Контрапротестът - първа моментална снимка

Кадър от протеста в подкрепа на кабинета "Орешарски" пред НДК

© Георги Кожухаров

Кадър от протеста в подкрепа на кабинета "Орешарски" пред НДКПредставяме първа моментална снимка от блиц проучването на протестиращите в подкрепа на кабинета "Орешарски" в София от 6 юли 2013 по метода анонимно стандартизирано интервю лице в лице.
Брой респонденти: 32.
Екип: въпросник и анализ – Деян Кюранов; интервюта и обработка – професионалисти, пожелали анонимност; целият екип свърши работата
probonopubliсо.


Още за методиката: Това проучване е еднакво по методика с проучването на Протеста от 21 юни 2013. Въпросникът е построен така, че дава донякъде основа за сравнимост между данните от Протеста и Контрапротеста. При брой на участниците, вариращ между 150 и 300 души, 32-те интервюта са достатъчни, за да си съставим обективна обща представа за Контрапротеста в София, както и да направим някои сравнения с Протеста. Само ще напомня, че - както и при проучването на Протеста – нашите данни не са представителни и не могат да бъдат тълкувани като представителни. А данните от Протеста можете да прочетете тук.


Контекст


Пилоните на НДК, събота (6 юли), към 11 часа. Началото е обявено за 12, засега тук са 3-4 протестиращи, екипи на два телевизионни канала и отделно журналисти с камери. Един човек е в центъра на групичката и гръмогласно обсъжда с околните "кой дошъл-недошъл" и някакви "списъци" – очевидно листовете хартия, които държи в ръце и в които току-нещо отбелязва.
Представям се на групичката. Шумният прибира списъците - виждам отблизо, че на листовете наистина има някакви колонки с имена, представя ми се в отговор като "организаторът" и с желание дава първото анонимно блиц интервю. По-късно, докато работим, чуваме от импровизираната трибуна да поздравяват "скъпите гости от Благоевград" – пристигнала е подкрепяща група. На око, общ брой на хората, когато бяха най много – около 300. Времетраене – около час и половина.
Резултати: София, 32 респонденти


1. Контрапротестиращият – какъв е?


- Той е "те", защото е съставен приблизително от равни части мъже и жени (интервюирахме 17 респонденти мъже и 15 жени)


При протестиращите мъжете бяха повече с около една трета.


- Средната им възраст е над средната: към 40% от хората са на възраст до 45 години, а към 60% - над 45; при това, 34% от всички контрапротестиращи са над 61 години.


Протестът е значително по-млад: хората от Протеста до 45 г. са три четвърти от всички участници.


- Практически всички са софиянци (сред респондентите ни попадна само един гост на града).


Около една четвърт от хората на Протеста бяха провинциалисти.


- Четири пети от контрапротестиращите са висшисти.


От протестиращите само половината респонденти се оказаха висшисти.


- Икономически се самопреценяват като живеещи не зле: под една десета от хората казват, че не свързват двата края, докато две трети "свързват двата края", а пък една четвърт казват "живея добре".


Тези данни от Контрапротеста до такава степен съвпаднаха с данните от Протеста, че с копи-пейст преместих тук изречението от първия си доклад. Следователно – ако използваме прилягаща терминология - контрапротестиращите не са работническа класа, нито трудово селячество. Те са столичани висшисти, вероятно с превес на техническото образование.


2. Какво правят?


- Излизат на пилоните, "за да протестират" – "против протеста", както с усмивка уточни един от тях. Само един респондент предпочете варианта "за да видя какво става", останалите бяха единодушни.


Не сме задавали въпрос за участие в Контрапротеста в предишните дни или намерение за участие в бъдеще, защото репортажите достатъчно хващат едни и същи лица (някои от тях разпознахме и "на живо").


Тук се проявява постоянството на контрапротестиращите. Тази характеристика те споделят с хората от Протеста.


3. Какво казват, че ще правят?


- Смята, че трябва да продължи да протестира "докато трае Протестът" ("Ние нали сме контра-протест") - казват половината.


Другата половина се разпределят между варианти като "докато се постигне разбирателство" (не се уточнява между кой и кой) – към една пета; "докато се закрепи правителството" – към една осма, и т.н. Един, очевидно под впечатлението на обръщението на президента, е категоричен: "Докато падне ПлЮвнелиев!"; така мислят още двама, но произнасят фамилията по-конвенционално.


- На евентуални предварителни избори повече от половината заявяват, че ще гласуват за БСП, и една десета – за "Атака"; останалите се разпиляват по други варианти, като "още не съм решил" или пък по-екзотичните "нова лява формация" и "дясноцентристки блок", които имат по един глас. Нито един не казва "няма да гласувам".


4. Какво си мислят?


- С голямо мнозинство одобряват БСП (четири пети). От неодобряващите БСП само двама са съгласни с твърдението, че БСП "скрито прокарва интереси на икономически групировки".


Повече от половината одобряват ДПС. От неодобряващите ДПС, за трима души тя е "етническа партия", а за други трима – "скрито прокарва интереси на икономически групировки".


Половината одобряват "Атака", една трета – не я одобряват. От всички респонденти една четвърт не одобряват "Атака", защото "са крайни националисти". Любопитно пояснение даде една респондентка на средна възраст с висше образование: "(Атака са) прекалено експресивни и импулсивни. Така разумът, който присъства (в Атака) поначало, се губи." А мъж, средна възраст, висшист, каза, че "по принцип" не одобрявал "Атака", "но сега имат отговорно поведение в парламента".


Практически всички (без един респондент) не одобряват ГЕРБ.


- "Одобрявам всички досегашни действия на правителството (на Орешарски)" – с това са съгласни около 80% от респондентите; същевременно към 70% не одобряват назначението на Делян Пеевски. Следователно значителна част от контрапротестиращите са приели, че правителството на Орешарски е "право, когато съгреши дори".


Това ни дава достатъчно основание да допълним образа на контрапротестиращите – това е столична партийна интелигенция - от времето, когато имаше само една Партия.


5. Изказвания от контрапротеста( над които да помислим – по две теми:


За другия протест


- "Цялата истерия около другите протести е медийно раздута!"


- "Как може това – да искат да ритат главата на премиера!" (така били викали на другия протест)


- "Той е формиран от две групи – емоционално протестиращи и платени."


- "Организиран е от икономически интереси."


- "Самоорганизация (на другия протест) - такова нещо няма. Самоорганизацията води до хаос! Аз съм стар организационен работник, знам"


За ситуацията


Темата за хаоса силно присъства и тук. Наистина това съзнание отново се сблъсква с противоречие – от една страна, хаосът е наследен от предишните лоши управници, а сегашните добри ще го ликвидират, така че страшно няма. От друга страна – страхът от ситуацията( изглежда( е станал привичка и "правилният" оптимистичен възглед, че Орешарски с четата си ще сътвори ред, не успява да надделее.


Поради което, ситуацията е:


- "Хаос."
- "Критична."
- "Тежка – народът е разединен."
- "От абсурдна стана напрегната."
- "Криза във всеки един аспект – и материална, и морална."
- "Тревожна. Неясните субекти, влезли в парламента, се бунтуват."
- "Закъсняла бъркотия"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 681 Гневно

  За нормално изследване трябват поне 120 респондента, за да се намали отклонението. Явно няма достатъчно хора.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 2. 2 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До когато неработещите поради напреднала възраст НЕ МЛЪКНАТ и ПРЕСТАНАТ да заявяват мнение за управлението, всички проучвания ще са "объркани". Тия старчоци, що не си гледат старините, ами са тръгнали акъл да дават!

 3. 3 Профил на mariya85
  mariya85
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Ниска ви е базата за анализи. Сравнението при такива бази също е невъзможно.

 4. 4 Профил на Kiril Dimov
  Kiril Dimov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  трагедия...с предварително подготвените и раздадените им плакатчета са толкова смешни

 5. 5 Профил на Radko Mollov
  Radko Mollov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дядо, Бабо, почит към Вас, ама добре ли живеете? Вие сте направили повече за БСП-то, отколкото БСП-то за вас. Не се заблуждавайте.

 6. 6 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 531 Весело

  ,,Другарите“ много парцаляшки го раздават май ?
  Ни списъците,нито лицата, ни плакатите са камътни.
  Работата отива на изуй гащи и пускане по летната пързалка!

 7. 7 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 453 Неутрално

  "Около една четвърт от хората на Протеста бяха провинциалисти."

  Думата "провинциалисти" има твърде отрицателна окраска. Говорим за хора от други градове на страната, които са си съвсем нормални жители на столицата.

 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  и после защо има война на поколенията.

  тези дядковци, ако бяха повече пижовци, вместо пендовци, щяха да са в предните редици на протеста и да помагат на младите.

 9. 9 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Признавам и двата протеста.
  Всеки има право да протестира.
  Не бива журналистите с надсмешка да противопоставят едните на другите.
  На мен друго ми е смешно :
  Бойко Борисов на своя / защото партията е негова / конгрес каза :

  РАБОТА РАБОТА РАБОТА

  А ТО КАКВО ИЗЛЕЗЕ/

  СПАНЕ МЪРЗЕЛ РАЗТАКАВАНЕ ДЕТИНЩИНИ

  ЕТО ТОВА Е СМЕШНОТО.!

  ПОДЛОТО! ЛЪЖОВНОТО ! НАГЛОТО !

 10. 10 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Ний всички сме деца на майката земя,но чужда е за нас кърмящата и гръд...Тя е за червената олигархия./кръгове,обръчи/
  Стига сте ги защитавали,та те са причината децата и внуците ви да са в чужбина. 11. 11 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Само да попитам дрогарете, на тази снимка виждам четири субекта, единият от които се крие. Въпросът ми е: НА ТОЗИ СЪВСЕМ СПОНТАНЕН ПРОТЕСТ КОЙ РАЗПЕЧАТА ПЛАКАТИТЕ? Или те с домашния принтер? Въпросът е съвсем сериозен!!! Глупостта на комунистите просто не познава лимити - да заявиш спонтанен протест, на който плакатите разпечатани така старателно си е абсолютен автогол. Ти ли са малоумни или мислят всички ни за малоумни? Или и двете? Е...за второто явно не са познали.

  ...And Justice for All
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3270 Неутрално
 13. 13 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Това е добитък от червената ясла.

  Попитайте ги друго: на колко от вас дедовците и бащите са били измежду звездочелите сопаджии, унищожили елита на България при савецката окупация и опитали се да заемат неговото място?

 14. 14 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#8:"хм"]
  и после защо има война на поколенията.

  тези дядковци, ако бяха повече пижовци, вместо пендовци, щяха да са в предните редици на протеста и да помагат на младите.[/quote]

  те ако бяха пижовци нямаше да сме на това дердже а още 89г щяха да вземат нещата в ръце и да държат изкъсо полотиците.

  Cogito ergo sum :)
 15. 15 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 479 Любопитно

  много странно как така всички контрапротестиращи са кореняк софиянци, пък когато излъчват интервюта с тях по телевизията всичките говорят на много силни диалекти.
  сигурно е манипулация на медиите - платените жрици на любовта.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 16. 16 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 639 Весело

  До коментар [#3] от "mariya85":

  е то няма повече протестиращи просто ...

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 17. 17 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Бесни Страшни Пенсии!!!На хората от контрапротеста, навярно, бъдещите години са не повече от 10-15, но жалкото е, че заради такива като тях и нашето бъдеще хич не изглежда розово.Партията винаги е права - това им е мотото!

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 18. 18 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#2] от "petrana6":

  Тия старчоци, що не си гледат старините, ами са тръгнали акъл да дават!

  Петранке, не че съм симпатизант на тези старчоци обаче. Обаче тези старчоци са от старо яре коза така да го знаеш.
  Те знаят, че нещо каквото и да е то не е ли подкрепено на хартия увисва във въздуха.
  И затова тези сталчоци правят списъци в подкрепа на това правителство и този парламент и ти виждаш стотина души се мотат там обаче тези ,,стотина,, души вече са събрали около двайсетина хиляди подписа и мисля, че ще ги правят около сто сто и петдесетина хиляди и понеже тази подписка е иницииирана то БСП като съберат тези ста хиляди подписа, като ги внесат в парламента и ще кажат ети ви сто хиляди подписа, това показва, че народа е зад нас. Някой да донесе повече подписи против. Спомнете си машинациите с референдума за Белене.

 19. 19 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Контра-протестиращите са 100, протестиращите да речем 10000 мин. това значи 100/10000=0.01 т.е. едва 1% от гласоподавателите в софия подкрепят тройната коалиция, която управлява. Това се казва демокрация по български. Доколкото знам демокрация по дефиниция е управление на мнозинството. Сбъркана работа

  veni vidi fugi
 20. 20 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  "Самоорганизация (на другия протест) - такова нещо няма. Самоорганизацията води до хаос! Аз съм стар организационен работник, знам…"


  Знаем бе... там сте все стари партийни кадри, какво се правите на случайници, подкрепящи правителството. Смешниси, заедно с гостите от Благовеград и останалия свят едва събирате 70 човека.

  Няма шики-мики.
 21. 21 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 446 Неутрално

  За мнозинството на контрапротеста имам следното предложение: ВЪЗРАСТОВО ОГРАНИЧЕНИЕ за участие на избори и протести. Кога ще оставите младите хора да си изградят държавата бе?

 22. 22 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 959 Неутрално
 23. 23 Профил на latinicabekreten
  latinicabekreten
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#18] от "сидер":

  Машинации за мен винаги ще има. Аз съм от Варна и гледах дни наред как хората се редят на опашка да се подпишат за запазване на морската градина. Накрая си избрах по малка опашка за да се подпиша и аз. Ако не знаете резултата от подписката: невалидни подписи, фалшифицирано ... и кво още. А тия кога събраха толкова подписи??? После що им викали червени боклуци? Не са ,,олигархия" а са си чиста червена мафия.

 24. 24 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 807 Неутрално
  [quote#19:"zabejko"]Контра-проестиращите са 100, протестиращите да речем 10000 мин. това значи 100/10000=0.01 т.е. едва 1% от гласоподавателите в софия подкрепят тройната коалиция, която управлява.[/quote]

  Да речем 10000 подскачащи от 1 000 000 софиянци мин. Това значи 10000/1000000=0.01,т.е 1% от гласоподавателите в София подкрепят искането за оставка на правителството.
  В страната няма и толкова.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 25. 25 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 733 Весело

  "засега тук са 3-4 протестиращи"
  E поне за белот са събрали хора

  Eff U Greta
 26. 26 Профил на shopar_posten
  shopar_posten
  Рейтинг: 374 Неутрално

  една от контрапротестиращите я познавам лично - завлече де що може съседите с едни скромни 2-3 хил.лв. и бега при мама. Оттогава се изредиха маса ЧСИ да я търсят - оказа се, че и банки е вътрила ... Толкоз за морала на комуноидите - и тея в парламента, и поддръжниците отвън. Николая, ако четеш случайно, засрами се!

 27. 27 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Чудя се защо си правят труда да изследват няколко изрода. Впрочем за някои това може и да е интересно. Между изродите сигурно има интересни особености и различия.

 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Мероприятие на БСП разкудкудякано и рекламирано от ДЕЯН КЮРАНОВ.
  Син на видният БСП-еец и ПАРТИЕН ФУНКЦИОНЕР НА БСП - ЧАВДАР КЮРАНОВ.
  Подобни неща трябва да са в РЕКЛАМНИЯ БЛОК на "Дневник".

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#9] от "nelva":

  Спри да крещиш във форума.
  По-добре връткай менуети* на магистралата.

  *менует-стар френски народен танц в размер 3/4 , в умерено темпо.

 31. 31 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#23] от "latinicabekreten":

  ,,....а са си чиста червена мафия. ,,

  Затова и при тях няма го това ,,люспене,, ,, роене,, и тем подобни, защото знаят, че излезнат ли от мафията зя тях няма живот

 32. 32 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Деян Кюранов,
  Нямаш ли психиатър в екипа, не ни пробутвай това изследване. Потърси Диков по Канал3, от Кръгла маса "Пилоните", сторете си анализиа и докладвайте в "Дневник" сериозните си обобщения...

 33. 33 Профил на elder
  elder
  Рейтинг: 8 Неутрално

  - "Одобрявам всички досегашни действия на правителството (на Орешарски)" – с това са съгласни около 80% от респондентите; същевременно към 70% не одобряват назначението на Делян Пеевски. Следователно значителна част от контрапротестиращите са приели, че правителството на Орешарски е "право, когато съгреши дори".

  T.е. "Партията винаги е права"
  Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено.

 34. 34 Профил на ГЛАСУВАЙ        НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ
  ГЛАСУВАЙ НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  "засега тук са 3-4 протестиращи"

  еми ясно - това са част от роднините на новите експерт-министри - явно се редуват за да има некво "присъствие" всеки ден

  добре, че МВР-то не ги брои, че по тяхната методика ше ги изкарат отрицателна цифра ....

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА !!! БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ !!! ГЛАСУВАЙ НА 11 ЮЛИ, ИЗГОНИ МУТРАТА И КАСКЕТА
 35. 35 Профил на Farragut West
  Farragut West
  Рейтинг: 583 Весело

  Можеше ли малко по-объркано да я напишете тази статийка?

 36. 36 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Който му е интересно - отразяват ги по Канал 3. Така наглед ще разберете защо сме на тоя хал.

 37. 37 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бедни са нашите пенсионери,не заслужават тази участ.Срещу 10 лева за час поткрепят Олигарски.
  За жалост те както и правителството живеят в нереален свят с действителността.Гледах ги тази вечер по канал 3.
  Пълна трагедия.Тия хора живеят още в ерата на Тодор Живков.За тях по -добро нещо от комунизма не съществува.Моля ви наши баби и дядовци не ставайте за резил на тия достойни години,имате деца ,вероятно внуци....те едва ли се гордеят с вас
  Върнете се по къщята ,ред е на вашите деца и внуци да определят начина на новия живот.

  В България властва беззаконието!
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Страшна сила били тия "контрапротестиращи".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#9] от "nelva":

  Точно казано.Подкрепям !
  +++++++++++++++++

 40. 40 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#9] от "nelva":
  Точно казано. Подкрепям !
  ++++++++++++++++++

 41. 41 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 663 Неутрално

  ... едно обобщение на "контра протеста":
  Пълно съответствие и потвърждение на приказката - колкото повече се остарява, толкова повече се вдетинява!
  ... бойните другари си играят на партизани още ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 42. 42 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1052 Весело

  "Агенции за наемане на статисти и актьори обслужват политически партии за различни мероприятия – от предизборни агитации по селата до масовка за някои от протестите в столицата, показа проверка на OFFNews по сигнал на наша читателка. С минимален бюджет от 1500 лв. агенция за таланти може да организира около 50 души масовка, като “наемът” на статист е между 30 и 40 лв. за два часа, установи OFFNews. Една част от хонорара, разбира се, остава за фирмата посредник.

  Жената, чиято анонимност запазваме, разказа как на неин роднина пенсионер са предложени 10 лева “за един час стоене с другите баби и дядовци на митинга в подкрепа на правителството “Орешарски”. Там се събирали много хора, регистрирани в кастинг агенции, разказа жената. Тя самата твърди, че е разпознала няколко лица, които е виждала и в тв реклами."

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 43. 43 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1052 Весело

  [quote#24:"bgkurshum"]1% от гласоподавателите в София подкрепят искането за оставка на правителството.
  В страната няма и толкова. [/quote]
  Ако вярвахте на това, което твърдите, нямаше да ви е страх от нови избори.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 44. 44 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Добър анализ. Но "провинциалисти"... ?? По-префърцунена и надменна дума не можахте ли да намерите? Сериозно провинциалисти? Звучи тъпо. Можехте да кажете "от други места" напр.

 45. 45 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#1] от "zaza":
  До коментар [#3] от "mariya85":

  Имате право ако се търси по обстойно характеризиране, но и тук основната конвергенция е намерена:

  [quote#00:" "]Практически всички (без един респондент) не одобряват ГЕРБ.[/quote]

  Всеки има право да протестира, но не защото някой друг протестира!

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 46. 46 Профил на bisserina
  bisserina
  Рейтинг: 419 Неутрално

  По най-краткия начин на изразяване бих казала само, че съжалявам тези хора. Няколко сбъркани младежи( единият даже съвсем не с всичкия си явно) и стотина,които отъждествяват младостта си(вече отминала) с това, че при социализма са били по- добре. И аз бях по-добре(здравословно) преди 1989 г., но не бих препоръчала на днешните млади хора "хубавото" на битието, сервирано ни от столетницата по времето на социализма.

 47. 47 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нещо не видях въпрос: къде работите/безработен(на) ли сте.

  Познат, работещ в администрацията ми каза под сурдинка, че са ги изкарали на протест за правителството.

  Да не говорим, че никой не пречи на тъпото правителство да работи, протестите започнаха след като видяхме какво изработи за 1-2 месеца управление.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 48. 48 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Весело

  Всеки момент се очаква от контрапротеста да обявят национална стачка в подкрепа на Орешарски.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 49. 49 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 426 Весело

  Защо протеста и контрапротеста не се обединят в един общ протест срещу всичко и готово!?!

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 50. 50 Профил на Rothschild
  Rothschild
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#48] от "д-р Петроff":

  Да, така е. Ще се откажат от пенсиите си!

 51. 51 Профил на venomafw
  venomafw
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#10] от "donyon":

  Ето това вече е коментар! Браво!

 52. 52 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Правителството на Орешарски трябва да се справя с опозиционните трикове и да успее да възстанови България. Хората са обеднели много от кражбите на ГЕРБ: заплатите са минимални, цените - максимални.

 53. 53 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Аз пък ви каня, като ви гледам, или сте на възраст, когато се забравя, или на възраст, заради която нямате спомени, да не се заблуждавате, че тези хора ще ви дадат това, от което се нуждаете, да почетете. Историята не е стара и може би трябва само старата преса да прегледате и сами да си направите изводите. Не веднъж старците ни дърпаха в блатото с носталгията си. И не проумяха, че е само носталгия. Не машина на времето! Престанете да цепите енергията и да я наливате в олигархичната машина! Тя няма да ви напълни хамбара!

  goblenka
 54. 54 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Средната им възраст е над средната: към 40% от хората са на възраст до 45 години, а към 60% - над 45; при това, 34% от всички контрапротестиращи са над 61 години.

  -------
  По ирония на съдбата и наказание свисше БКП мори собствения си електорат. Това си е присъдата на Коняхин.

  България е древна и заслужава много повече!
 55. 55 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  Не съм убеден, че "проучването " е репрезентативно, но то сякаш няма и цел да бъде такова. Не ми е и ясно как са стигнали до данните за Протеста ? Особено в частта за образованието на протестиращите, за процента на хора от провинцията и за възрастовата структура. Посещавайки често протеста не мога да се съглася с тези данни, но аз пък не съм правил нито проучване, нито моментна снимка. Някак са ми шеговити тези изводи, но истински се забавлявах с по-краткия лозунг от снимката.

 56. 56 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#34] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  Напротив, по-голяма е вероятността МВР да ги преброи 70-80000

 57. 57 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Този Деян Кюранов е доносник на комунистите! Преди 10-ти се навърташе около градинката при "Кристал". Не му вярвайте!
  Никога досега не съм отправял такова обвинение,но тоя път не се сдържах...

 58. 58 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Весело


  до 57
  Когато цигани се сдърпат, се обиждат на "сиганин"...
  Когато комунистите бъдах хванати на тясно обявяват противника си за... бивш комунист.

 59. 59 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1339 Любопитно

  [quote#2:"petrana6"]Тия старчоци, що не си гледат старините, ами са тръгнали акъл да дават! [/quote]

  Ето още едно, дето не си знае от какви родители се е пръкнало. Просто не ги знае и не ги познава. Нещо като оня галфон Дянков, който не отиде на погребението на родния си баща. Това са герберунгелите - еничери.
  И Бочо Тиквочо не остана по-назад, като "почтено" заяви, че пенсионерите са изяли тайно зад гърба му фискалния резерв. И непрекъснато насъскваше едни срещу други различни слоеве от населението. Колко пъти рапоня заявяваше, че нашите родители ни подяждат хляба?
  Ама историята е доказала, че народ, който не си знае и тачи корените, отива в небитието...

 60. 60 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Много добър анализ!

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 61. 61 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 674 Любопитно

  Все се питам тези хорица плотери ли имат по домовете си та печатат едни такива огромни лозунги като от комсомолските си години?

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 62. 62 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  [quote#5:"rakocho"]Дядо, Бабо, почит към Вас, ама добре ли живеете? Вие сте направили повече за БСП-то, отколкото БСП-то за вас. Не се заблуждавайте.[/quote]
  Не ги виня тези хора, че се връзват. Сега с пенсии по 150-200лв се прехласват по младините, когато са имали поне хляб, а пък и поколенията им са опропастени- образованието е наливало на тези, родени след 1935-6, колко велик е Сталин, Димитров, как БКП е спасител на гладните, а тия, които са питали защо другаде е по-добре, са били гонени, затваряни, убивани, при късмет отдавна са в чужбина. Носталгията по младостта и липсата на сила да се пребори набитата соц идеология си казват думата. Разбира се, има и една група млади, които типично в стила на незрелите тийнове залитат по соц икони като Че Гевара(Разбира се, забравят за това защо Кастро го гони от Куба и го пуска в Африка да вилнее- убива наред зверски всеки потенциален враг и реално всеки го мрази.). БСП е партия на крайно десен елит, има крайно дясна политика, в същото време електоратът й е от плебс, линеещ по идеята, че държавата ще дава.

  Няма никога да отучиш баба си или майка си от това да гласуват за БСП. Поне да бяха достатъчно силни да поискат ръководство, което да води партията към лява политика, но пък наистина тия поколения са с промити мозъци и са свикнали, че за ония горе никога не се говори, камо ли да се осъждат за нещо. 45г терор са оставили дълбоки рани, а хората, живели в репресиите, са вече на възраст да не може почти нищо да ги промени.

 63. 63 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  [quote#1:"zaza"]За нормално изследване трябват поне 120 респондента, за да се намали отклонението. Явно няма достатъчно хора.[/quote]

  Това показва неграмотност спрямо научните методи, и пример за глупостите, които някой може да каже, когато не е чел статията.

  Да говориш, че "трябват 120 респондента" и за "отклонение", явно визираш статистически анализ, но това изобщо не е целта на авторите на изследването:

  В статията пише: "нашите данни не са представителни и не могат да бъдат тълкувани като представителни"

  Но всъщност въпросът с бройката нито е прост: http://www.citeulike.org/user/mapto/article/11219150. Защо 120, а не 42?

  Нито е от значение за качествено (съпоставете с количествено) и откривателно (от exploratory) не са необходими определена бройка участници в изследването. Когато цитираш някого, не са необходими 120 човека да повторят същия цитат. Просто демонстрираш, че един участник има определено мнение и търсиш възможно най-голяма пъстрота от мнения.

  Ама какво ли се занимавам аз с глупости...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 64. 64 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 638 Неутрално

  да добре живеят, защото децата им крадат та се късат и те имат всичко, гледат ги , хранят ги и т.н., живеят с повече пари от работещите

  BG e мини империя на злото.
 65. 65 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#10] от "donyon":


  [quote#10:"donyon"]Стига сте ги защитавали,та те са причината децата и внуците ви да са в чужбина. [/quote]Старците не го осъзнават и обвиняват "демокрацията" за това.

 66. 66 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 479 Весело

  Абе, само на мен ли ми прави впечатление, че докато протестиращите пред МС са с "home made" плакати, дъртите грипове са с професионално изработени такива? Дали другарите от Позитано не са ги снабдили с нужните нагледни мат'ряли за "спонтанния" контрапротест? Познайте от три пъти...

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK