ГАНДИ, и нека протестите продължат

ГАНДИ, и нека протестите продължат

© Юлия ЛазароваВ специалната тема на "Дневник" -  "Идеи за изход"  публикуваме и идеята на режисьора Стоян Радев за ефективност на протестите. Болдът в текста е на редакцията:

"Вече ТРЕТА ГОДИНА продължават протестните искания за НЕЗАБАВНА ОСТАВКА на правителството"
шега на един протестиращ


Гражданската реакция е лекарство срещу инфекции във властта. Ако това лекарство се използва по неправилен начин, то води до резистентност - микробите не се влияят, лекарството спира да действа и дори става причина за нежелани противодействия, засягащи самия граждански организъм. Затова, казват, е важно лекарственият състав и дозировката да бъдат предписвани от компетентен лекар.


Подлъгващо е, когато първият прием на лекарството доведе до облекчаващ резултат, защото можеш да сметнеш, че с много от същото ще стигнеш до пълно излекуване. И тук се появява опасността това "много от същото" да доведе до форма на резистентност, т.е. до липса ефект и, което е по-лошо, до обратен ефект. Оказва се, обаче, че вече си пристрастен към самото взимане на хапчето и, въпреки липсата на резултати след първоначалното облекчение, ти продължаваш по същия начин, ако ще и в своя вреда.
Но липсата на истинска лечебна стратегия само е научила инфекцията как да се справя с еднообразната атака срещу себе си и, за съжаление, е стартирала обратен процес, който не само обезсмисля лекарството, но и причинява колатерални щети.


И, както писах в статус, това, че стоиш на улицата, започва да пречи на ефекта от "излизането на улицата". Това, че дълго скандираш, убива съдържанието на скандирането.


Ако медицинската аналогия е затормозяваща, можем да си послужим и с друг прост пример. Има една детска игра, в която дълго повтаряш една и съща дума, за да се насладиш на ефекта от изчезването на нейния смисъл, от самото нейно изчезване и отиване някъде другаде. Сто пъти подред "къща" или "ваза" или каквото и да е. Работи безотказно при всяка дума, в това число "мафия" и "оставка". Вместо повторението да подчертае, да увеличи смисъла, то го унищожава. Обратно - пестеливата, внимателна употреба на езика може да го появи отново.


Пиша това, след като вчера беше широко разпространен един фрагмент от мое интервю, в което казвах, че, ако протестът не успее и управляващите запазят постовете си, това би означавало позорът на нацията да победи гордостта на нацията. Работата е там, че успехът на протеста зависи повече от нас, отколколкото от тях, нали така? Ако ние не знаем как да проведем лечението и предизвикваме резистентност, или пък просто като в детска игра повтаряме едно и също, докато напълно го изпразним от смисъл, кой ще бъде виновен за поражението?


На чия лекарска компетентност да се доверим, кой поет ще върне смисъла на думите ни?


Стана ясно, че не е сериозно да се очаква в рамките на протеста да се роди нова партия, която да представлява протестиращите в тяхната цялост. Исканията, освен основното, са разнопосочни и няма как да бъдат обобщени и сведени до стройна програма.


Това, което протестът трябва да роди, за да успее, може работно да бъде наречено Група за Аргументиран Натиск върху Държавните Институции - ГАНДИ (абревиатурата изрича името на човека, станал олицетворение на ефективния ненасилствен протест). Тази група не трябва да включва много хора. Проблемът на Харта 2013 беше и този, че зад нея с подписите си застанаха хиляди и тя се превърна във Вавилонска кула, която по-скоро стана паметник на объркването, а не действаща структура. Състав над 11 човека прави футболната среща невалидна.


Групата за Аргументиран Натиск върху Държавните Институции трябва да има една единствена задача - да фокусира енергията на протеста с цел постигане на основното искане: оставка на управлението и нови избори. Аргументите не трябва да се разпиляват в анализи на последващата ситуация. Трябва да бъде доказано само едно - каквато и да е последващата ситуация тя би била по-добра от сегашната, защото сегашната е лишена от всякакъв действителен ресурс и здрав смисъл. В този ред на мисли членовете на групата взимат решения от страна на всички протестиращи и ги представляват пред институции и медии, без никакви опасения, че общите искания ще бъдат подменени.


Оформянето на групата не отменя провеждането на ежедневни масови протести - нека протестите продължат, тя само конкретизира посланието, за да достигне до неговото осъществяване.


Членове на групата могат да станат естествено очертаващите се разпознаваеми лица в рамките на протестните действия, които с експертизата си могат да изиграят необходимата ползотворна роля. Пишещият тези редове няма политически опит и в никакъв случай не претендира да бъде член. Напротив, той смята, че неговата конструктивна подкрепа се състои само в предложението, което този текст отправя към протестиращите.


Групата за Аргументиран Натиск върху Държавните Институции няма за цел да се превърне в партия, а само да осигури възможността партиите да влязат в истински работещо взаимодействие - помежду си и в контакт с гражданите. Нейни членове могат да бъдат хора с различни политически пристрастия, изповядващи само общата принципна позиция по отношение на нуждата от здрав демократичен климат.


Всички въпроси, засягащи изборен кодекс, механизми за декриминализация, леви или десни перспективи, трябва да бъдат дебатирани в един разумен порядък след постигане на основната цел. Многообразието на предпочитанията не трябва да бъде задушавано, а осмисляно, с оглед бъдещето упражняване на информиран избор.


Защото няма друга победа освен тази, на изборите оттук нататък гражданите да проявяват сериозна активност и упорито да упражняват контрол върху тези, които те са избрали.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Протестите със сигурност ще продължат докато има кой да ги спонсорира, ясно е, че са платени от олигарсите от кръга Капитал с помощта на президента Росен Плевнелиев се осъществяват.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  Избори!Всичко друго устройва тройната и тъпоглавата ламя!

 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  По-добре да си казваш мнението и исканията, отколкото да си като овца, носена по течението.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Подкрепям ГАНДИ! Проблемът е ,че комунягите, дс дпс и атака нямат морала и достойнството да се оттеглят с що годе някаква чест защото такава просто не им е останала.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3212 Любопитно

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  Кажи къде дават парите?Аз всеки ден ходя и не знам откъде да си ги взема.

 6. 6 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  #ГАНДИ да е наследникът на #ДАНСwithme

 7. 7 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  Ай стига с вашите глупости, че протестите са платени! Кой тогава плаща на протестиращите в САЩ и Европа!

 8. 8 Профил на tsolovl
  tsolovl
  Рейтинг: 367 Весело

  И аз ходих вчера, но не ми платиха, да не би да съм се прецакал ?

 9. 9 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#5] от "hodounski":
  Така де. И сутринта пак сама си плащах предпарламентарното кафе.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 10. 10 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  `ГАНДИ` - Групата за Аргументиран Натиск върху Държавните Институции
  ---
  Не ми е приятно да го кажа, но съм длъжен - присвояват си името на Един от Великаните, а една ли са великани...
  А в борбата този Великан червената нишка е била: БОЙКОТ ДО ДУПКА!!!
  Което и аз пропагандирам (повлиян от Идеите на Великана) от ДЕСЕТИЛЕТИЯ!!!
  Dixi!

  Разтурям колоквиума!
 11. 11
  AZ
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 12. 12 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#10:"Ганий"]една ли са великани[/quote]

  едВа ли са великани...

  ---
  заб. доста провокативно и мерзко (на пръв поглед!) подхождат, да видим дали няма да е `видяла жабата...`

  Разтурям колоквиума!
 13. 13 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 470 Весело

  Група за аргументиран натиск върху държавните институции?! И то от най много 11 човека?! Не е лоша идея, ама как и от кого ще се изберат тези 11 човека, при положение че в момента в протеста участват поне пет пъти по толкова организации?! Избори ли ще има?! Или ще се постигне консенсус?! Пак ми се налага да цитирам циганката . "дано, дано ама надали!" Протестиращите не можаха да се разберат, дали да отидат и кой да ги представлява в едни разговори по изборния кодеск в НС, сега щели да успеят да излъчат...ще излъчат....мушмули!

 14. 14 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  Ще повторя нещо, което написах и на друго място:
  За мислещите логично хора е ясно. Ако протестите бяха платени, щяха да са циганите от Факултето или Столипиново, най-малкото защото се продават и вземат най-евтино (видяхме на изборите), а не хората със заплати над 4000 (по думите на Кутев), те не се продават.
  А на Мадленчето ще кажа: Не вярвай толкова на учителя си Гьобелс, че като повториш една лъжа сто пъти, ще стане истина. Може, но само пред безмозъчен електорат. Там пък няма нужда да се хабиш толкова, те и на една лъжа вярват, щом е казана от "правилната" уста.

 15. 15 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#10:"Ганий"]Не ми е приятно да го кажа, но съм длъжен - присвояват си името на Един от Великаните[/quote]
  При преговорите с краля на Великобритания Ганди си бил в неговото нормално облекло. А кралят бил облечен така, както обикновено се обличат кралете (с минимум 100 кг дрехи плюс регалиите)...
  Когато джурналята го попитали защо бил облечен така леко и оскъдно, то Великият Ганди отвърнал: `Кралят бе облечен и за двама ни...`
  Пак повтарям - това е кощунство подобни наши проявления на природата да се намятат с бяло - тип `ГАНДИ`...
  ---
  заб. което ми напомня ПРИСМЕХЪТ на господарите със съкращенията PIGS, BRICS...
  Дали господарите не са измислили това `ГАНДИ`, а!?

  Разтурям колоквиума!
 16. 16 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  По-гадно образувание от партиите няма в социума, те са корена на разврата в обществения живот, но в такъв случай ГАНДИ ще контролира политическата проституция с надежда да станат честни, чисти, отговорни и полезни. Боже, голяма илюзия е това! Но щом няма кой да се ангажира с нова проститутска организация, и така е става, но пак ГЕРБ, БСП, ДПС, , Кунева исие десни ит.н. и т.н. във властта .... Докато ни дойде акъла в главата,( ако има още глави в България) че партиите трябва да бъдат разпуснати .

 17. 17 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1115 Весело

  [quote#9:"ПАВЛА - సటోరి"]Така де. И сутринта пак сама си плащах предпарламентарното кафе.[/quote]
  Ти може да си от онези дето взимате по 4-5 хиляди заплата, според мисловните полюции на Кутев? Затуй си плащаш сама кафето.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 18. 18 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#15:"Ганий"]Дали господарите не са измислили това `ГАНДИ`, а!? [/quote]

  Малко извратена (параноична) логика...
  `ГАНДИ` -> Индия -> `Буда`

  Разтурям колоквиума!
 19. 19 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  "Група за Аргументиран Натиск върху Държавните Институции - ГАНДИ"

  Подкрепям единствено група за съкращаване на държавните институции с не по-малко от 2/3

 20. 20 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 807 Весело

  Идеята е много добра, обаче е възможно индийците да се обидят, че използваме името на техния национален герой за такова нещо. Може би е по-добре организацията да се нарече КОДЕЛ - Комитет за Ограничаване на Депутатската Лакомия. Само правя предложение де.

 21. 21 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 568 Неутрално

  не е необходимо в състава на подобна група задължително да влизат юристи и икономисти - такива могат да бъдат експерти КЪМ групата... Задължително е обаче хората в нея да са ангажирани активно с протестите и да ги подкрепят. Добре е да са уважавани имена в гилдията си и хора с активна гражданска позиция.
  Идват ми наум следните имена - Калин Янакиев и Сугарев - единствените двама политици, Самуил Петканов от журналистите, Цочо Бояджиев от университетските преподаватели, Явор Гърдев или Теди Москов от артистичните среди, Босия, Антон Тодоров или Методи Андреев от познавачите на змийското подземие на ДС

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 22. 22 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ганий":

  Абе ти да не страдаш от раздвоение на личността или си такъв нарцисист, че сам се цитираш?

 23. 23 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 371 Неутрално

  [quote#5:"hodounski"]Кажи къде дават парите?Аз всеки ден ходя и не знам откъде да си ги взема. [/quote]

  По фитнес зали ходиш ли? Татуировки имаш ли? Колко тежиш? Колко дигаш на лежанка?

 24. 24 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#22:"marker"]Абе ти да не страдаш от раздвоение на личността или си такъв нарцисист, че сам се цитираш?[/quote]

  Ти да не си костоваче-превратаджийче!?

  Разтурям колоквиума!
 25. 25 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#10] от "Ганий":

  добре де, що досега не си сложил Д в ника си!

 26. 26 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#19] от "ju.li":
  Представяш ли си каква безработица ще настане? Или ще ги заместят ,сегащните от клоаката, с завършващи образованието си младежи....

 27. 27 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Прочетох едно-друго...
  Грубо речено РАБОТНИЧЕСКИ КОМИТЕТИ - стара и изпитана ЛЕНИНСКА форма... Следващата стъпка е ПОЛИТКОМИСАРИТЕ
  Извод: присвояват си моето мнение, което да представят за свое...
  ---
  заб. вие не ме четете, но превратаджиите ме четат ВНИМАТЕЛНО...
  Доста пъти писах, че превратаджиите КРИЯТ тези, които подписват и подават документите за `мероприятията`... А всички помним как при Протестите през февруари тукакси обявиха имената на тези, които подават исканията, за да бъдат ХОРОВО и ЕДИНОДУШНО оплюти от Сингапурската и Будапещенската преса, както и от заклетите десни форумни академици... Явно съм ги настъпил ЯКО по мазола, щото се усетиха, че криенето разкрива преврата.
  Ся вадят някакви, които щели да ме представляват... аКО ИСКАМ НЯКОЙ ДА МЕ ПРЕДСТАВЛЯВА - ЩЕ ГО УПЪЛНОМОЩЯ!

  Разтурям колоквиума!
 28. 28 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  нали? Прокопиев ще потъне в милиардни дългове да финансира протестите. и разбира се, да бутне валутния борд, за да си спести 300-400 млн. евро, деноминирани в рупии, или какъвто ви беше там скрипта.

  вие, каманистите, ако бяхте горски животни... простотията ви първо щеше да ви вкара в леглото на вашите преследвачи-хищници, а после и в стомаха им.

  РЕФОРМИ !
 29. 29 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1705 Весело

  До коментар [#26] от "hinin37":

  Ама прехвърлянето от пусто в празно не е работа.
  Както в казармата "тези камъни - от тук - там" или "бегом от мен до другото дърво"

 30. 30 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Цитирам: `Аргументиран Натиск върху Държавните Институции`
  --------
  Наказателен кодекс...
  ---
  Чл. 108а. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който с цел да създаде смут и страх в населението или да заплаши, ИЛИ ДА ПРИНУДИ ОРГАН НА ВЛАСТТА, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация ДА ИЗВЪРШИ ИЛИ ДА ПРОПУСНЕ НЕЩО В КРЪГА НА НЕГОВИТЕ ФУНКЦИИ, извърши престъпление по чл. 115, чл. 128, чл. 142, чл. 143, чл. 143а, чл. 216, ал. 1 и 5, чл. 326, чл. 330, чл. 333, чл. 334, чл. 337, чл. 339, чл. 340, чл. 341а, чл. 341б, чл. 344, чл. 347, ал. 1, чл. 348, чл. 349, чл. 350, чл. 352, ал. 1, 2 и 3, чл. 354, чл. 356е, чл. 356з, се наказва за тероризъм с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а когато е причинена смърт - с лишаване от свобода от петнадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
  ...
  Чл. 143. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
  ---
  и т.н.

  Разтурям колоквиума!
 31. 31 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Чудесна инициатива! Аз предлагам за член на ГАНДИ г-н Едвин Сугарев!

 32. 32 Профил на mrstoyanradev
  mrstoyanradev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар 30 с цитата от Наказателния кодекс.

  Никъде в публикацията не става въпрос за принуда, заплаха, употребяване на сила, създаване на смут и т.н. Точно обратното - става въпрос за аргументиран натиск от страна на граждански комитет в рамките на легален дебат с институциите, които действат срещу гражданския интерес. За да бъде избегнато всякакво съмнение, абревиатура ГАНДИ сама по себе си говори за ненасилие.

 33. 33 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1532 Любопитно

  [quote#2:"hodounski"]Избори!Всичко друго устройва тройната и тъпоглавата ламя! [/quote]
  Сами по себе си едни "избори" - организирани от Цецоолу, Гочоолу и други херои - не са ре6ение на безпътицата.
  Нужна е КОРЕННА промяна, да се излезе от този "мирен преход" който ни докара до дереджето на което сме. За това е нужно НОРМАЛНИТЕ да се обядинят около 10 (десет) относително прости, но радикални искания - лустрация, откъване на мафията от вимето на държавата, пенсионна, здравна реформа и т.н. За избистрянето на тези искания е добре да има ГАНДИ -Група за Аргументиран Натиск върху Държавните Институции! Че мутрите сами няма да се откажат, натиск, ако се наложи и бой по чутурите.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 470 Весело

  Гледам, срещу мнението ми по долу има сериозни възражения, съдейки по броя минуси...та затова си мисля да попитам, колко от участниците в сегашните или февруарските протести се разминаха без сериозно оплюване, когато решиха да преговарят с властите?! Не се ли чу за всеки един от тях, поне три мнения, че те точно никого не представлявали, че еди-кой си не ги е виждал на площада и не ги ли обвиняваха по сто пъти в съглашателство и борба за лични интереси?! Така че, аз продължавам да се чудя, кой аджеба ще излъчи тези 11 члена на Ганди, на какъв принцип, и кой освен пряко излъчилите ги ще им има доверие?! Щото ако нямат доверието на целия протест, то каква е разликата със сега съществуващите партии?!

 36. 36 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#35] от "Бай Колю":

  точно!
  идеята е много добра, докато не се намеси политика и "кой има право да говори от мое име"!
  ако го няма решението на този въпрос, няма и група за натиск!
  а ако има група за натиск - ще искат да натискат всички!

 37. 37 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#32] от "mrstoyanradev":
  Всеки със занаята си!
  Режисьорът с режисурата, юристът - със закона...

  [quote#32:"mrstoyanradev"]За да бъде избегнато всякакво съмнение, абревиатура ГАНДИ сама по себе си говори за ненасилие.[/quote]
  Що се отнася до т.нар. `ГАНДИ` - казах мнението си - ТОВА Е КОЩУНСТВО!!!
  Има неща, върху които не може да се посяга!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (всички удивителни във вселената)
  ---
  Едно не мога да разбера - всички говорят (вкл. О. Донев), че изборите били връхта на ДЕМОКРАЦИЯТА... И всички се опитват ДА ЗАОБИКОЛЯТ изборите (съответно демокрацията) и последиците от изборите (демокрацията) - олигарсите с парите, други с `натиск` (кх-кх!)...
  ---
  Първите две стъпки:
  (1) Бойкот до дупка! Типично по Ганди!
  (2) Докато трае бойкотът - търсене, търсене и пак търсене на онези, които ще се жертват... Първото изискване (conditio sine qua non) е тези, които ще нахлузят върху себе си хомота, за да вършат общите работи, е да бъдат готови на саможертва, да бъдат готови да ЗАГУБЯТ нещо, да бъдат готови да се лишат от нещо. Изискване, пак повтарям, от категорията на абсолютните.
  Всички останали, дето искат да си избиват коплексите за богатство, власт, прожектори, загубилите изборите и пр. НЕ СТАВАТ!
  И предупреждавам - търсят се готови на саможертва в името на идеал, в името на другите - т.е. търсят се ИДЕАЛНИ ХОРА - което, дори според мен е доста трудно, за да не кажа невъзможно.
  Решения има, но са трудни, и не са по описания от `ГАНДИ` начин. А и да се намерят (хора) - господарите няма да разрешат.
  Dixi!

  Разтурям колоквиума!
 38. 38 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дневник, имаме си дума за "болд" в български — получер.

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 39. 39 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  Кажи къде ги дават тези пари. Вече 20 дена ходя - до сега щях да събера за ново колело .....

  Моралът не е порок!
 40. 40 Профил на mrstoyanradev
  mrstoyanradev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар 37
  [quote#37:"Ганий"]Едно не мога да разбера - всички говорят (вкл. О. Донев), че изборите били връхта на ДЕМОКРАЦИЯТА... И всички се опитват ДА ЗАОБИКОЛЯТ изборите (съответно демокрацията) и последиците от изборите (демокрацията) - олигарсите с парите, други с `натиск` (кх-кх!)...
  [/quote]

  Моята публикация завършва с: "няма друга победа освен тази, на изборите оттук нататък гражданите да проявят сериозна активност..."

  Моля Ви, четете внимателно и не отправяйте неоснователни упреци. Целта е оставка и нови избори - никой няма съмнение в това.

  А колкото до кощунството с употребата на името Ганди съм склонен да разбера възмущението Ви. Позволих си алюзията, заради мирния протест, който непременно трябва да остане такъв, защото в това е неговата сила. Иначе, да, чистотата на гандизма е далеч от ситуацията при нас. Уважавам преклонението пред идеала и съжалявам, че съм причинил безпокойство в този смисъл, макар и воден от добри намерения.

 41. 41 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 542 Неутрално

  [quote#14:"marker"]А на Мадленчето ще кажа: Не вярвай толкова на учителя си Гьобелс, че като повториш една лъжа сто пъти, ще стане истина. Може, но само пред безмозъчен електорат. Там пък няма нужда да се хабиш толкова, те и на една лъжа вярват, щом е казана от "правилната" уста. [/quote]

  ++++++++++

  Моралът не е порок!
 42. 42 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#32:"mrstoyanradev"]ГАНДИ[/quote]

  [quote#37:"Ганий"]ОВА Е КОЩУНСТВО!!!
  Има неща, върху които не може да се посяга!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (всички удивителни във вселената) [/quote]

  И `ГУНДИ` не става!!!!
  ---
  заб. знайно е, че съм еднакво извисен, над и равноотдалечен от футболните червено-сини страсти. Но не става нито `ГУНДИ`, нито `СТОИЧКОВ`.

  Разтурям колоквиума!
 43. 43 Профил на Живо
  Живо
  Рейтинг: 367 Гневно

  Явно болшинството от коментиращите тук четат, но не разбират за какво иде реч. Не става въпрос за махане на мафията, за отстраняване на олигарсите и т.н. Става въпрос за едно единствено нещо:
  Създаване на Контактна група, която да е в състояние от името на протестиращите до обобщи техните искания и да ги представи Аргументирано пред Правителството, Парламентарно представените партии и Презиеднта. А те по мое мнение се заключават в следното:
  - на основание изключително ниската парламентарна подкрепа и още по-ниската обществена такава (причините са ясни) Правителството незабавно да подаде оставка
  - Президентът на базата на Конституционните си права да назначи служебно правителство със следните задачи: изпълняване на неотложни задачи като основен орган на Изпълнителната власт, подготвяне и провеждане на предсрочни парламентарни избори
  - Президентът да посочи дата за разпускане на настоящето Народно събрание, дотагава то се задължава с участието на всички парламентарно представени групи, граждански организации и Контактната група от страна на протестиращите да извършват съответните промени в Избирателния кодекс.
  - Провеждане на предсрочни избори
  От там нататък целият български народ е на ход - да избере нов парламент по новите правила.
  Никой да не си прави илюзията, че съставът на новия парламент ще бъде същия!!!

 44. 44 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#40:"mrstoyanradev"]Целта е оставка и нови избори - никой няма съмнение в това. [/quote]
  Пак ще се самоцитирам. С риск да навлека яростта на някои.
  ------
  Обръщам внимание - на 29 май 2013 година, в 11:03 часа - НЕЗАБАВНО СЛЕД ИЗБОРА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!
  ----
  Ганий; съобщение № 298; 11:03 часа; 29 май, 2013

  Оставка!
  Оставка!!
  Оставка!!!
  Долу и вън!!!!

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/05/29/2070162_kabinetut_oresharski_e_odobren_hronologiia/

  Разтурям колоквиума!
 45. 45 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  Мадлен, стани от ПЦ-то и излез да разгледаш 'платената тълпа'. Хубаво я разгледай и после решавай кой на кого плаща. За твоите пари е ясно!

 46. 46 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#40] от "mrstoyanradev":


  [quote#44:"Ганий"]Обръщам внимание - на 29 май 2013 година, в 11:03 часа - НЕЗАБАВНО СЛЕД ИЗБОРА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!![/quote]

  За да изразя по НЕДВУСМИСЛЕН начин своята ТЕВТОНТСКА ярост от ТОВА правителство - даже сътворих `Разтурям колоквиума!` в чест на Пламен Орешарски.

  Разтурям колоквиума!
 47. 47 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#43:"Живо"]От там нататък целият български народ е на ход - да избере нов парламент по новите правила. [/quote]
  От там нататък, ГРОБ вядат откраднатите пари, плащат и влизат с мнозинство в кабинета! И отново безкрайна простотия, и мъдрите приказки на Слънцето по телевизията а ние още по гладни, обезверени и прочие!

  Нито Костов нито Борисов имат място в Българският парламент!

  Във всички тези протести няма нито едно разумно дясно искане, нито едно!
  А за пример ви давам две три:

  КРАЙ НА КАСТОВОТО ДЕЛЕНИЕ!!!

  1. Държавните служители да започнат да си плащат данъците и осигуровките!

  2. Само по един член на семейство да може да работи в държавната или общинска администрация, вторият в частният сектор!

  3. Плурализъм в съсловните организации и контролът постепенно да премине в тях, от ръцете на Бюрокрацията и политиците.

  Е те така е прави промяна.

  Като промениш базата и премахнеш феодализма в тази страна!

  Хитростта пречи на мисълта!
 48. 48 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#40] от "mrstoyanradev":

  такааа,
  пиша, но се съмнявам, че цитирам наистина автора, автора...

  [quote#40:"mrstoyanradev"]А колкото до кощунството с употребата на името Ганди съм склонен да разбера възмущението Ви. Позволих си алюзията, заради мирния протест, който непременно трябва да остане такъв, защото в това е неговата сила. Иначе, да, чистотата на гандизма е далеч от ситуацията при нас. Уважавам преклонението пред идеала и съжалявам, че съм причинил безпокойство в този смисъл, макар и воден от добри намерения. [/quote]
  ако се случат нещата в този проект:
  1. защо предварително се извинявате на колегата Ганий за употребата на името на изключителен човек, направил мноого повече, но не драстично различни неща? мисля, не трябва...
  2. но трябва да има след А и Я - какъв е начинът да се номинират основните 11 играчи, смени, кондиционни специалисти, треньори? демек - регламент...
  3. понеже съм почитател на Махатмата, към колегата Ганий - защо да няма "идеални" хора за преобръщането на нещата? даже си мисля, че Вие, колега, сте малко от малко един от тях...
  Успех, Стояне!

 49. 49 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  Sancta semplicitas
  O, Мадлен ..... думите са излишни..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 50. 50 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#47] от "Stream":

  Народа си казва тежката дума на изборите?!
  Ще поживеем и ще видим.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 51. 51 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#47:"Stream"]Нито Костов нито Борисов имат място в Българският парламент![/quote]

  Не е много демократично това изказване. Ако хората решат, ще ги махнат от парламента, ако не - ще се наложи да гледаме г-н Борисов поне още малко в парламента (Костов вече се оттегли...).

 52. 52 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Режисьорът вече се изживява и като идеолог на революцията.
  Жалка пародия и демонстрация на неграмотност са тези интелектуални изблици.

 53. 53 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  [quote#37:"Ганий"]търсят се готови на саможертва в името на идеал, в името на другите - т.е. търсят се ИДЕАЛНИ ХОРА -[/quote]

  Ган(Д)ий, та нали такива идеални хора са се самопожертвали в името на комунистическия идеал - виж какво се получи; виж кои ДЕЙСТВИТЕЛНО взеха властта и ни докараха до тази катастрофа! И това ще се повтаря винаги: идеалистите (обикновено млади хора) са използвани от жадните за власт и забогатяване, след което са изтиквани вън (преносно или буквално) от живота и историята. И Ганди го затриха в крайна сметка!

 54. 54 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#52] от "magistrat":

  Този негативен коментар с нищо не помага в сегашната ситуация. Критиката трябва да е градивна, а то кусури винаги могат да се намерят...

 55. 55 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ганий":

  [quote#48:"zidane"]към колегата Ганий - защо да няма "идеални" хора за преобръщането на нещата? даже си мисля, че Вие, колега, сте малко от малко един от тях... [/quote]

  Ганий, готов ли си да се пожертваш в името на България?

 56. 56 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":


  Избори!Всичко друго устройва тройната и тъпоглавата ламя!"

  -Избори веднага устройва едноглавата,но тройно по-тъпоглава ламя-Боко.

 57. 57 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  Дай някакъв телефон за контакт или адрес? С баща ми за 2 седмици не сме получили никакви пари. Къде са тези хора, които дават пари? Как да ги намерим?

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 58. 58 Профил на Desislava Mihaylova
  Desislava Mihaylova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  1. Дебатът за името не е важен и измества главния въпрос: причината за създаване на тази група и нейната функция. Аз подкрепям идеята.
  2. Така хората от народа с конструктивни идеи биха могли да бъдат чути. Също се дава възможност на хора с различни професии да приложат специализирания си опит чрез предложения за промяна и/или коректив.
  3. Би могло да се пусне запитване кой е мотивиран и има възможност да отделя време. Както са направили в Исландия. Тези хора ще трябва да аргументират и "превеждат" посланията ни. Затова смятам, че е редно те да имат поне висше образование и да са ангажирани с работа към настоящия момент. Така би могло да се гарантира, тяхната социална, икономическа и духовна ангажираност.
  4. За мен обаче е ясно, че при реализиране на тази идея ще има неща, с които всеки един от нас ще трябва да направи някакъв компромис. Докато тези компромиси не нарушават етичността на цялостната градивна идея зад създаването на групата, то аз бих проявила толерантност.
  5. И последно: мисля, че такава група е добро решение по принцип докато политиците ни "не влязат в час", т.е. не сме получили доказателства поне в продължение на 5 години, например, че даденото правителство е в състояние да "чува" и "вижда" материалните и духовни нужди на хората, както и да зачита техните права и достойнство. 59. 59 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Всеки протест, за да е ефективен, трябва да има усилване на натиска. Може би идва време за гражданско неподчинение.

  chavo64
 60. 60 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Гневно

  До коментар [#57] от "zaza":

  Значи, отиваш и косиш с няколко дружки на пилоните пред НДК. Ако си касметлия иде един чичко от БСП. Брои главите и оставя по 20 лева на глава. Ако си достатъчно тъп, мое да направиш 20 кинта надник.

  chavo64
 61. 61 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Казаното в статията е умно, но се сещам за една изключително популярна личност, която може веднага да се превърне в говорител на протестиращите (до голяма степен тя вече го направи). Това е президентът Росен Плевнелиев. Той трябва недвусмислено да заяви на тройната коалиция, че тя е в състояние на морален и политически банкрут и че незабавните избори са единственият изход от кризата. Всяко забавяне може да има непредвидими икономически и политически последици за цялото общество.

 62. 62 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ПС Да се чете "висиш". И "заза" не е лично.

  chavo64
 63. 63 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#60] от "chavo64":

  Там ще чака представител на президента или на кръга капитал?

  да се чете "късметлия"

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 64. 64 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#63] от "zaza":

  Не бе заза, от ония гроздей уш заседаващи в парламента, или БСП или ДПС.

  chavo64
 65. 65 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#1:"Мадлен"] ясно е, че са платени от олигарсите от кръга Капитал с помощта на президента Росен Плевнелиев се осъществяват. [/quote]

  До коментар [#64] от "chavo64":

  Не можеш да ме излъжеш!!! Тук какво пише? Президента и Капитал плащат за протестите!

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 66. 66 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Весело

  Туй то, последна инстанция.

  chavo64
 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4025 Неутрално

  [quote#1:"Мадлен"]ясно е, че са платени от олигарсите от кръга Капитал с помощта на президента Росен Плевнелиев се осъществяват.[/quote]

  На глупака винаги всичко му е ясно.

  И по какъв начин кръгът Капитал и президентът Плевнелиев ми плащат на мен? Слиза служител долу до шадравана и раздава пликове със сингапурски долари?

  Не мога да искам от комунист да се засрами, но нека поне фатмакът "Мадлен" да не си въобразява, че изнася сказка пред кооператорките от ТКЗС "Кутузов" в с. Пищигъз.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 726 Неутрално

  а

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 69. 69 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 976 Гневно

  О С Т А В К А!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 70. 70 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  Има плетени, но това сте червения остатъчен продукт от храносмилателната дейност. Престанете с тия глупости и Рокфелер не може да си позволи да плаща толкова дълго на толкова много хора.

 71. 71 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#48:"zidane"]3. понеже съм почитател на Махатмата, към колегата Ганий - защо да няма "идеални" хора за преобръщането на нещата? даже си мисля, че Вие, колега, сте малко от малко един от тях... [/quote]
  [quote#55:"princess_x"]Ганий, готов ли си да се пожертваш в името на България? [/quote]
  Предполагам се шегувате, затова ще отговоря сериозно.
  Изчерпателният отговор е: Тц! Не ставам! Не съм достоен
  ---
  заб. пък и като тръгна занякъде и целта е смислена - вървя без да почивам и без да се спирам пред нищо. Но като притворя очи, то виждам ЯСНО, че накрая ще пристигна сам-самичък. А нали не това е целта!?
  Смисълът е в това, в крайната точка да пристигнат всички - от първия комунист до последния фашист, и то невредими - без драскотина.
  Но не губете надежда (в мен ) Проясни ли ми се как да стане, и ако съм жив - начаса ще съобщя на всички.

  Разтурям колоквиума!
 72. 72 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#67:"Norman Granz"]На глупака винаги всичко му е ясно. [/quote]

  От съобщенията ти, които съм имал смелостта да изчета, винаги си бил категоричен и всичко ти е било ясно.
  Ergo ...

  Разтурям колоквиума!
 73. 73 Профил на pecatas
  pecatas
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ако се запази сегашният модел на управление е нужно в следващите 20 години хората да са изключително активни на улицата. Това е ЕДИНСТВЕНИЯТ коректив за т.нар. управляващ елит от скапаняци-бизнесмени.

 74. 74 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  Младене, нещо си объркал протестите....

 75. 75 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Забравих, че днес е почивен ден в САЩ и родните неграмотници са силно активни от там.

 76. 76 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Любопитно

  Ами ако влезем в парламента да скандираме?

 77. 77 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Червените, от най-дребните до най-висшите функционери пак показаха патологичната си страст да управляват на всяка цена, т.е. да изтормозят до краен предел българския народ.Явно се предава по наследство и за Станишев е донякъде разбираемо.Все пак баща му е чесъл топките на Бай Тошо в ЦК на БКП и синът му е възпитан с идеята,че тоя народ трябва да се управлява за вечни времена от активни борци,техните деца и внуци.Всеки син обаче иска да надмине баща си и затова амбициите на Сергей са по големи - да е председател на татковата партия,да управлява цялата държава и да чеше едни още по-големи топки,чак в Кремъл. Но защо трябва да страда целия български народ, заради едиповия комплекс на Серьожа. Европа е сащисана да види как България се управлява от 3 партии изцяло подвластни на червената ни политико-икономическа олигархия,която страстно се сношава с руската такава. То не бяха Големи шлемове,Белене и пр.Това тяхно отклонение от геополитическата стратегия на Европа разбира се,че ще бъде наказано със спиране на еврофондовете,като при предишното им управление.Формални поводи ще си намерят.Не е истина,колко са прости нашите червени,да си мислят,че ще им мине номера да цоцат пари от Европа,а да си лягат с Русия.Те този филм в Европа няма да го гледат,камо ли да го наградят.А колкото до нашите "червени боклуци",те никога не били наши,а само червени аватари на онези истинските от Червения площад. Това е обяснението за глухотата им и липсата на нормална реаккция към протестите. Видно е,че дистанционното за домашния ни телевозор не у нас,а той излъчва порнографски сценки пред децата ни.Какво се прави в този случай - спрете му тока направо от контакта.

 78. 78 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Много жалка история се получи. "Жалка" е точната дума. И какво стана сега? Цял народ гледа сеир, а шепа "спартанци" бранят държавата от гадните олигарси, от сганта на ДС & Сие. Появява се и подкрепление:
  [quote#21:"hhhuuunnnn"]Идват ми наум следните имена - Калин Янакиев и Сугарев - единствените двама политици, Самуил Петканов от журналистите, Цочо Бояджиев от университетските преподаватели, Явор Гърдев или Теди Москов от артистичните среди, Босия, Антон Тодоров или Методи Андреев от познавачите на змийското подземие на ДС [/quote]
  Освен да се разплача от радост, друго ми не остана.
  Хей, драги ми юнаци, като гледам, чета и слушам, май още не сте разбрали, че отворихме кутията на Пандора. Отворихме я по български - без възможност за затваряне. После има да повтаряме нещо там, за жабетата.

 79. 79 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  ГАНДИ... Ок, трябва да има цели, те трябва да са степенувани по важност и добре аргументирани, дотук всичко е ЗА. Само че защо нищо не се говори за СРЕДСТВАТА с които ще бъде осъществяван този натиск? Ето, без никакъв ГАНДИ искаме оставката на правителството вече 20 дни. Както виждаме то никак не се впечатлява нито от натиска нито от аргументите.

  Така че на авторите на идеята освен интелектуалното удоволствие от нея бих препоръчал и повече връзка с реалността. Иначе ще бъде поредната интелектуална кула от слонова кост.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 80. 80 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 880 Неутрално

  "In matters of conscience, the law of the majority has no place."
  Махатма Ганди

 81. 81 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  Ако не друго, то протестите доведоха до очевидно пробуждане на политическия нагон у многоброен матрял. За двадесетина дни куцо, кьораво и сакато започна да говори в мантри и лозунги, а цяла рота "интелектуалци" бълва несмислени кървави писма по медиите. Последната ганди-идея с 11 разпознаваеми комисари е слабичка, но при следващия напън, таварисч Радев може да узрее за идеята за работнически, селски, интелектуалски и прочие комитети, които да прерастнат в съвети, а едно временно правителство да уптавлява между февруарската и грядущата октомврийска революция. Вся власть Советам!

 82. 82 Профил на vesel_patilanec
  vesel_patilanec
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Едно от исканията - задължително гласуване на всички бг граждани - за да няма - "когато когато отвратените не гласуват - отвратителните управляват" !

 83. 83 Профил на delfina
  delfina
  Рейтинг: 367 Любопитно

  http://offnews.bg/index.php/214809/demonstranti-osmyaha-tseremoniyata-banka-na-godinata

  Някой запита ли се какво се вижда още в самото начало на този клип? Още на първата секунда в лявата част на екрана е небезизвестната Лилия Апостолова, изпълнителен директор на Икономедия. За непросветените Икономедия издава вестниците "Капитал" и "Капитал Daily" - на Иво Прокопиев, сега и на Цветелина Бориславова.

  Около нея има още служители на Икономедия като Николай Василев, журналист от медията + банковият журналист на в."Капитал Daily" - Мария Михайлова бранд мениджър на "Икономедия" Явно тя е отговорник за това корпоративно събитие, което са организирали с 30 човека.

 84. 84 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#82:"vesel_patilanec"]Едно от исканията - задължително гласуване на всички бг граждани - за да няма - "когато когато отвратените не гласуват - отвратителните управляват" ![/quote]
  Наместо програма!
  (1) От моята полупрофесионална гледна точка това е излишно и вредно! Не може да се задължи Суверена да гласува - всеки има право да гласува или да се въздържи.
  (2) Съвсем друг е въпросът - има ли право народният представител да не гласува в НС!? Както много пъти съм казвал - това трябва да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
  Под всеки закон, решение, декларация, въобще под всеки акт на НС трябва да има 240 гласували (или колкото е броят на депутатите) - т.е. 100%.* Да се знае кой, как и за какво гласува - т.е. `за`, `против`, `въздържал се` - това ще бъде една от възможностите за наистина ПРЯК КОНТРОЛ върху тях от страна на Суверена.
  Безумно е ПЪЛНОМОЩНИКЪТ (т.е. народният представител) да бездейства. Суверенът е упълномощил (дал е мандат, както се казва) Х броя да вършат общата работа. Всякакво изключение е недопустимо! Има достатъчно средства, вкл. и технически, при които може да се осигури 100% гласуване, а би следвало да има и срок (пр. 3 дни, 7 дни в които то да се осъществи, ако депутатът отсъства и пр. други УВАЖИТЕЛНИ причини)
  (3) Много често се поставя един друг въпрос - за отзоваване (прекратяване на пълномощията) на депутатите. Доколкото знам подобно животно не съществува в правния мир на НИТО ЕДНА държава. Склонен съм да приема, че това е вярното решение. Упълномощаването е за определен срок (мандат) и предполага една стабилност и трайност на отношенията между Суверена и неговия пълномощник.
  (4) Трябва ли НС да е постоянно действащ орган!? За мен това е НАПЪЛНО излишно! Трябва да има четири редовни сесии (пр. по сезоните) и възможности за свикване на извънредни при извънредни ситуации. Постоянно действащото НС е лукс и излишно пилеене на средства.
  (5) Кодификация, кодификация и пак кодификация!!! Трябва да се забрани безумното законотворчество - обилието на закони води до фактически разрушаване на ОСНОВНИТЕ БАЗИСНИ ФУНДАМЕНТАЛНИ ТЕМЕЛИ (кх-кх!) на правния ред и отказ от правосъдие.
  (6) Не може да бъде издиган, съответно избиран, за народен представител този, който не е живял** последните 5 (7, 10) години постоянно или преимуществено в съответния избирателен район. Това е просто ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - не може 75-80-85% от депутатите да са от София - което фактически ЕЛЕМИНИРА всяка възможност на едно от основните изисквания - изискването за ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ, каквато е целта на тази игра демокрация.
  и т.н. и т.н.
  Все неща лесни, ясни, възможни, постижими, приложими, с една дума ЕЛЕМЕНТАРИ!
  Все принципи ОСВЕТЕНИ ОТ ВЕКОВНА ТРАЙНА ПРАКТИКА и доказали се в нея.
  Dixi!
  --------
  заб.* - изключения - само ако народен представител е в кома - и то докато трае комата и не е заменен от следващия по списъка от съответния район.
  заб.** - изключения - ако е бил на държавна работа в чужбина за периода и т.н. - това са технически детайли, достатъчно добре отработени в практиката.

  Разтурям колоквиума!
 85. 85 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#32] от "mrstoyanradev":

  Идеята е чудесна, но не е ли добре да се потърси български символ?

  Например учредяване на
  Национално Движение "Пламен – 2013".

  Инициативата ГАНДИ може да е първият инструмент за измитане на олигархията.
  А името на Пламен винаги ще пари под краката на политиците и бюрократите.

 86. 86 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#84:"Ганий"] Не може да се задължи Суверена да гласува[/quote]
  Суверенът

  [quote#84:"Ганий"]ЕЛЕМИНИР[/quote]
  елиминира

  [quote#84:"Ганий"]ЕЛЕМЕНТАИ[/quote]
  елементарни

  и др.

  Разтурям колоквиума!
 87. 87 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#85:"b.pavlov"] но не е ли добре да се потърси български символ? [/quote]

  И аз затова се противя. Не е разумно и приемливо да се решават Български въпроси под чужди наименования.
  Не може да е също така `СТАЛИН`, `ЧЪРЧИЛ`, `РЕЙГЪН` и т.н. и т.н.

  Разтурям колоквиума!
 88. 88 Профил на Пиер Иванов
  Пиер Иванов
  Рейтинг: 367 Весело

  На интересен пост попаднах. Пеевски искал отново да сложи ръка на пристанище Варна.
  www.facebook.com/photo.php?fbid=518220118244158&set=a.514031461996357.1073741828.513985548667615

  Мислете! Играйте! Мислете! Надсмивайте се!...
 89. 89 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 623 Весело

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  Мадлен, права си, естествено. Но не очаквай точно в Икономедия да те разберат - те са част от същите соросоидни кръгове, които плащат (макар и индиректно) за протестите.
  Дори и да не беше нищо друго, само като погледнеш икономедийната еуфория - само дето стихове не са започнали да пишат още - или как едни и същи псевдо демократи ни се натрапват с харти и интервюта, мислещият човек може да си направи изводите... Потърсете си сами връзките между "лицата" от Икономедия, БХК, Отровено общество - и кажете после, че всичко е едно огромно съвпадение, видиш ли, просто баш пък тези едни и същи хора са най-големите демократи и либерали
  А масовият протестиращ просто е въведен в свещеното заблуждение, че нещо е измислил сам, че протеста му е проява на собствените му разсъждения... Много правилно им обясниха няколко души от БСП вече какви са, няма нужда и аз да повтарям.
  П.П. Само за протокола - на изборите гласувах за Костов - въпреки всичко...

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 90. 90 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "-оставка на управлението и нови избори. Аргументите не трябва да се разпиляват в анализи на последващата ситуация. Трябва да бъде доказано само едно - каквато и да е последващата ситуация тя би била по-добра от сегашната, защото сегашната е лишена от всякакъв действителен ресурс и здрав смисъл."

  Сегашната ситуация не само е лишена от ресурс и здрав смисъл. Тя е изключително опасна за държавата. Слушам парламента и мотивите на Орешарски за актуализация на бюджета (и без да го произнася - тегленето на заем). Това е убийствена мина, която всеки момент това управление ще заложи не само на следващото, но и на по следващото такова
  Това управление не е просто без ресурс - то е вредно за хората, за държавата, за бюджета. Всеки момент то ще извърши непоправими неща - ще ни вкара в огромни дългове (защото така е най-лесно) и ще ни пусне по гръцката пързалка. Затова трябва да бъде махнато моментално.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 91. 91 Профил на bladeroko
  bladeroko
  Рейтинг: 418 Неутрално

  много ми е смешно как на пост-а "По-добре да си казваш мнението и исканията, отколкото да си като овца, носена по течението." 5-ма платени тъпунгера са го оценили с минус (-) ...и срещу това ли сте против бе влечуги ???

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Статията защитава тезата за въздържанието от физическо насилие.

  Ето обаче един защитник на физическото насилие:

  http://www.vasil-levski.org/3-14.htm

  "Докато постигнем целта си, ще отидат и доста невинни хорица."

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 94. 94 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Интересно е, че сегашните чорбаджии имат портрети на Васил Иванов Кунчев по стените си, също така отбелязват официално и държавнически годишнините от смъртта му.

  Т.е. сегашните чорбаджии ПРИЕМАТ и ОДОБРЯВАТ утилитаристичния морал

  "Целта оправдава средствата."
  Т.е. те биха СПОДЕЛИЛИ мнението, че 24-годишният калфа е заклан справедливо, защото Левски е със статус на светец според думите им.

  В същото време, когато става дума за употребата на СРЕДСТВОТО "физическо насилие" с ЦЕЛ "изритването на сегашните червени чорбаджии",

  самите чорбаджии тоя път ни придумват към Кантовия морал,

  "никоя цел не оправдава мръсните средства" и категорическия императив,

  когато стане дума за изритването им, философията на Мохандас Ганди трябва да се настани у съзнанието на плебеите.

  И да си кютат в плебса цели плебейски животи МИРНО, кантиански, и в съответствие с категорическия императив.

  И всичко тъй да става с "Прощавай!", "Ако обичаш?" и "Ще може ли?".

  А животецът е кратък, както чорбаджийския, така също и плебейския.

  Кой живял, живял. Кой мизерствал, мизерствал. Туйто!

  А да кажем право,

  ПАЗЯТ ли червените чорбаджии категорически императив?!

  Пазят... ТРЪНКИ!

  Точно разчитат други да пазят, те да не пазят.

  Там е тарикатлъкът им!

  Щот ако НИКОЙ не пазеше, няма привилегия за никого. Всички са в подъл свят, НО са РАВНОПОСТАВЕНИ.

  А така един подлизурства и чака от друг да бъде добруван.

  А добруващият духа супата, защото на него му подлизурстват.

  Ако питате аз какво мисля, а и да не питате, казвам:

  Който се скъпи много на средствата, НЕ постига целите си.

  Който въобще не внимава за средствата, ОПОРОЧАВА целите си, колкото и светли според него да са били.

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 95. 95 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 623 Весело

  До коментар [#34] от "agathodaimon":

  Отлично казано!

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 96. 96 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#92] от "Максим Александров":
  Разбира се! Нали борбата ни е срещу подпалвачите и срещу "умерените пожарникари" в рамките на статуквото".

 97. 97 Профил на stanislav84_84
  stanislav84_84
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#83] от "delfina":

  Нали Цветелина и Прокопиев са били вътре да си създават партия

 98. 98 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Да, точно така, нека да им помогнем да си разделят по равно кинтите! Ай нема нужда, ако искаме ИСТИНСКА промяна, то тя трябва да дойде от хората. Не от някой друг комунист, бил той облечен и в синьо! Ама то на народ, според който всички са еднкави и нямало значение кой ще е; или от народ, чиито млади и будни мозъци са приспани от чалга и читава работа в колцентър, няма да дойде. ГАНДИ е хубава идея, която би могла да има реализация в Швейцария или Германия. Тук - надали.

 99. 99 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 525 Неутрално

  "Групата за Аргументиран Натиск върху Държавните Институции няма за цел да се превърне в партия, а само да осигури възможността партиите да влязат в истински работещо взаимодействие - помежду си и в контакт с гражданите. "

  Тогава трябва да е "Група за аргументиран натиск върху десните индивидууми за управление и представителство" (GANDI UP)

  Knocking on heaven's door
 100. 100 Профил на Miro Nikolov
  Miro Nikolov
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  Вие какво взимате, за да го взема и аз?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK