Ясно е кои са те, но кои сме ние

Ясно е кои са те, но кои сме ние

© Личен архив, Личен архивПубликуваме статуса-позиция от "Фейсбук" на оперната певица Александрина Пендачанска. Заглавието е на "Дневник": 


Опасявам се, че липсата на организирано изговаряне на необходимите мерки за преодоляване на настоящата криза би могла да разхвърля и дори унищожи енергийния тласък, който изригна в гражданството и роди един невиждан досега в България протест! Протест не социален, не икономически, не политически, а "морално-естетически" (Калин Янакиев). Един истински граждански протест, който не се свежда до сметки за тока (януари 2013) или инфлация и икономическа безизходица (1996-1997) (1990-91). 


Не е необходимо да правя тук анализ на самия протест. Направен е в последните дни от по-умни от мен хора.
Едно нещо обаче ми липсва във всички коментари и ми се ще да го допълня. И то е, че успехът на този протест зависи от присъединяването и включването на абсолютно всички, които НЕ СА свързани с олигархично-престъпната структура, управляваща страната (пряко или косвено) в последните 23 години.


Съвсем опростено – онази структура, наследена от комунистическата Държавна Сигурност, създала и контролираща политическите партии, едрия капитал, организираната престъпност и всичко, което в България произвежда власт и пари след 10ти ноември. Иначе казано, олигархичният Октопод - карциногенното образуване, довело тялото на държавата до терминално състояние, в което средствата на демокрацията (избори и политическо представителство) не могат да продължат дори да го поддържат живо, камо ли да го излекуват! Служа си с тази метафора, защото е проста и ясна.


И така, какво правим, когато тялото ни е пред физически разпад и застрашено от смърт? Интересува ли ни дали дясната или лявата ръка ще посегне към лекарството, или напрягаме ВСИЧКИТЕ си сили за да си вземем цяра, да го преглътнем и да се справим с болестта? Още повече в политическа среда, в която лявото не е (и никога не е било) реално ляво, нито дясното – дясно! Ще спестя тук мястото да коментирам нелепостта на българското определяне за "ляво" и "дясно", макар че и то крещящо се нуждае от анализ и преподреждане, бидейки всъщност остър симптом за патологичните процеси, протичащи в българското държавно тяло.


Именно това подреждане – на истинското ляво – в ляво, дясно – в дясно, обаче ще е възможно само ако се нормализира политическата среда и оздравее! Но това е вторичен процес. Преди да разберем дали ще пишем с дясната, или с лявата ръка, трябва да оживеем, да се види ще ни бъде ли изобщо! И отново го повтарям, за целта е необходим целият наличен ресурс, всичките ни сили!


Какво тук толкова не е ясно? Като всяка болест, като всеки рак - това е война, и то на живот и смърт! Не само защото повече така не можем да продължим да живеем, а и защото поддържащата досега система за изкуствено дишане на държавността фалира, изчерпа се, изразходи целия си потенциал от пожарникари, царе, лумпени-националисти, малцинствени паники, антикомунистически страсти, комунистически такива и прочее репертоар. 


Край! Толкоз беше! Нямат кого и от къде повече да извадят! И какво правим, питам?


Или добре, по-простичък въпрос! Те кои са е ясно – 5-те процента олигархична маса, ДС сраснато с властта, престъпността и големите пари. Но ние, кои сме ние?


Не сме ли ние всичките останали 95 процента български граждани – червени, сини, българи, турци, бедни, богати, талантливи, некадърни, умни, глупави, красиви и грозни (по Дърева)...


Какво общо имам аз - заклет седесар (да ползваме опростените термини) с далаверите на Евгений Бакърджиев и БТК, или леля ми с тези на Милен Велчев и външния дълг, или Емине с империята Кръстева-Пеевски, или Игнат с осребрения Сидеров кворум, или Диди с мутренското битие на Бойко, или Дърева с червените енергийни капитали или кадруването на Гоцев....


Какво общо имаме ние, хора, с МАФИЯТА?! Ние сме от едната страна – те са от другата! Тук няма място за никаква политически деления, принадлежности и идентификации. Тук става въпрос дали си вадим хляба с почтен труд или с престъпления и дали сме съгласни пред очите ни тази криминална 5 процентна група да продължава да обезкръвява това нещастно, болно тяло на анемично – разпадната държавност! 


Затова съм убедена, че всяко политизиране на протеста води до изключване и отхвърляне на огромни групи хора, които по естествен начин му принадлежат.


След като се възстанови държавността, законът и нормалността имаме право отново да се разделим! Нямам нищо против това право... (Дърева не ми харесва!) Но нека си го извоюваме!!!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Четири стъпки за излизане от политическата криза


  Втора седмица България се намира в безпрецедентна политическа криза, породена от дълбоко разминаване между очакванията на гражданите и възможностите на политиците в парламента. Поводът за протеста бяха безсрамните назначения на хора от олигархията на високи позиции във властта. Същността на протеста е отказът на гражданите да търпят управления, формирани върху задкулисни зависимости. Управления, които отстраняват гражданите от държавата. Правителството е неспособно да формулира общественоприемлив план за излизане от политическата криза. Никой от 240-те народни представители не знае и не може да даде адекватен отговор на хората. Нито една от 4-те парламентарни партии не може да посочи решение. Държавните институции са блокирани заради некомпетентност, безсилие и липса на политическо лидерство. 85% от българите подкрепят протеста.
  Общественият консенсус днес е извън парламента.
  Днес е нужен ясен план с конкретни стъпки и срокове за излизане от политическата криза:
  1. В петък 28 юни 2013 г. премиерът Орешарски да декларира пред парламента, че ще подаде оставка не по-късно от 15 юли 2013 г.
  2. Парламентарно представените партии незабавно да декларират, че се отказват от мандат за формиране на нов кабинет в рамките на 42-то Народно събрание.
  3. Президентът да насрочи предсрочни парламентарни избори не по-късно от края на септември 2013 г.
  4. През времето до разпускането си, парламентът да приеме промени в изборния кодекс.

  Ние поемаме ангажимента съвместно с гражданското общество да изработим платформа на единен реформаторски блок за демафиотизация и модерно управление на България.


  26.06.2013г
  София

  „Движение България на гражданите”
  Демократи за силна България
  Зелените
  Народна партия „Свобода и достойнство”
  Синьо единство

 2. 2 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Не искам да съм поданик в държава, управлявана от задкулисни кукловоди и олигарси, а гражданин в демократична и правова държава.

 3. 3 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 381 Неутрално

  С една забележка - все пак Дърева ясно застана на страната на олигархията "демократ под прикритие". Положението е напечено, и всички имитатори на демократи досега са повикани на барикадата. http://dnes.dir.bg/mnenia_comments.php?id=14260100&tag_id=122244#show-comment-form

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Умно и хубаво момиче. И талантливо. Протеста е "морално-естетически". Искаме да ни управляват честни хора по прозрачни правила. До сега видяхме само презрение и мръсотия от управляващата мафия, нормално е хората да протестират и да си искат държавата. Защото Станишев "върна България" на определени хора.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Едно ясно и отговорно мнение! Браво!

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  До коментар [#2] от "marker":
  Като първа стъпка бих ти предложил да изпозваш думичката "поданик" само в есета на историческа тематика.

 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#3] от "classmate67":

  Дърева си е комунистка. И по форумите е пълно с позитановци, които се правят на десни.

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ребята давайте жит дружна - по котарака леполд , не по дърева.

  чудя се горното смешно ли е, наивно ли е или е глупаво. авторката не казва какво да правим с 5 % олигархия, очевидно няма да ги разстрелваме (по таксиметров шофьор), няма да идем на терминал 2 (не едно , там е за бедните) - по някои либерал-
  консервативен мислител, та какво да ги правим.

  предлагам да се борим с тях ей така по принцип, но иначе ако техни фирми пазаруват от нас ще им вземем парите, няма да сменим бтк с мтел, ако бтк даде 500 000 за постановка ще ги вземем.

  важното е да си говорим и да се чустваме добре.

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  И на олигарси не можахме да случим да му се не видиш. Колко от мутро-милиционерите на които беше раздадена цялата икономика и финанси успяха да развият и да разширят даденото, аз като ги смятам четирима. Другите разсипаха подареното и съсипаха цялата държава. Ако сега протестите не успеят да свалят това "експертно" правителство, на есен, с първите студове ще разберат какво означава - синергия, и какво се случва, когато протестите се обединят.

 10. 10 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 646 Весело

  "Ясно е кои са те, но кои сме ние" - "Какво общо имам аз - заклет седесар ..."

  Ясно е кои сте Вие. Само че защо Дневник трябва да ни занимава с Вас, не разбирам.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 711 Неутрално

  "Искаме реална, функционираща демократична държава, едно правителство, служещо на народа си, едно обективно правораздаване. Това са всичките ни големи очаквания, които не се случиха през последния четвърт век. И ги искаме сега!"

  Така са написали в английския Индипендънт за целта на протестите. Мисля, че това показва всичко - и не трябва да се делим на българи, турци, цигани защото всички си искаме нашата държава за нас а не за тези 5% които я съсипват от години.

 12. 12 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Пендачанска явно е истинска романтична интелектуалка, която не е виждала убеден социалист. Убеденият социалист е нелечимо състояние, подобно на радикалния ислямист - той не може да преговаря, а само да унищожава. Затова и социалистите падаха три пъти от власт с общи стачки и под натиска на улицата. Романтизъм е нужен в любовта, а в политиката разум, реализъм и известна... жестокост. Долу БСП!

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#10] от "Neyk":

  Щото вие сте в историята "Збогом".

  Няма шики-мики.
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#7] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  Нещо по-лошо! По форумите е пълно с комунисти, които са твърдо убедени, че са десни!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на En route
  En route
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Искам да живея в държава, където:
  Институциите да са уважавани
  Полицаите да са символ на ред и законност
  Политиците поне да са почтени да излизат от политиката щом ги разкрият
  Хората да не се делят на раси и политически парти а на почтени и непочтени.

  В такава държава бих си плащал данъците с удоволствие, а сега ме срам, че храня тази върхушка и то с не малко средства, защото съм почтен и не съм в сивата икономика.
  Дано да е скоро.

  Пътуващ
 16. 16 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Идеята е предсрочни избори с нов изборен кодекс, а не с козметични промени и нулев резултат.

 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#1:"venci_kr"]Четири стъпки за излизане от политическата криза [/quote]

  Време беше, в други сайтове го публикуваха отдавна. Ама Дневник пак закъснява.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  [quote#8:"leko_uchuden"]чудя се горното смешно ли е, наивно ли е или е глупаво. авторката не казва какво да правим с 5 % олигархия[/quote]
  Пак искате "рецепта". Написана, подписана и подпечатана. Същото като с месията, ама по-нАучно. Пак деус екс махина, ама без деуса. Но задължително да е махина, че си действа автоматично, ей тъй, само като и цъкнеш копчето.
  Е, не става така. Става стъпка по стъпка, с препъвания, падания, пукнати глави и разбити носове, па нови опити ...
  Това го изживяха българите на собствен гръб и продължават да не вдяват, че етапи и естествено израстване и опит в историческото израстване не може да се прескачат. Трябва да се изживеят и да се научат уроците. Един по един.

 19. 19 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Текстът напълно отразява и моето мислене по въпроса. Радвам се, че авторът е намерил време и подходящи изразни средства, за да го напише.

 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Весело

  [quote#14:"tribiri"]По форумите е пълно с комунисти, които са твърдо убедени, че са десни! [/quote]

 21. 21 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  Ако не знаеш разликата между поданик и гражданин, няма смисъл да разговаряме.

 22. 22 Профил на hristo_gu
  hristo_gu
  Рейтинг: 221 Неутрално

  много хубав коментар.
  успехът на станишев е че, успя да консолидира нормалните хора срещу престъпниците.
  затова да се пазим от политически лозунги и лидерство по протестите.

 23. 23 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#0:"Александрина Пендачанска"]Съвсем опростено – онази структура, наследена от комунистическата Държавна Сигурност, създала и контролираща политическите партии, едрия капитал, организираната престъпност и всичко, което в България произвежда власт и пари след 10ти ноември. Иначе казано, олигархичният Октопод - карциногенното образуване, довело тялото на държавата до терминално състояние, в което средствата на демокрацията (избори и политическо представителство) не могат да продължат дори да го поддържат живо, камо ли да го излекуват![/quote]

  +++++++++++++++++

  И изходът е........????

  ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ...........ей тва е лекарството.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 24. 24 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1128 Весело

  До коментар [#20] от "dobrich":


  По форумите е пълно с комунисти, които са твърдо убедени, че са десни! - цитат на коментар #14 от “tribiri”

  С една дума Буда(ли)...


  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 25. 25 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#22] от "hristo_gu":

  Някой май вика на черното бяло.

 26. 26 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 907 Любопитно

  По-интересният въпрос е КАКВО ДА ГИ ПРАВИМ тези 5% ?

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 27. 27 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Днешните протести са различни, защото са на децата ни, а не на бащити и дядовците им, както беше до сега!!!!

 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#7:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]Дърева си е комунистка. И по форумите е пълно с позитановци, които се правят на десни.[/quote]

  ++++

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 437 Неутрално
 30. 30 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 559 Весело

  Оставка на кабинета „Орешарски” и провеждане на предсрочни парламентарни избори в най-кратки срокове са обсъждали депутатите от БСП на спешното си заседание в парламента, научи bTV от източници в средите на левицата.

  Неучастието на „Атака” в работата на парламента, което доведе до липса на кворум и в крайна сметка разпускане на депутатите предизвика бурни реакции сред „червените”. Пред журналисти Сергей Станишев разтълкува поведението на националистите като ясен знак, че те не подкрепят кабинета.

  Според неофициалната информация БСП обмисля оставката на кабинета „Орешарски” най-късно до понеделник, ако работата на парламента остане блокирана.
  http://btvnews.bg/bulgaria/politika/bsp-boikotat-na-ataka-dokazva-che-tya-ne-podkrepya-kabineta.html

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Още веднъж, накратко:

  1. В петък 28 юни 2013 г. премиерът Орешарски да декларира пред парламента, че ще подаде оставка не по-късно от 15 юли 2013 г.
  2. Парламентарно представените партии незабавно да декларират, че се отказват от мандат за формиране на нов кабинет в рамките на 42-то Народно събрание.
  3. Президентът да насрочи предсрочни парламентарни избори не по-късно от края на септември 2013 г.
  4. През времето до разпускането си, парламентът да приеме промени в изборния кодекс.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  До коментар [#21] от "marker":
  Напротив, много добре я знам.
  Точно затова мисля, че не трябва да влиза в употреба.
  Защото когато се взираш в бездната и бездната се взира в теб.
  А нали въпросът е да се гледа напред и нагоре?

 33. 33 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "classmate67":

  Благодаря за линка. Ужас. УЖАС. Е, класовото разделение и насаждането на вина по тази линия винаги е било инструмент на някои партии и са го използвали така, както други използват етническите различия.

  Некои наблюдения от първа ръка в средите на поддръжници на БСП:
  Първоначално, на 14 юни, реакцията масово беше, че действията на Станишев са малоумни, самоубийствени и осъдителни. Какво се оказва обаче в последствие - най-важното е да се се запази партията, а не гражданските ценности. Леко сътресение, нищо повече. Няма да оставим Партията да си замине я, заради поведението на един човек. Или заради принципното несъгласие на друг - било Стоилов или Кадиев. За тях не е компромис. Страшна работа.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Наивитет, романтика и празен идеализъм :))))
  Когато тези тютюноберачите , с кърпените гащи или червените бабички и дедовци спрат да ПОДКРЕПЯТ червените , повтарям , червените ОЛИГАРСИ , тогава , чак тогава ще станем нормална страна ..:)
  И не сме 95 % на 5 %..
  ЗАД тези 5 % -олигарси , а са и по- малко - има поне 30 % , които ги ПОДКРЕПЯТ и пак ще ги подкрепят ..:)
  ЗАЩОТО пак опираме до ИДЕОЛОГИЯТА , идеите ,. интересите , наследствеността и т.н...)
  Простено и е на Пенданчанска ..) Нормално за хора на изкуството ..Не могат да си обяснят ПРОСТИ - неща :))


  BIG AL
 35. 35 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Смислени тези, с едно много точно заглавие.
  Кои сме ние? /без да съм изчерпателен/
  Ние сме тези които разбираме най-много и от всичко.
  Всички други са: комунета, фашисти, седерасти, мафиоти, крадци, пожарникари и т.н
  Ние сме винаги прави /Снощи по "Референдум" един известен режисьор съвсем сериозно говореше, че бил и много красив, макар да е доста възрастен/. Искаме всичко и веднага. Няма никакъв смисъл даже поне да изслушаме останалите.
  Всички останали, разбира се, са олигофрени, които нищо не разбират. Матр,ял.
  Ние сме учтиви, възпитани и толерантни./ В първите дни на протеста гледах по К3 изумено, как една млада майка с гордост учеше пред камерите, невръстната си дъщеричка - 5-6 годишна - да скандира "Червени боклуци". Но и обратното може също да се види/Ние никога на хвъляме домати, яйца по другомислещите. Това го правят останалите.
  Ние сме тези, за които ако някой от "наште" открадне, или излъже, или престъпи закона, то това е нещо нормално и може да се прости. Ако обаче е извършено от "Другите", веднага се възмущаваме.
  Ние сме тези , за които, когато съдебната система подгони някой от "наште" - то тя е корумпирана, политизирана и реваншистка
  Всички останали са селяндури, да го духат

 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Често ОЧЕВАДНОТО е ...невидимо за червен мозък или турски такъв - в България :))
  Да не говорим за ромския , купен , такъв ..))

  BIG AL
 37. 37 Профил на Защо така?
  Защо така?
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Гражданската ни съвест трябва да е будна Винаги от сега нататак. Нови закони за лустрация - само така тумора на мафиятя ще се намали до минимум. Опита на другите държави тръгнали по този път е показателен - пример: Чехия е бивша соц страна с много добро изградено гражданско ощество реагиращо мигновенно на опитите да баде смазан гласа му. Последните събития са показател за това, а страната е с много добри показатели във всеки аспект на живита.

 38. 38 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Много ми се ще "ние" да сме мислещи (включително според дефиницията от сигнатурата ми). Едно е да недоволстваш от някого, защото лансирал Веско Маринов, или не подписал пътен лист за хеликоптера, друго е сегашната чудесия....

  Дали сегашното дередже не е вразумението за всеобщия мерак да се изживяваме като "морално-естетически" съдник? Едно хубаво дръвце, което да ни свали на земята....

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 39. 39 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Браво на жената!
  Страхотна певица, привлекателна и умна!
  Ама, момичееее, защо хвана тоя съпруг, бе? Тоя хвалител до небесата на драгалевския соцполитикономист и писач в "Работническо дело"?!?
  Това е повече на шега, разбира се. Любовта е сляпа.

 40. 40 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Усетиха се кукловодите на провокаторите,но много късно!Посяха омразата!Отделиха се в ъгъла,разграничиха се от мнозинството граждани,като ги наричаха и наричат по всякакъв възможен обиден начин ...
  Сега се опитват с подобни агитационни материали да поправят грешката си,но едва ли,ще имат ефект ...
  Късно е,либе,за китка ...

  Liberate Your Mind!
 41. 41 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това са думи на обичаща България и българите жена - талантлива и умна, с градивно мислене. 5-те% ако не се захранват с ятаци ( желаещи да заемат олигархична позиция), сами ще окапят поетапно, а междувременно може и да проработи съдът.

 42. 42 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#32] от "xm...":

  Извинявай, но това за взирането в бездната ми напомня за онези три маймунки, които си закриват очите, ушите и устата.
  Затова смятам, че който не познава миналото и поуките на историята, не може се ориентира в настоящето и няма бъдеще.

 43. 43 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Гневно

  """ успехът на този протест зависи от присъединяването и включването на абсолютно всички, които НЕ СА свързани с олигархично-престъпната структура, управляваща страната (пряко или косвено) в последните 23 години. ""
  ==============================

  Да , ама виж тези :

  "" Пет формации вдясно обявиха план за изход от кризата чрез избори през септември """
  ----------
  "" обявен днес от Демократи за силна България, Движение България на гражданите, Зелените, Народна партия "Свобода и достойнство" и Синьо единство. ""
  =========================

  ВСЕ СТАРИ МУЦУНИ !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 44. 44 Профил на s.o.a.d.
  s.o.a.d.
  Рейтинг: 393 Гневно

  Чудесен кратък текст на г-жа Пендачанска. който казва много повече от двучасовите телевизионни словоблудства на анализатори, коментатори и "интелигенти", с които ни заливат дори в последните дни.
  Няма какво друга да кажа освен : ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА!!!

 45. 45 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#2] от "marker":

  Всички участвуващи във форума и със статии и със коментари са готови да говорят продължително,да коментират ,да дават съвети и ум на многознаещи ,но всичките са политически неграмотни и немислещи правилно.,което показва ,че за повече от 23 г.нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили.Всички наливат вода в мелницата на комунистите и ДС и никой не дава радикално решение ,а то може да бъде само опита на тези държави ,които са минали преди нас по този път,но са били много по-умни от нас българите.Тези държави работиха няколко години по старите си конституции и изборни правила ,но първо задължително извършиха прочистване на обществото си от комунисти,ДС ,комсомолци и други политически бандити-Полша,Унгария,чехоловакия,цялата Прибалтика и т.н.вкл.Румъния,Албания и Македония -донякъде.Без закон за тотална Декомунизация,Лустрация на всички управленски нива,Национализация на богатства и пари,и накрая Съд и наказания по Германски модел НАДЕЖДА всяка оставете.Първо-всичко това по Германски модел и след това всичко останало.Сега комунягите са готови на всичко-преговорирза избирателен кодекс,за ВНС ,готови са за оставка и нови избори ,но никой от тях не говори за Декомунизация ,Лустрация ,експроприация на заграбеното от тях и наказания.Защото без власт и пари те са последни клошари,неспособни за друго .Тяхното покаяние е ,като в трамвая:Пардон бомбе не прави."Умен,честен,работив,можещ,знаещ и морален комунист или негов наследник света не познава.

 46. 46 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Браво, Джиджи! Казала си го ясно, точно и емоционално. Бидейки тези дни на протестите, у мен се породи оптимизъм, че не всичко е загубено. Все още има критична маса умни, енергични и самостоятелни хора, които не са част от една или друга схема. От общите ни усилия зависи бъдещето на децата ни и на държавата ни! Сега е моментът да я отвоюваме от тази пасмина, нарекла себе си "политическа класа" в този й вид.

 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  До коментар [#42] от "marker":
  Ами точно заради историята ...
  Това, което в момента липсва с огромна сила, според мен, е визията. И в този контекст е напълно оправдано такова "отнасяне".
  Да не говорим чисто практически, че ситуацията, според мен, си е вълчи капан. И единственият полезен ход и изход е да се запази гражданската енергия за непрекъстнато внимаване в картинката и готовност да се излезе на улицата във всеки един момент, в който се види забежка на управляващите.
  Неслучайно почти всички по-надолу веднага се хванаха за въпроса "А какво правим с 5-те процента?". Защото на някои им е ясно, а други си усещат, че тая работа не е толкова проста и от днес за утре няма да стане. И пътят, при това исторически доказан , е през натиск и пак натиск. Дълго. Непрекъснато.

 48. 48 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  [quote#14:"tribiri"]Нещо по-лошо! По форумите е пълно с комунисти, които са твърдо убедени, че са десни[/quote]

  До коментар [#14] от "tribiri":

  А консерваторите са твърдо убедени, че са леви?
  Разсмя ме, благодаря.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 49. 49 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Сравнително кратко, много точно, разбираемо и ясно казано. Важното е повече хора да разберат посланието. В тази политическа ситуация, преди да започнем да се делим по цветове, по заслуги, по красота, по ум и т.н., най-важно е първо да се обединим срещу това, което всички твърдим, че не приемаме - мафията, плутокрацията, олигархията или както там предпочитате да наречете тези 4 или 5%, които са обърнали държавата на бащиния. Не е въпросът да заменим просто едни лица с други, а да бъде променен модела, в който пред Закона имаме равни и по-равни... Да, трудно е, може да се окаже дори невъзможно, но няма как да успеем, ако дори и за тази кауза не можем да се обединим. Някак жалко ще бъде, ако не го направим.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 50. 50 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#24] от "Велислав":
  С една дума Буда(ли).."

  -Точен си.Те не го съзнават.

 51. 51 Профил на МаркоВ
  МаркоВ
  Рейтинг: 221 Любопитно

  То много хубаво обаче процентното съотношение не е сметната сметка неплатена от времето на комунизма. Масата са свикнали на далавери, така че реално затова трудно идва този преход, които и сега го чакаме в тези протести.

  По-добра лична култура, по-добър народ.
 52. 52 Профил на Todor
  Todor
  Рейтинг: 434 Разстроено

  В Италия са измислили как да се борят ЕФЕКТИВНО, а не само ефектно с мафията. Това е от днес:

  http://30dumi.eu/2013/06/pa-tevoditel-na-zavedeniyata-svobodni-ot-mafiyata-izdadoha-v-italiya/

  Може ли някой да направи такъв пътеводител и за България, с магазини, ресторанти, хотели , банки, телевизии? Трябва. Иначе няма смисъл от нови избори....

 53. 53 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Един истински граждански протест, който не се свежда до сметки за тока (януари 2013) или инфлация и икономическа безизходица (1996-1997) (1990-91). "

  Такива изречения са резултата, когато хора, на които това не им е работата, се опитват да правят политически анализи.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 54. 54 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "... роди един невиждан досега в България протест!"

  Забравили сме вече, но тези през 1989 и 1990 (с града на истината и прочие) бяха най-"здравите". Имаше само 3 вестника - "Демокрация", "Дума"/"Работническ Дело" и "Отечествен Фронт" - и хората бяха повече идеалисти. Сега сме повече реалисти и технократи. Дано този път да е по-надобре.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Госпожата определено пее много по добре от колкото прави политически анализи!! Това е 100% сигурно!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#1] от "venci_kr":

  Сънища, мокри сънища.....
  И като се събудиш, ръчичката ти пласка в цукалото.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  В НС имаме една тройка фашизоиди, които ще се държат със зъби и нокти до последно. Всеки ден се назначават на високи постове крадци и измамници за укрепване на мафиотските връзки и след падането от властта. Най-доброто решение е това управление да бъде обявено за престъпно и решенията му за невалидни.
  PS. Дърева е долнопробно червено изродче от антуража на Луканов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK