Година олигархия е по-добра от демокрация "сега и веднага" ?!

Година олигархия е по-добра от демокрация "сега и веднага" ?!

© Георги КожухаровВ специалната тема "Идеи за изход", публикуваме текста на Даниел Смилов, който анализира и опровергава аргументите срещу бързи избори:


Демокрацията е имала лоша репутация през вековете. Смятало се е, че води до нестабилно, неефективно и несправедливо управление, от което накрая страдат всички. В последните дни имам чувството, че почваме да се връщаме назад във времето: отвсякъде се чува как една година "стабилност", пък била тя и със силен олигархичен уклон, е по-добра от демократични избори "сега и веднага". Аргументите в полза на тези твърдения са следните (и нито един от тях в крайна сметка не струва):


1) "Имахме избори само преди месец". Парламентът беше демократично избран, така че не става дума за олигархия. Формално това е вярно, но никой на тези избори не очакваше, че БСП и Пламен Орешарски ще попаднат в такава зависимост от олигархични кръгове и обръчи (на ДПС, но не само), че да предложат Пеевски за шеф на ДАНС. Преди 12-ти май двете партии се скриха зад експертно-благовидната персона на Орешарски и на практика подведоха мнозина да гласуват за управление, което се оказа овладяно от силни корпоративни интереси. Няма никакви гаранции, че БСП и ДПС могат да озаптят тези корпоративни интереси – по-скоро те са техни заложници. Това е достатъчно основание да се иска нов вот;
2)"Страната ще стане неуправляема". Управляемостта, обаче, и сега не е на ниво, а падането на правителството няма да влоши нещата. Един служебен кабинет дори може да избегне някои от паническите действия, наблюдавани в момента. Правителството на Орешарски явно цели скоростно "купуване" на доверие с увеличено  харчене на бюджетни средства, което не е рецепта за добро управление. Тези средства ще влязат най-вероятно в джобовете на добре познати лица. (Хазартните босове са сред първите облагодетелствани групи, наред с майките и първокласниците). Да, вярно е, че трябва да се търсят форми на облекчаване на положението на най-засегнатите от кризата; всяко правителство - служебно или редовно – ще въвежда такива мерки. Но основният проблем е как ще излезем от кризата, а на този проблем Орешарски не е дал програма, много различна от тази на повечето правителства досега. Така че евентуалната му оставка няма да доведе до сериозни промени в икономическия курс на страната. Да, тя ще отложи с няколко месеца започването на някои необходими реформи, но заявка за такива реформи към момента няма. Има най-вече смяна на кадри. Но така или иначе, избори "сега и веднага" няма да доведат до икономически апокалипсис, загуба на европейски фондове, поскъпване на електроенергията с 40%, гладни бунтове и т.н. Това са евтини плашила;


3) "Резултатът от изборите ще е същият". По принцип това е възможно, но е трудно да влезеш в една река два пъти. Протестите прокараха две ясни червени линии: няма да се търпят партии, които са зависими от очевидни корпоративни интереси; няма да се толерира вкарването във властта на партии като "Атака", несподелящи базови демократични ценности. Ако основните играчи в следващия парламент следват тези два принципа, дори резултатът да е математически същият, политиката ще е достатъчно различна, за да си заслужава изборното усилие.


4) "Ще се повтори Варна". Да, възможно е активността да е по-ниска, отколкото през май, но що за проблем е това? Нима щеше да е по-добре Кирил Йорданов да е още на власт, тъй като новият кмет ще е избран с по-малко гласове от него? Варненци ясно показаха, че няма да търпят политика, диктувана от една групировка, политика, чийто символ беше станал Йорданов. Затова той логично си отиде. Ниската изборна активност сега показва, че варненци не са убедени, че новите няма да опитат да повторят модела. Затова тези нови ще започнат с почти нулев рейтинг на доверие и ще трябва да воюват всекидневно за собствената си репутация. Те ще знаят, че винаги има риск да последват Кирил Йорданов. Тези, които апелират да се "даде шанс на Орешарски", трябва да добавят "както трябваше да дадем шанс и на Кирил Йорданов!";


5) "Ще сменим една олигархия с друга". Това е най-тъжният и безнадежден "аргумент", който е доста популярен. ГЕРБ наистина беше апотеоз на модела "една партия, една банка, една телевизия". Те отгледаха и ползваха чудовището, което сега си е наточило зъбите да ги разкъса. Защо да не оставим нещата на естествения подбор? Защо да правим усилия, които могат да върнат на власт Борисов и Цветанов: най-вероятно, те ще започнат да коват всекидневно телевизионни бесилки за пеевци и други конкуренти?  Ако това са алтернативите, демократичният избор е може би безсмислен – нека олигарсите и техните политически пионки сами се унищожават. Но това не е път към свободата и самоуважението. Отговорното поведение изисква всяко управление, което влезе в подобен сценарий, да срещне решителен отпор от хората. А у нас гражданите днес демонстрират много ясно, съзнателно отношение към длъжността и функцията си на гарант на демокрацията. Това отношение трябва да бъде окуражено чрез постигането на заявената си цел – оставката на съгрешилото правителство. Ако издържим теста с Орешарски, няма да получим индулгенция за минали или бъдещи свеждания на главата. Но това, че сме търпяли Борисов и Цветанов три години и половина, не е аргумент, че Орешарски трябва да остане поне още дванадесет месеца. По същата сила, опасността, че могат да се върнат Борисов и Цветанов на власт, не трябва да е аргумент в полза на оставането на Орешарски, ако сме общество, имащо нужда от самоуважение.


6) "Хората не искат избори". 60% не искат избори "сега и веднага" (по Медиана). И това е естествено, разбира се, защото въпросът е подвеждащо зададен. Хората биха искали избраните от тях партии да се държат отговорно и да направят всичко възможно за позитивен изход преди да се стигне до избори. Но това не значи, че хората не искат оставката на Орешарски. Според "Алфа Рисърч", запитаните отговарят 50% на 40% в полза на оставката. Така че предпочитанията са ясни. Първо – оставка на кабинета. Второ, опит да се състави приемливо управление в рамките на този парламент, което да изкара известно време (около година). Трето, ако това е невъзможно – избори "сега и веднага". След евентуалното падане на правителството, бързо ще стане ясно, че този парламент не може да произведе стабилна и легитимна алтернатива: така че стъпка две най-вероятно ще доведе до скорошни предсрочни избори.


7) "Трябва да се напишат нови правила от този парламент, които да не позволят влизането на олигархията в следващия". Г-жа Мая Манолова председателства гражданско-експертно-парламентарното писане, което има потенциал да се проточи с години. На него са поканени всички, които имат желанието виртуозно да тупат топката (Арена "Армеец" би била подходящ форум за грандиозното събитие, защото там ще могат да влязат буквално всички, имащи идеи за изборно законодателство, а могат да се монтират и баскетболни кошове). Засега от упражнението стана ясно, че има три основни изборни системи – пропорционална, мажоритарна и смесена, и че всяка от тях има колоритни свои привърженици у нас. Навсякъде по страната треперещи олигарси получават нервни кризи като виждат началото на края на своето управление, заложен в евентуалния нов изборен кодекс. Масови самоубийства сред олигарсите не се случват само заради надеждата, че каквото и да става, ще е най-малко след година.


8) "Орешарски преживя своя катарзис и вече сам може да устои на олигархичния натиск, стига партиите да не му пречат". По какво трябва да познаем преживяването на личен катарзис? Станишев откри следи от такъв психосоматичен феномен у Пеевски, но (поради смеха на аудиторията) не стана ясно какви са те. Ако става дума за даването на извинение за "недооценка на обществената реакция", то е по-скоро свидетелство за липса на катарзис. Бойко Борисов поне вдигна кръвно, макар че и това не е 100%-во доказателство за катарзисни ефекти (може да е от лоша диета). А освобождаването от "партийната опека", освен че е признание за безсилието на парламентарното мнозинство, намирисва и на плавен преход към безконтролна изпълнителна власт, което пък е покана за злоупотреби.   


9) "Правителството защитава бедните срещу бунта на средната класа". Не е важно кой дърпа конците в мнозинството, не е важно дали то зависи от корпоративни интереси или от "Атака". Важното е, че се грижи за бедните, сваля тока и вдига майчинските. Затова трябва да остане, въпреки че е компрометирано и делегитимирано. Този аргумент подведе дори интелигентни хора от "новото ляво" – от крайно-левите до Янаки Стоилов. Този аргумент запазва и монолитността на БСП под знамето "олигарси, обединени в полза на бедните". Малка пукнатина в аргумента се появява, ако се замислим дали пък олигархичните структури не са част от причината за ширещата се бедност у нас. В крайна сметка, тук не става дума за "аргумент", а за диагноза на основния проблем в левицата: точно мисленето чрез подобни аргументи отдалечава българското ляво на светлинни години от Европа, която вече почна да разбира конфузната ситуация с БСП в ПЕС.


10) "Необходимо е обществото да зрее поне още година за справяне с олигархията, да роди своите нови анти-олигархични лидери". Тук отговорът е кратък: обществото е узряло, а демократични лидери се раждат в изборна надпревара.


Така че една година с олигархията не е по-добре от "демокрация тук и сега", колкото и привлекателни да са песните на някои полит-технологически сирени. Демокрацията не е и пакт за самоубийство на нацията, разбира се: протестиращите вече демонстрираха със своето балансирано, разумно и отговорно поведение , че не искат да разрушават, а да създадат едно по-справедливо, по-отговорно и качествено демократично управление.


Време е и управляващите да ги чуят, да формулират (най-вече за себе си) естеството на проблема, и да способстват за поставянето на едно ново начало. Сега и веднага.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (241)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  Само като прочетох твърдението на г-н Смилов, че парламентът бил демократично избран, реших че по-нататъшно четене не си заслужава. Неговото мнение е субективно и преубедено.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Време е управляващите олгарси да подадат ОСТАВКА.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1754 Любопитно

  До коментар [#1] от "Храбър":

  И вероятно добре платено.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Притеснява ме, че олигархията ще бъде заменена от диктатурата на Б. Борисов и Ц. Бориславова.
  И пак няма да я дочакаме тази така жадувана демокрация...
  Ето това ме притеснява истински.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 5. 5 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Дневник, изплюйте камъчето най-после! Кажете на българите: "Гласувайте за Цветелина, Прокопиев, Донев и сие! Те НЕ СА ОЛИГАРСИ!" Кажете си и ще ви олекне! Колко енергия попиляхте да поддържате недоволството у българина - по-точно у софиянеца. София не е България! Дневник, в нашия град НЯМА протести! Няма и да има!
  Изборите са нещо наистина демократично, но избори сега ще възстановят същия модел. А може и БСП да имат повече депутати. Тогава? Няма да преглътнете това! И отново избори! Докато типинг пойнт спечелят! ? Егати и демокрацията!

  нели ангелова
 6. 6 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Ново начало трябва да има и да е контролирано от специалисти а не от лобисти!

 7. 7 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ситуацията е по лоша от патова. Олигарсите имат на разположение много пари, Пи Ар агенции и готови структури, а протестиращите само своите мечти за свобода. Дано успеем! Но няма да е толкова лесно, както го описва автора на статията! Макар всъщност на мен да ми прилича повече на пуч, а образите на протестиращите не винаги са на интелигентни, красиви и сити хора.

 8. 8 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Поздравления за автора! Жалко, че няма как всички тези разумни аргументи да бъдат представени и в други, по-масови медии, за да достигнат до възможно най-голяма аудитория. Друг е въпросът колко ще са онези, които ще чуят и ще разберат аргументите, но при всички положения това е поредният силен текст, публикуван на сайта на Дневник.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 9. 9 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 461 Любопитно

  Ха, ха, ха !!! АВТОРКАТА не оàквала, че БСП ще попадне под олигархичното влияние на ДПС и АТАКА.
  Тая авторка явно не е наясно, че олигархията има най-силни позиции в БСП. Червените са най-обвързани с мафията а българската мафия и олигархия са едно и също.

 10. 10 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Неутрално

  При едни нови избори ще влязат двете партии - БСП и ГЕРБ! Вероятно ще имат паритет! Със сигурност ще влезе и ДПС! Най-много да изпадне Атака и да се промуши една малка партийка като ДБ и НФСБ. А лидерите в НФСБ са не по-малки простаци от Сидеров. Та пак ще има недоволни. А иначе аз самата не съм против изборите - напротив! Но искам да се приеме социалния пакет мерки от правителството. Не искам избори до дупка! Те няма НИЩО да решат! Дневник, не сейте ветрове, за да не жънем бури!
  България е демократична държава, член на ЕС. Не може улицата да сваля и да избира правителство. Нека има протести с ясни цели. Но съм твърдо против политически протести и опити за преврат и то при положение, че недоволните са имали възможност до направят своя избор преди няма и два месеца.

  нели ангелова
 11. 11 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#6] от "victor2":victor


  "Ново начало трябва да има и да е контролирано от специалисти а не от лобисти!"--------------------------------Управленският "модел" в който бяхме напъхани, предполага само лобисти и техните кукловоди, олигарсите. Решение???


 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  И тъй , и тъй стартират всякакви подписки и искания (социалистите пак са едни гърди напред - матросовците им вече седят на столчета и колекционират ЕГН-та в полза на мафията) - дайте да им съберем 0,5 млн. подписа и да ги издухаме от властта !!!
  При добра организация половин милион се сбират за седмица -две и гадовете са длъжни да свикат референдум ,който да ги отсвири предсрочно и да прати в небитието този изключително вреден 42-ри парламент !!!

  А ако случайно пряката демокрация не сработи значи 500год. Турско + 45год. комунизъм са ни монтирали мазохистичен чип да им се радваме и да си ги избираме пак и пак и тогава сериозно ще се замисля дали да не отворя малък бизнес и да печеля като продавам значки и постери с лика на Станишеф и Доган !!!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анализатор":

  Пич , не е за притеснение това по простата причина , че "УЛИЦАТА " т.е. гражданското общество ще му скочи веднага ако се отклони и милиметър от обещаното в предстоящите избори .Притеснителното в случая е да не отстранят Борисов физически . Е те тогава вече се притеснявай , защото гражданската война е вече неизбежна ! Дано Господ Бог да чуе молитвите ни и да запази МИРА в БЪЛГАРИЯ ! Амин .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#5:"Нели Ангелова"]Дневник, изплюйте камъчето най-после! [/quote]
  Ти защо не изплюеш камъчето най-после!? Кажи си, че или ти плащат от БСП за да плюеш тук, или заемаш някоя злачна и добре платена службица благодарение на някой твой роднина с големи връзки в БСП......А защо не и в ДПС!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Гневно

  [quote#13:"Нели Ангелова"]Авторът Даниел Смилов е от сороските фондации. Ясно! Платен протестант![/quote]
  Даже се опитваш да манипулираш!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#5] от "Нели Ангелова":

  Олигарсите реват, долу олигарсите!
  Едва ли има нормален човек, на когото вече не му е станало безпощадно ясно, че се води грозна и долнопробна война между едни олигарси и други олигарси. Едва ли също така, нормален човек може да повярва, че така наречените протести са спонтанни, народни и прочее глупости. Безпощадно ясно стана, дори и след (още повече след) вчерашното изявление на президента, че правителството на Орешарски клати някому капата, пък този някой определено не е доволен от това. Като се замисли човек, какво ли пък чак толкова направи това правителство за никаквия срок в който е на власт... отговорите идват самички! Майките и пенсионерите определено не са социални групи, които да са в състояние да разклатят нечия олигархична капа. Остава другото им реално извършено действие - промяната на енергийните закони. Тези няколкостотин милиона, които правителството планира да прехвърли в намаление на цената на тока, явно ще трябва да излязат от нечии олигархични джобове, пък това вече определено е в състояние да разклати капата... Като има човек предвид, че предишните олигарси - галениците на боковото правителство, масово са затънали в дълбините на зелените енергии, като се има предвид и безспорната обвързаност на невлезлите тъмносини с Мариците, явно нещата съвсем си идват на мястото... Орешарски си позволи да им бърка в джоба, а такова нещо не се прощава! Всъщност, съвсем не искам да кажа, че Орешарски го прави само от добри чувства и грижа за народа. Много вероятно, това е част от някаква игра, която цели печалбата на едни олигарси да се умножава за сметка на печалбата на други олигарси. Не си правя никакви илюзии за това. Но пък и искането за оставка е точно същото! Тези олигарси с намаляващата печалба се мъчат всячески да минимизират загубите, да останат в играта, да запазят изгодните за тях правила. А какво се мъчат хилядите по площадите просто не знам...

 19. 19 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#12] от "SS":


  При добра организация половин милион се сбират за седмица -две и гадовете са длъжни да свикат референдум ,който да ги отсвири предсрочно и да прати в небитието този изключително вреден 42-ри парламент !!!

  Хаха! Каква утопия! На тебе ли ще дадат властта? Ти с коя глава мислиш - горната или долната?

  нели ангелова
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#17] от "Храбър":

  Даниел Смилов, програмен директор в Центъра за либерални стратегии.

  нели ангелова
 22. 22 Профил на zelenodelo
  zelenodelo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#5:"Нели Ангелова"] но избори сега ще възстановят същия модел.[/quote]

  Най-много се дразня, когато видя това твърдение. Защото то е лишено от всякаква логика. Най-малкото, ако наистина беше така, щяха ли онези дето са се наместили в парламента, толкова да се дърпат от нови избори? Напротив! Те много добре знаят, че няма как да се случи същото и затова вече 22 дни се правят, че не виждат и не чуват какво им казва улицата.
  Колкото до това, че
  [quote#5:"Нели Ангелова"]София не е България! [/quote]
  аз съм на 500 км от София, но изцяло и безусловно подкрепям протестите, така че много моля - не под един знаменател!

 23. 23 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Мисля си, че България в по-голям кал никога не се е въргаляла... Жалко - хубава държава сме, но май само веднъж на 1000 години се падат свестни управляващи..

 24. 24 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Зад на пръв поглед логичните доводи силно прозират задни мисли. Срамота другарю Смилос! Срамота!

 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#10:"Нели Ангелова"]Най-много да изпадне Атака и да се промуши една малка партийка като ДБ и НФСБ. [/quote] За мен това не е малко. За мен това е ужасно много и ужасно важно!

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на katena4oob
  katena4oob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Бай Колю":

  Не пропускай че зад тиквата седи и пашата,2 милиарда на година от контрабанда си е значителна сума.

 27. 27 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  Защо прокарвам идеята за референдум? Въпреки ,че ще ревнат как в стремежа си да се премахне кликата ,която се докопа до властта използвайки пълния набор мръснишки номера на ДС ще се пръсне пак няколко млн. народна пара !!!
  Наистина по добрия вариант е да ги натоварим на един шлеп и ...на дъното на Черно море (ръждясали шлепове за бракуване бол и хич няма да е скъпо) ама така влизаме в техните методи а и времената са модерни - светът няма да го позволи !!!
  А и вярвате ли ,че скандиранията ,иронията ,кафето та дори и доматите са им повлияли (по скоро ще унищожат страната)?

 28. 28 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#19] от "Нели Ангелова":

  Е те тука вече ИЗПРОСТЕ ! Виждаме те ,че си си комунистка лошо няма но да изпозуваш половите различия за мотив и доказателство на твоя теза е простотия от най безпомощен тип характерно за КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ЧУГУНИ . Разбра ли" СКЪПА "?

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 29. 29 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Трябва истинско дясно управление след вече 4 четвърти комунистически мандат.
  Няма как комунист да зачита демократичните Европейски Ценности, защото тези стари муцуни от БСП - НДСВ - ДПС - ГЕРБ - Атака - РЗС навремето са работили винаги срещу '' гнилият капитализъм '' и НАТО а сега искате да с част от тези правила.
  Е няма как да стане !!!
  ===============
  2001 г. - 2005 г.
  НДСВ / БКП - 2 / - БСП / БКП - 2 / - ДПС / ДС /

  2005 г. - 2009 г.
  БСП / БКП - 1 / - ДПС / ДС / - НДСВ / БКП - 2 /

  2009 г. - 2013 г.
  ГЕРБ / БКП - 3 / - Атака / КГБ - ДС / - РЗС / ДС - 2 /

  2013 г -
  БСП / БКП - 1 / - ДПС / ДС / - Атака / КГБ - ДС / - ГЕРБ / БКП - 3 /

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 30. 30 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3111 Весело

  До коментар [#19] от "Нели Ангелова":

  Абе Нелинце - ще ти испуши червеното лаптопче !

  Страхува ли ви РЕФЕРЕНДУМ с въпроса - ИСКАТЕ ЛИ ДПС (олигархията) да управлява подкрепяна от червените КРЕАТУРИ ?

  Съмнява ме ,че дори част от чугунените червени бабички ще ви отсвирят този път !!! Все пак 45 год. им е промиван мозъка ,че ТУРЦИТЕ са гадове пък сега на власт !?!

 31. 31 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#26:"katena4oob"]Не пропускай че зад тиквата седи и пашата,2 милиарда на година от контрабанда си е значителна сума.[/quote]
  Не го пропускам...ама и нямам основание да го споменавам! Поне за сега! До момента срещу контрабандата не съм чул да са предприети някакви конкретни мерки и да са постигнати някакви успехи. Така че, ако двата милиарда просто сменят получателя си, само се пренасочат към друга партийна каса, не виждам причина, въобще да се говори за тях... Ако (дай Боже) по някакъв начин се намалят тези милиарди, ако поне част от тях влязат в бюджета, тогава да!

 32. 32 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И кой довод ви се видя логичен? Само политически мошенници използват кухи понятия за да плашат народа. Какво означава "олигархия" и "мафия"? Никой не знае, но трябва да дойде на власт за да се бори с тях и да ни отърве от грижите за тези злини.
  Всички доводи на автора, къкто и над десетте статии в тази рубрика, са обсурдни и неверни, като изградени на нереални факти и събития от които са направени неправилни изводи.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 33. 33 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Човек,това звучи гордо!.... и никаква анонимност не е трайна,съжалявам

 34. 34 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#18] от "Бай Колю":

  Никой не ми плаща да протестирам. Ходи на НДК да ги приказваш тези приказки. Аз съм свободен, никой не може да ме купи или спре. Аз съм част от народа и това е революция, борба за свобода.

  Жал ми е за честните хора, които са гласували за управляващите партии. Защото те не искат да признаят, че са били измамени и са им се подиграли. Защото едва ли има разумен човек, който да преглътне избора на Пеевски.

  Но нека и те последват примера на лидерите си. След отрицанието и гнева, нека и те да преминат към третата фаза - пазаренето... Депресията и приемането ще дойдат естествено.

 35. 35 Профил на bdr
  bdr
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Българската "демокрация" се изчерпа. Изхода е самоназваният политически и финансов елит да се елиминира и да се конфискува имуществото им до девето коляно! Иначе България вече никога няма да може да се оправи.

 36. 36 Профил на katena4oob
  katena4oob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Бай Колю":

  Евала на полицията,досега не съм го казвал но на 2 пазара в София,циганите вече не седят по средата на пазара,а са по ъглите.Точно и това беше едно от нещата на герберастията,което ме отврати.

 37. 37 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#28] от "Радко":Е те тука вече ИЗПРОСТЕ ! Виждаме те ,че си си комунистка лошо няма но да изпозуваш половите различия...

  Хаха! Още един наивник!


  нели ангелова
 38. 38 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Блажени са вярващите! Те си мислят, че са сила! Кои сте вие? Кой ще ви даде властт!? Хайде, избори и вие ще си дуднете вкъщи! Ще мрънкате, но няма никой да ви слуша. Вие сте оръдие в ръцете на мафията! Нещастници!

  нели ангелова
 39. 39 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#32] от "др. Иванов":

  АААААААААА още един ЧЕРВЕН ЧУГУН се събуди ! Лошо утро ЧУГУНЕ а ? Още 2- 3 дена и няма да ви има . Лошо а лошо ! Така ви се пада като не слушате народа ни и си правите избори по ПутиноКАГЕБЕЙски метод . Отврат ЧУГУНЕНА !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 40. 40 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 863 Неутрално

  [quote#13:"Нели Ангелова"]Авторът Даниел Смилов е от сороските фондации. Ясно! Платен протестант![/quote]
  И така да е, не мисля, че е лоша поличба, ако и соросовите хора са започнали да виждат очевидното и да говорят за неизбежното.

 41. 41 Профил на katena4oob
  katena4oob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Танас":

  А кадри от къде,софиянски,бъкчо,атоано,краусчо,муравейчо и такива умници ли?Синьо управление от София ,я направи една строителна площадка.Колко паркове и междублокови пространства се затриха.

 42. 42 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#35] от "stavarna":


  Българската "демокрация" се изчерпа. Изхода е самоназваният политически и финансов елит да се елиминира и да се конфискува имуществото им до девето коляно! Иначе България вече никога няма да може да се оправи.

  Едно е да го кажеш, съвсем друго е да го направиш! Мислиш ли, че някой ще ти позволи това? Как ще вземеш на някой богат имуществото, имотите, парите? Как? Отговорете, бе протестиращи! Стига сте искали! Кажете как ще го направите! Тогава ще станем повече! Но да ви чета глупостите и брътвежите ми е смешно! Прост народ!

  нели ангелова
 43. 43 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#40] от "Отнесен":

  Те са хитри и го виждат! Въпросът е какво виждаш ти!

  нели ангелова
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#34:"Димитров"]Жал ми е за честните хора, които са гласували за управляващите партии. Защото те не искат да признаят, че са били измамени[/quote]
  И мен така! Жал ми е за тях, ама и за вас - честните протестиращи! Щото много скоро ще дойде денят, когато ще осъзнаете, че тези протести, ако се увенчаят с успех, което по всичко личи, е много вероятно, след като дори и президента положи всички усилия да ги легитимира и институционализира, като ги представи като общонародното желание, та ще настъпи денят, в който ще проумеете, че всъщност сте се борили за подмяна а не за промяна. Олигархичните кръгове около БСП и ДПС ще се сменят с други олигархични кръгове. Всъщност, няма никакво значение дали ви плащат или не! По добре е даже да ви плащат, поне ще имате някаква лична изгода от това. Иначе като резултат, пак работите в интерес на оная другата олигархия, която не е във властта в момента, че даже и безплатно! А преди да ми опонирате, замислете се, ако утре има избори, както настоява протестът и президентът, на кого бихте дали доверието си безрезервно, за кой политически субект можете да кажете, че не е свързан с олигархията и искате да спечели изборите?

 46. 46 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 863 Неутрално

  [quote#43:"Нели Ангелова"]Те са хитри и го виждат! Въпросът е какво виждаш ти! [/quote]
  Виждам, че недоволството набъбва ден след ден, грешка след грешка. Натиска стана международен, разделението в обществото не се случи. А съвсем скоро очаквам и нови мощни играчи да се включат в играта и да изменят много бързо политическата картина.

 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Поредните Сороски лукуми за наивниците по жълтите павета!!
  Избори до дупка е контрапродуктивно за обществото...
  Най-малкото защото няма алтернатива на 4-те партии днес в парламента....
  За избори се натискат от ГРОБ защото се надяват че и разни ситни Янета ще влезат в парламента и ще им помогнат пак да управляват в "малцинство"...
  Само че проблемът не е в "малцинството", а в некадърното управление на ГРОБ, което доведе страната до криза...
  Кризата е проблем, а не мантрите на Сорос или олигархията....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Революционният патос не стихва! Почакайте! Ще има нови избори и ще изтрезнеете! Това, което сам можеш да си причиниш, цялата вселена не може. Ще си говорим след новите избори.

  Ще ви припомня края на "Немили-недраги":
  "Но българите умиха лицето си. Героизмът им гръмна навсякъде и запуши устата на клеветата. Генерал Черняев, трогнат от подвига им, ги обсипа с похвали и награди.
  А нашите приятели?... Почти всичките оставиха костите си на гредетинските негостоприемни височини. Владиков умря от един куршум и от една бомба, която порази и Хаджият, който го изнасяше от боя. Бебровски биде пронизан от два байонета на редута в същото време, когато сваляше с един мах на сабята си троица неприятели. И другите паднаха или издъхнаха в околните амбуланци.
  Попчето и Мравката, като се завръщаха подир войната в Букурещ пеши и голи, замръзнаха от студ една нощ близо до Крайово.
  Остана жив само Македонски, комуто единадесетте рани заздравяха и дясната ръка изсъхна.
  Той сега е разсилен и мете с лявата ръка канцеларията... и тоя лев в Стара планина, и тоя герой на Гредетин, малодушно трепери сега пред гласа на грубия писар...
  Една дълга агония!...
  Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?..."


  Пловдив, 1883

  нели ангелова
 49. 49 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#36] от "katena4oob":

  ++++
  Ако е така, евала наистина! Пушач съм, ама никога не съм си купувал цигари без бандерол, не щото съм много съвестен, ами щото са гадни! Не знам как са ги продавали преди, но ако сега поне малко са им свили перките, евала наистина!

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#15:"Нели Ангелова"]ще дойдат новите стари и истински олигарси![/quote]
  То понеже Пеевски, Цеко Минев, Цветан Василев, Златев и Черепа са от неистинските олигарси. : ))))))))))))))))))
  Другарко, скрий се. Това е най-некадърното правителство, което сме имали и най-нормалното нещо е да го пратим в небитието.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 52. 52 Профил на bdr
  bdr
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#42] от "Нели Ангелова":

  Именно това исках да кажа, че тия протести са "мижи да те лажем" ...
  [quote#42:"Нели Ангелова"]Едно е да го кажеш, съвсем друго е да го направиш! Мислиш ли, че някой ще ти позволи това? Как ще вземеш на някой богат имуществото, имотите, парите? Как? [/quote]
  Това трябва да помислят протестиращите. Иначе никаква "революция" не е това, което правят. Иначе каквото съм предложил е осъществимо ... ставало е тук-таме по света. Само, че трябват смели хора и да осъществят истинска революция.
  Лек ден!

 53. 53 Профил на bdr
  bdr
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#38] от "Нели Ангелова":

  +++++

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#51:"Сър Пичук - за обединена десница"]То понеже Пеевски, Цеко Минев, Цветан Василев, Златев и Черепа са от неистинските олигарси. : )))))))))))))))))) [/quote]
  По времето на бат`ви Боце, Пеевски го славословеше денонощно, Цеко Минев приватизира планините, Цветан Василев събра парите на държавните фирми, Златев, докато играят карти, си правеше к`вот си иска с митниците и продаваше бензина за колкот` си иска, та имаше и бунтове по тоя повод, а Черепа построи сума ти и магистрали.... така че, истински олигарси са, спор няма! Че и добре си живееха тогава....

 56. 56 Профил на bdr
  bdr
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#54] от "Нели Ангелова":


  [quote#54:"Нели Ангелова"]И БЕЗ АВАТАР ФУРАЖКАТА ТИ Е ВИДНА, А ЗНАЕ СЕ, ЧЕ ПОД ФУРАЖКА МОЗЪК НЯМА! [/quote]
  Ха-ха-ха ... Всеизвестно е! Но има някои им вярват ...

 57. 57 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  хората вече не са склонни да търпят каквито и да било идиотщини от тези които го управляват, и тези които са на власт ще знаят че властта не им е гарантирана, и се наблюдава под лупа всяко тяхно действие...

 58. 58 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Имахме избори само преди месец
  __________
  Да ама президента каза ,че колко по-често има избори толкова по свободни и демократични ще сме!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 59. 59 Профил на katena4oob
  katena4oob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "Бай Колю":

  На "Димитър Петков" и особено на "Красно село" през деня жените ги беше страх да минават.Лошото е че лумпен седерастията,само като чуят бсп и озверяват.Просто трябва да разберат,че в този момент Орешарски няма алтернатива.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#56] от "stavarna":

  Не е баш така....
  Аз съм от онова поколение, дето сме служили в казармата, така че ще ви обясня как е! Значи, фуражката вследствие на дългото носене причинява една гънка на главата, малко над тила, отзад...Такава една дълбока и постоянна, която дори и като свали фуражката фуражкаджията, не се маха, остава и може да се види дори. Мозък има, естествено, щото иначе няма да може съответния индивид да пази равновесие и да набива крак по команда! Та, оная гънка отзад се отбелязва и върху мозъка вътре, толкова е упорита. Ама тъй като не е като нормалните мозъчни гънки, а е права и разположена напреко, когато се зароди някаква мисъл във мозъка на фуражкаджията, (това е неизбежно, винаги съществува вероятност по случайност да се пръкне мисъл, щом има въобще мозък), та тая мисъл преди да достигне до ниво но осъзнаване или до ниво на изричане, просто се сблъсква с непреодолимата преграда на гънката и затихва. Точно затова се създава впечатление, че под фуражките мисъл не може да се роди. Не е вярно, може, но те просто са предпазени от мисли. Щото много мисли - много проблеми! Дори една мисъл - един проблем! Защо ли им е?! Да не говорим, че току виж някоя мисъл попречила на пазенето на равновесие, пък тогава вече става лошо!

 63. 63 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#50] от "Нели Ангелова":

  А ми ние " обикновените хора " ще бъдем така както си го направим . Мъдрия наш народ го е казал : " КОЛКОТО ТИ Е ЧЕРДЖЕТО ТОЛКОВА ЩЕ СЕ ЗАВИВАШ " . Ако си умен , способен , креативен и работлив имаш бъдеще и обратното . И пак ти казвам по полека с нервите .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 64. 64 Профил на bdr
  bdr
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#62] от "Бай Колю":

  Ха-ха-ха-ха-ха ..........
  +++++++++++ ха-ха-ха ....

 65. 65 Профил на vesel_patilanec
  vesel_patilanec
  Рейтинг: 388 Неутрално

  4) "Ще се повтори Варна". - за да не се повтори Варна трябва задължително гласуване за всички български граждани !

 66. 66 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#41:"katena4oob"]А кадри от къде,софиянски,бъкчо,атоан,краусчо,муравейчо и такива умници ли?[/quote]
  Помъчи се малко де може и да се сетиш и за някой от по - ново време.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 67. 67 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#65] от "vesel_patilanec":

  А бе скакаулец що се хвана с Алексей Петров ? Кажи на всички тука от Форума . Пък може и да ни спечелиш на предстоящите избори ! А ?

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 68. 68 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  едан война не се печели с юруш а с тактика,никаква тактика не е избори веднага

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 69. 69 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тъжно. Нито господин Смилов,нито хората разбират от къде произхождат част от бедите сполетели скъпото ни Отечество. А докато не стане ясна причината, и лечението няма да дава резултат.

 70. 70 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#10] от "Нели Ангелова":

  "" Не искам избори до дупка! Те няма НИЩО да решат!

  България е демократична държава, член на ЕС. Не може улицата да сваля и да избира правителство. Нека има протести с ясни цели. Но съм твърдо против политически протести и опити за преврат... ""

  -- Уважаеми платени коментатори, плъзнали из всички масови медии: ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ СТАРАЕТЕ!

  Вашите коментари (колко ви плащат? 10 стотинки на коментар? 5?) няма да променят нищо, и няма да заблудят никой!

  Откога мирните протести на граждани в една демократична държава са "опит за преврат"??

  Откога "Не искам избори, те нищо няма да решат" е мото в една страна, където редовно се провеждат демократични избори??

  (не)Уважаеми платени коментатор! Точно през февруари същата година, уличните протести свалиха предишното правителство на България, парламентът беше разпуснат и се проведоха предсрочни избори! Интересно, когато няколко месеца по-късно хората протестират, и този път не за хляба и тока, а за МИНИМУМ МОРАЛ в политиката (а такъв очевидно липсва в момента, като погледнем скорошното назначение на Пеевски за шеф на ДАНС и назначението на Сидеров за шеф на комисия Анти-коруция и Етика!) вие вече сте против изборите, като демократичен изход от ситуацията?

  Жалки сте! За едни десет стотинки...

 71. 71 Профил на katena4oob
  katena4oob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "Танас":

  Не съм гадач,както казваше един премиер.Или Прошко когото оплюхте,че ви каза че с пещерен антикомунизъм само не става.Същите аналогии с медиите,все едно се връщам 2001г.

 72. 72 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 424 Неутрално

  "Делим се само на граждани и мафия!"
  "Непосредствената ни цел е да поставим демафиотизирането на държавата като нова национална цел и основен политически въпрос."
  "Ние трябва да си преосновем държавата, да я освободим от тази олигархична машинария и тогава да можем да спорим дали да я употребим по ляв или по десен начин."
  “И тъй, и тъй стартират всякакви подписки и искания - дайте да им съберем 0,5 млн. подписа и да ги издухаме от властта!!! При добра организация половин милион се сбират за седмица -две и гадовете са длъжни да свикат референдум ,който да ги отсвири предсрочно и да прати в небитието този изключително вреден 42-ри парламент!!!” по SS – коментар 12

  Ето ви и Манифест, и програма за действие! От мен: Добре би било подписката да стартира не в нета, а по жилищни райони. Така би могло да се отсеят локални представители, които да станат основата било на национална гражданска листа, било на мажоритарни граждански кандидати. Доста утопично, факт, но само до преди няколко месеца беше немислимо.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 73. 73 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#70] от "Michel":
  ГАНЬО БАЛКАНСКИ, НЕ СЪМ ПРОТИВ ИЗБОРИТЕ! НАПРОТИВ! Затова гласувам! Винаги, когато има избори! Но не смятам, че трябва да не се спазва Конституцията, където е посочено кога и как трябва да има нови избори. Това, че някой иска да прави избори до дупка и напук, е друг въпрос. Питам: Кое налага нови избори? Вие признавате ли резултатите от изборите на 12 май 2013г? Признавате ли резултатите от изборите? Защо не ги признавате? И на мен не ми харесват много, не ми харесва герб, ама изобщо не ми харесва!!! Е, и да се тръшкам с вувузели пред парламента? Да искам избори до дупка! Аха, ако Боко бе взел мандата и днес той ти беше премиер, ЦЦ - вицепремиер, ти НЯМАШЕ да искаш нови избори. Щеше да си доволен "демусрат"! Нали?

  нели ангелова
 74. 74 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Неутрално

  "Демократичният" изход от ситуацията е герб да правят избори, докато спечелят! Егати и демокрацията!

  нели ангелова
 75. 75 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Нещастието на България се корени в така нареченият демократичен преход. Без тотална ревизия на последните 24 години,пътя към промяна е невъзможен.

 76. 76 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#10] от "Нели Ангелова":

  Нели,

  изборите са един от демократичните инструменти за промяна. избори до дупка ще решат каквото искаме да се реши. оставянето на текущия баланс между БСП+ДПС < > ГЕРБ е най-голямат глупост, която можем да направим.

  и както беше доказано, служебни правителства могат да си работят добре и без корумпиран и компрометиран парламент. всеки ден с Олигарски е път по надолнището, без работещи спирачки, без колани и с предно стъкло опръскано със засъхнала кал. ясно е, че ще се разбием в долчинката, но не знаем колко време ни остава...

  РЕФОРМИ !
 77. 77 Профил на bdr
  bdr
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#75] от "neznaiko_2011":


  [quote#75:"neznaiko_2011"]Нещастието на България се корени в така нареченият демократичен преход. Без тотална ревизия на последните 24 години,пътя към промяна е невъзможен. [/quote]
  +++++ #35

 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#12:"SS"]При добра организация половин милион се сбират за седмица -две и гадовете са длъжни да свикат референдум ,който да ги отсвири предсрочно и да прати в небитието този изключително вреден 42-ри парламент !!! [/quote]
  Приветствам това предложение. Още повече, след като червените на всяко действие се опитват да съградят противодействие и с него да замазват положението.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#77] от "stavarna":

  Каквито и промени да правим,каквито и партии да избираме,резултатът е все един и същ. Без осветляването на 100% на изминалите 24 години нищо няма да се получи. България се управлява от хора със зависимости неспособни да се противопоставят на щенията на различни кръгове.

 80. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#76:"Rage Against"]изборите са един от демократичните инструменти за промяна.....и както беше доказано, служебни правителства могат да си работят добре и без корумпиран и компрометиран парламент[/quote]

  Не и обяснявай! Червените и техните подлоги не се и опитват да ртазсъждават. Те просто оправдание, причинка, обвинение. Стига само да им свърши работа, разгласяват го с техните медии и продължават да се донаместват и да краднат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#79:"neznaiko_2011"]България се управлява от хора със зависимости неспособни да се противопоставят на щенията на различни кръгове.[/quote]
  Нали затова протестират хората. Да изхвърлят всичката стара политическа измет, на нейно място да се издигнат нови личности и при нови условия да се продължи на чисто.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Любопитно

  3) "Резултатът от изборите ще е същият". По принцип това е възможно, но е трудно да влезеш в една река два пъти.
  *******************

  Абе, не знам, ама българите вече от 20 години все в една и съща река джвакат, та... не съм оптимист.
  Иначе, и аз съм за избори, но при условие, че излязат нови лица, сформират се нови партии, ако не, то наистина няма смисъл.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на Питър Паркър
  Питър Паркър
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Хубава статия.Проблема е обаче,че управляващите нямат никакво намерение да подават оставка в близката една година.А като си припомня интервюто на Ангел Найденов-"оставка не се обмисля нито сега,нито догодина"..

 85. 85 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анализатор":  Притеснява ме, че олигархията ще бъде заменена от диктатурата на Б. Борисов и Ц. Бориславова. "

  -Не се притеснявай,точно тези са олигархията,само лумпенчетата се правят,че не го разбират,докато си взимат паричките.

 86. 86 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това правителство и тези псевдолидери се самоунищожиха сами, въпрос на време е да паднат и се надявам да се изгубят от Българския политически живот. Няма да е лесно но този път се надявам и етническия вот да е принципен а не по етно-религозна принадлежност както и главувалите за Атака да са си взели поука...Съединението прави силата...

 87. 87 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 519 Неутрално

  толкова много и толкова умни социолози политолози блогъри анализатори-ще взема един ден да ги изпитам всички.просто и ясно-задължително гласуване и активна регистрация.точно за пет минути ще го гласуват.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 88. 88 Профил на piton4o
  piton4o
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#76] от "Rage Against":

  избори да дупка?? не - избори до постигане на правилните резултати от тях - това искат тези, които останаха извън парламента. и тъй като не виждат собствената си вина за това - всички трябва да патят

 89. 89 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#1] от "Храбър":
  Това е твърдение, лансирано в публичното пространство, което той цитира, за да опровергае. Както и тези по-долу в анализа. Би било добре да четем по-внимателно, преди да пишем.

 90. 90 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  От деонтологична ,във философския смисъл, гледна точка е така.От утилитаристична не е.
  Протестите са срещу олигархичния модел,но искат държавата да се справи олигархията.Не е възможно,държавата създава олигрхията.Олигархията в момента търпи загуби,след изборите една част ще инкасира печалби.Което и да е следващото правителство,няма да работи под такъв граждански натиск и контрол.Това правителство ще е добро по принуда.Ако изборите са веднага,трябва да разчитавеме на добронмреност.
  Сега е момента да се създадат политически "митмени".Хора,които по принцип си живеят собствения живот,но при нападени се събират с оръжието си за минути за да го отблъснат.Самото съществуване на "минитмъните" повече от половин век е държало правителството на САЩ и отделните щати в правия път.
  Сега не става дума за силово нападние и въоръжен отпор.Но възможносттауако което и да е правителство да засегне недопустимо нечий интерес да се сблъска с това,с което се сблъска сегашното с назначаването на Пеевски,ще го държи в правия път.

 91. 91 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 704 Неутрално

  ББ не разбра ли че Путлер с агентурата му в БГ готвеше за ББ украинския сценарий - вкарване в затвора на предишните управляващи (като тимошенко)- формално заради далавери, но фактически като политическа разправа!
  Ние с протестите му спасихме кожата, защото сега много трудно ще си проведат сценария! да бъде благодарен, защото доста хора от протестите са симпатизанти на ДСБ, зелените, Синьо единство", ....

 92. 92 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "3) "Резултатът от изборите ще е същият". По принцип това е възможно, но е трудно да влезеш в една река два пъти."
  Съгласна съм с това твърдение. Убедена съм, че при нови избори резултатът ще бъде различен. Дори и ако се проведат "тук и сега". Но целта е не само да се получи различен резултат, а по-добър за хората. Това едва ли ще се постигне с тези партии, необходими са нови алтернативи. А за това е нужно време. Изходът е оставка на това правителство и назначаване на експертно управление, което да подготви новите избори. Промяната на изборния кодекс е наложителна. Иначе ще бъдем като онзи Илия, пременил се и пак в тия.

 93. 93 Профил на zechariah
  zechariah
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Четете и мислете, интелигентни и красиви камилчета:
  http://www.glasove.com/aktiviraha-i-plevneliev--28135

 94. 94 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Повечето от от форумците са партийно пристрастни,което не е добре.Ревизия на прехода. Приватизация концесии,всичко на масата, иначе оправия няма. Нищо от случилото се в България не е случайно или плод на грешка,разберете го най-после. Под всака сделка,под всяко решение седят личности с имена и подписи. Виновните в затвора бързо, и за дълго. Лустрация на целия политически елит за 50 години напред. Не гласувайте за по-малкото зло,защото в последствие то винаги става голямо.

 95. 95 Профил на Tr0llzor
  Tr0llzor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами закона за Бюджет 2014? Или да си караме по този на Дянков.

 96. 96 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 480 Неутрално

  анализ съзвучен с мнението ми

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 97. 97 Профил на bdr
  bdr
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#94] от "neznaiko_2011":

  +++++

 98. 98 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#79:"neznaiko_2011"]Без осветляването на 100% на изминалите 24 години нищо няма да се получи. България се управлява от хора със зависимости неспособни да се противопоставят на щенията на различни кръгове.[/quote]
  Точно така - България се управлява от хора със зависимости, неспособни да се противопоставят на щенията на различни кръгове. С една малка поправка - тези хора са там именно за да не се противопоставят на щенията на тези кръгове, а точно обратното - да прокарват тяхната политика в интерес на техния бизнес. Не знам дали това може да се промени скоро. Много дълго спа народът и много дълго мълчаха и търпяха хора, които трябваше да са по-активни и решителни.

 99. 99 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Гневно

  ВЕДНАГА ОСТАВАКА!!

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 100. 100 Профил на paralelepiped
  paralelepiped
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Защо въобще някой обръща внимание на "изследванията" на жалки и продажни "социолози" от рода на Кольо Колев, Асланов, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Мирослава Радева!? Тези боклуци отдавна са доказали многократно, че не правят независима социологическа наука, а обслужват ограничени користни интереси и цели. Всъщност, последната доскоро пазеше някакво приличие, ама с последните си платени от ГЕРБ изцепки се изложи много...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK