Докога?

Кадър от ден 13 от протестите.

© Красимир Юскеселиев

Кадър от ден 13 от протестите.Препубликуваме текста на Тони Николов от портала "Култура". Вътрешните заглавия са на "Дневник":


Всяко нещо си има предел. Ако "кабинетът Орешарски" бе спазил поне част от обещанията си за елементарна почтеност и експертно управление, без да подлага себе си и гражданите на катарзиса Пеевски, както и на последвалите скандални и невнятни назначения, гражданите нямаше да излязат на улицата.


И новата юнска революция нямаше да се състои. Щяхме да избегнем поредната конфронтация и парализа на страната. Нямаше отново да се връщаме в 1990 г. Нямаше пак да влязат в употреба лозунгите, с които бе смъкнато правителството на Андрей Луканов. Депутатите от БСП и ДПС нямаше да се крият като мишки в парламента, да ги замерват с домати или да ходят на църква с полиция. А полицията нямаше да прави специални кордони и да търси подкрепления, за да извежда народните избраници извън обсега на народната любов. Протестиращите щяха да са заети с грижите от всекидневието си и нямаше да обсаждат парламента. Едвин Сугарев нямаше пак да обявява гладна стачка, нито Велислава Дърева да пише поредния си памфлет за "охолните сини шпицкоманди", дето учат децата си как "да свалят комуняги от малки".
Въобще,


нямаше да заживеем в шизофренно раздвоение


А раздвоението, колкото и да не е понятно за някои, съвсем не е предизвикано от класови, етнически или верски различия. И за да спрат спекулациите, е редно да кажем няколко думи за социалния състав на протеста.


Първо, това не е бунт на бедни срещу богати, нито пък на богати срещу бедни, още пък по-малко е бунт на българи срещу турци, роми и т.н. Не е така. Това е бунт на всякакви хора – на най-активната и граждански осъзната част от обществото (припомням: ползваща се с подкрепата на  85 % от хората) срещу самозабравилата се политическа каста. Това е бунт срещу управленската олигархия на БСП и ДПС, очевидно злоупотребяваща с вота на своите членове и симпатизанти. Това е бунт на хора, които имат достатъчната самоирония да нарекат себе си "лумпени", а протестите си – "лумпениада".


Второ, това не е бунт на охолно преситените софиянци. Ако на някой изобщо може да му мине през ум, че хората в София са лишени от насъщни грижи и не пресмятат всеки лев в кризата, като се има предвид какви хора ги управляват. В рамките на протеста очевидно са се влели и по-образовани хора, но замислете се какъв е социалният статус на образованите хора в България. Заплатата на един асистент в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е около 600-700 лв., приблизително такива са и учителските заплати, възнагражденията в БАН или в средите на свободните творчески професии. Да, вярно е, че тези хора са на протестите заедно с децата си, някои идват и с домашните си любимци – какъв по-красноречив израз на "оядената столична буржоазия"?


Нека тогава дружно заклеймим всички тези "гении/таланти/музиканти/артисти и пиар-специалисти", блестящо разгромени от Велислава Дърева. Че нима те имат някакво право на бунт срещу корпоративните интереси, скрити зад кабинета "Орешарски"? Как изобщо дръзват да изразят несъгласие? Срам и позор! Вместо сутрин чинно, с шапки долу, да застанат усмихнати пред парламента, приветствайки с някой от вестниците на Пеевски в ръка мъчителните усилия на народните избраници да постигнат "кворум".


И още нещо. В сряда сутринта слязох от тролея пред Народната библиотека заедно с група възрастни хора, тръгнали на първото "сутрешно кафе" пред парламента. Срещали ли сте охолни пенсионери? Контрастът пред служебния вход на Народното събрание беше още по-силен, където групи от скромно облечени, но гневни граждани скандираха "оставка" в лицето на изтупани депутати, които "любезно" им махаха или пък им пращаха въздушни целувки иззад полицейския кордон.


Наистина два свята:


първият от които болезнено "земен", а вторият – почти "извънземен"


Може би затова в книгата си "Защото сме социалисти" (2008 г.) БСП-лидерът Сергей Станишев пророчески отбелязва: "Понякога на шега се замислям, че ако някой ден заживеем в мирно сътрудничество с извънземна форма на разум, то на власт е наложително да бъдат социалистите"


Изглежда Сергей Станишев не на шега е убеден, че социалистите трябва да са винаги на власт. Защото са социалисти. Подобно на Пламен Орешарски, който, вярно, не е социалист, но пък смята, че без него в страната не може да има стабилност и тя няма политическо бъдеще. Иначе той би подал оставка, но пък "се страхува, че нестабилността, в която попаднахме, може да продължи неопределено дълго и при следващи правителства, и какво правим тогава…"


Отговорът не е чак толкова труден: правим това, което правихме и след оставката на Бойко Борисов. Животът продължава да си тече тихо, а според анализите на макроикономисти през това време се наблюдава дори леко съживяване на производството в сравнение с 2012 и 2011 г. Самият Пламен Орешарски би трябвало да си дава сметка, че е 89-тият премиер в най-новата история на България. Тоест преди него е имало други 88 премиери и се надяваме след него има още много по толкова.


Така че, колкото и ситуацията в БСП да е катарзисна – а катарзисът, както знаем от Аристотел, е сублимиране на страх и състрадание – та независимо от това, че социалистическата партия продължава невидимо да носи Делян Певвски на шия, тя би трябвало да се опита да приеме света такъв, какъвто е. А не Сергей Станишев  непрекъснато да гадае дали протестиращите пред парламента са или не са гласът на гражданите. Защото


социализмът, освен сътрудничество с всяка форма на извънземен разум, не изключва и малко здрав разум


Пак по Аристотел катарзисът е превръщане на емоцията в мисъл. Но стига толкова с катарзиса, който и без това се превърна в една от карнавалните атракции на улицата, като вече се предлагат "катарзиси по домовете".


Отново разгръщам книгата на Сергей Станишев "Защото сме социалисти", където чета следното:


"Като ненадминат до днес връх на държавническа мъдрост и пример за отказ от собствени интереси в името на националните си остава решението на социалистите Николай Добрев и Георги Първанов в бурните часове на 4 февруари 1997 година. Тогава те върнаха мандата за създаване на второ социалистическо правителство и спасиха страната от граждански сблъсъциот разрастване на тежката икономическа и политическа криза. И постигнаха Декларация за националното съгласие.


Няма съмнение, че националното съгласие, търсенето на общонационални приоритети и национални каузи са част от веруюто на българските социалисти." (курсивът мой). 


Значи е все пак възможно. Нито е по презумпция


несъвместимо със социалистическите амбиции за "вечна власт"


Можем само да пожелаем на Сергей Станишев час по-скоро да покори своя връх на "държавническа мъдрост и отказ от собствени интереси" в името на страната, чийто министър-председател е бил.


За целта е необходимо той да проумее нещо съвсем просто: от 14 юни насам правителството е "де факто" в оставка в очите на българските граждани. Остава само "де юре" тази оставка да бъде внесена в често и без това блокиращия парламент.


Защото всички тези хора, които протестират пред Народното събрание, десетките хиляди граждани, които вечер крачат по улиците с децата си, го правят с една единствена цел. Те питат само едно: "кога" най-сетне това ще се случи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deepblue2
  deepblue2
  Рейтинг: 0 Неутрално

  От другата седмица коктейли и песента "Каманите падат от небето".

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Докато поробителя и неговите подлоги не бъдат окончателно и безвъзвратно прогонени от Родината!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До Оставка и нови избори.

 4. 4 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Докато изритаме руските подлоги и милиционерщината от Парламента!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 5. 5 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Колкото и да се опитвате,това подскачане,си е и ще си остане точно това,което толкова отчаяно отричате в статията ...
  Попаднахте в собствения си капан,вероятно поради непознаване на българската реалност,подценяване на гражданите и най-вече,защото споделяте разделението и расизма ...

  Liberate Your Mind!
 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Браво Тони, браво Николов, но все ме притеснява едно нещо бе Тони, ти досега къде си живял, в чужбина ли си бил, или сега са те размразили! Ами Тони, ти пропускаш доста партии, които са били и са във властта, що така, странно, ами ГЕРБ къде ги слагаш, те управляват София, големите градове, доскоро и цялата страна, ами СДС, що ги забравяш, и те управляваха, и там имаше един дето сума ти пари потроши да разруши мавзолея, а какви хубави мероприятия можеха да стават сега там, ами имаше един дето се усмихваше непрекъснато, а сега е един от най-големите бизнесмени! Сетил си се за учените, учителите, ами те протестираха и миналата година бе Тони, и форума се пълнеше с коментари ДОЛУ БАН! За кадрите, да кадрите решават всичко, ами тези кадри не са от вчера, ами тази дето льжеше, че има диплома, ами тази дето беше зле по география, ами онази, дето ви караше вместо здравеопазване, да пиете мляко, що ги забрави! Пий сега едно кафе, и пак го напиши, това нещо, ама го разшири! И не се притеснявай, калинките така или иначе, ще излетят, просто няма работа в България, а хубави работи са почти само държавните, а калинки има много, ако не тези следващите ще ги махнат и други ще назначат!

 7. 7 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Граждани срещу мафия! Това е разделението.

 8. 8 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Много забавно напоследък ги гледам (депутатите) как опулено говорят, че "..всяка седмица съм в моят избирателен район и говоря с избирателите. И всички хора с които говоря ми казват - от вас искаме да работите...".

  Как пък не ме срещна един депутат да си поговорим бре мамка му. Кви са тия хора с които си говорят ми е много странно.

  Апропо, един по-технически въпрос - някой наясно ли е къде е работното място на един депутат и като не се явява на работа в народното събрание дали може да му се пише самоотлъчка както е по кодекса на труда.

 9. 9 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 941 Гневно

  Докато протестите не преминат във всякакви форми и инструменти за натиск върху лакомите гъзове !

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 10. 10 Профил на AZ
  AZ
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Тройната коалиция вече е потвърдена с декларация от Волен. Според него се прави преврат срещу държавността...Да, преврата срещу държавността се прави от политиците в НС и кабинета, или по-скоро от хората, които стоят зад тях и им диктуват какво да правят. Преврата срещу държавността и погазването на всякакви ценности и морал се извършва от политиците многократно през последните седмици(и последните 20 години). Това правителство и парламент не олицетворяват по никакъв начин държавността...
  Хората на улицата не са вандали, както изгубилите всякаква представа с действителността политици твърдят. Хората протестират точно за това - държавност, ценности, морал. Този протест не е революция(все още), той е еволюция. Еволюция на гражданското общество, което узря да показва какво мисли. От тук насетне, което и правителство, която и партия да е на власт контрол ще има.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3276 Весело

  Тони ...

  Аре първо се уточнете, па тогаз ... таковата ...
  Те тук разправят други работи http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/06/26/2090717_blic_prouchvane_protestut_proiaviava_postoianstvo/

 12. 12 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 948 Весело

  Докато не си избият инвестициите и не преперат мръсни пари за изборите. Докато продадат достатъчно много, за да си напълнят джобовете. Докато не провалят протестите. Докато не подкупят хората, за които 5 лева за ток са решаващи. Докато не вклинят управляващите агенти вдясно. Докато искат.

 13. 13 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1048 Весело

  [quote#8:"herbaltea"]самоотлъча както е по кодекса на труда.[/quote]
  сигурно може, ама тия от ГЕРБ, тогава трябва направо да ги уволнят, за три самоотлъчки!

 14. 14 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Партийните субсидии са достатъчни, за да се премахне нуждата от печелене на поддръжници и събиране на членски внос. Ние, хората от улицата сме им ненужни и не сме им важни.

 15. 15 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Връщаме се пак на 1990, защото основните играчи са отново същите. Същите наглеци, същите лъжци, алчни търбуси.
  Но те са същите, защото ние им позволихме да останат на власт. Докога? От нас зависи.

  Защо ако не да?!
 16. 16 Профил на Райт (цензуриран)
  Райт (цензуриран)
  Рейтинг: 395 Неутрално
 17. 17 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 450 Неутрално

  оставка промени в изборен кодекс, нови избори , нова конституция да живее БЪЛГАРИЯ амин

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 18. 18 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Наистина два свята[/quote]
  ...— Два свята, единият е излишен!
  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=50&WorkID=3113&Level=1

 19. 19 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2718 Весело

  Ами следващата инициатива ,май че трябва да е "индивидуални серенади" пред домовете на управляващите !

  Като не можеш да се наспиваш няколко вечери подред вариантите са да си отспиват на депутатските банки (тъкмо няма да приемат и гласуват простотии) и да сънуват народната любов !!!

 20. 20 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  ОСТАВКА!!!

  Няма шики-мики.
 21. 21 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Талибаните отвсякъде са се опасали с взрив и пуцат на поразия по всякакви медии, за да създават напрежение и да дестабилизират държавата, но при прочит на Основния закон се вижда, че там ясно се определят, как действията на талибаните са Държавна Измяна и подлежат на съд.

 22. 22 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#10:"AZ"]Хората на улицата не са вандали, както изгубилите всякаква представа с действителността политици твърдят. Хората протестират точно за това - държавност, ценности, морал. [/quote]
  +1

 23. 23 Профил на deepblue2
  deepblue2
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Волен Сидеров влезнал в парламента с палка.
  Еми щом той може и аз мога да пия кафе пред парламента с палка.

 24. 24 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много точно казано. От това което видях като действия на БСП, не трябва да очакваме оставка. Те са по всички телевизии обясняват как това не било протест на народа, били сме платени от енергийната мафия, било протест на няколко стотин човека, те можели да изкарат по-голям анти протест и спинозния Кутев едвам удържал социалистите, Миков ни размахва пръст да мируваме иначе полицията щяла да се погрижи...
  Станишев и компания са готови на гражданска война. И те са наясно, че ако паднат от власт, това е края за тях. Затова ще отидат до край за да остане това правителство. Един Господ знае какво са ни намислили, но ние нямаме алтернатива освен протести и гражданско неподчинение.
  Това е най-гнусното и анти-българско народно събрание и правителство което аз съм виждал през живота си.

 25. 25 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 724 Гневно

  Меркел е казала това по отношение на преговорите с Турция за членство в ЕС -
  "....демократичните ценности не подлежат на преговори..."

  Същото се отнася и за действията на новите управляващи. Нали всички по време на предизборните кампании се кълнат - По делата ще ни съдите.
  Е, именно това и правя - съдя новите (а и предишните ) упрявляващи по собствените им действия и затова всеки ден участвам в протестите.

  Искам толкова малко - почтенни политици.

  Но те ми казават - Да, ама не.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 26. 26 Профил на fallon_fallon
  fallon_fallon
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Докога ли? Докато някои крайно изнервен, неплатен протестиращ хвърли камък, а не тоалетна хартия или яйце и останалите неплатени последват примера му. За жалост, колкото и да ми се иска ей така мирно да си подадат оставката, не вярвам това да стане.

  Иначе анализът е много точен. Още по-точно е проумяването на факта, че не сме излезли на конкурс за красота, че да сме красиви, образовани, високо интелигентни и прочие глупости, с каквито фрази някои червени драскачи се опитваха да сломят и убият справедливия граждански гняв и отвращение от сега управляващите. Да, повечето сме с висше, някои и по две и три, то в Бг не е голям зор да се дипломираш. Но не сме там да си мерим... интелигентността, а да кажем, че ни писна.

  "All good things are difficult to achieve; and bad things are very easy to get."
 27. 27 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Времето на това правителство е преброено.Опитват се да се задържат на власт за да се разплатят на фалшификаторите които ги доведоха на власт. Олигарски въпреки ПР кампанията че е голям специалист се оказа пълна нула. Това не е лидер. Програмата на новата тройна коалция също не е програма. Няма никакви смислени предложения. Станишев е политически труп. ПОбедата е наша.

 28. 28 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 395 Неутрално

  някакси не се връзват драсканиците на станишев "Защото сме социалисти" и действителността, най-вече действията му. леолиберал, стоящ ясно зад интересите на олигархията и обясняващ катарзиси и изненади от народни реакции... поне да беше истински социал-демократ, а то... направо се прекръствайте българска олигархична партия или направо блок с дпс и атака, а защо не и герб...

 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Цитат: "Те питат само едно: "кога" най-сетне това ще се случи." ... Отговорът е прост ... С крачене по жълтите павета и викане "Оставка" няма да постигнат много ...и да има избори резулатат няма да е много различен и социалистите може отново да са пак на власт. Зная, че не ви харесва ... Като не ви харесва ПОРАБОТЕТЕ идеите и програмите ви да станат приемливи за ПОВЕЧЕ хора ... Поработете с ХОРАТА човек по човек. Чуйте ги ... чуйте проблемите им. С неадекватност сините паднаха от 53 на 3 % щото мноо"умни"?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1281 Любопитно

  Кой има интерес да клати лодката?

  На първо място ГЕРБ, защото са убедени, че при едни бързи избори по стария избирателен кодекс ще постигнат тотално парламентарно мнозинство, тъй като БСП и Атака са напълно дискредитирани!!!
  На второ място интерес имат Кунева, Яни Янев и някои обновени десни формации, ако съумеят да прескочат бариерата!

 31. 31 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 514 Неутрално

  "от 14 юни насам правителството е "де факто" в оставка в очите на българските граждани"

  Мда, това верно е факт и много дразни упоритостта с която не го виждат. Може би защото не е написано в Монитор или Телеграф и не е парафирано от Делян Пеевски. Поне да бяха намерили свестен шеф на ДАНС, ама пък ги е страх какво той ще направи.

  Забавното е, че докато БСП се пекат на бавен огън техните приятелчета вече възстановяват мостовете с ГЕРБ:
  http://telegraf.bg/2013/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%8f%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%bf%d0%be/

 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  [quote#28:"shang"]станишев "Защото сме социалисти" и действителността, най-вече действията му. Неолиберал[/quote]Неолиберастията яко тресе БСП и е на път да отреже пъпната връв с "червените бабички" и бедните работници израждайки се в консервативна олигархична партия ... а в ляво трябва да се появи нещо друго

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Очевидно те няма да се откажат. Тоест, важното е ние да не се отказваме. И за да не звучи комунистическо - че си мерим инатите!

 34. 34 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Току що "експерта" премиер Олигарски заяви по БТВ, че няма обществено недоволство, само 20-ина недоволни и заради тях няма да си подаде оставката. А болния псевдо националист отишъл в парламента с полицейска палка. Е кой нормален би одобрил такова нещо? Тия ще запалят държавата! http://btvnews.bg/bulgaria/politika/hodete-da-si-vzemete-honorarite-zhritsi-na-lyubovta.html

 35. 35 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Днес народния"любимец" Волен Сидеров отиде на работа с полицейска палка в ръка,просто не е истина докъде може да стигне човешката низост......

 36. 36 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Хората очакваха от това правителство да бъде експертно, надпартийно и да работи за преодоляване на последиците от катастрофалната икономическа политика водена от ГЕРБ. Още първите стъпки на новият кабинет показаха, че това ще си останат само добри пожелания. Партийната мафия дори не се и опита да завоалира нещата - просто тръгна с рогата напред да показва кой сега ще се облажи от гювеча. Забравиха обаче едно - хората вече не са същите. Пред очите ми е пресконференцията на Орешарски и безгрижния хихот който обзе присъстващите след въпроса дали не се боят от протести заради назначението на Делян Пеевски. Тази сган показа по този начин какво мисли за собственния си народ - за тях ние сме нула, тъмна маса. Сега са извадени от равновесие - неочакваната реакция на обществото отдалечава визията им за спокойно и безгрижно плюскане. Оставката на кабинета прави невъзможен достъпът им до европейските фондове които ако се използват по предназначение ще предизвикат цивилизационен скок. Как БСП и ДПС усвояват въпросните фондове се видя при предишното им управление. Тия хора няма да се променят и затова протестите трябва да продължат до подаването на оставка.

 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  [quote#28:"shang"]станишев "Защото сме социалисти" и действителността, най-вече действията му. леолиберал,[/quote]БСП и Станишев що за социалисти са, щом дори не обещаха работа за всички и за всеки поотделно ... или социалната им политика е да не остане олигарх без хранилка? ... а работниците кучета ги яли ... бизнесът ако ще да им дава работа, ако ще да им плаща заплати = Да дерибействат на о;я нашите ...нали бизнеса е на БСП, а не работниците и безработните ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Я, колко помирителна статия. Колко кротко се говори в нея. Приятно съм изненадан, казвам това без ирония, защото от няколко дни сме заливани с някакви ескалации на учтивата истерия. Станахме читатели на откровено истерично звучащи послания, на чиито автори явно се е искало да изричат някакви ефектно звучащи, но кухи фрази, без да ги е грижа за същината на написаното от тях.

  Все пак и тук се допускат няколко грешки, лошото е, че те се изполват като база за по-нататъшни изводи. Никога не можем да стигнем до нещо вярно, ако базата ни е сгрешена.

  Най-напред иамме твърдението, че днешните протести се подкрепяли от 85% от хората. Това категорично не е истина. Всеки лесно може да се убеди в това, като си зададе въпроса: от произволно изброени 10 мои познати, дали има 9, които да са за протестите? Проверете сами. Цитираното число е вярно само за протестите от преди 2 седмици, за масовото, неподправено и дълбоко справедливо възмущение на хората от сагата около онова леке Пеевски и последвалите спонтанни протести. Тогава действително беше така, сега вече не е.

  А защо да не е? По две причини. Първата и по-важна е, че протестите видимо зациклиха поради липса на идеи и ясни цели. Какво искат протестиращите? Да ги изметем, погребем, изхвърлим, изринем и така нататък. Чудесно, ама как да стане това? Без избори няма да стане, невъзможно е. А на избори пък не бива да забравяме, че зад тези, дето трябва да се погребват и изхвърлят, стои доста внушителен по своята численост електорат. И какво? Да обявим избирателите им за не-хора, някакви унтерменши, на които да се отнеме право на глас? Несериозно е. А пък без избори хептен не става, да не си губим взаимно времето да си обясняваме защо не може.

  Втората причина е, че протестиращите сами, с поведението си (всъщност, най-справедливо е да се каже, че не с тяхното собствено поведение, ами заради онези, които решиха да говорят и пишат от тяхно име, без някой да ги е молил) отблъснаха доста от тези, които искрено ги подкрепяха в началото. Някой може ли да обясни смислено за какъв дявол бяха нужни тези откровено, ама откровено комплексарски изцепки "Ние сме умни, проспериращи и красиви" ? На кой беше казвано това, за чии уши беше предназначено? Този въпрос залсужава специално внимание, отговорът му е показателен за манталитета на тези, които изрекоха тази глупост и на тези, на които тя се харесва. Излиза, че или част от протестиращите (далеч не всички) са се имали за убити от градушка същества, подтиснати и без самочувствие, и едва на протеста са открили, че това не е така и не могат още да се нарадват от този факт. Или пък те винаги са го знаели и сега съзират един чудесен повод да го афишират, да го обявяват на всеки, пожелал да ги види. Нарцисизъм и глупост, впрочем - абсолютно чужди на голяма част от протестиращите, но незалужено лепнат им като петно, от услужливи до глупост медии (само си спомнете колко много снимки изгледахте досега по темата) и някакви странни хора, нахално решили, че могат да изричат тази глупост от името на всички протестиращи. Това отблъсна страшно много хора.

  Понякога се чудя кога в България ще бъде най-после научен неособено трудния урок, че "За нашата партия гласуват само много умни и можещи хора" е пагубен лозунг, самоубийствен и чудесно служещ за трайна загуба на електорат?

  Не на последно място трябва да се каже, че самите протестиращи протестираха доста лежерно, с кутийки бири в ръце и домашни любимци, съчетавайки полезното с приятното. В това няма нищо лошо, но когато наричаме вечерната разхода "протест" можем да го правим само със самоирония.

 39. 39 Профил на deepblue2
  deepblue2
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако паднело правителството щяло да има хаос.
  Аз тоя хаос по-голям не виждам.

 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  [quote#30:"Дедо Либен"]Кой има интерес да клати лодката? На първо място ГЕРБ[/quote]ГЕРБер без хранилка е природно бедствие ... за това сега "КРАСИВИТЕ" протестират ДеКалинкизацията няма да им понесе на мнозина. По-малките десни партии се усетиха, че ги "клатят" да наливат вода в мелницата на ГЕРБерите ... Съобщенията за смени на ръководства на държавни компании подлудяват калинките от страх и нещата стават на живот и смърт Още не са разбрали че ХУНТАТА падна, ама ще разберат. Не е добре никоя партия да управлява безконтролно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#39] от "deepblue2":

  Има, има.... отново служебно правителство и отбор С на калинките и мутрите.... не мерси!

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 42. 42 Профил на deepblue2
  deepblue2
  Рейтинг: 0 Неутрално


  [quote#41:"pesho_"] на калинките и мутрите[/quote]

  Калинките са по-добри от кърлежите.

 43. 44 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Доказателство, че протестът е спонтанен е това, че никой от управляващите го не зачита. Ако беше добре организиран, класически агресивен, досега всичко щеше да е уредено, както много добре знаем от опит. Вярата е винаги най-силното оръжие и виждаме как ни бият с него, те вярват, че протестът ще се размие, а ние НЕ вярваме, че ще успее. Защо? Защото сме умни и разумни и пресмятаме шансовете. Затова и само Мунчо протестираше. Зад всеки успех стои малко лудост, това е здравословна лудост, гарантираща победата.

 44. 45 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ПРОТЕСТИТЕ, ПРАВЯТ ЖИВОТА ПО-СВОБОДЕН!
  БСП-то и ДПС-то, са ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕ от властта и ЗАБРАНА да заемат ВЛИЯТЕЛНИ ПОСТОВЕ! Мисля, че те са тия, които ПРЕЧАТ н ВСИЧКИ ПАРТИИ, като ги поущряват, да са ПО-КРАДЛИВИ, ПО-ИДЕОЛОГИЧНИ, ПО-ЧАЛГАДЖИЙСКИ и др.

  ОСТАВКА!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 45. 46 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#45] от "Polusa":


  [quote#45:"Polusa"]БСП-то и ДПС-то, са ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕ от властта и ЗАБРАНА да заемат ВЛИЯТЕЛНИ ПОСТОВЕ! [/quote]


  Е добре де, ама как да стане това? С революция? Нали разбираш, че е дълбко невъзможно.

 46. 47 Профил на Miroslav Toshev
  Miroslav Toshev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какви протести са това, на група хора които няма какво да правят вечер и се чудят къде да си разхождат кучетата и децата. Другата България за разлика от тях работи денонощно и то за много по мал;о пари от "умните и красивите". Лозунгите сеят само омраза.

  http://hystericalparrhesia.wordpress.com/2013/06/18/first_time_as_tragedy_second_time_as_farce/

 47. 48 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1206 Любопитно

  До коментар [#44] от "petrana6":

  Ама наистина ли не разбирате, че най-големите мошенничества винаги се извършват зад гърба на някакъв протест, катаклизъм или извънредност???
  В момента ни е нужна опозиция ВЪТРЕ в парламента, защото и в момента се приемат закони.
  Нужна ни е политическа класа, която се е хванала за гушите и се гърчи, а не някакви сърдитковци скрити в будоарите си.

 48. 49 Профил на alienstl
  alienstl
  Рейтинг: 229 Неутрално
 49. 50 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#47] от "mirto":

  Не знам ,дали си прочел статията,но звучиш ,отвратително!

 50. 51 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#38] от "Вишински":

  Мазнииии , комунисте , протестира се с ЦЕЛ и идеи - СРЕЩУ тези :
  Капитализмът и неговите ',милионери" , нямат НИЩО общо с тези ДС- БКП - муцуни , които Партията направи 'капиталисти" ..За една нощ)
  КомунизЪмат си отиде , но КОМУНИНИСТИТЕ, ДС- сиситемата им , взаимовръзките , червената МАФИЯ - като физически лица , като семейства и служби и т.н. - си ОСТАНА ..
  Няма никаво ЕСТЕСТВЕНО забогатяване на тези муцуни , за да ги сравнявате с успелите на Запад..НИКАКВО ..
  Една криминална червена банда от видни БКП-ДС- "деятели" , се превърна в ОЛИГАРХИЯ ..Разликте ТУК и ТАМ -- са от земята до небето ..Нито ФОРД , нито Бил Гейтс , Бъфет или за който и да се сетите - НЕ е член на някаква Партия , която ограбвайки ДЪРЖАВНИ мангизи и имущество - КРИМИНАЛНО - са забогатяли и превърнали в ОЛИГАРХИЯ , управляваща ..
  Дори дядо Морган е бил пират - преди столетия НО , не преди 20 години , виден член на ДС- БКП..)) или пиртската партия БКП ..)
  Разбира се , целта ви е - пред младите - всичко да се забрави и да ви ПРИЕМЕМ за 'нормални" капиталисти: тимаджии, черепи, герговци, златевци ,манджуковци и сие ..
  На запад , МАФИЯТА, каквато сте , се гони до дупка..
  ТУК -искате да сте целите в бяло и да ви приемем за нормални капиталисти
  Няма да стане , макар че това ви е целта ..)
  Бандата наТошо , децата им , руските агенти - "нормални " капиталисти !!??? Хахахааааааа... Колкото в Русия -олигарсите !!??
  Важен е генезиса , произхода ви и КАК , пак сте се вкопчили във властта ..Криминални душици - без значение - доган или сик , или тим , или Р.Овч. и т.н...
  Написах го и пак ще го пиша - като за абоиригени ,червени, замазващи същността ,на нещата
  Няма Закон за вас , няма прокурори, няма ..за олигархията ..За творенията на любенгоцевци и сие..МАФИЯТА БКП-ДС..
  За разлика от онези - по горе - ВИЕ сте МАФИЯ ..Това е ...)

  BIG AL

  BIG AL
 51. 52 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 506 Неутрално

  НЕКА ВЪВЕДЕМ МАЛКО РЕД .

  ДОВЕЧЕРА ВСИЧКИ В РЕДИЦИ ПО 10 , В БЛОКОВЕ ПО 200 , НА 5 м. ДИСТАНЦИЯ .

  ДА ПОКАЖЕМ И ДИСЦИПЛИНА . ТАКА И ПРОВОКАТОРИТЕ НЯМА ДА ИМАТ ШАНС.

  НО ВСИЧКИ , НЯМА ВРЕМЕ .
  ЕЖЕЧАСНО ОКУПИРАТ ДЪРЖАВАТА .!!!!!!!!!!!!!!!!
  НАПРЕД НАРОДЕ .!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 52. 53 Профил на l.christova
  l.christova
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Има едни мистеориозни 3 минуса, дето се появяват почти на всеки коментар, незамисимо колко са плюсовете до тях.. Интересно явление.

 53. 54 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Скоро протестите ще стихнат. Не мисля, че имат потенциал да продължат най-малкото, защото нямат лидер, който да ги поведе. Сега дори и да излезе някой той ще бъде потъпкан напълно.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 54. 55 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  До коментар [#4] от "grand funk railroad":

  Докато изритаме руските подлоги и милиционерщината от Парламента!

  Чакай ве мой човек. Нали иритахте милиционерщината в лицето на ГЕРБ извън властта, дадохте я на БСП, ДПС и АТАКА. Къде виждаш сега милиционерщина. Стия ваши мантри, милиционерщина, ГЕРБ вече три месеца не е във власта вие милиционерщина та милиционерщина. Сега като ви подпука родната полиция на пиздеров, ще ви видя тогава..
  Ето сега готви се свалянето на кмета на София от вмаст.
  Като се сложи кмет от квотата на АТАКА и се забранят всякакви демонстрации, а се разрешат шествията на АТАКА, тогава да ви види батьо ви каква песен ще запеете.
  Вие май не правите разлика в поведението на Борисов и останалите. Борисов търсел властта на всяка цена но какво стана при най малката опасност от окървавяване на протестите предизвикани от шпиц командите на АТАКА и БСП правителството на ГЕРБ си подаде оставката. Сега Станишев и компания ви пеят че ви организира ГЕРБ и вие си мълчите. Ми заведете дело срещу Станишев за клемвета. Клевета, че ГЕРБ ви организира протестите. Станишев говореше, че той не търсел власта на всяка цена но какво става, вие протестирате вече четиринайсети ден Станишев не си подава оставката. Дори имаше провокация от страна на АТАКА с ,,нападението,, на тяхната централа, което нападение го преписаха и БСП и ДПС и най вече АТАКА на мирно протестиращите. Та това е от мен, един демократ милеещ за демокрацията узурпирана от партия която никога не признава човешката демокрация, партия признаваща само нейната демокрация.

 55. 56 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Оценителите,защо не се преброите пред НДК. Така с натискане на клавиш е измамно!

 56. 58 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#38] от "Вишински":

  ще си направя още 200 регистрации, за да успея да ти сложа минусите, които заслужаваш.

  ама Н-И-Щ-И-Ч-К-О не си рабрал за протестите.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 57. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  [quote#42:"deepblue2"]Калинките са по-добри от кърлежите. [/quote]++++ Б Р А В О !!! +++ Тази мисъл е сериозен кандидат за "Цитат на годината !"
  ### Казваме им калинки, ама ако се гледа като на скакалци в огромно количество и те са си напаст Божия. Когато не са в безконтролна власт и малко са по-поносими от кърлежите.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 60 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 723 Любопитно

  До коментар [#53] от "l.christova":

  има и от последните два дни 10-ина чисто нови регистрации във форума ... дали има общо?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 59. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  [quote#51:"BIG AL"]Капитализмът и неговите ',милионери" , нямат НИЩО общо с тези ДС- БКП - муцуни , които Партията направи 'капиталисти" ) [/quote]+++ Капиталистите и техните милионери нямат нищо общо с Номенклатурата и нашите Милиционери ! Разлика колкото между ""ромите" и "ромЕите" само звучат близко. За това нашия "капитализъм" е ялов и безплоден - оцеляващ единствено на хранилка сред "наши"
  За това и НЕ ПУСКАТ нормален бизнес в БГ !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 62 Профил на dartagnan
  dartagnan
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Днес е първия шанс след 90та година. Първите заминали българи почнаха да се връщат и в същото време неопорочните деца от комунизма станаха пълнолетни и добиха граждански опит !

 61. 63 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3007 Гневно

  Протестите трябва да продължат дълго. Трябва всички ние да си планираме идващите дни и да редуваме участието с почивки. Те не могат да издържат. Трябва ние да издържим.

  подпис
 62. 64 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  До коментар [#54] от "mnogosamkrasiva":
  "Не мисля, че имат потенциал да продължат най-малкото, защото нямат лидер, който да ги поведе"

  Колко си далеч от истината. Ние нямаме нужда от лидери. Ние сме самостоятелни личности.

  подпис
 63. 65 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 787 Любопитно

  Някои тук в този форум не разбират- с гражданите това управление се отнася като с "поданници",олигархияа открито и безсрамно кадрува из институциите,икономиката е в тотално затишие,переспективите откъм евро фондове все повече клонят към нула/ именно заради първото и второто /. Вероятността за сериозни реформи е никаква,при досега показаното "лидерство" и "компетентност" на Олигарски и сие,легитимността на управлението е под абсолютен въпрос-и преди протестите,комбинираният вот за трите управляващи партии беше под 25% от общия брой избиратели,какъв ли би бил днес? Особено след изпълненията на Сидеров и "катарзиса" на Станишев?
  И слепите вече виждат, че въпросът не "дали",а "кога".....

 64. 66 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  [quote#54:"mnogosamkrasiva"]Скоро протестите ще стихнат. Не мисля, че имат потенциал да продължат най-малкото, защото нямат лидер, който да ги поведе. Сега дори и да излезе някой той ще бъде потъпкан напълно. [/quote]Опасявам се, че сте права. С вдигането на медйна пушилка където всеки пише блогове, туитове, прокламации и философски есета най-накрая се стига до едно голямо нищо. Власт с пърформънси и хепънинги не се сваля.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 65. 67 Профил на Пешо Атома
  Пешо Атома
  Рейтинг: 395 Весело

  ДО КОГА????

  До като се свършат парите на спонсорите на протестиращите!!!!

 66. 68 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  [quote#48:"ju.li"]В момента ни е нужна опозиция ВЪТРЕ в парламента, защото и в момента се приемат закони. Нужна ни е политическа класа, която се е хванала за гушите и се гърчи, а не някакви сърдитковци скрити в будоарите си. [/quote]Това е толкова тъпо, че се затруднявам да го коментирам. При сегашното съотношение на силите в парламента ГЕРБ са безгласна буква. Проста аритметика - която явно не е по силите на всеки.

  Единственият възможност за активна опозиция е извън парламента - чрез участие в протестите За съжаление, ГЕРБ още се въздържа от това.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 67. 69 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#66:"Nikolay UK"]Власт с пърформънси и хепънинги не се сваля. [/quote]

 68. 70 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1485 Весело

  [quote#36:"koko65bg"]Хората очакваха от това правителство да бъде експертно, надпартийно и да работи за преодоляване на последиците от катастрофалната икономическа политика водена от ГЕРБ.[/quote]Ако смятате, че управлението на ГЕРБ бе катастрофално, то явно не познавате значението на думата "катастрофа". Но не е фатално - скоро ще го научите.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 69. 71 Профил на Пешо Атома
  Пешо Атома
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#47:"mirto"]Какви протести са това, на група хора които няма какво да правят вечер и се чудят къде да си разхождат кучетата и децата. [/quote]
  „ИЗВИНЕТЕ, ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ, А НЯКАКВА ПЕРВЕРЗИЯ. ПЕТ ПАРТИИ, ВМЕСТО ДА СЕ ЗАСРАМЯТ ЗАРАДИ ИЗБОРНИЯ СИ ПРОВАЛ, ИМАТ ДОСТА НАХАЛНО ПОВЕДЕНИЕ. Разбирам, че оттук-насетне всяка партия, която не е успяла да влезе в парламента, има пълното морално право да тропа по масата и да иска предсрочни избори. Ако пак не успее да влезе, пак ще тропа и пак ще иска предсрочен вот и така до безкрай. Ами че ако след предсрочните избори Светльо Витков, примерно, не успее да влезе в Народното събрание, и него ли трябва да обгрижваме, да го дундуркаме, да му съчувстваме и да плачем за непредставените му в парламента избиратели?
  Извинете, това вече не е демокрация, а някаква перверзия. Въпросните пет партии, вместо да се засрамят заради изборния си провал, сега имат претенции и планове за излизане от кризата. Ами че те хората само преди месец и нещо се произнесоха и за претенциите и за плановете им. Доста нахално поведение…“

 70. 72 Профил на sardaukar
  sardaukar
  Рейтинг: 229 Неутрално
 71. 73 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#36:"koko65bg"]

  Хората очакваха от това правителство да бъде експертно, надпартийно и да работи за преодоляване на последиците от катастрофалната икономическа политика водена от ГЕРБ.[/quote]
  Ако обичате не представяйте лъжите на Станишев, като очаквания на хората.
  Тези измами станаха вече ежедневни, Станишев дори си позволи да представи сегашните протести като продължение на февруарските срещу Герб. Сега върви подмяната , че БСП предложила това което хората искат, т.е програмно експертен буламач, очевадно без програма и без експерти.

 72. 74 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1485 Весело

  [quote#30:"Дедо Либен"]Кой има интерес да клати лодката?На първо място ГЕРБ[/quote]Винаги можем да разчитаме на тъмносинята агитка да удари едно рамо на тъмночервената.

  Айде, ДСБ-ари, юруш в протест срещу искането за предсрочни избори! Да защитим статуквото! Вашите приятели в Парламента имат нужда от Вас!

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 73. 75 Профил на Пешо Атома
  Пешо Атома
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#40:"t' Ankus"]ГЕРБер без хранилка е природно бедствие ... за това сега "КРАСИВИТЕ" протестират[/quote]
  Имаше избори. Народът се произнесе кои да са в парламента. Парламентът избра правителство.
  Протестиращите искат оставката на това правителство, т.е. те протестират срещу българския народ.
  Пълен цирк!
  Поне да кажат, че протестират срещу избирателната система, за да има някаква логика!
  И още:
  Протестиращите(истинските, НЕ кибиците) от КОИ са:
  - от гласувалите за тези партии, които са в Парламента?!
  - от гласувалите за тези партии, които НЕ са в Парламента?!
  - или това са НЕгласували на Избори 2013?!
  Важно е да се знае, за да се разбере какъв е Мотивът на тези хора да протестират и имат ли морално право на това?!
  Защото, да протестираш срещу които си избрал на Избори е едно, да протестиращ срещу които НЕ си избрал(други си избрал!) на Избори е друго, а трето е да протестираш ако въобще НЕ си избирал!!!"

 74. 76 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#70:"Nikolay UK"]управлението на ГЕРБ [/quote]

  Разбира се, че не беше катастрофално. Поне за сега катастрофа не се вижда......Но, управлението на Герб продължи безвремието и отложи решаването на най главните проблеми на страната за неопределено време, продължи комфорта на олигархията и монополите.....И на практика само в нюансите се различаваше от двойната и тройната коалиции.

 75. 77 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#73:"olly"] Станишев дори си позволи да представи сегашните протести като продължение на февруарските срещу Герб[/quote]

  Не забравяйте все пак, че ако не беше оставката на Борисов, Герб още можеха да управляват. И редовните избори щяха да се състоят след 10 дена...

 76. 78 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  [quote#74:"Nikolay UK"]Да защитим статуквото[/quote]

  Това вие ли го казвате!?

 77. 79 Профил на Пешо Атома
  Пешо Атома
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#40:"t' Ankus"]ГЕРБер без хранилка е природно бедствие ... за това сега "КРАСИВИТЕ" протестират[/quote]
  За това ДА ИЗЦИЦАМЕ подстрекателите .... Да продължи работата на правителството.... да продължат и протестите докато банкрутират спонсорите им бандетата от СИК крепещи будите... все пак 80,000 лв. на ден добре е в тая криза.... така се самозадоволява част от населението....
  А седерастията пак ша си е 2 файтона или дай Боже да отхапят 10-на % от ГЕРП ще направи БСП първа сила в следващ парламент.
  И Боцко и Цоцко на съд!!!!

 78. 80 Профил на Пешо Атома
  Пешо Атома
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#77:"dobrich"]Не забравяйте все пак, че ако не беше оставката на Борисов, Герб още можеха да управляват.[/quote]
  Е да де, ама той избяга!!!!! Като ПЛЪХ избяга от потъващия кораб!

 79. 81 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Едно много силно обръщение на социалиста Кольо Парамов към Станишев:
  СЕРГЕЙ, ИДИ СИ БЕЗ КРЪВ!
  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/10301-sergei-idi-si-bez-krav.html

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 80. 82 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  [quote#70:"Nikolay UK"]Ако смятате, че управлението на ГЕРБ бе катастрофално, то явно не познавате значението на думата "катастрофа". [/quote]

  Управлението на ГЕРБ не беше катастрофално в националин мащаб - такова беше управлението на Жан Виденов. Но то беше катастрофално за около 200 хиляди частни фирми, които не издържаха на корпоративния натиск, на бюрократичната преса, на институционализирания рекет на държавата.

  Сегашното управление на национа-социалистическия алианс, ако се задържи, ще бъде наистина катастрофално. Може би стана добре, че тези непрокопсаници дойдоха на власт - те наистина събудиха самозащитните реакции на нацията. И ще си платят за това, а ГЕРБ няма да се върне на власт.

  Уин-уин ситюейшън.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 83 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 400 Неутрално

  [quote#30:"Дедо Либен"]Кой има интерес да клати лодката?[/quote]
  Народа. Това блато в което сме затънали, трябва най-сетне да се раздвижи.

 82. 84 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1485 Весело

  [quote#82:"Norman Granz"]Управлението на ГЕРБ не беше катастрофално в националин мащаб - такова беше управлението на Жан Виденов. Но то беше катастрофално за около 200 хиляди частни фирми[/quote]Вие казвате, че ако не беше ГЕРБ кризата щеше да ни помине и никой нямаше да загуби работа и никоя фирма нямаше да загуби клиенти? Щяхме да сме остров на блажените всред заобикалящата ни световна икономическа криза?

  Оставам с впечталението, че, всъщност, най-големият проблем на България е дефицитът по отношение на логическото мислене у голяма част от населението.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 83. 85 Профил на az_protestiram
  az_protestiram
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#24] от "emi1ian":

  "Това е най-гнусното и анти-българско народно събрание и правителство което аз съм виждал през живота си. "

  Подкрепям изказването ти с 2 ръце!!! Абсолютно вярно!!! Срам и позор за нацията са тези в парламента!

 84. 86 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#84] от "Nikolay UK":
  Не може да има спор, че кризата е в мек вариант у нас е заслуга на първо място на лично на Дянков и политическата му поддръжка от Герб.
  Да, доста дребни фалираха и доста едри са в батака, но това е нормално за субекти, които са си мислели, че веднъж установили бизнес и чекмедже и това ще е веднъж за винаги.
  Едрите - всички до един са поплитически свързани.
  Герб, като най-обикновени милиционери в началото се държаха що-годе добре и дисциплинирано, но след пъвата половина на мандата усетиха що за играчка е властта, а накрая усещайки вероятността да не са на позиция го удариха през просото.

 85. 87 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#84] от "Nikolay UK":
  [quote#84:"Nikolay UK"]Вие казвате, че ако не беше ГЕРБ кризата щеше да ни помине и никой нямаше да загуби работа и никоя фирма нямаше да загуби клиенти? [/quote]
  Факт е обаче, че в повечето страни от ЕС, а и в доста извън него, се постига приличен икономически растеж. Това показва, че правителствата там се справят, провеждайки антикризисни мерки. Кризата не е нещо универсално, на което да се позоваваш и по този начин да оправдаваш собствената си некомпетентност и нерешителност. Преди 3 г. Костов предложи на ГЕРБ групирани в 6, общо около 80 мерки за неутрализиране и преодоляване на кризата, но нарцистичния Боце остана глух.
  Давам ти линк към статията на Костов - "Кризата в Европа, кризата в България", актуална е, както и преди 3 г.
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3650
  От анализа, който е направен, можем да направим извода, че кризата в България може да се задълбочи и още, но от друга страна не е проблем с компетентно управление тя да бъде преодоляна.

 86. 88 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  [quote#87:"choss"] Преди 3 г. Костов предложи на ГЕРБ групирани в 6, общо около 80 мерки за неутрализиране и преодоляване на кризата, но нарцистичния Боце остана глух.Давам ти линк към статията на Костов - "Кризата в Европа, кризата в България", актуална е, както и преди 3 г.http://dsb.bg/bg/blogs/article/3650 [/quote]Статията, която пращате не е лоша, но оставам с впечатление, че не сте я чел. Никъде в нея не става дума за 6 или 80 мерки. Просто описва някои (но далеч не всички) причини за икономическата ситуация в ЕС и България.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 87. 89 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#87] от "choss":

  Стига бе хора, докога с тоя Костов бе? 12 години спорим, 1000 пъти ви бе обяснено че никакъв супер експерт не е, има куп показатели за това, вие пак си продължавате.
  Този човек разпродаде чрез масовата а и касовата приватизацич хиляди предприятия на червени и сини мутри.
  Инвестициите през мандата на Герб са в пъти повече от Костов, Стига с това отричане на реалностите, разбираме че бе младостта и вярата ви, но спрете се вече, пречите на децата си с тази идиотии.

 88. 90 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#32] от "t' Ankus": То и десните ги тресе либерастията,откъде и да погледнеш отвсякъде либерасти надничат. мани другото ама и нашите предприемачи и те либерасти. Гонят хората максимална печалба, ами че иначе откъде за яхти,майбаси и курви. Работниците да духат супата.

 89. 91 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#90] от "neznaiko_2011":
  Модерно е да либеерастееш - нещо като "печат за качество на тарикат" по българските разбирания. Не знаят обаче по какъв път са тръгнали и къде свършва пътя на неолибералите = Делят света на Златен милиард хора и Лош милиард . Понеже ресурсите на Планетата са малко ... лошия милиард трябва да изчезне веднага, другите 6 милиарда поетапно и целия ресурс да остане за златния милиард - Фюрера изглежда като Майка Тереза пред тези човеконенависници.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 90. 92 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  [quote#90:"neznaiko_2011"]То и десните ги тресе либерастията[/quote]ТРЕСЕ ги десните РЕВАНШИЗЪМ и садистични наклонности, но се крият зад демократични маски ... На практика искат да трепят комунисти с лопата по главата и да се изживяват като надзиратели в концлагер. На мен не са ми чужди нито демократични, нито либерални, нито социални идеи, нито комунистически. Никоя идея не е лоша, стига да не е прекъсната връзката с морала, здравия разум и целесъобразността. Либерално означава свобода да се развиваш ( и другите също), а не свобода да крадеш и безчинстваш.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 91. 93 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  [quote#90:"neznaiko_2011"] нашите предприемачи и те либерасти[/quote]Най голямата трагедия е да не си наясно със себе си (например дали си мъж или жена) Нашите предприемачи не са наясно със себе си : Бизнесмени ли са, комунисти ли са, от службите ли са , свободни ли са, зависими ли са, консерватори ли са , либерали ли са ... Чувстват "непълно служебно съответствие" (тоя задник не е за тоя стол) и за това си избиват комплексуте по описания от вас начин Нещастни дребни хорица ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 92. 94 Профил на marcusjunius
  marcusjunius
  Рейтинг: 506 Неутрално

  БСП-лидерът Сергей Станишев пророчески отбелязва: "Понякога на шега се замислям, че ако някой ден заживеем в мирно сътрудничество с извънземна форма на разум, то на власт е наложително да бъдат социалистите…"

  Значи съм бил прав! Заклевам се, че не съм чел признанието на Станишев, за да напиша преди месец в блога си това:

  "Аз съм убеден, че сред нас живеят извънземни, а най-вероятно ни и управляват. Иначе не мога да си представя какви трябва да са тези хора – политици, военни, държавни мошеници и мастити корпоративни измамници – които нарочно се опитват да унищожат своя собствен вид. Възможно ли е човеци да издигат в култ търговията с власт и влияние и в нейно име да тровят, убиват, преследват, лъжат и заробват своите събратя и да унищожават планетата си? Аз лично се надявам, че тези всичките са извънземни, защото тогава би имало някаква надежда, че ние, останалите, робите, можем да бъдем различни, свободни, добри и обичащи. Но, честна дума, ако „владетелите“ на света наистина са хора като останалите, тогава всички ние заслужаваме съдбата си.

  Така че молете се притежателите на държавната и корпоративната власт да са извънземни. "

 93. 95 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1588 Гневно

  "Като ненадминат до днес връх на държавническа мъдрост и пример за отказ от собствени интереси в името на националните си остава решението на социалистите Николай Добрев и Георги Първанов в бурните часове на 4 февруари 1997 година. Тогава те върнаха мандата за създаване на второ социалистическо правителство и спасиха страната от граждански сблъсъци, от разрастване на тежката икономическа и политическа криза. И постигнаха Декларация за националното съгласие.

  Няма съмнение, че националното съгласие, търсенето на общонационални приоритети и национални каузи са част от веруюто на българските социалисти." (курсивът мой).

  Нагъл....."Държавническа мъдрост" проявили...Алооо,Серго - живи сме и помним,че изкарахме крадливата ви партия от парламента,след като го запалихме!!!

 94. 96 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  Тоя още ли не е подал оставка ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 95. 97 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#24] от "emi1ian":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++

  Ръй! Ръй!
 96. 98 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#26] от "fallon_fallon #ДАНСwithme":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++

  Ръй! Ръй!
 97. 99 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Орешарски днес най-нагло е казал в Брюксел, че няма намерение да подава оставка докато парламентът го подкрепя. Явно се кани да управлява четири години.

  С Миков се надпреварват кой е по-нагъл.

 98. 100 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#63] от "Иван К":
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Ръй! Ръй!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK