дон Кихот"]Костов подкрепяше ГЕРБ, докато имаше надежда, че ще размени подкрепата за синекурни местенца във властта[/quote]

  Не! Синята коалиция ви подкрепяше до момента, в който Боко каза, че по време на криза не се правели реформи!? Каза го през есента на 2010 г. С което обезмисли цялата предизборна програма и обещания на Герб!? Въпреки че няколко пъти, след като стана премиер, обявяваше тържествено, че реформите в най скоро време ще почнат....Още тогава трябваше да има предсрочни избори, защото управляващите отказаха да правят това, което бяха обещали!!!!

 61. 61 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#41:"Norman Granz"]Трябват нови лица, нови партии. [/quote]

  Да, реформатори!!!

 62. 62 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#55] от "dobrich":

  и как точно ще се случи това ... Мислиш ли че административния натиск ще увеличи избирателната активност ...едва ли с много ...

  Последните месеци показва отново ,че масата чака отново Неволята , нещо в което да види Спасителя... а той е просто в нас , НО 20 години разложение е притъпило сетивата ни към този усет , направи много хора маргинали , очакващи някой ДРУГ да му осигури щастието.... Добрич и ти си такъв пич...
  Нищо няма да промени кой знае колко много Задължителността на Избора...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 63. 63 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#58] от "Norman Granz":

  Когато си паднал пич и си твърде слаб е възможно и силата на едно дете да те изправи ..когато пенсията ти е 2 долара , заплатата 5 е лесно да я направиш респективно 20 и 100 ... така че дайте да не превъзнасяме чак толкова Костов и изправянето на Държавата на крака... Сега е момента Костов да си каже договорките с БСП от него време... за да се разбере какви са били тогавашните реалности...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 64. 64 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#62:"too_many"]Нищо няма да промени кой знае колко много Задължителността на Избора... [/quote]

  Напротив! Лумпените, етнически ориентираните, гласуват почти на 100%. Защото са купени или поради съпричастност към етноса. От останалите, процента на гласуващите е много по малок. Поради различни причини.....

 65. 65 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#55] от "dobrich":

  Тези, които ръсят - с лека ръка - характеристики по адрес на хора, дето не са съгласни с една или друга тяхна идея, не си заслужават да бъдат дори обсъждани.

  Борбата срещу статуквото днес е въпрос... все пак, на политическа конюнктура, не само на принципи и убеденост. Утре статуквото може да бъде друго, вдруги ден - различно. Не виждам защо трябва да се отстъпва от принципи заради политическата конюнктура. А за мен е принцип, че когато правото бъде превърнато в задължение, то престава да бъде право. Или... ситуацията е специфична и изисква екстраординарни решения? Простете, но това е аргумент, вече използван от... Дмитриевич.

  Свобода за Надежда Савченко!
 66. 66 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Весело

  [quote#65:"GogoPG"]Борбата срещу статуквото днес е въпрос... все пак, на политическа конюнктура, не само на принципи и убеденост[/quote]

  Не само! Трябва и воля, огромна воля....

 67. 67 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Икомониката глупако... После са твоите естетически възгледи и лесно ранима душица...

 68. 68 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  той е екзистенциално-естетическ, той е мощна реакция на дълбоко засегнатото базисно чувство за приличие, той е погнуса.
  =======================================
  Нерде Янакиев, нерде Сартър.

 69. 69 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Отвратително наглите,корумпирани и крадливи срещу умните, красиви, креативни и млади. Доброто срещу злото като в приказките.А знаем как свършват, доброто винаги побеждава.

 70. 70 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#53:"др. Иванов"]Пак заклинания без никакъв смисъл![/quote]

  Свали фуражката да ти се охлади главата, преди да четеш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. 71 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  [quote#26:"Курт Деликуртев 453 Фото-Галерии"]Няма как за няколко месеца да се създаде нещо ново!
  Затова е логично ГЕРБ след новите избори пак да поеме държавното кормило![/quote]
  Ха, ха, ха... Апологетите на Пожарникарчето удобно "забравяте" че и този Херой, както и Неговия ментор и покровител Готски бяха именно така "създадени" от едни точно определени среди с целта в рамките на няколко месеца да замаят хорицата със омайни кухи думи.
  И ако бе прочел статията би осъзнал че Бокоолу и Цецоолу са част от отвратителните. Хайде, обратно за инструктаж!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 72. 72 Профил на Kaschei Bezsmertni
  Kaschei Bezsmertni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Поздравления за Калин Янакиев.Изразявате по великолепен начин това,което и аз мисля по въпроса,но не бих могъл да го кажа по същия начин!!!Аз лично не искам Олигарски ,СерГЕЙ и Трибестан да ми решават каквито и да е проблеми ,защото те са един от големите ми проблеми..не искам те да ми свалят цената на тока,защото те и техните клики,както и ГЕРБ-аджийските им сиамски близнаци са тезци,които крадат чрез далавери от енергийната система от години и това,че ще намалят краденето ,за да ми спаднат от безумната цена 5% не ми е опция.Не искам да се борят с престъпността,защото те са час от нея ,а мотото "Само една черна нинджа може да пребори друга черна нинджа" нека си остане в екшъните от 80-те години.Не искам от тях и "Нов изборен кодекс",защото тия ,които създават новини за рубриката Но комент по ервонюз с изобретателността по купуване на гласове и изборни машинации ,не могат да са тези,които ще променят изборните правила....Както казва и автора-това са "ОТвратителните",аз пък съм отвратения ,на койт ому се повръща от тях и искам незабавно да си подадат оставките и да си обират "ОРЕХИТЕ"(орешарките)!!!!ОСТАВКААА! Няма да се уморя да протестирам и това,че ще отида за 2 седмици на море не означава,че съм сложил розовите очила и съм забравил защо съм на площада 11 дена!!!!!

 73. 73 Профил на Sergey Yordanov
  Sergey Yordanov
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Защо ми се струва,че както 89-та,96-та години,пак едни софиянчета, зализани,подстригани,с обръснати главички-ще решават съдбата на милиони българи.И всичко това за едни 30-50 лева на протест,които им дава ГЕРБ,окрадени от беднотията.Срам и позор за БОКО,ако даже с милиардите изгребани от почти празната хазна,е успял да искара на улицата някакви 10-ина хиляди,,КОИТО БИЛИ СЪВЕСТА НА МИЛИОНИТЕ БЪЛГАРИ''.Този протест по лицемерие БИЕ споменатите горе,с космическа преднина.-Защото се мъчи да ни убеди че на българина бсичко му е наред/само че политиците му не са симпатични/.На този протест,противните олигарси/срещу които е самият протест/,са рамо до рамо с интилигенните протестиращи/КРИБ,МРИБ,и всички приятели на СИК/.Ако журналята и защитниците на протеста,се вглеждат в лозунгите и плакатите на протестиращите-не би трябвало да го наричат МИРЕН,този протест е цинично расистки.На този протест,чрез плакати и скандирания,открито се иска геноцид спрямо определени групи хора с различно вероисповедание и произход.Открито се иска физическото отстраняване на членове на различните партии и сдружения.И колкото да се мъчи автора на статията да рекламира КАНАЛ-3,то е очевадно че каналът е собственост на порачителят на протестите,-жалко за Сашо Диков,само преди месец,той друго говореше,по друг начин се държеше,сега е адвокат на ГЕРБ и лидерите му.Лек ден и господ да ни пази от уличната демокрация в България.

 74. 74 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  [quote#24:"B52"] Време е за нов ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР, основан на принципите на НОРМАЛНОТО ГРАЖДАНСКО общество![/quote]
  Точно така.Но новият обществн договор,както и какъвто и да било договор е налице,когато има съвпъдение на насрещни или еднопосочни волеизявления.И то такива,от които да произлязат яснодифинирани права и задължения на страните.
  Всичко,което обективно правят протестите,е да засилят влиянието на мотивирани и организирани групи за натиск.И добрите и лошите.От субективна страна мотивите им са различни,но обективно водят до това.
  Това е и възможност и риск.Неминуемо води до увеличаване на транзакционните разходи и рискове.Е тия разходи за някои са приходи,като всеки рзход,но за мен са еднозначно разходи.Не знам дали ще се възползвам от тези възможности,но еднозначно ще ми се наложи да се ангажирам с противопоставяне на действията някои,а и ще претърпя негативи.
  В момента на протеста са представени трейдърите.Но аз съм с по-скоро инвеститор,който търси и доходност,и хеджиране на определени рискове,и предвидимост,а и по малко усилия от моя страна за управление на портфейла.Спортен елемнт мотивацията ми липсва.
  Разликата между виртуалното и реалното е като между игрите като Топ инвестор и тази на Дневник преди години и реална инвестиция.Без да съм особено опитен съм постигнал в такива игри и симулации доходност,с порядък по-висока от тази на реалните ми инвестиции.Та си играя на трейдър по един начин,инвестирам по друг.Тези симулации целят да ме привлекат като клиент на платформа за търговия,аз ги ползвм за да съм в час с пазара.

 75. 75 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  [quote#67:"Нощен злодей"]Икомониката глупако... После са твоите естетически възгледи и лесно ранима душица...
  [/quote]
  ++++++++
  И абсолютните отрицтелни права.Щото и неминуемо ще има и периоди на криза,и на растеж,и на устойчиво развитие.Но влошена защита на абсолютни отрицателни права трудно се възстановява

 76. 76 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#63:"too_many"]Когато си паднал пич и си твърде слаб е възможно и силата на едно дете да те изправи ..когато пенсията ти е 2 долара , заплатата 5 е лесно да я направиш респективно 20 и 100 ... [/quote]

  По-голяма глупост отдавна не бях чел.

  Значи по-лесно се управлява фалирала държава, отколкото нормално развиваща се, а?

  Какво ли още има да родят главите ви в тази жега...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 77. 77 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Не, уважаеми, хората в София и страната не ви правят ревю, за да ги хвалите. Те чисто и просто не ви искат. Защото сте "отвратителни".
  Време е да се спре с това " ПРОТЕСТИ" .Време е за МИТИНГИ с обсъждания и искания.
  Време е за ИСКАНИЯ .
  Аз искам прокурорите да се избират пряко от народа на избори.
  Искам и полицейските шефове да се избират заедно с кметовете.
  Искам промяна на съдебната система.
  Трябва да бъдем максималисти , за да получим минималното възможно.

 78. 78 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  Много точна диагноза на ставащото в момента. Поздравления за К. Янакиев.

 79. 79 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Да остава да направим класация на най-големият отвратяга политик: станишко, доган, РОвч, ББ, ЦЦ, пицко или фидоошу.

  Всичките са ми еднакво отвратителни , да се махат вън.

 80. 80 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#53] от "др. Иванов":

  Иванов, знаем че си от Отвратителните. Няма нужда да го подчертаваш.

 81. 81 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#70] от "Norman Granz":

  И ти какъв смисъл видя, освен заклинания повтаряни 23 години?

  23 години си умирате от кеф от тези заклинания и я докарахте да трябва законово да ви се осигури присъствие в парламента, защото иначе не може да влезете.

  Този вее синия парцал от времето когато СДС събираше по 1 млн. на площада и печелеше изборите "завинаги". Интересно защо тези хора не подават оставка, а я искат от политиците.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 82. 82 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ВРЕМЕ Е, Ореха да каже; ЧАО, АРЕВОАР, ГУДБАЙ, АУФИДЕРЗЕН, АДИОС и "ДИМ ДА ГО НЯМА".

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 83. 83 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  За вас съм от отвратителните, защото сте родени да мразите. Като всички лузъри вие не може да водите нормален живот, другите ви пречат, защото искате да сте като тях, а не можете. Направихте един протест на омразата, политиците като достатъчно опитни се спотаиха и взеха да се готвят за избори, а вас оставиха за да ви гледа гражданството сеира.
  Както винаги най-глупавата част от олигархията и политиците ще си избършат задните части с вас и ще ви хвърлят в кошчето.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 84. 84 Профил на vesel_patilanec
  vesel_patilanec
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#28] от "Курт Деликуртев 453 Фото-Галерии":

  Нали целта е да потънат в небитието - всички от сегашните партии. Иначе се получава че с 15-20% от всичките избиратели можеш да управляваш.
  Партиите трябва да ги ударим там където ще ги боли.

 85. 85 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  [quote#63:"too_many"]Сега е момента Костов да си каже договорките с БСП от него време... за да се разбере какви са били тогавашните реалности.[/quote]
  СДС отидоха тогава на избори точно с програма на нов общствен договор,не да бият този или онзи.И то не между политически сили,а между политиците и народа.И такъв наистина беше сключен и изпълняван.
  Сега пак има нужда от нов обществен договор.Този път вече между различните групови интереси на избирателите.И ключов елемнт от този договор е баланса между гаранцията за абсолютните отрицателни права,и възможност за осъществяване на относитлните положителни.За мен добре е максимален обхват и защита на свободната ми автономна воля и свобода на договарянето,затова съм десен.За другип по- важно е да могат да влияят върху решенията на други-затова са леви.И нито десните,нито левите отричаме едните или другите права.Оптималния баланс според нас е различен.Сор се води от преди новата ера и вероятно ще се води до кан.то има цивилизация,никога няма да се приключи с окончателно решение.И най добре без ГЕРБ и подобни.
  Влошават и двата вида права.

 86. 86 Профил на rumen99
  rumen99
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубави хора и добре, че са на площадите. Защото изгладнелите партизани ще ни оглозгат. Но все пак този протест трябва да има идея, иначе ще обслужи някого. Незабавните избори не решават нищо. Трябва да има послание до хората, което да стигне до тях - иначе си оставаме "хубави" и ... самовлюбени.

 87. 87 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#83:"др. Иванов"]... другите ви пречат, защото искате да сте като тях, а не можете. [/quote]

  Който иска да бъде като др. Иванов, да ми тури -
  Който не иска да бъде като др. Иванов, да ми тури +

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 88. 88 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 851 Весело

  [quote#17:"kepler"]Борисов предупреди че би било "рядка проява на глупост" ако се гласува за БСП. Това обаче се разбира само от хора с интелект над средния. [/quote]
  -Сбъркал си нещо,май.Искал си да напишеш истината:" Това обаче се разбира само от хора с интелект ПОД средния.",т.е от "матр'яла". Вместо "под" си драснал "над" и така си обърнал смисъла и фактите.

 89. 89 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#87] от "Norman Granz":

  Абе... може би бих поискал... Знаеш ли колко по-лесно ще ми бъде? Познанието, чувам, носело само печал. Писна ми да бъда печален. Искам и аз като амебите... без познание и без печал,...

  Свобода за Надежда Савченко!
 90. 90 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Христо Смирненски е бил социалист но е разпознал дявола и е написал "Стълбата". А тези са изцяло изчадия на дявола.И безпринципните им действия обединение на ДПС с "Атака" и БСП само доказват ,че изцяло са подвластни и купени от" царица парица". Мисля ,че ако могат и Хитлер ще възкръснат само да се докопат до желаното.

 91. 91 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#89:"GogoPG"]Познанието, чувам, носело само печал. [/quote]

  Доколкото забелязвам, др. Иванов е един щастлив човек.

  Първия път сипва на клиента, каквото е поръчал, втория път клиентът жули, каквото му е сипал.

  (Това е по неговите собствени думи - нищо не си измислям!!! )

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 92. 92 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 851 Весело

  [quote#53:"др. Иванов"]Пак заклинания без никакъв смисъл! [/quote]
  -Така работят врачките-със заклинания,леене на восък и "куршум". И печелят от простотията на неграмотниците. За които няма наука и истина,а само неистови желания и сляпа вяра в "авторитета" на врачката.

 93. 93 Профил на dostoen
  dostoen
  Рейтинг: 8 Весело

  Само не ми харесва, че авторът е нарекъл Волен лумпен. От няколко дни тази дума вече е комплимент.

 94. 94 Профил на vesel_patilanec
  vesel_patilanec
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#39] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)" Целта е да станем като Германия , където е 2.5 ,а не като Русия и Турция където е 8-10%
  : Целта е на нас да ни е удобно, а не на германеца, руснака или турчина. Ситуацията в БГ не е такава, каквато е в Германия , Русия или Турция. Когато си търсиш обувки гледаш на теб да са ти удобни, не на комшията.

  Задължителното гласуване ще реши доста проблеми - купуването на гласове ще стане безпредметно, етническия вот ше се размие и най-важното - ще има много по-голяма представителност на Парламента.

 95. 95 Профил на comentator
  comentator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Доживях да не ме е срам , съм българин. Благодарение на вас протестиращите и на Дневник, чието безупречно отразяване на събитията ни прави част от тях , дори и нас одавна изгонените от България. Изгонени от престъпната комуноидна олигархия завладяла всяко кътче и всяка служба в страната. Благодаря ви, протестиращи, благодаря, че показахте на света, че не сме само овце повтарящи си като мантра, че преклонена главица ятаган не я сече.

 96. 96 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#53] от "др. Иванов":

  напротив, не са заклинания, и не са лишени от смисъл. Прекрасен отговор на новите глупости, които БСП се опитва да прокара - как протестът е слаб и глух и "красив" вместо полезен.

  Повечето от тези хора не искат много от държавните органи. А когато те са толкова гнусни поотделно (но може би търпими) и се коалират по още по-гнусен начин едни с други (абсолютно безпринципно), то се получава наистина отвратителен кабинет, за тези които не са гласували за тея партии, както и за много от тези, които се излъгаха да гласуват за тях.

 97. 97 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1200 Неутрално
 98. 98 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  [quote#90:"id_1"]Мисля ,че ако могат и Хитлер ще възкръснат само да се докопат до желаното[/quote]
  Групите за натиск също,дори в по-голяма степен.От "активните борци срещу пушенето" и агресивните поддръжницина тоталната забрана за пушене се чуха доста добри думи за Хитлер и нацизма.Не забравиха да цитират и Сталин.Всички те са и против въпроса да се реши с референдум.Обявиха решението за окончателно .

 99. 99 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 851 Весело

  [quote#31:"ju.li"]Авторът явно копнее за една монолитна и единна политическа класа (ако е по неговата кройка - най-добре).[/quote]
  -Копнее за конституция с чл.Първи и единствен:"Всички граждани са равни.Забележка:"Протестантите" от улицата са по-равни,а техните задкулисни режисьори и сценаристи от загубили/неспечелили изборите са най-равни."

 100. 100 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!

  Вижте, колеги по форум - така трябва да реагираме на горната статия. И знаете ли защо е смешна? Защото афтура се държи като дете в лабиринт с криви огледала: вижда изкривен образ на нещо си и си мисли, че нещото е такова и в действителност. Че и убеждава и останалите в това.

  Нали знаете онази хубава американска поговорка - ако нещо кряка като патица, ходи като патица и изглежда като патица, значи е патица. Е, когато нещо изглежда като лятна вечеринка, държи се като лятна вечеринка и има настроения на лятна вчеринка - то е лятна вечеринка. Не е протест. И е много тъпо да се маскра вечеринката като протест, защото си личи.

  Знаете ли кога нещата бях истински и нормални? По-миналия петък, събота и неделя, донякъде и в понеделник. Тогава беше именно протест. Силен, концентриран и ясен в своите цели: разкарайте го този гаден Пеевски! Това беше желанието на абсолютно всички, на 100% от участниците в протеста. С нескромност ще споделя, че и аз ходих да протестирам тогава и съм доволен от стореното - имах си и добра причина, постигна се и резултат, за който и аз дадох частичка принос. Не можеше и да е иначе: шансовете за успех на протест (или стачка) с конкретни искания са внушителни.

  За съжаление, набраната енергия и гняв, представляващи потенциал за помитане и на правителство, и на нескопосания парламент се изродиха в разнопосочни искания (последното, ако не знаете, е за промяна в учебниците по литература), взаимно гасящи се. И в, което е още по-лошото, в някаква комплексирана нарцистичност, съпроводена от откровено желание да се поразходим на открито в топлите вечери на първите дни на лятото, маскирано като протест.

  Исканията спряха, настоятелността изчезна. Беше заменена с автоеротизъм (първа стъпка към паралелната реалност на онанизма): Боже, какви сме умни и красиви, а онези зимата колко грозни и гламави бяха... Това е, впрочем, чиста истина, както е и чиста истина и друго: и онези зимата, и тези сега еднакво не успяват да изразят, членоразделно и ясно, какво всъщност искат и как мислят да го постигнат.

  "Това не е юнски фест "София извежда децата си да рисуват демокрацията". Това не е привечерна разходка на усмивките по топосите на властта." - пише автора. Тц! Авторе, авторе - защо си кривиш зорлем душата, а? Нали и ти, като мен и като много още си го видял и прозрял: баш такова си е. Баш си е привечерна разходка, баш си е фест. Кряка като патица и ходи като патица... И какво сега, като го отричаме и като упорито твърдим, че не е - какво ще постигнем? Кого ще убедим, че не е баш това? Себе си? Останалите? Кого?

  Протест беше преди 10 дни. Сега е политически - украсена вечеринка.

  А можеше да се постигне много... Язък!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK