От блоговете: Борба на две различни визии как живеем живота си

От блоговете: Борба на две различни визии как живеем живота си

© Георги КожухаровПрепубликуваме текста от блога на Георги Камов - Innovationation. Заглавието и вътрешните заглавия са на "Дневник". Оригиналното е "Мисли в метрото след протеста".


Случи се така, че от няколко дни насам вървя в една посока с някакви хора по улиците на български градове и демонстрирам явно несъгласие. Но с тези деца, ученици, студенти, пораснали деца, семейни двойки, гей двойки, пенсионери, мениджъри, активисти, предприемачи и обикновени интернет лумпени не протестираме срещу правителството. Нито срещу БСП или която и да е друга партия. Нито срещу Пеевски.


Голямата разлика, пропастта, разломът е много по-дълбоко. Разделението е между това дали се развиваш, живееш и успяваш за сметка на хората и средата или благодарение на тях. Между това дали тъпчеш, премазваш и преминаваш през всичко по пътя си в името на личните си амбиции или инвестираш усилията си в това да вървиш нагоре, като буташ, караш и натискаш всичко и всички около себе си да дават най-доброто от себе си.
Това е борба на две различни визии за това как живеем живота си


На два различни типа ценности. За това дали спиралата върви надолу към "всеки за себе си" или нагоре към "всички заедно".


Протестите са израз на лична социална отговорност.
На сигнал, че средата ни принадлежи.
На първа стъпка извън капсулата за изолация от останалия свят.


Това е важно. Защото някой ни излъга, че единственият начин за промяна минава през политическата система. Че между гласуванията на четири или по-малко години не се случва нищо, което да ни засяга и сме свободни да си гледаме работата и да не се оглеждаме наоколо. Но ако трябва да сме научили нещо от дългия ни съвместен живот с политическата класа, то е следното: устойчивият и дългосрочен начин за промяна се случва благодарение на хората, които са осъзнали своя личен потенциал за социална промяна.


Това е лоша новина, ако смятаме, че нови избори, нова партия или нова конституция ще ни "оправят". Това е добра новина, ако смятаме, че като хора (заедно и поотделно) играем основна роля в процеса на промяна.


Чакайте малко. Предполага се, че промените, създадени през политическата система, са най-устойчиви и непостижими като въздействие спрямо усилията на отделни хора, колкото и социално отговорни да са те. Закони, правила, принципи - звучи стабилно, нали?


Последният четвърт век по тези места ни доказа, че те всъщност са най-неустойчивите. И причината не е, че държавата е превърната в инструмент на "лобита", "бизнес интереси", "мутри" или "мафия". Това са лесните и бързи думи, които излизат на повърхността. Причината е, че държавата е превърната в инструмент за употреба на хората и средата, а по дефиниция би трябвало да бъде инструмент за развитието им. И когато хората и средата трябва да бъдат употребени за нещо по-актуално, държавата е най-ефективният начин за това.


Това е големият ни проблем.


Държавата просто има за свои клиенти не нас, гражданите, а някакви други хора


И техните лица не са на плакатите. Как, тогава, можем да очакваме държавата да е източник на радикално новите решения при положение, че тя е източник на болезнено познатите стари проблеми?


Държавата няма да поеме лидерска роля за промяна, независимо кой е начело на някоя важна институция или коя партия е на власт. Това не значи, че трябва да сме против нея и да отричаме - това значи да не й прехвърляме отговорност, каквато тя няма как да понесе в момента. Ако я поставим в началото на процеса за промяна, ще го блокираме още преди да е започнал.


Деинституционализацията на домовете за деца не беше стартирана от държавата. Институциите реагираха чак когато видяха един филм на Би Би Си, който преля чашата и засили ефекта от неуморната работа на десетки, стотици хора и организации в продължение на месеци и години. Държавата се опари, реагира и бавно промени курса.


Защото тя не е първата стъпка за решаването на социален проблем, а последната. Тя реагира на вече създадени и работещи неща - иначе ги вади от въздуха и прави стратегии и планове за действие, които никой не чете докрай и никой няма намерение да изпълнява докрай.


Това е лоша новина, ако смятаме, че ще се "оправим" отгоре и със светкавична промяна на институции и правила. Това е добра новина, ако смятаме, че


истинската промяна е бавна, постепенна, идва отдолу


и остава да работи много след като са си тръгнали и последните протестиращи.


Протестът има конкретни политически искания и това е много важно. Но решенията на ключовите ни проблеми - от образованието до изоставените села - излизат много извън политическата сфера. Затова въпроси като "Ами сега за кого ще гласувам?" са важни, но не са най-важните.


Преди да гласуваш за когото и да било, гласувай за себе си.


Работиш някъде. Учиш някъде. Помагаш на някакви хора. Продаваш на някакви хора. Решаваш проблем. Създаваш възможност. Започни с това, върху което имаш контрол - колкото и да ти се иска, нямаш пълен контрол върху политическата система. Няма и да имаш. Но имаш пълен контрол върху желанията и способностите си.


Промяната идва първо от отделни хора, групи, организации и компании със социална отговорност, които могат да решават проблеми по нов и интересен начин. Всички останали вървят след тях, присъединяват се към тях или се правят, че не ги забелязват, докато вече нямат друг избор.


Това, което отличава първите от останалите, е разбирането, че да дадеш най-доброто от себе си вече не е достатъчно. Трябва да го използваш, за да променяш средата около теб към по-добро. Да създаваш нови, впечатляващи неща, които карат хората да се чувстват специални. Които им създават усещането, че участват в нещо по-голямо и по-важно от самите тях. Които им помагат да живеят по-устойчиво, по-смислено и с по-голяма грижа за бъдещето. Те го правят, защото са убедени, че личният успех пряко зависи от това дали взимаш останалите с теб по пътя нагоре или ги използваш като трамплин, тласкайки ги надолу.


Не се съмнявай в това, че онези хора от другата страна на пропастта дават най-доброто от себе си, за да запазят ситуацията в своя полза. Те са доказани професионалисти. Затова трябва да си по-креативен от тях, по-специален от тях, по-настоятелен от тях, по-упорит от тях, по-уверен от тях, по-нахъсан от тях, по-добър от тях, по-важен от тях.


По-различен от тях.


Нямаш шанс, ако играеш тяхната игра

Трябва да измислиш своя собствена. Трябва да дадеш на обществото ни много по-амбициозни цели от борба с корупцията, работни места, правова държава и добро образование. Такива новаторски решения, които не могат да бъдат изтрити за един ден или един мандат.


Не искам да живея в нормална страна.
Искам да живея в страхотна страна.


Тя не се създава от нормални партии или държавни институции.
А се създава от страхотни хора.


Твоята работилница за идеи сега е цяла една държава. Не знам какво мислиш да правиш с нея, но това е шанс, който не е за изпускане.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на _franprix_
  _franprix_
  Рейтинг: 381 Весело
 2. 2 Профил на Lowkey
  Lowkey
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Защо Дневник още мълчи за това, че извънпарламентарните партии са оставени без субсидия!!!

 3. 3 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  България не е нормална държава. Да не се правим, че го откриваме сега.

  Тепърва ще трябва да се борим с мафията.

 4. 4 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  За съжаление, тези протести дадоха възможност на всякакви графомани да изпълват публичното пространство със своите излияния. Това рискува да удави протеста в какафония от шум, която рискува да замаже и отклони вниманието от най-важното искане на протеста:

  Нови избори в най-скоро време.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 5. 5 Профил на volana
  volana
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Най-после един подготвен отвсякъде човек!Благодаря за точните слова!Ако ми позволиш само ще добавя цитат от Мечо Пух-"Когато не знаеш къде отиваш,винаги отиваш другаде".

 6. 6 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nikolay UK":

  Избори, но как да гласувам? А после какво?

  Много е добре, че има хора като този, които си задават тези въпроси, и се опитват да помогнат на себе си и на околните с намирането на отговор.

 7. 7 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  [quote#2:"LowKey"]Защо Дневник още мълчи за това, че извънпарламентарните партии са оставени без субсидия![/quote]
  БСП и ДПС подло ще завъртят кранчето на извънпарламентарната опозиция и ще се оправдаят с "искане на обществото". В тази мътна какафония от блогове и всячески интелектуални диарии най-лесно се лови риба.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 8. 8 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  [quote#6:"borisuser"]Избори, но как да гласувам? А после какво? [/quote]Ако ситуацията от последните месеци не е изяснила този въпрос, значи няма как да Ви се помогне. Спокойно може още години и десетилетия да умувате. БСП и ДПС могат само да спечелят ако протестите придобият такъв исихастки уклон.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Няколко поколения ще се учат на морал и демокрация и после ще има нормална държава.Все повече хора се замислят.Ще стане !След 100г.

 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#7] от "Nikolay UK":

  Нищо подло няма, правилата са едни за всички.... не можем да хрантути от бюджета несъстояли се партийки когато има 465 000 безработни в стната.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#3] от "Х":

  България си е много нормално държава, такава си е от таман 1878 година..... що изведнъж решихте че от утре ще се измени на 180 градуса???

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на Kolchev
  Kolchev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Двама се карат, третият печели.

 13. 13 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  И този синковец хрантутник говори глупости и не казва нищо по-различно от червените политолози и други негодници.Лечението е смяна на системата от тотален комунизъм към Германски модел на демокрация ,чрез основно прочистване на обществото от комунисти и техните наследници,ДС и техните клакьори все началници и многознаещи и учили все право,икономика,политология,социология и други измислени специалности с една цел:ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ УРЕДЕНИ.Смрад и ужас.И всичко това младото поколение викачи не го вижда.

 14. 14 Профил на Lowkey
  Lowkey
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nikolay UK":

  Това е работа на Волен. Още първите дни на парламента те изготвиха закона и имаше несъгласие от ДПС, но Волен им е извил ръцете. Всичко е за да не получават субсидия НФСБ!

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  [quote#9:"hodounski"]Няколко поколения ще се учат на морал и демокрация и после ще има нормална държава.[/quote]Морала не е учи ... написан е в сърцето ти. Генетично е заложено у всеки дали да бъде вълк или теле ... и си върви със съответния морал !!! = ама не е еднакъв за вълците и за телетата.Сега е актуален морала на вълците =няма начин да бъдат променени,само може да им се намали бройката- морално според телета

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#9] от "hodounski":

  "Все повече хора се замислят" ТОВА Е КЛЮЧЪТ.
  Преживях/ме/ перестройката, гласността /свободата на словото/.
  Библейски словото предхожда замислянето. Нормално е - болката ражда стона преди да разберем причината.
  Време е да започнем да мислим. Време е за свобода на мисълта.

  От идиоти отговор не чакам
 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  [quote#13:"adenauer"]чрез основно прочистване на обществото от ... и техните наследници,[/quote] ... такива призиви в електронни медии би трябвало да водят до самосезиране ...
  Времето на "мустаците" отдаван свърши

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  [quote#7:"Nikolay UK"]извънпарламентарната опозиция[/quote]Хората не искат и да чуят за някакви маргинали без идеи или връзка с действителността ... поне така казаха на 12 МАЙ тази година. Имаше някакви над 40 на брой в изборните списъци. Не си взеха приемния изпит за Парламента. Да им пожелаем успех за следващия път. И УМНАТА

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Двете визии за обществото НЕ зависят от социалния статус, а изцяло от това дали си закачен за далаверка или хранилка.
  Пример 1 : Пенсионер на минимална пенсия е предоволен, ако за мижави пари го уредят и за пазач = той е сред креативните и успешните ...
  Пример 2 : Бизнесмен с десетина работника не недоволен и протестира, защото "вътрешни хора " му отмъкват поръчки и го оставят на капчука да чака случаен дъжд = ЛУЗЪР

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  [quote#15:"t' Ankus"] Генетично е заложено у всеки дали да бъде вълк или теле ... [/quote]

  Наблюденията ми са, че моралът по тази територия повече се доближава до този на хиените - кланово-общинен-мършояден

 21. 21 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ей, няма да се научите да четете книги. Индивидуализмът срещу колективизмът се изтърка отдавна. Но сте заспали някъде преди около 50-60 години.

  България е древна и заслужава много повече!
 22. 22 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#15:"t' Ankus"]Генетично е заложено у всеки дали да бъде вълк или теле ... и си върви със съответния морал[/quote]
  Тази уникална тъпотия как успя да я родиш????????
  Ей, мамка му, генетично ви е заложена способността да ги раждате такива тъпотии.

  България е древна и заслужава много повече!
 23. 23 Профил на Кака Пенка
  Кака Пенка
  Рейтинг: 537 Гневно

  Ей как скачате, когато някой ви каже, че трябва да се работи и да се мисли. Ми как да стане по друг начин?

 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#6] от "borisuser":
  Много е добре, че има хора като този, които си задават тези въпроси, и се опитват да помогнат на себе си и на околните с намирането на отговор"

  -Ако с протестите,а е сигурно,че е така,докарате пак крадливата пасмина ГЕРБ,всуе сте се хабили.Жалко,че употребихте красивия български език за такава грозна кауза

 25. 25 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nikolay UK":
  Нещата трябва да се обговарят. Това е нормалния начин.
  За съжаление, аз не мога да си спомня нашите тепегьози комунисти, потомствени терористи, да са проявили малко от малко чувство за приличие в най-новата ни история и отстъпват само когато паветата почнат да трополят по главите им.
  Това неминуемо ще им се случи, но кому е нужно и защо трябва да се стига до там.

 26. 26 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  [quote#25:"k_"]За съжаление, аз не мога да си спомня нашите тепегьози комунисти, потомствени терористи, да са проявили малко от малко чувство за приличие в най-новата ни история и отстъпват само когато паветата почнат да трополят по главите им. [/quote]Това се опитвам и аз да кажа. С пърформанси и хепънинги, за съжаление, няма да стане.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#18] от "t' Ankus":
  Тук пич много си се объркал, и ако си само ти не би било проблем. Сегашните т.н. "овластени" не разчетоха изборните резултати. Няма такова нещо като "народа си каза думата на 12ти Май". Това не е Турция където повече от 50% гласуват ЗА и си харесват Ердоган, докато другите го ненавиждат и съществува културен разлом в обществото.
  Тука нашите синковци са на кантар, реално огромното мнозинство ги ненавижда, а те тръгнаха през просто подкокоросани от патроните си загубиха и капчицата доверие.
  Сега ще се опитват да го купупват с някви си 50 кинта за "майките", не всичките, и обещания за парче пица след Нова година. В същото време смрадливите им туловища изпълват канцеларии и дирекции из властта, задръствайки тоалетните на етажите в администрацията.


 28. 28 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Едно време имаше един виц за двете разновидности живот жизнь и life. Тези са убденеи че за народа се полага само жизнь а за тях които окрадоха създаването от поколения българи life...Но иде Видьов ден....

 29. 29 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Чудесен текст, поздрави за автора! Който има очи, да гледа, който има уши, да слуша. За останалите - дано прогледнат и прочуят бързо, че имаме нужда от всяка душа, за да преизградим тази страна по един интелигентен и креативен начин и загърбим завинаги досегашната партийна посредственост, алчност и безочливост.

 30. 30 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Това е големият ни проблем."
  Благодаря, Авторе, четох те и по-нататък.
  Нека си пожелаем "За повече Общество в собствено Политиката" и с това да приключим.
  Много по-сложно е, но трябва да ни светне, като Структурен проблем в системата на политическото ни Общуване.
  Там е заровено кучето, но тези, които го сещат са и най-старателните, които го прикриват.
  Лошо, че и много, а все върху всички нас пада.
  Андрешковиадата трудно се спира...

 31. 31 Профил на dolcevita
  dolcevita
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Страхотна статия!
  Дано повече хора помислят и осъзнаят, че животът ни зависи от нас, от това да сме взискателни и критични! Недопустимо е да оставим това мъртво-родено правителство на власт, крепено от една извратена псевдо коалиция.

 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  [quote#27:"k_"]Тука нашите синковци са на кантар,[/quote]Това означава, че другата половина ненавижда другите БСП не е толкова силна ... мнозина гласуваха за БСП за да спрат Хунтата ГЕРБ[quote#27:"k_"] реално огромното мнозинство ги ненавижда, а те тръгнаха през просто подкокоросани от патроните си загубиха и капчицата доверие.... В същото време смрадливите им туловища изпълва(ХА) канцеларии и дирекции из властта, задръствайки тоалетните на етажите в администрацията. [/quote]

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  [quote#15:"t' Ankus"]Сега е актуален морала на вълците =няма начин да бъдат променени,само може да им се намали бройката- морално според телета[/quote]
  Де да беше актуален морала на вълците,по добър е от човешкия.Чувал съм версията,че латинския израз "Човек за човека е вълк" е в смисъл да се държим с другите хора,като вълк със вълк,те е по-добре отколкото обичайно се държи човек с човек.Във вълчата глутница съвместни действия се рещат по-чсто и насилието е по-рядко ,отколкото в човешкото общество.

 34. 34 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Георги Николаев Камов??? Ако греша, извинете.

 35. 35 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Само с хепънинги няма да разкараме посткомунистическите метастази на БКП от парламента и управлението на държавата,но и само с павета не става....Добър материал,има върху какво да помисли човек...

 36. 36 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Общност на интереси но за няколко часа,отново опората е Семейството.Щом не стана промяната за 2-3 дни ще е дълга политическата криза.

 37. 37 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#25] от "k_":

  Нещата трябва да се обговарят от нас
  Например - хората които са запознати- простичко -студено-без емоции - без клишета и идеологии - и най-вече без конспиративни теории от всякакъв калибър - да опишат как точно работи мажоритарната система и какви плюсове и минуси дава - за да може всеки да прецени дали ще изпише вежди или ще извади очи конкретно в български условия - не по принцип
  Например - качествените хора които познавам не биха се кандидатирали за депутати и повечето не могат да говорят добре пред публика Нямаме това в образованието и културата си Ако срещу тях се яви някой надъхан младок който декламира приятни за слушане неща и тече от всяка медийна чешма защото отзад чичко олигарско плаща - познайте до три пъти кой ще бъде избран Партиите май разбраха това - изведнъж всички прегърнаха идеята за независими депутати и ниски граници за влизане в парламента Какво ще правим

 38. 38 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1447 Любопитно

  Хубаво написано! И обръща внимание на това което е неудобно за много хора, които панически бягат (от нещо което не са научени) - ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ! Всеки човек определя собствените си действия, така има влияние върху средата си - в личен и професионален смисъл. Така че - какпа по капка, крачка по крачка - с дествията и БЕЗдейстеията си сме отговорени и определяме в каква страна и общество живеем!
  ПП: За това на избори е важно да се гласува ЗА, а не против!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#37] от "janeausten":

  [quote#37:"janeausten"]Партиите май разбраха това - изведнъж всички прегърнаха идеята за независими депутати и ниски граници за влизане в парламента Какво ще правим [/quote]
  Първо трябва да се приеме, че няма такава система, която да гарантира перфектно или задоволително поне представителство на обществото по значимите обществени казуси. То, обществото, също не е наясно със себе си как точно да се реагира на промените във външната и вътрашната среда.
  Усилията трябва да се насочат в посока, че които и да са избрани (няма как да се очаква да бъдат най-подходящите, по причини които споменавате) да решават текущите проблеми и правят живота на хората по-удобен в съществуването им, да разберат и осъзнаят че ПЕЧКАТА ПАРИ, и има граница която е може да се преминава.
  В страните с повече опит и традиция в демократичната подредба на обществения живот имунната система (правоохранителна) си върши работата, макар и там да не е съвършена. У нас тя е още в зародишно развитие и това е причината да се получават инфекции, които макар и да застрашават целия организъм все пак водят до повишаване на температурата, което в края на краищата спомага за оздравителния процес. Това при условие, че обществото успее да се справи сам с поредния вирус, като си изгради имунни бариери точно към този тип. Докато се появи следващата вирусна атака от нов щам и постави на изпитание имунната система. В смисъл при успех сега - следващите (които и да са) едва ли ще си помислият дълго време да правят глупости от типа на назначаването на Прасчо, но въобще не трябва да се изключва варианта за опити от нов тип магарии.
  Ако сега обществото не може да се справи съществуват две възможности:
  1. проблема става хроничен и съответно лечението трудно и нуждаещо се от много време - деситилетия.
  2. бурна инфекция, зактрашаваща с фатален край (гражданска война и разпад тип Югославия) на обществото.
  При втория вариант от торта на обещствения труп на ще се появи нещо ново чак като порасне ще си види каква му е била семката.

 40. 40 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Любопитно

  [quote#34:"arhitekt"]Георги Николаев Камов??? Ако греша, извинете. [/quote]
  ААА няма нужда да се извиняваш... НЕ ГРЕШИШ! Отново децата на комунягите са в първата редица, та нали са най-добрите, в случая - в иновациите... Едно цитатче за десерт: "Nextdoor е компания за иновации и инвестиции, създадена от Николай Камов и Георги Камов през 2009 година". Все пак господина е направил възможното НАВСЯКЪДЕ да си спести бащиното име....

 41. 41 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1447 Любопитно

  [quote#40:"Коки"]ААА няма нужда да се извиняваш... НЕ ГРЕШИШ! Отново децата на комунягите са в първата редица, та нали са най-добрите, в случая - в иновациите[/quote]
  Тъжно, тъжно... Тези които "борят" комунистите използват точни тяхните методи и "аргументи". Познавам доста хора, чието основно прегре6ение бе че са деца на родителите си. Не можеха да следват в БГ, да не говорим да заминат на екскурзийка нейде (въпреки ченгето което бе част от всяка група).

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 42. 42 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#40] от "Коки":

  Очевидно не е толкова трудно да намериш бащиното ми име, ако поискаш. А твоите три имена кои са, защото си се регистрирал просто като "Коки" без никакви данни за контакт?

 43. 43 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#5] от "volana":

  И аз благодаря за добрите думи. Цитатът от Мечо Пух е съвсем на място.

 44. 44 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#38] от "B52":

  Всичко започва от личната отговорност. Но както споменаваш, тя не е най-удобният аргумент за много от нас. Особено за тези, които са напълно доволни от живота, който водят в момента, но постоянно се оплакват от другите.

 45. 45 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#42] от "Георги Камов":
  По принцип е мерзко да се търси отговорност на децата за деянията на родиелите, но във вашия случай (ако наистина сте син на Николай Камов) нямате повод да се срамувате от баща си.
  Той е един от много малкото разумно мислещи леви хора в България. Не знам дали още е член на БСП, но навремето посредствеността го мачкаше и очевидно тормезеше.
  Аз лично го уважавам, макар политически да съм на коренно противоположни позиции, но се вслушвам в мненията му и следя проявите му.
  Инетересно ми е той какво мисли по повод на последните събития и има ли различия във визиите между вас.
  За съжаление не съм намерил негова оценка от последно време в медииното пространство.

 46. 46 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#42:"Георги Камов"]А твоите три имена кои са, защото си се регистрирал просто като "Коки" без никакви данни за контакт?[/quote]
  Трябва ли да се консултирам с някого, преди да се регистрирам? Щом не ми знаете имената, защо се обръщате на ТИ?

 47. 47 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1354 Неутрално
 48. 48 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#47] от "Георги Камов":
  Благодаря.
  На ниво, както винаги.
  Наистина дали ще може да се намери поне един гласоподавател в страната който би гласувал за управление БСП-ДПС-АТАКА?
  Уникално прозрение на Николай Камов.
  Ще си купя книгата му непременно като се върна в БГ.
  Пожелавам му успех в извън политическите му начинания.
  Опитвам се да си представя как ли би изглеждала БСП и Блъгария въобще ако той беше лидер на партията вместо Станишев, но това вече няма никакво значение.

 49. 49 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#45] от "k_":
  Не става дума за търсене на отговорност, нито за омаловажаване на личното мнение на автора. Просто се чудех дали читателите от форума си спомнят какво означаваше да си щатен комсомолски активист, що за житейско поприще беше това и кой нормален човек с професия и себеуважение би се занимавал с това в онези години. Направих забележката само заради хигиената в информационния поток.

 50. 50 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Освен това се позачетох по-внимателно и си дадох сметка за фините внушения, че хората не протестират срещу БСП, даже не и срещу Пеевски, ами просто ей така. Че промяната няма да дойде чрез нормални партии и избори, ами чрез енергията на хората... В една европейска държава промяната идва чрез избори и борба на политически идеи. Хайде да не се плашим толкова от тази работа! И точно тези подлички внушения ме навеждат на някои мисли за действителните намерения на автора. А Дневник ме разочарова с публикуването им.

 51. 51 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#50] от "arhitekt":
  А на мен точно това ми допада. В смисъл внушението, че хората правят живота си такъв какъвто е. За да бъде той по-добър и по-качествен те трябва да полагат усилия.
  Постоянно.
  Не само на четири години. разбира се, стигне ли се до протести означава, че нещо много сериозно се е счупило и трябва колкото се може по-скоро да се поправи.
  За мен обратното внушение е много по-опасно и лъжовно.
  Че ако властта попадне в правилните хора, то нещата тръгват и пей сърце.
  Точно това е тазата на сегашните - "Да, ние се провалихме на старта, ама знаете ли каква мечка дебне в тъмния храсталак" и слабите заешки душички са се притаили в треволяка и сърчицата им тупат ли тупат.
  За съжаление много сме далеч от "нормалните" европейски държави, вкл. тия от източна Европа.
  Исторически факт е, че след падането на комунистическата пелена у нас са ставали най-големите издевателства над местното население изпитало азиатския садизъм и докрано до оскотяване, парализирано за дълго от неща които в Европа са биле забравени след Втората Световна.
  Освен станали известни случки с трупове и прасета в ловешките лагери, само сред ппо висшата номенклатура и техните семейства са известни детайлите около последните часове от живота на Трайчо Костов - висш БКП функционер умъртвен по заповед на Москва от местните им прислуги.
  Още през соца съм го чувал от няколко независими източника - все висши номенклатури: Преди да издъхне са му вкарвали тръба в ануса и пущали мишки да го гризат отвътре, докато е още жив.
  Не знам дали е истина или са го разпространявали умишлено да ги плашат, но е факт че тези неща те си ги говореха помежду си и само мисълта за противопоставяне на сударите от Москва ги парализираше.
  Трайчо Костов е ликвидиран от БКП по заповед от Москва, защото се опитал да води малко по-независима икономическа политика и по-конкретно си е въобразявал, че може да пази търговски тайни в тютюневата ни индустрия.
  По ирония на съдбата сега активист на най-националистическата партия АТАКА го хванаха на оградата на руското посолство със секретни документи от военното министерство.


 52. 52 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#51] от "k_":
  Ужасни работи разказвате и дано не са верни. Ама не разбрах точно идеята Ви. Естествено, че всеки сам си прави живота, но съм сигурна, че общественият живот се прави чрез политически партии. Другото са комунистическите абракадабри за политическото бъдеще - отмиращи класи, отмиращи партии, манджа на корем, от всекиго според способностите, всекиму според потребностите. тази аморфна идилия се използваше от тях доста време, за да приспят естествените механизми в обществото с цел да го направят безпомощно и да го овладеят за свой интерес. Затова реагирам винаги с подозрение на подобни писания. И когато идват от перото на човек, възпитан в средата на най-настървената част от комунистическата номенклатура - комсомолската аристокрация, направо ми свети червената лампа.

 53. 53 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пак повтарям, не познавам автора и може и да си е по човешки искрен, но внушенията на статията имат за цел да деморализират и да представят протестите в удобна на някого светлина. Дори и под формата на лично мнение и усещане. Когато комунизмът си отиде, още бях в комсомолска възраст и няма да забравя как комсомолските чиновници ни "атестираха" по някакви свои правила и тези "атестации" трябваше да се пришият към личностните ни и професионални биографии и да им разчистват конкуренцията в професията. Няма да забравя как на един митинг през 1991 срещнах най-тъпия комсомолски сатрап от ВУЗ-овския комитет, вече превърнал се в активист на Радикал-демократическата партия. Ако и Вие сте на възраст да помните това, сигурно ще разберете подозрението ми към чистите намерения на съчинението. Никой не може да бъде държан отговорен за убежденията и постъпките на родителите си, но лошият спомен все още е жив. Помня Николай Камов като приличен на вид човек, но дори в Уикипедия пише, че е заемал ръководни длъжности в ДКМС. А това за моето поколение си е доста отвратително поприще. Жалко, че в България нямаше лустрация - тя все пак си е едно морално възмездие. И тъй като в статията се говори за морал...

 54. 54 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#52] от "arhitekt":
  Разбира се, че политиката се прави чрез партии по причини които сте споменали.
  И друг път съм го писал - В България като че ли нещата бяха почнали да се наместват.
  Всека следваща власт правеше по-малко глупости от предишните или поне не ги повтаряше.
  Демокрацията и процедурите и бяха почнали да дават плодове - мандата се изтърколваше бързо и политиците нямаха време да забравят кой точно им е началника. Отделно че има и междинни избори за общини, президент, евро и пр.
  Хората лека полека взеха да се отърсват от ступора на тоталитарния терор и осъзнават правата и силата си.
  Демократичната еволюция на обществото почна да работи. И това обхвана цялата страна където си има нормален лаг за промените. Около пет години след промените в София през 89-та в малките градчета и селца още си се говореше на другарю и ако някой отворко си позволеше да господинства на шефа си имаше сериозни проблеми.
  И когато демократичната еволюция почна да набира скорост изведнъж ПРАС - Пеевски шеф на ДАНС.
  Като цапнати с мокър парцал през лицето.
  Що се отнася до номенклатурното минало на Камов баща като щатен комсомолец аз също не ги долюбвам. Със сигурност не съм одобрявал и тезите му като ляв политик.
  Но той е умен и няма как да го отрека, защото е очевидно.
  Никога не бих си позволил да прехвърлям грехове през поколенията, дори и да са от най-гнусно естество.
  Считам това за първични (животински) реакции на които всички ние понякога ставаме подвластни, но като надарени с разум трябва да се пазим от такива неща.

 55. 55 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#54] от "k_":
  Много неудобно се чувствам от посоката, в която ми се струва, че тръгна дискусията. Наистина нямам нищо против човека. Но май наистина нашето поколение трябва да повърви в пустинята 40 години, за да забрави онези по-малки и по-големи подлости и, ако може, да ги прости. И чак тогава ще можем да си имаме доверие, за да не четем така мнително и между редовете. Засега предпочитам да следваме традиционния модел на западната либерална демокрация с всичките й недостатъци и да не си измисляме оригинални ("иновативни" начини за управление на обществото. Така се чувствам по-сигурна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK