България 2.0 срещу България "1984"

Кадър от седмия ден на протеста - актуално четиво

© Юлия Лазарова

Кадър от седмия ден на протеста - актуално четиво Препубликуваме текста от блога на Иво Прокопиев (съиздател на "Дневник" и "Капитал"): 


За пръв път прочетох "1984" през 90-те, преди 20 години, и я бях позабравил в детайлите. Наскоро я прочетох отново. Трудно могат да се намерят по-бляскави образи за тоталитарната държава и общество от дадените от Оруел в средата на миналия век.


Аналогиите с опитите за създаване на посттоталитарен модел зад фасадата на демокрация в България се набиват на очи сами. Партията в "1984" има три основни лозунга:

ВОЙНАТА Е МИР
СВОБОДАТА Е РОБСТВО
НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА

През последните години в България се налагаше модел на управление, при който в ролята на Партията от държавата Океания на Оруел влезе олигархичен политически и бизнес елит. Чрез механизмите на политическата корупция и икономическото потисничество той опитва да абсолютизира контрола си върху българското общество и неговите ресурси. Пътят към тази цел мина през разбиване и опит за подчиняване на всички независими институции, включително съд, прокуратура, силови ведомства, медии, независими регулатори и граждански организации.
Войната е мир


Воденето на непрекъснати войни при държавата Океания има двоен смисъл – за отвличане на вниманието на обществото от истинските му проблеми и за изразходване на цялата новосъздадена стойност в икономиката за превъоръжаване, за да може жизненият стандарт на населението да бъде поддържан едва на жизнения минимум. Познато звучи, нали?


Държавата България за радост е в НАТО и не може сама да води истински войни. Иначе кой знае. Но пък те бяха успешно заменени от политическите войни, медийните скандали, етническото напрежение. Всичко това беше в арсенала за отвличане на вниманието и за отбягване на въпроса защо правителствата не правят нищо за подобряване на живота на българските граждани.


Липсата на политики, на реформи, на идеи за бъдещето се заместваше от непрекъснати битови свади и персонални атаки. В нито един момент спорът не беше по същество – какво се предлага и какви са последствията, а моментално се прехвърляше към оплюване на говорителя и търсене на негови лични слабости.


Свободата е робство

Свободата започва с правото да кажеш, че 2+2 = 4, пише Оруел. Българите усетиха с кожата си, че се готвят отново да им го отнемат.


Няма никакво съмнение, че в основата си протестът за оставката на правителството е ценностен, а енергията по улиците и площадите идва от инстинкта за самосъхранение. Хората са абсолютно наясно, че ако основните принципи на демокрацията за разделение на властите и свобода на изразяване се погазват, всичко останало е без абсолютно никакво значение. Без върховенство на закона няма как да има защита на правото на собственост и неприкосновеност на личните права и свободи.


Невежеството е сила

Култът към невежеството стъпи на два паралелни процеса. Първият, на постоянно нарастваща некомпетентност на държавното управление.  


Всяка идея за модернизация се пакетираше като криминален или корпоративен интерес. Нищоправенето се институционализира като най-вярната политика на всяко от последните три правителства. Нито един от сериозните проблеми - справяне с икономическата криза, образованието, здравеопазването, социалната сфера, безработицата, конкурентоспособността и т.н., не беше дори докоснат.


Успехът в управлението стана равен на поддържането на паралелна реалност за успехите на властта в медиите.


Вторият процес беше на подчиняване на медиите. Нуждата от поддържане на лъжата жива доведе до неистово желание за контрол на медиите – чрез тяхното придобиване и/или поставянето им в икономическа зависимост. Тук бяха хвърлени наистина сериозни пари и усилия. Създаде се привидно впечатление, че общественото мнение вече е под пълен контрол. Останалите тук-там острови на свобода бяха систематично оплювани и подлагани на тормоз. Усещането за постигната безалтернативност вероятно е било една от най-важните предпоставки за скъсване на връзката с реалността и налагането на кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Големия брат


Преди да заживее като риалити шоу, Големия брат е символът на Партията и оръжието за контрол на Партията над гражданите в държавата на Оруел. Той е във всеки дом и във всеки ум, контролира всяка мисъл и действие. Никой обаче не го е виждал и никой не е сигурен, че той наистина съществува.


Нашата "Партия" (БГ олигархията) направи груба грешка, когато избирайки Пеевски за шеф на ДАНС, реши да персонализира Големия брат и да даде лице на опита си за тотален контрол върху гражданите, политическата опозиция и бизнеса. ДАНС е най-мощната силова институция в държавата, с неограничени правомощия и ресурси за потенциална репресия.


В ръцете на Делян Пеевски ДАНС действително би имал потенциала, заедно с изкупените медии, влиянието в съда и прокуратурата, да установи тотален контрол върху свободата на гражданите.


За разлика от Големия брат Делян Пеевски не е анонимен - в България, а вече и по света много хора са го виждали и добре знаят кой е той. Осветяването на задкулисието и грозната гледка, която се показа оттам, доведоха до моментален обществен взрив.


Г-н Делян Пеевски, както и всеки български гражданин е невинен, докато съдът не приеме и отсъди, че е престъпник. С личността си обаче той символизира срастването на властите, носител е на поне шесторен конфликт на интереси, като едновременно е политик, магистрат, издател, индустриалец и финансист, държавен агент по сигурността и псевдообщественик. Биографията и личността на г-н Пеевски съвпадат 100% с  дефиницията за това кога една олигархия превзема държавата. И с основание комисарят по право на Европейската комисия Вивиън Рединг определи личността му като заплаха за сигурността на целия Европейски съюз.


Уж всичко беше "под контрол", или какво е WEB 2.0

Протестиращ с послание на iPad

© Дневник

Протестиращ с послание на iPad


Според определението на консултантската компания "Макинзи" WEB 2.0 е обобщеното наименование на съвкупност от ново поколение дигитални технологии - блогинг, социални мрежи, тагинг, филтриране, микроплащания, създаване на метабази данни и инструменти за анализ и прогнозиране, които движат света на бизнеса през последните години.


Технологията изцяло променя начина, по който хората общуват, информират се, забавляват се, избират продукти и формират възгледите си. Потребителите могат сами да създават съдържание, да насочват и предвиждат пазарно поведение.


WEB 2.0 осъществява революция във веригата на добавената стойност, като позволява на компаниите да общуват директно със своите потребители и постоянно да усъвършенстват продукта си според нуждите им. Много от старите бизнес модели умират. Други се променят, за да оцелеят. Светът днес е много по-плосък и мрежов, отколкото пирамидален, както преди.

Същото се случва и в областта на политиката и обществените отношения.

България 2.0


Това, което олигархичният елит не изчисли правилно, е просмукването на WEB 2.0 технологиите в българската политика и обществния живот. Социалните мрежи, форумите и блоговете в голяма степен изместиха традиционните посредници в обществения дебат и обезсмислиха тяхната водеща роля. Ползването на мобилен интернет пък направи комуникацията моментална и позволи да хората да взаимодействат и да се организират за минути.


Цялата стратегия на олигархията беше да изкупи и физически да контролира медиите, социологическите агенции, аналитичните неправителствени организации, за да няма обществен коректив на властта. В някаква степен този сценарий успя и след стотици изхарчени милиони роди унизителна имитация на разследваща журналистика и псевдодебат.


Междувременно обаче политическият разговор се дигитализира. Ролята на традиционните медии намаля. Хората в много, много по-голяма степен се влияят не от това, което медиите на Делян Пеевски им внушават, а от това какво им препоръчват приятелите, чието мнение те уважават и ценят.


Това отношение е директно, абсолютно свободно и не може да бъде купено. С WEB 2.0 демокрацията в много по-голяма степен е пряка и гражданският контрол е много по-ефективен.


Например, ако в медиите на семейството на Делян Пеевски има 100 фоторепортери и оператори, в българския интернет има над 5 милиона потребители, много от тях с телефони с камери и те могат във всеки момент да се превърнат във фоторепортери, оператори, журналисти и коментатори.


Социалните мрежи имат безпогрешен инстинкт към фалша и много често опитите за манипулация имат обратния ефект. Вълната свободни читатели моментално отнася платените провокатори във форумите – т.нар. тролове. Само някой, който никога не е виждал "Фейсбук", може да твърди, че протестите в София са организирани от някакъв център и платени.


България 2.0 срещу България "1984"

Същността на сегашната политическа криза е умората от имитацията на представителство на интереси. Добрата новина е, че в България има силно гражданско общество и чрез WEB 2.0 работещ механизъм за граждански контрол, който ще се става дори по-силен с развитието на технологиите.


Защо този път е различно? WEB 2.0 премахва в голяма степен нуждата от посредници в политическия дебат и прави възможно участието на избирателите в управлението много по-директно.


В бъдеще политическите партии трябва да се съобразят с новата дигитална реалност – връзката с избирателите ще е много по-пряка. Доверието ще се дава и отнема много по-бързо. Както при стоките и услугите, бъдещето на демокрацията ще се промени от развитието на технологията.

В момента в света средната класа протестира срещу корумпираните елити в шест държави. Навсякъде събитията започнаха в мрежата и завършиха с протести на улицата. Събитията на площад "Независимост" и интернет революцията не са чисто български феномен и показват началото на една много силна бъдеща тенденция.


Прилагането на технологиите в политическия процес вече се случва в САЩ и други държави, вероятно ще отнеме едно поколение, докато те проникнат в законите и докато сегашните политически елити осъзнаят и приемат, че властта им е драстично редуцирана и върната обратно в ръцете на хората.

Ще има нов опит за подмяна


Основна вина за разпада на институциите имат тези партии, които са били във властта, защото те са предоставили обществените ресурси за частно ползване на малък олигархичен елит. Техните лидери са част от този елит. Отговорност носи обаче и днешната опозиция, малките десни партии, които от страх или зависимости не се противопоставиха.


За разлика от протестите в началото на 90-те и през януари 1997-а в момента няма ясен политически представител на желанието за нормална и модерна държава.

Енергията на площадите на България е толкова чиста и силна, че несъмнено създава изкушение у олигархията да опита поредната подмяна на волята на протестиращите. Има реална опасност гражданите отново да са ограничени да избират само между леви и десни представители на същата олигархия.


"Който владее миналото, владее бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото", пише Оруел в "1984". Това е крайъгълният камък на тоталитарната държава и нейната пропаганда. Историческите факти в медиите и книгите се подменят така, че да обслужват максимално интересите на силния на деня.

Похватите на бившата Държавна сигурност се използват и днес. Ако олигархията е фокусирана в нещо, то е в непрекъснатото налагане чрез медиите си на тезата че "няма избор", "всички са маскари, еднакво лоши" и "за когото и да гласувате, пак сме ние". Така че "оставете ни на мира да ви управляваме."

Няма съмнение, че публичните финансови ресурси, концентрирани в КТБ, и компроматната сила на медиите на Делян Пеевски ще се опитат да овладеят и употребят и този протестен вот. Ще направят опит да очернят всеки независим от тях авторитет и да се маскират зад всеки проект за ново дясно или ново ляво политическо представителство.

Новите партии

Единственият шанс този път да е различно е, ако се използват предимствата на WEB 2.0 и мрежовата демокрация – максимално широко участие, директен контрол, прозрачност, ясни ценности и отчетност в реално време за действията. С новата технология гражданите могат да се защитят и сами да правят политика.

Новата връзка избирател-политически представител ще изисква и различен тип политически организации и лидери, които носят новите ценности в политиката. Също така те трябва да знаят как да насочват енергията и идеите от социалните мрежи към реалната политика. Само така България 2.0 може да победи България "1984". Ще се случи както в онлайн бизнеса – ще се родят нови партии, които принадлежат на хората и работят за техния интерес. Старите партии или ще се променят, или ще изчезнат.

И, последно, не бива да забравяме, че всичко това – ценностите, политическото представителство, споровете за посоката и начина, са само средството.


Целта е хората да живеят добре, да са свободни и щастливи.


Свободата започва с това да можеш да кажеш на глас, че 2+2 = 4.

P.S. Два интересни линка към TED лекции за използване на технологията в управлението: 

http://www.ted.com/talks/beth_noveck_demand_a_more_open_source_government.html

http://www.ted.com/talks/clay_shirky_how_the_internet_will_one_day_transform_government.html 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (212)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1055 Любопитно

  България 0 : 3 Мафията

  Управлнието на ГЕРБ ни върна успешно в 1990 и сега пак има протести, които са твърде малобройни и слабо организирани, за да променят нещо.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "За пръв път прочетох "1984" през 90-те, преди 20 години и я бях позабравил"

  Ей това е нивцето на "философия", което предлага статуквото .

  ден година храни.
 3. 3 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 754 Неутрално

  В този текст до всяко едно клише се мъдри още едно, за вездесъщото т.нар. гражданско общество, съставено от обективизирани в интернет клишета, "тълпата" никога не може да е права, права е индивидът, а в тълпата няма индивиди, никой "индивид" не би се омесил със скандиращи против нищото хора. Индивидът работи усърдно върху себе си и целта му е дългосрочна, целта му е да променя, а не да заменя

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 4. 4 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Иво Прокопиев ме изненада!
  И то положително.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 5. 5 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар 1: Съгласна съм, за съжаление! Къде например са синдикати, лидери на парламентарно не-представени партии, не правителствени организации, сдружения, т.н., които на чисто граждански принцип да призоват симпатизанти и членове да са на площадите всеки ден, заедно с лидерите им - срещу мафията, срещу олигархията, срещу комунизма и фесовете! Общограждански протест! Не сега да се сетят земеделски производители или не знам там какви си още, а всички като граждани!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  "Ще се случи както в онлайн бизнеса – ще се родят нови партии, които принадлежат на хората и работят за техния интерес. Старите партии или ще се променят, или ще изчезнат. "

  Ето, започна подготовката по обявяването на новата политическа формация около Икономедия. Май слуховете ще се окажат "в десятката".

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 8. 8 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#7:"Nikolay UK"]Ето, започна подготовката по обявяването на новата политическа формация около Икономедия. Май слуховете ще се окажат "в десятката". [/quote]

  Дам, с Кристалина начело...

 9. 9 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  В нашия случай е България 1944.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 10. 10 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Нее това описание бледнее в сравнение с Контролът на Суворов :-).

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  VD
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nikolay UK":

  Ужас! Новите технологии променят света и това е нещо лошо, нали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 865 Любопитно

  когато олигарха прокопиев бори олигархията като цитира 1984 то тогава в България наистина става сташно

 13. 13 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Г-н. Прокопиев, не сте задали само най-важния въпрос - КОЙ ИМА ИНТЕРЕС от оставка на Олигарски? Разбира се БОКО Тиквата и вие ... и това обяснява всички писаници по вестници предавания по телевизии и безсприни опити протеста на 1000 - 2000 човека, да се представи като протест на 100 000 - 200 000!

 14. 14 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#4] от "Депутат 241 Occupy Parliament":

  С времето, човек помъдрява и намира вярната посока!

 15. 15 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1055 Весело

  [quote#9:"Сашо"]В нашия случай е България 1944. [/quote]

  В случая е Бълагрия 1984, ама това няма нищо общо с описанията в книгата на Оруел.
  Стига с тези клишета.
  Големият брат не ни следи - той ни караде.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 16. 16 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 865 Весело

  надявам колкото се може повече от протестиращите срещу олигархията да прочетат този знаменит анализ

 17. 17 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1065 Любопитно

  "Свободата започва с правото да кажеш, че 2+2 = 4, пише Оруел."

  Нещо, което беше забравено по време на свирепата партийно ориентирана цензура върху коментарите във Вашите медии в месеците преди изборите от 12 май, г-н Прокопиев. След тенденциозната и не особено висококачествена журналистика на Вашите издания от последните години, в които в определени периоди дори не се допускаше свободна критика към редакционната политика, едва ли имате основанията за пореден път да се вживявате в ролята на прорицател и водач, на медиен магнат и партиен инженер. Защото:

  "Социалните мрежи имат безпогрешен инстинкт към фалша и много често опитите за манипулация имат обратния ефект."

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 18. 18 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#10:"vd"]Нее това описание бледнее в сравнение с Контролът на Суворов . [/quote]

  нали не очакваш комунист да чете Виктор Суворов? Той е врагът народен, не е нужно, дори е вредно да бъде четен и познаван, но задължително трябва да бъде громен цитат по цитат... Не знам как го правят този фокус комунистите де - да не знаеш какво е казал някой, но да го оборваш убедено ))

  ...And Justice for All
 19. 19 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#14:"convince"]С времето, човек помъдрява и намира вярната посока! [/quote]

  Комунист не помъдрява с времето. Просто от дърво става на дървен философ, както виждаме тук. А ако е джелезо се превръща в чугун. Някои се раждат такива и са чудо на природата

  ...And Justice for All
 20. 20 Профил на thesame
  thesame
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Иво Прокопиев внимателно ни подготвя за новата си партия и се дистанцира от Олигархията, въпреки че много хора слагат и него в този кюп.
  Ще видим какво ще ни предложат заедно с назначения от ББ президент и Цветелина.
  А колкото до свободата да кажеш, че 2 и 2 е 4, да не забравяме, че понякога резултатът е 22...

 21. 21 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Най-голямото достойнство на правителството е, че не допуска Прокопиев и такива като него и за кибици в политиката.
  С огромно удоволствие чакам момента в който тази шайка ще направи партия и ще излезе на избори срещу БСП!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 22. 22 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Иво, гледам от рано си подлагаш удобна постеля под снагата...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  да се прочете и осмисли !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Изобщо не е случайно ,че фейсбук е организатор на "контролирания хаос"

  [quote#7:"Nikolay UK"]Ето, започна подготовката по обявяването на новата политическа формация около Икономедия.[/quote]
  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#12:"Stewie"]когато олигарха прокопиев бори олигархията като цитира 1984 то тогава в България наистина става сташно [/quote]

  Айде стига сте лепели етикета "олигарх" на всеки богат и успял човек. Модерният смисъл на думата е "новобогаташ, който се стреми чрез финансови средства да придобие политическо влияние". Иво Прокопиев не може да бъде наречен "олигарх" - това че е богат и успял и има гражданска позиция, а вестниците му са сред малкото независими не е причина да бъде обвиняван във всички грехове.

  ...And Justice for All
 26. 26 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#16] от "Stewie":

  ПОНЯТИЕТО "олигарх" изглежда у нас не е напълно ясно какво означава, както естествено и всичко друго свързано с концепциите за някакви конинституционални промени, не като емоции, а като реална възможност, начин и тенденции...

 27. 27 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ей това е нон-сенс в чист вид Мухаха , олигарха вика дръжте олигарха
  За цвят малко е добавен и Д. Оруел Просто покъртително , трогнах се жестоко Мухаха

 28. 28 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#21:"др. Иванов"]Най-голямото достойнство на правителството е[/quote]

  Дрогарю, правителството няма никакво достойнство, затова и се протестира срещу него. Да бъдеш кукла на няколко дерибеи и една външна сила не ти добавя достойнство.

  ...And Justice for All
 29. 29 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 591 Неутрално

  нормалните хора ще прочетат тази и другите статии в Дневник, ще ги разберат и ще действат. Лошото е, че платените от държавна сигурност (Пеевски, Василев, Доган, Първанов) идиоти ще поставят минуси и ще плюят.

  Мантрата, която трябва да повтарят до втръсване, е "всички са маскари", затова оставете на мира сега управляващите.

  Това всъщност е националното предателство. Те искат да управляват България за да грабят и да я предоставят за ползване на Русия...

  А Дневник и Капитал са две от малкото медии в България, които са истински и информират за истината. Ето това не могат да им простят крадливите продажници около Корпоративна банка

 30. 30 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#17:"Югозомби (цензуриран от "Икономедиа""]"Социалните мрежи имат безпогрешен инстинкт към фалша и много често опитите за манипулация имат обратния ефект."[/quote]

  Така е, така е...
  Съдейки безпристрастно, то се набива в очи `безпристрастното` отношение и отразяване на Протестите през февруари и сегашния преврат от Сингапурската и Будапещенската преса.

  Разтурям колоквиума!
 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#21] от "др. Иванов":

  Сигурно вече си приготвил, нож, торба и въже...

 32. 32 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#20:"thesame"]Иво Прокопиев внимателно ни подготвя за новата си партия и се дистанцира от Олигархията, въпреки че много хора слагат и него в този кюп. [/quote]

  Превратът, пардон, звинете, мачът е между `Милардери` и `Милионери`, а не между `Бедняци` и `Просяци`.

  Разтурям колоквиума!
 33. 33 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 480 Весело

  ОК, нека тогава да дадем личен пример и в България v2.0 да започнем най-напред с връщането на банковите заеми и плащането на данъчните задължения... пък после може и WEB v2.0 демокрация да си отгледаме...

 34. 34 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Преди 29 години , през се родих в България 1984. Писна ми. Наистина. Живях не една , цели 30 години в 1984. Всичко свършва. Тук и сега. Нямам време за повече , остана ми един живот

  15.02.1989 - 07.02.2018
 35. 35 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  МНОГО ни се иска да бъдем управлявани от "мутра", но ако може тя да не е комунистически безпросветна, но по новому преходно комуноидна, една НЕОКОМУНОИДНА МУТРА!!!

  Една необвързана мутра, деградирала от самосебеси, а не че е комунистически заквасена.

  Такива мутри има само в сънищата на електоралната необосновано защо непризнала себеси за атакуваща държавните устои и неприсъединила се към по-ясни и радикални формации като "АТАКА" например...

 36. 36 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  [quote#20:"thesame"]Иво Прокопиев внимателно ни подготвя за новата си партия[/quote]
  Всичко е по-добре от Пеевски. Не за друго , ами защото последния е прекалено силен , сраснал се е с бившото ДС и държавата. Трябва да подкрепяме всеки , който е решил да унищожи ДС. В момента враговете на нашите врагове са наши приятели. Не може да има по-голяма обратима заплаха. А скоро нещата може да станат необратими

  15.02.1989 - 07.02.2018
 37. 37 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Когато съдържанието на един текст не им харесва (меко казано) комуната почва с персоналните атаки.
  Ето защо не видях нито една съдържателна критика или опит за дискусия от страна на комуната по съдържанието на статията, а само тъпотии за автора на текста.
  Липсват им съдържателни аргументи - разбирам.
  Чутури от чугун кънтят на кухо като камбани.
  Жалки сте, комунета!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 38. 38 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  С елементи на откровение!
  ---
  (1) `1984` е теорията...
  (2) България 2.0 е практиката...

  Разтурям колоквиума!
 39. 39 Профил на Стефка
  Стефка
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#13] от "_dan_":

  интерес има България. И ако не си го разбрал толкова по-зле за теб!

  Креативни сме, защото се борим за еволюция, а не толкова за революция.
 40. 40 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#34] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Защо не почакаш още малко? МУТРОГЕНЕЗИСА сега е в разцвет!

  Няма превилигеровани групировки ВИС и СИК! Днес всеки може да е мутра стига да е в държавата, дори и да не е в администрацията, а само да я обитава.

 41. 41 Профил на Теза, антитеза и идва синтеза
  Теза, антитеза и идва синтеза
  Рейтинг: 8 Неутрално

  1984 не е писана за преминалият комунизъм, тя е писана за новият частен комунизъм, зад който се крие неолиберализма на еврейските фамилии.
  А липсата на свобода на словото днес не е гарантирана толкова със забрани, колкото със медихна манипулация, демагогия и представянето на истината с лъжа.
  Комунизма беше прекалено честен откъм методите за контрол. Големият брат разбра, че този подход е обречен. Той се подобри и ни предлага "най-доброто" от себе си по един много по прикрит и труден за осъзнаване от обикновеният човек начин. И определено постига много по-добри резултати в контрола на масите.
  Мбого по лесно и трайно може да контролираш някой който не подозира, че е контролиран.
  А книгата 1984 у нас излиза през същата година.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 42. 42 Профил на Стефка
  Стефка
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#36] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Пеевски е просто нает мениджър, по-страшно е кой и какво стои зад него и каква е целта.

  Креативни сме, защото се борим за еволюция, а не толкова за революция.
 43. 43 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Някои са здраво ПОЧЕРВЕНЕЛИ от яд. А истината е, че статията си я бива.

 44. 44 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#16] от "Stewie":

  БОРИСОВ не е олигарх, а само МУТРА на олигархията в България!

 45. 45 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Когато съдържанието на един текст не им харесва (меко казано) комуната почва с персоналните атаки.
  Ето защо не видях нито една съдържателна критика или опит за дискусия от страна на комуната по съдържанието на статията, а само тъпотии за автора на текста.
  Липсват им съдържателни аргументи - разбирам.
  Чутури от чугун кънтят на кухо като камбани.
  Жалки сте, комунета!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 46. 46 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1802 Любопитно

  [quote#20:"thesame"]Иво Прокопиев внимателно ни подготвя за новата си партия и се дистанцира от Олигархията, въпреки че много хора слагат и него в този кюп[/quote]

  До коментар [#20] от "thesame":

  И вие вероятно изпитвате страх от това да не би да харесате партията на Прокопиев и да гласувате за нея?
  Умен човек ли сте? Ако да - не би трябвало да ви притесняват такива неща. Ако го пишете от страх за нас "заблудените овце". Направо ви казвам - не се хабете. Ние сме като желязо и една нова партия бихме я сложили в графа статистика - поредната 91 ... партия в БГ.

  Та от какво са ви притесненията? Моля споделете.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 47. 47 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Благодаря на Автора, за този текст !
  В инетерес на честната ми Оценка за него е забележката, че липсва съображението за Олигополия - симбиозата между финансово-икономическата олигархия върхушките на собствено политическата Система !
  Обществото ни днес, е подвластно на Олигополията !
  Иво Прокопиев, такава симбиоза не носи Добро за България !!!...

 48. 48 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Една от конспиративните теории сочи, че някои изнамерили начин да реализират `1984` чрез едно нещо, наричано компютър, което нещо е вързано в едно друго нещо - което сега наричаме ИНТЕРНЕТ...
  Щото е доста трудно да се следи кой какво прави, пише, говори, мисли, ако този някой си седи в къщи или е сред приятели. Трябва винаги да има до него доверен човек, да се претърсва писалището и боклука му, да се следи... А да се следят ВСИЧКИ е практически невъзможно.
  И хоп - ей ти Интернет... Сега един човек не се следи от десетки агенти...
  Сега един неколцина оператори (компютри) следят десетки, стотици, хиляди, десетки хиляди, стотици хиляди, милиони, десетки милиони, стотици милиони, милиарди...
  Денонощно 24/7, 365/365 (при високосна 366/366).
  За всичко!

  Разтурям колоквиума!
 49. 49 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#42:"nstefka"]Пеевски е просто нает мениджър, по-страшно е кой и какво стои зад него и каква е целта. [/quote]

  Първо НЕ е мениджър. За тази работа се иска акъл, способности и те се проявяват в реална среда. Пеевски действа в инкубатор - той просто е един рупор, чрез който командите се свеждат до ниво изпълнители.

  Единственото му "качество" е безскрупулност.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 50. 50 Профил на Стефка
  Стефка
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#49] от "Музар":

  да, така е.

  Креативни сме, защото се борим за еволюция, а не толкова за революция.
 51. 51 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Nineteen Eighty-Four е новела-дистопия от Джордж Оруел публикуана през 1949"

  [quote#41:"Теза, антитеза и идва синтеза"]1984 не е писана за преминалият комунизъм, тя е писана за новият частен комунизъм, зад който се крие неолиберализма на еврейските фамилии. [/quote]

  [quote#41:"Теза, антитеза и идва синтеза"]Мбого по лесно и трайно може да контролираш някой който не подозира, че е контролиран.
  А книгата 1984 у нас излиза през същата година. [/quote]

  Тъп ли си? Или просто преписваш от партийната партенка? Защото очевидно не си чел книгата , след като говориш, че е писана по повод отминаващия комунизам. Книгата е писана през 1949, умнико!!!!!!!!! аман от тъпи червени тикви...

  ...And Justice for All
 52. 52 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  БКП(герб) поиска да промени статуквото със същите маниери и похвати на родната си майка БКП(дс).

  Естествено е това да неостане незабелязано, зад спуснатата завеса на популизма, непрозрачноста, задкулисието, алчноста, нагаждането и престъпните машинации.

 53. 53 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#49] от "Музар":

  ++++
  [quote#49:"Музар"]Единствеото му "качество" е безскрупулност.[/quote]

  ... и лека доза селска простота и безпардоност.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 54. 54 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 480 Весело

  Га ядаха кифтетата ни риваха, сига ривът...

 55. 55 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Големия брат
  ===============

  Авторът пропуска обаче и още един голям брат. Всъщност те са три - Москва, Вашингтон и Брюксел. И за една тройно полуколониална страна е трудно да угоди и на тримата "братя" едновременно. При всяко подръпване на конците на тукашните им марионетки страната се мята в различни посоки като риба на сухо. Няма как кукла, дърпана постоянно в противоположи посоки, да се развива и да просперира.

 56. 56 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#52] от "convince":
  Мисля, че разцеплението на комунистите тепърва предстои. Гоце е силен все още. Много от динозаврите, прогонени временно от върха ще го последват. Ще има галиба кратки и понякога дълги "схватки" на червенити ескадрони. Ако в това време не им умрат конете, де

 57. 57 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#17] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"":

  ++++++++++++

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  [quote#30:"Ганий"]сегашния преврат от Сингапурската и Будапещенската преса.[/quote]

  Коя е будапещенската преса?

 60. 60 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Странно , но ми хареса , браво .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 61. 61 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  [quote#4:"Депутат 241 Occupy Parliament"]Иво Прокопиев ме изненада!
  И то положително.[/quote]
  Иво Прокопиев винаги е бил - според мен - несправедливо очернян. Само виж форумният др. Иванов как скача срещу него. А за това, че е интелегентен човек, няма никакво съмнение.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 62. 62 Профил на Стефка
  Стефка
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#61] от "virtual brain Occupy parliament":

  чисто по комунистически способните се омаскаряват.

  Креативни сме, защото се борим за еволюция, а не толкова за революция.
 63. 63 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  новите медии са мощно средство за демократизация, но все пак са средство. за гражданска активност и контрол се искат много повече от натискане на бутонче във Фейсбук за харесване на кауза.

  Истината ни прави свободни.
 64. 64 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Прокопиев 2.0 срещу Прокопиев "1984". Как ви звучи?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 65. 65 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#56] от "Култура ми Бойко":

  Никой от НЕОКОМУНОГРУПИТЕ неможе да управлява в рамките на глобална криза, защото това е война.

  КОМУНОМУТРИТЕ управляват на спокойствие, когато държавният организъм и целият народ спи.Тогава ТЕ смучат кръв като кърлежи и дървеници, на спокойствие.

  Тоталното прочистване и хигиена ги унищожават за много дълго, а ако се подържа такава и завинаги.

  Това време идва, неумолимо и безвъзвратно, а кризата ще ликвидира материалната им псевдонезависимост завинаги, подпомогнато и от съответните нови закони, в една нова България!

 66. 66 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#62] от "nstefka":
  [quote#62:"nstefka"]чисто по комунистически способните се омаскаряват.[/quote]
  Най-пресният пример - президента.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 67. 67 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#59:"Митридат"]Коя е будапещенската преса?[/quote]

  Буда-Пеща...
  Където се е подвизавал един юнак и се твърди напълно сериозно, че един от прякорите му (кх-кх!) Буда е пряко свързан с пребиваването и дейността на юнака в този ПРЕКРАСЕН град...

  Разтурям колоквиума!
 68. 68 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#60] от "zmii4e":

  И на мен ми е странно, че ортодоксални привърженици НА КОМУНОМУТРОДЕГЕНАРИРАЛАТА формация БКП(герб) са озадачени...

 69. 69 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  1984 и WEB 2.0 много си приличат и по резултат и като противодейктвие.
  Свободата е робство-WEB 2.0 Неограничната положителна свобода е равна на липса на отрицателна.
  Войната е мир- WEB 2.0 промяната е статукво.Каквото и да се постигне,трябва да се променя,реформира.Добавената стойност се изяжда от транзакционни разходи,било админитративни,било рекламни.Големия брат прави същото-следи постоянно и постоянно внушава.
  За всеки се търси стая 101.Това ,което ще накара конкретния човек да приеме ситемата на емоциоално,а не да се съобразява с нея на рационално ниво.Аналога на "министерството на любовта" е маркетинга,на полицията на мисълта -човешките ресурси.
  Има и новговор.

 70. 70 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#59] от "Митридат":
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9A%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B2_(%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3)

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 71. 71 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#60] от "zmii4e":

  Аз също съм изненадан, че ортодоксални привърженици на КОМУНОМУТРО ДЕГЕНЕРИРАЛАТА формация БКП(герб) са озадачени...

 72. 72 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#4] от "Депутат 241 Occupy Parliament": Иво Прокопиев ме изненада! И то положително.

  Е, това се казва лековерност. Аз съм на принципа: Ухо да чуе, око да види, ръка да пипне. До тук само съм прочел нещо, което е еквивалентно на ухото да чуе. Но нищо не съм видял, нищо не съм пипнал и затова на нищо не вярвам. Особено когато един олигарх се изказва срещу другите олигарси. И то в собствената си медия (интернетмедия).

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  [quote#45:"Торбеш"]Ето защо не видях нито една съдържателна критика или опит за дискусия от страна на комуната по съдържанието на статията, а само тъпотии за автора на текста. [/quote]
  Ма те така постъпват с всичко което не им хареса. Тази си некадърност и закостенелост, комунетата демонстрират перманентно. Те затова са си останали комунета.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#71] от "convince":
  Ти по два пъти гледам се изненадваш , идеята им не е лоша , но е ясно че си е опит за преврат на олигархичен кръг .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 75. 75 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#58] от "xii":

  БКП(герб) е пред разпад и тези функции не са и присъщи.

 76. 76 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 488 Весело

  Интересно четиво, не всеки ден олигарх се изхожда по актуален въпрос. Забележително е също, че олигархът чете и се интересува от Интернет технологии. Но дотолкова. В този гейм на играта този олигарх взе предимство- намери и плати на хора, които добре боравят с манипулацията с помощта на технологиите. Следващия рунд друг един адаптивен олигарх ще вземе предимство. А нашата цел не е да играем по свирката на по-прогресивния олигарх, а да ги изметем от живота си. За целта трябва да се реже издъно, което означава експроприация на експропиираното! Това господин Прокопиев ще пожънете, след засятото, макар че вече чувам как се надига вой -комунистиии

 77. 77 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Авторът открива топлата вода. Който политик не вижда, че технологиите убиват политиците е пътник. Държавите с най-голямо обществено напрежение избухнаха първи. Тъжно е, че България се оказа сред държавите с голяма обществено напрежение.

  подпис
 78. 78 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#21] от "др. Иванов": Най-голямото достойнство на правителството е, че не допуска Прокопиев и такива като него и за кибици в политиката.

  Е, това достойнство изобщо липсва, защото то не допусна олигарха Прокопиев, но е пуснало всички други олигарси в политиката. А един от тях, Пеевски, дори беше назначен на ключовия пост шеф на ДАНС. Така че вместо достойнство, праветелството и парламента се покриха с резил.

 79. 79 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#74] от "zmii4e":

  Политиката е подвластна на ресурсното базиране, но кризата е затова нарочно модифицирана, за да помете конкуриращите се за надмощие, които са ретроградно обосновани.

  Китайската новосъздадена мощ, трябва да бъде насочена в правилна посока. Този проблем е и част от нашият български проблем.

 80. 80 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Имам тежък проект до края на годината и не мога да се занимавам с политика. Но не като политик а само да съветвам политици с качеството си на програмист. Знам колко е трудно да съветваш дървени глави. Десните политици са точно това дървени глави. И това е оптимистична оценка, защото при червените и лидерите и поддръжниците са чугунени глави.

  подпис
 81. 81 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Весело

  До коментар [#78] от "glog":
  "Най-голямото достойнство на правителството е, че не допуска Прокопиев и такива като него и за кибици в политиката. "

  Според мен най-голямото достойнство на правителството е, че ще изпусне и този влак - новите технологии.

  подпис
 82. 82 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Нарочно зад океана гласуваха доверие на хора, които да не са приети в страната достатъчно, за да има събития подтискащи стабилноста не само у нас, но и другаде.

 83. 83 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Весело

  До коментар [#72] от "glog":
  " Аз съм на принципа: Ухо да чуе, око да види, ръка да пипне. "

  Хората вече виртуален секс правят, ти не още можеш да оцениш една политика.

  подпис
 84. 84 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#26] от "convince": ПОНЯТИЕТО "олигарх" изглежда у нас не е напълно ясно какво означава, ....

  Дори да не е точно обясненно, олигарх -- това е много богат човек, който използва парите си за придобиване на пряка или косвена управленческа власт, в резултат на което да стане още по-богат. Това като работно понятие достатъчно ли ти е или искаш нещо по-изчанчено?

 85. 85 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Технологиите намаляват далаверата да си политик. Това е най-важно. Дори далаверата съвсем ще секне от ежедневния контрол през мрежата.
  Десет години, докато работих във военната индустрия, наблюдавах със огромна надежда как СССР да губи битката в тези технологии. Дочаках да преживея провала на СССР. Дочаках и сегашната революция. Остава съвсем малко. До няколко години политиката ще се промени до неузнаваемост.

  подпис
 86. 86 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#65:"convince"]КОМУНОМУТИТЕ управляват на спокойствие, когато държавният организъм и целият народ спи.Тогава ТЕ смучат кръв като кърлежи и дървеници, на спокойствие. [/quote]
  Голяма грешка.Точно обратното е.Управляват при война или криза ,в спокойна обстановка никой няма да им повери нищо,за да го присвоят.Управляват само чрез страх.В спокойна обстановка страх няма.

 87. 87 Профил на c.m.
  c.m.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Да, асоциацията с "1984" е добра, но Прокопиев да вземе да прочете "Фермата на животните" на Оруел (мисля че това е заглавието на български). Станишев и компания се опитаха и още се опитват да я пресъздадат едно към едно в България. Даже сюжетната линия със свинете, които узурпират властта е възпроизведена в детайли.

 88. 88 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#84] от "glog":

  ТЕЗАТА трябва да има АРГУМЕНТИ, защото комунотвърденията за богати и много богати и за още много по-богати от богатите е вид КЛАСОВА КОМУНО БОРБА като тези от кинопрегледите преди половин век...

 89. 89 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#41] от "Теза, антитеза и идва синтеза": новият частен комунизъм, зад който се крие неолиберализма на еврейските фамилии.

  Бих заменил „еврейски״ с „богати״, за да съм по-точен и по-верен. А иначе не съм очаквал да прочета нещо подобно в някакъв форум. Защото не са много тези, които са се досетили, а после и са разбрали за връзката между проваления вече комунизъм и все още непроваления, но ече потънал в жестока криза глобализиран капитализъм.

  – à ѐ ѝ ò „״ ≪≫ –

 90. 90 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ab.Inferis":Бих се съгласила с вас що се отнася за хора,които на 20 години са наследили достатъчно голяма сума за да имат ресурса да натрупат тези милиони.
  Такъв ли е случая с новобогаташите след 1989?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 91. 91 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Явно някои колеги много се вживяват и даже разсъждават ПО ТЕКСТА, други са стигнали чак до подтекста, трети четат между букивите и редовете
  Което налага и аз да сепроизнеса.
  Доколкото си спомням, др. Т. Живков бе голям оратор/писател, но речите/трудовете му не бяха писани от него...
  (кх-кх-кх-кх-кх!)

  Разтурям колоквиума!
 92. 92 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#90] от "vivian62":

  поименно на всеки богат българин ли да направя анализ?

  ...And Justice for All
 93. 93 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#83] от "Иван К": Хората вече виртуален секс правят...

  Да, да! Чух за това. И по същия начин преминали към миртуално ядене и пиене, просто защото нямали нещо материално, което да изядат реално, а не виртуално. А и свободите им били не реални, а виртуални. Тоест, въобръжаеми.

  Мерси. Предпочитам реалните неща. А виртуалните ги оставям на такива като тебе. Халал да ви са!

 94. 94 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#41] от "Теза, антитеза и идва синтеза":много точен,но за жалост обнадежващ коментар.Дали има изход поне на теория от това статукво,което е факт в глобалния свят който все повече дехуманизира т.нар."хомо сапиенс"?
  Ще се радвам да споделиш.
  А иначе статията на Прокопиев е написана като по учебник,но ми наподобява малко операционна зала-много стерилна.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 95. 95 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#94:"vivian62"]А иначе статията на Прокопиев е написана като по учебник,но ми наподобява малко операционна зала-много стерилна. [/quote]

  [quote#91:"Ганий"]Което налага и аз да се произнеса.
  Доколкото си спомням, др. Т. Живков бе голям оратор/писател, но речите/трудовете му не бяха писани от него...
  (кх-кх-кх-кх-кх!)[/quote]

  Разтурям колоквиума!
 96. 96 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#90:"vivian62"]Такъв ли е случая с новобогаташите след 1989?
  [/quote]

  ?? => ИК => ИП => `АГ`=> РМД => `К~л` => `ГБ`

  Разтурям колоквиума!
 97. 97 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#96] от "Ганий":не съм сигурна че ви разбрах добре,моля за уточнение..

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 98. 98 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Новите технологии ни дават нови свободи, но и нови уязвимости. Правят обществото по-активно, но как ще се справим с опасността от хиперактивност?

 99. 99 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#96] от "Ганий":

  Драги, извади си смартфона от джоба и заключи клавиатурата...

 100. 100 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Моля за ВНИМАНИЕ ! Имам изказване по ВЪПРОСИТЕ повдигнати в статията .Статията МИ хареса . Всички които не я харесват е техен КОМУНИСТИЧЕСКИ проблем . Край на изказването МИ !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK