Фукуяма: Средната класа не може сама да постигне трайна промяна

Фукуяма: Средната класа не може сама да постигне трайна промяна

© Associated PressВъзходът на средната класа по света потвърждава феномена, описан от Мойзес Наим от фондация "Карнеги" като "краят на на властта". Средната класа е била на фронтовата линия в съпротивата срещу злоупотребите с власт било от авторитарни, било от демократични режими. Предизвикателството за нея е как да превърне протестните си движения в трайна политическа промяна, изразена в нови институции и политики."


Това пише известният преподавател в Станфордския университет Франсис Фукуяма в есето си "Революцията на средната класа" за вестник "Уолстрийт джърнъл".


В него той твърди, че никоя установена демокрация не може да се самоуспокоява и да лежи на старите си лаври само защото провежда избори и лидерите й имат прилична популярност. Технологично овластената средна класа ще бъде все по-взискателна към политиците си от всички направления и по всички теми, допълва Фукуяма.
Според него дори в богатите държави старото поколение се е провалило пред потомците си, като ги е натоварило със смазващи дългове. "Никой политик в САЩ или Европа не бива да гледа пренебрежително на събитията в Истанбул или Сао Пауло. Би било груба грешка да се мисли: "Не може да се случи тук."


Фукуяма: Средната класа не може сама да постигне трайна промяна

© Reuters


Фукуяма включва в есето си наблюдения и очертава специфични и много важни различия за случващото се в Турция, Бразилия, Египет и дори в Китай, където по думите му средната класа наброява стотици милиони, или една трета от тази група в целия свят.


Глобалният икономически растеж, започнал през 70-те години и учетворил глобалното икономическо производство, размести драматично и обществената сцена. Средните класи на т.нар. възникващи пазари са по-големи, по-богати, по-образовани и технологично по-обвързани от когато и да било.


Навсякъде, където се появи, модерната средна класа предизвиква кипеж, но много рядко е способна сама да постигне трайна политическа промяна. Нищо от нещата, които виждаме напоследък по улиците от Истанбул до Рио де Жанейро, не предполага, че тези случаи ще бъдат изключение от правилото.


Фукуяма: Средната класа не може сама да постигне трайна промяна

© Reuters


Тези протести не са на бедните, а на младите хора с образование и доходи над средното за страната им, масово използващи технологии и социални мрежи за разпространяване на информация и организиране на протести. Дори живеещите в страни, където редовно се провеждат демократични избори, се чувстват отчуждени от управляващия политически елит.


Светът поне от десетилетие говори за "глобална средна класа" и има много опити за дефинирането й и прогнози колко многочислена ще стане тя. "През 2008 г. доклад на "Голдман Сакс" описа тази група като хора с годишни доходи 6 - 30 хиляди долара и че те ще станат 2 млрд. души към 2030 г. През миналата година Европейският институт за изследвания на сигурността приложи по-широко определение и прогнозира, че средната гласа ще се увеличи от 1.8 млрд. през 2009 г. до 3.2 млрд. през 2020 г. и 4.9 млрд. души през 2030 г. (при очаквано тогава население от 8.3 млрд. души)", пише още Фукуяма.


На корпорациите им потекоха лиги от този очертаващ се огромен масив от потребители, а икономистите описват средната класа просто като хора с определени доходи или потребяващи над определени граници, допълва авторът.


Фукуяма: Средната класа не може сама да постигне трайна промяна

© Reuters


Но средната класа по-добре се дефинира от образование, професия и собственост, които са по-подходящи за предвиждане на политическата й активност. Редица проучвания сочат, че по-образованите ценят повече демокрацията, личната свобода и толерантността. 


"Средната класа иска не само сигурност за семействата си, но и избор и възможности за себе си. (...) Семейства с активи, като имоти например, са по-ангажирани с политика, тъй като това е нещо, което властта може да им отнеме. Понеже средната класа е тази, която плаща данъци, тя пряко е заинтересована от това да бъде държано правителството отговорно за действията си. И, което е по-важно, новата средна класа е по-вероятно да бъде мобилизирана да действа, когато обществото не успява да отговори на бързо растящите им очаквания за икономически и социален просперитет. Докато бедните се борят да оцеляват ден за ден, разочарованата средна класа е много по-възможно да се опитва да постига своето чрез политически действия."


Фукуяма илюстрира това си твърдение с Тунис и Египет, където бързо са се увеличили завършващите университети, но режимите са класически връзкарски капитализъм,в който икономическия успех много зависи от политическите ти връзки, което означава и че милиони млади хора не могат да си намерят работа.


Както се е случвало неведнъж в историята, бунтове и революции са били предвождани от средната класа, но тя рядко е успявала сама да постигне трайна политическа промяна. Причината е, че тя е малцинство в развиващите се държави и вътрешно е разделена, обяснява Фукуяма.


Фукуяма: Средната класа не може сама да постигне трайна промяна

© Reuters


"Докато не сформират коалиция с други част от обществото, техните движения рядко променят нещо необратимо. Младежите от площад "Тахрир" не създадоха партии, способни да се състезават на национални избори, а ислямистките отдавна организират своите необразовани последователи и победиха. По същия начин Ердоган не се колебае да мобилизира провинцията срещу опонентите си, докато средната класа остава разделена и е повече свързана с модерните ценности в Европа и Америка, но не и с другите класи в турското общество."


По повод Бразилия авторът обръща внимание и на нещо друго, засягащо средната класа - формите на сътрудничество с окопалия се корумпиран елит. "Да принадлежи един човек към средната класа не означава автоматично, че той ще подкрепи демокрацията и отговорното правителство. Защото голяма част от старата средна класа е заета в държавния сектор, където зависи от покровителството на политиците и държавния контрол над икономиката. Там, както и в Тайланд и Китай, средната класа застана зад авторитарни режими, защото й се струва, че това е най-доброто средство да си осигури икономически изгоди в бъдеще."


Не е изключено новата вълна средна класа в Бразилия също да разпилее енергията си в усилия да изясни "кои по-точно сме ние" или един по един членовете й да бъдат всмукани в системата, която възнаграждава онези, които играят по правилата на допуснатите в нея.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kamenvasilev
  kamenvasilev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  събитията тук са от подобно естество, но не сме намерили място в цитираните примери, дори и да сме май единствения европейски казус към този момент

 2. 2 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  В наши дни, на нормалните хора им викат "средна класа". Въпросът "има ли средна класа" в България, се свежда до друг въпрос - има ли нормални хора в България. Само не знам, как средната класа ще се пребори със съюза, между олигархията и плебса. Плебеите живеят от трохите на олигарсите, които им "дават", докато средната класа ги кара ,да си изработят". Затова най-бедните, са в органична симбиоза с най-богатите в едно общество, колкото и парадоксално да звучи това. Типичен пример е БСП, партия на най-мощните олигарси в страната и с електорат, състоящ се от най-големите цървули. Та няма да и е лесно на средната класа, да постигне трайна промяна, докато ножицата на благосъстоянието е прекалено широко разтворена.

  /не се чете/
 3. 3 Профил на bdr
  bdr
  Рейтинг: 221 Неутрално

  " ...за случващото се в Турция, Бразилия, Египет и дори в Китай,..." цитат #0 от статията
  Тук ли ви стяга чепика?

  "..."Средната класа иска не само сигурност за семействата си, но и избор и възможности за себе си. " - цитат #0 от статията

  Тук в Бг нямаме средна класа, това не касае държава членка на ЕСсср

 4. 4 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Изглежда е прав автора, поне в исторически план. Средната класа се лашка ту на ляво, ту на дясно. Средната класа е шарена, което поне на мен ми харесва. Тя има шанс само ако успее да институционализира механизми, които да овластяват динамични мнозинства. Абе партия "Интернет", да не го усуквам повече.
  Ех, мечти, мечти...

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 5. 5 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Ала-бала, взел си е хонорара от "Уол стрийт жърнъл" и нищо повече.
  Спестяванията на средната класа бяха издоени по време на банковата криза от 2008 г. и отидоха в киреча на балона с недвижимите имущества.
  Вероятно затова и точно "Уол стрийт" му е дал поръчка да напише врели накипелите си.
  The French, Bolshevik and Chinese Revolutions were all led by discontented middle-class individuals
  Първото е вярно, но за следващите две не съм съгласен, както и по принцип с тези паралели между "Таксим" и Сао ПАоло, и Арабската пролет. Ето и статията в оригинал:
  http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323873904578571472700348086.html#articleTabs%3Darticle

  nemo malus felix, minime corruptor.
 6. 6 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Младежите от площад "Тахрир" не създадоха партии, способни да се състезават на национални избори, а ислямистките отдавна организират своите необразовани последователи и победиха."

  Може да бъде заменено с: Хората от площад "Независимост".....
  Нека се поучим от неуспехите на другите!

 7. 7 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ма какво стана с Крайо на историята бе Фукуяма - сан? Нали Пакс Американа щеше да победи веднъж и завинаги по всички земни кълбета и щеше да дойде рая на демокрацията ?
  Ама чиновник от Държавнио департамент, какво да го правиш?

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Средната класа се чувства "застрашена" да загуби и това което си е отвоювала.

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  Светът поне от десетилетие говори за "глобална средна класа" и има много опити за дефинирането й и прогнози колко многочислена ще стане тя.
  _______________
  "ДАЛЕЧ СЪМ ОТ МИСЪЛТА, че става дума за някакъв заговор или конспиративна теория. Де да беше всичко толкова просто!

  При заговорите виновниците лесно могат да бъдат разкрити и разобличени. Но системата на ”икономическите килъри” не се ръководи от малобройна клика злонамерени хора, както е при организираната престъпност, а от искрената вяра, че икономическият растеж, постигнат чрез налагане на неолибертариански реформи, носи благополучие. "
  Валери Ценков

  -
  Новите глобално либерастки тенденции редуцират средната класа така ,че тя да не е това да не е средната класа от миналия век хора с малък бизнес , занаятчии , учители , адвокати , коафьори и т.н. През 2013 пропастта от средната класа до богатите става все по-голяма и бездната практически е непреодолима . Клуба на милиардерите е затворен от 50 години с малки изключения за няколко IT милиардери и видни другари китайската комунистическа партия !

  Днес средната класа това са либерастки журналисти,професори в промиващи младите мозъци университети , мениджъри по-ниско ниво в интернационални корпорации и т.н. все хора на които е указан "ефекта на дракула" и съвременните икономически реалности даже в тяхна полза !

  А собствениците и работещите в нелиберасткия сектор остават в безтегловност в един динамичен и променящ се свят който не могат да опознаят за да се адаптират !

  Фукуяма е класически вампир !
  http://bg.mondediplo.com/article877.html

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 789 Неутрално

  [quote#2:"Тони Шнайдера"]БСП, партия на най-мощните олигарси в страната и с електорат, състоящ се от най-големите цървули. [/quote]
  Предимно леви и тук-таме десни.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 11. 11 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  тъкмо и аз подреждах мислите си в тази посока. условията за демокрация са ценностна ориентация към секуларизъм и себеизразяване. те се постигат при три условия - голям брой икономически независими (работещи за малки и средни предприятия и независещи от държавни субсидии/ разрешителни), високо образование и висока социална мобилност. ние вторите две ги имаме. остава да наваксаме първото - трябва минимум два, даже три милиона да имат доходи, които не са пряко свързани с държавата/ големи корпорации.
  давам линк към статията на английски
  http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323873904578571472700348086.html?KEYWORDS=middle+class+revolution+francis+foukou

  Никола Йорданов
 12. 12 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Като гледам, Фукуяма още живее в 20-ти век, малко преди да свърши историята.

  ден година храни.
 13. 13 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Политиците на запад се провалиха не само заради огромния държавен дълг, който ще оставят на поколенията след себе си, но и заради тежките екологични проблеми, които с годините все повече ще излизат на яве, неспособността си да наложат ефективна финансова регулация заради обвързаностите и лобирането на банковия мениджмънт и от там проблеми за цялата икономика. Причината за това е, че самите западни политици като интелект са доста посредствени, избрани от обсебени от консумацията общества, отлагащи проблемите си за бъдещето и неспособни да мислят извън рамките на предците им. Ползите от падането на комунизма и завладяването на нови пазари доведоха до краткотрайно благоденствие и подведоха хората на запад, които започнаха да живеят на широко, но се оказаха предадени от собствените си политици.
  Би било огромна грешка средната класа в нововъзникналите пазари да си въобразява, че ще може в бъдеще да разхищава природни ресурси, както техните западни събратя. По-добре би било тя да използва интелекта си, за да осигури на държавите си устойчив и разумен растеж.

 14. 14 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  [quote#3:"stavarna"]Тук в Бг нямаме средна класа, това не касае държава членка на ЕСсср[/quote]
  -За да има "средна" трябва същевременно да има и "висша", и "низша" класи,т.е. социално-икономическо разслоение в обществото.В БГ преди 10 Ноември 1989 г. около 99 % от хората живееха като "средна класа". Можеха спокойно да осигурят на себе си и децата си работа,храна,жилище и почивки през ваканциите.Можеха да си осигурят лекарства и лечение,при необходимост.Както и образование,да се образоват според способностите си.А също и "общуване" с културните ценности.-Хора от Костенец и други отдалечени населени места в тогавашния Софийски окръг пътуваха до София само за посетят музеи или представления на театъра,операта и оперетата.Тогава нямаше прекалено богати и прекалено бедни и мизерстващи.Затова и никой тогава не разбираше,че притежава характеристиките на човек от "средната класа". Мантрата за необходимост от нейното създаване,след промените "обосноваваше" главно създаването на крупни богаташи и едва оцеляващи бедни хора.Сега,след като вече бяха създадени и ги има и едрите богаташи,и сиромасите, и аутсайдерите, тихомълком дойде и ред на "битката" за "средна класа.

 15. 15 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тони Шнайдера":

  +++++++++++

  Всъщност твоят коментар е далеч по-смислен и точен от празните приказки на Фукуяма. Средната класа протестира, защото е подложена на невиждан терор - точно от двете други прслойки - олигарси и социално слаби.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 16. 16 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1044 Весело

  [quote#14:"Бенк-Бенк"]В БГ преди 10 Ноември 1989 г. около 99 % от хората живееха като "средна класа". [/quote]

  Всъщност моделът в БГ преди 10.11.89 е типична бананова република (нищо че бананите са били кът).

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 17. 17 Профил на mvv
  mvv
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Напълно подкрепям написаното от Тони Шнайдера +++. Фукуяма е авторитет и дори и да изказва крайни и субективни оценки си струва да бъде четен. Истината не е абсолютна и валидна за всички и всякога, а обществото е жив организъм със свой труднопредвидим път на развитие. Фукуяма провокира и не налага вижданията си. Това е чудесен повод за размисъл или смислен спор.

 18. 18 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Сър Фукуяма е нещо като нашите "политолози", "социолози", "анализатори", само че публикува в Уолстрийт Джърнъл, или му дават минути в СНН. Нищо ново под слънцето!

 19. 19 Профил на roooster
  roooster
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Безусловно подкрепям ## 2,15. Няма какво да се допълни! Чудя се къде е живял #16, и къде аз? По мои спомени хората от Костенец и т. н. идваха основно на опашки за съветски цветни телевизори, хладилници и други придобивки на соца.

 20. 20 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#14:"Бенк-Бенк"].В БГ преди 10 Ноември 1989 г. около 99 % от хората живееха като "средна класа". Можеха спокойно да осигурят на себе си и децата си работа,храна,жилище и почивки през [/quote]" ----------------------------------------------------Но я вижте, как са промили мозъците на толкова българи, местните фукуямовци, а сега яхват и протестите! От мен++++++++++++++

 21. 21 Профил на roooster
  roooster
  Рейтинг: 381 Неутрално
 22. 22 Профил на roooster
  roooster
  Рейтинг: 381 Неутрално
 23. 23 Профил на roooster
  roooster
  Рейтинг: 381 Неутрално
 24. 24 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Тоя пък кой го чете още след оная глупост за края на историята?!

 25. 25 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Средната класа не прави революции.Тя ги допуска или им се противопоставя.Без подкрепата или въпреки съпротивата на средната класа революия не може да се случи.Затова и революции стават основно в провалени държави,в момент в който средна класа няма.И единствено представителите на средната класа могат да предприемат норганизирани дйствия,с които правителството иска или не е длъжно да се съобразява.Като привържат отношенията си към удобна за тях юрисдикция и държат активите си в удобни за тях инструменти.Ако не вярваш в дадена държава,дори своята,не държиш активи в нейната юрисдикция или валута не купуваш дълговите и книжа.Ако индивид от срдната класа се счита за непредставен казва No taxation without representation т.е няма данъци без представителство и за разлика от американските заселници дори не се налага да воюват,нареждат первод,сделка,сменят седалище .В много случаи дор недостатъчната подкрепа на индивидите от средната класа,защото средната класа не е и не може да бъде "класово осъзната ",индивидите от нея действат единствено на договорна основа.

 26. 26 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#24] от "ръмжо":

  човекът има един приличен анализ за политиката на буш в ирак.

  ден година храни.
 27. 27 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#14] от "Бенк-Бенк":

  Другарю Париен Секретар, преди 1989г в България имаше само низша класа и 120 Богопомазани в Политбюро и близките им роднини. На тях им носеха храна в къщи по цени за които низшата класа не беше чувала. Имаше работа за всички които бяха доволни лекари и инженери да получават 220лв а полуграмотни бачкатори по заводите 380лв. Имаше почивка за всички които искаха да почиват на "станция" да се хранят на "стола" 2 смяна и да пътуват до морето с влак защото се чакаше по 20 години за Лада. А хората от Костенец никога не са ходили в София на музей или опера а да си напазурават храна. Аз имам роднини в провинцията и си спомням че като им ходихме на гости винаги им носихме колбаси защото в града в който са пускаха пилета във вторник и кремвирши в четвъртък. А за някъкви по свестни дрехи или обувки се ходеше или в София или в някой по голям град.
  Прав си тогава нямаше богати и бедни. Имаше хора за които всичко беше без пари включително храната в хотел Рила и последния етаж на Корекома зад него. Имаше проспериращи простаци - бармани, таксиджии, частни свинари и пластмасови матричари. Имаше и истински "аристократи" - шофьорите от "международния" които по тъпотия бяха равни на таксиджиите но по арогантност съперничеха на ченгетата от ДС. И разбира се имаше - "всички останали" - около 90% от хората които бяхме заставени да гледаме руска програма в петък по телевизията. Командировки в чужбина бяха редки а на запад ако нямаш "чичо" невъзможни. За образование в чужбина да не говорим.
  Така че заври си Соц носталгията знаеш къде. Всичко уродливо което се случва в родината ми се дължи на вас - ДС доносниците, бившите поцелуйковци и безскрупулни съдисти борци. Вие сте сегашните "бизнесмени" които откраднахте всички фабрики и заводи и ги продадохте за скрап. Вие сте тези които си раздадохте куфарчетата с пари и си построихте хотели по морето. Вие сте тези които никога не сте имали образование или култура и омърсихте България с гадна чалга и поведение на побеснели селяци, които глупаците започнаха да копират. И вие сте тези които сега държите властта със зъби и нокти защото сте некадърници и това е единствения начин по който можете да се прехранвате - като чрез властта продавате родината си на парче. И на всичко отгоре имате наглостта да ни казвате - А, нали искахте демокрация и капитализъм, а? Вие сте тези които пробутвате сегашната ситуация като демокрация и капитализъм когато всички образовани хора в България разбират че е нищо повече от мутрокрация. Плачи си за Соца на бай ти Тодар но не ни карай да ти вярваме. Ние имаме други мечти и аспирации и бавно и трудно ще ги постигнем и без такива реваншисти като тебе. Соца няма да се върне най-малко защото сегашните БСП социалисти не искат и да чуят за него. На тях им е добре в рая който си създадоха. Само недооцениха че в България има доста хора които имат образование и могат да четат на други езици, имат Интернет и не могат да бъдат манипулирани като тебе.

  California Über Alles
 28. 28 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Вижда се, че кръгът "Капитал", яко се слага на "средната" класа. И с всичкия си акъл "средната" класа ще му свърши работа.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 29. 29 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ей това се казва стратегия. Или тактика: Най-напред казват на протестиращите, че средната класа в държавата, това са те, протестиращите. А когато са решили, че вероятно тази средна класа може би скоро ще изрита сегашните управляващи от управленческите институции, я предупреждават, че „средната класа не може сама да постигне трайна промяна״. Тоест, протестиращите да не си правят илюзии и да оставят другите да решават, как да бъде използвана тази победа. Умно, нали? Но дали е вярно?

  За да повярват протестиращите, че това е наистина така, на помощ е повикан световно известният Фукуяма, един от теоритиците на глобалокапиталистическото общество. Но колкото и голям теоритик да е, Фукуяма е теоритик на вчерашния ден. И не случайно нито той, нито другите създатели на теорията за глобализирания капитализъм, не можаха да предвидят, че и той ще бъде подхвърлен на жестоки финансово–икономически кризи като тази от 2008 година, а предполагаха непрекъснат финансово–икономически просперитет. Така че нека не се плашим от това, какво е казал той. Пък и той не е казал точно това, което се опитват да внушат на протестиращите. А и на коментиращите.

  Средната класа далеч не е това, което сега се приема за такова. Но сега това тук не е важно. По-важен е въпросът какво може и какво не може средната класа. Така че: Може ли средната класа да се организира и да постигне политическа победа? И може ли тази победа са бъде трайна?

  Може, разбира се. Сама не може, това е естествено, но то се отнася не само за нея, но и за всички социални (обществени) класи, касти, съсловия и прослойки. При това, тъй като заема средно положение по своите доходи (имуществено състояние), тя, средната класа, може да се съюзи както с капиталистите, както с прослойката на политиците, така и с народа. Така че в това отношение тя няма защо да се плаши от каквото и да било. Особено ако си организира своя, изразителка на националните интереси (тоест, ако си създаде една наистина центристка) политическа партия, която в еднаква степен да защитава интересите на всички социални групи, слоеве и прослойки в държавата. А точно в това отношение тя има най-големи реални възможности да го направи. Защото водачите на протестите очевидно са естествени бъдеши политици, които могат да защитават националните интереси на държавата и на народа.

  Впрочем, почти същото е казал и Фукуяма. Според статията, неговата позиция е, че „ Докато не сформират коалиция с други части от обществото, техните движения рядко (рядко, а не никога! – бел. Glog) променят нещо необратимо. Младежите от площад "Тахрир" не създадоха партии, способни да се състезават на национални избори (и не успяват да победят – бел. Glog), а ислямистките отдавна организират своите необразовани последователи и победиха״. А ако се прочетат моите коментаи от 22.03.2013 насам, точно това се препоръчва и в тях.

  Следователно, ако действат умно, протестиращите могат да постигнат трайна крайна победа и да станат строителите на една модерна съвременна България. Така, както именно средната класа е повела след освобождението България към бързо общо развитие, което, за съжление, е продължило само до Балканската война. След което идва ерата на Кобургите.

 30. 30 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аз пък си мислех, че края на историята вече се е случил, ама явно Фукояма е размислил.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 31. 31 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не мога и аз да не изразя съжалението си към #14! След този рай,който описва,питам се защо БКП предаде властта си и така "обърка" страната.Дали още гласува за тях?

 32. 32 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Въпросният се записал да е десен, а всъщност рециклира стари марксистки тези за ролята на дребната буржоазия (средната класа) и всъщност реакционната ѝ същност при пролетарската революция (Фукуяма няма пред вид пролетарска революция, разбира се). Предложението му как да се реши въпросът, е завоалиран тезис на Херберт Маркузе с нео-марксизма му, впрегнал маргиналните слоеве от малцинства, феминистки, гейове и подобни им, като двигатели на прогреса. Истинските му цветове на тоя пишман-десен проличаха, когато се извъртя и подкрепи уж-антитезата си, Обама. Неведнъж е отбелязвана аналогията на републиканците с комунистите. Понякога е просто забавно да ги гледаш чистички и изгладенички с поглед вперен в светлото бъдеще. Затова, опасявам се, няма да ги бъде и нищо чудно и през нашия живот, да видим залеза на Републиканската партия, както видяхме залеза на БКП-то, превърнало се във взаимнопротиворечивото нещо, наричащо се БСП, точно както го описа Тони Шнайдера. Бедните и милиардерите ръка за ръка. Дребната буржоазия нещо се лута, разхожда се от Орлов мост до Плиска и е скучна до сълзи. Тук също. Иди на купон (барбекю или там каквото е) със средна класа и прозявката ще ти е единствената компания. Седни с хоумлеса на Сейнт Маркс плейс или се забий в някой бар в мийтпакинг дистрикта, къде улица Ганзевоорт, и по имаш панса да чуеш нещо умно и интересно, ако ти се падне да се сприятелиш с някого от по-горна от средната класа. Ей затова не вървят нещата. Такива епигони, но много петимни да хвърлят бомбастична теза за някакъв си край на историята, бъркат кашата на политиката тук. А може би това е и целта, такива псевдо-псевдо да са политическите готвачи, та да се храни който трябва, а който не трябва да си остане средна класа с разходките по Руски, с децата с балончетата и да се чуди жив ли е, умрял ли е.

  А, чакай да му кажа на Ръмжо, че забрвих. Ръмжо, не Фукуяма е като нашите, а нашите са специално изработен дубликат на това, което Ранд корпорейшън е стилизирало в следвоенния период. Нещата не тръгват от нас, а ние сме само консуматорите и който е добро момченце става част от компрадорската ни буржоазия, а недотам послушните или неразбралите, се задоволяват да са безличната средна класа.

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#5] от "СДС":

  След като се отказа от "края на историята" сега Фукуяма е в търсене и изясняване явно.
  И не мисля, че трябва да се хвърля така прибързано камък по него. Все пак има ограничението на вестникарския формат, при това за нещо засега мержелеещо се.

  На мен ми направи впечатление, че се връщаме към базовите теории. Доста се чу напоследък по въпроса от икономическите гурута, сега натам се връща, гледам, и Фукуяма ...

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  [quote#11:"Никола Йорданов"]те се постигат при три условия - голям брой икономически независими (работещи за малки и средни предприятия и независещи от държавни субсидии/ разрешителни), високо образование и висока социална мобилност. ние вторите две ги имаме.[/quote]
  Тц, несъгласен.
  От трите у китна Българийка няма в достатъчна степен ни едно. За съжаление.

 35. 35 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много е важен извода1който прави Фукояма.Средната класа трябва да има свое представителство.Това се отнася и до нашите млади образовани протестиращи.Затова само със скандирания и вечерни разходки работата не става".Като ми пееш Пенке ле,кой ли ми те слуша!"Иска се или бой или добре осмислени,организирани,демократични стъпки .Затова разни екзотични анархистични идей"без партий"до никъде няма да доведат.Дано у партийните апаратчици се влее малко разум

 36. 36 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#14] от "Бенк-Бенк":

  Бенк-Бенк, дясната идея, която беше насадена след 10 Ноември 1989 никога не е била равенството. Онова благоденствие и всеобща маса, изглеждаща като да е една хомогенна класа дясното счита, че е реакционно състояние на обществото. Според дясното, за да има прогрес, в обществото трябва да има ясно изразен диференциал -- само шепа богати и огромна маса бедни, наричани за благозвучие средна класа. Такова състояние на обществото било единственото условие за прогреса му и затова в поддържането на този дисбаланс е впрегната цялата държава, с целия ѝ потиснически апарат, масони и не знам си що. Десети ноември просто беше един безкръвен вариант да се привнесе тази, работеща според тачеристите, последователи на Хайек, методология за превръщането на обществото ни от неработещо в прогресивно такова от западен тип. Сега, добро ли е, зло ли е това дясно пробръщане на нещата е отделна тема, но тук само ти казвам, че се заблуждаваш, ако мислиш, че намеренията на десети ноември са били едни, а после някакси са се извратили и сега, видиш ли, сме изправени пред такова неочаквано жестоко неравенство.

 37. Този псевдоанализатор не беше ли сътворил един чудовищен абсурд, обявил, че краят на Студената война е и край на историята на социалното развитие, тъй като е триумф на "позволяващата корнукопия", на държавата на благоденствието като рог на изобилието? Тази подменяща действителността утопия се поднасяше най-безсрамно като уж достигане до най-висшия познат обществен строй, този на гарантиращия всеобщо щастие консуматорски либерален капитализъм, разбиран едва ли не в марксически есхатологичен дух? Защо изобщо се дава трибуна на подобни нагли и конюнктурни манипулатори?

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 38. 38 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1380 Весело

  До коментар [#27] от "Pontif":

  Другарю Партиен секретар, ти по-добре ни отговори има ли средна класа в България, и колко е тя! Какво учи теорията, колко трябва да са клошари, колко бедняци, колко СРЕДНА КЛАСА! Колко ОЛИГАРСИ!

 39. 39 Профил на xtf
  xtf
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За какъв възход на средна класа може да говорим, след като през последните 2-3 десетилетия тя се свива почти навсякъде по света )включително най-богатите държави)?

  ftc
 40. 40 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Ахъм. Много вярна и поучителна статия. Доста неща научих от нея и много мисли събуди. Толкова, че реших и аз да ви разкажа един анализ. За зеления каменояд.

  Зеленият каменояд е със светло зелена окраска, при по-възрастните индивиди тя потъмнява. Улавяни са индивиди с тегло до 20 кг и с дължина до 2 метра. В плен живеят до 30 години. Размножават се чрез пъпкуване, а любимата им храна са камъните. Ядат всякакви камъни, особено обаче харесват варовика. За новородените е добре да се стриват на пясък. Стопанското значение на зеления каменояд е огромно, особен интерес будят последните съобщения от Канада, където специално обучени групи от каменояди пробиват тунели, което ги прави незаменим помощник в строителството и минното дело. Зеленият каменояд...

  Тук е време и е редно да бъда прекъснат. Стига глупости, стига измишльотини. Такова животно няма, всичкото по-горе е измислица и глупост. То и баба знае така: измислиш си някаква тъпотия, дето само ти си я знаеш каква е и после разтягаш локуми по нея. Излисли си един каменояд и после, ако не те е срам, напиши, че той е именно змея от приказките, дето любел моми, пък не ги вземал после. Накратко, от всяка глупост и измислица можеш да създадеш множество нови такива, всяка от които в логическо - следствена връзка с първоизточника си.

  Е, за успокоение на съветта ми - не само аз правя това. Ето, и Фукуяма прави същото. И не му личи да се притеснява или срамува от стореното. Нито като мен да се извинява на читателите за глупостите, които пише. Нищо подобно: той най-сериозно си разказва за неговия си каменояд, пардон - за средната класа и ни занимава с пъпкуването й.

  Няма такова животно. Няма такава класа. Това е глупост, утопия и съзнателна заблуда. И съзнателно изричайки отявлена глупост, авторът е вече с развързани ръце. Може, опирайки се на тази недомислца, да напише каквото му скимне по-натам.

  Няма "средна класа". Не може да има. Няма как да има. Можем единствено да говорим, с куп условности, за група "средно богати хора". Което е пак глупост, само че по-малка. Съдете сами. Спрямо листна въшка всеки торен бръмбар изглежда като великан. Гигант и титан едновременно. Хиляди пъти по-тежък и едър. А спрямо домашната свиня пък този бръмбар е като едното нищо. Свинята пък, на свой ред, доста отстъпва по всичко на хипопотама. Той пък - на кита и т.н. И, ако изключим кита и въшката, излиза, че бръмбара, свинята и хипопотама са все средно-големи животни. Архиглупост.

  Ако имам 10 000 пъти повече пари от най-бедния човек в държавата и 1 000 0000 пъти по-малко от най-богатия, то - какво съм аз? Средна класа и просто пореден глупак, дето пише по форумите?

 41. 41 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#38] от "ban":

  Във всяко общество има средна класа защото това е математическо понятие. Дори и бушмените в пустинята имат средна класа. Колко % е тя и колко е им е средния доход зависи от обществото. Каква е композицията и също зависи от обществото. В едно са квалифицирани работници, професионалисти и собственици на дребен бизнес. В друго са едри фермери и земевладелци и собственици на магазини. Така че във всяко общество има класи или групи и тези групи най ясно са описани в данъчния код на всяка държава.
  Не точно за тази средна класа става въпрос в статията. Не си го разбрала, ОК. Но всяко общество си има средната класа.
  И ти щеше да ги разбираш тези неща ако не беше назначена в БАН от чичо ти ятака.
  Що се отнася до теорията колко % "трябва" да са бедняци и други - питай баща ти партизанина. Те бяха силни по социален инженеринг. Те знаеха колко "трябва" и колко не. Успешно унищожиха българското село защото Сталин им беше казал че дребния частен селянин е ретрограден частник който ще се бори против прогресивната работническа класа. Затова и бяхте забранили на селяните да имат чстна крава защото не можели да изпият 4 литра мляко сами и щели да го продават частно на други. Затова и направихте насила всчики да са работници и ги доведохте в градовете и по заводите за да ги контролирате по-лесно. Затова и София сега прилича на бетонен концлагер със хиляди бетонни блокове и всички произтичащи от това увреждания на човешката душа. Затова и до сега простаците олигарси си мерят богатството в апартаменти а не в къщи или имения. В свободния свят не се прави социално инженерство а се изучават събитията и хората се опитват да разберат какви са причините и да предвидят последствията. Има разлика от това което ви пробутват в БАН като политикономика
  А ако въобще можеш да четеш и си прочела предишния ми пост последното нещо което ще ме наричаш е Партиен Секретар. Това само по себе си показва че си функционално неграмотна - можеш да четеш но не схващаш смисъла на написаното.

  California Über Alles
 42. 42 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Много уважавам Фукуяма, но мисля, че в случая не става дума за средна класа. Средната класа се определя в икономически категории, а "кипежът" по думите му, не е дело на заможни хора. В мнозинството си това са добре образовани и информирани хора, но в широк диапазон на доходите. Същественото е това, че в информационната епоха можеш да получиш информация, дори и да не си с големи доходи. Това е разликата от преди две-три десетилетия. Нещата вече не са същите и общественото мнение е трудно да се манипулира само с класическите медии.

 43. 43 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#33] от "xm...":
  Лошо няма, но средната класа по принцип е винаги консервативна т.е. антиреволюцийна - точно обратното на неговата теза, че тя е движещият фактор.
  Средната класа няма интерес от бурни промени.
  Средната класа беше против болшевишката революция и против кафявата в Германия, и двете се изведоха от масите.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 44. 44 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#41] от "Pontif":

  а моля другарю, без обиди! Баща ми, и дядо ми са реститути, така че са много доволни от промените! Ти не знам, къде си учил, но постваш едни постоянни клишета, та затова ми заприлича на партиен секретар! Обществото се развива, променя се, да се твърди, че българското общество, е трябвало да остане такова, каквото е било преди 100 години е доста глупаво! Също толкова глупаво е да се твърди, че капитализма ни е калпав, или за всичко е виновен социализъма! Днешният проблем на нашето общество, е че ние нямаме виждане за бъдещето! Никоя, политическа сила, не е представила идеи, за това как ще се развива България след 20-50 години, целия политически живот е едно повтаряне на клишета, от типа демокрация, пазарна икономика, НАТО, ЕС!

 45. 45 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 434 Неутрално

  но режимите са класически връзкарски капитализъм,в който икономическия успех много зависи от политическите ти ( и ще добвя роднински и приятелски) връзки, което означава и че милиони млади ( и не само млади) хора не могат да си намерят работа.

  Горното е отличителна черта на псевдокапитализма или по точно да го нарека режима в България...

 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#43] от "СДС":
  Зависи коя "средна класа".
  Ако е тази, която е просто по имотен признак е едно.
  Ако е другата, която освен имотно е и иновативна, но затапена - тогава е друго.
  Сега, струва ми се, имаме налице първия "вариант".
  Ерго - съм съгласен, че по същността си не е "революционна".
  Конкретно за китна Българийка днес - хептен!

 47. 47 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  [quote#19:"roooster"] Чудя се къде е живял #16, и къде аз? По мои спомени хората от Костенец и т. н. идваха основно на опашки за съветски цветни телевизори, хладилници и други придобивки на соца. [/quote]
  -А сега-на опашки за социални помощи,в трапезарии за гладни,за направления към лекар-специалист или в магазини за дрехи втора употреба.

 48. 48 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1626 Весело

  [quote#44:"ban"]До коментар [#41] от "Pontif":

  а моля другарю, без обиди! [/quote]
  -Не му се коси и не му обръщай внимание.Така го стимулираш.А това с обидите при него и подобните му,ако не е форма на ухажване е форма на политически анализи и научна критика.
  Обидите,псувните и ругатните са усилия на човек с ограничен речник в опит да се изрази ефектно;
  Ако ги забранят, психиатриите ще се изпълнят с комплексирани мъже.

 49. 49 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  [quote#41:"Pontif"] Успешно унищожиха българското село защото Сталин им беше казал че дребния частен селянин е ретрограден частник [/quote]
  --Числата обаче показват друго.По време на т.н.социализъм БГ е в челните места по селскостопански продукти в абсолютен размер и по продукция на глава на населението. По този показател през 1986 г. България при пшеницата има 483 килограма спрямо СССР -към 281, спрямо САЩ – към 276, Франция – към 526, Турция – към 346, Гърция – към 180, Испания – към 207. България превъзхожда Великобритания, Испания, Франция, СССР, Турция и Гърция с 318 кг царевица на глава от населението и изостава само от САЩ. Тези данни могат да бъдат допълнени за слънчогледа, тютюна, доматите, вълната и яйцата, чието производство, с малки изключения, надминава обема на посочените страни. Земята на България – окрупнена, обработвана с машини, подсилвана с торове, напоявана обилно, култивирана научно и ползвана от добри стопани, се отблагодарява стократно. Нейната продукция храни България с екологични продукти и я прави популярна в четирите посоки на света.През четиридесет и петте години между Девети септември и Десети ноември България достига 29 място в света по жизнено равнище и социална осигуреност на населението. Благодарение и на плодовете на земята си.
  Производство на основни продукти
  години:1939 1960 1970 1980 1989 .
  Хранително-вкусова пром. - 100 653,4 1400 2300
  Тютюневи изделия (хил. т)3,9 13,6 55,1 85,2 85,8
  Месо (хил. т) 49,7 148 270,5 462,3 587,6
  Сирена (хил. т) 13,3 42,8 70,4 92,5 20,8
  .Кашкавал (хил. т) 3,5 9,6 13,9 16,8 34,9

  Селско стопанство 100 152 211 255 265
  Пшеница (хил. т) 2003 2921 3095 3847 5425
  Царевица - зърно (хил. т) 1077 1505 2518 2256 2265
  Домати (хил. т) 44 634 716 838 873
  Винено грозде (хил. т) 546 482 621 745 587
  Ориент. тютюн (хил. т) 41 60 112 103 65
  Животни и продукти
  Говеда в т.ч. крави (хил. бр.) 1495/537 1452/547 1279/589 1796/706 1575/609
  Овце 9028 9333 9678 10 433 8130
  Свине 743 2553 2369 3808 4332
  Мляко (млн. л) 669 1081 1583 2151 2438
  Яйца (млн. бр.) 744 1221 1617 2434 2726
  Добиви (кг/дка)
  Пшеница 131 190 299 397,3 476,5
  Царевица (зърно) 135,9 235,9 372,7 384,5 399,9
  Картофи 779,5 997,9 1172,2 854,1 1368,1
  Тютюн (ориенталски) 95,6 69,8 102,9 111,5 108,4

  Потребление на основни продукти
  (на човек от населението)
  Продукти 1939 1960 1970 1980 1989
  Хляб и хлебни изделия (кг) - 216 192
  Месо (кг) - 29,1 41,4 61,2 77,8
  Мляко (л) - 92,3 116,6 196,4 192,8
  Яйца (бр.) - 84 122 204 255
  Захар (кг) - 17,7 32,9 34,7 34
  Зеленчуци (кг) - 97,2 88,9 93,8 117,1
  Плодове (кг) - 95,3 148,2 105,8 84,8
  Растителни и животински мазнини (кг) - 14,0 16,2 20,8 23,4
  Алкохолни напитки (50 градуса/л) - - - 14,0 14,6

 50. 50 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1759 Любопитно

  Средната класа държи обществото за топките, ама вместо да стиска (или да заплаши, че ще стиска) докато получи каквото иска, тя гледа на другата страна и се срамува. Олигарсите зависят от нея, защото тя е пазара. Политиците зависят от нея, защото тя внася данъците (олигарсите ги укриват перфектно, а бедните няма какво да внасят), а от бюджета зависи дали ще има нещо за преразпределяне. Бедните зависят от нея, защото всичките им помощи идват от бюджета, който идва от данъците (преки и косвени) дето ги плаща средната класа.
  Цялата въртележка се върти, за да няма партия на средната класа. Обаче технологиите (защото стават все по независими и много международни) може да променят нещата. Позволят на средната класа да си държи парите извън държавата (и да прави повечето разплащания зад граница), какво става с бюджета?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#32:"bryghtlyght"]а недотам послушните или неразбралите, се задоволяват да са безличната средна класа. [/quote]
  "Скучната" средна класа е тази, която мисли и чете и която я е грижа за бъдещето. "Интелектуалната" висша класа не я е грижа да променя каквото и да било поради естествени причини и само само да ти остроумничи безплодно. "Интелектуалците" от долния слой на обществото правят на практика същото, което и от висшата класа - остроумничи безплодно - и дори и да иска, не може да промени трайно нещата, защото не е в състояние да генерира ресурси за това. Те и за това обикновено са си чиста проба ектремисти, тъй като имат усещането, че целият свят е лично срещу тях. Средната класа обаче има и образованието, за да се научи да мисли, има и много какво да губи, ако една или друга диктатура (политическа, икономическа, религиозна) се опитва да узурпира властта.
  А хора, протестиращи с дечица, са последното нещо, което бих нарекла скучно. Да, не са екстремисти, те искат нормалност. Но това е именно най-уникалното в този свят, нормалността. То не е посредственост, тезата, която се опитваш да пробуташ, а стремеж да се наложат по-истински ценности на обществото и на начина му на управление. Екстремистите може да са ти по-интересни, имаш си право на собствен вкус. Историята вече ни е научила, че те никога не са донесли благоденствие на света обаче.

 53. 53 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Как се образува олигархията:
  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 54. 54 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#44] от "ban":

  Демокрацията не е клише а форма на социално устройство. Капитализъм също не е клише а форма на икономическо устройство.
  В България има само някои външни белези на демокрация но не и същинска такава. Съдебната, изпълнителна и законодателна власт не са разделени както трябва. Медиите не са свободни и икономиката е преплетена с политиката по недопустим за демокрация начин.
  Икономическия строй не е капитализъм, защото в България няма свободно движение и предлагане на капитал нито пък може да се събере капитал по начините по които се прави в отворени капиталистически икономики. В България е невъзможно ако си образован и имаш идея за бизнес да я осъществиш. По простата птичина че няма да можеш да заемеш капитал на базата на достойнствата на идеята ти и на бизнес плана ти. За регулации, бюрокрация, корупция и некомпетентност от страна на финансовите и икономически институции дори и не започвам да говоря защото за да се стигне до там е неоходим начин за набиране на капитал. Такъв в България не съществува и следователно икономическия строй не е капитализъм. Хората бъркат частна собственост на бизнеса с капитализъм. Голяма част от управляващите са токова необразовани че и те имат същото разбиране за капитализма. Борсата в София е пълен майтап и данъчната ни система дори не регулира данъците върху капитал гейн. Аз поне не се сещам за друга такава държава поне не на запад. Ако си истински инвеститор никога няма дори и да отидеш до България след като ги видиш тези неща по интернета. Затова и в България почти няма външни инвеститори. За инфраструктура, регулации, некомпетентност и корупция дори не отварям дума тука. Това идва много след като има фундаментални условия за капитализъм. За сега няма.
  Говориш за политическа сила която да има план за следващите 20-50г???? В България има няколко партии които са създадени и повлияни от кадри на ДС. Няма нито една независима политическа сила. NRA в САЩ е политическа сила, Тиймстерс е политическа сила, NAACP също, Има поне 30 организации за които мога да се сетя които са политически сили, не са партии. И те могат да повлиаят на обществения и политически живот в Америка. В България няма нито една такава организация. Има ТИМ и Мултигруп и СИК и ВИС това не са политически организации в смисъла в който се разбират на запад. Затова всичко е концентрирано в партиите а те обслужват един клиент и това не е народа. Иначе нямаше да има протести! Така че май ти говориш с клишета и не се замисляш върху дълбоките причини които са ни докарали до това положение. Нито ЕС нито Америка ще седнат да мислят вместо БЪлгарите. И докъто 90% си мислят че като могат да гласуват за 4 партии имат демокрация или като има частни фабрики и заводи имат капитализъм нищо няма да се промени. Промяна на мисленето трябва да тръгне от хората които ги разбират тези работи а не от тълпата. Иначе след 30 г ако сме живи още ще продължаваме да спорим Бойко и ГЕРБ или Станишев и БСП са по добри. Аз отговора ти го давам на готово - нито едните, нито другите. Първо трябва да се въведе демокрация и капитализъм. После нещата ще се оправят по-лесно.
  Чао че трябва да лягам.

  California Über Alles
 55. 55 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#27] от "Pontif":

  Съжалявам, че мога да Ви добавя само един +, а заслужавате толкова много повече!

  Ето ги :

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 56. 56 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#49] от "Бенк-Бенк":
  Дай ни сега гарантиран пазар и гориво на лимит (а не по реални цени), и след 3 години отново ще си храним козите с хляб (защото е по-евтин)...
  Всъщност, по времето на това дето го пишеш, американците изхвърляха жито в океана (заради далаверата с цените), а японците интегрираха Ета (техния еквивалент на нашите роми) почти на 100% и станаха втора икономика в света... То и заради това се сравняваше все с 1939 година, за да не се вижда докъде са стигнали капиталистите (то не, че не виждахме разликата ГДР-ФРГ )...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 57. 57 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  [quote#56:"gost22"]То и заради това се сравняваше все с 1939 година, за да не се вижда докъде са стигнали капиталистите [/quote]
  -Ето докъде-не точно през 1939 г., а една година по-късно:
  Така описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г., жизненото равнище в България един от българските депутати, Серафим Георгиев:
  „Това показва, че картината на българската мизерия е страшна…. Мога да ви прочета данни…,че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир."

 58. 58 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  [quote#54:"Pontif"]Първо трябва да се въведе демокрация и капитализъм. После нещата ще се оправят по-лесно. [/quote]
  ами ето виждаш ли пак започна с клишетата, първо това не са неща, които се въвеждат, и също са едни понятия, които ти не си изяснил, подробно, за мен в България има демокрация и капитализъм, но те автоматично не водят, до оправяне на нещата, ето това е една от грешките! За справка, може да погледнеш и по света!

 59. 59 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#49] от "Бенк-Бенк":

  Данните които даваш са вътрешни данни, фантастично завишени с цел пропаганда. Обработваемата земя в България намалява по площ драстично след колективизацията. Всички малки и трудни за обработване площи изчезват защото ги национализират от дребните собственици и не е ефективно да се обработват машинно. Голяма част от обработваемите земи отиват за строежи на заводи, които бяха безсрамно оставени да замърсяват и тровят земята. Примери стотици на които съм свидетел. като част от СИВ и малкото което произвеждахме беше бартерно разпределяно сдер братските страни като 'братята" казваха кое и как. Всичките ни научни институти и големи заводи бяха въшлясали от руски "спесиалисти" които имаха неограничен достъп до всички документи. Аз съм раборил в научен институт през 80те и всичко беше ривърс инженериг на Японска и Американска технология. Опитвахме се със Соц компоненти да правим западни продукти. Икономически това е обречена на провал схема която държеше на работа хиляди но производителността на труда измерена като краен продукт продаден на свободен международен пазар разделен на човекочасове беше смешна дори и при положение че заплатите бяха смешно ниски. В свят където технологията става 2 пъти по-добра, 2 пъти по-бърза и 2 пъти по-евтина всеки 6 месеца (закона на Морз) ние планирахме в петилетки.
  Запитай се защо като сме били такъв Рай на замята България фалира три пъти за 12 години по времето на Тошо? Не ми продавай пропагандни Соц статистики защото съм живял достатъчно в Соца и съм работил за да знам каква мизерия беше. Да не започвам за здравеопазването което беше достъпно за всички но не струваше и 2 стотинки като качество. Да не говорим за образованието където повтаряхме като папгали руските учебници, да не говорим за историята ни която няма нищо общо с истината за родината ми.
  СССР и целия СИВ се разпаднаха не защото някой ги нападна а защото бяха един глупав колос на глинени крака. Строполиха се под тежестта на Партийната корупция, на народната апатия и не на последно място благодарение на такива весели данни като тези които гордо публикуваш.

  California Über Alles
 60. 60 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#57] от "Бенк-Бенк":

  Аз мисля, че всеки има някакво основание, така че, сигурно ще получаваш доста минуси, за тази информация, не е необходимо да делим развитието на България на социализъм и капитализъм! Добра илюстрация за мен, е събарянето на комините на бившия ТЕЦ Перник! Индустриализацията на града започва около 1930г. Има изключително голямо развитие през соца, като някои от халетата на бившия завод Струма, който е до теца са строени при соца, други при капа! Най-смешното е, че сегашния собственик събаря строеното при предишния кап. и при соца, вече повече от 6 години! В същото време единственото, което се е появило това са няколко нови магазина!

 61. 61 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#27] от "Pontif":

  Излежда през това време не сте живяли в България= Моя личен опит= Инженер държавен чиновник никога не съм бил номенклатура За 25 години трудов стаж си купих тристаен апартамент кола почивах два пъти в годината на море и н а планина със семейството Семайството се хранеше обилно със зеленчуци месо и плодове на корем и не съм изпитвал никаква нужда Сменях мебелите през 10 години Сега съм намалил месото 3 пъти принудих се да продам апартамента в града и да живея на село за да мога да си отглеждам плодовете и зеленчуците \иначе не мога да си ги позволя\да си ги ям на корем На почивка не съм ходил през последните 10 години - кажете според Вас кога ми е било по-добре
  Сега е добре за около 10% от хората които са с авантюристичен дух безскрупулни и без морални задръжки - те живеят добре \същите живееха добре и при социалистите\Останалите духат супата по думите на известен български футболист Капитализъм какво да се прави

 62. 62 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#54] от "Pontif":

  Сложих ти плюс, защото съм съгласна по принцип с теб. Но тезата, че идеалът ни трябва да е истинския капитализъм не издържа критиките. Истинският капитализъм се стреми към едно единствено нещо - забогатяване, правене на все повече и повече пари. Той ще ти продава отровни храни, ще ти наложи със силата на лобитата си ГМО, ще унищожи природата където успее и ще отрови и обезриби океаните, ще срине финансовата система в тази или онази страна, ще преследва и лишава от кариера учени, които се опитват да подринат някоя енергийна, химическа или фармацевтична капиталистическа империя. За всичко това ще си намери добро извинение - по-достъпна храна за всеки, борба с това-онова. Истинският капитализъм, както и истинският "комунизъм" не го е грижа за хората.

 63. 63 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#58] от "ban":

  Скъпа аз от 30 г живея в САЩ. Живял съм 2г в Западна Европа преди това. Имах партньорски бизнес преди 10тина години. Учасвал съм в две компании които излезнаха на Борсата и сега работя в една от тези компании. Пътувам по работа поне веднъж на два месеца в ЕС и Азия и работя с хора и бизнеси поне по 2 седмици всеки път. Така че впечатленията ми не са туристически. Отворих бранч на сегашната компания в Сингапур и сега го управлявам (затова съм буден по нощите). В България родителите ми направиха бизнес след 89г. Не павилион с кафе а компания за проектиране. Така че имам пряк опит с бизнес законите в България.
  Аз не претендирам да знам точно какви са проблемите в България но всеки ден говоря с майка ми за бизнеса и и помагам колкото мога, така че проблемите и трудностите са ми доста ясни. Поради естеството на работата ми също виждам как се набира капитал в САЩ и в ЕС. Моите знания са практически. Ако искаш може да говорим. Ако ще си повтаряма едно и също - няма смисъл. Тоя последния един час никога нама да се върне и май го пропилях за нищо.
  Тоя път наистина чао. Ако искаш чети, ако искаш не. Света е пълен с дървени философи. В Америка казват - не можаш да сложиш пари в ръка която е свита в юмрук. Между другото България е единствената култура която толерира мърдости от типа "Дай ми пари не ми давай акъл" това е една от причините повечето хора да нямат пари.

  California Über Alles
 64. 64 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1380 Весело

  [quote#63:"Pontif"]30 г живея в САЩ[/quote]
  Ми така кажи бе човек, значи си от червената номенклатура, и сега не мога да разбера от какво се оплакваш, че не си в България, или че вашите са направили бизнес едва, след 89!

 65. 65 Профил на petaratanasov
  petaratanasov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "Бенк-Бенк":
  Виждам, че повече ти харесва Сталин, но явно се виждаш в числото на тези, които похапват , а не в средите на тези, които произвеждат благата. Защото именно средната класа е тази, която произвежда всичко, което консумират олигарсите и маргиналите. И се чувства прецакана. Че много хора си живуркат от данъците и , а и акъл и дават. Но смятам, че и работническата класа е с близки интереси до средната, най-малкото, защото единствената и реална възможност да живее по-добре е да стане средна. Т. е. средната да се увеличи като процент. А възможността, човек от работническата класа да отиде при олигарсите, особенно при този шуробаджанашки капитализъм, особено ако тъста му не е от ДС, е ......., според мен много малка. Аз смятам, че средната класа, не е враг и на едрия капитал. Ами то се вижда с просто око, че за успешните корпорации, работят цяла армия от малки фирми подизпълнители, които на практика им създават богатството.
  И още нещо на вниманието на Bang-Bang. Средна класа значи преди всичко свободни хора, а не нахранени с хляб и майонеза. И именно за това комунистите, и въобще режимите се страхуват от нея.

 66. 66 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Средната класа не е сама - на улицата са и #лумпен-пролетариата, и огняро-интелигенцията.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 67. 67 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#62] от "heliana":

  Аааааа никога няма да мога да си легна!!!1
  Душа, бъркаш две фундаментални неща - обществен строй и икономически строй! То е ясно че образователната ни система е пълен боклук но поне тези две наща трябва да можеш да разграничаваш! основната цел на капитализма е набиране и умножаване на капитала. Това е икономика! Демокрацията е форма на обществен строй и управление и е надстройка над икономическата система наречена капитализъм. Двете не са едно и също - имаш капитализъм в Саудитска Арабия което е всичко друго но не и демокрация. В Америка никой не нарича икономическия строй капитализъм. Това идва от МАркс и понеже него учехме затова българите го употребяват този термин. термина който се използва в САЩ е free enterprise. Не се превежда много лесно. Нещо като свободна частна инициатива но не точно. На хората в България точно думата "инициатива" им се губи.
  А що се отнася до замърсяването и другите глупусти ... демокрацията е достатъчно силна надстройка за да може да въведе правила и регулации по които капитализма да работи. Никой не иска да яде отровна храна и да диша отровен въздух! И когато имаш демокрация всички проблеми които неминуемо се появяват се решават много по-бързо отколкото при Соца. Спомни си за радиоктивните марули които ядохме след Чернобил докъто добрия Бай Тошо и кликата пиеха вода внесена от Франция!!!! За въздуха не ми говори защото въздуха в България е сторици пъти по-мръсен от въздуха в Силикон Вали. Дори в Германия и Франция въздуха е чуствително по-мрасен от тук. Аз всяка година получавам 4 страници ситно изписани с всички вещества и елементи които са намерени във питейната ми вода. таблица с поне 100 елемента. И в една колона измереното средно за всяко тримесечие в друга долустимото според ЕПА и в трета нивата които се смятат за вредни за човек. Ти някога да си виждала такъв документ за Софийска вода? Някой да ти го е пращал безплатно всяка година? Обзалагам се че ако го изискаш никога няма да го получиш. Та такива неща като чист капитализъм или комунизъм не са ми ясни. И не знам дали някога са съществували. Всеки строй си има закони и регулации. Важно е кой строй ти предлага икономически бързо да материализираш идеите си и ти дава възможност да напредваш икономически и кой строй може бързо да се саморегулира и да поправя грешките и проблемите си.

  California Über Alles
 68. 68 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1380 Весело

  До коментар [#67] от "Pontif":

  хванах те, от 32 години не си в БГ, а си ял марули 86, от Чернобил!

 69. 69 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#14] от "Бенк-Бенк":
  Случи се така ,че учих през соца ,а трябваше да работя през "времето е наше"Живея добре не се оплаквам,но..............1,2,3,4,5и т.н. Коментара ти е реалистичен и съветвам по-младите да потърсят истината ,а тя не е в пропагандните клишета.Може би за 23г. направихме синтез между най-лошите практики на соца и капитализма!За последното е виновна тъй наречената средна класа, най-вече заради бездушието и./Виж по-долу/

  До коментар [#28] от "kihano":
  Да точно така!Така бе използувана и през 89-97г!Обещаха и бързо забогатяване и тя ликвидира икономическата и политическа си база!Поради склонността си към паразитизъм средната класа често е използвана при соц.промени ,но тя сама по-себе си не може да извърши революция /съществена промяна в кратък срок/Добре е средната класа да осъзнае перспективата си,а тя е към низшата класа а не към олигархията!Грижата за днешната нисша класа е грижа за техния утрешен ден!Капитализма се развива по-отдавна формулирани железни икономически закони и само невеж или наивник може да се заблуждава.

 70. 70 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#67] от "Pontif":

  Дрън.дрънннн!Минуса не е от мен,но си мисля че живееш някъде в България.Не подвеждай хората.


 71. 71 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В допълнение на Тони Шнайдера:
  Най-фатална за средната класа е симбиозата между Олигарсите и прослойката на Амбициозните Некадърници. Амбициозният Некадърник е посредствена личност с „некаква диплома за вишо”, който прекрасно осъзнава, че предвид личностните му „качества” единственият му шанс да се отърве от мизерията е да „служи за чорба на Бащицата”. Тази прослойка е източникът на Олигарсите за държавни чиновници: от министри, депутати, кметове и областни управители до полицаи, митничари и прочие навлеци. Веднъж след като е „целунал ръчица на Бащицата” и е калесан за съответната служба, Некадърникът определя за свой първи приоритет службата на съответния Олигарх, а за своя законна плячка работещите и най-вече омразната за него средна класа. Затова всеки малък предприемач е принуден унизително да моли и да плаща на Некадърника, или да търси несигурно бъдеще навън. Затова всеки чужд инвеститор е принуден да плати на Некадърника с парите за иновации или да смени държавата. По този начин Некадърникът постига своят реванш и реабилитация, самоуважение и приличен доход, а Олигархът получава решаващ, опосредствен и затова безопасен контрол върху властта, обществения живот, икономиката и медиите. Тази симбиоза гарантира монополното положение на Олигарха.

 72. 72 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#64] от "ban":

  Не не съм от червената номнклатура. Бях невъзвращенец до 89г. Родителите ми направиха бизнес след 89 защото преди това беше невъзможно. И бизнесът им не се нуждаеше от набиране на капитал защото е с проектиране и си го правиха от в къщи и после наеха малък офис. Мога само да се гордея с тях. Видяха ме за първи път след 12 години. Не е лесно да видиш майка си и баща си след 12 години. Но това са човешки неща и някои форумци няма да ги разберат никога.
  Всички пари съм си изкарал сам, както и родителите ми. Проблемите ми са каквито са и проблемите на другите хора около мен на подобна възраст и положение. Имам усещането че много хора не искат да чуват или да виждат мнения на хора които са извън България и се държат с нас като второ качество. Това е типично български феномен да те накарат да се чустваш чужд в собствената си родина. Децата ми говорят по-добър български от повечето роднински деца в БГ. Интересуват се много от История на България та покрай тях и аз. С ужас разбрах че това което го пише в учебниците ни е абсолютна глупуст и въобще не отразява величието на България. А хора които не си знаят историята трудно ще бъдат горди с това което са и трудно ще се борят за нещо по-добро. Исках децата ми да си знаят род и родина и затова през годините когато трябваше почти всяка година съм ги водил в България. Покрай това и взех да участвам по разни форуми тук и там. Но и това ще свърши и сигурно ще се отегча в един момент. Мисля че имам уникалната переспектива да съм живял и работил в Соц годините и сега до някъде виждам какво става с един малък бизнес в БГ и какви са проблемите. Сега мога да ги сравня тези неща с начина по който се правят в САЩ - една напреднала но установена страна. По интересно е да сравнявам с Азия където страни значително по-бедни от България сега са много богати и как са го постигнали. Мога да сравня и с Германия и Франция - сравнително стабилни и установени страни и икономики. Има какво да се вземе от всякъде. Но както казах - загуба на време. Повечето хора в БГ не искат да имат разговор а монолог и 90% от времето са само глупусти

  California Über Alles
 73. 73 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#54] от "Pontif":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

 74. 74 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  "един по един членовете й да бъдат всмукани в системата, която възнаграждава онези, които играят по правилата на допуснатите в нея."

  Безпощадно ясно.
  Добрата новина за България е, че има малобройна средна класа и по логиката на Фукуяма не би трябвало да има пречки пред трайната промяна.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 75. 75 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Средната класа е наличното Единство на всяко уважаващо себе си Общество. Тя е Гаранта на неговото устойчиво развитие ...

 76. 76 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#67:"Pontif"]Важно е кой строй ти предлага икономически бързо да материализираш идеите си и ти дава възможност да напредваш икономически и кой строй може бързо да се саморегулира и да поправя грешките и проблемите си. [/quote]
  Ако разсъжденията ти бяха вярни, нямаше 80% от слънчогледа и соята в САЩ да са ГМО. Ама когато агенциите, отговорни за одобрението на ГМО се оглавяват от бивши мениджъри на фирмите производителки и лобитата на тези фирми производителки са по-силни от държавните регулатори, можеш да си получаваш списък с анализ на въздуха, но няма да знаеш дали ядеш ГМО или не, просто защото дори и на етикетите на храните това не е указано. Едни добри демократи са решили вместо теб, че разлика между ГМО и не-ГМО храни няма и ти си длъжен да приемеш тяхната преценка. И защо е това? Защото the free enterprise има достатъчно средства, за да извива ръцете на демокрацията, когато тя се опитва да му ограничава правата заради общественото благо. ГМО е просто един от примерите, списъкът е огромен.

 77. 77 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Към горният ми постинг само ще добавя, че заглавието на тази дописка или твърдение на самият Автор, е вестникарски оксиморон в коректното разбиране за Общество...

 78. 78 Профил на petaratanasov
  petaratanasov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "balkanets":


  До коментар [#72] от "Pontif":

  +++++++++++++

 79. 79 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коминтар "72".Не си пропилял времето си напразно.Четох те с удоволствие -и умно и вярно!Истина е,че у нас никой не иска никого да слуша,Впрочем ,това се отнася за т.нар"бетонни глави"Нашето "обществено простронство" се озвучава от толкова невероятни глупаци,че един наивен човек може да се побърка.Истината е,че има и много преднамерени манипулатори.С такива са пълни и форумите.Ако много им обръща внимание човек,може да се отчае.Остани със здраве!

 80. 80 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1759 Любопитно

  До коментар [#57] от "Бенк-Бенк":
  Сега да ти пиша от опит и хора дето са живели тогава. Първо никой не се е хвалил с имущество, заради съдия-изпълнителите (това за 39-та). За "прогреса" и "презадоволяването" около 70 и 80-те:
  По балконите, масово висяха домашни наденици, ама не защото бяхме чревоугодници...
  На село хранеха стоката с хляб (защото беше по-евтин от фуража, който пък се крадеше от ТКЗС-то), ама въпроса е — при толкова изобилие (по отчети), защо им се е налагало да гледат животни, мамк* му?
  И трето, това че има нещо произведено и отчетено, съвсем не означава, че е за хората: "Кое животно има най-дълъг врат? Ами прасето — главата му в България, а трупа в СССР." Това е виц точно от времето на изобилието.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 81. 81 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#72] от "Pontif":
  С малко закъснение,
  Приеми моя Поздрав за цялостната ти изява под това заглавие !!!
  Чест ми е, Колега !!!

 82. 82 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Тъй де Фукояма самия е средна класа.Такъв е защото е слуга точно на олигарсите.Само слугите на олигарсите,бюрократи ще са средната класа.Другите с малки изключения ще са цървулите.Та това е "краят на историята" която на някои им се иска,ама надали.

 83. 83 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тони Шнайдера":

  Казваш,че плебеите са паразити,но някак си премълчаваш да наречеш и "богатите" с това определение. Няма почти никаква разлика между двата вида паразити. Божков и който и да е безработен циганин са от един дол дренки.

 84. 84 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 221 Весело

  Извинявам се, когато пиша "Бащицата" в предния си пост имам предвид българския аналог на "Кръстника", Capo di tutti capi....

 85. 85 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#72] от "Pontif":

  Е, това което описваш, наистина ти прави чест.
  А това, че другите не са съгласни 100% с тебе по отношние на икономическите и политическите ти възгледи е част от демокрацията, нали тя стимулира плурализма Също така това, че примерно аз те критикувам, че защитаваш the free enterprise, а не забелязваш, че то е толкова демократично и свободно, колкото е изгодно на the very big free enterprise не означава, че гледам пренебрежително към тебе. Аз мога да говоря в случая само за себе си, но мисля, че повечето от нормалните съфорумци мислят по този начин. А че има хора, които не толерират чуждото мнение, има ги, но това не се ограничава нито само до форума, нито само до българите.

 86. 86 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 711 Неутрално

  От книгите на Фукояма съм чел само 3 - "Доверие" , "Големият разлом " и "Краят на историята...". За мен е велик анализатор .
  Смятам , че всеки българин трябва да прочете "Доверие" . Невероятна , аналитична , за съжаление и критична към някои видове общества и религии .
  По статията : Малко са хората , които успяват да имат неговия орлов поглед на нещата . Докато всички анализират дървета и храсти , той се е извисил над цялата гора и вижда дори пътечките накъде водят . Добър , много добър !

 87. 87 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  [quote#14:"Бенк-Бенк"]Хора от Костенец и други отдалечени населени места в тогавашния Софийски окръг пътуваха до София само за посетят музеи или представления на театъра,операта и оперетата.[/quote]
  Тия благинки по онова време важеха само за членовете на БКП и за това бяха стигнали 1млн членове. Почивки и пр. за нечленове - каквото останеше след комунистите.
  Що се отнася до пътуването от Костенеци на опера - ако 10 човека се качаха на влака от Костенец за София неорганизирано им проверяваха паспортите още във влака и на Централна - обратно със следващия за Костенец.
  Отделно, че по онова време не можеше всеки да си ходи из държавата и си избира къде да живее и работи.

 88. 88 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 654 Весело

  Защо греши Фукуяма? Ето един пример.
  Фокскон планира да намали работниците от 1 милион на 800 хиляди. 200 хиляди ще бъдат заменени от роботи.
  Изведнъж 200 хиляди средна класа с доходи от $6000 до $30000 стават пролетарий.Е тези хора са достатъчни да направят революция в целия свят.

 89. 89 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Средна класа" разбира се, че е понятие не е само с финансово измерение - това са събудени за истината и свободата хора. Те не желаят и не могат да живеят повече неосъзнато, а като хора, като висши създания, с разсъдък и лична воля, с християнска или там каквато и да е, ценностна система, отговаряща на човешката безценност. Наистина светът се пробужда, но това не е безболезнено в социума, за разлика от природния физиологичен факт.

 90. 90 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1053 Любопитно

  Така е, това го е казал още др. Ленин. Среднякът е кулак, ителигентът -лайно. Всички в Сибир за превъзпитание

 91. 91 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#86] от "magnas":

  При всеки анализ има грешка,както казва Ницше. При Фукояма тези грешки са малки. И най-важното е,че той си ги признава.

 92. 92 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#88] от "бАрни":

  Така е! Във всяко общество има определен процент паразити,които когато надхвърлят този процент,убиват обществото.

 93. 93 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  През миналата година Европейският институт за изследвания на сигурността приложи по-широко определение и прогнозира, че средната гласа ще се увеличи от 1.8 млрд. през 2009 г. до 3.2 млрд. през 2020 г. и 4.9 млрд. души през 2030 г. (при очаквано тогава население от 8.3 млрд. души)", пише още Фукуяма.

  =============

  Абе тия в кой контакт са бръкнали, че говорят такива глупости. Ресурсите на планената са крайна величина. Населението продължава ударно да расте. Следователно през 2030 г. Х брой ресурси ще се разпределят средноаритметично на У брой хора във все по-малки порции. Средната класа, което е видно и сега, се топи за сметка на увеличаването на броя на бедняците и още по-чудовищното забогатяване на върхушките.

 94. 94 Профил на petaratanasov
  petaratanasov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#88] от "бАрни":

  Нещо бъркаш друже. Пролетарият ( тези хора ги уважавам) си е пролетарий независимо, че получава повече от 6000 $. Още повече, ако може да бъде заменен от робот. Той не е средна класа. Средна класа е този който е проектирал роботите и може би този, който ги е произвел. Тя разбира се може и да е произлязла от пролетарии. Генезисът на средната класа е преди повече от десетина века. Граждани, бюргери ( от там идва и буржоа) са свободни занаятчии и търговци, които са нито аристократи, нито крепостни. Но са полезни за обществото. Полезни са и за пролетариите. Така, че не е трагедия ако 200 хил. са заменени от роботи. И няма нужда от въстания като на Лионските тъкачи. (заради това, че фабрикантите са си купили тъкачни станове) Уволненият работник може да отвори ресторант, или да проектира роботи, т.е. да стане "кулак" - средняк. И да започне да мисли какво може да даде на държавата, а не какво може да получи. Както питаше Кенеди май...

 95. 95 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  [quote#93:"Митридат"]Ресурите на планената са крайна величина. [/quote]

  Крайна, ама на практика безкрайна.
  Защото човека е човечеството са моооого малки в сравнеие с планетата.

 96. 96 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тони Шнайдера":

  [quote#2:"Тони Шнайдера"]Само не знам, как средната класа ще се пребори със съюза, между олигархията и плебса. [/quote]
  Ще се пребори, не бой се.
  Аки видиш някъде Райчев тия дни да му кажеш, че прехода тепърва започва и тоя път няма връщане назад.
  Средната класа в България има един много силен съюзник.
  100% от умните, свестните, работливите млади завършващи в България с готови да работят у нас само и единствено за ЗАПАДНИ КОМПАНИИ. Не руски, не местни ТИМ-МИМ или за държавата. Заплатите в западните компании са поне три пъти по-високи от това което предлага българския "национален капитал" като засмукват всичко що малко от малко говори езика и разира се има пипе в капацунката. И не става въпрос само за вишисти. Всеки който не краде, но го мързи да научи език и може, има сили и желае да работи по тяхните стандарти си намира мястото и скача в лодката на нашенската "средна класа", каквото и да означава това.
  България все още е отворена срана и натиска от Запад не може да бъде спрян по нормален начин.
  Това е единствената причина сега управляващите да се опитат да отклонят страната, да я затворят и позиционират в семейството на средноазиатските бивши републики.
  За това и за нищо друго Волен скача срещу чужденците от Запад, но приема с готовност казахстански, руски и китайски инвеститори.
  Да, процеса не е необратим, но продължаващите повече от 20дена трамбовки в София ппо вечерно време означават нещо.
  И то е, че една част от населението, макар и не много голяма но достатъчно активна няма да допусне да връщане назад и да се явявав за работа за някви си кирливи 300евро на месец.
  Или още 300 ама като благодеяние от червения толуп, съпартиец на Дърева и Кутев или украинки братчед на Станишев. Тоя последния лично преди време като беше шеф на Тройната докара в наше село няква рода от Украйна да правят овощни градини и прилъгваха хората да си дават земите, да работят на тях а те милите щели да намират пазара на ябълките. Щяха да ги бият с камъни.
  Така, че тяхната свърши.
  Зарежи я.

 97. 97 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  НОВИЯТ ПРОЛЕТАРИАТ Е НОВАТА СРЕДНА КЛАСА.

  Вече за да започнеш да работиш,а не да си мислиш ,че би могъл да вършиш нещо се изисква висше образование и опит.

  Доходът може и да е по-голям от потребностите ти, но не ти решаваш точно как да го ползваш. Осъзнато, това води до принципна неудоволетвореност.

  Който продава трудът си, а не го ползва за себеси, създавайки независимост е пролетарий, дори и да бъде заплатен върхово.

  Масово и по принцип хората работят за други, които дори и непознават и това не е средна класа, а хора, които харчат заплатите си по начин, който не ги удоволетворява.

  Това осмисля спорадичните бунтове по планетата, които трудно биха променили нещо, до тогава докато не придобият широкомащабен и постоянен международен, общностен и ежедневен натиск.

 98. 98 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#76] от "heliana":

  Хелий, нали си наясно,че ако нямаше модификациите, които са вече навсякъде поради търговският обмен, населението на планетата щеше отдавна да е намаляло естествено до пределен минимум и то оцеляващите щяха да са само в благопритните температурни географски ширини.

  Или не?

 99. 99 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1626 Весело

  [quote#87:"k_"]Що се отнася до пътуването от Костенеци на опера - ако 10 човека се качаха на влака от Костенец за София неорганизирано им проверяваха паспортите още във влака и на Централна - обратно със следващия за Костенец. [/quote]
  -Защо забрави медицинските прегледи?-Не само паспортите,а също и зъбите им проверяваха,нали? И не само във влака,а още на гишето за билети.Който нямаше добър зъбен статус не му даваха да се качи във влака. Затова някои си носеха изкуствени ченета в джобовете и тях показваха,вместо истинските си зъби. Мъдростта те преследва,но ти бягаш по-бързо от нея.Поспри малко,за да те стигне.

 100. 100 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1626 Весело

  [quote#97:"convince"]Който продава трудът си, а не го ползва за себеси, създавайки независимост е пролетарий, дори и да бъде заплатен върхово. [/quote]
  -Умен е този който си изкарва парите с ум. Богат е онзи, за когото умните работят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK