Енергийният холдинг - съдран чувал и златна кокошка

Енергийният холдинг - съдран чувал и златна кокошка

© Георги КожухаровСъстоянието на енергетиката за пореден път доказа колко лош стопанин може да е държавата. Министър Стойнев сега се оплаква, а забравя, че условията за това състояние бяха създадени от правителството на Сергей Станишев, в което той беше икономически съветник.


По тяхно време беше създаден Българският енергиен холдинг (БЕХ). Проблемите на подобни мегаструктури са доста, но основният е


концентрацията на много пари в едно предприятие - мащеха
контролиращо цялата енергетика. А парите, както казва Френсис Бейкън, са добър слуга, но лош стопанин.


Вътрешнофирмената задлъжнялост е естественият резултат от прехвърлянето на едни суми между отделните предприятия за добив, производство, разпространение. Прехвърлянето е от пусто в празно и завършва със загуба на парите.


Разбира се, не само правителството на Станишев е отговорно. Голяма вина има и кабинетът на Бойко Борисов, на който не му достигна политическа воля да закрие предприятието през 2009 г., когато се радваше на най-голям кредит на доверие.


Тъжната картина в енергетиката се допълва от непазарните принципи, по които се договарят цените и се определят квотите за производство. Ощетени са потребителите. В крайна сметка гражданите трябва два пъти да платят цената за неефективното размятане на пари и споразумения между ръководствата на предприятията, които де факто не са самостоятелни икономически единици. Два пъти, защото веднъж плащат като потребители високите сметки за ток, а втори път като данъкоплатци ще трябва да спасяват енергетиката от фалит.


Ако стигнем до класовата борба


какъвто разговор подхвана социалистът Антон Кутев, според когото срещу правителството протестират тези, на които трябва да се вдигнат данъците, да му обърнем внимание, че по над 4500 лева получават в административно-корпоративната група в сектора. Тази група е създадена в годините от БСП, там държавните пари се въртят по формулата "батко и братко".


Именно тези хора са за запазването на това правителство и на неефективния, но работещ за благоденствието им енергиен сектор. Защо тези хора не искат самостоятелни предприятия? Защото по-лесно се проследяват злоупотребите, те са възможни в някакви граници. Докато в сегашната ситуация те доведоха до абсурда фалит при високи приходи.


Кухата структура е изгодна


за тези, които се възползват от продънения чувал в условия на монополен пазар. Когато предприятието е самостоятелно, злоупотребите са ограничени в рамките на приходите на предприятието. Заемите също са в рамките на това, което притежава предприятието. Когато всички предприятия се обединят в една структура, се окрупняват активите, които служат за залог пред кредиторите. Така на практика предприятието майка или всяко отделно може да източи цялата система. Какъвто е случаят.


Върховната злоупотреба обаче засега не се е състояла. Може да се смята, че предприятието беше създадено с оглед на проекта за АЕЦ "Белене". Окрупняването на активите целеше рискът от този проект със съмнителна ефективност да изглежда поносим в очите на евентуалните инвеститори. С парите за проекта щяха да се прикрият злоупотребите, които сега изплуват. След това щеше да лъсне, че парите за "Белене" ги няма. Тогава несъмнено щеше да се стигне до фалит на енергетиката и всички предприятия - собственост на БЕХ и българската държава: АЕЦ "Козлудуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", далекопроводите, вецовете и тн. Те щяха да станат собственост на банките, финансирали "Белене" и БЕХ.


Цялата операция по създаването на БЕХ напомня най-вече приказката за кокошката и златните яйца. Една жена имала кокошка, която и снасяла всеки ден по едно златно яйце, жената го продавала и си хранела децата си. Не щеш ли, един ден решила да заколи кокошката, да вземе всички яйца и да забогатее. В птицата нямало нищо, но вече и кокошката я нямало. Така и с БЕХ - вътре е кухо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK