Поуката от Египет: Демокрацията не е като резултат от мач

Поуката от Египет: Демокрацията не е като резултат от мач

© ReutersПоследните няколко дни прекарах в обикаляне покрай демонстрациите на предимно млади египтяни и съм стъписан от това колко бързо възхищението ми потъна в отчаяние.


Възхищавам им се от начина, по който отхвърлят пълзящия авторитаризъм на некомпетентното правителство на "Мюсюлмански братя". Единственото постижение на това управление е да вкарат свои членове или симпатизанти във всяка част от египетския живот, в която можеха.


Но отчаянието ми е по-голямо от възхищението. Няма добър изход за "втората революция" в Египет, както обича да я нарича опозицията. Армията може да поеме контрола и би могла, както казва, да я задържи само до договарянето на временна конституция и свикването на нови избори.
"Мюсюлмански братя", чието управление се предвожда от президента Мохамед Мурси, може - макар и с голямо неудоволствие - да преглътне това. Опозиционните сили може да се въздържат от това да натъпчат "победата" си в гърлото на "Мюсюлмански братя". Тези всички "може" изглеждат все по-невероятни на фона на ескалиращ конфликт. Но те все още са възможни.


Поуката от Египет: Демокрацията не е като резултат от мач

© Reuters


И все пак - дори от вероятност те да се превърнат в реалност,


резултатът пак няма да е добър.


Омразата, или в най-добрия случай - недоверието, между Братството и опозиционните групи се увеличава от края на миналата седмица насам, множат се убитите - често в резултат на нападения срещу партийни централи на ислямистите. В момента тези чувства господстват повсеместно.


От страната на Братята има установено убеждение, че опозицията иска да им отнеме легитимната изборна победа от преди година. От страната на опозицията цари същата непоколебима увереност, че "Мюсюлмански братя" искат да променят държавата и обществото така, че умереният ислям, либерализмът, социализмът, светският национализъм никога повече да нямат шанс да влязат във властта.


Поуката от Египет: Демокрацията не е като резултат от мач

© Reuters


Тази седмица разговарях с мой приятел от годините, прекарани в комунистическия и посткомунистическия блок. Ал Степан, политически анализатор от нюйорския Колумбийски университет е един от водещите специалисти в света по демократизиране, т.е. по начина, по който авторитарните държави излизат от това състояние и какво се случва с тях. Той, освен това, и пътува много - бил е много пъти в Близкия изток и Египет преди и по време на Арабската пролет.


Демокрацията не е нещо завършено.


Тя може да е цел в един по-общ дух, но не е цел в спортния смисъл, ми каза Степан. Иначе казано, след като веднъж си я постигнал, тя не остава завинаги на дъската с резултата. Тя е процес.


Дори най-установените демокрации се борят, зависят от дълбочината на гражданското общество, от независимостта и силата на различните центрове на властта и на това колко стабилна е конституцията им. С по-малък ефект, но често дори по-важни, са неща като толерантност, политически умения и способност да се постигат компромиси.


Там, където преходът към демокрация е успявал, казва Степан, това е зависело от мрежата от мълчаливи или публични споразумения между враждуващи сили.


Поуката от Египет: Демокрацията не е като резултат от мач

© Reuters


Вижте Чили след референдума от 1988г., с който бе отстранен от власт ген. Аугусто Пиночет; или Бразилия, в която през 70-те и 80-те години военните бяха принудени да отпуснат хватката си върху властта; или в наши дни Тунис, където религиозни граждани бяха толерантни към държавата и тя беше толерантна към тях след свалянето през 2011г. на президента Зин ал Абидин Бен Али. Във всички тези случаи хората, които не се харесваха или си нямаха доверие, осъзнаха, че повече не харесват и нямат доверие повече на авторитарния си лидер и се обединиха в революции, след които да изработят начин да живеят заедно в демокрация.


Това не се случи в Египет и не се случва и в момента.


Както отбелязва Степан, макар да се усеща "растящо чувство на лично достойнство", всички основни играчи - Братята, военните и опозицията - опитват да се защитят в бъдеще, "като поставят ограничения на правата на демократичните институции да провеждат публична политика".


Поуката от Египет: Демокрацията не е като резултат от мач

© Reuters


Армията, основаваща властта си на въоръжените сили и на доминирането в почти една четвърт от икономиката, винаги е настоявала да има специално положение. Това общо взето означава да е автономна спрямо правителството и правосъдието.


"Мюсюлмански братя" искаха в прокараната от тях конституция специално място за исляма и развиване на шариата.


Опозицията, в чийто редици има истински демократи, но която спори за рецептите за бъдещето на Египет, искаше и пак иска сделка с военните да притиснат "Мюсюлмански братя".


Всеки иска да се огради със стени


както са го правели средновековните барони в своите замъци.


Поуката според Степан е че нищо добро няма да се получи от "демократичното" бъдеще, ако в миналото или настоящето не се свърши достатъчно работа за полагане на стабилните му основи. Военните са прекалено сигурни, за да направят при завземане на властта нещо повече от няколко популистки жеста към политическите сили. След десетилетия на полунелегално съществуване и въоръжени с вярата си, че обществото трябва да бъде ислямизирано, а не демократизирано, "Мюсюлмански братя" нямат желание да развиват демокрацията с хора, които смятат за свои врагове. Опозиционните групи са техен огледален образ - те смятат случилото се през последната година за оправдание за изхвърляне на Братята от властта, макар че им остават още три години от мандата.


Така че каквато и сделка да бъде постигната - или да не бъде постигната - в следващите дни, тя ще бъде ограничена от липсата на разбиране, че всеки трябва да гради път към съвместно съществуване и поне външно цивилизовано отношение. Подобно отношение не се усеща нито във въздуха, нито по улиците. То е продукт на общества, които са решили, че трябва да живеят в мир, както и на сили, способни да се издигнат над нивото на отделните твърдения колко зле е положението.


В момента Египет не разполага с този продукт. Единствената надежда е бързо да си го създаде.


Поуката от Египет: Демокрацията не е като резултат от мач

© Reuters


Джон Лойд е съосновател на Института "Ройтерс" за изучаване на журналистиката в Оксфордския университет. Той е автор на няколко книги, включително "Какво причиняват медиите на политиката ни" (2004). Лойд е гостуващ редактор във "Файненшъл таймс" и основател на списанието на това авторитетно издание.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 416 Неутрално

  да, доста хора започнаха да третират изборите като мач - който спечели има пълна власт, все едно загубилите трябва да напуснат държавата и да се оправят другаде.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 2. 2 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Добър анализ, особено в тази си част:
  "Там, където преходът към демокрация е успявал, казва Степан, това е зависело от мрежата от мълчаливи или публични споразумения между враждуващи сили."

  Много актуално за Бг ситуацията. БСП прояви голяма наглост като си помисли, че може напук на цялата държава да прокара тип като Пеевски за шеф на ДАНС. Но пък сега техните основни опоненти в обществото "подушиха кръв" и проявяват същата нетолерантност с опитите си да ги свалят изцяло. Демокрацията не работи така.

 3. 3 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Анатагонизмът между установената от предните (па макар) режими светско устройство на държавата, от една страна, и дълбоко и крайно религиозната (по правило и по бедна ) останала част от египетското общество, е непреодолим по мирен начин.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 4. 4 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Демокрация в Египет = ислямизация. Много хора бъркат демокрацията с толерастия и либерастия. Демокрация означава мнозинството да определя развитието на страната. А в Египет мнозинството са ислямисти.
  От западна гледна точка е най-добре в Египет да има авторитарен светски режим, който да прокарва идеите на светски настроеното малцинство.

 5. 5 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  Не са дорасли за демокрация. По принцип държавите с ислямско вероизповедание не са податливи към демократичен начин на управленит. Причината за това е само една!!! Ислямът не е толерантна религия, а фундаментът на демокрацията се крепи на толерантността към победените.

 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#2] от "Skydiver":

  Не че нещо, но Пеевски далеч не е най-големият гаф на кабинета Олигарски и тройната коалиция. Болен Сидеров шеф на етична комисия... Болен Сидеров, даде един глас... На фона на изстъпленията на тази гавра на природата, всички глупости на турските национал-социалист /ДПС+БСП+Атака/, бледнеят!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#5] от "kimba3":

  Дарвин на това нещо му викал - еволюция

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 8. 8 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Египет върви към военен преврат.

 9. 9 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Абе какви идиоти се занимават с минуси тук, ето на живо
  http://live.reuters.com/Event/World_News

 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Какво драскате глупости- гътнаха ислямето току- що Властта е в армията на Египет

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#8:"."]Египет върви към военен преврат.[/quote]

  Предполагам, че военните са светски настроени, а не шириатски ........ Ако е така, подкрепям превратаджиите.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1428 Весело

  До коментар [#11] от "ARRI":

  Светски настроени араби... не може да си толкова наивен

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 13. 13 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Мюсюлмански братя" нямат желание да развиват демокрацията с хора, които смятат за свои врагове."

  Какви мюсюлмански братя и шериат и каква демокрация. Авторът много сериозно се е объркал. Мюсюлманското братство иска шериат а не демокрация и въобще не става въпрос за развитие на демокрацията с когото и да било. Това братство е създадено за да се бори срещу западната демокрация и цивилизация въобще. Демокрацията в смисъла , в който е създадена е враг на братството. Точно тук е проблемът не само в Египет, а и в Турция, Сирия, Тунис, Ирак.
  Огромната грешка на Запада е, че взе страна в тази война и то погрешната страна. Заради краткосрочни интереси беше сключена сделка с дявола. Мюсюлманските братя и радикалния ислям, който проповядват беше години наред извън закона в тези страни. Сега излязоха на повърхността, подкрепяни и финансирани от Катар и САрабия и плъзнаха навсякъде по света. Те са опасни и стават все по нагли и агресивни.

 14. 14 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#8] от ".":

  Превратът стана.
  Хайде след мюсюлманските братя, идва ред на Олигархски братя.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 15. 15 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1536 Весело

  -Е па ние много добре го знаем това за "демокрацията" ! -Изпитали сме го на собствения си гръб ! -Уж спечелихме мача, пък се оказа, че сме го загубили !

 16. 16 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1536 Любопитно

  До коментар [#13] от "baxter":


  [quote#13:"baxter"]Огромната грешка на Запада е, че взе страна в тази война и то погрешната страна.[/quote]
  -Ами, то от страни изглежда, като грешка, ама на мене ми се чини, че не е ! -По скоро преднамерено са застанали на тяхна страна ! --А защо, това е въпросът ?!?

 17. 17 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#16:"vagabond66"]Ами, то от страни изглежда, като грешка, ама на мене ми се чини, че не е ! -По скоро преднамерено са застанали на тяхна страна ! --А защо, това е въпросът ?!? [/quote]

  Прав си, а въпросът е много сложен. Отговорите могат да бъдат много, но мисля че всичко е геостратегия, геополитика, за Европа дивесификация на енергийните източници и търсене на решение да се освободят от руската зависимост, за САЩ влияние и контрол, за Катар, САрабия и Турция е регионално надмощие. И всичко започна с "умната" война на Буш, който свали Садам от власт и създаде условия за образуване шиитската ос, която тръгна срещу интересите им. Обама който се опита да поправи грешката му с некадърната Хилари още повече забатачи проблема, като изкара на преден план мюсюлманските братя, които никога няма да бъдат техни лоялни партньори и т.н. Така че се стигна до тук от поредица грешни политики, които могат да доведат до непредсказуеми последствия.

 18. 18 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#8] от ".":

  Дажа вече стигнаха

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 19. 19 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  "Там, където преходът към демокрация е успявал, казва Степан, това е зависело от мрежата от мълчаливи или публични споразумения между враждуващи сили."

  В този протест, аз видях едно съвсем ново, невиждано досега и адски съществено споразумение.
  Споразумение, което може би и амин дай боже, ще промени света:

  http://www.asianews.it/index.php?l=en&dos=144
  Лек път и успех.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1499 Весело

  П.С.
  Разните му там анализаътори да не се правят на Колчо слепеца.
  Щото иначе не знам що ме оставят със смътното подозрение, че по някаква странна причина ставащото в Египет май не им изнася.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 22 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  Либия, Тунис, Ирак, Египет имаха авторитарни ръководства, които ако не друго, внасяха сигурност в управлението им.
  Но ги свалиха и се видя какво стана

 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Поредното дълго преливане от пусто в празно.... а работата е проста като бобена чорба, изнасянато от САЩ протестантски тип демокрация (в разни варианти) не върви на изток от Земун и Вуковар, не върви в Близкия изток, Сирия, Ливан, Египет, не върви и в Ориента, България включително....
  Само мъчат хората като им внасят рази Арабски пролети и други подобни глупости.... ама нали САЩ живеят от война (66 войни за последните 68 години!!! това ако не е рекорд, здраве му кажи) Така че идващата гражданска война в Египет ще е просто 67 по ред от 02.09.1945, какво толкова?)

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#13:"baxter"]Демокрацияа в смисъла , в който е създадена е враг на братството. Точно тук е проблемът не само в Египет, а и в Турция, Сирия, Тунис, Ирак.
  [/quote]

  Демокрацията е враг на исляма! Тя е нещо съвсем чуждо на тази религия и за това е проблемна не само в изброените от теб страни а за всички ислямски такива. Няма нито една мюсюлманска страна в която да има демокрация! Там може да властва или емир/султан (Емиратите от Залива, Мароко, Бруней) или диктатор. Диктаторът може да е или религиозен лидер (Иран) или сравнително по-светски (Сирия, Ирак при Хюсейн, Египет при Мубарак) Друга алтернатива няма!
  Демокрацията е понятие свързано с Запада. Тя е продукт на вековна еволюция и се крепи на две основи: представата на древните гърци за управление на държавата от страна на свободните и граждани, и древноеврейския морален кодекс и религия, развил се в християнската ценностна система. Именно тези два постулата не се свързват с исляма и не могат да съществуват съвместно с него.
  Затова и Западът прави огромна грешка, като постоянно се опитва да наложи своите разбирания на общество, на която те са чужди и даже враждебни.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 25. 25 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Да добавя нещо към анализа. Ако умерените мюсюлманските братя паднат, техният електорат ще гласува не светски а точно обратното / про-ислямистки, салафистки/. Страната ще се разцепи. Защо съм сигурен? Преди 3 години бях на почивка в Египет. В курорта всичко изглеждаше много европейски. Един млад тип на около 20 години с американски акцент- без брада и много симпатичен, на сърфист го даваше, с американски акцент- продаваше екскурзии. Купихме си, бяхме доволни и през следващата седмица той минаваше и си говореше с нас на много теми. И нещо подметнахме за семейство. Оказа се женен, декларира че е добър мюсюлманин и без него жена му от вкъщи не излиза, винаги забрадена. И че той бил единственият който можел да работи в семейството и се надявал на демокрация за да се види колко са свестни египетските хора, колко са религиозни. Огледах се на около по-внимателно - единствените жени които работеха в комплекса бяха европейки. Сърцето ми потъна.

 26. 26 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#2] от "Skydiver":

  Да ги свалят "изцяло" ??!?

  Факт е, че това управление няма легитимност и принципна основа за съществуването си. Факт са и безобразните решения, които взима тази власт против обществения интерес вкл. и назначения на тотално неподходящи хора.

  Никой не си прави илюзиите, че БСП ще изчезне на едни нови избори. Обаче ако искат да управляват ще трябва да спечелят избори, а не разчитат са Сидеровци и Пеевци да оплюят опонентите им. Аз лично не съм видял нищо смислено от тази коалиция. И според мен при едни предсрочни избори ако сменят СтаниШеф с Първанов - те дори могат да спечелят тези избори. Обаче с твърдоглавие, откровени лъжи и наглост няма до никъде да ни доведат.

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3940 Весело

  Тази седмица разговарях с мой приятел от годините, прекарани в комунистическия и посткомунистическия блок. Ал Степан, политически анализатор от нюйорския Колумбийски университет е един от водещите специалисти в света по демократизиране, т.е. по начина, по който авторитарните държави излизат от това състояние и какво се случва с тях.

  Ал Степан
  Абе, Жони, а с видните подобни анализатори за Азия
  Ли Си Цин и Ван Ю Шин разговарял ли си?
  Демократизатори

  Прочее ... Дневник продължават да се излагат.
  Каква е тази статия, след като в Египет военните вече направиха преврата?

 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  [quote#23:"boby1945"]Така че идващата гражданска война в Египет ще е просто 67 по ред от 02.09.1945, какво толкова?) [/quote]
  Хм ...
  Чак за гражданска война ... не знам дали ще се стигне дотам.
  Но че се разбишка Египет - това е сигурно. А те са котвата в Арабския свят. И к'во се получава?
  Египет разбишкан, с огромни социални проблеми башка на религиозно-политическото, при това непримиримо, разделение; на запад Либия - бардак, а в южна Либия един Господ знае к'во се мъти, ама не ми мирише на хубаво; на изток - Израел между разбишкан Египет и Сирия и една Йордания, която я крепи само американското присъствие там.
  Пък Жони ни разправя, какво било убаво в Тунис

 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#27] от "xm...":

  Вместо да ни обясняват за Египет, трябваше да пуснат една статия за Балцерович, който направо ме е цитирал, като е обяснил, че ляво и дясно в България са етикети от рода на Левски и ЦСКА.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3940 Весело

  До коментар [#29] от "tribiri":
  Е, в момента Дневник има друга функция.
  На стенвестник, в който публикуват датзибао

  Колега, отчитайте "историческия момент", плз!

 31. 31 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Това е поредното доказателство, че не трябва да се протестира само заради идеята. Протестите трябва да носят явна идея за бъдещето, какво ще е, кой ще управлява, какво иска народът. Не ей така – да се разходим и да повикаме. Същото уви се случва и в България в момента.

  Приказка без край
 32. 32 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Наложената от чужбина плутокрация няма начин да работи. Нито у нас нито в чужбина.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 33. 33 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#25] от "ikoden":
  Аз имам подобни впечатления от Египет. С изключение на Кайро,Александрия и няколко по-големи града,всичкото жена е забрадено или вкъщи. Не че няма работещи и нормално изглеждаши египтянки и по курортите,но са малко.
  По възрастни са ми споделяли,че преди 20-30 години хората са изглеждали много по-европейски от днес.....

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4524 Любопитно

  [quote#4:"asparuhkanchov"]От западна гледна точка е най-добре в Египет да има авторитарен светски режим, който да прокарва идеите на светски настроеното малцинство.[/quote]

  Аспарухе, ти да не си говорител на Запада? Всъщност именно Запада в лицето на ЕС и САЩ вчера излезнаха с еднаква позиция относно воениия преврат в Египет, като заявиха, че искат бързо насрочване на президентски и парламентарни избори чрез които народа да избере свободна и демократична цивилна власт, която да управлява Египет!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#24:"magen_enoshi"]Затова и Западът прави огромна грешка, като постоянно се опитва да наложи своите разбирания на общество, на която те са чужди и даже враждебни.[/quote]
  Тия еврейски масали ги пробутвай другаде, особено за т.н."Запад". Случващото се в Близкия Изток и кървавото геополитическото изтърсаче "Арабска пролет" е плод на лицемерния кръвосмешителен геополитико-геоикономичеси коитус между Вашингтон и феодалните радикални ислямисти от Саудитска Арабия и Катар в който всяка от страните имитира оргазъм, но в действителност трескаво пресмята интересите си и търси реализация на имперско-халифатските си амбиции и планове.
  А идеята за тази противоречаща на човешките и социално-икономическите закони и логика, се роди в болните мозъци на едни юдейски професорчета-троцкистчета от университетите на Ivy league, които формират шизофреничната псевдодемократична неотроцкистка идеология и практика на американския истеблишмент и оттам проникна сред западноевропейските академични и политически юдейски групи в Париж и Лондон, които винаги са били троцкисти по убеждение и мироглед. Финалът на тази геополитическа, геоикономическа и неолибералистично-троцкиска авантюра, ще бъде доста грозен, кървав и крайно неприятен за всички участници в него....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 36. 36 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Демокрацията никога не е била демокрация за всички, а само за определена прослойка на обществото. Например робовладелската демокрация в Гърция и Римската империя е била само за свободните и робовладелците, но не и за робите. Демокрациите в монархическите режими на държавите от Персийския залив са за местната господстваща каста, която съставлява не повече от 1/4 до 1/ 2 от цялото население на държавата. Колкото е по- голямо населението на господстващата демократично живееща прослойка от едно общество, толкова по- стабилно е то. Ако гастарбайтерите в западна Европа, включително Франция, достигнат критична маса, то ще се разрушат устоите на демокрацията. В българското общество броят на благоденстващите българи с всеки изминал ден става все по- малко и по-малко, за сметка на олигархията и мафията, с което се нарушава стабилността и се създава революционна обстановка. Не винаги диктатурата (като диктатурата на пролетариата) или военната хунта на Пиночет са анти народни, а точно обратното. При тях се създава усещането за обществена справедливост и равноправие, което е по- важно от материалното богатство.

 37. 37 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#36] от "bobhunter":

  Прав си, създава се само УСЕЩАНЕ за обществена справедливост и равноправие. И то за кратко.
  Затова и не изтрайват дълго, тези корекцийки на демокрацията, и шаблонът "Не е измислено по-добро" остава да важи.

 38. 38 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Единственият резултат от събитията, които очакват Египет, ще е избиването и прогонването на копти.

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK