Поздрав от нормалния свят

Поздрав от нормалния свят

© Юлия ЛазароваДо скоро балонът на конспирацията за "Кръга "Капитал" се надуваше с пълни бузи само от медиите на Пеевски и собственика на КТБ Цветан Василев. То даже беше и нещо като тест за принадлежност – знаеше със сигурност, че една медиа е част от тяхната организация, ако пише за "Кръга "Капитал".


От две седмици насам обаче конспирацията заживя и в друг свят – този на политиката. За "Кръгът "Капитал" започнаха да говорят хора от върховете на управляващите в момента партии.


Че БСП и ДПС (в момента) са политическото крило на КТБ се разбра още с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Но след всичките претенции за катарзиса след това политическо самоубийство, не очаквахме техните лидери да заговорят като в. "Уикенд’"
В интервю за в. "Труд" в края на месец юни Сергей Станишев каза "Готови сме да разговаряме с всеки за полезните ходове за оздравяване на политическия климат. Но също така сме наясно, че и в обществения живот, в това число в неправителствения сектор, има много икономически интереси. Нека говорим открито. Никой ли не знае за "Кръга "Капитал", никой ли не е чувал за "Глобална България", никой ли не знае за "Типинг пойнт"? Виждам, че наред със спонтанността зад протестите има и мозъчен център, който се опитва да ги насочва. Задава и медийните внушения. И когато говорим за изваждане на задкулисието на светло, трябва да говорим и за това задкулисие".


Само няколко дни по-късно, миналият петък, когато президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към нацията, в което призова "парламентарните сили и правителството да предприемат действия, които по недвусмислен начин да покажат, че политиците имат волята държавата да скъса безвъзвратно със съмненията за задкулисни зависимости" и каза, че "когато нищо друго не помага, когато няма дори и опити за постигане на съгласие, тогава единственият демократичен изход остават изборите, отново влезе в употреба дебнещото зло кръг "Капитал". В предаването на БНТ "Панорама" зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова каза: "Плевнелиев също дължи отговори дали има кръгове около него, трябва да отговаря на въпросите как е било избрано служебното правителство, трябва да каже как е бил избран за министър". Намеците пак бяха, че е свързан с кръга "Капитал", но този път се появи и кръга "Котараците"...


Във вторник Сергей Станишев направи "анализ" на изказването на Плевнелиев, което според него във финалната му част обслужвало ГЕРБ от една страна и новото дясно, защото стимулирал коалиция между тях в един бъдещ парламент, и "по-скоро медийно икономически – за кръгове, които са достатъчно известни в българското общество и с които г-н Плевнелиев има стара обвързаност, в това число и в процеса на неговото номиниране за министър в кабинета на г-н Борисов". На директен въпрос кого има предвид, той каза "Всички ги знаете. Кръгът "Капитал", икономическите, медийните интереси, свързани с него, "Глобална България", "Типинг пойнт". Защо се правим на заспали. Вие сте много по-информирани дори и от мен сигурно".


Ако подобни съждения бяха казани примерно от Николай Бареков, нямаше да заслужават никакво внимание – поредните глупости. Когато обаче те идват от политиците, които в момента управляват държавата, считаме за нужно да бием камбаната на гражданската тревога.


С говоренето си за "Кръга "Капитал" обаче Сергей Станишев не направи нищо повече от това да даде още доказателства, че БСП в момента е политическото крило на КТБ. Както и да изглежда това за човек, който в момента води европейската левица.


След като ГЕРБ напусна парламента и по този начин избегна директни сблъсъци със социалистите в зала, БСП си потърси външен враг, за да стегне редиците. Особено след като в партията се усилват гласовете за оставка на председателя, заради наглото назначение на Пеевски и неясните ангажименти, които поема, за да крепи кабинета "Орешарски" на власт. И тук идва митичната геометрична фигура.


За включването на Сергей Станишев и Мая Манолова в конспиративния кръжок, който се занимава с "Кръга "Капитал" има две възможни обяснения. Първото е те да имат нулева медийна хигиена и да са толкова наивни, че да вярват на повторените стотици пъти лъжи. Това на пръв поглед може да предизвика съжаление, но само докато не си припомним, че те в момента управляват държавата. Ако са в състояние да вярват в такива глупости, как взимат решения, които засягат живота на няколко милиона човека за години напред? Ако те си обясняват света с подобни конспирации, какво пречи утре да назначат за министър на здравеопазването примерно Джуна?


Второто възможно обяснение за това, че Станишев и Манолова се включват с такъв ентусиазъм в надуването на балона за "Кръга "Капитал" е да изпълняват поет ангажимент. Да са предложили услугата "цялостно политическо обслужване" – от избиране на посочен от клиента шеф на ДАНС, до разпространяване на "политически тези" по заявка.


Част от обяснението за подобни изказвания вероятно е и в объркването от масовите протести в София. По всичко личи, че Станишев и сегашният елит на БСП наистина не разбират нито какво се случва, нито защо. Тяхното политическо зрение е сляпо за гражданската част от спектъра. Бяха свикнали на тъмно и тихо и когато хората осветиха мрака и викнаха с пълно гърло, единственото с което Станишев и другите пещерни политици можаха да си обяснят случващото се е конспирация. Протестите били организирани от "Кръга "Капитал". Президентът бил от кръга "Капитал". Ако не беше малко абсурдно, сигурно щяха да кажат и че френският и германският посланик принадлежат към него. 


Те мислят, че зад всичко стоят "кръгове" и "икономически интереси", защото такива са правилата на техния свят. Видимите действия в него са само театър, предназначен да скрива зависимости и схеми. Няма свобода. Няма почтеност.


Досега бяхме свикнали това да идва от медиите на семейството, опиянени от свръхконцентрация на медийна власт и липсата на елементарни морални спирачки, които заливаха "Икономедиа" всекидневно с плоски внушения и откровени клевети.


Досега ни се струваше безсмислено да отговаряме на всичко. И може би сгрешихме. Защото явно стотиците вестникарски текстове и часовете телевизионни предавания са оставили много хора с усещането, че а). Има "Кръг Капитал" и б). Той върши нещо лошо.


Затова да го кажем ясно:


Ако има "Кръг Капитал" той загражда в себе си базови ценности. В него журналистиката служи на това да се защитава свободата на хората с идеи да реализират потенциала си, честната конкуренция и ефективната държава. Ако има кръг "Капитал", той включва в себе си хората, които споделят тези ценности. Хората, за които е важна свободата и почтеността. Тези, които вярват, че успехът може да идва само след упорити усилия при равни условия за всички.


Разбира се, около свободните хора не може да се нарисува никаква геометрична фигура. Кръговете и групировките са организации от тъмната страна на държавата. Там хората се обединяват не от желанието да спазват правилата, а от мръсната тайна за нарушаването им.


През последните години тъмната страна ставаше все по-голяма и силна. Протестите обаче върнаха надеждата, че ценностите, които защитаваме вече 20 години не са обречени. "Кръгът "Капитал" наистина има нещо общо хилядите хора по улиците, защото това са идеите, за които винаги сме се борили. Бихме били супер горди, ако ние, хората от "Капитал" и "Дневник" сме помогнали, за да заразим повече хора с нуждата от свобода и почтеност. Да сме им вдъхнали смелостта, че трябва да вземат живота в собствените си ръце и да отвоюват сами бъдещето си. Тази идея сигурно хвърля в ужас много от сегашните политици. Страхува ги, както би се изразил Пеевски. И с основание. Защото бъдещето вика, свири, скача, танцува и се смее под прозорците им. И в него няма място за политици, които отказват да чуят и не искат да виждат нищо друго, освен удобните им конспирации.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK