Нашата солидарност

Кадър от първия сутрешен протест с кафе пред Министерски съвет на 1 юли

© Юлия Лазарова

Кадър от първия сутрешен протест с кафе пред Министерски съвет на 1 юлиПрепечатваме текста на Теодора Димова от портала "Култура":


На тринадесетия ден от протеста ми подариха картичка, на която е изрисувано сърце, а в сърцето пише – интернет лумпен. За тях това би трябвало да е обидно, за нас обаче не е. Приемаме го с усмивка. Те не знаят как да ни квалифицират, как да ни унизят, защото всички ние, протестиращите, сме толкова различни по душевност, по нагласа, по същност, че не успяват да ни обхванат.


Срещнах мои познати, които ми казаха, че предишния ден са били на шествието с плакат – NATO HELP. Едва ли помощта ще дойде от НАТО, но този плакат показва, че не сме наясно, че не знаем, че се лутаме. Търсим помощ хаотично, но все някъде навън от себе си. Когато фарисеите попитали Иисус Христос за царството Божие, Той отвърнал: "няма да кажат: ето, тук е, или: на, там е. Понеже ето, царството Божие вътре във вас е." И щом дори царството Божие е вътре в нас, то и всичко останало е вътре в нас, трябва само да полагаме грижи то да съзрява. Ето тук имаме още много дълъг път да извървим.
Сега само сме намерили посоката


Сегашните протести се различават от февруарските най-много по това, че са по-осъзнати и имат по-ясно изразена посока. Затова е и трудно да бъдат манипулирани.


Велислава Дърева пренебрежително ни нарече "сити" – тоест оядени, богати, доволни, капризни, фриволни, разглезени. Д-р Николай Михайлов, като да похвали наблюденията от ляво и полуизрече, че зад протеста стои друга олигархия с трансатлантически цели. Струва ми се, че и двете квалификации са далеч от действителността. Да, не гладуваме в буквалния смисъл, както през зимата на 90–та  и през зимата на 97-а, не се изхранваме от контейнерите, до каквото състояние бяха доведени немалко българи. Но не си правим илюзии, че проблемите на България ще бъдат решени с популистките 5 процента намаление на тока, раздаването на дърва за огрев и парична сума за първокласниците.


Не се поддаваме на популизъм


не защото сме преситени или разглезени, а защото съзряваме!


Това, което аз виждам всеки ден, са хора с ведри лица, с приветливи ведри лица. Ведростта идва от споделената радост от другия, от събуденото чувство за общност, за гражданство, за заедност. Това вероятно е най-тежкото за управляващите – възвърнатата ни енергия, излизането ни от блатото на апатията. А именно нашето безразличие и униние гарантираха тяхното статукво, което за първи път от много години е нарушено благодарение на нашето съзряване.


И точно това съзряване, което ще е бавно и мъчително, точно това съзряване плаши уродливата тройна коалиция.


Затова от трибуната на висшия орган на страната един треторазреден клоун ни обижда, ругае и обикаля с шпицкомандата си из софийските улици, за да раздава правосъдие. А главният прокурор на републиката господин Цацаров – тази институция, а не личност, както самият той се самоопредели, мълчи, наблюдава, не възразява, приема изстъпленията на трафаретния фашизоид за нормални в демократичната ни държава.


Затова пък балетистът Александър Александров беше арестуван и ще бъде съден по бързата процедура за дребно хулиганство. До този момент полицаите се отнасяха с респектираща толерантност и професионализъм. Но, изглежда, вече са получили специални нареждания от министъра – да ритат с кубинки по главата непокорните протестиращи, да ги сплашват, да проявяват грубост, грубост, а не солидарност.


Ние, които добре помним протестите през 90-те, знаем колко лесно можехме да бъдем премахнати. Помним


"Най-добре да дойдат танковете"


Помним лекотата, с която това беше изречено. В смисъл – тук тълпата, народът, изметта, лумпените, пропадналите, платените нещо искат, нещо се бунтуват, нещо ни пречат, нещо ни се бъркат в разпределението на богатствата, какво ги търпим, откъде накъде ще ни смущават, я най-добре да дойдат танковете! 


Не си правя каквато и да е илюзия, че отношението към нас се е променило. Отношението към нас е същото. Ние трябва да сме безсловесни, послушни, безропотни и доволни от това, което те правят. Казвам те и имам предвид Държавна сигурност в образа на столетницата и олигархията. Когато протестираме, ние сме измет, тълпа, лумпени, в най-добрия случай – седянка, които пречат, смущават, възпрепятсват охолството и спокойствието.


Смятам, че ако не се страхуваха, танковете, образно казано, досега щяха да са дошли при протестиращите. Щяха набързо да са приключили работата си. Помислиха, въобразиха си, че като ни подхвърлят оставката на Пеевски, ние ще запеем в хор от благодарност. Впрочем какво става с Пеевски?


Къде изчезна Пеевски?


Пеевски беше най-важната личност в парламента от първия ден на отриването му. Първият закон, най-важният, който гласува 42-то Народно събрание, беше законът за Пеевски. Къде изчезна Пеевски? Що за мистериозен начин на правене на политика? Задавам тези въпроси с голяма тревога, защото отсъствието на Делян Пеевски и не по-малко тревожно от неговото присъствие!


Накрая ще се върна на това, с което започнах, защо ни наричат интернет лумпени. В тяхното съзнание думата интернет е по-обидна от думата лумпен.


В интернет те се чувстват безсилни


не могат да ни цензурират и манипулират. Което не означава, че не се опитват. Още сме много далеч от истинско градивно дясно обединение. Още не можем да предложим здрава и силна алтернатива. Защото май забравяме, лесно забравяме, че и Орешарски, и Бисеров, и Сидеров, и Местан, и д-р Йордан Цонев, и още много знайни и незнайни герои произхождат от "дясното". Проблемът не е техен, проблемът е наш, нашата координатна система е объркана. Имаме да се учим.


Ведри сме, прегърнати сме, но


като политическо представителство сме неорганизирани


хаотични, противопоставени. Караме се кой е по-десен, по-истински десен, кой е фалшиво десен. На това разчитат тези, които се представят за леви. И злорадо се хилят в лицето ни, защото много добре знаят, че те не са нито леви, нито десни. Могат всеки момент да извадят от фокусническия си ръкав червено, синьо или зелено зайче. Разчитат на нашия политически далтонизъм. Разчитат на нашата къса памет. Разчитат най-много на нашия най-голям национален недостатък – да не умеем да бъдем солидарни.


Затова тепърва трябва да започнем да градим нашата Солидарност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 434 Весело

  Наистина, къде изчезна Пеевски?
  Да не готви партия за предсрочните избори с кандидат-премиер някой "приемлив" човек?

 2. 2 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "този плакат показва, че не сме наясно, че не знаем, че се лутаме"

  както имаше една стара приказка - ние не знаем какво искаме, ама го искаме от сърце

 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Кой каза "УУУ..."?

  У-ВОЛ-НЕ-НИ-ЕЕЕЕЕЕЕ!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Финалът на статията е тъжната истина, но и скрития оптимизъм за създаване на политически субект с морални устои.

 5. 5 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Пеевски в момента получава указания отПутин

  писнало ми е от левичари
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#1] от "georgi_val":

  [quote#1:"georgi_val"] Пеевски?
  Да не готви партия за предсрочните избори с кандидат-премиер някой "приемлив" човек? [/quote] -партията е ГЕРБ, премиерът е Борисов, никога не е бил приемлив за мен! По времето на Борисов медийната империя на Превски и финансовата около него се разгърнаха както никога до сега! Станаха незаобиколим бизнес и политически фактор, с който се съобразяват всички парламентарно представени сили!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Весело

  [quote#1:"georgi_val"]Наистина, къде изчезна Пеевски? [/quote]
  Липсва ли ти?

 8. 8 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#6] от "~песимист с бедна фантазия":

  По време на ДПС, БСП и Атака - Пеевски беше избран за шеф на ДАНС... така че айде да не си ги мерим

 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#8] от "georgi_val":

  дай да си ги мерим! За пеевски! бУрисУв тряаше да го прати в затвора с влязла в слила присъда, щото таквиз ни ги обещаваха Боко и Цеце-бУрбЪ с кУрУпциЪтЪ и пращане престъпниците в затвора, те взеха че се сприятелиха прекалено много с него-Пеевски! Бойко даде държавните пари в банката на Пеевски, а медиите на Пеевски от сутрин до вечер го хвалеха-Борисов и правителството му! А Це це не остана по-назад! ЦеЦе в качеството му на МВР министър се е срещал с многоуважаваният от ГЕРБ, ББ и лично от Цветанов-Пеевски в кабинета на минисътра! За една такава среща свидетелства глав прок-а Цотир Цацаров! И ние виждаме резИлтатите на тази "борба" с престъпността на тез "титани"-бУрисув, Цветанов и Пеевски! Корупцията е същата или по-голяма, престъпността също! Но за компенсация контрабандата нарастна значително!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много силни думи, казани съвсем на място. Искам да поздравя автора с този анализ, който за моя радост и същевременно съжаление нацелва проблема в самата му същност. Нека всички ние "интернет лумпени" да помогнем на това гражданско общество което се роди "формира" има няма за преди 18 дена да може в най кратко време да премине през детството, юношеството и да съзрее, защото изборите чукат на вратата и е съвсем необходимо и логично същото това "гражданско общество" да получи полагащото му се "политическо" представителство.

  jolly monck
 11. 11 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#8] от "georgi_val":
  По време на ГЕРБ - Пеевски стана настоящия олигарх, не без блсгосклонноста на ..., беше посочен от квотата на НС в.../проверете сам/.
  Така че айде наистина да не си ги мерим ...

 12. 12 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Докато не предложите алтернатива,която да подкрепя,интереса ми към протестите е изчерпва с избягване на транспортните проблеми,които създават.
  За мен е важно какво ще првят тези,които ще сменят сегашните.Абсолютно нищо друго.Предложете нещо,което ако приема,ще стане договор.Такова не съм чул.
  Щото недоволни сме не стига.Например всички са недоволни от цената на доматите. Едни са недоволни от високите цени на доматите,други от ниските.Ако някой знае,как да се изкупуват домати по един лев,и да се продават по 80 стотинки,да заповяда. Дотогава ще купуваме с мрънкане домати,на цени каквито са,ипроизводителите ще продават домати на цни каквито са.Щ имат и доходи от продажбата.По -ниски от желните.

 13. 13 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#12] от "slonsco":

  Защо да не би бсп да са единствената алтернатива

  писнало ми е от левичари
 14. 14 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Едва ли помощта ще дойде от НАТО, но този плакат показва, че не сме наясно, че не знаем, че се лутаме. Търсим помощ хаотично, но все някъде навън от себе си."
  Това за лутането е ясно
  Това, че някои хора отдавна се опитват да говорят от името на всички протестиращи и да представят своите "мечти" за желания на всички останали /при това не само протестиращи/, е известно
  Това, че "елитарноста" на някои им дава "право" да се считат за невинните и единствени носители на Истината, а другите да са виновнии за всичко /справка - Борисов/, е повече от очевидно .
  Затова един от истинските изводи в стаията е
  "Проблемът не е техен, проблемът е наш, нашата координатна система е объркана"

 15. 15 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Средноинтелигентен човек би се позапитал що за протестиращи са тези, които носят плакати от сорта "NATO HELP", но както се вижда за претендиращите да са суперинтелигентни това е само добър повод за изпадане в инлектуален онанизъм.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 16. 16 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Няма какво да си ги мерите. Пеевски е отроче на системата "Доган" - банка + медии+партия+магистрати.
  Прасенцето се роди в лоното на ДПС. Отхранваха го НДСВ,после БСП, после ГЕРБ.
  После НИЕ го заклахме

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 17. 17 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 808 Весело

  "Срещнах мои познати, които ми казаха, че предишния ден са били на шествието с плакат – NATO HELP. Едва ли помощта ще дойде от НАТО, но този плакат показва, че не сме наясно, че не знаем, че се лутаме."
  ........................
  "Сегашните протести се различават от февруарските най-много по това, че са по-осъзнати и имат по-ясно изразена посока."
  ...................
  Явно като е писала второто, интелекуталката вече е била забравила, че е написала първото.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 18. 18 Профил на rbanov
  rbanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Точен анализ и обективна оценка на Теодора Димова за случващото се сега! Това е пътят за успеха на протестите - вместо да хабим енергия, за да съборим едните и да качим другите далавераджии, да се организираме и създадем нов граждански политически проект! Така винаги ще бъдем спирачка за поредните кукли! Честни и почтени хора за началото винаги ще се намерят! Дано се опазим после от останалите!

 19. 19 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#17] от "Константин":

  Според мен авторката не е "сбъркала" а по скоро става дума че хората от февруарските протести по скоро не можеха да формулират исканията си /по далеч от социално битовите/ и за това "столетницата" ги припозна и застана зад тях а в днешните протести проблемът е че хората още не са осъзнали начина по който да консолидират и наложат исканията си а също така и мнооооооооооооого дългото обединяване на десницата

  jolly monck
 20. 20 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#19] от "brtuck":
  А какви точно са идеите на сегашните протестиращи? Само не ми пробутвай "мразим безплатно" и "оставка" като някакви смислени идеи и искания. През февруари хората също бяха против олигарсите, едно момче във Варна първо произнесе "ТИМ" на площада и ги посочи като виновници за безобразията в града, дори се самозапали. Протестираше се и срещу монополите, които правят каквото си искат. Не вмиждам в статията на Димова повече смисъл, отколкото във февруарските протести. Всъщност, интелектуалната поза и празнословие за мен не означава априори смисъл, за теб може и да е различно.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 21. 21 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Идеите са че е крайно време в българската политика да се настани понятието "Прозрачност" в назначенията и във вземането на решения. Идеите са че е крайно време по висшите етажи на властта и правораздаването да има отчетност и наказуемост. Идеите са че е крайно време да се направи ремонт на конституцията в тази насока. Идеите са че политиците които ни представляват трябва да прегръщат тази си кауза на първо място а след това да показват зависимости в тази или онази посока, пък ако покажат тогава тези които са ги избрали да могат да им потърсят сметка за това. На първо време мисля че задоволих любопитството ти но ако все още не ти е ясно за какво става дума заповядай пред парламента след 18.30 и като послушаш колегите на площада пък тогава може и да добиеш по ясна представа

  jolly monck
 22. 22 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  До коментар [#9] от "~песимист с бедна фантазия":

  По време на Герб нито Пеевски беше шеф на ДАНС, нито се променяха закони за да паснат на тоя и на оня, нито Волен ходеше с пистолет и заплашваше с граждански арести....
  И Пеевски не е станал богат докато Герб бяха на власт, богат си беше и преди това.

 23. 23 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#22] от "georgi_val":
  Да бе, да И тука плува едно корабче.
  И от кое НС Пеевски беше определен за .....
  И Волен не предизвикваше екцесии.... /пред джамия/.

 24. 24 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 979 Неутрално

  [quote#13:"koiot"]Защо да не би бсп да са единствената алтернатива[/quote]
  Те въобще не са алтернатива.Те са статукво.Не ми харесва.Не знам каква е алтернативата.Може и да е по-лоша.И такива индикации има.И ги получих от протестиращите.Съдружничкта ми е от тях.Та като ми прати на скайпа идеите за нова избирателна система и промени в Конституцията,разпознах институти от старата.Е статуквото при действието на тошовата конституция ми харесваше още по малко от сегашното.На всичкото отгоре някои от тях си позволиха да ме "изпитват",демек заявиха претенции за вождове и че са нещо повече от мен.Но има една подробност,държа се със всички като с равни,и не търпя друго поведение спрямо мен.Е на такива няма как да се доверя.Така преди години ме убеждаваха,че акциите са актив,защитен от инфлация,което по принцип е така.Но акциите,които те предлагаха на Ист-Уест груп и ТВС хотели не бяха от естество да вложа пари точно в тях .Не го направих и не съжалявам,ако го бях направил ,щях да съжалявам.

 25. 25 Профил на elle
  elle
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#20] от "Константин":

  Мда, и аз това се чудя, какво трябва да се случи след оставката на кабинета? Каква е алтернативата?
  Нови избори без промяна в изборния закон, ще е почти същото (особено след показателно "високата" избирателна активност във Варна).

  elle
 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#10] от "brtuck":
  изборите чукат на вратата и е съвсем необходимо и логично същото това "гражданско общество" да получи полагащото му се "политическо" представителство. "

  -Ама въобще нямам вяра,че точно вие,ей сега веднага ще дадете на гражданското общество "политическо представителство".
  Много се надявах като сте такива изученички,таквизи умни,както се самоласкаете,че пък даже и едни такива красивички,богатички/как ли станахте тъй бързо, освен за веселие,да бяхте отделили малко време и да помислите и след като тъй по-дългичко поразсъждавате,та да ни обясните какъв е начина да го направите за два месеца.
  Толкова пък в саксийки да сте расли,толкова чак да не сте обръщали внимание на ставащото около вас,на това,че възрастните 25 г. се мъчат да преобразят живота/за съжаление,все по-лош става/.Събудихте се преди 18 дена и изведнъж видяхте,подстрекавайки се един-друг-я,тук един живот,я да вземем да го преобразим,я да дадем на "гражданското общество политическо представителство",дори без да ви е еня,дали няма да ни докарате /най-вероятно/доскорошното тиквено/кухо,незряло/ представителство.Сакън, моля,не ви искам претенциите.
  Не ща аз да съм политически представител,не ви искам и вас-имате още много да зреете.Искам да ме управляват зрели,мъдри и опитни политици,каквито вие не предлагате.
  Вие всъщност нищо не предлагате,само врещите"оставка!"

 27. 27 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#21] от "brtuck":
  Това не са идеи, а общи приказки, които всеки може да издекламира. Дори вечните махмурлии от кварталните кръчми, при това без претенции да са "интелектаулният елит на нацията". Какви средства се предлагат за постигане на прозрачност и пр. красиви думички? Като как да се промени Конституцията. Мажоритарни избори? Чрез тях в миналото НС бяха избрани Ахмед Доган, Цецка Цачева и още един куп некадърници и мошеници, което иде да рече, че това, което се пробутва за панацея не работи. А на площада няма да отида, точно щото там говорят общи приказки, а не предлагат решения. Като любител на първите, виждам, че не се притесняваш от липсата на вторите, но аз не съм от тия, които могат да бъдат омаяни с лозунги.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 28. 28 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До 27:
  Ако всички бяха като теб, още щяхме да сме в каменната ера." Някой да ми предложи, някой да ми докаже - тогава ще дойда". Човече, Господ ти е дал глава - ползвай я !!!

 29. 29 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 476 Любопитно

  Омръзнаха ми клишетата от протестите, време е за нови фрази. Покажете нещо ново.

 30. 30 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Ведри сме ,прегърнати,всеки ден заедно,в нет-а неделими денонощно..а ве нещо намирисва на комуна май

 31. 31 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Пеевски вероятно е при братята беГалеви, където трябва да отидат Будата, Цецо, Маргините и Мургините, Масларова, Станишев, Олигарски, Фидоошу, Маджо и останалите бандити.

 32. 32 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Като я чета тая, оставам с впечатлението, че там направо се обичат на асфалта. А мисличките ѝ едни такива... обикновени, семпли. Не, че трябва да са сложни, де, ама все пак... не трябва да понамирисват на застояла яхнийка.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 33. 33 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2005 Весело

  [quote#12:"slonsco"]Докато не предложите алтернатива[/quote]

  До коментар [#12] от "slonsco":
  На теб не ти алтернатива, та ти си имаш истинска национал-социалистическа коалиция "ГейБейЗлодей". Това са твоите хора, но поне ходи пред НДК в подкрепа на Олигарски, че многооо рехав, бе.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 34. 34 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Никой не желае да се обвърже с тоя протест, не ви ли е ясно. Инициаторите му са задкулисни фигури. Затова и всеки, който излезе на площада е лумпен.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK