Какво да правим, ако днес Орешарски подаде оставка

Какво да правим, ако днес Орешарски подаде оставка

© Георги КожухаровВ специалната тема на "Дневник" "Идеи за изход" поместваме предложението на Божидар Крапчев, което той изпрати на редакционната поща. Оригиналното заглавие е "Без паника. Какво да правим, ако днес Орешарски подаде оставка".


Оставката на правителството вече изглежда неизбежна. Разбира се Сергей Станишев още не го е разбрал (така както почти цяла година не можа да разбере, че светът е обхванат от дълбока финансова криза през 2008 година). Неразбирането на реалността е негова запазена марка. И ако "изкривената реалност" направи от Стив Джобс откривател и донесе на света технологичен напредък, то това състояние при Сергей Станишев всеки път води то турбуленция българското общество.


Може би обществото ни "не е узряло" (по Пеевски) за подобен лидер и подобно управление. Може би лидерът на БСП и техните политически сподвижници ДПС и "Атака", и техните пешки Орешарски, Пеевски и т.н. са на светлинни години напред спрямо обществените очаквания. Може би.
Но във всеки случай ние знаем едно –


не искаме това управление сега


Както не го искахме 1997 г., както не го искахме и 1989 г. Все по-често обаче, въпросът какъв е изходът от кризата застава на дневен ред. И с право, защото за всички е ясно, че това управление е неприемливо (най-меко казано), предишното управление е неприемливо (за голяма част от обществото) и опасността е нови избори (при тези изборни правила) да доведат до същите резултати. Всъщност изходът може и да не е толкова сложен.


Ето една хипотеза, която поне на теория изглежда има шанса да обедини обществото и настоящия политически елит с цел разсичане на гордиевия възел.


Първата стъпка несъмнено е оставката на кабинета

При това без каквото и да е отлагане. Вече стана пределно ясно, че то не може да функционира при създалата се и задълбочаваща се криза. Парламентът зависи от това с коя своя част нагоре се е събудил политическият палячо тази сутрин.


При завъртането на парламентартната рулетка да бъде предложен


с мандата на ГЕРБ пълният състав на последното служебно правителство


с министър председател Марин Райков. Правителството да бъде гласувано от всички парламентарни групи с ясен мандат – подготовка за нови парламентарни избори и работа съвместно с парламента за промяна на изборния кодекс (или изготвяне на нов такъв – в зависимост от преобладаващото желание на обществото).


Постигане на


консенсус между партиите и президента за определяне на дата на разпускане на парламента


(не по-късно от 40 дни) и насрочване на нови избори през есента. Определяне на една основна точка на парламента – а именно промяната на изборния кодекс (или приемането на нов такъв) и необходима подкрепа на служебното правителство там, където е важно.


Разпускане на всички парламентарни комисии (които нямат отношение към основния дневен ред), както и всички нещатни сътрудници и други административни позиции и дейности, от които няма никаква ползва освен генерирането на постоянни разходи.


Съвсем естествено в светлината на тази хипотеза всеки трябва да направи компромиси – обществото да приеме, че служебното правителство ще бъде с мандата на ГЕРБ и това, че парламентът ще има още малко живот, БСП и ДПС - това, че ще трябва да се разделят с властта толкова скоро, ГЕРБ това, че тяхното правителство няма да бъде с министър-председател Бойко Борисов и т.н. Ето и някои аргументи защо подобен развой може да бъде успешен:


Защо Марин Райков? – защото той е избран от президента Плевнелиев. Президентът реагира адекватно на обществените очаквания и се ползва с доверие и обществото би приело като компромис служебният премиер още няколко месеца.


Защо не настоящето правителство да получи отсрочка и да работи с парламента за приемане на нов изборен кодекс? – защото е очевидно, че няма как да се съгласим подсъдимият да напише нови правила за воденето на съдебен процес. Всеки ден, в който това правителство съществува е пропилян ден.


Това разбира се е само един от възможните варианти за краткосрочното развитие на събитията. Идеален вариант, който да удовлетвори всички няма. Но всички ние, които протестираме, трябва да се обединим около ясен план за това, което искаме след падането на правителството на Орешарски. И по-добре да го направим сега отколкото да мислим и дебатираме после. Съвсем отделен е въпросът за това кой ще ни управлява след новите избори. Това е тема, която също има своето сравнително лесно решение.


А нека междувременно Станишев гледа от парламента и си мисли, че хората отвън са някаква малка групичка сервитьори, които му носят турско кафенце за закуска. Нека се изказва, че той уважа кафето по принцип, но го иска с повече захар и предпочита да не е "платено". А ние лумпените в това време нека заедно да работим за времето след оставката на Орешарски. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (241)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Весело

  Да празнуваме, естествено!!!

  После да напомним и на останалата гнъсна, полуграмотна сган, че си оставаме... тук.

  Свобода за Надежда Савченко!
 2. 2 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Ще има смяна,
  без да настъпи промяна!

  www.berbenkov.hit.bg
 3. 3 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Как какво - хвърляме капите в небето!!!!! Такива неадекватници са, че няма накъде просто!!!

 4. 4 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Оставката на правителството вече изглежда неизбежна."
  Гладна кокошка, просо сънува.
  НС е действащо. Това че ГЕРБ не искат да работят, не променя нищо.

 5. 5 Профил на deftones
  deftones
  Рейтинг: 450 Весело

  Защо Марин Райков? – защото той е избран от президента Плевнелиев. Президентът реагира адекватно на обществените очаквания и се ползва с доверие и обществото би приело като компромис служебният премиер още няколко месеца.
  =======
  Все по-гениални идеи се появяват,коя от коя по-уникална.Кой Райков,този който се самопредложи за посланик и то не в Нигерия например,а в Рим? Президента Офшорски пък реагирал най-адекватно,толкова адекватно,че малко остана да слезе да протестира и той на улицата,нищо че трябва да е обединител на нацията.

 6. 6 Профил на jtbg
  jtbg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  на ТЕЗИ властта само от студентите им безчувствени пръсти можеш да вземеш.. уви.

 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Първо ще празнуваме, а после се захващаме за работа, за да оправим поразиите на комунягите.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Служебното правителство на Марин Райков бе най доброто,случило се на България от доста време насам,но за съжаление управлява няма и 3 месеца...
  Райков - премиер!

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 9. 9 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 506 Весело

  аз лично ще почерпя колегите в службата

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 10. 10 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  По парламентарен път правителството може да бъде свалено само ако 121 депутати гласуват ЗА сваляне. Това е невъзможно. Улицата само си въобразява че може да свали правителството. Ако тези неща бяха възможни, тогава България не би била в ЕС.

 11. 11 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 506 Любопитно

  [quote#5:"deftones"]Кой Райков,този който се самопредложи за посланик и то не в Нигерия например,а в Рим[/quote]
  А къде да отиде след като има дългогодишен опит като посланик в западноевропейска държава? Може би директор на Пирогов?
  Ама след като вие назначихте Пеевски за шеф на Държавна Сигурност, какво ли се чудя.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 12. 12 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Конституцията в този случай е ясна - президентът назначава служебен кабинет и отиваме на избори - както във всяка нормална държава след политическа криза.
  Няма нужда от политическо инженерство и "иновации". Колкото по-бързо - по-добре дори и за сегашните управляващи. По-късно щетите върху имиджа им ще бъдат толкова големи, че няма да се възстановят с години.

 13. 13 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 727 Весело

  Няма да подаде, не се притеснявайте Така че по-добре си правете буркани.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 14. 14 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не е моя работа да им казвам какво да правят СЛЕД КАТО подадат оставка незабавно.
  Това беше опит за преврат, те трябва да бъдат не просто свалени, а и съдени !!!

 15. 15 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 672 Весело

  И да падне, и да бием .....

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 16. 16 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "berbenkov":

  това е заучено клише, наложено от провокаторите на "протестите" през февруари - март.......

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 17. 17 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 616 Неутрално

  В Сърбия през 2003 след убийството на Джинджич въведоха военно положение и вкараха стотици хора в затвора, включително Цеца. А къщите на мафиотите бяха сринати с булдозери същата вечер!!!

 18. 18 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Дневник спрете да се държите като социолози на ДСБ. Предлагате тук същото като Костов март, експертен кабинет който да бъде избран от парламент в оставка. Това са невъзможни глупости. БСП и ДПС или пък Атака ще подкрепят кабинет на Герб????? Що за идиотии?
  Целта явно е Герб да бъде вкаран пак в ролята на временно управляващ за да обере някакви негативи, а Новото реформаторско нещо да трупа на негов гръб активи.
  Това ли измъдри костовата секта?
  Оставка, служебен кабинет , избори! Това е!

 19. 19 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#5] от "deftones":

  то като си червена кратуна всеки друг изглежда неадекватен

 20. 20 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#8] от "Scorpi_4404": аз също смятам, че служебното правителство беше най-доброто правителство на България в последните години. То всъщност беше експертното правителство от което имаме нужда. И Марин Райков е един от малкото министри от които не ме е било срам.
  А на всичкото отгоре успя да свърши и доста работа

 21. 21 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#17] от "αлферац":

  Кога трябва да убием, викаш?

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 22. 22 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Всенародни празненства...и втори юли да стане национален празник!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 23. 23 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 919 Любопитно

  )))) И какво? Вервате, че ще има правителство ГЕРБ2, защото е избрано от палавата ирландска пастирка?
  Интересен оптимизъм, да не казвам утопизъм :Д

 24. 24 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#10:"dissident"]Улицата само си въобразява че може да свали правителството.[/quote]
  Може, може и още как. Ама както показаха изборите във Варна, след като се свали правителството, пак старите муцуни ще си влязат в НС и бързо, бързо ще се спретне една коалиция и хайде пак протести, оставки и безвремие.

 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Да се готвим за нови протести срещу Бойко! Аз не се включих във Февруарските протести срещу Бойко, защото се опасявах, че БСП ще възроди белене!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#21] от "Neyk":

  Никого, защото никой не е убит, но оставка - веднага

 27. 27 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#10:"dissident"]По парламентарен път правителството може да бъде свалено само ако 121 депутати гласуват ЗА сваляне. Това е невъзможно.[/quote]
  Не бъди толкова сигурен. Ако 'Атака' реши да бойкотира парламента, последният си отива за часове, защото БСП+ДПС, въпреки самочуствието им, нямат мнозинство да си поддържат кворума и в момента управляват пряко волята на избирателите.

 28. 28 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Промени в изборния закон (3% бариера, контрол в секциите в Турция)
  Служебно правителство
  Предизборна кампания без черния ПР на предишната
  Избори

 29. 29 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Ей ,
  Протестиращите , умни и красиви, 20 дни не можете да напишете дневния ред на едно НС. Хайде напишете го и викайте да ви представлява този който ще го изпълнява . Това е пътя. Иначе са ялови протестите.
  Та какъв е дневния ред днес на НС , някой знае ли? За вчера знаем , социален пакет и 1-2 милиарда заем за да се реализира.

 30. 30 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 672 Весело

  "При завъртането на парламентартната рулетка да бъде предложен с мандата на ГЕРБ пълният състав на последното служебно правителство с министър председател Марин Райков."

  Хахахахахахаха. Уби ме от смях. Това направо си е научна фантастика, даже по-добро.

  Очевидно предположението тук е - Бойко е от нашите. Лош е, но е от нашите и ще направи каквото искаме

  И после какво - събуждаме се. Краката ни отвити.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 31. 31 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Има българи които не харесват членството в НАТО. Ако поне 200 от тях, всеки ден, скандират пред Народното Събрание, дали България ще напусне НАТО?
  Правителство пада когато не може да прокара закон. В момента няма проблем в това отношение.

 32. 32 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#26] от "αлферац":

  Но пък трябва да хвърлим някого в затвора. (Може би Ивана?). Нали? Иначе няма оправия, нали?

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 33. 33 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 496 Весело

  ПРАЗНИК !ПРАЗНИК ! ПРАЗНИК! и ЛУСТРАЦИЯ ! ЛУСТРАЦИЯ ! ДЕКОМУНИЗАЦИЯ ! Забрана за агентите на ДС и за висшата партийна номенклатура да заемат държавни постове. И натиск за разпада на БКП/БСП и създаване на нормална социалдемократична партия ,която не е приемник на болшевишката БКП. И ИГНОР за всички ремсисти от червените фамилии ,обучени в Москва или на запад с откраднати от народа пари.

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 34. 34 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#18:"olly"]Оставка, служебен кабинет , избори! Това е! [/quote]

  +

 35. 35 Профил на elle
  elle
  Рейтинг: 395 Неутрално
 36. 36 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Само с едно не съм съгласен. Станишев е разбрал, че оставката е неизбежна, достатъчно интелигентен е. Но има план за изпълнение и ще им трябват няколко месеца, а дотогава - окопна война. След това бегом в гората с плячката.

 37. 37 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#27] от "ambros":

  Това е вярно. Няма да могат да прокарат закон, но поради липса на кворум не може да се гласува и за сваляне на правителството.
  Изрази като: "в момента управляват пряко волята на избирателите."
  са безсмислени. Народа ги е поставил там. Всичко друго са фантазии.

 38. 38 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#7:"Нефертити"]Първо ще празнуваме, а после се захващаме за работа, за да оправим поразиите на комунягите.[/quote]
  Единодушно подкрепям!
  Дори съм приготвил шампанското, което много се надявам утре да гръмна.
  Да им покажем в сряда как се окупира Парламент!!!

  ТРЕПЕРЕТЕ ЧЕРВЕНИ ГНИДИ!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 39. 39 Профил на tozi
  tozi
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Такаааа,
  и след оставката на Орешераски и предсрочините избори есента, предлагам Януари да имаме ново служебно правителство, тъй като няма да харесваме старото!
  Избийте си го от главите, умните интилигентните, тези приказки от хиляда и една нощ,че 85% искат оставка на това правителство! Ако на вашите манифистации и улците на София, един на друг си говорите,че вие 5000 -10000 или 15000 души сте представителна извдака на обществото, дълбоко се лъжете! Излезте от вашия паралелен свят и се огледайте, никой освен вас, предстваляващи 0,00428% от гласувалите на последните парламентарни избори не иска,това което искате вие!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Авторът не е юрист и може би заради това прави груби грешки. За мандата на това НС парламентарната рулетка може да се завърти САМО ВЕДНЪЖ.
  ГЕРБ вече върнаха мандата си, БСП получи своя. Създаде се т.н. "експертно правителство", съставено от хора на БСП и ДПС. При оставка на правителството на БСП, президентът трябва да връчи мандат на трета политическа сила (ДПС или Атака). Тъй като е ясно, че Атака е "антиевропейска" партия (наречена така в европейския парламент), а ДПС е ангажирано пряко в коалиция с БСП с правителството "Орешарски", при неговата оставка президентът трябва да с един и същи акт да назначи "служебно правителство" и да разпусне парламента. Никакви срокове за никакви промени в закони НЕ МОЖЕ да се дават. Вече видяхме как и какви промени в Изборния кодекс ще направи този парламент!

  Knocking on heaven's door
 42. 42 Профил на parasailor
  parasailor
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#17] от "αлферац":

  Викаш танковете да дойдат а? Ще си раздадем калашници и кой от кого и от къде е. Хахаха.

 43. 43 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Бойкот до дупка!!!

  Разтурям колоквиума!
 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2440 Весело

  Стигнах до "първа стъпка" - служебният кабинет на Райков и ...

  Дали Райков ще поще да се върне от Рим?
  И след това сигурно премиерът Райков ще трябва да назначи посланик Райков по предложение на външния министер Райков ... къде? След Париж и Рим? Може би ... Лондон?
  Мисия Лондон?
  Те как са там с тапетите?
  Че Райков и компания са спецове ...

  Накрая - Божидар като е почнал ... а на мен може ли едно колело? А?

 45. 45 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#1] от "GogoPG":

  Такива които защитават мутрите на ББ не ни трябват може да изчезвате спокойно...

 46. 46 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 475 Неутрално
 47. 47 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#7] от "Нефертити":

  леле тези мутри щели да оправят а питахте ли Тиквата ..

 48. 48 Профил на kalliope
  kalliope
  Рейтинг: 482 Весело

  До коментар [#31] от "dissident":

  Или когато Сидеров реши да не иде на разходка до парламента .

  БСП delenda est.
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#32] от "Neyk":

  Преслава! За затвор си е направо. Пък се и возила с Авиоотряд 28

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Аз лично мисля да отворя шампанското. Проверявам си всеки час http://padna-li-veche-pravitelstvoto.bassta.bg/

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 53. 53 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#37:"dissident"]Няма да могат да прокарат закон, но поради липса на кворум не може да се гласува и за сваляне на правителството. [/quote]

  Изобщо не се притеснявай. Стане ли това (Атака да бойкотира заседанията на парламента) - правителството незабавно ще подаде оставка и отиваме на избори, защото парламентът ще е парализиран, а БСП+ДПС нямат мнозинство да управляват. Няма друга възможност. Нали си спомняш предупреждението на Станишев към Сидеров миналата седница? - или се връщате в парламента, или - избори.
  БСП и ДПС в момента зависят от 'Атака' на 100%.
  Това е изключително взривоопасно и на управлението на тройната коалиция трябва да се сложи край час по-скоро.

 54. 54 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Весело

  Ручате ли жабетата ? Кръгът Капитал се разцепва от политически инженеринг , долу лошите олигарси да идват на власт добрите - цирк !

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 55. 55 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#39] от "tozi":

  Абе пич не се хаби искат си мутрата защото им плаща ...Ако ББ беше нормален нямаше да избяга от народното събрание и да организира с парички протести ..

 56. 56 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 750 Неутрално

  От къде се намират такива?!?!
  "с мандата на ГЕРБ пълният състав на последното служебно правителство"

  "консенсус между партиите и президента за определяне на дата на разпускане на парламента "

  Как си го представя това, ако натисне в момента правителството да си подаде оставка? Дали сериозно мисли че, БСП, ДПС и Атака МЕЧТАЯТ да дадат кормилото на държавата на ГЕРБ?
  Този човек е в плен на илюзиите си...
  Ако сега има оставка, тогава оставаме без кабинет и отиваме на предсрочни избори със служебно правителство от Плевнелиев и без парламент.
  Толкоз.. и каквото избори покажат... а те са много показателни (гледай Варна)

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Българина все още няма представа от понятието ДЕМОКРАЦИЯ. За него демокрация е това което му изнася. Затова и глупави статия от рода на тази се появяват.
  Колкото и да не се харесва на някого, вие ги избрахте. Не съм ги аз назначавал. Идеята на демокрацията е че всеки има ЕДИН глас. Колкото и да се опитват някои да крещят във форума, пак си остават с един глас. След като мнизинството си е казало думата, дало е гласа си, ВСЕКИ трябва да се съобразява с този факт. Да сте мислили когато сте гласували.

 59. 59 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#40] от "prostakbg":

  Ще мучат ама тогава идват онези с кирките и лопатите дето сега бачкат и жална им майка на умните и красивите ..

 60. 60 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#39] от "tozi": ами като гледам 50-ината пенсионери дето събирате пред НДК в подкрепа на това правителство вашата представителност е направо нищожна - карате го на изчезване. за да излязят 20000 на улицата в продължение на 19 дни значи има много основателна причина, а зад тях стоят стотици хиляди които поради някаква причина не отиват на протест - така казват социолозите

 61. 61 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  По една ичкия, разбира се!

 62. 62 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#49:"bokko"]...Ами ако мутрата отново изгуби както във Варна какво правите отново протести .. смешници[/quote]

  Бъркаш частични местни избори с парламентарни. В мотивацията на хората няма нищо общо. А и още не са изгубени.
  Освен това, избори не се правят, за да ги спечели някой или да ги загуби, а за да се възстанови легитимността на управлението, която в момента е отишла по дяволите. Кой ще управлява - ще решат хората, а не Местан и Станишев.

 63. 63 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#60:"Стан"]за да излязят 20000 на улицата в продължение на 19 дни значи има много основателна причина,[/quote]
  Ъхъ , борба с мафията и олигархията , но от 10 дни последните са ви яхнали като добитък - цирк .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 64. 64 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#62:"ambros"]Кой ще управлява - ще решат хората[/quote]
  Ми то няма да се реши нещо по-различно. Като не е БСП, ще е ГЕРБ. И тъй като и двете партии ще са подавали оставки преди по-малко от година, отново ще има протести. Какво правим тогава?

 65. 65 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Май бояджиите идваха след мазачите...

  От идиоти отговор не чакам
 66. 66 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  "Защо Марин Райков? – защото той е избран от президента Плевнелиев. Президентът реагира адекватно на обществените очаквания и се ползва с доверие и обществото би приело като компромис служебният премиер още няколко месеца.

  Защо не настоящето правителство да получи отсрочка и да работи с парламента за приемане на нов изборен кодекс? – защото е очевидно, че няма как да се съгласим подсъдимият да напише нови правила за воденето на съдебен процес. Всеки ден, в който това правителство съществува е пропилян ден."

  Няма шики-мики.
 67. 67 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#58] от "dissident":

  Така е, но ако всички са спазили закона. В случая изборите са за касиране като цяло!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 68. 68 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 838 Неутрално

  При завъртането на парламентартната рулетка да бъде предложен с мандата на ГЕРБ пълният състав на последното служебно правителство с министър председател Марин Райков.
  .............................
  Този Крапчев със сигурност определя себе си за един от "интелигентните, можещите и знаещите", които се разхождат по площадите. Но подобно на останалите като него никога не е чел Конституцията. Щото, ако го беше направил със сигурност нямаше да напише горната глупост. Няма такова завъртане, при което да се даде отново мандат на ГЕРБ. Нивото на предлагащите идеи е отчайващо. Вчера пък едни интелектуалци лъжат, че Сугарев гладувал срещу Беров, а не срещу Жельо Желев. С такива лъжи и откровена некомпетентност ли ще правите пропагандата си бре, прокопиевци?
  КРБ - Чл. 99. (1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.
  (2) Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.
  (3) Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя СЛЕДВАЩА парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 69. 69 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#64:"patladjan_1991"]Като не е БСП, ще е ГЕРБ. И тъй като и двете партии ще са подавали оставки преди по-малко от година, отново ще има протести.[/quote]
  Не бой се. Протестите срещу ГЕРБ не са за оставка, а за пари. Бойко тогава подаде оставка, защото имаше броени месеци до редовните избори. На тях повече им навреди компроматната война, водена от БСП, ДПС и Цацаров, отколкото протестите. Без нея, щяха да имат далеч по-висок резултат още на 12-ти май.

 70. 70 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#27:"ambros"]БСП+ДПС, въпреки самочуствието им, нямат мнозинство да си поддържат кворума и в момента управляват пряко волята на избирателите. [/quote]
  Не могат и закони да приемат,защото за приемането им се иска да има 121 гласували,ама приемат. А защо и президентът Пухльо и Конституциониия съд мълчат като женски полови органи? Защото трябва да си признаят,че и при ГРОБ така приемаха законите. Баси демокрацията, баси чудото- напред с газене на Конституция и закони.

 71. 71 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#57] от "Константин":

  А ти питал ли си се ЗАЩО комунягите толкова пищят с/у служебното правителство и президента?!

  Служебно правителство съвсем успешно се справи със задачата: да не разваля нищо и общо взето да държи на холд-он. Не че задачата беше трудна, но се справиха...

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 72. 72 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#54] от "zmii4e":
  Махаме вашите ,слагаме -нашите

 73. 73 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Май калинки здраво са налазили протестиращите.,Та Вие сте по малко от необходимите за влизане в парламент,тръгнали сте да се държите,все едно сте получили на избори народа пълно,дори конституционно мнозинство.Ако някои си правят сметка да връщат ГЕРб,сметката е без кръчмар.

  Правителството ще подаде оставка,когато и ако реши.Така повелява Конституцията.Единствения начин да бъде задължено да го направи е вот на недоверие.Друг начин няма.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#72] от "Irina":

  Болка , преминаваща в смях , смях до болка !

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 76. 76 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Дайнов, отивай си на село и пиши "Варварите - 13.05 - 13.07.2013".
  Какъв "десен" си ти?! Ренегат с оксфордско образование! Трябва да помислиш за собствената си миризма, дали не си се пропил от мухъла на прехода, дали не трябва да се покаеш, дали не трябва да поискаш прошка ... За какво ти е на тебе да се вреш в политиката и "реформаторските" блокове? Ти ли ще им пишеш програмите, ти ли си обединителят?! Не, благодаря! Ще минем и без тебе!

  Knocking on heaven's door
 77. 77 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Без нов изборен кодекс, едва ли ще има съществени промени.
  Няма демокрация без ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО.
  И няма честни избори при положение, че на над 800 000 (!!!)им е ОТКАЗАНО да имат представители в Народното събрание. И всичко това при обидно ниска избирателна активност!
  На какво демократично основание се отказва на партии получили над прага за избиране на депутат(около 15000 гласа при последните избори) и под 4% да имат представители във властта?! На какво демократично основание се пренебрегва волята на едни избиратели за с/ка на други?!
  Никакви псевдо-демократични избори с търговски етикети 'мажоритарни' или 'пропорционлни' няма да докарат справедливост, зашото това са просто ЕТИКЕТИ прикриващи измама!
  И е направо върхът престъпниците от БСП да разработват нов изборен кодекс!
  Пълен абсурд!

 78. 78 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#69:"ambros"]Не бой се. Протестите срещу ГЕРБ не са за оставка, а за пари.[/quote]
  Ясно, ясно. Негово светейшество Бойко е безгрешен, а злите сили го свалиха.

 79. 79 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Весело

  "с мандата на ГЕРБ пълният състав на последното служебно правителство
  с министър председател Марин Райков. Правителството да бъде гласувано от всички парламентарни групи с ясен мандат – подготовка за нови парламентарни избори"
  ...
  Хи-хииииии! ....Да продължа ли аз? ..Печатарите у Костинброд да спечелят ена поръчка и тоя път да си опичат акъла! ..Мая Манолова да не си вре гагата. ..Цацаров да се прави на разсеян. ...Ник Дудуков да бъде привлечен пак на наша страна. ..За последното да отговаря Недодялан, ..който беше, е и ще бъде наш човек. ...Схемата на разпределяне на дивидентите остава същата, ..Буда е разбрано божество.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 80. 80 Профил на abe_123
  abe_123
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Тъй, не съм от София, но като гледам снимката в началото на статията изниква въпрос. Има пряка връзка с едно мое мнение, че ни спретнаха цветна революциика Може ли някой от тук пишещите да ми сподели къде се продава такъв формат хартия и всеки сам ли си разпечатва тези мини плакати в два цвята? И дали с едно и също плакатче вече толкова дни се протестира? Защото подозирам, че някой ги раздава от чист алтруизъм

 81. 81 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Че аз това за
  1. оставка
  2. служебен кабинет
  3. нов изборен кодекс
  (с по-конкретни искания за този кодекс)
  го бях написал преди има-няма половин месец.

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 82. 82 Профил на parasailor
  parasailor
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#62:"ambros"]Освен това, избори не се правят, за да ги спечели някой или да ги загуби, а за да се възстанови легитимността на управлението[/quote]

  Къде го прочете? В конституцията ли?

 83. 83 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#72] от "Irina":
  "Махаме вашите ,слагаме -нашите"
  ...
  Наши-ваши, ..се апаши. ..Ша са разберем, ..чунки не са разбирахме допреди месец и половина. ...Важното е да не додат ония от ДСБ, .. живи на изедоха!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 84. 84 Профил на joseph_levi
  joseph_levi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Момент... Това е стопроцентова манипулация. Защо ли?
  Защото: ако искахме правителство на ГЕРБ, каквото предлага авторът, защо не си го избрахме? Или волунтаристичните предложения, каквото е горното, са по-важни от изборите?
  Да не говорим, че приемането на подобно предложение от политическите сили (и не само от тях) има вероятност около нулата.

 85. 85 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1290 Разстроено

  До коментар [#8] от "Scorpi_4404":
  Служебното правителство на Марин Райков бе най доброто,случило се на България от доста време насам,но за съжаление управлява няма и 3 месеца...

  -Вие сте по-лумпени отколкото дори очаквах.
  Сега още повече ме отвратихте с вашите протести.
  Ние,останалите,няма да ви позволим отново ГЕРБ.
  Не ни пренебрегвайте като бройка,че сме грозни,прости,бедни и не весели.Яростни сме.
  Правителството на Райков е най-слабото служебно.То не се справи въобще с есновната си задача-да проведе честни и открити избори.
  Надпечатва бюлетини,дава на когото колкото си поиска,разпределя и подготвя за експедиция останалите,не преработи избирателните списъци,не спря купуването на гласове.
  Под благосклонният поглед на Плевнелиев.

 86. 86 Профил на 2384
  2384
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#5] от "deftones":
  Ха-хаа! Браво, deftones!

 87. 87 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  [quote#71:"Milen.Ivanov"]Служебн правителство съвсем успешно се справи със задачата: да не разваля нищо и общо взето да държи на холд-он. Не че задачата беше трудна, но се справиха...[/quote]
  Не съм забелязал някой да плюе служебното правителство.Спрвиха се със задачата си,не го отричам ,но не споделям,че задачата е била трудна.Да не развалят нищо не беше особено трудно,защото като ги няма ГЕРБ,няма кой да рзваля.Показаха ,че дори почти никакво упрамление е по-добро или поне по-малко лошо от такова на ГЕРБ.

 88. 88 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#80] от "abe_123":

  Такъв формат хартия - А4 се продава във почти всяка книжарница и във почти всеки магазин за офис консумативи.
  Цветен принтер е лесно да си намериш, поне в София - ако нямаш собствен/в офиса си - има няколко места зад СУ в центъра, които предлагат цветно принтиране.

  Стига с глупостите вече...

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 89. 89 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#62:"ambros"]Освен това, избори не се правят, за да ги спечели някой или да ги загуби, а за да се възстанови легитимността на управлението,[/quote]
  Това ,че някой е първа политическа сила,не означава че има мнозинство в парламента. Затова е демокрация. А това, че и гробарите и остатъците от партията на агентите на ДС -СДС искат нови избори,не означава,че управлението е загубило легитимност. Нито София е България, нито митингуващите пред МС са единствените протестиращи против ситуацията. Има и митингуващи пред НДК. Тая ситуация всеки един момент може да бъде изострена до крайност. И то от мутрите и олигарсите. Не са решили- не са го направили.

 90. 90 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#39:"tozi"]Излезте от вашия паралелен свят и се огледайте, никой освен вас, предстваляващи 0,00428% от гласувалите на последните парламентарни избори не иска,това което искате вие! [/quote]

  Много се лъжеш. Ако беше така, управляващите с охота щяха да отидат на избори (тъй като сега нямат мнозинство и разчитат на Атака), а не да ги избива студена пот и да сънуват кошмари, само като чуят тази дума. Станишев, Местан и Сидеров са се впили като кърлежи във властта, защото усещат, че им се изплъзва - заради некадърното им и престъпно управление. Ако им е трудно да пуснат кокала, ще им го измъкнем заедно със зъбките.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ОДОБРЯВАМ!

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 93. 93 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#69] от "ambros":
  "Протестите срещу ГЕРБ не са за оставка, а за пари."
  ...
  Тъй, тъй! ..Бате Бойко, ..Бащице наш, ..ти много ни харесваш, ама нямаме пари да си платим тока. ..Ти иначе си царувай, ние те обичаме, за парите немаш никаква вина.
  пп: Ей, ..пак ви обръщам внимание на пирамидата на Маслоу, ..потребностите от ниските етажи вадят сопа, а не вувузела.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 94. 94 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Опитал се е нещо авторът да предложи,но не му се е получило.Няма добри изходи от кризата.Има много работа за вършене,но тези,които трябва да я свършат,не се ползват с обществено доверие.Независимо от броят на протестиращите,недовериет е фрапиращо.Моментът не изглежда много подходящ да се позоваваме на Конституцията,кой какъв е и какво право има.

  По-добре това:"3-ти абзац от Преамбюла на Всеобщата декларация на ООН за правата на човека: "...НЕОБХОДИМО Е ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ДА БЪДАТ ЗАКРИЛЯНИ ОТ ЗАКОНА ТАКА, ЧЕ ЧОВЕК ДА НЕ БЪДЕ ПРИНУЖДАВАН ДА ПРИБЯГВА КЪМ БУНТ СРЕЩУ ТИРАНИЯТА И ПОТИСНИЧЕСТВОТО КАТО ПОСЛЕДЕН ИЗХОД."

 95. 95 Профил на abe_123
  abe_123
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#88] от "Златин Златев":

  Убеден ли си, че това е А4 аз не съм, хайде вземи един лист такъв формат и го хвани като онзи на снимката да видим пропорциите дали размерът и пропорциите са същите

 96. 96 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#31:"dissident"]Правителство пада когато не може да прокара закон. В момента няма проблем в това отношение. [/quote]

  Правилно, няма проблем, има Волен Сидеров.

  Или както някой каза крилатата фраза:

  Волен - ляв носи!

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 97. 97 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#91] от "joseph_levi":
  Ха ха ха оптимист , то дневник гонят интереса на собственика си , кво да се прави служба .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 98. 98 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#89:"cobanmaala"]Тая ситуация всеки един момент може да бъде изострена до крайност.[/quote]

  Изборите ли определяш като "ситуация, изострена до крайност"?! И кое е легитимното на управлението - това, че БСП+ДПС се изживяват като управляващи, а не могат да си гарантират кворума или вилнеенето на един луд за връзване в цялото общество, който им гарантира управлението?

 99. 99 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#95] от "abe_123":

  Убеден съм. Пространствена переспектива.
  Но дори и да не е А4, на А3 също се разпечатва зад СУ.
  Ако не вярваш - иди виж...

  П.П. 'баси трябва да им искам такса на книжарничките зад СУ за реклама

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 100. 100 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  Ако Лешника си подаде оставката света ще свърши .... за комунистите в този форум.

  [quote#10:"dissident"]По парламентарен път правителството може да бъде свалено само ако 121 депутати гласуват ЗА сваляне. Това е невъзможно. Улицата само си въобразява че може да свали правителството. Ако тези неща бяха възможни, тогава България не би била в ЕС[/quote]
  До коментар [#10] от "dissident":

  Какви ви подбират от Позитано#20. Неграмотност пълна.
  Ако правителството си подаде оставката тя трябва да бъде гласувана от парламента. 1/2 + 1 дУпедтат от кворума е достатъчен. Ако приемем , че лешника ще си подаде оставката със съгласието на Гея+Бея (може и Злодея) то тогава те сами могат да му я гласуват, дори гейберстите не им трябват.
  За по-бавно стоплящите - това не е вот на доверие/недоверие. За оставката говоря.
  Разбра ли ме кхмер?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK