Тринайсет клопки на протеста

На протест

© Георги Кожухаров

На протестГеорги Гочев, преподавател в Нов български университет, изпрати до "Дневник" размислите си за  няколко от възможните клопки на протеста:


1. Емоцията срещу управляващите изравнява. За добро, защото ни свързва. За лошо, защото прави всички добри еднакво добри и всички виновни еднакво виновни.


2. Под всяко "е" се крие "трябва". Когато например казваме това, че протестиращите са мирни, интелигентни и от средната класа, казваме и това, че желаем да са мирни, интелигентни и от средната класа. И най-обективната социология е начин за прилагане на норма.
3. Искаме бързи резултати, поради което следваме кратки мисли. Дългите мисли ни приличат на шикалкавене.


4. Естетизираме еуфорията си. Понеже сме в група с други тела и се чувстваме по-силни, отколкото сме, ни се струва, че нещата около нас са по-красиви от обикновено. Със спадането на еуфорията ще намалее и усещането за красота.


5. Взимаме чистия човек за чист гражданин. Детето е чист човек, но не е чист гражданин. В гражданина има горчилка. И осъзната воля за действие и отговорност.


6. Взимаме чистия гражданин за чист политик. В политика обаче трябва да живее повече от един гражданин - и обществен договор между тези граждани.


7. Рутината потушава живеца на протеста. Всяко действие, повторено няколко пъти в едно и също време по един и същ начин, губи от силата си. Бунтът става линеен, всекидневие. И престава да бъде бунт.


8. Възприемаме органите на реда като наши симпатизанти. Да са живи и здрави полицаите, които не допускат насилие на протеста! Но да не забравяме, че ако вътрешният министър им нареди, те навярно ще се опитат да разпръснат множеството. Зоната за сигурност пред парламента беше разширена без никаква основателна причина и без никаква симпатия от страна на полицията.


9. Всеки, когото полицаите спрат, автоматично се представя като провокатор пред множеството. Не разбирам на какви точно правила се подчинява този фейс-контрол. И мисля, че той може да се превърне във фина форма на линч срещу онези, които викат най-много.


10. Смятаме, че управляващите политици са само политици. Те, от името на държавата, са и нашият най-голям работодател. Необходима е намесата на синдикатите и стачка.


11. Трябва да сме навън! И вътре. Възможно най-вътре. Протестът е и в нас: срещу онези наши лица, които си затваряха очите.


12. Всички говорят! Да, демократично е всеки да си изкаже мнението, но демокрацията е и това – да умееш да слушаш.


13. Клопката на разочарованието. Дори и да не настъпи желаната промяна, протестът е нашата инициация в обществения живот. Никога повече тези, които сме протестирали, няма да гледаме на общественото пространство като чуждо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Много по-страшни са клопките на "не-протестирането".

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Това клопки ли са или автора обича да се прави на интересен? Какъв е в живота, неразбран ЕнтелЕген?

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Гневно

  Прах в очите!
  По добре утре публикувайте дебата е европарламента, за да се види "Кой кой е".

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#1] от "virtual brain Occupy parliament":


  [quote#1:"virtual brain Occupy parliament"]Много по-страшни са клопките на "не-протестирането". [/quote]

  Обясни го на автора, но се зареди с търпение, защото ще те залее с неразбираеми словосъчетания и накрая пак ще си държи на своето. Защото е категория "дървен философ"

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на zenit
  zenit
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всичко е казано точно. Ако протеста остане в тази форма, за Станишев и компания ще бъде само едно досадно неудобство, като сутрешното задръстване на път за работа.

 6. 6 Профил на Интелигентен комар
  *****
  Неутрално

  Трудносмилаемо авторе!

  Сега ни трябват други материали!

 7. 7 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 632 Неутрално

  революционен патос в топлите летни нощи - клопките са повече от 13

 8. 8 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 661 Любопитно

  Накратко казано: Гласът на разума е тих и трудно може да се чуе.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 9. 9 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Не знам какви са им клопките на протестирането, но непротестиращите също имат право на глас.

 10. 10 Профил на Ilo
  Ilo
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Никога повече тези, които сме протестирали, няма да гледаме на общественото пространство като чуждо.

 11. 11 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Битува един много сбъркан мит, че успешният и доказан специалист в бизнеса или която и да е друга област, би бил или ще стане добър политик. Виждате ли, проблемът е в това, че политика трябва да слуша другите, тоест да следва и изпълнява техните желания, докато успелия бизнесмен или друг специалист е такъв благодарение на самостоятелните си решения. На лице е явен нонсенс, а последствията...

  Това с оглед на перспективите за бъдещето.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 12. 12 Профил на Gaius Putorius
  Gaius Putorius
  Рейтинг: 838 Гневно

  "Смятаме, че управляващите политици са само политици. Те, от името на държавата, са и нашият най-голям работодател."

  Напротив! Ние сме техният най-висш работодател. И не ни трябват синдикати да яхват протестите в опит да изкопчат някоя привилегия.

 13. 13 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Толкова ли няма качествени и интересни журналистически материали, че писма на преподаватели от НБУ почнахте да публикувате? Все едно съм на лекция по социология в първи курс и чета сухарската материя на Огюст Конт. Въпросното високопарното и "научно" писане, в контекста на социалните измерения на протеста, не е нищо повече от демонстрация на академичен речник - нищо научно не откривам в него.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на Rothschild
  Rothschild
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Наистина трдуно смилаем текст. Най-точната констатация ми се струва тази:
  "Бунтът става линеен, всекидневие. И престава да бъде бунт." Протеста трябва да приеме друга форма! Наглоста и безочието на червените лумпени е безкрайна!
  А синдикатите за пореден път показват, че се жалка комунитическа издънка! Без тяхната подкрепа и разширяването на протеста, Олигарски ще си вее байряка на воля до второ пришествие! 15. 15 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 790 Неутрално

  трудно ми е да забележа някакъв смисъл в написаното. Пред протестите има една единствена клопка - да спрат преди гнусната олигархично-ченгесарска клика която узурпира властта да си замине.

 16. 16 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Като стигнах до точка 4 за еуфорията, спрях да чета, защото за опасностите от еуфорията вчера се изказа и другаря Шопар Гергов.
  14-а клопка на протеста: опитите на червени псевдоинтелектуалци да го принизят.

  'Let light surround you' Dream Theater
 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ментор":


  трудно ми е да забележа някакъв смисъл в написаното"

  -Не е за всекиго.
  А как се хвалехте.!

 18. 18 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Капана не е за протестиращите,а за всички.Ако щтракне,всички сме в него.Който и да направи поръчката,всички ще сърбаме поръчаното и ще платим сметката.
  Общественото пространство винаги ще е чуждо.Защото ако някой го приеме за свое,значи да го присвои.И всеки е длъжен да обезпокои владениетоиначе ще го придобие по давност.Своето може да ползваме ,вледеем,да се разпоредим с него и да ограничи другите от това.По отношние а общественото прострнство всички имаме сервитут ,не собственост,иначе не е обществено.
  Чувам и приказки България е на еди кои си,и еди какви си.С варианти да я вземем от тях, и т.н.После суверена това,сувурена онова.Да ,обаче никой не може да си присвоява народния суверенитет.Абсолютно никой.Като преди 24 тодини протестирахме срещу член 1 на онази конституция ,го за менихме с тази норма,а не заменихме БКП с нещо друго.И през 1989 г танковете не дойдоха не за друго,а защото никой не знаеше ,ако ги извадят,по кого ще стрелят.Тогава,на 14.09.1989 бях в казармата.Страха беше сред част от началството,не срд войниците.Просто защото знаеха,че ако се стигне до оръжие,ще бъдат убити първи.И то от такива като мен.Знаеха,че подкрепата за тях е нулева или поне безкрайно малка.И затова и двете страни,без да сме се договорили,защото не си говорехме,минахме на единствено възможнта стратегия,започнахме студна война.С гарантирани непреносими загуби.И двете страни правихме мръни номера за да спечелим студената война за нас,но и всичко необходимо да остане студена.
  Да не кажа ,че отношението ми към световната студена война беше такова,исках другите,т.е запада да я спечели,заради предпочитанията ми западния начин на живот, но в никакъв случай да не стане гореща.Така и стана и съм доволен.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на анализирам данни
  анализирам данни
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Единстваната сериозна клопка за протеста е да се разделят хората по партии. И най вече по оста ГЕРБ - антиГЕРБ. Доста усилия влагаха провокаторите по тази линия първите дни, но разбраха че няма да успеят и престанаха.

  МАФИЯ ОСТАВКА НЕ ПОДАВА, но опитите в България продължават
 21. 21 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Гневно

  Най-коварната клопка не протеста е настоящата му форма ! Това не е протест, а ежедневна групова разходка. За резултатите ще си говорим след време.

 22. 22 Профил на grs523
  grs523
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ето това са клопките на един протест и за това хората трябва да престанат с тези глупости!!!

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Бунтът става линеен, всекидневие. И престава да бъде бунт.

  Мммм ...
  Бунтът беше налице първите два-три дена. Затова управляващите дадоха така бързо заден.
  Сега е ... таковата ... линеен, както се е подплашил Гочев.

  Простичко е - за силата на акцията се съди по реакцията.
  И ... погледнете реакцията на управляващите в момента. А тяхната реакция е показателна, защото са с много по-изострени рефлекси от останалите на заплахите за собствения им задник.
  Прочее ... показателни са и появилите са напоследък писания към протестиращите.

  Едно на друго - откроява се профилът на протеста. Както и на тези, които са тръгнали да го "опаковат" и ... консумират.

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  [quote#14:"Rothschild"]А синдикатите за пореден път показват, че се жалка комунитическа издънка! Без тяхната подкрепа и разширяването на протеста, Олигарски ще си вее байряка на воля до второ пришествие![/quote]
  Какво "синдикатите" сте приплакали?
  Синдикатите си гледат членовете.
  Ей ви го синдиката на актьорите - Христо Мутафчиев подкрепи протеста.
  Ама синдиката на шивачките, на миньорите ... тях какво сте тръгнали да призовавате, след като самите протестиращи се разграничиха от тях? Е, в началото някои се усетиха да не разграничават гръмогласно хубавите от грозните, ама после неминуемо нещата си се върнаха в руслото. Защото е истина, от която няма как да се избяга, а и самите протестиращи не приемат да ги "принизяват".
  Тука мощно оплюха Ивайло Дичев миналата седмица, задето казал, че се откроила и пропастта между интелигенция и народ. Е, сега го виждате, а който не го вижда - го чувства.
  И пита ... къде били синдикатите.

 25. 25 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ама как да се иска народ и интелигенция да са на едно равнище?! Това си е смешно искане! Това е въпрос на степен на ментално развитие. Но не е ясно какво толкова висше ментално развитие се иска да подкрепяш един протест срещу доказано във времето лошо управление на доказани във времето престъпници и гьотверени.

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Весело

  [quote#25:"petrana6"]Ама как да се иска народ и интелигенция да са на едно равнище?! Това си е смешно искане! Това е въпрос на степен на ментално развитие. [/quote]
  Ама ... Петрано ... таковата ... не беше ли въпросът в ценностите и морала? Какво "ментално развитие"?
  Или те гложди неудовлетвореност, че тъпият мат'рял не иска да те следва където му посочиш с пръст?
  Тъй, де, "не си знае мястото" и "ролята"?

  Пък после се чудите що така? Емчи ... затова. Менталното

 27. 27 Профил на Nikolay Cankoff
  Nikolay Cankoff
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#21:"ТМаринов"]За резултатите ще си говорим след време.[/quote]
  Отрицателните резултати за бизнеса вече са налице. Спаднали обороти. Освободени работници и помещения. Свито потребление, обезсърчени работодатели и пари в банките, които чакат да бъдат олихвени, вместо да генерират продукт и добавена стойност.

 28. 28 Профил на En route
  En route
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Защо се опитват в последно време да вменят на протестиращи, че те носят отговорност. Просто ние изрязваме несъгласие с това което става.
  В нормалните държави ролята на политиците е да се коригират, а не да нямат нагласа да чуват.
  Проблема е че ако не ми харесва в една фирма мога лесно да е сменя, за разлика от държавата в която съм роден и живея. Ако сегашните политици се опитват да видят колко българи ще сменят държавата в следствие на тяхната политика, да не забравят, че после няма да има кой да им плаща сметките, пенсиите и социалните помощи.
  За мене си знам, че ще оцелея навсякъде по света, но защо да им подарявам България?

  Пътуващ
 29. 29 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#12] от "Gaius Putorius":
  Виж ти! Безпогрешното око на комунягата веднага съзря възможността за истинско разрастване на протестите и побърза да сложи гневна стигма.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 30. 30 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#16] от "ariel28":
  То и щраусът си заравя главата в пясъка при опасност, ама от това опасността не се превръща в недействителна, нали?

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 31. 31 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#30] от "els_g":
  Точно! Най-много някой да го изненада... отзад

  'Let light surround you' Dream Theater
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK