Енергийният холдинг - съдран чувал и златна кокошка

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 479 Гневно

  добре бе, мамамустара,
  какво прави прокуратурата аз не знам.
  какви са тези заплати по 5 хиляди лева, а подхвърлят на хората по 5 лева намаление на цената.
  тези наистина ли искат да предизвикат гражданска война?

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не само БЕХ, но и всички "медии" (с единствено изкл1чение БНР) , поУитически партии и "институции" не забелязват едни такива дребни престъпленийца:

  Над 500% е поскъпнало ядреното гориво в Козлодуй за 6 години.

  До скоро разполагах единствено с две информации, за цената на една ядрено горивна касета, от тези, които се зареждат в реакторите на действащите блокове 5 и 6, на АЕЦ „Козлодуй”. Първата информация получих от сигурен източник още докато работех в централата през 2008 г. и тя беше € 875 000 (осемстотин седемдесет и пет хиляди евро) бройката. Втората получих през зимата на 2011 г., от друг източник, след негов разговор с тогавашната председателка на СД на АЕЦ-а Милена Ценова, че цената вече е скочила на € 1 500 000 (милион и половин евро) за бройка. За да добиете по-реална представа за сумите ще ви напомня че за зареждането на един реактор, което се случва веднъж на година, са необходими приблизително 45 броя ядрено-горивни касети, а за двата действащи реактора – 90 (деветдесет) броя. Смятайте сами.
  Но буквално преди няколко дни се сдобих с наистина автентична информация – финансово счетоводните отчети на дружеството АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, за периода 2006-та – 2012-та години. Те не са публични в широкият смисъл на това понятие, но са откриваеми в платени справочни системи, откъдето и аз се сдобих с тях. В тях са посочени сумите похарчени за ядрено гориво към дата 31 декември на съответната година, но въпросното ядрено гориво все още не е влязло в употреба, а се намира на склад и предстои да се използва през следващата година. Но за да стане съвсем ясно нека видим конкретните числа и после пак ще поясня.
  2006 г. – 51 271 000 лв.;
  2007 г. – 97 804 000 лв.;
  2008* г. – около 190 000 000 лв.;
  2009 г. – 207 898 000 лв.;
  2010 г. – 231 725 000 лв.;
  2011 г. – 222 459 000 лв.;
  2012 г. – 262 043 946 лв.
  * в Баланса за 2008г. ядреното гориво е обединено с останалите материални запаси под общото перо „Материални запаси” (МЗ) и обща сума от 241 843 000 лв., но съдейки по останалите Баланси излиза че останалите МЗ са почти постоянни и възлизат на около 50 000 000 лв., откъдето се получава и оценката за стойноста на горивото. Ако някой от АЕЦ-а възразява нека даде по-точна информация.
  По-долу можете лично да се убедите във верноста на числата, за годините 2006, 2007 и 2012, което не означава, че не разполагам с останалите отчети или, че посочените суми са не верни. Какво означават тези суми? Нека вземем първата, за 2006-та година. Тези над 51 милиона лева означават, че до края на годината, но не само в рамките на отчетния период, а и през всички предходни години, е закупено ядрено гориво, което все още не е влязло в употреба, а се съхранява на склад и предстои да се използва в някой следващ период. Преобладаващото количество налично ядрено гориво, за всеки един от отчетните периоди, е предназначено за използване на действащите блокове 5 и 6, на АЕЦ „Козлодуй”. Но както се разбра наскоро (в това число и аз самият го научих и се втрещих) в тези суми са влизали и няколко броя (предположително около 10) ядрено-горивни касети, които са закупени в периода 1979-та – 2003-та години, за да бъдат използвани в реакторите (ВВЕР-440), на вече затворените блокове 3 и 4, но така и не са били вкарвани в тях, а на скоро са върнати в Русия, за без пари. Виновни и наказани няма. Оправдания и обяснения – колкото си искате.
  Сега можем да направим проверка, дали информацията ми за цената на една ядрено-горивна касета от € 875 000 евро, за 2008-ма година е вярна. Тогава броят на наличните ядрено-горивни касети беше 96 броя. Ако си направите труда да умножите бройките на цената и после я превърнете в левове ще получите нещо близко до 170 000 000 лева. Останалите около 20 000 000 лева най вероятно се отнасят до неизползваните касети за блокове 3 и 4. така проверката дава потвърждение на информацията. Същото ще се случи и ако направим проверка за цената от около € 1 500 000 за касета през 2011 г. Проверка на достоверноста на тази цена също ще се окаже вярна, ако преди това се направи едно уточнение, което сега ще ви спестя, за да предизвикам представителите на ядрената мафия да протестират този факт. Ако протестират тази цена ще трябва да предостават допълнителна информация, но това няма да им се стори приемливо и, както винаги, ще подвият опашка. Съдейки по числото за края на 2012-та година може даже да се вярва, че цената за бройка е надскочила милион и половина евро.
  За какви загуби на всички нас ни говорят тези числа?
  Първо: Всички тези числа, за съответните периоди показват/говорят, че българския клон на ядрената мафия е кредитирала безлихвено руския клон на ядрената мафия от което всички ние сме загубили около или даже над сто милиона евро, за последните девет години. Защо това е така? А това е така, защото всичкото това гориво е било закупувано около една или повече от една година предварително. Преди да дойде времето то да влезе в реактора и да почне да гори. Нормална практика е горивото да се доставя около месец или най-много два преди зареждането му в реакторите. Но от 2004-та година и до ден днешен се предприема нова схема за презапасяване, което ощетява всички нас. Така, примерно, АЕЦ „Козлодуй” този месец купува ядрено гориво за 200 милиона лева, държи го една година на склад и го зарежда в реакторите едва следващата година, през юни. През това време, една година, тези 200 милиона лева се въртят по други схеми от руснаците и това им носи печалба, но не и на нас. При най-скромни оценки те биха могли да донесат минимум 10% допълнителен доход или около 20 милиона лева на година. Но вместо АЕЦ-а да използва тази възможност, за да поевтинеят цената на тока решават да ги подарят на руснаците.
  Второ: Всичките тези суми, които виждате горе, а и тези които не виждате, за годините 2004 и 2005 въобще не би трябвало га ги плащаме. Горивото е следвало да ни се доставя безплатно! Защо ли? много просто. Това гориво е експериментално. То не е преминало задължителните, предварителни тестови изпитания в Русия, преди да ни бъде предложено и доставено. Освен това то е изготвено от рециклиран Уран, а родната АЕЦ няма лиценз за използване на такова гориво. Сумирайте всички горни числа и смятайте загубата.
  Трето: Не само че не е трябвало да платим и стотинка за ядреното гориво през последните девет години, но заради провеждането на експеримента на наша територия и с използването на наша база и персонал руснаците би следвало да ни плащат на нас и то никак евтино.
  Сумарно загубата до сега гравитира около числото два милиарда лева. И това е само по схемата с ядреното гориво. Както не веднъж съм казвал от АЕЦ „Козлодуй” има стотици други малки и средни схеми за източване. А вие искате тока ви да поевтинее? Не ви ли се струва, че нещо се самозабравяте?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#1] от "trippleseven":

  Про6уратурата е филиал на БСП. Там трябва да се протестира.

  And Freedom for all
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5653 Гневно

  Това,което плащаме НЕ Е ЦЕНА НА ЕНЕРГИЯ.

  Това е ДАНЪК !!!

  ДАНЪК БЪЛГАРО-РУСКА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ

 5. 5 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 546 Разстроено

  Със закона за амнистията БСП даде по една индулгенция на всички свои хора свързани с енергийната мафия, които обезкостиха българската енергетика е своя полза.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 6. 6 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#1] от "trippleseven":

  ,,добре бе, мамамустара,
  какво прави прокуратурата аз не знам. ,,

  Прокуратурата сега е заета да громи олигархията в лицето на Цветанов хи хи хи

 7. 7 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#1] от "trippleseven":

  ,,добре бе, мамамустара,
  какво прави прокуратурата аз не знам. ,,

  Прокуратурата сега се чуди и мае как да се оттърве от казуса Костинбродските бюлетини без да покаже кой я е излъгал (мая манолова излъга прокуратурата относно бюлетините)

 8. 8 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#1] от "trippleseven":

  ,,добре бе, мамамустара,
  какво прави прокуратурата аз не знам. ,,

  Прокуратурата сега е заета как да се оттърве от казуса Пеевски, защото трябва и там да се рови из мръсно бельо хи хи хи

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  [quote#1:"trippleseven"]добре бе, мамамустара,
  какво прави прокуратурата [/quote]
  Ако наистина са откраднати от НЕК 2 милиарда всичките тези са за панделата !

  Смяната на властта трябва да започне от съда и прокуратурата там трябва да се изрият с лопата всички подкупни боклуци !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#7] от "сидер":
  Прокуратурата сега се чуди и мае как да се оттърве от казуса Костинбродските бюлетини без да покаже кой я е излъгал (мая манолова излъга прокуратурата относно бюлетините) "

  -Лъжеш ти!

 11. 11 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#7:"сидер"]мая манолова излъга прокуратурата относно бюлетините[/quote]

  сефте на мая манолова да излъже. а и колко е хубава, като я видя и ми се доаква.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 12. 12 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "Къти":

  Благодаря Ви за анализът и инфото!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 13. 13 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#12] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  И аз благодаря, за оценката и вниманието! Поздрави!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 14. 14 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 708 Гневно

  Експосланикът ни в Москва: “Южен поток” може да фалира “Булгартрансгаз”
  Същият газопровод в Германия струва три пъто по-евтино, посочи Илиян Василев

  http://www.blitz.bg/news/article/209886

 15. 15 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Българския енергиен холдинг бе създаден с една едничка цел- да концентрира активи, за да ни се отпусне заем от ПариБа, за да финансираме безмислицата Белене, т.е. руската ядрена промишленост.
  Сега пък ще актуализираме бюджета, за да запушим дупката Белене /пряко и преносно/, с един милиард лева, от нашия джоб...
  Хитро , а?

 16. 16 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#14:"Минувач"]Експосаникът ни в Москва[/quote]
  Напиши му сегашната длъжност!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 17. 17 Профил на дерибеев
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2727 Неутрално

  До коментар [#6] от "сидер":по скоро се мъчи да поеме чист въздух от мръсните гащи на същия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на дерибеев
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2727 Неутрално

  До коментар [#7] от "сидер":е те това е проблема. пак се търси начин да се скрият закононарушенията

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на loreth
  loreth
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До пост №2:

  И аз благодаря. Ако имаш "готови" линкове от където черпиш информация ще съм изключително благодарен ако ги споделиш на лично съобщение.

  И не - не подлагам на съмнение изнесената информация просто наистина искам да видя как ни се "подиграват" в бизнес отношение.
  От износител(смятам, било е изгодно и за нас донякъде) станахме неспособни да предложим разумна цена на собствения си пазар заради продажба на националните ни и обществени интереси. Не искам да го приема и на моменти "ръмжа" от безсилие. Но информираността е първата крачка.

  Благодаря предварително.

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 996 Неутрално

  БЕХ трябва да бъде максимално БЪРЗО разформирован. Той беше изкуствено създаден като в него бяха събрани най-ценните предприятия на българската енергетика с една единствена цел - да послужи като залог за АЕЦ-Белене. С прозрачната цел след това заемът да не бъде обслужван и енергетиката да мине в ръцете на руската мафия.

  Белене и валутният борд са ключовите индикатори какво кара мафията така неистово да иска да продължи още поне 1 година властта си. Внимавайте, страшно внимавайте защото това ще ни натовари така за поколения напред, че тези $10 милиарда дълг от социализмът ще ни изглеждат детска играчка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И да, и не. БЕХ трябваше да бъде създадена заради наложената от ЕС либерализация на енергийния сектор и трябваше постепенно да се структурира. Това обаче не се случи при ГЕРБ. И заради това падна правителството.
  АЕЦ "Белене" е меко казано харакири и не трябва да се прави.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#23] от "socialen":

  Борисов падна защото не искаше да вдигне заплатите и пенсиите. Поради извратената логика на псевдоикономисти като Дянков и онея таули от ИПИ. Същите,които докараха световната икономическа криза.
  И какво частно разбираш под купешката дума "либерализация" на енергийният сектор? През 2000-та година барел нефт струваше $10,а днес е над $100! Тъпата алчност ще погуби света!

 25. 25 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Една от гадните черти на българина е желанието му да забогатее бързо,дори и чрез кражба,независимо дали е часнтик или назначен от държавата да стопанисва предприятие. Тук е заровено кучето. Наистина трябва промяна на чипа.

 26. 26 Профил на valova
  valova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има няколко политически виновници - Р. Овчаров, Петър Димитров, Станишев и още двама трема дето не ги знам. Тези социалисти дето не знаят какво е пазарна икономика и се държат така, като, че ли има Кремиковци, Червена могила и разни други комунистически промишлени мастодонта направиха такива сметки, че проекта Белене да изглежда безнадежно необходим. Само, че това е една страна . От другата стоят фирмите на Богомил Манчев, Николай Вълканов, Симеон Пешев и разни други "крупни бизнесмени". Не е важно дали ще има нужда от Белене важно е другарите от другата страна да работят и да пускат левчета в джобчетата на Р.Овч , Серго, Пешо и дори в касичката на БСП

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4273 Гневно

  Това е поредното ограбване на редовият българин!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK